Janis Mazeiks spune că UE va oferi sprijinul necesar pentru integrarea celor mai bune soluții IT în justiție și la MAI

Vocea Basarabiei, 28 mai 2024 16:10

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova sprijinul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniile justiției și afacerilor interne. Declarația a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, în cadrul ședinței operative a HUB-ului de Securitate al UE, transmite deschide.md. În cadrul întrunirii, diplomatul a menționat că pentru […] Articolul Janis Mazeiks spune că UE va oferi sprijinul necesar pentru integrarea celor mai bune soluții IT în justiție și la MAI apare prima dată în Vocea Basarabiei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Vocea Basarabiei

Acum 15 minute
10:50
Republica Moldova sărbătorește astăzi, 23 iunie, Ziua Suveranității. Astfel, președintele țării, Maia Sandu, a venit cu un mesaj adresat cetățenilor. Într-o postare pe o rețea de socializare, șefa statului subliniază că „R. Moldova a avut un drum plin de dificultăți, dar, peste 34 de ani, rămâne o țară pașnică și democratică, în care poporul este […] Articolul Maia Sandu, mesaj de Ziua Suveranității R. Moldova: „Am avut un drum plin de dificultăți” apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum o oră
10:30
Reprezentativa României a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 2-0, de selecţionata Belgiei, într-un meci disputat la Koln, în etapa a doua a grupei E de la Euro 2024. Ca urmare a acestui rezultat, calificarea în optimile de finală se va decide în ultima etapă a grupelor. România este lider în clasamentul grupei, dar toate […] Articolul EURO 2024: România, învinsă de Belgia cu 2-0: Calificarea în optimi se va decide în ultima etapă a grupelor apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:30
Bombardamentul rusesc din noaptea de vineri spre sâmbătă din Ucraina a provocat mai multe pene de curent.  Potrivit ministerului rus al Apărării, Rusia a atacat cu rachete și drone instalații energetice și echipamente militare primite de statele occidentale. „Noaptea trecută, Forţele Armate ale Rusiei au efectuat un atac masiv cu arme de înaltă precizie şi […] Articolul Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:20
Reprezentativa României a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 2-0, de selecţionata Belgiei, într-un meci disputat la Koln, în etapa a doua a grupei E de la Euro 2024. Ca urmare a acestui rezultat, calificarea în optimile de finală se va decide în ultima etapă a grupelor. România este lider în clasamentul grupei, dar toate […] Articolul EURO 2024: România, învinsă de Belgia cu 2:0: Calificarea în optimi se va decide în ultima etapă a grupelor apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 2 ore
09:20
Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Mare, numită și sărbătoarea Sfintei Treimi sau Pogorârea Sfântului Duh. Potrivit rânduielilor bisericești, în această zi preoții oficiază slujbe precum cea din ziua Sfintelor Paști, transmite IPN. Duminica Mare este una dintre cele 12 sărbători împărătești. Pogorârea Sfântului Duh este sărbătorită în fiecare an la o dată diferită, fiind marcată […] Articolul Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Mare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Acum 24 ore
17:00
Un nor de praf din Sahara ar putea ajunge, în curând, în Republica Moldova. Expertul de mediu Tudor Castraveț, a declarat în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova că fenomenul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor. „Zilele următoare vom avea un nou asemenea eveniment, norul de praf deja este pornit dinspre Sahara […] Articolul Un expert de mediu explică cât de periculos este norul de praf din Sahara care ar putea ajunge în R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:20
Licitația pentru spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, anunțată la sfârșitul lunii mai, a fost suspendată. Despre aceasta anunță administrația aerogării, care face trimitere la hotărârea Curții Constituționale de acum două zile, prin care prevederile legale ce extind termenul de dare în arendă a spațiilor din Aeroport sunt declarate neconstituționale, transmite IPN. Decizia de suspendare a licitației […] Articolul Licitația de la Aeroport a fost suspendată apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:10
Prima conferință interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană înseamnă pentru cetățenii Republicii Moldova că Uniunea Europeană este hotărâtă să continue parcursul european al țării și este hotărâtă să îl continue cu viteză. „Este realmente o decizie istorică, fiindcă știm din luna decembrie că negocierile de aderare vor începe și ne-am propus să înceapă în acest […] Articolul Siegfried Mureșan: UE este hotărâtă să continue parcursul european al Moldovei cu viteză apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:10
