Radio Chisinau

Acum 12 ore
20:05
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, afirmă că președinția Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) începând cu 1 aprilie este o „glumă proastă”, relatează CNN.
19:45
Premierul Dorin Recean i-a primit în vizită pe reprezentanții delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii, cu sediul în Republica Moldova. Discuția s-a concentrat pe activitățile întreprinse de organizația internațională în țara noastră, de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pe aportul acesteia în gestionarea crizei umanitare și ajutorul oferit refugiaților ucraineni în cooperare cu autoritățile naționale, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.
19:25
În premieră pentru sectorul energetic din Republica Moldova, 23 de tineri ingineri, economiști, juriști și specialiști IT vor beneficia de stagii plătite, timp de 6 luni, în cadrul a 11 organizații publice și private din sectorul energetic. Stagiarii vor putea activa și obține experiență profesională în cadrul Ministerului Energiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Moldelectrica, Energocom, Premier Energy, Moldovatransgaz, Termoelectrica, Ecolibri, Term, RED-Nord și CET-Nord.
19:10
Evan Gershkovici, de la Wall Street Journal, este primul jurnalist american acuzat de spionaj de către Rusia din 1986, când jurnalistul Nick Daniloff a fost reținut pentru o acuzație similară, relatează CNN.
18:50
Pandemia COVID-19 a cauzat producerea a unor volume uriașe de deșeuri rezultate din activități medicale. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică precizează, cu privire la datele OMS, că doar din utilizarea echipamentului personal de protecție la nivel global se creează circa 2,6 milioane de tone de deșeuri pe zi care sunt catalogate ca fiind periculoase sau infecțioase. Și în urma procesului de vaccinare contra noul coronavirus au fost generate cantități semnificative de deșeuri periculoase.
18:35
Nouă spitale raionale și o instituție republicană au primit mese de operație, aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, lămpi chirurgicale și truse medicale de urgență. La fel, au fost livrate kituri cu instrumente chirurgicale, dispozitive pentru imobilizarea fracturilor etc. la alte opt spitale republicane, municipale și raionale, transmite IPN.
18:20
Miercuri, procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal, în baza grupului comun de investigații format cu DIICOT, EUROPOL,  și cu sprijinul EUROJUST, au desfășurat 37 de percheziții în Republica Moldova și România.
18:00
Pe parcursul ultimelor două zile, în incinta Direcției Regionale VEST au fost desfășurate ședințe de pregătire pentru 50 de polițiști de frontieră din unitățile subordonate Direcției. În cadrul acestor instruiri au participat ofițerii Agenției Europene FRONTEX și angajatul Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei, în calitate de traineri pe domenii de activitate specializate.
17:45
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa joi și vineri la reuniunea miniștrilor de externe aliați ai Formatului București 9 (B9), care va avea loc în Polonia, la Łódź, și pe care o va co-prezida împreună cu omologul polonez, ministrul de externe Zbigniew Rau, informează MAE România într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
17:30
1035 cetățeni refugiați din Ucraina, dintre care 749 femei și 286 bărbați, s-au angajat în câmpul muncii din R. Moldova, de la începutul invaziei ruse. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în mun. Chișinău (785), UTA Găgăuzia (49), Bălți (38).
17:20
Reforma justiției, susținută de Consiliul Europei, rămâne o prioritate pentru autoritățile Rep. Moldova, care sunt angajate să continue schimbările în pofida tuturor dificultăților și a rezistenței din sistem, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu Secretarul General al forului european, Marija Pejcinovic Burić, aflată într-o vizită la Chișinău. Șefa statului s-a referit la depășirea blocajului din Consiliul Superior al Magistraturii, prin numirea de către Parlament a membrilor non-judecători dar și pregătirea cadrului legal pentru crearea Curții Anticorupție, transmite Radio Chișinău.
17:10
În rândul instituțiilor medicale publice și private din Republica Moldova a fost realizat un studiu cu privire la managementul deșeurilor rezultate din activități în domeniul sănătății. Potrivit specialiștilor, subiectul este mai actual ca niciodată în condițiile în care pandemia COVID-19 a generat cantități uriașe de deșeuri medicale.
17:00
Șeful departamentului naval al Rosgvardia (garda națională rusă) a fost arestat în ceea ce ar putea fi o „amplă anchetă de corupție” în cadrul serviciului de securitate internă, a raportat un thinktank cu sediul în SUA, potrivit Sky News.
16:50
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile.
Acum 24 ore
16:40
Asistența oficială de dezvoltare a Statelor Unite ale Americii pentru Republica Moldova și proiectele concrete implementate cu suportul poporului american în diverse domenii, în sprijinul comunităților din R. Moldova, au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu Maria Longi, coordonatoarea asistenței pentru Europa și Eurasia de la Departamentul de Stat al SUA, anunță Serviciul de presă al Executivului.
