Radio Chisinau

Acum 10 minute
14:15
Arbitrul român Ovidiu Hațegan va conduce meciul dintre echipele de fotbal ale Poloniei și Slovaciei, care se va desfășura luni 14 iunie (ora 19:00), la Sankt Petersburg, în Grupa E de la EURO 2020 (11 iunie-11 iulie), a anunțat UEFA.
Acum 30 minute
14:05
Pentagonul a anunțat vineri că a acordat Ucrainei o nouă tranșă de asistență militară în valoare de 150 de milioane de dolari, cu câteva zile înainte de un summit la Geneva între președintele american, Joe Biden, și omologul său rus, Vladimir Putin, notează AFP.
Acum o oră
13:40
Prețul grâului a trecut de 210 euro tona, pentru prima dată în ultimii cinci ani. Acesta se vindea pe 8 iunie cu 217 euro/tona (peste 4.660 lei) pe Euronext, bursa paneuropeană cu sediul la Paris. După cum scrie mold-street.com, rapița era comercializată cu 543 euro/tona (peste 11.670 lei), iar porumbul se negocia prin contracte futures la un preț de 269 euro/tona (mai mult de 5.780 lei).
13:25
Taxiurile zburătoare au mai făcut un pas spre realitate după ce o serie de companii din Marea Britanie și Brazilia au făcut unele progrese comerciale, transmite Bloomberg.
Acum 2 ore
13:05
Armata americană va reveni în Afganistan în cazul în care jihadiștii din grupările Al-Qaida și Stat Islamic ar lansa un atac asupra SUA, a declarat responsabilului serviciilor de informații în Pentagon.
12:50
Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, spune că vrea să reia construcția uni zid la granița cu Mexicul, începută de fostul președinte american Donald Trump.
12:35
Artistul plastic Teodor Buzu și-a vernisat lucrările zilele acestea în orașul Tabor din Cehia, informează MOLDPRES.
Acum 4 ore
12:20
Un bărbat de 53 de ani și un adolescent de 15 ani, tată și fiu, au murit loviți de trăsnet. S-a întâmplat în satul Ulmu, raionul Râbnița, transmite IPN.
12:10
Mâine, 13 iunie, se împlinesc 80 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei. Potrivit istoricilor, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, au fost duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice oamenii cei mai înstăriți, dar și cei care erau percepuți ca o amenințare la adresa URSS.
11:45
Republica Moldova va fi inclusă în perioada următoare în lista țărilor cetățenii cărora pot călători în Grecia în scop turistic. Acceptul a fost confirmat la Atena, unde delegația moldovenească, în frunte cu secretarul de stat Dumitru Socolan, a purtat un dialog cu ministrul elen al turismului Hary Theoharis pe subiectul deblocării călătoriilor cetățenilor moldoveni în Grecia, transmite IPN.
11:40
Carburanții s-au scumpit din nou, în această dimineață. Cel puțin o rețea de stații PECO din Republica Moldova a anunțat noi scumpiri la benzină și motorină, afișând prețuri mai mari la panou.
11:30
Singurul punct de trecere a frontierei, nefuncțional până acum din cauza pandemiei de COVID-19, Lipcani-Rădăuți Prut, și-a reluat din această dimineața activitatea.
11:15
Primăria municipiului Chișinău a anunțat unde vor fi amplasate în acest weekend cele două puncte mobile de vaccinare împotriva COVID-19.
11:05
Guvernul de la Copenhaga a denunțat încălcarea spațiului aerian danez de către două avioane rusești și l-a convocat pe ambasadorul Moscovei în legătură cu acest incident, calificat drept „îngrijorător” de ministrul danez al Apărării.
10:55
„Apă-Canal Chișinău” anunța deconectări temporare pentru marți, 15 iunie, în intervalul de timp 09.00-23.00. Va fi deconectată apa potabilă pe str. Bucuriei, 13A, 20, str. Prunului, 15, 19, 19/1, 19/2, 20, 22, 24, 26, str. Gh. Iablocikin, 5A și str. C Ieșilor, 6, 8, 8/1, 10/1, 10/3. Sistările au loc în legătură cu lucrările privind reabilitarea rețelelor de apeduct, finanțate din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Băncii Europene de Investiții (BEI), transmite IPN.
10:50
Astăzi și mâine, cei care s-au imunizat în cadrul ”Maratonului Vaccinării” organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” cu vaccinurile Sinopharm și Pfizer își pot administra rapelul. Punctele de administrare a vaccinurilor vor activa pe parcursul zilei de sâmbătă, de la ora 08.00 până la 21.00, și duminică, de la ora 08.00 până la 18.00. Persoanele sunt așteptate cu buletinul de identitate și certificatul de vaccinare primit la imunizare.
10:40
Primăria municipiului Chișinău a anunțat unde vor fi amplasate în acest weekend cele două puncte mobile de vaccinare împotriva COVID-19.
