NewsMaker

Acum 12 ore
19:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Sandu va participa la deschiderea Jocurile Olimpice 2024. Clădire demolată doar în acte. Revine canicula în Moldova. Business cu biletele de troleibuz. Țigările electronice ar putea fi interzise în locurile publice. Imagini pornografice cu minori, găsite la un sudor. Săpături arheologice în Grădina Publică „Ștefan […] The post (VIDEO) Sandu prezentă la deschiderea Jocurile Olimpice 2024, canicula revine în Moldova, se interzic țigările electronice? / Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
18:20
După ce reprezentanții Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) au reclamat ambuteiaje pe podul din strada Mihai Viteazul din capitală, reabilitat de Primăria Chișinău, primarul Ion Ceban a adus acuzații similare referitor la lucrările de construcție a podului doi și drumului de acces la zona Pruncul – aflate în gestiunea Guvernului. Mai mult, edilul […] The post Ceban minte? Andrei Spînu vine cu clarificări după declarațiile primarului capitalei despre lucrările de pe șoseaua Balcani appeared first on NewsMaker.
18:00
Compania Independent Trust Media, care are legătură cu TV8, a primit licență de emisie pentru un nou post de televiziune – 1 TV. Canalul TV se va axa pe conținutul de divertisment pentru vorbitorii de limbă rusă.  Consiliul Audiovizualului a examinat în ședința din 26 iulie, cererea privind acordarea licenței de emisie pentru 1TV. Aceasta […] The post Fondatorii TV8 lansează o nouă televiziune, destinată vorbitorilor de rusă. Motivul appeared first on NewsMaker.
16:40
O nouă ediție „Deputații la raport”, pe NewsMaker. Indemnizațiile pentru copiii diplomaților sunt sub semnul întrebării: Parlamentul a amânat examinarea inițiativei. 30 de ani de la adoptarea Constituției: deputații discută modificările, susținerea și acuzațiile. Publicitatea jocurilor de noroc ar putea reveni pe ecrane: părerile deputaților sunt împărțite. Comuniștii ar putea să-l susțină pe Tarlev la […] The post (VIDEO) Voronin i-a numit pe candidați „ни туда, ни сюда”, deputații cer reîntoarcerea „limbii moldovenești”, loteriile vor suplimenta bugetul de stat al Moldovei / Deputații la raport appeared first on NewsMaker.
14:50
Un adolescent în vârstă de 17 ani a murit după ce motocicleta pe care o conducea s-a ciocnit cu un camion. Cazul a avut loc în seara de 25 iulie, în satul Chirsova, municipiul Comrat. Informațiile au fost confirmate pentru NM de către ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu.  Pe 25 […] The post Un motociclist de 17 ani și-a pierdut viața după ce s-a ciocnit cu un camion la Comrat appeared first on NewsMaker.
Acum 24 ore
14:20
În spațiul online a apărut site-ul Mirotvorets – versiune moldovenească a site-ului cu denumire omonimă din Ucraina, unde sunt publicate informații despre persoanele care acționează împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru includerea în această bază de date este afilierea cu Federația Rusă. Într-un comentariu pentru presă cu privire […] The post „Salut orice inițiativă care are în vedere informarea corectă”. Ce crede Recean despre apariția Mirotvoreț-ului moldovenesc appeared first on NewsMaker.
12:50
Cinci membri ai unui grup infracțional, implicați într-o schemă de trafic de droguri, au fost reținuți după o captură de substanțe narcotice, în valoare de circa 100 000 de lei. Cazul a avut loc la Bălți. Informația a fost raportată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care a precizat că printre […] The post Cinci reținuți într-o schemă de droguri la Bălți. Surse NM: Liderul grupului, membru al unei organizații conduse de Maxim Moroșan appeared first on NewsMaker.
11:50
Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a refuzat solicitarea de prelungire a permisului de ședere în Republica Moldova depus de o cetățeancă chineză. Este vorba despre Meiling Yao, care urmează să-și susțină teza de doctorat la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), la sfârșitul acestei veri, și ajută vinificatorii autohtoni să navigheze mai ușor piața din China. […] The post Autoritățile s-au răzgândit? Doctoranda chineză Meiling Yao își câștigă dreptul de ședere în Moldova după un apel pe Facebook appeared first on NewsMaker.
