Moldovenii care muncesc în Spania vor primi pensii și indemnizații sociale

Vocea Basarabiei, 9 mai 2024 18:30

Parlamentul Republicii Moldova a participat la Orășelul European, organizat de Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale. Vizitatorii au avut posibilitatea să afle, la cortul Parlamentului, mai multe despre progresele înregistrate în parcursul european al țării noastre, despre proiectele implementate cu sprijinul UE și despre rolul instituției parlamentare în proiectul de integrare europeană a Republicii […] Articolul Moldovenii care muncesc în Spania vor primi pensii și indemnizații sociale apare prima dată în Vocea Basarabiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Vocea Basarabiei

Acum 10 minute
10:50
Universitatea de Stat din Moldova anunță despre amânarea negocierilor privind fuziunea cu Universitatea Tehnică a Moldovei, până în momentul în care poziția Guvernului, privind finanțarea adecvată a viitoarei instituții, va fi clară și vor fi garanții ferme în acest sens. „Această decizie a conducerii și a Senatului USM este motivată de dorința de a proteja […] Articolul Discuțiile privind fuziunea USM și UTM sunt amânate. Universitatea de Stat așteaptă ca Guvernul să soluționeze mai multe probleme financiare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 15 minute
11:10
Secretarul de stat al SUA va ateriza pe Aeroportul Chișinău la ora 13.45, iar la ora 16.00, oficialul va avea deja o întrevedere cu șefa statului, Maia Sandu. Potrivit programului public, la 17:30  cei doi vor susține și o conferință de presă comună. La 18:35,  secretarul Blinken ține o întâlnire și salut cu angajații și […] Articolul Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ajunge azi la Chișinău. Oficialul va avea întrevederi cu Maia Sandu apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 30 minute
10:30
Neutralitatea nu reprezintă o piedică în dezvoltarea și modernizarea capacităților de apărare și în crearea unei armate la standarde internaționale, dotată, în care cetățenii să aibă încredere. Este unul dintre mesajele transmise de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, care precizează că, potrivit unei hotărâri a Curții Constituționale, în pofida neutralității, R. Moldova poate recurge la măsuri […] Articolul Ministrul Nosatîi: Neutralitatea nu este un impediment de a recurge la măsuri de ordin militar în cazul unor amenințări apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 24 ore
20:00
Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării au acordat finanțare nerambursabilă în valoare totală de 7,3 milioane de lei, pentru încă 23 de companii. Companiile vor folosi banii pentru achiziționarea de echipamente și utilaje necesare dezvoltării afacerilor, dar și pentru implementarea serviciilor și […] Articolul Un șir de companii vor beneficia de granturi de 7,3 mil. de lei pentru procurare de echipamente apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:20
Șefa statului, Maia Sandu, va avea o întrevedere, în după-amiaza de mâine, cu secretarul de stat american, Antony Blinken, care efectuează o vizită la Chișinău. Maia Sandu va discuta cu secretarul Blinken despre sprijinul Statelor Unite pentru modernizarea R. Moldova: dezvoltarea economică, consolidarea securității energetice, implementarea reformelor democratice și progresul în parcursul european.  Președinția anunță […] Articolul Antony Blinken ajunge miercuri la Chișinău. Șeful diplomației americane se întâlnește, în după-amiaza de mâine, cu Maia Sandu apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: 1. Premierul Dorin Recean a prezentat Programul „Prima Casă Plus”, inițiat de șefa statului Maia Sandu. Acesta oferă mai multe oportunități pentru ca tinerii și familiile din Republica Moldova să-și poată achiziționa o locuință în condiții avantajoase. 2. Republica Moldova va primi un împrumut de 40 mln de euro din partea […] Articolul VIDEO/Știrile serii prezentate de Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:40
Guvernele Spaniei, Irlandei şi Norvegiei au oficializat marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, o decizie diplomatică comună pe care Israelul a considerat-o echivalentă cu o complicitate la incitarea genocidului evreiesc. Autoritățile celor trei state au declarat că au încercat să accelereze eforturile pentru a asigura o încetare a focului în războiul dintre Israel şi Hamas în […] Articolul Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut, la nivel oficial, Palestina ca stat apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:00
