Agora.md

Acum 12 ore
20:50
Costul unui metru cub de gaze naturale în R. Moldova a devenit un subiect amplu de discuții și dezbateri în țară după ce în toamnă, odată cu semnarea prelungirea contractului cu Gazprom, tarifele la această resursă au început să crească constant de la aproape 5 lei la peste 15 lei. Deși criza energetică nu a lovit doar țara noastră, iar în Ucraina mai este și război, se pare că în ciuda acestui fapt, R. Moldova plătește unul dintre cele mai mari prețuri pentru gazul consumat.
19:50
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o discuţie telefonică , „negocieri directe serioase” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie CNN.
Acum 24 ore
18:50
Veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) în 2020 au însumat peste 150 de miliarde de lei sau 39,3% din veniturile din vânzări în total pe economie. Acestea s-au redus pe timp de pandemie cu 4,6% față de anul 2019. Datele se conține într-un studiu realizat cu sprijinul Fundației Soros.
17:50
Semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană (UE) și transmiterea chestionarului de aderarea la Uniunea Europeană (UE) reprezintă cei mai importanți pași spre integrarea europeană a țării noastre. Totuși, Republica Moldova are de parcurs o cale lungă pentru a se alinia la toate standardele europene. Despre aceasta au vorbit în studioul AGORA funcționarii publici care au contribuit la completarea chestionarului, dar și reprezentanți din societatea civilă și diaspora.
16:40
Lezarea demnității prin intermediul instigării la discriminare constituie domeniul cu cele mai multe decizii de constatare adoptate de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în 2021. Evidențierea originii etnice, în context negativ, în articolele din presă și emisiuni TV este una din principalele probleme identificate în acest domeniu.
15:50
În seara zilei de vineri, 27 mai, polițiștii din cadrul Inspectatului Național de Securitate Publică au organizat verificări pe strada Pietrăriei din municipiul Chișinău, unde potrivit informațiilor s-ar fi organizat curse ilegale de automobile manifestate prin conducere agresivă. Timp de peste două ore au fost supuse verificării toate automobilele la compartimentul stării tehnice și a încălcărilor Regulamentului Circulației Rutiere prin intermediul Sistemului monitorizare control trafic.
14:40
Comisia Europeană a prezentat astăzi planul REPowerEU - răspunsul său la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei de invazia Ucrainei de către Rusia. Membrii Comisiei aduc argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia, care sunt utilizați ca armă economică și politică și pentru care contribuabilii europeni plătesc aproape 100 de miliarde EUR pe an, și necesitatea gestionării crizei climatice. Acționând la nivelul Uniunii, Europa dorește să își reducă treptat într-un ritm mai rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia.
13:50
Președinții de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice (NB8) vor efectua o vizită oficială comună în Republica Moldova. Vizita are loc la inițiativa șefului Legislativului, Igor Grosu.
12:40
Rusia a testat cu succes o rachetă de croazieră hipersonică numită Zircon pe o distanță de aproape 1.000 de kilometri, a anunțat ministerul apărării din Rusia.
11:30
Alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali, anunță Comisia Electorală Centrală. Conform prevederilor Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.
10:00
Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată până acum Moscovei, a anunțat că se va rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse, o inițiativă istorică, relatează AFP, potrivit HotNews.
09:10
În urma agresiunilor militare desfășurate de trupele militare rusești în Ucraina, au fost înregistrate 8.766 de victime în rândul populației din țara vecină. Mai exact, s-au stins din viață 4.031 de persoane, iar alte 4.735 au fost rănite. Aceasta potrivit unui nou raport prezentat de Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR).
Ieri
22:40
În jur de 11 milioane de lei urmează să ajungă în bugetul municipal Chişinău. Aceasta după ce la cea de-a treia licitație deschisă pentru obținerea dreptului de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului au fost adjudecarea a 23 de loturi, informează Primăria Chișinău.
