DISINFO.MD

Acum 12 ore
05:20
Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat joi că plănuieşte să efectueze o vizită în China în cursul lunii mai, o călătorie care va avea loc cel mai probabil după ceremonia de învestitură programată pentru 7 mai. Anunțul vine în timp ce Occidentul manifestă îngrijorare în legătură cu parteneriatul din ce în ce mai puternic între […] Articolul Putin confirmă că prima sa vizită externă după învestitură va fi în China apare prima dată în Disinfo.
05:10
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei de la București a declarat Europei Libere că războiul din Ucraina îi pune pe preoții din Moldova în fața unei alegeri de natură morală, făcându-i să treacă la Mitropolia Basarabiei într-o „trezire ecleziastică”. Vasile Bănescu a mai spus într-un interviu în exclusivitate cu Europa Liberă România, înaintea Paștilor, că plecarea preoților […] Articolul Biserica Ortodoxă Română apără trecerile de preoți moldoveni la Mitropolia Basarabiei: „Să revină la biserica-mamă, dacă își doresc” apare prima dată în Disinfo.
Acum 24 ore
20:10
Membrii trupei rock Bi-2 din Rusia care au cerut cetățenia R. Moldova au ales această țară datorită „confortului și securității” pe care le oferă, dar și legăturilor pe care le au cu muzicieni moldoveni, a declarat Europei Libere Igor Rubinștein, managerul trupei. Rubinștein a vorbit din Israel, într-un interviu video online, televiziunii de limbă rusă […] Articolul Managerul Bi-2 spune a dezvăluit de ce vor membrii trupei ruse să devină moldoveni apare prima dată în Disinfo.
Ieri
06:10
Regimul lui Putin se vrea un fel de spărgător de gheață care rupe în bucăți ordinea mondială condusă de SUA în numele întregii umanități. Washingtonul și aliații și partenerii lor au permis să fie luați prin surprindere de Putin iar și iar – de la Libia, Siria și Africa centrală, până la Ucraina. Dar ce […] Articolul Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin apare prima dată în Disinfo.
05:40
Rusia a anunţat miercuri un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat. „În consecinţă, 29 de copii vor reveni în […] Articolul Rusia repatriază 29 de copii ucraineni, după un acord cu Kievul mediat în Qatar apare prima dată în Disinfo.
05:20
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat, miercuri, Occidentul că închide ochii la suferinţele populaţiei civile din Fâşia Gaza, relatează dpa, citată de Agerpres. Liderul turc a făcut aceste declaraţii în timpul unei vizite la Ankara a preşedintelui german Frank-Walter Steinmeier. Gaza a fost distrusă, a spus Erdogan. „Prietenii noştri germani trebuie să vadă această […] Articolul Erdogan acuză Occidentul că închide ochii la suferinţele civililor din Fâşia Gaza apare prima dată în Disinfo.
05:10
Un preot ortodox rus care a oficial o slujbă de pomenire a fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, în luna martie, a fost suspendat din funcțiile clericale timp de trei ani, a anunțat Dieceza de la Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse, informează Reuters. Organizația nu a precizat motivul pentru care a fost sancționat preotul […] Articolul Preotul care a oficiat parastasul lui Navalnîi a fost suspendat din funcțiile clericale timp de trei ani apare prima dată în Disinfo.
24 aprilie 2024
19:20
Antrenamentele militare desfășurate pe parcursul zilei de ieri de contingentul militar al Federației Ruse în zona transnistreană sunt mai degrabă un gest propagandistic, susține vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit acestuia, autoritățile de la Chișinău au transmis Rusiei că asemenea acțiuni provocatoare sunt contrare principiilor de pacificare și nu contribuie la consolidarea încrederii și menținerea […] Articolul Antrenamentele militare din stânga Nistrului sunt o acțiune „propagandistică”, susține Oleg Serebrian apare prima dată în Disinfo.
