Radio Moldova

Acum 6 ore
22:20
Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a început într-un mod grandios, oferind un spectacol care combină tradiția cu inovația într-o manieră uimitoare, potrivit The Guardian. Deschiderea a fost marcată de un melanj eclectic de muzică și spectacole care au dus publicul într-o călătorie de la istorie la prezent într-un interval scurt de timp.
20:30
Ministerul american al Apărării a constatat erori în evaluarea ajutorului militar pentru Kiev în calculele privind muniția, rachetele și alte arme trimise Ucrainei, relatează Reuters cu referire la raportul Biroului de responsabilitate al Guvernului Statelor Unite.
Acum 8 ore
18:50
O persoană a decedat și alta a fost grav rănită în urma unui incendiu izbucnit la o fabrică de artificii în Bulgaria, care a declanșat o serie de explozii dramatice, scrie Reuters.
Acum 12 ore
17:30
Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat vineri lista completă a partidelor politice care vor avea dreptul de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional programate pentru 20 octombrie 2024. Este vorba de 64 de entități.
16:30
Crește numărul locuitorilor din stânga Nistrului care dețin cetățenia Republicii Moldova. Potrivit Biroului de Reintegrare, din aproape 370 de mii de persoane care locuiesc în regiune, peste 360 de mii dețin cetățenia Republicii Moldova.
16:10
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, și-a încheiat misiunea diplomatică. Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul și a apreciat relația de prietenie și cooperare continuă între cele două țări.
15:40
Dimineața aceasta, compania feroviară națională franceză SNCF a anunțat că a fost „victima unor acte de răutate” în cursul nopții, care au provocat incendii pe mai multe linii de mare viteză, potrivit Euronews.
15:10
În primele cinci zile de admitere la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, peste 11.000 de candidați au depus dosarele pentru studii de licență prin intermediul platformei eadmitere.gov.md, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Acesta a mai precizat că periodic apar unele dificultăți pe platforma eadmitere.gov.md, însă acestea sunt remediate. Dan Perciun îndeamnă persoanele care au avut probleme la înregistrare să informeze ministerul despre cazurile respective.
14:20
Meteorologii au emis astăzi, 26 iulie, un nou Cod galben de caniculă, dar și pericol de incendii.
14:20
Fostul președinte al Statelor Unite ale Amercii, Barack Obama, și soția sa, Michelle Obama, au anunțat vineri că o susțin pe vicepreședinta Kamala Harris pentru a deveni candidata democraților la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Aceștia sunt ultimii lideri importanți din Partidul Democrat care își exprimă public sprijinul pentru Harris, după ce președintele Joe Biden a renunțat la candidatura pentru un al doilea mandat.
14:10
Meteorologii au emis astăzi, 26 iulie, un nou Cod galben de caniculă, dar și pericol de incendii.
Acum 24 ore
13:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a dorit succese olimpicilor moldoveni și le-a mulțumit că vor reprezenta țara noastră cu demnitate la Jocurile Olimpice de Vară 2024 de la Paris.
13:00
Uniunea Europeană va trimite Ucrainei vineri, pe 26 iulie, primii 1,5 miliarde de euro proveniți din activele rusești înghețate. Anunțul a fost făcut pe rețeaua de socializare X de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Fondurile vor fi utilizate pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei.
12:40
Ministerul Sănătății intenționează să introducă noi restricții pentru fumători.Astfel, fumatul ar putea să fie interzis în spațiile publice deschise - la terase, în stații de așteptare și parcuri de distracții. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății Ala Nemerenco la o emisiune de la Jurnal TV.
12:20
Pe parcursul ultimelor trei săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a înregistrat ieftiniri continue ale carburanților, datorate scăderii cotațiilor Platts pe bursele internaționale. De asemenea, cotația țițeiului Brent, de referință pentru Europa, a coborât constant, ajungând la 81 $/baril, informează ANRE.