22:30
În jur de 11 milioane de lei urmează să ajungă în bugetul municipal Chişinău. Aceasta după ce la cea de-a treia licitație deschisă pentru obținerea dreptului de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului au fost adjudecarea a 23 de loturi, informează Primăria Chișinău.
22:20
Postul Radio Chișinău cu filiala în România, s-a adresat Consiliul Municipal Chișinău (CMC) cu solicitarea de a prelungi dreptul de utilizarea a toponimicul „Chișinău” în denumirea sa. Aleșii locali însă nu au dat curs cererii. Decizia a fost luată la 27 aprilie, informează Media Azi. Iată reacția de peste Prut.
22:10
Ministerul Afacerilor Externe din România notează că regretă decizia Consiliului Municipal Chișinău prin care aleșii locali au interzis utilizarea toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău. MAE consideră această hotărâre drept „nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”.
22:00
R. Moldova a transmis Ucrainei cea de-a doua tranșă a lotului de ajutor umanitar. La 27 mai, șapte camioane cu produse de primă necesitate, destinate cetățenilor ucraineni, au plecat din vama Criva – Mămăliga către Cernăuți, informează Guvernul.
21:40
Prețurile la uleiul de pe rafturile din magazine au scăzut cu circa 15 lei. La 27 mai o sticlă de ulei de floarea-soarelui putea fi procurată cu 34 de lei, comparativ cu cei aproape 50 de lei per litru afișat preț de aproape două săptămâni.
20:20
Postul Radio Chișinău cu filiala în România, s-a adresat Consiliul Municipal Chișinău (CMC) cu solicitarea de a prelungi dreptul de utilizarea a toponimicul „Chișinău” în denumirea sa. Aleșii locali însă nu au dat curs cererii. Decizia a fost luată la 27 aprilie, informează Media Azi. Iată reacția de peste Prut.
20:10
Vacanța de vară se apropie, iar copiii, eliberați din mrejele temelor, a lecțiilor și a obligațiunilor școlare vor avea timp pentru distracții, jocuri și vizite la bunici. Totuși, e nevoie să fim prudenți în orice situație, spun micii noștri experți. Ei au numărat pe degete pericolele nevăzute care pot să apară în calea lor și ne-au spus ce ar trebui să facem pentru a rămâne în siguranță.
18:30
Elon Musk a fost dat în judecată de investitorii Twitter pentru că a dezvăluit prea târziu că a cumpărat acțiuni ale companiei, economisind 156 de milioane de dolari ținând ascuns acest lucru. Potrivit acestora, miliardarul „a manipulat piața” și a cumpărat acțiuni Twitter la un preț „artificial de scăzut”, notează digi24.ro.
17:50
Liubovi Plaksiuk a devenit prima femeie șefă a unității de artilerie a Forțelor Armate ale Ucrainei. Până în 2016, a lucrat în calitate de profesoară de istorie, dar apoi a decis să se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei. Femeia a trecut de la radiotelefonist la ofițeră de comandă, dar punctul de cotitură din cariera ei a fost atunci când a văzut lucrul unei monturi de artilerie autopropulsată, scrie Unian.
17:40
Valentin Lastavețchi, magistrat din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, s-a stins din viață. Despre aceasta anunță Consiliul Superior al Magistraților la 27 mai.
17:20
Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa continuă, îndreptându-se spre a treia săptămână de declin consecutiv. Experții consideră ieftinirea este un rezultat al diminuării temerilor privind întreruperea livrărilor din Rusia, transmite Agerpres.
17:20
Delegația R. Moldova a cerut Tiraspolului să elimine posturile de control instalate fără aprobarea Comisiei Unificate de Control (CUC) La fel, reprezentanții Chișinăului au atras atenția membrilor CUC asupra acțiunilor provocatoare care se constată începând cu 26 aprilie și a cerut eliminarea ilegalităților. Subiectele au fost discutate la 26 mai, la Bender.
