Liber TV

Acum 12 ore
16:10
Licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău a eșuat din cauza intereselor unor exponenți ai guvernării de a asigura câștigul companiei franceze Lagardere. De această părere este liderul CUB, Igor Munteanu, care, în legislatura trecută, a condus Comisia de anchetă privind contractul de concesionare a aerogării. Într-un interviu pentru Jurnal.md, el s-a arătat convins că în această schemă sunt implicate persoane sus-puse din Parlament și Guvern și că acest caz ar trebui investigat de procurori. „Atunci când există un singur participant, întotdeauna există, evident, și suspiciuni. Deja s-au prefigurat în spațiul public mai multe argumente foarte solide din punctul meu de vedere asupra tentativei de a face scheme în acest caz. Este vorba și de caietul de sarcini, care a fost copiat sută la sută după interesele companiei Lagardere, și despre detaliile cu privire la discuțiile prealabile care s-au purtat la Paris între anumiți oficiali de stat cu această companie”, a declarat Igor Munteanu.Mai mult, organizatorii schemei ar fi încercat să se absolve de responsabilitate, când au introdus în caietul de sarcini articolul privind „exonerarea de răspundere”, lucru care vorbește, în opinia lui Munteanu, „despre caracterul organizat al tentativei de a frauda concursul”. „Inițial atât APP-ul, cât și ministrul Infrastructurii, și ministrul Economiei, și președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, oricui nu i-a fost lene a declarat că la această licitație trebuie să participe o companie serioasă și astfel au sporit exigențele cerute. Respectiv, toată această lume a fost implicată. […] Dacă nu există competiție, nu mai aștepți Consiliul Concurenței să-ți spună acest lucru peste ani de zile, dar imediat trebuie să existe cineva care să răspundă de monitorizarea procesului. […] Sper foarte mult că aceste lucruri să facă parte din ancheta penală, pe care Procuratura este obligată să o desfășoare în condițiile în care sunt prea multe chestiuni dubioase și e prea primitivă această încercare de a face scheme și de a te da într-o parte”, a menționat liderul CUB.Întrebat de ce alte companii nu participă la concurs, Igor Munteanu, s-a arătat convins că acest lucru nu-l organizatorii licitației. „În primul rând, această licitație s-a făcut cu abonat, adică s-a făcut pentru cineva. Pentru că, repet, dacă faci caietul de sarcini după cum îi convine unei companii, cu numărul de aeroporturi în care trebuie să aibă experiență, cu investițiile făcute în alte țări, tu reduci nivelul de competiție. Ăsta nu e un management eficient, ci o simulare sau o căutare de avantaje necuvenite. De aceea ancheta penală, anunțată de procuratură, trebuie să cerceteze în detaliu toate datele problemei: de unde a apărut Lagardere, cu cine s-a întâlnit, cât de mare era afacerea și cui a fost juruită, care au fost motivele să transmiți cuiva anume toată afacerea. Vorbim despre buna gospodărire a unui bun public”, a adăugat Munteanu.
Acum 24 ore
14:00
Ministrul Infrastructurii Andrei Spînu se arată deranjat de faptul că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal privind licitația de la Aeroportul Chișinău, în baza postării lui Eugen Luchianiuc, pe care îl numește pseudo-blogger. În cadrul unei emisiuni la TV8, Spînu a acuzat PA că ar servi interesele grupului Șor și ar face presiuni publice prin investigarea concursului eșuat.„Pentru mine sunt niște elemente un pic stranii care s-au întâmplat din partea organelor de drept, care au deschis un proces penal neclar pentru ce, în baza unei postări a unui pseudo-blogger. Această licitație se petrece din luna februarie, aveau tot timpul să ceară documente, au decis să facă o presiune publică prin acest dosar, aproape în ultima zi a licitației. Dacă aștepți atâta timp și te autosesizezi la un pseudo-nu știu cum să-i zic. S-a autosesizat un procuror, care s-a ocupat în trecut de niște dosare foarte dubioase legate de Plahotniuc, Dodon și așa mai departe”, a declarat Spînu.Oficialul crede că organele de drept ar fi putut cere documente și clarificări mai devreme în procesul licitației, fără a recurge la o astfel de măsură în ultima etapă a licitației. „Cumva arată anumite elemente că acest grup-criminal încearcă prin toate metodele să oprească acest proces, pentru ca să mențină controlul asupra acelor spații. Dacă noi încălcăm măcar ceva din acest proces, se merge în judecată și știm cum funcționează la noi structurile de judecată. Noi riscăm să facem jocurile acestui grup criminal organizat. Decizia a fost nu, ne oprim, nu s-au întrunit condițiile, mai anunțăm o dată ca să ne asigurăm că toate cerințele legale sunt respectate”, a spus Andrei Spînu.„M-am gândit la membrii comisiei (de licitație), lucrează sub o presiune enormă. PA anunță un dosar pe ce, CNA un dosar pe ce?”, a mai spus ministrul.Miercuri, 17 aprilie, licitația, la care s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”, a fost anulată, comisia invocând lipsa unor hârtii la dosar. Aceasta a fost deja a treia tentativă de a înstrăina spațiile comerciale din aeroport, dar toate au eșuat și, de fiecare dată, singurul concurent, care întrunea condițiile de participare era compania franceză, despre care se crede că ar avea o înțelegere în acest sens cu factorii de decizie de la Chișinău, prin urmare s-ar încerca trucarea concursului.La începutul lunii aprilie, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal pe marginea acestui caz și a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.
12:50
„Avem un președinte care a fugit în permanență de problemele importante interne. În 4 ani de mandat președintele nu s-a implicat în temele: sărăciei, migrației, energiei sau prețul produselor alimentare”. O spune sociologul Doru Petruți, directorul companiei IMAS, în cadrul podcastului Politik al jurnalistei Natalia Morari. Potrivit acestuia, în afară de vizite, inaugurări și plantări de copaci, Maia Sandu nu s-a implicat prin acțiuni concrete în problemele cu care se confruntă moldovenii. ”Acum avem o situație cu totul excepțională, pentru că avem un președinte care a fugit în permanență de temele importante interne. Un președinte care a fost și este în continuare menajat la cel mai înalt grad de presa, hai s-o numim independentă. Nu o pune în dificultate. Eu nu găsesc o temă cât de cât serioasă și nu mă refer la vizite și inaugurări, și plantat copaci. În patru ani de mandat, dă-mi tu o temă majoră, precum sărăcie, migrație, prețuri alimente - o temă majoră la care președintele să se fi implicat nu cu declarații și lozinci”, a declarat sociologul Doru Petruți.Potrivit sociologului, electoratul din Republica Moldova s-a maturizat, iar acest lucru a fost demonstrat inclusiv la alegerile locale, unde în Chișinău, PAS a pierdut alegerile locale chiar din primul tur.„Populația nu va suporta la nesfârșit și, din punctul acesta de vedere, cred că maturizarea electoratului din Moldova s-a petrecut foarte interesant. Și chiar și rezultatul de la locale, cu tot cu controlul administrativ, cu toate situațiile, mass-media, televiziunile interzise, uitați-vă pe rezultatul din Chișinău, unde PAS-ul nu doar că a pierdut din primul tur, dar și CMC”, a mai declarat directorul IMAS.
11:10
Cel puțin opt oameni au murit și 29 sunt răniți în urma unui atac cu rachete rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk din Ucraina. O clădire aflată în apropierea gării centrale a orașului Dnipro a fost parțial distrusă. Potrivit șefului administrației militare regionale, Serghei Lîsak, salvatorii sunt încă în căutarea oamenilor aflați sub dărâmături.„În Dnipro, în urma atacurilor cu rachete ale inamicului asupra infrastructurii civile, o clădire cu cinci etaje a fost parțial distrusă. Un incendiu a fost localizat pe o suprafață de aproximativ o mie de metri pătrați”, se arată într-un comunicat oficial.În același timp, în orașul Sinelnikovo, aflat la peste 50 de kilometri de Dnipro, patru clădiri rezidențiale au fost parțial distruse, iar alte 10 au fost avariate. Serviciile locale de intervenție au raportat șase morți, inclusiv doi copii.Autoritățile ucrainene susțin că o parte din țintele inamice, în total, nouă rachete dimineața și două  noaptea, au fost interceptate de sistemul de apărare antiaeriană, dar au existat distrugeri.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la atacul forțelor ruse în regiunea Dnipropetrovsk.„În acest moment, lucrările de salvare continuă în Dnipro, după ce au fost distruse mai multe etaje ale unei clădiri rezidențiale. Au fost atacate și orașele Krivoi Rog și Sinelnikovo. Din păcate, sunt morți. Condoleanțe tuturor rudelor și apropiaților”, a scris pe rețelele sociale liderul de la Kiev.
10:50
„Conținutul problematic a migrat spre online, pentru că online-ul nu este reglementat și nu există Consiliul Audiovizualului pentru online care să dea amenzi”. O spune șefa CA, Liliana Vițu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV. Potrivit ei, spațiul informațional, în continuare, abundă de știri manipulatorii întrucât conținutul media problematic a migrat spre online. „Când în Cod (n.r. Codul Serviciilor Media Audiovizuale) a fost introdusă definiția de dezinformare și amenzi usturătoare de la 40 de mii de lei, am observat că a dispărut conținutul problematic. A migrat spre online, pentru că online-ul nu este reglementat și nu există Consiliul Audiovizualului pentru online care să dea amenzi. Concluzia este că atunci când există o autoritate, reglementări, prevederi, și toate funcționează, situația se poate schimba. În anul 2023 am avut cu 70 mai puține sancțiuni pentru articolul 13 care prevede asigurarea informării corecte”, a spus șefa Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.Potrivit Lilianei Vițu, la nivelul Uniunii Europene este analizată posibilitatea reglementării spațiului online, iar Republica Moldova este parte a acestui proces, deocamdată, în calitate de observator.„Nu sunt de acord că misiunea jurnalistului e preluată de vloggeri, bloggeri, influenceri și orice om care acum se numește creator de conținut. Tu ai obținut acces la telefon, acces la internet, ți-ai creat un cont și gata, tu ești marele creator de conținut.  De asta, nu vreau să echivalăm jurnalismul cu nimic, dar și noi, jurnaliștii, trebuie să coborîm din turnul nostru și să vedem că pe nimeni nu îi doare în cot că există jurnalism, că există redacții. Mai mult, generația mai recentă, elevii și studenții de astăzi, nu știu ce e asta jurnalism”, spune Alina Radu, directoarea publicației Ziarul de Gardă. 