Rusia a lansat o nouă ploaie de rachete și drone, într-un atac masiv peste noapte asupra Ucrainei, sâmbătă, distrugând instalațiile energetice din sud-estul și vestul țării și rănind cel puțin doi lucrători din domeniul energiei, au declarat oficialii ucraineni din Zaporojie și Liov. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 dintre cele 16 rachete și […] Articolul Atac masiv al Rusiei cu rachete și drone în regiunile Zaporojie și Liov apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:00
Echipa „PENTRU referendum” solicită ajutor din partea cetățenilor pentru a răspândi informațiile despre Moldova Europeană în satele din R. Moldova. Astfel, moldovenii sunt îndemnați să doneze pentru imprimarea ziarelor, afișelor, pentru plasarea materialelor publicitare, pentru finanțarea costurilor de transport pentru miile de voluntari care vor merge în toată țara. „Noi, echipa PENTRU referendum, vom munci […] Articolul Donații pentru desfășurarea campaniei „PENTRU referendum”: Ajută-ne să muncim! apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:00
Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul ordinii de zi a ședințelor plenare pentru perioada 27 iunie – 5 iulie 2024. Potrivit unui comunicat remis presei, deputații urmează să examineze, în prima lectură, proiectele de lege care vizează armonizarea legislației naționale cu legislația UE, și anume proiectul Codului subsolului și proiectul […] Articolul Deputații se întrunesc joi în ședință plenară apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:40
Premierul Dorin Recean va conduce delegația care va reprezenta Republica Moldova la lansarea oficială a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, la Luxembourg. Despre aceasta a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite IPN. „La doi ani de la obținerea statutului de țară candidat, va avea loc prima conferință interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană. […] Articolul Dorin Recean va conduce delegația Moldovei la lansarea negocierilor de aderare la UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:10
În luna mai, creditele noi acordate au constituit 4 804,9 milioane de lei, în descreștere cu 12,8% față de luna aprilie. Partea majoră (77,8%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 738,0 milioane de lei, în descreștere cu 10,1% față de luna precedentă, transmite IPN. Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate […] Articolul Moldovenii preferă tot mai mult să ia credite în lei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Ieri
10:50
Mai mulți medici din cadrul Institutului Oncologic au fost eliberați din funcție. Despre aceasta a anunțat ministra sănătății, Ala Nemerenco pe o rețea de socializare. Potrivit ministrei, demisiile au loc în legătură cu perchezițiile CNA de anul trecut într-un dosar de corupție. „Astăzi, la Institutul Oncologic, au fost eliberați din funcție și serviciu un grup […] Articolul Medici de la Institutul Oncologic, concediați după perchezițiile CNA. Nemerenco: Să fie un semnal clar pentru tot sistemul medical! apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:40
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat vineri seara că 22 de persoane au fost ucise şi 45 au fost rănite în urma unui atac cu „proiectile de mare calibru” care a afectat biroul său din Gaza, care este înconjurat de sute de refugiaţi palestinieni, ce trăiesc în corturi, relatează sâmbătă AFP şi dpa. […] Articolul Bombardamente lângă biroul Crucii Roşii din Gaza: Cel puţin 22 de palestinieni ucişi apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:40
Șefa statului, Maia Sandu, a semnat un necrolog dedicat îndrăgitului scriitor Spiridon Vangheli. În necrolog, Maia Sandu menționează că scriitorul „a făcut literatură mare pentru cei mici”. Mai jos vă prezentăm textul integral al necrologului semnat de președinta țării: „Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viață a făcut literatură mare pentru cei mici, a schimbat […] Articolul Necrolog dedicat scriitorului Spiridon Vangheli: A făcut literatură mare pentru cei mici apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:30
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat vineri seara că 22 de persoane au fost ucise şi 45 au fost rănite în urma unui atac cu „proiectile de mare calibru” care a afectat biroul său din Gaza, care este înconjurat de sute de refugiaţi palestinieni, ce trăiesc în corturi, relatează sâmbătă AFP şi dpa. […] Articolul Bombardament lângă biroul Crucii Roşii din Gaza: Cel puţin 22 de palestinieni ucişi apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:30
Conferința interguvernamentală UE-Republica Moldova, care va avea loc la 25 iunie, la Luxemburg, pune bazele lansării oficiale a negocierilor de aderare. Evenimentul are o semnificație legală, juridică, dar și un puternic impact politic. Declarațiile aparțin șefei Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari. Potrivit ambasadoarei, în procesul de screening a legislației, Republica Moldova […] Articolul Daniela Morari: Conferința interguvernamentală de la Luxemburg are un puternic mesaj politic apare prima dată în Vocea Basarabiei.
