Radio Chisinau

Acum 12 ore
23:00
Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune apreciază calitatea actului jurnalistic, dar și modul în care standardele profesiei sunt respectate de către echipa Radio Chișinău și se declară impresionat de reacțiile de susținere venite din partea factorilor de decizie, a presei și a ascultătorilor.
20:20
Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii Europene în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme intră în vigoare sâmbătă, 28 mai, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
19:35
Premierul britanic a discutat sâmbătă la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar cu acest prilej Boris Johnson a declarat că Regatul Unit va continua să sprijine „eroicele forțe armate ucrainene în eforturile lor de a-și apăra patria împotriva acestui atac barbar, inclusiv ajutând la furnizarea echipamentelor de care au nevoie”, informează comunicatul oficial.
19:10
Cel puțin 31 de persoane și-au pierdut viața într-o busculadă produsă sâmbătă în sudul Nigeriei în timpul unui eveniment de distribuire de alimente organizat de o biserică, transmite AFP, citând poliția locală.
Acum 24 ore
18:50
Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat că invazia rusă a țării sale a distrus peste 25.000 km de drumuri, sute de poduri și 12 aeroporturi, relatează BBC. „Vrem să construim un stat nou”, inclusiv cu bani din Rusia. „Suntem convinși că agresorul trebuie să plătească pentru distrugerea pe care a creat-o”, a spus Șmîhal.
18:40
Fostul președinte și ex-liderul socialiștilor Igor Dodon a adus mai multe acuzații guvernării în prima sa declarație pentru presă după ce instanța de judecată a eliberat mandat de arest la domiciliu pe numele său. Printre acestea, în mai puțin de două minute, Dodon a făcut mai multe afirmații false și speculative, inoculând ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior, e arată într-un material realizat în cadrul proiectului „STOP FALS” al Asociației Presei Independente.
18:05
Doritorii pot face în capitală screening-uri gratuite ale nevilor pigmentari în zilele de week-end, începând de astăzi și până pe 26 iunie. Examinările se desfășoară conform unui orar stabilit în cadrul Campaniei „Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță! Testează-te gratuit!”.
17:40
Moldova se afla o perioadă îndelungată atât în interiorul imperiilor, cât și în apropierea lor, de aceea țara trebuie deja să înțeleagă parcursul său istoric, să tragă concluzii și să facă alegerea corectă care este integrarea europeană. De această părere este expertul permanent al proiectului Igor Boțan. „Am fost între cei trei imperii. Toate aceste influențe și pretenții ale imperiilor de a-și stabili dominația cu timpul au adus la constituirea zonelor de influență pe care le-am văzut renăscute după conferințele la Ialta și Potsdam și care au apărut din nou în scrisorile recente ale președintelui rus, Vladimir Putin, către NATO și SUA. Pretențiile iarăși revin în prim plan și acest lucru Republica Moldova l-a resimțit încă o dată odată cu semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE. Până în prezent, ni se impun tot feluri de piedici”. Opinia a fost exprimată la dezbaterea publică „De ce au dispărut toate imperiile lumii, de ce nu a renăscut niciunul dintre ele?”, organizată de Agenția de presă IPN.
17:30
Spania va trimite în Letonia o baterie de rachete de apărare antiaeriană și o sută de militari pentru a-și întări participarea la misiunea NATO în acest stat baltic, scrie cotidianul El Pais în ediția de sâmbătă, potrivit AFP, notează Agerpres.
17:00
O navă a intrat în portul ucrainean Mariupol pentru prima dată de când Rusia a capturat orașul pentru a încărca metal și a-l transporta către Rusia, scrie sâmbătă agenția de presă TASS. Kievul acuză Rusia de furt, potrivit Reuters.
16:40
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron i-au cerut sâmbătă, în timpul unei conversații telefonice, lui Vladimir Putin, „negocieri directe serioase” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.
16:20
Orașul Nikolaiev, din sud-vestul Ucrainei, a fost lovit sâmbătă de bombardamentele rusești, a declarat șeful consiliului său regional într-un comunicat, relatează CNN, citat de HotNews.ro.
15:55
Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, transmite Reuters, citat de Agerpres.
15:35
Boxerul Alexandru Paraschiv și-a asigurat cel puțin medalia de bronz la Campionatul European de la Erevan, transmite MOLDPRES cu referire la Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS).
15:20
​Forțele armate ucrainene au reușit să elimine un ataman, un comandant al trupelor de cazaci ruși, notând că acesta „și-a părăsit nevasta și calul, dar s-a întors acasă corect”.
15:05
Una din metodele pe care le folosește Vladimir Putin în încercarea de a cuceri Ucraina este distrugerea culturii: fără memorie culturală, un popor nu există. The Guardian arată într-o analiză cum mii de obiecte de artă care țin de istoria culturală a Ucrainei au fost furate de trupele ruse din muzeele ucrainene de la începutul războiului, în vreme arta occidentală nu i-a interesat pe invadatori. Metoda nu este nouă și nici Putin nu este la prima încercare de ștergere a memoriei poporului ucrainean.
