NM Espresso: о провале второго тендера в аэропорту, динамике переписи в Молдове и о создании службы «Персональная помощь

NewsMaker, 18 aprilie 2024 08:10

Перепись населения За первые девять дней переписи населения в Молдове анкеты заполнили 402 тыс. человек, переписчики посетили 290 тыс. домохозяйств. Такие данные представило Национальное бюро статистики. Визиты В Молдову с рабочим визитом приехал министр иностранных дел Норвегии Эспен Барт Эйде. Он встретился с президентом Майей Санду и премьер-министром Дорином Речаном. Официальные лица обсудили сотрудничество между […] The post NM Espresso: о провале второго тендера в аэропорту, динамике переписи в Молдове и о создании службы «Персональная помощь appeared first on NewsMaker.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de NewsMaker

Acum 2 ore
09:50
Noi detalii cu privire la incidentul din ajun, din centrul Chișinăului, când un bărbat a fost rănit prin împușcare. Înainte de aceasta, victima și agresorul au consumat împreună băuturi alcoolice. Ulterior, între ei s-a iscat un conflict în timpul căruia a fost efectuată împușcătura. Ambii bărbați se află în vizorul poliției, agresorul a fost anterior […] The post Cazul bărbatului împușcat în centrul Chișinăului: agresorul – amicul de pahar al victimei, anterior a fost 9 ani în detenție  appeared first on NewsMaker.
09:10
Știri prezidențiale Președinta Maia Sandu, în cadrul vizitei sale în Belgia, a participatla un eveniment organizat de către diaspora moldovenească în centrul Bruxelles-ului, unde belgienii au fost familiarizați cu mâncărurile, cultura și obiceiurile naționale moldovenești. Sandu a remarcat că oamenii din Moldova nu-și uită rădăcinile, chiar și atunci când sunt departe de casă. În plus, Sandu i-a felicitat pe sportivii moldoveni Daria Cozorez, Alexandru Paraschiv și Vasile Cebotari, care au câștigat trei medalii […] The post NM Espresso: ce sărbătorim în Moldova pe 9 mai, de ce s-a amânat ședința de judecată în dosarul Guțul, și ce împușcături s-au auzit în centrul Chișinăului appeared first on NewsMaker.
Acum 24 ore
21:10
Șeful holding-ului francez Lagardere Group, Arnaud Lagardere, a renunțat pe 30 aprilie la mandatele sale executive, inclusiv la cel de director general. Se întâmplă după ce în ajun a fost pus sub acuzare pentru că ar fi folosit bani din conturile holdingului în scopuri personale. Potrivit G4Media, Arnaud Lagardere este suspectat că a apelat la conturile […] The post Șeful Lagardere Group, cercetat penal, a demisionat. Firma a participat la licitația de la Aeroportul Chișinău appeared first on NewsMaker.
20:40
Minstrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială la Londra, a avut o întrevedere cu omologul său englez, David Cameron, și ministra pentru Europa, Nus Ghani. Oficialii au discutat, printre altele, despre procesul de integrarea la Uniunea Europeană al Republicii Moldova. După întâlnire, David Cameron a declarat că Londra va fi „întotdeauna” alături de […] The post Mihai Popșoi, întâlnire cu omologul britanic la Londra. Cameron: „Vom fi întotdeauna alături de Moldova” appeared first on NewsMaker.
20:10
Un tânăr de 28 de ani a fost transportat la spital, după ce a fost împușcat în centrul Chișinăului. Cazul a avut loc în seara de 30 aprilie. Atacatorul a fost reținut de oamenii legii. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat. Potrivit IGP, întâmplarea a avut loc pe 30 […] The post Un tânăr de 28 de ani a fost împușcat în Chișinău. Victima a fost transportată la spital, iar suspectul – reținut appeared first on NewsMaker.
19:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Prima ședință de judecată în dosarul lui Guțul, amânată. Numiri și demisii la Guvern: un nou ambasador în Elveția. Ghilețchi se vrea președinte la comisia europeană. Descinderi la Spitalul de Psihiatrie Bălți. Moldova poate exporta în UE carne proaspătă de pasăre. Lipsiți de la adunările […] The post (VIDEO) Ghilețchi aspiră la funcția de șef al Comisiei Europene, în Moldova se va introduce termenul „feminicid”, iar în școli – jurnalul electronic/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
19:00
Comisia Europeană a deschis marți, 30 aprilie, o anchetă împotriva rețelelor de socializare Facebook şi Instagram ale Meta, suspectate că nu au respectat obligațiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor din iunie pentru Parlamentul European, scrie Agerpres cu referire la AFP şi dpa. „Comisia a creat instrumente pentru a proteja cetățenii europeni de […] The post Anchetă împotriva Facebook şi Instagram, în UE. Nu ar fi respectat obligațiile privind combaterea dezinformării appeared first on NewsMaker.
18:40
Vicedirectoarea Spitalului de Psihiatrie din Bălți, suspectată că ar fi majorat nejustificat unele cheltuieli ale instituției pentru a-și mobila din diferența de bani propria casă, a fost concediată. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pe 30 aprilie. Oficiala susține că ministerul pe care îl conduce va promova și în continuare toleranță zero […] The post Vicedirectoarea Spitalului de Psihiatrie din Bălți, suspectată de corupție, concediată. Nemerenco declară „toleranță zero” appeared first on NewsMaker.
18:40
Un bărbat înarmat cu o sabie a atacat mai mulți trecători și polițiști lângă o stație de metrou din Londra. Cazul a avut loc în dimineața de 30 aprilie. Un băiat în vârstă de 13 ani s-a stins din viață la scurt timp după atac, la spital. Alte patru persoane sunt internate. Atacatorul a fost […] The post VIDEO Atac cu sabie la Londra: Un băiat de 13 ani a murit la spital, iar alte 4 persoane sunt internate appeared first on NewsMaker.
18:00
Oamenii percep un diagnostic oncologic ca pe o condamnare la moarte, deși nu este cazul: în stadii incipiente, cancerul este complet vindecabil. Doctorul Dmitrii Cojuhari s-a convins de aceasta după câțiva ani de lucru în calitate de medic oncolog în raionul Orhei. Are 2 mii de pacienți în evidențe, unii în ultimul stadiu. El își […] The post „Copiii mici nu trebuie să vadă cum le moare mama sau tata”. Istoria unui medic oncolog din Orhei despre vindecarea cancerului, „insensibilitate” profesională și munca la periferie appeared first on NewsMaker.
17:50
Noțiunea de femicid, definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen, ar putea fi introdusă în legislația Republicii Moldova, urmare a apelului public venit din partea mai multor organizații ai societății publice. Subiectul a fost discutat la audierile publice organizate de Parlament privind răspunsul sistemic al statului la cazuri […] The post Noțiunea de femicid ar putea fi introdusă în lege. Rezultatul audierilor din Parlament, urmare a cazului Anei-Maria appeared first on NewsMaker.
17:40
Mitropolitul Chișinăului și a Întregii Moldove, Vladimir, a ținut o slujbă de sfințire a produselor pascale la combinatul de panificație „Franzeluța” din capitală. Evenimentul a avut loc pe 30 aprilie, în Săptămâna Patimilor. Precizările au fost făcute de Mitropolia Moldovei într-un comunicat.  La slujba de sfințire a produselor pascale de la „Franzeluța”, alături de mitropolitul […] The post Cozonacii de la „Franzeluța”, sfințiți de mitropolitul Vladimir: „Dumnezeu să înmulțească în inimile noastre pacea” appeared first on NewsMaker.
