NewsMaker

Acum 6 ore
00:20
În Transnistria a fost introdusă o taxă pentru exportul de ceapă – $0,7 per kilogram. Decizia a fost aprobată de așa zisele autorități de la Tiraspol pe 30 martie. Potrivit planului conducerii locale, acest lucru ar trebui să ajute la evitarea creșterii prețurilor pe piața internă. Taxa va fi valabilă până la 1 iunie 2023, adică […] The post Tiraspolul a introdus o taxă pentru exportul cepii. Cum a argumentat decizia appeared first on NewsMaker.
Acum 12 ore
21:10
Gheorghe Begu, șoferul automobilului care se face vinovat de producerea accidentului de pe Viaduct, în urma căruia Marcela Paladi a rămas fără picioare, susține că a încercat să o contacteze pe fată. Declarațiile au fost făcute în cadrul primei ședințe de judecată, unde bărbatul și-a recunoscut vina.  „Îmi pare foarte rău că s-a întâmplat asta. Am […] The post „Nu am sunat-o pentru că îmi era frică”. Mărturiile șoferului care a accidentat-o pe Marcela Paladi, fata rămasă fără picioare appeared first on NewsMaker.
20:30
În cadrul Serviciului de Informații și Securitate, în calitate de ofițeri de informații, vor putea fi angajate persoane care dețin, pe lângă cetățenia Republicii Moldova, și cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate, votat în prima lectură de 58 […] The post SIS va avea mai multe împuterniciri. Parlamentul a aprobat proiectele de lege în pofida opoziției și a avizului Comisiei de la Veneția appeared first on NewsMaker.
20:00
Pierdut, rătăcit şi desculţ. Aşa a fost găsit un copil de 2 ani din Republica Moldova pe străzile din Brăila, România. Debusolat şi fără să ştie încotro merge, micuţul a fost descoperit chiar de poliţişti. Oamenii legii l-au luat pe băieţel, iar în scurt timp aveau să îi identifice şi familia, scrie observatornews. Mama copilului […] The post Un copil de 2 ani din Moldova, desculţ şi îmbrăcat subţire, găsit rătăcind pe o stradă din România appeared first on NewsMaker.
19:50
Circa 11 persoane cu cetățenie dublă au fost reținute în urma perchezițiior desfășurate, pe 29 martie, în Republica Moldova și România, într-un dosar de contrabandă cu anabolizante și spălare de bani.  În rezultatul acestor descinderi au fost confiscate 340.000 de comprimate conținând diverse substanțe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28.000 de fiole, […] The post Dosarul anabolizantelor de contrabandă: 11 persoane, reținute și aproximativ €80 000, confiscați appeared first on NewsMaker.
19:30
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks a efectuat, pe 30 martie, o vizită în orașul Soroca. În cadrul deplasării, oficialul a avut o întrevedere cu Baronul romilor din Repeublica Moldova, Artur Cerari. Interlocutorii au discutat despre necesitățile romilor din Moldova și provocările cu care se confruntă această comunitate. De asemenea, părțile au vorbit despre […] The post (FOTO) Ambasadorul UE a plecat la Soroca și s-a întâlnit cu baronul romilor appeared first on NewsMaker.
19:20
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și-a prezentat opinia în legătură cu proiectul de lege ce prevede transmiterea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău din perioada interbelică, în care se află actualmente o aripă a Bibliotecii Naționale în proprietatea Mitropoliei Basarabiei. Ombudsmanul consideră că această decizie ar trebui să aiba raționamente legale și bine determinate, și sugerează […] The post Avocatul Poporului, despre retrocedarea Bibliotecii: Trebuie organizate consultări cu societatea appeared first on NewsMaker.
18:50
Sistemul de sănătate din Republica Moldova generează zilnic 3-4 tone de deșeuri. În același timp, 20% dintre aceste deșeuri sunt periculoase, deoarece conțin infecții. Aceasta este concluzia la care a ajuns Universitatea de Medicină Nicolae Testemițanu, în urma realizării unui studiu privind gestionarea deșeurilor medicale. Vasile Sofronie, reprezentantul USMF „Nicolae Testimițanu”, a declarat, în cadrul […] The post Studiu: Sute de tone de deșeuri medicale sunt produse, lunar, în Moldova. Cât sunt de periculoase? appeared first on NewsMaker.