Mai mult de 2 zile în urmă
12:20
Europa Liberă Moldova, într-o investigație recentă, relatează despre faptul că uzina Moldavizolit din Tiraspol și o filială a sa înregistrată în Rusia  obțineau zeci de contracte cu ministerul rus al Apărării pentru livrări de mărfuri unor întreprinderi din complexul industrial-militar al Rusiei. Alte date obținute de Europa Liberă arată că, după invazie, livrările de materiale […] Articolul Cum ajungeau în rachetele balistice și avioanele de luptă rusești produsele unei uzine din Tiraspol apare prima dată în Disinfo.
10:50
Federaţia Rusă devine tot mai prezentă în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menită să adune opoziția pro-rusă.  Oligarhul fugar Ilan Șor, apropiat al Kremlinului, a creat blocul politic „Victoria”, care va participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamna acestui an, promovând apropierea de Rusia […] Articolul ANALIZǍ Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin apare prima dată în Disinfo.
08:00
Spionii străini sunt peste tot și „se pot deghiza în oricine”, se arată într-un clip recent difuzat în China de Ziua Educației pentru Securitate Națională (MSS), relatează CNN. „În această mare de oameni, s-ar putea să nu îl fi băgat de seamă niciodată. Identitatea lui este schimbătoare și este greu de aflat. Ei sunt peste […] Articolul O puternică agenție de spionaj din China iese din umbră cu un mesaj pentru cetățeni: spionii străini sunt pretutindeni apare prima dată în Disinfo.
07:30
Kremlinul desfășoară o operațiune aeriană și informațională concertată pentru a distruge orașul Harkiv, a-i pe convinge ucrainenii să fugă și să strămute în interior milioane de ucraineni înaintea unei posibile viitoare operațiuni ofensive rusești împotriva orașului sau în altă parte a Ucrainei. Șeful Oblastului Harkiv, Oleh Synehubov, și Procuratura Oblastului Harkiv au raportat că forțele […] Articolul ISW: Probabilitate scăzută pentru o ofensivă terestră de succes a Rusiei împotriva Harkivului apare prima dată în Disinfo.
06:30
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au „început să lucreze la un acord de securitate” bilateral, relatează AFP. „Echipele noastre au început să lucreze la un Acord de Securitate bilateral”, a spus Zelenzki luni, 22 aprilie, în urma unei convorbiri la telefon cu omologul său american Joe […] Articolul SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin apare prima dată în Disinfo.
06:00
Soldații forțelor armate ruse s-au împușcat accidental unul pe altul în apropierea localității Ocheretino din Donețk. Propagandiștii Z erau încrezători că au fost eliminați „trădătorii din RDK” (autoproclmata republică Donețk) care luptau de partea Ucrainei. Cu o zi înainte, duminică 21 aprilie, propagandiştii Z au publicat cu bucurie imagini cu armata rusă din Ocheretino, susţinând […] Articolul Scandal uriaș în armata lui Putin: Soldații ruși s-au împușcat între ei. Confuzia mediatizată pe canalele ”Z” de propagandă apare prima dată în Disinfo.
05:30
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza anterioară, conform unor estimări publicate marți, 23 aprilie. Luni, un grup de analiză din Statele Unite atrăgea atenția că economia Rusiei va mai […] Articolul Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat apare prima dată în Disinfo.
05:00
Ucraina atacă Rusia cu un nou tip de dronă cu rază lungă de acțiune: un balon care lansează bombe de mortier de la mare altitudine, potrivit Forbes. Sunt dispozitive simple, cu costuri reduse, controlate de un sistem electronic sofisticat de serie, completat de comunicații prin satelit. Datorită progreselor recente în materie de software și unei mai […] Articolul Ucraina atacă Rusia cu baloane lansatoare de bombe. Cum funcționează un astfel de dispozitiv apare prima dată în Disinfo.
04:30
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun. Denumită Tobol, tehnologia rusă a fost folosită în mod obișnuit pentru a interfera cu sistemele GPS a avioanelor și navelor de pe flancul […] Articolul „Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată? apare prima dată în Disinfo.
