Agora.md

Acum 10 minute
14:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat pe omologul său, președintele rus, Vladimir Putin cu ocazia sărbătorii naționale a Federației Ruse. În mesajul oficial se menționează că această zi este o ocazie bună pentru a confirma disponibilitatea țării noastre de a continua dialogul constructiv și deschis cu Federația Rusă.
Acum 2 ore
13:30
Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a organizat un meci de oină cu ocazia Zilei Europei. Evenimentul are loc sub motto-ul acestei zile din anul 2021 „Solidaritate pentru sănătate și împreună pentru un viitor mai bun”.
Acum 4 ore
12:30
După ce AGORA a scris că fostul premier Ion Chicu s-a ales cu o mașină nouă la scurt timp de la părăsirea funcției de prim-ministru, politicianul a venit cu o reacție în acest sens. Mai exact, acesta susține că achiziționarea unei mașini de 22.000 de euro ar fi un lucru normal, din moment ce obișnuiește să-și schimbe automobilul odată la 5 – 6 ani.
11:30
Se împlinesc 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Bucovina de Nord. Aceste operațiuni s-au desfășurat în perioada 12 – 13 iunie 1941, la aproape un an de la ocuparea acestor regiuni. Scopul acestora a fost deznaționalizarea teritoriului pentru a consolida bazele puterii regimului în regiune. În acele zile, peste 30.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească propriile case și gospodării.
Acum 6 ore
10:30
În ultimele 24 de ore, peste 28.000 de persoane au trecut frontiera de stat, dintre care 14.417 au intrat în țară. Cele mai aglomerate puncte de trecere au fost cel de la Leușeni și de la Aeroportul Internațional Chișinău.
09:30
Guvernul condus de Viktor Orban a propus un proiect de lege prin care se dorește interzicerea promovării homosexualității în școli. Unii analiști au comparat inițiativa cu legea „împotriva propagandei homosexuale” din 2013, din Rusia, scrie Digi24.
Acum 8 ore
08:30
Președintele rus, Vladimir Putin susține că aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o „linie roșie”. Unii experți sunt de părere că acest mesaj ar fi adresat nu Kievului, ci președintelui american Joe Biden, cu care liderul rus se va întâlni săptămâna viitoare la Geneva, notează Agerpres.
07:30
Aplicația Facebook Messenger primește noi funcții importante care vor oferi mai multe opțiuni pentru comunicare. Una dintre acestea va include și efectuarea de plăți prin intermediul acesteia, notează go4it.ro
Acum 24 ore
23:00
10.643 de doze de vaccine au fost administrate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova. 3.427 persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 7.216 persoane au fost imunizate cu a doua doză, anunță Ministerul Sănătății într-o notă informativă.
22:30
A fost amânată pentru sâmbătă ședința Curții de Apel Chișinău unde se vor examina contestațiile depuse de către partidele politice împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de vot deschise în afara țării. Ședința a fost amânată după circa zece ore de examinare, transmite TV8.
21:50
Cu un Nissan Qashqai, fabricat în 2021, s-a ales Ion Chicu de curând. Automobilul ar fi fost cumpărat anul acesta cu peste 469.000 de lei, ceea ce ar însemna în jur de 22.000 de euro. Nu se știe dacă mașina a fost luată în leasing sau achitată cash. Cert e că fostul prim-ministru, pus în funcție de socialiști și democrați, are două credite contractate încă din 2020, în valoare totală de 740.000 de lei (aproximativ 34.000 de euro).
20:30
Motanul rus Ahile, care face pronosticuri la actualul Campionat European de Fotbal - Euro 2020, ale cărui meciuri se vor desfăşura şi la Sankt Petersburg, a prognozat victoria Italiei asupra Turciei din partida de deschidere de vineri seară de la Roma.
19:30
Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a depus o cerere prealabilă în adresa Președinției Republicii Moldova. Asta după ce, anterior, președintele Maia Sandu a anunțat că a emis decretul prin care a anulat actul prin care Clima a fost numit în funcție. Atunci, președintele Curții de Apel Chișinău a anunțat că va contesta decretul în instanță.