09:50
Israelul a atacat Iranul, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu situaţia, în timp ce presa de stat iraniană a raportat, vineri dimineaţă, că forţele acestei ţări au distrus drone, la câteva zile după ce Iranul a lansat un atac cu drone ca răzbunare împotriva Israelului. O sursă a afirmat pentru Reuters că SUA nu a fost implicată, dar a fost notificată de Israel înainte de atac.Agenţia de ştiri iraniană Fars a relatat că trei explozii au fost auzite în apropierea unei baze militare din oraşul Isfahan, aflat în centru. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că nu a fost vorba de un atac cu rachete şi că exploziile au fost rezultatul activării sistemului de apărare anti-aeriană iranian.Televiziunea de stat iraniană a afirmat că, la puţin timp după miezul nopţii, ”trei drone au fost observate pe cer deasupra Isfahan. Sistemul de apărare anti-aeriană s-a activat şi a distrus aceste drone în aer”.Ulterior, televiziunea a afirmat că situaţia este normală la Isfahan şi că nu au avut loc explozii la sol.Armata israeliană nu a comentat relatările.Israelul afirmase că va riposta după atacul din weekend al Iranului, care a implicat sute de drone şi rachete, ca răspuns la o presupusă lovitură a Israelului asupra complexului ambasadei sale din Siria. Majoritatea dronelor şi rachetelor iraniene au fost doborâte înainhte de a ajunge pe teritoriul israelian.Analiştii şi observatorii au exprimat îngrijorări privind riscul ca războiul Israel-Gaza să se extindă în restul regiunii.Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat Israelul înainte de atacul de vineri că Teheranul va avea un ”răspuns dur” la orice atac pe teritoriul său.Iranul a afirmat, joi, la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite că Israelul ”trebuie obligat să oprească orice alt comportament militar pripit împotriva intereselor noastre”, în timp ce secretarul general al ONU a avertizat că Orientul Mijlociu este ”într-un moment de pericol maxim”.Televiziunea de stat iraniană a afirmat că facilităţile nucleare unde Iranul desfăşoară lucrări – despre care teheranul spune că sunt pacifiste, dar despre care vestul crede că au ca scop crearea unei arme – nu au fost afectate.Situl nuclear Natanz, piesa centrală a programului iranian de îmbogăţire a uraniului, se află în provincia Isfahan.Aeroporturile din Teheran, Shiraz şi Isfahan au fost închise până la ora 7.00 GMT, cu posibilitatea de prelungire, iar zborurile au fost îndepărtate din jumătatea vestică a Iranului, a arătat site-ul de monitorizare a traficuluii aerian FlightRadar24.Unele zboruri cu destinaţia Teheran Turkish Airlines şi Emirates se întorceau la aeroportul de plecare, a arătat, pe X, FlightRadar24. Un zbor al Iran Air de la Roma la Teheran a fost redirecţionat spre Ankara, Turcia.FlightRadar24 arată că Emirates, flydubai, Turkish Air, Wizz Air Abu Dhabi şi Belavia sunt printre companiile care continuă să folosească partea din spaţiul aerian care a rămas deschisă vineri dimineaţă.Asaltul israelian în Gaza a început după ce gruparea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul, în 7 octombrie, omorând 1.200 de persoane, potrivit bilanţului israelian. Ofensiva militară a Israelului a provocat moartea a peste 33.000 de palestinieni în Gaza, potrivit ministerului local al Sănătăţii.Grupări sprijinite de Iran şi-au declarat sprijinul pentru palestinieni, lansând atacuri din Liban, Yemen şi Irak.
Ieri
14:10
Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, împreună cu vicepreședintele pentru cooperare internațională, Eremei Priseajniuc, s-au întâlnit, astăzi, cu președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke, însoțit de consilierul pentru relații internaționale, Charles Manoury. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre situația social-politică din Republica Moldova, parcursul european al țării noastre și rolul PSDE în realizarea acestui deziderat strategic.Președintele Ion Sula a reiterat atașamentul ferm al PSDE față de valorile europene și importanța consolidării tuturor forțelor politice, dar și a societății civile, pentru a demonstra unitate națională în realizarea obiectivului nostru european. „Ne dorim un viitor sigur și prosper pentru cetățenii noștri, iar acest viitor este în Uniunea Europeană”, a declarat Ion Sula.Comitetul Economic și Social European, condus de Oliver Röpke, este prima instituție a UE care a decis să implice Republica Moldova în activitatea de la Bruxelles, facilitând astfel integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.
14:00
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) urmează să voteze vineri, 19 aprilie, în privinţa cererii statului palestinian de a fi primit ca membru cu drepturi depline al organizaţiei, au declarat agenţiei Reuters mai mulţi diplomaţi, potrivit Agerpres.Se aşteaptă însă ca Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, să blocheze demersul, deoarece acesta ar însemna recunoaşterea efectivă a statului palestinian.Votul celor 15 membri ai Consiliului este programat la ora locală 15.00 (19.00 GMT). Obiectul este un proiect de rezoluţie prin care se recomandă celor 193 de membri ai Adunării Generale a ONU „să fie admis Statul Palestina ca membru al Naţiunilor Unite”, arată sursele Reuters.Pentru adoptarea rezoluţiei este nevoie de cel puţin nouă voturi, în condiţiile în care nu îşi exercită dreptul de veto niciunul din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului – SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia şi China.Diplomaţii afirmă că americanii ar putea fi nevoiţi să recurgă la veto, deoarece textul ar putea întruni până la 13 voturi. Algeria, membră nepermanentă a Consiliului, care a propus rezoluţia, a cerut ca votul să aibă loc joi după-amiază, odată cu reuniunea forului de conducere al ONU privind Orientul Mijlociu, la care sunt aşteptaţi mai mulţi miniştri.Statele Unite au afirmat că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să aibă loc prin negocieri directe între părţi, nu în cadrul Naţiunilor Unite.
12:40
În Republica Moldova se calcă în picioare tot ce înseamnă democrație. O spune sociologul Doru Petruți, invitat la Podcastul Politik al jurnalistei Natalia Morari. Potrivit directorului IMAS, populația nu mai crede într-un președinte al tuturor moldovenilor. „Pe măsură ce, deja de câțiva ani, Republica Moldova face atâtea eforturi spre a se integra în Uniunea Europeană, în același timp are loc un proces invers, foarte periculos din punctul meu de vedere, cu consecințe grav pe termen mediu și lung și anume diferența sau distanța care există între lucrurile de ordin declarativ și faptele concrete. (...) Tot mai mulți politicieni au început să vorbească doar cu tribul lor odată ajunși la putere și culmea, tocmai acum când propăvăduim valorile pro-europene, am ajuns să călcăm efectiv lucrurile. Zilnic, săptămânal, lunar și anual, în Republica Moldova se calcă în picioare tot ce înseamnă democrație. Populația nu mai crede într-un președinte al tuturor moldovenilor, el este asociat cu un anumit trib politic. Nu mai avem un premier care se ocupă cu administrarea treburilor guvernamentale din state. Avem un premier care se ocupă și cu ziare, și cu propagandă de partid etc. La asta ajunge Republica Moldova”, a declarat sociologul Doru Petruți.Sociologul mai spune că deși războiul reprezintă un pericol obiectiv și real, acesta este folosit într-un mod abuziv de politicieni pentru a-și păstra influența și a justifica anumite derapaje.„Războiul din Ucraina reprezintă, într-adevăr, un pericol real, dar modalitatea în care este folosită aici, inclusiv declarația domnului deputat legat de referendum, mie mi se pare halucinantă. Oamenii văd criza de leadership din toată Europa și o să vedem curând evoluția partidelor naționaliste, extremiste în Uniunea Europeană”, a mai spus directorul IMAS.
12:10
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost adoptată cu 234 de voturi pentru şi 94 împotrivă în Parlamentul suedez, care are 349 de locuri, scrie The Guardian.Deşi ţara nordică a fost prima care a introdus schimbarea legală a sexului în 1972, noua propunere, care vizează să permită autoidentificarea şi să simplifice procedura, a stârnit o dezbatere intensă în ţară.Coaliţia de centru-dreapta a premierului conservator Ulf Kristersson a fost împărţită pe această temă, moderaţii săi şi liberalii susţinând în mare parte legea, în timp ce creştin-democraţii s-au opus.Democraţii Suedezi, partidul populist cu rădăcini de extremă-dreapta care susţine guvernul în parlament, dar nu face parte din guvern, s-a opus şi el."Cei mai mulţi suedezi nu vor observa niciodată că legea s-a schimbat, dar pentru un număr de persoane transsexuale noua lege face o diferenţă mare şi importantă", a declarat în Parlament Johan Hultberg, un deputat care reprezintă partidul conservator Moderat, aflat la putere.Dincolo de reducerea vârstei, noua legislaţie are ca scop simplificarea schimbării sexului legal al unei persoane."Procesul de astăzi este foarte lung, poate dura până la şapte ani pentru a-ţi schimba sexul legal în Suedia", a declarat pentru AFP Peter Sidlund Ponkala, preşedintele Federaţiei suedeze pentru drepturile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor, homosexualilor şi intersexualilor (RFSL).Două noi legi vor intra în vigoare la 1 iulie 2025: una care reglementează procedurile chirurgicale de schimbare a sexului şi una care reglementează procedura administrativă de schimbare a sexului legal în registrul oficial.Persoanele îşi vor putea schimba sexul legal la 16 ani, deşi cei sub 18 ani vor avea nevoie de aprobarea părinţilor, a unui medic şi a Consiliului Naţional de Sănătate şi Bunăstare.Nu va mai fi necesar un diagnostic de "disforie de gen" - în cazul în care o persoană poate experimenta suferinţă ca urmare a unei neconcordanţe între sexul său biologic şi genul cu care se identifică - nu va mai fi necesar.Procedurile chirurgicale de tranziţie ar fi permise începând cu vârsta de 18 ani, dar nu ar mai fi nevoie de aprobarea consiliului. Extirparea ovarelor sau a testiculelor va fi permisă doar de la vârsta de 23 de ani, fără modificări faţă de prezent.Danemarca, Norvegia, Finlanda şi Spania se numără printre ţările care au deja legi similare.Vinerea trecută, legislatorii germani au aprobat o legislaţie similară, facilitând persoanelor transsexuale, intersexuale şi non-binare să îşi schimbe numele şi sexul în registrele oficiale direct la birourile de evidenţă.În Regatul Unit, parlamentul scoţian a adoptat în 2022 un proiect de lege care permite persoanelor cu vârsta de 16 ani sau mai mult să îşi schimbe denumirea de gen pe documentele de identitate prin autodeclarare. Acesta a fost blocat de guvernul britanic, o decizie pe care cea mai înaltă instanţă civilă din Scoţia a confirmat-o în decembrie.Suedia a înregistrat o creştere bruscă a cazurilor de disforie de gen. Acest lucru este vizibil în special în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani născuţi de sex feminin, cu o creştere de 1.500% din 2008 încoace, potrivit Consiliului pentru Sănătate şi Asistenţă Socială.
11:40
Președintele PSRM, Igor Dodon, îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind integrarea europeană. Politicianul anunță că va organiza o campanie națională, în cadrul căreia socialiștii vor îndemna oamenii să nu participe la plebiscit, iar dacă vor dori totuși să o facă, atunci să voteze împotrivă. Declarațiile au fost făcute la emisiunea Moldova LIVE de la Exclusiv TV.„Noi suntem categoric împotriva acestui referendum. Nu negocierilor cu Uniunea Europeană, nu împotriva UE. Suntem împotriva acestui instrument utilizat de Maia sandu în interese înguste de partid și interese proprii. De aceea, îndemnul nostru pentru populație, și va fi o campanie națională în acest sens, e să nu participăm la acest referendum. Sau nu luăm buletinul, sau îl luăm și votăm împotrivă. Bruxelles-ul e împotriva acestui referendum și i-a spus (Maiei Sandu – n.n.) că nu trebuie făcut. Asta-i ambiția personală a Maiei Sandu, cu orice preț, să meargă înainte. Există partide proeuropene, care sunt împotriva acestui referendum, care au aceleași argumente ca și noi. Noi nu suntem împotriva negocierilor cu UE, haideți să negociem, dar nu puneți carul înaintea boilor”, a spus Igor Dodon, la Moldova LIVE.Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Plebiscitul ar urma să se desfășoare în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.