17:30
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) admite că Ana-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă la opt zile de la dispariție putea fi salvată, dacă oamenii legii aveau la dispoziție mai multe pârghii de acțiune. Viorel Cernăuțeanu a recomandat în acest sens modificarea legislației, care să permită acces direct poliției la camerele de supraveghere din spațiile publice. […] The post Ana-Maria, tânăra însărcinată găsită moartă, putea fi salvată? Cernăuțeanu: „Poate că reușeam” appeared first on NewsMaker.
16:50
Un judecător din Republica Moldova a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Totodată acesta va trebui să achite o amendă în valoare de 200 mii lei. În plus a fost dispusă confiscarea din contul inculpatului, cu trecerea forțată și gratuită în proprietatea statului, a sumei de 6 400 euro. Judecătorul ar fi pretins 200 […] The post Judecător din Moldova, condamnat la închisoare: ar fi primit peste 6 mii EUR în schimbul unei „hotărâri favorabile” appeared first on NewsMaker.
16:10
Un incendiu a izbucnit într-o anexă de pe teritoriul unui local din orașul Căușeni, în după-amiaza zilei de 30 aprilie. Flăcările se răspândesc spre acoperișul construcției. Cinci echipe de salvatori lucrează pentru stingerea incendiului. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) într-un comunicat. Apelul la Servciul 112 a fost recepționat […] The post VIDEO Incendiu într-un local din Călărași: cinci echipe de salvatori luptă cu focul appeared first on NewsMaker.
16:10
Pe 29 aprilie, la Palatul Republicii a avut loc o întâlnire cu scriitorul Vladimir Sorokin. Iar Galeria de Artă Contemporană Plai găzduiește expoziția „Slănina albastră” bazată pe romanul cu același nume al lui Sorokin. Expoziția, pe care scriitorul a deschis-o împreună cu galeristul Marat Ghelman, este rezultatul colaborării dintre Sorokin și a inginerului Evgheni Nikitin […] The post „Potretul lui Pușkin stă la o groapă de gunoi din Kiev și e normal”. Interviu NM cu scriitorul Vladimir Sorokin despre Moldova, războiul din Ucraina și literatura rusă appeared first on NewsMaker.
16:00
Prima ședință de judecată în dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost amânată. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis să întrerupă ședința la cererea avocaților Evgheniei Guțul, care este acuzată că ar fi acceptat cu bună știință bani din partea unui grup criminal organizat. Aceștia susțin că procurorii nu au […] The post Prima ședință de judecată în dosarul Evgheniei Guțul – amânată. Bașcana s-a plâns că nu a primit rechizitoriul în română appeared first on NewsMaker.
16:00
Cafeneaua Crizantema din Chișinău, care anterior a aparținut Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) iar în 2018 a fost înstrăinată de guvernul Filip, a fost cumpărată la începutul acestui an de SRL Ultra Distribution, companie ce deține unul dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Moldova, scrie anticoruptie.md. Potrivit sursei, firma de construcții Astercon […] The post Fostă cafenea din Chișinău, cumpărată de la stat cu 6,6 mln de lei, vândută: cine este noul proprietar și ce legături ar avea appeared first on NewsMaker.
15:40
Ucraina, care de peste doi ani se confruntă cu invazia rusă, nu intenționează să reîntoarcă forțat bărbații aflați la vârsta de recrutare din străinătate. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică, Olga Ștefanișina, într-un interviu pentru Deutsche Welle publicat pe 30 aprilie. Olga Ștefașina a declarat că furnizarea datelor personale comisariatelor […] The post Oficial de la Kiev: Ucraina nu va întoarce forțat, din străinătate, bărbații aflați la vârsta de recrutare appeared first on NewsMaker.
