Radio Moldova

Acum o oră
13:00
Alți patru pretendenți la funcția de primar al municipiului Chișinău au depus documentele pentru înregistrarea în cursa electorală. Este vorba de candidatul desemnat de Partidul Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, care a precizat importanța dezvoltării arhitecturale a orașului. Și reprezentanta Partidului Patrioții Moldovei, Ala Popova, a depus dosarul de înregistrare.
Acum 2 ore
12:40
Circa 540 de hectare de vegetație uscată au ars în weekend. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pompierii au intervenit în 45 de cazuri de lichidare a incendiilor.
12:20
Bolile cardiovasculare sunt în continuare cauza principală de deces în Republica Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 55% din decesele provocate de maladiile netransmisibile, sunt cauzate de bolile de inimă.
12:11
Cinci nave de marfă au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră duminică după ce au fost încărcate, arată datele MarineTraffic. Potrivit Reuters, acestea sunt cele mai recente care navighează de când Kievul a înființat „coridor umanitar” temporar, în urma ieșirii Rusiei din acordul care permitea exportul în siguranță prin porturile Ucrainei.
12:11
Mai multe persoane victime ale accidentelor rutiere sau ale căror copii și-au pierdut viața sau au fost traumatizate în urma accidentelor rutiere au organizat un miting în Piața Marii Adunării Naționale. Acestea au solicitat autorităților adoptarea unei legi similare celei din România, care presupune pedeapsa cu închisoare pentru șoferii care conduc cu viteză excesivă sau urcă la volan în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică.
12:11
Meteorologii au emis o avertizare privind pericolul producerii unui fenomen atmosferic periculos. Codul galben este valabil în perioada 1-15 octombrie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.
12:11
Ponderea persoanelor în etate în Republica Moldova este în continuă creștere. La începutul acestui an, în Republica Moldova locuiau peste 598 de mii de persoane cu vârsta de 60 de ani și peste, ceea ce constituie aproape 24% din totalul populației, cu trei puncte procentuale mai mult comparativ cu anul 2019. Informațiile au fost prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în contextul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, marcată astăzi. Cristina Popescu ne spune mai multe.
12:11
De Ziua internațională a oamenilor în etate, marcată anual la 1 octombrie, președinta Maia Sandu a subliniat că putem construi o societate trainică atunci când avem o legătură strânsă și bazată pe respect între toate generațiile.
12:11
Un incendiu izbucnit într-un club de noapte din Murcia, în sudul Spaniei, a provocat moartea a cel puțin 13 oameni. Alți patru au fost transportați la spital pentru a fi tratați după ce au inhalat fum, notează Reuters.
12:11
Primarul capitalei, Ion Ceban, a anunțat astăzi că ar putea fi percheziționat în următoarele zile într-un dosar de îmbogățire ilicită. El spune că aceste dosare ar fi pornite la indicația Partidului Acțiune și Solidaritate. În reacție, fracțiunea PAS din cadrul Consiliului Municipal Chișinău a declarat că acesta încearcă să se victimizeze.
12:11
Zeci de producători de mere s-au adunat la Soroca, la Festivalul Național al Mărului. Cetatea de lângă Nistru a fost înconjurată de multă lume, dar și de expoziții în care au fost prezentate produsele autohtone, tehnică agricolă, mere, material săditor și colecții ale meșterilor populari.
12:11
Peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor, s-au adunat duminică la un mare marș antiguvernamental, în centrul Varșoviei, la apelul opoziției, o adevărată demonstrație de forță cu 15 zile înainte de alegerile legislative, transmite news.ro.
12:11
Astăzi este zi de doliu Național în Republica Moldova, în legătură cu decesul prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, este coborât în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.
12:11
Reforma justiției; drumul lung și complicat după deschiderea negocierilor de aderare și Republica Moldova în topul țărilor cu cele mai multe accidente rutiere soldate cu decese – sunt printre subiectele presei, pe care le trece în revistă Alla Ceapai.
12:11
Va deveni oare Slovacia un al doilea stat al Uniunii Europene după Ungaria care se opune sprijinului pentru Ucraina și sancțiunilor impuse Rusei? E întrebarea la care caută răspuns publicațiile europene după victoria partidului populist al fostului premier Robert Fico la alegerile parlamentare anticipate de sâmbătă. Lidia Petrenco a răsfoit presa internațională și are amănunte.
12:11
Președintele SUA, Joe Biden, a asigurat ieri Ucraina că țara sa nu o va abandona în războiul cu Federația Rusă, după ce un ajutor financiar pentru Kiev a fost eliminat ca un compromis între republicani și democrați pentru a se evita încetarea finanțării guvernului american. Totodată, Joe Biden a cerul elaborarea unui act legislativ separat pentru ajutorul financiar destinat Ucrainei, scrie Agerpres.
