Renato Usatîi: Plahotniuc și Țuțu ar fi fost reținuți în Grecia cu identități false. Identificarea s-ar fi făcut prin recunoaștere facială

Liber TV, 22 iulie 2025 23:00

Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar fi fost reținut în Grecia în baza unei identificări faciale, în timp ce folosea documente de identitate bulgare, susține președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la postul Exclusiv TV.Potrivit lui Usatîi, Plahotniuc s-ar fi prezentat în Grecia sub numele de Mihail Ilcev Taușanov, iar fostul deputat Constantin Țuțu ar fi utilizat identitatea Andrei Sîli.„Ei aveau pașapoarte identice, și important că originale – asta și m-a mirat. Plahotniuc a fost recunoscut după programa Face ID. L-au prins la față, s-au făcut niște modificări tehnice și deja s-a ajuns să-l rețină”, a spus Usatîi.Liderul Partidului Nostru a sugerat că autoritățile grecești ar fi acționat în urma unor semnale din partea structurilor internaționale, folosind tehnologia de recunoaștere facială pentru a confirma identitatea reală a celor doi.Informațiile prezentate de Renato Usatîi nu au fost deocamdată confirmate oficial de autoritățile din Grecia sau Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, Vlad Plahotniuc a fost reținut în dimineața zilei de 22 iulie, în jurul orei 4:30, iar autoritățile moldovene au demarat procedurile pentru extrădare.Despre Constantin Țuțu, autoritățile moldovene nu au oferit detalii oficiale.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 6 ore
21:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat în această seară că a avut o întrevedere oficială cu prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, în cadrul unei vizite menite să consolideze relațiile bilaterale. Discuțiile s-au axat pe atragerea de investiții britanice în Moldova, consolidarea cooperării economice și sprijinul pentru comunitatea moldovenilor stabiliți în Regatul Unit.„Am discutat despre cum putem întări prietenia dintre Moldova și Regatul Unit, cum putem face Moldova mai puternică, atrage investiții britanice și crea locuri de muncă acasă”, a scris șefa statului pe rețelele sociale.Președinta a remarcat o creștere semnificativă a exporturilor moldovenești de fructe către Marea Britanie, inclusiv prune, mere și struguri, mulțumită eliminării tarifelor pentru mai multe produse agricole moldovenești. Această tendință arată, potrivit ei, „cum o politică externă bine făcută aduce beneficii directe producătorilor locali”.Tot în această săptămână, Chișinăul și Londra au convenit un nou acord important pentru diaspora moldovenească. Începând cu 1 august, moldovenii stabiliți în Regatul Unit vor putea schimba permisele de conducere moldovenești în termen de cinci ani de la obținerea rezidenței, fără a fi nevoiți să susțină examene suplimentare.„Asta înseamnă politică externă care aduce rezultate pentru oameni – acasă și în diaspora”, a subliniat Maia Sandu.
Acum 8 ore
20:20
Victoria Furtună, lidera Partidului Moldova Mare, trage un semnal de alarmă în legătură cu situația dramatică a mamelor care îngrijesc copii cu dizabilități, acuzând autoritățile de indiferență și birocrație excesivă. Într-o postare publicată astăzi pe rețelele sociale, Furtună relatează concluziile unei întâlniri cu mai multe femei aflate în această situație, pe care le descrie drept „eroine neștiute, abandonate de stat”.„În loc de sprijin, se lovesc de un calvar birocratic”, afirmă lidera formațiunii. Ea subliniază că după ce copiii ajung la vârsta majoratului, mamele trebuie să parcurgă un proces umilitor pentru a obține tutela legală – inclusiv deplasarea la Costiujeni, un centru greu accesibil pentru persoanele cu dizabilități, unde lipsesc chiar și condițiile elementare.Furtună atrage atenția și asupra faptului că statutul de asistent personal este aproape imposibil de obținut, din cauza numărului redus de locuri disponibile și a remunerației extrem de mici – între 2500 și 4000 de lei lunar, fără posibilitatea de a cumula cu altă activitate profesională.„Statul le ignoră munca de-o viață. Pensia se calculează doar până când copilul împlinește 16 ani. Iar după? Nu există răspunsuri”, mai adaugă politiciana, subliniind că multe dintre aceste femei rămân singure, după ce partenerii aleg să plece în primii ani de viață ai copilului.Ea acuză sistemul social și medical din Republica Moldova de lipsă de empatie și de soluții reale pentru persoanele cu dizabilități: internări în instituții fără perspectivă, emiterea de acte false privind capacitatea de muncă pentru a reduce pensiile, lipsa unui protocol oficial pentru autism, tratamente prescrise fără monitorizare și zero sprijin pentru plata utilităților sau acces la medicamente.Victoria Furtună anunță că avocații partidului deja oferă asistență juridică familiilor afectate și promite modificări legislative radicale în cazul în care formațiunea va accede în Parlament.„Partidul Moldova Mare este despre demnitate. Iar aceasta înseamnă că nicio mamă nu va mai fi lăsată singură”, conchide lidera formațiunii, invitând femeile să își împărtășească experiențele și să ceară ajutorul.
Acum 12 ore
18:20
Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova și principalul figurant în dosare de mare corupție, rămâne în arest în Grecia pentru cel puțin 40 de zile. Potrivit unui update transmis miercuri de Procuratura Generală, procurorii eleni au emis un mandat de arestare temporară, în baza Convenției Europene de extrădare.Mandatul este emis pentru o perioadă de 40 de zile, timp în care autoritățile moldovene trebuie să transmită cererea oficială de extrădare. Decizia autorităților elene este cu drept de atac.Amintim că Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia după ce a fost dat în urmărire internațională. El este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni grave, inclusiv: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în proporții deosebit de mari.Procuratura Generală a Republicii Moldova a precizat că a demarat deja procedurile legale necesare pentru extrădare, în calitate de autoritate centrală competentă. Dosarul este în curs de completare, iar actele urmează să fie transmise părții elene în conformitate cu prevederile internaționale.„Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, precizează instituția.
17:00
Elena Dragalin, mama fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, lansează un atac frontal la adresa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), declarându-și public dezamăgirea față de actuala guvernare și anunțând că susține o nouă formațiune politică – Liga Orașelor și Comunelor (LOC).Într-un mesaj video publicat online, Elena Dragalin, cunoscută anterior ca susținătoare activă a PAS, afirmă că partidul de guvernare a eșuat în misiunea sa de a reforma statul și a îndepărtat cetățenii prin inacțiune, birocrație și tăcere impusă.„Am votat și am promovat PAS ani la rând, dar astăzi afirm răspicat: PAS, Nu! Liga Orașelor și Comunelor – Da!”, spune Drăgălin.Ea acuză PAS de trădarea încrederii alegătorilor și blocarea reformelor esențiale, într-un context în care societatea aștepta schimbări reale.„M-am dezamăgit profund. PAS a trădat votul nostru, a trădat instituțiile statului. Au impus tăcerea și au blocat reformele. Nu-i mai cred pe europeni”, afirmă Elena Dragalin, exprimând o profundă ruptură de valorile promovate anterior de PAS.În contrast, mama Veronicăi Dragalin își declară sprijinul pentru Liga Orașelor și Comunelor, o formațiune politică emergentă care se prezintă drept alternativă pro-europeană, dar cu rădăcini în administrația locală.„LOC este altceva. Este o opțiune pro-europeană autentică, cu curaj și adevăr. Aici sunt oameni care cunosc realitatea satelor și orașelor, nu ONG-iști și birocrați, ci lideri care știu să muncească pentru comunități”, a explicat ea.
15:50
În cadrul emisiunii ”Vocile Puterii” de la Exclusiv TV, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că formațiunea sa nu va susține nici actuala guvernare incompetentă, nici forțele pro-ruse care divizează țara. El a propus ca singură soluție reală formarea unui guvern tehnocrat, format din profesioniști din toate partidele politice. „Să mergi azi cu PAS-ul înseamnă să menții proștii la putere. Au distrus țara în patru ani, e cea mai stupidă guvernare pe care am avut-o. Dar nici nuntă cu ‘russkii mir’ nu voi face, să explodeze țara în două”, a afirmat Usatîi.Președintele Partidului Nostru a criticat dur clasa politică actuală, acuzând-o că acționează la comanda intereselor externe, nu a cetățenilor. „De ce să vorbesc cu politicienii de aici, dacă după discuții ies prin băi, prin WC-uri și își sună patronii din afară pentru aprobare?”Renato Usatîi consideră că după alegeri toate forțele politice, inclusiv cele extraparlamentare, trebuie să se așeze la masa discuțiilor și să propună specialiști în funcții-cheie, pentru a guverna țara cu adevărați profesioniști. „Noi nu ne batem pentru funcții. Ne interesează soluțiile pentru dezvoltarea Moldovei și o viață mai bună pentru oameni”, a subliniat liderul Partidului Nostru.
15:20
Oficiul Nisporeni al Procuraturii Ungheni anunță că printr-o sentință recent pronunțată de Judecătoria Ungheni un tânăr de doar 18 ani din Nisporeni a fost recunoscut vinovat pentru omorul unui bărbat de 63 de ani. Potrivit sentinței, inculpatul va petrece următorii 9 ani după gratii, iar succesorul părții vătămate va încasa din contul inculpatului prejudiciul moral cauzat în sumă de 1 000 000 lei. Potrivit acuzării, cazul a avut loc în seara zilei de 26 martie 2025. Inculpatul a pătruns în domiciliul victimei din raionul Nisporeni ca să-i ceară țigări, unde, în rezultatul unui conflict apărut spontan între ei, intenționat, cu o deosebită cruzime, i-a aplicat victimei lovituri cu pumnii și cu o foarfecă, cauzând victimei vătămări corporale grave, în urma cărora a survenit decesul acesteia. În ședința de judecată inculpatul și-a recunoscut vinovăția. Sentința este cu drept de apel.
