Radio Chisinau

Acum 2 ore
19:55
Trupele ruse înaintează limitat în apropierea orașului Bahmut din provincia ucraineană Donețk, dar armata ucraineană are în continuare controlul asupra orașului, potrivit ultimului raport militar al Kievului, transmite Agerpres.
19:35
La Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” a avut loc astăzi decernarea premiilor în cadrul expoziției-concurs ”Autumnala 2022”, la care au participat 123 de autori cu 136 de lucrări, relatează MOLDPRES.
19:05
Ucraineana Oleksandra Matviiciuk, co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace în acest an, a cerut vineri ca Vladimir Putin să fie adus în fața justiției internaționale, declarându-se convinsă că "mai devreme sau mai târziu" președintele rus va fi judecat, potrivit Agerpres.
Acum 4 ore
18:50
Diplomați ruși și americani s-au întâlnit vineri la Istanbul pentru a discuta o serie de chestiuni tehnice în relațiile bilaterale, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, transmit agenții ruse de presă citate de Reuters, scrie TVR.ro.
18:40
Program de cântece și urări din partea lui Anatol Rudei, Maria Gheorghiu, Ion Rață și Radu Dolgan.
18:30
Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal informează că au stabilit un mecanism comun de conlucrare în perioada sărbătorilor de iarnă.
18:10
Serviciul ”InfoTrafic” al INSP, informează că la această oră la nivel național, se circulă în condiții unui carosabil umed, cad precipitații sub formă de ploaie. În mun. Chișinău, flux sporit de transport se atestă, pe următoarele străzi și tronsoane de drum:
17:30
84 la sută din moldoveni consideră că Republica Moldova are relații bune și foarte bune cu România. Pe locul doi în topul aprecierilor, cu o diferență de doar 2%, se poziționează Uniunea Europeană, locul trei fiind ocupat de Ucraina cu aproape 80%, arată datele unui sondaj, făcut public astăzi, 9 decembrie, de Institutul Republican Internațional, transmite Radio Chișinău.
17:15
Președintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice țară care îndrăznește să atace Rusia cu arme nucleare va fi ștearsă de pe fața pământului, notează Agerpres.
Acum 6 ore
16:45
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenția pentru Guvernare Electronică anunță despre lansarea în regim de pilotare a primului portal național de programări pentru servicii consulare prestate în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotarele țării, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.
16:40
Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a efectuat o vizită scurtă în Republica Moldova, după ce s-a aflat patru zile în Ucraina, transmite IPN. Oficialul s-a întâlnit cu prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, cu reprezentanți ai instituțiilor naționale pentru drepturile omului și cu reprezentanți ai societății civile, se arată în comunicatul Direcției comunicare și protocol a Guvernului.
16:25
Patru persoane, printre care un fost eurodeputat, au fost arestate vineri în Belgia în cadrul unei anchete privind fapte de corupție în Parlamentul European legate de o ''țară din Golf'', a anunțat Parchetul belgian, transmit agențiile AFP și EFE.
16:15
Patru formațiuni politice ar accede în Parlament, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, conform unui sondaj prezentat astăzi, 9 decembrie, de International Republican Institute (IRI).
16:05
Japonia va oferi Republicii Moldova circa 27 de milioane de dolari, bani care urmează a fi folosiți pentru a reduce impactul asupra țării noastre a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, transmite Radio Chișinău.
15:55
YMCA Moldova lansează un proiect național în domeniul educației și dezvoltării competențelor digitale. Membrii organizației se vor deplasa în instituții de învățământ din țară și vor distribui laptopuri. Tehnica va fi oferită sălilor de clasă de informatică, însă va putea fi folosită și în afara orelor. Astfel, reprezentanții YMCA Moldova spun că vor să asigure acces tinerilor la tehnică de calcul, dar și să accelereze echitatea digitală, transmite IPN.
15:40
Compania americană SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a lansat joi pe orbita Pământului un grup de 40 de sateliți ai rețelei britanice de comunicații OneWeb, informează Agerpres.
15:30
Companiile de asigurări din Republica Moldova, în nouă luni ale anului curent, au subscris riscuri aferente estimate la peste un miliard 820,1 milioane de lei (peste 91 mln de euro), volum în creștere cu 26,5%, față de perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al CNPF.
15:20
Meteorologii anunță cer variabil pe întreg teritoriul R. Moldova. Maximele vor oscila între +4 și +9 grade, pe timp de zi. Pe timp de noapte, minimele vor coborî până la 0..+5 grade Celsius.
15:10
Un curs de instruire pentru polițiștii de frontieră în scopul combaterii migrației ilegale și criminalității transfrontaliere a fost desfășurat, în perioada 6 - 8 decembrie 2022, cu suportul și asistența Poliției Federale Germane.
15:00
Universitatea de Stat din Moldova și Primăria municipiului Chișinău au semnat un Acord de colaborare privind schimbul de experiență în domeniul administrației publice locale, precum și organizarea și desfășurarea stagiului de practică a studenților/masteranzilor USM în cadrul subdiviziunilor structurale ale autorităților administrației publice a municipiului Chișinău, se arată în comunicatul instituției.
