Un avion SMURD din România a adus în Republica Moldova un cetățean aflat în stare gravă

Radio Chisinau, 23 iunie 2024 10:30

Potrivit Ministerului Sănătății, ieri a avut loc, în premieră, o intervenție aeriană pentru transportarea în Republica Moldova, cu avionul, a unei victime, cetățean al Republicii Moldova, care a avut de suferit în urma unui accident rutier produs pe data de 16 iunie, în Serbia.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 30 minute
13:40
Jurnalista Natalia Morari a anunțat astăzi că va candida ca independentă la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Ea a declarat într-un briefing că este dezamăgită de ceea ce se întâmplă în Rep. Moldova unde în pofida faptului că anii trec, schimbările nu se văd.
13:30
47 de șefi de stat și de guvern, printre care și președinta Rep. Moldova, Maia Sandu, participă la cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene (CPE) care are loc astăzi în Marea Britanie. Prin participarea la această comunitate politică, Rep. Moldova a devenit parte a proceselor decizionale la nivel european, a declarat analistul Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. ]ntr-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu a precizat că se alătură liderilor europeni la summitul Comunității Politice Europene, unde se va discuta despre securitatea continentului european, dar și reziliența Moldovei.
Acum o oră
13:05
Prevederile din legislația națională care vizează accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii au fost armonizate cu legislația Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat de Parlament.
Acum 2 ore
12:50
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 19 iulie.
12:30
Mai multe percheziții au avut loc în această dimineață la Postul vamal Leușeni precum și la domiciliile unor angajați ai Serviciului Vamal în cadrul unei cauze penale pornite pe fapte de corupție. Patru vameși au fost reținuți de ofițerii CNA pentru 72 de ore, acțiunile de urmărire penală desfășurându-se sub conducerea procesuală a procurorilor mun. Bălți.
12:15
Primăria Municipiului Chișinău anunță modificări temporare în orarele de circulație ale autobuzelor care fac legătura între capitală și suburbi din cauza fluxului scăzut de călători în perioada estivală.
12:00
Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI detașată în Republica Elenă a intervenit în prima misiune la lichidarea unui incendiu de pădure în localitatea Epidaurus, Republica Elenă, ieri, 17 iulie 2024.
Acum 4 ore
11:40
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit în seara zilei de ieri, 17 iulie, cu cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Marea Britanie.
11:20
Fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, a fost achitat în dosarul în care era învinuit de tentativă la săvârșirea de către o persoană cu funcție de demnitate publică a unor acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege, soldată cu urmări grave.
11:05
Are loc ședința Parlamentului Republicii Moldova din 18 iulie 2024.
10:45
Guvernul cunoaște problemele cu care se confruntă producătorii de cereale și caută resurse pentru a sprijini agricultorii, susține premierul Dorin Recean. Totodată, șeful executivului spune că doar prin implementarea științei și tehnologiei se poate asigura o recoltă bogată, transmite IPN.
10:25
Biroul Relații cu Diaspora /BRD/ a lansat un Ghid de suport la revenirea în Republica Moldova, destinat atât cetățenilor Republicii Moldova care planifică să revină acasă, cât și celor deja reîntorși de peste hotare. Scopul ghidului este de a furniza informațiile necesare pentru o revenire și reintegrare reușită, transmite MOLDPRES.
10:10
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu șase bani. Ca rezultat, aceasta costă 19 lei și 36 de bani, transmite MOLDPRES.
Acum 6 ore
09:50
Vitalie Călugăreanu de la DW se referă în editorialul său la recentul sondaj IRI, potrivit căruia actuala președintă Maia Sandu este candidata cu cele mai mari șanse la alegerile prezidențiale din toamnă în Republica Moldova. Ea ar obține 37 la sută din voturi. Igor Dodon, liderul socialiștilor, apare la distanță mare, pe poziția a doua, în sondajul publicat de Institutul Republican Internațional (IRI), cu 18%. El a anunțat însă că nu va participa la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. 
09:35
În urma vântului și ploilor din seara zilei de ieri, drumarii din cadrul întreprinderilor rutiere S.A „Drumuri” au fost mobilizați prompt pentru a interveni la curățarea drumurilor naționale.
09:15
Liderul unei grupări extremiste, căutat de Interpol pentru crimă și acte de violență în masă în orașul New York, a fost reținut la Aeroportul Internațional Chișinău.
09:00
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege cu privire la ratificarea acordului cu Statele Unite ale Americii privind achiziționarea proprietății pentru construcția unei noi ambasade.