Comisia Electorală Centrală a lansat, astăzi, aplicația on-line cu privire la înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care se vor afla în străinătate în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Astfel, pentru a se putea înregistra, cetățenii Republicii Moldova vor accesa pagina web www.inregistrare.cec.md. Aplicația conține și opțiunea […] Articolul Moldovenii de peste hotare, care vor să participe la scrutinul din 20 octombrie, se pot înregistra prealabil apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:10
Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova sprijinul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniile justiției și afacerilor interne. Declarația a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în cadrul ședinței operative a HUB-ului de Securitate al UE, transmite deschide.md. În cadrul întrunirii, diplomatul a menționat că pentru […] Articolul Janis Mazeiks spune că UE va oferi sprijinul necesar pentru integrarea celor mai bune soluții IT în justiție și la MAI apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
Universitatea de Stat din Moldova și-a reiterat susținerea pentru parcursul european al R. Moldova printr-o declarație semnată de senatorii instituției superioare de învățământ. Conducerea USM precizează că procesul de integrare europeană și realizare a vocației europene a poporului R. Moldova se exprimă prin modernizare social-economică și politico-juridică a țării, urmărindu-se edificarea statului de drept și […] Articolul Senatorii USM au semnat o declarație prin care susțin plenar parcursul european al R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:00
Directorul de programe al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, a fost admis astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii în cursa pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, după ce, săptămâna trecută, dosarul său a fost declarat inadmisibil de CSM. Gribincea a reușit să-i convingă pe membrii CSM că are toate […] Articolul Vlad Gribincea a fost acceptat în cursa pentru funcția de membru al CSJ, după ce săptămâna trecută CSM i-a respins dosarul apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:10
Familiile tinere, bugetarii și alte categorii de angajați, care vor să-și procure o casă sau un apartament, vor putea depune dosarele, din 1 iulie, în cadrul programului „Prima Casă Plus”. Autoritățile au crescut plafonul de creditare de la un milion de lei la 2,5 milioane lei și cota de garantare de la 50% la 70%, […] Articolul Dosarele pentru „Prima Casă Plus” vor putea fi depuse din 1 iulie. Statul a majorat cota de garantare a împrumutului și plafonul de creditare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:40
Ucraina şi Belgia au semnat marţi la Bruxelles un acord de securitate bilateral pe zece ani, ce include livrarea către Kiev a 30 de avioane F-16. Acordul a fost semnat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi de premierul belgian Alexander De Croo. „Documentul include cel puţin 977 milioane de euro în ajutor militar belgian pentru […] Articolul Ucraina şi Belgia au semnat un acord de securitate bilateral, ce include livrarea a 30 de avioane F-16 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:10
Polonia nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski într-un interviu apărut marți în mai multe publicații europene, fără a preciza însă ce rol ar putea avea aceste trupe, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Deşi aliații din NATO au promis că vor furniza Kievului fonduri şi […] Articolul Autoritățile poloneze nu ar trebui să excludă trimiterea de militari în Ucraina, susține șeful diplomației de la Varșovia apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:30
Încă o parohie din mun. Chișinău a aderat la Mitropolia Basarabiei. Este vorba despre Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din suburbia Ciorescu a Capitalei. Potrivit protopopului de Orhei, părintele Ioan Marian, consilierii bisericii, autoritățile publice locale, directorii de instituții și numeroși credincioși au susținut acest demers al consilierilor bisericii în frunte cu preotul paroh Vasile Stamati, […] Articolul Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din suburbia Ciorescu a Capitalei a aderat la Mitropolia Basarabiei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Ministerul Mediului reacționează la imaginile apărute în spațiul public care arată râul Nistru fără apă în zona orașului Hotin, Ucraina. Autoritățile responsabile de la Chișinău dau asigurări că Republica Moldova nu va fi afectată. Situația prezentată în imaginile video s-ar fi creat din cauza lipsei precipitațiilor în munții Carpați și revenirii fluviului Nistru în albia […] Articolul Ministerul Mediului, despre retragerea apei din Nistru în zona orașului Hotin, Ucraina: R. Moldova nu va fi afectată apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:30