10:40
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP. ”Ploile au continuat în Afganistan după Eid al-Fitr, iar aproximativ 70 de persoane au murit” în aceste zile, a anunţat miercuri într-o declaraţie video un reprezentant al Departamentul gestionării catastrofelor naturale, Janan Sayeq.Alte 56 de persoane au fost rănite, iar peste 2.600 de case au fost distruse şi peste 2.000 de animale s-au pierdut, anunţă el.Aproximativ 20 dintre cele 34 de provincii afgane înregistrează de mai multe săptămâni un nivel crescut de precipitaţii, inclusiv provincia Kabul.Inundaţii afectează aproape toate regiunile în această primăvară, o perioadă tradiţională de ploi în Afganistan. Aproximativ 60 de persoane au murit în urma unor precipitaţii puternice în ultimele trei săptămâni ale lui martie în Afganistan.Afganistanul a înregistrat o iarnă uscată şi este puternic afectat de bulversări climatice. Potrivit unor cercetători, această ţară devastată de 40 de ani de război şi care este una dintre cele mai sărace din lume, este una dintre cele mai prost pregătite ţări să facă faţă consecinţelor modificărilor cliamtice. Almost half of Afghanistan's 34 provinces including Kabul and Parwan were recently hit by heavy rain or snowfall, with flash floods causing human and property losses to worsen poverty in some areas https://t.co/5ubw2kJgeb pic.twitter.com/AAUJ721KNR— China Xinhua News (@XHNews) April 18, 2024  
10:00
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, spune că se consideră român și vorbește limba română. Fiind întrebat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova cum va răspunde la întrebarea privind identificarea la recensământ, premierul de la Chișinău a precizat că este român.„Eu am răspuns la această întrebare și am spus la toată lumea că sunt român și vorbesc românește”, a explicat Dorin Recean.Menționăm că, în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în Republica Moldova are loc recensământul populației și locuințelor 2024.Astfel, cetățenii Republicii Moldova sunt îndemnați să răspundă la întrebările celor peste 4000 de recenzori, care în această perioadă vor ajunge în fiecare localitate și vor colecta date despre populație și caracteristicile ei.
09:50
Complexul Memorial „Eternitate” va trece în gestiunea municipalității. Anunțul a fost făcut de primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, după o discuție cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.  „Am acceptat ca acest parc simbolic pentru cetățeni să fie la balanța Primăriei Chișinău. Am propus includerea subiectului pe agenda CMC și urmează astăzi să fie votată transmiterea obiectivului la balanța Primăriei, anterior, acesta fiind în gestiunea Ministerului Apărării”, a scris Ion Ceban pe facebook.Memorialul „Eternitate” a fost transmis în gestiunea Guvernului în anul 2007, iar lucrările de reparație și întreținere, inclusiv menținerea focului veșnic pe parcursul anilor au fost efectuate din bugetul Ministerului Apărării.
09:40
Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”. Proiectul investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E. Prin urmare, va crește eficiența sectorului energetic național și vor fi create noi oportunități pentru dezvoltarea altor surse de energie, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.Pe lângă noua linie electrică aeriană dintre Republica Moldova și România, cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiile Bălți și Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.În acest sens, Acordul cu BERD prevede contractarea unui împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă 40% din suma totală, necesară pentru realizarea proiectului.Alte 30,8 milioane de euro vor oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI). De asemenea, proiectul include  un grant în valoare de 15,4 milioane de euro, acordat de UE, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:30
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că armata ucraineană nu a putut să împiedice un triplu atac rusesc în oraşul Cernihiv, din cauza lipsei mijloacelor de apărare aeriană, în urma epuizării ajutorului militar din Occident, relatează AFP. ”Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă Ucraina ar fi primit suficiente echipamente de apărare aeriană şi dacă hotărârea lumii de a se opune terorii ruse ar fi fost suficientă”, deplânge pe reţele de socializare Volodimitr Zelenski.Un triplu atac rusesc u rachetă s-a soldat cu ”morţi şi numeroşi răniţi” miercuri dimineaţa la Cenihiv, în nordul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale. ️There are already 61 injured and 13 killed as a result of the attack in #Chernihiv, reported by the State Emergency Service (SES).Among the 61 injured are 2 children. Three people were rescued from under the rubble.Search and rescue operation continues.: SES pic.twitter.com/4Mg8xrb3YJ— KyivPost (@KyivPost) April 17, 2024 ”Inamicul a comis un atac cu trei rachete aproape în centrul oraşului. Există morţi şi mulţi răniţi”, a anunţat guvernatorul regiunii Cernihiv pe Telegram, Viaceslav Ceauş. Massive Russian missile attack on the Ukrainian city of Chernihiv. At least nine civilians declared dead and more under the rubble of buildings. Ukraine has essentially run out of air defenses because of the cutoff in American aid, and Russia is taking advantage of this strategic… pic.twitter.com/ScqXFzsMsc— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) April 17, 2024
14:40
O tânără din Capitală s-a aruncat în gol de la etajul 15 al unui bloc locativ. Aceasta a scris un mesaj de adio pe pagina sa de Facebook. Tragedia s-a întâmplat în seara zilei de marți, 16 aprilie, în jurul orei 22. La fața locului imediat s-a deplasat grupa operativă, unde a fost depistat cadavrul unei tinere. În cadrul documentării s-a stabilit identitatea acesteia. La examinarea de către medicul legist nu au fost depistate urme de violență decât cele caracteristice căderii de la înălțime. Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.Anterior, aceasta a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de adio. Din el se poate înțelege că tânăra suferea de depresie.„Să mă iertați pentru tot, toate. Nu am fost perfectă deloc, am supărat mulți oameni, chiar pe care au ținut la mine cu adevărat sau poate și m-au iubit. Îmi cer iertare de la toți oamenii care m-au ajutat, mă rog de mă iertați. Pentru că am devenit un parazit al societății, am cheltuit bani și nu fac nimic. Îmi dau seama că fac un păcat foarte mare. Vă rog mult, nu învinuiți pe nimeni, eu sunt vinovată pentru psihica mea. Mă doare tot”, a scris tânăra de 24 de ani.
13:50
Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia cerului, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete, a anunţat marţi seară preşedintele Volodimir Zelenski, manifestându-şi din nou nemulţumirea că Ucraina nu a beneficiat de acelaşi sprijin ca Israelul în cazul atacului iranian de peste weekend, scrie News.ro.  „Lucrăm în fiecare zi, fără nicio pauză, pentru oportunităţi mai mari în relaţiile cu partenerii. Lucrăm pentru a obţine mai mult ajutor real. Lucrăm pentru a obţine o adevărată egalitate în apărarea împotriva terorii, atunci când aceleaşi reguli, cu adevărat egale, se aplică pentru noi aici, în Ucraina, în Europa şi în alte părţi ale lumii, atunci când ne confruntăm cu aceleaşi manifestări de teroare, cu aceleaşi atacuri cu rachete şi drone. Am auzit multe în ultimele două zile. Conflicte diferite - aici în Europa şi în Orientul Mijlociu - niveluri diferite de ameninţare, spaţii aeriene diferite. Deşi, "piesele de şah" şi balistica sunt aceleaşi... Ameninţări diferite de escaladare. Dar sunt vieţile umane diferite, au oamenii o demnitate diferită? Nu. Noi preţuim fiecare viaţă în mod egal. Trebuie să o preţuim. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel”, a spus Zelenski în discursul său video de marţi seară. El a anunţat în context că Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre protecţia antiaeriană, furnizarea de sisteme de apărare aeriană şi rachete. Preşedintele a spus că Oleksandr Sîrski, comandantul armatei, şi ministrul apărării Rustem Umerov i-au prezentat marţi situaţia de pe front. „Sarcina este evidentă - să restrângem cât mai mult posibil atacurile ruseşti şi să respingem orice atac al ocupantului”, a spus Zelenski. We are working tirelessly to strengthen Ukraine's relations with partners, receive more tangible support, and ensure true equality in the protection from terror. So that when we face the same terror and strikes with missiles and drones, the rules are equal in Ukraine, Europe, and… pic.twitter.com/EesPe2MbYG— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 16, 2024
13:20
Victimele Pogromului de la Chișinău din aprilie 1903 au fost comemorate azi în cadrul tradiționalei ceremonii de la monumentul din Parcul „Alunelul”, unde, odinioară, se afla cimitirul evreiesc. La acțiune a participat și primarul Capitalei, Ion Ceban.Privind tragedia care s-a produs în urmă cu 121 de ani, Ion Ceban spune că Pogromul evreiesc de la Chișinău are o dublă însemnătate pentru istoria ulterioară a acestui popor. „Acest eveniment, într-o formă sau alta, a dat un imbold, având o mică doză de contribuție, la crearea statului Israel. Amintesc că, Meir Dizengoff, primul primar al Tel Avivului, a fost un evreu basarabean”, a precizat Ion Ceban.De asemenea, a mai adăugat primarul general, comunitatea evreiască a avut un rol important și în dezvoltarea Capitalei. „Multe lucruri care s-au întâmplat după acest eveniment tragic au fost, la fel, într-o formă sau alta, determinantă de cei care au fost cetățeni ai acestui oraș. Or, puțină lume cunoaște că, 50% dintre orășenii Capitalei de acum o sută de ani în urmă erau de naționalitate evrei, respectiv au avut o contribuție enormă pentru dezvoltarea Chișinăului. Aici vorbesc de arhitectură, sănătate, educație și foarte multe alte lucruri din care am învățat și ne-am determinat într-o perioadă foarte, foarte complicată,” a adăugat edilul Capitalei.La final, ținând cont de situația îngrijorătoare în care, în prezent, se află Israelul, Ion Ceban a ținut să condamne ferm aceste conflicte armate, menționând că niciun om nu merită să sufere din cauza unor neînțelegeri militare.Evenimentul de comemorare a victimelor Pogromului evreiesc de la Chișinău din 1903 a fost organizat de Primăria Municipiului Chișinău, la el fiind și mai mulți reprezentanți ai comunității evreiești din Republica Moldova, ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, inclusiv Marina Anukov, șefa reprezentanței „Nativ” – Centrul Cultural Israelian din Chișinău, prim-secretar al Ambasadei Statului Israel în Republica Moldova.
12:50
De cinci zile, polițiștii sunt în alertă și caută neîncetat tânăra de 19 ani, dispărută de pe o stradă din Orhei, după ce a urcat într-o mașină de ocazie.  Aseară mașina în care a urcat fata a fost localizată, iar șoferul acesteia identificat și găsit, după ce polițiștii au stopat și verificat fiecare automobil de aceeași marcă, în contextul în care numărul de înmatriculare la foarte multe camere de supraveghere video nu era vizibil. Bărbatul de 45 de ani a fost reținut pentru 72 de ore, iar fata încă nu a fost găsită. Acesta nu colaborează cu ancheta. La moment, polițiștii stabilesc mai multe circumstanțe și repere, care ne-ar ajuta să localizăm tânăra. Fata este în continuare căutată în toate fâșiile forestiere, bazine acvatice, clădiri părăsite și locuri nepopulate, stațiile de vulcanizare, spălătorii auto, stâni și alte locații.  Oamenii legii au ridicat zeci de imagini video de pe diferite camere de supraveghere care au fost deja analizate, dar încă nu a fost fixat momentul în care ne-ar fi clare circumstanțele. În căutări sunt implicați sute de polițiști din inspectoratele teritoriale, de patrulare, ofițerii INI, colegii din subdiviziunile specializate, laboratorul Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP, bărci, drone, voluntari care au implicat și ATV-urile, localnici, colegi, profesori și apropiați ai tinerei. „Solicităm în continuare suportul cetățenilor. Semnalmentele fetei: înălțimea 1.65 m, păr castaniu, ochi căprui. În momentul plecării, aceasta purta pantaloni negri, maiou alb și o bluză neagră. Persoanele care dețin orice fel de informații sunt rugate să ne contacteze imediat la 112 sau la numărul 078325001”, anunță Poliția.
