Agora.md

Acum o oră
18:00
Inspectoratul Național de Securitate Publică a anunțat că, în întreaga țară, se desfășoară acțiuni de prevenire a încălcărilor rutiere. Astfel, pe parcursul nopții trecute, ofițerii de patrulare au depistat încălcări a regulilor rutiere, dar și a ordinii publice.
Acum 2 ore
17:10
Insula Saint Vincent din Marea Caraibelor a fost acoperită cu cenușă în urma unei erupții vulcanice. Autoritățile i-au sfătuit pe locuitorii din zonă să nu iasă afară și să nu deschidă ferestrele. Experții avertizează că vulcanul ar putea reprezenta un pericol pentru câteva săptămâni, transmite euronews.com.
Acum 4 ore
16:10
Grădina Zoologică din capitală a avut astăzi parte de zeci de vizitatori care au profitat de vremea frumoasă de afară. Totuși, din imaginile trimise de cititorii Agora, vedem că mulți dintre ei nu au respectat măsurile de distanțare socială, iar unii nu au purtat corect masca sau au evitat să o poarte, în general.
15:10
Alexandru Cornogolub este un tânăr originar din Republica Moldova, care și-a construit o carieră în industria aerospațială. Stabilit în Marea Britanie, acesta a participat la crearea motoarelor pentru avioane în cadrul gigantului Rolls-Royce, care este al doilea producător ca mărime din lume. Este pasionat de sistemele inteligente și a scris studii despre problema deșeurilor cosmice, venind și cu posibile soluții. După mai bine de 15 ani de studii și muncă în afara țării, Alexandru ne-a povestit despre greutățile prin care a trecut, dar și despre planurile de viitor.
Acum 6 ore
14:30
Ankara este pregătită să ofere sprijinul necesar pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei pe baza acordurilor de la Minsk. Președintele turc Recep Tayyp Erdogan a declarat acest lucru după o discuție de trei ore cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, transmite euronews.com.
14:10
Rusia ar fi depășit țările europene și Statele Unite în ceea ce privește mortalitatea excesivă în timpul pandemiei de COVID-19, relatează The New York Times, citând propria analiză a datelor oficiale privind mortalitatea. Potrivit publicației, în Rusia, rata mortalității a crescut cu 28% peste normă, fiind vorba de 362,3 mii de decese mai mult. Jurnaliștii americani sugerează că autoritățile nu au inclus toate decesele în datele oficiale privind mortalitatea legată de COVID-19, asta în condițiile în care, Federația Rusă a raportat până acum 102,6 mii de decese provocate de coronavirus.
13:10
De la începutul anului, mai multe studii au fost efectuate pentru a calcula nivelul de eficiență al vaccinul chinez CoronaVac. Rezultatele acestora diferă, însă, în mod semnificativ. Astfel, două studii din Chile și Turcia vorbesc despre o eficiență între 56,5% și 83,5%.
Acum 8 ore
12:10
Harry, ducele de Sussex, va participa la înmormântarea bunicului său, dar soția sa, Meghan, ducesa de Sussex, nu va fi prezentă, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham. Cuplul locuiește în California, iar un medic a sfătuit-o pe ducesă, care este însărcinată, să nu călătorească în Marea Britanie, a precizat purtătorul de cuvânt.
11:00
În primele trei luni ale acestui an, procesul de recuperare a activelor fraudate de la cele trei bănci care ar fi fost implicate în frauda bancară, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, a încetinit, transmite mold-street.com. Astfel sumele lunare achitate de aceste instituții au scăzut de circa zece ori comparativ cu 2019.
10:40
Într-un video postat pe rețelele de socializare apar mai multe echipaje ale poliției pe podul de la Viaduct. Potrivit internaților, oamenii legii desfășurau acțiuni de monitorizare a deplasărilor.
Acum 12 ore
09:10
Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah a declarat venituri în valoare de 363.186 de lei pentru anul 2020. Potrivit declarației de avere și interese personale depuse la ANI, Irina Vlah nu deține nici un autoturism și nici un cont bancar sau plasamente în fondurile de investiții.
Acum 24 ore
20:20
Beneficiarii indemnizaţiilor adresate familiilor cu copii îşi pot ridica banii. Asta anunță Casa Naţională de Asigurări Sociale. De altfel, instituția menționează că recent, a alocat 26,6 milioane de lei pentru indemnizaţiile unice la naşterea copilului, 26,9 milioane de lei pentru indemnizaţiile pentru îngrijirea copiilor până la vârsta de doi ani persoanelor neasigurate, precum și 119,5 milioane de lei pentru indemnizaţiile pentru creşterea copiilor persoanelor asigurate.
19:30
România a trecut pragul de peste un milion de infectări cu COVID-19 de la începutul pandemiei. Tot în această perioadă, circa 25 mii de oamenii au murit din cauza complicațiilor. Despre asta au anunțat autoritățile de la București.
18:40
830 de oameni s-au infectat cu noul coronavirus, iar alți 30 de pacienți au murit din cauza complicațiilor provocate de virus. Acestea sunt ultimele date înregistrate de Ministerul Sănătății.