11:40
Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident care a avut loc în satul Chirsova din municipiul Comrat. Tragedia a avut loc aseară, în jurul orei 20:00. Informația a fost confirmată pentru Teleradio-Moldova, de ofițera de presă la Inspectoratul General de Poliție, Mariana Bețivu.
11:30
În această seară la ora 19:30 ora Franței și 20:30 ora R. Moldova va fi dat startul marelui show așteptat de lumea întreagă. La această oră totul ar trebui să fie deja pregătit. Turiștii și spectatorii sunt prin zonă cu pass-urile pregătite, având în vedere că zona este foarte strict verificată și nicio mașină sau pieton nu poate trece de zona gri și roșie fără permisiune obținută pe site-ul oficial al Franței.
11:20
Pompierii luptă cu un incendiu de vegetație în statul american California. Peste 3500 de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.
10:50
Compania națională de căi ferate a Franței, SNCF, a anunțat că un „atac masiv” asupra infrastructurii feroviare a dus la perturbarea semnificativă a rețelei de trenuri de mare viteză, provocând întârzieri și anulări de trenuri, transmite Euronews.
10:40
Presa internațională descrie efectele războiului din Ucraina asupra statelor vecine, mai ales după ce o dronă rusească a căzut din nou pe teritoriul României. Publicațiile străine urmăresc și vizita de câteva zile, efectuată în China, de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, unde oficialul de la Kiev a cerut din nou sprijin pentru a opri agresiunea militară rusă. Între timp, sondajele de ultimă oră reflectă dinamica cursei prezidențiale din SUA, în timp ce presa franceză are pe primele pagini articole, dedicate deschiderii oficiale la Paris a jocurilor olimpice.
10:40
Producătorii agricoli care desfășoară activitate agricolă pe teritoriul Republicii Moldova vor putea procura în rate fertilizanți solizi în cadrul unui Acord de grant finanțat de Guvernul Japoniei. Proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”, care include distribuirea a aproximativ a 2000 de tone de fertilizanți la preț preferențial și fără TVA, a fost lansat oficial joi, 26 iulie, la Chișinău.
10:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024 de la Paris, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume, anunță Președinția de la Chișinău.
09:50
În cadrul unei întâlniri la Casa Albă, vicepreședintele american Kamala Harris și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au discutat despre războiul din Gaza și posibilitatea de a obține un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, potrivit Euronews. Aceasta a fost prima vizită a lui Netanyahu la Casa Albă din 2020, fiind precedată de un discurs incendiar în Congres în care a promis „victoria totală” împotriva Hamas și a denunțat opozanții americani ai războiului din Gaza ca fiind „idioți”.
09:40
Un tânăr de 18 ani a fost reținut, fiind suspectat că a fi ucis-o pe fosta parlamentară ucraineană, Iryna Farion, după ce aceasta a fost împușcată mortal în orașul Lviv, au anunțat autoritățile locale, scrie CNN.
09:30
241 de agenți economici din țară au notificat oficial statul că au fost afectați de calamitățile naturale din acest sezon. Programul guvernamental „Prima Casă plus” poate genera noi scumpiri ale locuințelor. Decesul unei tinere în urma unei intervenții chirurgicale face alte victime ale aceluiași spital să vorbească, iar activitatea psihologilor din Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Acestea sunt doar câteva dintre titlurile presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.
09:20
Ungaria afirmă că se confruntă cu o penurie de combustibil în urma deciziei Ucrainei de a interzice trecerea petrolului rusesc pe teritoriul său. Comisia Europeană și-a amânat însă decizia cu privire la cererea Ungariei și Slovaciei pentru intervenția UE în disputa lor cu privire la sancțiunile Ucrainei împotriva Lukoil, ambele țări fiind până acum scutite de interzicerea petrolului rusesc la nivelul UE. Niciun stat membru al UE nu își susține poziția.
Ieri
21:30
O femeie de 52 de ani a ajuns la spital în urma unui grav accident care s-a produs pe drumul R-6 Chișinău-Orhei-Bălți. Potrivit ofițerului de presă al IP Orheu, Elena Băetrău, totul s-a întâmplat în seara zilei de 25 iulie, 18:40.