19:20
Stă cu ochii pe autoritățile municipale, privește interviuri și scrie despre proiectele desfășurate în oraș, despre cât de bine, sau nu prea, își fac acestea lucrul. Totodată, contribuie și la organizarea Festivalului Internațional de Școli de Film și Teatru ClassFest, iar în timpul liber se delectează cu filme, cărți sau spectacole de teatru. Este vorba despre Cristina Sîrbu, una dintre primii cititori AGORA, care a ales să ne susțină prin intermediul abonamentelor. Este de părere că finanțarea suplimentară permite să se facă investiții mai mari în jurnalist și în produs.
18:30
Liderii G7 se vor angaja să distribuie un miliard de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 în țările sărace în timpul summitul-ui care are loc în Cornwall, Marea Britanie, a anunțat Regatul Unit, care deține președinția rotativă a grupului, informează rfi.fr. Obiectivul este de a pune capăt pandemiei până în 2022.
18:20
Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a depus o cerere prealabilă în adresa Președinției Republicii Moldova. Asta după ce, anterior, președintele Maia Sandu a anunțat că a emis decretul prin care a anulat actul prin care Clima a fost numit în funcție. Atunci, președintele Curții de Apel Chișinău a anunțat că va contesta decretul în instanță.
18:10
Lanțul de restaurante McDonald’s în Republica Moldova, continuă investițiile în dezvoltarea rețelei. Cu sprijinul autorităților locale, deschiderea este preconizată pentru anul 2022. Noul restaurant tip Drive-Thru va fi primul restaurant McDonald’s la Buiucani a cărui investiție este estimată la peste 2.5 milioane de Euro. Construirea acestui restaurant va fi efectuata cu respectarea celor mai înalte tehnologii în construcție și siguranță, iar designul este executat de către cele mai renumite studiouri europene de design. Acest restaurant va integra cele mai noi tehnologii McDonald’s și va crea peste 120 de locuri de muncă noi.
18:10
Un tânăr de 20 de ani din Măgdăcești a decedat, după ce i s-ar fi făcut rău în timpul examenului de Bacalaureat. O ambulanță a fost chemată în dimineața zilei de 8 iunie la centrul de Bacalaureat, unde tânărul susținea examenul. Trei zile mai târziu, băiatul a decedat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.
17:50
Alte 54 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, trei sunt de import, din Rusia. Au fost efectuate 5.768 de teste, dintre care 1.084 de teste rapide.
17:50
Un tânăr de 20 de ani a decedat, după ce i s-ar fi făcut rău în timpul examenului de Bacalaureat. O ambulanță a fost chemată în dimineața zilei de 8 iunie la centrul de Bacalaureat, unde tânărul susținea examenul. Trei zile mai târziu, băiatul a fi decedat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.
17:40
Franța a clasat Republica Moldova în zona portocalie, iar cetățenii vaccinați pot călători în această țară, anunță ambasada Republicii Moldova la Paris.
16:50
După mai bine de un an de amânări, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în dosarul „Gemeni”. Magistrații au decis încetarea procedurii de revizuire la cererea de revizuire a Agentului Guvernamental al R. Moldova și au respins cererile de revizuire ale reclamanților. Mai exact, statul este obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2,12 milioane de euro din bugetul de stat, transmite ZDG, citând agent.gov.md
16:30
Pe 12 și 13 iunie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” va continua maratonul imunizării. Astfel, sunt așteptate persoanele care au primit prima doză de vaccin Pfizer şi Sinopharm pe data de 21-23 mai, pentru administrarea celei de-a doua doze.
16:20
Trei partide și un candidat independent au depus actele astăzi, 11 iunie, la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare în campanie. Printre ele, Partidul Alternative și Șanse, formațiune politică care, apropo, de curând, și-a schimbat denumirea, după ce până acum o lună se numea Partidul Politic Noua Opțiune Istorică.
16:10
Tenorul italian Andrea Bocelli va cânta vineri la ceremonia de deschidere a Campionatului European de Fotbal - EURO 2020 pe Stadio Olimpico din Roma, înainte de partida inaugurală dintre Italia şi Turcia care va începe la 21:00 ora locală, transmite agerpres.
