FOTO// Cahul: Comemorarea celor căzuți în Războiul II Mondial

Ziua de Azi, 9 mai 2025 10:15

Astăzi. 9 mai, cahulenii au depus flori la monumentul „Focul Veșnic” din Parcul G. Vieru din municipiu.  Mai jos vedeți un reportaj foto de la eveniment 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Ziua de Azi

Acum 24 ore
13:15
În sezonul răcelilor și al fluctuațiilor de temperatură, tot mai mulți dintre noi căutăm soluții pentru a ne întări sistemul imunitar. Una dintre cele mai simple și eficiente metode de prevenție este menținerea unui aport optim de vitamine și minerale esențiale pentru apărarea naturală a organismului. Vitamina C – Clasicul aliat al imunității Cunoscută drept „regina imunității”, vitamina C stimulează producerea de celule albe în sânge, care luptă împotriva infecțiilor. De asemenea, este un antioxidant puternic, ajutând la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Se găsește în: citrice (lămâi, portocale, grepfrut), kiwi, căpșuni, ardei gras, broccoli, pătrunjel. Vitamina D – Protecție împotriva infecțiilor respiratorii Adesea denumită și „vitamina soarelui”, vitamina D are un rol crucial în reglarea răspunsului imunitar. Studiile arată că un nivel scăzut de vitamina D poate crește riscul de infecții respiratorii. Se găsește în: pește gras (somon, sardine), ouă, ficat de cod, ciuperci, dar mai ales prin expunerea moderată la soare. Vitamina A – Bariera naturală împotriva microbilor Vitamina A contribuie la menținerea sănătății mucoaselor (inclusiv cele respiratorii), care formează prima linie de apărare împotriva agenților patogeni. Se găsește în: morcovi, cartofi dulci, spanac, ficat, mango, caise. Vitamina E – Sprijin pentru celulele imune Un alt antioxidant puternic, vitamina E protejează celulele organismului și susține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Se găsește în: semințe de floarea-soarelui, migdale, alune, uleiuri vegetale (de măsline, de floarea-soarelui), avocado. Zincul și Seleniul – Mineralele care completează tabloul Zincul ajută la dezvoltarea și activarea anumitor celule imunitare. Deficiența de zinc poate duce la un risc crescut de infecții. Seleniul este esențial pentru producerea de anticorpi și funcționarea tiroidei, care influențează și imunitatea. Se găsesc în: carne, ouă, nuci braziliene, leguminoase, cereale integrale. Un stil de viață complet: Vitamine + somn + mișcare Vitaminele sunt importante, dar nu suficiente de unele singure. Pentru un sistem imunitar puternic, combinați o alimentație echilibrată cu odihnă de calitate, activitate fizică regulată și gestionarea stresului. Recomandare: Consultați medicul de familie înainte de a începe suplimentarea cu vitamine, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice sau luați medicamente.
12:30
Pe 9 mai 2025, municipiul Cahul a marcat solemn Ziua Victoriei.  Dimineața a debutat cu o paradă simbolică și o ceremonie de depunere de flori la monumentele dedicate eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Autoritățile locale, veterani, elevi și cetățeni au participat la aceste momente de reculegere, aducând un omagiu celor care au luptat pentru pace și libertate.
12:00
Alegerea unei facultăți este una dintre cele mai importante decizii pe care le ia un tânăr la finalul liceului. Presiunea de a face „alegerea corectă” vine din toate părțile – părinți, prieteni, profesori – dar, cel mai important, trebuie să vină dintr-o bună cunoaștere a propriilor interese, abilități și aspirații. Iată câțiva pași practici care te pot ajuta să iei o decizie informată: 1. Cunoaște-te pe tine Ce materii îți plac cel mai mult? În ce domenii ai rezultate bune? Ești mai atras de muncă practică sau de teorie? Te vezi lucrând cu oameni sau preferi munca individuală? Exemplu: Dacă îți place biologia și ai grijă de animale, poate medicina veterinară e o alegere inspirată. Dacă ești pasionat de tehnologie, informatica sau ingineria pot fi opțiuni excelente. 2. Informează-te despre facultăți și programe Vizitează site-urile universităților și consultă planurile de învățământ. Vezi ce burse, schimburi de experiență sau oportunități de angajare oferă. Participă la târguri educaționale, zilele ușilor deschise sau discută cu actuali studenți. 3. Cere sfaturi, dar decide tu Opiniile părinților și profesorilor sunt importante, dar nu trebuie să devină decisive. Ei pot ghida, însă tu ești cel care va studia și, mai apoi, va lucra în domeniul respectiv. 4. Gândește și practic Ce posibilități de angajare oferă domeniul ales? E un domeniu cu viitor sau unul supraaglomerat? Ai oportunități să lucrezi în regiune sau vei fi nevoit să te relochezi? Exemplu: Un absolvent de pedagogie va avea mai multe șanse să se angajeze într-un sat, în timp ce un inginer software poate lucra de la distanță, chiar și din Cahul, pentru companii internaționale. 5. Nu te teme să schimbi direcția Alegerea unei facultăți nu e o condamnare pe viață. Mulți tineri descoperă în timpul studiilor alte pasiuni sau direcții. Important e să începi un drum care te dezvoltă, nu să rămâi blocat într-unul care nu te reprezintă. Alege cu mintea, dar și cu inima. Fii realist, dar și curajos. Și nu uita – viitorul tău nu e bătut în cuie, ci se construiește pas cu pas. Cu fiecare alegere bine gândită, ești mai aproape de o carieră care să te împlinească.
10:15
Astăzi. 9 mai, cahulenii au depus flori la monumentul „Focul Veșnic” din Parcul G. Vieru din municipiu.  Mai jos vedeți un reportaj foto de la eveniment 
07:15
Începând cu anul 2026, cetățenii Republicii Moldova vor putea obține pașapoarte și documente de călătorie moderne, aliniate la standardele Uniunii Europene și ale Organizației Internaționale a Aviației Civile. Un proiect de modificare a Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte a fost votat de Parlament în prima lectură. Noile acte vor integra tehnologii avansate de securitate, inclusiv elemente biometrice și coduri de identificare unificate, pentru a proteja mai eficient datele personale și a preveni falsificările. Documentele vor include imaginea facială și amprentele digitale ale titularului, cu excepția copiilor sub 12 ani sau a persoanelor pentru care prelevarea este imposibilă. Datele din pașaport vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză, pentru a facilita recunoașterea internațională. De asemenea, actele vor conține și semnătura olografă, aplicabilă de la vârsta de 14 ani. Durata de valabilitate a documentelor va varia în funcție de vârsta titularului și de statutul acestuia. Persoanele aflate sub protecție umanitară, refugiații sau apatrizii vor primi documente valabile între 3 și 10 ani, iar în cazurile speciale – temporar imposibile pentru amprentare – pașaportul va fi valabil un an. Conform noii legi, Agenția Servicii Publice va fi responsabilă de eliberarea majorității actelor, cu excepția pașapoartelor diplomatice și de serviciu, care vor fi emise de Ministerul Afacerilor Externe. Documentele pentru apatrizi și refugiați vor fi eliberate de Inspectoratul General pentru Migrație. Proiectul legislativ a fost elaborat de Agenția Servicii Publice în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie examinat în lectura a doua de Parlament.
Ieri
22:00
Într-o lume în care rafturile supermarketurilor sunt pline cu produse din toate colțurile lumii, tot mai mulți consumatori redescoperă valoarea alimentelor locale și sezoniere. Această alegere nu este doar o tendință de moment, ci o decizie conștientă cu efecte pozitive multiple — asupra sănătății, mediului înconjurător și economiei locale. 1. Beneficii pentru sănătate Alimentele sezoniere sunt culese în perioada lor naturală de recoltare, când sunt complet coapte și bogate în nutrienți. Legumele și fructele locale ajung pe mesele noastre în doar câteva ore sau zile de la recoltare, păstrându-și astfel conținutul ridicat de vitamine și antioxidanți. De exemplu, roșiile crescute local vara sunt mai bogate în licopen — un antioxidant puternic — decât cele crescute în seră sau aduse din alte țări în extrasezon. În plus, consumul de produse sezoniere încurajează o dietă variată și echilibrată, adaptată nevoilor organismului în funcție de sezon. 2. Impact pozitiv asupra mediului Transportul alimentelor pe distanțe mari presupune consum mare de combustibili fosili și emisii de CO₂. Alegând produse locale, reducem amprenta de carbon și sprijinim o agricultură mai durabilă. De asemenea, producția sezonieră presupune, în general, o utilizare mai redusă de energie pentru încălzirea serelor și mai puține substanțe chimice pentru stimularea creșterii. Agricultura locală implică, de regulă, practici mai prietenoase cu solul și biodiversitatea. 3. Sprijin pentru economia locală Cumpărând de la piețe locale sau direct de la producători, banii rămân în comunitate. Acest lucru ajută micii fermieri să-și continue activitatea și să investească în calitatea produselor. De asemenea, susținerea economiei locale duce la crearea și menținerea locurilor de muncă în agricultură și în lanțurile scurte de aprovizionare. Un alt avantaj este trasabilitatea: când cumperi local, știi de unde provin produsele și cum au fost cultivate. Unde găsim produse locale și sezoniere? În Cahul și în alte orașe din Republica Moldova, piețele agroalimentare rămân cea mai bună sursă de produse locale. Iată câteva locuri recomandate: Piața Centrală din Cahul – legume, fructe, lactate și ouă direct de la fermieri locali. Târgurile organizate de primării sau ONG-uri – adesea promovate pe rețelele sociale. Cooperative și ferme din zonă – unele oferă livrări directe sau coșuri săptămânale cu produse de sezon. Alegerea produselor locale și sezoniere nu este doar o opțiune alimentară, ci un gest responsabil. Este o formă de respect față de propria sănătate, de mediu și de comunitatea în care trăim.