08:40
Președintele Joe Biden a fost testat pozitiv pentru COVID-19 în timp ce călătorea miercuri în Las Vegas și se confruntă cu „simptome ușoare”, inclusiv „stare generală de rău” din cauza infecției, a declarat Casa Albă, transmite AP.
08:25
Președinta Maia Sandu se află în Marea Britanie unde va participa astăzi, 18 iulie, la la summitul Comunității Politice Europene, găzduit de Prim-ministrul britanic, Keir Starmer.
08:05
Petrocub Hâncești s-a calificat în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor, la prima participare în competiția laureatelor fotbalului de club din Europa.
Acum 24 ore
21:05
Apple, Nvidia și alții au folosi transcrierile clipurilor de YouTube, fără permisiune, pentru a-și antrena sistemele de inteligență artificială, arată o investigație, relatează News.ro.
20:35
Din cauza condițiilor meteo, în raionul Glodeni au fost doborâți mai mulți copaci, deteriorate țevi de gaz și rupte fire electrice, transmite Poliția.
20:15
Ratele de vaccinare a copiilor din întreaga lume stagnează și nu au revenit încă la nivelurile de dinaintea pandemiei Covid-19, a avertizat luni ONU, potrivit AFP, transmite News.ro.
19:55
România primește 260 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru trei proiecte de infrastructură, potrivit unui comunicat al europarlamentarului Adina Vălean, fost comisar european pentru transporturi, potrivit Agerpres.
19:40
Republica Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere din recolta sezonului 2023-2024, în peste de 30 de țări ale lumii, comparativ cu 124 de mii de tone în sezonul 2022-2023, precizează asociația Moldovafruct, citată de IPN. Exporturile către UE practic s-au dublat, de la 12 mii de tone în 2022-2023, la 22 de mii de tone în 2023-2024, destinația principală fiind România, cu o cotă de 90% din exportul total către UE. În același timp, exportul de mere către Orientul Mijlociu a crescut de la 6146 de tone la 8085 de tone.
19:25
Comisia Europeană a selectat 134 proiecte de infrastructură de transport pentru a primi granturi UE în valoare de peste șapte miliarde de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). Printre țările care vor primi finanțare este și Republica Moldova, pentru reabilitarea drumului de acces la  PTF Galați – Giurgiulești – Reni, transmite MOLDPRES.
19:05
Cadrul normativ cu privire la serviciul diplomatic va fi îmbunătățit. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat de membrii Comisiei politică externă și integrare europeană, comunică MOLDPRES.
18:45
În conformitate cu Programul Calendaristic pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional, aprobat de CEC la data de 16 iulie curent,  perioada electorală începe pe 1 august 2024 .
18:30
Fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, a anunțat că va candida la funcția de președinte în calitate de candidat independent, transmite Radio Chișinău.
18:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) îndeamnă consumatorii să economisească energia electrică pe timp de caniculă. Apelul a fost făcut întrucât temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova au provocat o cerere mare de energie electrică din partea consumatorilor care folosesc aparatele de aer condiționat, în special în orele de vârf, transmite MOLDPRES.
17:55
Din anul 2025, în grădinițele din patru raioane din țară va fi implementată o nouă formulă de finanțare. Propunerea a fost făcută de Ministerul Educației și Cercetării. Raioanele vizate sunt Anenii Noi, Cahul, Florești și Nisporeni. Noul proiect a fost prezentat în cadrul unei discuții a ministrului Dan Perciun cu șefii direcțiilor de învățământ, cu directorii de grădinițe și reprezentanții administrației publice locale din cele patru raioane, transmite MOLDPRES. 
17:35
Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare de 6 milioane de euro pentru asigurarea standardelor de eficiență energetică pentru locuințele sociale care urmează a fi construite sau renovate. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea unui acord care prevede acest lucru, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
17:20
Agricultorii care au suferit pagube din cauza evenimentelor naturale extreme, cum ar fi seceta, pot solicita eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor, de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES. 
17:00
Deciziile aprobate la summitul NATO din 9-11 iulie sunt foarte importante pentru securitatea regiunii, dar și pentru R. Moldova, au declarat oficiali de la Chișinău și reprezentanți ai NATO în cadrul unei conferințe de presă de bilanț, organizată de Ambasada Poloniei în Republica Moldova. În Declarația finală a summitului NATO, cei 32 de membri au cerut din nou Moscovei retragerea trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului și au reiterat sprijinul pentru integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.