12:11
Autoritățile franceze își doresc să contribuie la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii Republicii Moldova, a declarat ambasadorul Franței la Chișinău, Paul Graham.
12:11
Șapte persoane au decedat și alte 30 au rămas blocate, după ce acoperișul unei biserici s-a prăbușit, în Ciudad Madero, Mexic. Presa locală scrie că 10 persoane au fost transportate la spital, potrivit news.ro.
12:11
Aproximativ 600 de militari britanici vor acționa în Kosovo pentru a întări prezența NATO în această fostă provincie sârbă, unde a avut loc un atac armat puternic la 24 septembrie, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al Alianței, potrivit AFP, citată de news.ro.
12:11
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat pentru BBC că este îngrijorat în legătură cu decizia SUA de a nu include niciun ajutor nou pentru Ucraina, pe fondul dificultăților cu care s-a confruntat Congresul american în privința aprobării bugetului. Borrell a insistat asupra faptului că unitatea europeană este solidă.
12:11
Astăzi, în Republica Moldova este marcată, în premieră, „Ziua Națională a Ambulanței”, după ce Guvernul a aprobat instituirea acesteia pentru a spori creșterea gradului de responsabilitate a cetățenilor, atât pentru protejarea vieții proprii, cât și a celor din jur.
12:11
Progresele Republicii Moldova în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, au fost discutate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, cu directorul general al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, Gert Jan Koopman.
12:11
Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte șase rănite - inclusiv doi copii - de obuzele rusești care au căzut asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei noaptea trecută, a anunțat guvernatorul regional, citat de Reuters.
12:11
Circa 540 de hectare de vegetație uscată au ars în acest weekend. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pompierii au intervenit în 45 de cazuri de lichidare a incendiilor.
12:11
Joi, 5 octombrie, la Granada, în Spania, va avea loc cea de-a treia reuniune a Comunității Politice Europene, care va aduce laolaltă aproape toți liderii de pe continentul european.
Ieri
11:40
O explozie puternică s-a produs în această dimineață la Ankara. Presa turcă l-a citat pe ministrul de Interne spunând că doi „teroriști” au aruncat în aer o mașină în fața porții Ministerului. În zonă, după explozie, au fost auzite și împușcături, scrie DW.
11:00
Trei nave de marfă au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră duminică după ce au fost încărcate, arată datele MarineTraffic. Potrivit Reuters, acestea sunt cele mai recente care navighează de când Kievul a înființat „coridor umanitar” temporar, în urma ieșirii Rusiei din acordul care permitea exportul în siguranță prin porturile Ucrainei.
10:20
Podul de la Leova-Bumbăta, peste râul Prut, construit cu mare entuziasm să reducă aglomerația de la Vama Albița, nu își dovedește eficiența, iar una dintre explicații este că vameșii de la noul punct de frontieră nu au infrastructura necesară pentru a face controale corespunzătoare, transmite Radio România Actualități. Șoferii însă susțin că ocolesc acest punct de frontieră, întrucât pe aici traseul este mai lung.
08:50
Partidul populist de stânga Smer-SD câștigă alegerile parlamentare anticipate din Slovacia după numărarea a peste 99% din voturi, contrar sondajelor la ieșirea de la urne, care indicau o victorie a formațiunii pro-europene Slovacia Progresivă, plasată până la urmă pe locul doi, informează Radio România Actualități.
08:40
Cu o experiență de 12 ani in domeniul gastronomiei, Oleg Echim a reușit să gătească pentru mii și mii de gurmanzi, pe apă și pe uscat, rețete specifice din diferite țări sau chiar continente.
08:30
Guvernul Statelor Unite ale Americii a evitat o închidere a activității federale după ce atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au convenit asupra unui acord de finanțare pe termen scurt, relatează BBC, citată de HotNews.
30 septembrie 2023
22:10
O conductă de petrol a explodat în regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina. În consecință o casă privată a luat foc iar 9 persoane au fost rănite, inclusiv 2 copii. Cinci au fost internate în spital, scrie Ukrainskaia Pravda.
22:00
Nouă profesori din Republica Moldova au luat titlul de „Pedagogul Anului”. Evenimentul a adunat peste 4500 de profesori din toată țara. Cu toate că au o profesie onorabilă, aceștia spun că depun eforturi pentru a crește o generație care va aduce schimbarea.
20:30
Concursul republican „Pedagogul Anului” și-a desemnat cei 9 învingători. Profesorii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 de mii de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Cei de pe locul II au obținut câte 25 de mii de lei și Diploma de onoare a Ministerului Educației și Cercetării, iar cei de pe locul III - câte 15 mii de lei și Diploma de onoare a Ministerului.
19:50
În timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei alianțe a industriilor de apărare, din care urmează să facă parte producători de arme și echipamente militare din întreaga lume, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a avertizat că Moscova intenționează să pună mâna pe mai multe regiuni ucrainene. Într-un mesaj Telegram acesta a scris că „vor fi mai multe regiuni noi în Rusia”.
