Radio Chisinau

Acum 12 ore
21:00
Serviciile de streaming Disney+, Hulu și Max sunt acum disponibile în Statele Unite într-un singur pachet, care costă de la 17 dolari pe lună, notează News.ro.
20:45
Un număr de 22 de troleibuze produse în Republica Moldova vor circula pe străzile din municipiul Bălți. 16 dintre acestea au fost deja transmise autorităților, iar altele șase urmează să fie livrate până la sfârșitul lunii august, transmite MOLDPRES.
20:25
Peste 11 mii de dosare pentru admiterea la studii superioare de licență au fost depuse prin platforma www.eadmitere.gov.md în primele zile de la lansarea concursului. Cifrele au fost prezentate astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, transmite MOLDPRES.
20:10
Kremlinul a recunoscut vineri că natalitatea în Rusia este "catastrofală" pentru viitorul țării, care are acum aproximativ 144 de milioane de locuitori, informează EFE, scrie Agerpres.
19:50
Serviciul electronic Contul personal de asigurări sociale (Acces CPAS) reprezintă o soluție informațională pentru fiecare persoană asigurată,  care permite verificarea on-line a stării contului personal de asigurări sociale.  Indiferent de domeniul în care activează cetățeanul și în câte locuri de muncă își desfășoară activitatea, toată informația despre achitarea contribuțiilor de asigurări sociale pentru perioada de după 1 ianuarie 1999 declarată de angajator,  se înscrie în conturile personale ale persoanelor asigurate, informează Casa Națională de Asigurări Sociale.
19:35
Secretariatul Forumului Global privind Transparența și Schimbul de Informații în scopuri fiscale a adoptat Raportul de evaluare a conformității Republicii Moldova cu Standardul Forumului Global al OCDE privind Schimbul de informații la solicitare (EOIR), iar Republicii Moldova i-a fost atribuit calificativul pozitiv în partea ce ține de conformitatea implementării standardului vizat, transmite Serviciul Fiscal de Stat.
19:15
Cu ocazia deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, ediția 34, astăzi, 26 iulie, Î.S. „Poșta Moldovei” pune în circulație Seria de mărci poștale „Jocurile Olimpice de Vară. Paris, 2024.” Seria cuprinde 2 mărci poștale și plic „Prima zi” a emisiunii.
19:00
Prim-ministrul Dorin Recean s-a întâlnit cu ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko, care își încheie misiunea diplomatică în țara noastră, transmite Direcția comunicare a Guvernului.
18:40
Fondatorul posturilor „Next TV” și „Premiera TV” a fost sancționat, în ședința de azi a Consiliului Audiovizualului (CA), cu opt amenzi în sumă de 92 000 de lei pentru lipsa programelor locale, a celor în limba română, în orele de maximă audiență și în primă difuzare. Pentru neprezentarea înregistrărilor, acesta a mai fost amendat cu alte 10 000 de lei.
18:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până pe 2 august inclusiv Codul galben de pericol excepțional de incendiu, transmite MOLDPRES. 
Acum 24 ore
18:05
Autoritatea Națională de Integritate a finalizat controlul averii și intereselor personale în privința unui ales local – subiect al declarării averii și intereselor personale, în perioada 05.11.2019 – 31.05.2023.
17:45
Surse ale publicației Astra au relatat că în această noapte Forțele Armate ale Ucrainei au lovit cu ATACMS pe teritoriul aerodromului militar Saki din Novofedorivka.
17:30
Uniunea Europeană va transfera Ucrainei o primă tranșă de 1,5 miliarde de euro din profiturile generate de activele rusești înghețate, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
17:10
Numărul companiilor din republica Moldova care exportă în Uniunea Europeană se află într-o continuă creștere, de la 1375 în 2018, la 1825 în 2023. Astfel, UE rămâne principalul nostru partener comercial și investitor. Datele au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, transmite MOLDPRES.
16:55
Comisia Electorală Centrală (CEC) face publică lista partidelor, care au dreptul să participe la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, transmite Radio Chișinău.
16:30
În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Ministerul Finanțelor.
16:10
Constantin Babuc este unul dintre absolvenții care a reușit să obțină patru note de „10” la examenul național de bacalaureat din acest an. El a decis să-și continue studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Tânărul va fi admis la studii în afara concursului întrucât este premiant la olimpiade internaționale de biologie și matematică, transmite MOLDPRES.
15:55
Organizația Națiunior Unite a lansat în premieră un apel global împotriva căldurii extreme.
15:40
Uniunea Europeană a susținut reformarea sistemului educațional al Rep. Moldova încă din primii ani de la obținerea independenței, iar după semnarea Acordului de Asociere în 2014, suportul a crescut semnificativ. Odată cu obținerea statutului de țară candidată și deschiderea negocierilor de aderare, trebuie să fortificăm capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de implementare a reformelor, au opinat participanții la o dezbatere organizată de agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.
