Radio Moldova

Acum 8 ore
22:30
În seara zilei de joi, 30 martie 2023, a fost anunțată o alertă aeriană în mai multe regiuni ucrainene. Administrația militară regională de la Kiev a avertizat cu privire la amenințarea atacurilor cu drone. În același timp, Harkov este lovit de rachete, transmite Unian.
22:10
Pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost votat, în prima lectură, de Parlament. Documentul conține reglementări detaliate despre atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, fiind stabilite clar categoriile de fapte, riscuri și amenințări, care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.
Acum 12 ore
21:30
Competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt vor fi delimitate. Mai exact, PA va exercita urmărirea penală în cazurile săvârșite de președintele țării, deputați, membri ai Guvernului, judecători, procurori, angajați CNA, conducerea SIS și ofițerii de informații și securitate. În acest sens, deputații au votat astăzi un proiect de lege în primă lectură.
19:50
Un reporter al cotidianului american The Wall Street Journal, Evan Ghershkovich, a fost reținut în orașul Ekaterinburg, fiind suspectat de spionaj, a anunțat agenția de presă Interfax.
19:30
Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.
19:10
Șoferița de troleibuz care a lovit mortal o minoră în vârstă de 12 ani pe o trecere de pietoni din sectorul Ciocana al capitalei a fost eliberată din penitenciar și transferată în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău astăzi, 30 martie. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii, Violina Moraru, citată de Moldova 1.
19:10
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, va prezida la New York o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în aprilie, lună în care Rusia va deține președinția rotativă a organului executiv al Națiunilor Unite, transmite Agerpres.
19:00
Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili și mine, a declarat, joi, ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapiatîi. Potrivit acestuia, guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire și dezactivare a minelor.
18:50
Capacitățile de producere a energiei electrice prin intermediul centralelor electrice fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice și cele pe biogaz au crescut de trei ori în ultimii cinci ani. Republica Moldova a făcut un salt considerabil în ceea ce privește eficiența energetică, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Energiei Constantin Borosan în cadrul unui eveniment organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică.
18:40
Fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău împreună cu alți consilieri independenți au semnat și depus un demers la Centrul Național Anticorupție pe numele primarului capitalei, Ion Ceban, pentru încălcarea atribuțiilor de serviciu. Potrivit acestora, activitatea CMC este intenționat boicotată de edilul capitalei prin faptul că nu a delegat un secretar interimar al consiliului.Ion Ceban acuză partidul de guvernământ că ar încerca să amenințe Primăria cu dosare, pentru a-și face campanie electorală.
18:40
11 persoane au fost reținute în urma deconspirării unei scheme cu anabolizante de peste 1.000.000 de euro expediate ilegal în Uniunea Europeană, anunță Procuratura Generală. Aceștia au înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor, care conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, întreaga schemă fiind condusă de un absolvent al facultății de farmacie din Moldova.
18:00
Numirea a trei membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor permite deblocarea de până acum a activității instituției, susține președinta Maia Sandu. Șefa statului a dat asigurări, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, că reforma justiției rămâne o prioritate pentru Guvernarea de la Chișinău și în continuare.
17:30
Guvernarea de la Chișinău își propune să îndeplinească până la sfârșitul lunii aprilie toate condițiile pentru a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este vorba de nouă condiții formulate în opinia Comisiei Europene și aprobate de Consiliul European odată cu oferirea, pe 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată Republicii Moldova. Președinta țării, Maia Sandu, susține că Republica Moldova este „destul de avansată” pe această cale.
16:40
Începând cu 5 aprilie, starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită, pentru a noua oară, cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată astăzi de Parlament. Deputații din BCS afirmă că instituțiile statului sunt funcționale și nu este necesară introducerea acestei țări. Pe de altă parte, premierul țării, Dorin Recean, declară că țara noastră se confruntă în continuare cu elemente ale unui război hibrid, menit să ne împiedice să fim o țară liberă.
Acum 24 ore
15:10
Prelungirea stării de urgență este absolut necesară, inclusiv din cauza faptului că Republica Moldova se confruntă în continuare cu elemente ale unui război hibrid, menit să ne împiedice să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de premierul țării Dorin Recean în plenul Parlamentului, acolo unde șeful Executivului cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile.
14:50
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, cere, de la tribuna centrală a Parlamentului, prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile. Oficialul argumentează necesitatea prelungirii stării de urgență prin continuarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care are impact și asupra țării noastre.
