Agora.md

Acum 30 minute
20:50
Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI), 63% dintre respondenții studiului susțin ideea aderării la UE. Dintre aceștia 36% susțin cu tărie integrarea în UE, iar 27% - susțin într-o oarecare măsură. 33% se pronunță împotrivă, dintre aceștia 13% se opun într-o oarecare măsură, iar 20% - se opun cu tărie.
Acum 2 ore
20:10
Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe opozantul rus Ilia Iașin, acuzat că a răspândit „falsuri despre armata rusă”, la opt ani și șase luni de închisoare. Aceasta este cea mai lungă sentință pronunțată în Rusia în temeiul acestui articol. Anterior, asociatul lui Iașin, Alexei Gorinov, a primit șapte ani de închisoare, informează BBC.
19:20
Președinta Maia Sandu, președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon, și liderul Partidului Șor, Ilan Șor, ocupă primele trei poziții în topul încrederii moldovenilor, arată datele unui studiu publicat de Institutul Republican Internațional (IRI).
Acum 4 ore
18:40
Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2023 aprobat de către Guvern în ședința de miercuri, 7 decembrie, va fi examinat în Parlament, în cadrul unei ședințe speciale, organizate luni, 12 decembrie.
18:30
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenția pentru Guvernare Electronică a lansat în regim de pilotare a primului portal național de programări pentru servicii consulare prestate în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotarele țării. Portalul programari.gov.md oferă posibilitate cetățenilor din diasporă să se programeze la cea mai apropiată misiune diplomatică, pentru orice serviciu disponibil.
17:50
Telescopul spaţial James Webb a realizat, graţie observaţiilor de o precizie neegalată, una dintre primele sale descoperiri: două stele, nedetectate până acum, care au apărut în Nebuloasa Inelului Sudic ce înconjoară o stea muribundă, potrivit unui studiu publicat joi în Nature Astronomy şi preluat de Agerpres.
17:50
Autorităţile belgiene au efectuat, vineri, o serie de percheziţii în mai multe zone din Bruxelles, reţinând patru suspecţi, inclusiv un fost eurodeputat italian, în cadrul unei investigaţii privind acte de corupţie pentru promovarea intereselor Qatarului, notează Mediafax.ro.
Acum 6 ore
17:10
85% din stocul de investiții străine directe (ISD) în capitalul propriu al întreprinderilor moldovenești provin din Uniunea Europeană, pe când cele din țările CSI reprezintă 1%, arată datele Biroului Național de Statistică.
16:00
În luna noiembrie, populația R. Moldova a constituit 63,1 milioane de m3 de gaze naturale. Aceasta este cu circa 55,5 % mai puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021.Însă, comparativ cu luna octombrie din acest an, consumul a crescut cu 33,5milioane de m3 sau cu circa 113 %, informează Moldovagaz.
16:00
Propusele reglementări ale UE, menite să tempereze creşterea preţurilor la gazele naturale, ar putea efectiv periclita stabilitatea financiară şi trebuie regândite, se arată într-un aviz oficial al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters, citat de Agerpres.
15:20
Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău a început în luna mai a anului 2021. Precizarea vine după ce viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat despre crearea instituției în dimineața zilei de 9 decembrie. „Nu inventați roata”, a comentat edilul pe pagina sa pe Facebook.
Acum 8 ore
15:10
Aproximativ 300.000 de ucraineni au obținut pașapoarte rusești după declanșarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei. Datele au fost raportate de portalul independent rus, Mediazona.
15:10
„Deciziile îmi provoacă zâmbet”. Aceasta este reacția liderului Partidului Șor, Ilan Șor, la deciziile anunțate de Guvernul Marii Britanii prin care au fost aplicate un șir de sancțiuni pe numele deputatului și a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. „Nu văd nicio problemă în aceste hotărâri”, punctează Șor.
14:40
În perioada 14-17 decembrie la Chișinau se vor desfășura ,,Zilele Literaturii Române". Astfel, pe 14 și pe 16 decembrie, evenimentul va avea loc în Sala Galbenă a Muzeului Național al Literaturii Române de pe strada Alexei Mateevici. Pe 15 decembrie sunteți așteptați la Teatrul Național ,,Eugene Ionesco", de pe strada Grigore Vieru, nr.11, iar pe 17 decembrie festivalul se va desfășura în mai multe locații, care sunt acestea vedeți mai jos.
14:30
Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României. Totodată, liderul de la Viena spune că această hotărâre a dus la situația în care economia austriacă este amenințată de contra-măsuri românești, scrie Digi24.
14:20
Operatorul sistemului de transport al energiei electrice Î.S. „Moldelectrica” a obținut certificarea provizorie conform modelului „Operatorului de sistem independent”. Decizia a fost aprobată de Consiliul de Administrație al Agenția Națională de Reglementare în Energetică la 9 decembrie.