11:50
Licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost sistată. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Aeroportului într-un comunicat de presă. Se întâmplă după ce în urma examinării materialelor prezentate de către compania participantă, raportate la condițiile de calificare, membrii comisiei de licitație au constatat că compania Lagardere Travel Retail nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală.„La 15 aprilie, curent, ora 17:00, s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitație, la care a depus dosarul o singură companie: Lagardere Travel Retail. Potrivit fazelor de desfășurare a procedurii, comisia de licitație s-a întrunit la data de 16 aprilie în ședință, în care a examinat dosarului depus de către Lagardere Travel Retail. În urma examinării materialelor prezentate de către compania participantă, raportate la condițiile de calificare, membrii comisiei de licitație au constatat că compania Lagardere Travel Retail nu a prezentat toate documentele justificative pentru a se califica în etapa finală. Astfel, procesul de licitație cu strigare pentru locațiunea (arendă) activelor neutilizate destinate activității Travel Retail & Food and Beverages a fost sistat”, a anunțat Aeroportul Internațional Chișinău.Potrivit Aeroportului, licitația va fi relansată, iar în scurt timp responsabilii vor veni cu informații suplimentare și cu calendarul de desfășurare a acesteia.„Totodată în noul proces de licitație, vom analiza cum putem îmbunătăți procesul pentru a atrage mai multe companii internaționale cu renume care să vrea să participe la licitație și să investească în Aeroportul Chișinău”, mai anunță Aeroportul.
11:20
Fostul premier, liderul Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, este convins că guvernarea ar fi avut o înțelegere cu firma franceză „Lagardere Travel Retail” în privința licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC). Chicu arată cu degetul spre ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu. „Este o înțelegere între guvernare, între niște indivizi din guvernare, de a oferi acestei companii (n.r. „Lagardere Travel Retail”) spațiile respective. Asta nu este corect. (…) Guvernarea viciază de la bun început procedurile (n.r. licitațiile, concursurile publice). Nu ai dreptul să promovezi interesele unei companii sau alta”, a precizat Ion Chicu, la emisiunea „Rezoomat” de la RLIVE TV.Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.PA a inițiat procesul penal în data de 3 aprilie. Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au solicitat administrației AIC, la 7 zile de la inițierea procesului, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment. La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024.
10:50
Accident tragic în stânga Nistrului, la Tighina. O persoană a decedat, iar alte trei au fost rănite grav, după ce o mașină s-a izbit de o stație de autobuz. Potrivit presei din regiune, automobilul, condus de o tânără de 20 de ani a intrat cu viteză în oamenii care așteptau în stație, după care a mai lovit un bărbat. Accidentul s-a produs în această dimineață în jurul orei 7:00. Potrivit informațiilor preliminare, automobilul aparține pasagerului de 23 de ani, care se afla în stare de ebrietate. Tânăra, care ar fi primit permisul de conducere acum un an, nu ar fi consumat alcool.În urma impactului, un bărbat de 61 de ani, care a fost prins între automobil și un gard, a decedat pe loc. Alți doi bărbați de 71, și respectiv 50 de ani, dar și o femeie de 49 de ani au fost transportați la spital cu răni grave. Toate circumstanțele producerii accidentului urmează a fi stabilite.  
09:40
„Este datoria noastră, ca români și creștini ortodocși, să ne mărturisim identitatea românească cu demnitate și deplină recunoștință, să ne cinstim neamul și să contribuim la perpetuarea valorilor și tradițiilor noastre care ne definesc”. Este mesajul Mitropolitului Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, ÎPS Petru, în contextul Recensământului Populației și Locuințelor, care are loc până pe 8 iulie. Părintele îndeamnă astfel credincioșii să se declare români la recensământ.  „Vă îndemnăm cu toată dragostea să vă implicați cu fervoare și responsabilitate în acest proces al recensământului, și să vă declarați apartenența etnică prin naționalitatea românească, limba română și credința ortodoxă. Naționalitatea românească este un temei de unitate și solidaritate pentru întreaga noastră comunitate, indiferent de granițe și de contexte istorice. Este datoria noastră, ca români și creștini ortodocși, să ne mărturisim identitatea românească cu demnitate și deplină recunoștință, să ne cinstim neamul și să contribuim la perpetuarea valorilor și tradițiilor noastre care ne definesc”, se arată în mesajul Mitropolitului. Mai mult, potrivit ÎPS Petru, păstrarea și promovarea limbii române este o responsabilitate sfântă pe care o avem față de strămoșii noștri și față de generațiile viitoare. „Credința ortodoxă este piatra de temelie a identității noastre spirituale și religioase. Ea ne unește într-o comuniune sfântă cu ceilalți credincioși și ne îndeamnă să trăim în iubire și adevăr, să slujim lui Dumnezeu și să ne iubim aproapele. Prin mărturisirea credinței ortodoxe în cadrul recensământului, afirmăm legătura noastră strânsă cu Biserica lui Hristos și ne angajăm să trăim în conformitate cu învățăturile ei dumnezeiești”, a mai declarat Mitropolitul Petru.
09:30
Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat că analizează posibilitatea de a impune noi sancţiuni împotriva Iranului, după atacul acestuia asupra Israelului din weekend, transmite BBC. Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că se aşteaptă să ia măsuri "în zilele următoare", în timp ce şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar lucrează în acest sens.Israelul şi-a îndemnat aliaţii să sancţioneze programul de rachete al Teheranului. Sancţiunile Naţiunilor Unite privind acest program au expirat în octombrie. Aceste sancţiuni au fost legate de un acord mai amplu de limitare a programului nuclear iranian.Cu toate acestea, o serie de ţări, inclusiv SUA, UE şi Regatul Unit, au menţinut sancţiunile şi au adăugat altele noi.Şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul-locotenent Herzi Halevi, a anunţat luni că atacul iranian nu va rămâne fără răspuns.Primul atac direct din istorie al Iranului asupra Israelului, sâmbătă, a fost marcat de un val de peste 300 de rachete şi drone lansate din Iran, Irak, Siria şi Yemen, majoritatea fiind doborâte de Israel şi aliaţii săi.Teheranul a declarat că atacul a fost o ripostă la un presupus atac aerian israelian asupra consulatului său din Siria la 1 aprilie, în care au fost ucise 13 persoane.Până în prezent, Israelul pare să fi contracarat doar cu o ofensivă diplomatică. Ministrul său de Externe a îndemnat mai mult de 30 de ţări să impună sancţiuni asupra programului de rachete al Iranului.De asemenea, a cerut ca Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice (IRGC) - o forţă militară, politică şi economică majoră în Iran - să fie desemnat drept organizaţie teroristă, lucru pe care SUA l-a făcut deja, dar nu şi Marea Britanie.Marţi, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat: "În ceea ce priveşte sancţiunile, mă aştept pe deplin să luăm măsuri suplimentare de sancţionare împotriva Iranului în zilele următoare. Nu ne previzualizăm instrumentele de sancţiuni. Dar, în discuţiile pe care le-am avut, toate opţiunile pentru a întrerupe finanţarea terorismului din Iran continuă să fie pe masă."Ea a adăugat că exporturile de petrol ale Iranului sunt "un posibil domeniu” care ar putea fi abordat."În mod clar, Iranul continuă să exporte o parte din petrol. Este posibil să putem face mai mult", a afirmat YellenEa a declarat că SUA utilizează deja sancţiuni financiare pentru a izola Iranul şi a întrerupe capacitatea acestuia de a finanţa grupuri proxy şi de a sprijini războiul Rusiei din Ucraina - inclusiv prin vizarea a peste 500 de persoane şi entităţi.Sancţiunile americane existente împotriva Iranului interzic deja aproape toate schimburile comerciale ale americanilor cu această ţară.Consilierul pentru Securitate Naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat ulterior că noile sancţiuni vor viza "Iranul, inclusiv programul său de rachete şi drone", precum şi Gărzile Revoluţionare şi Ministerul iranian al Apărării."Anticipăm că aliaţii şi partenerii noştri vor urma în curând cu propriile sancţiuni", a adăugat el."Aceste noi sancţiuni şi alte măsuri vor continua un ritm constant de presiune pentru a limita şi degrada capacitatea şi eficienţa militară a Iranului şi pentru a face faţă întregii game de comportamente problematice ale acestuia", a mai declarat SullivanJosep Borrell, diplomatul de top al UE, a declarat că unele state membre au cerut extinderea sancţiunilor împotriva Iranului.El a afirmat că va trimite o solicitare către serviciul diplomatic al UE pentru a "începe activitatea necesară legată de sancţiuni".Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a salutat "tendinţa pozitivă de adoptare a sancţiunilor" într-o postare pe X, fostul Twitter.Liderii mondiali au îndemnat la reţinere în încercarea de a evita o escaladare majoră în Orientul Mijlociu, în urma ultimului atac.Preşedintele american Joe Biden - care a declarat în repetate rânduri că sprijinul său pentru Israel este "de fier" - a afirmat că el crede că Israelul ar trebui să declare victoria în acest episod şi "să ia victoria".Într-o convorbire telefonică purtată marţi seară, premierul britanic Rishi Sunak l-a avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu împotriva unei noi escaladări a răspunsului său."El a subliniat că o escaladare semnificativă nu este în interesul nimănui şi nu va face decât să adâncească insecuritatea în Orientul Mijlociu. Acesta a fost un moment în care capetele calme trebuie să prevaleze", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.Grupul G7, format din cele mai bogate şapte ţări din lume, "coordonează în prezent un răspuns diplomatic", au adăugat ei.Iranul a indicat că consideră chestiunea "încheiată" dacă Israelul nu ripostează - preşedintele iranian Ebrahim Raisi avertizând că "cea mai mică acţiune împotriva intereselor Iranului va fi cu siguranţă întâmpinată cu un răspuns sever, extins şi dureros".Rusia - un aliat al Iranului - a îndemnat, de asemenea, la reţinere, a declarat marţi Kremlinul în urma unei convorbiri telefonice între preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele Raisi."Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că toate părţile vor da dovadă de reţinere rezonabilă şi vor preveni o nouă rundă de confruntare plină de consecinţe catastrofale pentru întreaga regiune", a declarat Kremlinul.
