Agora.md

Acum 5 minute
14:10
Strada 31 august 1989 urmează să fie transformată într-un „Coridor Verde”. Conceptul inițial a fost propus în anul 2020, însă a fost criticat pentru că favoriza deplasarea cu automobilul, în detrimentul utilizatorilor de transport alternativ. Ulterior, proiectul a fost modificat și prezentat iarăși publicului în luna iulie 2021. Noua schiță pune mai mare accent pe comoditatea celor care utilizează bicicletele, trotinetele și alte mijloace de transport alternativ, prin crearea a două benzi de circulație: o pistă în două sensuri pentru bicicliști/ste și alți orășeni care se deplasează cu transport alternativ și cealaltă dedicată autovehiculelor. Totuși, deși autoritățile vorbesc de „Coridor Verde”, acestea planifică să defrișeze 46 de arbori. Deși în proiectul prezentat în 2020 se menționa despre plantarea a 130 de arbori noi, acest lucru nu este prevăzut în ultimul document publicat.
Acum o oră
13:30
Permise de conducere din Republica Moldova și Turcia ar putea fi recunoscute reciproc. Subiectul privind accelerarea negocierilor în acest scop între autoritățile celor două state a fost discutat de vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu și omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğl, la Adunarea Generală a ONU.
13:20
Vaccinarea! Pentru persoanele care au anumite frici de efectele adverse ale vaccinării împotriva Covid-19, sunt recomandate câteva analize de laborator care arată starea de sănătate a persoanei înainte de imunizare. Pentru cei care deja s-au vaccinat, testul la Anticorpi neutralizanți anti-SARS-COV-2 IgG (anti-spike) va arăta în ce măsură sunt protejați de virusul care face ravagii în întreaga lume. Detalii în interviul cu medicul de laborator, directorul departamentului Calitate din cadrul Clinica Sante, Valentina Vlas. Interviu interesant pentru persoanele care cred în existența Coronavirusului.
Acum 2 ore
13:10
Un accident grav a avut loc într-o intersecție din Tiraspol, după ce un șofer care se deplasa regulamentar nu a reușit să evite impactul cu o ambulanță care a trecut pe roșu, având sirena și girofarul pornite. Conducătorul automobilului, susține că de vină ar fi șoferul ambulanței care nu a redus viteza pentru a se asigura, înainte de traversare.
12:50
Deputata PAS Doina Gherman respinge afirmațiile socialistului Vasile Bolea, care a acuzat-o că ar fi în relații de rudenie cu unii dintre candidații la funcția de Avocat al Poporului. Aceasta susține că socialistul ar fi trebuit să cunoască care sunt criteriile de selectare a Ombudsmanului.
12:40
Râul de lavă care a apărut după erupția vulcanului din La Palma continuă să avanseze cu 300 de metri pe oră către ocean și distruge tot ce îi stă în cale. Când va ajunge la Atlantic, experții spun că va provoca explozii și degajări mari de fum și abur, scrie Digi24.
12:30
Primul asistent al lui președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski, Serghe Șefir a fost atacat într-o suburbie a capitalei ucrainene, Kiev. Incidentul în momentul în care acesta se deplasa cu mașina, în dimineața zilei de miercuri, 22 septembrie, în jurul orei 10:00, scrie presa locală.
Acum 4 ore
12:00
Concursul pentru ocuparea funcției de Avocat al Poporului este pus sub semnul întrebării de către deputații BCS, care se îndoiesc de corectitudinea rezultatelor acestuia. În cadrul unui briefing de presă, desfășurat în momentul în care avea loc proba interviului cu candidații admiși, socialiștii au declarat că PAS ar fi mimat acest concurs și ar favoriza un anumit pretendent.
12:00
În ultimele 24 de ore, agenții de patrulare au înlăturat de la volan zece șoferi în stare de ebrietate. Șase dintre ei conduceau în stare de ebrietate avansată, iar unul a refuzat să treacă testarea alcoolscopică.
11:40
Negocierea unui împrumut este întotdeauna o etapă delicată, care trebuie parcursă cu cea mai mare meticulozitate pentru a vă mări șansele de a obține un împrumut. Dar care sunt întrebările corecte pe care trebuie să le puneți atunci când luați un credit, astfel încât să nu aveți parte de surprize mai târziu? Despre aceasta aflăm de la Veaceslav Luchianenco, director al companiei de creditare auto Mogo și expert în domeniul împrumuturilor bancare și nebancare.
