Agora.md

Acum 4 ore
21:40
Ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valeri Kuzmin, consideră că acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export, astfel că moldovenii care vor vota la alegerile parlamentare trebuie să fie întrebaţi în ce măsură este importantă Rusia pentru ei, ca piaţă tradiţională, scrie Mediafax.
20:40
Partidele și blocurile electorale care au obținut peste 6% și, respectiv, 8% din voturi, vor accede în Parlament cu un număr de deputați, proporțional cu scorul obținut la alegeri.Dar cum se atribuie aceste locuri în Parlament și care partid va lua cele mai multe mandate de deputat din cele rămase de la partidele care nu au trecut pragul electoral?În cazul alegerilor în circumscripții uninominale, lucrurile sunt simple. Există un singur tur de scrutin, iar în Legislativ accede candidatul care acumulează cele mai multe voturi. Întrebările apar în cazul alegerilor în circumscripția națională.
Acum 6 ore
19:40
Deputata comunistă din partea PCRM, Elena Bodnarenco, a anunțat pe Facebook că niște necunoscuți ar fi împușcat în sediul de la Soroca al partidului.
Acum 8 ore
18:20
Dezbaterea electorală de la TV8 s-a transofrmat, pentru doi candidați din circumscripția 33, într-o lecție de literatură cu elementele conflictului lingvistic. Călin Vieru l-a întrebat pe socialistul Vladimir Roșca în ce limbă vorbeau părinții lui Ștefan cel Mare, potrivit operei „Oltea” de Andrei Strâmbeanu. A urmat un șir de remarci care s-au terminat într-un schimb de replici în...franceză.
18:20
Un membru al Parlamentului Sloveniei a demisionat, după ce a recunoscut că a furat un sandviș dintr-un magazin din Ljubljana. Parlamentarul a încercat să se apere spunând că vânzătorii l-au ignorat, scrie Digi24.
17:40
O distilerie canadiană care produce votcă a pierdut 30.000 de litri de apă provenită dintr-un iceberg, într-un aparent furt. Directorul firmei producătoare de votcă, David Meyers, spune că este cel puțin intrigat de faptul că cineva ar fi reușit să fure o cantitate atât de mare de apă, potrivit BBC.
17:30
Membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) au avertizat public opt posturi de televiziune pentru că au reflectat necorespunzător începutul campaniei electorale, scrie Media-azi. Posturile Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV și Televiziunea Centrală au fost sancționate în urma examinării primului raport de monitorizare al CA. 
17:20
O distilerie canadiană care produce votcă a pierdut 30.000 de litri de apă provenită dintr-un aisberg, într-un aparent furt. Directorul firmei producătoare de votcă, David Meyers, spune că este cel puțin intrigat de faptul că cineva ar fi reușit să fure o cantitate atât de mare de apă, potrivit BBC.
17:00
Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău va găzdui miercuri, 20 februarie, la ora 18.15, lansarea albumului Eugeniu Ureche, ediție îngrijită de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Volumul a apărut la Editura Cartier, în colecția C(art)ier, coordonată de Vitalie Coroban, cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.
16:50
Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au avertizat public opt posturi de televiziune pentru că au reflectat necorespunzător începutul campaniei electorale, scrie Media-azi. Posturile Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV și Televiziunea Centrală au fost sancționate în urma examinării primului raport de monitorizare al CA. 
16:40
Tarifele pentru gazele naturale și pentru energia electrică nu vor fi majorate. Asta susține Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) într-un comunicat. Precizarea vine după ce Mold-Street a scris că, după alegerile parlamentare, am putea avea majorări de tarife, semnele unui astfel de scenariu fiind tot mai vizibile.
16:30
Autobuzele expuse în Piața Marii Adunări Naționale sunt uzate, dar și prea scumpe. Asta a declarat fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă. Acesta a inspectat un autobuz într-un filmuleț live pe Facebook, în care a prezentat mai multe semne de uzură. „Le-au spălat, le-au chitit, dar asta nu le face noi”, a spus acesta.