15:10
Când prețurile explodează, dar tranzacțiile îngheațăÎn trimestrul II din 2025, piața imobiliară din municipiul Chișinău a atins un minim istoric în ceea ce privește numărul de tranzacții cu apartamente. Cu doar 3.250 de vânzări înregistrate, am ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, scrie expertul economic Veaceslav Ioniță într-o nouă analiză pe blogul său. Pentru comparație:– în 2019, în același trimestru, erau aproape 11.000 de tranzacții.– într-un an „normal”, Chișinăul înregistra 6.000–8.000 tranzacții/trimestru.Astăzi? Doar puțin peste 3.000. Dar prețurile? Tocmai au atins recordul istoric!Dacă numărul tranzacțiilor este în colaps, prețurile apartamentelor noi în varianta „albă” au explodat:În T1/2024 – 1.435 euro/m²În T1/2025 – 1.905 euro/m²Asta înseamnă:+470 euro/m² într-un singur an+32,8% creștere – cea mai mare din ultimii 20 de aniEste o evoluție fără precedent, comparabilă doar cu valul speculativ din 2008, chiar înainte de prăbușirea pieței. De ce avem această prăpastie între prețuri și tranzacții?Situația actuală poate fi descrisă ca un război al nervilor: Dezvoltatorii au nevoie de lichidități, dar ezită să reducă prețurile, mai ales pe fondul investițiilor mari deja făcute. Cumpărătorii sunt tot mai puțin activi – fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a achita sumele actuale. Statul a înăsprit reglementările urbanistice, ceea ce a dus la o scădere a locuințelor date în exploatare. Băncile oferă credite ipotecare într-un ritm stabil, dar ele nu mai sunt suficiente pentru a stimula cererea.A rezultat o piață de nișă, în care tranzacționează doar cei disperați să vândă sau cei prea grăbiți să mai aștepte. Prețul rezultat nu reflectă realitatea pieței, ci un segment îngust și distorsionat. Un semnal clar de turbulență imobiliarăPiața imobiliară din Chișinău, în forma actuală, nu este sustenabilă. Cu un volum al tranzacțiilor de 3 ori mai mic decât în 2019 și o creștere de prețuri de 33% într-un an, am intrat într-o zonă de dezechilibru periculos.Dacă acest trend continuă, sunt doar două scenarii posibile: O corecție dureroasă a prețurilor, mai devreme sau mai târziu; Blocaj prelungit: o piață imobilă sterilă, fără lichiditate, în care nimeni nu mai vinde și nimeni nu mai cumpără. Ce urmează?Prefer să nu fac predicții hazardate. Dar un lucru este clar: normalitatea s-a suspendat pe piața imobiliară din Chișinău.Următoarele luni vor confirma dacă această stare este una temporară… sau începutul unei crize mai profunde. 
15:00
Fostul ministru de interne și lider al protestelor antioligarhice din Republica Moldova, Andrei Năstase, a lansat un nou apel pentru reformarea profundă a legislației electorale, într-o intervenție live pe rețelele sociale. Acesta susține că actualul sistem blochează participarea mișcărilor civice la alegeri și favorizează menținerea unui regim partinic și oligarhic.„Unul dintre proiectele mele de lege înseamnă schimbarea legislației electorale astfel încât nu doar partidele să poată participa la alegeri, ci și societatea cu toate componentele sale. De ce o mișcare civică nu poate participa la alegeri? De ce o mișcare civică ca Solidarność din Polonia, în frunte cu Lech Wałęsa, să nu poată candida? Lech Wałęsa a salvat Polonia atunci de un regim comunist. De ce în Republica Moldova nu se poate face asta? Vă spun eu de ce. Pentru că sistemul se opune. Sistemul partinic, oligarhic se opune unor asemenea lucruri”, a declarat Năstase.În același context, politicianul a lansat un apel către cetățeni să-i susțină candidatura independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie, semnând în listele de subscripție necesare.„Îi chem pe toți, și în primul rând pe decidenții zilei, pe guvernanți, să dea dovadă de responsabilitate. Să avem grijă ca prin tot ce facem și vorbim să nu afectăm, să nu politizăm anchetele internaționale în derulare împotriva capului regimului oligarhic din Moldova. Până la rod, mai e mult de muncit. La muncă și responsabilitate vă chem!”, a spus el.Mesajul vine într-un moment în care atenția publică este concentrată pe reținerea fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc, în Grecia, și pe perspectivele extrădării acestuia. Năstase a fost una dintre vocile cele mai puternice ale luptei antioligarhice din ultimul deceniu și spune că este timpul pentru o reconfigurare reală a clasei politice, prin implicarea directă a societății civile în procesul electoral.
14:50
Rusia face un nou pas spre consolidarea controlului digital: Duma de Stat a adoptat marți o lege care permite sancționarea cetățenilor pentru simpla căutare online a materialelor considerate „extremiste”, inclusiv prin VPN. Măsura a fost deja criticată pe scară largă de activiști, experți în drepturi digitale și chiar de unele voci pro-Kremlin, din cauza formulărilor vagi și riscurilor evidente pentru libertatea de exprimare.Potrivit noii legi, rușii care accesează conținut de pe o listă neagră de peste 500 de pagini riscă amenzi de până la 5.000 de ruble (aproximativ 54 de euro). Lista a fost întocmită de Ministerul Justiției și include organizații precum Fondul Anticorupție al regretatului Alexei Navalnîi, mișcarea internațională LGBT, dar și companii precum Meta — proprietara Facebook, Instagram și WhatsApp. Control total asupra internetului și autocenzură impusăLegea vizează căutarea „intenționată” de conținut extremist, chiar și atunci când este realizată prin rețele VPN — o practică răspândită în Rusia pentru a ocoli blocajele guvernamentale. Totuși, autoritățile vor trebui să dovedească „intenția” utilizatorilor, o prevedere vagă care stârnește neliniște.„Această formulare va permite abuzuri grave — de la șantaj și extorcare, până la persecuții politice”, a avertizat Ekaterina Mizulina, șefa Ligii pentru un Internet Sigur, organizație creată cu sprijinul statului. Ea consideră că lista materialelor interzise ar putea fi extinsă rapid, fără transparență. Impact asupra WhatsApp și altor platforme străineLegea ridică semne de întrebare și asupra viitorului aplicației WhatsApp în Rusia. Reprezentanți ai Dumei au avertizat că platforma deținută de Meta ar putea fi inclusă în lista de software restricționat, sugerând chiar că WhatsApp ar trebui să se pregătească să părăsească piața rusă. Totodată, guvernul promovează aplicații alternative locale, precum MAX, o platformă de mesagerie susținută de stat. Rezistență rară în Duma lui PutinDeși Duma este cunoscută pentru obediența față de Kremlin, proiectul de lege a provocat o rezistență neobișnuită: 67 de deputați au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut. Legea a trecut cu doar 68% din voturi, un procent neobișnuit de scăzut pentru o inițiativă guvernamentală.Politicianul de opoziție Boris Nadejdin, care a încercat fără succes să candideze împotriva lui Vladimir Putin la prezidențiale, a protestat marți în fața Dumei și a promis că va continua presiunile împotriva legii.„Această lege a trezit un nivel de rezistență în societatea rusă cum nu am mai văzut de mult. Oamenii simt că nu mai pot căuta nici măcar informații”, a declarat Nadejdin.Legea va intra în vigoare de la 1 septembrie 2025, dar efectele ei — inclusiv asupra confidențialității digitale, libertății de informare și autocenzurii — sunt deja vizibile în spațiul public rusesc.
Acum 24 ore
13:00
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a comentat interdicția de intrare în România și, implicit, în spațiul Schengen, impusă recent pe numele său. În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLive TV, Ceban a acuzat guvernarea de la Chișinău de complicitate și a sugerat că s-ar pregăti acțiuni politice împotriva sa înainte de alegerile parlamentare. „Noi trăim într-o formulă de teatru al absurdului. Mă întrebați dacă admit că nu voi fi admis în alegeri – nici asta nu puteam să admit, pentru că nu există niciun fel de substrat factologic. Cineva bate cu pumnișorul în masă și piciorușul în podea și cere aceste lucruri, și iată că se întâmplă. Cu siguranță că nu exclud”, a declarat Ceban. Interdicția a fost impusă de autoritățile române în baza unor suspiciuni legate de așa-numite „relații complicate” cu Federația Rusă. Întrebată despre această decizie, ministra română de externe, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare să ofere explicații” lui Ion Ceban privind motivele exacte ale interdicției. Ceban a respins categoric acuzațiile și a invocat un dublu standard: „Am văzut explicații de-a dreptul absurde, cică au fost documentate relații pe care le-aș avea cu reprezentanții Federației Ruse. Să presupunem că ar exista, deși nu există. Dar noi avem alți oameni care au relație deschisă, merg la ședințe de Guvern, merg la forumuri la Sankt Petersburg și nu li se întâmplă nimic”. Edilul a criticat și lipsa de transparență din partea autorităților moldovenești, acuzând o campanie de denigrare și presiuni din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). El a făcut trimitere la o declarație recentă a președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a admis într-o emisiune la Radio Moldova că s-ar putea ajunge și la blocarea conturilor bancare ale lui Ceban: „Am văzut că domnul Grosu deja îmi arestează conturile bancare pe care nu le prea am… oamenii sunt porniți și scoși de pe fix la propriu”. Ion Ceban a atacat și presa apropiată guvernării, numind Ziarul de Gardă „un ziar care dă pupici într-un loc partidului de la guvernare” și a respins drept „prostii și minciuni” materialele recente apărute despre presupusele sale conexiuni externe.
11:50
Partidul Republican „Inima Moldovei” a desfășurat un protest la sediul Guvernului împotriva tarifelor exagerate și a schemelor de gaze realizate de PAS. Activiștii au cerut dezvăluirea imediată a costului real al resurselor energetice achiziționate de Moldova din Europa și au declarat că, odată cu intrarea partidului în Parlament, Moldova va putea obține gaze la un preț redus, notează Telegraph.md.Potrivit liderului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, regimul se îmbogățește pe seama schemelor de corupție și a tarifelor exagerate, pe care cetățenii sunt nevoiți să le plătească.„Ne-am întâlnit cu vicepremierul Federației Ruse pe energie, Alexandr Novak. A fost spus clar: Rusia este gata să discute cu Moldova despre livrări la un preț avantajos, dar astăzi nu are cu cine – Guvernul moldovean nu este interesat de dialog. Imediat după alegeri, INIMA MOLDOVEI va continua negocierile cu Gazprom. Scopul nostru este să reducem tarifele cât mai curând posibil. Pentru că oamenii și afacerile au nevoie de gaz pe care și-l pot permite”, a declarat Irina Vlah.„Compania Energocom a achiziționat gaz, dar nu spune nici prețul, nici furnizorul. Totul este secret! Aceasta înseamnă că iarăși funcționează scheme prin care cineva câștigă, iar oamenii de rând plătesc în plus. Avertizăm: toate aceste scheme vor fi demascate, iar vinovații vor fi pedepsiți,” a declarat liderul „Inima Moldovei” din Fălești, Vitalie Blanari.„Energocom intenționează să ia un credit de 400 de milioane de euro pentru un nou lot de gaze, prin garanțiile Guvernului. Banii vor ajunge în buzunarele lor, iar noi, dumneavoastră și cu mine, vom plăti pentru ei,” a declarat liderul „Inima Moldovei” din Orhei, Ramiz Ansarov.La finalul acțiunii, protestatarii i-au transmis prim-ministrului Dorin Recean cererea poporului: anularea tarifului exagerat pentru populație și reluarea negocierilor cu furnizorul rus pentru un preț accesibil la gazele naturale.„Dacă „galbenii” refuză să rezolve problemele, trebuie să cedeze locul celor care sunt gata să slujească poporul, să dezvolte economia și să asigure oamenilor o viață decentă,” au declarat reprezentanții „Inima Moldovei”.