11:40
Toamna aceasta îți aduce posibilitatea de a deveni parte a familiei BEST! Chiar din primele zile, vei simți din plin spiritul cald și armonios al acestei organizații. Să te dezvolți împreună cu alți studenți, să acumulezi experiență, să-ți faci noi prieteni și să participi la proiecte și activități internaționale – toate astea sunt despre BEST.
11:10
Producția de vin a Europei va fi mai mică în 2021, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile dar și a bolilor care au afectat culturile de viță de vie. Cu toate acestea însă, calitatea strugurilor va fi mai bună, susțin organizațiile Copa & Cogeca, scrie Agerpres.
11:00
Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, i-a adresat omologului portughezAugusto Santos Silva rugămintea de a examina recunoașterea certificatelor de vaccinare emise de către autoritățileRepublicii Moldova. Aceasta ar putea asigura călătorii fără restricții în Portugalia.
10:50
Kaufland Moldova continuă eforturile de susținere a autorităților în lupta cu pandemia. În parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, Kaufland lansează o nouă inițiativă de promovare a imunizării împotriva COVID-19. Campania de vaccinare - „Un gest mic cu impact mare” se va desfășura timp de două weekenduri, în parcările magazinelor Kaufland din Chișinău.
10:40
Un bărbat în vârstă de 63 de ani s-a înecat în timp ce se afla la pescuit. Tragedia s-a produs marți, 21 septembrie, la un iaz din satul Negrea din raionul Hîncești.
10:20
O uscătorie de floarea soarelui din raionul Edineț, localitatea Bleșteni, risca să fie cuprinsă de flăcări, după ce semințele din rezervorul unui alevator au început să mocnească. La fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori.
Acum 6 ore
09:30
Construcția primului depozit regional de gestionare a deșeurilor solide ar putea începe la opt ani de la aprobarea unei strategii naționale în acest sens. Mai exact, lucrările la acest depozit ar urma să înceapă în 2022, scrie mold-street.com.
09:30
Situația din capitală în domeniul circulației, cursele ilegale și siguranței rutiere a fost discutată în cadrul unei ședințe de lucru dintre din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Primăriei municipiului Chișinău. În urma discuțiilor au fost evidențiate principalele cauze care creează impedimente în traficul rutier, în special la sensurile giratorii și la trecerile de pietoni.
09:20
YARDSALE „Brave New World” a pus pe calendarele tuturor data următorului eveniment - 3 octombrie. Adresa este pe cât de necunoscută, pe atât de știută pentru unii dintre noi - Toma Ciorba, 38 (ex. Aroma). Accesul la eveniment va fi 80 mdl. Deci, sunteți gata? Echipa YardSale e plină de entuziasm și vă așteaptă într-un sezon nou, într-un loc nou, anotimp nou, format nou, prieteni și vibrații noi!
08:50
Primăria municipiului Chişinău informează că pe data de 2 septembrie, în intervalul orelor 10:00-18:00, cele două puncte mobile de vaccinare, un troleibuz şi un autobuz, se vor afla în sectorul Ciocana şi comuna Trușeni.
08:30
Numărul de birocrați din Republica Moldova a crescut cu 3,5 mii persoane, de la 51,2 mii în 2011, la 54,8 mii în prezent. Astfel, dacă în 2011 la o mie de locuitori reveneau 17,6 birocrați, atunci în prezent acest indicator a crescut cu peste 20%, înregistrând deja 21,4 birocrați la o mie de locuitori. Calculele au fost făcute de economistul Veaceslav Ioniță.
Acum 8 ore
08:00
Aproximativ o treime din populația de urși koala din Australia a dispărut în ultimii trei ani, mamiferele confruntându-se cu secete, incendii violente de vegetație și proiecte de construcții care le-au distrus habitatul, arată datele Australian Koala Foundation, scrie Digi24.
07:20
Numărul total al utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin rețele 4G a crescut, având o pondere de peste 70% din totalul utilizatorilor serviciilor de Internet mobil în bandă largă, arată datele datelor statistice. Comparativ cu sfârșitul anului 2020, acesta a crescut cu 11%, alcătuind 1,8 milioane.