21 iunie 2024
20:10
Statele Uniunii Europene vor contribui cu până la 60% din împrumutul de 50 de miliarde de dolari pe care ţările din grupul G7 l-au promis Ucrainei şi care va fi garantat cu veniturilor rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei, a declarat vineri ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, potrivit Reuters. Adresându-se […] Articolul Statele UE vor finanţa mai mult de jumătate din împrumutul de 50 de miliarde de dolari promis de G7 pentru Ucraina apare prima dată în Vocea Basarabiei.
20:00
Ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli, va fi decretată zi de doliu național. Despre aceasta a anunțat șefa statului, Maia Sandu pe o rețea de socializare. Șefa statului, Maia Sandu, a subliniat că Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele, iar oamenii încearcă să regăsească întreaga viață […] Articolul 24 iunie, declarată zi de doliu național în memoria scriitorului Spiridon Vangheli: Mesajul Maiei Sandu apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:50
Guvernul a ratificat astăzi cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Documentul prevede completarea Acordului bilateral încheiat la 20 aprilie 2012, la Chișinău, cu un nou articol „Sprijinul reciproc în cazul misiunilor şi operaţiilor”, prin care se stabilește susținerea logistică și administrativă reciprocă în procesul de pregătire şi participare la misiuni şi operaţii sub egida organizațiilor internaționale, printre care Uniunea Europeană. […] Articolul R. Moldova va extinde cooperarea cu România în domeniul militar apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:30
„Republica Moldova are talent și inovație, oferim numeroase beneficii pentru investitori și ne dorim să atragem cât mai mult capital pe termen lung. Vă invit să explorați posibilitățile investiționale ale Republicii Moldova. Agenția de Investiții este la dispoziția agenților economici care doresc să-și lanseze o afacere în Republica Moldova”. Declarații în acest sens au fost […] Articolul Dorin Recean, în discuție cu liderii de afaceri germani: Vă invit să explorați posibilitățile investiționale ale R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
În ediția de azi: 1. Președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care sunt inițiate negocierile de aderare la Uniunea Europeană. 2.Germania, Franța și Polonia au transmis astăzi un puternic mesaj de solidaritate şi sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la UE. 3. Marele scriitor și poet Spiridon Vangheli, supranumit şi tatăl lui Guguţă s-a stins […] Articolul VIDEO/ Știrile serii prezentate de Octav Tarlapan apare prima dată în Vocea Basarabiei.
19:10
Selecţionata Ucrainei a învins formaţia Slovaciei cu scorul de 2-1 (0-1), vineri, pe Dusseldorf Arena, în Grupa E a Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania.  Slovacii au avut în minutul 10 prima ocazie, dar şutul lui Haraslin a fost blocat de portarul ucrainean Trubin. Tot Trubin a intervenit imediat şi la […] Articolul EURO 2024: Ucraina a învins Slovacia și urcă pe locul 2 în grupă, după România apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:50
Ziua de 24 iunie, când vor avea loc funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli, va fi decretată zi de doliu național. Despre aceasta a anunțat șefa statului, Maia Sandu pe o rețea de socializare. Șefa statului, Maia Sandu, a subliniat că Spiridon Vangheli a dus faima Moldovei pe toate meridianele, iar oamenii încearcă să regăsească întreaga viață […] Articolul 24 iunie, declarată Zi de doliu național în legătură cu funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli: Mesajul Maiei Sandu apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:30
Ucraina a desfăşurat întăriri în sectorul Ceasov Iar pentru a apăra acest oraş strategic de pe frontul de est, poartă de acces spre marile oraşe miniere din Donbas (est), a indicat joi o unitate de luptă într-un comunicat, citat de France Presse. Moscova vizează această localitate, acum în ruine, cu scopul de a efectua o […] Articolul Ucraina desfăşoară întăriri pentru a apăra oraşul-cheie Ceasov Iar apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:20
Comisia Vetting a finalizat evaluarea candidaților la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ana Zabulica, Stanislav Grosu și Vitalie Pîslariuc, și evaluarea în privința candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ruslan Berzoi și Ludmila Bolocan.  Potrivit Comisiei, cei cinci subiecți ai evaluării […] Articolul Alți doi candidați la CSJ și trei candidați în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor, evaluați pozitiv de Comisia Vetting apare prima dată în Vocea Basarabiei.