Ieri
18:20
Din circa 700 de stații de așteptare de pe teritoriul Chișinăului, circa 400 vor fi scoase la licitație și administrate de agențiile de publicitate. Despre asta anunță primarul general Ion Ceban pe pagina sa de facebook.
17:50
Consiliul European a aprobat o finanțare suplimentară din bugetul UE, în valoare de 121.5 milioane de euro, pentru a răspunde nevoilor urgente legate de pandemia COVID-19.
16:50
Noii ambasadori ai Cehiei și Italiei la Chișinău au prezentat copiile scrisorilor de acreditare la Ministerul de Externe unde au primiți de secretarul de stat Dumitru Socolan.
15:40
Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, va fi înmormântat sâmbăta viitoare după opt zile de doliu național.
14:40
Agricultorii sunt îndemnați să depună în avans cererile pentru subvenționare. Apelul vine din partea Ministerului Agriculturii în contextul în care perioada de depunere e 15 aprilie - 18 iunie.
14:30
Tradiția de a aduce focul Haric din Ierusalim în țara noastră va continua și în acest an în ciuda restricțiilor pandemice. Despre asta anunță Mitropolia Moldovei. Mai exact, Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă, 1 mai 2021, la Aeroportul Internaţional Chișinău.
13:40
Tradiția de a aduce focul Haric în R. Moldova va continua și în acest an în ciuda restricțiilor pandemice. Despre asta anunță Mitropolia Moldovei. Mai exact, Sfânta Lumină va fi adusă sâmbătă, 1 mai 2021, la Aeroportul Internaţional Chișinău.
12:40
Prințul Harry a adus un omagiu bunicului său, prințul Philip, care a murit vineri la vârsta de 99 de ani. Pe site-ul organizației Archewell, care aparține lui Harry și soției sale, Meghan Markle, a fost publicat un mesaj în memoria ducelui de Edinburgh. Până acum, Harry și soția sa nu au vorbit direct după moartea lui Philip, iar speculațiile cu privire la o posibilă participare a cuplului la înmormântarea ducelui de Edinburgh au început să apară în Regat.
11:40
De la niște sandwich-uri, pasiunea de a găti și realizarea unei rubrici într-o revistă a pornit aventura ei în industria HoReCa, una dintre cele mai dificile domenii pentru a te lansa și dezvolta în lumea afacerilor. Dar Ana Sîtnic și-a spus că poate, urmând sfaturile soțului ei de a deschide un restaurant în Chișinău pe principii de onestitate față de oameni, instituții de stat și natură. Pandemia a prins-o în cea mai bună perioadă a vânzărilor și realizărilor obținute de echipa sa și chiar dacă a trebuit să renunțe la zeci de scopuri planificate, a înțeles că e timpul să facă un pas înapoi. Și-a optimizat cheltuielile, a redus din membrii echipei și a mers mai departe.Vezi un interviu marca Nota de Plată cu antreprenoarea Ana Sîtnic și vezi cum reușește să treacă prin această perioadă, ce înseamnă pentru ea o femeie puternică și cum să prepari un hummus perfect.
10:50
În următoarele trei weekenduri, traficul rutier pe strada Ion Creangă, pe tronsonul cuprins între strada Alba-Iulia și strada E. Coca va fi suspendat în totalitate.
10:00
60 de oameni au fost documentați la frontiera țării, pentru că nu ar fi respectat măsurile epidemiologice. Mai mult, polițiștii de frontieră au depistat patru documente falsificate în ultimele 24 de ore.
09:30
Primăvara își intră în drepturi cu temperaturile corespunzătoare acestei perioade. În acest weekend, se anunță cer variabil și valori maxime de până la 15 grade Celsius. Începând de luni, vremea se încălzește până la 18 grade Celsius.
9 aprilie 2021
23:00
Un nou cutremur s-a produs în zona Vrancea, aproape de miezul nopţii. Cutremurul a fost înregistrat la ora 21 şi 36 de minute, a avut o magnitudine de 4,5 pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 77 km, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP).
22:10
În ultimele 24 de ore, 3.530 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19. În total, de când a fost dat startul campaniei de imunizare din Republica Moldova au fost vaccinați 61.091 de cetățeni, anunță Ministerul Sănătății.
21:10
Alertele de călătorie pentru mai multe state, valabile pentru cetățenii Republicii Moldova au fost acualizate, conform situației din 9 aprilie curent, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
20:20
Peste 12.500 de copiii și 973 de gravide sunt infectate cu COVID-19, anunță premierul Aureliu Ciocoi. Acesta susține că din cauza tulpinii britanice de COVID-19 copiii au început să se îmbolnăvească mai des. 53 % dintre copii infectați cu noul virus sunt cu vârsta de 11-17 ani.
19:40
Corturile temporare instalate în 15 localități din Republica Moldova ar urma să efectueze teste rapide pentru depistarea COVID-19. Despre asta a anunțat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, după ședința Centrului unic de comandă.
