VIDEO | Vernisarea expoziției „BogățIA sudului românesc”, cu ocazia Zilei Universale a Iei

Radio Chisinau, 23 iunie 2024 14:25

Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud” a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu prilejul Zilei Universale a Iei, transmite Radio Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 15 minute
15:10
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se află într-o vizită de lucru la București, unde participă la cea de-a 5-a reuniune a Parteneriatului Transatlantic pentru Cooperare în domeniul energiei și climei (P-TECC).  Ministrul Parlicov va vorbi despre provocările și diversificarea resurselor energetice în cadrul unui panel de discuții intitulat „Propulsarea tranziției energetice, prin valorificarea resurselor și extinderea investițiilor”.   
Acum o oră
14:45
18 judecători au depus astăzi jurământul în cadrul ședinței plenare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
14:25
Odată cu creșterea digitalizării, consumatorii recurg tot mai des la comerțul online. Printre principalele motive din care oamenii preferă cumpărăturile online se numără ușurința și rapiditatea procesului. Cu toate avantajele pe care le oferă plățile online, acestea pot avea și anumite riscuri. Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, relatează cum să faci plăți online în condiții sigure și fără riscuri. Aceste informații sunt oferite ca parte a unui set de materiale informative pe diverse teme din domeniul financiar, destinate consumatorilor de toate vârstele, transmite IPN.
Acum 2 ore
14:10
Inspecția pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat astăzi despre o operațiune de eliberare din captivitate ilegală a două căprioare. Animalele au fost investigate și lăsate în spațiul lor natural, transmite MOLDPRES.
13:50
În cadrul controalelor oficiale precum și drept urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, transmite Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
13:35
Piața de capital din Republica Moldova are potențial de dezvoltare, în condițiile în care țara va continua îmbunătățirea perspectivelor macroeconomice, consolidarea cadrului juridic și va susține diversificarea bazei de investitori și a sectorului corporativ. Acestea sunt constatările care rezultă din Diagnosticul pieței de capital autohtone, elaborat de programul USAID Reforme Structurale și Instituționale în Moldova și prezentat astăzi în cadrul mesei rotunde organizate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), informează Bizlaw.
Acum 4 ore
13:15
În dimineața zilei de marți, 23 iulie, a avut loc un atac asupra portului Kavkaz din regiunea Krasnodar din Federația Rusă, notează defenseromania.ro.
13:00
Practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina. În cazul Republicii Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățământ (învățământul obligatoriu). Cu precizări în acest sens vine Ministerul Afacerilor Externe, transmite IPN.
12:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 24 iulie
12:25
Vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, a prezentat astăzi în comisia parlamentară de politică externă și integrare europeană raportul asupra activității Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Documentul conține atât acțiunile MAE din ultimii doi ani, cât și prioritățile setate pentru perioada următoare în scopul eficientizării serviciului diplomatic, transmite Ministerul Afacerilor Externe. 
12:05
Agenția Servicii Publice (ASP) sesizează autoritățile publice, persoanele juridice de drept privat și persoanele fizice care prestează un serviciu de interes public să-și ajusteze procesele operaționale și sistemele informaționale pentru a consuma date despre domiciliul/reședința temporară a titularului în format electronic prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect). Platforma a fost dezvoltată de Guvern pentru a asigura schimbul de date între sistemele informaționale.
11:50
România este partenerul numărul unu al Republicii Moldova în procesul de pregătire pentru aderarea la structurile comunitare, susține vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Într-un interviu în exclusivitate pentru Veridica.ro, ea a precizat că cele două state colaborează la nivelul instituțiilor publice, precum și cu experți, transmite Radio Chișinău.
11:30
La Palatul Parlamentului din București se reunesc, marți, reprezentanți de rang înalt din sectorul energetic public și privat, la Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie și Climă și la evenimentul Alianței Orașelor Verzi. Participă oficiali din România, Republica Moldova, SUA, Polonia, Ucraina, Grecia și Slovacia.
