TVR Moldova

Acum 4 ore
23:10
Rusia se află "foarte probabil" în spatele "încercărilor de destabilizare" a Republicii Moldova, unde separatiştii pro-ruşi din regiunea transnistreană au cerut ajutorul Moscovei, a transmis joi diplomaţia franceză, care a mai precizat că unele statele europene vor discuta despre cum să consolideze sprijinul militar pentru Kiev şi Chişinău, potrivit AFP şi Reuters.
22:50
Ucraina rămâne fără armament, muniţie şi militari. În pivinţa factorului uman, soluția pare să fie modificarea legislaţiei privind recrutarea. Dar mulţi se feresc şi fug. Cât despre cei aflaţi în străinătate, nimeni nu se întoarce acasă.
Acum 6 ore
22:30
Au rămas câteva zile până la reluarea sezonului fotbalistic din Republica Moldova, iar FC Zimbru este gată să lupte pentru calificarea în cupele europene. În lotul galben-verzilor s-au făcut câteva modificări în pauza de iarnă, pentru a întări șansele echipei să ocupe un loc cât mai sus în clasamentul final. În plus, trupa lui Lilian Popescu se bate duminică și în Cupa Republicii Moldova, unde va juca cu Milsami Orhei.
22:10
Zile întregi de repetiţii şi mari emoţii pentru artiştii care vor deschide Festivalul Internațional de Muzică "Mărțișor". Spectacolul va avea loc mâine, la Palatul Național "Nicolae Sulac" din Chișinău. Organizatorii promit o îmbinare excepţională a muzicii moderne cu cea clasică şi dansul popular.
21:50
Cerbii pătaţi au invadat Codrii Moldovei. Pădurarii susţin că numărul animalelor a depăşit de aproape zece ori norma biologică, iar acum distrug lăstarii tineri şi puieţii de stejar. Autorităţile elaborează un plan de acţiuni pentru a restabili echilibrul ecologic. O soluţie ar fi ca o parte dintre cerbi să fie prinşi şi strămutaţi în alte rezervaţii naturale.
21:30
Peste 200 de persoane, printre care mulţi studenţi şi profesori de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie, au donat astăzi sânge. Este o nouă ediţie a campaniei "Donează sânge – fii erou!", pentru a asigura stocurile de sânge în Republica Moldova şi pentru a dezvolta spiritul de responsabilitate socială.
21:10
O nouă şedinţă cu scandal la Consiliul Municipal Chişinău. Solicitările unor aleşi de a audia mai mulţi şefi de direcţie nu au fost aprobate nici de această dată. Principala problemă, votarea bugetului Primariei, nu a mai fost dezbătută.
20:50
În timp ce majoritatea oamenilor îşi sărbătoreşte ziua de naştere în fiecare an, o altă categorie este omagiată o dată în patru ani. Este vorba despre cei născuţi în 29 februarie, o dată specială în calendar, care este doar în anii bisecţi, în cei cu 366 de zile. Dincolo de superstiţii, 29 februarie este o zi cu o însemnătate deosebită pentru femeile care au devenit astăzi mame.
Acum 8 ore
20:30
Arhitectul-şef al municipiului Chişinău, Svetlana Dogotaru, este cercetată penal pentru abuz în serviciu. Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au făcut azi percheziţii la biroul şi domiciliul acesteia, dar şi la un agent economic. Dogotaru susține că este nevinovată şi că a informat, încă acum doi ani, autorităţile de drept, despre neregulile depistate.
20:10
Principala probă din Dosarul "Sacoșa", în care e învinuit fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, va fi supusă unei expertize juridice. Este vorba despre filmarea în care se vede cum Igor Dodon primea o pungă în care se presupune că ar fi fost bani. Decizia a fost luată astăzi de magistraţii Curţii Supreme de Justiţie, care au admis demersul avocaţilor lui Dodon.
19:50
Olesea Vîrlan, membrul CSP care i-a dat cel mai mic punctaj procurorului Ion Munteanu la concursul pentru funcţia de procuror general, a oferit o serie de explicaţii după ce a cerut anularea întregii proceduri. Ea susţine că s-au făcut unele greşeli în evaluare. Între timp, Veronica Dragalin, şefa Procuraturii Anticorupţie, s-a arătat îngrijorată de felul în care s-a desfăşurat acest concurs şi a cerut convocarea unei noi Adunări generale a procurorilor.
19:40
„Faptul că Putin nu a menționat, în discursul său, evenimentele din ultima săptămână de la regiunea transnistreană demonstrează că optica de la Moscova este cel puțin diferită față de cea de la Tiraspol”, a declarat expertul IPRE Mihai Mogâldea, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
19:30
Moment jenant în Parlamentul de la Chisinau. Deputații socialiști și comuniști nu au participat la minutul de reculegere ținut în memoria opozantului rus Alexei Navalnîi. Doar câțiva dintre ei i-au aplaudat și pe veteranii războiului de pe Nistru prezenți astăzi în sala de plen.