Acum 8 ore
14:50
Vicepremierul Nicu Popescu a discutat cu reprezentantele asociației „Șezătoarea Basarabiei” Cristina Dan, Diana Roșca și Andreea-Natalia Rusnac, care au donat MAEIE 50 de cărți „6 ani de cămăși tradiționale cusute în Șezătoarea Basarabiei”, volume care vor fi apoi repartizate în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre peste hotare, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
14:40
Cu suportul Uniunii Europene, peste 16.000 de cetățeni din orașul Călărași beneficiază de servicii mai bune de aprovizionare cu apă și canalizare, se arată într-un comunicat al Agenției de Dezvoltare Regională Centru.
14:20
Ucraina a acuzat vineri Rusia că ține în detenție doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie (sud) ocupată militar de Moscova, după ce „i-a bătut violent", informează Agerpres.
14:00
Susținerea pe care o are Vladimir Putin în Republica Moldova este rezultatul propagandei. De aceea, în Republica Moldova trebuie să fie revizuite manualele de istorie, să fie interzise televiziunile rusești, dar și activitatea Bisericii Ruse. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci țara noastră în continuare se va confrunta cu așa zisele „nostalgii” după Uniunea Sovietică, care sunt un punct de pornire pentru propaganda prorusă. Acestea sunt câteva dintre concluziile formulate de experți în cadrul unei dezbateri publice, organizate de Agenția de presă IPN cu privire la războiul din Ucraina, transmite Radio Chișinău.
13:45
Guvernatorul regiunii est-ucrainene Luhansk, Serhi Haidai, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei ar putea intra în orașul Kreminna până la sfârșitul anului, iar în 2023, ar putea elibera complet regiunea de sub ocupația trupelor ruse, scrie defenseromania.ro.
13:35
Peste 400 de copii refugiați din Ucraina, alături de părinții lor, au beneficiat de asistență și incluziune educațional-socială în cadrul proiectului ,,Asistență psihologică și orientare în carieră pentru copiii refugiați”. Scopul proiectului a fost de a asigura dreptul fundamental la educație a copiilor și diseminarea bunelor practici privind asistența psiho-emoțională a familiilor în stare de șoc. În cadrul proiectului au fost antrenați peste 50 de specialiști din toate regiunile țării, au declarat reprezentanții instituțiilor implicate în proiect, transmite Radio Chișinău.
13:25
Comisia de la Veneția urmează să își expună opinia cu privire la verificarea constituționalității acțiunilor Partidului „Șor”, după ce autoritățile de la Chișinău au solicita o opinie în acest sens. După cum a declarat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei intervenții la TVR Moldova, în prezent există suficiente probe care ar demonstra încălcarea continuă a legislației de către reprezentanții acestui partid politic.
13:15
Președinta Maia Sandu vine cu o reacție referitor la sancționarea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor de către Guvernul Marii Britanii, menționând că toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară.
13:10
Relele tratamente rămân a fi o problemă gravă în penitenciarele din Republica Moldova, iar autoritățile nu reușesc să ducă evidența corespunzătoare a cazurilor, constată un raport prezentat astăzi de Asociația Promo-LEX. Potrivit acestui raport, în ultimii aproximativ 10 ani, doar o treime din leziunile corporale provocate în locurile de detenție au fost raportate către Procuratură. Printre cauze, spun experții, se numără pregătirea insuficientă a angajaților, numărul prea mare de registre, ineficiența organelor de control intern, precum și existența subculturii criminale din penitenciare. Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nadejda Burciu, a recunoscut că sistemul se confruntă cu aceste probleme, precizând că autoritățile planifică să vină cu un șir de soluții, în perioada următoare, transmite Radio Chișinău.
13:05
Echipa de deminare a Brigăzii infanterie motorizată „Dacia” a identificat în centrul localității Copceac, raionul Ceadîr Lunga, peste 155 de obiecte explozive — proiectile de artilerie, grenade de mână, bombe de aruncător și cartușe, anunță Ministerul Apărării.
13:00
Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat în cadrul unei conferințe susținute în comun cu premierul Natalia Gavrilița, că Republica Moldova ar putea avea o Lege Magnițki, transmite Radio Chișinău.
Acum 12 ore
12:45
Astăzi, 9 decembrie, a fost finalizată procedura de certificare provizorie a operatorului sistemului de transport a energiei electrice Î.S. „Moldelectrica” conform modelului „Operatorului de sistem independent”, Consiliul de Administrație al ANRE adoptând Hotărârea corespunzătoare, anunță ANRE.
12:35
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri chemarea în țară pentru consultări a ambasadorului României în Austria, Emil Hurezeanu, ca urmare a deciziei Austriei de a vota negativ decizia privind aderarea României la spațiul Schengen, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
12:30
Marea Britanie l-a inclus pe colonelul FSB, Igor Egorov și pe ministrul rus al industriei și comerțului, Denis Manturov, pe lista persoanelor vizate de sancțiuni, scrie Rador.