16:30
În anul trecut, veniturile disponibile ale populației în medie pentru o persoană pe lună au constituit 4252,7 lei (212 euro), fiind în creștere cu 21,2% față de anul precedent. În termeni reali, cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum, veniturile populației au înregistrat o diminuare cu 5,9%. Cifrele au fost prezentate astăzi de Biroul Național de Statistică, în baza Cercetării bugetelor gospodăriilor casnice, transmite MOLDPRES.
16:20
Despre situația actuală referitor la promovarea eco-inovării în sectoarele prioritare ale economiei Republicii Moldova, potențialul de integrare a acestei abordări în modelele de afaceri ale IMM-urilor locale, dar și experiențele a opt IMM-uri ce au beneficiat de evaluare și asistență în aplicarea eco-inovării, s-a discutat în cadrul Atelierului de lucru Național „Promovarea eco-inovării în cadrul IMM din Moldova”, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.
16:10
Problema posturilor ilegale în Zona de Securitate s-a aflat în centrul discuțiilor desfășurate în cadrul ședinței săptămânale a Comisiei Unificate de Control din 30 martie 2023. Delegația Republicii Moldova și-a reafirmat poziția privind necesitatea eliminării oricăror posturi amplasate în Zona de Securitate fără acceptul Comisiei Unificate de Control, anunță Biroul Politici de reintegrare.
16:05
Președinta Maia Sandu și Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, susțin o conferință de presă.
15:55
Cetățenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate numai dacă suma nu depășește 10 mii de lei. O prevedere în acest sens se regăsește într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală, transmite IPN.
15:45
Miercuri, 29 martie, polițiștii de frontieră din cadrul Direcțiilor regionale SUD și EST au acționat conform unei informații operative, iar în rezultat a fost stabilită ilegalitatea a doi conaționali care ar fi organizat trecerea ilegală a frontierei de stat pentru un cetățean ucrainean, anunță border.gov.md.
15:30
Programul spațial al Rusiei a avut zile mai bune. Declinul său este poate cel mai bine ilustrat de nava spațială Soyuz. Aceasta a reprezentat odinioară nava de bază pentru transportul astronauților de la NASA și cosmonauților de la Roscosmos către Stația Spațială Internațională (ISS), însă în prezent este subiectul criticilor după numeroase eșecuri de profil înalt, scrie descopera.ro.
15:20
Copilăria marcată de război a fost subiectul unei întâlniri pe care scriitorul Vladimir Beșleagă a avut-o recent la Biblioteca ,,Hristo Botev”, cu un grup de elevi ai Liceului Teoretic ,,George Meniuc” din Chișinău. Autorul le-a vorbit tinerilor despre episoadele și dramele de familiei sale în cel de-al Doilea Război Mondial care l-au inspirat în scrierea romanelor ,,Zbor Frânt” și ,,Nepotul”.
15:00
omerii care se angajează la un loc de muncă înregistrat și selectat de subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pot beneficia de o indemnizație unică de încadrare în sumă de peste 10 500 de lei, dacă se angajează la un loc de muncă într-o altă localitate selectată de subdiviziunea teritorială, informează MOLDPRES.
14:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a extins Codul galben de înghețuri până mâine, 31 martie, transmite MOLDPRES.
14:45
Program de muzică interpretată de Dan Bitman, formația ”Holograf” și Vangelis
14:45
În legislația națională vor fi introduse noțiuni care vizează monedele virtuale. Asta prevede un proiect de lege, care a fost votat, în a doua lectură, de 59 de deputați.
14:25
Talentatul și carismaticul actor Marius Manole, invitat la ,,ÎNTÂLNIRILE TVR MOLDOVA", le-a sugerat celor prezenți la serata culturală să acționeze și să nu renunțe niciodată, pentru că singurul lucru important în viață este să fim fericiți și să facem ce ne place. Publicul a avut ocazia să adreseze propriile întrebări și l-a aplaudat minute în șir pe actorul român. Evenimentul a avut loc la Teatrul Fără Nume. Discuția, moderată de jurnalista Natalia Catan, a fost înregistrată și va fi difuzată la TVR Moldova.
14:15
Serviciul rus de securitate internă FSB a anunțat joi că un reporter al cotidianului american „The Wall Street Journal”, Evan Ghershkovich, a fost reținut în orașul Ekaterinburg din Urali, fiind suspectat de spionaj, conform agenției de presă Interfax, citate de Reuters.
14:05
Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe. Un PROIECT de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.
13:55
Fermierii bulgari au blocat punctele de trecere de la frontiera cu România, în a doua zi de proteste, prin care solicită stoparea importului de cereale din Ucraina, informează Rador.