19:10
Ipoteza vehiculată în Occident privind intenţia Rusiei de a ataca ţările Europei este absurdă. E una dintre afirmaţiile făcute de preşedintele rus Vladimir Putin în timpul discursului său anual adresat Adunării Federale de la Moscova. Putin a avertizat însă că Europa nu trebuie să uite că Rusia dispune de armele necesare pentru a-i ataca teritoriul dacă NATO va continua să se extindă spre frontierele Rusiei.
18:50
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a comentat situația din regiunea transnistreană și cererea separatiştilor de la Tiraspol. "Este o încercare a Moscovei de a destabiliza Republica Moldova", susţine Geoană, dar şi o piedică pentru şeful statului Maia Sandu în prag de alegeri. Subiectul regiunii separatiste a fost abordat şi de preşedintele Republicii Moldova şi omologul său ucrainean, la Tirana.
Acum 12 ore
18:30
Locuitorii regiunii transnistrene trebuie protejaţi doar de armata rusă dislocată ilegal în stânga Nistrului de mai bine de 30 de ani. Este reacţia președintelui Parlamentului, Igor Grosu, după aşa-zisul congres de ieri al separatistilor de la Tiraspol in care s-a exprimat intentia de a se cere protectia Rusiei. Cei mai multi dintre deputatii de la Chisinau spun insă că nu există motive de îngrijorare. Doar doi deputaţi neafiliaţi au cerut audierea vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Propunerea a fost respinsă de plen.
18:10
La data de 29 februarie 2024 procurorii din toată Republica Moldova s-au convocat (online) pentru desfășurarea Adunării Generale anuale. Potrivit evidențelor consemnate, la ședință au participat peste 500 de procurori din cei 599 în exercițiu, anunță CSP.
18:00
Returnarea tezaurului României, furat de Rusia, figurează pe agenda plenarei din luna martie a Parlamentului European de la Strasbourg, potrivit calendarului public. E vorba despre un proiect de rezoluție inițiat de europarlamentarul Eugen Tomac, care ar urma să fie votat de eurodeputați.
17:50
Un nou caz de rujeolă de import a fost înregistrat în Republica Moldova, la o persoană originară din România, confirmat prin investigații efectuate în Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).
17:40
Procedura de validare automatizată este destinată vămuirii mărfurilor în regimul vamal de export definitiv cu depunerea declarației vamale, înaintea prezentării mărfurilor organului vamal, în SI ASYCUDA World. Serviciul Vamal a pregătit un ”Ghid de procesare a declarației vamale de export cu validarea automatizată”, destinat agenților economici. În document sunt indicați toți pașii însoțiți de imagini din „ASYCUDA World”.
17:20
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat 1,2 milioane de lei către 41 de instituții medicale pentru a acoperi cheltuielile pentru produse alimentare și transport, suportate de pacienții cu tuberculoză care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu, informează CNAM.
17:10
Deputații au votat în lectura a doua proiectul de lege privind Banca biologică umană. În premieră pentru R. Moldova, proiectul oferă o reglementare clară a activității băncilor biologice și a celor cu scop de cercetare științifică.
17:10
Institutul Cultural Român marchează sărbătoarea Mărțișorului inclus în 2017 în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, după o candidatură comună a României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova. Evenimentele de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară vor avea loc la New York, Stockholm, Varșovia, Lisabona, Nicosia, Tel Aviv, Veneția, Madrid, Chișinău, Viena, Paris, Istanbul, Roma și Londra.
16:50
Serviciul Fiscal de Stat anunță despre organizarea unei serii de seminare de instruire pentru contribuabili referitor la prețurile de transfer și criteriile legale aferente tranzacțiilor ce vor cădea sub incidența legislației prețurilor de transfer.
16:40
Cinci tineri din R. Moldova au ocazia să participe la un training internațional în care să își îmbunătățească cunoștințele în domeniul dezinformării și a impactului acesteia asupra democrației. Activitatea va avea loc în orașul Rustavi din Georgia, în perioada 16-21 aprilie, cu participarea tinerilor din Georgia, Armenia și Republica Moldova, relatează InfoPrut.ro.
16:20
Autoritățile administrației publice locale de orice nivel vor putea acorda în comodat agențiilor teritoriale de asistență socială și prestatorilor de servicii din gestiunea acestora încăperi și alte bunuri necesare pentru desfășurărea activității. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 58 de deputați.
16:10
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința unui director al unei instituții de stat prin care s-a stabilit o diferență substanțială, în mărime de 597 559,94 lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de subiectul controlului și membrii familiei sale, precum și caracterul nejustificat al deținerii acestei averi, pentru perioada 01.08.2016-31.12.2019.
15:50
Comisia Vetting va audia cinci candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și un candidat la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), față de care nu au fost identificate dubii de integritate.
15:40
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluţie în care solicită Uniunii Europene să sprijine Ucraina cu orice are nevoie pentru câştigarea războiului contra Rusiei, relatează Agerpres.
15:40
Bănuit că a obținut cetățenia R. Moldova prin fraudă, a fost implicat în livrări de arme în Sudanul de Sud și conduce în Uganda o firmă specializată în reparația elicopterelor de atac. Europa Liberă a aflat cine este Valerii Copeichin, unul din cei doi cetățeni ai Republicii Moldova sancționați recent de SUA.