21:45
Studenții Facultății de Drept de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul s-au remarcat în cadrul Concursului Național în Materie de Drept, ajungând în finala competiției și obținând Locul III. Aceștia vor beneficia de stagii de practică la Inspectoratul Național de Probațiune, un pas important în formarea lor profesională în domeniul juridic. Concursul, organizat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Institutul Național al Justiției și Uniunea Juriștilor din Republica Moldova, a reunit echipe din șase universități din țară. Participanții au simulat un proces de judecată real, asumându-și roluri de judecători, avocați, procurori și alte părți implicate, punând în practică cunoștințele juridice acumulate. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, i-a felicitat pe studenți pentru implicare și profesionalism: „Ați dat dovadă nu doar că aveți cunoștințe solide, ci și că sunteți curajoși, ingenioși și cu viziunea necesară pentru a construi o justiție mai aproape de oameni. Sunteți dovada că viitorul justiției este pe mâini bune.” Directoarea Institutului Național al Justiției, Ramona Strugariu, a menționat că această competiție a evidențiat „vocație și pasiune pentru justiție”. Locul I a fost obținut de echipa Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, iar Locul II – de echipa Universității de Stat din Moldova. Pe lângă diplome și medalii, participanții au primit și oferte de stagii de practică la instituții cheie din domeniul justiției.
20:45
Pe 8 mai 2025, conclavul cardinalilor l-a ales pe noul Papă — al 267-lea episcop al Romei este cardinalul Robert Francis Prevost. Anunțul solemn a fost făcut de cardinalul-protodiacon Dominique Mamberti, de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. Mulțimile adunate în Piața Sfântul Petru, precum și credincioșii din întreaga lume, au auzit tradiționala formulă rostită în latină: „Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam!” — „Vă anunț o mare bucurie: avem Papă!”. A urmat dezvăluirea numelui noului Suveran Pontif: „Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Robertum Franciscum, Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Prevost, qui sibi nomen imposuit Leonem XIV”.  În traducere: „Preasfințitul și preaonorabilul domn Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele Leon al XIV-lea”. Noul Papă va apărea în curând în veșmântul alb papal pentru a rosti binecuvântarea tradițională Urbi et Orbi — „Către cetate și lume”.
20:15
Un nou Papă a fost ales în fruntea Bisericii Romano-Catolice – anunțul simbolic a fost făcut prin eliberarea de fum alb din coșul Capelei Sixtine, semn tradițional că procesul de alegere s-a încheiat cu succes. Informația a fost confirmată de Vatican News. Deocamdată, numele noului Suveran Pontif nu a fost anunțat oficial. Acesta urmează să fie făcut public în momentul apariției Papei în balconul Bazilicii Sfântul Petru, în veșmintele albe, când va oferi binecuvântarea „Urbi et Orbi” („Către oraș și lume”). Conclavul s-a deschis ieri, 7 mai, când 133 de cardinali cu vârsta sub 80 de ani s-au reunit în Capela Sixtină pentru a alege un nou Pontif. Alegerea a necesitat obținerea a cel puțin două treimi din voturi – 89 din 133. Prima rundă de vot s-a încheiat fără rezultat, fum negru fiind eliberat marți seară. Alegerea unui nou Papă vine după decesul Papei Francisc (Jorge Mario Bergoglio), care s-a stins din viață pe 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, în urma unei boli îndelungate. Acesta a fost ales în 2013, după ce Papa Benedict al XVI-lea a abdicat din motive de sănătate.
15:45
Un tânăr de 22 de ani, aflat în urmărire națională, a fost depistat de carabinierii Direcției regionale „Centru” în timpul unei misiuni de patrulare desfășurate pe strada Alba Iulia din municipiul Chișinău. Potrivit Inspectoratului General de Carabinieri, bărbatul a atras atenția forțelor de ordine prin comportamentul său suspect. În urma verificărilor, s-a constatat că acesta era căutat de Inspectoratul de Poliție Cahul, fiind vizat într-un dosar penal pentru comiterea unei infracțiuni prevăzute de articolul 174 din Codul penal al Republicii Moldova – raport sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani. Persoana a fost escortată la Sectorul de Poliție Buiucani pentru documentarea cazului și continuarea procedurilor legale.
15:30
De la lansarea noilor cărți de identitate, la începutul lunii aprilie 2025, aproximativ 50.000 de persoane au depus cereri pentru obținerea documentului. Primele un milion de cărți de identitate sunt eliberate gratuit, iar ulterior costul acestora va fi de 290 de lei. Astăzi, Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege care reglementează punerea în circulație a acestor noi documente și prevede modificări legislative importante. Potrivit proiectului, unele date personale, precum domiciliul, reședința temporară și patronimicul titularului, nu vor mai apărea pe suportul fizic al cărții de identitate. Aceste informații vor putea fi accesate electronic prin platforma guvernamentală de interoperabilitate MConnect, direct din Registrul de stat al populației. Printre prevederile proiectului se numără și scutirea de la plata taxei de stat pentru: înregistrarea la domiciliu sau reședință temporară a nou-născuților; înregistrarea copiilor sub 14 ani în Registrul de stat al populației, în lipsa unui act de identitate. De asemenea, noile modificări permit persoanelor aparținând minorităților naționale să își utilizeze numele în forma acceptată în limba lor maternă, atunci când se perfectează actele oficiale. Cartea de identitate conține, pe lângă datele personale ale titularului, și semnătura electronică valabilă pentru o perioadă de cinci ani, care permite accesarea serviciilor publice digitale. Important de menționat: persoanele care dețin un buletin de identitate valabil nu sunt obligate să îl schimbe imediat. Acestea vor putea face tranziția la noul tip de document doar după expirarea buletinului curent.
14:15
46 de școli din întreaga țară vor fi renovate, iar peste 46 de mii de elevi și profesori vor beneficia de condiții mai bune de studiu, datorită unei investiții de 54,5 milioane de dolari în eficiența energetică a clădirilor publice și modernizarea sistemului de alimentare cu energie termică. Lucrările se vor desfășura în cadrul Proiectului „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, care a fost lansat oficial, astăzi, la Chișinău. Evenimentul a întrunit reprezentanții instituțiilor beneficiare și autorităților publice, care au fost informați despre etapele de implementare a proiectului.  În cadrul sesiunii de deschidere, Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Dorin Junghietu, a subliniat importanța proiectului în contextul tranziției energetice a țării, dar și a îmbunătățirii condițiilor de studii pentru elevi și profesori: ”Se estimează că lucrările de renovare și modernizare vor conduce la o reducere de peste 50% a consumului de energie în clădirile vizate”. La rândul său, Directoarea de Țară a Grupului Banca Mondială pentru Moldova, Inguna Dobraja, a subliniat că Proiectul STEEM este primul dintr-o serie de proiecte pentru eficiență energetică care vor fi sprijinite de Banca Mondială în Republica Moldova, menționând, de asemenea, că investițiile vor contribui la combaterea schimbărilor climatice și a sărăciei energetice, o problemă semnificativă în Republica Moldova. „Această investiție majoră în infrastructura școlară reflectă angajamentul nostru ferm de a construi un sistem educațional modern, echitabil și sustenabil. Prin acest proiect, nu doar că îmbunătățim condițiile în zeci de școli, dar investim direct în viitorul copiilor noștri”, a menționat Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun. În context, directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, a prezentat detaliile tehnice și organizatorice ale proiectului, punând accent pe măsurile care urmează a fi aplicate, cum ar fi: izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat, instalarea pompelor de căldură, a colectoarelor solare termice și a panourilor fotovoltaice. Totodată, directorul general al Termoelectrica S.A., Iurie Razlovan, a vorbit despre o altă componentă a proiectului care prevede îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie termică în clădirile publice, prin instalarea a aproximativ 300 de puncte termice individuale. Proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova” are un buget total de 54,5 milioane de dolari SUA, dintre care 50 de milioane vor fi acordate sub formă de împrumut de către BIRD, iar 4,5 milioane sub formă de grant, oferite de Fondul Fiduciar Multidonator „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW)”. Acest proiect va fi realizat de Guvernul Republicii Moldova, prin Ministerul Energiei și UCIPE, cu suportul Fondului Fiduciar Multidonator (MDTF) „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW), gestionat de Grupul Banca Mondială. Printre partenerii fondatori ai M-GROW se numără Irlanda, Norvegia și Regatul Unit, care au contribuit împreună la MDTF.
13:15
SA „Apă-Canal Cahul” lansează un apel public către cetățeni să nu mai arunce uleiul alimentar uzat în chiuvetă, canalizare, tomberon sau în mediul înconjurător. Reprezentanții întreprinderii avertizează că acest obicei aparent banal are consecințe grave asupra rețelelor de canalizare, a calității apei și a mediului în general. „Indiferent de tipul de ulei folosit la gătit, acesta NU trebuie turnat în chiuvetă sau canalizare”, se menționează în mesajul public. Printre efectele nocive semnalate se numără: înfundarea și coroziunea țevilor, apariția mirosurilor insuportabile, poluarea masivă a apei – doar 1 litru de ulei contaminează până la 1.000 de litri de apă, afectarea gravă a solului și ecosistemului. În loc să fie aruncat, uleiul alimentar uzat ar trebui colectat în recipiente speciale și dus la punctele de colectare din oraș. Autoritățile îndeamnă cetățenii să adopte un comportament responsabil și prietenos cu mediul, protejând astfel rețelele de apă și sănătatea comunității.
11:15
Lucrările de reparație periodică a drumului regional G99 M1 – Leușeni – Leova – R34, pe sectorul cuprins între km 26,70 și km 32,80, avansează rapid, cu un progres fizic de aproximativ 50%. Drumul asigură o conexiune esențială între localitățile Pogănești – Sărata-Răzești – Sîrma, contribuind la îmbunătățirea infrastructurii rutiere din sudul țării. Sectorul în lucru are o lungime totală de 6,10 km și se află la ieșirea din satul Sîrma, în direcția spre Sărata-Răzești. Până în prezent, stratul de fundație din material stabilizat cu ciment și stratul de bază din beton asfaltic au fost executate în proporție de circa 90%. În următoarea etapă vor fi realizate: aplicarea stratului de uzură, consolidarea acostamentelor, montarea indicatoarelor rutiere, aplicarea marcajului rutier. Valoarea totală a lucrărilor este de aproximativ 29,8 milioane lei, fonduri alocate din mijloacele Fondului Rutier. Potrivit autorităților, obiectivul principal al acestui proiect este creșterea siguranței și confortului rutier, facilitând accesul comunităților locale către rețeaua națională de drumuri și susținând mobilitatea regională și dezvoltarea economică locală.
