Victoria Furtună: “Dacă guvernul va continua să pună interesele externe înaintea celor interne, în câțiva ani nu va mai exista nimeni în țară care să-i sperie cu tancurile rusești sau războiul hibrid“

Liber TV, 4 ianuarie 2025 13:00

“Republica Moldova nu are viitor dacă rămâne ancorată în trecutul istoric și în influențele externe ale Occidentului, fără a se concentra pe bunăstarea cetățenilor săi”. Declarația a fost făcută de fosta candidată la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, care a criticat guvernarea pentru criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. “Criza energetică actuală este un exemplu clar al modului în care interesele externe și marile corporații ne forțează să îndurăm tarife mari pentru energie, în timp ce alte state, precum SUA, beneficiază de pe urma crizei. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe propriul interes național, așa cum a făcut Germania după al Doilea Război Mondial, când a pus bunăstarea propriilor cetățeni pe primul loc, devenind una dintre cele mai puternice economii ale lumii”, a scris Victoria Furtună pe Telegram.Potrivit fostului procuror anticorupție, în loc să urmăm exemplul țărilor precum Turcia, care mențin relații economice echilibrate cu atât Occidentul, cât și cu Rusia, noi continuăm să luptăm pentru interese externe.”Astăzi, ni se cere să acceptăm tarifele mari și să nu protestăm, sub pretextul că acestea sunt un „preț al libertății”. În realitate, aceste creșteri ale tarifelor reflectă eșecul unei guvernări care, în opinia mea, dăunează grav poporului moldovean”, a mai scris Victoria Furtună.Potrivit ei, Republica Moldova pierde nu doar bani, ci și o națiune întreagă.”Sute de mii de moldoveni pleacă în străinătate și nu se mai întorc, contribuind la economiile altor țări. Dacă guvernul va continua să pună interesele externe înaintea celor interne, în câțiva ani nu va mai exista nimeni în țară care să-i sperie cu tancurile rusești sau războiul hibrid”, a conchis Victoria Furtună.Vineri, 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife majorate atât pentru energia electrică, cât și pentru căldura centralizată. Astfel, în Chișinău, consumatorii finali vor plăti în continuare 4,68 lei per kW/h pentru energia electrică și 2.510 lei per Gcal pentru căldura centralizată. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum o oră
19:50
Numărul morților după cutremurul de marți, din Tibet, a ajuns la 126. „Un total de 126 de morţi şi 188 de răniţi au fost confirmaţi marţi la ora 19:00 (11:00 GMT)”, a anunţat agenţia oficială de presă Xinhua. Bilanţul anterior indica 95 de morţi, transmite antena3.roShigatse este sediul Panchen Lama, una dintre cele mai importante figuri din budismul tibetan, a cărui autoritate spirituală este a doua după Dalai Lama.Presa de stat chineză a raportat că cutremurul a avut o magnitudine ceva mai mică de 6,8, și a distrus peste 1.000 de case. Postările pe rețelele sociale arată clădiri care se prăbușesc în timpul replicilor puternice.Oficialii se tem că mai pot avea loc cutremure în zonă, dar „probabilitatea unui seism mai mare este scăzută”.Forțele aeriene chineze au fost trimise pentru misiuni de salvare, de asemenea au fost trimise drone în zona afectată, care se află la poalele Muntelui Everest și unde temperaturile sunt acum mult sub zero. În zonă a fost întreruptă furnizarea de apă și energie electrică.Președintele chinez Xi Jinping a cerut să fie depuse eforturi de căutare și salvare pentru a minimiza numărul victimelor.În timp ce în Nepal s-au simțit cutremure, nu au fost raportate pagube sau victime, a declarat pentru AFP un oficial local din regiunea Namche din Nepal, lângă Everest.Institutul pentru analiza seismelor din Tibet a declarat marți pentru BBC că nu sunt informații cu privire la victime, deoarece încă se fac verificări.În regiunea, care se află lângă o falie majoră a plăcilor tectonice indiene și eurasiatice, au loc frecvent activități seismice. În 2015, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, a ucis aproape 9.000 de oameni și a rănit peste 20.000.
Acum 2 ore
18:50
Inundațiile grave au afectat mai multe zone din Anglia, marți, iar trei aeroporturi s-au închis temporar, din cauza zăpezii abundente. Au fost emise peste 200 de avertizări de inundații în Marea Britanie, după ce apele au depășit malurile râurilor au afectat satele și terenurile agricole.A fost emisă o avertizare de inundații grave, scrie AP News, indicând condiții care pun viața în pericol, pentru râul Soar din Leicestershire, unde mai multe parcuri de rulote se află pe terenuri joase. Fotografiile surprinse de drone au arătat cum rulotele din Barrow Upon Soar sunt înconjurate de ape noroioase, iar o mașină este scufundată până la ferestre.Pistele aeroporturilor din Manchester și Liverpool, în nord-vestul Angliei, și Aberdeen, în nord-estul Scoției, au fost închise marți dimineață, în timp ce echipele curățau zăpada și gheața.Mai multe linii de tren și drumuri importante au fost, de asemenea, închise din cauza condițiilor meteo extreme, în timp ce zăpada și gheața au provocat perturbări în nordul Angliei și Scoției.Luni, zeci de persoane au fost salvate din case inundate și mașini blocate, în Midlands, iar sute de școli au fost închise în prima zi de cursuri din 2025, în zonele nordice ale Regatului Unit.
Acum 6 ore
16:00
Marcela Paladi, tânăra din Capitală care a suferit grav în urma accidentului de pe viaduct, a dezvăluit că va deveni în curând mămică pentru prima oară.Anunțul a fost făcut recent pe contul său de Instagram.„Eu am o frază pe care mereu o zic: să fim în primul rând recunoscători și mulțumitori pentru atât, cât avem, mai apoi să cerem. În noaptea dintre ani, faceți loc măcar unui singur minut de-a șopti un „Iartă-mă” și un „Mulțumesc”, de-a recapitula anul ce trece, iar cu noul bagaj de cunoștințe să intrăm cu inima curată în 2025.Cu emoții și mare entuziasm anunț că, în 2025, familia noastră se va mări… iar eu m-am dat în gaşca graviduțelor! În 2025, fraza mea „the girl with prosthetics legs” o voi completa cu „mom of a boy””, a scris Marcela Paladi.
15:50
România și Republica Moldova au cerut Comisiei Europene derogarea temporară de la achiziția de certificate de CO2 pentru producția de energie electrică din România care merge în Republica Moldova, unde este stare de urgență energetică, a spus ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, potrivit Rador Radio România.În ultimele zile, jumătate din gazele consumate în Moldova au provenit din România.“Problema este prețul, pentru că atunci când ai o producție bazată pe gaz și cu atât mai mult pe cărbune, prețul este mult mai mare din cauza certificatelor de CO2”, a spus Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, la DIGI24, întrebat fiind despre tranzacțiile cu energie electrică prin care România sprijină acum Republica Moldova, care a rămas fără cea mai importantă sursă, după ce Gazprom a oprit fluxurile de gaze inclusiv către centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, scrie renergy.md.“Noi ne-am adresat Comisiei Europene, comisarului pentru energie comisarului pentru mediu, atât eu, cât și premierul Recean, care a scris Comisiei, și le-am solicitat o derogare temporară de la plata acestor certificate de CO2, care pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 lei MWh până la peste 1.000 lei MWh”, a spus ministrul energiei.“Luni am o nouă discuție”, a spus ministrul, care a mai afirmat că această exceptare de la plata certificatelor de carbon “ar ajuta într-adevăr Guvernul Republicii Moldova să suporte această cheltuială”.Energocom are deja încheiat un contract bilateral cu Nuclearelectrica, pentru livrare de energie la puterea de 100 MW, și, din ce a anunțat compania de la Chișinău, se poartă în continuare discuții cu OMV Petrom pentru a livra 100 MW de la centrala pe gaze de la Brazi, precum și cu Complexul Energetic Oltenia, pentru alți 100-200 MW de la termocentralele pe lignit.
Acum 12 ore
12:40
„În Canada, tranzițiile politice se fac ordonat, chiar și în vremuri de criză. În Moldova, însă, actualul Guvern continuă să ignore nevoia urgentă de schimbare”. O spune liderul PSDE, Tudor Ulianovschi, făcând referire la demisia prim-ministrului Canadei, Justin Trudeau. Potrivit lui, acest lucru demonstrează o lecție de maturitate politică. „Oare Prim-ministrul Recean nu se poate inspira de la Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau și să demisioneze în ziua Crãciunului pe stil vechi?”, se întreabă Ulianovschi într-o postare pe rețelele sociale.  „Prim-ministrul Justin Trudeau și-a anunțat retragerea din fruntea Partidului Liberal, demonstrând că politica poate fi despre responsabilitate și reînnoire. Întrebarea este simplă: când vom vedea astfel de gesturi și în Republica Moldova? În Canada, tranzițiile politice se fac ordonat, chiar și în vremuri de criză. În Moldova, însă, actualul Guvern continuă să ignore nevoia urgentă de schimbare”, a scris Tudor Ulianovschi. Potrivit lui, e timpul ca liderii noștri să înțeleagă că menținerea încrederii publice necesită acțiuni curajoase, nu doar promisiuni goale.  „Stimată dnă Președinte, ce mai așteptați? După schimbarea clasei politice în SUA, Canada (unde Partidul Conservator va reveni în forță), Italia, Slovacia, Germania, Franța, și alte state din Europa, în câteva luni veți vedea o altă majoritate parlamentară și în Republica Moldova. Dar pentru a vã menține rolul de arbitru constituțional al scenei politice al țării și pentru a salva imaginea partidului PAS pe care totuși îl conduceți din umbră este obligatoriu schimbarea actualului Guvern”, a mai scris liderul PSDE. Potrivit lui Tudor Ulianovschi, exemplul Canadei arată că schimbarea e posibilă atunci când liderii înțeleg să facă un pas înapoi pentru binele țării. „Oare când vom vedea o asemenea maturitate politică și în Moldova?”, a conchis acesta.Luni, 6 ianuarie, Premierul Canadei Justin Trudeau a anunțat că va demisiona din funcția de președinte al partidului social, dar va rămâne deocamdată prim-ministru.
