Observatorul de Nord

Acum 12 ore
17:10
Unele fotografii spun mai multe decât cuvintele sau o parte din articolele scrise de jurnaliști. Astfel, această rubrică are menirea să mediatizeze cele mai sugestive fotografii realizate de către reporterii de la “Observatorul de Nord”. Cititorii și vizitatorii noștri ne pot trimite fotografiile lor prin intermediul rubricii Sesizează o problemă  sau Adaugă o știre. Vă rugăm să menționați […] Post-ul FOTOGRAFIA ZILEI: Slujbă de pomenire pentru regretații profesori ai Colegiului „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:40
În perioada 10-20 ianuarie 2020, în Republica Moldova și în întreaga lume s-a desfășurat Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă (International Waterbird Census). Acest recensământ mai este cunoscut în emisfera nordică și sub numele de „Midwinter” datorită faptului că are loc în fiecare an în luna ianuarie, în mijlocul iernii. Birdwatcherii au făcut observații și […] Post-ul Ce specii au fost observate în raionul Soroca în cadrul Recensământului Internațional al Păsărilor de Apă? apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:40
Creația scriitorului din Republica Moldova, Igor Volnițchi, a ajuns în paginile prestigiosului almanah literar internațional „Ступени”, ediția a cincea – 2019, informează SHOK.md. Almanahul literar este un produs al Asociației Internaționale a Scriitorilor și Publiciștilor, ce întrunește scriitori din 32 de țări, care-și publică lucrările în limba rusă. Potrivit sursei, o scurtă biografie a scriitorului […] Post-ul Creația scriitorului cu rădăcini sorocene, Igor Volnițchi, este inclusă în paginile unui prestigios Almanah Literar Internațional apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:00
Secretariatul Parlamentului a inițiat o procedură de achiziție a 110 tablete pentru angajații legislativului. Procedura a fost deschisă pe 16 ianuarie și se va încheia pe 7 februarie, transmite Știri.md. Parlamentul vrea să achiziționeze 110 tablete, echipament și accesorii pentru computere în sumă de 2.299.999 lei, valoarea estimată fiind fără TVA inclus. Post-ul Parlamentul vrea să cumpere tablete în valoare de peste 2 milioane de lei pentru angajații Parlamentului apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 24 ore
14:20
În perioada 10-20 ianuarie 2020, în Republica Moldova și în întreaga lume s-a desfășurat Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă (International Waterbird Census). Acest recensământ mai este cunoscut în emisfera nordică și sub numele de „Midwinter” datorită faptului că are loc în fiecare an în luna ianuarie, în mijlocul iernii. Birdwatcherii au făcut observații și […] Post-ul Ce specii de păsări au fost observate în raionul Soroca în cadrul Recensământului Internațional al Păsărilor de Apă? apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:00
La 20 ianuarie a fost organizată în premieră „Gala Cineaștilor 2020” unde au fost apreciate cele mai bune produse cinematografice din Republica Moldova. Astfel conform juriului laureații Galei Cineaștilor 2020 sunt: Cel mai bun film de animație – Vlad Bolgarin „OF”; Cel mai bun film de scurt metraj – Valeriu Andreiță „Salex Caprea”; Cel mai […] Post-ul (VIDEO) Trailerele celor mai bune filme autohtone laureate la „Gala Cineaștilor 2020” apare prima dată în Observatorul de Nord.
13:10
Unele fotografii spun mai multe decât cuvintele sau o parte din articolele scrise de jurnaliști. Astfel, această rubrică are menirea să mediatizeze cele mai sugestive fotografii realizate de către reporterii de la “Observatorul de Nord”. Cititorii și vizitatorii noștri ne pot trimite fotografiile lor prin intermediul rubricii Sesizează o problemă  sau Adaugă o știre. Vă rugăm să menționați […] Post-ul FOTOGRAFIA ZILEI: Indicator secret apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:50
La 20 ianuarie  avut loc ședința extraordinară a Coaliției Locale a Societății Civile din municipiul Soroca, pe marginea proiectelor de decizie  propuse spre aprobare în cadrul Ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Soroca. Aleșii locali se vor întruni la 23 ianuarie curent, având pe ordinea de zi 11 proiecte de decizie. Membrii coaliției au analizat documentele […] Post-ul Recomandările Coaliției Locale a Societății Civile pentru proiectele de decizie elaborate de primăria Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:00
Duminică la Soroca a început Turneul Raional „Cupa de Iarnă” la minifotbal, ediția 2020. Prima competiție fotbalistică a anului din Soroca se desfășoară pe terenul de minifotbal al LT „A. Puşkin” din Soroca. Post-ul Rezultatele etapei I a Turneului Raional la minifotbal ”Cupa de Iarnă 2020” apare prima dată în Observatorul de Nord.
Ieri
16:00
A demarat Campania de informare AIPA – 2020. Prima sesiune de informare regională a avut loc, astăzi, la Soroca. Agenții economici din Soroca, dar și autoritățile publice au aflat condițiile de subvenționare și etapele ce trebuie urmate pentru a beneficia de susținerea financiară din partea statului. Sesiunea de informare, organizată de Agenția pentru Intervenții și […] Post-ul Din acest an și primăriile pot solicita subvenții la AIPA apare prima dată în Observatorul de Nord.