10:40
Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Mai mult, restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și cele electronice. Un proiect de lege care prevede aceste lucruri se află pe agenda Guvernului, a trecut prin consultări publice și va fi aprobat în […] The post În parcuri de distracții, stații de așteptare sau la terase. Fumatul țigărilor electronice va fi interzis în spațiul public comun appeared first on NewsMaker.
10:20
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, alături de peste 100 de lideri mondiali. Anunțul a fost făcut de Președinție, în data de 26 iulie.  Precizăm că Jocurile Olimpice de la Paris încep în data de 26 iulie și se vor încheia pe 11 august. Republica Moldova va […] The post Maia Sandu va participa la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris appeared first on NewsMaker.
09:50
Cazul Valentinei Lazari, tânăra care a decedat după o operație de micșorare a stomacului, efectuată la spitalul privat „Repromed” din Chișinău, este investigat de o comisie instituită de Ministerul Sănătății. După circa o lună, comisia ar trebui să ofere un răspuns despre cine se face vinovat de moartea femeii. Precizările au fost făcute de ministra […] The post „Nu este corect ca eu sau altcineva de la minister să se implice”. Detalii despre comisia formată după moartea tinerei operate pentru micșorarea stomacului appeared first on NewsMaker.
09:10
Biroul de avocați al lui Eduard Digore este gata să acorde asistență juridică gratuită Ministerului Sănătății pe una din cauzele din instanță în care acesta este implicat. Precizarea a fost făcută de avocatul Eduar Digore după ce ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre schemele și ilegalitățile din sistemul sănătății […] The post Un birou de avocați, gata să ajute gratis Ministerul Sănătății cu dosarele din instanță: „Alegeți cauza cea mai complexă” appeared first on NewsMaker.
08:40
Președinta și protecția socială Președinta Maia Sandu a discutat cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, despre îmbunătățirea serviciilor sociale în Moldova. Sandu a menționat că în ultimii trei ani plățile pentru pensii au crescut cu 11,3 miliarde de lei, iar aproximativ 790 de mii de locuitori ai țării au primit compensații în ultimele două ierni. Alocația unică la nașterea copilului a fost mărită la 20 de mii de lei, iar indemnizația lunară pentru îngrijirea […] The post NM Espresso: despre o nouă sărbătoare în Moldova, noile atribuții ale SIS și noul viceguvernatorul Băncii Naționale appeared first on NewsMaker.
Ieri
21:40
La Chișinău, la începutul lunii iulie, a avut loc o întâlnire trilaterală a miniștrilor de Externe ai Moldovei, Ucrainei și României. În cadrul vizitei sale, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a acceptat să răspundă la întrebările NewsMaker. Din cauza programului solicitant al ministrului în timpul vizitei la Chișinău, interviul a fost realizat în […] The post „Putin încă mai speră să ne fure alegerea”. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, interviu pentru NewsMaker appeared first on NewsMaker.
19:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: PCRM l-ar putea susține pe Tarlev la prezidențiale? Ion Ceban s-ar putea răzgândi? Aplicarea noilor reguli de intrare în Israel, amânată. Comunitățile etnice susțin integrarea europeană. Biden a explicat de ce s-a retras din cursă. Ministrul Finanțelor și-a dat demisia. Deputații, despre Constituție, reușite și […] The post (VIDEO) Ceban se gândește la prezidențiale, Voronin nu vrea jocuri de noroc, PCRM îl va susține pe Tarlev?/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
17:20
Canicula a plecat, dar vara rămâne în forță! dorința de a ne alinta cu tot felul de lucruri frumoase te conduce direct la  YARDSALE MARKET la teatrul gastronomic. Pe 3 și 4 august, în inima Chișinăului, te așteaptă un shopping de excepție — 80 de vânzători de top, gata să te încânte cu ceva special. Branduri locale de îmbrăcăminte și accesorii, obiecte drăguțe și cumpărături esențiale pentru casă, antichități, bijuterii, lumânări, […] The post Bine ați venit la wowgust appeared first on NewsMaker.
17:10
Premierul Dorin Recean a anunțat că pe 31 iulie va propune, șefei statului Maia Sandu, candidatura noului ministru al Finanțelor. Oficialul a refuzat să ofere nume în acest sens, însă a precizat că „există cineva” care va fi înaintat săptămâna viitoare. „Miercuri veți afla totul”, a menționat Recean.  „Miercuri, când domnul Rotaru va fi aprobat […] The post „Există cineva pe care îl voi propune președintei”. Recean, pregătit să înainteze un nou ministru al Finanțelor appeared first on NewsMaker.