04:00
Blocul Victoria, creat de oligarhul fugar Ilan Șor, va permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic în Rep. Moldova, în loc să mențină relații cu mai mulți actori și partide moldovenești pro-ruse, așa cum a făcut până acum, se arată în cea mai recentă analiză a ISW. ,,Politicianul moldovean, sancționat de SUA și […] Articolul ISW, despre blocul Victoria al pro-rusului Șor: Va permite Kremlinului să se concentreze asupra unui efort politic apare prima dată în Disinfo.
23 aprilie 2024
09:20
Indiferent de rezultatul războiului din Ucraina, un lucru pare sigur: armata rusă are nevoie de schimbări drastice. O țară considerată până recent a fi o putere militară de vârf, cu avioane, tancuri și nave de război pe măsură, a fost forțată să se retragă într-o luptă convențională cu o țară de o cincime din dimensiunea […] Articolul De ce este armata Rusiei ”alergică” la reformele profunde de care are nevoie. Analiza unui expert american apare prima dată în Disinfo.
09:00
Franța este „bombardată” de dezinformarea rusă, lucru ce ar putea denatura rezultatul viitoarelor alegeri europene, a declarat ministrul francez pentru Europa Jean-Noël Barrot, potrivit The Guardian. Într-un interviu pentru Ouest-France, ministrul francez pentru Europa, Jean-Noël Barrot, s-a arătat îngrijorat de faptul că propaganda rusă este difuzată săptămânal pe platformele de socializare şi a prezentat un plan […] Articolul „Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei”. Kremlinul încearcă să destabilizeze alegerile europarlamentare, acuză un ministru francez apare prima dată în Disinfo.
08:30
După şase luni de dispute în Congres, pachetul de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ar trebui să fie aprobat săptămâna aceasta de Senatul american şi semnat de preşedintele Joe Biden. Acest pas va revitaliza stocurile esenţiale de obuze de artilerie şi de apărare aeriană ale Kievului, care sunt pe terminate. […] Articolul Cum ar putea ajutorul SUA pentru Ucraina să schimbe cursul războiului. Cea mai mare slăbiciune a Kievului în acest moment apare prima dată în Disinfo.
08:00
În cinci, cel mult opt ani, Rusia ar putea fi pregătită să atace teritoriul NATO, așa că până în 2029 trebuie să fim pregătiți pentru asta, a declarat şeful de Stat Major al armatei germane, generalul Carsten Breuer. Drept urmare, susține oficialul, creșterea capacităților de descurajare ar trebui să fie subordonată proiectelor de cooperare între […] Articolul General german: În cel mult opt ani, Rusia ar putea ataca NATO apare prima dată în Disinfo.
07:30
Turnul de televiziune de 240 de metri din oraşul ucrainean Harkov, nord-est, s-a rupt în două, iar partea sa superioară a căzut la pământ, arată imagini obţinute de Reuters, după ceea ce oficialii locali au declarat că a fost probabil un atac cu rachetă al Rusiei asupra acestei infrastructuri de televiziune. Semnalul de emisie a […] Articolul VIDEO O parte din turnul de televiziune din Harkov s-a prăbuşit după un atac cu rachetă al Rusiei apare prima dată în Disinfo.
07:00
Aproximativ 46.000 de aeronave au înregistrat probleme GPS deasupra Mării Baltice începând din august 2023, potrivit unui raport realizat pe baza analizei jurnalelor de zbor, relatează The Guardian. Din august anul trecut, mai mult de 2.300 de zboruri Ryanair au raportat incidente legate de funcţionarea GPS, potrivit unui raport, precum și aproape 1.400 la Wizz Air, […] Articolul Acuzații la adresa Moscovei: Mii de zboruri spre și dinspre Europa au raportat probleme la sistemele GPS apare prima dată în Disinfo.
06:30
Situaţia de pe frontul ucrainean se va înrăutăţi spre jumătatea lunii mai şi începutul lunii iunie, care va fi o „perioadă dificilă”, a avertizat luni şeful informaţiilor militare ucrainene Kirilo Budanov, în contextul creșterii temerilor privind o nouă ofensivă rusă relatează AFP, preluat de Agerpres. „Să nu intrăm prea mult în detalii, dar va exista […] Articolul Situaţia Ucrainei pe front se va înrăutăţi spre jumătatea lui mai, estimează Budanov apare prima dată în Disinfo.
