Radio Chisinau

Acum 12 ore
21:05
Statul Major al Ucrainei a confirmat că a lovit corveta rusă Ciclon, în noaptea de 18-19 mai, în Sevastopol, din peninsula Crimeea anexată de ruși, relatează presa ucraineană.
20:45
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi că retrage din comerț un lot de ciuperci Ghebe conservate, marca Lux Menu, transmite MOLDPRES.
20:25
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, marți, după discuția telefonică avută cu Klaus Iohannis, că România pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, transmite Ukrainska Pravda.
20:10
Fostul comandant al Armatei a 58-a a Rusiei, generalul-maior Ivan Popov, a fost reținut în cadrul unui dosar penal pentru fraudă la scară deosebit de mare, a anunțat marți după-amiază agenția publică de știri Tass.
19:45
Republica Moldova a solicitat renegocierea concesiilor tarifare acordate pentru exportul mai multor produse agricole autohtone pe piața Turciei. Subiectul a fost analizat în cadrul unei noi runde de discuții privind extinderea liberalizării comerțului dintre Republica Moldova și Republica Turcia, transmite MOLDPRES.
19:25
Meteorologii anunță că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de marți seară și va putea fi observat în special peste regiunile vestice și sud-vestice, transmite News.ro.
19:05
În Republica Moldova, în ultima săptămână au fost înregistrate 15 cazuri de COVID-19 și patru cazuri de gripă, comunică MOLDPRES.
18:45
Creșterea ratingului de țară este esențială pentru ca investitorii să ia în considerare oportunitățile oferite de economia moldoveană. Deja apare mai mult interes pentru investiții în Republica Moldova, în special pentru companiile din România care vor să-și extindă activitatea peste Prut. Declarații în acest sens au fost lansate de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, în cadrul celei de-a treia ediții a conferinței „Piața financiar-bancară” organizate la București, transmite IPN.
18:30
Poliția capitalei, în comun cu cinci parteneri, au dat start campaniei antidrog „Alege viața!”. Acțiunea are drept scop prevenirea consumului de droguri, în special în rândul tinerilor prin creșterea gradului de informare și sensibilizare asupra pericolelor asociate, informează MOLDPRES.
Acum 24 ore
18:15
Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a avut astăzi o întrevedre cu reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor”. Întrevederea a avut loc la sediul reprezentanței diplomatice a României la Chișiinău.e
17:50
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 2 iunie curent turul II al alegerilor locale noi în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni și în orașul Bucovăț, raionul Strășeni, informează MOLDPRES.
17:35
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
17:15
Uniunea Europeană va continua să fie solidară cu Rep. Moldova pentru că aparține familiei europene, dar și pentru că Federația Rusă s-a activizat în încercările de destabilizare a țării, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borell, la finalul reuniunii Consiliului de Asociere care a avut loc astăzi la Bruxelles.  În același timp, premierul Dorin Recean a dat asigurări că Rep. Moldova va continua să implementeze reforme pentru că acestea sunt în beneficiul cetățenilor, transmite Radio Chișinău.
17:00
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) va colabora pe durata săptămânii curente cu Ramona Clep, șefă a Serviciului Igienă în cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din România, care va analiza legislația Uniunii Europene, transpusă în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.
16:45
Ministerul Afacerilor Externe va organiza în premieră Ziua Ușilor Deschise. pe 27 mai. Atunci vizitatorii vor avea ocazia să participe la simularea semnării acordurilor bilaterale și vor afla despre aspectele promovării politicii externe a țării noastre, comunică MOLDPRES.
16:20
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a prezentat topul celor mai bine plătite locuri de muncă. Acesta a fost realizat în baza ofertelor de pe piața muncii din întreaga țară, informează MOLDPRES.
