Vocea Basarabiei

Acum 30 minute
14:10
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a solicitat de urgență noi ajutoare militare de la aliații Ucrainei pentru a respinge atacurile intensificate ale Rusiei asupra țării sale, relatează dpa, citată de Agerpres. „Acesta este un război al resurselor şi de aceea avem nevoie de sprijin din partea partenerilor noştri”, a declarat Kliciko în cadrul unei emisiuni TV. […] Articolul Primarul Kievului cere ajutoare militare de urgență: Vă apărăm și pe voi. Acesta nu e război, e terorism! apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum o oră
13:40
Apelul șefei statului, Maia Sandu, de pe rețeaua „X”, către ministrul Apărării al Olandei, Kajsa Ollongren, de a livra mai multe mijloace de apărare anti-aeriană Ucrainei a fost mediatizat la nivel național în Ucraina, relatează IPN. Ukrainska Pravda reproduce apelul Maiei Sandu, sonorizat în cadrul întrevederii cu decizionara din Țările de Jos, de a pune la dispoziția […] Articolul Maia Sandu face un apel repetat pentru sprijinirea militară a Ucrainei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 2 ore
13:30
Dosar 631 este un film inspirat dintr-un fapt real, care are la baza o investigație jurnalistică a presupuselor “închisori zburătoare”, americane din România. Printr-un concurs de împrejurări, urmărind un misterios „Dosarul 631”, Dinu, interpretat de Iosif Pastina, descoperă o scurgere de informații dintr-o baza NATO din România. Investigația agită, provoacă, tentează diferite medii de presă […] Articolul „Dosarul 631”, film românesc de dramă, la Vocea Basarabiei / video apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:10
Întreprinderea „CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM EAST ENERGY. Licitația a avut loc joi, 11 aprilie, în conformitate cu procedura de organizare și funcționare a platformei Over the Counter (OTC), ce asigură transparență maximă prin publicarea tuturor datelor tranzacției, […] Articolul Compania „CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze de pe bursa română apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 4 ore
12:30
Israelul se pregătește pentru un atac direct din partea Iranului asupra sudului sau nordului țării în următoarele 24 până la 48 de ore, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, transmite Wall Street Journal. Cu toate acestea, o persoană informată de conducerea iraniană a declarat că, deși planurile de atac sunt discutate, nu a fost […] Articolul Israelul se pregătește să riposteze unui atac direct din partea Iranului în cel mult 48 de ore apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Sistemul educațional din Republica Moldova înregistrează un deficit de șapte mii de cadre didactice. Cifra alarmantă a fost anunțată de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit oficialului, anual, din 1000 de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic doar o treime aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ. Ministrul spune că pentru a reduce […] Articolul Statistici pesimiste. Ministerul Educației anunță un deficit de 7000 de cadre didactice apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:20
Prim-ministrul Dorin Recean a participat la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care se desfășoară anual în scopul promovării dezvoltării economice, creșterii coeziunii la nivel european și consolidării legăturilor transatlantice.  În discursul său, șeful Executivului a accentuat necesitatea cooperării la nivel regional, inclusiv în contextul perioadei turbulente provocate de războiul Federației […] Articolul Dorin Recean, la reuniunea Summitului Inițiativei celor Trei Mări apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:00
Se apropie ziua de 14 aprilie, când Vladimir Vladimirovici își va trage un glonț în piept, slobozind cea din urmă suflare în brațele uneia dintre numeroasele amante. Nu, nu e vorba despre cel la care v-ați gândit. Vă spuneam despre Vladimir Vladimirovici MAIAKOVSKI, poetul transformat în mascota portavoce a bolșevicilor ruși, cel care era citat […] Articolul MINUTUL LUI VASILE BOTNARU / RUSOCENTRISMUL E GLONȚUL DIN RULETA RUSEASCĂ / VIDEO apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:00