10:45
Municipiul Cahul va fi una dintre destinațiile-cheie din agenda oficială a Martei Kos, comisara europeană pentru extindere, aflată în vizită în Republica Moldova în perioada 9–11 mai 2025. Vizita are loc într-un context simbolic – marcarea Zilei Europei – și reconfirmă sprijinul Uniunii Europene pentru parcursul european al țării noastre. Pe parcursul zilelor de 10 și 11 mai, delegația europeană condusă de Marta Kos va ajunge în Cahul și Văleni, unde sunt planificate întâlniri cu tineri, profesori, femei-lidere, antreprenori și autorități locale. Totodată, vor fi inaugurate proiecte susținute de Uniunea Europeană, inclusiv huburi agroalimentare, inițiative educaționale și centre comunitare moderne. Cahul, ca parte a programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, este una dintre regiunile beneficiare ale sprijinului UE pentru dezvoltare locală și inovare. Vizita comisarei Marta Kos va evidenția impactul acestor investiții în sudul țării, precum și implicarea activă a comunității în valorificarea fondurilor europene. Din delegație mai fac parte europarlamentarii Siegfried Mureșan și Daniel Barna, precum și oficiali din cadrul Comisiei Europene. În programul oficial al vizitei se mai regăsesc activități desfășurate la Chișinău, Ungheni, Edineț, Orhei, Bălți, Comrat, Negureni și Rădenii Vechi, incluzând ceremonii oficiale, dialoguri cu cetățenii, inaugurări de proiecte europene și evenimente culturale dedicate Zilei Europei.
10:30
Mihail Cazac a fost numit în funcția de director al Instituției Publice „Școala Sportivă Raională Cahul”, începând cu data de 12 mai 2025, pentru o perioadă de cinci ani, până la 11 mai 2030. Decizia a fost aprobată de Consiliul Raional Cahul și urmează să fie pusă în aplicare de către președintele raionului. Conform hotărârii, președintele raionului Cahul va încheia cu domnul Cazac contractul individual de muncă pe perioada mandatului, iar noul director va beneficia de drept de primă semnătură și dreptul de aplicare a ștampilei pe toate actele oficiale ale instituției. Totodată, Mihail Cazac are obligația de a: solicita operarea modificărilor la Agenția Servicii Publice privind schimbarea administratorului; depune declarația de avere și interese personale în termen de 30 de zile calendaristice de la numire. Controlul asupra executării acestei decizii revine Comisiei consultative de specialitate pentru probleme sociale, care include domenii precum învățământul, tineretul, sportul, cultura și protecția socială. Decizia intră în vigoare la data comunicării și poate fi contestată în termen de 30 de zile, la Judecătoria Cahul (sediul Central, str. M. Frunze, nr. 62), conform Codului administrativ al Republicii Moldova.
10:15
Serviciul Fiscal de Stat a dat startul procedurii de recepționare și examinare a cererilor privind restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus de la persoana fizică rezidentă a Republicii Moldova pentru perioada 2024. Cererile depuse până la data de 02 mai 2025 sunt examinate conform aceluiași termen. Este important de menționat, că persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova care nu desfășoară activitate de întreprinzător pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus în termen de 6 ani din data apariției supraplății respective. În acest sens, precum și pentru eficientizarea activității subdiviziunilor teritoriale, recomandăm utilizarea serviciului online „Declarația electronică” sau poșta electronică pentru expedierea cererilor de restituire.  Suma impozitului pe venit achitat sau reținut în plus se restituie în termen de până la 45 de zile de la data primirii cererii de către Serviciul Fiscal de Stat. Persoana fizică poate solicita restituirea impozitului pe venit prin depunerea Cererii de restituire a sumei achitate sau reținute în plus (descarcă aici) prin următoarele modalități: prin intermediul serviciului online „Declarația electronică” - prin intermediul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului” trebuie să accesați serviciul ,,Declarație electronică” și să selectați compartimentul „Cerere de restituire”. pe suport de hârtie - expediată prin intermediul oficiului poștal sau de sine stătător (după caz de reprezentant/ reprezentant legal), la Direcția deservire fiscală în raza căreia se deservește; expediată la poșta electronică a Direcției deservire fiscală (vezi lista aici) sau a SFS (mail@sfs.md" data-linkindex="3">mail@sfs.md). La cerere se vor anexa documente confirmative, prevăzute în anexele nr. 2, 3 sau 4 ale Ordinului SFS nr.134/2017.  În cazul depunerii cererii pe suport de hârtie sau prin poșta electronică, contribuabilul trebuie să-și confirme identitatea prin anexarea la cerere a buletinului de identitate/ buletinului de identitate provizoriu/ pașaportului.
10:15
În agenda şedinţei sunt incluse următoarele subiecte: Cu privire la organizarea odihnei de vară a copiilor şi adolescenţilor în sezonul estival 2025.  Raportor: Maria Bichir, șefă a Direcției generale învățământ Cu privire la deschiderea claselor de liceu cu frecvență redusă (cl.X-XIII).  Raportor: Maria Bichir, șefă a Direcției generale învățământ Cu privire la activitatea Consiliului de administrație, a administratorului și la activitatea economico-financiară a Î.M. „Centrul Stomatologic Raional Cahul” pe anul 2024 (cu repartizarea profitului net).  Raportor: Vitalii Kulia,  administrator al Î.M. „Centrul Stomatologic Cahul” Cu privire la casarea unor bunuri uzate, raportate la mijloacele fixe, administrate de ÎM „Centrul Stomatologic Raional Cahul”.  Raportor: Vitalii Kulia, administrator al Î.M. „Centrul Stomatologic Cahul” Cu privire la activitatea Consiliului de administrație, a administratorului și la activitatea economico-financiară a Î.M. „Biroul de Prospecţiuni şi Proiectare” pe anul 2024 (cu repartizarea profitului net).  Raportor: Aura Croitoru, administratoare a Î.M. „Biroul de Prospecţiuni şi Proiectare” Cu privire la participarea Consiliului Raional Cahul în calitate de partener în cadrul proiectului „Istoria care ne unește”, implementat de  Consiliul Județean Galați în parteneriat cu Asociația de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”.  Raportor: Violina Mîțăblîndă, șefă interimară a Direcției economie și atragerea investițiilor Cu privire la aprobarea deciziei Comisiei raionale de privatizare a fondului de locuințe.  Raportor: Violina Mîțăblîndă, șefă interimară a Direcției economie și atragerea investițiilor Cu privire la corelarea bugetului raional Cahul pe anul 2025 cu prevederile Legii bugetului de stat pentru anul 2025.  Raportor: Valentina Smeșnoi, șefă adjunctă, Direcția generală finanțe Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din fondul de rezervă al Consiliului Raional Cahul pentru anul 2025.  Raportor: Valentina Smeșnoi, șefă adjunctă  a Direcției generale finanțe Cu privire la modificarea bugetului raional Cahul pentru anul 2025.  Raportor: Valentina Smeșnoi, șefă adjunctă  a Direcției generale finanțe Cu privire la delimitarea masivă a bunurilor imobile proprietate publică a UAT de nivelul doi Cahul, amplasate în  hotarele UAT de nivelul întâi satul Burlăceni, raionul Cahul.  Raportor: Vasile Raru, șef al Direcției agricultură, relații funciare, cadastru și patrimoniu public Cu privire la transmiterea bunurilor materiale din administrarea Taberei de odihnă si întremare a sănătății copiilor „Romantica” s. Moscovei în administrarea IP LT ,,D. Cantemir” or. Cahul.  Raportor: Maria Bichir, șefă a Direcției generale învățământ Cu privire la casarea unor bunuri uzate raportate la mijloacele fixe gestionate de instituțiile de învățământ din raion.  Raportor: Maria Bichir, șefă a Direcției generale învățământ Despre modificarea punctului 1 din Decizia nr. 2/21 din 14 martie 2025 „Cu privire la transmiterea unor bunuri”.  Raportor: Maria Bichir, șefă a Direcției generale învățământ Cu privire la transmiterea unor bunuri.  Raportor: Ecaterina Cozma, șefă a Secției cultură Cu privire la numirea în funcție a directorului IP „Școala Sportivă Raională Cahul”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților cu șeful IMSP „Centrul de Sănătate Crihana Veche”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților cu șefa IMSP „Centrul de Sănătate Găvănoasa”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților cu șefa IMSP „Centrul de Sănătate Giurgiulești”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților cu șefa IMSP „Centrul de Sănătate Zîrnești”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la numirea în funcție a șefului IMSP „Centrul de Sănătate Crihana Veche”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la numirea în funcție a șefului IMSP „Centrul de Sănătate Găvănoasa”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la numirea în funcție a șefului IMSP „Centrul de Sănătate Giurgiulești”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane   Cu privire la numirea în funcție a șefului IMSP „Centrul de Sănătate Zîrnești”.  Raportor: Eduard Olaru, șef al Serviciului juridic și resurse umane.
09:45
Cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Marii Victorii asupra fascismului, Casa Națională de Asigurări Sociale a anunțat plata unui ajutor material unic în valoare de 20 000 de lei pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. Această plată suplimentară vine în conformitate cu Legea nr. 58/2025 și se adaugă la ajutorul de 10 000 de lei deja prevăzut de legislație, ceea ce înseamnă că fiecare veteran va beneficia de un sprijin financiar total de 30.000 de lei în această perioadă comemorativă. Banii au fost transferați pe cardul social al beneficiarilor, în contul în care primesc pensia, alocația, indemnizația sau altă prestație socială. Persoanele care nu dețin un card social, pot ridica banii de la orice oficiu poștal din țară.