12:30
Așa-zisele autorități din stânga Nistrului au modificat orarul deconectărilor în evantai. Astfel, începând cu data de 7 ianuarie, lumina va fi stinsă de la 8:00 până la 12:00 și de la 16:00 până la 20:00. Cei mai afectați vor fi cetățenii din Tiraspol, Rîbnița, Grigoriopol, Slobozia, Dubăsari, Tighina, Camenca. Autoritățile afirmă că volumul de energie produsă nu este suficient pentru a acoperi consumul. Noul regim de furnizare a energiei electrice va permite ajustarea consumului de energie la nivelul pe care îl pot asigura obiectivele generatoare. În plus, aceasta va contribui la reducerea riscului de avarii în rețele din cauza utilizării frecvente a echipamentelor electrice.Graficul deconectărilor în evantai a fost schimbat de administrația de la Tiraspol. Începând de astăzi, 7 ianuarie, localnicii vor rămâne fără energie electrică între orele 12:00 și 16:00, apoi între orele 20:00 și 00:00, comunică presa de la Tiraspol. Malul stâng este asigurat cu energie electrică de la MGRES, care funcționează pe bază de cărbune, și de la Hidrocentrala de la Dubăsari. Centrala de la Cuciurgan ar dispune de rezerve de cărbune până la sfârșit de ianuarie.
12:30
Consumul de energie electrică în Republica Moldova, pentru data de 6 ianuarie 2025, a fost acoperit pe deplin, fără a fi înregistrat deficit de energie electrică. Potrivit informațiilor Celulei de Criză de la Guvern, consumul va fi asigurat în totalitate și pentru ziua de astăzi, 7 ianuarie, fără a fi nevoie de apelat la contractele de avarie. Conform prognozelor, acesta va fi cu 17% mai mic față de 6 ianuarie, în contextul zilelor libere și repausului unor companii.Sursele utilizate pentru asigurarea consumului pe 6 ianuarie includ:SA „Termoelectrica” –  28,31%SA „CET-Nord” –  3,87%Întreprinderea de Stat „NHE Costești”–  1,06%Energie regenerabilă –  10,92%Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 55,83%.Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 400 MW, pentru data de 7 ianuarie, a contribuit la consolidarea securității energetice.Aferent malului stâng, acoperirea consumului urmează a fi efectuată de către MGRES care funcționează pe combustibil alternativ - cărbune. Din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică.Începând cu 7 ianuarie, întreruperile programate de energie electrică s-au dublat și vor avea loc de două ori pe zi, câte 4 ore fiecare. Motivul revizuirii graficului este dezechilibrul dintre consum și producția de resurse energetice. Noul regim de furnizare a energiei electrice este aplicat pentru ajustarea consumului de energie la nivelul pe care îl pot asigura obiectivele generatoare și reducerea riscului de avarii în rețele din cauza utilizării frecvente a echipamentelor electrice. Astfel, o parte din locuitorii regiunii vor rămâne fără energie electrică între orele 08.00-12.00 și 16.00-20.00, iar alții între orele 16.00-20:00 și 20.00-00.00.Deconectările menționate includ și localitățile Copanca și Varnița. Conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 6 ianuarie, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi conectate  la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Această măsură va asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor. De asemenea, în urma deciziei CSE, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis 7 generatoare electrice pentru mai multe obiective sociale din raioanele Dubăsari și Anenii Noi.Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 6 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente. Presiunile în segmentele sistemului de transport, gestionat de SRL „Vestmoldtransgaz”, sunt în limitele parametrilor funcționali. 
12:20
„Crăciunul este mai mult decât o sărbătoare – este momentul în care ne reamintim cât de importante sunt iubirea, bunătatea și generozitatea”. Este mesajul liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, cu ocazia Crăciunului pe stil vechi. Potrivit lui, este perioada în care familia devine centrul universului nostru, iar valorile autentice ne apropie unii de alții. „Această sărbătoare sfântă ne oferă ocazia să ne deschidem inimile, să prețuim oamenii dragi din viața noastră și să împărtășim lumină și căldură. Vă doresc să aveți parte de bucurie, liniște și clipe minunate în această perioadă magică, iar Crăciunul să vă inspire să pășiți cu încredere și speranță în noul an. Crăciun Fericit!”, a scris Renato Usatîi.
12:10
În urma decizie Comisiei pentru Situații Excepționale din 6 ianuarie 2025 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne a livrat șapte generatoare electrice pentru mai multe obiective sociale din raionul Anenii Noi și Dubăsari. Dispozitivele care vor asigura cu energie electrică  mai multe obiective de menire socială au ajuns deja la destinație. Salvatorii au transportat trei generatoare electrice în localitatea Cocieri, raionul Dubăsari unde acestea vor asigura funcționarea sistemului de alimentare cu apă a localității, dar și a Grădiniței Creșă „Garofița”. Alte patru dispozitive au fost livrate în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi pentru asigurarea funcționalității Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița,  Primăriei satului Varnița, dar și Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio”. Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului.
12:10
Autoritățile din regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, ar trebui să accepte ofertele alternative de aprovizionare cu energie, a transmis Comisia Europeană, în timp ce tensiunile politice cresc după decizia Rusiei de a-și întrerupe fluxul de gaze naturale, scrie Politico.Sute de mii de oameni din Transnistria au rămas fără încălzire și apă caldă, după ce firma energetică de stat a Rusiei, Gazprom, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung de tranzit al gazelor prin Ucraina vecină.„Înțelegem că guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ceea ce nu a fost acceptat până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri externe.Hipper răspundea la o întrebare adresată de Politico, care în această săptămână a publicat o corespondență ce dezvăluie că conducerea pro-Kremlin a Transnistriei, cu sediul în orașul Tiraspol, a refuzat ofertele moldovenești de a-i furniza gaz de pe piața europeană și a refuzat ofertele de ajutor umanitar.„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a spus Hipper.Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie și locuințe, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru cu Republica Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune. „Continuăm să avem schimburi constante cu autoritățile moldovenești pentru a atenua orice consecințe ale încetării furnizării de gaze rusești către țară”, a adăugat ea.
12:00
„Nașterea este începutul vieții, Nașterea Domnului este începutul lumii și credinței. Noi, credincioșii, știm că omenirea a ieșit din întunericul sufletului odată cu Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos”. Este mesajul fostului candidat la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună cu ocazia Crăciunului pe stil vechi. „Vă îndemn să privim dincolo de datele din calendar și să ne întoarcem la origini, la lumina creatoare de Dumnezeu, care ne oferă iubire pură, credință sacră și puterea de a lupta pentru valorile și tradițiile primite de la bunici drept moștenire a neamului. Fiecare etapă a vieții, fiind nepoți, copii, părinți sau bunici poartă cu sine magia acestei sărbători. Este un timp în care proslăvim Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, dar și un timp pentru a ne întoarce spre rădăcinile noastre - locuri și oameni dragi care ne modelează identitatea. Vă doresc un Crăciun binecuvântat, plin de lumină și bucurie, reîntâlnirea cu cei dragi și să savurați din plin. Fie ca magia sărbătorilor să vă umple inimile cu pace și credință”, se arată în mesajul Victoriei Furtună, filmat în fața Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău.https://www.youtube.com/shorts/YtP6-nRvJqw
11:40
Patru persoane au fost evacuate în ajun de Crăciun dintr-un incendiu. Cazul a avut loc pe 6 ianuarie 2025 într-o gospodărie de pe strada Cahul nr.88 din orașul Bălți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:36. Potrivit primelor informații o anexă a unei case de locuit a fost cuprinsă de flăcări. La fața locului în mod de urgență au fost trimise trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși la destinație angajații Direcției regionale căutare salvare nr.2 din municipiul Bălți au stabilit că o încăperea este cuprinsă de flăcări. Pompierii au evacuat în mod de urgență din interiorul locuinței și anexei patru persoane care zăceau la podea. Un bărbat în vârstă de 36 de ani și două femei cu vârstele de 63 și 53 de ani au  supraviețuit incendiului și  au fost transportați în stare inconștientă la spital, iar un bărbat în vârstă de 67 de ani care de asemenea a fost evacuat de pompieri a murit, decesul acestuia fiind constatat de serviciul medical ajuns la fața locului. Datorită intervenției prompte a echipelor de salvatori, arderea nu a obținut răspândire. Primele cercetări efectuate la fața locului au arătat că incendiul cel mai probabil s-ar fi produs de la o țigară nestinsă. Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite. În acest context IGSU atenționează repetat cetățenii că fumatul în locuințe, dar și neatenția la utilizarea surselor de aprinde poate provoca incendii cu urmări fatale. În ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 40 situații de risc.
11:30
„Crăciunul este sărbătoarea care ne aduce împreună și ne reamintește cât de prețioși sunt oamenii din jurul nostru”. Este mesajul primarului general al municipiului Chișinău cu ocazia Crăciunului pe stil vechi.   „Vă doresc pace și liniște în suflet, dar și în casele Dumneavoastră. Să nu uităm că, în primul rând, suntem exemplu pentru copiii noștri și schimbarea începe cu fiecare dintre noi. Crăciun fericit, alături de cei dragi!”, a scris Ion Ceban. 