În această ediție a matinalului „Te salută Vocea Basarabiei” Andrei Porubin vă propune să urmăriți interviuri cu: Janet ERHAN, interpretă A VENIT DE LA LONDRA ÎN SEMN DE SOLIDARITATE SCENICĂ Ștefan AGACHI, scriitor, epigramist, parodist, caricaturist EL ESTE UN FENOMEN INEDIT ÎN LITERATURA NOASTRĂ Andrei Ivan MÎTĂ, Prim solist la Opera Națională Iași O FRUMOASĂ […] Articolul Te salută Vocea Basarabiei cu Andrei Porubin! 10.04.2024 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 24 ore
19:50
Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că procesul de reintegrare depinde de mișcarea țării în direcția europeană. Este foarte important să existe un dialog cu Tiraspolul, inclusiv pe acest dosar european. Rigorile pe care Republica Moldova și-a asumat să le îndeplinească trebuie să fie gradual extinse și pe malul stâng al Nistrului. În acest fel, […] Articolul Procesul de reintegrare depinde de mișcarea țării în direcția europeană, susține vicepremierul Oleg Serebrian apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: – Cea de-a cincea ediție a Summitului Internațional al Primarilor s-a desfășurat la Dănceni. Lideri locali din întreaga Europă au explorat noi căi de colaborare și inovație în administrația publică; – Parlamentul recomandă Consiliului Audiovizualului să protejeze spațiul informațional național, pentru a asigura informarea corectă a opiniei publice, în contextul desfășurării […] Articolul VIDEO/Știrile serii prezentate de Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
Summitul Internațional al Primarilor 2024, care întrunește mai mulți primari și lideri regionali din Republica Moldova, Ucraina și din state membre ale Uniunii Europene a fost organizat la Chișinău. Evenimentul, lansat încă în 2016 în Ucraina, este găzduit de Moldova, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în țara vecină.  În discursul său, șefa statului […] Articolul Summitul internațional al primarilor 2014, organizat la Chișinău apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:20
Șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere, astăzi, cu șefa Ministerului Apărării al Olandei, Kajsa Ollongren, demnitar care a întreprins o vizită oficială în țara noastră. Este pentru prima dată când un ministru olandez responsabil de sectorul de apărare vine la Chișinău. Președinta Maia Sandu și-a manifestat recunoștința pentru sprijinul acordat de Regatul Țărilor […] Articolul Olanda, gata să ne sprijine în parcursul european apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:40
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Vilnius, în marja Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări. „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante”, a scris șeful statului pe X (fostă Twitter). „Discuție de fond cu președintele Zelenski în Vilnius, în marja summitului Iniţiativei celor Trei Mări. […] Articolul Klaus Iohannis, întâlnire cu liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:50
Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023 a fost prezentat în plenul Parlamentului. Documentul conține acțiunile realizate în conformitate cu planul de acțiuni al CA pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a domeniului audiovizual pentru anul 2023. Consiliul Audiovizualului a urmărit, în activitatea sa, aplicarea consecventă a Codului serviciilor media audiovizuale și eliminarea graduală […] Articolul Consiliul Audiovizualului a venit cu un raport în fața Parlamentului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:40
Partidul Social Democrat European face apel la partidele proeuropene să facă front comun în fața atacurilor guvernării, care, potrivit PSDE, denaturează valorile europene. „Reiterăm poziția exprimată la conferința de presă că actuală guvernare, reprezentată de PAS, utilizează Programul Național „Satul European” pentru a-și consolida poziția, prin presiune și corupere politică. Este evident că mulți primari […] Articolul PSDE se adresează partidelor proeuropene să facă front comun în fața atacurilor PAS apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:40