09:45
Serviciul Fiscal de Stat informează despre faptul că, serviciul electronic guvernamental de autentificare și control al accesului (MPass) este un mecanism guvernamental centralizat și integrator, securizat și flexibil de autentificare și autorizare a utilizatorilor în sistemele informaționale guvernamentale, instituit prin Hotărârea Guvernului nr. 1090/2013. Actul normativ menționat supra obligă toate autoritățile/instituțiile publice să integreze serviciul MPass în serviciile publice electronice și sistemele informaționale aferente, precum și interzice crearea de infrastructuri similare de autentificare.  De asemenea, informăm că, o cerință similară este stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 201/2017 privind aprobarea cerințelor minime obligatorii de securitate cibernetică, din care rezultă că „managementul controlului accesului trebuie să fie setat ca să permită acces autorizat din rețea externă prin Internet doar cu o parolă de o singură folosință, inclusiv prin semnătura electronică din cadrul serviciului electronic guvernamental de autentificare şi control al accesului (MPass)”. În context, menționăm că, funcționalitatea de autentificare a utilizatorilor istorici în bază de nume de utilizator și parolăoferită în prezent de portalul www.servicii.fisc.md este necesar de modificat în conformitate cu actele normative menționate mai sus. Metoda actuală nu permite accesul autorizat și controlat, erodează încrederea în sistemul informațional propriu-zis, generează riscuri de acces neautorizat și sporește probabilitatea de a cauza daune în primul rând utilizatorilor, în cazul dat contribuabililor. Sistemul de autentificare MPass are mai multe avantaje, și anume: nu este necesar un telefon de ultimă generație, ci poate fi utilizat și un smartphone simplu cu butoane, care este la un preț mai accesibil;  utilizatorii obțin acces la toată infrastructura de servicii guvernamentale, fără a avea necesitatea reținerii multitudinii de identificatori și diverselor parole pentru a accesa sistemele informaționale de stat, în baza sistemului vechi de autentificare;  oferă mai multe metode de autentificare securizate prin utilizarea semnăturii electronice: cu telefonul mobil; cu token USB; cu carte de identitate, dar și 2 metode de alternativă - autentificarea în doi pași și EVOSign, care reduce la maxim costurile aferente; expirarea sesiunii de lucru, prin excluderea automată a utilizatorul la staționare în sistemul utilizat peste un anumit timp, este de fapt un element suplimentar de securitate inerent, de care este lipsit sistemul vechi utilizat. Este important de menționat că, închiderea portalului www.servicii.fisc.md nu va afecta datele istorice deținute de către contribuabil în fiecare serviciu fiscal electronic. Reamintim că, începând cu data de 01 iunie 2025, portalul www.servicii.fisc.md va fi sistat, după 15 ani de utilizare în vederea racordării la cerințele actelor normative în vigoare. Toate serviciile fiscale electronice pot fi accesate prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat „Cabinetul personal al contribuabilului” de pe pagina-web oficială a instituției www.sfs.md, prin intermediul căruia se va efectua procedura de autentificare utilizând semnătura electronica sau mobilă.
09:00
Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Poliția de Frontieră informează că în noaptea de 8 mai 2025, traficul prin toate punctele de trecere a frontierei moldo-române va fi temporar sistat, în intervalul orar 01:30 – 03:00, din cauza unor lucrări de mentenanță planificate la sistemele informaționale de pe partea română. Notificarea a fost transmisă de Poliția de Frontieră Română, iar autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului colaborează pentru gestionarea eficientă a situației și reluarea activității în cel mai scurt timp posibil. Participanții la traficul transfrontalier sunt rugați să ia în considerare această întrerupere în planificarea călătoriilor, pentru a evita întârzierile sau alte neplăceri.  
Mai mult de 2 zile în urmă
19:15
Zîrnești este un sat pitoresc din raionul Cahul, situat în sudul Republicii Moldova. Localitatea se remarcă prin spiritul comunitar și ospitalitatea locuitorilor săi. Aflat într-o zonă cu peisaje naturale liniștite, Zîrneștiul oferă o imagine autentică a vieții rurale moldovenești. De-a lungul anului, satul este animat de diverse evenimente locale, dintre care cel mai important este hramul – o sărbătoare care adună întreaga comunitate și pune în valoare valorile, credința și cultura locală. La data de 6 mai, de Sf. Gheorghe, satul Zîrnești din raionul Cahul își sărbătorește hramul localității. Cu această ocazie, Ziuadeazi a vorbit cu localnicii despre semnificația acestei sărbători și activitățile care au avut loc. Descoperă cum trăiesc oamenii în această localitate, ce tradiții sunt păstrate și ce înseamnă hramul satului pentru comunitatea din Zîrnești.
18:45
Serviciul Vamal anunță desfășurarea unei licitații publice „cu strigare” pentru acordarea dreptului de locațiune a unui spațiu situat în incinta Biroului Vamal Sud, din municipiul Cahul. Spațiul vizat poate fi utilizat pentru amplasarea unei unități de alimentație publică sau cantină, destinată angajaților și vizitatorilor instituției. Licitația va avea loc la data de 1 iunie 2025, ora 13:00, în sediul Biroului Vamal Sud, situat în mun. Cahul, str. Prieteniei, nr. 1. Data-limită pentru depunerea cererilor de participare, însoțite de documentele necesare, este 30 mai 2025, ora 15:00. Persoanele interesate pot obține informații suplimentare privind condițiile de participare, locația exactă a spațiului și alte detalii relevante accesând site-ul instituției sau apelând numărul de telefon 079420215.
18:15
Compania Moldcontrol a primit oficial autorizația pentru gestionarea uleiurilor uzate, devenind astfel un nou actor important pe piața deșeurilor periculoase din Republica Moldova. Această autorizare permite agenților economici să predea uleiurile uzate în condiții legale, sigure și conforme cu normele de mediu. Decizia vine într-un moment cheie, în contextul noilor reglementări care impun, începând cu 7 mai 2025, implementarea sistemului de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (REP) pentru toți producătorii, importatorii și deținătorii de uleiuri uzate. Aceștia sunt obligați să adere la un sistem colectiv autorizat, capabil să asigure trasabilitatea completă a deșeurilor, de la colectare până la valorificare. Important: producătorii care și-au delegat responsabilitățile unui sistem colectiv nu pot schimba operatorul în același an calendaristic, decât în cazul suspendării sau retragerii autorizației acestuia. Nerespectarea obligațiilor poate atrage sancțiuni severe, inclusiv amenzi, suspendarea activității și blocarea importurilor. Cu o experiență de peste 7 ani în domeniu, Moldcontrol este deja partener de încredere pentru peste 65% dintre producătorii din Republica Moldova. În colaborare cu partenerul logistic Moldrec, compania oferă: colectare rapidă a uleiurilor uzate, transport conform normelor în vigoare, valorificare responsabilă, în deplină legalitate. Pentru detalii sau colaborare, contactați Moldcontrol: E-mail: repuleiuri@moldcontrol.md Telefon: 061000070
17:45
Guvernul a aprobat astăzi numirea doamnei Victoria Cujba în funcția de directoare a Inspectoratului Control Financiar de Stat (ICFS), instituție subordonată Ministerului Finanțelor. Doamna Cujba va prelua conducerea începând cu data de 12 mai 2025. Noua conducere va avea misiunea de a consolida capacitatea instituției de a preveni și combate utilizarea ineficientă sau ilegală a fondurilor publice, precum și de a promova o planificare mai transparentă a activităților de control. Potrivit Ministrei Finanțelor, Victoria Belous, prioritățile noului director vor viza implementarea unui sistem de control financiar bazat pe analiza riscurilor, accelerarea verificărilor în cazurile suspecte, și sesizarea rapidă a autorităților în situațiile ce implică posibile ilegalități privind gestionarea banilor publici. Inspectoratul Control Financiar de Stat are un rol crucial în asigurarea disciplinei financiare și supravegherea modului în care sunt cheltuite resursele bugetare.
17:00
Guvernul Republicii Moldova a aprobat, la propunerea Ministerului Finanțelor, proiectul de hotărâre privind crearea și funcționarea Sistemului Național Antifraudă (SNA). Noul sistem va sprijini coordonarea instituțiilor responsabile în cazurile de suspiciuni sau nereguli legate de utilizarea fondurilor publice sau externe.  SNA va include trei componente principale: Rețeaua Națională Antifraudă, Raportorii de nereguli și Unitatea Antifraudă. Din Rețea vor face parte instituții precum Cancelaria de Stat, Ministerul Finanțelor, Curtea de Conturi, CNA, Banca Națională a Moldovei, Procuratura, etc. Inspectoratul Control Financiar de Stat, din subordinea Ministerului Finanțelor, a fost desemnat ca Unitate Antifraudă și punct național de contact pentru colaborarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Sistemul are rolul de a preveni și a combate frauda, asigurând o utilizare mai sigură și transparentă a fondurilor publice sau externe.