16:00
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o serie de acte juridice care garantează că profiturile nete rezultate din activele înghețate ale Rusiei vor fi utilizate pentru a sprijini militar Ucraina, dar și reconstrucția acestei țări, decizia fiind luată având în vedere continuarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, informează Consiliul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
15:45
Deputata PAS, Olesea Stamate, care a fost președinta Comisei Juridice din Parlament în perioada când a fost formată Comisia de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, spune că nu cunoștea, la acea etapă, despre așa-zisele suspiciuni legate de Tatiana Răducanu, care au fost recent invocate de șefa Procuraturii Anticorupție. Ea a declarat în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău că acuzațiile aduse Tatianei Răducanu trebuiau probate, precizând că așteaptă în acest sens mai multe răspunsuri de la șefa Veronica Dragalin, căreia i-a sugerat să aibă aceeași abordare și în investigațiile pe dosarele de corupție mare.
15:30
Procuratura Anticorupție a contestat la Curtea de Apel Chișinău, sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 7 mai 2024 prin care instanța a hotărât că fapta incriminată lui Vladimir Filat nu întrunește elementele infracțiunii de spălare de bani și acesta fiind reabilitat.
15:10
Reprezentanți ai industriei electronice din Rep. Moldova și de peste hotare, precum și factori de decizie s-au reunit la Chișinău, la a treia ediție a Forumului Electronic, pentru a evidenția capacitățile și potențialul industriei electronice naționale. Evenimentul vine să sublinieze deschiderea Rep. Moldova pentru cooperarea internațională în afaceri și creșterea prezenței sale în lanțul valoric global, susțin organzatorii, transmite Radio Chișinău.
14:55
În  cadrul Consiliului de Asociere, care s-a desfășurat astăzi la Bruxelles, R. Moldova și UE au semnat un Parteneriat în domeniul de Securitate și Apărare, un aranjament politic privind cooperarea sporită a părților în sfera securității și apărării, transmite Radio Chișinău.
14:40
Conferința de presă de totalizare a celei de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova.
14:15
Cinci polițiști de investigație au fost decorați de Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham PAUL, cu medalia franceză de securitate internă pentru contribuția la încheierea cu succes a unei operațiuni speciale de destructurare a unei organizații criminale care își desfășura activitatea în Republica Moldova, Franța și România.
13:55
Nivelul investițiilor românești în afara granițelor țării a ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro în 2023. Față de acum zece ani, suma a crescut de șapte ori. Suma de 4,5 miliarde de euro cuprinde atât soldul ISD al persoanelor juridice cât și al persoanelor fizice.
13:40
Rusia operează deja printr-un război electronic care este activ inclusiv în zona de Est a României. Oricât de alarmantă vi se pare această informație, ea cuprinde esența unui raport publicat pe 10 mai 2024 de o instituție oficială aflată în subordinea Ministerului român al Afacerilor Externe. Este vorba despre Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, o structură de expertiză cu sediul la București, care operează în sprijinul NATO, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.
13:20
Cetățenii români vor putea călători în Turcia în baza cărții de identitate pe o perioadă de maxim 90 de zile, potrivit unui decret semnat de președintele republicii, Recep Tayyip Erdogan.
13:00
„Viitorul Republicii Moldova este în marea familia europeană, iar susținerea pe care o primim la Bruxelles este o reconfirmare pentru progresul pe care îl înregistrăm”, a transmis Dorin Recean, într-o postare pe Facebook. Premierul Republicii Moldova se află la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului de Asociere R. Moldova - Uniunea Europeană.
12:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 22 mai.
12:25
Marți, 21 mai 2024, Consiliul Superior al Magistraturii a declarat admisibile șase dosare ale candidaților Brigai Sergiu, Chirtoacă Leonid, Ciocanu Aliona, Corcenco Aliona, Munteanu Ion și Lealin Iuri pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
12:05
Guvernul de la Moscova a dat instrucțiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care a raportat primele pierderi anuale începând din 1999, transmite Reuters, transmite Agerpres, scrie G4Media.
11:50
Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale ale IGSU, 2 693,3 hectare de teren au fost compromise de arderea vegetației uscate de la începutul anului pe teritoriul Republicii Moldova, fiind înregistrate 1326 cazuri de ardere.
11:35
Armata Națională desfășoară exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate în perioada 20-24 mai curent.