Acum 6 ore
10:15
Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit la două zile după ce a leșinat în timpul unui examen de bacalaureat. Băiatul era elev la Colegiul Financiar-Bancar și și-a pierdut cunoștința la proba de limba română, pe care o susținea în incinta centrului de BAC, situat în clădirea Liceului „B.P.Hașdeu” din capitală, transmite IPN.
10:10
În lipsa banilor din exterior pentru investiții, Republica Moldova nu se dezvoltă, ci supraviețuiește. O spun experții economici, potrivit cărora pandemia a lovit dur mai multe sectoare ale economiei, iar pentru revigorare sunt necesare investiții, notează IPN.
10:05
Președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată convins că disensiunile dintre Rusia și Ucraina nu vor influența traseul tradițional de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere tehnic, transmite IPN.
10:00
Naționala Italiei a reușit debutul perfect la turneul final al Campionatului European de fotbal - EURO 2020, 3-0 (0-0) cu Turcia, vineri seara, pe Stadio Olimpico din Roma, în Grupa A, în meciul inaugural al competiției, transmite AGERPRES.
09:55
Comisia Electorală Centrală a înregistrat până acum 17 concurenți electorali și mai are în proces de examinare dosarele a 7 pretendenți, ceea ce înseamnă că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie votanții vor alege între cel mult 24 de concurenți electorali. Este vorba despre 20 de partide politice, două blocuri electorale și doi candidați independenți, transmite IPN.
09:50
După mai multe ore de examinare, Curtea de Apel Chișinău a amânat pentru astăzi, 12 iunie, ședința de examinare a contestațiilor depuse de către partidele politice împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot deschise în străinătate, transmite IPN.
Acum 24 ore
20:10
Motanul rus Ahile, care face pronosticuri la actualul Campionat European de Fotbal - Euro 2020, ale cărui meciuri se vor desfășura și la Sankt Petersburg, a prognozat victoria Italiei asupra Turciei din partida de deschidere de vineri seară de la Roma, relatează EFE, citat de AGERPRES.
19:55
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri, cu câteva zile înainte de summit-ul Alianței Nord-Atlantice, cu privire la provocările generate de comportamentul Rusiei și al Chinei pentru ordinea internațională, relatează EFE, citat de AGERPRES.
19:45
Liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a făcut apel la Germania, să adopte neîntârziat cel de-al patrulea pachet de sancțiuni și să elaboreze "un al patrulea pachet împotriva complicilor regimului și a companiilor care îl susțin", să înceteze colaborarea cu companiile de stat beloruse, să excludă republica din Interpol, scrie Rador.
19:35
Un nou lot, de 100 de mii 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 de tip AstraZeneca, oferit de România, a ajuns astăzi la Chișinău. Ceremonia de înmânare a donației a avut loc la sediul Agenției Naționale de Sănătate Publică. La eveniment a participat și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a subliniat că donația reprezintă un imens gest de solidaritate pe care România și statele membre ale UE l-au făcut pentru Republica Moldova și poate fi privit și ca parte a efortului „Team Europe” în lupta cu pandemia.
19:30
Poliția s-a autosesizat în urma mediatizării unor imagini video în care apar mai multe tinere, care par a fi minore, și lovesc cu mâinile și picioarele într-o altă fată, de aceeași vârstă, care zace la pământ. Cazul ar fi avut loc pe 9 iunie, în sectorul Buiucani al capitalei.
19:20
Coaliția alcătuită din opt partide ce urmează să formeze un nou guvern în Israel a semnat acordurile de coaliție, au anunțat partenerii vineri, relatează DPA, citat de AGERPRES.
19:10
Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a depus o cerere prealabilă în adresa Președinției Republicii Moldova. Asta după ce, anterior, președintele Maia Sandu a anunțat că a emis decretul prin care a anulat actul prin care Clima a fost numit în funcție. Atunci, președintele Curții de Apel Chișinău a anunțat că va contesta decretul în instanță, scrie Bizlaw.
18:45
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit în această după-amiază cu Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în țara noastră, cu reședința la București, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al instituției prezidențiale.
18:35
Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, în comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7 (grupul celor șapte țări cu economiile cele mai dezvoltate), care au făcut o ''fotografie de familie'' înaintea summitului lor ce va dura până duminică, relatează agenția EFE, citat de AGERPRES.
18:20
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 am putea avea 24 de concurenți electorali. După cum se menționează într-un comunicat al Comisiei Electorale Centrale Partidul Politic Noua Opțiune Istorică (NOI), care recent și-a schimbat denumirea în Partidul Politic „Alternativă și Șanse” (PAȘ), a depus astăzi actele la CEC pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral la alegerile parlamentare din 11 iulie, transmite Radio Chișinău.