18:00
Comisia de la Veneția a dat aviz pozitiv pentru Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență, adoptată de Parlament la 26 aprilie 2024. Despre aceasta scrie pe o rețea de socializare deputata PAS, Veronica Roșca. „Comisia de la Veneția salută propunerea autorităților R. Moldova de a introduce votul prin corespondență, „întrucât numărul cetățenilor moldoveni […] Articolul Comisia de la Veneția a dat aviz pozitiv pentru Legea privind implementarea parțială a votului prin corespondență apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:40
O școală nouă urmează să fie construită în municipiul Chișinău. În prezent, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova lucrează la identificarea terenului. Despre aceasta a anunțat Dan Perciun, ministrul educației și cercetării, în cadrul unei ședințe comune cu echipa de consilieri municipali PAS din Comisia pentru educației din CMC. Totodată, potrivit ministrului, 17 școli […] Articolul O școală nouă urmează să fie construită în Chișinău. Dan Perciun: Se lucrează la identificarea terenului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
17:20
La finele zilei de 20 iunie 2024 în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 2 milioane 377 de mii de persoane și circa 1 milion 623 de mii de locuințe. Potrivit Biroului Național de Statistică la nivel de raion procentul de recenzare este de 92-100%, cu excepția mun. Chișinău unde procentul de […] Articolul A rămas mai puțin de o lună până la încheierea Recensământului: Procentul de recenzare în municipiul Chișinău, sub 92% apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:30
Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori pentru copii, Spiridon Vangheli, s-a stins din viață. Vestea tristă a fost anunțată de ginerele acestuia pe o rețea de socializare. „Suntem profund îndurerați de trecerea în neființă a Maestrului Spiridon VANGHELI, care a adus bucurie și inspirație în inimile a milioane de copii din întreaga lume. Moștenirea sa […] Articolul Ultima oră! S-a stins din viață marele scriitor Spiridon Vangheli apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:30
Municipiul Bălți va putea deveni un centru urban competitiv și sustenabil, în baza Programului Național de accelerare a dezvoltării mun. Bălți în calitate de pol de dezvoltare pentru anii 2024 – 2028, aprobat, astăzi, de Guvern. Documentul include acțiuni și proiecte necesare pentru ca municipiul Bălți să devină mai atractiv pentru locuitori, antreprenori și vizitatori.  Printre […] Articolul Guvernul a elaborat un program de dezvoltare al mun. Bălți în valoare de 2,7 mld. lei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
16:20
Ministrul afacerilor externe din România, Luminița Odobescu, aflată într-o vizită de lucru în SUA, a solicitat oficialilor de la Washington consolidarea sprijinului pentru R. Moldova, Ucraina și celelalte state partenere din regiunea Mării Negre.  „În discuția cu Samantha Power, administratorul USAID, cei doi interlocutori au evocat interesul comun al României și SUA pentru consolidarea rezilienței […] Articolul Ministra de Externe a României a cerut la Washington consolidarea sprijinului pentru R. Moldova apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:50
Pașaportul moldovenesc va înceta să fie un document de identificare a persoanei pentru migranții moldoveni, și nu numai, în Rusia. În loc de pașaport, ei vor trebui să aibă asupra lor un act emis de Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei. Acesta va putea fi anulat de emitent, adică de organele de poliție, în orice moment […] Articolul Duma de Stat a Rusiei a aprobat o nouă lege care îi lipsește de orice drepturi pe migranți apare prima dată în Vocea Basarabiei.