Ofițerii Serviciului Vamal, sub conducerea PCCOCS, au destructurat o schemă de transportare prin contrabandă spre România a peste 100.000 de țigări și o tonă de tutun pentru narghilea, în valoare de peste un milion de lei. La posturile vamale din Leușeni și Sculeni au fost reținute două mașini, din care au fost ridicate bunurile de […] Articolul Țigări și tutun de narghilea, ascunse în mașini, depistate la posturile Leușeni și Sculeni apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:20
Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent Logsdon, a primit din partea șefei statului, Maia Sandu, „Ordinul de Onoare”, în contextul încheierii mandatului în R. Moldova. Distincția i-a fost oferită în cadrul unei întâlniri pe care diplomatul a avut-o cu Maia Sandu la Președinție.   „Președinta Maia Sandu și-a manifestat recunoștința pentru sprijinul acordat de SUA […] Articolul Ambasadorul SUA, Kent Logsdon, a primit, la sfârșit de mandat, distincția „Ordinul de Onoare” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Ieri
20:00
USM și UTM urmează să prezinte, până la sfârșitul lunii iunie, conceptul de fuziune, inițiativă anunțată de cei doi rectori în această primăvară. Rectorul USM, Igor Şarov, trage un semnal de alarmă şi susține că o fuziune nu se va realiza până când nu vor fi rezolvate problemele financiare ale universităților. Reforma în sistemul educațional […] Articolul Conceptul de fuziune a Universității de Stat și Universității Tehnice urmează să fie prezentat până la sfârșitul lunii iunie apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:30
Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a ieșit azi din închisoarea Jilava, după ce Tribunalul Ilfov a decis definitiv eliberarea sa condiționată. Politicianul a făcut cinci din cei nouă ani de închisoare la care a fost condamnat. În 17 aprilie, Judecătoria Sectorului 4 din București i-a respins cererea lui Mazăre de eliberare condiționată. Fostul primar […] Articolul Fostul edil din Constanța, Radu Mazăre, a ieșit din închisoarea Jilava, după cinci ani de detenție apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:20
În ediția de azi: 1. Autoritățile sunt în proces de definitivare a unui format prin care Chișinăul să informeze administrația de la Tiraspol despre etapele de negociere și cerințele impuse de UE. 2. Treisprezece partide politice au semnat „Pactul pentru Europa”. Inițiatorii acestui document, reprezentanții Blocului „Împreună” consideră că, în acest context geopolitic complicat, este […] Articolul VIDEO/Știrile serii prezentate de Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:50
Câțiva membri ai formației de limbă rusă Bi-2 și membri ai familiilor lor au primit cetățenia R. Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de șefa statului, Maia Sandu.    „Țara noastră este deschisă și primitoare pentru oamenii care aleg pacea, care promovează prietenia și respectul dintre popoare. Membrii trupei Bi-2 au început […] Articolul Câțiva membri ai formației de limbă rusă Bi-2, printre care chitaristul și managerul trupei, au primit cetățenia R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Kosovo, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008, a fost acceptat ca membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO, un organism instituțional separat de Alianţa Nord-Atlantică, în care era observator din anul 2014. „NATO este destinul Kosovo, iar această măsură va garanta că este ascultată vocea poporului cel mai pro-NATO de pe planetă”, […] Articolul Kosovo, fostă provincie a Serbiei, a devenit membru asociat în Adunarea Parlamentară a NATO apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Europarlamentarul Siegfred Mureșan a evidențiat că procesul de integrare europeană va aduce beneficii tangibile pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană, cunoscută pentru situația sa complicată și tensiunile separatiste. Oficialul a subliniat că stabilitatea și prosperitatea sunt în interesul tuturor cetățenilor, indiferent de regiunea în care locuiesc. „Oamenii de pe ambele […] Articolul Siegfred Mureșan: Integrarea europeană aduce beneficii pentru toți cetățenii R. Moldova, inclusiv pentru cei din stânga Nistrului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:30
