ZdGust
https://zdgust.md/
Dinamica pentru ultimele 14 zile
Acum o oră
11:10
Gastrita la copii – o problemă tot mai frecventă și adesea trecută cu vederea. Din ce motive apare și ce semne are # ZdGust
Într-o lume în care stresul, alimentația dezechilibrată și medicamentele luate frecvent fac parte din viața multor familii, nici copiii nu sunt ocoliți de problemele digestive. Una dintre cele mai frecvente și subestimate afecțiuni la vârste fragede este gastrita – inflamația mucoasei stomacului. Există multe tipuri de gastrită însă simptomele gastritei la copii nu sunt întotdeauna [...]
Acum 2 ore
10:30
Crumpets englezești, asemănătoare clătitelor, sunt baza perfectă pentru un mic dejun dulce sau sărat # ZdGust
Crumpets în varianta clasică, la mic dejun, se servesc călduțe, cu unt topit și dulceață sau fructe coapte. În variantele sărate înlocuiesc pâinea. Ingrediente 170 de gr de făină de forță (din cea pentru pâine) 200 de ml de lapte integral cald (dar nu fierbinte) 50 de ml de apă, puțin călduță 3 gr de [...]
Acum 24 ore
18:30
Pentru cei care doresc să adopte o alimentație sănătoasă și echilibrată, EatingWell propune trei rețete de cine bogate în proteine, ușor de preparat și pline de savoare. Fiecare rețetă din acest plan este concepută pentru a fi preparată în trei pași simpli sau mai puțin, economisind timp fără a compromite gustul sau valoarea nutritivă. Ingredientele principale includ leguminoase precum [...]
17:40
Ministerul Energiei: Un nou record în producția de energie regenerabilă – 36% din consumul total de energie electrică # ZdGust
În luna aprilie, 36% din consumul total de energie electrică al țării a fost acoperit din surse regenerabile produse local. Această performanță reprezintă un record absolut și o creștere semnificativă față de luna martie, când ponderea energiei verzi locale era de aproximativ 23%, informează Ministerul Energiei. Conform datelor ministerului, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse [...]
16:50
„Procesul de reînnoire celulară încetinește pe măsură ce trecem de 50 de ani”. Ce se întâmplă cu pielea și patru sfaturi pentru îngrijire corectă # ZdGust
Pielea matură necesită o abordare complet diferită în materie de îngrijire. Nivelurile reduse de colagen și estrogen, împreună cu procesele naturale de îmbătrânire, transformă textura și aspectul tegumentului după vârsta de 50 de ani, transmite HotNews. „Procesul de reînnoire celulară încetinește pe măsură ce trecem de 50 de ani, iar celulele îmbătrânite rămân mai mult [...]
15:40
STUDIU/ Chiar şi la 1,5 grade de încălzire globală, creşterea nivelului mării ar putea fi dramatică # ZdGust
Creşterea nivelului mării va testa sever rezistenţa umanităţii până la sfârşitul secolului şi mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depăşeşte 1,5°C, au avertizat cercetătorii, relatează AFP, preluată de Agerpres, transmite G4Media. Rata de creştere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri şi, dacă tendinţa actuală continuă, s-ar putea dubla [...]
14:40
Supa de roșii este, potrivit healthshots.com, sățioasă, nutritivă și delicioasă. Poți să o servești caldă sau rece. Renunță la varianta la conservă și învață cum să prepari supă de roșii din roșii proaspete. Un bol de supă de roșii făcută în casă este un preparat de bază. Este un fel de mâncare savuros și nutritiv, preparat din roșii, [...]
13:20
Deși a fost înlocuită cu cafeaua sau ceaiurile, ciocolata caldă este una dintre acele băuturi care ne oferă mai multe beneficii decât ne-am putea imagina. Pe lângă aroma sa intensă și textura cremoasă, această băutură furnizează compuși naturali care pot ajuta la menținerea minții active, îmbunătățirea concentrării și protejarea memoriei în timp, relatează ABC. Ciocolata caldă, [...]
12:10
Un studiu recent publicat în revista Food & Function dezvăluie că bananele în smoothie poate diminua considerabil absorbția flavanolilor—compuși benefici pentru sănătatea cardiovasculară și cognitivă. Cercetarea, condusă de Universitatea din California, Davis, în colaborare cu Universitatea din Reading, a constatat că smoothie-urile care conțin banane reduc absorbția flavanolilor cu până la 84% comparativ cu cele fără banane, [...]