14:50
Studioul Telefilm-Chișinău lansează un nou proiect - „ANTInostalgia”. Acesta include 18 emisiuni cu filme documentare ce abordează diverse tematici care au marcat perioada sovietică. Emisiunile vor fi difuzate la posturile publice de radio și televiziune. Evenimentele din trecut vor fi redate prin prisma martorilor oculari, istoricilor, dar și a documentelor din acea perioadă. Vom sonda adevărul istoric până la ultimul strat al său. Am pătruns în culise și i-am surprins pe membrii echipei Telefilm-Chișinău în timp ce pregăteau una din emisiuni.
14:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță prelungirea valabilității Codului galben de îngheț, emis pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, pericolul de îngheț la suprafața solului se va menține și vineri, 31 martie.
14:30
Cazurile de mare corupție ar trebui să fie documentate de o Curte Anticorupție la nivel internațional, în situațiile în care reforma justiției decurge lent și întâmpină blocaje. Declarația a fost făcută de Președinta Maia Sandu la o emisiune de la Vocea Basarabiei. Șefa statului a menționat că în prezent există o inițiativă de creare a acestei instanțe, înaintată de câțiva judecători la nivel internațional.
14:10
Premierul Dorin Recean va cere astăzi Parlamentului să prelungească starea de urgență cu 60 de zile, începând cu 5 aprilie. Deputații vor examina această solicitare în ședința de joi, care va începe la ora 11:00.
14:10
Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. Acesta prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții.
14:00
Spitalele regionale și municipale vor fi dotate cu noi dispozitive medicale în valoare de peste 11 milioane de lei cu sprijinul Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății. Donația va contribui la îmbunătățirea sistemului de sănătate din Republica Moldova la standardele Uniunii Europene, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
13:50
Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid și cu tentative de destabilizare a situației interne a țării, inclusiv în regiunea transnistreană, a declarat într-un interviu pentru DW ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Cu toate acestea, potrivit diplomatului, autoritățile statului, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, reușesc să gestioneze crizele cauzate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, atât cea energetică, cât și cea a refugiaților.
13:50
Fostul șef de la Calea Ferată din Moldova, Iurie Topală, a fost plasat sub control judiciar. Anunțul a fost făcut de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
13:40
Cantitatea de lapte produs în Republica Moldova s-a redus de aproximativ 6 ori în ultimii 33 de ani, a declarat pentru Radio Moldova, șeful direcției politici în sectorul zootehnic, Valentin Roșca. Potrivit reprezentantului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în anul 2022 circa 40 la sută din laptele consumat de cetățeni a fost importat. Pentru a stimula cetățenii să crească vaci, aproximativ 1700 de familii au primit din partea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură peste 600 de tone de furaje. 26 dintre beneficiari sunt din comuna Zîrnești, raionul Cahul.
13:30
Deputații au votat astăzi trei membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii - Tatiana Ciaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun. Decizia a fost luată după ce candidații au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, desfășurat de Comisia Pre-Vetting.
13:00
Peste 20 de deputați și-au pus semnătura până astăzi pe proiectul inițiat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) care prevede modificarea Constituției în vederea interzicerii traseismului politic. Anunțul a fost făcut se secretarul executiv al PSRM, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea. Parlamentarul a făcut apel la colegii din toate fracțiunile parlamentare să susțină proiectul propus de BCS.
13:00
Precipitațiile din ultimele zile au dat speranțe atât agricultorilor, cât și autorităților centrale că în acest an se așteaptă o roadă bună la grâul de toamnă. Starea culturilor este bună, datorită condițiilor climatice favorabile, spun agricultorii, care au avut un dialog în format online cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, despre campania lucrărilor agricole de primăvară.
12:40
Republica Moldova are nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România, a spus Ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters, precizând că pentru stabilitatea țării noastre sunt vitale proiectele de infrastructură.
12:40
Peste 20 de deputați și-au pus semnătura până astăzi pe proiectul inițiat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) care prevede modificarea Constituției în vederea interzicerii traseismului politic. Anunțul a fost făcut se secretarul executiv al PSRM, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea. Parlamentarul a făcut apel la colegii din toate fracțiunile parlamentare să susțină proiectul propus de BCS.
12:30
Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Orarul înscrierii copiilor în clasa I pentru anul de studii 2023 – 2024. Părinții pot depune cererile pentru înscriere începând cu data de 3 aprilie curent.
11:50
Republica Moldova are nevoie urgentă de o interconectare electrică cu România, a spus Ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu pentru Reuters, precizând că pentru stabilitatea țării noastre sunt vitale proiectele de infrastructură.