17:00
Cerere către edilul Ion Ceban – să fie suspendați din funcție un pretor și trei șefi de întreprinderi municipale. Solicitarea a fost făcută de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău, în contextul incidentului tragic de la Botanica. Potrivit fracțiunii, în jurul persoanelor vizate „există suspiciuni de neglijență în serviciu” și acestea […] The post Tragedia din parc: PAS cere suspendarea din funcție a pretorului sectorului Botanica și a trei șefi de întreprinderi appeared first on NewsMaker.
16:00
Într-un parc din Edineț au fost găsite cadavrele a patru broaște țestoase. Acestea aveau învelișurile crăpate și străpunse. Precizările au fost făcute de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Potrivit instituției, broasca țestoasă de baltă este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova iar prin nimicirea a patru reptile se cauzează un prejudiciu mediului în valoare de […] The post Broaște țestoase moarte, la Edineț: au fost găsite cu învelișurile crăpate și străpunse FOTO  appeared first on NewsMaker.
15:30
În perioada 29 iulie-4 august Moldovan Youth Orchestra va găzdui 70 de tineri muzicieni din Moldova, România, Ucraina, Anglia, Austria, Spania, Ungaria, Lituania, Germania și Israel. Tinerii vor fi ghidați de unul din cei mai titrați dirijori germani ai generației sale Jesko Sirvend care va realiza repetiții aprofundate la reședința de vară situată în Ivancea. Pe 3 și 4 august, tinerii vor realiza două concerte de excepție: 3 august, 19.00 — «Seară de muzică […] The post Orchestra de Tineret Moldova-Europa 70 de tineri din 10 țări vin la Chișinău appeared first on NewsMaker.
15:20
72 de deputați au decis că mijloacele de transport din stânga Nistrului vor putea fi înmatriculate cu numere neutre cel puțin până în decembrie 2026. Astfel, unitățile de transport vor putea accede în continuare în traficul internațional. Potrivit Chișinăului, până în prezent, au fost luate la evidență peste 10 mii de vehicule cu numere neutre. […] The post Numere neutre pentru mașinile din regiunea transnistreană cel puțin până în 2026. Legea, votată în Parlament appeared first on NewsMaker.
14:50
Cum ne poate afecta auzul obiceiul de a ascultarea muzică în căști? Ce căști ar trebui să alegem pentru a ne proteja cât mai bine urechea? În noul episod al rubricii „Sănătate”, jurnalista NewsMaker Nicoleta Găină a discutat cu otorinolaringologul Iurie Noroc despre riscurile asociate folosirii căștilor. Medicul a menționat că ascultarea muzicii la volum […] The post (VIDEO) Cum afectează muzica ascultată la volum maxim în căști auzul și ce simptome ar trebui să ne alarmeze și să ne determine să ne adresăm medicului? / Sănătate appeared first on NewsMaker.
14:20
Comunitatea găgăuză și-a exprimat sprijinul pentru avansarea Republicii Moldova pe calea integrării europene. Totodată a cerut forțelor politice și societății civile să conlucreze în această direcție. Cel puțin aceasta a declarat Agenția Relații Interetnice, din subordinea Guvernului, care face referire la o adresare a organizațiilor etnoculturale din Moldova. Prima care a semnat adresarea este comunitatea găgăuză […] The post Comunitatea găgăuză susține parcursul european al Moldovei. Cine a mai semnat declarația (DOC) appeared first on NewsMaker.
13:20
Noi competențe pentru Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Instituțiile vor putea bloca paginile web care conțin informații cu „caracter infracțional” pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile. Un proiect de lege care presupune acest lucru a […] The post Site-urile care vor publica informații cu „caracter infracțional” vor fi blocate de MAI și SIS până la 90 de zile  appeared first on NewsMaker.
12:40
În grădina publică Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală sunt efectuate cercetări arheologice. Lucrările au ca scop obținerea unor informații, ca ulterior să fie elaborat studiul istorico-arhitectural și proiectul de reabilitare a parcului. Cercetările au loc la solicitarea și cu suportul financiar al Primăriei Chișinău. Precizările au fost făcute de Ministerul Culturii.  Pe 25 […] The post Săpături arheologice în grădina publică Ștefan cel Mare din capitală, la solicitarea Primăriei FOTO  appeared first on NewsMaker.
