Ziua de Azi

Acum 8 ore
19:15
Majoritatea populației are nevoie de suport din partea persoanelor terțe atunci când accesează servicii electronice prestate de autorități. Datele au fost publicate de Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în urma unui sondaj la care au participat peste trei mii de persoane din 13 regiuni ale țării, transmite bizlaw.md Astfel, potrivit datelor obținute, nivelul de alfabetizare […] The post Doar 37% dintre cetățeni se declară utilizatori independenți în accesarea serviciilor electronice appeared first on www.ziuadeazi.md.
Acum 12 ore
16:00
 Cinci sectoare de drum național și un pod au fost date în exploatare pe parcursul anului 2020. Valoarea totală a lucrărilor constituie peste 204 milioane de lei, fiind finanțate din mijloacele fondului rutier, transmite MOLDPRES. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), la sfârșitul lunii iulie a avut loc recepția la terminarea lucrărilor cu darea […] The post În anul 2020, au fost date în folosință cinci sectoare de drum şi un pod appeared first on www.ziuadeazi.md.
15:15
Angajaţii care lucrează de la distanţă reprezintă aproape două treimi (60%) din forţa de muncă existentă la nivel global, însă mai puţin de jumătate dintre companii au politici de lucru remote, la nivelul întregii organizaţii, reiese dintr-un sondaj realizat în 12 ţări, informează AGERPRES, preluat de MOLDPRES. Potrivit analizei Accenture, pandemia COVID-19 evidenţiază o discrepanţă […] The post Angajații care lucrează de acasă reprezintă 60% din forța de muncă la nivel global appeared first on www.ziuadeazi.md.
14:15
Judecătorii de la Curtea de Apel Cahul urmează să decidă asupra mai multor demersuri înaintate de procurori, dar și de avocații lui Ilan Șor, fost președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii. Contactat de IPN, avocatul Denis Calaida a declarat că astăzi, 22 ianuarie, procurorii au prezentat mai multe înscrisuri, două seturi de probe […] The post O nouă ședință în dosarul Șor la Cahul: Au fost înaintate mai multe demersuri appeared first on www.ziuadeazi.md.
Ieri
17:15
Pe parcursul acestei săptămâni, verificările au loc în apropierea punctelor de trecere a frontierei pentru a verifica vehiculele care intenționează să transporte bunurile peste sau de peste graniță. Solicitat de echipa.md, DMITRI PROHNIȚCHI, SPECIALIST PRINCIPAL ÎN RELAȚII CU MASS-MEDIA, ANTA: La moment, au loc acțiuni de control pe traseele de legătură cu punctele de traversare a […] The post ANTA a inițiat verificări în apropierea punctelor de trecere a frontierei, inclusiv Cahul-Oancea appeared first on www.ziuadeazi.md.
17:00
Executivul în exercițiu  a aprobat la ședința de astăzi instituirea Comisiei de cercetare prealabilă pentru declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești, transmite MOLDPRES. Comisia este formată din reprezentanți ai mai multor ministere, instituții […] The post A fost instituită Comisia de cercetare pentru construcția liniei electrice Vulcănești-Chişinău appeared first on www.ziuadeazi.md.
16:45
Modificările care oferă un statut special limbii ruse în circuitul administrativ, aplicate în grabă la sfârșitul anului trecut de deputații din grupul „Pentru Moldova – Șor” împreună cu cei din PSRM, sunt neconstituționale, transmite gazetadechisinau.md Verdictul a fost pronunțat joi de către magistrații Curții Constituționale, care au admis sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Dinu […] The post Legea care impunea limba rusă în circuitul administrativ este neconstituțională appeared first on www.ziuadeazi.md.
14:45
Totul a început în luna august 2012, Ion, un locuitor al raionului Cahul, a solicitat în scris de la Consulul Raional Cahul achitarea compensației în urma confiscării averii tatălui său, victimă a represiunilor politice.  Acesta a solicitat achitarea a 100 mii lei, tatăl fiind reabilitat complet.  Patru ani mai târziu, Ion primește răspuns de la […] The post Un cahulean a obținut prin judecată peste jumătate de milion de lei drept recompensă pentru greșelile din trecut ale statului appeared first on www.ziuadeazi.md.
14:30
De astăzi, încă patru tineri membri canini ne vor fi colegi fideli și vor face parte din echipa polițiștilor de frontieră din cadrul Direcției Regionale Sud. Aceștia sunt patru căței de rasă Malinios (ciobănesc belgian), trei femele și un mascul, cu vârsta de 4-5 luni, care sunt parte a unei achiziții a Inspectoratului General al […] The post Echipa DR Sud a Poliției de Frontieră s-a suplinit cu încă 4 patrupezi appeared first on www.ziuadeazi.md.