11:15
România își dorește ca Uniunea Europeană să adopte cât de curând posibil cadrul legal de negociere cu Rep. Moldova și Ucraina și să organizeze primele conferințe interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie. Aceasta este declarația făcută de secretarul de stat pentru afaceri europene din cadrul MAE al României, Daniela Gîtman, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Generale de la Bruxelles. Ea a mai spus că România susține cele două țări care se confruntă cu presiuni din partea Federației Ruse în parcursul lor european, informează Radio Chișinău.
11:00
Ziarul de Gardă publică un articol despre averile declarate de liderii partidelor care au constituit blocul „Victorie”, afiliat lui Ilan Șor.  ”Zero venituri salariale vs. bani de la companiile administratoare ale posturilor TV a căror licență de emisie a fost suspendată”, titrează ziarul de investigație, transmite Radio Chișinău.
10:40
Un complet de trei judecători ai Curții Penale Internaționale (CPI) urmează să se pronunțe asupra cererii formulate luni de procurorul-șef al acestei instanțe de emitere a unor mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant și a trei lideri principali ai grupării islamiste palestiniene Hamas, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității comise în Fâșia Gaza, transmite Reuters, potrivit tvrinfo.ro, scrie caleaeuropeana.ro.
10:20
În luna aprilie a acestui an, creditele noi acordate au constituit 5 510,0 milioane de lei, în creștere cu 7,1% față de luna martie. Partea majoră (75,5%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 4 159,7 milioane lei, în creștere cu 8% față de luna precedentă. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 57% în totalul creditelor acordate, transmite IPN.
10:00
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la 10 ani închisoare a unui chișinăuian de 28 de ani, după o captură de cinci tipuri de droguri.
09:45
Hotărârea privind desfășurarea referendumului republican constituțional și cea cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Evenimentele ar urma să fie organizate în ziua de 20 octombrie, transmite Moldpres.
09:30
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 24 de bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 70 de bani, transmite Moldpres.
09:10
Membrii unei delegații a Seimasului Republicii Lituania se vor afla, în perioada 21-24 mai, într-o vizită în Republica Moldova, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
08:55
Mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului de astăzi, 21 mai, și până la data de 23 mai.
08:40
Republica Moldova va semna Acordul-cadru privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat luni, 20 mai 2024, avizul consultativ pentru aprobarea semnării acestui document, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
08:20
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a avut ieri, 20 mai 2024, o întrevedere cu Ambasadorul Sloveniei în țara noastră, Robert Kokalj. Discuția s-a focusat pe cooperarea în domeniul integrării europene, Republica Slovenia fiind unul dintre cele zece state care au aderat la spațiul comunitar la 1 mai 2004.
Ieri
05:20
În amintirea marelui muzician britanic.
20 mai 2024
22:10
În amintirea marelui muzician britanic.
21:05
Hotelierii de pe litoralul din Bulgaria măresc salariile angajaților cu cel puțin 20% pentru a face față lipsei de personal, a explicat ministrul Turismului, Evtim Miloșev, pentru radioul public bulgara, scrie Novinite.
20:45
Peste 400 de alergători au participat la cursa EU4Cahul Marathon: Aleargă pentru TINEri. Noutatea competiției a fost distanța de alergare de 2 km, adițional distanțelor de 5 și 10 km. Maratonul a fost organizat în cadrul unui program finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, cu ocazia Zilei Europei 2024. Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a declarat că maratonul nu este o simplă cursă, dar reprezintă o platformă puternică de sensibilizare și de susținere a drepturilor copilului și a implicării tinerilor, transmite IPN.
20:25
Două cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în municipiul Chișinău pe parcursul săptămânii trecute. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din capitală, Vladimir Bolocan, la ședința operativă a serviciilor municipale, informează MOLDPRES.
20:05
Decizia procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de a solicita mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și pentru trei lideri Hamas a generat reacții dure de condamnare de ambele părți, relatează The Guardian și Reuters.
19:45
Basarabenii au fost deportați de puterea sovietică pentru că erau români și pentru a șterge orice legătură cu tradițiile și cultura românească, a afirmat, luni, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, la Senat, la vernisajul expoziției foto-documentare "Copilăria în Gulag".
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.