12:10
Inspectoratul de Poliție Centru verifică persoanele responsabile de construcția unui blocul locativ din strada Ismail 28 din Chișinău. Instituția a pornit o cauză penală. Se întâmplă după ce consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au depus un demers. Ei susțin că blocul, care are deja patru etaje, este ridicat fără autorizație. […] The post Un bloc în construcție din strada Ismail, în atenția poliției. PAS: „Se ridică pe teren municipal, fără acte” appeared first on NewsMaker.
11:20
Urmare a anunțului premierului că ministrul Finanțelor demisionează, Petru Rotaru a venit cu un mesaj. El declarat că „toate începuturile au și un sfârșit” și i-a mulțumit lui Dorin Recean „pentru munca de echipă și sprijinul acordat pe parcursul activității” sale de ministru. Totodată, a adăugat că „fiecare intervenție, sfat sau critică a contribuit semnificativ […] The post „Toate începuturile au și un sfârșit”. Mesajul lui Petru Rotaru, după ce s-a anunțat că demisionează de la Ministerul Finanțelor appeared first on NewsMaker.
11:00
Statul Israel a amânat noile reguli de intrare pe teritoriul său. Acestea vizau cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, și urmau să devină obligatorii din 1 august 2024. Străinii trebuiau să obțină un permis electronic obligatoriu, Electronic Travel Authorization – ETA-IL, contra cost – aproximativ 120 lei moldovenești. Noile reguli vor […] The post Statul Israel a amânat noile reguli de intrare pe teritoriul său, care vizau inclusiv moldovenii  appeared first on NewsMaker.
10:10
Primarul capitalei Ion Ceban a înregistrat în dimineața de 25 iulie o adresare video. Filmarea a avut loc pe șoseaua Hâncești. Ceban a criticat consilierii municipali care, în ajun, nu au susținut prin vot bugetul propus de conducerea Primăriei. Edilul a spus că opoziția din Consiliul Municipal ar încerca să saboteze eforturile autorităților locale și […] The post „Îmi rezerv dreptul să mă mai gândesc”. Ion Ceban va candida totuși la funcția de președinte al țării? appeared first on NewsMaker.
09:50
Dacă va fi numit viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Petru Rotaru ar putea ridica lunar peste 151 000 lei. Cel puțin aceasta rezultă urmare a unor calcule efectuate de NewsMaker pe baza salariului ridicat, în 2023, de Tatiana Ivanicichina – actual viceguvernator al instituției.  Pe 25 iulie, premierul Dorin Recean a anunțat că […] The post Care este salariul de viceguvernator al BNM, funcție pe care o țintește ministrul Finanțelor appeared first on NewsMaker.
09:20
Petru Rotaru pleacă din funcția de ministru al Finanțelor. El își va continua activitatea profesională în serviciul public la Banca Națională a Moldovei. Până la confirmarea în Parlament a candidaturii sale, Rotaru își va duce la îndeplinire mandatul de ministru al Finanțelor. Precizările au fost făcute de premierul Dorin Recean pe 25 iulie.  Premierul Dorin […] The post Ministrul Finanțelor demisionează. Noua funcție pe care o țintește Petru Rotaru appeared first on NewsMaker.
09:10
Un chișinăuian a spus că a fost martor la tragedia din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați. El crede că „totul este din cauza apei și s-a produs un scurtcircuit”. Potrivit bărbatului, oamenii din preajmă nu și-au putut da seama că ceva se întâmplă cu minorii. „Se crea impresia că pur și simplu […] The post „Am vrut să iau fetița, m-a electrocutat foarte tare”. Mărturia unui bărbat, despre tragedia din parc (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
08:20
Alegeri Fostul premier Vasile Tarlev și-a anunțat intenția de a candida la președinția Moldovei. Se pare că acest anunț a dezvăluit ultima intrigă a campaniei prezidențiale — pe cine va susține Ilan Șor în aceste alegeri. Nu este clar dacă Șor îl va susține deschis pe Tarlev și cum vor reacționa autoritățile, care până acum au făcut tot posibilul pentru a împiedica candidații apropiați lui Șor să participe la orice fel de alegeri. Tarlev, însă, neagă […] The post NM Espresso: cum vor sprijini autoritățile micii producători, de ce candidează Tarlev la președinție și de ce zborul Erevan — Chișinău a întârziat cu 5 ore appeared first on NewsMaker.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:30
Dansatorii Instituției Publice Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc” care s-au prins în horă cu oligarhul fugar Ilan Șor la Sankt-Petersburg, Rusia, nu vor fi sancționați în niciun fel. Informația a fost raportată pe 24 iulie de Moldova 1, care face trimitere la declarațiile ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Ministrul a argumentat că pentru acest […] The post Dansatorii Ansamblului „Joc” care s-au încins „în horă cu Șor” nu vor fi sancționați. Precizările ministrului Culturii appeared first on NewsMaker.