Ieri
11:00
Combinarea alimentelor este o filozofie alimentară cu rădăcini antice, dar care a devenit extrem de populară în ultimii ani. Susținătorii acestor diete cred că o combinare incorectă a alimentelor poate duce la boli, acumulare de toxine și probleme digestive. De asemenea, ei mai cred că o combinare corectă a alimentelor poate ajuta, potrivit healthline.com, la ameliorarea acestor [...]
09:50
Idei de mic dejun bogat în fibre care îți susțin digestia, echilibrul glicemic și reduc inflamația # ZdGust
Ce mănânci dimineața îți poate influența întreaga zi – de la nivelul de energie și digestie, până la modul în care corpul tău gestionează inflamațiile și glicemia, scrie G4Food. Fibrele nu sunt doar despre digestie – ele joacă un rol esențial în sănătatea metabolică și în prevenirea inflamațiilor cronice. Încearcă să-ți începi ziua cu una dintre [...]
20 mai 2025
18:00
Chiftelele se pot face din orice fel de carne, dar și din legume și leguminoase. În plus, dacă aveți o friteuză cu aer cald (sau cuptor) evitați prăjirea în ulei, iar chiftelele de legume vor ieși la fel de bune, notează G4Food. Ingrediente 1 dovlecel mai mare 1 morcov 2 ouă 50 de g de [...]
15:40
Consumul regulat de ceaiuri poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale, potrivit specialiștilor în nutriție. Anumite infuzii, datorită compușilor activi pe care îi conțin, pot contribui la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, notează G4Food. Ceaiul verde, derivat din planta Camellia sinensis, este recunoscut pentru conținutul său bogat în catechine, în special epigalocatechin galat (EGCG). Acești antioxidanți [...]
14:30
Uitarea este o parte firească a vieții noastre de zi cu zi. Se spune chiar că uităm ca să putem memora lucruri noi. Cu toții uităm din când în când unde ne-am pus cheile, pantofii sau rujul ori ce trebuia să cumpărăm de la magazin. Aceste momente pot fi cauzate de stres, insomnie sau suprasolicitare [...]
13:10
Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, alegerea gustărilor potrivite este esențială pentru menținerea nivelului stabil al glicemiei și pentru evitarea fluctuațiilor bruște ale zahărului din sânge. Conform unui articol publicat de Healthline, există numeroase opțiuni de gustări care nu doar că sunt delicioase, dar și benefice pentru controlul glicemiei. Ouă fierte tari Un ou fiert tare [...]
Mai mult de 2 zile în urmă
11:50
Ce mănânci și ce eviți în timpul tratamentului cu antibiotice. Recomandările nutriționistului # ZdGust
Atunci când suntem diagnosticați cu o infecție bacteriană, medicul ne prescrie tratament cu diverse medicamente, deseori antibiotic, scrie G4Food. Ce nu trebuie să faci atunci când vine vorba de utilizarea unui antibiotic? Este important să luăm antibioticul pe întreaga perioadă recomandată de medic și nu pe mai puține zile sau mai multe. Chiar dacă simptomele [...]
10:40
Rolul consilierii psihologice pentru părinți: când devine o necesitate pentru menținerea echilibrului familial # ZdGust
Stările emoționale și comportamentele unui părinte pot influența întregul echilibru familial. Iar atunci când în familie există un copil cu dizabilitate, provocările sunt și mai mari, deseori, sprijinul psihologic devenind esențial. Consilierea psihologică oferă părinților instrumentele necesare pentru a face față stresului, pentru a înțelege mai bine emoțiile și a întări relațiile cu cei dragi. [...]
09:40
Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu, care susține sănătatea inimii, oaselor, stării de spirit și somnului. Today.com propune trei rețete care te ajută să le adaugi în alimentația ta. Magneziul este un mineral esențial care susține sute de reacții enzimatice necesare funcționării corecte a organismului. Dacă nu consumi suficient din acest nutrient – cum [...]
19 mai 2025
18:20
Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate # ZdGust
Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire. Acești compuși naturali combat stresul oxidativ, reduc inflamația și susțin metabolismul, factori esențiali în controlul greutății corporale, notează Healthshots. Iată câteva alimente și băuturi recomandate pentru aportul lor ridicat de antioxidanți: 1. Citrice Fructele precum lămâile, portocalele și grepfruturile sunt surse [...]
17:10
Potrivit experților în nutriție, consumăm din ce în ce mai mult zahăr. Reducerea consumului de zahăr ar trebui să fie obligatorie pentru a duce o viață mai sănătoasă. Pentru persoanele cu diabet sau care nu se pot opri din a consuma dulciuri, îndulcitorii sunt o opțiune bună, cu măsură, căci nu se cunosc toate efectele [...]