16 aprilie 2024
16:20
Preşedintele chinez Xi Jinping  i-a transmis marţi cancelarului german Olaf Scholz că Beijingul sprijină convocarea „în timp util” a unei „conferinţe internaţionale de pace care să fie recunoscută de Rusia şi Ucraina, cu participarea tuturor părţilor”, relatează EFE, conform Agerpres.Xi a declarat în cadrul întâlnirii lor de marți că: „China încurajează toate eforturile care să ducă la o rezolvare paşnică a crizei şi susţine convocarea în timp util a unei conferinţe internaţionale de pace recunoscută de Rusia şi Ucraina, cu participarea tuturor părţilor”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe chinez.Potrivit textului MAE de la Beijing, cei doi lideri au căzut de acord că este necesar să „susţină principiile Organizaţiei Naţiunilor Unite şi să se opună utilizării armelor nucleare sau atacurilor împotriva unor ţinte paşnice sau a unor instalaţii nucleare”.De asemenea, cei doi lideri au convenit asupra necesităţii de a „aborda în mod adecvat problemele de securitate alimentară" sau de a „respecta dreptul umanitar internaţional”, potrivit comunicatului.Xi a afirmat că „toate părţile trebuie să lucreze împreună pentru a restabili pacea cât mai curând posibil” şi că „pacea şi stabilitatea trebuie căutate şi interesele egoiste trebuie lăsate deoparte”.Preşedintele chinez a propus marţi patru principii pentru a împiedica criza ucraineană să scape de sub control şi pentru a restabili pacea cât mai repede posibil, în cadrul întrevederii cu cancelarul german Olaf Scholz, aflat într-o vizită la Beijing, cu care a avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la „criza din Ucraina”, relatează Xinhua.Acestea sunt cele patru principii: „În primul rând, ar trebui să prioritizăm menţinerea păcii şi a stabilităţii şi să ne abţinem de la a căuta câştiguri egoiste. În al doilea rând, ar trebui să calmăm situaţia şi să nu turnăm gaz pe foc. În al treilea rând, trebuie să creăm condiţii pentru restabilirea păcii şi să ne abţinem de la exacerbarea în continuare a tensiunilor. În al patrulea rând, ar trebui să reducem impactul negativ (al crizei) asupra economiei mondiale şi să ne abţinem de la subminarea stabilităţii lanţurilor industriale şi de aprovizionare globale".Xi a subliniat că „China nu este nici parte, nici participant la aceste crize” şi că „a încercat să promoveze discuţiile de pace în felul său.”Mai mult, el a adăugat că: „Suntem pregătiţi să menţinem cooperarea cu toate părţile, inclusiv cu Germania, în această privinţă”. De la începutul războiului în Ucraina, China a făcut apel la respectarea „integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor”, inclusiv a Ucrainei, şi la acordarea de atenţie „preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor”, cu referire la Rusia.Beijingul a încercat să contracareze criticile potrivit cărora sprijină Rusia în campania acesteia din Ucraina şi a prezentat un document în 12 puncte privind rezolvarea conflictului, care a fost primit cu scepticism de Occident, în timp ce a continuat să îşi aprofundeze schimburile cu Moscova.
12:50
Curtea Constituțională urmează să se pronunțe astăzi, la ora 14:00, privind propunerea PAS de inițiere a referendumului republican de revizuire Constituției.  Potrivit proiectului, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană urmează să aibă loc pe 20 octombrie. Întrebarea supusă referendumului va fi „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eropeană?”, potrivit proiectului. Constituția va fi completată cu un nou titlu: ”Integrarea în Uniunea Europeană”. Prin acest proiect, deputații propun mai întâi de toate reconfirmarea identității europene a R. Moldova și declararea integrării în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic.În nota informativă a proiectului se subliniază că aspirațiile R. Moldova de a stabili relații politice, economice, culturale și în alte domenii de interes comun cu țările europene și orientarea spre spațiul valoric democratic european au fost consfințite încă în actul de constituire a statului – Declarația de independență a R. Moldova, adoptată în 1991.Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de Maia Sandu și se va desfășura odată cu alegerile prezidențiale.
12:40
Discuțiile despre unire au fost mereu generate pentru a speria oamenii, afirmă Maia Sandu. Președinta a făcut declarația într-un interviu acordat pentru Nokta, menționând că subiectele din spațiul public ar trebui să fie axate pe subiecte mai importante, scrie Realitatea.md.  „A fost mereu o discuție pentru a speria oamenii. Spuneau când abia am venit la putere, că mâine va fi unirea. Suntem țară democratică. Doar poporul poate decide. Restul sunt doar discuții. În loc să vorbim ce facem ca oamenii în Găgăuzia să știe limba, ca limba găgăuză să nu dispară, să nu dispară cultura, cum să îmbunătățim economia (…)”, a declarat Sandu.În opinia președintei, investitorii se sperie și nu vin în Moldova, când citesc că actori politici din Găgăuzia vor să destabilizeze Moldova. Totodată, Sandu a declarat că România ajută Republica Moldova, inclusiv locuitorii autonomiei.În același timp, șefa statului a punctat că România este un stat pașnic. Președinta s-a referit în cadrul interviului și la vizitele oficialilor de la Comrat la Moscova, punctând că astfel aceștia ar demonstra că susțin războiul din Ucraina.
12:30
"Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, condamnând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, relatează AFP. Uzina nucleară Zaporojie (ZNPP), din sudul Ucrainei, ocupată din martie 2022 de Rusia, a fost ţinta unei serii de atacuri cu drone începând din 7 aprilie, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc. Aceste "atacuri nechibzuite", primele care vizează direct cea mai mare centrală electrică din Europa, "trebuie să înceteze imediat", a cerut Rafael Grossi la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU dedicată acestei probleme. "Deşi, din fericire, nu au provocat de această dată un incident radiologic, ele au crescut mult riscul la centrala Zaporojie, unde securitatea nucleară este deja compromisă", a adăugat directorul general al organismului ONU pentru energie nucleară, care are experţi la faţa locului. De asemenea, atacurile au creat un "precedent periculos, după ce au reuşit să ajungă la structura de izolare a unui reactor", a subliniat Grossi. "Doi ani de război cântăresc greu asupra securităţii centralei nucleare Zaporojie. Fiecare dintre cei şapte piloni ai AIEA privind siguranţa şi securitatea nucleară a fost compromis. Nu putem sta deoparte şi aştepta ca o ultimă greutate să încline balanţa într-un echilibru instabil", a pledat el. "Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear", a insistat el, cerând ca "ceea ce se va întâmpla mâine să nu fie la cheremul aruncării de zaruri". Chiar dacă cele şase reactoare ale centralei sunt oprite, "pericolele potenţiale ale unui accident nuclear major rămân foarte reale", a avertizat şeful AIEA.
11:40
Un camion încărcat cu semințe de floarea-soarelui s-a răsturnat la Bălți. Potrivit poliției, un bărbat în vârstă de 50 de ani a ajuns la spital cu diverse traumatisme, după ce a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs, luni, 15 aprilie, în jurul orei 20:00.Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), a fost nevoie de un echipaj de descarcerare pentru salvarea conducătorului auto.„Pompierii au efectuat lucrări de descarcerare a conducătorului auto, un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a primit diverse traumatisme. Ulterior, acesta în stare conștientă a fost preluat de echipa de medici și transportat la spitalul municipal din Bălți”, se arată în comunicatul igsu.Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de către organele de drept.Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 62 situații de risc.
09:40
Preţurile petrolului au scăzut uşor luni, după atacul din weekend al Iranului asupra Israelului, al cărui efect a fost sub aşteptări şi a temperat temerile legate de ofertă, şi date economice din Statele Unite, transmite Reuters. Contractele futures pentru petrolul Brent pentru livrarea în iunie au scăzut cu 35 de cenţi, sau cu 0,4%, până la 89,54 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, pentru livrarea în luna mai, au scăzut cu 25 de cenţi pe baril, sau cu aproximativ 0,3%, la 85,41USD pe baril.Preţurile petrolului au scăzut în timpul tranzacţiilor cu peste 1%, înainte ca declinul să se atenueze după ce Reuters a scris, citând o sursă guvernamentală, că premierul Benjamin Netanyahu şi-a convocat cabinetul de război pentru a doua oară în mai puţin de 24 de ore.Valorile de referinţă ale petrolului au crescut vineri, în aşteptarea atacului de răzbunare al Iranului, preţurile crescând la cel mai ridicat nivel din octombrie.Atacul Iranului a implicat peste 300 de rachete şi drone şi a fost primul împotriva Israelului efectuat de o altă ţară în mai bine de trei decenii, stârnind temeri cu privire la un conflict regional mai larg, care va afecta traficul de petrol prin Orientul Mijlociu.Iranul, declarând că consideră că represaliile sale s-au încheiat, a scăzut temperatura geopolitică, a spus analistul Kpler Viktor Katona.,John Evans, de la firma de brokeraj pentru petrol PVM, a spus că atacul iranian cu drone şi rachete ”ar fi putut la fel de bine să fi avut lumini discotecă mari pe ele şi să fi remorcat bannere cu ”haide, doamnelor şi domnilor, vă rog să mă împuşcaţi”.
15 aprilie 2024
17:30
Fiul avocatei Natalia Sprincean, Ștefan Sprincean de 28 ani, stabilit cu traiul în Statele Unite ale Americii, a decedat ca urmare a unui atac de cord, după ce a fost electrocutat de polițiști în urma unor altercații într-o benzinărie din Carolina de Sud. Anunțul a fost făcut de Uniunea Avocaților din Republica Moldova.Familia îndurerată a tânărului are nevoie de 50.000 dolari pentru a repatria corpul neînsuflețit în Republica Moldova.„Este o situație extrem de grea și dureroasă. În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei Sprincean și tuturor celor care l-au cunoscut pe Ștefan. În aceste momente grele, suntem alături de toți cei îndurerați și le oferim toată compasiunea și susținerea noastră necondiționată. Bunul Dumnezeu să îl odihnească în pace și să-i așeze sufletul bun în rândul celor drepți!”, scrie Uniunea Avocaților din Republica Moldova pe pagina sa de Facebook.Potrivit presei americane, tragedia s-ar fi produs pe 7 aprilie 2024. Poliția din SUA a intervenit ca răspuns la o ceartă „violentă între un angajat și un patron”. Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că magazinul era în dezordine, iar patronul era în spatele tejghelei suferind răni. Ulterior, a urmat o „scurtă interacțiune”, în timp ce ofițerii au încercat să-l „controleze și să-l plaseze în custodie”, ceea ce a lăsat victima să nu răspundă și să aibă nevoie de a fi transportat la un spital local, unde a murit ulterior.Și Ministerul Afacerilor Externe confirmă decesul tânărului în statul american Carolina de Sud„Adresăm sincere și profunde condoleanțe familiei îndoliate, rudelor și prietenilor”, anunță MAE.Diplomația de la Chișinău informează că ambasada țării noastre la Washington DC este în contact permanent cu autoritățile americane, fiind disponibilă să întreprindă toate acțiunile consulare ce se impun.„La moment urmează să fie eliberat pașaportul mortuar pentru repatrierea corpului neînsuflețit”, a mai precizat MAE.