15:00
Cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marți, 25 iunie, a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut vineri, 21 iunie, de președinția belgiană a Consiliului UE, notează AFP. Miniștrii de finanțe ai UE, reuniți la Luxemburg, au adoptat oficial cadrul pentru negocierile de aderare cu […] Articolul Consiliul UE a aprobat deschiderea negocierilor de aderare pentru R. Moldova și Ucraina apare prima dată în Vocea Basarabiei.
14:20
În instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova, cu finanțare de la bugetul de stat, vor fi admise 8697 persoane. Cabinetul de miniștri a aprobat planurile de admitere în învățământul superior pentru anul de studii 2024-2025, pliate pe necesitățile pieței muncii inclusiv. Cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru domeniile: științe ale educației, inginerie, […] Articolul Guvernul a aprobat planul de admitere în universități, cu finanțare din bugetul de stat. Sunt rezervate aproximativ 8700 de locuri apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:30
Guvernul a ratificat cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului cu Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar, se notează într-un comunicat al Ministerului Apărării. Documentul prevede completarea Acordului bilateral încheiat pe 20 aprilie 2012 la Chișinău cu un nou articol, „Sprijinul reciproc în cazul misiunilor şi operațiilor”, prin care se stabilește susținerea logistică și administrativă reciprocă în procesul de pregătire şi participare la misiuni şi operații sub egida organizațiilor internaționale, […] Articolul R. Moldova continuă să-și consolideze cooperarea cu România în domeniul militar apare prima dată în Vocea Basarabiei.
13:00
La Arena Chișinău continuă turneul Billie Jean King Cup la tenis feminin. Colegul nostru DAN LIMBAS se află la fața locului și vine cu detalii despre cum a început a cincea zi a campionatului. Articolul Billie Jean King Cup, ziua a-V-a / video apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:50
Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei, nu doar pe teritoriul rus din apropierea regiunii ucrainene Harkov, forțe ruse care trag asupra trupelor ucrainene, a afirmat joi Pentagonul, transmite Reuters și Agerpres. Luna trecută, preşedintele Joe Biden a autorizat în mod discret Kievul să lanseze arme furnizate de SUA împotriva […] Articolul Ucraina va putea folosi armele furnizate de SUA pentru a lovi și alte ținte rusești, nu doar cele de lângă regiunea ucraineană Harkov apare prima dată în Vocea Basarabiei.
12:30
Guvernul a numit astăzi conducători noi sau i-a reconfirmat pe alții la șefia a cinci agenții și două inspectorate din subordinea mai multor ministere. Astfel, Sorin Popescu a fost desemnat director al Agenției de administrare a instanțelor judecătorești, Viorel Sochircă – în funcția de director al Inspectoratului Național de Probațiune, iar Igor Cașu a fost […] Articolul Noi șefi la mai multe agenții și inspectorate din subordinea Guvernului apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:50
Urmează trei zile de foc în România! Meteorologii au emis primul cod roșu de caniculă, disconfort termic și val de căldură greu de suportat din această vară în România. Cinci județe din sud se află sub cod roșu pe 22 iunie, iar duminică, 23 iunie, avertizarea de cod roșu se extinde și va fi valabilă […] Articolul Sudul României, inclusiv Bucureștiul, sub cod roșu de caniculă. Temperaturile vor ajunge până la 39 de grade apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:40
Șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, președintele a declarat că discutat despre poziția generală de negocieri a R. Moldova, ce urmează a fi aprobată de Guvern, și a desemnat-o oficial pe Cristina Gherasimov, în calitate de […] Articolul Maia Sandu a semnat decretul de inițiere a negocierilor de aderare la UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
11:10
În aceste zile, șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a participat la Reuniunea miniștrilor de Externe ale statelor din regiunea Dunării, unde s-a discutat despre provocările și oportunitățile cooperării în regiune. La final, a fost adoptată o declarație comună, care subliniază importanța consolidării securității și stabilității în regiunea Dunării, în contextul amenințărilor hibride și […] Articolul Statele din regiunea Dunării au semnat o declarație comună privind combaterea amenințărilor hibride ale Rusiei apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:40
Este cod roșu în Grecia. Atena și regiunea înconjurătoare sunt sub alertă maximă de incendii. Serviciile de urgență sunt în alertă maximă, parcurile au fost închise, iar localnicii și turiștii au interdicție să staționeze în zone cu vegetație.  Mai multe incendii au izbucnit inclusiv ieri, iar vântul crește riscul extinderii lor. Pompierii au desfășurat, joi, avioane și elicoptere pentru a stinge flăcările izbucnite la mai puțin de 25 de kilometri de Atena și poliția a închis mai multe drumuri. O alertă de […] Articolul Cod roșu de incendii în Grecia. Parcurile sunt închise, serviciile de urgență sunt în alertă maximă apare prima dată în Vocea Basarabiei.