18:15
Taxiurile zburătoare au mai făcut un pas spre realitate după ce o serie de companii din Marea Britanie și Brazilia au făcut unele progrese comerciale, transmite Bloomberg, scrie AGERPRES.
17:55
Un autobuz care transporta zeci de pelerini ce se întorceau de la o ceremonie religioasă a căzut vineri într-o prăpastie în sud-vestul Pakistanului, accidentul făcând cel puțin 18 morți în rândul pasagerilor, potrivit unui oficial citat de AFP, scrie AGERPRES.
17:40
Cartea-album „Copiii Basarabiei în GULAG. Ierbar de Amintiri”, având-o ca autoare pe regizoarea Leontina Vatamanu, a fost lansată astăzi la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Capitală. Scris în două limbi, română și rusă, volumul proiectează, cu ajutorul fotografiilor și al mărturisirilor, drama a 19 familii deportate, transmite Radio Chișinău.
17:35
Alte 54 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, trei sunt de import: 3 – Rusia. Numărul total de teste efectuate – 5.768, dintre care 1.084 – teste Rapid – Antigen, anunță MSMPS.
17:25
Circa 20 de mii de persoane diagnosticate cu COVID-19 au ridicat preparate compensate în primele patru luni ale acestui an. Este vorba despre medicamente eliberate conform schemei de tratament, dar și preparate compensate pentru tratarea altor afecțiuni, inclusiv a complicațiilor provocate de noul coronavirus, informează Compania Națională de Asigurări în Medicină, citată de IPN.
17:15
Un nou lot, de 100.800 de doze de vaccin anti-COVID-19 oferit de România, a ajuns la Chișinău. Ceremonia de înmânare a donației se desfășoară la sediul Agenției Naționale de Sănătate Publică. La eveniment este prezent ambasadorul României, Daniel Ioniță.
17:10
Peste 1,2 milioane de liber-profesioniști erau în România în 2020, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, arată datele Asociației Freelancerilor din România preluate din Eurostat, scrie AGERPRES.
17:05
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se convoacă, marți, 15 iunie, în ședință pentru a decide soarta ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor. Agenda reuniunii a fost plasată, recent, pe pagina web a instituției, informează Bizlaw.md.
17:00
Casa Națională de Asigurări Sociale informează că a fost finanțată prima tranșă a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, în valoare de 56,4 mln lei. De asemenea, continuă finanțarea prestațiilor sociale pentru anumite categorii de cetățeni, transmite IPN.
16:50
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri că nu recomandă utilizarea vaccinului anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca pentru persoanele diagnosticate cu o afecțiune sangvină rară și că va analiza cazurile de inflamații cardiace semnalate după administrarea tuturor serurilor create împotriva noului coronavirus, informează Reuters, citat de AGERPRES.
16:40
Numărul estimat de reproducție R a virusului Covid-19 în Anglia a crescut la nivelul cuprins în intervalul 1,2 și 1,4, iar rata zilnică de creștere a numărului de infecții a crescut în comparație cu săptămâna trecută, a declarat vineri ministerul britanic al sănătății, scrie Rador.
16:30
Femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen. Abilitarea economică a femeilor ar putea fi o soluție eficientă de prevenire și combatere a acestui fenomen negativ. Sunt concluziile unui studiu realizat în UTA Găgăuzia de experta internațională Elena Bazueva, transmite IPN.
16:25
Organizația Națiunilor Unite (ONU) anunță că aproximativ 30.000 de copii în formă gravă de subnutriție din regiunea etiopiană Tigray, puternic afectată de război, riscă să moară, scrie Rador.
16:10
Primăria municipiului Chișinău informează că sâmbătă și duminică, pe 12 și 13 iunie, în sectoarele capitalei vor avea loc diverse manifestări cultural-artistice în aer liber, cu participarea elevilor de la centrele de creație a copiilor, de la școlile de arte, precum și artiști profesioniști.
16:05
Solicitat de agenție, directorul BNRM, Elena Pintilei a menționat că cele 27 de volume reunesc peste 5.000 de articole de educație națională, editoriale din săptămânalul „Literatura și Arta”, scrise timp de peste 30 de ani de către scriitorul și publicistul Nicolae Dabija. 
15:55
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comitetului ad-hoc al APCE pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, condusă de Stefan Schennach. În cadrul reuniunii au fost abordate și particularitățile efectuării misiunii electorale a Comitetului ad-hoc inclusiv elaborarea unui raport privind desfășurarea alegerilor în Republica Moldova, care va fi prezentat în cadrul sesiunii de toamnă a APCE din 27 septembrie – 1 octombrie curent, anunță serviciul de presă al Guvernului.
15:55
Germania va renunța, începând cu 1 iulie, la avertismentul general de călătorie pentru regiunile de risc care au o incidență de coronavirus pe durata a șapte zile mai mică de 200, a anunțat vineri Ministerul german de Externe, scrie Rador.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.