14:00
Într-un colet care urma să ajungă în Marea Britanie, polițiștii de frontieră din sudul țării au depistat un permis de conducere românesc cu indici de falsificare. Conducătorul auto al cursei Chișinău – Londra a comunicat că nu este în cunoștință de cauză despre cele depistate. Incidentul a fost consemnat astăzi, 21 ianuarie curent. Astfel, pe direcția ieșire […] The post „Curier” de acte false reținut în punctul de trecere Cahul appeared first on www.ziuadeazi.md.
12:15
22 ianuarie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, intră în vigoare Regulamentul privind modul de ținere a Registrului de stat format de Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de stat al frecvențelor și stațiilor de radiocomunicații”, transmite MOLDPRES. Acest regulament stabilește modul, responsabilitățile şi împuternicirile privind ținerea, acordarea şi utilizarea informației din Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de […] The post Pe 22 ianuarie intră în vigoare un regulament în domeniul radiocomunicaţiilor appeared first on www.ziuadeazi.md.
11:00
Un bărbat în vârstă de 59 de ani, originar din r. Cahul, a fost reținut de ofițerii de investigație a Inspectoratului de Poliție a sec. Ciocana, pentru comiterea mai multor furturi din scara blocurilor de locuit. Indibidul pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie 2020, a comis cel puțin 9 furturi din scara blocurilor de locuit amplasate în […] The post Un bărbat din Cahul a furat 40 de furtunuri antiincendiare din Capitală appeared first on www.ziuadeazi.md.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:00
Trei persoane dintre care și un copil s-au intoxicat cu monoxid de carbon după ce  au utilizat soba din gospodărie. Cazul a avut loc pe 19 ianuarie în localitatea Bobocica din raionul Cantemir. Potrivit primelor investigații familia a încălzit soba, iar din cauza gazului toxic emanat, aceștia au avut nevoie de îngrijiri medicale. Un bărbat […] The post Trei persoane din raionul Cantemir au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce s-au intoxicat cu monoxid appeared first on www.ziuadeazi.md.
12:30
La începutul anului viitor, autoritățile Republicii Moldova urmează să prezinte în fața Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) raportul privind situaţia drepturilor omului, în cadrul așa-numitei Evaluări Periodice Universale (EPU). În particular, țara noastră trebuie să explice cum au fost implementate recomandările asumate în toamna anului 2016, la Geneva, Elveția, la reuniunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. […] The post Evaluarea Periodică Universală: bile albe, bile negre appeared first on www.ziuadeazi.md.
10:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit, pe finalul vizitei oficiale întreprinse la Bruxelles, cu Majestatea Sa, Regele Philippe al Belgiei, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al Președinției. Președintele Maia Sandu i-a mulțumit suveranului pentru faptul că Belgia a fost un susținător constant al proceselor de transformare internă din Republica Moldova. Totodată, șefa statului […] The post Președintele Maia Sandu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu Regele Philippe al Belgiei appeared first on www.ziuadeazi.md.
10:00
Zilele în care puteam să mergem la aeroport fluturând pașaportul și să ne urcăm în primul avion spre destinația preferată au rămas o amintire îndepărtată. Pandemia a schimbat radical totul – și încă nu știm până când, transmite hotnews.ro Pretutindeni se introduc noi restricții, dar și după ce vor fi ridicate se pare că vaccinarea […] The post Pașapoartele care vor deschide cel mai larg lumea după ce va dispărea pandemia appeared first on www.ziuadeazi.md.
19 ianuarie 2021
15:15
Cetățenii pot deja să procure polița de asi­gurare medicală pentru anul 2021. Până pe 31 martie inclusiv, aceștia beneficia­ză de reduceri de 50%, 60% sau 75% din valoarea integrală a primei de asigurare, care a rămas neschimbată – 4056 de lei, relatează Vocea.md Astfel, proprietarii de terenuri agrico­le au parte de reduceri de 75% şi […] The post Cât costă Polița de Asigurare Medicală în 2021 appeared first on www.ziuadeazi.md.
14:15
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud a semnat recent un nou contract de antrepriză, în valoare de circa 20 de milioane de lei, privind executarea lucrărilor în cadrul proiectului investițional “Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova. Etapa I”, care va fi implementat în anul 2021, cu finanțare din Fondul […] The post Trei sate din raionul Leova vor avea acces la apă potabilă de calitate appeared first on www.ziuadeazi.md.
11:45
Consiliul Superior al Magistraturii a amânat repetat examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul. Magistrata face parte din completul de judecători care examinează dosarul Șor, transmite radiochisinau.md Chestiunea cu privire cererea de demisie a judecătoarei Veleva era prima pe ordinea de zi a ședinței de marți, 19 ianuarie, […] The post CSM amână repetat examinarea cererii de demisie a unui judecător de la Curtea de Apel Cahul în dosarul Șor appeared first on www.ziuadeazi.md.
