#diez

Acum 15 minute
13:30
Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti din arhiva UNATC completează programul celei de-a şaptea ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 7 şi 10 octombrie. Articolul Trei proiecții speciale cu Ion Sapdaru și cele mai importante două filme ale lui Lucian Bratu. Vezi programul Zilelor Filmului Românesc la Chișinău apare prima dată în #diez.
13:30
Vasilii Zeliznîi este unul din fotografii ale cărui lucrări noi obișnuim să vi le arătăm. De data aceasta dânsul ne-a oferit posibilitatea să călătorim vizual prin România și să admirăm frumusețea naturii de peste Prut. Iar dacă v-am făcut curioși rămâneți aproape de noi ca să ne delectăm împreună cu minunatele vederi ale munților și locațiilor pitorești românești. Articolul (foto) „Cinci zile, 2 500 km și 388 GB de conținut”. România văzută prin lentilele lui Vasilii Zeliznîi apare prima dată în #diez.
13:30
Programul FLEX a ajuns la cel de-al 29-lea an, de aceea, an de an, tot mai mulți tineri apelează la acest program pentru a căpăta noi experiențe culturale și academice în SUA. Articolul (video) Realizează-ți visul american! Beneficiază de bursa FLEX: învață și trăiește în SUA timp de un an apare prima dată în #diez.
13:30
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a discutat cu șeful oficiului BEI în Republica Moldova, Alberto Carlei, care și-a exprimat deschiderea să sprijine financiar și tehnic Republicii Moldova pe parcursul mandatului său. Articolul Banca Europeană de Investiții va oferi suport financiar Moldovei pentru dezvoltarea infrastructurii drumurilor apare prima dată în #diez.
Acum 30 minute
13:15
Astăzi, 22 septembrie, mașina primului asistent al președintelui Ucrainei, Serhii Șefir, a fost atacată de gloanțe în apropierea satului Lisniki de lângă Kiev. Șoferul a fost rănit. Articolul (foto) Tentativă de asasinare lângă Kiev. Primul asistent al președintelui Ucrainei se afla în mașina lovită de cel puțin 10 gloanțe apare prima dată în #diez.
13:15
Alăturați-vă seminarului dedicat lucrului curatorial în afara contextului instituțional, cu participarea Kalmiei Strong (orașul Iowa, SUA). Seminarul va dura patru zile, iar scopul este de a explora contextul orașului Chișinău și mediul său urban, comunitățile acestuia și procesele creative ce au loc aici zi de zi. Articolul Asociația Oberliht te invită la un seminar de lucru curatorial cu o expertă din SUA. Participarea este gratuită apare prima dată în #diez.
Acum o oră
13:00
Marija Pejčinović Burić, secretara generală a Consiliului Europei, va efectua o vizită în Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Articolul Secretara generală a Consiliului Europei va efectua o vizită în Republica Moldova apare prima dată în #diez.
12:45
Municipalitatea invită producătorii autohtoni de fructe la o masă rotundă, pentru a discuta condițiile de achiziționare a merelor pentru elevi. Evenimentul se va desfășura joi, 23 septembrie 2021, ora 11.00, în Sala de Ședințe a CMC. Articolul Producătorii autohtoni de fructe sunt invitați la discuții despre achiziționarea merelor pentru elevi apare prima dată în #diez.
Acum 2 ore
12:30
Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele președintelui raionului Florești. Acesta a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. Controlul a fost inițiat în iunie 2020, în baza unei sesizări. Subiectul este la treilea mandat, primul fiind obținut în anul 2012. Astfel, controlul averii a fost extins pentru toată perioada exercitării funcției de demnitate publică, fiind efectuat și pe numele soției acestuia. Articolul Raionul Florești ar putea rămâne fără președinte. ANI a descoperit avere nejustificată în sumă de aproximativ 2 milioane de lei apare prima dată în #diez.
12:30
Domeniul tehnologiilor informaționale este în continuă dezvoltare, iar profesiile în această sferă sunt la mare căutare. Crește și numărul tinerilor care își doresc să urmeze o carieră IT, de aceea, proiectul TEKWILL organizează „IT Career Expo 2021” –  un eveniment de ghidare în carieră, care aduce la un loc reprezentanții mediului educațional și ai sectorului privat. Articolul Ești interesat(ă) de tehnologiile informaționale? Participă la târgul de orientare în cariera „IT Career Expo 2021”  apare prima dată în #diez.