19:20
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) lansează concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Data limită de depunere a dosarelor pentru participare este 26 august, ora 17:00. Deciziile au fost aprobate în cadrul ședinței CSP din 24 iulie.  Actualmente, PCCOCS este condusă de un procuror-șef […] The post Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în căutarea unui șef. CSP a lansat concursul appeared first on NewsMaker.
19:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Pedepsirea alegătorilor corupți, susținută de guvern. Vasile Tarlev vrea să candideze la prezidențiale. 1000 de euro pentru un permis de conducere. Asistenții personali vor activa prin cumul. Vouchere pentru electrocasnice. Vrea pedepse dure pentru cei care agresează medicii. Web designul este o profesie sau un […] The post (VIDEO) Alegătorii corupți vor fi pedepsiți, Tarlev vrea Președinția, descinderi CNA: permise auto de 1000€/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
18:40
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, consideră că sancțiunile pentru pacienții care agresează personalul medical ar trebui înăsprite. Aceasta a declarat că, pe lângă muncă în folosul societății, ar trebui introduse și pedepse cu închisoare. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 24 iulie, în contextul ultimelor două cazuri când echipe medicale de […] The post „Vreun an-doi de închisoare”. Nemerenco vrea pedepse mai dure pentru pacienții care agresează personalul medical appeared first on NewsMaker.
17:10
Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Paul Graham, care își încheie mandatul în țara noastră a fost apreciat cu „Ordinul de Onoare”. Un decret în acest sens a fost semnat de președinta țării, Maia Sandu, în data de 24 iulie. Șefa statului a înmânat deja distincția diplomatului – în cadrul unei întrevederi la Președinție.  Potrivit decretului […] The post Ambasadorul Franței în Moldova, decorat cu „Ordinul de Onoare”. Mesajul Maiei Sandu (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
17:00
Un tânăr de 18 ani ajunge în fața judecătorilor. Acesta este învinuit că și-a violat bunica. Băiatul riscă până la 6 ani de închisoare. Potrivit procurorilor, el și-a recunoscut vinovăția. Informația a fost comunicată pe 24 iulie de Procuratura Generală.  Procuratura a finalizat urmărirea penală și a transmis în instanța de judecată o cauză penală […] The post Un băiat de 18 ani ajunge în fața judecătorilor: și-ar fi violat bunica. Câți ani de închisoare riscă appeared first on NewsMaker.
16:50
Fabrica de înghețată Sandra Ice Cream lansează campania „Sandra Susține Eroii Moldovei”, care are drept scop să sprijine talentele ţării noastre, iar azi suntem mândri să-l prezentăm pe Denis Vieru. Sportivul din Republica Moldova, Denis Vieru, este cel mai bun judocan la nivel mondial la categoria de greutate până la 66 kg. Denis a obținut […] The post Sandra Ice Cream – Partener al lui Denis Vieru și al călătoriei sale către Jocurile Olimpice din 2024 la Paris appeared first on NewsMaker.
16:30
Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii și locuitorii altor țări-candidate la Uniunea Europeană. Totodată, doar 58% reușesc să facă față costurilor de trai la sfârșitul lunii, în alte țări candidate UE media este 77%. Oamenii sunt mai puțin mulțumiți de procesele democratice și dezvoltarea economică, iar cea mai mare încredere o au în biserică, autoritățile […] The post Moldovenii sunt mai fericiți decât europenii și locuitorii altor țări-candidate la UE: studiu appeared first on NewsMaker.
16:20
În mai puțin de o lună, rezervația naturală Orheiul Vechi, se va cufunda în atmosfera distracției și a muzicii live la cel mai așteptat festival de camping al acestei veri — Festivalul Lupilor. În perioada 9-11  august, vizitatorii vor avea parte de trei zile de muzică, distracție și divertisment într-o locație pitorească. Acest festival va […] The post Distracție fără limite la Festivalul Lupilor 2024 appeared first on NewsMaker.