06:00
Preşedintele polonez a declarat luni că Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, dacă NATO decide să îşi întărească flancul estic, în perspectiva desfăşurării de către Rusia de noi arme în exclava sa Kaliningrad şi în Republica Belarus vecină, relatează AFP, preluat de Agerpres. „Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare […] Articolul Polonia este gata să găzduiască arme nucleare pe teritoriul său, spune Duda. Reacția Kremlinului apare prima dată în Disinfo.
05:30
Războiul declanșat de Putin în Ucraina a provocat zeci de mii de morți în rândul militarilor ruși. Cu toate astea, dictatorului rus nu-i pasă și continuă fără scrupule bătălia. O investigație a BBC dezvăluie cât timp poate supraviețui un deținut rus în prima linie a frontului din Ucraina, subliniind încă o dată cruzimea liderului rus, […] Articolul Investigația care dezvăluie cruzimea lui Putin: Câte zile supraviețuiește un deținut rus pe frontul din Ucraina apare prima dată în Disinfo.
05:00
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor fonduri în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari ar fi un rezultat bun, potrivit directorului acesteia, Alexei Seduşkin, pentru Reuters. Moscova prezintă planul […] Articolul Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari apare prima dată în Disinfo.
04:30
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum preluată de însuşi şeful guvernului. Motivul demiterii ministrului de Externe este angajamentul său insuficient faţă de Ucraina, a precizat premierul Glavcev. Anterior ambasador în Muntenegru, Stefan Dimitrov […] Articolul Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire apare prima dată în Disinfo.
04:00
Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasiv Iar, în provincia Doneţk din estul Ucrainei, localitate devenită principala ţintă a acţiunilor ofensive ruseşti pe acest sector al frontului. „Între 20.000 şi 25.000 de soldaţi ruşi încearcă să ia cu asalt Ceasiv Iar […] Articolul Alertă în Ucraina: peste 20.000 de paraşutişti ruși participă la asaltul asupra unui important oraș. Kremlinul vrea să cucerească zona până pe 9 mai apare prima dată în Disinfo.
22 aprilie 2024
09:00
Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina ar putea fi aprobat în acest weekend de congresmenii americani, urmând ca legea să se întoarcă în Senat. Sunt primii pași pentru deblocarea celor 60 de miliarde de dolari pentru reaprovizionarea Kievului cu muniții și arme. Întârzierea ajutorului luni bune a făcut ca ucrainenii să întâmpine probleme serioase pe […] Articolul Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii apare prima dată în Disinfo.
08:30
Proiectul Legii apărării naționale, pus în dezbatere publică de ministerul de profil la începutul acestei luni a devenit o sursă de falsuri și dezinformări promovate de propaganda rusă, dar și de cea pro-rusă din Republica Moldova. „Agățușul” este prevederea potrivit căreia autoritățile române pot întreprinde „măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în […] Articolul Cum dezinformează (pro)rușii cu privire la Legea apărării naționale din România apare prima dată în Disinfo.
08:00
O navă a luat foc duminică în portul Sevastopol din peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia, transmite dpa. Surse militare de la Kiev afirmă că este vorba de nava de salvare submarină Kommuna, un catamaran lansat la apă în 1912, în prezent probabil cel mai vechi vas în serviciu activ din marina militară rusă. Ucrainenii […] Articolul Ucraina loveşte la Sevastopol una din cele mai vechi nave ale marinei militare ruse apare prima dată în Disinfo.
07:30
SUA și-au adunat aproape întreaga flotă de bombardiere nucleare invizibile într-o masivă demonstrație de forță, în timp ce Orientul Mijlociu se află pe muchie de cuțit. B-2 Spirits – păstrate doar pentru „cele mai importante misiuni” – sunt „pregătite să execute un atac global oricând și oriunde”, a avertizat US Air Force. B-2 Spirit este […] Articolul VIDEO SUA „plimbă elefanții“. 12 bombardiere nucleare invizibile, „pregătite să lovească oriunde și oricând“ apare prima dată în Disinfo.