10:10
În Republica Moldova ar putea fi permisă cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale. Un proiect în acest sens este pregătit de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Ministrul Vladimir Bolea spune că în țările europene cultivarea cânepei industriale este permisă, iar agricultorii din Republica Moldova își doresc și ei să cultive cânepă, întrucât este o plantă […] Articolul Autoritățile ar putea permite cultivarea și prelucrarea cânepii industriale apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:40
În condițiile în care actorii proruși își unesc forțele pentru boicotarea referendumului, rata de participare ar putea fi sub 33%. Opinia aparține directorului adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea. Potrivit expertului, o rată de participare sub pragul necesar pentru validarea plebiscitului va însemna un eșec pentru guvernanți, în calitate de […] Articolul Referendumul pro-UE riscă să nu atingă pragul minim de prezență, dacă partidele pro-ruse se unesc pentru a boicota plebiscitul, spune directorul adjunct al IPRE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
09:10
Parlamentul olandez a votat joi pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE a Moldovei și Ucrainei, eliminând ultimul obstacol formal pentru ca UE să deschidă în mod oficial discuțiile de aderare cu ambele țări săptămâna viitoare. Deși încă înainte de aceasta noul guvern olandez, condus de prim-ministrul Dick Schoof, a făcut publică decizia că va […] Articolul R. Moldova a trecut de ultimul impediment formal pentru a fi deschise negocierile de aderare la UE apare prima dată în Vocea Basarabiei.
08:40
De la începutul agresiunii Federației Ruse în Ucraina, în Republica Moldova au intrat peste 1 milion de refugiați ucraineni. În prezent, în țara noastră sunt circa 120 de mii de refugiați ucraineni, dintre care peste 51 de mii de copii. Prim-ministrul Dorin Recean a marcat Ziua mondială a refugiaților alături de mai mulți copii ucraineni, […] Articolul De Ziua Mondială a Refugiaților, premierul Recean a fost la un centru cu copii de refugiați din Ștefan Vodă, acolo unde a vorbit despre solidaritate și ospitalitate apare prima dată în Vocea Basarabiei.
20 iunie 2024
20:10
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a avut astăzi discuții cu partidele politice extraparlamentare pe subiectul integrării europene, în contextul pregătirii pentru prima Conferință Interguvernamentală Moldova – Uniunea Europeană, care va avea loc săptămâna viitoare la Luxembourg. „În ajunul primei Conferințe Interguvernamentale Republica Moldova-UE, m-am întâlnit cu reprezentanții acestor formațiuni politice, pentru a informa despre […] Articolul Conferința Interguvernamentală Moldova-UE: Cristina Gherasimov, în discuții cu reprezentanții partidelor extraparlamentare apare prima dată în Vocea Basarabiei.
20:00
Armata rusă a utilizat joi pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov (nord-est), potrivit EFE. „Forţele aerospaţiale ruse au utilizat pentru prima oară o bombă FAB-3000 cu modul de glisare şi control al zborului UMPK”, a declarat o sursă militară pentru […] Articolul Rusia a utilizat pentru prima oară în Ucraina o bombă aeriană de trei tone apare prima dată în Vocea Basarabiei.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.