15:50
După mai bine de un an de amânări, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct final în dosarul „Gemeni”. Magistrații au decis încetarea procedurii de revizuire la cererea de revizuire a Agentului Guvernamental al R. Moldova și au respins cererile de revizuire ale reclamanților. Mai exact, statul este obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2,12 milioane de euro din bugetul de stat, transmite ZDG, citând agent.gov.md
15:10
Singurul punct de trecere a frontierei care până acum a rămas nefuncțional din cauza pandemiei, Lipcani-Rădăuți Prut, redeschide traficului transfrontalier începând cu sâmbătă, 12 iunie 2021, ora 08:00. Potrivit poliției de frontieră, va fi restabilit atât traficul pentru persoane, cât și cel pentru transportul de marfă.
Ieri
14:30
32 de locuințe sociale, destinatefamiliilor cu mulți copii, tinerilor funcționari publici şi persoanelor cu dizabilități,au fost date în exploatare în Cahul. Blocul cu patru etaje a fost construit cu suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Valoarea proiectului este de 920 mii de euro.
14:10
Încă o forță politică a decis să se înregistreze pentru cursa electorală la alegerile parlamentare din 11 iulie. Mai exact, Partidul Schimbării a depus actele la Comisia Electorală Centrală în ultima zi de înregistrare.
13:50
990 de absolvenți ai Universității de Stat din Moldova „Nicolae Testemițeanu” au depus la 11 iunie jurământul medicului și farmacistului. Dintre cei care au susținut cu succes examenele finale, mai mult de jumătate sunt cetățeni ai R. Moldova, iar ceilalți sunt cetățeni ai 21 de țări.
13:40
Moldavian Airlines SRL, cea care a fost prima companie aeriană privată din Republica Moldova, se lichidează, potrivit unui anunţ publicat de administraţie, informează mold-street.com. Administrația companiei nu oferă detalii privind motivele acestei măsuri, însă potrivit mold-street.com, de mai mulţi ani Moldavian Airlines s-ar confrunta cu probleme financiare.
13:30
Cimitirul cailor, platanul de trei sute de ani, pinii seculari aranjați în forma unui ceas natural, stejarul lui Gagarin, conacul boierului Dino Russo, izvorul lui Pușkin - toate acestea nu sunt doar niște titluri de povești, sunt locuri care mustesc de legende, unde poți cunoaște istoria așa cum a fost ea, pe alocuri fascinantă, pe alocuri mai tristă. AGORA împreună cu Teleportravel te invită să parcurgi cel mai dulce itinerar, spre Călărași. Acest traseu presupune o călătorie care va dura în jur de șase ore, timp în care vei parcurge 67 de km.
13:20
„Conexiunea este o scânteie care dă sens vieții noastre și ne determină să căutăm pe alții ce simt la fel ca noi.” Fapt subliniat și în perioada pandemiei. Lumea înconjurătoare se digitalizează tot mai rapid, iar necesitatea de a interacționa și de a lucra eficient de la distanță devine tot mai simțită. Vizualizarea este punctul de legătură. Iată de ce, BEST Chișinău, organizație creată de către studenți pentru studenți, desfășoară în această vară un curs pe tema - Realitate Mixată.
13:10
Partidul Șor se lansează în campania electorală la 11 iulie. Programul forței politice a fost prezentat de liderul Ilan Șor. Acesta promite fabrici și întreprinderi în toată țara, pensii mai mari, medicamente și învățământ gratuit și drumuri reparate, în caz că partidul ocupă locuri în Parlament după scrutin. Șor se vede iar premier și spune că va fi cel mai bun din istoria țării.
13:10
Partidul Puterea Oamenilor s-a lansat în campania electorală, în format online. Membrii formațiunii spun că pentru ei educația, sănătatea și justiția sunt prioritățile principale. Reprezentanții PPO declară că este nevoie de o reformă profundă a sistemului de educație și sănătate, întrucât în opinia lor, aceste două domenii ar fi fost neglijate constant în ultimii 30 de ani.
13:00
Un bărbat din nordul țării a fost condamnat la închisoare pe viață pentru viol, acțiuni violente cu caracter sexual și hărțuire sexuală. Potrivit procurorilor, timp de doi ani acesta și-a abuzat și hărțuit sexual fiicele minore.