18:10
Fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk, co-fondatorul Apple, Steve Wozniak, și peste o mie de experți au semnat o scrisoare deschisă, prin care cer suspendarea dezvoltării inteligenței artificiale (AI) avansate. Motivul invocat de semnatari este că „mințile digitale puternice” încep să concureze cu oamenii, și nici măcar creatorii acestora nu le mai pot controla. Astfel, […] The post Șefii Tesla, Apple și alți 1000 de experți cer ca dezvoltarea inteligenței artificiale să fie pusă pe stop appeared first on NewsMaker.
18:10
În Transnistria a fost introdusă o taxă pentru exportul de ceapă – $0,7 per kilogram. Decizia a fost aprobată de așa zisele autorități de la Tiraspol pe 30 martie. Potrivit planului conducerii locale, acest lucru ar trebui să ajute la evitarea creșterii prețurilor pe piața internă. Taxa va fi valabilă până la 1 iunie 2023, adică […] The post Tiraspolul a introdus o taxă pentru exportul cepii. Cum a argumentat decizia appeared first on NewsMaker.
17:20
Președinta Maia Sandu a comentat numirea în funcție, de către Parlament, a noilor membri, din rândul non-judecătorilor, ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Șefa statului a spus că de astăzi CSM poate lua decizii referitor la activitatea magistraților și instanțelor de judecată, astfel, depășind „blocajul” din sistemul judiciar. Declarațiile au fost făcute, pe 30 martie, […] The post Maia Sandu, despre numirea în funcție a noilor membri CSM: De astăzi pot fi luate decizii, depășindu-se blocajul din sistem appeared first on NewsMaker.
16:50
Șoferița, care a lovit mortal în după-amiaza zilei de 24 martie o fetiță de 12 ani, a fost eliberată din Penitenciarul nr. 13 și plasată în arest preventiv la domiciliu. Decizia a fost luată pe 30 martie de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, scrie Pro TV. Anterior, procurorii spuneau că au cerut […] The post Șoferița troleibuzului, care a lovit mortal o fată la Ciocana, transferată în arest la domiciliu appeared first on NewsMaker.
16:40
Portalul legis.md, o bază de date gratuită care aparține Ministerului Justiției Republicii Moldova a reactualizat informația. Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova prevede că limba de stat este limba română. Amintim că spiritele s-au aprins pe rețelele de socializare, după ce foștii miniștri ai Justiției Fadei Nagacevschi și Alexandru Tănase au scris că, în Constituția Republicii […] The post Oficial: portalul Ministerului Justiției a reactualizat informația. Limba de stat în Constituția Moldovei este ROMÂNA appeared first on NewsMaker.
16:40
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu alte 60 de zile. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 5 aprilie 2023, a fost susținută cu votul a 61 de deputați, împotrivă au fost 14 parlamentari.  De la tribuna Parlamentului, prim-ministrul Dorin Recean a spus că „din […] The post Moldova prelungește starea de urgență cu încă 60 de zile. Recean, de la tribuna Parlamentului: „Este absolut necesar” appeared first on NewsMaker.
16:30
Nouă spitale raionale și o instituție republicană au primit 40 de truse medicale de urgență, 30 de aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, 20 de mese de operație și zece de lămpi chirurgicale. Valoarea totală a donației este de 11,5 milioane de lei. Astfel, instituțiile au primit mese de operație, aparate pentru monitorizarea funcțiilor […] The post Zece spitale din țară vor primi echipamente medicale în valoare de 11,5 milioane de lei appeared first on NewsMaker.
Acum 24 ore
16:10
Deputatul Gaik Vartanean a comentat gestul foștilor colegi de la Partidul Socialiștilor (PSRM), care au turnat monede peste el, la ședința. Parlamentului. În acest sens, oficialul i-a avertizat că știe care este cea mai dificilă situație din interiorul formațiunii, iar dacă aceștia „își doresc atât de insistent”, o va face publică.  În timpul ședinței legislativului, […] The post După ce a primit „30 de arginți”, Vartanean își avertizează foștii colegi din PSRM: „Dacă vor atât de mult, voi face publică situația” appeared first on NewsMaker.
