Chișinău cere oficial extrădarea lui Vladimir Plahotniuc din Grecia

Liber TV, 24 iulie 2025 17:10

Procuratura Generală a Republicii Moldova a transmis oficial, la 24 iulie 2025, cererea de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc către autoritățile competente ale Republicii Elene, unde acesta a fost reținut recent, în baza unei alerte internaționale emise de Interpol.Plahotniuc este vizat într-un dosar penal deschis în Republica Moldova pentru comiterea unor infracțiuni deosebit de grave, printre care se numără crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, conform Codului penal al Republicii Moldova.Potrivit Procuraturii, autoritățile moldovene au transmis Greciei, pe canale oficiale, toate materialele necesare care susțin cererea de extrădare, în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare din 1957 (Convenția de la Paris) și ale legislației procesual-penale în vigoare.„Ne exprimăm încrederea că, în baza angajamentelor asumate în cadrul cooperării judiciare internaționale, autoritățile elene vor da curs cererii transmise, în vederea aducerii în fața justiției a persoanei vizate”, se arată în comunicatul Procuraturii.Conform uzanțelor internaționale, procedura de extrădare se consideră inițiată din momentul transmiterii cererii oficiale de extrădare de către statul solicitant (în acest caz, Republica Moldova) către statul solicitat (Grecia), pe teritoriul căruia persoana a fost arestată.Vladimir Plahotniuc, considerat unul dintre cei mai influenți și controversați politicieni ai ultimelor decenii din Republica Moldova, a părăsit țara în 2019 și a fost dat în urmărire internațională în 2020.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 12 ore
19:40
Blocul politic „Alternativa” continuă campania „La sfat cu cetățenii”, unde liderii formațiunii susțin că tot mai mulți oameni întreabă cum a ajuns economia Republicii Moldova în pragul colapsului. Răspunsul lor este clar: „patru ani de guvernare PAS marcați de incompetență și risipă”.Potrivit unui mesaj publicat pe rețelele sociale, liderii Blocului „Alternativa” – Ion Chicu și Ion Ceban – au criticat dur actuala guvernare pentru modul în care gestionează banul public.„Salariul unui ministru de astăzi este de cinci ori mai mare decât în 2020. Noi aveam 9 ministere funcționale, acum sunt 16. Nu doar că sunt mai mulți, dar sunt și profund incompetenți. Îi vezi mai mult pe TikTok și la televiziuni decât muncind pentru țară”, a declarat Ion Chicu, fost prim-ministru și unul dintre liderii formațiunii.Ion Ceban, și el lider în cadrul Blocului „Alternativa”, a criticat epurările din instituțiile statului și numirile pe criterii politice. „Trebuie să curățăm instituțiile statului de incompetenții cu carnete galbene, dar să protejăm profesioniștii care chiar muncesc. Cei de la PAS au alungat sute de specialiști calificați și i-au înlocuit cu trântori care n-au muncit o zi în viața lor. Acest dezechilibru trebuie corectat urgent”, a afirmat el.Blocul „Alternativa” acuză guvernarea PAS că a dublat numărul de ministere, a angajat sute de membri de partid în funcții publice și le-a oferit salarii exagerate, fără a produce rezultate vizibile pentru cetățeni. 
19:30
O moldoveancă în vârstă de 32 de ani și-a pierdut viața în după-amiaza zilei de miercuri, 23 iulie 2025, într-un grav accident rutier petrecut în localitatea Cittanova, pe via Emilia Ovest, în apropierea orașului italian Modena.Martorii oculari, citați de Rotalianul au declarat că autoturismul Volkswagen T-Roc în care se afla tânăra era condus de un bărbat de 35 de ani. Acesta efectuase mai multe manevre de depășire periculoase înainte de impact. Accidentul s-a produs în jurul orei 16:45, când mașina condusă de acesta a intrat în coliziune frontală cu un Audi condus de un tânăr de 30 de ani, care circula din sens opus.În urma impactului violent, femeia aflată pe scaunul pasagerului a suferit răni grave. Echipajele de salvare, inclusiv un elicopter medical venit de la Parma, au intervenit rapid și au încercat să o stabilizeze, însă, din păcate, tânăra a decedat pe drum spre spitalul din Baggiovara, în ciuda eforturilor medicilor.Ambii șoferi au fost transportați la spital pentru investigații și au suferit doar răni ușoare.Conducătorul autoturismului Volkswagen T-Roc este reținut și este cercetat penal.
18:40
Veaceslav Platon a fost eliberat pe cauțiune în Regatul Unit, după ce au fost îndeplinite condiționalitățile stabilite de instanța britanică. Anunțul a fost făcut de Procuratura Generală a Republicii Moldova.Potrivit autorităților, instanța britanică a impus mai multe interdicții în cazul lui Platon. Acesta nu are voie să dețină documente de călătorie internaționale și este obligat să se prezinte periodic la poliție, în anumite zile și ore stabilite de instanță.„Examinarea cererilor de extrădare continuă”, precizează Procuratura Generală, fără a oferi detalii suplimentare privind durata procedurilor sau poziția autorităților britanice față de solicitările Republicii Moldova.Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 în dosarul fraudei bancare din Republica Moldova, dar sentința a fost anulată în 2021, în urma unei revizuiri a cauzei. Ulterior, Platon a părăsit țara, iar autoritățile moldovene au cerut extrădarea sa pentru alte cauze penale în curs.
16:30
Lidera Partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, lansează acuzații dure la adresa guvernării PAS, acuzând partidul de guvernământ că promovează o politică de „discriminare pe criterii de pașaport, limbă și idei”. Într-o postare recentă, Furtună afirmă că Republica Moldova, sub conducerea PAS, devine un stat în care cetățenii sunt împărțiți în „corecți” și „de mâna a doua”.Declarațiile vin în contextul unei afirmații făcute de ministrul de Externe Mihai Popșoi pe 22 iulie, când ar fi afirmat că doar moldovenii cu pașaport românesc sunt „cetățeni europeni adevărați”. Potrivit liderului Moldova Mare, acest tip de retorică ar exclude și discrimina cetățenii care nu dețin dublă cetățenie sau care se identifică altfel decât „români”.„Aceasta nu mai e doar discriminare. Este politică de stat. Se sortează oamenii după pașaport, limbă, idei, credință”, afirmă Furtună.Ea îl critică și pe istoricul Anatol Țăranu, care, invitat la Jurnal TV, ar fi afirmat că vorbitorii de limbă rusă sunt „etnic inferiori”, iar moldovenismul ar fi o formă de trădare. Nici deputatul PAS Oazu Nantoi nu scapă de critici, după ce ar fi declarat că „Republica Moldova este un proiect artificial” și că regretă faptul că, în anii ’90, nu s-a acordat cetățenie doar „nației titulare”, după modelul țărilor baltice.Furtună denunță lipsa de reacție oficială în urma acestor declarații, afirmând că autoritățile nu anchetează și nu condamnă discursurile de ură atunci când vin din tabăra guvernării.„Când urăsc «ai lor» — autoritățile închid ochii. Când spun adevărul «ceilalți» — urmează represalii”, scrie lidera Moldova Mare.În finalul mesajului, Victoria Furtună cheamă cetățenii la mobilizare în alegerile parlamentare anticipate din 28 septembrie, îndemnându-i să pună capăt „umilinței și împărțirii moldovenilor în «buni» și «răi»”.„PAS nu construiește Moldova pentru moldoveni, ci împotriva noastră. Sub masca «valorilor europene», se creează un sistem de castă”, a conchis Furtună.
16:00
Fostul președinte al fracțiunii PAS în Consiliul Raional Hîncești, Sergiu Ioniță, s-a alăturat oficial Partidului Social Democrat European (PSDE) și a fost ales în funcția de președinte al Organizației Teritoriale PSDE Hîncești.Anunțul a fost făcut după conferința locală a formațiunii, desfășurată recent la Hîncești, în prezența liderului PSDE, Tudor Ulianovschi. Acesta a salutat aderarea lui Ioniță la echipa social-democrată, urându-i succes în noua funcție și exprimându-și încrederea că, sub conducerea sa, organizația PSDE din Hîncești se va consolida și va deveni „mai activă și mai puternică”.„Îi încurajăm pe toți cei care sunt nemulțumiți de actuala guvernare și cred într-o Moldovă modernă și prosperă să vină alături de PSDE. Hîncești, de rând cu alte raioane, unde PSDE are persoane competente și profesioniste, merită o conducere mai bună, care să lucreze alături de oameni și pentru oameni”, a declarat Tudor Ulianovschi.Potrivit liderilor PSDE, formațiunea devine tot mai atractivă pentru foști membri și lideri PAS, dezamăgiți de „inacțiunile actualei guvernări”. Reprezentanții partidului susțin că PSDE este în prezent „singura alternativă europeană serioasă, competentă și responsabilă”, cu un plan concret pentru dezvoltarea Republicii Moldova, în care cetățeanul este pus în centrul deciziei politice.PSDE își asumă o misiune clară – „Punem Omul pe primul loc, punem Moldova pe primul loc” – și se prezintă drept partidul oamenilor profesioniști, care cred că schimbarea reală începe de la fiecare dintre noi.
Acum 24 ore
14:10
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a anunțat într-un live pe rețelele sociale că a depus o sesizare oficială către Procurorul General al Republicii Moldova, prin care solicită deschiderea unei cauze penale împotriva lui Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, reținut acum în Grecia. Potrivit lui Năstase, în timpul perchezițiilor efectuate de autoritățile elene în Grecia, asupra lui Plahotniuc – identificat și sub alte identități, inclusiv Ulinici și Mihail – ar fi fost găsite aproximativ 17 pașapoarte, unul dintre ele emis de Republica Moldova pe 14 iunie 2019, chiar în ultima zi a regimului Plahotniuc, înainte de fuga acestuia din țară. „Am solicitat o anchetă penală clară, pentru că riscăm ca acei funcționari care au comis crime în trecut să fie încă astăzi bine-mersi în funcții, cu acces la datele personale ale cetățenilor. Este inacceptabil! Trebuie să fie trași la răspundere toți cei implicați în acest sistem corupt”, a declarat Năstase. În paralel cu apelul la justiție, politicianul a reiterat necesitatea reformării administrației publice și a cerut plafonarea salariilor excesive din instituțiile statului. Acesta a acuzat un „dezmăț” în cheltuirea banului public, în special prin menținerea consiliilor raionale, pe care le consideră inutile și costisitoare. „Anual pierdem 1 miliard de lei din cauza acestor consilii. Sunt raioane care trăiesc 93% din bugetul de stat și produc doar 6-7%. Asta nu e administrație, e parazitism. Primarii trebuie să aibă acces direct la fonduri, fără intermediari politici”, a subliniat Năstase. Poliția Republicii Moldova a făcut publică, joi, lista completă a documentelor ridicate de autoritățile elene în urma perchezițiilor efectuate asupra lui Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, reținuți recent în Grecia. Potrivit Direcției cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției (IGP), cei doi dețineau o multitudine de acte de identitate și permise de conducere, emise de mai multe state, sub diferite nume și identități.Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova și principalul figurant în dosare de mare corupție, rămâne în arest în Grecia pentru cel puțin 40 de zile. 