13:45
Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. PROIECTUL de lege a fost votat de 63 de deputați, se arată în comunicatul Serviciului de presă al legislativului.
13:35
Republica Moldova a primit astăzi, 30 martie, un nou lot de ajutor umanitar din partea Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății. Este vorba de o donație de dispozitive medicale în valoare de 622 mii de euro pentru spitalul raional din Soroca. Lotul cuprinde 40 de truse medicale de urgență, 20 de mese de operație, 30 de monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale a pacienților și zeci de lămpi chirurgicale, scrie Radio Chișinău.
13:20
Administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și precauți față de informațiile false distribuite în spațiul public. În contextul atacurilor hibride cu care ne confruntăm în ultima perioadă, observăm faptul că imaginea șefei statului este utilizată în diferite tipuri de publicitate cu caracter de înșelăciune, fraudă și escrocherie prin care sunt promovate produse farmaceutice sau servicii bancare.
13:15
Temperaturile scăzute din ultimele zile au afectat suprafețe din livezi de caiși și migdali din Rep. Moldova, în special din regiunile de nord și de centru. Experții recomandă măsuri de precauție suplimentare pentru prevenirea pierderilor agricole. Fermierii care au suferit pagube substanțiale, sunt îndemnați să se adreseze autorităților pentru actul constatator necesar pentru a primi subvenții, scrie Radio Chișinău.
13:10
Ion Guzun, Alexandru Postică și Tatiana Ciaglic sunt cei trei candidați non-judecători la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii, votați de către Parlament, transmite Radio Chișinău.
12:55
Serviciul Fiscal de Stat anunță în perioada ianuarie-februarie 2023 au fost înregistrate 3 893 contracte de locațiune.
12:50
Dezvoltarea și consolidarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare rămâne a fi una dintre priorități pe agenda Inspectoratului General al Poliției. Fiind într-o perioadă plină de provocări, suportul și asistența externă este importantă pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaților, se arată într-un comunicat al Poliției.
12:40
Reprezentanții mediului de afaceri care activează în domeniul producerii și exportului de cereale ecologice în comun cu exponenții Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au comunicat, astăzi, 30 martie, la minister despre interesul SUA de a importa din țara noastră cereale ecologice. Pentru a reuși aceasta, Republica Moldova trebuie să inițieze demersuri în obținerea statutului de stat eligibil pentru exportul de cereale ecologice în SUA, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
12:25
Subiectele prioritare pentru dezvoltarea continuă a cooperării moldo-suedeze au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, transmite Guvernul R. Moldova.
12:10
Centrul pentru Rezistență Națională din Ucraina raportează că armata rusă a dus copii ucraineni în Rusia și în teritoriile temporar ocupate încă de la începutul invaziei la scară largă, transmite Rador.
12:00
ANRE a afișat prețul maxim de referință, stabilit pentru vineri 31 martie.
11:50
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților Postului de Inspecție la Frontieră (PIF) Giurgiulești, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare, se arată în comunicatul instituției.
11:40
Președinta Maia Sandu are o nouă consilieră pentru afaceri externe și comunicare strategică. Este vorba despre Olga Roșca, transmite Radio Chișinău.
11:30
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Orarul înscrierii copiilor în clasa I pentru anul de studii 2023-2024. Părinții pot depune cererile pentru înscriere începând cu data de 3 aprilie curent.
11:25
Serviciilor electronice din domeniul cadastru devin disponibile pentru bunurile imobile din orașul Căinari, dar și din alte nouă raioane. Este vorba despre raioanele Căușeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Dubăsari, Strășeni, Nisporeni, Orhei și Călărași, transmite IPN.
11:15
Stolurile de pelicani în Republica Moldova se întâlnesc de la începutul primăverii și continuă să le observe până la final de vară și chiar mijloc de toamnă, anunță Societatea pentru Protecția Păsăsrilor și a Naturii.
11:10
Ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Sud a CNA și procurorii din cadrul oficiului Sud al Procuraturii Anticorupție au efectuat, în această dimineață, percheziții la Postul de Inspecție la Frontiera (PIF) Giurgiulești al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă. În urma acțiunilor de urmărire penală, 11 angajați ai ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri, anunță CNA.
11:05
Deputații se întrunesc în ședință plenară pentru a examina, în a doua lectură, proiectul de lege prin care se propune reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și evaluarea extraordinară a judecătorilor CSJ și a candidaților la această funcție. Pe ordinea de zi a mai fost inclusă inițiativa legislativă care prevede delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și ale Centrului Național Anticorupție la investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt.
10:55
În seara zilei de 29 martie 2023 pompierii au fost alertați pentru a lichida un incendiu produs pe strada Alexandru Donici nr. 13 din orașul Orhei, transmite IGSU.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.