Radio Chisinau

Acum 10 minute
19:50
Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a venit cu o reacţie la informaţia că la cimitirul "Sfântul Lazăr" (Doina) ar fi pregătite circa 1,5 mii de gropi pentru potenţialele victime ale coronavirusului.
Acum 30 minute
19:30
La sfârșitul lui noiembrie 2018, cu mai bine de un an înainte de apariția primului caz de coronavirus la Wuhan, agenții de pe Aeroportul din Detroit au oprit un biolog chinez care avea în bagaj trei fiole etichetate cu „anticorpi”.
Acum o oră
19:05
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene consideră drept ilegală desfăşurarea la 31 martie a aşa-ziselor "alegeri prezidenţiale şi parlamentare" din regiunea Nagorno-Karabah.
Acum 2 ore
18:55
Guvernul a amânat cu un an punerea în aplicare a articolului care interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun şi a produselor conexe în spațiile comerciale accesibile publicului.
18:50
Peste 2.300 de oameni testați pozitiv pentru COVID-19 au murit în spitalele din Marea Britanie. 563 dintre aceste decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, relatează BBC.
18:35
Ministerul Educației analizează mai multe scenarii privind organizarea examenelor de absolvire. Ministrul Igor Șarov nu a spus deocamdată care sunt acestea, însă a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, că nu își dorește să renunțe la examenele de bacalaureat. Totuși, până la examene, trebuie rezolvate alte probleme, mult mai importante, consideră profesorii și administratorii instituțiilor de învățământ. Relatează Radu Osipov.
Acum 4 ore
17:50
Încă un caz de deces în stânga Nistrului și 70 de cazuri de infectare cu COVID-19 în R. Moldova după prelevarea și examinarea a 329 de probe. Anunțul a fost făcut după ședința Centrului Unic de Comandă de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Astfel, avem cinci cazuri de deces din cauza noului coronavirus.
17:35
Declarații după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, anunțate ăentru ora 17:30.
17:25
Nouă angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost internați în spital, după ce în cazul lor a fost confirmată infecția COVID-19, iar 154 se află în autoizolare.
17:05
Un studiu clinic cu un nou medicament pentru Covid-19 a început în Europa. 300 de pacienţi din Italia, Spania, Germania şi Franţa participă la un studiu clinic pentru Covid-19 Sarilumabul, folosit pentru poliartrita reumatoidă, ar putea reduce inflamaţia plămânilor.
16:50
Limita de vârstă acceptată pentru persoanele fizice care pot accede la programul de stat „Prima casă” a fost majorată de la 45 la 50 de ani, iar cota de participare proprie inițială s-a micşorat de la 10 la 5 procente din preţul de procurare a locuinţei, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată miercuri, 1 aprilie, de Guvern.
16:35
Până astăzi, 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.460 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), anunță Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 252 au fost declarate vindecate și externate (84 la București, 56 la Timiș, 26 la Iași, 21 la Caraș-Severin, 12 la Constanța, 20 la Prahova, 8 la Dolj, 5 la Brașov, 8 la Cluj, 5 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș).
16:15
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat, la Kiev, o reţea de ştiri false despre coronavirus, formată din persoane care acţionau la comanda Rusiei - potrivit ziarului Ukrainska Pravda.
16:05
Un an și jumătate poate părea un interval mare de timp, însă în ceea ce privește dezvoltarea unui vaccin acest termen este insignifiant, informează CNN, care citează mai mulți cercetători și medici.
Acum 6 ore
15:55
În Spania, numărul cazurilor de contaminare a depășit suta de mii, în creștere cu 7.700 de îmbolnăviri, față de ieri.
15:50
Transformarea rapidă a unui centru de expoziții într-un spital pentru cei infectați cu coronavirus a fost surprinsă într-un montaj de tip timelapse. Spitalul Nightingale va fi operațional până la finalul săptămânii, scrie BBC.
15:40
Co-fondatorul Microsoft şi filantropul Bill Gates, care le-a cerut liderilor mondiali să se pregătească pentru o situaţie pandemică încă din 2015, a pus la punct un plan în trei puncte care să scoată SUA din criza medicală şi financiară provocate de Coronavirus.