13:30
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că observă pentru prima dată după mult timp semnale din partea Rusiei privind o eventuală întâlnire la nivel de lideri între el și președintele rus Vladimir Putin. Informația a fost publicată de RBC-Ucraina. „Avem nevoie de o agendă clară pentru o astfel de întâlnire. Altfel nu se poate discuta cu ei. Noi ridicăm public acest subiect în mod constant, iar acum și ei au început să vorbească despre asta. Este deja o mișcare în direcția unui anumit format de întâlnire”, a afirmat Zelenski. Potrivit liderului ucrainean, orice discuție privind încetarea războiului ar trebui să înceapă cu o întâlnire directă între cei doi președinți. Zelenski a subliniat că Ucraina este deschisă la dialog, dar a atras atenția că progrese reale au fost obținute și prin alte metode, nu doar prin diplomație: „S-au întâmplat multe lucruri pe teritoriul lor, în afară de procesele de negociere”, a adăugat acesta, fără a oferi detalii. Declarația vine în contextul negocierilor ruso-ucrainene desfășurate la Istanbul, în seara zilei de 23 iulie. Întâlnirea a fost de scurtă durată și s-a desfășurat cu ușile închise, dar, potrivit secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Rustem Umerov, printre temele abordate s-au aflat:  • încetarea focului,  • eliberarea prizonierilor de război,  • precum și o posibilă întâlnire la vârf între liderii Ucrainei și Rusiei. Umerov a precizat că partea ucraineană a propus ca această întâlnire să aibă loc până la sfârșitul lunii august, cu participarea președinților Turciei și Statelor Unite – Recep Tayyip Erdoğan și Donald Trump.
12:50
Fondurile alocate pentru proiectele de infrastructură ale autorităților publice locale sunt distribuite pe criterii politice – a declarat primarul orașului Fălești, Alexandr Severin, reprezentant al Partidului Nostru, în cadrul emisiunii "IMPORTANT" de la TVC21. Potrivit acestuia, în 80% din cazuri sunt aprobate doar cererile primarilor aleși din partea partidului de guvernământ. „Pot aduce dovezi concrete: primăria Fălești a depus cereri pentru numeroase programe guvernamentale în ultimii 4 ani”, a spus Alexandr Severin, subliniind că și alți primari din Partidul Nostru se confruntă cu aceeași discriminare. El a acuzat autoritățile că aplică criterii duble: modifică regulile în timpul jocului sau ignoră prevederile legii pentru a facilita accesul la finanțare al primarilor afiliați politic. Un exemplu concret este programul „Europa mai aproape”. „Suntem profund nemulțumiți: la lansarea programului și a ghidului existau anumite condiții stricte, în conformitate cu noile prevederi ale Codului Urbanistic. Ulterior, guvernul le-a relaxat pentru că și-a dat seama că primarii lor nu pot să le îndeplinească. Au schimbat ghidul și au permis depunerea dosarelor doar pe baza devizului de cheltuieli – ceea ce contravine complet legii”, a explicat Severin. Primarul din Fălești a subliniat că banii publici trebuie alocați transparent, pe criterii egale pentru toți, și a atras atenția că multe programe cu finanțare europeană sunt lansate în preajma alegerilor. „Ne revoltă și faptul că multe dintre aceste programe sunt lansate electoral, pentru a crea o iluzie de bunăstare. Dar realitatea este cu totul alta. Mai mult, se vehiculează ideea că cei care nu au votat "pentru" la referendum nu primesc bani. E clar: banii se împart pe criterii politice – și asta se întâmplă prea des în Republica Moldova”, a concluzionat Alexandr Severin.
12:30
Douăzeci și șase de persoane au fost evacuate din spitalul raional Ungheni în urma unui incendiu izbucnit în dimineața zilei de 25 iulie pe strada Națională 37. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 10:32.Potrivit primelor informații, fum dens a fost observat din subsolul spitalului. La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că focul a izbucnit în interiorul arhivei spitalului, care se află în subsolul clădirii.Potrivit IGSU, incendiul a fost localizat la ora 11:22 și lichidat complet la ora 11:24. Victime nu au fost raportate. Victime nu au fost raportate. Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite.
10:40
Tensiunile dintre Thailanda și Cambodgia au escaladat rapid într-unul dintre cele mai grave conflicte armate din ultimul deceniu. Potrivit presei internaționale, ambele state au început schimburi intense de focuri de artilerie, iar în zonă acționează avioane de luptă și lansatoare multiple de rachete (RSZO).Imagini difuzate pe rețelele sociale arată coloane de tancuri și blindate thailandeze mobilizate în apropierea frontierei, în timp ce armata cambodgiană a deschis focul în timpul nopții asupra teritoriului thailandez.Până în acest moment, bilanțul conflictului indică cel puțin 14 morți și zeci de răniți de ambele părți. Thailanda a folosit avioane F-16 pentru a lovi poziții cambodgiene, susținând că a fost un răspuns la bombardamentele repetate lansate de armata din Phnom Penh. De cealaltă parte, Cambodgia acuză Bangkokul de provocare și escaladare intenționată a situației.Situația umanitară este gravă: peste 100.000 de persoane au fost evacuate din localitățile thailandeze de graniță, iar mii de civili din Cambodgia au fugit din calea luptelor.Granița dintre cele două state este în flăcări, iar situația scapă rapid de sub control, în lipsa unei medieri internaționale. Analiștii avertizează că, dacă luptele continuă, conflictul riscă să se transforme într-o criză regională majoră, cu implicații pentru întreaga Asie de Sud-Est.
10:20
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că lucrările de reabilitare a străzii Liviu Deleanu, din sectorul Buiucani, au ajuns în faza finală. În noaptea trecută, echipele de muncitori au început așternerea ultimului strat de asfalt pe tronsonul cuprins între străzile Alba Iulia și Nicolae Costin.„Noaptea trecută s-au desfășurat lucrări pe tronsonul Alba Iulia – Nicolae Costin. Vineri, 25 iulie spre sâmbătă, 26 iulie, intervențiile vor continua pe segmentul Nicolae Costin – Șoseaua Balcani. Strada este reabilitată complet. Chișinăul se dezvoltă”, a declarat edilul.Reabilitarea străzii Liviu Deleanu face parte dintr-un program amplu de modernizare a infrastructurii rutiere din Capitală. Potrivit autorităților, lucrările includ nu doar asfaltarea carosabilului, ci și reparația trotuarelor, modernizarea rețelelor de utilități și amenajarea spațiilor adiacente.Primăria îndeamnă locuitorii din zonă să manifeste înțelegere față de eventualele disconforturi temporare și dă asigurări că toate lucrările sunt realizate cu respectarea normelor de calitate și siguranță.
09:50
Președintele Franței, Emmanuel Macron, intenționează să anunțe recunoașterea oficială a Palestinei ca stat în cadrul Adunării Generale a ONU din septembrie. Declarația vine într-un moment extrem de tensionat în Orientul Mijlociu, pe fondul noii ofensive lansate de Israel în Fâșia Gaza.Potrivit presei internaționale, aproape 90% din teritoriul Gazei este acum vizat de ordine de evacuare, iar aproximativ 2,1 milioane de persoane sunt blocate pe un teritoriu comparabil ca dimensiune cu orașul Ujgorod din Ucraina. Situația umanitară este catalogată drept „critică” de secretarul general al ONU, António Guterres, care a cerut de urgență oprirea violențelor.Pe parcursul săptămânii trecute, 27 de țări occidentale, printre care Franța, Marea Britanie, Canada și Australia, au adresat un apel ferm către Israel, cerând încetarea ofensivei armate și protejarea civililor.Palestina și-a declarat independența încă din 1988, iar până în prezent, peste 140 de state membre ONU, inclusiv Ucraina, au recunoscut oficial existența sa. Cu toate acestea, niciuna dintre țările membre ale G7 nu a făcut acest pas până acum. SUA continuă să blocheze acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Palestinei în cadrul ONU.Promisiunea lui Macron ar putea marca o schimbare istorică în poziția unei mari puteri occidentale și ar putea amplifica presiunea diplomatică asupra Israelului, în contextul în care conflictul din Gaza continuă să provoace victime și distrugeri masive. 
09:50
Irina Vlah, președinte al Partidului Republican Inima Moldovei, a fost citată la poliție pentru protestul desfășurat la Președinție, unde au avut loc altercații între organele de forță și protestatari. Citația a ajuns la politiciană pe 24 iulie, în timp ce ședința era planificată pentru 23 iulie.„Așa arată democrația în stil PAS: pentru un protest pașnic – urmează interogatoriu la poliție. Ce urmează – închisoare pentru gândire diferită?Se pare că protestul Inima Moldovei împotriva implicării președintei în alegerile parlamentare a declanșat o reacție isterică din partea Maiei Grigorievna. Aceleași citații au fost primite și de alți participanți la miting. E unul dintre acele cazuri în care au vrut să ne intimideze, dar ne-au motivat și mai mult să luptăm”, a scris Vlah pe canalul său de Telegram.
Ieri
19:00
Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară, oferind o nouă gură de aer pentru fermierii, producătorii și exportatorii din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi de prim-ministrul Dorin Recean, care a salutat decizia Comisiei Europene drept „o dovadă a încrederii reciproce” dintre Bruxelles și Chișinău.Potrivit premierului, acordul prevede:- Extinderea cotelor tarifare pentru exporturi esențiale precum prune, mere, struguri de masă și cireșe, astfel încât să reflecte creșterea volumelor comerciale înregistrate în ultimii ani.- Liberalizarea completă a importurilor moldovenești de suc de struguri, roșii și usturoi pe piața UE, cu o singură excepție tehnică pentru roșii.- Creșterea cotelor de import din UE pentru produse agroalimentare de calitate precum carnea de porc și pasăre, dar și deschiderea unor noi cote pentru carne congelată, lapte și unt.Premierul a subliniat că accesul extins vine cu responsabilități clare: Moldova trebuie să continue alinierea la standardele de producție ale Uniunii Europene, aceasta fiind o condiție pentru consolidarea relațiilor comerciale în perspectiva aderării.De asemenea, în cazul în care importurile masive ar putea afecta piața internă, acordul permite activarea unor mecanisme de protecție pentru producătorii moldoveni.O nouă evaluare a acordului este planificată pentru 2027, în funcție de progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene.„Partenerii europeni deschid noi uși pentru economia noastră și oferă stabilitate într-un context regional incert. Continuăm să lucrăm pentru o Moldovă sigură, conectată și prosperă – parte a familiei europene”, a transmis Dorin Recean.