15:30
În luna martie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unuia dintre cei mai importanţi regizori din istoria cinematografiei româneşti: Stere Gulea. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă spre duminică, 2 spre 3 martie, la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creaţii semnate de respectatul cineast.
15:20
Anul trecut, procurorii anticorupție au trimis în judecată încă trei cauze penale în dosarul ,,Frauda bancară”, inclusiv cauze în privința fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În total, în cele trei dosare, au fost aplicate sechestre în valoare de peste 1,2 miliarde de lei. Informația se regăsește în raportul Procuraturii Generale prezentat la Adunarea Generală a Procurorilor, care se desfășoară astăzi în format online, transmite IPN.
15:10
Grupul de luptă NATO din România de la baza Cincu va fi ridicat în 2025 la nivel de brigadă și va avea în componență circa 4.000 de militari aliați, față de ce circa 1.500 din prezent, a declarat joi generalul francez Loïc Girard, Senior National Representative în România și șeful grupului de luptă. Din cei 4.000 de militari NATO, majoritatea vor fi francezi, dat fiind că Franța este națiune-cadru pentru grupul de luptă NATO din România.
14:50
Nicolae Ciucă a atenționat miercuri că “dacă nu sprijinim Ucraina și se rupe linia frontului, există riscul ca Rusia să ajungă la gurile Dunării și atunci pericolul este mai mare”.
14:40
În această dimineață, ajungem „La Pas prin Țară" în satul Dubna, din raionul Soroca, la baștina actorului și regizorului Veniamin Apostol.
14:20
Un proiect de lege ce prevede extinderea listei armelor de foc și munițiilor interzise a fost votat, în lectura a doua, de 74 de deputați. Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Interne în vederea racordării cadrului normativ existent la prevederile acquis-ului UE.
14:20
Președintele Senatului României, Nicolae-Ionel Ciucă, va efectua o vizită în Republica Moldova în perioada 1-2 martie.
14:10
După o săptămână productivă de muncă, merităm să ne odihnim plăcut şi frumos.
13:50
Asupra subiectelor legate de mortea lui Aleksei Navalnîi a fost impus un embargo în Federația Rusă. Cred că, în proporție de 70-80%, populația din țară nu știe că disidentul a murit, susține corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea.
13:40
De la 1 martie 2024, indemnizațiile oferite văduvelor de război, copiilor și părinților veteranilor decedați vor fi majorate cu 250 de lei. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 81 de deputați.
Acum 24 ore
13:30
Forțele Aeriene ale Ucrainei susțin că au reușit să doboare două avioane de atac rusești în cursul zilei de astăzi, 29 februarie.
13:30
Parlamentul a denunțat alte trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI). Deputații au votat, în lectura a doua, trei proiecte de lege care presupun acest lucru.
13:20
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au păstrat un moment de reculegere în memoria opozantului rus Alexei Navalnîi. Propunerea a venit din partea deputatei PAS, Natalia Davidovici, care a spus că Alexei Navalnîi a fost „un om curajos și un politician cinstit”, transmite IPN.
13:20
După congresul de ieri de la Tiraspol, deputații opoziției au cerut astăzi audierea vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Solicitarea nu a fost însă acceptată de majoritatea parlamentară. Mai multe la acest subiect știe jurnalista TVR MOLDOVA Svetlana Gore, care se află la Parlament.
13:20
Un proiect pilot de includere a unor materiale didactice specifice legate de energia și mediul înconjurător în programa școlară destinate elevilor din clasele I-XII, a fost demarat la inițiativa Ministerului Energiei, în colaborare cu Ministerul Educației, Ministerul Mediului și Președinția Republicii Moldova, implementat de PNUD Moldova în cadrul programului „Abordarea Impactului Crizei Energetice în Republica Moldova”, cu sprijinul financiar al Delegației Uniunii Europene.
13:10
Prin noua lege, se va interzice publicitatea pe site-urile şi platformele care aparţin disidenţilor ruşi. Prevederile au fost adoptate cu unanimitate în Duma de Stat și, după trecerea prin Consiliul Federaţiei, vor ajunge pe masa președintelui Putin, pentru promulgare, relatează tvrinfo.ro.
13:10
Un cutremur de magnitudinea 4,2 s-a produs joi, la ora 11.25, anunță Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
13:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri maxime de referință pentru benzină și motorină, valabile pentru ziua de 1 martie.
12:50
Un nou pachet de debirocratizare a activității mediului de afaceri a fost votat în lectura a doua astăzi de Parlament. Este cel de-al patrulea pachet aprobat care urmărește excluderea barierelor administrative, a cerințelor nejustificate sau depășite, contribuind la diminuarea costurilor pentru agenții economici în activitatea lor de întreprinzător și la limitarea actelor de corupție.
12:40
„...Escu”, pe 2 și 3 martie, la TEATRUL NAȚIONAL „SATIRICUS I.L. CARAGIALE”
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.