Radio Moldova

Acum 30 minute
13:30
Întreprinderea CET-Nord a efectuat, joi, 11 aprilie, prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM EAST ENERGY, informează Ministerul Energiei.
Acum o oră
13:00
Vettingul Curților de Apel începe cu evaluarea Curții de Apel Chișinău. În acest sens, comisia Vetting a transmis deja notificări la 40 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, informându-i cu privire la inițierea procedurii de evaluare. Evaluarea acestei categorii de subiecți se va desfășura conform criteriilor de integritate financiară și etică, precizează Comisia Vetting.
Acum 2 ore
12:40
Sistemul de educație din Republica Moldova înregistrează un deficit de șapte mii de pedagogi. Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a declarat la emisiunea „Bună seara” de la Moldova 1, că situația este alarmantă, în condițiile în care anual, din o mie de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic, doar o treime aleg să se angajeze în școli.
12:30
Memoriile postume ale principalului opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, o mărturie a „angajamentului său neclintit în lupta împotriva dictaturii”, potrivit văduvei sale, vor fi publicate pe 22 octombrie, a anunțat joi editorul american Knopf.
Acum 4 ore
11:40
Sistemul educațional din Republica Moldova înregistrează un de peste șapte mii de cadre didactice, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la Moldova 1. El a mai precizat că, anual, din 1000 de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic doar o treime aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ.
11:40
Republica Moldova face pași decisivi pentru accelerarea parcursului european și transformarea celor mai importante sectoare, a menționat prim-ministrul Dorin Recean la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.
11:20
Sistemul educațional din Republica Moldova înregistrează un deficit de peste șapte mii de cadre didactice, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la Moldova 1. El a mai precizat că, anual, din 1000 de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic doar o treime aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ.
11:10
Forțele Aeriene Ucrainene informează că în noaptea de 11 spre 12 aprilie, armata rusă a lansat un nou atac aerian asupra Ucrainei. Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, trupele ruse au lansat 17 drone de atac de tip Shahed de la Capul Ceauda din Crimeea anexată și o rachetă de avion dirijată X-59 din Donbasul ocupat de Rusia. Comandamentul Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei a anunțat că infrastructura energetică a regiunilor ucrainene a fost din nou ținta atacurilor rusești.
11:00
Singura cale de soluționare a conflictului transnistrean nu este decât cea pașnică, complexă și de durată în toate aspectele sale. Declarația a fost făcută de președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu viceprim-ministrul Mihai Popșoi. În acest sens, Ian Borg a menționat că activitatea misiunii OSCE se va axa pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv între părți, pentru ca procesul de soluționare a conflictului să avanseze pe toate nivelele.
11:00
În primele patru zile de la începerea recensământului au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, iar circa 127 de mii de persoane au completat chestionarele. Datele au fost prezentate de Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, în cadrul unei conferințe de presă.
10:50
Evoluția războiului ruso-ucrainean și dezastrul pe care-l produce Rusia, atacând masiv infrastructura energetică a Ucrainei, sunt printre principalele teme abordate de presa internațională. Publicațiile europene descriu felul în care Parlamentul European încearcă, deocamdată fără succes, să-i preseze pe liderii țărilor blocului comunitar să furniezeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a combate atacurile Rusiei. Adoptarea controversatei legi privinid mobilizarea noilor soldați ucraineni pe front e un alt subiect comentat pe larg de presa străină. În fine, unele publicații își focalizează atenția asupra priorităților alegătorilor din Uniunea Europeană înaintea scrutinului europarlamentar programat pentru luna iunie. Lidia Petrenco a răsfoit cele mai proaspete publicații și vine cu un rezumat al celor mai importante articole dedicate acestor subiecte.
10:20
Recensământul populației, lansat luni în Republica Moldova, reprezintă un exercițiu important și responsabil, iar datele acumulate vor fi extrem de necesare pentru elaborarea politicilor necesare dezvoltării țării, dar și pentru îmbunătățirea nivelului de trai al fiecărui cetățean. În Estonia, un exercițiu similar a fost desfășurat în anul 2021. Cum a utilizat această țară registrele naționale la recensământ și ce lecții ar putea învăța Republica Moldova pentru a spori acuratețea, eficiența și incluziunea propriului proces, aflăm de la expertul în digitalizare, Victor Guzun.
10:10
Executivul de la București a decis în ședința de joi prelungirea pentru încă 6 luni, respectiv până la 15 octombrie 2024, valabilitatea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, transmite Agerpres.