12:20
Mai multe subiecte ce țin de evaluarea riscurilor de corupție au fost discutate în cadrul unei conferințe internaționale tematice, organizate de Agenția de Prevenire și Combatere a Corupției din Republica Serbia, la Belgrad. În cadrul evenimentului, specialiștii CNA au avut o intervenție în care și-au expus punctul de vedere asupra procesului de evaluare a riscurilor, metodologiei și aplicarea practică a Legii cu privire la evaluarea riscurilor de corupție.
12:05
Pentru perioada de 10 - 12 decembrie, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite de ANRE la nivelul de:
12:00
Polițiștii de frontieră au depistat în timpul controlului de frontieră un șofer cu dublă cetățenie, rusă și ucraineană, care figura în baza de date INTERPOL ca fiind dat în căutare internațională. Infracțiunea comisă este escrocherie, anunță Poliția de Frontieră.
11:50
Lansată în anul 2021 ca o platformă națională de administrare inteligentă a orașelor, Alerte.md își continuă extinderea în primăriile și localitățile din Republica Moldova. Pe 2 decembrie 2022, organizația Mediapoint a lansat proiectul Alerte.md în a 6-a localitate din țară - orașul Căușeni. Platforma a fost concepută ca un spațiu de colaborare online dintre autoritățile locale și cetățenii aflați în țară, dar și peste hotare. Simple în utilizare, instrumentele digitale disponibile pe site au fost adoptate rapid atât de primăriile care au implementat proiectul, cât și de cetățenii de toate vârstele. Până în prezent, pe site au fost raportate și discutate 355 de probleme locale, au fost lansate 13 inițiative civice, au fost publicate 19 sondaje și a fost generat un număr de peste 15,000 de voturi pe platformă. Prin intermediul Alerte.md fiecare cetățean are acces la un instrument online de comunicare cu autoritățile, prin care poate contribui la dezvoltarea orașului.
11:30
Președinta Maia Sandu vine cu un mesaj de Ziua internațională împotriva corupției,menționând că anume corupția a slăbit și a discreditat instituțiile statului, iar la un moment dat a ajuns o amenințare semnificativă pentru continuarea parcursului democratic și pentru securitatea Republicii Moldova.
11:30
Prim-ministra Natalia Gavrilița și Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco susțin o conferință de presă privind sancționarea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor de către Guvernul Marii Britanii. „Vom anunța despre măsurile pe care urmează să le adoptăm pentru a transpune sancțiunile internaționale în Republica Moldova”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook.
11:05
După SUA, Guvernul Marii Britanii îi sancționează pe Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor, anunță Ambasada Marii Britanii la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
10:55
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) continuă perchezițiile la lăcașurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucraineie subordonate Patriarhiei Moscovei, scrie Rador.
10:35
„Chiar și când copiii sunt sănătoși tot la policlinică vor să vină”, ne-au spus într-un glas câteva mămici din satul Bucuria, raionul Cahul, pe care le-am găsit la Centrul de Sănătate din localitate, acolo unde vin cel mai des cu copiii pentru verificări de rutină sau în caz de boală. Centrul de Sănătate „Bucuria” este unul din cele zece centre de sănătate din raioanele Cahul și Ungheni, în cadrul cărora au fost amenajate și echipate, cu suportul Uniunii Europene, cabinete de dezvoltare a copilului – spațiul în care medicul de familie sau pediatrul desfășoară consultațiile părinților cu copii, comunică UNICEF Moldova.
10:25
O nouă ediție a ghidului vinurilor bune din Moldova, Fine Wine Guide 22/23, a fost prezentată joi seara, 8 decembrie, la librăria Cărturești, din incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Publicația este realizată de Andrei Cibotaru, degustător de vinuri la concursurile internaționale de vin și autorul site-ului specializat finewine.md.
10:15
De-a lungul anilor, cu precădere înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a acuzat de mai multe ori faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e o amenințare împotriva securității sale, precizând chiar că din România poate fi lovită Moscova, scrie defenseromania.ro.
10:00
Consumatorii SA „Apă-Canal-Chișinău” pot solicita factura în format electronic. Solicitanții trebuie să completeze formularul de pagina web a furnizorului, transmite IPN.
09:45
Deputata BCS Alla Darovannaia, obligată de Curtea de Apel Chișinău să-și ceară scuze publice și să-i achite ministrei Sănătății 20 mii de lei cu titlu de prejudiciu moral, scrie Ziarul de Gardă.
09:20
Guvernul va crea Agenția de Dezvoltare Regională Municipiul Chișinău, anunță vicepremierul Andrei Spînu pe canalul său de Telegram.
09:05
Un incendiu a cuprins vineri dimineață, 9 decembrie, unul dintre cele mai mari centre comerciale de lângă Moscova, au anunțat serviciile de urgență, ceea ce a dus la prăbușirea unei părți a structurii, ceea ce a îngreunat eforturile pompierilor de a stinge flăcările, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.
08:55
Vineri, 9 decembrie, au loc primele meciuri din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar. Croația (vicecampioana en-titre) va da piept cu Brazilia (de cinci ori campioană a lumii, un record), în timp ce Olanda (finalistă în 2010) se va duela cu Argentina (câștigătoare în 1978 și 1986), scrie sport.hotnews.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.