15:20
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Prima ședință de judecată în dosarul lui Guțul, amânată. Numiri și demisii la Guvern: un nou ambasador în Elveția. Ghilețchi se vrea președinte la comisia europeană. Descinderi la Spitalul de Psihiatrie Bălți. Moldova poate exporta în UE carne proaspătă de pasăre. Protest pentru promovarea egalității […] The post (VIDEO) Carnea din Moldova va ajunge în UE, ședință amânată, din cauza limbii, în dosarul bașcanei, descinderi la Psihiatrie / Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
15:10
Președinta Maia Sandu a felicitat, pe 30 aprilie, sportivii din Moldova medaliați la competiții internaționale. Șefa statului a amintit ajutorul oferit de Guvern în ultimii doi ani sportivelor de performanță din țară, urându-le, acestora, succese la competițiile următoare. „Ne mândrim!”, a scris Maia Sandu pe rețelele de socializare. Maia Sandu a felicita-o pe campioana Daria […] The post „Ne mândrim”. Sportiva din Moldova, campioană europeană la box, felicitată de Maia Sandu appeared first on NewsMaker.
14:40
Una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din lume, Huawei, va investi 1 000 000 de lei pentru crearea de „clase digitale” în câteva instituții de învățământ din cadrul Rețelei de Școli Model din Moldova. Anunțul a fost făcut pe 30 aprilie de Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Ministrul a precizat că 12 […] The post Școlile „model” din Moldova vor fi susținute cu 18 mln lei. Câți bani va investi o companie chineză de telecomunicații appeared first on NewsMaker.
14:40
Procuratura Generală (PG) investighează implicarea fratelui lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în omorul Anei-Maria, tânăra însărcinată dispărută la Orhei, în cazul de deces al unui copil de 10 luni, care s-a produs acum 14 ani, scrie Ziarul de Gardă. Fratele lui Gheorghe Cotorobai este acuzat de rudele copilului că ar fi omorât bebelușul și ar […] The post Fratele principalului suspect în omorul Anei-Maria, investigat de procurori în cazul morții unui bebeluș de 10 luni appeared first on NewsMaker.
13:10
Primăria municipiului Chișinău anunță că transportul public municipal va circula în regim de sărbătoare, în zilele de 4, 5 și 6 mai. Astfel, pe 4 mai, în ajun de Paști, rutele de troleibuz nr. 2, 8, 10, 12, 22 și 25, dar și cele de autobuz: nr. 5 și nr. 26 – vor fi prelungite […] The post Transportul public din Chișinău va circula de Paște cu program special appeared first on NewsMaker.
13:10
Începând cu 29 aprilie, compania aeriană germană Lufthansa efectuează zboruri de pe Aeroportul Chișinău spre Frankfurt și retur. Până pe 23 mai vor fi operate 4 curse pe săptămână, din 25 mai – 5, în zilele de luni, marți, miercuri, joi și vineri. Reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au raportat că, pe 29 aprilie, compania aeriană […] The post Compania aeriană Lufthansa a revenit în Moldova: orarul zborurilor Chișinău-Frankfurt appeared first on NewsMaker.
12:50
Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, se află într-o vizită la Bruxelles. Ministrul a avut pe 29 aprilie o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Oficialii au convenit să continuie colaborarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică pentru „întărirea securității și stabilității în regiune”.  Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), […] The post Adrian Efros și Mircea Geoană, întâlnire la Bruxelles. Ministerul de Interne: parteneriatul cu NATO va continua appeared first on NewsMaker.
12:40
Republica Moldova va fi vizată de un val de atacuri hibride din Federația Rusă, înainte de alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană din această toamnă, scrie RBC-Ucraina cu referire la publicația Bloomberg. Bloomberg scrie, cu referire la „surse familiare cu evaluările serviciilor de informații britanice”, că Marea Britanie va împărtăși din informațiile […] The post Presa: Serviciile secrete britanice avertizează Moldova despre atacurile hibride din Rusia, înainte de alegeri appeared first on NewsMaker.
12:00
Votul prin corespondență, implementat pentru prima dată la alegerile din această toamnă, în câteva state cum ar fi SUA și Canada, ar putea fi disponibil, începând cu anul 2025, în toate țările. Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, susține că excepție va face doar Rusia. Motivul – Federația Rusă „este un stat agresor”, iar autoritățile de la […] The post Votul prin poștă ar putea fi disponibil pentru moldovenii din întreaga lume, din 2025. Cu o singură excepție appeared first on NewsMaker.