12:15
Organizat în inima Clujului, în perioada 17–19 septembrie 2021, Festivalul Internațional de Modă Transilvania Fashion a întrunit designeri din opt țări, între care și reprezentanți ai Facultății Textile și Poligrafie din cadrul Universității Tehnice a Moldovei. Articolul (foto) Universitatea Tehnică a Moldovei a participat la Festivalul Internațional de Modă Transilvania Fashion apare prima dată în #diez.
12:15
Consolidarea cooperării Universității de Stat din Moldova (USM) cu instituțiile de învățământ superior din Germania; formarea continuă a cadrelor didactice; deschiderea şi cooperarea academică internaţională; digitalizarea USM – acestea și alte subiecte au fost discutate de către rectorul USM, conf. univ., dr., Igor Șarov, prorectorul pentru activitate științifică și relații internaționale, conf. univ., dr., Aurelia Hanganu, și prorectorul pentru digitalizare Sergiu Corlat, în cadrul unei întrevederi cu șef-adjunctul Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ullrich Kinne. Articolul Rectorul USM, Igor Șarov a avut o întrevedere cu șef-adjunctul Ambasadei Republicii Federale Germania în Moldova, Ullrich Kinne apare prima dată în #diez.
12:00
Kaufland Moldova continuă eforturile de susținere a autorităților în lupta cu pandemia. În parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, Kaufland lansează o nouă inițiativă de promovare a imunizării împotriva COVID-19. Campania de vaccinare - „Un gest mic cu impact mare” se va desfășura timp de două weekenduri, în parcările magazinelor Kaufland din Chișinău.  Articolul Campanie de imunizare: Te vaccinezi și primești 20 % reducere la coșul de cumpărături în magazinele Kaufland Moldova apare prima dată în #diez.
12:00
„Ard pădurile”, de Paula Erizanu, roman apărut la Editura Cartier, a fost nominalizat la Premiile Sofia Nădejde. Cartea a fost nominalizată la categoria proză, alături de „Teo de la 16 la 18”, de Raluca Nagy, apărută la Editura Nemira, „un nor în formă de cămilă”, de Alina Nelega, „Bastian”, de Dora Pavel și „Vântul, duhul, suflarea”, de Andreea Rasuceanu, publicate de Polirom. Articolul Romanul „Ard pădurile”, semnat de Paula Erizanu a fost nominalizat la Premiile Sofia Nădejde apare prima dată în #diez.
Acum 4 ore
11:30
Anual, programele Orange Systems Academy (OSY) oferă oportunităţi de creştere şi dezvoltare continuă a cunoştinţelor din sfera IT pentru sute de persoane din ţară. Astfel, începând cu data de 22 septembrie, este anunțată lansarea unei noi ediții a Orange Systems Academy în domeniul Front-End, unde toţi doritorii de a participa la program, sunt invitaţi să participe. Articolul Orange Systems Academy te invită să participi la o nouă ediție a programului de instruire în domeniul Front-End apare prima dată în #diez.
11:15
Termoelectrica recomandă gestionarilor fondului locativ să urgenteze pregătirea sistemelor interne de termoficare din clădiri și să prezinte, până la sfârșitul lunii septembrie, pașapoartele ce confirmă executarea acestor lucrări la sediile teritoriale ale întreprinderii, conform sectorului din care fac parte. Articolul Termoelectrica recomandă urgentarea pregătirilor de sezonul rece. Când vor fi conectate blocurile la încălzire apare prima dată în #diez.
11:00
Toamna aceasta îți aduce posibilitatea de a deveni parte a familiei BEST! Chiar din primele zile, vei simți din plin spiritul cald și armonios al acestei organizații. Să te dezvolți împreună cu alți studenți, să acumulezi experiență, să-ți faci noi prieteni și să participi la proiecte și activități internaționale – toate astea sunt despre BEST. Articolul Fii parte a celor mai ingenioși studenți europeni! Comunitatea BEST Chișinău recrutează voluntari apare prima dată în #diez.
10:00
Anterior noi v-am povestit că în China, există un restaurant cu specific moldovenesc ai cărui patroni sunt 3 moldoveni. Acest local a apărut în orașul Guangzhou, în anul 2017, iar ieri acesta a fost premiat cu platoul Michelin. Articolul (foto) Restaurantul celor trei moldoveni din China reconfirmă și în perioada pandemică. Acesta a primit din nou platoul Michelin apare prima dată în #diez.
Acum 6 ore
09:30
Anual, la data de 22 septembrie, este celebrată Ziua mondială fără mașini, care drept scop promovarea mijloacelor de transport alternativ ce nu poluează mediului înconjurător.   Articolul Lasă-ți mașina acasă. Astăzi este marcată Ziua mondială fără mașini apare prima dată în #diez.