15:50
În legislația națională vor fi introduse noțiuni care vizează monedele virtuale. De asemenea, va fi nevoie de prezentarea unui act de identitate la casele de schimb valutar, dacă suma depășește 10 mii de lei.  Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 59 de deputați. Au fost transpuse recomandările Raportului din cea de-a […] The post Adoptat în lectură finală: Buletin de identitate la schimburile valutare și reglementarea monedelor virtuale appeared first on NewsMaker.
15:50
Ministerul Apărării a explicat de ce sunt chemați rezerviștii din Republica Moldova la exerciții, începând cu 3 aprilie. Instituția a declarat că scopul acestora este de a „verifica aptitudinile rezerviștilor, familiarizarea cu tehnica și armamentul din dotarea Armatei Naționale”. Pentru neprezentarea rezerviștilor la aceste exerciții fără motive întemeiate, Ministerul Apărării a anunțat că este prevăzută pedeapsă […] The post (VIDEO) Amenzi de peste 32 mii de lei sau pedeapsă penală pentru rezerviștii care nu se vor prezenta în aprilie la exerciții militare appeared first on NewsMaker.
15:30
Starea de urgență permite desfășurarea alegerilor bașcanului Găgăuziei. Precizările au fost făcute de către premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 martie. În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri a prim-ministrului în plenul Parlamentului, acesta a menționat că starea de urgență nu va afecta alegerile din UTA Găgăuzia. „Avem dovadă că desfășurarea alegerilor […] The post (VIDEO) Ce se va întâmpla cu alegerile bașcanului Găgăuziai, dacă starea de urgență se prelungește? Răspunsul lui Recean appeared first on NewsMaker.
15:00
Primaria municipiului Chișinău informează că circa 300 de bare pentru parcarea bicicletelor sunt în proces de montare în 90 de locații din orașul Chișinău, câte 3-5 suporturi per locație. Valoarea proiectului este de 634 de mii de lei. Instalațiile sunt montate în preajma instituțiilor publice, culturale și de agrement, de învățământ, medicale, educaționale, dar și […] The post (FOTO) Primăria Chișinău se laudă că instalează 300 de bare pentru parcarea bicicletelor. Alianța Biciclete Chișinău: Au fost instalate prea aproape appeared first on NewsMaker.
14:40
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 5,6 milioane euro pentru gestionarea deșeurilor în 3 raioane din Republica Moldova. Pe 30 martie a fost semnat Acordul de Grant de către vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate Mark Bowman și ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu. Reprezentanții Ministerului Mediului precizează că „finanțarea este crucială pentru […] The post Trei raioane vor primi de la BERD €5,6 mln pentru gestionarea deșeurilor solide. Contractul a fost semnat appeared first on NewsMaker.
14:40
Olga Roşca a fost numită în funcţia de consilieră a președintei Republicii Moldova Maia Sandu pentru afaceri externe și comunicare strategică. Conform decretului semnat de șefa statului, consiliera își va începe mandatul din data de 3 aprilie. Din aprilie 2022, Olga Roșca a deținut funcția de șefă a cabinetului viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu […] The post DOC De la Nicu Popescu la Maia Sandu. Cine va fi noul consilier al președintei appeared first on NewsMaker.
14:30
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a venit cu o reacție după ce 11 angajați din cadrul instituției au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind suspectați de corupție pasivă. Agenția a declarat că va acorda tot suportul și va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea […] The post ANSA se „disociază” de angajații corupți, după reținerile CNA și cere moldovenilor să le trimită sesizări appeared first on NewsMaker.
14:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova a emis o nouă avertizare – cod galben de înghețuri. Avertizarea a fost emisă pe 30 martie și este valabilă începând pe 31 martie. Se menționează că în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1..-2°C. Amintim că, pentru 30 martie la fel a […] The post Din nou alertă meteo. În Moldova a fost anunțat cod galben de înghețuri appeared first on NewsMaker.
14:20
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant de 5,6 milioane euro pentru gestionarea deșeurilor în 3 raioane din Republica Moldova. Pe 30 martie a fost semnat Acordul de Grant de către vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate Mark Bowman și ministra Finanțelor Veronica Sirețeanu. Reprezentanții Ministerului Mediului precizează că „finanțarea este crucială pentru […] The post BERD oferă Moldovei un grant în valoare de €5,6 mln. Banii vor fi investiți în 3 raioane appeared first on NewsMaker.