16:10
Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei # ZdGust
Menținerea unui nivel stabil al glicemiei este esențială pentru sănătatea metabolică, în special pentru persoanele cu diabet sau prediabet, potrivit Helthline. Creșterile bruște ale glicemiei pot duce la oboseală, foame excesivă și, pe termen lung, la complicații grave precum diabetul de tip 2, boli cardiovasculare și afecțiuni renale. Iată 12 metode susținute de cercetări pentru a [...]
15:10
Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente # ZdGust
Auzim mereu despre pseudocereale și nu e foarte clar care e diferența dintre ele și mai ales de unde necesitatea acestei clasificări. Cerealele sunt semințele unor plante care aparțin gramineelor și sunt semințe monocotiledonate, cum ar fi grâul și alte câteva din aceeași familie. În timp ce pseudocerealele sunt semințele unor plante care nu aparțin [...]
14:10
Dacă îți dorești un desert simplu, sănătos și fără zahăr rafinat, acest brownie cu banane, cacao și afine este alegerea perfectă, scrie G4Food. Ingrediente Pentru aluat 165 de g de fulgi de ovăz sau făină de ovăz 360 de ml de lapte (eu am pus fără lactoză, merge și vegetal) 3 banane nu prea mari, [...]
13:10
Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete # ZdGust
Mulți dintre noi presupunem că frigiderul este soluția universală pentru păstrarea prospețimii alimentelor. Totuși, conform unui articol publicat de EatingWell, anumite produse nu se păstrează mai bine în frigider, ci în afara lui în condiții specifice. Iată șase alimente care beneficiază de o depozitare alternativă: Busuioc Busuiocul preferă un mediu cald și umed. Pentru a-i prelungi [...]
12:10
Consumul excesiv de apă minerală carbogazoasă favorizează sau nu formarea pietrelor la rinichi. Ce spun experții # ZdGust
Apa carbogazoasă ocupă mai mult spațiu pe rafturile magazinelor decât acum cinci-zece ani. Atât variantele aromate, cât și cele nearomate sunt fără îndoială hidratante și au devenit o alternativă populară la apa simplă. Efervescența sa oferă o textură similară cu cea a altor băuturi carbogazoase, precum sucurile, transmite G4Food. Pietrele la rinichi sunt depozite solide, [...]
11:00
Multe persoane confundă pielea uscată cu pielea deshidratată, deși ele presupun nevoi diferite. Pentru a ști dacă trebuie să aplici o cremă care hidratează sau una care hrănește cu uleiuri, este important să înțelegi care este problema pielii tale, explică Healthline. Ce este pielea deshidratată? Pielea deshidratată are lipsă de apă. Poate apărea la orice [...]
09:50
Florile de soc nu sunt doar aromate, ci și benefice pentru sănătate. Au proprietăți antiinflamatorii, diuretice, detoxifiante și pot stimula imunitatea. În combinație cu sucul de mere, bogat în vitamine, antioxidanți și pectină și cu portocala, sursă naturală de vitamina C, această băutură devine nu doar răcoritoare, ci și hrănitoare, scrie Webmd. Socata este una dintre [...]
18 mai 2025
17:30
Psihologia comunitară: modul în care indivizii se raportează la societate. De ce este importantă # ZdGust
Psihologia comunitară este un domeniu care studiază modul în care oamenii se raportează la societate și comunitate. Te-ai întrebat vreodată cum pot oamenii să fie mai implicați în comunitatea lor? Sau cum pot problemele comunității să afecteze sănătatea și starea de bine a fiecăruia? Aceste întrebări sunt în centrul psihologiei comunitare, un domeniu important pentru [...]
16:00
Îndulcitorii naturali – în special siropul de arțar și mierea – au devenit foarte populari în rețetele de pe rețelele sociale. Dar pe care ar trebui să îl folosești? Și sunt ei cu adevărat mai sănătoși decât zahărul obișnuit? Atât siropul de arțar, cât și mierea sunt considerați îndulcitori naturali, spune nutriționista Grace Derocha, potrivit today.com. [...]
13:10
Compostarea este un proces prin care materia organică, precum frunzele și resturile alimentare, se descompune și se transformă în sol. Este o metodă eficientă de a recicla deșeurile din gospodărie, de a îmbunătăți calitatea solului, de a crește retenția apei și de a preveni eroziunea. Procesul nu este complicat și poate deveni un obicei simplu [...]