16:15
7 021 de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă au fost angajate în câmpul muncii, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), de la începutul anului 2025. Printre acestea se numără 2355 șomeri (33,5%) și 193 șomeri-zilieri sau șomeri angajați pe perioadă determinată până la 3 luni. „Continuăm să asistăm zilnic cetățenii care caută un loc de muncă și să le oferim protecție socială. Colegii și colegele de la ANOFM le oferă tot suportul și asistența lor pentru a-i ajuta să-și găsească un serviciu cât mai potrivit necesităților pe care le au”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.  Din cele 7021 persoane plasate în câmpul muncii, 2883 sunt femei (41,1%), 1230 persoane cu vârsta 55 ani și peste (17,5%), 89 de persoane persoane cu dizabilități, 47 migranți reveniți de peste hotare și 22 persoane de etnie romă. Din cei 2355 șomeri plasați în câmpul muncii, 1233 sunt femei (52,4%), 1496 de locuitori din mediul rural (63,5%), 707 de tineri între 16 și 35 de ani (30%), 394 persoane cu vârsta de 55-63 ani (16,7%), 89 de persoane cu dizabilități, 45 migranți reveniți de peste hotare și 22 romi.   Aceste persoane s-au angajat în diverse domenii economice, precum: 32% - alte activități de servicii colective, sociale și personale; 16% - agricultură; câte 11% - industrie și  comerț cu ridicata și cu amănuntul;  6% - administrație publică; câte 3% - sănătate și asistență socială și învățământ; 2% - transporturi, depozitare și comunicații şi altele. ANOFM recomandă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să se adreseze la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru a beneficia de sprijin la angajare. Serviciile sunt gratuite și sunt disponibile atât pentru șomeri, cât și pentru persoanele angajate care doresc să-și schimbe locul de muncă. Mai multe informații pot fi obținute apelând gratuit la numărul Centrului de apel al ANOFM – numărul 0 8000 1000, sau vizitând portalul www.angajat.md. Reamintim că, în anul 2024, 16 699 persoane au fost ajutate de ANOFM să-și găsească un loc de muncă, ceea ce ar însemna că circa 25% din toți șomerii din Moldova au fost plasați în câmpul muncii prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Aceste rezultate se datorează reformei ANOFM, care a fost inițiată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în anul 2023.
15:00
Un conațional în vârstă de 38 de ani a fost documentat de ofițerii Echipelor mobile ale Serviciului Vamal pentru transportare ilicită a mărfurilor peste frontiera vamală, în cantități comerciale. Acesta se afla la volanul unui mijloc de transport de model “Mercedes Sprinter”, deplasându-se în proximitatea mun. Cahul, fiind stopat pentru verificări, în linia a doua de control vamal. În urma controlului amănunțit al vehiculului, ofițerii vamali au descoperit un lot divers de mărfuri nedeclarate, aflate în cantități sugestive pentru activități comerciale. Printre bunurile depistate se numără: panouri solare, instrumente electrice, anvelope, materiale de construcție, și alte articole transportate fără documente justificative privind proveniența sau declararea în vamă. Valoarea totală estimativă a acestor mărfuri se ridică la circa 150 000 lei. Mărfurile au fost supuse ridicării, iar cercetările pe caz continuă.
14:30
În dimineața zilei de 7 mai, pe traseul R-35, în apropierea localității Pleșeni din raionul Cantemir, un echipaj al Direcției Patrulare Sud din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) a oprit pentru verificări un autoturism de marca Volkswagen, condus de un bărbat în vârstă de 41 de ani. Acesta era suspectat că se află în stare de ebrietate. Suspiciunile agenților de patrulare s-au confirmat în urma testării cu aparatul Drager, care a indicat o concentrație de 0,65 mg/l alcool în aerul expirat, depășind cu mult limita legală. Pentru a evita răspunderea penală, șoferul a încercat să le ofere mită polițiștilor. Cu toate că a fost avertizat cu privire la consecințele penale ale faptei, acesta a lăsat în mașina de serviciu a poliției suma de 750 de euro. Autoturismul a fost ridicat și transportat la o parcare specială. La fața locului a fost solicitat un grup operativ pentru documentarea cazului și colectarea probelor. Toate acțiunile se desfășoară în conformitate cu legislația în vigoare. Poliția Națională reamintește cetățenilor că are toleranță zero față de corupție și conducerea în stare de ebrietate.
14:15
Europarlamentarul Rareș Bogdan este nemulțumit de rezultatul electoral obținut de Crin Antonescu în Republica Moldova și afirmă că „Maia Sandu nu s-a ținut de cuvânt, l-a mințit pe Ilie Bolojan”, trasmite adevărul.ro  „Abia aștept să mă întâlnesc cu Maia Sandu și cu Igor Grosu și să le bat obrazul pentru că, în timp ce noi i-am sprijinit în toate modurile, l-au mințit pe Bolojan. Maia Sandu și Igor Grosu ne-au promis sprijin. Ne-au promis că îi dau voturi lui Crin Antonescu, dar au votat cu Nicușor Dan. PAS nu și-a ținut cuvântul (...) Știu că Maia Sandu nu s-a ținut de cuvânt. L-a mințit pe Ilie Bolojan”, a declarat Rareș Bogdan De asemenea, liberalul a mai subliniat că PNL și PSD sunt vinovați pentru eșecul lui Crin Antonescu.  „UDMR mai puțin, că sunt singurii care și-au făcut treaba, au fost serioși”, a spus Rareș Bogdan. Candidatul independent Nicușor Dan s-a aflat în fruntea listei în Republica Moldova, cu peste 52,63% din voturi, potrivit rezultatelor finale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Pentru candidatul independent Nicușor Dan și-au exprimat opțiunea 47.630 de persoane, ceea ce reprezintă 52,63% din sufragii.  Pe locul doi s-a aflar candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu, votat de peste 19.630 de români basarabeni, adică 21,69% din voturi. Cei doi sunt urmați de candidatul AUR, George Simion, care a obținut peste 11.282 de voturi, adică 12,47% din sufragii.   Pe locurile patru și cinci se situează candidata USR, Elena Lasconi, și candidatul independent Victor Ponta. Pentru prima au votat 8.686 de persoane (9,6%), iar pentru cel din urmă – mai mult de 1.990 de alegători (2,2%).
13:00
Primăria Municipiului Cahul a emis un avertisment privind protejarea de rabie în municipiu, inclusiv în satul Cotihana, solicitând populației și agenților economici să respecte măsurile de precauție pentru prevenirea răspândirii bolii. Rabia este o boală infecțioasă acută, transmisă prin contactul direct cu saliva animalelor infectate, în special prin mușcături sau zgârieturi. Aceasta afectează sistemul nervos central și poate duce la deces. Autoritățile atenționează cetățenii să evite contactul cu animalele de pe stradă, care pot reprezenta un pericol, în special în contextul posibilei transmiteri a virusului de către fauna sălbatică, precum vulpile. Pentru informații suplimentare, populația este îndemnată să contacteze Centrul de Sănătate Publică la numărul +373 (299) 22434, persoană de contact: dl Gaisan Nicolai. Fiți vigilenți și protejați-vă sănătatea!  
12:45
Parlamentul urmează să modifice un set de acte normative ce vizează punerea în circulație a cărții de identitate eliberate cetățenilor Republicii Moldova și a cărții de rezidență, eliberate cetățenilor străini, apatrizilor, refugiaților și beneficiarilor de protecție umanitară. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost examinat la ședința Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Modificările propuse au drept scop armonizarea cadrului normativ național la acquis-ul UE, transmite Știri.md  Potrivit proiectului, unele date ale titularului nu vor fi incluse în documentul fizic, acestea vor fi accesibile în Registrul de stat al populației, prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect). Astfel, în conținutul cărții de identitate, inclusiv cea provizorie, nu se va regăsi informația cu privire la domiciliul sau reședința temporară a titularului. Excluderea acestor date va scuti titularii de obligativitatea preschimbării documentelor de fiecare dată când își schimbă locul de trai. De asemenea, nu va fi inclusă nici informația privind patronimicul titularului. Proiectul prevede și scutirea de la taxa de stat pentru înregistrarea domiciliului pentru copiii cu vârsta până la 14 ani care nu dețin acte de identitate. Documentul conține și prevederi ce vizează scutirea de plata taxei de stat pentru copiii străini sau apatrizi care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi însoțiți de о persoană adultă sau au fost lăsați pe teritoriul Republicii Moldova fără un act juridic. De asemenea, modificările vizează și modul de înscriere a numelui minorităților naționale în actele oficiale. Astfel, persoanele care aparțin minorităților naționale vor avea dreptul să-și utilizeze numele în forma acceptată în limba lor maternă. Totodată, documentul prevede că, la redarea numelui și prenumelui străinilor în cărțile de rezidență, acestea nu se traduc și nici nu se transliterează, dar se transpun conform ortografierii acestora în grafia latină din pașaportul național sau din documentul de călătorie, eliberate de autoritățile competente străine. De menționat că, în afară de datele personale ale beneficiarului, cartea de identitate conține și semnătura electronică, valabilă pentru cinci ani, care va permite accesarea datelor în format electronic. Conform datelor oferite de Agenția Servicii Publice, circa 50.000 de persoane au solicitat până în prezent cărți de identitate. Vor fi eliberate gratuit cărți de identitate pentru un milion de persoane, cheltuielile fiind suportate din bugetul ASP. Documentul, elaborat de Agenția Servicii Publice în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne, urmează a fi examinat în plenul Parlamentului.
12:15
Agenda de Reforme - un document ce va ghida transformarea economică și socială a țării noastre în următorii ani - a fost aprobată de Executiv. Agenda stă la baza Planului de Creștere pentru Republica Moldova, iar implementarea acesteia va oferi o oportunitate unică: sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Banii, destinați investițiilor și proiectelor de dezvoltare vor fi acordați în tranșe, în funcție de progresele înregistrate în implementarea reformelor asumate. „Aceste resurse financiare semnificative au devenit disponibile pentru Republica Moldova datorită avansării pe calea europeană și ne vor ajuta cât mai repede să construim un model economic nou – bazat pe valoare adăugată, productivitate ridicată, tehnologii avansate și inovație. Cele două componente ale Planului de Creștere - agenda de reforme și investițiile - vor duce la o economie robustă, la salarii mai mari, calitate bună a vieții așa cum o vedem în Uniunea Europeană”, a menționat premierul Dorin Recean. Documentul aprobat include 56 de reforme și 153 de măsuri concrete, structurate pe 7 piloni esențiali, menite să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană, să sporească competitivitatea economică și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor.Pilonii care reflectă prioritățile strategice ale țării sunt: competitivitatea economică și sprijinirea sectorului privat, conectivitatea și infrastructura digitală, guvernanța economică, capitalul social, tranziția verde și capitalul natural, securitatea și eficiența energetică, valorile fundamentale. Cetățenii vor resimți direct efectele acestor schimbări - companiile vor avea acces mai ușor la finanțare; serviciile publice vor deveni mai rapide și mai transparente; școlile și spitalele vor fi modernizate, iar infrastructura rutieră și cea digitală vor fi extinse și îmbunătățite. De asemenea, vor fi adoptate măsurile necesare pentru reducerea consumului de energie și stimularea investițiilor în surse regenerabile, contribuind astfel la diminuarea cheltuielilor pentru energie și la protejarea mediului. Agenda de Reforme 2025 - 2027 reprezintă un angajament ferm al Guvernului pentru o Moldovă europeană, competitivă, verde și incluzivă, deschisă investițiilor și oportunităților de dezvoltare. Tot astăzi, a fost aprobată semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în contextul în care Planul de Creștere are 2 componente - 400 de milioane de euro grant, bani gratuiți din partea UE și 1,5 miliarde de euro în împrumuturi în condiții foarte avantajoase. O parte din împrumut va fi direcționat în proiecte investiționale, iar altă parte va veni ca suport bugetar pentru plata pensiilor, indemnizațiilor și compensațiilor. Perioada în care împrumutul urmează a fi restituit este de 40 de ani, iar primii 10 ani constituie perioada de grație, în care Republica Moldova nu întoarce nimic din împrumut. 