14:20
Informațiile vehiculate în spațiul public, potrivit cărora în Constituția Republicii Moldova va rămâne sintagma „limba moldovenească” și nu „limba română”, sunt false. Precizarea a fost făcută de către deputata PAS Veronica Roșca, una dintre autoarele inițiativei legislative privind modificarea respectivă. Contactată de NM, parlamentara a precizat că este vorba despre un proces anevoios, însă sintagma […] The post PAS îi contrazice pe Nagacevschi și Tănase: În Constituție va fi introdusă „limba română”, însă procesul este anevoios appeared first on NewsMaker.
14:10
Nadeja Crajevschi și Irina Sciogoleva, originare din municipiul Chișinău, au evoluat recent pe scena de la „Românii au Talent”. Duo-ul mamă-fiică a reușit să obțină patru de DA din partea juriului, după ce au interpretat o piesă în stil pop opera, scrie Diez. Irina Sciogoleva performează la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” […] The post (VIDEO) Un duo format din mamă și fiică, de la Chișinău, a primit patru de DA la concursul „Românii au Talent” appeared first on NewsMaker.
13:50
Gheorghe Begu, șoferul automobilului care se face vinovat de producerea accidentului de pe Viaduct, în urma căruia Marcela Paladi a rămas fără picioare, și-a recunoscut vina. Dosarul împotriva acestuia este examinat Judecătoria Chișinău cu sediul Buiucani. Prima ședință de judecată a avut loc pe 29 martie, ora 11:30, în cadrul căreia magistrații au luat o […] The post Șoferul care a accidentat-o pe Marcela Paladi, fata rămasă fără picioare, și-a recunoscut vina. Riscă să-i fie sechestrată averea appeared first on NewsMaker.
13:50
Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare din 30 martie. Proiectul de lege a fost votat de 63 de deputați. Documentul a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției. Acesta prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de […] The post Competențe mai restrânse pentru Curtea Supremă de Justiție. Deputații au votat reorganizarea CSJ appeared first on NewsMaker.
13:40
Pe 1 Aprilie, la 19:30 de Ziua Internațională a Umorului comedianții clubului de comedie Standupovka te invită la Teatrul Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu’’, la spectacolul cu genericul ,,Deja nu-i de râs!’’. Asemenea generic face parte din idea campania publicitară a băieților, care ironizează campaniile electorale. 1 aprilie de asemenea este considerată Ziua […] The post Spectacolul cu genericul ,,Deja nu-i de râs!’’ va avea loc în Chișinău pe 1 Aprilie appeared first on NewsMaker.
13:40
Administrația prezidențială informează că, în contextul atacurilor hibride cu care se confruntă Republica Moldova în ultima perioadă, se observă faptul că imaginea președintei Maia Sandu este utilizată în diferite tipuri de publicitate cu caracter de înșelăciune, fraudă și escrocherie prin care sunt promovate produse farmaceutice sau servicii bancare. Astfel, președinția îndeamnă cetățenii să fie vigilenți […] The post Președinția avertizează despre noi tipuri de escrocherie, cu folosirea imaginii Maiei Sandu appeared first on NewsMaker.
13:20
Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica au fost numiți, pe un mandat de șase ani, în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. La ședința de astăzi, Parlamentul a votat trei proiecte de hotărâri care prevăd acest lucru. Candidaturile au fost propuse Parlamentului după desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de membru […] The post Reforma justiției, deblocată? Parlamentul a numit în funcție trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii appeared first on NewsMaker.
13:10
Președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, a fost citat, pe 30 martie, la Centrul Național Anticorupție (CNA) în legătură cu sesizarea depusă privind pretinse ilegalități admise de către Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN. Acesta susține că motivul ar avea legătură cu sesizarea depusă privind pretinse ilegalități admise de către Comisia pentru […] The post Ex-premierul Ion Chicu a fost audiat la CNA o sesizare depusă pe activitatea Comisiei pentru Situații de Urgență. Precizările instituției appeared first on NewsMaker.