12:00
Încă un episod controversat în dosarul fraudei de la Aeroportul Internațional Chișinău. Comisia de licitație a încălcat prevederile hotărârii de Guvern Nr. 136 din 10 februarie 2009. Aceasta prevede că înregistrarea la licitație are loc doar în ziua desfășurării acesteia, prin prezența fizică a reprezentantului cu 15 minute înainte de începere. Membrii comisiei nu au permis însă începerea licitației, ci au prelungit, în mod arbitrar și nejustificat, perioada depunerii dosarelor, înainte de ziua licitației și fără măcar să examineze acea singură ofertă, se arată într-o analiză publicată de Telegraph.md. În mod normal, conform procedurilor legale, urma să fie examinate dosarele și comisia să se expună asupra lor, iar opinia ei să fie făcută publică. Așa se procedează în toate țările civilizate, în care există transparență. Autoritățile moldovene, în persoana Agenției Proprietății Publice, administrației aeroportului și conducerii Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au preferat însă calea obscură.„De ce nu au dorit să deschidă plicurile și să examineze ofertele, iar ulterior să organizeze licitația, pentru a se convinge de prezența reprezentantului Lagardere Travel Retail și, în acest mod, să confirme statutul de participant al acestuia, în conformitate cu punctul 13 prim din Hotărârea de Guvern Nr. 483, care prevede că, în cazul înregistrării la licitație a unui singur participant, comisia va prelungi termenul de depunere a cererilor de participare cu cel puțin 15 zile. Or, tocmai în baza acestei prevederi a și fost decisă prelungirea perioadei de depunere a dosarelor, potrivit comunicatului informativ din 29 martie 2024, publicat în Monitorul Oficial.În realitate, oferta nu a fost examinată, iar cel care a depus-o nu poate fi considerat participant. În aceste condiții, comisia nu putea să prelungească perioada de depunere a dosarelor în baza Hotărârii de Guvern Nr. 483, deoarece, sub aspect juridic, nu a fost înregistrat niciun participant. Respectiv, acțiunile comisiei sunt abuzive și reprezintă o încălcare a procedurii de desfășurare a licitației”, se arată în analiza Telegraph.Recent, atât Centrul Național Anticorupție, cât și Procuratura Anticorupție au anunțat că au inițiat dosare penale privind modul în care se desfășoară licitația de la Aeroportul Internațional Chișinău, din perspectiva abuzului în serviciu.
11:50
Sâmbătă, 13 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Eroilor, cu hramul Înălțarea Domnului, din satul Stoianovca, Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului.În cadrul slujbei au fost pomeniți eroii români jertfiți pentru eliberarea Basarabiei în anul 1941, mulți dintre ei dormindu-si somnul de veci în cimitirul mănăstirii, dar și în alte cimitire din satele vecine. Au fost pomeniți ctitorii și slujitorii care au activat în această eparhie, precum și preoții slujitori din ultimile decenii, care au trecut recent la Domnul.De asemenea, diaconul Iulian Papusoi a fost hirotonit preot, iar teologul Traian Vasilcău diacon.Cei doi noi slujitori au fost îndemnați de Preasfinția Sa, să fie smeriți, harnici, dreptcredincioși, râvnitori și mărturisitori ai credinței în vremurile noastre. Să privească spre jertfa eroilor de la Tiganca și spre sfinții martiri și cuvioșii care au purtat cu demnitate jugul slujirii în Biserică noastră.„La final, obștea monahală a mulțumit ierarhului pentru grija părintească și susținerea atât a monahilor, cat și a preoților din parohii, pentru dragostea binevoitoare și slujirea cu demnitate și devotament, cu responsabilitatea păstoririi credincioșilor și jertfelnicia misionarului conștient de importanța anotimpurilor vieții și a slujirii la care l-a chemat Biserica, felicitându-l cu ocazia pomenirii Sfântului Mucenic Veniamin diaconul.Preasfinția Sa a mulțumit obștii monahale și preoților care au fost prezenți, precum și celor care în aceste zile au îndreptat o rugăciune către Domnul pentru ierarhul lor, incredintandu-i de dragostea și purtarea în rugăciune, de dorința ca toți să se mântuiască și să se bucure de darurile Domnului în viața lor”, se arată într-un comunicat al Episcopiei Basarabiei de Sud.
11:10
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei a depus un denunț la Procuratura Anticorupție, în care semnalează neregulile în procesul de organizare a licitației privind chiria spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Acesta a publicat detalii din denunțul depus la Procuratura Anticorupție, în care se menționează că licitația este organizată cu abateri grave de la normele legale și în detrimentul intereselor statului.Potrivit denunțului, Agenția Proprietății Publice în calitate de fondator a ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”, având în limita competenţelor atribuite, exercitarea drepturile de administrare a întreprinderii prin intermediul consiliului de administraţie şi al administratorului, contrar prevederilor legale abuziv au expus și au organizat licitația pentru locațiunea activelor din ÎS „AIC”: - fără o decizie privind oportunitatea dării în locațiune a activelor întreprinderii, emisă de organul competent, Consiliul de administrație a ÎS „AIC”;  - în lipsa acordului prealabil, al Agenției Proprietății Publice în calitate de fondator, la transmiterea în locațiune a activelor ÎS „AIC” eliberat în modul stabilit de actele normative; - în lipsa deciziei, Agenției Proprietății Publice în calitate de fondator, cu privire la modul de selectare a locatarului, or caietul de sarcini prin care este stabilit modul de selectare a candidatului nu este aprobat prin decizia Agenției Proprietății Publice. „Caietul de sarcini nu include obligații investiționale, a fost elaborat tendențios, în care fără o justificare și argumentare economică și tehnică, au inclus condiții de eligibilitate în care se încadrează doar o singură întreprindere (concluzie rezultată din informațiile publice, corespondența din aprilie 2023 a APP și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” cu Lagardere. Contrar pct. 12 din Regulamentul cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate, în vigoare la data lansării licitației, care prevedea că termenul de dare în locaţiune a bunurilor neutilizate ale întreprinderilor de stat/municipale şi ale societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar public, neincluse în listele bunurilor nepasibile de privatizare, nu poate depăşi un an, au inclus în caietul de sarcini termenul de dare în locațiune, pe o perioadă de 3 ani”, se menționează în sesizarea depusă la Procuratura Anticorupție.Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.PA a inițiat procesul penal în data de 3 aprilie. Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au solicitat administrației AIC, la 7 zile de la inițierea procesului, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment.La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare, iar concursul propriu-zis ar urma să aibă loc în data de 17 aprilie, când va fi anunțat și câștigătorul.
10:10
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) se întrunesc luni, 15 aprilie curent, într-o ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt două subiecte: „Cu privire la modificarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General” și „Cu privire la inițierea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General”.Ședința va începe la ora 14:00.La 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis încetarea concursului pentru funcția de procuror general. Decizia a fost luată după ce membrul CSP, Olesea Vârlan, l-a depunctat pe unul dintre candidații la funcția de procuror general. Membra CSP și-a anunțat demisia. Totodată, după anularea concursului, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că este pornită o anchetă pentru a elucida cauzele depunctării unui candidat. Potrivit ei, a fost pornit un proces penal în cadrul căruia urmează să fie investigat dacă a fost vorba de o greșeală sau de un abuz.Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.
10:00
Ministerul Afacerilor Externe emite atenționare de călătorie în Israel pentru cetățenii din R. Moldova. Se întâmplă în legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu.MAE subliniază că „securitatea și stabilitatea în zonă pot fi afectate pe un termen nedeterminat”. Ministerul recomandă conaționalilor să urmărească cu atenție știrile și informațiile oficiale furnizate de autorități, inclusiv de minister și de reprezentanța diplomatică din Tel Aviv.Moldovenii sunt îndemnați să fie responsabili, precauți, să pună în prioritate siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate. Menționăm că, persoanele aflate în situații dificile pot afla informații și solicita asistență consulară la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau la numărul +373 22 23 20 02. Iar Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel poate fi contactată prin telefonul +972 3-523-2000, poșta electronică - tel-aviv@mfa.gov.md sau prin prezență fizică la strada Leonardo Da Vinci 21, Tel Aviv, Israel.
09:50
După mai multe ore de discuţii, cabinetul de război al Israelului încă nu a decis cum şi când să răspundă atacului cu rachete şi drone al Iranului din noaptea de sâmbătă spre duminică. Miniştrii şi-au suspendat discuţiile fără a lua o decizie, deşi se aşteaptă ca aceştia să se reunească din nou în viitorul apropiat, relatează postul Canal 12, citat de The Times of Israel. Potrivit mai multor informaţii apărute în presa israeliană, ministrul cabinetului de război Benny Gantz şi colegul său din Partidul Unităţii Naţionale, Gadi Eisenkot, observator în cabinetul de război, au propus amândoi să dea riposta Iranului chiar în timp ce atacul Teheranului era în curs de desfăşurare noaptea trecută.Ministrul apărării Yoav Gallant, comandantul armatei, Herzi Halevi, şi alţii s-au opus ferm acestei sugestii, în parte din cauza tensiunii de a întreprinde o acţiune simultană când armata era concentrată pe interceptarea rachetelor şi a dronelor iraniene care se apropiau.Ulterior, când succesul sistemelor de apărare aeriană ale Israelului a fost evident şi când a fost clar că atacul iranian a provocat puţine pagube şi după ce preşedintele american Joe Biden a discutat cu premierul Benjamin Netanyahu, ideea unui răspuns israelian imediat a fost lăsată deoparte, au relastat atât Canalul 12, cât şi Canalul 13.Poziţia lui Netanyahu în cadrul discuţiilor cu privire la momentul şi natura unui răspuns israelian nu este clară. Într-un reportaj fără sursă, Canalul 12 susţine că SUA nu au încercat să se opună prin veto unui eventual răspuns israelian, dar Washingtonul i-a spus Israelului că trebuie să ştie în avans şi să se coordoneze în privinţa unei astfel de reacţii. Washingtonul a precizat public că nu va participa la niciun răspuns al Israelului.Canalul 12 mai susţine că Israelul încearcă să afle dacă, în schimbul reţinerii, poate obţine un fel de "pact strategic" cu SUA împotriva Iranului, fără a fi nevoit să îşi ia angajamente în chestiuni precum problema palestiniană.
14 aprilie 2024
17:40
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a convocat o reuniune prin videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE pentru marţi, în contextul în care atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului alimentează temerile privind un război mai larg în Orientul Mijlociu, relatează DPA şi EFE."Obiectivul nostru este să contribuim la detensionarea situaţiei şi securitatea regiunii", a transmis duminică şeful politicii externe a UE, într-o postare pe reţeaua X, fostă Twitter.Anterior, tot într-o postare pe X, Borrell a condamnat "ferm" atacul "inacceptabil" lansat de Iran împotriva Israelului. "El constituie o escaladare fără precedent şi o ameninţare gravă la adresa securităţii regionale", a adăugat el.Pentru prima dată în istoria Republicii Islamice, Iranul şi-a atacat direct inamicul israelian, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.Atacul a fost o răzbunare pentru uciderea unor ofiţeri iranieni de rang înalt în Siria, într-un presupus atac aerian israelian la începutul acestei luni.
