Juridice Moldova

Acum 6 ore
10:00
Atunci când din varii motive ai o întrerupere de durată a activității firmei, nu este necesar să o închizi. Poți alege o soluție alternativă – suspendarea activității îți va permite reluarea tuturor proceselor cu ușurință, și atunci când vei dori. În ce condiții și ce trebuie să faci? Pentru a demara procedura de suspendare a […] Articolul Suspendarea activității unei întreprinderi apare prima dată în JMD.
Ieri
09:40
Introducere La art.332 din Codul penal al Republicii Moldova (în continuare – CP RM [1]) este stabilită răspunderea penală pentru infracţiunile de fals în acte publice. Sesizăm că respectivele fapte constituie infracţiuni nu doar în legislaţia penală a Republicii Moldova, ci şi în legislaţia statelor străine. În prezentul demers ştiinţific ne propunem să facem o […] Articolul Studiu comparat privind obiectul infracţiunilor de Fals în acte publice (art.332 Cod penal) apare prima dată în JMD.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:50
„Trecutul nu poate fi înţeles prin criteriile morale de azi” Jean-Cristian Petifils Introducere În fond, sursele cutumiare şi scrise ce constituie izvoare de drept sunt pe larg expuse atât în Teoria Generală a Dreptului, cât şi în ramurile ştiinţei juridice în particular (Dreptul constituţional şi Instituţii politice; Dreptul administrativ; Dreptul civil etc.). În acelaşi timp, […] Articolul Blocul de constituţionalitate – legalitate şi legitimitate apare prima dată în JMD.
9 iunie 2021
15:30
HACKJUSTICE: AN ACCESS TO JUSTICE HACKATHON este o competiție care va aduna în același eveniment specialiști din domeniul IT și din domeniul juridic pentru a identifica provocările și soluțiile tehnologice pentru eficientizarea sistemului juridic din Republica Moldova. Aceasta se va desfășura în două etape: Ideathon: 12-13 iunie 2021; Hackathon: 26-27 iunie 2021; Echipele participante vor […] Articolul Ești pasionat/ă de IT sau de justiție? Te așteptăm la HACKJUSTICE: AN ACCESS TO JUSTICE HACKATHON! apare prima dată în JMD.
8 iunie 2021
12:50
Introducere În Republica Moldova, beneficiarii de servicii de sănătate (pacienţii) se pot bucura de prestarea acestor servicii apelând la mai multe modalităţi, cele mai uzitate fiind contractarea indirectă a serviciilor prin inter­mediul sistemului asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală şi contractarea directă prin intermediul în­che­ierii unor acte juridice civile de natură convenţională – a contractelor de […] Articolul Contractul de prestare a serviciilor de sănătate: valenţe juridice şi caractere specifice apare prima dată în JMD.
7 iunie 2021
11:00
Introducere Răspunderea disciplinară a judecătorilor reprezintă unul dintre mecanismele-cheie de responsabilizare a magistraților [1]. Principalele reglementări internaționale cu privire la răspunderea disciplinară a judecă­to­ri­lor [2] sugerează statelor să prevadă reglementări clare pentru încălcările magistraților, iar procedurile dis­ci­plinare să fie efectuate de o autoritate independentă, fie de o instanță de judecată [3]. În acest sens, în […] Articolul Încadrarea societății civile în examinarea procedurilor disciplinare ale judecătorilor apare prima dată în JMD.
4 iunie 2021
11:40
Articolul 2421 din Codul penal al Republicii Moldova (în continuare „CP RM”) stabilește răspunderea penală pentru infracțiunea de manipulare a unui eveniment. Așadar, potrivit alin. (1) al articolului prenotat, încurajarea, influențarea sau instruirea unui participant la un eveniment sportiv sau la un eveniment de pariat să întreprindă acţiuni care ar produce un efect viciat asupra […] Articolul Aplicarea violenței în contextul infracțiunii de manipulare a unui eveniment apare prima dată în JMD.
21 mai 2021
17:40
Notă: acest text a fost prezentat în cadrul unui seminar online organizat în comun de Curtea Constituțională a României, prin dl magistrat-asistent-șef Benke Károly, și Curtea Constituțională a Republicii Moldova, pe data de 21 mai 2021, la care au participat magistrați-asistenți ai Curții din România și juriști ai Curții din Republica Moldova. Pentru a înțelege mai bine […] Articolul Control abstract, control concret și abilitățile Curții Europene apare prima dată în JMD.
20 mai 2021
10:40
La 18.01.2021, Judecătoria Soroca (sediul Florești) a expediat Curții Constituționale Sesizarea nr. 5g privind excepția de neconstituționalitate a art. 327 alin. (2) lit. b1) din Codul penal [1] (în continuare – Sesizarea nr. 5g/2021). Obiectul acestei sesizări îl formează pretinsa neconstituţionalitate a prevederii de la lit. b1) alin. (2) art. 327 CP RM, în care […] Articolul Abuzul de putere sau abuzul de serviciu săvârșit din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terţe persoane: controverse și soluții apare prima dată în JMD.
17 mai 2021
13:50
 „Un drept întârziat este un drept refuzat.”   Martin Luther King, Jr. Preocupările privind reperele justiției penale sunt de actualitate și trebuie să ne servească drept imbold ca să fim vigilenți și să nu uităm că toate construcțiile juridice vor rămâne o iluzie, dacă nu o să le dăm substanță prin conduita și respectul nostru. Funcționarea […] Articolul Rolul procurorilor în apărarea drepturilor persoanei în situații de urgență apare prima dată în JMD.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.