Șefa statului, Maia Sandu, a avut astăzi o discuție cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și directorul general al Organizației Internaționale pentru Muncă (OIM), Gilbert F. Houngbo. Maia Sandu a mulțumit pentru susținerea acordată în depășirea provocărilor cauzate de invazia rusă a Ucrainei, pentru reformele instituționale din domeniul muncii, […] Articolul Un nou comisar al UE, la o nouă întrevedere cu Maia Sandu apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Ieri
14:10
Învățarea limbii engleze e o necesitate în lumea modernă. De la comunicarea internațională la oportunitățile profesionale, cunoașterea limbii engleze poate deschide uși în numeroase domenii! Pentru a-ți accelera ritmul în studierea acestei limbi, trebuie să abordezi procesul de învățare cu determinare și strategie. Dacă îți dorești să avansezi rapid în învățarea limbii engleze, iată câteva […] Articolul Cum să-ți accelerezi ritmul în studierea limbii engleze? apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:50
Sprijinul pentru primăriile din R. Moldova a fost reiterat de ambasadorul de la București, Cristian-Leon Țurcanu, în cadrul celei de-a cincea ediții a Forumului Internațional al Primarilor, reuniune unde au participat aleși din România, Ucraina, SUA, Suedia, Marea Britanie, Canada, Germania, Polonia și alte state europene. „Aleșii locali, reprezintă pe fiecare cetățean al comunității în […] Articolul România și-a reiterat sprijinul pentru primăriile din R. Moldova în cadrul Forumului Internațional al Primarilor apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:10
„Dacă Moldova va menține acest ritm accelerat de reformare, ca în ultimii doi ani, cred că aderarea la UE până în anul 2030 e posibilă”. Declarația a fost făcută pentru sursa ucraineană „Suspilne” de  Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Moldova, în ajunul Summitului Internațional al Primarilor de astăzi la Chișinău, relatează IPN. În prezent, subiectul cadrului de […] Articolul Janis Mazeiks, despre probabilitatea aderării R. Moldova la UE până în 2030 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:30
Republica Moldova va avea o Comisie Națională privind Schimbările Climatice. Proiectul de lege privind crearea noii structuri a fost votată 55 de deputați. „Documentul a fost elaborat de Ministerul Mediului și are drept scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în vederea protecției sănătății umane, stabilizarea concentrațiilor de GES în atmosferă, consolidarea rezilienței […] Articolul Parlamentul instituie o comisie națională responsabilă de schimbările climatice apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:00
Forțele ruse au lansat, joi dimineață, un atac aerian masiv asupra regiunilor Harkov, Kiev, Zaporojie și Lvov. Autoritățile locale ucrainene au transmis că în Harkov au fost vizate cel puțin zece obiective de infrastructură critică. De asemenea, regiunea Kiev a fost supusă, timp de cinci ore, unui atac cu rachete și drone kamikaze. Toată Ucraina […] Articolul Atacuri masive ale forțelor ruse în mai multe regiuni ucrainene, inclusiv în Harkov și Odesa apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:20
Cel puțin 16 persoane au fost traumatizate în urma unui grav accident produs azi-dimineața în satul Măgdăcești din raionul Criuleni, la ieșire din municipiul Chișinău. Un microbuz de rută s-a ciocnit cu un camion puțin după ora 6.00, fiind proiectat într-un stâlp și un gard. În urma impactului, scaune din microbuz au ajuns pe șosea, […] Articolul Accident grav lângă Măgdăcești, la ieșire din mun. Chișinău apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10 aprilie 2024
20:40
Cei care încearcă să semene discordie și să destabilizeze Găgăuzia au scopul de a readuce grupările corupte la cârma țării. Este unul dintre mesajele transmise de șefa statului, Maia Sandu, care azi a avut o întâlnire cu studenții și profesorii de la Universitatea de Stat din Comrat. „În primul rând, am vorbit despre relațiile dintre […] Articolul Maia Sandu, la Comrat: Cei care încearcă să semene discordie și să destabilizeze Găgăuzia au scopul de a readuce grupările corupte la cârma țării   apare prima dată în Vocea Basarabiei.
