Radio Chisinau

Acum 4 ore
20:55
Alte 1715 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.
20:45
Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut astăzi o discuție telefonică cu liderul separatist Vadim Krasnoselski în care au fost abordate subiecte ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Acum 6 ore
20:05
Un Pește-Lună uriaș a rămăs prins în plasa unui vas de pescuit aflat în largul exclavei spaniole Ceuta, pe 4 octombrie, iar biologul marin Enrique Ostale a fost chemat să evalueze exemplarul record, informează Reuters.
19:50
Vulcanul Cumbre Vieja a continuat marți să expulzeze lavă pe insula spaniolă La Palma, din Arhipelagul Canare, erupție care durează de o lună și care nu pare pe cale să se încheie, relatează AFP, potrivit Agerpres.
19:45
Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 95 de ani, a refuzat un premiu dedicat persoanelor în vârstă de către o revistă britanică, spunând câ nu crede că îndeplinește criteriile, a anunțat marți publicația The Oldie, citată de DIGI24.
19:30
Închiderea Transfăgărășanului, stabilită pentru 20 octombrie, a fost amânată datorită condițiilor meteo favorabile, anunță Compania de Drumuri din România.
19:25
Noi măsuri antiepidemice vor intra în vigoare în Bulgaria și va exista o notificare înaintea introducerii lor, a anunțat marți ministrul sănătății bulgar Stoicho Kațarov, în timpul unei vizite la spitalul Aleksandrovska din Sofia, transmite BTA, potrivit Agerpres.
19:15
În capitală au demarat Zilele Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, dedicate aniversării a 144 de ani ai instituției, care se vor desfășura în perioada 19-20 octombrie, informează MOLDPRES.
19:00
Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat, marți, în optimile de finală ale turneului WTA 500 de la Moscova, dotat cu premii totale de 565.530 de dolari, după ce a învins-o pe rusoaica Anastasia Potapova, cu 6-1, 6-4.
18:45
Adjunctul suspendat al procurorului general suspendat Ruslan Popov, va fi plasat în arest preventiv pentru 20 de zile.
18:30
Lituania a cerut Uniunii Europene să-și închidă spațiul aerian pentru companiile aeriene care efectuează zboruri la Minsk, în lumina afluxului continuu de migranți ilegali dinspre Belarus, informează dpa, citat de Agerpres.
18:15
Ceea ce face Republica Moldova pe segmentul promovării culturii de securitate este foarte important, spune ambasadorul Republicii Lituania la Chișinău, Kestutis Kudzmanas. Într-un discurs susținut la o masă rotundă desfășurată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO, diplomatul lituanian a menționat că același lucru îl face și Lituania, și Uniunea Europeană, și NATO. „Scopurile noastre sunt aceleași: lupta cu dezinformarea, corupția, rezolvarea problemelor ecologice – eliminarea pesticidelor cu termenul expirat; de la probleme tehnice, la reziliența societății în fața influenței din exterior”, a precizat Kestutis Kudzmanas, citat de IPN.
Acum 8 ore
18:05
Comisia Europeană a adoptat marți programul de lucru pentru 2022, care stabilește următoarele etape ale agendei sale îndrăznețe și transformatoare către o Europă post-COVID-19 mai verde, mai echitabilă, mai digitală și mai rezilientă, inclusiv o economie în serviciul cetățenilor, care include o inițiativă privind un venit minim adecvat, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
17:55
Tribunalul judiciar din Paris a ordonat marți audierea fostului președinte Nicolas Sarkozy în calitate de martor în procesul sondajelor suprafacturate, comandate de Palatul Elysée în timpul mandatului său prezidențial de cinci ani. Sarkozy nu este urmărit ca pârât în acest dosar, pentru că dispune de imunitate prezidențială pentru actele comise în timpul mandatului.
17:50
Capitala Rusiei a anunțat marți introducerea unor noi restricții în contextul unei recrudescențe a noilor cazuri de COVID-19, transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.
17:20
Ivan Tulburi, înaintat de Partidul Liberal, a depus astăzi actele de înregistrare în calitate de candidat la funcția de primar al orașului Bălți. Secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale municipale Bălți, Viorica Cemîrtan a precizat pentru IPN că i se atribuie numărul de ordine 7 în buletinul de vot.
17:15
Judecătorii solicită Consiliului Superior al Magistraturii să conteste la Curtea Constituțională legea prin care li se majorează vârsta de pensionare, de la 50 la 63 de ani. O adresare către CSM a fost semnată de peste 270 de magistrați din toate instanțele de fond, de la Curtea de Apel Comrat, Curtea de Apel Cahul și Curtea de Apel Chișinău.