15:25
Forțele române nu au tras asupra dronelor ruse din zona graniței cu Ucraina, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naționale (MApN) pe Facebook, drept răspuns la „acțiuni de dezinformare” pe acestă temă.
15:00
Asigurările servesc drept scut de protecție și plasă de siguranță în situații imprevizibile din viață. Asigurările nu exclud riscurile care ne înconjoară în fiecare zi, dar amortizează loviturile financiare atunci când trecem prin evenimente nedorite. Sunt câteva tipuri de asigurări, iar a le înțelege înseamnă a ne face viața mai ușoară și a lua decizii fundamentate în recunoașterea celor mai mari riscuri.
14:45
Din cauza secetei prelungite și a arșiței din ultima vreme în Rep. Moldova, suprafețele de grâu și orz au fost afectate în proporție de 50-60 la sută, iar alte culturi, precum porumbul și floarea soarelui, în medie de 70-80% potrivit unor date neoficiale făcute publice de către asociațiile de fermieri. Un raport final cu privire la impactul secetei urmează să fie prezentat săptămâna viitoare Guvernului, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Agricultorii cer să fie susținuți în condițiile în care, în acest an, recolta de cereale este de două ori mai mică. Seceta și arșița au constituit factorii de mediu nefavorabili pentru dezvoltarea culturilor agricole, spun agrometeorologii, transmite Radio Chișinău.
14:25
Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa la Reuniunea Președinților Conferinței organelor specializate în afaceri comunitare ale parlamentelor din Uniunea Europeană (COSAC), se anunță într-un comunicat de presă al Legislativului. Evenimentul va avea loc în perioada 28-29 iulie, la Budapesta și va fi găzduit de Adunarea Națională a Ungariei. Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la reuniune de către deputații Ina Coșeru, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană și Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.
14:10
Parlamentul se va convoca în ședință solemnă dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției. Decizia de convocare a sesiunii speciale a fost aprobată de Biroul permanent al Parlamentului, iar evenimentul va avea loc luni, 29 iulie, începând cu ora 11:00.
13:50
Creșterea până la nivelul record de 80 la sută a exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană, în prima jumătate a acestui an, s-a accentuat pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Războiul a dus la sistarea relațiilor comerciale cu Rusia, dar și la blocarea lanțurilor logistice cu țările din est, comentează experții economici de la Chișinău. În primele șase luni ale anului, exporturile agenților economici din regiunea transnistreană către țările Uniunii Europene au constituit peste 80%, o nouă cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere, informa acum câteva zile, Biroul pentru Politici de Reintegrare, transmite Radio Chișinău.
13:35
Președinta Maia Sandu, prezentă la Paris, unde astăzi va avea loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de vară, a publicat pe rețelele de socializare un video cu ea, alături de echipa de sportivi care prezintă Republica Moldova la Olimpiadă, urându-le acestora noroc și mulțumindu-le pentru că ne reprezintă țara cu demnitate.
13:20
Ministerul Apărării informează că drapelul de stat al Republicii Moldova, pentru prima dată, a fost arborat în cadrul Misiunii Uniunii Europene de instruire militară din Somalia (EUTM Somalia).
13:00
Reprezentanți ai mediului de afaceri au experimentat, în premieră, efectuarea plăților instant prin intermediul sistemului de plăți MIA, un modul nou care facilitează plățile de la consumator către afaceri, ce va fi lansat în curând. Sistemul a devenit funcțional acum patru luni și, la prima etapă, a oferit doar persoanelor fizice posibilitate să efectueze transferuri P2P în baza numărului de telefon mobil, transmite MOLDPRES.
12:40
În această seară, la Paris, cu începere de la ora 20:30, are loc deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice, la care Republica Moldova participă cu un lot format din 26 de sportivi. La ceremonia de deschidere, care, în premieră, nu va avea loc pe un stadion, ci pe fluviul Sena, va fi prezentă și președinta Maia Sandu alături de 100 de lideri mondiali. Despre care sunt șansele atleților din Republica Moldova de a obține medalii la Olimpiada din capitala Franței, relatează Radio Chișinău.
12:35
Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii INI, anunță reținerea a cinci bărbați din Bălți, după o captură de trei tipuri droguri de circa 100.000 lei – prezumtiv marijuana, cocaină și hașiș.
12:15
Numele de familie și prenumele sunt atributele de bază prin care se identifică persoana și care se înscriu în mod obligatoriu în actele de stare civilă și în alte acte oficiale ale persoanei.
12:00
Pe parcursul ultimelor trei săptămâni, în cadrul exercițiului zilnic de stabilire a prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) înregistrează ieftiniri ale carburanților.
11:40
Parlamentul a votat în lectura a doua, finală, proiectul de modificare a anexei la Legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Documentul conține lista bunurilor proprietate publică nepasibile privatizării, întocmită în baza propunerilor autorităților administrației publice centrale și locale, transmite IPN.