11:30
Petru Corduneanu este noul șef adjunct al Poliției de Frontieră. Acesta a fost numit printr-un ordin semnat ieri de ministrul interimar al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, comunică MOLDPRES. Consiliera ministrului, Alina Zbancă, a menționat că ordinul de numire a acestuia a fost semnat la 18 ianuarie. La finele anului trecut, Petru Corduneanu a fost numit […] The post Petru Corduneanu este noul șef adjunct al Poliției de Frontieră appeared first on www.ziuadeazi.md.
18 ianuarie 2021
14:00
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat astăzi că Parlamentul poate fi dizolvat doar în cadrul condițiilor prevăzute în articolul 85 din Constituția Republicii Moldova, transmite MOLDPRES. Potrivit oficialului, Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra cererii venite din partea unor deputați  de expunere asupra posibilității Parlamentului de autodizolvare, prin adoptarea unei hotărâri cu votul 2/3 din […] The post Parlamentul nu se poate autodizolva appeared first on www.ziuadeazi.md.
12:15
În perioada 11—15 ianuarie 2021, Inspectoratul de Integritate al ANI a stabilit încălcarea regimului juridic al declarării averii de către un procuror din municipiul Chișinău. Numele acestuia se va regăsi în actul de constatare, care urmează a fi publicat în curând pe pagina web a ANI. O altă încălcare a fost constatată în privința unui funcționar public cu […] The post Un procuror, un funcționar din MAI, un polițist, dar și un primar din raionul Cahul au încălcat legislația ANI appeared first on www.ziuadeazi.md.
11:45
Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru 2021, a reluat procesul de autorizare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul trecut, rămase fără acoperire financiară din cauza epuizării mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR) pentru anul […] The post A fost reluat procesul de autorizare a cererilor de ajutor în agricultură appeared first on www.ziuadeazi.md.
17 ianuarie 2021
15:00
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice. Avertizarea salvatorilor vine în contextul răcirii temperaturii aerului și formării podului de gheață pe suprafața lacurilor, râurilor și iazurilor din țară. Oamenii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice întrucât grosimea acesteia nu […] The post IGSU atenționează despre riscul prăbușirii oamenilor sub gheața subțire a bazinelor acvatice appeared first on www.ziuadeazi.md.
12:30
La aproape două săptămâni de la ieșirea Marii Britanii din UE, „apocalipsa” Brexit începe să se vadă în supermarketuri, care se confruntă cu lipsuri serioase în aprovizionare, mai ales dacă este vorba despre produse perisabile, care se aduceau din import.   Șoferii de camioane sunt obligați să aștepte, în unele cazuri, zile în șir pentru a […] The post Brexitul începe să se simtă în supermarketurile britanice: rafturi goale în raioanele de fructe și legume appeared first on www.ziuadeazi.md.
16 ianuarie 2021
18:45
Congresul al XIX-lea, la care va fi aleasă conducerea Federației Moldovenești de Fotbal, va avea loc la data de 22 ianuarie și se va desfășura la Chișinău sub observația și supravegherea observatorilor internaționali, reprezentanți ai FIFA și UEFA. Astfel, la congres vor fi prezenți Oleg Protasov și Anatolii Demianenko, transmite Moldpres. Federația Moldovenească de Fotbal […] The post Congresul Federației Moldovenești de Fotbal va fi monitorizat de observatori internaționali appeared first on www.ziuadeazi.md.
14:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu ES Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul căreia au fost discutate direcțiile prioritare de cooperare între țara noastră și instituțiile UE. La întâlnire au fost abordate atât aspecte ale politicii interne, cât și perspectivele politicii externe, inclusiv în contextul vizitei […] The post Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu ES Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova appeared first on www.ziuadeazi.md.
12:30
Noi măsuri restrictive au fost introduse de Guvernul de la Roma în contextul combaterii răspândirii infecției cu virusul Covid 19 pentru perioada 16 ianuarie – 6 martie 2021, anunță Ambasada Republicii Moldova în Italia. Astfel, rămân în continuare în vigoare prevederile ce interzic intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat […] The post Italia a introdus noi restricții. Condițiile de călătorie pentru cetățenii moldoveni appeared first on www.ziuadeazi.md.
12:15
La o lună de la ultima scumpire de carburanți, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari: cu circa un leu la benzină și motorină și cu circa 80 de bani la gazul lichefiat, transmite IPN. Scumpirile de la mijlocul lunii decembrie au constituit în medie 60 de bani pentru benzină și […] The post O nouă scumpire la carburanți. Află care sunt prețurile appeared first on www.ziuadeazi.md.
15 ianuarie 2021
17:30
Un tânăr de 22 de ani a ajuns la spital după ce a căzut de la înălțime într-un mall din Chișinău. Din spusele prietenilor, acesta a vrut să facă un filmuleț pentru Tik-Tok, a urcat pe balustrada escalatorului, s-a dezechilibrat și a căzut. Contactată de IPN, ofițerul de presă al Direcției de poliție a capitalei, […] The post Tânăr urcat pe balustrada escalatorului unui mall din Chișinău pentru a face un video pe Tik-tok a căzut în gol appeared first on www.ziuadeazi.md.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.