Autoturismele cu sisteme ecologice de propulsie vor primi plăcuțe cu numere de înmatriculare verzi. În această clasă intră doar autoturismele cu emisii zero CO2: vehicule pur electrice sau cele care folosesc pilă de combustie cu hidrogen. Despre aceasta anunță Agenția Servicii Publice, transmite IPN. Plăcile cu numere verzi vor fi acordate atât autovehiculelor electrice noi, […] Articolul Mașinile electrice vor avea plăcuțe distincte de înmatriculare. Acestea vor avea culoarea verde apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:50
Autoritățile sunt în proces de definitivare a unui format prin care Chișinăul să informeze administrația de la Tiraspol despre etapele de negociere și cerințele impuse de UE. Declarația a fost făcută astăzi de către ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unui club de presă. Oficialul a subliniat importanța procesului de racordare la standardele comunitare […] Articolul Chișinăul va definitiva un format separat prin care să informeze Tiraspolul despre negocierile cu UE, anunță ministrul Mihai Popșoi apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:00
Chișinăul trebuie sprijinit pentru a combate încercările continue ale Rusiei de ingerința hibridă în Republica Moldova, mai ales în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului privind integrarea în UE care vor avea loc în această toamnă, a subliniat ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, înainte de a participa la reuniunea Consiliului Afaceri Externe, dedicată agresiunii […] Articolul R. Moldova trebuie sprijinită pentru a combate ingerința Rusiei, susține șefa diplomației de la București apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:20
Un medic obstetrician-ginecolog de la Institutul Mamei și Copilului a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru malpraxis. Inculpata a neglijat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale la primirea nașterii, fapt ce s-a soldat cu vătămarea corporală gravă a unui nou-născut.  Conform sentinței Judecătoriei Chișinău, medicul a fost privat de dreptul de […] Articolul Un medic obstetrician-ginecolog de la Institutul Mamei și Copilului, condamnat pentru malpraxis apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
Zece persoane au murit și alte 39 au fost rănite duminică, în sudul Turciei, când un autocar interurban s-a ciocnit cu alte trei vehicule, pe o autostradă principală, transmite Reuters. Guvernul de la Ankara a declanșat o anchetă. Autocarul, care călătorea spre Istanbul dinspre Diyarbakir, s-a izbit de un camion și de alte două vehicule […] Articolul Tragic accident în lanț pe o șosea din Turcia, cu implicarea unui autocar. Au fost raportați 10 morți și aproximativ 40 de răniți apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
Ofițerii CNA și procurorii au descins azi în birourile a doi angajați ai Spitalului raional Orhei. Este vorba despre șefa unei secții și un medic narcolog, care sunt cercetați în cel puțin 15 episoade de corupție sistemică. Potrivit investigației, bănuiții ar fi intervenit, contra unor sume care variau între 800 și 1500 de lei,  pentru a grăbi procesul […] Articolul O șefă de secție și un narcolog de la Spitalul din Orhei, acuzați de luare de mită apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:30
Europarlamentarul Siegfred Mureșan a discutat în detalii despre provocările majore pe care le are reforma justiției în R. Moldova. Oficialul a comparat acest proces cu experiența României, subliniind că a fost nevoie de mulți ani pentru ca reformele în domeniul justiției să înceapă să producă rezultate palpabile. „Reforma justiției este cea mai dificilă, dar și […] Articolul Reforma justiției din R. Moldova, un proces dificil, dar esențial, susține Siegfred Mureșan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:20
Pactul pentru Europa a fost semnat, duminică, de 12 partide de la Chișinău. Documentul se vrea a fi unul similar Declarației de la Snagov, semnată în 1995, de clasa politică de la București. Reprezentanții formațiunilor respective au menționat că e vorba de un document istoric și că își asumă sincer angajamentul să depună toate eforturile […] Articolul Pactul pentru Europa, semnat de 12 partide pro-europene de la Chișinău apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:30