11:00
Astăzi, 23 iulie, în jurul orei 19:00 (ora Turciei), la Istanbul vor începe noi negocieri între delegațiile Ucrainei și Federației Ruse, potrivit unui anunț oficial al Administrației Prezidențiale a Turciei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care aprobă componența delegației oficiale a Ucrainei. Aceasta va fi condusă de Rustom Umerov, actualul secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare, fost ministru al Apărării și participant activ la rundele anterioare de dialog cu partea rusă. Potrivit informațiilor oficiale, delegația ucraineană va fi formată din reprezentanți ai structurilor de securitate, diplomați, ofițeri superiori din cadrul armatei și experți în drept internațional, printre care:  • Serhii Kislytsia, prim-adjunct al ministrului Afacerilor Externe;  • Vadym Skibitskyi, adjunct al șefului Direcției principale de informații a Ministerului Apărării;  • Oleksandr Poklad, adjunct al directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU);  • Oleh Luhovskyi, prim-adjunct al șefului Serviciului de Informații Externe;  • reprezentanți ai Statului Major General, Comandamentului Forțelor Aeriene și Marinei, dar și experți din cadrul Biroului Președintelui și Avocatului Poporului. Negocierile se vor concentra pe probleme tehnice, precum:  • schimbul de prizonieri;  • asigurarea accesului umanitar în zonele afectate de conflict;  • protecția infrastructurii critice;  • și stabilizarea granițelor în regiunile de contact. Surse diplomatice menționează că este posibil ca negocierile să continue și pe 24 iulie, în funcție de evoluția discuțiilor. De asemenea, ambele părți ar putea aborda și propunerile existente privind memorandumuri de încetare a focului, formulate separat de Ucraina și Rusia. Kremlinul a confirmat că printre subiectele aflate pe masă se află „teme dificile”, care necesită o atenție specială în contextul actual al războiului. Aceasta este prima întâlnire oficială dintre cele două delegații la Istanbul după o lungă pauză și ar putea marca o nouă etapă în eforturile diplomatice de detensionare a conflictului.
10:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat în această dimineață la reținerea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, în Grecia, calificând-o drept un succes al instituțiilor implicate, dar avertizând că adevărata victorie va fi atinsă doar atunci când justiția își va face deplin datoria. „Este un succes al tuturor instituțiilor care au muncit la acest capitol, dar, așa cum am spus mai devreme, trebuie să vedem să se facă dreptate. Acum justiția moldovenească trebuie să își facă dreptate. Instituțiile responsabile de extrădare vor munci și se vor asigura că toate procedurile sunt respectate, dar ca să ne bucurăm, trebuie să vedem ca dreptatea să se facă până la capăt”, a declarat șefa statului. Declarațiile Maiei Sandu vin la o zi după ce Vladimir Plahotniuc a fost reținut pe Aeroportul Internațional din Atena, în timp ce încerca să părăsească Grecia cu un zbor spre Dubai, sub o identitate falsă. Acesta este acuzat în Republica Moldova de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, fiind vizat în special în dosarul „Frauda Bancară”, prin care au fost sustrași peste un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Președinta a insistat asupra necesității respectării tuturor pașilor legali în procesul de extrădare și judecare a fostului oligarh: „Este o etapă importantă, dar așteptarea cetățenilor este clară: să vadă că nimeni nu este mai presus de lege”. Autoritățile moldovene au anunțat că au început deja demersurile pentru extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, reținut în baza unei alerte INTERPOL la solicitarea Republicii Moldova.
09:50
Roman Roșca, vicepremierul desemnat pentru Reintegrare, a depus, astăzi, jurământul de învestire în prezența Președintei Maia Sandu și a Prim-ministrului Dorin Recean. Șefa statului a semnat decretul de numire în funcție a noului membru al Cabinetului de miniștri. Astfel, Roman Roșca îl va înlocui pe Oleg Serebrian în această funcție.Președinta Maia Sandu i-a mulțumit domnului Oleg Serebrian pentru activitatea desfășurată și pentru contribuția sa la păstrarea stabilității și păcii în țară. Totodată, șefa statului i-a urat succes noului vicepremier în îndeplinirea atribuțiilor ce țin de promovarea politicilor de reintegrare a țării.„Misiunea principală a dumneavoastră este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și pe malul drept, iar pentru ca să oferim siguranță este nevoie să păstrăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările. Sarcina statului este, în primul rând, siguranța oamenilor”, a punctat Președinta Maia Sandu.
09:40
Vila luxoasă de pe malul Mării Egee în care locuia Plahotniuc a devenit scena unei operațiuni internaționale spectaculoase. Potrivit unei investigații realizate de RISE Moldova, polițiștii eleni au descoperit în vila din Saronida, sudul Atenei, unde s-au refugiat oligarhul Vladimir Plahotniuc și fostul deputat Constantin Țuțu, sume impresionante de bani, pașapoarte false, tehnică sofisticată și documente compromițătoare. În urma percheziției efectuate în locuința situată pe strada Ifaistou, anchetatorii au confiscat:  • circa 155.000 de euro în mai multe valute,  • 17 pașapoarte și cărți de identitate din diverse țări,  • dispozitive electronice (USB-uri, SSD-uri cu software de securitate, laptopuri și telefoane mobile),  • patru ceasuri de lux de mărci exclusiviste precum Breguet, Kees Engelbarts și Urwerk,  • și un autoturism Skoda Kodiaq, utilizat de Plahotniuc. În momentul reținerii lor, cei doi se aflau în drum spre Dubai. Pe 21 iulie, din motive încă necunoscute, Plahotniuc și Țuțu au părăsit vila din Saronida cu un taxi, având asupra lor doar câte un rucsac, și s-au îndreptat spre Aeroportul Internațional din Atena. Au încercat să urce la bordul unui zbor în afara spațiului Schengen, dar polițiștii greci au intervenit în ultima clipă, întârziind avionul și reținându-i pe amândoi. La controlul corporal, Plahotniuc avea:  • documente de călătorie bulgare emise pe nume fals,  • peste 2.000 de euro în numerar,  • un laptop și două telefoane. Țuțu, la rândul său, avea asupra lui:  • documente de călătorie românești pe o identitate falsă,  • o sumă similară de bani,  • și două telefoane mobile. Ambii urmează să fie prezentați azi în fața procurorilor de la Parchetul și Curtea de Apel din Atena. Conform documentelor consultate de RISE Moldova, Plahotniuc a fost reținut la solicitarea Republicii Moldova, iar Țuțu — la cererea Federației Ruse, în baza unor alerte INTERPOL. Procuratura Anticorupție din Moldova a fost notificată despre reținerea oligarhului prin Direcția de Cooperare Polițienească Internațională și urmează să inițieze procedura de extrădare. Fostul lider al PDM este acuzat de:  • crearea și conducerea unei organizații criminale,  • escrocherie și  • spălare de bani, în special în legătură cu „Frauda Bancară” din anii 2013–2015, prin care au fost scoși peste un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Deși în trecut Plahotniuc a reușit să se sustragă urmăririi internaționale, fiind chiar șters din baza de date INTERPOL pentru o perioadă, numele său a reapărut recent pe lista celor mai căutați. În prezent, există trei mandate de arestare emise pe numele său de autoritățile moldovene.
Ieri
23:00
Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, ar fi fost reținut în Grecia în baza unei identificări faciale, în timp ce folosea documente de identitate bulgare, susține președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni la postul Exclusiv TV.Potrivit lui Usatîi, Plahotniuc s-ar fi prezentat în Grecia sub numele de Mihail Ilcev Taușanov, iar fostul deputat Constantin Țuțu ar fi utilizat identitatea Andrei Sîli.„Ei aveau pașapoarte identice, și important că originale – asta și m-a mirat. Plahotniuc a fost recunoscut după programa Face ID. L-au prins la față, s-au făcut niște modificări tehnice și deja s-a ajuns să-l rețină”, a spus Usatîi.Liderul Partidului Nostru a sugerat că autoritățile grecești ar fi acționat în urma unor semnale din partea structurilor internaționale, folosind tehnologia de recunoaștere facială pentru a confirma identitatea reală a celor doi.Informațiile prezentate de Renato Usatîi nu au fost deocamdată confirmate oficial de autoritățile din Grecia sau Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, Vlad Plahotniuc a fost reținut în dimineața zilei de 22 iulie, în jurul orei 4:30, iar autoritățile moldovene au demarat procedurile pentru extrădare.Despre Constantin Țuțu, autoritățile moldovene nu au oferit detalii oficiale.
18:50
Fostul lider democrat Vlad Plahotniuc și fostul deputat Constantin Țuțu ar fi fost reținuți pe aeroportul din Atena în timp ce încercau să ia un zbor spre Dubai, potrivit presei elene. Cei doi erau însoțiți de Elizaveta Kuznetsova, model originar din Tiraspol și fostă deținătoare a titlului Miss Moldova, scrie Prothema.gr, informație confirmată și de Euronews Grecia.Conform surselor citate, reținerea ar fi avut loc cu implicarea Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate din Grecia. Deși Poliția Națională Elenă nu a publicat până acum un anunț oficial, jurnaliștii notează că Vlad Plahotniuc urma să părăsească Uniunea Europeană cu destinația Dubai, oraș în care s-ar fi ascuns anterior în perioada sa de fugă internațională.Mai grav, în cazul lui Constantin Țuțu, publicația Prothema citează surse potrivit cărora ar exista o alertă internațională emisă de autoritățile ruse privind implicarea sa în traficul de droguri. Totodată, fostul parlamentar ar fi deținut documente false emise în Grecia, inclusiv un pașaport, o carte de identitate și chiar o diplomă, toate presupus obținute prin fraudă.La Chișinău, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a confirmat oficial reținerea lui Vlad Plahotniuc în dimineața zilei de 22 iulie, în jurul orei 04:30. Totuși, nu a confirmat capturarea lui Constantin Țuțu și nici prezența Elizavetei Kuznetsova în grupul reținut.Ministra Afacerilor Interne a anunțat că autoritățile moldovenești au început deja procedurile oficiale pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc, care este acuzat la Chișinău de constituirea și conducerea unui grup criminal organizat, escrocherii în proporții deosebit de mari și spălare de bani.Contactat de jurnaliștii deschide.md, Lucian Rogac, avocatul lui Vlad Plahotniuc a declarat că a aflat despre reținere din presă și a refuzat să comenteze evenimentele.