13:40
Centrul Cultural Român „Constantin Stere” din Soroca invită sorocenii la un omagiu adus regretatului interpret Ștefan Petrache. De către preoți va fi oficiat un Te Deum, apoi la activitate se vor asculta cântece de-ale maestrului, vor vorbi cei care l-au cunoscut, ș.a. Evenimentul va avea loc la 23 ianuarie, de la 16:00 la Centrul Cultural Român […] Post-ul Sorocenii sunt invitați la un omagiu adus regretatului Ștefan Petrache apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:40
Unele fotografii spun mai multe decât cuvintele sau o parte din articolele scrise de jurnaliști. Astfel, această rubrică are menirea să mediatizeze cele mai sugestive fotografii realizate de către reporterii de la “Observatorul de Nord”. Cititorii și vizitatorii noștri ne pot trimite fotografiile lor prin intermediul rubricii Sesizează o problemă  sau Adaugă o știre. Vă rugăm să menționați […] Post-ul FOTOGRAFIA ZILEI: Sorocenii au creat o nouă gunoiște pe malul Nistrului apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:20
Cea mai gravă problemă orașul Soroca, Moldova, circa 50 de kilometri în aval de Moghiliov-Podolsk și Otaci. Soroca, un oraș de circa 22.000 de locuitori, nu are stație de epurare. Calitatea apei este aici una deficitară atât în amonte, cât și în aval. Valorile bacteriile de putrefacție, care trăiesc pe cadavre de animale, plante sau […] Post-ul Nistrul este foarte poluat și prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor! apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:30
Compania ”Acva Nord” a fost sancționată de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciului de alimentare cu apă potabilă în regiunea de nord, în urma unei adresări a Centrului Național Anticorupție (CNA), informează bizlaw.md. Investigația a fost inițiată de autoritatea de concurență acum un an pentru încălcarea de către companie a prevederilor […] Post-ul Întreprinderea Acva Nord din Soroca a fost sancționată cu peste 70 mii lei apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:40
Joi, 23 ianuarie 2020, va avea loc şedinţa extraordinară a Consiliului municipal Soroca, cu începere de la ora 10.00, în sala de şedinţe a Consiliului Raional. Ordinea de zi este compusă din subiecte ce pot fi consultate pe site-ul primăriei sau al platformei www.euparticip.md, și pot fi accesate mai jos: Cu privire la corelarea bugetului […] Post-ul În această săptămână consilierii municipali se întrunesc într-o ședință extraordinară apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:40
Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Boboteaza pe stil vechi, care este sărbătoarea Botezului lui Iisus Hristos. Creştinii au mers de dimineaţă la slujbele religioase la bisericile din localităţi, de unde au luat aghiazmă. Curajoşii au intrat în apele reci ale Nistrului, iazurilor și a altor ape pentru a prinde conform tradiției crucea aruncată de preoți. Post-ul VIDEO: Sărbătoarea Bobotezei la biserica „Sf. Martiri Brâncoveni” din Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
18:30
Lipsa zăpezii din această iarnă le aduce pagube antreprenorilor. Proprietarii pârtiilor de schi sau săniuș spun că n-au făcut niciun ban în acest sezon, deşi au investit în amenajarea zonei.  Nicolae Rozembac, proprietarul pârtiei de la Călărași, spune că acum un an, aceasta era luată cu asalt de amatorii de schiat, iar acum este pustie […] Post-ul Proprietarii pârtiilor de schi şi vânzătorii de sănii – zero venituri! apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:40
Cunoaştem bine cam totul „de afară”, dar nu prea ştim ce avem acasă, indiferent dacă este vorba de personalităţi, sport, muzică sau turism. Prin urmare, “Observatorul de Nord” lansează o nouă rubrică, care va prezenta atracţiile turistice din Republica Moldova. Pentru că este păcat să ajungi la umbra Piramidelor Egiptene, dar să nu fi ajuns […] Post-ul Top 10 atracții turistice din Republica Moldova apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:20
 Cetățenii moldoveni continuă să aibă mare încrede în biserică și Președintele țării. La fel ca altădată, ei continuă să se plângă de sărăcie, lipsa locurilor de muncă și necesitatea de a căuta un trai mai bun… peste hotare. Este concluzia sociologilor și demografilor, care au efectuat cel de-al 30-lea sondaj și care, pentru a trage […] Post-ul Cele mai grave probleme care îi macină pe cetățeni la început de 2020 apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:40
Caii sunt consideraţi cele mai nobile creaturi şi este şi uşor de înţeles de ce, ne-au dus oriunde am vrut, inclusiv pe câmpurile de luptă (pe strămoşii noştri). Potrivit diverselor surse ştiinţifice, aceste animale au fost cei mai buni prieteni ai oamenilor între anii 4.000 – 2.000 î. Hr. Mai jos puteţi afla o serie […] Post-ul Caii – 25 curiozități despre ei apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:30