14:40
Gărzile Revoluționare din Iran au reținut două petroliere grecești în Golf, argumentând că navele nu au respectat reglementările maritime, conform unui comunicat dat publicității vineri, transmite dpa.
14:15
Începând cu luna septembrie, grădinițele nr.3 și nr.18 din sectorul Buiucani al capitalei își vor relua activitatea după reabilitarea integrală a edificiilor și amenajarea teritoriilor.
14:00
Orașul-cheie Severodonețk, ultimul punct major de rezistență al armatei ucrainene din Lugansk, continuă să reziste atacurilor armatei ruse care încă nu a reușit să încercuiască orașul complet, a declarat guvernatorul ucainean al regiunii, citat de CNN.
13:45
La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția de grafică #Operadeweekend. Ea va putea fi vizitată sâmbătă și duminică, între orele 11.00-18.00. În acest week-end, #operadeweekend prezintă lucrarea lui Lucas van Leyden „Mahomed și călugărul Sergius” (stampă din sec. XVIII), gravură cu dăltița, hârtie, informează MOLDPRES.
13:35
Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică numită Zircon pe o distanță de aproape 1.000 de kilometri, a anunțat ministerul apărării din Rusia sâmbătă, conform Reuters.
13:20
Președinții de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice (NB8) vor efectua o vizită oficială comună în Republica Moldova. Vizita are loc la inițiativa speakerului Igor Grosu, potrivit unui comunicat al Legislativului.
13:05
Societatea Română de Radiodifuziune anunță că are convingerea că a fost o neînțelegere și are semnale că situația privind decizia de interzicere a utilizării toponimicului Chișinău în denumirea postului Radio Chișinău se va soluționa.
12:55
ORA cu Personalitate | Invitat Alexandru Arseni - profesor universitar, doctor habilitat în drept constituțional, deputat în Parlamentul de prima legislatură (1990-1994), semnatar al Declarației de Independență, Cavaler al Ordinului de Onoare și al Ordinului Republicii
12:35
Consumatorii din strada Maria Drăgan, 28-36, din capitală vor rămâne marți, 31 mai, fără apă la robinet. La fel, apa va fi oprită pe străzile Maria Drăgan, 30-38, inclusiv cu fracții, 42; și Ciocana, 12. Sistările ar putea avea loc între orele 09.10 și 16.00. Totodată, între orele 09.00 și 13.00, apa va fi deconectată pe străzile Cetatea Alba, 141, 141/2, și Dante Alighieri, 9, transmite IPN.
12:20
Peste 100 de membri ai Gărzii Naționale au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documente din instanță. Cazurile care implică Rosgvardia, cunoscută drept armata privată a lui Vladimir Putin, sunt cel mai clar semn de până acum al disidenței în rândurile rușilor, scrie The Guardian.
12:05
Rusia ar trebui să coopereze în cadrul anchetei Curții Penale Internaționale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, într-un interviu acordat AFP, procurorul CPI Karim Khan.
11:45
Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a pledat pentru sprijinirea pe termen lung a Ucrainei, în timpul unei vizite la Praga, unde s-a întâlnit cu omologul său ceh, Jan Lipavsky, transmite DPA, potrivit Agerpres.
11:35
Copiii până la 16 ani vor avea acces gratuit la Grădina Zoologică în data de 1 iunie. Vor fi organizate mai multe grupuri de copii pentru a vizita peste 1000 de animale și păsări din peste 138 de specii, inclusiv 10 specii rare, pe cale de dispariție.
11:00
Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece Moscova continuă să bombardeze Ucraina, transmite dpa, potrivit Agerpres.
10:55
Forțele ruse au început să atace direct orașul Severodonețk, chiar dacă nu au reușit încă să încercuiască complet această localitate. Trupele ruse s-au comportat, până acum slab în luptele urbane de-a lungul întregului război și nu vor putea avansa rapid în Severodonețk, se arată în cea mai recentă analiză a operațiunilor militare din Ucraina, realizată de Institutul pentru Studii ale Războiului (Institute for the Study of War - ISW).
10:40
Din data de 16 octombrie 2015, când au fost retrase licențele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, și până pe 31 martie 2022, cele trei bănci au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 769 329,3 mii lei. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor, transmite IPN.
10:30
Rusia învață din greșelile sale de pe câmpul de luptă de până acum, chiar dacă avansul său este, în continuare „incremental”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John, Kirby, conform Bloomberg.
10:20
În jur de 11 milioane de lei vor ajunge în bugetul municipal Chișinău după adjudecarea a 23 de loturi în cadrul a trei licitații deschise pentru obținerea dreptului de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului, transmite IPN.
10:00
Cetățenii cu drept de vot, cu domiciliul sau reședința temporară în localitățile în care duminică au loc alegeri locale noi, pot obține în mod gratuit, fără o programare prealabilă, buletine de identitate provizorii la centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, transmite IPN.