17:30
Procuratura Generală a Republicii Moldova a venit cu precizări oficiale privind reținerea fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, anunțată în această dimineață de Inspectoratul General al Poliției. Potrivit comunicatului emis de instituție, Procuratura a fost informată de către Direcția Cooperare Polițienească Internațională despre faptul că Plahotniuc a fost reținut de autoritățile din Republica Elenă, în baza unei cereri de urmărire internațională. Fostul politician moldovean este învinuit de comiterea mai multor infracțiuni grave, inclusiv:  • crearea și conducerea unei organizații criminale,  • escrocherie în proporții deosebit de mari,  • spălare de bani în proporții deosebit de mari. În acest context, Procuratura Generală anunță că, în calitate de autoritate centrală competentă, a inițiat deja pregătirea actelor necesare pentru demersul de extrădare, în conformitate cu Convenția Europeană de extrădare. „Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, se mai precizează în comunicat. Reamintim că Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după prăbușirea guvernului controlat de PDM. Dosarele în care este vizat vizează, în special, frauda bancară de proporții istorice, prin care au fost sustrase sume de peste 39 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro din sistemul bancar moldovenesc. În ianuarie 2025, Interpol a acceptat solicitarea autorităților moldovene de a-l anunța în căutare internațională.
17:10
Victoria Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, acuză autoritățile din Republica Moldova de dublu standard și încălcarea libertății de exprimare, după ce volumul „Moldova Mare”, semnat de ea, a fost confiscat de instituțiile statului. Într-o postare publică, aceasta afirmă că acțiunea s-a desfășurat în baza unor acte false, fără o justificare legală clară și cu complicitatea tăcută a autorităților care invocă valorile europene doar selectiv.„Aceasta este prețul adevărat al «democrației europene» și al «libertăților» promovate de PAS. Când trebuie apărate drepturile omului și libertatea de exprimare, toți fac pe nepăsătorii, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla”, a scris Furtună, denunțând lipsa de reacție din partea Procuraturii, Poliției, Avocatului Poporului și chiar a instituțiilor internaționale, în ciuda sesizărilor oficiale depuse.Potrivit liderei formațiunii, cartea „Moldova Mare” – pe care o descrie drept „un album despre tradițiile noastre” – ar fi fost confiscată nu din motive legale reale, ci din frică politică. „Cartea «Moldova Mare» le provoacă mai multă teamă decât corupția și criminalitatea. Iată care este adevărata lor față”, acuză Furtună, sugerând că guvernarea actuală acționează represiv față de vocile incomode.Ea mai susține că, în timp ce autoritățile „tac în fața abuzurilor evidente”, reacționează „instantaneu” atunci când este vorba de protejarea „celor de-ai lor” sau de eliminarea adversarilor politici. „Sancțiuni, declarații zgomotoase, discursuri grandioase despre democrație – doar când le convine”, a scris Furtună într-o postare cu un pronunțat ton critic la adresa PAS și a susținătorilor orientării pro-europene.Lidera partidului „Moldova Mare” le cere cetățenilor să nu uite acest episod atunci când le este „vândută din nou ideea alegerii europene”, pe care o califică drept „o opțiune în favoarea dublului standard, nu în favoarea cetățenilor”.Cartea „Moldova Mare” a fost recent în centrul mai multor dispute publice și politice. Autoritățile nu au oferit până acum o explicație oficială detaliată privind temeiurile legale ale confiscării volumului. Partidul „Moldova Mare” susține că va continua demersurile legale pentru a recupera publicațiile și a obține sancționarea celor responsabili.
16:40
Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare în alegerile parlamentare din 28 septembrie a Partidului „Democrația Acasă” (PDA), condus de activistul civic și politicianul Vasile Costiuc. Decizia a fost luată în ședința din 22 iulie, cu 5 voturi „pentru” și 4 abțineri, iar motivul invocat este nerespectarea cerințelor legale privind numărul minim de semnatari ai documentelor de înregistrare. Potrivit CEC, doar 14 persoane din lista de candidați ai partidului au semnat personal actele pentru înregistrare, deși legea prevede obligativitatea a minimum 51 de semnături personale ale candidaților incluși în lista depusă. Această decizie are un impact direct asupra structurii buletinului de vot – poziția cu numărul 2 va rămâne temporar vacantă, până la o eventuală rectificare a situației sau redistribuire. Cu toate acestea, partidul nu este exclus definitiv din cursă. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a precizat că Partidul „Democrația Acasă” are în continuare dreptul legal de a depune un nou pachet complet de acte, în conformitate cu legislația electorală. Termenul-limită pentru depunerea cererii de înregistrare a candidaților este 19 august 2025.
15:50
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a lansat un avertisment în cadrul unei intervenții live, cu privire la posibilele planuri de revenire ale fugarului Vladimir Plahotniuc pe scena politică din Republica Moldova. Declarațiile vin în contextul reținerii recente a lui Plahotniuc în Grecia și al unei remarci făcute de către Dumitru Diacov, fost președinte al Partidului Democrat, într-o emisiune televizată. „Foarte multă lume mă întreabă de el. Mai bine Plahotniuc nu pleca” – sunt cuvintele rostite de Diacov care, potrivit lui Năstase, nu sunt întâmplătoare. „Este dreptul și libertatea domnului Diacov să vorbească așa. Pe mine însă mă interesează dacă instituțiile statului, care cunosc ceea ce circulă prin Chișinău, despre intențiile de a-și consolida forțele acest cap al tuturor relelor, acționează sau nu. Nu mă bazez pe zvonistică. Ceea ce mă deranjează este liniștea cu care este tratat acest lucru de către decidenți”, a afirmat Năstase. Acesta a subliniat că declarația lui Diacov ar putea fi mai mult decât o opinie personală: „Tare miroase, dacă nu chiar pute, a un fel de preludiu al revenirii lui Plahotniuc. Iar Diacov are experiență lungă și bună în politică”. În opinia lui Andrei Năstase, o eventuală întoarcere în forță a oligarhului fugar ar fi o insultă gravă la adresa miilor de cetățeni care au ieșit în stradă în 2015–2019 pentru a pune capăt regimului controlat de Plahotniuc. „Ar fi nedrept ca după eforturile făcute de sute de mii de oameni, care și-au pus speranța în cei care astăzi guvernează țara, să ne pomenim la șase ani distanță de la răsturnarea acelui regim criminal că îl vedem pe Plahotniuc printre noi, în alte pălării”, a spus Năstase. Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia, alături de un alt cetățean moldovean,  după cum a anunțat Inspectoratul General al Poliției (IGP). Reținerea a fost confirmată de Interpol Atena prin canalele oficiale de comunicare. Potrivit autorităților moldovene, Plahotniuc este acuzat în dosarul „fraudei bancare” de:  • crearea și conducerea unei organizații criminale,  • escrocherie,  • spălarea banilor, prin care ar fi beneficiat ilegal de aproximativ 39,2 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro, sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Acuzațiile sunt încadrate penal conform articolelor 284, 190 și 243 din Codul penal al Republicii Moldova. După fuga sa din Moldova în 2019, Plahotniuc a fost anunțat în căutare internațională abia la începutul anului 2025, când Interpol a acceptat cererea de urmărire și reținere transmisă de autoritățile moldovene. În acest context, Andrei Năstase cere vigilență maximă din partea instituțiilor statului și acțiuni clare pentru a preveni o eventuală reabilitare publică sau politică a fostului lider PDM, în ciuda tentativelor de „rebranding” sau apariții indirecte. „Nu putem permite ca trecutul să revină și să ni se vândă ca viitor. Iar guvernarea actuală are obligația morală și legală de a proteja democrația câștigată cu sacrificii”, a punctat Năstase.
15:10
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul „Viitorul Moldovei” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova au decis să-și unească forțele și să constituie un bloc pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Irina Vlah, liderul „Inima Moldovei”, în cadrul briefingului comun cu Igor Dodon, Vasile Tarlev și Vladimir Voronin, a declarat: „este important ca toți să înțeleagă de ce creăm un bloc electoral. Consecințele guvernării PAS sunt mai grave decât o catastrofă naturală”, scrie Telegraph.md. Potrivit spuselor sale, „în 4 ani, țara a pierdut peste 300 de mii de oameni; investitorii pleacă din țară; fiecare a treia casă din sate este pustie. Doar în 2024, 31 de mii de fermieri au rămas fără muncă. Dacă PAS rămâne la putere, aceasta va fi o amenințare reală la adresa Moldovei ca stat. De aceea, noi, liderii a patru partide de opoziție, am decis să ne unim. Aceasta este singura cale care va opri distrugerea și va salva Moldova”.„Lupta va fi foarte dificilă. CEC și Curtea Constituțională sunt complet sub controlul PAS. Cei „galbeni” controlează poliția, SIS, ministerele, procuratura. Practic, noi nu concurăm cu partidul de la putere. Ne luptăm cu o grupare politică criminală care a acaparat statul.Dar vreau să asigur cetățenii: PAS va pierde alegerile parlamentare. Știm că pregătesc falsificări masive în diasporă. Dar minciuna lor nu va trece. Avem soluții și vom proteja votul fiecărui alegător!Singura șansă pentru regimul „galben” de a se menține la putere este să găsească un aliat în rândul opoziției. Partidul INIMA MOLDOVEI și participanții la viitorul Bloc au adoptat o poziție clară: în viitorul Parlament, nu vom face nicio coaliție cu PAS. Mă adresez tuturor partidelor de opoziție. Asumați-vă aceeași obligațiune. Demonstrați susținătorilor voștri că nu jucați dublu. Poporul nu va ierta trădarea nimănui”, a mai declarat politiciana.Irina Vlah a menționat că, înlăturarea PAS de la putere este o sarcină importantă a alegerilor viitoare.„Misiunea Blocului nostru nu se încheie aici. Mergem în Parlament pentru a ne asuma responsabilitatea pentru guvernarea țării. Să formăm o majoritate guvernamentală, să aprobăm un nou guvern care să oprească distrugerea și să refacă Moldova – aceasta așteaptă poporul Moldovei de la noi. Astăzi a început numărătoarea inversă pentru regimul PAS.Majoritatea cetățenilor sunt alături de noi și pe 28 septembrie vom întoarce Moldova poporului”, a conchis liderul politic.