Acum 6 ore
09:40
Înflorirea plantelor aduce cu sine un potențial crescut de alergii, iar simptomele, cum ar fi congestia nazală, strănutul frecvent și mâncărimea ochilor, pot fi confundate uneori cu o răceală sezonieră, spun medicii. Potrivit acestora, numărul de persoane sensibile la anumite tipuri de polen este în creștere. Specialiștii le recomandă oamenilor să poarte ochelari de soare, măști de protecție și să evite contactul cu razele solare și cu agenți alergeni.
08:20
Kremlinul a amenințat Armenia cu „consecințe negative”, după ce UE a promis peste 230 de milioane de lire sterline pentru a ajuta această țară din Caucazul de Sud să slăbească legăturile cu Rusia.
Acum 8 ore
07:20
Negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2 nu a oferit „niciun rezultat” în ultimii 30 de ani, reînvierea formatul 5+2 este o mare primejdie pentru Republica Moldova și reintegrarea regiunii transnistrene depinde de procesul de integrare europeană - sunt printre principalele subiecte abordate de presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
Acum 24 ore
21:30
Aderarea la Uniunea Europeană și reintegrarea Republicii Moldova sunt procese diferite, a declarat reprezentanta Uniunii Europene pentru procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, Dorota Dlouchy-Suliga, la Forumul de Reintegrare, care a avut loc astăzi la Chișinău. Potrivit oficialului, integrarea europeană nu este un proces de soluționare a conflictelor, dar ar putea avea și acest efect. La forum au participat peste 100 de oficiali și experți din Republica Moldova și mai multe state europene.
19:10
Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie, ce reglementează piața muncii din Republica Moldova. Proiectul lansat are o durată de doi ani și va contribui la îmbunătățirea accesului la oportunități mai bune de angajare în Republica Moldova. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, țara noastră a demonstrat un angajament puternic pentru promovarea egalității și drepturilor sociale, protecției angajaților și încurajarea creării locurilor de muncă.ă.
18:30
Alte 10 farmacii vor fi deschise în satele din Republica Moldova până la sfârșitul acestei luni, a declarat directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, într-un interviu pentru Radio Moldova. Potrivit acestuia, prima farmacie deschisă în satul Alexăndreni, din Sîngerei pe 28 martie, înregistrează deja o creștere a vânzărilor. A fost extinsă gama de produse, iar cetățenii beneficiază gratuit de servicii elementare de sănătate, precum măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei.
17:50
Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2023 a fost examinat în cadrul ședinței Parlamentului din 11 aprilie, și aprobat cu majoritate de voturi a deputaților. Potrivit documentului, anul trecut, Consiliul Audiovizualului a supus monitorizării conținutul a 42 de servicii media audiovizuale de televiziune și 18 servicii de radiodifuziune. În același timp, pentru încălcări ale legislației audiovizuale, consiliul a aplicat 371 de sancțiuni, cu amenzi în sumă totală de peste 3 milioane de lei.
17:10
UPDATE Șoferul camionului care a provocat accidentul de la Măgdăcești, soldat cu 16 răniți, a fost reținut pentru 72 de ore. Informația a fost confirmată pentru Moldova 1 de către ofițerul de presă al IP Criuleni, Elena Băetrău.
16:00
Rada Supremă de la Kiev a aprobat proiectul de lege privind mobilizarea, în a doua și ultima lectură. Din proiectul legii a fost exclusă norma privind demobilizarea după trei ani de serviciu militar. Se relatează că prevederea a fost retrasă, în ultimul moment, la rugămintea Ministerului Apărării și a comandantului-șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, transmite Radio Europa Liberă.
15:10
Comisia Vetting a finalizat evaluarea candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Vladislav Gribincea, și a candidatei la funcția de membră în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii, Mihaela Pascal. Comisia a decis că ambii candidați întrunesc criteriile de integritate.
15:00
Comisia Electorală Centrală (CEC) a avizat pozitiv testarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada. Proiectul de aviz a fost susținut de 5 membri din cei 8 prezenți la ședință. Potrivit vicepreședintelui instituției, Pavel Postică, CEC susține de principiu proiectul de lege.
14:20
Țările de Jos vor oferi un sprijin financiar în valoare de patru milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor de stat ale Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat ministra Apărării a Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, care se află într-o vizită în țara noastră. În cadrul unei întrevederi cu ministrul Apărării de la Chișinău, cei doi oficiali au semnat și un acord bilateral care va consolida parteneriatul dintre cele două țări în domeniul militar.