13:00
Accesarea finanțării este una dintre cele mai mari provocări pentru IMM-urile și start-up-urile din întreaga lume. În acest context, programul de finanțare Credite cu dobândă ZERO de la Fagura.com, platformă digitală a căruia a fost realizată cu susținerea PNUD Moldova, a adus o rază de speranță pentru 50 de companii în Moldova. Cum a ajutat […] The post Programul de finanțare „Credite cu dobândă ZERO” a ajutat 50 de IMM-uri să se dezvolte în perioada de criză economică appeared first on NewsMaker.
12:40
Fostul șef de la Calea Ferată din Moldova (CFM) Iurie Topală a scăpat de arestul la domiciliu. Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus, pe 30 martie, plasarea sub control judiciar.  Decizia vine după ce instanța de judecată a respins solicitarea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de prelungire a arestului la […] The post A scăpat de arest la domiciliu. Ex-șeful CFM, Iurie Topală, a fost plasat sub control judiciar appeared first on NewsMaker.
12:40
Guvernul de la Moscova a introdus-o pe Ungaria în lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia din cauza susținerii sancțiunilor. În același timp, canalele de dialog între Moscova și Budapesta rămân deschise, a declarat ambasadorul Rusiei în Ungaria Evghenii Stanislavov, scrie Business-gazeta. „Budapesta demonstrează o poziție pragmatică, care nu va renunța nici măcar sub presiunea aliaților săi din UE […] The post Gata cu prietenia dintre Putin și Orban? Ambasadorul Rusiei a explicat de ce Ungaria a fost inclusă în lista țărilor “neprietene” appeared first on NewsMaker.
12:30
Socialiștii le cer foștilor lor colegi, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, să-și depună mandatele de deputat. Pe 30 martie, la ședința Parlamentului, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a venit cu mai multe pancarte în acest sens. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) i-au îndemnat pe colegii din Parlament să meargă la procuratură și să […] The post (VIDEO) „Trădători”. Socialiștii, cu pancarte și monede la ședința parlamentului, insistă ca foștii lor colegi care au părăsit partidul să își depună mandatele appeared first on NewsMaker.
11:40
1.Care au fost principalele realizări în activitatea Kaufland Moldova în 2022 — un an afectat de războiul din Ucraina și creșterea inflației? După doi ani de pandemie și restricții, anul 2022 a început cu o dinamică pozitivă și premise optimiste, însă, războiul din țara vecină a adus cu sine o serie de provocări care ne-au făcut să ne ajustăm strategia de business conform necesităților actuale. Comportamentul oamenilor a fost influențat de noutățile tensionate rulate la buletinele de știri, care te mențineau […] The post Interviu Dona Răpciugă, Director Executiv Kaufland Moldova appeared first on NewsMaker.
11:40
Fondatorul Bismobil Kitchen, compania care ar fi păgubit sute de clienți în Republica Moldova și România, a scăpat de arestul preventiv. Curtea de Apel Chișinău a admis, pe 29 martie, recursul avocaților și l-a plasat pe acesta în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Decizia este irevocabilă. Curtea de Apel Chișinău a respins argumentele […] The post Fondatorul „Bis Mobil Kitchen a scăpat de arestul preventiv. Curtea de Apel Chișinău a respins recursul procurorilor appeared first on NewsMaker.
11:40
Un șef de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și 10 subalterni au fost reținuți de Centrul Național Anticorupție (CNA). Funcționarii ar fi acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. CNA anunță că a fost reținut șeful Postului […] The post FOTO Cum să aduci în Moldova produse fără să treci prin verificări? 11 angajați ANSA care luau mită la frontieră, au fost reținuți appeared first on NewsMaker.
11:20
Rapperul Morgenshtern va susține pe 21 mai un concert în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc în complexul Chișinău Arena.  Anunțul a fost făcut de compania Bis Concert. Cea din urmă precizează că a fost dat startul vânzărilor de bilete. Compania îl caracterizează pe interpret ca un „idol al tineretului și unul din cei mai de […] The post Rapperul Morgenshtern vine la Chișinău. Ultima dată, artistul și-a anulat concertul din Moldova appeared first on NewsMaker.
11:20
Jurnalistul publicației Wall Street Journal, Evan Gerșkovich, este acuzat de spionaj, în interesul SUA, în Rusia. Acesta a fost reținut. Informația a fost raportată de Baza, cu referire la Serviciul Federal de Securiate (FSB).  Potrivit informațiilor, jurnalistul, la cererea SUA, ar fi colectat informații despre una dintre întreprinderile complexul militar-industrial rus, care constituie secrete de […] The post Un jurnalist Wall Street Journal a fost reținut în Rusia. Este acuzat de spionaj în interesul SUA appeared first on NewsMaker.