10:20
Președinta Maia Sandu a felicitat creștinii ortodocși cu sărbătoarea Nașterii Domnului. “Crăciun fericit și binecuvântat tuturor! În aceste zile sfinte, să ne bucurăm de căldura familiei, să fim mai buni unii cu alții și să păstrăm în inimă lumina acestei sărbători”, a scris Maia Sandu pe rețelele sociale.Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi. Nașterea Domnului se sărbătorește la o distanță de 13 zile față de Crăciunul pe stil nou.
10:10
Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul pe rit vechi. Nașterea Domnului se sărbătorește la o distanță de 13 zile față de Crăciunul pe stil nou. Tot astăzi, biserica ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Botezătorul.Conform obiceiului, copiii și tinerii colindă casele rudelor și prietenilor pentru a aduce vestea bună a nașterii Pruncului Sfânt.A doua zi de Crăciun, pe 8 ianuarie, este prăznuit Soborul Născătoarei de Dumnezeu, iar pe 9 ianuarie se pomenește Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.În Republica Moldova zilele de 7 și 8 ianuarie sunt declarate zile libere.Mulți dintre creștinii ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe stil nou, însă există comunități și regiuni în care este păstrată tradiția de a sărbători Crăciunul pe rit vechi. Printre acestea se numără comunităţile din Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria sau Georgia.Expresia stil vechi face referire la calendarul iulian, predominant în întreaga Europa, în Evul mediu. Calendarul iulian a fost introdus în 46 î.Hr de către Iulius Cezar, intrând în uz în anul 45 î.Hr. Acest tip de calendar a fost ales după mai multe consultări și calculat prin aproximarea anului tropic.Anul tropic este cunoscut și sub denumirea de an solar și reprezintă timpul de care Soarele are nevoie pentru a se întoarce în aceeași poziție în ciclul anotimpurilor, văzut de pe Pământ.Calendarul iulian are un an obișnuit de 365 de zile, împărțit în 12 luni, cu un an bisect adăugat la fiecare patru ani, ceea ce face ca anul mediu să aibă 365,25 de zile.Noul calendar numit gregorian, în memoria papei Grigore al XIII-lea, şi ulterior "stil nou" a început prin omiterea a zece zile din calendar astfel că ziua următoare (zilei de joi) datei de 4 octombrie 1582 (care este 5 octombrie 1582, în calendarul vechi) a fost cunoscută ca (zi de vineri) 15 octombrie 1582.Documentul semnat de Papa Grigorie al XIII-lea este o scrisoare care datează din 9 februarie 1581, înaintea adoptării calendarului gregorian. Aceasta prevedea mai multe reguli noi, printre care şi schimbarea modului de calcul al anilor bisecţi şi stabilirea datei de Paşte.
Acum 24 ore
00:50
Ministerul Afacerilor Externe a condamnat dezinformarea lansată de Ambasada Federației Ruse în R. Moldova, care încearcă să deturneze responsabilitatea crizei energetice din regiunea transnistreană, criză generată de Moscova însăși. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov.„Ministerul Afacerilor Externe respinge cu fermitate dezinformarea periculoasă lansată de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, care încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o”, se arată în comunicatul ministerului.În acest sens, autoritățile subliniază faptul că responsabilitatea pentru livrările de gaze în regiunea transnistreană revine integral Federației Ruse și companiei Gazprom, care nu și-au respectat obligații contractuale.„Decizia de a sista livrările este una strict politică, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. Orice încercare de a atribui această responsabilitate altor părți este nu doar falsă, ci și profund cinică”, se subliniază în comunicatul autorității.De asemenea, autoritățile condamnă retorica legată de o soluționare cu forța a dosarului transnistrean, mizând în continuare pe o reintegrare pașnică a țării.După aproape o săptămână de când au lăsat Transnistria fără gaze naturale și respectiv, fără energie electrică, apă și căldură, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a emis astăzi un comunicat, prin care-și exprimă "îngrijorarea", și evident, acuză Occidentul, Chișinăul și Kievul de toată situația creată:„Urmărim cu îngrijorare deteriorarea rapidă a situației din stânga Nistrului, cauzată de lipsa gazului rusesc în Transnistria începând cu 1 ianuarie 2025. Trebuie înțeles că ignorarea intenționată a numeroaselor probleme din relațiile cu Gazprom de către autoritățile de la Chișinău este principala cauză a crizei actuale din regiune. În plus, politica distructivă a regimului sângeros al lui Volodimir Zelenski agravează și mai mult criza energetică din Moldova,” se arată în declarația Ambasadei Rusiei în Moldova.Rusia s-a referit și la tranzitul gazelor și intenția Chișinăului de a ajuta Transnistria.„Așa cum Gazprom a anunțat anterior, din cauza refuzului clar și repetat al părții ucrainene de a prelungi acordurile de transport al gazelor, Gazprom a fost lipsit de posibilitatea tehnică și juridică de a asigura, începând cu 1 ianuarie 2025, tranzitul gazului prin Ucraina, inclusiv către Transnistria. Astfel, Kievul a oprit cinic tranzitul gazului rusesc în plină iarnă, condamnând populația din Transnistria la suferințe și lăsând sute de mii de oameni fără căldură și apă caldă. Disponibilitatea aparentă a autorităților locale de a oferi „ajutor” regiunii este, de fapt, ipocrită.”
Ieri
18:50
Ministerul Afacerilor Externe a condamnat dezinformarea lansată de Ambasada Federației Ruse în R. Moldova, care încearcă să deturneze responsabilitatea crizei energetice din regiunea transnistreană, criză generată de Moscova însăși. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov. „Ministerul Afacerilor Externe respinge cu fermitate dezinformarea periculoasă lansată de Ambasada Federației […] The post Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE: “Rusia încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o” first appeared on Liber TV.
18:30
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului.Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora.Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari.Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină.Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate.
18:20
Premierul Canadei Justin Trudeau a anunțat că va demisiona din funcția de președinte al partidului social, dar va rămâne deocamdată prim-ministru, transmite CNN.„Intenționez să demisionez din funcția de lider al partidului. Din funcția de prim-ministr voi demisiona după ce partidul își va alege noul lider”, a declarat luni Trudeau  în vârstă de 53 de ani, în cadrul unei conferințe de presă la Ottawa.Trudeau va rămâne prim-ministru cu titlu interimar până la alegerea unui nou lider de partid.
18:00
Grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu. Un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani.În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale. Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.
17:10
Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis gândurile sale binecuvântate clerului și credincioșilor din Basarabia cu ocazia Sărbătorii Nașterii Domnului.ÎPS Petru a evidențiat importanța acestei sărbători ca expresie a iubirii nemărginite a lui Dumnezeu pentru omenire.„Nașterea Pruncului Hristos ne amintește că Dumnezeu a venit în lume pentru a risipi întunericul păcatului și a ne călăuzi pe calea mântuirii. Să-L primim în sufletele noastre cu bucurie și credință statornică.”Mitropolitul a îndemnat credincioșii să trăiască această sărbătoare în duh de smerenie și milostenie, urmând exemplul Mântuitorului și fiind alături de cei aflați în suferință sau lipsuri.La final, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a adresat un gând de pace și unitate tuturor celor care sărbătoresc Nașterea Domnului, dorindu-le sănătate și binecuvântări alături de cei dragi.„Fie ca lumina Betleemului să vă lumineze inimile și casele, iar bucuria Nașterii Domnului să rămână cu voi în fiecare zi. La Mulți Ani!”
16:50
Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție în urma declarațiilor critice ale Tiraspolului la adresa autorităților de la Chișinău. Potrivit instituției, se urmărește un scenariu de destabilizare a situației din țară, de defăimare a autorităților constituționale și de diseminare a fricii și nesiguranței în rândul cetățenilor.„Ținem să specificăm că, contrar afirmațiilor făcute de Vadim Krasnoselski, Chișinăul a venit cu propuneri, inclusiv adresări în scris, către Tiraspol, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol în acest sens. Răspunsul a fost unul de respingere totală a acestor oferte”, se arată în reacția Biroului politici de reintegrare.Autoritățile de la Chișinău critică și afirmațiile făcute astăzi de Ambasada Federației Ruse la Chișinău, conform cărora responsabil de situația din estul țării ar fi guvernul moldovean.„Contrar celor afirmate de reprezentanța diplomatică rusă, Chișinăul n-a sistat livrarea gazului către regiunea transnistreană și nici n-a anulat contractul cu ,,Gazprom”, care e valabil până în septembrie 2026. Încetarea contractului de tranzit prin Ucraina e la fel un pretext absolut fals, întrucât există posibilitatea livrării gazului natural prin gazoductul transbalcanic. Reamintim că malul drept nu consumă gaz importat din Federația Rusă, iar evocarea pretinsei datorii a Chișinăului față de concernul rus este neavenită. Altminteri, nici ,,Gazprom” și nici Ambasada Federației Ruse nu fac nicio referință la datoria de circa 11 miliarde de dolari SUA  acumulată în mod fraudulos de-a lungul anilor în stânga Nistrului, însă speculează o pretinsă datorie de 15 ori mai mică a companiei ,,Moldovagaz” pentru a priva consumatorii din raioanele de est ale țării de gaz și energie electrică în toiul iernii”, mai spune Biroul politici de reintegrare.Potrivit Chișinăului, responsabilitatea pentru situația creată în raioanele est ale țării se datorează în totalitate jocurilor geopolitice tot mai periculoase și necinstite ale Moscovei, care prin aceste acțiuni pun la îndoială rolul de mediator și garant al Federației Ruse în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.„Acțiunile întreprinse de Moscova și acoliții săi de la Tiraspol în ultimele săptămâni subminează încrederea în toate mecanismele existente de negociere privind soluționarea acestui dosar și compromit eforturile Chișinăului din ultimii trei ani de a menține pacea și stabilitatea în țară și în regiune”, a conchis instituția de la Chișinău.Luni, 6 ianuarie, așa-numitul lider al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski a declarat că autoritățile de la Chișinău nu au propus să ajute regiunea transnistreană în criza prin care trec.Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.