09:30
Încă o SUPER zi de REDUCERI la ENTER! Profită de SuperJOI și cumpără tehnică de climatizare, televizoare, electrocasnice, aparate de uz casnic și tehnică audio LG cu o reducere de până la 20 %! Fii gata să pui mâna pe produsul dorit la SUPER PREȚ, în data de 23.09.2021, exclusiv ONLINE! Articolul SuperJOI la ENTER: o zi întreagă de reduceri online apare prima dată în #diez.
09:30
Primăria municipiului Chișinău a scos la licitație 17 loturi de teren cu suprafața cuprinsă între 1,6 ari până la 20 ari, cu diverse destinații, construcții sau deservirea obiectivului existent (pentru deținătorii de terenuri adiacente). Prețul inițial al terenurilor expuse la concurs variază între 300 mii lei și 3 milioane de lei. Articolul Primăria municipiului Chișinău a scos la licitație 17 loturi de teren. Pot participa persoane fizice și juridice apare prima dată în #diez.
09:15
Miercuri, 22 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă, ceea ce reprezintă debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic. În acest moment, ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă până la solstițiul de iarnă marcat pe 22 decembrie. Astăzi, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°. Articolul Astăzi, are loc echinocțiul de toamnă, deci ziua este egală cu noaptea. Când urmează să se schimbe ora apare prima dată în #diez.
09:15
Primăria municipiului Chișinău informează că pe data de 22 septembrie, în intervalul orelor 10.00-18.00, cele 2 puncte de vaccinare mobile se vor afla în următoarele locații: troleibuzul va fi în sectorul Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân, 32, adiacent Centrul Comercial „Kaufland”, iar autobuzul se va deplasa în comuna Trușeni, str. Ștefan cel Mare, 1, adiacent Centrul Comercial „Zurzulea”. Articolul Adresele unde vor staționa astăzi cele două puncte mobile de vaccinare anti-COVID-19 apare prima dată în #diez.
Acum 24 ore
21:00
Astăzi, la New York, are loc cea de-a 76-a Adunare Generală a ONU are loc în contextul unei crize climatice de amploare și pe fondului unui nou val al pandemiei de COVID-19. La eveniment participă și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Articolul (video) Joe Biden: „Lumea democratică trăiește în mândrii moldoveni, care au obținut o victorie pentru forțele democrației” apare prima dată în #diez.
19:45
Roman Cojuhari, consilier municipal din fracțiunea PAS, a fost numit astăzi în funcție de director interimar al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Această numire vine la scurt timp după ce directorul general al întreprinderii, Vitalie Zaharia, și-a dat demisia. Articolul „Poșta Moldovei” are un nou director. Acesta este un consilier municipal din fracțiunea PAS apare prima dată în #diez.
18:15
Suma confiscată pe conturile fiului lui Vlad Filat, în valoare totală de 458 068 de lire sterline, va fi returnată Republicii Moldova. Ambasadorul britanic Steven Fisher și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari au semnat un Memorandum de Înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova privind restituirea fondurilor ilicite confiscate de la cetățeanului moldovean Luca Filat. Articolul Aproape 500 000 de lire sterline, bani confiscați de la fiul lui Vlad Filat, vor fi restituiți Moldovei apare prima dată în #diez.
18:15
Alte 1 300 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1 034 în rândul persoanelor nevaccinate. Articolul Încă 1 300 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova apare prima dată în #diez.
18:00
Echipa #diez (Moldova), alături de redacțiile Global Bar Magazine/Global Podd (Suedia) și Knews (Georgia) lansează Echolocation, un podcast în limba engleză destinat tinerilor care vor să afle mai multe din realitățile celor trei țări. În podcast abordăm probleme și situații diverse și le discutăm cu tineri activi din Moldova, Suedia și Georgia. Articolul (podcast) „Sunt mai mare ca tine, știu mai bine – nu a fost niciodată un argument.” Cu ce probleme se confruntă tinerii politicieni din Moldova, Georgia și Suedia apare prima dată în #diez.
18:00
Pe data de 24 septembrie, începând cu ora 18.30, sunteți așteptați în incinta Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, la premiera spectacolului „Scrisori către mama și tata”, în interpretarea membrilor trupei NightGuguță, bazat pe scrierile copiilor migranților moldoveni. Articolul (foto) „Scrisori către mama și tata” – un spectacol despre drama copiilor migranților moldoveni apare prima dată în #diez.