17:20
Victoria Furtună, lidera formațiunii „Moldova Mare”, acuză autoritățile de hărțuire politică, după ce, potrivit declarațiilor sale, i-au fost blocate conturile bancare. Într-un clip video publicat pe rețelele sociale, politiciana susține că măsurile luate împotriva sa nu au făcut decât să-i întărească determinarea și să amplifice sprijinul popular pentru mișcarea pe care o conduce.„Oameni buni, cei de la guvernare mi-au blocat conturile. Eu vreau să-i întreb – voi credeți că m-ați slăbit? Din contra, am devenit mai puternică!”, a declarat Furtună. Aceasta a transmis că tentativele autorităților de a „tăia oxigenul unei voci libere” s-au transformat, în realitate, într-un „moment declanșator” pentru o trezire națională.Lidera „Moldova Mare” a catalogat acțiunea drept un abuz motivat politic, menit să reducă la tăcere o opoziție vocală:„Ați vrut să mă opriți, dar ați aprins o flacără națională. Fiecare lovitură primită nu mă doboară, mă trezește. Fiecare om nedreptățit devine un soldat în armata Moldova Mare.”În finalul mesajului, Furtună a afirmat că blocarea conturilor a avut efectul invers celui așteptat de guvernare:„Ați blocat conturile, dar ați deblocat conștiința poporului. Ne-ați făcut virali, vizibili, de neoprit. Ați blocat contul și ați deschis o revoluție.”Deocamdată, autoritățile nu au comentat public acuzațiile lansate de Victoria Furtună. 
17:10
Procuratura Generală a Republicii Moldova a transmis oficial, la 24 iulie 2025, cererea de extrădare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc către autoritățile competente ale Republicii Elene, unde acesta a fost reținut recent, în baza unei alerte internaționale emise de Interpol.Plahotniuc este vizat într-un dosar penal deschis în Republica Moldova pentru comiterea unor infracțiuni deosebit de grave, printre care se numără crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, conform Codului penal al Republicii Moldova.Potrivit Procuraturii, autoritățile moldovene au transmis Greciei, pe canale oficiale, toate materialele necesare care susțin cererea de extrădare, în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare din 1957 (Convenția de la Paris) și ale legislației procesual-penale în vigoare.„Ne exprimăm încrederea că, în baza angajamentelor asumate în cadrul cooperării judiciare internaționale, autoritățile elene vor da curs cererii transmise, în vederea aducerii în fața justiției a persoanei vizate”, se arată în comunicatul Procuraturii.Conform uzanțelor internaționale, procedura de extrădare se consideră inițiată din momentul transmiterii cererii oficiale de extrădare de către statul solicitant (în acest caz, Republica Moldova) către statul solicitat (Grecia), pe teritoriul căruia persoana a fost arestată.Vladimir Plahotniuc, considerat unul dintre cei mai influenți și controversați politicieni ai ultimelor decenii din Republica Moldova, a părăsit țara în 2019 și a fost dat în urmărire internațională în 2020.
16:00
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat printr-o postare pe rețelele sociale continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii rutiere din sectorul Buiucani, precum și intervenții importante în alte zone ale Capitalei.Potrivit edilului, pe strada Nicolae H. Costin se află în desfășurare lucrări în mai multe etape. În această fază, se reabilitează accesele către stațiile de așteptare, se finalizează segmentul de parcare și urmează modernizarea trotuarului până la intersecția cu strada Paris. În același timp, bordurile vechi sunt demontate, iar stratul de asfalt este frezat, pregătind astfel carosabilul pentru aplicarea noii infrastructuri rutiere.„Pe șantier se lucrează intens pentru ca această arteră importantă din sectorul Buiucani să fie reabilitată complet și adaptată necesităților locuitorilor”, a declarat Ion Ceban.În paralel, pe strada Liviu Deleanu urmează aplicarea ultimului strat de asfalt, în timp ce trotuarele de pe strada Paris se apropie de finalizare. Totodată, pe strada Alba Iulia continuă reabilitarea trotuarelor.Primarul subliniază că este vorba despre intervenții fără precedent, realizate la o scară și complexitate nemaiîntâlnite până acum în Capitală: „Primăria Chișinău desfășoară multiple proiecte de reabilitare a infrastructurii în toate sectoarele orașului”, a mai precizat edilul.
15:40
Procuratura Generală a Republicii Moldova a venit astăzi cu precizări oficiale privind procedura de extrădare a lui Veaceslav Platon, reținut în Regatul Unit în luna martie 2025, în baza unor cereri formulate de autoritățile de la Chișinău.Potrivit comunicatului, Platon a fost reținut pe 13 martie 2025 de autoritățile britanice, în temeiul unei cereri de extrădare transmise la 25 septembrie 2024 de Procuratura Generală a Republicii Moldova. Cererea viza un șir de infracțiuni pentru care Platon este învinuit în cadrul unor cauze penale aflate în curs de investigare.În urma reținerii, Platon a fost plasat în arest preventiv, însă a contestat decizia și a cerut eliberarea pe cauțiune în două rânduri — ambele cereri fiind inițial respinse.Ulterior, la 27 mai 2025, Ministerul Justiției din Republica Moldova a transmis o a doua cerere de extrădare, în legătură cu alte două cauze penale. Această cerere este acum examinată de autoritățile britanice, fiind conexată cu prima într-o procedură unificată.În baza celei de-a doua cereri, Platon a primit un nou mandat de arest. Totuși, la 23 iulie 2025, instanța britanică a admis a doua cerere de eliberare pe cauțiune, stabilind o garanție în valoare de 330.000 lire sterline. Printre condițiile impuse se numără monitorizarea electronică și alte restricții stabilite de autorități.Procuratura Generală subliniază că această eliberare pe cauțiune nu înseamnă suspendarea procedurii de extrădare, ci doar o modificare a regimului măsurii preventive aplicate lui Veaceslav Platon pe durata examinării cererilor.Instanțele britanice urmează să se pronunțe asupra cererilor de extrădare în perioada 24 – 28 noiembrie 2025, conform calendarului stabilit.
14:00
Irina Vlah, lider al Partidului Republican "Inima Moldovei", a participat astăzi alături de locuitorii din Soroca la procesiunea cu icoana Maicii Domnului „Cu trei mâini”. Procesiunea s-a desfășurat pe o distanță de peste 13 km, în jurul orașului.  „Cred în puterea rugăciunii, cred în puterea unirii societății noastre. Astăzi, aici s-au adunat oameni cu valori creștine, care cred că puterea rugăciunii ne poate da posibilitatea de a trăi în pace și bunăstare”, a spus Irina Vlah. Ea le-a urat locuitorilor din Soroca pace și bunăstare.
13:50
La exact un deceniu de la lansarea uneia dintre cele mai discutate inițiative de reformă instituțională în Republica Moldova – reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 – fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, revine cu un apel către susținătorii săi, într-un mesaj live transmis pe Facebook. Năstase îndeamnă la unitate și înțelepciune, încurajându-și simpatizanții să nu se supere atunci când ideile sale sunt preluate și susținute de alți politicieni. „Mă bucur că ideea și o muncă asiduă începută acum 10 ani în PMAN este preluată și susținută și de alții. Inițiativa de atunci dă muguri azi, iar mâine va da rod!” Năstase a reamintit că ideea reducerii numărului de deputați a fost lansată în vara anului 2015, în urma unei discuții cu analistul politic Igor Boțan. Inițiativa a prins contur în toamna aceluiași an, când în Piața Marii Adunări Naționale s-au adunat peste 3000 de oameni pentru a lansa colectarea semnăturilor în favoarea modificării Constituției. La 1 noiembrie 2015 a fost format oficial grupul de inițiativă, condus de Năstase, care a reușit să adune peste 405.000 de semnături de la cetățeni – un sfert din electoratul de atunci. „Nu au catadicsit să dea curs acestei inițiative, nici atunci, nici mai târziu”, a punctat fostul lider al Platformei DA. „A fost nevoie de 10 ani pentru ca și alții să conștientizeze, inclusiv cei care au deținut funcții mari în stat. Ceea ce am inițiat în 2015 este corect.” Fostul ministru a subliniat că, în contextul depopulării masive a Republicii Moldova și a întreținerii unui aparat administrativ supradimensionat, o asemenea reformă devine imperios necesară. El a reiterat și ideea alegerii procurorului general de către popor, pe care o consideră tot mai prezentă în dezbaterea publică și tot mai susținută de cetățeni. Blocul Alternativa susține reducerea numărului de deputați La zece ani distanță de la lansarea acestei idei, tema revine pe agenda publică, de această dată și cu sprijinul altor actori politici. Ion Chicu, lider al Blocului Alternativa, a anunțat într-o postare pe Facebook că formațiunea sa își asumă angajamentul de a susține în Parlament reducerea numărului de deputați la 61. „Angajament - 61 de deputați în Parlament. Așa a evoluat numărul populației țării din 1990 încoace”, a scris fostul premier. Această coincidență între discursul lui Năstase și programul Blocului Alternativa pare să confirme că inițiativa, cândva ignorată, revine cu forță în actualul context electoral. Năstase a ținut să transmită un mesaj de unitate și să respingă tentația polemicilor politice inutile: „Păcat că atât de târziu înțeleg și alții, dar e mai bine decât deloc”, a spus el, subliniind că ceea ce contează acum este realizarea reformei, nu cine își revendică întâietatea. „Ideile bune nu au culoare politică” Andrei Năstase a încheiat live-ul său cu un îndemn clar: să nu se piardă vremea cu orgolii și rivalități sterile. În opinia sa, ideile bune trebuie susținute indiferent cine le promovează, iar cetățenii trebuie să aibă în centrul atenției soluțiile, nu conflictele politice. „Este important ca întreaga societate să conștientizeze că nu mai putem întreține acest aparat de stat îngrășat, în timp ce milioane de moldoveni sunt peste hotare. Timpul nu mai are răbdare.”
13:50
Poligoanele de deșeuri din Republica Moldova reprezintă un pericol real și iminent de incendii. Constatările specialiștilor vin în contextul în care tot mai multe gunoiști i-au foc în ultima perioadă. Potrivit datelor statistice, de la începutul lunii iulie până în prezent, peste 650 de cazuri de ardere a poligoanelor au fost înregistrate pe teritoriul țării noastre. Astfel, în urma acestor incendii a fost afectată o suprafață de circa 115 hectare. Potrivit unui comunicat al IGSU, arderea poligoanelor de deșeuri în mare parte are loc din cauza iresponsabilității gestionarilor, dar și autorităților cărora le aparțin. În cele mai dese situații, cazurile incendiilor de deșeuri au loc în urma unor procese chimice, care generează căldură, dar și a descompunerii deșeurilor. În urma acestor procese are loc producerea de metan, ce reprezintă un gaz inflamabil. Mai mult, vremea caniculară și temperaturile ridicate combinate cu materialele inflamabile cresc substanțial riscul incendiilor. De asemenea, nu poate fi exclusă nici cauza incendiilor provocate intenționat, în special în cazul poligoanelor neautorizate, care nu beneficiază de supraveghere. Incendiile la poligoanele de deșeuri nu sunt doar o problemă de mediu, ci constituie o amenințare asupra sănătății populației. Fumul dens și toxic rezultat în urma arderii deșeurilor afectează grav calitatea aerului. Prevenirea incendiilor depinde atât de autorități, cât și de implicarea activă a cetățenilor. În acest sens, îndemnăm autoritățile și cetățenii să se pătrundă de responsabilitate. În vederea prevenirii eventualelor focare de ardere, poligoanele de deșeuri trebuie copertate cu pământ sau argilă, pentru a reduce accesul oxigenului și a minimaliza riscul autoaprinderii. Totodată, pentru evitarea producerii incendiilor intenționate, terenurile cu deșeuri trebuie monitorizate strict de către gestionari. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență desfășoară activități de informare și instruire a persoanelor, dar și îndeamnă cetățenii la responsabilitate. Conform datelor înregistrate, de la începutul anului 2025 au fost instruite 106 607 de persoane, iar circa 4 mii de responsabili de gestionarea terenurilor cu deșeuri s-au ales cu atenționări. Pe parcursul acestei perioade au fost desfășurate 153 de ședințe ale consiliilor locale, în cadrul cărora au fost înaintate propuneri privind măsurile de minimalizare a riscurilor de incendii. Autoritățile au creat grupuri mixte și au întocmit 253 de procese verbale cu privire la contravenții, iar persoanele găsite vinovate de producerea acestor incendii au fost amendate.
