Numărul persoanelor asigurate medical s-a majorat: circa 760 mii de cetățeni au beneficiat în 2023 de medicamente și dispozitive medicale compensate

Radio Chisinau, 15 iunie 2024 14:10

Potrivit Parlamentului Republicii Moldova, aproximativ 760.000 de persoane au beneficiat anul trecut de medicamente și dispozitive medicale compensate, conform raportului privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în anul 2023, prezentat ieri, 14 iunie, la ședința Parlamenului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
15:20
La Luxemburg va avea loc mâine conferințele interguvernamentale care vor deschide oficial negocierilor de aderare ale Republicii Moldova și Ucrainei cu Uniunea Europeană. Este cea mai importantă ușă pe care Uniunea Europeană o deschide Republicii Moldova, înțelegând foarte bine războiul hibrid fără precedent pe care Kremlinul îl duce în țara noastră, a comentat pentru Radio Chișinău, expertul WhatchDog Grigore Guzun.
Acum 15 minute
15:05
Șefa diplomației române, Luminița Odobescu, a solicitat luni, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre, evocând contextul de securitate și deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.
Acum 30 minute
15:40
Scriitorul Spiridon Vangheli a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Scriitori, cititori, bibliotecari, rude, oameni de stat au venit la Palatul Național „Nicolae Sulac” pentru a-și lua rămas bun de la cunoscutul părinte al lui Guguță, transmite Radio Chișinău.
Acum o oră
16:00
Persoanele fizice au dreptul de a introduce în țară bunuri în valoare de până la 150 de euro cu scutire de la achitarea drepturilor de import. Condiția e ca trimiterea să fie însoțită de o declarație CN22/CN23, în cazul în care sunt transportate de către operatorul poștal național ÎS ,,Poșta Moldovei”. Totodată, mărfurile nu trebuie să indice caracter comercial, informează cei de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova.
14:45
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 25 iunie.
14:30
Înotătorii Tatiana Salcutan și Pavel Alovatki vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris. Calificarea s-a produs în cadrul Campionatului European la înot, care s-a încheiat ieri la Belgrad, Serbia, transmite IPN.
Acum 2 ore
14:10
Centrul Național Anticorupție raportează mai multe percheziții și rețineri săptămâna trecută, într-un dosar de deposedare abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile din Bălți. Două persoane din cadrul fostei Direcții asistență socială a Primăriei Bălți au fost reținute pentru abuz de serviciu, manifestat prin perfectarea ilegală a unor acte în baza cărora au intrat în posesia unor locuințe care aparțineau persoanelor cu dificultăți, se arată într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.
13:50
Președintele taiwanez Lai Ching-te a declarat luni că Beijingul "nu are dreptul" să-i pedepsească pe taiwanezi, după ce China a inclus vineri pedeapsa cu moartea în noile pedepse penale ce îi vizează presupușii secesioniști taiwanezi, informează AFP, relatează Agerpres.
13:35
Procuratura raionului Edineț a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința a șase persoane, învinuite de trafic de droguri (art.217/1 alin.(3) din Codul penal). 
Acum 4 ore
13:15
Marți, 25 iunie, în intervalul orar 09:00 - 20:00, sunt planificate sistări temporare de apă în mai multe zone ale municipiului, și anume:
13:00
Distribuția de forțe la scrutinul prezidențial din partea opoziției de stânga, care nu a reușit să identifice un candidat unic și va exista o multitudine de candidați, este în defavoarea actualei președinte Maia Sandu și a referendumului, consideră analistul Victor Ciobanu. Pe de altă parte, comentatorul Nicolae Negru crede că acest lucru o avantajează pe șefa statului, dar atrage atenția la partidele de dreapta. Dacă va apărea un candidat puternic, atunci există probabilitatea ca Maia Sandu să nu învingă din primul tur, transmite Radio Chișinău.
12:40
Cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat 'îngrijorat' de rezultatul cu care s-ar putea încheia viitoarele alegeri parlamentare anticipate din Franța, un partener important în Uniunea Europeană, transmite dpa, notează Agerpres.
12:25
Republica Moldova a participat cu trei atlete la Campionatul Țărilor Mici și toate trei au cucerit medalia de aur. Este vorba de Alexandra Emilianov (aruncarea discului – 61.87 metri), Dimitriana Bezede (aruncarea greutății – 17.68 metri) și Andreea Stavila (3000 metri/obstacole – 10.02:55), potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv.
12:05
Astăzi este zi de doliu în Rep. Moldova, în memoria scriitorului Spiridon Vangheli, transmite Radio Chișinău.
12:05
Scriitorul Spiridon Vangheli este condus pe ultimul drum.