13:40
Economiile cetățenilor Republicii Moldova în prezent sunt estimate la 104 miliarde de lei, dintre care 33,3 miliarde de lei sunt ținuți la bănci, iar 20,5 – acasă. Restul 50,1 miliarde de lei sunt în valută străină, dintre care: 21,1 miliarde lei în bănci, iar 29 – acasă. Datele sondajului au fost prezentate de expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.
Acum 12 ore
13:00
Prețul călătoriilor cu troleibuzul în orașul Bălți crește la trei lei, cât a fost până în prezent, până la cinci lei pentru un bilet. Decizia a fost aprobată de Consiliul Municipal Bălți, la ședința din 9 decembrie.
12:40
Prețul la carburanți continuă să se micșoreze în zilele de weekend. În următoarele zile, un litru de benzină va costa cel mult 23,49 lei, iar un litru de motorină – 23,57 lei. Prețurile maximale la produsele petroliere stabilite de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează tendința de descreștere a cotațiilor la bursele internaționale, explică ANRE.
12:20
Victoriabank continuă să fie aproape de clienții săi și la sfârșit de an lansează încă un produs unic – cardul de shopping STAR Card Platinum creat împreună cu Mastercard.
12:00
Încentrul localității Copceac din raionul Ceadîr Lunga au fost descoperite proiectile deartilerie, grenade demână, bombe dearuncător șicartușe. Echipa dedeminare aBrigăzii infanterie motorizată „Dacia” a identificat peste 155de obiecte explozive.
11:50
Prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, anunță ce măsuri vor fi întreprinse de instituțiile statului după sancțiunile aplicate de Marea Britanie pe numele lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.
11:10
Printre popoarele care au fost aduse de Imperiul Rus în Basarabia, ca parte a politicii de colonizare, se numără și găgăuzii, care surprinzător, au fost „descoperiți” abia la câteva decenii de la valul de strămutare. În același timp, acest popor este, alături de bulgari, destul de prezent în viața politică, economică, culturală și socială a teritoriului dintre Prut și Nistru, la o distanță de mai bine de două secole.
11:10
Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au fost sancționați de către Guvernul Marii Britanii. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova. Totodată, aceștia au interzic accesul de intrare în Regatul Unit.
11:00
În ultimii ani se atestă o descreștere a suprafețelor de livezi pe rod, dar se plantează preponderent livezi superintensive care asigură recolte înalte de pe suprafețe reduse, a declarat Iurie Fală, directorul Asociației Moldova Fruct, în cadrul Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”, notează mold-street.com.
10:30
Procesul de eliberare a actelor de identitate și de evidență a cetățenilor R. Moldova, aflați în țară, dar și peste hotare, urmează să fie simplificată. În acest sens, au fost operate o serie de modificări în regulament de eliberare a actelor, schimbări care vor intra în vigoare din 25 decembrie 2022. Iată simplificările.
10:20
Guvernul va crea Agenția de Dezvoltare Regională a Municipiului Chișinău. Hotărârea de Guvern privind inițierea procedurii de constituire a fost publicată pentru consultări publice și aprobată în ședința secretarilor generali. Anunțul a fost făcut de către viceprim-ministrul Andrei Spînu.
10:20
Deținuții condamnați la pedeapsa pe viață de la Penitenciarul nr.17-Rezina au renunțat la greva foamei, declarată în formă de protest la 14 noiembrie curent. Despre aceasta a anunțat Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în dimineața de 9 decembrie.
10:00
Coreea de Sud a adoptat legi pentru renunţarea la metoda sa tradiţională de a calcula vârsta şi adoptarea standardului internaţional, o schimbare care îi va face pe toţi cetăţenii săi cu un an sau doi mai tineri în documentele oficiale, notează Reuters.
09:40
Un incendiu de proporții a izbucnit în unul din cele mai mari centre comerciale din Rusia, Mega Himki. Flăcările s-au răspândit pe o suprafață de aproximativ 7.000 de metri pătrați, iar o parte a clădirii s-a prăbușit, scrie presa rusă. În urma incidentului, o persoană a murit.
09:00
În ultimii ani, s-a constatat o scădere continuă atât a numărului de școli pentru copii cu deficiențe în dezvoltarea intelectuală sau fizică. Acestea s-au redus de la 14 unități, în anul de studii 2017/18, la opt instituții în 2021/22. Totodată, s-a micșorat și numărul de elevi din acestea, de la 749 de persoane la 551 de persoane, arată datele Biroului Național de statistică.
08:20
Guvernul va crea Agenția de Dezvoltare Regională a Municipiului Chișinău. Hotărârea de Guvern privind inițierea procedurii de constituire a fost publicată pentru consultări publice și aprobată în ședința secretarilor generali. Anunțul a fost făcut de către viceprim-ministrul Andrei Spînu.
Acum 24 ore
07:50
În anul 2022, fructele noastre au ajuns în 30 de state, comparativ cu anul 2021, când exportul de fructe se efectua în 18 țări. Totodată,Uniunea Europeană a facilitat creșterea exporturilor de produse agricole autohtone. Astfel, pe rafturile din UE au ajuns fără taxe vamale, mai multe prune, mere și cireșe.