Acum 12 ore
16:20
Astăzi la Bursa de Valori a Moldovei a fost înregistrată tranzacția prin care Agenția Proprietății Publice a cumpărat pachetul de 63,89% din acțiunile Moldindcombank. Exercițiul se înscrie, de fapt, în procesul de înstrăinare a acțiunilor și vânzarea lor ulterioară către un investitor bulgar. Prețul plătit de Guvern pentru acțiunile Moldindcombank depășește suma de 760 de milioane de lei.
16:20
Locuitorii unei regiuni miniere din Siberia au postat pe YouTube imagini de-a dreptul „post-apocaliptice”. Mașini, parcuri și zone de joacă pentru copii au fost acoperite de zăpadă neagră toxică, scrie The Guardian. O adevărată catastrofă ecologică produsă de om, au spus mai multe voci.
15:50
A mai rămas în jur de o săptămână până la alegerile parlamentare, care se vor desfășura, în premieră, în baza sistemului electoral mixt. Ce știu oamenii din localitățile rurale despre noul sistem de vot? I-am întrebat pe cei din Mândrești (raionul Telenești) și din Risipeni (raionul Fălești). Iată ce ne-au răspuns.
15:40
Un nou sondaj prezentat astăzi arată că, în urma alegerilor din 24 februarie, în Parlament ar accede patru concurenți electorali: PSRM, PDM, blocul ACUM, dar și Partidul Șor. Este primul sondaj, din cele prezentate până acum, care spune că Partidul Șor ar ajunge în Legislativ. Acesta a fost realizat de Institutul de Marketing și Sondaje (IMAS) la comanda democraților.
14:20
După mulți ani în care prețul la gaze a fost folosit pepost de sperietoare, Moldova va putea lua propriile decizii, pentru că va avea unproiect de alternativă în domeniul energetic. Declarația a fost făcută de cătrepremierul Pavel Filip la inaugurarea șantierului de construcțiea interconectorului Iași-Ungheni. Filip a dat asigurări că gazoductul va puteaasigura întreaga țară cu gaze naturale.
14:20
Faptul că portalul de știri Agora s-a născut sub o stea norocoasă este demonstrat și de personalitățile și evenimentele care au pășit pe lume în aceeași zi cu noi. Prima transmisiune de teatru radiofonic, descoperirea unei noi planete, dar și celebri artiști și actori își sărbătoresc ziua de naștere pe 18 februarie.
14:20
Drumuri bune, curți de bloc amenajate și deschiderea celui mai mare parc de distracții din Europa de Est: Chișinău-Moldovaland. Sunt doar câteva dintre planurile pe care le are Partidul Șor pentru dezvoltarea capitalei. Președintele formațiunii, Ilan Șor, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în cazul în care reprezentanții săi din circumscripțiile din capitală  vor ajunge la conducere, municipiul Chișinău va deveni raionul Chișinău și va semăna cu orașul Paris.
13:50
Două persoane au ajuns la spital, după ce mașinile în care se aflau, un BMW și o Toyota, s-au ciocnit violent. Accidentul s-a produs în această dimineața pe șoseaua Hâncești din Capitală, în apropierea Gării auto de Sud. Potrivitor unor martori, șoferul de 22 de ani de la volanul BMW-ului conducea cu viteză și nu a oprit la culoarea roșie a semaforului. În rezultat, mașina pe care o conducea s-a tamponat violent într-un automobil Toyota Prius, condus de o femeie de 30 de ani. 
13:40
Cetățenii Uniunii Europene care se mută sau locuiesc în altă țară din UE vor scăpa de mai multe proceduri birocratice. Începând cu data de 16 februarie, în întreaga Uniune Europeană se vor aplica noile norme comunitare vizând reducerea costurilor și a formalităților pentru cetățenii care locuiesc în afara țării lor de origine.