17:40
Comandantul forţelor armate ucrainene, Oleksandr Syrski, spune că Rusia îşi concentrează eforturile pentru a străpunge apărarea ucraineană de la vest de Bahmut, pentru a cuceri oraşul Ceasiv Iar şi pentru a crea condiţii pentru a avansa în continuare spre Kramatorsk. Potrivit comandantului, ruşii vor să cucerească Ceasiv Iar până la 9 Mai, când Moscova marchează cu fast Ziua Victoriei asupra nazismului."Ameninţarea rămâne relevantă, întrucât conducerea militară rusă a stabilit ca sarcină pentru trupele sale să captureze Ceasiv Iar până la 9 mai", a afirmat comandantul Oleksandr Sîrski, după o vizită de două zile pe linia frontului, relatează Ukrainskaia Pravda.Tocmai de aceea, a spus comandantul, trupele care apără oraşul Ceasiv Iar, punct fierbinte de pe frontul de est, au primit arme suplimentare, pentru a contracara mai bine forţa armatei ruse în eforturile ei de a cuceri acest oraş strategic."Punerea în aplicare a planurilor inamicului este împiedicată de apărarea eroică a brigăzilor noastre, care au muşcat literalmente din pământ, reţinând atacurile zilnice ale inamicului. Folosindu-se de superioritatea lor numerică şi de diverşi factori motivaţionali, inclusiv execuţii, unele grupuri de infanterie inamice au ajuns în cartierul Novi, dar au fost distruse de loviturile dronelor kamikaze şi de focul de artilerie", a explicat generalul Oleksandr Sîrski.După vizita de două zile pe linia frontului, Sîrski a ajuns la concluzia că este necesar să se îmbunătăţească calitatea instruirii, inclusiv componenta morală şi psihologică, să se mărească numărul de drone de înaltă tehnologie pentru diverse scopuri, cu operatori instruiţi, şi să se îmbunătăţească calitatea acţiunilor asimetrice pentru a reduce potenţialul de luptă al inamicului."Au fost luate măsuri de întărire (...) a brigăzilor cu muniţie, drone şi echipamente de război electronic", a declarat comandantul-şef al forţelor ucrainene într-o postare pe Facebook, precizând că a vizitat unităţile în cauză.Cu o zi înainte, el afirmase că situaţia de pe frontul de est s-a "deteriorat considerabil".Cucerirea oraşului Ceasiv Iar le-ar oferi ruşilor ocazia de a avansa în regiune. Oraşul, aflat pe un deal, se află la mai puţin de 30 de kilometri sud-est de Kramatorsk, principalul oraş din zona aflată sub control ucrainean şi un important nod feroviar şi logistic pentru armata ucraineană.Duminică, Oleksandr Sîrski a mai spus că Rusia "îşi concentrează eforturile pentru a sparge apărarea ucraineană la vest de Bahmut", referindu-se la oraşul cucerit de ruşi în mai 2023 după o bătălie deosebit de sângeroasă şi distructivă. Ceasiv Iar se află la aproximativ 20 km vest de Bahmut. Rusia vrea să "creeze condiţiile pentru o avansare mai profundă" spre Kramatorsk, a precizat comandantul-şef.În ultimele săptămâni, armata rusă şi-a intensificat, de asemenea, bombardamentele asupra regiunii de frontieră Harkov, din nord-est, unde se află oraşul cu acelaşi nume, al doilea ca mărime din ţară. Sâmbătă seara, un atac a ucis două persoane într-un sat din acestă zonă, a declarat duminică guvernatorul Oleg Sînegubov.De asemenea, atacurile ruseşti asupra reţelei energetice continuă să provoace întreruperi de energie electrică în regiune. O dronă rusă a ucis, de asemenea, o persoană, duminică dimineaţa, în regiunea vecină Sumî, potrivit Procuraturii Generale.La rândul său, şeful administraţiei ruse de ocupaţie din regiunea sudică Herson, Vladimir Saldo, a declarat că lovituri ucrainene separate au ucis două persoane şi au rănit o a treia în mai multe sate din zonă.
17:30
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global „hotărât şi unit" la „teroarea" Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.„Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu drone Shahed şi rachete", a scris el pe reţeaua X (ex-Twitter), cerând să se facă totul pentru a evita o „escaladare" în Orientul Mijlociu. „În Ucraina, cunoaştem foarte bine oroarea unor atacuri similare ale Rusiei, care foloseşte aceleaşi drone Shahed şi rachete ruseşti, aceleaşi tactici de lovituri aeriene masive", a adăugat Zelenski, referindu-se la aceste drone fabricate în Iran. „Acţiunile Iranului ameninţă întreaga regiune şi lumea, la fel cum acţiunile Rusiei riscă să ducă la un conflict mai larg, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri pentru răspândirea terorii trebuie să primească un răspuns hotărât şi unit din partea lumii", a declarat el. „Este esenţial ca Congresul SUA să ia deciziile necesare pentru a consolida aliaţii Americii în acest moment critic", a spus Zelenski. Ucraina le cere aliaţilor săi mai mult ajutor militar pentru a face faţă invaziei ruse, care a început în urmă cu mai bine de doi ani. Dar diviziunile politice de la Washington au blocat acest proces, iar un ajutor de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congresul SUA, spre nemulţumirea Kievului.
16:00
„Mare tam-tam a fost în după-amiaza zilei de joi. Procuratura Anticorupție ne anunța că a a anunțat un proces penal în contextul desfășurării licitației de la Aeroport. Luni la rând vuiesc canalele de Telegram că e murdară treaba la Aeroport, iar aceștia de sus se satură de atâta PR negru și fac și ei un fel de proces penal”. Declarația aparține jurnalistei Natalia Morari, care a făcut o analiză a licitației spațiilor comerciale de la Aeroport în cadrul Morari News. Potrivit ei, au mai fost pornite anterior procese penale, care însă nu s-au soldat cu nimic. „Mare tam-tam a fost în după-amiaza zilei de joi. Procuratura Anticorupție ne anunța că a a anunțat un proces penal în contextul desfășurării licitației de la Aeroport. Instituția precizează că s-a autosesizat încă pe 25 ianuarie 2024. Procuratura spune că din ianuarie încoace a realizat investigații, iar în aprilie a intentat un proces penal în care sunt vizate mai multe fapte. Printre acțiuni se numără abuzul de serviciu. Iar acum atenție la ce spune PA: „La moment, procesul penal este în desfășurare, iar cu alte informații vom reveni suplimentar, în măsura în care aceasta nu va afecta buna desfășurare a procesului, precum și...drepturile și libertățile persoanelor. Voi serios? Adică pe toți din opoziție îi acuzați că  sunt șarlatani, hoți, bandiți, criminali fără să existe vreun proces pornit, iar când e vorba de ai voștri sunteți atenți ca nu cumva să le afecteze drepturile persoanelor voastre. De fapt, așa e corect într-un stat de drept, numai că voi vă amintiți de acest stat de drept numai când vine vorba de ai voștri”, spune jurnalista.Morari atrage însă atenția că este vorba de proces penal, nu dosar, altfel spus se examinează și dacă nu se va găsi nimic, atunci nu va fi niciun dosar penal.„Să nu ne îmbătăm cu apă chioară din izvorul aproape secat al PAS-ului. E vorba de proces penal, nu dosar, altfel spus se examinează și dacă nu se va găsi nimic, atunci nu va fi niciun dosar penal. Doi, dar ce se aude cu dosarul sau procesul penal la subiectul achizițiilor de gaze naturale sau păcură?! Ați mai intentat voi un proces penal la finele anului trecut pe subiectul delapidării construcției drumului de la Bumbăta, acel vestit drum de aur. Și nimic.  Luni la rând vuiesc canalele de Telegram că e murdară treaba la Aeroport, iar aceștia de sus se satură de atâta PR negru și fac și ei un fel de proces penal”, mai spune aceasta.Mai mult, întrebat de deputata Olesea Stamate de ce CNA a inițiat o procedură administrativă pe cazul Aeroport, iar PA - un proces penal șeful de la CNA spune că a constatat că există dubla examinare. El mai spune că ei comunică între ei - CNA și Procuratura și va decide cine va examina dosarul mai departe.„Asta se numește bâlbâială. Domnule Spînu, dacă organele de drept și-ar face munca fără să interveniți dvs sau Maia Sandu, îmi pare că și dvs veți deveni oficial membru al unei grupări criminale organizate”, conchide jurnalista.Amintim că Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal pe cazul licitației spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.PA a inițiat procesul penal în data de 3 aprilie. Potrivit sursei citate, procurorii anticorupție au solicitat administrației AIC, la 7 zile de la inițierea procesului, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”Amintim că, în 25 martie, APP a prelungit, a doua oară consecutiv, termenul de depunere  a dosarelor pentru participarea la licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la aeroport, după ce în concurs s-a înscris doar compania franceză „Lagardere”. Asta după ce anterior, la primul concurs eșuat a mai participat o companie care s-a înscris în ultimul moment.La a treia tentativă, Comisia de licitație a decis să prelungească până în data de 15 aprilie 2024 perioada în care pot fi depuse dosarele de participare, iar concursul propriu-zis ar urma să aibă loc în data de 17 aprilie, când va fi anunțat și câștigătorul.
13:20
Avalanșa de turiști din Grecia duce la reguli noi. Aglomerația de pe plaje nu va mai exista, speră autoritățile, în urma unor noi măsuri adoptate de țara în care anual ajung peste un milion și jumătate de români. Pe plaje vor fi amplasate mult mai puține șezlonguri decât până acum. Totodată, se măresc prețurile pentru o vacanță în Grecia, scrie Digi24.ro. Anul acesta imaginile plajelor supraaglomerate ar putea dispărea și asta deoarece conform unei noi legi, doar 30% din suprafața fiecărei plaje poate fi ocupată de șezlonguri.Restul trebuie să rămână liberă și gratuită pentru turiștii care doresc să stea la soare pe propriul prosop. Iar dacă vorbim de ariile naturale protejate, atunci șezlongurile pot ocupa doar 15% din plajă.Premierul Greciei a mai spus și că se va asigura o distanță de cel puțin 4 metri de la mare la primul șezlong. Și pentru că vor fi mai puține șezlonguri vor fi și prețuri mai mari.Dacă anul trecut plăteam pe două șezlonguri și o umbrelă între 10 și 15 euro, antreprenorii greci estimează că prețurile vor crește cu cel puțin 10 procente în această vară.Și băuturile vor fi mai scumpe pe plajă. Barurile vor mări prețurile cu aproximativ 50 de cenți sau un euro tot pentru că vor avea mai puține șezlonguri disponibile.Nu în ultimul rând, cei care au grijă de plaje vor avea obligații mai stricte. Printre acestea: să întrețină curățenia permanent, să angajeze un salvamar și să asigure accesul persoanelor cu dizabilități.
12:40
Iranul avertizează ca va lansa atacuri mai dure dacă Israelul va riposta împotriva loviturilor de sâmbătă noaptea cu drone și rachete, adăugând că Washingtonului i s-a spus să nu sprijine nicio acțiune militară din partea aliatului său.„Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această seară dacă Israelul ripostează împotriva Iranului”, a declarat șeful de stat major al forțelor armate, generalul-maior Mohammad Bagheri, la postul de televiziune de stat, adăugând că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice susținere a represaliilor israeliene va duce la vizarea bazelor americane.Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice de elită, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.Israelul a raportat pagube modeste și și-a redeschis spațiul aerian după ce Iranul a lansat un atac direct fără precedent asupra teritoriului israelian, în timp ce Statele Unite au declarat că vor discuta duminică un răspuns diplomatic cu marile puteri.Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că țara sa va obține victoria după ce armata a declarat că a doborât aproape toate cele peste 300 de drone și rachete lansate de Iran într-o escaladare bruscă a conflictului din Orientul Mijlociu.Atacurile Teheranului sâmbătă seara, lansate după un presupus atac aerian israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc, la 1 aprilie, care a ucis ofițeri ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice de elită, au ridicat amenințarea unui conflict regional mai larg.Iranul s-a bazat pe împuterniciții săi din regiune pentru a ataca ținte israeliene și americane într-o demonstrație de sprijin pentru gruparea militantă palestiniană Hamas în războiul din Gaza cu Israelul, care nu dă semne de relaxare, în ciuda numeroaselor eforturi de mediere.„Am interceptat, am respins, împreună vom câștiga”, a postat Netanyahu pe X.Armata israeliană a declarat că forțele armate au doborât mai mult de 99% dintre dronele și rachetele iraniene și că discută despre opțiuni ulterioare.Televiziunea israeliană Channel 12 a citat un oficial israelian care a spus că va exista un „răspuns semnificativ” la atac.Războiul din Gaza, pe care Israel l-a invadat după un atac al Hamas susținut de Iran pe 7 octombrie, a intensificat tensiunile în regiune, extinzându-se pe fronturile cu Liban și Siria și trăgând foc la distanță lungă asupra țintelor israeliene Yemen și Irak.