13:20
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, acuză PAS de lipsă de performanță, dezbinare și tentativă de cenzurare a comunicării cu diaspora. Într-un interviu acordat jurnalistului Sergiu Gobjilă, Ceban a declarat că diferența dintre administrația locală și guvernarea centrală este tot mai vizibilă pentru cetățenii care revin în țară. „Chișinăul este singura entitate din Republica Moldova care se dezvoltă, în ciuda tuturor piedicilor venite din partea celor de la putere. În ultimii 5 ani, am realizat mai multe proiecte decât s-au făcut în 30 de ani la un loc. Asta nu este doar opinia mea – o poate confirma foarte multă lume care trăiește sau revine acasă”, a afirmat edilul capitalei. Ceban a criticat strategia guvernării, pe care o acuză că lansează zilnic acuzații nefondate în loc să livreze rezultate reale. El susține că, în timp ce Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este preocupat de „etichete și ură”, oamenii continuă să părăsească țara. „Au plecat peste 300.000 de cetățeni sub guvernarea PAS. În loc să-și pună întrebări, ei preferă să alimenteze ura și să joace după principiul ‘să moară capra vecinului’. Este un mod toxic de a face politică, pe care îl vedem în fiecare zi.” În plan administrativ, primarul a declarat că își respectă angajamentele asumate în fața alegătorilor: „Am realizat 90% din ce am promis în primul mandat, iar din al doilea – 50% este deja implementat sau se află în proces.” Ion Ceban mai afirmă că actuala guvernare încearcă să-i limiteze accesul la diaspora și să-i blocheze comunicarea directă cu moldovenii din afara țării. „Guvernarea, lipsită de rezultate, își caută un inamic. Mă atacă nefondat și încearcă să mă oprească să vorbesc cu oamenii de peste hotare. Dar eu rămân consecvent: vorbesc prin fapte, nu prin vorbe”, a subliniat el. În ciuda tensiunilor, edilul promite să-și continue proiectele în Chișinău și să mențină un dialog deschis cu cetățenii, indiferent de presiunile exercitate de autoritățile centrale.
13:00
Liderii a patru formațiuni politice de opoziție – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Comuniștilor (PCRM), Partidul Inima Moldovei și Partidul Viitorul Moldovei – au anunțat marți, 22 iulie, crearea unui bloc electoral comun în perspectiva alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025. Alianța, prezentată public drept un „bloc patriotic”, își propune să obțină o majoritate parlamentară care să permită formarea unui nou guvern. Reprezentanții celor patru partide au declarat că noua structură politică are la bază unitatea forțelor de stânga și centru-stânga, cu accent pe interesul național, suveranitate și valorile tradiționale ale poporului moldovenesc. „Astăzi se înfăptuiește o dorință pe care a avut-o foarte multă lume în acești ani: consolidarea forțelor politice de stânga și centru-stânga. Intenția noastră sinceră este să construim un bloc patriotic”, a declarat Igor Dodon, liderul PSRM, în cadrul briefingului de presă. Blocul promite promovarea neutralității, păstrarea identității moldovenești și dezvoltarea unui model de guvernare echilibrat, în opoziție cu actuala conducere. În materie de politică externă, alianța își propune restabilirea dialogului cu Federația Rusă, alături de relații echilibrate cu Vestul, „în conformitate cu interesul național”. Totodată, liderii au exclus orice posibilitate de coaliție post-electorală cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat în prezent la guvernare, acuzând actuala conducere de „abandonarea interesului național în favoarea agendelor externe”.
12:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a propus deschiderea a peste 290 de secții de votare în afara țării pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Lista este una preliminară și urmează să fie aprobată oficial până la data de 24 august, conform termenului prevăzut de legislație. Secțiile de vot vor fi repartizate în peste 40 de state în care locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova. Cele mai multe urmează să fie deschise în Italia – 73, Germania – 36, Franța – 26, Marea Britanie și România – câte 23, Statele Unite ale Americii – 22, Spania – 14, iar în Irlanda – 12 secții. În contextul situațiilor de securitate dificile din unele regiuni, CEC preconizează deschiderea a câte două secții în Federația Rusă, Ucraina și Israel – țări afectate de conflicte militare. Lista propusă a fost stabilită pe baza recomandărilor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, a mai menționat CEC. Comparativ cu scrutinul parlamentar precedent din 2024, când au fost organizate 231 de secții în 37 de țări, numărul secțiilor propuse pentru acest an este considerabil mai mare, reflectând creșterea interesului și a implicării diasporei. Instituția electorală le reamintește cetățenilor moldoveni din străinătate că pot utiliza instrumentul înregistrării prealabile pentru a-și exprima intenția de a vota în afara țării. Înregistrările pot fi efectuate online până la 14 august, ora 23:59 (ora Moldovei) și contribuie la o estimare mai exactă a necesarului de secții și a distribuției acestora. Decizia finală privind organizarea secțiilor de vot în străinătate va fi luată de către CEC după procesarea tuturor datelor disponibile.
11:20
Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia. Informația a fost comunicată de Inspectoratul General al Poliției. ”Cu puțin timp în urmǎ, canalele de comunicare oficialǎ Interpol din Atena, Grecia ne-au informat cǎ au fost reținuți doi cetǎțeni moldoveni. Unul dintre ei este Vladimir Plahotniuc”, anunță IGP.Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în 2019. La începutul acestui an, Interpol a revizuit și acceptat cererea Republicii Moldova de anunțare în urmărire internațională a oligarhului fugar Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat, pentru a fi reținut și extrădat.Amintim că acesta este acuzat în dosarul „fraudei bancare” de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor, prin care acesta ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 284 000 USD și 3 518 705 EUR (art. 284 alin.(1), art. 30, 42 alin.(3), 190 alin.(5) și art. 30, 243 alin.(3) lit. a) și b) Codul penal).
10:50
Aflată într-o vizită oficială la Chișinău, ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, a reafirmat marți că autoritățile române nu sunt obligate să comunice motivele interdicției de intrare în România și spațiul Schengen aplicate primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Oficialul român a precizat că măsura are la bază rațiuni ce țin de siguranța națională, iar detaliile nu pot fi făcute publice decât în condițiile stabilite de instituțiile abilitate. „România a dispus măsura nepermiterii pe teritoriul său pentru trei cetățeni ai Republicii Moldova. Această decizie se aplică întregului spațiu Schengen și are la bază considerente de securitate. Justificarea ei este la latitudinea instituțiilor care se ocupă de siguranță națională și va fi oferită doar dacă și când se va considera necesar”, a declarat Oana Țoiu. Ministra a reiterat că autoritățile române au acționat în conformitate cu legislația națională și europeană, subliniind că, în astfel de cazuri, nu există nicio obligație legală de a furniza explicații persoanelor vizate sau publicului larg. Declarațiile Oanei Țoiu vin la o zi după ce primarul Chișinăului a reacționat în spațiul public, calificând afirmațiile oficialului român drept „halucinante” și „absurde”. Ieri, Ion Ceban a anunțat că va acționa în judecată ministra de Externe a României și a cerut Departamentului Juridic al Primăriei să identifice căile legale pentru demararea unui proces. „Confirmă o dată în plus faptul că este o comandă politică la mijloc. Declarațiile ministrei nu corespund realității. Am cerut juriștilor să vadă cum putem ataca în instanță aceste aberații și manipulări lansate în spațiul public”, a declarat Ceban luni. Pe 9 iulie, Ministerul Afacerilor Externe al României a confirmat oficial că Ion Ceban și alți doi cetățeni ai Republicii Moldova nu mai au drept de acces pe teritoriul României și al spațiului Schengen. Deși identitatea celorlalte două persoane nu a fost comunicată oficial, în presă s-a vehiculat că ar fi vorba despre jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.
10:50
Trei persoane, inclusiv doi minori și-au pierdut viața în bazinele acvatice din țară. Primul caz a fost înregistrat pe 21 iulie în apropierea localității Trifănești, raionul Florești. Potrivit informațiilor, un băiat în vârstă de 12 ani s-a înecat în râului Căinar, după ce în timpul jocului a căzut în apa râului. Corpul neînsuflețit al copilului a fost extras la mal de către populație, până la apelarea serviciilor specializate. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite ulterior. Un alt caz de înec a fost raportat în satul Chiperceni, raionul Orhei. Tragedia s-a produs în noaptea zile de 21 iulie 2025. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la 23:20. Potrivit informațiilor, doi frați, în vârstă de 20 și 12 ani s-au înecat în timp ce se aflau la pescuit la iazul din localitate. Dispariția tinerilor a fost alertată de prietenul lor, care a depistat pe malul iazului lucrurile personale ale fraților. La fața locului au intervenit salvatorii și scafandrii IGSU, care au efectuat lucrări de căutare subacvatică. În dimineața zilei de 22 iulie a fost depistat și extras la mal cadavrul băiatului în vârstă de 20 de ani. La moment, scafandrii IGSU continuă acțiunile de căutare a minorul dispărut. În acest context, salvatorii îndeamnă oamenii  să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate da salvamari. Totodată, amatorii de pescuit sunt rugați să aleagă locuri autorizate și sigure, departe de curenți puternici, diguri sau baraje. De asemenea, o atenție sporită trebuie acordată minorilor, aceștia trebuie permanent supravegheați de maturi și să nu fie lăsați singuri în apropierea bazinelor sau râurilor. Potrivit datelor statistice, de la începutul anului 2025, 34 de persoane, inclusiv 6 minori s-au înecat în bazinele și râurile din țară.
10:00
Conflictul din Ucraina s-ar putea transforma într-un test geopolitic similar cu cel al retragerii americane din Afganistan pentru Joe Biden, avertizează Bloomberg într-o amplă analiză publicată luni. Deși SUA nu au desfășurat trupe în Ucraina, ci doar oferă asistență militară și financiară, pentru Trump miza este uriașă: continuarea conflictului l-ar putea atrage într-o capcană politică, în care va fi acuzat fie de inacțiune, fie de implicare excesivă. „Ucraina riscă să devină pentru Trump ceea ce a fost Afganistanul pentru Biden – un dosar exploziv în politica externă, care, gestionat greșit, poate avea consecințe devastatoare asupra imaginii sale,” notează Bloomberg. Pe de o parte, Trump încearcă să se distanțeze de conflict, afirmând că „războiul nu ar fi început niciodată” dacă el ar fi fost președinte. Pe de altă parte, analiștii avertizează că o retragere completă a sprijinului ar putea fi percepută ca un semn de slăbiciune în fața lui Vladimir Putin. Mark Thiessen, editorialist Washington Post, a avertizat recent republicanii: „Dacă nu vreți să fiți acuzați de prăbușirea Kievului, așa cum Biden este acuzat pentru căderea Kabulului, trimiteți ajutor militar Ucrainei.” Michael Froman, președintele Consiliului pentru Relații Externe, a fost și mai tranșant: „Dacă vi s-a părut rușinos cum talibanii defilau prin Kabul în vehicule americane, imaginați-vă tancuri Abrams rusești rulând prin Harkov.” Însă riscurile nu vin doar din afară, ci și din propria tabără. Steve Bannon, unul dintre cei mai vocali susținători ai lui Trump, avertizează că un sprijin prea mare pentru Ucraina l-ar putea transforma în „războiul lui Trump”. „Dacă va livra arme capabile să lovească în interiorul Rusiei, acest conflict devine al lui. Nu-l va mai putea da pe seama altora”, a spus Bannon. În același ton, fostul consilier de securitate națională John Bolton a declarat că Trump pare mai interesat să se dezică de Ucraina decât să o sprijine efectiv.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:40
Germania își intensifică sprijinul militar pentru Ucraina și va livra cinci sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot, alături de armamentul necesar acestora. Anunțul a fost făcut luni, 21 iulie, de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul celei de-a 29-a reuniuni în format „Ramstein”, desfășurată online.„Am convenit la Washington ca Germania să se alăture furnizării celor cinci sisteme Patriot, cât mai curând posibil”, a declarat Pistorius, fără a preciza un calendar exact al livrărilor, dar menționând că detaliile vor fi stabilite în zilele următoare.În paralel, ministrul ucrainean al Apărării, Denis Șmîhal, a făcut apel către statele europene să contribuie financiar la achiziționarea acestor sisteme direct din Statele Unite, subliniind că Ucraina are nevoie nu doar de armament, ci și de acces la tehnologiile americane de apărare.Este pentru prima dată când Denis Șmîhal participă la o reuniune „Ramstein” în calitate de ministru al Apărării. Statele Unite sunt reprezentate la întâlnire de ambasadorul american pe lângă NATO, Matthew Whitaker.Formatul „Ramstein” reunește periodic aliații Ucrainei pentru a coordona sprijinul militar destinat apărării împotriva agresiunii ruse. Necesitatea unor noi sisteme de apărare antiaeriană a devenit tot mai stringentă, pe fondul intensificării atacurilor cu rachete și drone asupra infrastructurii critice ucrainene.