11:00
Chișinău, 30 martie 2023 — Banca Comercială Română S. A. și Banca Comercială Victoriabank S. A., una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, au agreat un acord de vânzare integrală a acțiunilor deținute de Banca Comercială Română în filiala BCR Chișinău S. A.. Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu aproape 300.000 de clienți activi și 70 de sedii în toată țara. Finalizarea tranzacției este așteptată să aibă loc în a doua parte […] The post BCR pregătește vânzarea filialei BCR Chișinău S.A. către Victoriabank S.A. appeared first on NewsMaker.
10:50
Banca Comercială Română S.A. și Banca Comercială Victoriabank S.A., una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova, au agreat un acord de vânzare integrală a acțiunilor deținute de Banca Comercială Română în filiala BCR Chișinău S.A.. Victoriabank este a treia bancă din Republica Moldova după active, cu aproape 300.000 de clienți activi și 70 […] The post Banca Comercială Română pregătește vânzarea filiale din Chișinău către Victoriabank appeared first on NewsMaker.
10:50
Președinta Maia Sandu a vorbit despre declarațiile lui Vladimir Putin că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări. Șefa statului a menționat că „exact asta își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova”. Potrivit Maiei Sandu, aceasta nu se va întâmpla dat fiind faptul că […] The post Maia Sandu comentează amplasarea armelor nucleare rusești în Belarus: „Exact asta își dorește să facă Rusia și în cazul Moldovei” appeared first on NewsMaker.
10:50
Statele Unite ale Americii vor aloca 9,5 miliarde de dolari pentru a sprijini democrația și drepturile omului în întreaga lume între 2022-2024, transmite currenttime.tv. O declarație în acest sens a fost publicată pe site-ul Casei Albe. „În anii fiscali 2022, 2023 și 2024, Statele Unite au investit deja și vor aloca aproximativ 9,5 miliarde de dolari, […] The post SUA vor aloca $9,5 miliarde pentru a sprijini democrația și drepturile omului în întreaga lume appeared first on NewsMaker.
10:40
Un filmuleț postat pe TikTok este intens discutat pe rețelele de socializare. Videoclipul îl arată pe tatăl, patinatoarei artistice, originară din Rusia, Miroslava Lebedeva. Acesta îi spune copilei de 8 ani că s-a îngrășat 1,5 kilograme și că acum patinează „ca un sac de cartofi”. În continuare, tatăl Miroslavei, Mihail Lebedev o obligă să slăbească […] The post (VIDEO) Imagini care vă pot afecta emoțional. Tatăl unei fetițe de 8 ani, din Rusia, îi spune că s-a îngrășat și o obligă să slăbească: „Patinezi ca un sac de cartofi” appeared first on NewsMaker.
10:20
O moldoveancă a devenit prima femeie care a primit trei cuțite de aur la „Chefi la cuțite”, un cooking show românesc care a fost difuzat prima dată în 2016. Antena 1 scrie că Nina Hariton este din Republica Moldova și locuiește de 8 ani la Paris, acolo unde este agent imobiliar.  Nina Hariton a reușit […] The post (VIDEO) O moldoveancă, prima femeie care a primit trei cuțite de aur la un show românesc: „Ai vrăjeală” appeared first on NewsMaker.
09:50
Procuratura Anticorupție a anunțat pe 30 martie despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui angajat al Agenției Servicii Publice. Acesta este învinuit de trafic de influență, după ce ar fi primit 2000 de euro de la o persoană, în schimbul promisiunii […] The post Cât costă să-ți legalizezi „pristroika”? Un angajat al Agenției Servicii Publice va compărea în fața judecătorilor appeared first on NewsMaker.
09:30
La un an de la crearea Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor, a fost prezentată analiza statistică privind cazurile de violență în familie pe parcursul anului 2022. Astfel, potrivit raportului, din cele 86 de cazuri grave de violență, […] The post Raport: Cel puțin 40 de femei din Moldova au murit anul trecut din cauza violenței partenerului de viață appeared first on NewsMaker.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.