11:25
Republica Moldova dezvoltă cooperarea cu Regatul Spaniei în domeniul agriculturii și zootehniei. Aflat în vizită de lucru în Spania, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a avut o întrevedere cu omologul său spaniol, Luis Planas, transmite MOLDPRES.
Acum 6 ore
11:15
Caravana Alăptării a început la Hâncești și va continua în mai multe localități ale țării. La eveniment, zeci de familii au fost informate de către experți în sănătate, nutriție și alăptare despre beneficiile alimentației la sân și procesul de alăptare, informează MOLDPRES. 
10:35
ANRE a decis ieftinirea prețului la agentul termic livrat de Termoelectrica consumatorilor din Chișinău.
10:20
„Orice ar spune pionii Kremlinului, împreună cu Diaspora, circa 70 la sută din cetățeni sunt pro-UE”, titrează Jurnal.md. Uniunea Europeană reprezintă pentru cetățenii moldoveni „lumina de la capătul tunelului”. Astfel comentează liderii de opinie rezultatele ultimului sondaj de opinie, care arată că oamenii susțin direcția de dezvoltare a Republicii Moldova. „ Timp de 30 de ani am fost în tranziție. Uneori din alb intram brusc în negru. Cum a fost guvernarea Plahotniuc, statul a fost capturat, nu știam unde ne duce, ne proslăveam în lume cu cel mai mare furt, furtul băncilor, al Aeroportului. Era o guvernare „proslăvită” prin faptul că își fura propriul popor. Acum faptul că intrăm în UE și nu suntem singuri, avem această asistență masivă a UE, suntem parteneri strategici cu SUA, Rusia se îndepărtează de noi, dat fiind faptul că slăbește în războiul din Ucraina, lumea a văzut această perspectivă mai luminoasă”, a comentat jurnalistul Valeriu Saharneanu în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.
10:00
Republica Moldova are deschisă o fereastră de oportunitate extrem de rară, care poate transforma anul 2030 în anul aderării la Uniunea Europeană. O spune vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, potrivit căreia toate instituțiile europene și toate statele membre susțin eurointegrarea Republicii Moldova. Cristina Gherasimov recunoaște că situația geopolitică și războiul din Ucraina determină deschiderea Uniunii Europene față de Republica Moldova, însă menționează că această deschidere nu ar fi fost valorificată, dacă nu exista voință politică la Chișinău, notează IPN.
09:45
În punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 66 903 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 37 164 traversări persoane, informează Serviciul Vamal.
Acum 8 ore
09:20
Prețul la căldură în Chișinău urmează să fie micșorat. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) se întrunește astăzi în ședință urmând să decidă ieftinirea energiei termice, livrată de Termoelectrica. Potrivit proiectului de decizie, tariful pentru încălzirea centralizată în capitală urmează să fie redus cu 14%, până la 1824 de lei gigacaloria.
09:00
Următoarele reuniuni ale miniștrilor europeni de externe vor avea loc la Bruxelles în loc de Budapesta, a anunțat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell, deși miniștrii europeni de externe s-au arătat mai degrabă precauți față de ideea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de boicotare a reuniunilor informale găzduite la Budapesta de președinția ungară a Consiliului UE, în urma "misiunii de pace" pentru oprirea războiului din Ucraina a premierului ungar Viktor Orban care a iritat Bruxellesul și mai mulți lideri europeni, consemnează agențiile Reuters, DPA și EFE, transmite Agerpres.
08:45
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 30 de bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 72 de bani, transmite MOLDPRES. 
08:35
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, întreprinde o vizită de lucru la București,  unde va participa la cea de-a 5-a reuniune a Parteneriatului Transatlantic pentru Cooperare în domeniul energiei și climei (P-TECC).
Acum 24 ore
21:10
În ultimele două săptămâni s-au înregistrat trei cazuri de înec în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit informațiilor făcute publice de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). În acest context, IGSU vine cu un set de recomandări pentru populație, atenționând cetățenii „să respecte cu maximă prudență regulile de siguranță în timpul scăldatului și aflării pe malurile bazinelor acvatice”, transmite Radio Chișinău.