15:30
Pentru ziua de Crăciun pe stil vechi, consumul total de energie electrică pe malul drept al râului Nistru va fi cu 17% mai mic față de ziua precedentă, luni, 6 ianuarie. Respectiv va fi necesară mai puțină electricitate de import, anunță Ministerul Energiei.  Energocom a făcut rezervările de capacități necesare la hotarul cu România pentru a achiziționa energia electrică contractată sau cea de pe bursă. Respectiv, pentru data de 7 ianuarie, consumul de energie electrică va fi acoperit de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, instalațiile de energie regenerabile locale și energia din importPentru malul drept al Nistrului, consumul de energie electrică a fost acoperit integral în perioada 5-6 ianuarie 2025, fără necesitatea activării contractelor de avarie sau a fluxurilor neintenționate. Sursele utilizate pentru asigurarea consumului includ: SA „Termoelectrica” – 32,35  % SA „CET-Nord” – 5,12 % Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,21 % Energie regenerabilă – 11,83 % Soldul de import al energiei electrice (MD/ RO) – 49,49%Capacitatea comercială disponibilă pentru import din România prin rețeaua ENTSO-E a fost suficientă pentru a acoperi cererea prognozată. O alocare suplimentară de 364 MW a contribuit la consolidarea securității energetice.Pentru malul stâng al Nistrului, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) și-a ajustat producția prin utilizarea combustibilului alternativ (cărbune), având rezerve estimate pentru 30-50 de zile. Totuși, din cauza consumului ridicat, în regiune continuă deconectările planificate în evantai de energie electrică. Acestea includ localitățile Copanca și Varnița, cu intervale de întrerupere stabilite între orele 17:00-20:00 și 20:00-23:00.Presiunile în rețelele de transport gestionate de SRL „Vestmoldtransgaz” se mențin în limitele parametrilor funcționali, variind între 33,0 kg/cm² și 54,8 kg/cm². În acest sector, rezervele de gaze naturale sunt suficiente, iar fluxurile de livrare se desfășoară fără dificultăți.Unitățile de producție funcționează conform programului stabilit, iar până în prezent nu s-au raportat avarii sau deranjamente în sistem.
15:20
Președintele Consiliului Județean Timiș, social democratul Alfred Simonis, îi spune șefului de partid că membri PSD au direcționat voturi către George Simion, în turul 1 al alegerilor prezidențiale din noiembrie.Simonis și Ciolacu au dat curs unui trend de pe rețelele sociale denumit „Ascultăm și nu judecăm!”, care presupune ca internauții să dezvăluie secrete despre ei.  În clipul postat de șeful PSD pe TikTok, Simonis a afirmat că social-democrații i-au dat voturi lui George Simion în primul tur al prezidențialelor. @marcel_ciolacu Ascultăm și nu judecăm cu Alfred Simonis #marcelciolacu #psd #romania #emotii #ascultamsinujudecam @Alfred Simonis ♬ original sound - marcel_ciolacu „Îți amintești când tu spuneai la partid să nu îi dea nimeni voturi lui Simion pentru că nu suntem siguri că intrăm în turul doi? Să știi că toți i-am dat”, i-a spus Simonis liderului PSD. „Ascultăm și nu judecăm!”, a continuat el.Și Ciolacu a făcut o mărturisire la rândul său, spunând cât de rău i-a părut că a plecat de la partid în ziua alegerilor prezidențiale. „Îmi pare rău că în aceea duminică să mă văd cu fii-miu. Ești părinte ca și mine, în schimb Filip este mai mare decât copiii tăi. Am simțit că este o presiune pe el și ai și văzut că a venit în noaptea aia în bermude fiind 5 grade afară. Și îmi pare rău că am plecat și nu am insistat și nu am stat acolo ca să nu se întâmple acest lucru”, a spus Ciolacu.Președintele AUR, George Simion, a scris pe Facebook, că premierul Marcel Ciolacu „minte cum respiră”, după ce șeful PSD și președintele CJ Timiș, social-democratul Alfred Simonis, au discutat despre cum PSD i-a dat voturi lui Simion la alegerile prezidențiale 2024.„Ciolacu minte cum respiră. Faptul că PSD ne denigrează și răspândește minciuni despre noi este cea mai clară dovadă că suntem cu adevărat anti-sistem. Dacă Ciolacu spune că ceva e alb, atunci clar e negru! Oricine poate compara rezultatele noastre la fiecare secție de vot – fie la europarlamentare (9 iunie), prezidențiale (24 noiembrie) sau parlamentare (1 decembrie) – și va vedea că suntem într-o creștere constantă, nu în scădere. PSD știe doar să ia, niciodată să dea! Stop minciunilor”, a scris Simion.
15:20
Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele sale au cucerit Kurakhove, un oraş de 24 km pătraţi,  din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, relatează Reuters. Anunţul vine după ce forțele ucrainene au reluat operațiunile ofensive în cel puțin trei zone din regiunea rusă Kursk unde au lansat o incursiune în august anul trecut. Forțele ruse au preluat controlul asupra Kurakhove, un oraș din regiunea Donețk din Ucraina, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării. "În timpul operațiunilor ofensive active, unitățile Grupului de Forțe de Sud au eliberat complet orașul Kurakhove, cea mai mare zonă populată din partea de sud-vest a Donbasului", a transmis armata rusă, adăugând că acest lucru afectează în mod semnificativ logistica și sprijinul tehnic al trupelor ucrainene.Kurakhove se află la 32 km sud de Pokrovsk, un important centru logistic ucrainean spre care Rusia a avansat în ultimele luni, încercând să-l prindă în cleşte. Înainte de război, Kurakhove avea o populaţie de 18.000 de locuitori. Oraşul găzduiește centrala electrică Kurakhove, parte a companiei de energie DTEK , deținută de Rinat Akhmetov.Potrivit Ministerului Apărării rus, "timp de zece ani, regimul de la Kiev a transformat oraşul într-un puternic bastion defensiv, cu o reţea largă de poziţii de foc şi tuneluri subterane". Oraşul este protejat la nord de barajul Kurahove, "care a limitat substanţial posibilităţile de manevră ale unităţilor de asalt ruse", a menţionat ministerul rus.Pentru a apăra oraşul, Ucraina a trimis un număr mare de trupe, ''care au inclus unităţi naţionaliste şi mercenari străini, sprijiniţi de artilerie şi tancuri", a declarat ministerul rus, fără a prezenta dovezi, adăugând totodată că armata ucraineană a concentrat 26 de batalioane cu peste 15.000 de militari în Kurahove.În Kurahove, care avea în jur de 22.000 de locuitori înainte de război, se află o centrală electrică. După capturarea oraşului Kurahove, forţele ruse se vor concentra pe capturarea oraşelor Toreţk şi Ceasiv Iar din regiunea Doneţk, continuând în acelaşi timp să înainteze către Pokrovsk, un important hub logistic ucrainean. În plus, trupele ruse vor înainta către graniţa administrativă a regiunii Dnipropetrovsk cu perspectiva declanşării ostilităţilor în acea regiune şi sporirea controlului asupra teritoriului regiunii Doneţk în toate direcţiile, scrie EFE.În acelaşi timp, bloggeri ruşi de război, citaţi de Reuters, au declarat că Ucraina ataca luni pentru a doua zi în interiorul regiunii ruse Kursk, unul dintre ei descriind situaţia ca fiind îngrijorătoare. Ucraina a început o nouă ofensivă duminică la Kursk, unde forţele sale au trecut graniţa pe 6 august 2023 şi în ultimele cinci luni au rezistat încercărilor ruse de a-i împinge înapoi. Ministerul Apărării rus a declarat că forţele sale au respins primele atacuri ucrainene duminică, la nord de o autostradă care duce spre capitala regională Kursk.
15:10
„O reformă reală a justiției presupune schimbări profunde pentru a crea un sistem corect, transparent, eficient și accesibil tuturor”. O spune fosta judecătoare, Victoria Sanduța, care a vorbit într-un video despre pașii care trebuie întreprinși pentru a construi un sistem al justiției echitabil și de încredere. Potrivit ei, obiectivele reformei trebuie să fie independența, transparența, eficiența, accesibilitatea și combaterea corupției. „Care trebuie să fie obiectivele reformei?1. Independență: Deciziile judecătorilor și procurorilor trebuie să fie bazate exclusiv pe lege, fără influențe politice sau de altă natură.2. Transparență: Deciziile judiciare trebuie să fie clare și accesibile, astfel încât cetățenii să aibă încredere în sistem.3. Eficiență: Procesele să fie rapide, iar birocrația redusă. Justiția întârziată este justiție negată.4. Accesibilitate: Oricine, indiferent de statut social sau venituri, să poată accesa justiția și, dacă este necesar, să beneficieze de asistență juridică.5. Combaterea corupției: Eliberarea și sancționarea celor care folosesc sistemul în interes personal, în detrimentul legii”, a declarat Victoria Sanduța.Fosta magistrată a vorbit și despre cum ar trebui să arate o justiție reformată.„Judecătorii și procurorii sunt selectați și promovați doar pe criterii de merit; Instanțele sunt modernizate și adaptate pentru facilitarea accesului cetățenilor la toate serviciile judiciare, iar judecătorii au stafful și tehnica necesară, precum și încărcătura (case-load) rezonabilă pentru soluționarea rapidă a dosarelor; Legile sunt clare și aplicate uniform; Justiția este un partener de încredere al cetățeanului, nu o sursă de frustrare”, a mai declarat Victoria Sanduța. În concluzie, Victoria Sanduța, care s-a alăturat recent partidului CUB, spune că reforma justiției înseamnă construirea unui sistem în care legea este aceeași pentru toți, iar drepturile cetățenilor sunt protejate.