09:50
Ucraina a intrat în ziua 94 a războiului cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski spune că situația din Donbas este „foarte dificilă” și că forțele Moscovei și-au concentrat armata în atacurile din est. Noi imagini din satelit arată operațiuni militare rusești în zona orașelor Liman și Popasna, în timp ce forțele ruse câștigă teritoriu în regiunile Lugansk și Donețk. Însă liderul de la Kiev a transmis că „Donbas va fi ucrainean”.
09:35
Bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei va fi extins, iar linia de troleibuz care traversează zona va fi prelungită până la strada Bucovinei. Proiectul a fost prezentat de Primăria municipiului Chișinău și va fi realizat în doi ani și jumătate, transmite IPN.
09:30
Cea de-a doua tranșă a lotului de ajutor umanitar pentru Ucraina a fost transmis, vineri, 27 mai, de Guvernul Republicii Moldova. Șapte camioane cu produse de primă necesitate, destinate cetățenilor ucraineni, au plecat din vama Criva – Mămăliga către Cernăuți, potrivit unui comunicat.
09:20
Copiii care provin din mediul rural sunt supuși inegalităților digitale care limitează dreptul la educație. Lipsa accesului la dispozitive digitale și accesul limitat la internet sunt principale dificultăți în desfășurarea activităților de învățare online. Inegalitățile digitale cu care se confruntă elevii din mediul rural afectează atât reușita școlară, cât și traseul educațional al copiilor. Aceste rezultate au fost stabilite în cadrul unui studiu de politici publice. La fel, au fost propuse măsuri pentru îmbunătățirea incluziunii digitale a copiilor, cum ar fi alfabetizarea digitală a tuturor actorilor implicați în procesul educațional, asigurarea accesului la tehnologii informaționale și deschiderea laboratoarelor digitale în școli, transmite IPN.
Ieri
20:10
La Teatrul Național ”Eugene Ionesco”, au fost lansate ieri seară documentarele de scurt metraj pe subiecte sociale și de drepturile omului „Ograda casei mele”, „Dizarmonica” și „Cerul fără stele”, elaborate în anul 2021 de către trei cineaști tineri și realizate cu suportul Oficiului Consiliului Europei în R. Moldova, la Studioul ”TeleFilm Chișinău, informează MOLDPRES.
20:00
Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat convorbiri telefonice între comandanții ruși în care aceștia se plâng că subalternii lor refuză să intre în luptă pe frontul din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.
19:50
Bacterii care conțin gene ce le oferă o rezistență naturală antibiotică și antimicrobială au fost descoperit în Antarctica și au potențialul de a se răspândi în afara regiunilor polare, potrivit oamenilor de știință din Chile, informează Reuters.
19:40
Președintele Maia Sandu s-a întâlnit vineri cu o delegație a Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), condusă de directorul acesteia, Akihiko Tanaka. Discuția a vizat proiectele curente realizate cu sprijinul JICA în țara noastră, dar și perspectivele de extindere a cooperării moldo-nipone, potrivit unui comunicat al Președinției.
19:25
Șomajul ascuns afectează numeroase sectoare ale economiei rusești, pe măsură ce se resimte impactul sancțiunilor occidentale fără precedent impuse Moscovei. Trimiterea în șomaj parțial este deseori utilizată pentru a evita concedierile, însă este însoțită de o reducere a salariului, relatează AFP, preluată de Agerpres.
19:05
Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru operațiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul de Finanțe Anton Siluanov, relatează Reuters.
18:55
Ucraina, prețurile la energie, politica europeană de apărare comună și problemele create de războiul ruso-ucrainean pentru securitatea alimentară vor fi principalele teme ale summitului UE din 30-31 mai, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, care a îndemnat statele UE să ajute Kievul pentru a-și acoperi necesarul de lichidități, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
18:45
Europa elaborează planuri de rezervă pentru situația în care ar exista o oprire completă a importurilor de gaze din Rusia, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, într-un interviu pentru Financial Times, potrivit Agerpres.
18:30
Țările G7 s-au angajat vineri să decarbonizeze majoritatea sectorului energiei electrice ''până în 2035'' și să pună capăt oricărei finanțări internaționale pentru proiecte legate de combustibili fosili în acest an, relatează AFP.
18:10
Premierul britanic Boris Johnson l-a comparat pe Vladimir Putin cu un „crocodil” și a declarat că Ucraina are nevoie de un ajutor militar mai consistent care să includă sisteme avansate de armament precum lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acțiune (MLRS), capabile să lovească ținte la distanțe mari, informează Bloomberg, citat de DIGI24.
18:00
Casa Națională de Asigurări Sociale a anunțat graficul de finanțare a plăților pentru luna iunie. Finanțarea indemnizațiilor unice la nașterea copilului, indemnizațiilor paternale, indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, indemnizațiilor pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani și indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni este planificată pentru data de 10 iunie, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă emis de CNAS.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.