16:50
În ultimii 12 ani, tarifele la gazele naturale achitate de populația R. Moldova au evoluat mai mult spre o reducere, decât spre o creștere și scumpire, de genul celei înregistrate în prezent. În articolul de mai jos, vă prezentăm drumul prin care țara noastră a ajuns să achite pentru un metru cub de caz un preț de 3,5 lei în 2009-2010 la unul de 15,18 lei în prezent și cum acestea au fost legate mai mereu de politică.
16:40
Temperaturi neobișnuit de ridicate pentru luna mai sunt prognozate în Grecia, în zilele următoare. Termometrele vor indica până la 37 C în unele regiuni, informează Agerpres.ro.
16:30
Cea Mai Mare Rețea de magazine de covoare din Moldova, Carpet Outlet, vine cu o Super Noutate pentru clienții săi: din 10 mai 2022 a lansat o nouă Mega Promoție Generoasă și plină de surprize plăcute - poți câștiga o Casă de Vis, două automobile sau unul din cele 150 de Super Premii valoroase!!! Pentru a participa la tombolă este suficient să faci o achiziție de minim 2900 lei și primești automat un premiu garantat pe loc în magazin și completezi un bilet norocos pentru a fi înscris la tombolă.
16:10
Cetățenii cu drept de vot, din cele 16 localități din R. Moldova în care vor avea loc alegeri locale noi la 29 mai, pot obține în mod gratuit, fără o programare prealabilă, buletine de identitate provizorii așa încât să poată participa la scrutin. Pentru aceasta, persoanele se pot apropia la centrele multifuncționale amplasate în orașele Orhei, Rezina, Soroca, Drochia, Strășeni, Fălești, Rîșcani, Căușeni și Hîncești, informează Agenția Servicii Publice.
16:00
Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Agerpres.
15:40
Temperaturi neobişnuit de ridicate pentru luna mai sunt prognozate în Grecia în zilele următoare. Termometrele vor indica până la 37 C în unele regiuni, informează Agerpres.ro.
15:20
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a fost aleasă membră a Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din partea Regiunii Europene a organizației. Nemerenco va participa la procesele decizionale alături de alți 33 de specialiști internaționali din domeniul sănătății.
15:00
Istoriile de viață despre oamenii care înfruntă zi de zi ororile războiului fac înconjurul lumii. AGORA preia unele dintre aceste relatări cutremurătoare, tocmai pentru a face cunoscute unui număr cât mai mare de oameni atrocitățile războiul. Pentru a sensibiliza, pentru a atenționa. Această istorie este despre un felcer care, timp de 22 de zile, a salvat vieți la Mariupol. Paramedicul Serghei Cernobrîveț a părăsit orașul numai după ce armata rusă a interzis brigăzii sale să preia chemările de urgență. Serghei are 24 de ani, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit într-unul dintre discursurile sale despre eroismul acestui tânăr. Acum Serghei își revine după perioada în care a muncit la limită și se pregătește să se alăture medicilor voluntari din estul Ucrainei. Spune că „Marik” (adică, Mariupolul) l-a schimbat foarte mult. Reproducem mai jos interviul cu Serghei Cernobrîveț, realizat de portalul Настоящее время.
14:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o primă reacție după reținerea ex-președintelui Igor Dodon. Șefa statului afirmă că „doar legea trebuie să conteze” și speră că „procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva, nici la inițiativa proprie”.
14:30
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson a declarat vineri că președintele rus Vladimir Putin face progrese „lente”, dar „sigure” în Donbas. Oficialul de la Londra a cerut mai mult sprijin militar pentru Ucraina, cum ar fi furnizarea de sisteme cu lansare multiplă de rachete, scrie CNN.
14:30
În timpul sărbătorilor majoritatea persoanelor uită de alimentația corectă și fac excese. În aceste cazuri deseori se recomandă de făcut o detoxifiere a organismului, pentru că și kilogramele se dau jos mult mai ușor printr-o cură de detoxifiere. De multe ori, o dietă cu scopul de a da jos kilogramele acumulate poate fi frânată de toxine. Din aceste motive, este bine să cunoști care sunt beneficiile detoxifierii și cum să faci acest proces mai rapid, prin intermediul unui kit de detoxifiere.