15:00
Este o minciună faptul că autoritățile de la Chișinău doresc să ajute oamenii din stânga Nistrului. O spune așa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, care a acuzat Chișinăul de minciună și manipulare. El spune că autoritățile malului drept al Nistrului doresc strangularea malului stâng. „Se spune că Moldova vrea să ne ajute, dar refuzăm. Totul este o minciună. Moldova nu va da nimic Transnistriei. Acesta nu este scopul lor. Scopul lor este strangularea. Așa cum a fost în perioada pandemiei, când medicamentele și echipamentele noastre de protecție au fost în Moldova timp de 2 luni. Și apoi au mai spus că Chișinăul vrea să ajute. Mai mult, am apelat în mod repetat la Moldova pentru ajutor: să nu blocheze exporturile și importurile, să deschidă conturi bancare pentru antreprenorii noștri, să nu ne țină mărfurile la graniță luni de zile, să importe medicamente și așa mai departe. Moldova a ajutat măcar o dată? Nu!”, a declarat Vadim Krasnoselski într-o ședință cu așa-numitele autorități de pe malul stâng.Pe 1 ianuarie 2025, Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin sistemul său de transport de gaze. S-a întâmplat odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost prelungit din cauza invaziei Federației Ruse.Autoritățile de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că rămân alături de cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și că depun eforturi pentru a găsi soluții alternative.Secretarul de stat al Ministerului Energiei Constantin Borosan a declarat că pentru a evita situația actuală de pe malul stâng al Nistrului, în luna decembrie dar și în ianuarie, Guvernul de la Chișinău a venit cu soluții către responsabilii din regiune. Potrivit lui Borosan, s-a propus ca Tiraspoltransgaz să considere achiziționarea gazelor naturale de pe Bursa Română de Mărfuri „ca alternativă în caz de oprire livrărilor de la Gazprom”, suplimentar a fost propusă o „cooperare prin achiziția de gaze naturale de către Energocom și prelucrarea lor în energie electrică la MGRES”. „Până astăzi nu avem niciun răspuns”, a declarat Borosan.
14:50
“Avem o guvernare incompetentă, care nu are ca scop dezvoltarea Republicii Moldova. Deciziile luate nu sunt în interesul statului și al poporului, ci servesc altor interese.” Declarația aparține fostului procuror anticorupție, Victoria Furtună, care a vorbit, în cadrul unei emisiuni la Unimedia despre principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. Potrivit ei, oamenii vor continua să plece din țară atât timp cât guvernarea nu va face nimic pentru a majora salariile și pentru a le oferi un trai decent aici, acasă. „Noi avem foarte multe probleme cu care ne confruntăm în prezent. În primul rând, avem o guvernare incompetentă care nu are drept scop dezvoltarea țării noastre și este condusă de o agendă străină, nu în interesul statului și al poporului. O altă problemă este bugetul statului și anume autonomia bugetului primăriilor, deci banii trebuie lăsați în primării. Autonomia fondului de pensionare, autonomia fondului medical - avem o mulțime de reforme care urmează a fi implementate în țară pentru a le oferi cetățenilor un trai decent aici, acasă”, a declarat Victoria Furtună în cadrul emisiunii de la Unimedia.Potrivit fostului candidat la alegerile prezidențiale, cea mai stringentă problemă rămâne a fi exodul populației, care va continua să crească dacă guvernarea va veni și mai departe cu slogane populiste.„Cea mai mare problemă rămâne a fi exodul populației, care pleacă, deoarece nu are asigurat un trai decent acasă. Pentru aceasta, doar dezvoltând economia țării prin industrializarea acesteia, noi putem întoarce cei peste 1 milion de oameni aflați peste hotare, care pot reveni acasă doar în momentul în care le asigurăm acele salarii pe care le primesc peste hotare. Nu mai întorci acasă oamenii cu slogane populiste. Trebuie să le oferi posibilitate oamenilor să-și crească copiii aici, acasă”, a conchis Victoria Furtună.
14:50
Lucrările de reabilitare a trotuarelor de pe str. Mihail Kogălniceanu, sectorul Centru al Capitalei, se apropie de final, anunță Primarul General, Ion Ceban. „În prezent, are loc încheierea proceselor tehnologice ce țin de aplicarea pavajului pe ultimele tronsoane de trotuar: str. Serghei Lazo – str. Sfatul Țării; str. Nicolae Iorga – str. M. G. Bănulescu-Bodoni, precum și între str. Vasile Alecsandri – str. Bulgară”, informează edilul.Acțiunile fac parte din proiectul de reabilitare a trotuarelor din Centrul istoric al orașului, în cadrul căruia au fost reabilitate practic integral zonele pietonale pe arterele principale, și anume: Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Vlaicu Pârcălab și Maria Cebotari.Menționăm că, toate străzile sus-menționate nu au beneficiat niciodată de reabilitare.
14:30
Astăzi, în jurul orei 09:00, poliția din Orhei a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul G-68, la intrarea în satul Susleni.  Bărbatul de 57 de ani, aflat la volanul unui Volkswagen, a pierdut controlul mașinii și s-a tamponat într-un copac.  Medicii au stabilit, preliminar, că decesul șoferului ar fi survenit în urma stop cardiac.  Inspectoratul de Poliție Orhei a inițiat o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele care au dus la producerea accidentului.
14:20
Ofițerii INI anunță reținerea unui bărbat de 43 de ani, condamnat în dosarul penal intitulat ,,Furtul Miliardului” și care era anunțat în căutare. Acesta acționa în calitate de complice, asigurând funcționalitatea unei întreprinderi comerciale pe teritoriul Republicii Moldova în interesele unui grup criminal.Respectiv, acesta participa la spălarea mijloacelor bănești sustrase prin escrocherie din sistemul bancar al Republicii Moldova, în sumă totală de peste două miliarde de lei, ceea ce constituie proporții deosebit de mari. Precizăm că, de către Curtea de Apel Chișinău, la 23 noiembrie 2023, inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii și condamnat la 5 ani de închisoare. 
11:00
Boboteaza pe stil nou este sărbătorită la 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit în 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. De Bobotează şi de Sfântul Ioan, în funcţie de fiecare zonă, se colindă, se fac farmece, se prezice viitorul în noul an, fetele pun busuioc sub pernă ca să îşi viseze ursitul, iar bărbaţii se întrec înot pentru a scoate crucea aruncată de preot în apă, scrie News.ro.Boboteaza este în primul rând o sărbătoare creştină şi reprezintă momentul încheierii sărbătorilor de iarnă. De aceea, se spune, acesta este momentul când dispar de pe faţa pământului (temporar, evident), diavolii, strigoii, asociaţi uneori cu dezlănţuirile furtunoase ale viscolelor iernii, marcând o trecere timidă către celălalt anotimp.După Bobotează, în ziua de 7 ianuarie, se sărbătoreşte Sfântul Ioan Botezătorul.Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion "se botează gerul", adică temperaturile încep să crească. De Sfântul Ioan, există obiceiul numit "Udatul Ionilor". În Bucovina de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere. 
10:30
Actorul american de origine română Sebastian Stan a câştigat, duminică seară, premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie / musical.Sebastian Stan a câştigat Globul de Aur pentru rolul din filmul "A Different Man". El a concurat cu actorii Jesse Eisenberg ('A Real Pain'), Hugh Grant ('Heretic'), Gabriel LaBelle ('Saturday Night'), Jesse Plemons ('Kinds of Kindness'), Glen Powell ('Hit Man').Este primul Glob de Aur obţinut de Sebastian Stan. În 2023, el a fost nominalizat la Golden Globe pentru rolul din miniseria TV "Pam & Tommy".Sebastian Stan (născut la Constanţa, România, 13 august 1982) a jucat la televiziune în miniseria Political Animals (2012) creată de Greg Berlanti; l-a interpretat pe Pălărierul Nebun în Once Upon a Time (2012); şi pe Tommy Lee în Pam & Tommy (2022) cu Lily James în rolul Pamela Anderson.A jucat în filme precum Ricki and the Flash (2015) de Jonathan Demme cu Meryl Streep, The Martian (2015) de Ridley Scott cu Matt Damon, I, Tonya (2017) cu Margot Robbie, The 355 (2022) cu Jessica Chastain. A interpretat rolul Winter Soldier în Marvel's Captain America:The First Avenger (2011), Captain America: The Winter Soldier (2014), Captain America: Civil War(2016) cu Chris Evans, Avengers: Infinity War (2018) şi în serialul TV The Falcon and the Winter Soldier (2021) cu Anthony Mackie.Stan a jucat în Dumb Money (2023) şi l-a interpretat pe Donald Trump în The Apprentice (2024) şi un actor care suferă o intervenţie chirurgicală facială în A Different Man (2024). El a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru ultimele două.