În data de 29 decembrie 2019, în incinta cafenelei ”Olto”, a avut loc ședința Consiliului raional Soroca PPDA la care a participat vicepreședintele partidului Politic Demnitate si Adevăr, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Chiril Moțpan. Consiliul a aprobat si examinat două chestiuni din ordinea de zi: Cu privire la totalurile alegerilor locale generale din 20 […] Post-ul OT Soroca a PPDA și-a reales organele de conducere apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:10
Liderul mondial Rafael Nadal (33 de ani) afirmă că educația primită din partea familiei a avut un rol esențial în clădirea jucătorului care este astăzi. Între o sesiune de pregătire și un meci demonstrativ, Nadal a găsit răgazul de a discuta cu jurnaliștii de la El Pais, transmite Știri.md cu referire la gsp.ro. „Să nu […] Post-ul Rafael Nadal, a distrus în carieră…ZERO RACHETE apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:40
ZECE CURIOZITĂȚI DESPRE NUC (ȘI NUCI) (relatate de profesorul universitar Ion Comanici) Motto: ,,Pentru Moldova nucul este o mină de aurˮ. Vasile Cociu (1924–2009), inginer-agronom,  membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice ,,Gheorghe Ionescu-Siseștiˮ (1990), Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (2003) Doar 7% din suprafața Terrei este prielnică cultivării nucilor. Republica Moldova […] Post-ul Zece curiozități despre nuc (și nuci) apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:40
S.A. „RED Nord”  anunță consumatorii de energie electrică despre graficul deconectărilor programate ale energiei electrice. Astfel, în legătură cu executarea lucrărilor de mentenanţă în reţelele de distribuţie, se va întrerupe energia electrică pe următoarele adrese: 20 ianuarie: s. Cosăuți, Bădiceni, Soloneț, Decebal (parțial) – 08:00-17:00. 21 ianuarie: or. Soroca, str. Șt. cel Mare 24, 28, […] Post-ul Soroca, Bădiceni, Visoca: Unde încă vor fi deconectări ale energiei electrice între 20 și 24 ianuarie apare prima dată în Observatorul de Nord.
18 ianuarie 2020
18:30
Anual în Republica Moldova se produc mii de tone de deșeuri. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2018, moldovenii au produs 1 597,3 mii tone, dintre care doar 44 la sută au fost reciclate, informează ecopresa.md. Analizând în profil teritorial, cele mai multe deșeuri au fost produse în raionalele Hâncești și Florești și municipiul […] Post-ul Află care sunt raioanele ce produc cele mai multe deșeuri. Unde se află Soroca în clasament? apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:40
Cele mai multe accidente rutiere produse în 2019 au avut loc în zilele de vineri. Datele se conțin într-o analiză efectuată de Inspectoratul Național de Patrulare, transmite Știri.md.    Potrivit INP, în anul 2019 în ziua de vineri s-au produs 396 de accidente rutiere pe teritoriul țării. Cele mai grave accidente rutiere au fost înregistrate […] Post-ul Vineri – zi cu ghinion pentru șoferi apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:20
În această săptămână a trecut în neființă Aurel Marinciuc, profesor, fizician, publicist și OM al cetății născut în 1932 în satul Crișcăuți din fostul județ Soroca. A fost o adevărată enciclopedie, și toată viața a fost pasionat (și) de istoria Sorocii, a căutat și descoperit lucruri interesante despre soarta multor soroceni care au făcut istorie. Acum […] Post-ul IN MEMORIAM: Aurel Marinciuc vorbește despre Soroca și sorocenii din amintirile sale apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:30
Proiectele de cooperare dintre România și Republica Moldova vor continua, dar la nivel local. Și cel puțin o perioadă, Bucureștiul va fi foarte atent cu cine va lucra aici, în Republica Moldova. Declarația a fost făcut de ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la Bălți, în timpul unei întrevederi cu oamenii de afaceri, informează Radio […] Post-ul Daniel Ioniță: ”Știți ce spunea fostul ambasador al SUA: americanii fac drumuri, românii fac grădinițe, iar moldovenii votează cu rușii” apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:10
Cel mai important eveniment al anului fotbalistic 2019 – Gala fotbalului sorocean, a adunat în Sala mică a Palatului de cultură  din Soroca toată crema jocului cu balonul rotund, fotbaliști, antrenori, arbitri, diriguitori ai fenomenului, care unești mii de oameni și, deseori, este unicul motiv de satisfacții, pentru mai multă lume. La ceremonie au participat […] Post-ul GALERIE FOTO: Gala fotbalului sorocean – 2019: REGELE SPORTULUI ȘI-A DESEMNAT PREMIANȚII apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:40
Un fermier din Polonia a murit, fiind ulterior mâncat de proprii lui porci, potrivit unor detectivi, după ce a dispărut. Oficialii i-au găsit rămășițele pe proprietate, unde animalele se plimbau în voie, nefiind închise, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.   „Nu știm exact ziua, dar credem că victima ar fi fost mâncată de porci”, mai […] Post-ul Un fermier din Polonia ar fi fost mâncat de propriii lui porci apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.