20:20
Premierul Dorin Recean va reprezenta Republica Moldova la cel de-al 9-lea summit al Inițiativei celor Trei Mări, din care fac parte 13 state ale Uniunii Europene cu ieșire la mările Neagră, Baltică și Adriatică. Evenimentul se va desfășura în următoarele două zile în capitala Lituaniei, Vilnius, transmite IPN. Șeful executivului va avea întrevederi bilaterale cu […] Articolul Moldova, reprezentată la Summitul Inițiativei celor Trei Mări apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:50
Șefa Ministerului Apărării al Olandei, Kajsa Ollongren, vine într-o vizită oficială la Chișinău. Demnitarul olandez se va întâlni, la sediul Ministerului Apărării, cu omologul său de la Chișinău, Anatolie Nosatîi. Cei doi vor susține un briefing de presă. Kaisa Ollongren este ministru al Apărării din ianuarie 20022, în cadrul guvernului condus de Mark Rutte, politicianul […] Articolul Ministrul olandez al Apărării vine într-o vizită la Chișinău apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: – Maia Sandu a efectuat o vizită în UTA Găgăuzia. În timp ce oamenii plătiți de oligarhul fugar Ilan Șor au întâmpinat-o pe președintă cu protest, conducerea universității din Comrat a arborat pe clădire drapelul Uniunii Europene. – Membrii ansamblului „Hecenii”, care au avut o evoluție spectaculoasă la concursul „Românii au […] Articolul VIDEO/Știrile serii prezentate de Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:00
Prioritățile Parlamentului și progresele Republicii Moldova pe calea aderării la Uniunea Europeană au fost subiectele discutate de șeful legislativului, Igor Grosu, cu directorul pentru Vecinătatea Estică și Consolidare Instituțională al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea a Comisiei Europene, Adrienn Kiraly. În cadrul întrevederii, președintele Parlamentului a menționat că R. Moldova este în plin […] Articolul Igor Grosu, discuții despre parcursul spre UE cu oficiali ai Comisiei Europene apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:20
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, l-a primit azi la sediul misiunii pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu. „Am avut o discuție constructivă și deschisă la Ambasada României în Republica Moldova cu Andrei Spînu , ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din R. Moldova, despre proiectele comune de infrastructură menite să asigure conexiuni mai bune între cele […] Articolul Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, la o discuție cu ministrul Infrastructurii apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Cercetătorii din Republica Moldova și România vor avea oportunitatea să colaboreze în proiecte complexe, cu scopul de a consolida relațiile științifice între cele două țări. Acest fapt a fost consemnat între părți în cadrul celei de-a XII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale mixte dintre România și Republica Moldova, care a avut loc zilele acestea la București. […] Articolul Acord între Chișinău și București pentru colaborarea cercetătorilor de pe ambele maluri ale Prutului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:50
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 24 de hotărâri în privința Republicii Moldova în anul 2023, în fiecare cauză fiind constatată cel puțin o încălcare a Convenției. La fel, au fost luate 34 de decizii cu privire la scoaterea de pe rol a cauzelor sau declararea inadmisibilității acestora. Raportul Agentului guvernamental cu privire la […] Articolul CEDO a pronunțat 24 de hotărâri în privința Moldovei în anul 2023 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:00
„Tentativa de a ne lipsi de sintagma ”poporul transnistrean”, de a o anula, este o strategie mai veche. (n.r. „a R. Moldova”). Fără un popor, nu există identitate. Există poporul român, inclusiv în Moldova, pentru că există limba română. Reamintesc, în 2008 „limba moldovenească” a fost exclusă din Registrul internațional al limbilor ICO. Subiectul a […] Articolul Liderul separatist Krasnoselski, despre „poporul transnistrean”: E demonstrat și trebuie să ne împăcăm cu acest gând apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:20
Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, instituirea și funcționarea Mecanismului de compensare și de reducere a emisiilor de carbon pentru aviația internațională (CORSIA). Aplicarea și implementarea acestuia va contribui la decarbonizarea aviației internaționale și la o industrie mai curată. Fiecare operator aerian este acum responsabil să monitorizeze și să raporteze […] Articolul Guvernul vine cu un mecanism de compensare și de reducere a emisiilor de carbon apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:00