10:20
Luni, 6 ianuarie 2025, începând cu ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc un concert cu ocazia Crăciunului pe stil vechi. Pe scenă vor evolua interpreți și ansambluri populare îndrăgite. Program:17:00 - 19:45 Spectacol Folcloric cu colinde și cântece de Crăciun.Pe scenă vor evolua: Mihai Ciobanu, Maria Sarabaș, Maria Iliuț & „Crenguță de Iederă”, Tudor Ungureanu & „Ștefan Vodă”, Marin Ganciu & „Crăițele” etc.20:00 - 22:45 Feerie de Crăciun, alături de Nelly Ciobanu, Geta Burlacu, Natalia Barbu, Vitalie Dani, Adrian Ursu, AURA, Vlad Fotescu & Orchestra „Avanti”, CATHARSIS și  alți artiști îndrăgiți. Totodată, Primăria Municipiului Chișinău amintește că astăzi, în ajunului Crăciunului, 06 ianuarie 2025, ora 16:00 – 07 ianuarie 2025, ora 05:00, va fi sistată circulația transportului public pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. A. Pușkin – str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, cu redirecționarea transportului, inclusiv transportul public, pe străzile adiacente.   Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea manifestărilor cultural-artistice dedicate ajunului Crăciunului. Personalul liniar este la dispoziția călătorilor pentru a oferi informații suplimentare despre traseul rutelor de transport public în perioada enunțată.  
10:10
O fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, iar două persoane a ajuns la spital, după ce un șofer în stare de ebrietate a lovit din plin mașina de taxi în care se aflau. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 00:30 la Bălți.  Oamenii legii au stabilit preliminar că șoferul unui Porsche, un bărbat de 38 de ani, a ignorat culoarea roșie a semaforului și a lovit lateral un taxi de marcă Toyota, care se deplasa regulamentar. În urma impactului, automobilul Porsche a fost proiectat într-un Mitsubishi. Accidentul s-a soldat cu decesul unei minore de 8 ani, pasageră în taxi. Mama fetiței, în vârstă de 44 de ani, și șoferul taxiului, în vârstă de 45 de ani, au suferit diverse traumatisme și primesc îngrijiri medicale. Femeia este în continuare internată în spital. Șoferul din Porsche a fost testat cu aparatul Drager, rezultatul indicând o concentrație de alcool de 0,77 mg/l în aerul expirat. Acesta a fost reținut pentru 72 de ore. Pe caz a fost inițiată o cauză penală.
08:20
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski i-a propus preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, ca Ucraina să cumpere arme americane în schimbul a 300 de miliarde de dolari constând în active ruseşti îngheţate, a dezvăluit Zelenski într-un interviu acordat podcasterului american Lex Fridman, potrivit The Kyiv Independent, citat de news.ro."Aceasta este una dintre garanţiile de securitate. Luaţi banii, ceea ce avem nevoie pentru producţia noastră internă, şi vom cumpăra toate armele din Statele Unite. Nu avem nevoie de cadouri din partea Statelor Unite", a declarat Zelenski într-un amplu interviu acordat lui Fridman."Va fi foarte bine pentru industria voastră. Pentru Statele Unite. Vom pune bani acolo. Bani ruseşti. Nu ucraineni. Nu europeni. Bani ruşi. Active ruseşti. Ei trebuie să plătească pentru asta", a adăugat Zelenski.Zelenski nu a precizat care a fost reacţia lui Trump la această sugestie. Trump şi echipa sa au criticat cheltuielile SUA pentru sprijinirea Ucrainei. Michael Waltz, consilierul pe probleme de securitate naţională numit de Trump pentru viitorul său mandat, a declarat la 15 decembrie că "un cec în alb... pur şi simplu nu este o strategie".Deşi a criticat anterior ajutorul SUA pentru Ucraina, Financial Times a relatat la 21 decembrie, citând surse confidenţiale, că Trump ar putea să nu oprească sprijinul militar al SUA pentru Ucraina.Zelenski a luat măsuri pentru a promova o relaţie pozitivă cu Trump, în ciuda faptului că anterior a avut o relaţie tensionată care a pornit de la procesul de punere sub acuzare a lui Trump din 2019. Cei doi lideri s-au întâlnit la 27 septembrie, în plină campanie electorală prezidenţială din SUA. Ei s-au întâlnit din nou în contextul redeschiderii Catedralei Notre Dame, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, la 7 decembrie."El (n.red. Trump) este puternic... Este tânăr... şi creierul său funcţionează", a declarat Zelenski atunci când a fost întrebat de ce crede că Trump a câştigat alegerile prezidenţiale americane din noiembrie. Zelenski a declarat anterior că ţara trebuie să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului prin mijloace diplomatice în 2025, adăugând că un război s-ar "termina mai repede" sub o administraţie Trump.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:10
Președintele Joe Biden a acordat cea mai înaltă distincție civilă a SUA mai multor politicieni, filantropi și personalități culturale în timpul unei ceremonii desfășurate sâmbătă la Casa Albă, potrivit NBC News.Nouăsprezece persoane au primit Medalia Prezidențială a Libertății, inclusiv fostul secretar de stat Hillary Clinton și donatorul miliardar George Soros. Patru persoane au fost onorate postum.„Pentru ultima dată în calitate de președinte, am onoarea de a acorda Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție civilă a națiunii noastre, unui grup de oameni extraordinari, cu adevărat extraordinari, care și-au dat silința pentru a modela cultura și cauza Americii”, a declarat Biden în cuvântul său de deschidere.„Permiteți-mi să vă spun fiecăruia dintre voi – vă mulțumesc, vă mulțumesc, vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru a ajuta această țară”, a spus Biden sâmbătă, adăugând: „Ați răspuns chemării de a servi țara și i-ați îndrumat și pe alții să facă același lucru și apărați valorile Americii chiar și atunci când sunt atacate, pentru că au fost”.Medalia este „oferită persoanelor care au adus contribuții exemplare la prosperitatea, valorile sau securitatea Statelor Unite, pacea mondială sau alte eforturi societale, publice sau private semnificative”, a declarat Casa Albă într-un comunicat de presă înainte de ceremonie.Soros, care a fondat Open Society Foundations, a contribuit cu peste 32 de miliarde de dolari la organizația sa, care sprijină o varietate de cauze legate de drepturile omului și pro-democrație, potrivit site-ului său. El este, de asemenea, un important donator democrat, potrivit NBC News.Fiul său Alexander a acceptat premiul în numele tatălui său.
12:20
Celula de criză de la Guvern informează că, pentru perioada 4-5 ianuarie, consumul de energie electrică este asigurat integral pentru malul drept, fără a fi nevoie de activat contractele de avarie. În același timp, pe malul stâng, volumul de energie produs de MGRES/ Centrala de la Cuciurgan și hidrocentrala de la Dubăsari nu este suficient, fiind efectuate deconectări pe ore.Pentru 4 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept a fost acoperit integral în baza contractelor comerciale, sursele utilizate fiind următoarele:- Import al energiei electrice (RO) – 50,38%- SA „Termoelectrica” – 29,64%- Energie regenerabilă – 14,11%- SA „CET-Nord” – 4,76%- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,11%Pentru astăzi, 5 ianuarie, SA „Energocom” a informat despre rezervarea capacității comerciale suficiente la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel, activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate nu este necesară. Totodată, deconectări avariate ale rețelelor electrice, unităților de generare și/sau locurilor de consum nu au fost înregistrate.Pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului electroenergetic și alimentarea continuă cu energie electrică, locuitorii sunt îndemnați să consume rațional energia electrică, mai ales în orele de vârf.În sectorul gazelor naturale și în cel al energiei termice unitățile de producție funcționează în regim normal, conform programului, iar avarii sau incidente nu au avut loc.În ceea ce privește aprovizionarea cu energie electrică a malului stâng, se înregistrează un deficit acut de energie, iar pentru a evita supraîncărcarea rețelei sunt efectuate deconectări în evantai (pe ore). În acest scop, teritoriul regiunii ar fi fost divizat în 16 grupe. Intervalele deconectărilor sunt în creștere, de la câte o oră pe 3 ianuarie, trei ore pe 4 ianuarie, până la întreruperi a câte patru ore, planificate pentru ziua de 5 ianuarie. Totodată au fost luate mai multe măsuri de reducere a consumului, inclusiv deconectarea iluminatului stradal și decorativ după ora 20:00.De deconectări au fost vizate și satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune. Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor.Energia electrică pentru malul stâng este asigurată, în prezent, de MGRES/ Centrala de la Cuciurgan, care funcționează pe bază de cărbune, și hidrocentrala de la Dubăsari. Din datele disponibile public, MGRES dispune de stocuri de cărbune care vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie.
11:30
Șapte mașini au fost avariate, iar o persoană a ajuns la spital în urma unui accident care a avut loc aseară pe strada Ceucari din cartierul Poșta-Veche din Chișinău. Impactul s-a produs în jurul orei 21:50. La fața locului au intervenit polițiștii, pompierii, dar și o ambulanță. „Implicate sunt un Ford Focus condus de un bărbat de 33 de ani și un BMW, la volanul căruia se afla un șofer de 32 de ani. După ciocnire, automobilul de marca Ford Focus a fost proiectat în automobilele care erau parcate: Peugeot, Ford, Dacia, Chevrolet și  Volkswagen. În rezultatul impactului, vehiculele au fost deteriorate tehnic considerabil, iar pasagera din autoturismul Ford Focus, în vârsta 38 de ani, a fost transportată la spital pentru investigații medicale”, a spus Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei. Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.