12:00
Zilele aglomerate sau lipsa de energie pot face dificilă pregătirea meselor. Totuși, există opțiuni rapide care nu implică gătit și care pot asigura un aport nutrițional echilibrat. Potrivit specialiștilor Platejoy, mesele rapide, fără foc, pot fi o soluție eficientă în perioadele solicitante. Cu ajutorul ingredientelor ușor de combinat, este posibil să fie asigurate proteinele, fibrele [...]
11:10
Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea # ZdGust
Reflexologia este o terapie complementară, utilizată pentru ameliorarea durerii, a tulburărilor de somn, a anxietății și a altor condiții. Practica presupune aplicarea presiunii asupra anumitor puncte din corp, iar în medicina tradițională chineză, aceste puncte sunt considerate a fi conectate cu alte organe sau sisteme, Verywell Health. Reflexologia este asociată cu o serie de efecte [...]
09:50
Ce conține un mic dejun tradițional francez. Deși croissantul cu unt este un simbol parizian, fiecare regiune a Franței are propria sa „delicatesă matinală” # ZdGust
Pentru mulți oameni, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – un moment în care începi ziua cu energie și, adesea, cu cei dragi alături. Dar ce presupune, de fapt, un mic dejun franțuzesc? Istoria micului dejun în Franța Micul dejun, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu a existat dintotdeauna în viața cotidiană [...]
17 mai 2025
17:50
Reptilele care trăiesc în sere sunt eficiente în combaterea unor dăunători importanți pentru horticultură # ZdGust
Institutul Andaluz de Cercetare și Formare în Agricultură, Pescuit și Alimentație (IFAPA) a început lucrările de identificare și cuantificare a reptilelor din sere, pentru a evalua beneficiile pe care acestea le oferă fermierilor în controlul dăunătorilor și menținerea echilibrului ecosistemului, transmite G4Food. Studiul, dezvoltat de grupul de cercetare în control biologic al IFAPA, cu asistență [...]
16:40
Mecanismul biologic prin care trec roșiile atunci când se coc este același cu cel al îmbătrânirii umane # ZdGust
Mecanismul care stă la baza coacerii roșiilor este același mecanism prin care îmbătrânesc oamenii și animalele, arată un nou studiu citat de agenția italiană de știri Ansa, potrivit G4Food. Este vorba de procesul de autofagie, un proces esențial care permite celulelor să elimine și să recicleze componentele deteriorate, despre care studiul a descoperit că are loc [...]
15:00
Lămâile, în întregimea lor, au proprietăți nutriționale care le fac aproape medicinale. Cercetările susțin că în coaja lămâilor se află, conform G4Food, de cinci până la 10 ori mai multe vitamine decât sucul în sine. Lămâile sunt pline de vitamine și minerale precum tiamina, riboflavina, fierul, magneziul, vitamina B6, calciul, potasiul, cuprul, acidul folic și din nou, [...]
14:00
Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos # ZdGust
Fibrele, care se găsesc în multe fructe și legume, sunt printre cei mai greu de atins nutrienți în cantitatea necesară zilnic. Sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți, iar pentru a menține un intestin sănătos – care influențează multe aspecte ale stării tale generale de bine – trebuie să consumi o cantitate suficientă în fiecare [...]
12:30
Călătorii Culinare National Geographic lansează in luna mai noul documentar gastronomic cu Stanley Tucci, actor premiat cu Emmy şi Golden Globe: „Tucci în Italia” # ZdGust
„Tucci în Italia” va debuta în 25 mai, la ora 20:00, la National Geographic, urmată de către un episod săptămânal. Documentarul îl urmăreşte pe actorul câştigător al premiilor Emmy şi Golden Globe, Stanley Tucci, în timp ce călătoreşte dincolo de destinaţiile turistice cunoscute, pentru a descoperi tradiţiile autentice din Toscana, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Abruzzo şi [...]
11:10
„Cadavrele animalelor acoperă plajele”. O algă toxică a ucis exemplare din peste 200 de specii marine din sudul Australiei # ZdGust
Proliferarea unei alge toxice a ucis exemplare din peste 200 de specii marine din sudul Australiei în ultimele săptămâni, au dezvăluit oameni de ştiinţă şi organizaţii pentru protecţia naturii, informează AFP, potrivit G4Food. Această algă, cunoscută sub numele de Karenia mikimotoi, a apărut în regiune în luna martie şi este responsabilă pentru moartea unor exemplare [...]