19:10
Din numărul total al locurilor de parcare, 4% vor fi rezervate pentru parcarea gratuită a persoanelor cu dizabilități. Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de vineri, 9 aprilie proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și Codului contravențional.
19:00
Asociația Promo-LEX și Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) declară că dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice întrunirile publice ar fi o măsură „nejustificată, disproporționată și abuzivă”. Într-un comunicat de presă, organizațiile i-au cerut Comisiei să-și revizuiască decizia și să anuleze interdicția. Acestea mai recomandă ca toate deciziile ulterioare referitoare la restricționarea dreptului la libertatea întrunirii să fie luate pe baza unei analize a circumstanțelor de fapt și a impactului pe care l-ar putea genera.
19:00
Potrivit RISE, Ilan Șor ar fi fost monitorizat de unitățile speciale MAI în cadrul mai multor dosare privind o rețea de trafic cu cocaină columbiană. Jurnaliștii care au lucrat la investigație spun că ar fi vorba despre gruparea formată pe infrastructura de afaceri a lui Iurie Luncașu, care s-a sinucis în august 2019 și care ar fi fost prieten cu Vlad Plahotniuc.
18:40
Alte 910 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 32 de persoane au pierdut lupta cu virusul.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:30
Începând cu data de 10 aprilie, itinerarele rutelor municipale de microbuz nr. 112, nr. 138, nr. 173 și 185 vor fi modificate, anunță Primăria municipiului Chișinău. Măsura a fost aplicată în baza Programului de transport rutier al municipiului Chișinău, pentru sporirea calităţii serviciilor de transport rutier .
18:00
Așa numitele „salarii nesimțite” ar urma să fie plafonate. Deputatul Vasile Năstase propune revizuirea salariilor la agenții și instituții de stat unde remunerările sunt de 90-100 de mii de lei. Inițiativa a fost susținută de deputați în primă lectură.
17:40
Parlamentul a stabilit o formulă de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere. Astfel, prețurile se vor calcula la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Recalculul se va efectua la fiecare 14 zile.
17:40
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță că a identificat o altă sursă cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19: ro.portal-news-24h.xyz.
17:20
Parlamentul a stabilit o formulă de calcul a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere. Astfel, prețurile se vor calcula la 1 litru, separat pentru fiecare tip de produs și partidă importată. Recalculul se va efectua la fiecare 14 zile.
17:20
Membrii Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de compania Sinovac, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare. Acesta este singurul producător de vaccin care a răspuns la solicitările adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.
17:00
Un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuințe de pe strada Viilor din orașul Cimișlia. La fața locului au intervenit șase echipaje de pompieri și 30 de salvatori. Potrivit primelor informații focul a izbucnit la etajul întâi al blocului.
16:40
Deputații PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență. Aleșii spun că starea de urgență este „un fake clasic” și că la adoptarea hotărârii Parlamentului și a Guvernului ar fi fost încălcate mai multe norme constituționale și legale.
16:00
Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că în luna martie 2021 prețurile pentru unele legume și fructe au crescut, iar îmbrăcămintea pentru adulți și copii și încălțăminte de iarnă s-a ieftinit. Au crescut prețurile pentru combustibili și carburanți, medicamente, și s-au înregistratereduceride preț la serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe – cu 1,1%, la serviciile de turism peste hotarele țării și serviciile hoteliere – cu câte 0,4%.
15:40
Asociația Promo-LEX și Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) declară că dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale de a interzice întrunirile publice ar fi o măsură „nejustificată, disproporționată și abuzivă”. Într-un comunicat de presă, organizațiile i-au cerut Comisiei să-și revizuiască decizia și să anuleze interdicția. Acestea mai recomandă ca toate deciziile ulterioare referitoare la restricționarea dreptului la libertatea întrunirii să fie luate pe baza unei analize a circumstanțelor de fapt și a impactului pe care l-ar putea genera.
15:10
Deputata Platformei DA, Maria Ciobanu „a propus” ca președinția Comisiei pentru anchetarea presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Ceaus să fie deținută de socialistul Ștefan Gațcan. Propunerea a fost repetată și de alți reprezentanți ai opoziției.
14:40
Proiect de abrogare a legii prin care datoria furtului miliardului va fi întoarsă din bugetul de stat a fost votat în primă lectură la ședința plenară din 9 aprilie. Pentru aceasta au votat majoritatea deputaților din Parlament.
14:20
De la începutul campaniei de imunizare în stânga Nistrului în jur de 1.090 de lucrători medicali au fost vaccinați anti-COVID-19, scrie novostipmr. Dintre care, în ultimele două zile, 800 de cadre medicale au fost imunizate cu serul Pfizer.
14:20
Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit la vârsta de 99 de ani. Vestea a fost anunțată pe contul oficial de Twitter al familiei regale.
13:50
Deputata Platformei DA, Maria Ciobanu „a propus” ca președinția Comisiei pentru anchetarea presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Ceaus să fie deținută de socialistul Ștefan Gațcan. Propunerea a fost repetată și de alți reprezentanți ai opoziției.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.