11:50
Diaspora moldovenească din Belgia și Luxemburg s-a reunit, în data de 28 aprilie, în inima Bruxelles-ului, unde a celebrat tradiția și cultura, în cadrul unui eveniment memorabil. Cu mândrie și pasiune, participanții au prezentat o varietate de obiecte și bucate tradiționale, oferind vizitatorilor o experiență unică. De la covoare țesute, până la vinuri aromate și […] The post VIDEO „Chiar și departe de casă, ne aducem aminte de rădăcini”. Cum a decurs întâlnirea Maiei Sandu cu diaspora din Bruxelles appeared first on NewsMaker.
11:50
După ce anul trecut Moldova a obținut dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre, acum țara noastră poate exporta și carnea de pasăre proaspătă. Precizările au fost făcute de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pe 30 aprilie. Instituția a îndemnat agenții economici să manifeste interes și să depună cereri pentru […] The post Premieră pentru Moldova: producătorii autohtoni pot exporta în UE și carnea de pasăre proaspătă. Precizările lui Recean appeared first on NewsMaker.
11:10
Percheziții la directorul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Bălți, un consultant juridic al instituției și reprezentantul unei persoane juridice. Primul ar fi majorat unele cheltuieli ale spitalului iar din diferența obținută ar fi fost confecționate mai multe articole de mobilier, pe care le-ar fi instalat la domiciliul lui. Prin aceste fapte, bugetul spitalului ar fi […] The post Și-a luat mobilier din banii instituției medicale? Percheziții la conducerea Spitalului de Psihiatrie din Bălți  appeared first on NewsMaker.
11:10
Întreprinderea Art Flame este un bun exemplu al perseverenței în lumea afacerilor. Sub îndrumarea directorului Serghei Pehtelev, compania și-a croit un drum remarcabil în industria producției de șemineuri electrice, mobilier și alte produse pentru confortul din interiorul casei, vilei sau apartamentului. Cu o experiență de 14 ani, aceasta s-a impus ca un lider pe piață, oferind produse inovatoare și de înaltă calitate. De-a lungul anilor, compania a devenit cunoscută pentru modelele sale […] The post Art Flame: O istorie de succes și inovație sub conducerea inspirată a lui Serghei Pehtelev appeared first on NewsMaker.
Ieri
10:40
Guvernul a aprobat, pe 30 aprilie, demisia lui Vladimir Cuc din funcția de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și numirea lui în calitate de ambasador în Elveția și, concomitent, reprezentant permanent al țării noastre pe lângă Oficiul ONU la Geneva. Totodată, miniștrii au susținut numirea unui nou șef la Inspectoratul Control Financiar de […] The post Numiri la Guvern: un nou ambasador în Elveția; noi șefi la Agenția Achiziții Publice și Inspectoratul Control Financiar de Stat  appeared first on NewsMaker.
10:00
În seara zilei de 29 aprilie, trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra Odesei. Publicația locală „Dumskaia” a scris că urmare a atacului au fost ucise 5 persoane, iar peste 30 au suferit răni, printre acestea – doi copii și o femeie însărcinată.  În seara zilei de 29 aprilie, trupele ruse au lansat […] The post (FOTO/VIDEO) Odesa, din nou atacată: 5 persoane au fost ucise. Alte 30 au fost rănite, inclusiv copii appeared first on NewsMaker.
09:20
Casa din Chișinău, aflată pe acoperișul unui bloc de locuit, a fost construită în 2008. Iar lucrările de construcție au fost recepționate în 2009. Proprietarul deține un proces verbal de recepție finală, care a fost semnat atunci de primarul general interimar al mun. Chișinău, inclusiv de pretorul sectorului Centru. Precizările au fost făcute de Inspectoratul […] The post Casa din Chișinău, construită pe acoperișul unui bloc locativ: ce spune Inspectoratul Supraveghere Tehnică, care a fost la fața locului FOTO appeared first on NewsMaker.