07:20
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă. El a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE, potrivit publicației Der Standard.
8 decembrie 2022
23:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a fost nominalizată de cititorii Financial Times la categoria „Femeia anului 2022”. Nominalizarea a fost înaintată de experta Aura Sabadus.
21:50
Președintele rus, Vladimir Putin a recunoscut că ținta bombardamentelor rusești este infrastructura energetică a Ucrainei și a amenințat că atacurile de acest tip vor continua. În cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Eroilor Patriei, Putin a ținut să afirme că Ucraina ar sta în spatele incidentului de pe podul din Kerci sau de la centrala nucleară Kursk, scrie CNN.
Ieri
20:30
Comisia externă de expertiză în cazul Termoelectrica a emis câteva ipoteze privind incidentul de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, sursa I. Membrii Comisiei au stabilit că fisurarea conductelor sistemului de circulație a lichidului de răcire a avut loc în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului.
20:00
Șefa Guvernului, Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk. Cei doi oficiali au discutat progresele obținute de Republica Moldova în promovarea drepturilor omului.
19:30
Ministerul de Externe al Rusiei critică noul Cod Electoral adoptat de Parlament și afirmă că noile modificări vizează direct „interesele rușilor și vorbitorilor de limbă rusă”. În cadrul unei conferințe de presă, purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova s-a arătat nemulțumită de faptul că limba rusă dispare din buletinele de vot, potrivit TASS.
19:00
Suma compensațiilor alocate de guvern pentru gaze naturale în luna noiembrie constituie aproximativ 50% din valoarea totală a livrărilor, afirmă președintele Consiliului de Administrație a companiei Moldovagaz, Vadim Ceban.
18:20
Premierul român, Nicolae Ciucă a criticat Austria pentru refuzul de a accepta intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, afirmând că nu înțelege „poziția inflexibilă” a Vienei. Cu critici a venit și președintele României, Klaus Iohannis, scrie Euronews.
18:10
Majoritatea cetățenilor la nivel global sau trei din patru persoane, consideră importantă existența unor reguli globale care să interzică materialele plastice de unică folosință care nu sunt necesare, context în care 78% dintre români susțin o astfel de măsură, arată rezultatele unui studiu de specialitate realizat de Ipsos, în colaborare cu Plastic Free Foundation și WWF, potrivit Agerpres.ro.
17:40
Înainte de pandemie, ideea că rata anuală a inflației ar putea ajunge la 10% în zona euro părea mai degrabă o poveste de groază. Luna trecută însă a fost o veste bună, după ce inflația ajunsese la 10,6%. O surpriză similară a venit și din SUA. Cu toate acestea, băncile centrale mai au un drum lung de parcurs până la atingerea țintelor stabilite, scrie The Economist.
17:00
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noi tarife la energia electrică pentru consumatorii finali. Astfel, consumatorii care contractează serviciile furnizorului „Premier Energy” vor achita 4,62 de lei pentru un kW/h. În cazul FEE-Nord noul tarif este de 4,65 de lei pentru un kW/h. Noile tarife se aplică începând cu data aprobării, 8 decembrie.
16:50
Un schimb de prizonieri a avut loc între SUA și Rusia, în urma unor negocieri intense purtate de guvernele celor două țări. Astfel, cunoscutul traficant de arme rus, Viktor Bout a fost eliberat, fiind schimbat pentru baschetbalista americană Brittney Griner, scrie Reuters.
16:30
Un proiect de lege care prevede interdicția de deconectare a consumatorilor casnici de la sursa de gaze, căldură și electricitate, în perioada rece a anului, adică între 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023. Inițiativa, care a fost înaintată de deputații Dan Perciun și Vladimir Odnostalco, a fost adoptată cu votul a 70 de deputați în lectură finală.
16:20
Gigantul american Alphabet, compania mamă Google, a prezentat ieri raportul său anual Year in Search, dezvăluind care a fost cel mai căutat cuvânt pe motorul de căutare Google în 2022. Acesta este cuvântul „Wordle”, notează digi24.ro.
16:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță ședință publică pentru azi, 8 decembrie, în cadrul căreia vor fi examinate și supuse spre aprobare proiectele de hotărâre privind prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „Furnizarea energiei electrice Nord”.
15:50
Negocierile pentru extinderea spațiului Schengen continuă în prezent în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, acolo unde se dezbate decizia de admitere a României, Bulgariei și Croației. Presa română scrie că Germania și Luxemburg amenință cu blocarea aderării Croației, dacă Austria nu va vota pentru intrarea României și Bulgariei.
15:40
În solicitările de ajustare a tarifelor la energia electrică, furnizorul „Premier Energy” solicită ca noul tarif să fie de 4 lei și 62 de bani pentru un kWh. La rândul său, FEE-Nord solicită în cerere o diminuare a tarifului până la 5 lei și 60 de bani pentru un kW/h. Agenția pentru Reglementare în Energetică urmează să se expună pe marginea celor două solicitări după cel mult trei zile lucrătoare.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.