Instituţiile medico-sanitare contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină au realizat anul trecut 150 de operaţii de transplant, cu 30 mai multe faţă de anul precedent. Pentru aceste intervenţii din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocați peste 5,7 milioane de lei, transmite IPN. Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, […] Articolul Peste 150 de operaţii de transplant finanţate în 2023 din fondurile statului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:40
Locatarii din aproximativ 120 de blocuri a câte 72 de apartamente fiecare, sau aproximativ 5000 de locuințe individuale, din sectorul rezidențial vor beneficia de investiții destinate renovării din punct de vedere energetic. Se estimează că, în următorii trei ani, aproximativ 507 mii de metri pătrați de locuințe, dintre care 75% vor fi clădiri rezidențiale și […] Articolul Guvernul a aprobat Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:10
Companiile inovatoare vor primi derogări de la legislație pentru a-și testa soluțiile în domeniul energiei, anunță autoritățile centrale. Vor fi încurajate inovațiile și sprijinită dezvoltarea producției de energie electrică din surse regenerabile, optimizarea stocării acesteia, precum și adoptarea de soluții alternative avansate pentru furnizare, distribuție sau consum de energie. Ministerul Energiei a elaborat cu sprijinul […] Articolul Facilități și derogări de la legislație pentru companiile ce vor testa soluții în domeniul energiei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
Un grup de persoane, susținut de fugarul  Ilan Șor, în frunte cu adjunctul șefului executivului de la Comrat, Ilia Uzun, au încercat să zădărnicească vizita șefei statului, Maia Sandu, Găgăuzia. În fața Universității de Stat din Comrat, acolo unde șefa statului are o întrevedere cu aleșii locali din Găgăuzia, au fost aduse zeci de persoane, […] Articolul Proteste în Găgăuzia în contextul vizitei neanunțate a Maiei Sandu. Exponenții condamnatului Șor zădărnicesc evenimentul apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:50
Statele Unite au avertizat că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova în timpul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite Agerpres. Kurt Campbell, înalt responsabil diplomatic american, a afirmat că a menține pacea şi stabilitatea în Europa este […] Articolul SUA atenționează China că va trebui să dea explicații în cazul ocupării teritoriilor ucrainene de către Rusia apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:30
Atragerea mai multor investiții germane în Republica Moldova și consolidarea politicilor europene în contextul războiului din Ucraina au fost principalele subiecte abordate de ministrul de Externe, Mihai Popșoi, în cadrul unui șir de întâlniri cu oficiali de la Berlin. Șeful diplomației de la Chișinău s-a întâlnit cu președintele Comisiei de politică externă a Bundestagului, Michael […] Articolul Atragerea investițiilor germane, unul dintre subiectele abordate de ministrul Popșoi la Berlin apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:20
De ce riscă să fie lichidată unica oază de limbă română din Găgăuzia,Facultatea de Limbă și Literatură Română a Universității   din Comrat. Să fie o nedumerire ori e vorba de un scenariu bine plătit de Șor? Aflăm  la emisiunea „ Forum” din  9 aprilie. Articolul FORUM cu Leonid Smolnițchi, 09.04.2024 apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:10
Viorel Doagă a fost numit în funcția de șef interimar al Serviciului Vamal, după ce Guvernul a acceptat demisia lui Igor Talmazan din fruntea instituției. Decizia a fost susținută în cadrul ședinței de azi a cabinetului de miniștri. Amintim, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, și-a anunțat demisia, săptămâna trecută, după un an și două luni […] Articolul Director interimar la Serviciul Vamal. Viorel Doagă, numit în funcție după demisia lui Igor Talmazan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
9 aprilie 2024
20:10
O nouă rundă de consultări publice pe subiectul referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a avut loc astăzi la Președinție. La discuții au participat reprezentanții mai multor asociații obștești, care se implică activ în promovarea drepturilor și intereselor diferitor grupuri de cetățeni, în identificarea de soluții, dar și în prestarea de servicii. Șefa […] Articolul Reprezentanții unui grup de asociații, chemați la Președinție pentru a discuta despre referendum apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:40