17:20
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice din 2015-2019, Andrei Năstase, și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care a evoluat relația sa de colaborare cu Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova. Într-un interviu acordat recent pentru Unimedia, Năstase a declarat că nu regretă faptele sale, ci atitudinea rece și lipsită de recunoștință a fostei partenere politice.„Eu regret atitudinea Maiei Sandu față de un parteneriat pe care eu l-am ținut în mod loial, onest, corect și cred ca ați văzut și singuri la cine s-au dus beneficiile din acea perioadă. Pe mine nu m-au interesat niciodată beneficiile personale. Ceea ce mă interesa era ca țara noastră să avanseze, să meargă înainte și nu înapoi”, a declarat Andrei Năstase.El a mai adăugat că, deși nu poate schimba trecutul, a învățat lecții importante din experiențele politice pe care le-a avut, mai ales în perioada tensionată de după furtul miliardului și protestele masive din Piața Marii Adunări Naționale.„Poți să regreți în fiecare zi, dar nu te ajută cu nimic. Am învățat niște lecții, am tras învățăminte. Poate că în 2015 nu ar fi trebuit să accept să îi citesc scrisorile în PMAN, ar fi trebuit să îi pun pe toți în rând cei care au votat furtul miliardului, au votat concesionarea Aeroportului. Eu am fost un pic mai elegant, dacă pot spune așa – și eleganța m-a costat”, a explicat Năstase.În final, fostul ministru a subliniat că toate acțiunile sale politice au fost ghidate de interesul public și dorința de a vedea Republica Moldova eliberată de corupție și influență oligarhică:„Tot ce am făcut eu a fost cu gândul la oameni, la țară și mai puțin la mine.”În 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursa prezidențială în favoarea Maiei Sandu, oferindu-i tot sprijinul politic și public pentru a consolida frontul anti-Plahotniuc. Decizia sa de atunci a fost considerată un gest de unitate și maturitate politică, în urma căruia Maia Sandu a devenit figura principală a opoziției proeuropene și, ulterior, președintă a Republicii Moldova. Protestele masive organizate de Platforma DA și Năstase au contribuit esențial la ridicarea Maiei Sandu în ochii electoratului.
16:10
Ministra afacerilor externe al României, Oana-Silvia Țoiu, va întreprinde marți, 22 iulie, o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.Agenda vizitei include întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.După întrevederea de la Ministerul Afacerilor Externe, miniștrii Mihai Popșoi și Oana-Silvia Țoiu vor susține o conferință de presă comună. Evenimentul va avea loc în incinta MAE al Republicii Moldova (Str. 31 August 1989, nr. 80), începând cu ora 9:10.
16:00
La Bălți a început un nou proiect de amenajare urbană – pe strada Bulgară va fi amenajat un scuar modern, care va deveni un simbol al prieteniei dintre Moldova și Kazahstan. În weekend a avut loc ceremonia de așezare a unei pietre simbolice pe locul viitoarei zone de agrement. La eveniment au participat primarul municipiului Bălți, reprezentant al Partidului Nostru, Alexandr Petkov, consulul onorific al Kazahstanului în Moldova, Iurie Jardan, și reprezentanți ai Ambasadei Kazahstanului. „Scuarul va fi amenajat cu sprijinul Kazahstanului, ca simbol al prieteniei dintre popoarele Moldovei și Kazahstanului și în semn de recunoștință față de poporul kazah pentru ajutorul oferit compatrioților noștri în perioada deportărilor în masă din mijlocul secolului trecut”, a declarat primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov. Potrivit acestuia, proiectul este rezultatul unei întâlniri de lucru cu ambasadorul Kazahstanului în Moldova, Almat Aidarbekov. Inițiative similare vor fi implementate și în alte cartiere ale orașului. „Astfel de proiecte, dedicate modernizării orașului nostru, vor fi lansate în curând și în alte cartiere ale municipiului Bălți”, a adăugat primarul.
15:00
O invitație oficială din partea președintelui american Donald Trump a fost transmisă președintelui român Nicușor Dan, a anunțat Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pe probleme de securitate și șeful cancelariei. „Există o invitație oficială din partea președintelui Donald Trump, adresată președintelui Nicușor Dan. Au avut un dialog bilateral foarte bun în urmă cu o lună de zile, și această invitație a fost transmisă de o manieră formală”, a precizat Diaconescu, într-o emisiune la postul de televiziune Digi 24. „Toți cei care au responsabilități pentru organizarea unei astfel de întâlniri extrem de importante se implică. Mă bucur că, în egală măsură, conducerea Ministerului de Externe își asumă această responsabilitate, pentru că într-adevăr trebuie să concretizăm o astfel de bilaterală cât mai curând posibil”, a adăugat el. Întrebat cât ar putea dura pregătirea unei astfel de vizite la Washington, Diaconescu a precizat că ritmul depinde de dinamica stabilirii agendei oficiale. „Depinde de rapiditatea cu care se reușește a se stabili agenda vizitei, care să recunoască interesele rapide ale ambelor părți și în egală măsură nivelul de acces, având în vedere că discutăm despre o putere globală”, a subliniat Cristian Diaconescu. „Dacă se poate stabili această agendă rapid, pe cale diplomatică, și nivelul de contact, după părerea mea, președintele Trump va fi extrem de interesat de un astfel de dialog. Până la urmă, discutăm cu o putere care privește cu foarte mare preocupare tot ce se întâmplă în flancul estic. Iar România este unul dintre jucătorii semnificativi”, a mai spus Diaconescu. Președintele Nicușor Dan și președintele Donald Trump s-a întâlnit și luna trecută, dar la summitul NATO de la Haga. Înainte de asta purtaseră o discuție telefonică. În cadrul acestei discuții din luna mai, Nicușor Dan și-a reafirmat angajamentul ferm pentru aprofundarea Parteneriatului strategic în toate prioritățile comune.
14:50
Lidera partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, a vorbit despre reforma justiției în Republica Moldova, în cadrul unei emisiuni difuzate la postul de televiziune Cinema 1. Aceasta a subliniat necesitatea separării reale a puterilor în stat și a responsabilizării directe a magistraților și procurorilor pentru deciziile pe care le iau.„Reforma justiției este primul pas spre dreptate! Judecătorii trebuie să răspundă personal pentru fiecare decizie luată în sala de judecată. Dacă politicienii nu s-ar amesteca în actul de justiție, atunci am avea o putere judecătorească cu adevărat independentă”, a declarat Furtună.Potrivit ei, doar o astfel de reformă profundă ar aduce o justiție similară cu cea din Statele Unite ale Americii. Furtună a propus introducerea unui mecanism de răspundere materială și penală pentru magistrații și procurorii care emit decizii abuzive sau nefondate.„Dacă o persoană este achitată de o instanță națională sau internațională, atunci procurorul sau judecătorul care a semnat actul de reținere, de învinuire sau de trimitere în judecată va trebui să suporte consecințele. Se va iniția o cauză penală, se va aplica sechestru și se va confisca averea. Doar așa vom vedea justiție adevărată”, a afirmat lidera formațiunii.În aceeași emisiune, Victoria Furtună a insistat că lupta împotriva corupției trebuie să înceapă din interiorul propriei echipe:„Când partidul Moldova Mare va ajunge în Parlament, primul care va răspunde în fața legii nu va fi adversarul politic, ci oricine din echipa mea care va îndrăzni să încalce legea. Vrei să faci ordine în țară? Începe cu propria gospodărie!”
14:20
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că intenționează să acționeze în judecată ministra de Externe a României, Oana Țoiu, în urma declarațiilor făcute de aceasta într-o emisiune televizată, în contextul interdicției de intrare pe teritoriul României.Declarația a fost făcută luni, 21 iulie, în cadrul ședinței serviciilor municipale ale Primăriei Chișinău. Ion Ceban a calificat drept „halucinante” afirmațiile șefei diplomației române și a afirmat că acestea „nu corespund realității și încalcă orice protocol și norme diplomatice”.„Am văzut declarațiile halucinante ale ministrei de Externe a României în privința mea, cum că nu trebuie să dea explicații de ce am fost interzis. Ceea ce confirmă încă o dată faptul că la mijloc este o comandă politică. Restul declarațiilor sunt absurde și manipulatorii”, a declarat Ceban.Primarul a adăugat că va cere colegilor din departamentul juridic să analizeze posibilitatea de a o acționa în instanță pe Oana Țoiu pentru afirmațiile publice făcute.Ministra română de Externe, Oana Țoiu, a declarat sâmbătă, la Antena 3 CNN, că România nu este obligată să ofere explicații privind interdicția impusă lui Ion Ceban, precizând că „nu este cetățean român, nici cetățean UE”, iar autoritățile române au dreptul de a refuza accesul în țară persoanelor considerate potențial periculoase pentru siguranța națională sau ordinea publică.„Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europene. Nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment”, a spus Oana Țoiu, adăugând că interdicția se extinde automat și la întreg spațiul Schengen.Întrebată despre motivele care au stat la baza deciziei, ministra a menționat că acestea vor fi comunicate de instituțiile abilitate, cum ar fi Serviciul Român de Informații, dar a subliniat că autoritățile nu sunt obligate să dezvăluie toate detaliile disponibile.Ion Ceban, împreună cu alți doi cetățeni ai Republicii Moldova, a primit interdicția de intrare în România începând cu data de 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Ceban a contestat anterior public această măsură, pe care o consideră politică și nejustificată.