15:50
Un avion al companiei aeriene nepaleze Saurya Airlines, care avea la bord 19 oameni, s-a prăbușit în timpul unui zbor de testare pe teritoriul aeroportului din capitala Nepalului, Kathmandu. Cazul a avut loc în data de 24 iulie. O singură persoană a supraviețuit – pilotul.  Incidentul s-a produs pe 24 iulie, în jurul orei locale […] The post Un avion cu 19 oameni la bord s-a prăbușit în capitala Nepalului: efectua un zbor de testare (VIDEO) appeared first on NewsMaker.
15:40
Președinta Maia Sandu continuă să se întâlnească cu miniștrii. Pe 24 iulie, șefa statului a anunțat despre o discuție cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Urmare a întrevederii, Sandu a declarat că investițiile în „dezvoltarea localităților și a infrastructurii naționale, făcute în acest mandat, sunt cele mai mari de la independență încoace”. „Ne […] The post Al 5-lea ministru la discuție cu Maia Sandu: șefa statului s-a văzut cu Andrei Spînu appeared first on NewsMaker.
15:10
În Moldova, pe 20 octombrie, vor avea loc alegerile prezidențiale. Actuala președintă, Maia Sandu, și-a anunțat deja candidatura, alături de foști miniștri și politicieni cunoscuși. Dar poate ajunge în fotoliul de președinte doar un politician de carieră, sau și un actor, sau reprezentant al showbiz-ului? Echipa NewsMaker a decis să întrebe locuitorii Chișinăului pe cine […] The post (VIDEO) Emilian Crețu, Eugen Doga sau Dan Bălan? Cine dintre celebrități ar putea deveni președintele Moldovei în opinia locuitorilor Chișinăului appeared first on NewsMaker.
14:50
Pandemia de SIDA poate fi învinsă până în anul 2030 dacă finanțarea pentru lupta împotriva acestei boli va fi majorată, iar drepturile omului vor fi protejate în mod eficient. Această informație se conține într-un raport tematic prezentat, în data de 22 iulie, de Programul Comun al Organizației Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS). Experții fac apel […] The post Pandemia de SIDA poate fi învinsă până în anul 2030. ONU a anunțat condițiile appeared first on NewsMaker.
14:00
Campania „Europa pentru tine”, lansată de Guvern – în cadrul căreia cetățenii sunt informați despre avantajele aderării la Uniunea Europeană, este realizată din fondurile Cancelariei de Stat. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că va oferi detalii despre cheltuieli „în viitorul apropiat”. Potrivit lui Daniel Vodă, „excursiile europene” este una din activitățile campaniei și […] The post Cât costă și din ce fonduri este organizată campania „Europa pentru tine”? Răspunsul Guvernului appeared first on NewsMaker.
13:40
În Moldova, pe 22 iulie a început admiterea la universitățile din țară. Pentru candidații de la primul ciclu de studii, aceasta se va desfășura online — pe site-ul eadmitere.gov.md. Platforma însă nu a funcționat perfect în prima zi din cauza unui flux mare de solicitanți, dar autoritățile au promis că vor remedia problema rapid. NM […] The post Cum să te înscrii online la facultate din Moldova în 2024. Instrucțiuni pas cu pas pe platforma eAdmitere appeared first on NewsMaker.
13:20
Micii producători – întreprinderi cu o cifră de afaceri anuală de până la 5 milioane de lei și cu până la 9 angajați – vor putea beneficia de asistență financiară nerambursabilă de cel mult 70% din valoarea proiectului investițional. Suma însă nu va fi mai mare de 500 000 de lei. Inițiativa este prevăzută în […] The post Guvernul dă o mână de ajutor micilor producători. Vor putea primi finanțare nerambursabilă de până la 500 000 lei appeared first on NewsMaker.
13:00
Muzeele vor putea decide independent prețul biletelor pentru fiecare expoziție. De asemenea, în Republica Moldova va fi reglementată noțiunea de „muzeu virtual”. O inițiativă în acest sens a fost aprobată de cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței din 24 iulie. Muzeele din Republica Moldova vor funcționa în baza unor noi prevederi, aprobate de Executiv în […] The post Muzeele vor decide independent prețul biletelor la expoziții. Prodan: „Asta nu înseamnă scumpire” appeared first on NewsMaker.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.