08:30
Sandu la Bruxelles Președinta Maia Sandu, în discursul rostit la deschiderea conferinței anuale privind bugetul UE din Bruxelles, a spus că UE ar trebui să elaboreze un Plan Marshall al secolului XXI pentru Ucraina și Moldova, care sunt supuse atacurilor militare și hibride din partea Rusiei. Răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor despre cum va fi sărbătorită ziua de 9 mai în Moldova, Sandu a spus că «9 mai este despre pace. În Moldova, toți cetățenii prețuiesc pacea, […] The post NM Espresso: ce a spus Sandu despre 9 mai, câți oameni pierde anual Moldova și cine nu va avea voie să intre pe aeroportul din Chișinău appeared first on NewsMaker.
08:20
Fostul deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Valeriu Ghileţchi aspiră la funcția de președinte al Comisiei Europene. Alături de alți 7 candidați, printre care Ursula von der Leyen – actuala preşedintă a Comisiei, Ghileţchi a participat pe 29 aprilie la o dezbatere în Olanda, orașul Maastricht. Ghilețchi este reprezentantul Mișcării Creștine Politice Europene […] The post Un fost vicepreşedinte al parlamentului de la Chișinău se vrea șef al Comisiei Europene appeared first on NewsMaker.
29 aprilie 2024
20:20
Primăria Chișinău avertizează șoferii că, în perioada 30 aprilie – 19 mai, traficul rutier va fi suspendat parțial pe bulevardul Renașterii Naționale, tronsonul cuprins între străzile Bogdan Voievod și Calea Orheiului, dar și pe str. Meșterul Manole, tronsonul cuprins între bd. Mircea cel Bătrân și str. Vadul lui Vodă. În intervalul de timp vizat, vor […] The post În atenția șoferilor: începând de mâine traficul rutier va fi parțial suspendat pe două străzi din Chișinău appeared first on NewsMaker.
20:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Sandu, prezentă la conferința anuală privind bugetul UE. Olena Kondratiuk, în vizită la Chișinău. Noi restricții la aeroport, din 1 mai. ANSA a verificat restaurantul unde s-au intoxicat 19 persoane. Grupele cu program prelungit vor activa după un nou regulament. Muzeul de istorie și-a suspendat […] The post (VIDEO) Sandu, despre moartea Anei-Maria, ANSA investighează otrăvirea în masa, grupele cu program prelungit se schimbă/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
19:50
Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei în vârstă de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, Ana-Maria Guja, nu va trece poligraful. Solicitarea privind testarea la poligraf, înaintată de avocatul bărbatului, a fost respinsă de procuror. Informația a fost confirmată pentru NM de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru.  „La […] The post Principalul suspect în cazul „Ana-Maria” nu va fi testat la poligraf. Procuratura a respins solicitarea appeared first on NewsMaker.
19:20
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit pe 29 aprilie, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Oficialii au discutat, printre altele, despre lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova. Precizările au fost făcute de șefa statului pe Facebook. „Am discutat despre procesul de aderare a Moldovei la UE, despre securitatea regională și […] The post Maia Sandu, întâlnire cu Charles Michel la Bruxelles. Lansarea negocierilor de aderare la UE – în discuție appeared first on NewsMaker.
18:40
Dana Munteanu, membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC), a fost aleasă în calitate de secretar CEC. Dana Munteanu a fost aleasă în funcție prin votul secret al membrilor CEC, care a avut loc în ședința din 29 aprilie.  Cine este Dana Munteanu? Dana Munteanu a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din […] The post Comisia Electorală Centrală are un nou secretar. Cine este Dana Munteanu? appeared first on NewsMaker.