11:50
Ucraina prevede întreruperi parțiale de curent electric pe tot parcursul zilei de luni în întreaga țară, a anunțat duminică operatorul Ukrenergo, explicând că rețeaua cunoaște grave dificultăți după atacurile rusești 'masive', transmite AFP, scrie Agerpres.
11:30
„El a fost un scriitor iubit, care și-a dedicat viața literaturii pentru copii. Faimosul său personaj, Guguță, alături de alți eroi, va rămâne mereu în memorie pentru că a promovat în toată lumea cultura moldovenească.”, scrie Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Acum 6 ore
11:15
Astăzi se împlinesc doi ani de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, alături de Ucraina, scrie NewsMaker. Președinta Maia Sandu a scris pe o rețea de socializare că „azi marcăm doi ani de la obținerea statutului de țară candidată pentru aderarea la UE – doi ani de muncă intensă pentru a putea lansa negocierile de aderare”. „În fiecare zi lucrăm pentru obiectivul nostru național – cel de a pregăti Republica Moldova pentru aderare până în 2030”, a adăugat șefa statului, atașând și imagini video. În imaginile publicate de președintă, viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov a spus că „mai avem multă muncă de făcut și pași importanți de parcurs. „Ne pregătim de prima conferință interguvernamentală. După care urmează screening-ul bilateral, deschiderea și închiderea capitolelor de negociere, semnarea și ratificarea Acordului de aderare la Uniunea Europeană. Mergem cu încredere pe drumul nostru european”, a comunicat Gherasimov, relatează Radio Chișinău.
10:55
Delegația legislativului participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea are loc în perioada 24-28 iunie, la Strasbourg. Delegația Parlamentului Republicii Moldova va fi condusă de deputatul Ion Groza. Din componența delegației mai fac parte deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Natalia Davidovici și Andrian Cheptonar și deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrîncea și Adela Răileanu, potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului. 
10:40
În perioada 17 - 23 iunie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 714,14 milioane de lei, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 17 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 109,8%.
10:15
Doi turiști din Republica Moldova, aflați în vizită la Slănic Moldova, au fost atacați de un urs, în timp ce se plimbau. Animalul sălbatic i-a atacat din spate și a fugit după ce alți turiști au început să facă zgomot. Cei doi au ajuns la spital, comunică MOLDPRES.
09:55
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 11 bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 89 de bani, transmite MOLDPRES. 
09:40
Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a doi ani de la obținerea de către Rep.Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.
Acum 8 ore
09:20
În Aeroportul Internațional Chișinău, o pasageră cu dublă cetățenie (MDA/ROU), în vârstă de 31 de ani, a fost depistată cu bagajul plin cu țigări, pe care intenționa să le transporte ilicit spre Marea Britanie, transmite Poliția de Frontieră.
09:05
Ziua Universală a Iei (Ziua Iei) este sărbătorită, în fiecare an, la data de 24 iunie. În 2012, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a propus ca data de 24 iunie, când are loc sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor și Drăgaicei, să devină o zi dedicată iei și să fie cunoscută drept Ziua Universală a Iei. În iunie 2013, a avut loc prima ediție cu tema „Sânzienele îmbracă Planeta în IE”, care a declanșat o adevărată mișcare culturală și a readus în actualitate cămașa și portul tradițional românesc, relatează Agerpres.
08:50
Astăzi este zi de doliu în Rep. Moldova, în memoria scriitorului Spiridon Vangheli. El s-a stins din viață vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani, iar astăzi va fi petrecut pe ultimul drum cu onoruri militare, transmite Radio Chișinău.
08:25
Sectorul energetic al României „trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe o perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță”, relatează IPN cu referință la Național, care citează din „Strategia energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050”. Documentul atestă că guvernul de la București s-a angajat să preia în totalitate alimentarea cu energie a Republicii Moldova, motivând că securitatea energetică a României este „indisolubil legată de cea a vecinilor de peste Prut.
08:10
„Autoritățile autoproclamate de pe malul stâng al Nistrului încep să conștientizeze că vor urma ajustări juridice ale legislației Republicii Moldova, omogenizând drepturile și obligațiile persoanelor fizice și juridice de pe ambele maluri ale Nistrului. Problema stringentă a regimului de la Tiraspol, primirea gazului de la Chișinău în schimbul energiei electrice, va fi abordată în continuare, mai ales după ce Ucraina a anunțat că din 1 ianuarie 2025 nu va mai permite tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său...”, relatează Laurențiu Pleșca pentru IPN.
Acum 24 ore
15:50
Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a plecat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică spre SUA, unde se va întâlni cu secretarul apărării american, Lloyd Austin, pentru a discuta despre "evoluțiile din Fâșia Gaza și Liban", potrivit unui comunicat al ministerului emis în cursul dimineții, potrivit EFE, transmite Agerpres.