07:00
Rusia a declarat, duminică, că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a Congresului american a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari a arătat că Washingtonul se scufundă mai adânc într-un război hibrid cu Rusia, război care se va sfârşi printr-o umilinţă similară cu cele din Vietnam sau Afganistan, transmite Reuters. Camera Reprezentanţilor SUA a […] Articolul Zaharova: „Scufundarea SUA într-un război hibrid cu Rusia prin intermediul Ucrainei se va termina cu o umilinţă ca în Vietnam“ apare prima dată în Disinfo.
06:30
Fostul comandant al forțelor terestre poloneze și fost ministru adjunct al apărării, Waldemar Skrzypchak, consideră că NATO nu trebuie să se teamă să doboare rachete rusești care zboară spre țările membre ale Alianței. Cazuri similare au fost înregistrate în mod repetat în Polonia și România, dar apărarea antiaeriană a acestor țări nu a doborât ținte […] Articolul Rachetele rusești care zboară în direcția Poloniei sau a României trebuie doborâte de NATO, susține fostul comandant al forțelor terestre poloneze apare prima dată în Disinfo.
06:00
Premierul ungar Viktor Orban, care se opune ajutorului militar acordat Ucrainei și continuă să construiască relații cu dictatorul rus Vladimir Putin, a declarat că Occidentul este „la un pas” de a-și trimite soldații în Ucraina. „Există astăzi la Bruxelles o majoritate pro-război. Atmosfera de război predomină în Europa, iar logica războiului domină politica. Văd pregătiri […] Articolul Premierul ungar Viktor Orban: Occidentul, „la un pas“ de a trimite soldați în Ucraina. Rusia devine nervoasă apare prima dată în Disinfo.
05:30
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv rachete Taurus cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor că Donald Trump ar putea câștiga alegerile prezidențiale în SUA și „lasă Europa fără apărare”. „Acest […] Articolul Liderul de care se teme Germania de nu dă temutele rachete Taurus Ucrainei apare prima dată în Disinfo.
05:00
După multe luni de dezbateri și ezitare, Camera Reprezentanților a Congresului SUA a luat în sfârșit măsuri. Votul prin care oferă 61 de miliarde de dolari ajutor Ucrainei ar putea fi un punct de cotitură în rezistența Kievului la agresiunea rusă. Cel puțin, acest lucru va permite Ucrainei să continue lupta, scrie Financial Times. Rușii […] Articolul ANALIZĂ Ucraina se află în prima linie a unei confruntări globale mult mai ample. Coaliția care se formează în jurul Rusiei apare prima dată în Disinfo.
04:30
Decizia de a aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina a fost luată, iar transferul de sprijin a început deja. După ce Camera Reprezentanților din SUA a aprobat o rezoluție privind alocarea unui pachet de ajutor pentru Ucraina, primele seturi de arme sunt pe drum spre Ucraina, relatează Ukrinform, citând un comentariu al expertului […] Articolul Armele americane sunt deja în drum spre Ucraina. Rusia devine nervoasă apare prima dată în Disinfo.
04:00
Oligarhul fugar Ilan Șor și adepți de-ai săi s-au adunat duminică, la Moscova, la ceea ce au numit un „eveniment dedicat unificării opoziției moldovenești”, dar care a fost calificat drept „o rușine” de către reprezentanți puterii pro-europene de la Chișinău. Șor a fost prezent fizic la manifestarea ținută la un hotel din capitala rusă, anunțând crearea […] Articolul Șor și-a adunat „activele” la Moscova. FSB-ul poate fi mândru de așa eveniment apare prima dată în Disinfo.
19 aprilie 2024
09:00
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit patru miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi muniţii cauzat de întârzierile în trimiterea asistenţei militare din partea aliaţilor săi, transmite EFE. Serghei Marcenko mai spune că lipsa ajutorului sau întârzierile în sprijinul Ucrainei […] Articolul Ucraina anunță că a cheltuit patru miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” apare prima dată în Disinfo.