20:55
Parlamentul găzduiește o expoziție tematică dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Expoziția conține peste 150 de publicații selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și din arhiva legislativului.
20:35
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de caniculă și Cod Galben de pericol de incendiu. Astfel, pe 23 iulie, temperatura maximă a aerului în jumătatea de sud a țării va atinge valori de +33°C și mai mult.
20:20
În primele șase luni ale anului 2024, încasările la impozitul pe venit din salariu au crescut cu 21,4%, comparativ cu perioada similară a anului precedent și au constituit 3,8 miliarde de lei. Cifrele au fost prezentate astăzi de Serviciul Fiscal de Stat (SFS).
20:00
Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de la București, Cristian Pistol a anunțat astăzi că a fost desemnat constructorul ansamblului de poduri peste Prut de la Ungheni. Acesta este „NESS PROIECT EUROPE” S.R.L. și are la dispoziție 151,68 milioane de lei și 24 de luni pentru construcția podurilor, a drumului de legatură cu Autostrada A8 și a punctului de trecere a frontierei, transmite News.ro.
19:40
Întreprinderea „Moldovagaz” va cumpăra gaze naturale de la Compania „Energocom” și în luna august. Potrivit companiei, în urma licitației desfășurate pe platforma „BRM EST”, Energocom a prezentat cel mai bun preț.
19:20
Echipele mobile de medici specialiști vor oferi în această săptămână gratuit servicii stomatologice copiilor din raionul Cahul, transmite MOLDPRES.
19:05
Traficul rutier pe bulevardul Moscova din capitală va fi suspendat parțial (pe benzi) în perioada 23 iulie-9 august.
18:45
Primarul orașului Razgrad din Bulgaria, Dobrin Dobrev, și primarul orașului Stăuceni, Alexandru Vornicu, au semnat astăzi un acord de parteneriat și cooperare între cele două orașe, transmite BTA.
18:25
În perioada 23 - 26 iulie curent, polițiștii vor desfășura pe teritoriul țării operațiunea „Girofar”. Acțiunea are drept scop disciplinarea și responsabilizarea conducătorilor auto, dar și prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea autovehiculelor cu regim prioritar de circulație.
18:05
Consiliul Uniunii Europene a anunțat astăzi, 22 iulie, că a prelungit cu încă șase luni sancțiunile impuse Federației Ruse. Prima decizie de a sancționa Kremlinul a fost luată încă în 2014, atunci când Putin a ordonat anexarea ilegală a Crimeei.
17:50
Un lot de 900 de manuale în limba ucraineană au fost donate Liceului Teoretic „Taras Șevcenko" din Chișinău, unde vor fi deschise clase cu predare în această limbă.
17:30
După o primă jumătate a anului 2024 saturată de politica internă – între alegerile europene, dizolvarea parlamentului și apoi alegerile legislative – Emmanuel Macron a cerut astăzi o pauză. În marja unei vizite la satul sportivilor din Saint-Denis, șeful statului a declarat că Jocurile Olimpice ar trebui să fie un moment de „armistițiu olimpic și politic”, în timp ce țara încă așteaptă numirea unui nou prim-ministru care să înlocuiască actualul guvern demisionar, potrivit Le Figaro.
17:15
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea efectuează o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în perioada 22 - 24 iulie curent, în vederea consolidării relațiilor bilaterale și explorarea oportunităților de colaborare în sectorul agricol. În acest sens, Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu omologul său Luis Planas Puchades.
16:55
Antreprenoarea Camelia Brashovsky a fost invitata emisiunii OAMENI ȘI IDEI de la Radio Chișinău. În cadrul emisiunii, Camelia a vorbit despre antreprenoriat, bani, succes, marketing și echipă.
16:35
Țările europene care sunt neutre, investesc în domeniul apărării mai mult decât țările membre ale unui bloc miliar. Este opinia expertului Igor Boțan și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice „Cum se pot apăra țările mici?”, organizată de Agenția de Presă IPN. Potrivit expertului, prețul neutralității este unul foarte mare, iar odată cu invazia rusă în Ucraina, țările care se simt amenințate își doresc aderarea la NATO.