10:10
Crin Antonescu a anunțat, sâmbătă seara, într-o emisiune televizată, că ”la acest moment” consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din 2025.Liberalul şi-a argumentat decizia spunând că, în primul rând, nu a fost încă stabilită nicio dată pentru alegeri, iar în al doilea rând nu a existat un vot unanim din partea Coaliţiei.„Eu declar suspendat acest acord şi, în consecinţă, si calitatea mea de candidat. Eu nu am ezitat, eu nu dau înapoi, eu sunt dispus, dar cred că trebuie să fim oameni de onoare şi oameni serioşi”, a spus Antonescu, sâmbătă seară, la Digi 24, potrivit News.ro.„În legătură cu calitatea mea de candidat, calitatea cunoscută şi recunoscută public, până acum, de candidat comun al coaliţiei aflate la guvernare, aş dori (...) să anunţ că, în mod unilateral, adică eu, candidatul, consider acordul privitor la această candidatură suspendat. Eu îl declar suspendat, pentru că sunt două părţi aici. (...). Eu am primit o propunere de a fi candidatul unei coaliţii politice, am acceptat această propunere, am asumat această candidatură şi este o asumare de la care eu nu dau înapoi. Eu nu retrag această candidatură, eu nu dau înapoi, am asumat cu tot ce înseamnă ea toate dificultăţile şi tot parcursul şi sunt în orice moment dispus să o duc până la capăt”, a declarat Crin Antonescu.El a continuat spunând că a constatat că „cealaltă parte” a acestui acord, adică cei patru lideri politici care au făcut această propunere şi au luat acest angajament, nu au fost „suficient de împuterniciţi” sau „nu au avut toate acreditările la ei atunci când au pus semnătura pe acest acord.
4 ianuarie 2025
22:10
Un adolescent în vârstă de 17 ani a fost ţinut, fără voia lui, la o fermă din raionul Ialoveni şi a fost folosit ca sclav la muncile câmpului. Proprietarul fermei voia să recupereze o datorie mai veche.Potrivit anchetei, băiatul a fost ţinut cu forţa la fermă din decembrie 2023. Anterior, el lucrase pentru proprietarul fermei, un bărbat de 52 de ani, dar sub pretextul că i-ar fi lovit maşina, patronul l-a ţinut închis, l-a maltratat şi l-a folosit la muncile câmpului pentru a-şi recupera paguba.Pe numele bărbatului de 52 de ani a fost deschis dosar pentru sub acuzaţia de trafic de copii comis în scopul exploatării prin muncă. Deocamdată, patronul fermei este în arest la domiciliu penstru 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, riscă să stea în spatele gratiilor până la 12 ani. Minorul a fost audiat în condiţii speciale, dată fiind trauma prin care a trecut.
18:50
Peste 2.000 de persoane au rămas fără locuri de muncă după ce Uzina Metalurgică din Rîbnița și-a sistat activitatea, notează presa locală. Uzina metalurgică de la Rîbnița din stânga Nistrului nu mai activează și va fi imposibil de redeschis în perioada următoare, declară directorul Serghei Kornev.Înainte să fie paralizată activitatea uzinei, se preconiza pentru ianuarie o producție de 17,5 mii de tone.„Azi Uzina metalurgică de la Râbnița stă închisă, fără resurse energetice. În plus, uzina se alimenta cu multă apă, de aceea chiar în noaptea de revelion a fost necesară golirea sistemului, ca să nu crape țevile”, așa descrie situația directorul uzinei, Serghei Kornev.„Cred că după tot ce întâmplă în prezent, va fi extrem de complicat să redeschidem uzina, iar în timpul apropiat –imposibil”, declară Kornev.A fost întreruptă activitatea și la combinatul de panificație din oraș. Combinatul are 64 de angajați. La ora actuală doar șoferii, magazionerii și agenții de pază mai vin la muncă. Restul personalului a fost trimis acasă. Salariile acestora vor fi reduse la două treimi.„Probabil, mai aproape de Paști, noi vom întoarce banii. Să dea Dumnezeu, va fi gaz și datorită altor produse vom putea reveni la acel nivel financiar, care era până acum. Dacă am fi avut mijloace, am fi cumpărat cuptoare electrice. Numai că fabrica nu are atâția bani”, a declarat Vladimir Sîchiov, directorul combinatului.Menționăm că și astăzi, 4 ianuarie, întreruperile de energie electrică vor fi operate în evantai și vor dura cel puțin trei ore. Printre cei mai afectați vor fi locuitorii din Tiraspol, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia, Dubăsari, Camenca.
18:30
“Banii europeni și americani, indirect, au ajuns în conturile rușilor”. Declarația aparține liderului PSDE, Tudor Ulianovschi, potrivit căruia în spatele fațadei guvernării “pro-europene” se ascunde o schemă murdară.“În noiembrie 2021, Guvernul Republicii Moldova semna un contract de 260 de milioane de euro pentru modernizarea stației electrice de la Chișinău și construcția stației „back-to-back” de la Vulcănești, esențiale pentru facilitarea interconectării energetice cu România. Însă, banii nu au rămas în interesul național”, a scris Tudor Ulianovschi.Potrivit politicianului, finanțarea pentru stația de la Vulcăneşti şi extinderea celei de la Chișinău a fost acoperită din pachetul de 260 de milioane de euro la care au contribuit BERD și BEI, iar Moldova s-a împrumutat direct cu 80 de milioane de euro de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID, parte a Băncii Mondiale), și cu 61 de milioane de la BERD, luând adițional un grant de circa 40 de milioane de euro. “În loc să fie aleasă o companie românească, contractul a fost atribuit unei firme din India, în spatele căreia se află, de fapt, interese rusești. Federația Rusă a vândut gaz în UE și, prin interpuși, a câștigat control asupra unor proiecte energetice strategice. Au trecut 38 de luni din cele 42 promise pentru finalizarea proiectului. Unde sunt rezultatele? Stația de la Vulcănești și extinderea celei de la Chișinău trebuiau să ne garanteze securitatea energetică, dar interconectarea rapidă cu România încă nu este funcțională”, a mai scris Tudor Ulianovschi.Mai mult, Ulianovschi acuză guvernarea că nu a întreprins suficiente măsuri pentru a preveni criza energetică.“Cine va răspunde pentru:Împrumuturile de zeci de milioane de euro asumate de către Moldova?; Transferul fondurilor europene în conturile Federației Ruse?; Trădarea interesului național în numele unei guvernări corupte?Stimată Dnă Președinte, poate ne explicați cine stă în spatele companiei indiene KEC Internațional, adusă de guvernul dvs. sau întrebați-i pe liderii europeni dacă dvs nu cunoașteți? Această guvernare ne face “independenți” doar pe hârtie, în timp ce prețurile cresc cu 100% și respectiv 400%, iar cetățenii se sufocă sub povara facturilor și a prețurilor la bunuri și servicii pe care nu le mai poate controla nimeni!“, a mai scris Tudor Ulianovschi.Potrivit lui Tudor Ulianovschi, stația Vulcănești trebuia să ne ofere independență energetică, dar a devenit simbolul unui eșec național.”Moldova nu este Monaco, dar guvernarea se comportă de parcă ar guverna în Monte Carlo. În timp ce poporul suferă, corupții profită. Este timpul să ne trezim, să cerem transparență și să ieșim la proteste”, a mai scris Tudor Ulianovschi.
13:30
Peste 58% din consumul de energie electrică al Republicii Moldova din ziua de 3 ianuarie a fost asigurat de importurile din România, care sunt, de departe, principala sursă de energie la noi, scrie economica.net.“La data de 3 ianuarie 2025, consumul de energie electrică de pe teritoriul Republicii Moldova, aflat pe malul drept al râului Nistru, a crescut cu 8,3% față de ziua de 2 ianuarie. Aceasta înseamnă un consum de 15.098.000 kWh. În ultimele 24 de ore, consumul de energie electrică din Republica Moldova a fost acoperit integral în baza contractelor comerciale, fără a fi necesară activarea contractelor de avarie”, a transmis operatorul de transport și sistem din Republica Moldova, Moldelectrica.Parlamentul din Republica Moldova a aprobat instituirea stării de urgență pentru 60 de zile în sectorul energetic, începând cu 16 decembrie. Măsura a fost luată la solicitarea guvernului, care a transmis că o posibilă sistare a livrărilor de gaze naturale în regiunea transnistreană, furnizate de către Gazprom, ar putea genera o criză umanitară în regiune. Gazul a fost într-adevăr oprit, și, de la începutul acestui an, nu mai funcționează termocentrala de la Cuciurgan, din Transnistria, care asigura cea mai mare parte a consumului de energie electrică pe ambele maluri ale Nistrului.
13:00
“Republica Moldova nu are viitor dacă rămâne ancorată în trecutul istoric și în influențele externe ale Occidentului, fără a se concentra pe bunăstarea cetățenilor săi”. Declarația a fost făcută de fosta candidată la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, care a criticat guvernarea pentru criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova în prezent. “Criza energetică actuală este un exemplu clar al modului în care interesele externe și marile corporații ne forțează să îndurăm tarife mari pentru energie, în timp ce alte state, precum SUA, beneficiază de pe urma crizei. În schimb, ar trebui să ne concentrăm pe propriul interes național, așa cum a făcut Germania după al Doilea Război Mondial, când a pus bunăstarea propriilor cetățeni pe primul loc, devenind una dintre cele mai puternice economii ale lumii”, a scris Victoria Furtună pe Telegram.Potrivit fostului procuror anticorupție, în loc să urmăm exemplul țărilor precum Turcia, care mențin relații economice echilibrate cu atât Occidentul, cât și cu Rusia, noi continuăm să luptăm pentru interese externe.”Astăzi, ni se cere să acceptăm tarifele mari și să nu protestăm, sub pretextul că acestea sunt un „preț al libertății”. În realitate, aceste creșteri ale tarifelor reflectă eșecul unei guvernări care, în opinia mea, dăunează grav poporului moldovean”, a mai scris Victoria Furtună.Potrivit ei, Republica Moldova pierde nu doar bani, ci și o națiune întreagă.”Sute de mii de moldoveni pleacă în străinătate și nu se mai întorc, contribuind la economiile altor țări. Dacă guvernul va continua să pună interesele externe înaintea celor interne, în câțiva ani nu va mai exista nimeni în țară care să-i sperie cu tancurile rusești sau războiul hibrid”, a conchis Victoria Furtună.Vineri, 3 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noile tarife majorate atât pentru energia electrică, cât și pentru căldura centralizată. Astfel, în Chișinău, consumatorii finali vor plăti în continuare 4,68 lei per kW/h pentru energia electrică și 2.510 lei per Gcal pentru căldura centralizată. 