11:45
Ministerul Culturii anunță lansarea oficială a primului apel public pentru identificarea, evaluarea și selecția de proiecte culturale ambițioase și relevante, în cadrul Programului Național „Acces la cultură 2025”. Această inițiativă are drept scop dinamizarea și îmbogățirea vieții culturale în toate comunitățile din Republica Moldova, cu un accent deosebit pe revitalizarea scenei culturale din mediul rural. Începând cu data publicării prezentului comunicat, organizațiile și persoanele eligibile sunt invitate să depună dosarele de participare în termen de 10 zile. Ghidul de implementare, care include toate informațiile necesare privind criteriile de eligibilitate, procesul de aplicare și evaluare, alături de Formularul de aplicare, sunt disponibile pentru descărcare pe pagina oficială a Ministerului Culturii: www.mc.gov.md. Obiectivul central al Programului „Acces la cultură 2025” este de a asigura un acces echitabil și incluziv la cultură pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Programul își propune să sprijine activ inițiativele culturale locale, să consolideze rolul vital al instituțiilor culturale în comunități, să stimuleze activ participarea cetățenilor la viața culturală și să promoveze diversitatea expresiei artistice. Un aspect cheie al programului este reducerea inegalităților culturale dintre zonele urbane și rurale, încurajarea afirmării identității culturale locale și integrarea armonioasă a valorilor culturale europene în peisajul cultural național. Cine este eligibil să aplice? Programul se adresează unei game variate de actori culturali, incluzând: Instituții culturale publice, atât la nivel central, cât și local. Organizații neguvernamentale cu un profil cultural activ și relevant. Persoane fizice care își desfășoară activitatea în domeniul culturii. Grupuri de inițiativă locale și parteneriate comunitare care propun proiecte culturale inovatoare. Proiectele pot fi depuse în următoarele domenii culturale eligibile: Literatură, teatru, muzică și arte vizuale (pictură, sculptură, grafică etc.). Cinematografie Meșteșuguri tradiționale și patrimoniu cultural material și imaterial Activitatea esențială a bibliotecilor și muzeelor în comunități. Proiecte inovatoare de educație artistică și culturală pentru toate vârstele. Inițiative de cercetare în domeniul culturii și proiecte de turism cultural durabil. Programul „Acces la cultură 2025” include următoarele componente strategice: Consolidarea rolului instituțiilor culturale ca piloni ai vieții culturale comunitare. Stimularea mobilității artiștilor și profesioniștilor culturali la nivel național. Încurajarea participării active a cetățenilor la evenimente și activități culturale locale. Cultivarea  memoriei locale și a identității culturale unice a diverselor comunități. Sunt eligibile pentru finanțare o gamă largă de activități culturale, printre care: Organizarea de evenimente culturale diverse în spații publice și private din întreaga țară. Realizarea de turnee artistice, expoziții itinerante, festivaluri și activități educaționale interactive. Implementarea de proiecte intergeneraționale care promovează dialogul și colaborarea între generații, precum și acțiuni culturale comunitare care implică activ locuitorii. Inițiative de promovare și valorificare a patrimoniului cultural național și a valorilor culturale europene. Proiecte care vizează achiziția de carte, materiale didactice și echipamente tehnice necesare pentru desfășurarea activităților culturale. Procesul de selecție al proiectelor depuse se va desfășura în conformitate cu criteriile detaliate prevăzute în Ghidul de implementare, într-un termen de 10 zile de la data limită de depunere a dosarelor. Transparența și obiectivitatea vor guverna întregul proces de evaluare. Rezultatele apelului pentru proiecte culturale vor fi făcute publice pe pagina oficială a Ministerului Culturii (www.mc.gov.md), oferind astfel acces facil la informații pentru toți aplicanții și pentru publicul larg. Pentru orice întrebări sau solicitări de clarificare privind apelul de proiecte și Programul Național „Acces la cultură 2025”, persoanele interesate sunt invitate să contacteze Ministerul Culturii prin intermediul adresei de e-mail dedicate: sc.pnac@mc.gov.md. Amintim că, Guvernul Republicii Moldova a alocat pentru Programul Național „Acces la cultură 2025” un buget în valoare de 50 de milioane de lei, iar Ministerul Culturii încurajează toți actorii culturali eligibili să răspundă acestui apel și să contribuie, prin ideile și proiectele lor inovatoare, la îmbogățirea peisajului cultural al Republicii Moldova și la facilitarea accesului la cultură pentru fiecare cetățean.
11:30
Primăria Municipiului Cahul a emis un avertisment privind apariția cazurilor de rabie în municipiu, inclusiv în satul Cotihana, solicitând populației și agenților economici să respecte măsurile de precauție pentru prevenirea răspândirii bolii. Rabia este o boală infecțioasă acută, transmisă prin contactul direct cu saliva animalelor infectate, în special prin mușcături sau zgârieturi. Aceasta afectează sistemul nervos central și poate duce la deces. Autoritățile atenționează cetățenii să evite contactul cu animalele de pe stradă, care pot reprezenta un pericol, în special în contextul posibilei transmiteri a virusului de către fauna sălbatică, precum vulpile. Pentru informații suplimentare, populația este îndemnată să contacteze Centrul de Sănătate Publică la numărul +373 (299) 22434, persoană de contact: dl Gaisan Nicolai. Fiți vigilenți și protejați-vă sănătatea!  
11:30
Executivul a aprobat un set de măsuri pentru organizarea și monitorizarea odihnei copiilor și adolescenților în sezonul estival 2025. Hotărârea are drept scop garantarea unui mediu sigur, sănătos și educativ în taberele de vară, precum și asigurarea accesului pentru categoriile vulnerabile de copii. Astfel, costurile pentru 25% din numărul total de bilete în taberele de odihnă vor fi acoperite integral, iar restul tichetelor vor fi comercializate de către administrațiile publice locale cu o reducere de 80%. De foi de odihnă gratuite vor beneficia copiii aflați în dificultate, cei rămași fără ocrotire părintească, copiii din familii defavorizate și cei din familii numeroase. De asemenea, bilete gratuite vor fi distribuite copiilor veteranilor de război, celor cu dizabilități, refugiaților, precum și elevilor care au obținut performanțe la studii sau sunt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare.  În același timp, Ministerul Educației și Cercetării va achiziționa 495 de bilete pentru elevii din instituţiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi din oraşul Bender, subordonate ministerului. Costul pentru o zi de odihnă variază între 301 și 458 de lei, în funcție de tipul taberei. Potrivit documentului, până la data de 15 mai, urmează a fi complet pregătite și dotate corespunzător toate taberele cu cazare, iar cele cu sejur de zi - până pe 25 mai.
11:15
Guvernul îmbunătățește gestionarea infrastructurii feroviare și instituie un mecanism stabil de cofinanțare bugetară a lucrărilor de întreținere și modernizare a rețelei feroviare din Republica Moldova. În acest scop, a fost aprobat Contractul multianual pentru administrarea infrastructurii feroviare.  Potrivit documentului, sunt prevăzute alocări anuale de la bugetul de stat pentru lucrări de reparație, întreținere și dezvoltare a infrastructurii feroviare. Suma exactă va fi stabilită la momentul semnării documentului.  Contractul va avea o durată cuprinsă între 3 și 5 ani și va include mecanisme clare de monitorizare a lucrărilor realizate, astfel încât banii publici să fie folosiți cu responsabilitate.  Implementarea Contractului multianual va asigura condițiile necesare pentru  creșterea siguranței și vitezei trenurilor, sporirea competitivității transportului feroviar, precum și reducerea uzurii drumurilor, prin transferul traficului de mărfuri de la camioane la trenuri.
10:15
Consiliul Raional Cahul, în parteneriat cu ATAS Sud și Direcția Regională Sud a Inspectoratului General pentru Migrație, organizează pentru familiile din raion un eveniment dedicat Zilei Internaționale a Familiei. Activitatea se va desfășura vineri, 16 mai 2025, începând cu ora 14:00, în Piața Independenței din municipiul Cahul. Evenimentul va lua forma unui Velotur – o plimbare pe biciclete și trotinete, menită să promoveze valorile unei familii unite, sănătoase și active. Organizatorii încurajează participarea familiilor de toate vârstele și reamintesc că este necesar ca participanții să vină echipați cu biciclete sau trotinete proprii. Veloturul face parte dintr-o serie de acțiuni dedicate conștientizării importanței familiei în societate și oferă un prilej frumos de socializare, mișcare și petrecere a timpului liber în aer liber.