16:45
În 121 de localități din Republica Moldova se desfășoară, în perioada 15 iulie – 11 august, ancheta postrecenzare din cadrul Recensământului populației și locuințelor. Exercițiul este organizat de către Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES.
16:25
Sporirea mobilității prin sisteme de transport eficiente, durabile și sigure reprezintă unul dintre obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova Europeană 2030. Având în vedere că, de multe ori, construcția, reabilitarea, modernizarea și extinderea drumurilor publice depășesc hotarele terenurilor aflate în proprietatea statului, pentru a accelera desfășurarea lucrărilor, acestea vor fi declarate de utilitate publică, transmite Guvernul.
16:05
Campania electorală care va începe în curând în R. Moldova va fi destul de complicată, susține comentatorul politic Ion Tăbârță în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău. El a atenționat că procesul electoral va fi afectat de foarte multe tentative de destabilizare din partea Federației Ruse, deoarece referendumul privind integrarea europeană ridică și mizele alegerilor prezidențiale:
15:50
Fondul de carte al Bibliotecii Științifice Medicale (BȘM) a Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a fost completat cu 89 de manuale de profil medical. Donația a fost oferită de Biblioteca Centrală „Valeriu Bologa” a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România, și are o valoare de circa 12 500 de lei, informează MOLDPRES.
15:30
Procesul de obținere a actelor permisive necesare construcției și punerii în funcțiune a capacităților noi de producere a energiei electrice va fi mai eficient și mai transparent. Noul Regulament cu privire la construcția sau extinderea centralelor electrice cu o capacitate mai mare de 20 MW a fost aprobat astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES.
15:15
Un grup farmaceutic german, cunoscut pentru portofoliul său impresionant în oncologie, hematologie, urologie și alte domenii, și-a exprimat interesul de a intra pe piața farmaceutică a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de conducerea Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, comunică MOLDPRES.
14:50
Peste 50 milioane de euro vor fi investiți în proiectele de eficiență energetică în școli și pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire a clădirilor publice. Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectului ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”.
14:35
Maia Sandu efectuează, în perioada 17-18 iulie, o vizită de lucru în Marea Britanie, iar pe 19 iulie va merge în Irlanda.
14:15
Parlamentului European a adoptat o rezoluție, cosemnată de eurodeputatul Siegfried Mureșan, privind necesitatea sprijinului continuu al Uniunii Europene pentru Ucraina. De asemenea, europarlamentarul a solicitat în textul rezoluției alocarea de sprijin financiar și tehnic adecvat Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Ieri
13:55
Serviciul Hidromoeteorologic de Stat a emis un Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabil astăzi, în intervalul orar 13:30-24:00.
13:40
Cabinetul de miniștri a aprobat, la ședința de astăzi, 17 iulie, cererea de demisie a lui Eugeniu Harabara din funcția de secretar general adjunct al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR). Funcția va rămâne vacantă din data de 5 august.
13:25
Peste 120 de hectare de vegetație au fost distruse de incendii pe fundalul valului de căldură extremă care afectează Rep. Moldova. De asemenea, peste cinci mii de persoane s-au adresat la urgență din cauza caniculei. Guvernul a aprobat astăzi alocarea a aproape 252 de mii de lei din fondul de urgență pentru instalarea în municipii, orașe și centre raionale, a unor puncte de reabilitare pentru populație, transmite Radio Chișinău.
13:05
Elevii care vor fi transferați dintr-o școală cu mai puțin de 50 de copii într-o instituție publică de învățământ primar sau secundar mai mare vor beneficia de câte o alocație lunară, în valoare de 1000 de lei, timp de doi ani, potrivit unui regulament aprobat astăzi de Guvern, transmite Radio Chișinău.
12:50
Primul spectacol susținut de „Filarmonica de comedie” a început marți, 16 iulie a.c., la Ialoveni, în cadrul unui turneu care se va desfășura în mai multe raioane din Republica Moldova și la Chișinău, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).
12:35
Mâine, 18 iulie, Marea Britanie va găzdui cea de-a patra reuniune a Comunității Politice Europene (CPE), reunind aproximativ 50 de lideri din Europa. Potrivit unui comunicat anterior al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău,  Summit-ul va avea loc în  apropiere de orașul Oxford, la Palatul Blenheim - locul de naștere al lui Winston Churchill, cel care a jucat un rol central în lupta împotriva agresiunii și tiraniei din Europa.
12:30
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 18 iulie.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.