14:20
Comunitatea Start-up Grind Chișinău își dă întâlnire offline, pe 8 iunie cu Vasile Tofan, partenerul senior la unul din cele mai mari fonduri de investitii din regiune Horizont Capital și Sergiu Matei, fondatorul Index - startup care ajută companiile de top să angajeze la distanță/remote dezvoltatori software de talie mondială, în cadrul evenimentului „Startup-uri. Investiții. Viitor incert?”.
13:50
Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman din estul Ucrainei. Zona reprezintă un important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, transmite Agerpres.
13:30
Consiliul Suprem de Securitate (CSS) recomandă constituirea a două comisii Parlamentare, una privind controlul inflației pe parcursul ultimelor 11 luni, iar alta - pentru examinarea eficienței aplicării și reglementării combustibililor. Deciziile au fost anunșate de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
13:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține un briefing de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
12:50
Au fost anunțate noile prețuri la combustibil pentru pentru perioada de 28-30 mai. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), prețul pentru un litru de benzină a depășit pragul psihologic de 31 de lei.
11:30
Peste 170 de kilograme de sânge și 3️5 de kilograme de componentă sanguină (plasmă) au fost colectate timp de două zile, în cadrul campaniei de donare de sânge: „Tradiția continuă. Suntem solidari. Donează sânge. Salvează vieți”. Este o activitate organizată pentru al șaptelea an consecutiv, în contextul marcării Zilei Polițistului de Frontieră European.
11:10
În acest an, 1.596 de elevi au obținut nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului național de bacalaureat. Numărul acestora crescând în fiecare an. Spre exemplu, în 2021, 1.299 de elevi au obținut nota maximă din oficiu, 1.349 de elevi în sesiunea 2020, 1.008 în 2019, 785 în 2018, 637 în 2017, 460 în 2016 și 229 în 2015.
11:10
Membrii Partidului Comuniștilor (PCRM) și cei ai Partidului Șor, precum și simpatizanții acestora s-au adunat în fața Guvernului Republicii Moldova. Aceștia protestează împotriva Executivului și a creșterii prețurilor din ultima perioadă.
10:20
Ministrul rus de externe al Rusiei, Serghei Lavrov l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze. Oficialul a adăugat că Occidentul sprijină Kievul în această poziţie, transmite Agerpres.
09:50
Începe weekend-ul cu buna dispoziție! Vino cu familia să vezi un spectacol cu artiști de circ - clovni, jongleri, animatori pe picioroange, dresori de animale și roboți adevărați. Un show din inimă, pentru mici și mari!
08:50
În anul 2021 lungimea totală a apeductelor şi rețelelor publice de distribuţie a apei s-a extins cu 39,7 kilometri în mediul urban și 517,6 kilometri în mediul rural. Din lungimea totală, 16,1 mii km aparțin sistemelor date în exploatare, iar 0,3 mii km – sistemelor care nu sunt date în exploatare, dar deservesc populația. Astfel, acces la sistemele publice de alimentare cu apă au avut 60% din localităţile ţării, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică.
08:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă vineri, 27 mai, începând cu ora 10.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, se arată în comunicatul emis de Președinție. Pe ordinea de zi figurează subiectele despre creșterea prețurilor.
Mai mult de 2 zile în urmă
07:20
Cetățenii Republicii Moldova consideră că medicina, poliția și justiția sunt cele mai corupte domenii din țară. Datele se conțin într-un sondaj realizat de IDIS Viitorul în perioada 5-14 mai. Chestionarele au fost completate de 1.165 de persoane, iar marja de eroare a sondajului este de sub 3%.
26 mai 2022
23:30
În 2021, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a înregistrat 310 plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare și 2 autosesizări din partea membrilor Consiliului. Datele se conțin în raportul privind situația în domeniul prevenirii și combaterii discriminării, prezentat în Parlament de către președintele Consiliului, Ian Feldman.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.