17:15
Timp de două zile, în weekend-ul 18 - 19 septembrie, Piața Mihai Viteazul din Craiova a găzduit unul dintre cele mai mari evenimente muzicale - The Artist Awards 2021, în cadrul căruia au fost celebrați artiștii și creatorii de conținut. Articolul Irina Rimes, Carla’s Dreams, The Motans și Iuliana Beregoi au fost premiați la unul dintre cele mai mari evenimente muzicale din România apare prima dată în #diez.
16:15
Astăzi, 21 septembrie, Comisia Europeană a lansat noua aplicație Erasmus+. Noua aplicație, disponibilă în toate limbile UE, va oferi fiecărui student o legitimație europeană de student digitală, valabilă în întreaga Uniune Europeană. Viitorul este digital, iar această aplicație reînnoită va garanta că studenții vor avea nevoie de mai puține documente pe suport de hârtie. Articolul A fost a lansată o nouă aplicație Erasmus+. Tinerii vor avea legitimații europene de student apare prima dată în #diez.
16:15
Primăria municipiului Chișinău informează că pe 11 octombrie, la ora 10.00, în Sala de ședințe a Preturii sectorului Centru (strada Bulgară 43) se va desfășura o  licitație deschisă pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Prețul inițial pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț variază de la 210 000 de lei până la 945 000 de lei. Articolul Se anunță o licitație pentru obținerea dreptului de a amplasa gherete în oraș. Oferta inițială poate ajunge și până la 1 milion de lei apare prima dată în #diez.
15:45
În perioada 22-30 septembrie au loc zilele patrimoniului cultural, iar Anetta Dabija ne prezintă o serie de fotografii locurile din Chișinău care și-au păstrat autenticitatea și care reprezintă arhitectural capitala noastră. Articolul (foto) „De salvat e tare, dar tare greu”. Anetta Dabija, despre patrimoniul arhitectural al Chișinăului apare prima dată în #diez.
15:30
Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească informează că în perioada 13-19 septembrie curent, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 15 solicitări pe motivul intoxicației cu ciuperci, la 12 adulți și trei minori. În urma consumului de ciuperci au fost afectați nouă femei și șase bărbați, pacienții au vârsta cuprinsă între 8 și 73 de ani. Articolul 15 persoane, dintre care trei minori, s-au intoxicat cu ciuperci în ultima săptămână. Unde a fost înregistrat cel mai mare număr de pacienți apare prima dată în #diez.
14:45
Beneficiile dansului se răsfrâng atât asupra trupului, cât și asupra minții. Unii slăbesc mai rapid, își antrenează rezistența fizică, iar alții învață să-și coordoneze mai bine corpul, devin mai atenți la mișcări. Cu toții știm că dansul este un sport care creează nu doar satisfacție profesională, ci și emoțională, nu doar la competiții, dar și la nunți sau cumetrii. Articolul Best of: lista școlilor din Chișinău unde adulții pot practica diferite tipuri de dans apare prima dată în #diez.
14:00
Guvernul Statelor Unite ale Americii a oferit Republicii Moldova un lot de echipamente medicale pentru a înfrunta mai eficient pandemia de COVID-19. Așadar, 13 ventilatoare de respirație asistată și alte dispozitive medicale au fost distribuite Centrului Mamei și Copilului din Chișinău, Spitalului Raional Cahul, Spitalului Raional Bălți, și Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău. Articolul (foto) Republica Moldova a recepționat un lot de echipamente medicale din partea SUA apare prima dată în #diez.
Ieri
13:30
Ministerul Finanțelor, în numele Guvernului Republicii Moldova și municipiului Cahul, și Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW), în numele Guvernului Republicii Federale Germania, au semnat Acordul suplimentar de implementare a grantului și proiectului „UE pentru Moldova: Apă curată pentru Cahul” în valoare totală de 2,77 milioane euro (grant). Articolul Raionul Cahul va primi aproape trei milioane de euro pentru aprovizionare cu apă și canalizare  apare prima dată în #diez.
13:15
Curtea Constituțională (CC) s-a pronunțat azi pe marginea legii ANI care a fost modificată pe 16 decembrie 2020 de către Partidul Socialiștilor, grupul „Pentru Moldova”  și Partidul „Șor”. În cele din urmă, magistrații au declarat neconstituțională modificarea acestei legi la inițiativa majorității parlamentare din anul 2020. Articolul Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la ANI votată de PSRM, Pentru Moldova și Partidul Șor apare prima dată în #diez.
12:45
Designerul grafic Ion Tudor a creat o serie de imagini cu denumiri ale orașelor și ale satelor din Moldova care au fost „ascunse” în simboluri. Prin acest puzzle el provoacă oamenii să ghicească ce localitate este reprezentat pe fiecare imagine. Articolul (foto) Găsește-ți orașul sau satul natal printre denumirile ce au fost ascunse în simboluri apare prima dată în #diez.