16:15
Alimentarea cu apă a populației din România este asigurată cu restricții de către operatorii de apă, respectiv în anumite intervale orare, pentru 449 de localități. Cifra reprezentă 15% din localitățile de la nivel național, din care șase orașe, respectiv Dorohoi, Târgu Neamț, Târgu Ocna, Roman, Pașcani și Hârlău, parțial Municipiul Iași care dispun de sisteme centralizate, informează Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), potrivit Agerpres.
16:00
Comisia Vetting a transmis Parlamentului și Ministerului Justiției deciziile sale referitoare la evaluarea unor candidați la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și în Colegiul disciplinar al judecătorilor din partea societății civile. În urma procesului de evaluare, Comisia a constatat că Anatolie Minciuna, fost judecător, și Vitalie Ciuchitu, avocat, ambii candidați la CSM, precum și Ion Rusu, avocat și candidat atât la CSM, cât și în Colegiul Disciplinar, nu au promovat evaluarea. Potrivit deciziilor Comisiei, candidații nu corespund criteriilor de integritate stabilite în Legea 26/2022, pe baza căreia au fost evaluați.
15:40
Președintele american Joe Biden a anunțat ieri, 21 iulie, că nu va mai candida împotriva lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie. Aflat în izolare din cauza Covid, Biden și-a exprimat susținerea pentru ca vicepreședinta sa, Kamala Harris, să fie nominalizata Partidului Democrat. Joe Biden se retrage din cursa prezidențială, într-un context electoral nefavorabil pentru el și Partidul Democrat, existând riscul revenirii la Casa Albă a fostului președinte Donald Trump, comentează într-un editorial analistul Nicolae Negru. O campanie electorală fără precedent are loc în Statele Unite, pe fundalul tentativei de asasinat asupra lui Trump, a spus în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău și comentatorul Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău.
15:25
Cinci persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite de un bărbat înarmat care a intrat astăzi, 22 iulie, într-un azil de bătrâni din orașul Daruvar, situat la est de capitala croată Zagreb, relatează cotidianul croat Jutarnji List și Reuters. Un bărbat a intrat în azil și a început să tragă, potrivit presei croate, care precizează că cel puțin cinci persoane rănite au fost transportate la spital.
Ieri
15:05
România va continua să colaboreze cu Ucraina și cu Republica Moldova pentru a îmbunătăți și spori interconectarea în sectorul energetic, a subliniat ministrul de externe Luminița Odobescu în cadrul declarațiilor susținute înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE, desfășurată la Bruxelles.
15:00
Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță percheziții la trei bănuiți din Chișinău și Leova, la solicitarea autorităților din București, România.
14:50
Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că, în perioada electorală, persoanele juridice de cercetare/sondare și/sau asociațiile obștești de profil înregistrate în Republica Moldova pot realiza sondaje de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor și/sau exit-poll-uri DOAR dacă au obținut o autorizare din partea autorității electorale.
14:30
Două avioane B-52H Stratofortress ale Forțelor Aeriene SUA, repartizate unitătii 2nd Bomb Wing, de la Baza Forțelor Aeriene din Barksdale, Louisiana, au aterizat duminică la Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu din România pentru desfășurarea misiunii Bomber Task Force Europe 24-4, potrivit unui comunicat al Biroului de Relații Publice al Forțelor Aeriene SUA în Africa, via Ambasada SUA la București, la care face referire G4Media.
13:55
Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță percheziții la trei bănuiți din Chișinău și Leova, la solicitarea autorităților din București, România.
13:40
Începând de astăzi, 22 iulie, și până la sfârșitul lunii, în cele 16 universități din Rep. Moldova sunt organizate concursuri de admitere. În acest an înscrierea la studii are loc online, dar este valabilă și opțiunea de prezentare a dosarelor cu prezență fizică, a precizat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Ministrul a fost astăzi prezent la ceremonia de admitere la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, unde a salutat tinerii care au ales profesia de pedagog.
13:20
Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare privind încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința unui pretor din cadrul unei preturi a Chișinăului, transmite ANI.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.