11:30
Circa 185.000 de persoane din Nisporeni, Ungheni și Călărași vor beneficia de un sistem modern de gestionarea durabilă a deșeurilor. În acest sens, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a mobilizat 5,6 milioane de euro ca finanțare nerambursabilă.
11:20
România a solicitat sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru crearea urgentă a unui regim distinct de sancțiuni, care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe de la București.
11:00
Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea grupului de candidați propuși de Parlament la funcții în CSM și a emis ultima decizie în acest sens. Potrivit Comisiei, candidatul non-judecător la CSM, Alexandru Rotari, nu a promovat evaluarea integrității. Concluzia se conține în decizia transmisă astăzi candidatului și Parlamentului, instituția responsabilă de organizarea concursului în acest caz.
10:00
Rusia este în război cu multe democrații din lume, conectând mecanismele de dezinformare, corupție, interferență în alegeri, spionaj, criminalitate cibernetică. Este mesajul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, transmis la Summitul Democrației organizat de președintele american Joe Biden, scrie Ukrainskaia Pravda.
08:10
Premierul Dorin Recean va cere astăzi Parlamentului să prelungească starea de urgență cu 60 de zile, începând cu 5 aprilie. Deputații vor examina această solicitare în ședința de joi, care va începe la ora 11:00.
06:20
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a sugerat miercuri că ofensiva Ucrainei, care să folosească și tancurile occidentale primite, ar putea începe în aprilie sau mai, transmite Hotnews.ro.
06:10
Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, efectueză astăzi o vizită oficială în țara noastră.
Ieri
22:20
Conferențiara universitară, Rodica Gramma, a declarat că cetățenii sunt expuși zilnic riscului de a deveni victime accidentelor rutiere, soldate cu traumatisme sau chiar pericol de viață și sănătate, pentru că în Republica Moldova nu se rezolvă sistematic garantarea siguranței rutiere.
21:20
Producătorii de struguri sunt obligați să-și înregistreze plantațiile viticole în Registrul Vitivinicol, în caz contrar, nu-și vor putea vinde la toamnă strugurii pe care îi cresc, a reamintit ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul unui dialog în format online cu șefii de direcții din mai multe raioane ale țării. Ministrul a precizat că deja au fost semnalate cazuri, în unele țări europene, despre depistarea unor vinuri contrafăcute ce proveneau din Republica Moldova.
21:00
Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru a lupta cu dezinformarea și corupția, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul ”Summit-ului pentru democrație” organizat de președintele American Joe Biden. Șefa Statului a făcut apel la partenerii internaționali să sprijine Republica Moldova.
19:00
Guvernul Republicii Moldova va încheia un acord cu Guvernul Japoniei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor în acest sens.
18:20
Trei poduri rutiere, care fac legătura dintre Republica Moldova și România: Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Sculeni – Sculeni - vor fi modernizate, anunță serviciul de presă al Parlamentului. Acestea au fost construite în perioada 1958 - 1964 și, în prezent, se află într-o stare deplorabilă. Mai mult, în cazul podului Sculeni – Sculeni, au fost depistate defecte și degradări la elementele constructive.
17:30
Activitatea școlilor auto și cea a instituțiilor care pregătesc personalul în domeniul transportului rutier va fi reglementată. Potrivit Executivului, noile prevederi au scopul de a elimina corupția din sistemul de pregătire a șoferilor și de a asigura recunoașterea internațională a permiselor de conducere eliberate în țara noastră.
17:20
5,69 de milioane de franci pentru consolidarea serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova vor fi oferiți de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Un Memorandum de înțelegere între Ministerul Sănătății (MS) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cu privire la cea de-a treia fază a Proiectului „Sprijin pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova (MENSANA)” a fost aprobat de Guvern.
17:10
Pregătirile lui Pasha Parfeni pentru Eurovision Song Contest 2023 sunt în plină desfășurare. Pe 28 martie a fost filmat postcardul pentru concurs, un video de prezentare a concurentului care va fi difuzat înainte de evoluția scenică a acestuia. Materialul video a fost filmat de o echipă a televiziunii britanice BBC.
17:10
Un supraveghetor al Penitenciarului nr.11 din Bălți a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, bănuit că ar fi favorizat ca deținuții să obțină droguri.
17:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de înghețuri pe întreg teritoriul țării, începând de astăzi, 29 martie, ora 16:00, până mâine dimineața, 30 martie.
16:40
Mai mulți oficiali europeni vor veni în această săptămână la Chișinău, anunțul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit acestuia, printre cei care vor avea întrevederi cu reprezentanții Executivului sunt și secretarul general al Consiliului Europei Marija Pejcinovic Buric, directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, Audrey Azoula.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.