13:10
Una dintre cele mai ample transformări identitare din spațiul românesc post-1990 are loc dincolo de Prut – în Republica Moldova, unde sute de mii de cetățeni și-au redobândit cetățenia română. Deputatul AUR Valeriu Munteanu, originar din Basarabia, prezintă o analiză amplă a fenomenului într-o postare publicată pe rețelele sociale, în baza datelor oficiale furnizate de autoritățile din România. O generație întreagă se întoarce simbolic acasă „Basarabia se întoarce acasă, cu pași hotărâți și cu credință în neamul românesc”, afirmă Valeriu Munteanu, punctând că procesul de redobândire a cetățeniei române nu este doar unul birocratic, ci o veritabilă mișcare de reafirmare identitară. Deputatul susține că acest fenomen este cea mai clară dovadă a continuității conștiinței naționale românești în spațiul dintre Prut și Nistru. Potrivit datelor prezentate, între 1991 și 2002, aproximativ 85.500 de cetățeni din Republica Moldova au redobândit cetățenia română. Această perioadă a fost marcată de o procedură simplificată și de o deschidere simbolică a statului român față de frații săi din Est. După 2002, procedura a fost transferată Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC), iar numărul cererilor soluționate pozitiv a crescut exponențial. Între 2002 și 2024, au fost aprobate peste 773.000 de cereri din partea moldovenilor, în baza articolului 11 din Legea cetățeniei române. Tabelul cetățeniilor redobândite (2002–2024) Anul cereri soluționate pozitiv 2002 - 0 2003 - 7 2004 - 257 2005 - 1.537 2006 - 550 2007 - 419 2008 - 1.082 2009 - 1.330 2010 - 43.589 2011 - 81.987 2012 - 68.727 2013 - 63.717 2014 - 59.930 2015 - 45.506 2016 - 61.208 2017 - 68.622 2018 - 34.490 2019 - 31.601 2020 - 66.164 2021 - 36.972 2022 - 42.029 2023 - 27.317 2024 - 23.835 Total (2002–2024): 773.413 cetățenii redobândite „Este cel mai mare proces de repunere în drepturi identitare desfășurat în spațiul românesc de după 1940”, subliniază deputatul AUR. 150.607 dosare în așteptare La începutul lunii iunie 2025, la ANC erau în lucru 150.607 de dosare de redobândire a cetățeniei, depuse în baza articolului 11 – procedura specifică pentru cetățenii din Republica Moldova. Durata medie de soluționare a unui dosar este însă de 3,28 ani, un termen pe care Valeriu Munteanu îl consideră excesiv. „Dacă România vrea cu adevărat ca Basarabia să se întoarcă în trupul ei istoric, atunci dosarul de cetățenie nu trebuie să stea în calea unei inimi românești”, afirmă deputatul. Un milion de cetățeni români în Basarabia până în 2027 Deputatul estimează că, în ritmul actual, în următorii doi-trei ani, numărul cetățenilor români din Republica Moldova va depăși 1.000.000. Această cifră nu include sutele de mii de copii născuți în familii deja cetățene române – o generație nouă de români născuți cu pașaport românesc pe teritoriul Basarabiei. „În familia noastră, de exemplu, avem 4 copii, 4 fiice – 4 cetățeni români cu sânge basarabean”, spune Valeriu Munteanu, oferind un exemplu personal al realității trăite de zeci de mii de familii de peste Prut. Un act de dreptate, nu o favoare În încheiere, deputatul AUR promite că va continua să lupte pentru simplificarea, accelerarea și digitalizarea procesului de redobândire a cetățeniei, pe care îl consideră „un act de dreptate, nu o favoare”. „România nu este întreagă fără Basarabia. Iar unitatea românilor nu trebuie cerută cu dosar, ci recunoscută ca datorie.” Redobândirea cetățeniei române de către basarabeni este reglementată prin Legea cetățeniei române (Legea nr. 21/1991), care permite, în baza art. 11, redobândirea cetățeniei române de către foștii cetățeni români și urmașii acestora care locuiesc în afara granițelor actuale ale statului român. România a pierdut Basarabia în 1940 în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, teritoriu anexat apoi de URSS. După 1991, mulți dintre cetățenii R. Moldova au început să-și redobândească cetățenia română în mod voluntar.
11:30
Vedetele din lista electorală a partidului de la guvernare vor dispărea imediat după alegerile parlamentare din 28 septembrie, spune președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi. În cadrul emisiunii ”Vocile puterii” de la Exclusiv TV, Renato Usatîi s-a arătat convins că misiunea acestor personalități este de face imagine și de a aduce voturi Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). ”Ce a prezentat PAS este o listă de nuntă, e bună de dus la un astfel de eveniment și nu contează – din partea mirelui sau a miresei. Eu am respect pentru toată lumea care este talentată într-un domeniu sau altul – nu contează că e artist, actor, dar ei au făcut într-un mod foarte obraznic și cinic că au încercat să-i ascundă pe cei „mai murdari”, mai antipatici în societate. După parlamentare, vedetele de pe lista PAS vor dispărea. Astăzi ei sunt locomotiva PAS-ului și va fi un fel de „отбеливатель”- pentru a curăța imaginea partidului de guvernământ”, a declarat Renato Usatîi.Partidul Nostru nu recurge la astfel de trucuri, pentru că nu este interesat de funcții, ci de soluțiile care pot fi oferite pentru dezvoltarea țării și o viață mai bună pentru cetățeni, a mai adăugat liderul formațiunii.Săptămâna trecută, PAS a prezentat lista electorală pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, iar printre candidați se numără actorul Constantin Cheianu, maestrul Nicolae Botgros, dar și sportiva Anastasia Nichita.
10:20
Poliția Republicii Moldova a făcut publică, joi, lista completă a documentelor ridicate de autoritățile elene în urma perchezițiilor efectuate asupra lui Vladimir Plahotniuc și Constantin Țuțu, reținuți recent în Grecia. Potrivit Direcției cooperare polițienească internațională a Inspectoratului General al Poliției (IGP), cei doi dețineau o multitudine de acte de identitate și permise de conducere, emise de mai multe state, sub diferite nume și identități. Vladimir Plahotniuc avea asupra sa sau la domiciliu peste 20 de documente oficiale, printre care:  • Carte de identitate și pașaport din Vanuatu pe numele AL SHAHEEN Fereyduon Shaheen Yako;  • Permise de conducere românești (două) pe numele ANTOHE Mihai, unul emis chiar în mai 2025;  • Pașapoarte și permise din Ucraina pe numele TAUSHANZHY Mykhailo;  • Documente moldovenești reale pe numele Plahotniuc Vladimir;  • Pașaport și permis din Rusia pe numele KIRSANOV Stanislav;  • Pașapoarte și acte bulgărești pe numele TAUSHANOV Mihail. Mai mult, în unele cazuri, erau prezentate documente din același stat, dar cu fotografii și date de naștere diferite, ceea ce indică un nivel ridicat de falsificare și sofisticare a rețelei prin care Plahotniuc încerca să se sustragă justiției. Constantin Țuțu nu era mai prejos, fiind depistat cu:  • Carte de identitate, pașaport și permis de conducere din România pe numele SÎLI Andrie;  • Acte de identitate și de ședere din Bulgaria, tot pe numele SILI Andrie. Poliția a menționat că, în urma reținerii celor doi, au fost trimise mai multe solicitări internaționale pentru verificarea și confirmarea acestor documente și a identităților reale.
10:00
Republica Moldova are întâietate în procesul de extrădare a oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, reținut recent în Grecia, deși și Federația Rusă a transmis o solicitare oficială de extrădare. Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, într-o declarație pentru Euronews România. „Confirmăm că Rusia a declarat că vrea să-l extrădeze la Moscova. A apărut în notița de căutare și am fost informați și noi despre faptul că Rusia, astăzi, a depus solicitare. Intuim că este o formă de a încerca preluarea acestuia către Federația Rusă și a-i asigura o protecție de libertate acolo”, a declarat Cernăuțeanu. Potrivit șefului Poliției, Moldova a emis primul mandat internațional de arestare pe numele lui Plahotniuc, încă din martie 2025, iar prioritatea într-un asemenea caz revine statului care a depus primul solicitarea. Cernăuțeanu a precizat că autoritățile moldovene au cerut extrădarea lui Plahotniuc încă de acum patru–cinci ani, însă la acel moment Interpol a respins cererea, invocând motive politice. El a amintit că în acea perioadă în comisia Interpol activa și moldoveanul Vitalie Pîrlog, fost director SIS și fost aliat al lui Plahotniuc: „Nu vreau să aduc acuzații directe, dar prezența lui acolo a contat”, a comentat oficialul. Federația Rusă a emis propriul mandat de arestare internațional pe 23 iulie, la o zi după reținerea lui Plahotniuc și a fostului deputat Constantin Țuțu în Grecia. Ambii sunt sunt cercetați în mai multe dosare penale.