17:10
O bandă haitiană care a răpit un grup de 17 misionari americani și canadieni cere 17 milioane de dolari pentru eliberarea lor, relatează marți Wall Street Journal, citând un oficial haitian, potrivit Reuters, citat de DIGI24.
17:00
Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R.Moldova, Siegfried Mureșan, a salutat ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
16:50
Moțiunea simplă inițiată de Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, va fi examinată joi, 21 octombrie. Biroul permanent al legislativului a aprobat, în ședința astăzi, data și ordinea de zi a următoarei ședințe plenare.
16:50
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Turcia a încălcat libertatea de exprimare prin arestarea unui bărbat în baza legii privind insultarea președintelui. CEDO cere Ankarei să modifice actul normativ în cauză. Aproape 13.000 de turci au fost condamnați că l-au insultat pe Recep Tayyip Erdogan de când e președinte.
16:50
Eforturile de anchetare a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au întâmpinat o rezistență vizibilă din partea Consiliului Superior al Procurorilor, care a încercat anterior să-l protejeze, dar și din partea sistemului de procuratură, subliniază Pavel Grecu, membru al Grupului de experți în domeniul justiției al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), invitat al emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.
16:40
Sute de gospodării din comuna Răzeni, raionul Ialoveni au apă potabilă de calitate la robinet grație suportului acordat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Moldova, prin intermediul Programului Comunitatea Mea, transmite MOLDPRES.
16:30
„Autoritățile de la Chișinău, atât Președinția cât și Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice, să asigure soluții responsabile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalități pentru o aprovizionare sigură și durabilă cu energie”. Declarația aparține vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, transmite IPN.
16:20
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) prezintă situația epidemiologică în sistemul de învățământ atestată la data de 15 octombrie. Conform datelor prezentate de organele locale, 538 de clase se aflau în carantină, comparativ cu 490 de clase izolate la domiciliu în săptămâna precedentă.
16:15
Irlanda va permite redeschiderea cluburilor de noapte pentru prima dată după martie 2020, însă a renunțat la planul de a anula aproape toate restricțiile anti-COVID ca urmare a creșterii numărului de infecții.
Acum 12 ore
16:10
Comisia Electorală Centrală și Institutul Republican Internațional din SUA vor coopera pentru fortificarea comunicării cu electoratul din diaspora, transmite MOLDPRES.
15:50
Zece mii de copii din Yemen au fost uciși sau mutilați după ce coaliția militară condusă de Arabia Saudită a intervenit în martie 2015 în țara din Peninsula Arabică după ce rebelii houthi au înlăturat guvernul de la putere, a declarat marți UNICEF, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
15:50
Primăria municipiului Chișinău informează că de vineri, 22 octombrie 2021, în capitală va fi dat startul sezonului termic 2021-2022 pentru toți consumatorii.
15:40
Pe 15 mai anul viitor vor avea loc alegeri locale noi în comuna Ghetlova, raionul Orhei, potrivit unei hotărâri aprobate marți, 19 octombrie, de către Comisia Electorală Centrală.
15:30
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, bugetul instituției pentru anul 2022, în sumă de 133,4 milioane de lei.
15:25
Bitcoin a atins marți cel mai înalt nivel din ultimele șase luni și s-a apropiat de maximul istoric, în contextul în care brokerii pariază pe așteptata listare a unui fond de investiții futures în SUA ce ar putea atrage noi bani în sectorul criptomonedelor, transmite Reuterspotrivit hotnews.ro.
15:25
Un bărbat din Republica Moldova a fost reținut de polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Fălciu, județil Vaslui, după ce a încercat să intre ilegal în România, traversând înot râul Prut, se arată într-un comunicat de presă transmis, marți, de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, citat de DIGI24.
15:20
Nicio țară terță nu are drept de veto asupra aspirației Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev, răspunzând la o întrebare despre obiecțiile Rusiei față de integrarea Ucrainei în Alianța Nord-Atlantică, potrivit Reuters și Interfax-Ukraina, citate de Agerpres.
15:10
Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI detașați în România pentru acordarea suportului sistemului medical în lupta cu COVID 19 au început misiunea.