Republica Moldova a câștigat semnificativ încrederea Uniunii Europene în ultimii ani, datorită noi guvernări și a angajamentului pentru reformele pro-europene. Declarația a fost făcută de europarlamentarul Siegfred Mureșan în cadrul emisiunii „Realitatea românească” de la Vocea Basarabiei, cu Nelly Sambriș. Mureșan a subliniat că victoria președintei Maia Sandu și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) […] Articolul Siegfred Mureșan: Republica Moldova se bucură, mai mult ca niciodată, de încredere la nivelul Uniunii Europene apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:10
Reprezentanta Republicii Moldova la cea de a 40-a ediție a Campionatul European de Gimnastică Ritmică, desfășurat la Budapesta, Emily Beznos, a fost desemnată drept noua stea a gimnasticii ritmice. Sportiva noastră a obținut prestiogiosul premiu „Shooting Star” acordat de SmartScoring, partenerul general al Uniunii Europene de Gimnastică. Distincția i-a fost înmânată de directorul companiei Kamran […] Articolul Gimnasta moldoveancă Emily Beznos a obținut premiul „Shooting Star” la Campionatul European de Gimnastică Ritmică apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:10
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se va afla în următoarele două zile în Franța, acolo unde se va întâlni cu șeful Adunării Naționale franceze, Yaël Braun-Pivet, și cu președintele Senatului din Parlamentul de la Paris, Gerard Larcher. Igor Grosu va avea discuții și cu șefa Grupului de prietenie Franța-Republica Moldova din cadrul Adunării Naționale franceze, Delphine […] Articolul Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în vizită oficială la Paris. Demnitarul va avea întrevederi cu șefi ai Parlamentului Franței apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:50
Veniturile la bugetul de stat au crescut în primele patru luni ale an, anunță Ministerul Finanțelor. Potrivit instituției, acestea au fost de 21 de miliarde de lei, cu aproximativ 965 de milioane de lei, sau cu 4,8%, mai mult, decât în aceeași perioadă a anului 2023. Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de […] Articolul Ministerul Finanțelor anunță cheltuieli mai mici de la începutul anului. Luna aprilie s-a încheiat cu un deficit de peste 4 miliarde lei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:30
O gimnastă româncă de 15 ani a uimit Europa. Amalia Lică a câștigat patru medalii de aur în două zile de concurs la Campionatului European de Gimnastică Ritmică de la Budapesta. Senzație a făcut și echipa României care este noua Campioană Europeană la junioare. Cea mai valoroasă sportivă de la Campionatele Europene de Gimnastică ritmică […] Articolul Noua senzație a gimnasticii românești. La 15 ani, Amalia Lică a câștigat 4 medalii de aur la Campionatul European de Gimnastică Ritmică apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, afiliată fugarului Ilan Șor, s-a pomenit astăzi într-o ipostază rușinoasă, după ce a rămas după ușă în timp ce la Guvern avea loc ședința Consiliului de Dezvoltare Regională a regiunii UTA Găgăuzia. Și asta pentru că ea a venit neinvitată. Ulterior, ea a declarat jurnaliștilor că a stat pe hol câteva minute, […] Articolul Evghenia Guțul „a pupat ușa” Guvernului. Bașcanul nu a fost invitat la ședința de creare a unui consiliu de dezvoltare a Găgăuziei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:30
Mai multe acțiuni, inclusiv organizarea campaniilor de dezinformare în interesul unui stat străin, vor cădea sub incidența articolului din Codul Penal privind trădarea de patrie. Doi deputați PAS, Lilian Carp și Igor Chiriac, propun un proiect de lege „noțiunea de „trădare de patrie” să fie reglementată mai clar în legislație.   Documentul a fost discutat […] Articolul Mai multe acțiuni, inclusiv dezinformarea, vor cădea sub incidența articolului din Codul Penal privind trădarea de patrie apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:10
Sute de localnici din Telenești s-au întâlnit cu președintele PNL Diaspora Republica Moldova, Adrian Dupu, unde au discutat despre alegerile europarlamentare din 9 iunie. La întâlnire a participat și vicepreședintele organizației, Anatolie Dimitriu. „Nu exista raion, oraș, comună sau sat în Republica Moldova care să nu fi beneficiat de măcar un proiect din bani românești. […] Articolul Adrian Dupu s-a întâlnit cu localnicii din Telenești, unde a vorbit despre proiectele PNL și scrutinul din 9 iunie apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