Ieri
14:55
În seara zilei de 22 iunie 2024 către ora 20:15 salvatorii și scafandrierii IGSU au fost solicitați pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, după ce o persoană se presupune că s-ar fi înecat, transmite IGSU.
14:50
În seara zilei de 22 iunie 2024 către ora 20:15 salvatorii și scafandrierii IGSU au fost solicitați pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, după ce o persoană se presupune că s-ar fi înecat, transmite IGSU.
14:35
Expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei.
14:25
Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei, transmite Radio Chișinău.
13:45
În ultimele ore au fost înregistrate trei accidente rutiere soldate cu trei persoane decedate, transmite Poliția.
13:20
Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul la locuințe pentru rezidenți, a anunțat vineri primarul acestui oraș din nord-estul Spaniei, care găzduiește anual milioane de turiști, potrivit AFP, scrie Agerpres.
12:35
Declarația de Suveranitate de la 23 iunie 1990 este echivalentă cu o Declarație de independență, consideră istoricul Ion Negrei. Potrivit lui, acesta a fost un prim pas spre ruperea de Uniunea Sovietică și a reprezentat supremația Constituției și legilor R.S.S. Moldovenești pe teritoriul său.
12:05
Creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc duminică Coborârea Duhului Sfânt asupra Apostolilor lui Iisus Hristos, sărbătoare numită popular Rusalii sau Duminca Mare.
11:40
Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului și a regiunii înconjurătoare, forțând angajarea sistemelor de apărare aeriană pentru a respinge loviturile, au informat duminică primarul capitalei Ucrainei și administrația regiunii Kiev pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.
10:40
În ziua de 23 iunie 1990, deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești au adoptat Declarația de Suveranitate - documentul care ne-a deschis calea spre independență, democrație și stat de drept.
10:30
Potrivit Ministerului Sănătății, ieri a avut loc, în premieră, o intervenție aeriană pentru transportarea în Republica Moldova, cu avionul, a unei victime, cetățean al Republicii Moldova, care a avut de suferit în urma unui accident rutier produs pe data de 16 iunie, în Serbia.
09:55
Naționala României a fost învinsă de selecționata Belgiei cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Cologne Stadium din Koln, în Grupa E a Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, transmite Agerpres.
09:20
La 23 iunie 2024 este marcată Ziua Națiunilor Unite pentru serviciul public.
22 iunie 2024
17:45
Poetul, prozatorul, eseistul, traducătorul și editorul Emilian Galaicu-Păun, laureat al mai multor premii literare, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare. Uniunea Scriitorilor din Moldova a menționat că Emilian Galaicu-Păun este un nume de referință în literatura română contemporană, fiind apreciat pentru creația sa literară inconfundabilă. În ajunul aniversării, scriitorul a lansat la Chișinău volumul „Times New. Roman 12/18”, care reunește romanele „Țesut viu 10 X 10” și „Gesturi. Trilogia nimicului”, informează Moldpres.
16:45
China a inclus pedeapsa cu moartea în cazurile ”deosebit de grave”, în directive judiciare făcute publice vineri cu privire la sancțiuni penale prevăzute împotriva unor susținători ”ireductibili” ai independenței Taiwanului, potrivit presei de stat, relatează AFP, scrie News.ro.
15:25
În weekendul 22-23 iunie 2024, sunt deschise târguri cu produse și bunuri locale în toate sectoarele Capitalei, anunță Primăria.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:50
Poligonul de tragere al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, unde se antrenează actualii și viitorii polițiști, va fi modernizat și dotat cu echipamente de ultimă oră. Renovările se vor face în cadrul unui proiect implementat de PNUD, cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, oferit prin intermediul Departamentului de Stat, Secția Justiție Penală și Aplicare a Legii (INL), comunică Moldpres.
14:05
Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a susținut vineri, 21 iunie 2024, în marja vizitei de lucru efectuate în SUA,  o alocuțiune pe tema The Black Sea Region as a Global Inflection Point în cadrul unui eveniment dedicat semnificației evoluțiilor din regiunea Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică, organizat de Institutul Hudson din Washington D.C, informează MAE de la București.
13:05
Creștinii ortodocși sărbătoresc mâine Duminica Mare, numită și sărbătoarea Sfintei Treimi sau Pogorârea Sfântului Duh. Potrivit rânduielilor bisericești, în această zi preoții oficiază slujbe precum cea din ziua Sfintelor Paști, transmite IPN.
12:50
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va procura un număr suplimentar de operații în cadrul a două programe speciale. Este vorba despre protezarea aparatului locomotor și tratamentul intervențional în accidentul vascular cerebral ischemic acut.
12:20
Forțele armate ruse au lansat un nou atac "masiv" asupra infrastructurii energetice din vestul și din sudul Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunțat Ministerul ucrainean al Energiei, relatează AFP, scrie Agerpres.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.