14:00
Republica Moldova a ajuns al treilea exportator de rapiță pe piața Uniunii Europene, cu o cotă de 6,7 procente, relevă datele unui studiu internațional, scrie mold-street. Principalul exportator rămâne Ucraina, în pofida războiului desfășurat pe teritoriul său, care deține în prezent o cotă de aproximativ 70 la sută din importurile de rapiță în spațiul european.
Ieri
13:30
Deputy Victoria Cazacu was excluded from the faction of the Action and Solidarity Party. The announcement was made by the deputy chairperson of the Legislative, Doina Gherman, during the Parliament session on April 11. The decision was taken after her daughter was targeted in a corruption scheme at Chisinau Airport.
13:00
Centrala Trypilska a companiei de stat ucrainene Centrenergo a fost distrusă a fost distrusă total în timpul atacului aerian masiv desfășurat de ruși în noaptea de miercuri spre joi, potrivit Interfax-Ucraina.
12:30
Candidații la bacalaureat vor susține probele de examen în 93 de centre, dintre care 31 se află în municipiul Chișinău. Lista centrelor de bacalaureat pentru sesiunea de examene 2024 a fost aprobată în ședința Comisiei Naționale de Examene.
12:20
Republica Moldova a demonstrat un angajament puternic pentru promovarea egalității și a drepturilor sociale, protecției angajaților și încurajarea creării locurilor de muncă, contribuind astfel în mod semnificativ la principiile conturate în Pilonul European al Drepturilor Sociale, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la conferința de presă susținută alături de Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale și Directorul General al Organizației Internaționale a Muncii.
11:40
Fără pace în Ucraina este dificil să vorbim despre reglementarea problemei transnistrene, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la primul Forum de Reintegrare a Republicii Moldova, care se desfășoară astăzi la Chișinău. Potrivit oficialului, autoritățile de la Chișinău au obligația de a-și coordona acțiunile pe care le întreprind cu partenerii internaționali.
11:20
Deputata Victoria Cazacu a fost exclusă din cadrul fracțiunii Partidului Acțiunii și Solidaritate. Anunțul a fost făcut de vicepreședinta Legislativului, Doina Gherman, în cadrul ședinței Parlamentului din 11 aprilie. Decizia a fost luată de după ce fiica acesteia a fost vizată într-o schemă de corupție la Aeroport Chișinău.
11:10
Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministru al Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, Ian Borg, va efectua o vizită la Chișinău.
11:10
Forțele ruse au lansat un atac aerian masiv în toată Ucraina noaptea trecută, vizând infrastructura energetică. Au fost afectate mai multe substații din regiunile Harkov, Kiev, Zaporojie, Odesa și Lvov, a declarat operatorul energetic de stat al Ukrenergo.
10:50
Trei angajați ai agenției Moldsilva vor compărea pe banca acuzaților după ce ar fi vândut în mod ilegal lemne în valoare de peste 100 000 de lei. Potrivit PCCOCS, investigațiile pe acest dosar au fost inițiate în decembrie 2022. Atunci, au avut loc 60 de percheziții și au fost reținute cinci persoane, pentru defrișări ilegale de circa 1 milion de lei, iar în dosarul de bază investigațiile continuă.
10:30
Problema crizei de armament cu care se confruntă Ucraina, dar și încercările de a pune capăt războiului ei cu Rusia la un forum de pace care va fi organizat în Elveția, sunt principalele teme care țin cap de afiș în presa internațională. Mai multe publicații străine explică de ce este esențială poziția Chinei pentru restabilirea păcii și prevenirea extinderii războiului în Europa. Presa internațională descrie și dezastrul cu care s-ar putea confrunta în scurt timp întreaga lume dacă nu vor fi luate imediat măsuri împotriva încălzirii globale. Numeroase publicații europene remarcă totodată că după un deceniu de dezbateri, Parlamentul European a adoptat miercuri pactul privind migrația și azilul. Lidia Petrenco a urmărit ce scriu principalele publicații pe aceste teme și vine cu detalii.
10:20
Pe 20 octombrie 2024 cetățenii Republicii Moldova ar putea fi chemați la urne ca să spună dacă își doresc sau nu aderarea la Uniunea Europeană. Referendumul constituțional, propus de președinta Maia Sandu, pe 24 decembrie, când a împlinit 3 ani de mandat, va avea loc, cel mai probabil, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale la care actuala președinta va candida pentru al doilea mandat.
10:20
Prim-ministrul Dorin Recean efectuează o vizită de lucru în capitala Lituaniei, unde urmează să participe la ediția a IX-a a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.