08:30
Fără arme, deoarece Occidentul întârzie să le trimită, Ucraina ar putea avea parte de o înfrângere dureroasă în războiul său cu Rusia lui Putin, avertizează Politico. Promisiunea Occidentului de a ajuta Ucraina „atâta timp cât este nevoie” a început să le pară ucrainenilor mai mult cuvinte goale. Pe front sunt unităţi care nu mai au […] Articolul Avertisment dur privind ”înfrângere dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin apare prima dată în Disinfo.
08:00
În urma unei acțiuni comune a Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și a Procuraturii Generale de la Kiev, precum și a serviciilor speciale poloneze, a fost reținut un cetățean polonez care a lucrat pentru serviciile de informații militare ale Federației Ruse și a ajutat la pregătirea unui atentat asupra lui Volodimir Zelenski. Canalul SBU Telegram raportează […] Articolul Tentativă de asasinat asupra lui Zelenski pusă la cale de Kremlin. Suspectul, arestat după vizita în Polonia apare prima dată în Disinfo.
07:30
Prim-ministrul olandez Mark Rutte – candidatul favorit la șefia NATO, fiind susținut de majoritatea statelor Alianței – s-a oferit să cumpere sisteme de apărare aeriană Patriot de la aliați ”mai ezitanți” pentru a le trimite în Ucraina. „Știm că multe țări stau pe grămezi mari de sisteme Patriot, poate că nu doresc să le livreze […] Articolul Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili” apare prima dată în Disinfo.
07:00
Hanno Pevkur, ministrul estonian al Apărării, a declarat că unul dintre rezultatele summitului NATO de anul trecut de la Vilnius a fost elaborarea unor noi planuri de luptă pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea. „Aceste planuri abordează aceste scenarii diferite„, a spus el. „Bineînțeles, din motive evidente, nu […] Articolul Ce planuri de luptă are NATO pentru țările din Europa de Est în cazul în care Ucraina ar cădea apare prima dată în Disinfo.
06:30
Presa franceză a dezvăluit miercuri că autoritățile au confiscat o vilă din extremitatea de sud a coastei atlantice franceze, aparținând lui Artur Oceretnîi. El este soțul fostei neveste a președintelui rus Vladimir Putin. Presa franceză a scris că vila de lângă faimoasa stațiune Biarritz, a fost cumpărată de Oceretnîi cu 5,4 milioane de euro în […] Articolul Francezii au confiscat vila fostei neveste a lui Putin. Kremlinul este furios apare prima dată în Disinfo.
06:00
Au mai rămas 100 de zile până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris, ținute în iulie-august. Una din întrebările pe care și le pun organizatorii și participanții este dacă Rusia, pedepsită pentru invazia din Ucraina, va fi prezentă în vreun fel sau nu. Associated Press a relatat că deși […] Articolul Câțiva sportivi ruși se pot califica la olimpiadă. Îi va „aproba” Kremlinul? apare prima dată în Disinfo.
05:30
Există trei grupuri armate rusești care luptă împreună de partea Ucrainei. Acestea au în comun opoziția față de Vladimir Putin, nutrind unanim convingerea că o soluție politică nu mai este viabilă în Rusia, relatează El País (USA). Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), de extremă-dreapta, și Legiunea Libertate Rusiei, mai liberală, au intrat primele în luptă, urmate de Batalionul […] Articolul Mărturiile unor voluntari ruși care luptă împotriva lui Putin în tranșeele din Ucraina. Ce spun despre încheierea războiului apare prima dată în Disinfo.
05:00
La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a început cu anexarea ilegală a Crimeei, este clar că o strategie de reținere a Rusiei 2.0 este inevitabilă, scrie fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, într-un articol pentru Atlantic Council. Se acordă multă atenție victoriilor minore ale Rusiei, cum ar […] Articolul Fostul comandant al trupelor americane în Europa: O strategie de reținere a Rusiei 2.0 este inevitabilă. De ce are nevoie Ucraina? apare prima dată în Disinfo.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.