13:00
Consumul de energie electrică pentru malul drept a fost asigurat la nivelul necesar pentru 3 ianuarie, potrivit informațiilor Celulei de criză de la Guvern. Pentru ziua de 4 ianuarie, la hotarul cu România a fost rezervată capacitatea comercială suficientă pentru a acoperi necesarul de consum. Pentru 3 ianuarie, consumul de energie electrică pentru malul drept a crescut cu 8,3% față de ziua precedentă, fiind acoperit integral în baza contractelor comerciale. Sursele de energie utilizate sunt următoarele:- Import al energiei electrice (RO) – 58,60%- SA „Termoelectrica” – 28,32 %- Energie regenerabilă – 7,73%- SA „CET-Nord” – 4,29 %- Întreprinderea de Stat „NHE Costești”– 1,06 %Astfel, activarea contractelor de avarie și/sau fluxuri neintenționate în aceste zile nu este necesară. Totodată, nu au fost înregistrate deconectări avariate ale rețelelor electrice, unităților de generare și/sau locurilor de consum.Pentru a asigura în continuare stabilitatea sistemului electroenergetic și alimentarea continuă cu energie electrică, locuitorii sunt îndemnați să consume rațional energia electrică, mai ales în orele de vârf 09:00-11:00 și 18:00-23:00.Atât în sectorul gazelor naturale, cât și în cel al energiei termice, pe parcursul zilei de 3 ianuarie 2025 nu au fost înregistrate avarii sau incidente.Pe malul stâng, în seara zilei de ieri, au fost efectuate deconectări în evantai, pe întreg teritoriul regiunii. Din cauza supraîncărcării rețelei, au fost raportate avarii în rețea, fiind afectați peste 3 mii de consumatori.MGRES/Centrala de la Cuciurgan funcționează, în prezent, pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1000 tone, din care se produc 140-150 MW de energie electrică. Rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie curent, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior.Poliția, serviciile medicale și serviciile de urgență sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Autoritățile centrale țin legătura constantă cu primarii localităților vizate de deconectări pentru schimb de informații despre situația din regiune.
12:50
Dezmățul și incompetența guvernării pot fi oprite doar prin organizarea alegerilor parlamentare și formarea unui guvern din profesioniști, care să lucreze pentru binele oamenilor. Astfel a reacționat președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, după ce ANRE a aprobat tarife mai mari la resurse energetice. „Astăzi, cetățenii Republicii Moldova se confruntă cu scumpiri devastatoare: energia electrică, gazele naturale și căldura centralizată au devenit aproape inaccesibile. Exact așa cum am avertizat încă din august-septembrie anul trecut. Am propus soluții clare pentru a preveni criza energetică, dar guvernarea de atunci a preferat să mă acuze de dezinformare electorală, asigurând cetățenii că prețurile nu vor crește. Acum vedem adevărul: au mințit atunci și mint și acum, cu nerușinare. Fiecare familie este forțată să plătească prețul incompetenței acestei guvernări. Ei nu doar că refuză să asculte recomandările, dar nici nu au știut să vină cu soluții. Le-am propus să elimine TVA-ul la gaz pentru a reduce tarifele, dar au ignorat acest lucru. Le-am cerut să mărească pensiile începând cu 1 ianuarie, pentru a sprijini cei mai vulnerabili, dar au preferat vacanțele și propaganda ieftină. În loc să dialogheze și să găsească soluții împreună cu toate partidele, continuă să își apere eșecul acuzându-i pe cei care îi critică”, a scris Renato Usatîi.El și-a confirmat poziția privind necesitatea dizolvării parlamentului, organizării alegerilor anticipate pentru organul legislativ al țării și desemnării unui guvern de profesioniști din toate partidele: „Această situație demonstrează clar că actuala guvernare este incapabilă să gestioneze criza și să protejeze cetățenii. Este timpul să acționăm! Trebuie organizate alegeri parlamentare și format un guvern din profesioniști, care să lucreze pentru binele oamenilor, nu împotriva lor. Ajunge cu minciunile și incompetența! Moldova are nevoie de lideri responsabili care să construiască, nu să distrugă”.Vineri, 3 ianuarie, ANRE a aprobat tarife de două ori mai mari la energia electrică și cu peste 40% mai mari la energia termică.
12:20
Donald Trump urmează să fie condamnat la 10 ianuarie în dosarul „Stormy Daniels”, cu 10 zile înainte de învestirea sa ca preşedinte, a decis vineri judecătorul de caz, care a precizat însă că nu este înclinat să impună o pedeapsă cu închisoarea. Dosarul „Stormy Daniels” se referă la disimularea unor plăţi, în campania electorală din 2016, făcute în schimbul tăcerii către o vedetă porno care susţinea ca a avut o relaţie intimă cu Donald Trump, transmite News.ro.Judecătorul Juan Merchan a declarat că a respins apelul lui Trump, care ceruse să fie clasat cazul, în urma victoriei sale în alegerile prezidenţiale. Judecătorul a declarat că preşedintele republican ales se poate prezenta personal sau virtual la pronunţarea sentinţei, care va avea loc cu doar 10 zile înainte de învestirea sa, relatează Reuters.Merchan a precizat că o sentinţă de „eliberare necondiţionată” – adică fără custodie, amendă monetară sau probaţiune – ar fi „cea mai viabilă soluţie”.În cea de-a doua moţiune de respingere a cazului depusă de Trump de la condamnarea sa din luna mai, avocaţii apărării au susţinut că acest dosar îl va urmări în timpul preşedinţiei sale şi îi va împiedica în capacitatea sa de a conduce.Prima moţiune depusă de Trump – care a susţinut că s-a încălcat o hotărâre a Curţii Supreme privind imunitatea prezidenţială – nu a avut nici ea succes.Iniţial, Trump urma să fie condamnat la 26 noiembrie, însă Merchan a amânat această dată pentru o perioadă nedeterminată după ce Trump a învins-o pe vicepreşedinta democrată Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie.Procurorii de la biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, care a instrumentat cazul, au declarat că există măsuri, altele decât „soluţia extremă” de a anula verdictul juriului care ar putea calma îngrijorările lui Trump cu privire la faptul că ar putea fi distras de un caz penal în timp ce este preşedinte. Ei au sugerat mai multe opţiuni pentru Merchan, inclusiv amânarea pronunţării sentinţei până când Trump, în vârstă de 78 de ani, va părăsi Casa Albă în 2029, sau garantarea unei sentinţe care să nu implice închisoare.Procurorii au mai spus că judecătorul ar putea pur şi simplu să închidă cazul cu o menţiune că Trump nu a fost niciodată condamnat, iar condamnarea sa nu a fost nici confirmată, nici anulată în apel. Ei au declarat că o abordare similară este utilizată în cazurile în care un inculpat moare după ce a fost condamnat, dar înainte de a-i fi pronunţată sentinţa.Cazul a pornit de la o plată de 130 000 de dolari pe care fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a făcut-o actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels. Plata a fost pentru tăcerea acesteia înainte de alegerile din 2016 cu privire la o întâlnire sexuală pe care a declarat că o avusese cu Trump cu 10 ani în urmă, ceea ce preşedintele ales neagă. În luna mai, un juriu din Manhattan l-a găsit pe Trump vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor fiscale, pentru a ascunde plata. A fost prima dată când un preşedinte al SUA – fost sau în funcţie – a fost condamnat sau acuzat de o infracţiune penală.Trump a pledat nevinovat şi a numit cazul o încercare a lui Bragg, un democrat, de a-i afecta campania din 2024.
12:10
Toată noaptea trecută, polițiștii din Dubăsari au căutat o minoră dintr-o localitate din raion, după ce, în jurul orei 20:00, mama acesteia a anunțat polițiștii că fata a plecat la bunica într-un alt sat, iar după patru ore de la plecare, copila nu a mai ajuns la destinație. Pentru că fata nu avea telefon la ea, coordonatele sale nu puteau fi stabilite.Peste 50 de polițiști s-au mobilizat imediat, iar în suport au venit rude, pădurari și localnici. După o noapte întreagă de căutări, astăzi dimineață, în jurul orei 09:40, fata a fost găsită într-un lan de la marginea pădurii, acolo unde a petrecut toată noaptea. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni. Fata a ales un drum mai scurt, prin pădure, dar s-a rătăcit. Copilei i s-a alăturat un câine care a stat lângă ea toată această perioadă. Menționăm că nu este prima dată când patrupezii se alătură copiilor dispăruți și îi însoțesc până când sunt localizați.
3 ianuarie 2025
20:00
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni, din cauza unei forme grave de pneumonie.„Preşedinta şi-a anulat întâlnirile externe pentru primele două săptămâni din ianuarie”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar, potrivit Agerpres.Ursula von der Leyen ar fi trebuit să se deplaseze în oraşul polonez Gdansk, cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către Polonia, la 1 ianuarie, însă vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară.Potrivit sursei citate, președinta Comisiei Europene îşi va desfăşura în această perioadă „activitatea oficială” din oraşul Hanovra, Germaniei, sperând la o însănătoșire completă și reluarea deplsărilor la jumătatea lunii ianuarie, a mai precizat purtătorul de cuvânt.În vârstă de 66 de ani, Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat în fruntea Comisiei Europene anul trecut. Von der Leyen conduce instituția din 1 decembrie 2019.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.