Agora.md

Acum 6 ore
22:20
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a publicat pe 22 ianuarie lista actualizată a alertelor de călătorie pentru mai multe state (conform situației la zi). Unele țări mențin Republica Moldova în zona roșie de risc și impun autoizolarea timp de 14 zile pentru moldoveni. Alte țări însă au relaxat restricțiile.
Acum 8 ore
21:20
La ședința Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea Republicii Moldova, 11 candidați au fost admiși la proba interviului. Printre aceștia, se numără mai multe persoane cunoscute deja în spațiul public. În cadrul ședinței au fost examinate întrunirea condițiilor de eligibilitate a 13 candidați.
20:20
Ședința de judecată în dosarul Șor, pornit pentru escrocherie și spălare de bani, care urma să aibă loc vineri, 22 ianuarie, la Curtea de Apel Cahul, a fost amânată din nou. Unul dintre avocații lui Șor au spus pentru jurnaliștii AGORA că ar fi fost examinate unele demersuri a procuraturii și avocaților, însă cu mai multe detalii apărătorii politicianului ar urma să vină săptămâna viitoare.
19:50
Un bărbat s-a aruncat de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău și a decedat. Informația a fost confirmată de presă alInspectoratul General al Poliției (IGP), Mariana Bețivu.
Acum 12 ore
18:50
Republica Moldova este obligată să achite suma de 7.500 de euro sub formă de prejudiciu material și moral și suma de 1.500 de euro pentru cheltuielile de reprezentare în fața CtEDO, unei minore în urma investigării ineficiente a unui caz de viol în Bender.
17:50
Comisia Europeană va cere explicaţii de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea vaccinurilor COVID-19 pentru ţările membre ale Uniunii Europene, a anunțat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
17:50
Aproape 26 de milioane de lei. Este suma totală oferită de mai mulți agenți economici pentru dreptul de amplasare a 11 gherete în capitală, în urma celei de-a treia licitație în acest sens. Primăria Chișinău urmează să încheie contractele cu comercianții câștigători, iar aceștia vor avea dreptul de comercializare în locurile respective pe un termen de cinci ani.
17:10
Până în prezent, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale nu a primit nicio solicitare pentru înregistrarea unui vaccin împotriva COVID-19 în R. Moldova. La fel, instituția dă asigurări că va evalua toate vaccinurile anti-coronavirus care vor fi expediate către autorizare. Cel puțin asta au menționat reprezentanții agenției printr-o scrisoare oficială către AGORA.
17:00
Laboratoarele din țară anunță 514 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. La fel, în această perioadă, 17 oameni au murit din cauza complicațiilor provocate de virus.
16:50
Franţa a anunţat că va impune călătorilor care vin din alte ţări europene noi măsuri împotriva COVID-19. Aceștia vor fi obligați să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Regula este valabilă începând de duminică, 24 ianuarie.
16:40
Fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Octavian Nicolaescu, a fost repus în funcție prin hotărârea instanței de judecată, sediul Râșcani. Asta după ce a fost demis la data de 15 octombrie 2019, întrucât a fost vizat într-o anchetă de serviciu.De altfel, ieri, agenția IPN făcea referire la un comunicat al instituției prin care se anunța că cercuri obscure încearcă să îl restabilească în funcție pe Nicolaescu. Se pare că anunțul publicat a fost șters de pe pagina oficială a AAC.
16:20
O fată de zece ani, din Palermo( Sicilia, în sudul Italiei), a murit prin asfixie în baia din casa familiei sale, după ce a participat la o provocare numită „jocul cu eşarfa” pe TikTok. Copila şi-a legat o curea în jurul gâtului cu scopul de rămâne fără răsuflare cât mai mult timp, în timp ce se filma cu telefonul mobil, transmite Agerpres.
16:00
Un echipaj aero-medical SMURD a efectuat vineri, 22 ianuarie, o intervenție pentru a prelua de la Chişinău un medicament pentru o pacientă din România. Femeia a avut nevoie de un ser antibotulinic. Avionul a aterizat pe teritoriului Aeroportului Internațional Chișinău.
15:50
Plăcerea de a face cumpărături crește înzecit, atunci când primești înapoi o parte din suma de bani cheltuită. De aceasta se pot convinge clienții Moldova Agroindbank, care au ales unul dintre cardurile colecțieiGAMA - primele carduri cu cashback din Moldova.
15:40
Franţa a anunţat că va impune călătorilor care vin din alte ţări europene noi măsuri împotriva COVID-19. Aceștia vor fi obligați să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Regula este valabilă începând de duminică, 24 ianuarie.
14:50
Deși liderul PSRM, Igor Dodon, declară că Federația Rusă a expediat pachetul de documente pentru înregistrarea vaccinului Sputnik V în R. Moldova, deocamdată este neclar unde au ajusn acestea și cui i-au fost adresate. Contactați de AGORA, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au spus că acest lucru nu ține de competența ministerului. Anterior, autoritățile spuneau că în țara noastră vor ajunge doar vaccinurile agreate pe platforma COVAX și omologate de Organizația Mondială a Sănătății. Declarațiile lui Igor Dodon au fost făcute astăzi în cadrul vlogului său intitulat „Președintele Igor Dodon răspunde”.