13:40
Ambasada Rusiei de la Chișinău s-a trezit cu oaspeți sub ușă. Unioniștii din asociația „Unirea-ODIP” au cerut oficialilor ruși să-i elibereze pe cei doi piloți moldoveni de la Moscova. Aceștia au scandat lozinci precum „libertatea nu se vinde” sau „stop manipulării ruse”. Chiar și așa, niciun reprezentat al misiunii diplomatice nu a ieșit să discute cu protestatarii.
13:40
Două persoane au ajuns la spital, după ce mașinile în care se aflau, un BMW și o Toyota, s-au ciocnit violent. Accidentul s-a produs în această dimineața pe șoseaua Hâncești din Capitală, în apropierea Gării auto de Sud. Potrivitor unor martori, șoferul de 22 de ani de la volanul BMW-ului conducea cu viteză și nu a oprit la culoarea roșie a semaforului. În rezultat, mașina pe car eo conducea s-a tamponat violent într-un automobil Toyota Prius, condus de o femeie de 30 de ani. 
13:20
Spectacol coregrafic inedit, marca JOC. Celebra trupă de dans readuce în scenă cele mai cunoscute dansuri teatralizate din istoria colectivului sub genericul „Din zodia Călușului’’. Baletul Național JOC are marea onoare să închidă ediția a 53-a a Festivalului Internațional „Mărțișor 2019’’, care va avea loc pe data de 10 martie, începând cu ora 18:00. 
13:10
În campania electorală generozitatea pare să nu aibă limite. O demonstreză partidele politice înscrise în cursă care afișează prin oraș panouri publicitare în care promit, cu litere de un metru, un salariu mediu cu multe zerouri. Cea mai darnică a fost reprezentanta partidului Șor, Marina Tauber. În cadrul unei dezbateri televizate aceasta a dat  asigurări că oamenii din mai multe localități vor ridica salarii medii de 5000 de euro. La extrema cealaltă, ceva mai zgârciți în promisiuni, sunt liberalii: ei spun că Unirea le-ar asigura moldovenilor un salariu mediu de 500 de euro. 
13:10
Cetățenii Uniunii Europene, care se mută sau locuiesc în altă țară din UE, vor scăpa de mai multe proceduri birocratice. Începând cu data de 16 februarie, în întreaga Uniune Europeană se vor aplica noile norme ale UE vizând reducerea costurilor și a formalităților pentru cetățenii care locuiesc în afara țării lor de origine.
13:00
Sute de garaje instalate ilegal în întreaga Capitală vor fi demolate sau evacuate. Subiectul a fost discutat astăzi la ședința operativă a serviciilor municipale din Chișinău. Primarul interimar, Ruslan Codreanu, a dat indicații pretorilor de sector ca, împreună cu Poliția Capitalei, să creeze o comisie care stabilească un plan de acțiuni de evacuare a garajelor.
12:50
În ultima săptămână dinaintea alegerilor, socialiștii au venit cu noi acuzații împotriva Partidului Democrat. PSRM spune că PDM, pe lângă faptul că folosește resurse administrative, ar face presiuni asupra alegătorilor. De partea cealaltă, socialiștii cred că respectă întocmai legea și neagă că președintele s-ar implica în această campanie electorală.
12:50
Un popor este atât de dezvoltat pe cât o arată cultura lui.Pentru a scoate la lumină condiția artei și a artiștilor din Republica Moldova,AGORA a discutat cu unul dintre cei care au rolul de a educa viitori artiști. Vorbim de Victor Cobzac, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică, la disciplina Design industrial și de produs, pictor, sculptor și poet.
12:40
Premierul Japoniei, Shinzo Abe l-a nominalizat pe președintele american Donlad Trump pentru premiul Nobel pentru pace, la cererea  guvernului american, pentru inițierea dialogului cu Coreea de Nord, scrie The Guardian, citând cotdianul nipon Asahi.Vineri, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că ar fi primit din partea premierului Abe „o copie a unei minunate scrisori de cinci pagini", a declarat Trump la o conferință de presă. „Mi-a spus: «V-am nominalizat, cu respect, în numele Japoniei. Le cer să vă dea Premiul Nobel pentru Pace»", a adăugat liderul american.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.