09:45
Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunță desfășurarea concursului de comercializare a bunurilor confiscate pentru data de 13 mai 2025, ora 11:00, fiind propuse 28 loturi în acest sens. Valoarea bunurilor propuse pentru comercializare constituie 1 057 296 lei.  La concurs pot participa agenții economici înregistrați în Republica Moldova, care dispun de rețea comercială, unități de producere sau de depozitare.  Prin depunerea unei cereri în cancelaria SFS, agenții economici interesați de participare la concurs, sunt în drept de a examina bunurile expuse la concurs. Modelul cererii de participare poate fi descărcat aici. Cererile de participare vor fi prezentate Serviciului Fiscal de Stat până la data de 13 mai 2025, ora 9:00. La cerere urmează de prezentat următoarele documente: ofertă în scris, autentificată prin semnătura conducătorului, plasată într-un plic sigilat, cu indicare pe plic a cuvântului ”CONCURS”. Oferta va conține prețul de comercializare a bunurilor confiscate, comisionul solicitat pentru serviciile de consignație și termenele de achitare la buget a sumelor aferente;  licența care atestă dreptul de a practica un anumit gen de activitate, după caz. Pentru informație suplimentară poate fi contactat Secretarul Comisiei de concurs a bunurilor confiscate a SFS, dna Olga Borțevici – șef al Direcției gestionare bunuri confiscate, telefon 022 82 33 75, e-mail olga.bortevici@sfs.md" data-linkindex="2">olga.bortevici@sfs.md. Reamintim că, SFS exercită atribuții de evidență, evaluare și vânzare a bunurilor confiscate, a bunurilor fără stăpân, a bunurilor sechestrate perisabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune și a comorilor. Pe site-ul oficial al SFS sunt plasate şi, respectiv, actualizate informaţiile privind soldurile bunurilor confiscate propuse spre comercializare agenţilor economici. Anunțurile privind bunurile confiscate, cu denumirea bunurilor, caracteristica lor, cantitățile și prețurile, precum și fotografii ale bunurilor, pot fi consultate la pagina Bunuri confiscate de pe site-ul oficial al SFS.
09:15
Colegiul moldo-turc din orașul Comrat va fi dotat cu toate echipamentele și utilajele necesare procesului de studii, grație suportului Guvernului Republicii Turciei. Acest lucru este prevăzut în Protocolul de cooperare în domeniul învățământului profesional tehnic între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia, semnat de ministrul  Educației și Cercetării al Republicii Moldova Dan Perciun și omologul său Yusuf Tekin, ministrul Educației Naționale al Republicii Turcia.  Edificiul colegiului a fost construit anterior cu sprijinul Agenției Turce pentru Cooperare și Coordonare (TIKA). În conformitate cu prevederile protocolului semnat, partea turcă va contribui la dotarea instituției cu mobilier, echipamente moderne și laboratoare necesare desfășurării procesului educațional, în funcție de specialitățile convenite. Totodată, Turcia își asumă responsabilitatea construcției unui cămin destinat elevilor.  Colegiul va activa în calitate de instituție publică de învățământ profesional tehnic, în conformitate cu legislația națională a Republicii Moldova. Ministerul Educației și Cercetării va oferi locuri bugetare pentru admitere și va asigura funcționalitatea instituției. Se preconizează înmatricularea anuală a aproximativ 100–125 de elevi. În cadrul instituției, vor fi lansate specialități în domeniile tehnologiilor informației, tehnologiilor electrice și electronice. Limba  de instruire va fi limba română, însă, prin acordul ambelor părți, anumite discipline vor putea fi studiate în limba turcă sau în limba engleză. Funcționalitatea acestui colegiu modern în sudul Republicii Moldova va avea un impact semnificativ asupra dezvoltării socio-economice a regiunii și va contribui la extinderea oportunităților de angajare pentru tineri, stimularea dezvoltării economiei locale și modernizarea procesului educațional. 
6 mai 2025
15:45
Administrația de Stat a Drumurilor anunță începutul lucrărilor de organizare a șantierului pentru construcția drumului național M3, sectorul care ocolește satul Slobozia Mare. Circulația rutieră pe acest sector este restricționată, iar accesul vehiculelor în perimetrul șantierului este strict interzis. ATENȚIE: Intrarea pe traseul în lucru reprezintă un risc major pentru atât muncitorii, cât și conducătorii auto, iar acest lucru poate afecta grav buna desfășurare a lucrărilor. În urma licitației organizate pentru acest sector al drumului, a fost desemnată o asociere dintre două companii locale care vor continua execuția lucrărilor de construcție pe M3 Ocolirea Slobozia Mare, de la km 0,00 până la km 16+598. Scopul principal al proiectului constă în construcția unui drum modern de ocolire care va devia traficul greu și de tranzit, protejând astfel localitățile Slobozia Mare și Giurgiulești. Lungimea totală a acestui sector este de 16,59 km, iar drumul va face legătura directă cu vama Giurgiulești și frontiera cu România.
15:45
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat, în premieră, o nouă metodologie privind recalificarea cadrelor didactice și validarea competențelor profesionale în învățământul general. Documentul integral poate fi consultat aici. Potrivit noii metodologii, profesorii care predau o disciplină de cel puțin zece ani și dețin un grad didactic nu vor mai fi obligați să urmeze cursuri de recalificare. De asemenea, cadrele didactice cu minimum trei ani de experiență vor beneficia de o procedură simplificată de recalificare. Această acțiune face parte din pachetul de măsuri de debirocratizare aprobat de minister, având ca scop reducerea sarcinilor administrative și recunoașterea experienței profesionale dobândite în practică. Noua metodologie descrie procesul de recalificare profesională, explică modul de organizare a validării competențelor și, totodată, prevede înființarea unor Centre de validare în colegii și instituții de învățământ superior. Totodată, documentul stabilește clar ce discipline pot fi predate în funcție de facultatea și specializarea absolvite, pentru o încadrare corectă a personalului didactic. „Prin aprobarea acestui document, ne propunem să susținem cadrele didactice care, de mulți ani, predau o anumită disciplină, dar erau dezavantajate financiar pentru faptul că nu aveau o specializare universitară în domeniu”, a declarat ministrul Dan Perciun. Documentul stabilește că orice profesor care predă o disciplină de cel puțin zece ani și deține un grad didactic corespunzător va fi considerat automat calificat pentru acea disciplină, fără a mai fi obligat să urmeze cursuri de recalificare. În ceea ce privește profesorii aflați la început de carieră, care doresc să predea o disciplină diferită de cea studiată la universitate, aceștia vor trebui în continuare să urmeze un program de recalificare. Totuși, în ultimii ani, costurile acestor cursuri sunt acoperite integral de către MEC. Până la intrarea în vigoare a noii metodologii, profesorii care nu urmau procesul formal de recalificare erau încadrați cu până la cinci clase salariale mai jos, în pofida experienței acumulate.
15:00
Geniștii Armatei Naționale au desfășurat, pe parcursul lunii aprilie, 17 misiuni de deminare, în cadrul cărora au fost descoperite și neutralizate 211 obiecte explozive. Echipele specializate din cadrul unităților militare au fost solicitate de autoritățile publice locale din mai multe localități ale țării, printre care: Căușeni, Hîncești, Anenii Noi, Ștefan Vodă, Ungheni, Criuleni, Florești, Fălești, Rezina, Leova, precum și din municipiul Chișinău. Una dintre cele mai riscante misiuni a avut loc în satul Cioburciu, raionul Ștefan Vodă, unde echipa de deminare condusă de maiorul Ion Golovei a descoperit și neutralizat 23 de proiectile de artilerie, calibrul 105 mm. Toate munițiile proveneau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și au fost neutralizate în condiții de maximă siguranță, conform protocoalelor militare. De la începutul anului și până în prezent, geniștii Armatei Naționale au efectuat 52 de misiuni de deminare, în urma cărora au fost distruse 333 de obiecte explozive de diferite tipuri și 120 de cartușe. Avertisment pentru populație Armata Națională reamintește cetățenilor că, în cazul descoperirii unor obiecte explozive, este strict interzis să le atingă sau să le manipuleze. Geniștii recomandă următoarele măsuri de siguranță: Apelați imediat Serviciul 112; Marcați locul unde a fost depistat obiectul; NU atingeți, NU mișcați și NU loviți muniția; NU demontați componentele explozibilului; NU aruncați obiectul în foc și NU încercați să-l transportați.
15:00
Un nou program de instruire destinat femeilor antreprenoare din regiunile Edineț, Leova și Strășeni a fost lansat în parteneriat cu Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER. Inițiativa are drept scop abilitarea economică a femeilor prin sprijinirea antreprenoriatului local și se desfășoară în perioada 2–16 mai 2025. Programul de formare include trei module tematice, dezvoltate în funcție de nevoile concrete identificate în rândul participantelor: Modulul I – Accesarea fondurilor și granturilor pentru afaceri Modulul II – Contabilitate și fiscalitate Modulul III – Marketing și promovare (inclusiv pe rețele sociale) Această etapă de formare va fi urmată de un concurs de granturi, dedicat femeilor din cele trei regiuni participante, oferindu-le oportunitatea de a transforma idei promițătoare în afaceri sustenabile sau de a-și dezvolta inițiativele deja existente. Programul face parte din inițiativa EU4Moldova: Comunități Locale, susținută de Echipa Europa, cu finanțare din partea Uniunii Europene și a guvernelor Germaniei, Austriei și Poloniei.