12:45
Comisia Europeană a finalizat un proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal , a anunțat luni Margrethe Vestager, vicepreşedinta responsabilă cu politica de concurenţă. „Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european. Articolul Încărcător universal pentru toate telefoanele! Comisia Europeană a finalizat proiectul care permite impunerea acestuia apare prima dată în #diez.
12:15
Un strat subțire de zăpadă s-a așternut, marți dimineață, pe Transfăgărășan, România. Este prima ninsoare din acest sezon. Articolul (video) Prima zăpadă din acest sezon s-a așternut pe traseul Transfăgărășan din România apare prima dată în #diez.
11:45
Directorul general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook „Poșta Moldovei”. Zaharia a lăsat un mesaj de adio în care a mulțumit colegilor. Articolul Directorul general al Î.S. „Poșta Moldovei” și-a dat demisia: „Un mandat foarte complex și dificil” apare prima dată în #diez.
11:45
De la inițierea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, în Moldova, au fost administrate 1 363 602 doze de vaccin. Acoperirea națională cu o doză constituie 23,07 %, cu schemă completă – 22 %. Articolul Care sunt raioanele cu cea mai înaltă și cea mai redusă rată de vaccinare anti-COVID-19  apare prima dată în #diez.
11:30
Deși încă nu au fost publicate prețurile pentru ziua de mâine pe site-ul ANRE, președintele instituției, Eugen Carp, în cadrul unei conferințe a declarat că pentru mâine se prevede o diminuare a prețului la un litru de benzină. Articolul Pe 22 septembrie, un litru de benzină va costa cu 6 bănuți mai puțin, iar cel la motorină – cu 3 bănuți mai mult apare prima dată în #diez.
11:30
„ASEM în An Aniversar”- sub acest generic a fost desfășurat flashmob-ul dedicat aniversării de 30 de ani de la fondarea Academiei de Studii Economice a Moldovei. Articolul (video) Flashmob dedicat aniversării de 30 de ani de la fondarea ASEM apare prima dată în #diez.
11:30
În perioada 13-19 septembrie, au fost înregistrate 6 888 de cazuri de COVID-19, dintre care 83 % în rândul persoanelor nevaccinate. Media cazurilor, din ultimele șapte zile, a înregistrat o creștere de 50%, de la 656 de cazuri în perioada 5-12 septembrie, la 984 de cazuri în perioada 13-19 septembrie. Articolul Situația COVID-19 în Moldova: media cazurilor, din ultimele șapte zile, a înregistrat o creștere de 50 % apare prima dată în #diez.
11:15
Președintele ANRE, Eugen Carp, a explicat ce factori contribuie la stabilirea prețului pentru un litru de benzină și pentru un litru de motorină. În el este inclus patru elemente și mai jos vă arătăm care sunt acestea. Articolul Ce factori contribuie la stabilirea prețului pentru un litru de benzină și pentru un litru de motorină apare prima dată în #diez.
11:15
Ce sunt finanțele și de care pot fi? Unde ajung banii achitați sub formă de impozite și pe ce sunt utilizați? În ce investești ca să ai succes și de ce trebuie să ții cont? De unde faci rost de resurse pentru necesități  personale sau pentru afacerea pe care o planifici? La acestea și multe alte întrebări vin să răspundă activitățile din cadrul taberei de educație financiară  FINEDU Camp 2021. Articolul Tinerii din întreaga țară sunt invitați să se înscrie la o tabără de educație financiară. Participarea este gratuită apare prima dată în #diez.
10:00
Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat Curții Constituționale să exercite controlul constituționalității decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a fost încetat mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a lui Dumitru Pulbere.  Articolul Alexandr Stoianoglo a solicitat CC să exercite controlul constituționalității decretului președintei Republicii Moldova apare prima dată în #diez.
09:45
A devenit o tradiție ca la sfârșit de septembrie să ne petrecem frumos timpul la cel mai așteptat eveniment al toamnei – Bostaniada. Așadar, în acest an, Festivalul Etno Gastronomic Bostaniada a ajuns la a X-a ediție și păstrează același scop nobil de a promova cultura și agricultura, educația frumoasă a tinerei generații și susținerea tradițiilor la noi acasă! Articolul Bostaniada revine în 2021 cu cea de-a X-a ediție. Organizatorii te așteaptă pe 25 și 26 septembrie la festival apare prima dată în #diez.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.