Aleșii locali trebuie să fie pregătiți cât mai bine în scrierea proiectelor, deoarece, în curând, în Republica Moldova vor veni fondurile de preaderare. Este apelul făcut de premierul Dorin Recean în cadrul unei întâlniri cu primarii și funcționarii din raionul Taraclia. Recean i-a îndemnat pe aleșii locali să beneficieze de oportunitățile oferite de Programul „Satul European” pentru […] Articolul Premierul s-a întâlnit cu aleși locali din raionul Taraclia. Recean le-a spus primarilor să fie activi în depunerea proiectelor, pentru că vin fondurile de preaderare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:00
Un cetățean român a fost arestat, fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă, anunță DIICOT. „Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu […] Articolul Un cetățean român, care oferea Moscovei informații despre obiective militare, arestat pentru spionaj apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:50
Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice. „Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în […] Articolul Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:20
La Tiraspol nu există dorință de a implica regiunea transnistreană într-un conflict deschis, nici cu Chișinăul și nici cu Ucraina. Declarația aparține vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia administrația de facto de la Tiraspol are o retorică împăciuitoare când e vorba de securitatea regiunii. Vicepremierul Serebrian spune că orice acuzație din partea Tiraspolului privind […] Articolul Vicepremierul Serebrian: La Tiraspol nu există dorință de a implica regiunea într-un conflict deschis apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:20
Un consultant al Secției Licențiere din cadrul ANRE a ajuns pe mâna ofițerilor CNA și a procurorilor, fiind bănuit de acte de corupție. Angajatul ar fi acționat în interesul unui agent economic pentru a grăbi procesul de înregistrare a documentelor pentru obținerea unei licențe. Acesta ar fi exercitat influență asupra unor membri ai comisiei ANRE, care, […] Articolul Un angajat al ANRE, percheziționat de ofițerii CNA într-un dosar de corupție apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:40
În perioada 24-26 mai, vor avea loc mai multe evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, celebrată anual în ultima duminică a lunii mai. Cu această ocazie, în capitala României, se deshide astăzi cea de a 7-a ediție  a Festivalului „Aici-Acolo”, la care sunt aşteptaţi să participe peste 500 de români din diaspora şi din comunităţile […] Articolul Evenimente culturale dedicate Zilelor Românilor de Pretutindeni apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, susține că Rusia folosește R. Moldova „ca pe o pepinieră, ca un vas Petri, pentru a-și testa tehnologiile noi de influență și ingerință, pentru ca ulterior, dacă se vor dovedi eficace, să le utilizeze în altă parte”. „Cetățenii noștri au fost foarte mult timp pradă propagandei, trăind într-un mediu propagandistic […] Articolul Popșoi susține că Rusia folosește R. Moldova ca pe o pepinieră pentru a testa tehnologiile de influență și ingerință apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:50
Șefa statului, Maia Sandu, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Prima femeie președinte este la cea de-a 52-a aniversare. Ea primit deja mai multe mesaje de felicitare din partea colegilor, politicienilor din străinătate și de acasă. Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020, după victoria din […] Articolul Maia Sandu își sărbătorește azi ziua de naștere. Șefa statului a împlinit 52 de ani apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:50
Consiliul Superior al Procurorilor a decis azi, în ședință, excluderea unui candidat pentru funcția de procuror general. Este vorba de fostul lector universitar Grogore Vornicescu. S-a constat ca nu întrunește toate condițiile de eligibilitate 5 ani, nu a prezentat tot setul de documente, inclusiv cazierul judiciar detaliat și certificatul medical. Ceilalți trei candidați rămași în […] Articolul Consiliul Superior al Procurorilor a decis excluderea unui candidat pentru șefia Procuraturii Generale. Alți trei vor susține proba interviului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
23 mai 2024
20:20
La alegerile din 9 iunie pentru Parlamentul European, toți cetățenii români sunt invitați să-și aleagă cei 33 de deputați care să-i reprezinte în Parlamentul UE. În Republica Moldova vor fi deschise la aceste alegeri 52 de secții de votare, dintre care 28 de secții în zona Centru, inclusiv 13 în Chișinău, 17 secții vor în nordul R. Moldova și […] Articolul Românii din R. Moldova sunt așteptați pe 9 iunie să voteze în 52 de secții pentru Parlamentul UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.