14:45
Procurorii PCCOCS, împreună cu ofițerii Direcției Combaterea criminalității organizate și cei de urmărire penală ai INI,  anunță anihilarea unei scheme de escrocherie  cu un prejudiciu de peste 300 de mii de euro.    Urmare a investigațiilor desfășurate, oamenii legii au stabilit că  într-o perioadă nedeterminată de timp până în prezent, un grup de persoane, au pus în aplicare o schemă infracțională transnațională de escrocherie. Astfel, desfășurând fictiv funcțiile de reprezentanți sau pseudo-manageri ai unor companii de creditare, prin aplicarea anumitor tehnici/metode de manipulare, atrăgeau și convingeau persoane din România, predispuse să investească mijloace bănești, care odată fiind transferate pe conturile indicate de suspecți, erau  însușite în interesul grupului criminal prin realizarea unui complex de operațiuni financiare pentru a deghiza originea ilicită a veniturilor infracționale.  Ca urmare a  măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală,  oamenii legii au identificat un grup infracțional bine organizat specializat în identificarea victimelor  de pe teritoriul României, profitând de încrederea acestora, prin înșelăciune, sub pretextul de a oferi un credit, prin programe specializate clonau și primeau accesul la cardurile bancare a părților vătămate după care, fraudulos, sustrăgeau mijloacele bănești, transferându-le pe conturi ,,wallet” la moment neidentificate. Prejudiciul părților vătămate, de la începutul anului 2025 până în prezent,  depășește suma  de 300.000  mii de euro.  La 5 mai, oamenii legii, cu suportul mascaților din cadrul BPDS „Fulger” au efectuat o percheziție în oficiul unui call centru din Chișinău, unde își  desfășurau activitatea infracțională opt persoane bine instruite. De aici, au fost ridicate  zeci de  telefoane de serviciu,  personale,  calculatoare,   carduri de acces în sediu pe nume diferite.  Totodată, s-a stabilit liderul (team-leaderul) call centrului, un bărbat de 24 ani care  a fost reținut pentru 72 de ore.  Ulterior, a fost  reținut și administratorului care gestiona activitatea angajaților, un bărbat de 26 de ani, responsabil de primirea surselor bănești sustrase ilegal de la părțile vătămate. Cei doi au fost  plasați  în izolatorul de detenție preventivă al DP mun. Chișinău. Conform legislației în vigoare, persona culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de la 8 la 15 ani, cu amendă de la 750 000 la 1. 000.000 de lei,  cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
14:30
Un angajat al Serviciului Vamal, responsabil de vămuirea mărfurilor prin intermediul postului vamal intern ”Poșta” și un broker vamal au fost reținuți de CNA și procurorii mun. Chișinău într-un dosar de corupție sistemică. Potrivit datelor obținute, brokerul vamal, susținând că are influență asupra angajaților Serviciului Vamal și îi poate determina să întreprindă acțiuni contrar funcțiilor deținute, ar fi pretins și primit bani ce nu i se cuvin în proporții care depășesc 100 unități convenționale. Mai exact, bănuitul ar fi promis că îi poate determina pe angajații vamali să urgenteze procedura de vămuire a mărfurilor sau după caz pentru acceptarea valorii diminuate în vamă a bunurilor și respectiv neachitarea corespunzătoare a taxelor vamale. Pentru fortificarea probatoriului, ofițerii CNA efectuează astăzi percheziții și la reprezentanții mai multor agenți economici față de care există suspiciuni de implicare în acte de corupere a angajaților Serviciului Vamal responsabili de vămuirea mărfurilor prin intermediul postului vamal intern ”Poșta”. Toate acțiunile de urmărire penală au loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău.  La moment, angajatul Serviciului Vamal și brokerul vamal sunt reținuți pentru 72 ore și urmează a fi plasați în Izolatorul de urmărire penală al CNA. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.
12:45
După circa 5 ore de luptă cu flăcările, pompierii au reușit lichidarea incendiului de vegetație uscată în apropierea localității Văleni, raionul Cahul.  Potrivit unui comunicat emis de IGSU, arderea afost lichidată  în seara zilei de 05 mai,  la ora 21:21. În urma incendiului, focul a afectat 30 de hectare de teren cu stufăriș, precum și 3,5 km de cabluri electrice de pe piloni de electricitate. Victime nu au fost raportate. În după amiaza zilei de 5 mai 2025, ora 16:30, pompierii IGSU au fost solicitați pentru a stinge focarele de ardere care au afectat mai multe hectare cu stufăriș din baltă, cu risc de răspândire spre sondele de extragere a petrolului. VIDEO: Dezastru ecologic la Văleni: Arde baltaVIDEO: Dezastru ecologic la Văleni: Arde balta La fața locului au intervenit șapte autospeciale de intervenție cu 28 de salvatori și pompieri. Angajații IGSU au reușit să securizeze zona afectată de foc pentru protejarea sondelor din apropiere, dar și a faunei și florei din vecinătate, pe teritoriul rezervației  ”Prutul de jos”  din Cahul. Potrivit IGSU, 100 hectare de teren și vegetație uscată au fost salvate datorită intervenției eficiente a pompierilor din sudul țării.  În acest context, specialiștii IGSU amintesc că incendiile de vegetație uscată se răspândesc rapid și pot duce la pagube majore atât pentru agenții economici, cât și pentru sectorul locativ.  Incendiile de vegetație reprezintă un risc sporit pentru mediul înconjurător, floră și faună. Cetățenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și în locurile de agrement, pentru a preveni izbucnirea incendiilor pe arii extinse. Totodată, oamenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer în vederea curățării terenurilor agricole și gospodăriilor.  Mai mult, pentru evitarea izbucnirii focarelor de ardere pe arii extinse, se interzice aruncarea mucurilor de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, lanuri, dar și în preajma spațiilor forestiere.  De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată copiilor, pentru a nu le permite jocul cu focul, evitând astfel producerea incendiilor și a altor situații excepționale. În situații de urgență, cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.
11:15
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare s-au autosesizat în urma unor informații apărute în spațiul online, care indică posibile tentative de comercializare a testelor de la examenele naționale de absolvire. Reprezentanții ministerului condamnă ferm orice practici ce subminează integritatea procesului de evaluare. Potrivit unui comunicat emis de MEC, testele utilizate în cadrul examenelor sunt păstrate în condiții de maximă securitate, ceea ce exclude posibilitatea accesului neautorizat sau a scurgerii de informații legate de subiectele de examen. În acest context, autoritățile educaționale îndeamnă elevii, părinții și cadrele didactice să manifeste onestitate și corectitudine în sesiunea de examene 2025, avertizând asupra riscurilor de a deveni victime ale unor posibile escrocherii. Ministerul a anunțat că a transmis un demers Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, solicitând examinarea cazului suspect semnalat pe rețelele de socializare. „Educația este o prioritate națională, iar Ministerul Educației depune eforturi constante pentru a asigura un proces de evaluare corect, transparent și echitabil pentru toți elevii. Orice tentativă de fraudă va fi tratată conform legii”, se mai menționează în comunicat.
10:30
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sprijinul Guvernului Japoniei, a încheiat distribuția a 6 tone de semințe de sorg către 280 de fermieri mici din 21 de raioane ale Republicii Moldova. Această acțiune este parte a proiectului „Asistență de urgență pentru reducerea impactului secetelor extreme prin distribuția semințelor de sorg și a hranei pentru animale” lansat în luna aprilie curent în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Proiectul are scopul de a spori reziliența agricultorilor în fața condițiilor climatice dificile. Căldura extremă înregistrată în luna iulie a anului trecut precum și severitatea secetelor anterioare  au avut un impact negativ asupra agriculturii naționale, provocând pierderi de recolte și afectând mijloacele de trai ale fermierilor. Printre primele puncte de distribuție unde au fost împărțite 730 de kg de semințe de sorg este și localitatea Hîncești. Aici s-au adunat pe data de 2 mai fermierii din raioanele Hîncești, Leova și Cimișlia alături de Vasile Șarban, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Yamada Yoichiro, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Tudor Robu, reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova și reprezentanții autorităților publice locale.   Între 2 și 5 mai 2025, materialul semincer de sorg pentru boabe sau siloz a ajuns la 280 de fermieri care vor cultiva fiecare până la 8 hectare de teren în raioanele Cahul, Comrat, Basarabeasca, Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești, Leova, Cimișlia, Criuleni, Orhei, Rezina, Telenești, Călărași, Sîngerei, Ungheni, Șoldănești, Florești, Drochia, Fălești, Glodeni și Rîșcani. Valoarea totală a semințelor distribuite în această etapă este de circa 3.500.000 lei. Se așteaptă ca proiectul să aibă un impact semnificativ asupra rezilienței agricultorilor din Republica Moldova. Sorgul este o cultură rezistentă la secetă, care poate asigura atât hrană pentru animale cu valoare nutritivă ridicată, cât și o sursă de venit pentru fermieri. Prin diversificarea culturilor și adoptarea practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic, fermierii vor fi mai bine pregătiți să facă față provocărilor climatice viitoare. Proiectul, cu o valoare totală de 560.000 USD, se va desfășura până în martie 2026. Acesta își propune să ajute peste 1.000 de fermieri (aproximativ 700 din sectorul zootehnic și 400 din sectorul vegetal) să adopte practici agricole inteligente climatic, să își diversifice producția agricolă prin introducerea sorgului rezistent la secetă și să asigure furaje de calitate superioară pentru animale.
10:30
Polițiștii și carabinierii vor fi mobilizați în toată țara pentru a asigura ordinea publică în timpul evenimentelor dedicate zilei de 9 Mai. Anunțul a fost făcut de ministra Afacerilor Interne, Daniela Misail Nichitin, care a subliniat că autoritățile sunt pregătite pentru buna desfășurare a manifestărilor, iar utilizarea simbolurilor care promovează agresiunea militară este strict interzisă. „9 Mai este o zi în care sărbătorim pacea. Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite și vor asigura ordinea și buna desfășurare a tuturor evenimentelor planificate pentru această zi”, a declarat ministra în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Potrivit acesteia, anul trecut au fost organizate 47 de evenimente la nivel național, iar un număr similar este așteptat și în acest an. Oficiala a făcut apel la cetățeni și organizatori să respecte legislația în vigoare și să nu afișeze simboluri care instigă la război. „Poliția va acționa în conformitate cu prevederile Codului Contravențional. Legea prevede clar că toate semnele care instigă sau promovează războiul sunt interzise, iar promovarea acestora este sancționată”, a avertizat Misail Nichitin. În Republica Moldova, este interzisă utilizarea simbolurilor „Z” și „V”, asociate cu agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, panglica negru-oranj a Sfântului Gheorghe poate fi purtată doar în condițiile în care nu promovează violența sau crimele împotriva umanității.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.