09:30
Kefirul și iaurtul sunt alimente fermentate care conțin bacterii benefice numite probiotice. Iaurtul este obținut cu ajutorul culturilor bacteriene, iar kefirul prin utilizarea granulelor de kefir (culturi vii care fermentează laptele și se multiplică), scrie Verywell Health. Ambele sunt produse, de regulă, din lapte de vacă, dar există și variante din lapte vegetal sau de [...]
16 mai 2025
17:40
Deși pieptul de pui este adesea recomandat ca sursă principală de proteine datorită conținutului ridicat și a profilului nutrițional echilibrat, există alimente care pot furniza cantități egale sau chiar mai mari de proteine, unele având și beneficii suplimentare pentru sănătate. Specialiștii în nutriție subliniază importanța diversificării surselor proteice în alimentația zilnică, nu doar pentru a [...]
16:40
Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice # ZdGust
Suedia va aloca suplimentar 1,7 milioane de dolari proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul este cofinanțat de Norvegia și are un buget total de aproximativ 10,2 milioane de dolari, potrivit unui comunicat PNUD. Proiectul „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor” urmărește să crească reziliența climatică și economică [...]
15:50
Multe celebrități, folosesc sauna pentru recuperarea musculară, reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și funcționarea plămânilor. Lady Gaga, spre exemplu, folosește sauna cu infraroșu în fiecare zi pentru a reduce inflamația osoasă cauzată de o accidentare veche la șold, relatează Verywell Health. Autoarea articolului Alyssa Anderson a decis să testeze beneficiile saunei, folosind sauna din sala de sport pe [...]
14:50
Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor # ZdGust
Cititul are multe beneficii pentru sănătate. Lectura zilnică poate contribui la prelungirea vieții, încetinirea degradării cognitive, îmbunătățirea somnului, reducerea stresului, scrie Verywell Health. Cititul ar putea fi cheia unei vieți mai lungi. Un studiu realizat în 2016 de cercetători de la Yale University School of Public Health arată că lectura cărților ar putea reduce mortalitatea [...]
13:50
Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi # ZdGust
O rutină zilnică de îngrijire a pielii presupune produse aplicate într-o ordine specifică, în funcție de tipul de ten. Potrivit specialiștilor, o rutină corect structurată ajută la menținerea sănătății pielii și la prevenirea iritațiilor sau a problemelor dermatologice. Ordinea corectă de aplicare a produselor Aplicarea produselor în ordinea greșită poate reduce eficiența acestora. De exemplu, [...]
12:50
Pentru că supele niciodată nu ne pot dezamăgi și pentru că, deși e mai, dar frigul de afară încă ne dă bătai de cap, un prânz cald și cremos, după rețeta Valerie’s Food este fix ceea ce te-ar face să simți mai bine. Ingrediente: 250 g linte 500 g costițe afumate 1 morcov mare 1 ceapă roșie 300 g rădăcină de țelină 1 tulpină [...]
11:50
Dopamina este o substanță chimică din creier care controlează mișcările, starea emoțională, calitatea somnului și capacitățile cognitive. Atunci când nivelul de dopamină este prea scăzut, pot apărea probleme precum tremurul, tristețea, anxietatea, oboseala sau dificultăți de concentrare. Lipsa de dopamină este asociată cu afecțiuni precum boala Parkinson. Pentru a fi tratată corect, este important să [...]
10:40
Uleiul din semințe de dovleac este promovat ca remediu natural pentru căderea părului, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. Potrivit experților citați de publicația Verywell Health, unele studii arată că acesta poate stimula creșterea părului, însă, totodată, utilizarea lui nu este recomandată persoanelor cu alergii sau afecțiuni dermatologice. Cum poate funcționa uleiul din semințe de [...]
09:50
În cazul în care credeai că ai epuizat toate rețetele cu ouă pentru micul dejun, află că te-ai înșelat. De această dată îți propunem o rețetă neobiușnuită, dar sățioasă. Cartofi umpluți cu ouă, brânză, bacon și smântână. Ingrediente: 4 cartofi medii, bine spălați 4 felii de bacon tăiate (aprox. ½ cană) ¾ cană de brânză [...]
15 mai 2025
18:40
Pe măsură ce bananele se coc, trec de la o textură fermă și o culoare verde la o textură moale și o culoare galbenă intens. Aceste schimbări vin și cu o modificare în compoziția nutrițională, în special în ceea ce privește tipul de fibre. Nutriționista Monica Auslander Moreno, fondatoarea centrului Essence Nutrition din Miami, explică, [...]
©2004—2025 News.yam.md.
Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.