10:20
Republica Moldova condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului, transmite președintele Maia Sandu. "Republica Moldova condamnă în cei mai fermi termeni posibil atacul fără precedent al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului și sprijină pe deplin eforturile comunității internaționale de a preveni escaladarea.Gândurile noastre sunt la toți cei care doresc pace în Orientul Mijlociu și la nivel global", a scris Maia Sandu pe platforma X.Și ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi a transmis un mesaj pe platforma X."Republica Moldova condamnă în cei mai fermi termeni posibil atacul Iranului împotriva Israelului. Fiți solidar cu Israelul și poporul său. Întrucât securitatea regională în întregul Orient Mijlociu este amenințată grav, trebuie evitată escaladarea ulterioară".Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat doar „pagube minore”. Israelul era deja în stare de urgență în așteptarea atacului iminent, în timp ce vecinii săi au anunțat că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.
09:40
Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete, a anunțat armata israeliană, precizând că 99% dintre ele au fost interceptate și au existat doar „pagube minore”. Israelul era deja în stare de urgență în așteptarea atacului iminent, în timp ce vecinii săi au anunțat că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții. Atacul poate declanșa o escaladare majoră între cei doi inamici regionali. Iranul a atras atenția că va răspunde „mai puternic și mai hotărât” dacă Israelul ripostează.Atacul iranian asupra Israelului a durat aproape cinci ore, afirmă surse militare americane citate de CNN.Israelul și aliații au interceptat „marea majoritate” a sutelor de drone și rachete lansate de către Iran într-un atac fără precedent asupra Israelului, care ridică preocupări legate de o esacaladare majoră a conflictului din Orientul Mijlociu.  Another impact of Iranian ballistics in Israel. pic.twitter.com/mJhFOTw4Ow— Clash Report (@clashreport) April 13, 2024 În noaptea de sâmbătă spre duminică (13 spre 14 aprilie), s-au auzit explozii în multe părți din Israel – sistemul de apărare a țării a doborît dronele care ajungeau pe teritoriul său.„Până acum, am interceptat cele mai multe drone și rachete”, a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.Autoritățile israeliene au raportat distrugeri minore la instalațiile militare și anunță că o fetiță de 7 ani a fost rănită grav în timp ce cele peste 200 de rachete și drone erau interceptate, înainte de impact.Presa americană și cea britanică relatează că forțele armate ale Statelor Unite și Marii Britanii au luat parte la doborîrea proiectilelor, unele dintre ele fiind interceptate deasupra frontierei Irak-Siria.  Reportedly from Nagev. https://t.co/SNuXieiZvo pic.twitter.com/f6OBewF1iH— Aldin (@aldin_aba) April 13, 2024 Președintele american, Joe Biden, a declarat – citat de AFP - că forțele Statelor Unite au ajutat Israelul să doboare „aproape toate” dronele și rachetele iraniene.În zorii zilei de duminică, Comandamentul Frontului Intern al Israelului a anulat cererea ca cetățenii să rămână în apropierea adăposturilor – este un indiciu că armata israeliană consideră că amenințarea imediată a unui atac a trecut, scrie CNN. SUA, împreună cu Israelul, au monitorizat barajul de atacuri cu drone și rachete care a început sâmbătă seara și a continuat până duminică dimineața devreme. Numărul de lansări părea să scadă în primele ore ale zilei de duminică, au spus oficialii.  Clear impacts on Israel during Iranian attack, likely in Negev. pic.twitter.com/rDVXREy3HX— Clash Report (@clashreport) April 13, 2024 În jurul orei 05:00, ora României, 55 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene. Militanții Hezbollah au declarat că au tras rachete asupra pozițiilor artileriei israeliene ca răspuns la recentele atacuri israeliene și în sprijinul poporului palestinian din Gaza.
13 aprilie 2024
16:30
O tânără moldoveancă a născut într-un microbuz care se deplasa din Germania spre Republica Moldova. Aceasta a fost ajutată de ceilalți pasageri ai rutei, dar și de șoferi, până la sosirea ambulanței. Tânăra a adus pe lume un băiat perfect sănătos. Potrivit martorilor oculari, totul s-a întâmplat în noaptea de 11 spre 12 aprilie. Microbuzul se deplasa spre Republica Moldova. Mijlocul de transport era la ieșirea din Germania, în orașul Leipzig. La un moment dat, femeii i s-au început contracțiile. Șoferii au oprit imediat microbuzul și au chemat ambulanța, însă până la sosirea medicilor, tânăra deja a născut. Printre pasageri se afla o doamnă care a ajutat-o pe tânără să aducă pe lume un băiețel perfect sănătos.
13:50
Beneficiarii de protecție temporară care se angajează în Republica Moldova urmează a fi asigurați medical. PROIECTUL de modificare a unor acte normative, pentru încadrarea în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, după încetarea stării de urgență, a beneficiarilor de protecție temporară angajați, a fost votat de Parlament în prima lectură.Proiectul, elaborat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, prevede menținerea statului de persoană asigurată beneficiarilor de protecție temporară angajați și după încetarea stării de urgență. Persoanele vizate vor avea aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) ca și cetățenii Republicii Moldova. Statutul de persoană asigurată se va acorda sau suspenda în baza informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat.Anterior, persoanele refugiate din Ucraina care se angajau în țara noastră beneficiau de statut de asigurat medical, prin derogare de la legislație, în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale.Conform datelor statistice, în țara noastră, la începutul lunii februarie, erau angajați 1302 cetățeni din Ucraina. Cheltuielile pentru acordarea serviciilor medicale sunt suportate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, în limita mijloacelor financiare aprobate în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024.Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
13:00
O persoană a murit şi alte 10 au fost rănite, vineri, în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o telecabină s-a ciocnit de un stâlp care s-a rupt, a anunţat sâmbătă Ministerul turc de Interne, relatează Reuters. Unul dintre stâlpii instalaţiei de transport pe cablu Tünektepe, care era foarte aglomerată din cauza sărbătorii Ramadanului, s-a înclinat dintr-un motiv nedeterminat. Telecabina a fost zdrobită de impactul cu stâlpul şi persoanele aflate în ea au căzut în zona stâncoasă. Echipele de salvare au constatat decesul uneia dintre ele, un bărbat în vârstă de 54 de ani, potrivit agenţiei Anadolu.Douăzeci şi patru de cabine au rămas blocate în aer vineri, la ora locală 17:23 (şi a României). Şaisprezece ore mai târziu, peste 60 de persoane erau încă blocate în cele nouă cabine rămase în aer, a precizat ministerul. 112 persoane au fost evacuate.Niciuna dintre persoanele care aşteptau să fie salvate nu avea răni grave şi nu avea o stare de sănătate precară, a declarat presei la faţa locului preşedintele Autorităţii pentru gestionarea dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă, Okay Memis, adăugând că autorităţile au vrut să finalizeze operaţiunile de salvare înainte de apusul soarelui.Într-o declaraţie pe platforma X, Ministerul de Interne a declarat că şapte elicoptere şi peste 500 de salvatori desfăşoară eforturi de salvare. O înregistrare video difuzată de Ministerul de Interne arată personal de salvare legat cu frânghii de siguranţă şi urcând în cabine.Potrivit informaţiilor de pe site-ul său, telecabina are 36 de cabine cu o capacitate de şase persoane fiecare şi durează în medie nouă minute pentru a urca până la vârful Tunektepe, cu vedere panoramică asupra oraşului Antalya.
12 aprilie 2024
21:10
Astăzi, în cadrul summit-ului „Noii Lideri Europeni” desfășurat în Bulgaria, Natalia Parasca, președinta partidului ”Renaștere”, a susținut un discurs despre conceptul de liderism în contextul actual. Parasca a evidențiat discrepanța dintre percepția colectivă a liderilor ca fiind deținători ai unor calități excepționale, precum „cunoștințe sacre”, inteligență superioară și frumusețe, și realitatea unui lider veritabil, caracterizat de gândire critică, adaptabilitate și asumarea responsabilității pentru propriile acțiuni.În discursul său, Parasca a menționat că liderii autentici nu sunt cei care se conformează acestor stereotipuri idealizate, ci cei care își pun în mod constant la îndoială propriile convingeri, sunt deschiși la noi idei și sunt hotărâți să aducă schimbarea în bine. Aceste calități, a afirmat ea, sunt esențiale atât în sfera politică, cât și în alte domenii ale vieții sociale și profesionale.”În intervenția mea, am ridicat problema a ceea ce înseamnă liderism în realitatea noastră actuală. În conștiința colectivă, liderii dețin calități excepționale – oamenii cred că liderii posedă „cunoștințe sacre”, sunt mai deștepți, mai frumoși și mai perspicace decât cei din jur. Sunt convinsă că liderii adevărați sunt cei care au o gândire critică față de lumea din jur și față de ei înșiși, care sunt în căutare continuă de soluții noi și sunt pregătiți să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor. Aceste calități definesc un lider atât în politică, cât și în orice alt domeniu”, a declarat Natalia Parasca.În ceea ce privește situația din Republica Moldova, președinta partidului ”Renaștere” a adus în discuție tendința autorităților de a promova o viziune simplistă asupra lumii, în care Rusia este prezentată drept sursa tuturor problemelor, iar aderarea la Uniunea Europeană ca panaceu universal.Ea a atras atenția că alegerea dintre Europa și Rusia nu ar trebui să fie o bifă simplă pe o listă predefinită, ci o evaluare conștientă a propriei căi de dezvoltare a Moldovei, adaptată specificului și necesităților țării.”În Moldova, încearcă să ne convingă că nu avem nevoie de astfel de lideri. Puterea propune o viziune pregătită a lumii, în care sursa tuturor necazurilor este cunoscută – Rusia, presupusul actor care ne-a „rupt de civilizație”, și panaceul pentru toate problemele – aderarea la Uniunea Europeană. Alegerea în sine – Europa sau Rusia – nu are sens, deoarece țara noastră are propriul său drum de dezvoltare, unul moldovenesc”, a susținut aceasta la finalul discursului.Amintim că o delegație a partidului ”Renaștere” se află în Bulgaria, la summitul ”Noii Lideri Europeni”, la invitația colegilor bulgari. Platforma a reunit eurosceptici din Republica Moldova, Bulgaria, Grecia, Olanda, Serbia, Slovacia, Suedia, Ungaria și Elveția.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.