12:50
Partidul Șor se lansează în campania electorală la 11 iulie. Programul forței politice a fost prezentat de liderul Ilan Șor. Acesta promite fabrici și întreprinderi în toată țara, pensii mai mari, medicamente și învățământ gratuit și drumuri reparate, în caz că partidul ocupă locuri în Parlament după scrutin.
12:50
Un bărbat din nordul țării a fost condamnat la închisoare pe viață pentru viol, acțiuni violente cu caracter sexual și hărțuire sexuală. Potrivit procurorilor, timp de doi ani acesta și-a abuzat și hărțuit sexual fiicele minore.
12:10
Ședința de judecată de la Curtea de Apel, pe cazul numărului de secții de votare în diasporă, continuă la 11 iunie cu examinarea cererii de recuzarea a întregului complet de judecători. Magistrații au respins solicitarea avocaților, iar ședința va fi examinată în aceeași componență, scrie tv8.md.
12:10
990 de absolvenți ai Universității de Stat din Moldova „Nicolae Testemițeanu” au depus la 11 iunie jurământul medicului și farmacistului. Dintre cei care au susținut cu succes examenele finale, mai mult de jumătate sunt cetățeni ai R. Moldova, iar ceilalți sunt cetățeni ai 21 de țări.
12:00
România oferă Republicii Moldova alte 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca, a anunțat Departamentul pentru Situații de Urgență din țara vecină. Dozele vor fi livrate în țară cu două mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.
11:50
O campanie „de imunizare” împotriva falsurilor. Asta își propun membrii Pro Moldova, cei care au decis să nu participe la scrutinul parlamentar, dar care pornesc o campanie de colectare de semnături. Totul pentru o inițiativă legislativă care ce ar prevede o nouă cale de dizolvare a Legislativului.
11:30
În centrul Chișinăului va fi disponibilă o nouă parcare publică, a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban. Acesta susține că este vorba despre teritoriul amplasat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 3, intersecție cu str. Ismail, care anterior era exploatat de un agent economic.
11:20
Traficul rutier pe strada Ion Creangă, tronsonul cuprins între str. Alba Iulia și bd. Ștefan cel Mare, va fi suspendat total în perioada 12.06.2021 – 13.06.2021. Anunțul a fost făcut de Primăria Capitalei, care a precizat că decizia a fost luată în legătură cu lucrările de reparație capitală a străzii Ion Creangă.
10:30
Ploile abundente, însoțite pe alocuri de grindină, au cauzat pagube în gospodăriile și pe terenurile agricole ale localnicilor din mai multe raioane ale țării. Zeci de ha de livadă de măr, păr și prun au fost distruse, spun salvatorii IGSU. Comisiile pentru situații excepționale evaluiază prejudiciile.
09:50
Autoritățile municipale au emis o nouă notă informativă prin care au anunțat cum vor funcționa și unde se vor afla cele două centre mobile de vaccinare. Astfel, astăzi, 11 iunie, cele două puncte de vaccinare mobile, troleibuzul și autobuzul, se vor afla în sectorul Buiucani al capitalei și în orașul Vatra.
09:40
La data de 11 iunie este ultima zi în care candidații se pot înregistra la Comisia Electorală Centrală ca să obțină undă verde pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Până acum, la comisie au mers 19 candidați, dintre care 17 pot să demareze campania electorală.
09:20
Președintele Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil susține că decizia de a deschide 146 de secții de vot peste hotare, a fost luată în urma calculelor financiare făcute. Oficialul a precizat că, deocamdată în bugetul instituției electorale au fost transferate doar 70 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În Profunzime.
09:10
Un purtător de cuvânt al FMI a avertizat joi despre riscurile utilizării Bitcoinului pentru tranzacţiile de zi cu zi, după ce El Salvador, care se află în negocieri pentru un împrumut de urgenţă de la creditor, a aprobat utilizarea criptomonedei, relatează mediafax.ro cu referire la France24.
09:10
„Omul care merge după soare e luminos e cald e cel mai bun” - spun cei de la YardSale. Ei ne îndeamnă să ieșim la pe 20 iunie! Noua ediția a evenimentului din acest sezon se va ține la Moldova Film, iar organizatorii promit că că tot ceea ce e cel mai fain vara asta se întâmplă la YardSale!
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.