09:30
Un nou val de atacuri rusești a vizat în noaptea spre 24 iulie mai multe orașe din Ucraina, provocând incendii, distrugeri și victime. Unul dintre cele mai simbolice locuri din Odesa — piața „Privoz” — a fost cuprins de flăcări în urma bombardamentelor. „Salvatorii lichidează consecințele terorii ruse și încearcă să salveze de foc un loc atât de important pentru odesseni și fiecare turist”, a transmis Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina. Tot în cursul nopții, orașul Cerkasî a fost ținta unui atac cu rachete. Potrivit lui Igor Tabureț, șeful administrației militare regionale, mai multe incendii au izbucnit în oraș, iar cel puțin șase persoane au fost rănite. Echipele de intervenție acționează la fața locului, iar autoritățile promit să revină cu detalii suplimentare. În regiunea Sumî, deși nu s-au înregistrat morți sau răniți în rândul populației civile, autoritățile locale semnalează un număr record de atacuri într-un interval de 24 de ore: peste 60 de bombardamente asupra a 30 de localități din 13 comunități teritoriale. „Cele mai afectate zone au fost raioanele Sumî și Șostka”, se arată în comunicatul administrației regionale. Forțele ruse au folosit bombe aeriene ghidate (KAB), lansatoare multiple de rachete (RSZO), drone kamikaze FPV și drone care au lansat muniții de tip VOG. Printre obiectivele civile distruse sau avariate se numără:  • Un magazin incendiat în comunitatea Drujba;  • O casă privată deteriorată în comunitatea Seredîno-Buda;  • O clădire nelocuită avariată în comunitatea Belopillia. Autoritățile ucrainene califică aceste atacuri drept „teroare sistematică împotriva populației civile” și cer sprijin internațional pentru consolidarea apărării antiaeriene.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în această seară că a avut o întrevedere oficială cu prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, în cadrul unei vizite menite să consolideze relațiile bilaterale. Discuțiile s-au axat pe atragerea de investiții britanice în Moldova, consolidarea cooperării economice și sprijinul pentru comunitatea moldovenilor stabiliți în Regatul Unit.„Am discutat despre cum putem întări prietenia dintre Moldova și Regatul Unit, cum putem face Moldova mai puternică, atrage investiții britanice și crea locuri de muncă acasă”, a scris șefa statului pe rețelele sociale.Președinta a remarcat o creștere semnificativă a exporturilor moldovenești de fructe către Marea Britanie, inclusiv prune, mere și struguri, mulțumită eliminării tarifelor pentru mai multe produse agricole moldovenești. Această tendință arată, potrivit ei, „cum o politică externă bine făcută aduce beneficii directe producătorilor locali”.Tot în această săptămână, Chișinăul și Londra au convenit un nou acord important pentru diaspora moldovenească. Începând cu 1 august, moldovenii stabiliți în Regatul Unit vor putea schimba permisele de conducere moldovenești în termen de cinci ani de la obținerea rezidenței, fără a fi nevoiți să susțină examene suplimentare.„Asta înseamnă politică externă care aduce rezultate pentru oameni – acasă și în diaspora”, a subliniat Maia Sandu.
20:20
Victoria Furtună, lidera Partidului Moldova Mare, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația dramatică a mamelor care îngrijesc copii cu dizabilități, acuzând autoritățile de indiferență și birocrație excesivă. Într-o postare publicată astăzi pe rețelele sociale, Furtună relatează concluziile unei întâlniri cu mai multe femei aflate în această situație, pe care le descrie drept „eroine neștiute, abandonate de stat”.„În loc de sprijin, se lovesc de un calvar birocratic”, afirmă lidera formațiunii. Ea subliniază că după ce copiii ajung la vârsta majoratului, mamele trebuie să parcurgă un proces umilitor pentru a obține tutela legală – inclusiv deplasarea la Costiujeni, un centru greu accesibil pentru persoanele cu dizabilități, unde lipsesc chiar și condițiile elementare.Furtună atrage atenția și asupra faptului că statutul de asistent personal este aproape imposibil de obținut, din cauza numărului redus de locuri disponibile și a remunerației extrem de mici – între 2500 și 4000 de lei lunar, fără posibilitatea de a cumula cu altă activitate profesională.„Statul le ignoră munca de-o viață. Pensia se calculează doar până când copilul împlinește 16 ani. Iar după? Nu există răspunsuri”, mai adaugă politiciana, subliniind că multe dintre aceste femei rămân singure, după ce partenerii aleg să plece în primii ani de viață ai copilului.Ea acuză sistemul social și medical din Republica Moldova de lipsă de empatie și de soluții reale pentru persoanele cu dizabilități: internări în instituții fără perspectivă, emiterea de acte false privind capacitatea de muncă pentru a reduce pensiile, lipsa unui protocol oficial pentru autism, tratamente prescrise fără monitorizare și zero sprijin pentru plata utilităților sau acces la medicamente.Victoria Furtună anunță că avocații partidului deja oferă asistență juridică familiilor afectate și promite modificări legislative radicale în cazul în care formațiunea va accede în Parlament.„Partidul Moldova Mare este despre demnitate. Iar aceasta înseamnă că nicio mamă nu va mai fi lăsată singură”, conchide lidera formațiunii, invitând femeile să își împărtășească experiențele și să ceară ajutorul.
18:20
Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova și principalul figurant în dosare de mare corupție, rămâne în arest în Grecia pentru cel puțin 40 de zile. Potrivit unui update transmis miercuri de Procuratura Generală, procurorii eleni au emis un mandat de arestare temporară, în baza Convenției Europene de extrădare.Mandatul este emis pentru o perioadă de 40 de zile, timp în care autoritățile moldovene trebuie să transmită cererea oficială de extrădare. Decizia autorităților elene este cu drept de atac.Amintim că Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia după ce a fost dat în urmărire internațională. El este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni grave, inclusiv: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în proporții deosebit de mari.Procuratura Generală a Republicii Moldova a precizat că a demarat deja procedurile legale necesare pentru extrădare, în calitate de autoritate centrală competentă. Dosarul este în curs de completare, iar actele urmează să fie transmise părții elene în conformitate cu prevederile internaționale.„Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, precizează instituția.
17:00
Elena Dragalin, mama fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, lansează un atac frontal la adresa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), declarându-și public dezamăgirea față de actuala guvernare și anunțând că susține o nouă formațiune politică – Liga Orașelor și Comunelor (LOC).Într-un mesaj video publicat online, Elena Dragalin, cunoscută anterior ca susținătoare activă a PAS, afirmă că partidul de guvernare a eșuat în misiunea sa de a reforma statul și a îndepărtat cetățenii prin inacțiune, birocrație și tăcere impusă.„Am votat și am promovat PAS ani la rând, dar astăzi afirm răspicat: PAS, Nu! Liga Orașelor și Comunelor – Da!”, spune Drăgălin.Ea acuză PAS de trădarea încrederii alegătorilor și blocarea reformelor esențiale, într-un context în care societatea aștepta schimbări reale.„M-am dezamăgit profund. PAS a trădat votul nostru, a trădat instituțiile statului. Au impus tăcerea și au blocat reformele. Nu-i mai cred pe europeni”, afirmă Elena Dragalin, exprimând o profundă ruptură de valorile promovate anterior de PAS.În contrast, mama Veronicăi Dragalin își declară sprijinul pentru Liga Orașelor și Comunelor, o formațiune politică emergentă care se prezintă drept alternativă pro-europeană, dar cu rădăcini în administrația locală.„LOC este altceva. Este o opțiune pro-europeană autentică, cu curaj și adevăr. Aici sunt oameni care cunosc realitatea satelor și orașelor, nu ONG-iști și birocrați, ci lideri care știu să muncească pentru comunități”, a explicat ea.
15:50
În cadrul emisiunii ”Vocile Puterii” de la Exclusiv TV, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că formațiunea sa nu va susține nici actuala guvernare incompetentă, nici forțele pro-ruse care divizează țara. El a propus ca singură soluție reală formarea unui guvern tehnocrat, format din profesioniști din toate partidele politice. „Să mergi azi cu PAS-ul înseamnă să menții proștii la putere. Au distrus țara în patru ani, e cea mai stupidă guvernare pe care am avut-o. Dar nici nuntă cu ‘russkii mir’ nu voi face, să explodeze țara în două”, a afirmat Usatîi.Președintele Partidului Nostru a criticat dur clasa politică actuală, acuzând-o că acționează la comanda intereselor externe, nu a cetățenilor. „De ce să vorbesc cu politicienii de aici, dacă după discuții ies prin băi, prin WC-uri și își sună patronii din afară pentru aprobare?”Renato Usatîi consideră că după alegeri toate forțele politice, inclusiv cele extraparlamentare, trebuie să se așeze la masa discuțiilor și să propună specialiști în funcții-cheie, pentru a guverna țara cu adevărați profesioniști. „Noi nu ne batem pentru funcții. Ne interesează soluțiile pentru dezvoltarea Moldovei și o viață mai bună pentru oameni”, a subliniat liderul Partidului Nostru.
15:20
Oficiul Nisporeni al Procuraturii Ungheni anunță că printr-o sentință recent pronunțată de Judecătoria Ungheni un tânăr de doar 18 ani din Nisporeni a fost recunoscut vinovat pentru omorul unui bărbat de 63 de ani. Potrivit sentinței, inculpatul va petrece următorii 9 ani după gratii, iar succesorul părții vătămate va încasa din contul inculpatului prejudiciul moral cauzat în sumă de 1 000 000 lei. Potrivit acuzării, cazul a avut loc în seara zilei de 26 martie 2025. Inculpatul a pătruns în domiciliul victimei din raionul Nisporeni ca să-i ceară țigări, unde, în rezultatul unui conflict apărut spontan între ei, intenționat, cu o deosebită cruzime, i-a aplicat victimei lovituri cu pumnii și cu o foarfecă, cauzând victimei vătămări corporale grave, în urma cărora a survenit decesul acesteia. În ședința de judecată inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Sentința este cu drept de apel.
15:10
Când prețurile explodează, dar tranzacțiile îngheațăÎn trimestrul II din 2025, piața imobiliară din municipiul Chișinău a atins un minim istoric în ceea ce privește numărul de tranzacții cu apartamente. Cu doar 3.250 de vânzări înregistrate, am ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță într-o nouă analiză pe blogul său. Pentru comparație:– în 2019, în același trimestru, erau aproape 11.000 de tranzacții.– într-un an „normal”, Chișinăul înregistra 6.000–8.000 tranzacții/trimestru.Astăzi? Doar puțin peste 3.000. Dar prețurile? Tocmai au atins recordul istoric!Dacă numărul tranzacțiilor este în colaps, prețurile apartamentelor noi în varianta „albă” au explodat:În T1/2024 – 1.435 euro/m²În T1/2025 – 1.905 euro/m²Asta înseamnă:+470 euro/m² într-un singur an+32,8% creștere – cea mai mare din ultimii 20 de aniEste o evoluție fără precedent, comparabilă doar cu valul speculativ din 2008, chiar înainte de prăbușirea pieței. De ce avem această prăpastie între prețuri și tranzacții?Situația actuală poate fi descrisă ca un război al nervilor: Dezvoltatorii au nevoie de lichidități, dar ezită să reducă prețurile, mai ales pe fondul investițiilor mari deja făcute. Cumpărătorii sunt tot mai puțin activi – fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a achita sumele actuale. Statul a înăsprit reglementările urbanistice, ceea ce a dus la o scădere a locuințelor date în exploatare. Băncile oferă credite ipotecare într-un ritm stabil, dar ele nu mai sunt suficiente pentru a stimula cererea.A rezultat o piață de nișă, în care tranzacționează doar cei disperați să vândă sau cei prea grăbiți să mai aștepte. Prețul rezultat nu reflectă realitatea pieței, ci un segment îngust și distorsionat. Un semnal clar de turbulență imobiliarăPiața imobiliară din Chișinău, în forma actuală, nu este sustenabilă. Cu un volum al tranzacțiilor de 3 ori mai mic decât în 2019 și o creștere de prețuri de 33% într-un an, am intrat într-o zonă de dezechilibru periculos.Dacă acest trend continuă, sunt doar două scenarii posibile: O corecție dureroasă a prețurilor, mai devreme sau mai târziu; Blocaj prelungit: o piață imobilă sterilă, fără lichiditate, în care nimeni nu mai vinde și nimeni nu mai cumpără. Ce urmează?Prefer să nu fac predicții hazardate. Dar un lucru este clar: normalitatea s-a suspendat pe piața imobiliară din Chișinău.Următoarele luni vor confirma dacă această stare este una temporară… sau începutul unei crize mai profunde. 