13:00
Cu o săptămână în urmă, mai multe surse mass-media din Chișinău anunțau lansarea pe piață a unei noi companii, prezentată ca fiind deținută de un om de afaceri din Brașov, care ar urma să presteze servicii de handling (deservire la sol) pe Aeroportul Internațional Chișinău. Presa a relatat că în acest proiect s-au investit zece milioane de euro, fiind promisă prestarea unor servicii de înaltă calitate, scrie dosar.mdCompania se numește Kronaero și a fost înregistrată în 24 octombrie 2024. Fondatorul acesteia este un brașovean care deține și operează compania românească de handling Kronaero, activă în special pe aeroportul Ghimbav din Brașov.La Chișinău, Kronaero este gestionată de Chiril Bînzari, numit în funcție pe 27 ianuarie 2025. Acesta ocupa simultan și o funcție de conducere în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, respectiv șef al Departamentului Tehnic. Ulterior, s-a eliberat din funcția de la AIC, însă nu înainte de a încasa de la Kronaero SRL un salariu în valoare de 80 670 de lei. Potrivit informațiilor publicate de ANI, Bînzari a demisionat din funcția publică în perioada 4 martie – 4 aprilie 2025, în interiorul termenului de 30 de zile pentru depunerea declarației de avere și interese personale.Bînzari Chiril este fratele lui Victor Bînzari, fost director interimar al companiei Energocom, care activează în continuare în cadrul acesteia.Potrivit surselor, încă de la început se știa că firma Kronaero va obține rapid certificarea pentru a opera pe Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, la scurt timp după înregistrarea oficială, deși nu deținea toate actele necesare pentru a activa pe aeroport, Kronaero a început să recruteze personal pentru activitățile de deservire. Primele anunțuri de angajare datează din 11 martie 2025 și pot fi găsite pe site-urile de specialitate.Pe 11 iulie 2025, la doar câteva luni după numirea lui Chiril Bînzari și lansarea campaniei de recrutare, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în persoana lui Vasile Șaramet, i-a eliberat companiei certificatul de autorizare P-0042/2025, Kronaero fiind astfel inclusă în lista oficială a operatorilor certificați pentru servicii de handling. AAC este condusă de Vasile Șarament, fost membru PLDM și considerat un apropiat al lui Andrei Spînu, fost ministru al Infrastructurii.În ziua în care reporterii au solicitat AAC informații despre Kronaero, mențiunea privind eliberarea certificatului fusese ștearsă de pe site-ul oficial. Ulterior discuției, aceasta a fost restabilită, AAC motivând că „au loc lucrări tehnice” și unele informații nu au fost afișate complet, o parte fiind „șterse accidental”. Totodată, autoritatea nu a putut comunica nici data exactă a depunerii cererii de certificare, susținând că documentația este transmisă printr-un ghișeu și datele nu sunt publice.În spațiul public este cunoscut faptul că o grupare controlează, de facto, domeniul aviației, în special activitatea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.Surse din cadrul aeroportului susțin că în spatele Kronaero ar acționa și Sergiu Burduh, actual director operațional al Aeroportului Internațional Chișinău, care are legături de afaceri cu cel puțin un fondator al companiei FlyOne SRL. Pe această filieră apar și numele lui Mircea Maleca, director general al Fly One și fost director al Autorității Aeronautice Civile, precum și al lui Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției și cofondator, prin afinitate, al companiei Fly One.Potrivit unei investigații realizate de Ziarul de Gardă, Serghei Burduh este șef al Departamentului Operațional al aeroportului din 1 martie 2023. El deține 9,9% din compania BPay SRL, la fel ca și Vladimir Cebotari. Firma, înregistrată în 2010, oferă servicii de plăți online și are nouă asociați, printre care se regăsesc și Mircea Maleca, precum și soția și sora lui Vladimir Cebotari — Maria Cebotari (40%) și Mariana Tăbuica (10%). Tot aceștia figurează și în compania aeriană FlyOne, unde sunt asociați alături de Ina Maleca (40%), soția lui Mircea Maleca.Conform mai multor surse, Kronaero – în spatele căreia Ciprian-Mihail Oprescu din Brașov ar figura doar formal – este, în realitate, deținută și controlată de gruparea de la Chișinău, menționată mai sus. Aceștia au adus recent la Chișinău o parte din tehnica de deservire, cel mai probabil uzată și provenind de la unele aeroporturi din România, dar prezentată drept o „investiție de milioane” în infrastructura aeroportuară.O parte din tehnica respectivă a fost observată pe traseul Leușeni–Chișinău în seara zilei de 10 iulie 2025, iar recent a fost fotografiată pe teritoriul aeroportului.”E foarte interesant să vezi cum pe Aeroportul Internațional Chișinău ”Eugen Doga”, sub nasul PAS, crește businessul FlyOne, care a început să ”susțină” o companie de handling – Kronaero. Iar ei ne povesteau că Plahotniuc a fugit din țară și că toate afacerile lui sunt blocate sau stopate”, a scris bloggerul Eugeniu Luchianiuc pe canalul său de Telegram, publicând și câteva fotografii. Sursa: Dosar.md 
12:40
Irina Vlah, președintele Partidului Republican „Inima Moldovei”, și Sergiu Butuc, liderul Organizației Teritoriale Cantemir a formațiunii, au avut discuții cu cetățenii din raionul Cantemir. Ei au constatat că, „în raionul Cantemir, oamenii caută soluții și vor, în sfârșit, să fie auziți. Aici sunt aceleași probleme ca în toată țara: salarii mici, școli închise, plecarea tinerilor și dezamăgirea față de guvernare”.„Astfel de întâlniri sunt cea mai bună metodă de a înțelege cu ce se confruntă cu adevărat țara și de unde trebuie începută munca. Conducerea actuală s-a rupt de realitate. De aceea, „Inima Moldovei” își asumă această responsabilitate. Mulțumim locuitorilor din satul Vișniovca pentru încredere, pentru timpul oferit și pentru discuția sinceră” - a declarat Irina Vlah după întâlnirea de la Vișniovca.După discuțiile din satul Lărguța, politiciana a spus că au vorbit despre rezultatele activității partidului: „sunt în desfășurare negocieri cu Rusia, Turcia și alte țări, iar investitorii deja au fost atrași; luptăm pentru prețuri echitabile la resurse. Am reușit să salvăm o școală în raionul Cahul și ridicăm problemele esențiale în fiecare sat și oraș”.„Oamenii apreciază că, chiar și în afara Parlamentului, muncim pentru rezultate. Și cred că împreună vom reuși să dezvoltăm regiunea noastră”, a remarcat liderul Partidului Republican „Inima Moldovei”.
12:30
Victoria Sanduța, fosta judecătoare a anunțat luni, 21 iulie, că a depus oficial cererea de înregistrare în calitate de candidat independent la alegerile parlamentare din această toamnă.Într-o postare pe rețelele sociale, Sanduța a declarat că va începe de marți colectarea semnăturilor necesare pentru a fi admisă în cursa electorală. Potrivit legislației, un candidat independent are nevoie de cel puțin 1.000 de semnături valide pentru a ajunge pe buletinul de vot.„Pentru a accede în Parlament, e nevoie de 2% din voturi, adică aproximativ 33.000 de oameni care vor avea curajul să spună: Da, vrem o voce liberă în Parlament!”, a scris Sanduța. Ea a subliniat că, până în prezent, niciun candidat independent nu a reușit să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova, dar crede că acum e momentul pentru a „scrie istorie”.Fosta judecătoare a transmis un mesaj de mobilizare, afirmând că nu are partid, interese obscure sau televiziuni în spate, dar se bazează pe încrederea oamenilor: „Această candidatură nu e doar despre mine. E despre fiecare om care a fost dat la o parte. Care a fost făcut să tacă.”Victoria Sanduța a mai precizat că va colecta personal semnăturile de susținere și le-a mulțumit celor care aleg să-i fie alături în această campanie: „Tot ce avem nevoie este curaj. Și îl avem.”Alegerile parlamentare sunt programate pentru această toamnă, iar perioada de înregistrare a candidaților este în plină desfășurare.
12:30
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Roșca, a fost înaintat pentru funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. Anunțul a fost făcut luni, 21 iulie, de premierul Dorin Recean, care a transmis propunerea către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.Numirea vine în contextul în care actualul vicepremier, Oleg Serebrian, urmează să-și încheie mandatul și să-și continue cariera în domeniul diplomatic, fiind desemnat ambasador al Republicii Moldova în Turcia.Șeful Guvernului a mulțumit lui Oleg Serebrian pentru contribuția adusă în promovarea păcii și securității în regiune și pentru implicarea activă în gestionarea conflictului transnistrean. „A fost o colaborare eficientă, bazată pe profesionalism și angajament pentru țară”, a declarat Dorin Recean.Roman Roșca, care deține în prezent funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea politicilor de reintegrare, urmează să continue eforturile de consolidare a procesului de reintegrare a țării. În trecut, el a fost secretar al fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău.
11:10
Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrația Acasă sunt primele care au depus listele candidaților pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. După tragerea la sorți s-a stabilit că PAS ar putea fi primul în buletinul de vot, transmite IPN.Codul Electoral prevede că dacă mai mulți solicitanți au depus actele în aceeași zi, se desfășoară tragerea la sorți, pentru stabilirea ordinii concurenților electorali în buletinul de vot. Astfel, ca urmare a acestei proceduri desfășurate, PAS ar urma să fie pe prima poziție, iar Partidul Democrația Acasă – pe a doua.Ordinea de înscriere în buletinul de vot va rămâne definitivă numai după ce Comisia Electorală Centrală va înregistra formațiunile în calitate de concurenții electorali. Cadrul normativ stabilește că, în termen de șapte zile, CEC examinează dosarul, efectuează sau refuză înregistrarea candidaților desemnați în alegeri. Duminică, la CEC, au mai fost înregistrate cereri din partea a patru potențiali candidați independenți la funcția de deputat.Olesea Stamate și Andrei Năstase au solicitat constituirea grupului de inițiativă, iar Eleonora Rusu și Sergiu Rența au decis să colecteze de unii singuri semnături pentru susținerea lor.Pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție cu semnăturile a cel puțin 2 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o femeie-candidat prezintă semnăturile a cel puțin 1 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot.Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august.