21:00
Irlanda este un susținător activ al procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a declarat ministrul de Externe Mihai Popșoi, la întrevederea cu omologul său irlandez, Micheál Martin.
19:40
Primii sportivi moldoveni au debutat deja la Jocurile Olimpice, chiar dacă ceremonia de deschidere va avea loc abia mâine seara. Dan Olaru și Alexandra Mîrca au concurat în rundele de clasament în competițiile de tir cu arcul.
18:50
Până la 30 august, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să propune câte doi candidat - un bărbat și o femeie - pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a trimis o scrisoare conducerii țărilor cu această solicitare, informează France Presse.
17:50
Premierul Dorin Recean va propune săptămâna viitoare candidatura noului ministru al Finanțelor, după ce majoritatea parlamentară PAS îl va numi pe Petru Rotaru în funcția de viceguvernator al BNM. Anunțul a fost făcut pentru presă de șeful Legislativului în timpul vizitei în raionul Ocnița.
17:40
O comisie specială parlamentară va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul agricol. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat joi de deputați, la inițiativa deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Radu Mudreac și Corneliu Furculiță. La baza inițiativei stă situația precară din sectorul agricol, urmare a condițiilor meteo din primăvara și vara acestui an.
17:20
Cel de-al 21-lea contingent de pacificatori moldoveni a fost detașat astăzi în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Acesta este format din 41 de militari, infanteriști și specialiști în arma geniu. Contingentul va executa misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare și de patrulare a ariei de responsabilitate. Pentru al doilea an consecutiv, în această misiune participă și patru femei.
16:10
Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024, care prevede alocarea a aproximativ 500 de milioane de lei pentru construcția a 300 de kilometri de drumuri regionale a fost aprobat în, lectura a treia. Aceste drumuri vor conecta zeci de localități și sute de mii de cetățeni.
16:00
O echipă internațională de cercetători a descoperit o sursă necunoscută de oxigen în adâncurile Oceanului Pacific, ridicând noi întrebări despre originile vieții pe Pământ. Studiul recent, publicat în revista Nature Geoscience, identifică oxigenul „negru” emis de depunerile minerale situate la aproximativ 4.000 de metri sub suprafața oceanului, în zona Clarion-Clipperton (CCZ), o regiune întinsă de aproximativ 4,5 milioane de kilometri pătrați, scrie Al Jazeera.
15:20
Olanda și Danemarca vor livra în curând Kievului 14 tancuri Leopard 2, care au fost complet reparate de concernul german de apărare Rheinmetall și care, după câteva luni de teste, sunt pregătite pentru livrare în Ucraina până la sfârșitul verii anului 2024. Acest lucru a fost anunțat joi, 25 iulie, de Ministerul Apărării din Olanda. Data exactă a livrării nu a fost comunicată, dar s-a precizat că primele 12 tancuri au fost deja pregătite pentru expediere, iar finalizarea testelor pentru celelalte două este așteptată pentru a putea livra întreaga partidă de armament simultan, informează DW.
14:40
Republica Moldova a primit, joi, ultima tranșă de tractoare achiziționate prin intermediul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentului Agricol”. Tehnica agricolă japoneză urmează să fie transmisă beneficiarilor la preț competitiv, prin contracte de vânzare-cumpărare în rate. Tot joi, a fost lansat oficial proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți", care include distribuirea a aproximativ două mii de tone de fertilizanți din Japonia, la preț preferențial
14:10
Resturi provenind de la drone rusești Gheran au fost depistate în apropiere de localitatea Plauru, în județul Tulcea, în zona unde au fost emise mesaje Ro-Alert ca urmare a atacurilor ruse care au vizat infrastructura de pe malul ucrainean al Dunării. Ministerul de Externe a condamnat „atacurile odioase” ale Rusiei.