Acum 24 ore
13:40
Ultimul recensământului din 2014 arată că în 118 sate din R. Moldova trăiesc mai puţin de 100 de persoane. Unele localități rămân doar pe hartă, iar altele, pentru a supraviețui, se alipesc în comune. Totul din cauza migrației și a nivelului scăzut de viață. Oamenii aleg să-și închege un trai în satele cu drumuri reparate, acces la apă și canalizare, străzi iluminate și școli reparate. Sunt condiții vitale pentru care autoritățile publice locale găsesc cu greu surse financiare. Deseori, speră la un grant, iar cei mai optimiști accesează credite. O soluție pentru finanțarea proiectelor de infrastructură poate fi emiterea obligațiunilor municipale. Instrumentul este nou pentru Republica Moldova, însă este utilizat pe larg și cu succes în țările lumii.
13:20
PSRM e gata să susțină candidatul propus de președinta Maia Sandu pentru funcția de premier al țării dacă va veni cu un program bun pentru țară. Cel puțin asta a declarat liderul Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”, iar asta în condițiile în care la data de 18 ianuarie curent, după ședința Comitetului Executiv al PSRM, Dodon a spus ferm că cel mai probabil fracțiunea nu va vota candidatul propus de Maia Sandu.
12:30
Deși liderul PSRM, Igor Dodon, declară că Federația Rusă a expediat pachetul de documente pentru înregistrarea vaccinului Sputnik V în R. Moldova, reprezentanții Ministerului Sănătății, contactați de AGORA, spun că nu au primit nicio solicitare în acest sens, iar în prezent, se lucrează doar cu platforma COVAX. Declarațiile lui Igor Dodon au fost făcute astăzi în cadrul vlogului său intitulat „Președintele Igor Dodon răspunde”.
12:30
Joe Biden a anunțat noi reguli pentru toate persoanele care ajung în SUA cu avionul. Potrivit preşedintelui american, orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, scrie AFP. Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.
12:10
PD a înregistrat un proiect de lege în Parlament care ar restricționa controalele ANI față de activitatea primarilor, directorilor de școli, grădinițe și altor subiecți. În schimb, solicită intensificarea verificărilor în privința judecătorilor, procurorilor și cei care fac parte din viața politică sau conducerea țării. În replică, ANI roagă actorii politici să nu să se implice în activitatea sa și dă asigurări că toate deciziile sunt luate în mod independent.
11:50
20 de tone de mere din Moldova, interzise pentru import în Federația Rusă. Potrivit unui anunț oficial făcut pe site-ul Rosselhoznadzor, la data de 21 ianuarie curent, la postul vamal Krupeț, încărcătura nu a trecut controlul fitosanitar. În lotul de fructe, care cântărea 20,2 tone, a fost depistat un dăunător de carantină.
11:30
Circulația rutieră din jurul clădirilor Parlamentului și Președinției va fi redeschisă. Anunțul a fost făcut de Secretarul general al Președinției Andrei Spînu. Anterior, circulația pe respectivele porțiuni de stradă era interzisă. Decizia vine după ce președinția a solicitat SPPS să ia măsuri în acest sens.
11:20
Deși liderul PSRM, Igor Dodon, declară că Federația Rusă a expediat pachetul de documente pentru înregistrarea vaccinului Sputnik V în R. Moldova, reprezentanții Ministerului Sănătății, contactați de AGORA, spun că nu au primit nicio solicitare în acest sens, iar în prezent, se lucrează doar cu platforma COVAX. Declarațiile lui Igor Dodon au fost făcute astăzi în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.
11:20
Republica Moldova va primi un grant în valoare de 10 milioane euro pentru extinderea serviciilor de alimentare cu apă în zonele rurale. Ministerul Finanțelor, în numele Guvernului Republicii Moldova și Banca de Dezvoltare a Germaniei, în numele Guvernul Republicii Federale Germania, au semnat Acordul suplimentar de finanțare și Acordul de grant pentru finanțarea proiectului „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare, Moldova Centru, faza 2”, în valoare totală de 10 milioane euro.
10:50
Decizia CC privind neconstituționalitatea Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM va avea mari consecințe. La fel, în multe din raioanele țării ar putea fi organizate proteste începând cu săptămâna viitoare, după care sunt așteptate proteste la Chișinău. Declarația aparține liderului PSRM, Igor Dodon.
10:40
Decizia CC privind neconstituționalitatea Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM va avea mari consecințe. La fel, în multe din raioanele țării ar putea fi organizate proteste începând cu săptămâna viitoare, după care sunt așteptate proteste la Chișinău. Declarația aparține liderului PSRM, Igor Dodon.
10:20
Susține jurnalismul local, iar statul îți întoarce o parte din banii cheltuiți pentru abonamente. Este viziunea și acțiunea implementată de Departamentul Finanțe din Canada care a introdus un credit de 15%, cu un pachet de până la 75 dolari anual, pentru cei care se abonează la una sau mai multe surse de jurnalism canadian.
09:30
O cățelușă a așteptat zile întregi în fața unui spital din Turcia pentru a se întâlni cu stăpânul ei bolnav care urma să fie externat, scrie The Guardian. Și chiar dacă fiica bărbatului o aducea în fiecare zi acasă, patrupeda revenea în fața ușii spitalului cu speranța să își revadă cel mai bun prieten.
09:10
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi și-a exprimat punctul de vedere cu privire la tergiversarea dosarului liderului Partidului Șor, Ilan Șor. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Nagacevschi a declarat că aceată tergiversare continuă este absolut inadmisibilă. Totuși, oficialul spune că ministrul Justiției nu poate să dea indicații sistemului judecătoresc cu privire la cum ar trebui să acționeze pe un dosar sau altul.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.