Acum 24 ore
22:30
În prima zi a sesiunii Adunării Generale a ONU, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Președintele Confederației Elvețiene, Guy Parmelin. Potrivit Președenției, oficialii au convenit asupra sporirii relațiilor comercial-economice moldo-elvețiene. Totodată, s-a discutat despre intensificarea negocierilor privind acordul de liber schimb cu țările EFTA.
21:40
Pe agenda Parlamentului a fost repusă o inițiativă legislativă înaintată de Maiei Sandu, care ar permite reducerea tarifelor la gazele naturale prin eliminarea unor cheltuieli nejustificate în sumă de 150 de milioane de lei pe an. Anterior conducerea Moldovagaz a avertizat că o eventuală aprobare ar putea afecta planurile de investiţii ale companiei şi subsiidiarelor sale, şi nu va duce la o reducere a tarifelor, scrie Mold-Street.com.
20:50
Consilierul municipal al fracțiunii PAS, Roman Cojuhari a fost numit în funcția de director interimar al Întreprinderii de Stat „Poșsta Moldovei”. „Mă simt onorat de încrederea acordată pentru ocuparea acestui post important la o instituție legendară care de-a lungul timpului aduce corespondența în casele oamenilor” a scris Cojuhari pe pagina sa de facebook.
20:20
Mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene inspiră zilnic un nivel inacceptabil de ridicat de poluanţi atmosferici, potrivit noilor date publicate marţi de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), relatează dpa, citat de Agerpres.ro.
19:10
În discursul său, susținut la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale ONU, Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a referit la Republica Moldova.
18:50
În țara noastră au fost confirmate alte 1.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Dintre ele, 29 sunt asociate cu contact în afara țării: patru cu Germania, câte trei cu Israel, România, Turcia, câte două cu Bulgaria, Rusia, Marea Britanie, Ucraina, și câte unul cu Belgia, Cehia, Danemarca, Egipt, Elveția, Italia, Irlanda și SUA. În total s-au efectuat 9.859 , dintre care 6.503 teste Rapid -Antigen. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 283.950.
18:30
După e procurorul general Alexandr Stoianoglo a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind Legea procuratorii votată de Parlament, azi, 21 septembrie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea și Vladimir Voronin s-au adresat la Înalta Curte.
18:00
Banii confiscați de către autoritățile britanice de la fiul fostului premier Vlad Filat, Lucra Filat, vor fi returnați Republicii Moldova. Potrivit Ministrului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, banii ar urma să fie utilizați în scopul îmbunătățirii condițiilor de trai pentru cei mai vulnerabili.
18:00
După e procurorul general Alexandr Stoianoglo a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind Legea procuratorii votată de Parlament, azi, 21 septembrie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea și Vladimir Voronin s-au adresat la Înalta Curte.
17:30
Ambasadorul Britanic Steven FISHER și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari au semnat un Memorandum de Înțelegere între Guvernul Regatului Unit și Guvernul Republicii Moldova privind restituirea fondurilor ilicite în valoare de 458.068 lire sterline, confiscate de la cetățeanului moldovean Luca Filat.
17:20
Accesul la informațiile de interes public în primele luni de pandemie a fost unul deficitar, sugerează un raport publicat de Watchdogs. Printre marile lacune în strategia de comunicare a autorităților se numără informația complete despre numărul de cazuri și teste, interzicerea accesului jurnaliștilor la conferințele de presă sau promovarea insuficientă a platformelor de informare.
16:10
Partidul Acțiune și Solidaritate l-a înaintat drept candidat pe deputatul Boris Marcoci la funcția de primar al orașului Bălți. Informația a fost confirmată de parlamentarul PAS Mihai Popșoi.
15:40
Restricție mai puțin obișnuită în Olanda, unde clienții localurilor vor trebui să prezinte certificatul de vaccinare ca să meargă la toaletă. Aceștia nu vor trebui să prezinte însă acest act dacă vor savura o băutură sau vor lua masa pe terasă, scrie Digi24.
15:20
Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianolgo, va pleca în Kazahstan, unde va participa la cea de-a 31-a ședință ordinară a Consiliului Coordonator al Procurorilor Generali ai statelor-membre a Comunității Statelor Independente (CSI). Vizita acestuia va avea loc în perioada 21 – 24 septembrie 2021.