10:10
Parlamentul se reunește în ședință plenară. Deputații urmează să examineze mai multe inițiative legislative și să audieze rapoartele de activitate prezentate de Centrul Național Anticorupție, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului, precum și Raportul anual de progres privind Programul național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023 – 2027.
10:10
Rezultatul Referendumului prin care cetățenii vor susține aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi inclus automat în Constituție. Declarația a fost făcută ieri seara de președinta comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Doina Gherman la o emisiune de la RLive. Potrivit ei, după referendum nu va fi nevoie ca deputații să mai voteze schimbarea Legii Supreme prin vot parlamentar.
10:00
Republica Moldova poate deveni o piață de interes pentru companiile străine care activează deja în România și vor să-și extindă afacerile în regiune, a declarat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, într-un interviu la Radio France Internationale. Potrivit guvernatoarei BNM, important este ca țara noastră să nu uite să învețe din experiența României să păstreze o stabilitate fiscal-bugetară, predictibilitatea politicilor fiscale și să fie generoasă cu investitorii.
09:40
Traficul pe mai multe străzi din capitală va fi suspendat. Astfel, în intervalul orelor 10:00 – 15:00, va fi interzis traficul rutier pe str. Alexei Mateevici, tronsonul cuprins între străzile Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și Sfatul Țării, în legătură executarea lucrărilor de reabilitare a comunicațiilor și de restabilire a învelișului asfaltic pe strada Alexei Mateevici.
09:30
A serious accident happened in the morning of April 11, in Măgdăcești, Criuleni district. According to the press officer of the General Police Inspectorate, Diana Fetco, a minibus with passengers collided with a truck. According to the National Center for Pre-Hospital Emergency Medical Care (CNAMUP), six ambulances intervened on the scene, including 2 specialized Mobile Intensive Therapy teams from SAMU Centru and Rîșcani in Chisinau.
09:10
Un grav accident a avut loc în dimineața zilei de 11 aprilie, în localitatea Măgdăcești din raionul Criuleni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, un microbuz cu pasageri s-a lovit cu un camion. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, la fața locului au intervenit șase ambulanțe, dintre care 2 echipe specializate de Terapie Intensivă Mobilă din cadrul SAMU Centru și Rîșcani din capitală.
09:00
Pe 20 octombrie 2024 cetățenii Republicii Moldova ar putea fi chemați la urne ca să spună dacă își doresc sau nu aderarea la Uniunea Europeană. Referendumul constituțional, propus de președinta Maia Sandu, pe 24 decembrie, când a împlinit 3 ani de mandat, va avea loc, cel mai probabil, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale la care actuala președinta va candida pentru al doilea mandat.
08:50
Un grav accident a avut loc în dimineața zilei de 11 aprilie, în localitatea Măgdăcești din raionul Criuleni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, un microbuz cu pasageri s-a lovit cu un camion. La fața locului au intervenit mai multe echipaje ale poliției, ambulanțe și echipele de descarcerare.
08:40
Analistul de politică externă de la București, Mihai Isac, a adăugat că Evghenia Guțul și alte persoane din administrarea ei sunt amenințări directe la adresa securității Republicii Moldova. El a calificat incidentul de la Comrat ca un ultim episod din demersul de subminare a autorității constituționale a Republicii Moldova pe teritoriul Găgăuziei și nu numai; Dacă cetățenii Republicii Moldova vor susține la referendum Republica Moldova la Uniunea Europeană și parcursul european va fi inclus în Constituție, atunci acest proces va fi cu greu deturnat de partidele proruse – sunt unele subiecte reflectate în presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
08:10
Noul pact european privind migrația și azilul a fost votat miercuri, 10 aprilie, de către europarlamentarii de la Bruxelles, declanșând o reformă de anvergură a politicii de migrație a Europei. Acest „pact privind migrația” prevede în special un control mai strict al sosirilor de migranți în Uniunea Europeană (UE) și introducerea unui mecanism de solidaritate între statele membre ale UE în ceea ce privește distribuirea refugiaților.
07:10
Cancelarul Olaf Scholz se îndreaptă sâmbătă spre China pentru o vizită delicată, într-un moment în care Occidentul își înăsprește poziția față de practicile comerciale considerate neloiale ale Beijingului, relatează News.ro.
10 aprilie 2024
20:30
Inflația anuală a ajuns la 3,9% în luna martie, iar prețurile la produsele alimentare au crescut cu aproape 3 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mult s-au scumpit ouăle și fructele. Experții economici prognozează pentru acest an o inflație de 5 % și recomandă autorităților să adopte politici echilibrate pentru a stabiliza prețurile concomitent cu creșterea economică.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.