19:00
Peste 300 de observatori au fost acreditați, astăzi, pentru monitorizarea alegerilor locale care vor avea loc pe 5 noiembrie 2023, potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale. Astfel, din partea Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), în calitate de observatori internaționali, au fost acreditate 28 de persoane, iar alte 295, din partea Asociației obștești „Promo-LEX”, în calitate de observatori naționali.
18:20
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă și securitate, Josep Borrell, a sosit într-o vizită neanunțată la Odesa, transmite Ukrainskaia Pravda. Într-o postare pe contul său de Twitter, oficialul european a remarcat că Odesa este un oraș istoric frumos, care ar trebuie să fie pe primele pagini ale ziarelor pentru cultura sa și nu ca o țintă a războiului lui Putin.
17:20
Germania trebuie să transfere cât mai repede posibil rachetele de croazieră Taurus în Ucraina, iar militarii ucraineni au tot dreptul să atace ținte militare de pe teritoriul Rusiei cu orice armă, indiferent de originea acesteia. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei de Apărare a Parlamentului German, Marie-Agnes Strack-Zimmermann.
16:30
Problemele din sistemul de învățământ vor fi rezolvate gradual, întrucât este nevoie de timp și resurse, le-a spus ministrul Educației și Cercetării Dan Perciuc profesorilor care au participat ceremonia de decernare a câștigătorilor concursului republican „Pedagogul anului”. Totodată, oficialul a anunțat trei angajamente pe care și le asumă instituția pe care o conduce - asigurarea condițiilor bune de muncă pentru profesori, promovarea publică a educației și asumarea anumitor decizii nepopulare, dar necesare, a accentuat Dan Perciun.
16:10
„Stăpân” este, ca şi „vatră” sau „copil”, unul din acele cuvinte pan-balcanice de proveniență aparent incertă, căruia lingviştii români, în lipsă de altceva, se încăpățânează să-i atribuie o origine slavă.
15:40
Opinia societății, care este, în general, nefavorabilă unei posibile aderări a Republicii Moldova la NATO este influențată atât de moștenirea sovietică, în care Alianța era văzută ca un inamic, cât și de propaganda rusă, la care este supusă astăzi țara noastră, constată analiștii politici care au discutat subiectul într-o dezbatere publică la Agenția de presă IPN.
14:40
Ministerul Culturii a publicat programul funeraliilor prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță. Acesta a fost elaborat în conformitate cu testamentul scriitorului, pentru a-i aduce un ultim omagiu, notează instituția într-un comunicat.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:40
Autoritățile își doresc ca educația copiilor din Republica Moldova să devină o prioritate la nivel național, a declarat președinta Maia Sandu la ceremonia de premiere a câștigătorilor concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2023. Calitatea vieții în deceniile următoare, calitatea sistemului medical, a tuturor serviciilor statului, inclusiv calitatea clasei politice depind de educația pe care o oferim, a mai menționat președinta.
13:20
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit vineri, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Oficialii au reafirmat importanța relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, se arată Discuțiile au vizat progresele înregistrate de Republica Moldova în drumul său către UE, se arată într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene în țara noastră.
12:40
Începând din 24 septembrie, au trecut 100.417 persoane au trecut în Armenia din Karabah, din cele 120.000 care, potrivit datelor autorităților armene, locuiau acolo până la ultima agravare a conflictului, a comunicat secretarul de presă al Cabinetului de Miniștri al Armeniei, Nazeli Bagdasarian, scrie Rador.
12:00
Interpreta de muzică folk și muzică populară Maria Mocanu vine din Giurgiulești, raionul Cahul. În 1976 absolvește Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea filologie. Pe parcursul carierei sale a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică, jurnalistică și literară. A debutat cu muzică folk în 1980, la Radio Moldova.
11:30
2 octombrie a fost declarată zi de doliu Național în Republica Moldova, în legătură cu trecerea în neființă prozatorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, scriitor care a contribuit esențial la dezvoltarea literaturii, artei și culturii naționale. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu. Potrivit instituției Prezidențiale, la ora 12.00, se va cinsti memoria scriitorului Ion Druță, prin păstrarea unui moment de reculegere.
11:10
Trupul neînsuflețit al scriitorului Ion Druță urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, așa cum i-a fost dorința, scrie Observatorul de Nord.
11:00
Trupul neînsuflețit al scriitorului Ion Druță urmează să fie adus luni la Soroca, pentru a fi înhumat lângă Lumânarea Recunoștinței, așa cum i-a fost dorința, scrie Observatorul de Nord.
10:30
Ministerul Apărării Naționale (MApN) din România a alertat, vineri seara, în urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Galați, inforemază Agerpes.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.