14:50
Polonia aproape a dublat numărul militarilor care păzesc frontiera cu Belarus, pentru a răspunde unui val în creștere de migrație, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
14:45
Serviciul Fiscal de Stat informează că, la 30 iunie, a expirat termenul pentru achitarea impozitului pe bunurile imobiliare și/sau impozitului funciar în cazul bunurilor imobiliare și a terenurilor persoanelor fizice – cetățeni subiecți ai impunerii, existente și/sau dobândite pînă la 31 martie inclusiv a anului curent. În context, instituția îndeamnă contribuabilii persoane fizice-cetățeni care din anumite motive nu au achitat în termenul stabilit impozitul pe bunurile imobiliare și/sau impozitul funciar, să se adreseze la Serviciul de colectare a impozitelor și taxelor locale (SCITL) din cadrul primăriei în raza de administrare a căreia sunt amplasate bunurile imobiliare pentru eliberarea avizului de plată corespunzător situației la ziua eliberării sau la Direcția deservire fiscală în raza de administrare pentru a primi informația privind suma restantă și contul la care urmează a fi achitată aceasta.
14:40
Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul pentru votarea în prima lectură a unui proiect de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Obiectivul primordial al acestei propuneri legislative este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania ”Teleradio-Moldova”.
14:35
Cel puțin 43 de persoane au murit în urma ploilor abundente care au căzut de la sfârșitul săptămânii trecute în două regiuni din nordul și din sudul Indiei, unde s-au deplasat mai multe echipe de salvare pentru a participa la operațiunile de evacuare a populației, relatează marți EFE, potrivit Agerpres.
14:30
Economia Republicii Moldova va crește cu cel puțin 9% în acest an, după criza din 2020 și se va înregistra o apreciere semnificativă la majoritatea indicatorilor macroeconomici. Totuși, creșterea reală a veniturilor cetățenilor va fi temperată de inflație și majorarea prețurilor la o gamă largă de produse, anticipează experții de la Institutul Național de Cercetări Economice, care au prezentat astăzi studiul „Tendințe în Economia Moldovei”, transmite Radio Chișinău.
14:25
Când oficialii din domeniul sănătății publice vorbesc despre variantele COVID-19, oamenii sunt atenți. Exact asta s-a întâmplat după ce expertul Scott Gottlieb a transmis un mesaj pe Twitter în care atrage atenția asupra unei noi variante Delta, cunoscută ca Delta Plus, transmite DIGI24.ro.
14:20
Consiliul Municipal Chișinău a aprobat fonduri pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate în domeniul managementului deșeurilor menajere solide în municipiu, transmite MOLDPRES.
14:05
România a raportat, marți, un nou record zilnic, de 18.863 cazuri de COVID-19 și 574 decese - cel mai grav bilanț, de la începutul pandemiei, potrivit datelor guvernamentale.
13:55
Flacăra olimpică, aprinsă luni la Olympia, în cadrul unei ceremonii perturbate de manifestanți pro-Tibet, a fost transmisă marți la Atena organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2022, înainte de a pleca spre China, informează AFP, citat de AGERPRES.
13:45
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit marți în Ucraina pentru negocieri asupra ajutorului militar american acordat Kievului, un subiect care nemulțumește Moscova, notează AFP, potrivit Agerpres.
13:40
Inspectorii Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) au organizat, în perioada 1 septembrie – 15 octombrie, acțiuni de monitorizare și control pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Sculeni, Costești, Cahul și Giurgiulești, în cadrul cărora au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane, mărfuri și colete. Ca urmare, au fost întocmite 101 procese-verbale cu privire la contravenție, cu aplicarea unor amenzi în mărime totală de 4 563 u.c., ceea ce constituie 228 150 lei, transmite MOLDPRES.
13:25
Armata ucraineană a comunicat că 55 de soldați din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au fost uciși în Donbas de la începutul anului.
13:20
Vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, și Ruslan Bolboceanu, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, vor întreprinde o vizită de lucru la Moscova pe 21 octombrie, anunță Guvernul.
13:15
Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfășurare, fiind recoltate circa 65 la sută din suprafețele totale de struguri pentru vin, iar întreprinderile vinicole au procesat până în prezent peste 110 mii tone de struguri pentru vin. În regiunea vitivinicolă Sud au fost recoltate circa 70% din suprafețele de struguri pentru vin, iar în regiunea de Centru – circa 60 la sută din podgorii, transmite MOLDPRES.
13:10
Fie că s-au numit Alpha, Beta, Gamma sau Delta, variantele coronavirusului SARS-CoV-2 „întrețin” pandemia de Covid-19 de mai bine de un an și jumătate. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni, doar varianta Delta pare să persiste și nu au mai apărut noi mutații la scară largă. Doi cercetători francezi, virusologul Yannick Simonin și infecționistul Nathan Pfeiffer-Smadja, explică de ce, dar au și un avertisment: în societățile în care rata de vaccinare a populației este mică și circulația virusului este intensă, oricând poate apărea o nouă tulpină, și mai bine adaptată, transmite DIGI24.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.