15:30
Serviciul Fiscal de Stat a efectuat 164 controale fiscale, inclusiv 43 controale fiscale pe parcursul săptămânii curente.
15:10
Antreprenorul independent ar putea fi scutit de ținerea contabilității și prezentarea situațiilor financiare și statistice. Excepție este prezentarea declarației anuale pe venit, stabilită conform legislației fiscale. Măsura este stabilită într-un proiect elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii și propus pentru consultări publice.
14:55
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) condamnă acțiunile cu caracter unilateral ale exponenților de la Tiraspol, care sub pretextul gestionării regimului stării de urgență au fortificat ilegal infrastructura ,,posturilor de control” în perimetrul Zonei de Securitate.
14:50
Ministerul Afacerilor Interne a elaborat o hartă interactivă pentru monitorizarea persoanelor suspecte de COVID-19. Harta constă dintr-un sistem cu bază de date, care permite poliţiei şi medicilor să afle câte persoane intră în ţară, câte au completat fişe epidemiologice, cât de repede ajunge persoana la locul de autoizolare indicat în fişă şi ce se întâmplă cu ea atât timp cât se află în autoizolare, a anunţat ministrul afacerilor interne, Pavel Voicu, în cadrul unui briefing de presă.
14:35
Guvernul a anunțat astăzi măsuri fiscale noi care se vor aplica pentru perioada situației de urgență. Acestea prevăd plata salariilor pentru cei intrați în șomaj tehnic, majorarea ajutorului de șomaj și plăți sociale mai mari pentru familiile vulnerabile. Executivul a anunțat în ședința de astăzi că și-a angajat răspundere asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.
14:25
De astăzi Republica Moldova procură tot necesarul său de energie electrică de la Cuciurgan, din stânga Nistrului. Decizia respectivă contravine în totalitate intereselor economice și de securitate ale Republicii Moldova și reprezintă, de fapt, o metodă directă de finanțare a regimului separatist de la Tiraspol, comentează experții în domeniul energetic.
14:00
Ministrul Igor Șarov nu a spus deocamdată care sunt acestea, însă a declarat că nu își dorește să se renunțe la examenele de bacalaureat.
Acum 8 ore
13:55
4000 de cetățeni au fost repatriați în ultimele două săptămâni în R. Moldova, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Cei mai mulți au revenit din Franța, Rusia și Marea Britanie. Autoritățile de la Chișinău spun că vor asigura și în următoarele săptămâni curse pentru a-i aduce acasă pe cetățenii blocați din cauza pandemiei de COVID-19.
13:45
O decizie de ieri a Comisiei Situații Excepționale prevede că cei care intră în R. Moldova trebuie să cumpere obligatoriu poliță de asigurare medicală, decizie care a stârnit mai multe critici din partea opoziției și a unei părți a societății.
13:25
Iaşul este prima localitate din România care alocă fonduri Chişinăului în contextul pandemiei de COVID-19.
13:00
Lumina de la capătul tunelului nu e încă aproape, dar este vizibilă, spun experții italieni. Aceștia cred că, în cazul în care calculele lor sunt exacte, între 5 și 16 mai, epidemia de coronavirus din Italia ar putea lua sfârșit, dar asta depinde foarte mult de comportamentul italienilor.
12:50
Casa Naţională de Asigurări Sociale aduce la cunoştinţă că astăzi, 1 aprilie, au fost transferate mijloace financiare în suma de 845 707,04 mii de lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale, care primesc banii prin intermediul Poștei Moldovei. Totodată, CNAS reamintește că toate pensiile au fost indexate cu 4,83%, transmite IPN.
12:45
Avocatul poporului își exprimă îngrijorarea în legătură cu intensificarea mesajelor agresive și intolerante la adresa reprezentanților diasporei moldovenești, dar și a unor discursuri instigatoare la ură ale cetățenilor moldoveni de peste hotare în care sunt vizate autoritățile Republicii Moldova. Ombudsmanul Mihail Cotorobai constată că tot mai frecvent în spațiul public sunt distribuite mesaje ostile la adresa cetățenilor moldoveni care au revenit sau planifică să revină în țară în contextul pandemiei de coronavirus de tip nou, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.