 „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” – aceasta va fi întrebarea adresată la referendumul constituțional care va fi organizat în toamnă, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Despre aceasta a anunțat președinta Comisei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca. Potrivit ei, propunerea de inițiere a referendumului pentru revizuirea Constituției este transmisă astăzi Curții […] Articolul „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” – întrebarea pregătită de majoritatea parlamentară PAS pentru referendum apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: 1. Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024. 2. Republica Moldova trebuie să fie pregătită să facă față multiplelor provocări și interferențe din exterior la alegerile prezidențiale din toamnă. Avertizarea vine din partea Secretarului general adjunct al Consiliului […] Articolul VIDEO/Știrile serii prezentate de Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:50
Șefa statului, Maia Sandu, a avut o întrevedere, astăzi, cu Ladislav Hamran, președintele „Eurojust”, instituție UE care oferă sprijin și schimb de informații procurorilor și judecătorilor din statele membre UE și statele terțe pentru investigarea infracțiunilor transfrontaliere. Interlocutorii au discutat despre intensificarea cooperării judiciare operaționale cu „Eurojust” și statele membre ale UE – un element […] Articolul Maia Sandu, la întrevedere cu președintele „Eurojust”, Ladislav Hamran apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:10
39,9 lei moldovenești – aceasta e suma pe care mi-a retras-o de pe cardul bancar de pensionar un prestator de servicii. Se numește Kinopoisk. El vinde sesiuni de vizionare a filmelor, preponderent rusești, dar își ține banii la Dubai, aflându-se bine-merci la Londra sau whatever. Deși m-am dezabonat demult, imediat ce expiraseră patru săptămâni de […] Articolul MINUTUL LUI VASILE BOTNARU / Șperțari de rasă cu pedigree maidanez / video apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:00
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind integrarea europeană a R.Moldova ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024. Deputații PAS s-au adresat la Curtea Constituțională cu propunerea privind inițierea plebiscitului, în document fiind indicată și data când ar urma să aibă loc acesta. În cadrul referendumului, cetățenii ar urma să răspundă la întrebarea dacă […] Articolul 20 octombrie – scrutinul prezidențial, ce va include și referendumul pro-UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:50
Consiliul Europei va continua să sprijine Republica Moldova la realizarea Planului național de acțiuni pentru aderarea la Uniunea Europeană. Subiectul a fost discutat de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la întrevederea cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Bjorn Berge, aflat într-o vizită la Chișinău, transmite IPN. Șeful legislativului a remarcat faptul că, de-a lungul anilor, […] Articolul Consiliul Europei sprijină R. Moldova în parcursul european apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:10
Peste 130 de funcționari publici din Secretariatul Parlamentului au participat la sesiuni de instruire în contextul realizării activităților de integrare europeană. Panelurile de instruire au vizat aspecte teoretice și practice referitoare la comunicarea și prezentarea publică, screeningul explicativ al legislației europene, precum și la măsurile de asigurare a integrității instituționale. La cursurile de instruire, desfășurate […] Articolul Peste 130 de funcționari ai Parlamentului, instruiți despre integrarea europeană apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:50
Israelul va cere ţărilor aliate şi companiilor americane să înceteze să mai investească în Turcia, după ce guvernul de la Ankara a anunţat, azi, restricţii privind comerţul cu Israelul până la încetarea războiului din Gaza prin armistițiu.  Într-un comunicat de presă, ministerul de Externe israelian a mai anunţat că intenţionează să desemneze o serie de […] Articolul Se iscă un conflict între Turcia și Israel. Israelul anunță că va cere aliaților și companiilor să nu mai investească în Turcia apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.