13:40
Parlamentul a aprobat astăzi, cu 76 de voturi, crearea unei comisii speciale menite să identifice măsurile necesare pentru depășirea crizei din sectorul agricol. Această inițiativă este justificată de condițiile meteorologice dificile din primăvara și vara acestui an, a afirmat Radu Mudreac, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
13:30
După demisia ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, urmează ca premierul Dorin Recean să propună o altă candidatură. Aceasta ar urma să fie discutată și în cadrul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate pentru a obține sprijinul deputaților. O decizie în acest sens ar urma să fie luată cât mai curând, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
13:10
Mijloacele de transport din stânga Nistrului vor putea fi înmatriculate cu numere neutre până la data de 31 decembrie 2026, potrivit unui proiect de lege aprobat în cea de-a doua lectură de Parlament.
12:50
Procesul de recepționare a dosarelor pentru transmiterea locuințelor din blocul locativ de pe strada Alba Iulia nr. 91/3, destinate eroilor care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, s-a încheiat. În total au fost înregistrate de 86 de dosare. Acestea vor fi examinate conform Regulamentului aprobat de Guvern.
12:20
Republica Moldova va trimite o echipă formată din cinci sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris, care se vor desfășura între 28 august și 8 septembrie. Reprezentanții noștri vor concura pentru medalii în trei discipline sportive: para judo, para powerlifting și para atletism.
12:20
Decizia de a demisiona din funcția de ministru al Finanțelor este una personală. Declarația a fost făcută de Petru Rotaru pentru Compania Teleradio Moldova. Acesta urmează să-și continue activitatea în serviciul public la Banca Națională a Moldovei. Candidatura acestuia a fost propusă spre aprobare în plenul Parlamentului și urmează să fie aprobată săptămâna viitoare.
12:10
Republica Moldova va trimite o echipă formată din cinci sportivi la Jocurile Paralimpice de la Paris, care se vor desfășura între 28 august și 8 septembrie. Reprezentanții noștri vor concura pentru medalii în trei discipline sportive: para judo, para powerlifting și para atletism.
11:20
Ministerul Mediului va aloca peste 17 milioane de lei din Fondul de Mediu pentru curățarea și revitalizarea râului Cubolta, din satul Plop, raionul Dondușeni. Banii vor fi utilizați pentru curățarea a 4 km din albia sa, lucrări de adâncire a acesteia și de întărire a malurilor, plantarea de arbori și amenajarea zonei.
11:20
Cum se pregătesc autoritățile electorale să prevină ingerințele din exterior în alegeri și referendum, cum folosește Rusia dezinformarea pentru a submina viitorul scrutin din Republica Moldova, dar și la ce etapă este restaurarea Filarmonicii Naționale, sunt câteva dintre titlurile presei.
10:50
Autoritățile israeliene au amânat până la 1 ianuarie 2025 introducerea permiselor electronice obligatorii (ETA-IL) plătite pentru intrarea în țară. Anunțul a fost făcut de Ministerul de Externe de la Chișinău, potrivit căruia programul pilot a fost prelungit, oferindu-le moldovenilor posibilitatea de a solicita autorizația fără achitarea taxei.
10:40
Publicațiile internaționale continuă să urmărească vizita efectuată la Beijing de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, unde subiectul de bază a fost posibilitatea încheierii unui acord de pace între Rusia și Ucraina, cu sprijinul Chinei. Ziarele străine notează între timp că Germania și Marea Britanie planifică măsuri comune pentru a spori securitatea pe continentul european, inclusiv în cazul revenirii la Casa Alba a republicanului Donald Trump. Presa ucraineană relatează despre noi încercări ale Kremlinului de a manipula opinia publică, in articole care vizează și Republica Moldova.
10:20
Președintele Joe Biden, vorbind națiunii din Biroul Oval miercuri seară, a explicat că decizia de a se retrage din cursa prezidențială din 2024 este o chestiune de salvare a democrației și de transmitere a „torței către o nouă generație”. Într-un discurs emoționant care a marcat începutul capitolului final al președinției sale și al jumătății sale de secol în serviciul public, Biden a recunoscut că unirea partidului a necesitat sacrificarea ambiției personale pentru ceea ce el consideră a fi un bine mai mare, scrie CNN.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.