15:00
Costume naționale, obiecte din lut, instrumente muzicale vechi și multă atmosferă cu miros de tradiție. Curtea grădiniței „Regina Maria” din orașul Ialoveni s-a transformat într-o adevărată mașină a timpului. Pavilioanele în care, în mod normal, copiii cântă, dansează și se distrează, astăzi au devenit mici muzee de istorie și etnografie. Asta pentru că părinții și educatorii au făcut front comun și au decorat curtea instituției pentru a marca într-un mod distinct celebra sărbătoare „Toamna de Aur”.
15:00
Be Sweet este o patiserie, care se face remarcabilă prin gustul deosebit și produsele de calitate, create cu grijă. La producerea biscuiților, este implicată întreaga familie. Tatăl, Leonid Grigoriev este responsabil de aspectele legate de investiții și consultări. Mama, Tatiana Grigoriev, ține consultările pe tehnologie. Iar cele două fiice, Nadejda Cornețel și Iulia Grigoriev, au preluat motivația părinților săi și inspirate de idee s-au implicat atât pe partea de vânzări, cât și pe partea administrativă, resurse umane, gestionarea finanțelor, pentru ca împreună să creeze ceva deosebit pentru clienții săi.
15:00
Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în Republica Moldova este în creștere. Într-o săptămână, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 15 solicitări pe motiv de intoxicație. Specialiștii menționează faptul că numărul intoxicațiilor este net mai mare în mediul rural. Explicația provine din obiceiurile alimentare ale populației deprinsă să culeagă ciuperci din păduri și să le consume.
14:50
Mai multe amplasamente vor fi propuse la cea de-a șasea licitație pentru obținerea dreptului de a comercializa pe străzile din capitală, prin intermediul gheretelor. Licitația e planificată la 11 octombrie, informează autoritățile municipale.
14:50
Gigantul chinez în domeniul imobiliarelor, Evergrande, este pe cale să falimenteze din cauza unei crize a datoriilor. Pe fondul acestui anunț, bursele asiatice sunt în scădere, același lucru fiind valabil și pe Wall Street, scrie Digi24.
14:30
Un nou incendiu de pădure a izbucnit, luni, în stațiunea turistică balneară Nea Makri din Greci, la aproximativ 30 de kilometri de Atena. Zona a fost evacuată ca măsură de precauție, scrie Digi24.
14:20
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) salută decizia Curții Constituționale de a declara neconstituționale modificările la Legea cu privire la activitatea instituției. Reprezentanții instituției susțin că aceasta este „corectă și imparțială”.
Ieri
14:00
Raionul Cahul va beneficia de 2,77 milioane de euro grant. Scopul proiectului constă în reabilitarea și extinderea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare în raion. Această activitate va aduce rezultate tangibile directe populației, prin minimizarea riscurilor pentru sănătate, precum îmbunătățirea protecției mediului și utilizarea mai inteligentă a resurselor naturale.
14:00
Sala cu Orgă din Chișinău deschide stagiunea concertistică cu numărul 44 joi, 23 septrembrie, la 18:00, cu un concert extraordinar. Programul concertistic generos, alcătuit din creații de Antonín Dvořák, Edvard Grieg și Gabriel Fauré, vă așteaptă în sala de concerte.
13:40
Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă are interdicție de acces în regiunea transnistreană pentru o perioadă de trei ani. El susține că a aflat despre acest fapt pe 19 septembrie, pe podul dintre Rezina și Râbnița.
13:30
Peste 6,7 mii de locuințe au fost procurate de la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent. Alte patru cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,68 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,8 miliarde de lei.
13:20
Toamna e mai mult decât generoasă, iar abonamentele de membri de la AGORA devin mai dulci, mai aromate și cu gust intens. De astăzi, anunțăm un beneficiu nou disponibil pentru toți cititorii care decid să devină membri AGORA prin procurarea unui abonament de Susținător, Fan sau Ambasador: oferim cadouri din Inimă, cu produse locale, made in Moldova, în baza unui parteneriat cu From The Heart Shop.
12:40
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) susține că nu are restanțe la efectuarea plăților către instituțiile medicale contractate. Reacția vine după ce primarul Ion Ceban a anunțat că directorii spitalelor COVID-19 se plâng că finanțarea din partea CNAM este cu întârziere pentru cazurile tratate de COVID din primăvara anului 2021.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.