15:00
Fostul ministru de interne și lider al protestelor antioligarhice din Republica Moldova, Andrei Năstase, a lansat un nou apel pentru reformarea profundă a legislației electorale, într-o intervenție live pe rețelele sociale. Acesta susține că actualul sistem blochează participarea mișcărilor civice la alegeri și favorizează menținerea unui regim partinic și oligarhic.„Unul dintre proiectele mele de lege înseamnă schimbarea legislației electorale astfel încât nu doar partidele să poată participa la alegeri, ci și societatea cu toate componentele sale. De ce o mișcare civică nu poate participa la alegeri? De ce o mișcare civică ca Solidarność din Polonia, în frunte cu Lech Wałęsa, să nu poată candida? Lech Wałęsa a salvat Polonia atunci de un regim comunist. De ce în Republica Moldova nu se poate face asta? Vă spun eu de ce. Pentru că sistemul se opune. Sistemul partinic, oligarhic se opune unor asemenea lucruri”, a declarat Năstase.În același context, politicianul a lansat un apel către cetățeni să-i susțină candidatura independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie, semnând în listele de subscripție necesare.„Îi chem pe toți, și în primul rând pe decidenții zilei, pe guvernanți, să dea dovadă de responsabilitate. Să avem grijă ca prin tot ce facem și vorbim să nu afectăm, să nu politizăm anchetele internaționale în derulare împotriva capului regimului oligarhic din Moldova. Până la rod, mai e mult de muncit. La muncă și responsabilitate vă chem!”, a spus el.Mesajul vine într-un moment în care atenția publică este concentrată pe reținerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în Grecia, și pe perspectivele extrădării acestuia. Năstase a fost una dintre vocile cele mai puternice ale luptei antioligarhice din ultimul deceniu și spune că este timpul pentru o reconfigurare reală a clasei politice, prin implicarea directă a societății civile în procesul electoral.
14:50
Rusia face un nou pas spre consolidarea controlului digital: Duma de Stat a adoptat marți o lege care permite sancționarea cetățenilor pentru simpla căutare online a materialelor considerate „extremiste”, inclusiv prin VPN. Măsura a fost deja criticată pe scară largă de activiști, experți în drepturi digitale și chiar de unele voci pro-Kremlin, din cauza formulărilor vagi și riscurilor evidente pentru libertatea de exprimare.Potrivit noii legi, rușii care accesează conținut de pe o listă neagră de peste 500 de pagini riscă amenzi de până la 5.000 de ruble (aproximativ 54 de euro). Lista a fost întocmită de Ministerul Justiției și include organizații precum Fondul Anticorupție al regretatului Alexei Navalnîi, mișcarea internațională LGBT, dar și companii precum Meta — proprietara Facebook, Instagram și WhatsApp. Control total asupra internetului și autocenzură impusăLegea vizează căutarea „intenționată” de conținut extremist, chiar și atunci când este realizată prin rețele VPN — o practică răspândită în Rusia pentru a ocoli blocajele guvernamentale. Totuși, autoritățile vor trebui să dovedească „intenția” utilizatorilor, o prevedere vagă care stârnește neliniște.„Această formulare va permite abuzuri grave — de la șantaj și extorcare, până la persecuții politice”, a avertizat Ekaterina Mizulina, șefa Ligii pentru un Internet Sigur, organizație creată cu sprijinul statului. Ea consideră că lista materialelor interzise ar putea fi extinsă rapid, fără transparență. Impact asupra WhatsApp și altor platforme străineLegea ridică semne de întrebare și asupra viitorului aplicației WhatsApp în Rusia. Reprezentanți ai Dumei au avertizat că platforma deținută de Meta ar putea fi inclusă în lista de software restricționat, sugerând chiar că WhatsApp ar trebui să se pregătească să părăsească piața rusă. Totodată, guvernul promovează aplicații alternative locale, precum MAX, o platformă de mesagerie susținută de stat. Rezistență rară în Duma lui PutinDeși Duma este cunoscută pentru obediența față de Kremlin, proiectul de lege a provocat o rezistență neobișnuită: 67 de deputați au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut. Legea a trecut cu doar 68% din voturi, un procent neobișnuit de scăzut pentru o inițiativă guvernamentală.Politicianul de opoziție Boris Nadejdin, care a încercat fără succes să candideze împotriva lui Vladimir Putin la prezidențiale, a protestat marți în fața Dumei și a promis că va continua presiunile împotriva legii.„Această lege a trezit un nivel de rezistență în societatea rusă cum nu am mai văzut de mult. Oamenii simt că nu mai pot căuta nici măcar informații”, a declarat Nadejdin.Legea va intra în vigoare de la 1 septembrie 2025, dar efectele ei — inclusiv asupra confidențialității digitale, libertății de informare și autocenzurii — sunt deja vizibile în spațiul public rusesc.
13:00
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a comentat interdicția de intrare în România și, implicit, în spațiul Schengen, impusă recent pe numele său. În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLive TV, Ceban a acuzat guvernarea de la Chișinău de complicitate și a sugerat că s-ar pregăti acțiuni politice împotriva sa înainte de alegerile parlamentare. „Noi trăim într-o formulă de teatru al absurdului. Mă întrebați dacă admit că nu voi fi admis în alegeri – nici asta nu puteam să admit, pentru că nu există niciun fel de substrat factologic. Cineva bate cu pumnișorul în masă și piciorușul în podea și cere aceste lucruri, și iată că se întâmplă. Cu siguranță că nu exclud”, a declarat Ceban. Interdicția a fost impusă de autoritățile române în baza unor suspiciuni legate de așa-numite „relații complicate” cu Federația Rusă. Întrebată despre această decizie, ministra română de externe, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare să ofere explicații” lui Ion Ceban privind motivele exacte ale interdicției. Ceban a respins categoric acuzațiile și a invocat un dublu standard: „Am văzut explicații de-a dreptul absurde, cică au fost documentate relații pe care le-aș avea cu reprezentanții Federației Ruse. Să presupunem că ar exista, deși nu există. Dar noi avem alți oameni care au relație deschisă, merg la ședințe de Guvern, merg la forumuri la Sankt Petersburg și nu li se întâmplă nimic”. Edilul a criticat și lipsa de transparență din partea autorităților moldovenești, acuzând o campanie de denigrare și presiuni din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). El a făcut trimitere la o declarație recentă a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a admis într-o emisiune la Radio Moldova că s-ar putea ajunge și la blocarea conturilor bancare ale lui Ceban: „Am văzut că domnul Grosu deja îmi arestează conturile bancare pe care nu le prea am… oamenii sunt porniți și scoși de pe fix la propriu”. Ion Ceban a atacat și presa apropiată guvernării, numind Ziarul de Gardă „un ziar care dă pupici într-un loc partidului de la guvernare” și a respins drept „prostii și minciuni” materialele recente apărute despre presupusele sale conexiuni externe.
11:50
Partidul Republican „Inima Moldovei” a desfășurat un protest la sediul Guvernului împotriva tarifelor exagerate și a schemelor de gaze realizate de PAS. Activiștii au cerut dezvăluirea imediată a costului real al resurselor energetice achiziționate de Moldova din Europa și au declarat că, odată cu intrarea partidului în Parlament, Moldova va putea obține gaze la un preț redus, notează Telegraph.md.Potrivit liderului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, regimul se îmbogățește pe seama schemelor de corupție și a tarifelor exagerate, pe care cetățenii sunt nevoiți să le plătească.„Ne-am întâlnit cu vicepremierul Federației Ruse pe energie, Alexandr Novak. A fost spus clar: Rusia este gata să discute cu Moldova despre livrări la un preț avantajos, dar astăzi nu are cu cine – Guvernul moldovean nu este interesat de dialog. Imediat după alegeri, INIMA MOLDOVEI va continua negocierile cu Gazprom. Scopul nostru este să reducem tarifele cât mai curând posibil. Pentru că oamenii și afacerile au nevoie de gaz pe care și-l pot permite”, a declarat Irina Vlah.„Compania Energocom a achiziționat gaz, dar nu spune nici prețul, nici furnizorul. Totul este secret! Aceasta înseamnă că iarăși funcționează scheme prin care cineva câștigă, iar oamenii de rând plătesc în plus. Avertizăm: toate aceste scheme vor fi demascate, iar vinovații vor fi pedepsiți,” a declarat liderul „Inima Moldovei” din Fălești, Vitalie Blanari.„Energocom intenționează să ia un credit de 400 de milioane de euro pentru un nou lot de gaze, prin garanțiile Guvernului. Banii vor ajunge în buzunarele lor, iar noi, dumneavoastră și cu mine, vom plăti pentru ei,” a declarat liderul „Inima Moldovei” din Orhei, Ramiz Ansarov.La finalul acțiunii, protestatarii i-au transmis prim-ministrului Dorin Recean cererea poporului: anularea tarifului exagerat pentru populație și reluarea negocierilor cu furnizorul rus pentru un preț accesibil la gazele naturale.„Dacă „galbenii” refuză să rezolve problemele, trebuie să cedeze locul celor care sunt gata să slujească poporul, să dezvolte economia și să asigure oamenilor o viață decentă,” au declarat reprezentanții „Inima Moldovei”.
11:00
Astăzi, 23 iulie, în jurul orei 19:00 (ora Turciei), la Istanbul vor începe noi negocieri între delegațiile Ucrainei și Federației Ruse, potrivit unui anunț oficial al Administrației Prezidențiale a Turciei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care aprobă componența delegației oficiale a Ucrainei. Aceasta va fi condusă de Rustom Umerov, actualul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, fost ministru al Apărării și participant activ la rundele anterioare de dialog cu partea rusă. Potrivit informațiilor oficiale, delegația ucraineană va fi formată din reprezentanți ai structurilor de securitate, diplomați, ofițeri superiori din cadrul armatei și experți în drept internațional, printre care:  • Serhii Kislytsia, prim-adjunct al ministrului Afacerilor Externe;  • Vadym Skibitskyi, adjunct al șefului Direcției principale de informații a Ministerului Apărării;  • Oleksandr Poklad, adjunct al directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU);  • Oleh Luhovskyi, prim-adjunct al șefului Serviciului de Informații Externe;  • reprezentanți ai Statului Major General, Comandamentului Forțelor Aeriene și Marinei, dar și experți din cadrul Biroului Președintelui și Avocatului Poporului. Negocierile se vor concentra pe probleme tehnice, precum:  • schimbul de prizonieri;  • asigurarea accesului umanitar în zonele afectate de conflict;  • protecția infrastructurii critice;  • și stabilizarea granițelor în regiunile de contact. Surse diplomatice menționează că este posibil ca negocierile să continue și pe 24 iulie, în funcție de evoluția discuțiilor. De asemenea, ambele părți ar putea aborda și propunerile existente privind memorandumuri de încetare a focului, formulate separat de Ucraina și Rusia. Kremlinul a confirmat că printre subiectele aflate pe masă se află „teme dificile”, care necesită o atenție specială în contextul actual al războiului. Aceasta este prima întâlnire oficială dintre cele două delegații la Istanbul după o lungă pauză și ar putea marca o nouă etapă în eforturile diplomatice de detensionare a conflictului.
10:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat în această dimineață la reținerea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în Grecia, calificând-o drept un succes al instituțiilor implicate, dar avertizând că adevărata victorie va fi atinsă doar atunci când justiția își va face deplin datoria. „Este un succes al tuturor instituțiilor care au muncit la acest capitol, dar, așa cum am spus mai devreme, trebuie să vedem să se facă dreptate. Acum justiția moldovenească trebuie să își facă dreptate. Instituțiile responsabile de extrădare vor munci și se vor asigura că toate procedurile sunt respectate, dar ca să ne bucurăm, trebuie să vedem ca dreptatea să se facă până la capăt”, a declarat șefa statului. Declarațiile Maiei Sandu vin la o zi după ce Vladimir Plahotniuc a fost reținut pe Aeroportul Internațional din Atena, în timp ce încerca să părăsească Grecia cu un zbor spre Dubai, sub o identitate falsă. Acesta este acuzat în Republica Moldova de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, fiind vizat în special în dosarul „Frauda Bancară”, prin care au fost sustrași peste un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Președinta a insistat asupra necesității respectării tuturor pașilor legali în procesul de extrădare și judecare a fostului oligarh: „Este o etapă importantă, dar așteptarea cetățenilor este clară: să vadă că nimeni nu este mai presus de lege”. Autoritățile moldovene au anunțat că au început deja demersurile pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, reținut în baza unei alerte INTERPOL la solicitarea Republicii Moldova.
09:50
Roman Roșca, vicepremierul desemnat pentru Reintegrare, a depus, astăzi, jurământul de învestire în prezența Președintei Maia Sandu și a Prim-ministrului Dorin Recean. Șefa statului a semnat decretul de numire în funcție a noului membru al Cabinetului de miniștri. Astfel, Roman Roșca îl va înlocui pe Oleg Serebrian în această funcție.Președinta Maia Sandu i-a mulțumit domnului Oleg Serebrian pentru activitatea desfășurată și pentru contribuția sa la păstrarea stabilității și păcii în țară. Totodată, șefa statului i-a urat succes noului vicepremier în îndeplinirea atribuțiilor ce țin de promovarea politicilor de reintegrare a țării.„Misiunea principală a dumneavoastră este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și pe malul drept, iar pentru ca să oferim siguranță este nevoie să păstrăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările. Sarcina statului este, în primul rând, siguranța oamenilor”, a punctat Președinta Maia Sandu.
09:40
Vila luxoasă de pe malul Mării Egee în care locuia Plahotniuc a devenit scena unei operațiuni internaționale spectaculoase. Potrivit unei investigații realizate de RISE Moldova, polițiștii eleni au descoperit în vila din Saronida, sudul Atenei, unde s-au refugiat oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul deputat Constantin Țuțu, sume impresionante de bani, pașapoarte false, tehnică sofisticată și documente compromițătoare. În urma percheziției efectuate în locuința situată pe strada Ifaistou, anchetatorii au confiscat:  • circa 155.000 de euro în mai multe valute,  • 17 pașapoarte și cărți de identitate din diverse țări,  • dispozitive electronice (USB-uri, SSD-uri cu software de securitate, laptopuri și telefoane mobile),  • patru ceasuri de lux de mărci exclusiviste precum Breguet, Kees Engelbarts și Urwerk,  • și un autoturism Skoda Kodiaq, utilizat de Plahotniuc. În momentul reținerii lor, cei doi se aflau în drum spre Dubai. Pe 21 iulie, din motive încă necunoscute, Plahotniuc și Țuțu au părăsit vila din Saronida cu un taxi, având asupra lor doar câte un rucsac, și s-au îndreptat spre Aeroportul Internațional din Atena. Au încercat să urce la bordul unui zbor în afara spațiului Schengen, dar polițiștii greci au intervenit în ultima clipă, întârziind avionul și reținându-i pe amândoi. La controlul corporal, Plahotniuc avea:  • documente de călătorie bulgare emise pe nume fals,  • peste 2.000 de euro în numerar,  • un laptop și două telefoane. Țuțu, la rândul său, avea asupra lui:  • documente de călătorie românești pe o identitate falsă,  • o sumă similară de bani,  • și două telefoane mobile. Ambii urmează să fie prezentați azi în fața procurorilor de la Parchetul și Curtea de Apel din Atena. Conform documentelor consultate de RISE Moldova, Plahotniuc a fost reținut la solicitarea Republicii Moldova, iar Țuțu — la cererea Federației Ruse, în baza unor alerte INTERPOL. Procuratura Anticorupție din Moldova a fost notificată despre reținerea oligarhului prin Direcția de Cooperare Polițienească Internațională și urmează să inițieze procedura de extrădare. Fostul lider al PDM este acuzat de:  • crearea și conducerea unei organizații criminale,  • escrocherie și  • spălare de bani, în special în legătură cu „Frauda Bancară” din anii 2013–2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Deși în trecut Plahotniuc a reușit să se sustragă urmăririi internaționale, fiind chiar șters din baza de date INTERPOL pentru o perioadă, numele său a reapărut recent pe lista celor mai căutați. În prezent, există trei mandate de arestare emise pe numele său de autoritățile moldovene.
22 iulie 2025
23:00
Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar fi fost reținut în Grecia în baza unei identificări faciale, în timp ce folosea documente de identitate bulgare, susține președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la postul Exclusiv TV.Potrivit lui Usatîi, Plahotniuc s-ar fi prezentat în Grecia sub numele de Mihail Ilcev Taușanov, iar fostul deputat Constantin Țuțu ar fi utilizat identitatea Andrei Sîli.„Ei aveau pașapoarte identice, și important că originale – asta și m-a mirat. Plahotniuc a fost recunoscut după programa Face ID. L-au prins la față, s-au făcut niște modificări tehnice și deja s-a ajuns să-l rețină”, a spus Usatîi.Liderul Partidului Nostru a sugerat că autoritățile grecești ar fi acționat în urma unor semnale din partea structurilor internaționale, folosind tehnologia de recunoaștere facială pentru a confirma identitatea reală a celor doi.Informațiile prezentate de Renato Usatîi nu au fost deocamdată confirmate oficial de autoritățile din Grecia sau Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, Vlad Plahotniuc a fost reținut în dimineața zilei de 22 iulie, în jurul orei 4:30, iar autoritățile moldovene au demarat procedurile pentru extrădare.Despre Constantin Țuțu, autoritățile moldovene nu au oferit detalii oficiale.
18:50
Fostul lider democrat Vlad Plahotniuc și fostul deputat Constantin Țuțu ar fi fost reținuți pe aeroportul din Atena în timp ce încercau să ia un zbor spre Dubai, potrivit presei elene. Cei doi erau însoțiți de Elizaveta Kuznetsova, model originar din Tiraspol și fostă deținătoare a titlului Miss Moldova, scrie Prothema.gr, informație confirmată și de Euronews Grecia.Conform surselor citate, reținerea ar fi avut loc cu implicarea Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate din Grecia. Deși Poliția Națională Elenă nu a publicat până acum un anunț oficial, jurnaliștii notează că Vlad Plahotniuc urma să părăsească Uniunea Europeană cu destinația Dubai, oraș în care s-ar fi ascuns anterior în perioada sa de fugă internațională.Mai grav, în cazul lui Constantin Țuțu, publicația Prothema citează surse potrivit cărora ar exista o alertă internațională emisă de autoritățile ruse privind implicarea sa în traficul de droguri. Totodată, fostul parlamentar ar fi deținut documente false emise în Grecia, inclusiv un pașaport, o carte de identitate și chiar o diplomă, toate presupus obținute prin fraudă.La Chișinău, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat oficial reținerea lui Vlad Plahotniuc în dimineața zilei de 22 iulie, în jurul orei 04:30. Totuși, nu a confirmat capturarea lui Constantin Țuțu și nici prezența Elizavetei Kuznetsova în grupul reținut.Ministra Afacerilor Interne a anunțat că autoritățile moldovenești au început deja procedurile oficiale pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc, care este acuzat la Chișinău de constituirea și conducerea unui grup criminal organizat, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani.Contactat de jurnaliștii deschide.md, Lucian Rogac, avocatul lui Vlad Plahotniuc a declarat că a aflat despre reținere din presă și a refuzat să comenteze evenimentele.
17:30
Procuratura Generală a Republicii Moldova a venit cu precizări oficiale privind reținerea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, anunțată în această dimineață de Inspectoratul General al Poliției. Potrivit comunicatului emis de instituție, Procuratura a fost informată de către Direcția Cooperare Polițienească Internațională despre faptul că Plahotniuc a fost reținut de autoritățile din Republica Elenă, în baza unei cereri de urmărire internațională. Fostul politician moldovean este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni grave, inclusiv:  • crearea și conducerea unei organizații criminale,  • escrocherie în proporții deosebit de mari,  • spălare de bani în proporții deosebit de mari. În acest context, Procuratura Generală anunță că, în calitate de autoritate centrală competentă, a inițiat deja pregătirea actelor necesare pentru demersul de extrădare, în conformitate cu Convenția Europeană de extrădare. „Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, se mai precizează în comunicat. Reamintim că Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după prăbușirea guvernului controlat de PDM. Dosarele în care este vizat vizează, în special, frauda bancară de proporții istorice, prin care au fost sustrase sume de peste 39 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro din sistemul bancar moldovenesc. În ianuarie 2025, Interpol a acceptat solicitarea autorităților moldovene de a-l anunța în căutare internațională.
17:10
Victoria Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, acuză autoritățile din Republica Moldova de dublu standard și încălcarea libertății de exprimare, după ce volumul „Moldova Mare”, semnat de ea, a fost confiscat de instituțiile statului. Într-o postare publică, aceasta afirmă că acțiunea s-a desfășurat în baza unor acte false, fără o justificare legală clară și cu complicitatea tăcută a autorităților care invocă valorile europene doar selectiv.„Aceasta este prețul adevărat al «democrației europene» și al «libertăților» promovate de PAS. Când trebuie apărate drepturile omului și libertatea de exprimare, toți fac pe nepăsătorii, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla”, a scris Furtună, denunțând lipsa de reacție din partea Procuraturii, Poliției, Avocatului Poporului și chiar a instituțiilor internaționale, în ciuda sesizărilor oficiale depuse.Potrivit liderei formațiunii, cartea „Moldova Mare” – pe care o descrie drept „un album despre tradițiile noastre” – ar fi fost confiscată nu din motive legale reale, ci din frică politică. „Cartea «Moldova Mare» le provoacă mai multă teamă decât corupția și criminalitatea. Iată care este adevărata lor față”, acuză Furtună, sugerând că guvernarea actuală acționează represiv față de vocile incomode.Ea mai susține că, în timp ce autoritățile „tac în fața abuzurilor evidente”, reacționează „instantaneu” atunci când este vorba de protejarea „celor de-ai lor” sau de eliminarea adversarilor politici. „Sancțiuni, declarații zgomotoase, discursuri grandioase despre democrație – doar când le convine”, a scris Furtună într-o postare cu un pronunțat ton critic la adresa PAS și a susținătorilor orientării pro-europene.Lidera partidului „Moldova Mare” le cere cetățenilor să nu uite acest episod atunci când le este „vândută din nou ideea alegerii europene”, pe care o califică drept „o opțiune în favoarea dublului standard, nu în favoarea cetățenilor”.Cartea „Moldova Mare” a fost recent în centrul mai multor dispute publice și politice. Autoritățile nu au oferit până acum o explicație oficială detaliată privind temeiurile legale ale confiscării volumului. Partidul „Moldova Mare” susține că va continua demersurile legale pentru a recupera publicațiile și a obține sancționarea celor responsabili.
16:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare în alegerile parlamentare din 28 septembrie a Partidului „Democrația Acasă” (PDA), condus de activistul civic și politicianul Vasile Costiuc. Decizia a fost luată în ședința din 22 iulie, cu 5 voturi „pentru” și 4 abțineri, iar motivul invocat este nerespectarea cerințelor legale privind numărul minim de semnatari ai documentelor de înregistrare. Potrivit CEC, doar 14 persoane din lista de candidați ai partidului au semnat personal actele pentru înregistrare, deși legea prevede obligativitatea a minimum 51 de semnături personale ale candidaților incluși în lista depusă. Această decizie are un impact direct asupra structurii buletinului de vot – poziția cu numărul 2 va rămâne temporar vacantă, până la o eventuală rectificare a situației sau redistribuire. Cu toate acestea, partidul nu este exclus definitiv din cursă. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a precizat că Partidul „Democrația Acasă” are în continuare dreptul legal de a depune un nou pachet complet de acte, în conformitate cu legislația electorală. Termenul-limită pentru depunerea cererii de înregistrare a candidaților este 19 august 2025.
15:50
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a lansat un avertisment în cadrul unei intervenții live, cu privire la posibilele planuri de revenire ale fugarului Vladimir Plahotniuc pe scena politică din Republica Moldova. Declarațiile vin în contextul reținerii recente a lui Plahotniuc în Grecia și al unei remarci făcute de către Dumitru Diacov, fost președinte al Partidului Democrat, într-o emisiune televizată. „Foarte multă lume mă întreabă de el. Mai bine Plahotniuc nu pleca” – sunt cuvintele rostite de Diacov care, potrivit lui Năstase, nu sunt întâmplătoare. „Este dreptul și libertatea domnului Diacov să vorbească așa. Pe mine însă mă interesează dacă instituțiile statului, care cunosc ceea ce circulă prin Chișinău, despre intențiile de a-și consolida forțele acest cap al tuturor relelor, acționează sau nu. Nu mă bazez pe zvonistică. Ceea ce mă deranjează este liniștea cu care este tratat acest lucru de către decidenți”, a afirmat Năstase. Acesta a subliniat că declarația lui Diacov ar putea fi mai mult decât o opinie personală: „Tare miroase, dacă nu chiar pute, a un fel de preludiu al revenirii lui Plahotniuc. Iar Diacov are experiență lungă și bună în politică”. În opinia lui Andrei Năstase, o eventuală întoarcere în forță a oligarhului fugar ar fi o insultă gravă la adresa miilor de cetățeni care au ieșit în stradă în 2015–2019 pentru a pune capăt regimului controlat de Plahotniuc. „Ar fi nedrept ca după eforturile făcute de sute de mii de oameni, care și-au pus speranța în cei care astăzi guvernează țara, să ne pomenim la șase ani distanță de la răsturnarea acelui regim criminal că îl vedem pe Plahotniuc printre noi, în alte pălării”, a spus Năstase. Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia, alături de un alt cetățean moldovean,  după cum a anunțat Inspectoratul General al Poliției (IGP). Reținerea a fost confirmată de Interpol Atena prin canalele oficiale de comunicare. Potrivit autorităților moldovene, Plahotniuc este acuzat în dosarul „fraudei bancare” de:  • crearea și conducerea unei organizații criminale,  • escrocherie,  • spălarea banilor, prin care ar fi beneficiat ilegal de aproximativ 39,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Acuzațiile sunt încadrate penal conform articolelor 284, 190 și 243 din Codul penal al Republicii Moldova. După fuga sa din Moldova în 2019, Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională abia la începutul anului 2025, când Interpol a acceptat cererea de urmărire și reținere transmisă de autoritățile moldovene. În acest context, Andrei Năstase cere vigilență maximă din partea instituțiilor statului și acțiuni clare pentru a preveni o eventuală reabilitare publică sau politică a fostului lider PDM, în ciuda tentativelor de „rebranding” sau apariții indirecte. „Nu putem permite ca trecutul să revină și să ni se vândă ca viitor. Iar guvernarea actuală are obligația morală și legală de a proteja democrația câștigată cu sacrificii”, a punctat Năstase.
15:10
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul „Viitorul Moldovei” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova au decis să-și unească forțele și să constituie un bloc pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Irina Vlah, liderul „Inima Moldovei”, în cadrul briefingului comun cu Igor Dodon, Vasile Tarlev și Vladimir Voronin, a declarat: „este important ca toți să înțeleagă de ce creăm un bloc electoral. Consecințele guvernării PAS sunt mai grave decât o catastrofă naturală”, scrie Telegraph.md. Potrivit spuselor sale, „în 4 ani, țara a pierdut peste 300 de mii de oameni; investitorii pleacă din țară; fiecare a treia casă din sate este pustie. Doar în 2024, 31 de mii de fermieri au rămas fără muncă. Dacă PAS rămâne la putere, aceasta va fi o amenințare reală la adresa Moldovei ca stat. De aceea, noi, liderii a patru partide de opoziție, am decis să ne unim. Aceasta este singura cale care va opri distrugerea și va salva Moldova”.„Lupta va fi foarte dificilă. CEC și Curtea Constituțională sunt complet sub controlul PAS. Cei „galbeni” controlează poliția, SIS, ministerele, procuratura. Practic, noi nu concurăm cu partidul de la putere. Ne luptăm cu o grupare politică criminală care a acaparat statul.Dar vreau să asigur cetățenii: PAS va pierde alegerile parlamentare. Știm că pregătesc falsificări masive în diasporă. Dar minciuna lor nu va trece. Avem soluții și vom proteja votul fiecărui alegător!Singura șansă pentru regimul „galben” de a se menține la putere este să găsească un aliat în rândul opoziției. Partidul INIMA MOLDOVEI și participanții la viitorul Bloc au adoptat o poziție clară: în viitorul Parlament, nu vom face nicio coaliție cu PAS. Mă adresez tuturor partidelor de opoziție. Asumați-vă aceeași obligațiune. Demonstrați susținătorilor voștri că nu jucați dublu. Poporul nu va ierta trădarea nimănui”, a mai declarat politiciana.Irina Vlah a menționat că, înlăturarea PAS de la putere este o sarcină importantă a alegerilor viitoare.„Misiunea Blocului nostru nu se încheie aici. Mergem în Parlament pentru a ne asuma responsabilitatea pentru guvernarea țării. Să formăm o majoritate guvernamentală, să aprobăm un nou guvern care să oprească distrugerea și să refacă Moldova – aceasta așteaptă poporul Moldovei de la noi. Astăzi a început numărătoarea inversă pentru regimul PAS.Majoritatea cetățenilor sunt alături de noi și pe 28 septembrie vom întoarce Moldova poporului”, a conchis liderul politic.
13:20
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, acuză PAS de lipsă de performanță, dezbinare și tentativă de cenzurare a comunicării cu diaspora. Într-un interviu acordat jurnalistului Sergiu Gobjilă, Ceban a declarat că diferența dintre administrația locală și guvernarea centrală este tot mai vizibilă pentru cetățenii care revin în țară. „Chișinăul este singura entitate din Republica Moldova care se dezvoltă, în ciuda tuturor piedicilor venite din partea celor de la putere. În ultimii 5 ani, am realizat mai multe proiecte decât s-au făcut în 30 de ani la un loc. Asta nu este doar opinia mea – o poate confirma foarte multă lume care trăiește sau revine acasă”, a afirmat edilul capitalei. Ceban a criticat strategia guvernării, pe care o acuză că lansează zilnic acuzații nefondate în loc să livreze rezultate reale. El susține că, în timp ce Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este preocupat de „etichete și ură”, oamenii continuă să părăsească țara. „Au plecat peste 300.000 de cetățeni sub guvernarea PAS. În loc să-și pună întrebări, ei preferă să alimenteze ura și să joace după principiul ‘să moară capra vecinului’. Este un mod toxic de a face politică, pe care îl vedem în fiecare zi.” În plan administrativ, primarul a declarat că își respectă angajamentele asumate în fața alegătorilor: „Am realizat 90% din ce am promis în primul mandat, iar din al doilea – 50% este deja implementat sau se află în proces.” Ion Ceban mai afirmă că actuala guvernare încearcă să-i limiteze accesul la diaspora și să-i blocheze comunicarea directă cu moldovenii din afara țării. „Guvernarea, lipsită de rezultate, își caută un inamic. Mă atacă nefondat și încearcă să mă oprească să vorbesc cu oamenii de peste hotare. Dar eu rămân consecvent: vorbesc prin fapte, nu prin vorbe”, a subliniat el. În ciuda tensiunilor, edilul promite să-și continue proiectele în Chișinău și să mențină un dialog deschis cu cetățenii, indiferent de presiunile exercitate de autoritățile centrale.
13:00
Liderii a patru formațiuni politice de opoziție – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Comuniștilor (PCRM), Partidul Inima Moldovei și Partidul Viitorul Moldovei – au anunțat marți, 22 iulie, crearea unui bloc electoral comun în perspectiva alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025. Alianța, prezentată public drept un „bloc patriotic”, își propune să obțină o majoritate parlamentară care să permită formarea unui nou guvern. Reprezentanții celor patru partide au declarat că noua structură politică are la bază unitatea forțelor de stânga și centru-stânga, cu accent pe interesul național, suveranitate și valorile tradiționale ale poporului moldovenesc. „Astăzi se înfăptuiește o dorință pe care a avut-o foarte multă lume în acești ani: consolidarea forțelor politice de stânga și centru-stânga. Intenția noastră sinceră este să construim un bloc patriotic”, a declarat Igor Dodon, liderul PSRM, în cadrul briefingului de presă. Blocul promite promovarea neutralității, păstrarea identității moldovenești și dezvoltarea unui model de guvernare echilibrat, în opoziție cu actuala conducere. În materie de politică externă, alianța își propune restabilirea dialogului cu Federația Rusă, alături de relații echilibrate cu Vestul, „în conformitate cu interesul național”. Totodată, liderii au exclus orice posibilitate de coaliție post-electorală cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat în prezent la guvernare, acuzând actuala conducere de „abandonarea interesului național în favoarea agendelor externe”.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.