17:20
Președinta Maia Sandu, aflată într-o vizită la Bruxelles, a ținut un discurs în deschiderea Conferinței anuale privind bugetul UE. Maia Sandu a subliniat că Ucraina, care se confruntă cu agresiunea militară rusă, și Republica Moldova – supusă războiului hibrid de Rusia – au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea Uniunii Europene. […] The post Maia Sandu, la Bruxelles: „Moldova și Ucraina au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea UE” appeared first on NewsMaker.
16:00
Prețul biletelor pentru o călătorie cu trenul Chișinău- Iași va fi mai mare, începând cu 10 mai, curent. Anunțul a fost făcut de Calea Ferată din Moldova, pe 29 aprilie. Întreprinderea nu a explicat care sunt motivele care au stat la baza majorării prețului. Astfel începând cu data de 10 mai, prețul pentru un bilet […] The post Călătoriile la Iași, cu trenul – mai scumpe. Cât vor costa biletele începând cu luna mai appeared first on NewsMaker.
15:40
Un cetățean străin, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat la închisoare, după ce a fost acuzat și găsit vinovat de violul unei fetițe în vârstă de 13 ani. Procuratura Generală (PG) anunță că bărbatul urmează să își ispășească pedeapsa – 12 ani de închisoare – într-un penitenciar de tip închis. Potrivit procurorilor, […] The post A violat o fetiță de 13 ani și a fugit din țară. Cetățean străin, prins și condamnat appeared first on NewsMaker.
15:30
NewsMaker расширяет форматы и становится удобнее для наших читателей на румынском языке. Теперь мы запускаем отдельный YouTube-канал, где будет выходить наш эксклюзивный контент на румынском языке. Более полугода на NewsMaker ежедневно выходят видеоновости о самых главных событиях дня: в 14:45 и 19:00 — на румынском и в 15:00 и 19:30 — на русском языке.  В […] The post NewsMaker în Română. Теперь и на YouTube appeared first on NewsMaker.
15:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Olena Kondratiuk, în vizită la Chișinău. Noi restricții la aeroport, din 1 mai. Protest pentru promovarea egalității în dragoste. Muzeul de istorie și-a suspendat temporar activitatea. Abonați-vă la canalul nostru de YouTube ca să aflați primii despre cele mai noi buletine de știri și pentru […] The post (VIDEO) Acces limitat la Aeroport, muzeu fără personal, protest pro dragoste în Chișinău/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
15:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că pe 9 mai vom sărbători pacea. Șefa statului consideră cu „nu are cum această zi să divizeze” societatea. „Dacă sunt câțiva politicieni care încearcă să separe oamenii, asta este problema lor”, a declarat președinta Maia Sandu pentru jurnaliști, la Bruxelles. Șefa statului a fost întrebată de jurnaliști dacă […] The post VIDEO Maia Sandu, despre ziua de 9 mai: „În această zi, noi toți sărbătorim pacea” appeared first on NewsMaker.
15:00
Vicepreședinta Radei Supreme (Parlamentul Ucrainei – n. r.), Olena Kondratiuk, aflată într-o vizită oficială la Chișinău, a declarat că pentru Ucraina este importantă sprijinul pentru copii, care suferă din cauza bombardamentelor ruse. Politiciana a sugerat că țara vecină ar aprecia dacă copii ucraineni ar putea vizita Republica Moldova în excursii și vacanțe. Precizările au fost […] The post Kievul își dorește ca copiii ucraineni să poată veni în excursii în Moldova. Apelul vicepreședintei Radei Supreme appeared first on NewsMaker.
14:40
Președinta Maia Sandu declară că violența asupra femeilor reprezintă „o problemă foarte gravă” în Republica Moldova. O dovedește și cazul Anei-Maria, tânăra de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care a fost găsită moartă la 8 zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Șefa statului susține că autoritățile au „multe de făcut” […] The post Maia Sandu, despre violența asupra femeilor, după cazul „Ana-Maria”: „Este o problemă foarte gravă” appeared first on NewsMaker.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.