11:25
Trei incendii declanșate în apropierea șinelor de pe liniile trenurilor de mare viteză Atlantic, Nord și Est din Franța provoacă perturbări majore ale traficului feroviar, provocând întârzieri importante, scrie Le Figaro. Compania feroviară a declarat că a fost victima unui „atac masiv pentru a paraliza rețeaua TGV” și a invitat pasagerii să „își amâne călătoria și să nu meargă în gări”.
11:10
Istoria încă neterminată a liderului uneia dintre cele mai longevive formații din istoria rock-ului.
11:05
În primele șase luni ale acestui an, exporturile de făină de grâu din Republica Moldova au constituit 14.341 de tone, în creștere cu circa 13% față de aceeași perioadă a anului trecut și aproape opt peste nivelul de acum doi ani, arată date vamale publicate de expertul Iurie Rija.
10:45
Despre noua Strategie Națională de Apărare a Republicii Moldova: amenințarea rusă și rolul României, scrie, într-un articol în deschide.md, Mihai Isac.
10:30
La sfârșit de săptămână, moneda unică europeană costă 19 lei și 29 de bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 77 de bani, transmite MOLDPRES.
10:15
Astăzi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024 de la Paris, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume.
09:55
Ieri, 25 iulie, o delegație de preoți de la Centrul Eparhial Chișinău al Mitropoliei Basarabiei a luat parte la ceremonia de detașare a celui de-al 21-lea contingent de militari pacificatori ce urmează să participe la misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo.
09:35
Graficul de lucrări aferente demarării extracției gazelor în perimetrul Neptun Deep (Petrom și Romgaz) este devansat, așa că primele gaze ar putea să iasă la suprafață chiar de la sfârșitul anului 2026, a spus directorul Transgaz, Ion Sterian, potrivit economedia.ro.
09:20
În această seară, va avea deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Paris, cu începere de la ora 21:00, la care Republia Moldova participă cu un lot format din 26 de sportivi. În premieră, ceremonia de deschidere a unei olimpiade nu va avea loc pe un stadion, ci pe fluviul Sena.
09:05
Noi restricții pentru fumători. Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Mai mult, restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și pentru țigările electronice. Ministrul Sănătății spune că proiectul de lege se află pe agenda Guvernului, a trecut prin consultări publice și urmează să fie aprobat în curând. Ala Nemerenco combate informația că țigările electronice ar fi mai puțin nocive decât produsele obișnuite de tutungerie și spune că, prin lege, vor fi interzise toate tipurile de țigări în spațiile publice deschise, notează IPN.
08:45
Jocurile Olimpice de vară de la Paris vor debuta oficial vineri seara, cu o ceremonie de deschidere inedită, desfășurată în premieră în afara unui stadion, pe fluviul Sena, care străbate capitala Franței.
08:20
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București a fost convocat ieri, 25 iulie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după ce au fost găsite resturi provenind de la drone rusești Gheran în apropiere de localitatea Plauru, în județul Tulcea.
08:05
Relațiile dintre România și Republica Moldova sunt complexe și influențate de factori istorici, culturali, politici și economici. Discuțiile despre unire și suveranitate sunt frecvente și au rădăcini adânci în istoria comună a ambelor state. Conform sondajelor de opinie, în România peste 70 % din populație acceptă unirea, în Republica Moldova între 30 și 40 % dintre cetățeni își doresc unirea cu Romania. Despre unire se vorbește în presă, în societatea civila, pe rețelele de socializare și – mai izolat – în mediile politice. Dacă în România ideea unirii este agreată de o majoritate covârșitoare de cetățeni, atunci poziționarea diferitelor segmente din societatea și viața politică moldovenească fată de unire este încă foarte diversă.
Ieri
21:20
Olanda și Danemarca vor trimite Ucrainei, în această vară, încă 14 tancuri Leopard 2A4 reechipate, a anunțat joi noul ministru olandez al apărării Ruben Brekelmans, potrivit Politico, transmite Agerpres, scrie 4Media.
21:05
Lucrările la Autostrada “Unirii” A8, care leagă Moldova de Transilvania, pe ruta Tg. Mureș – Tg. Neamț – Lețcani-Ungheni, care are o lungime de 309,08 km, vor începe chiar din luna septembrie a acestui an, 2024.
20:35
Palatul Buckingham prezintă măsurile pe care familia regală le ia pentru a atinge neutralitatea carbonului, cum ar fi instalarea de pompe de căldură și conversia mașinilor sale de lux la biocombustibil.
20:05
Programul Național „Consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova în contextul integrării europene – CRIn” a fost lansat la Chișinău. Acesta prevede organizarea și desfășurarea evenimentelor de informare și cultural-artistice ce vor avea drept scop promovarea dialogului intercultural sub egida motto-ului oficial al Uniunii Europene – „Unitate în diversitate”, transmite MOLDPRES.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.