11:00
Un nou set de negocieri între delegațiile Ucrainei și Federației Ruse ar putea avea loc în această săptămână, la Istanbul, potrivit informațiilor publicate de İndependent Türkçe. Întâlnirea este planificată preliminar pentru zilele de miercuri și joi, 23-24 iulie, însă detaliile exacte privind locația, ora și componența echipelor participante sunt, deocamdată, ținute sub strictă confidențialitate. Conform sursei, părțile urmează să discute subiecte tehnice, precum schimbul de prizonieri, acordarea de asistență umanitară, siguranța infrastructurii critice și posibile măsuri pentru stabilizarea granițelor. Turcia a jucat un rol important de mediator în conflictul ruso-ucrainean încă de la izbucnirea invaziei rusești în februarie 2022. Experții consideră că această nouă rundă de discuții ar putea reprezenta un pas înainte către dezescaladarea ostilităților. În prezent, sunt în desfășurare pregătiri logistice și măsuri de securitate pentru desfășurarea reuniunii, care va avea loc cu ușile închise. Rezultatele vor fi comunicate prin canale oficiale. Ultimele încercări de dialog au avut loc în luna mai și începutul lunii iunie, tot la Istanbul, dar s-au soldat cu eșec. Rusia a repetat aceleași cereri de capitulare și a condiționat negocierile reale de cedarea a patru regiuni ucrainene. În ciuda acestora, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat recent că Ucraina a propus o nouă întâlnire cu delegația rusă, sperând într-un progres real în direcția păcii.
10:30
Locuitorii din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, au venit din nou la urne, pe 20 iulie, la turul doi al alegerilor locale, la care a participat un singur candidat, Serghei Bulicanu. Nicanor Ciochină a fost eliminat din competiția electorală, după ce a fost contestată nesuspendarea din funcție a lui Nicanor Ciochină și utilizarea de către acesta a resurselor administrative în scop electoral.Conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), 610 alegători au votat pentru candidatul independent - Serghei Bulicanu.În conformitate cu legislația electorală, candidatul la funcția de primar se va considera ales, dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.CEC atenționează că până la primirea rezultatelor votării de la organele electorale ierarhic inferioare, informația privind rezultatele votării poartă un caracter preliminar.
09:30
Un grav accident rutier s-a produs ieri, în jurul orei 18:00, în satul Drochia, soldat cu decesul a două persoane. Potrivit informațiilor preliminare furnizate de poliție, un bărbat de 37 de ani, aflat la volanul unui automobil de marca Dacia, ar fi pierdut controlul volanului la intrarea în localitate din cauza vitezei excesive și s-a izbit într-un transformator electric.În urma impactului puternic, pasagerul din vehicul — un tânăr de 22 de ani — a decedat pe loc. Șoferul a fost transportat de urgență la spital, însă, din nefericire, medicii nu i-au mai putut salva viața.Poliția din Drochia a deschis o anchetă și investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.
20 iulie 2025
16:50
Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Iulia Dascălu, își exprimă public dezamăgirea profundă după ce nu a fost inclusă pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Dascălu a criticat dur modul în care a fost tratată de colegii de partid și conducerea PAS, comparând situația sa cu „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.Politiciana a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național al PAS, unde a fost aprobată lista finală a candidaților. Ea a afirmat că nu a fost inclusă în niciuna dintre variantele discutate, iar în ciuda implicării sale în activitatea parlamentară, nu a primit măcar un gest simbolic de recunoștință din partea colegilor.„Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi (…) este că absolut nimeni – nici conducerea partidului, nici colegii din fracțiune – nu au spus un mulțumesc pentru munca prestată. Este dureros când tu te dai tot și în schimb primești nimic”, a declarat Dascălu.Deputata a menționat că s-a abținut de la votul asupra listei, motivând că aceasta conține persoane care, în opinia sa, nu merită să ajungă în următorul Parlament:„Nu am încredere că acești oameni or să aducă mare plus, valoare în viitorul legislativ.”Fosta profesoară și activistă a precizat că deși se simte rănită, nu cedează psihic și își va continua parcursul profesional:„Eu nu mă pierd, eu nu mă duc în depresie. (…) Am avut oferte și când eram deputată – propuneri de joburi serioase, bine plătite. Eu le-am refuzat pe toate pentru că am vrut să fiu aici și să lupt până la capăt.”În final, Dascălu a anunțat că va lua o pauză de reflecție pentru a-și reevalua prioritățile și a decide următorii pași:„Viața merge înainte. O să-mi iau o pauză, să-mi limpezesc gândurile și să mă gândesc ce pot face mai departe. Dar sunt sigură că o să fac.”
16:00
Echipa de salvatori și pompieri din Republica Moldova, detașată în Grecia pentru a sprijini eforturile autorităților elene în lupta cu incendiile forestiere, continuă activitățile în zona de competență atribuită.Pe parcursul zilei de ieri, 19 iulie, modulul de combaterea terestră a incendiilor forestiere a fost mobilizat pentru a interveni la o nouă misiune în proximitatea localității Nafpaktos.Pompierii moldoveni au intervenit în sprijinul omologilor eleni și au luptat cu flăcările în condiții dificile, specifice incendiilor de vegetație în zone împădurite, contribuind la localizarea și lichidarea unui incendiu care afecta o suprafață de aproximativ 20 de hectare.După mai multe ore de eforturi comune, incendiul a fost lichidat, fiind evitată propagarea acestuia către alte terenuri.Această acțiune se desfășoară în cadrul unei misiuni internaționale de sprijin în caz de dezastre, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Pompierii din Republica Moldova vor continua să participe la misiuni de stingere a incendiilor de vegetație, în funcție de evoluția situației operative din regiune.
15:20
Deputata neafiliată Olesea Stamate, fostă membră a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat că va candida ca independentă la alegerile parlamentare anticipate din 28 septembrie. Anunțul a fost făcut într-un mesaj video adresat cetățenilor, în care și-a exprimat dezamăgirea față de practicile politice actuale și și-a reafirmat angajamentul pentru o Moldovă „demnă, europeană și prosperă”.„Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid”, a declarat Stamate. „Drumul cel mai greu, dar cel mai corect”Fosta ministră a Justiției a mărturisit că a primit oferte de a candida pe listele altor partide și chiar de a prelua conducerea unor formațiuni politice, însă a ales o cale independentă, „fără compromisuri”.„Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om.”Olesea Stamate a anunțat că a format deja grupul de inițiativă și a depus actele la Comisia Electorală Centrală, urmând să înceapă procesul de colectare a semnăturilor.„Actele au fost depuse! Așteptăm decizia Comisiei Electorale Centrale. Mulțumesc tuturor celor care m-au încurajat să pornesc acest drum și celor care au decis să mă ajute de acum încolo”, a scris ulterior Stamate. O nouă formațiune politică în pregătirePe lângă candidatura sa independentă, Stamate a anunțat că împreună cu echipa sa lucrează la înființarea unei noi formațiuni politice, care va pune accent pe valorile morale, credința creștină și bunul-simț.„Vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte.”În mesajul său, Olesea Stamate a făcut un apel direct către cetățeni să i se alăture nu doar ca alegători, ci ca parte activă a unei mișcări pentru o Moldovă mai bună.„Vă chem alături de mine. Nu doar ca alegători. Ci ca parte dintr-o mișcare nouă — Pentru o Moldovă demnă, europeană și prosperă. Eu cred într-o Moldovă prosperă și liberă. Cred că Moldova va reuși! Moldova poate – dacă CREDE!”
14:10
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a anunțat oficial, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura sa independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Sprijinit de o mișcare civică pe care o descrie ca „minunată”, Năstase promite să fie vocea celor care nu se regăsesc în actualele partide politice și care, potrivit lui, votează de ani de zile „cu nasul astupat”.„Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic. Candidez pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a declarat Năstase, într-un discurs tăios și profund critic la adresa actualei guvernări. Mesaj dur la adresa conducerii actuale: „O țară condusă de neisprăviți și întreținută de diaspora”Năstase a denunțat starea actuală a Republicii Moldova, pe care a descris-o drept „un dezastru generalizat”. El susține că guvernarea actuală maschează eșecurile printr-o „minciună istorică” și că „sistemul mafiot” s-ar fi retras „într-o simplă poșetă care umblă ca un milog pe la ușile cancelariilor străine”.„Moldova se va prăbuși în curând. Niște neisprăviți conduc astăzi o țară care este menținută pe linia de plutire de remitențele diasporei, a celor care muncesc pentru câțiva bănuți departe de țară și de cei dragi, ca mai apoi să fie jecmăniți de cei de la guvernare.” Candidatura simbolică alături de un grup de 61 de susținătoriFostul lider al Platformei DA a declarat că se va înregistra la Comisia Electorală Centrală cu un grup de inițiativă format din 61 de persoane — număr simbolic, care face trimitere la reforma parlamentară inițiată în 2019, când s-a votat reducerea numărului de deputați.„Am strâns peste 400 de mii de semnături ca astăzi să avem un președinte ales de popor și, în același timp, mai puțini deputați, fără imunitate și ca președintele să poată fi demis de cetățeni”, a reamintit Năstase.El a mai spus că la ședința de constituire a grupului au fost prezenți 106 oameni — „mai mulți decât încap pe lista unui partid”. Priorități legislative: plafonarea salariilor, alocații mai mari, pedepse dure pentru corupțiAndrei Năstase a prezentat și un pachet legislativ ambițios, care include: plafonarea salariilor bugetarilor la echivalentul a 2–3 salarii minime; alocații de minimum 3.000 lei pentru copiii sub 3 ani și 1.000 lei până la majorat; pensii egale cu cel puțin 40% din salariul avut; înăsprirea pedepselor pentru corupție, trafic de droguri, pedofilie și trădare de patrie — inclusiv închisoare pe viață pentru cazurile grave.La final, Năstase a transmis un apel emoționant către diaspora, cerând ca moldovenii din afara țării să fie tratați nu doar simbolic, ci legislativ.„Oamenii din diaspora trebuie, merită să fie tratați cu respect. Nu doar cu aplauze și diplome, ci prin lege. Toți banii care vin din diaspora — fără taxe, fără impozite. Toate bunurile care vin din diaspora să nu mai fie plafonate la 150 de euro, ci mai sus — la 500, 1.000, și mai mult.”
13:30
Un nou val de atacuri cu drone a lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică capitala Rusiei și suburbiile sale, provocând incendii și blocaje în infrastructura aeriană. Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea antiaeriană a doborât 16 drone, însă resturile căzute au cauzat pagube în mai multe zone ale orașului și din regiunea Moscova.Potrivit primarului Serghei Sobianin, în urma căderii resturilor unui aparat doborât în Zelenograd, o suburbie a Moscovei, mai multe automobile au fost cuprinse de flăcări, iar o clădire de locuințe a suferit avarii.Totodată, toate cele patru aeroporturi internaționale ale Moscovei — Șeremetievo, Domodedovo, Vnukovo și Jukovski — au fost nevoite să suspende temporar decolările și aterizările, generând perturbări majore în traficul aerian.Explozii au fost raportate și în orașul Tula, situat la sud de Moscova.Incidentul vine la doar câteva zile după atacul masiv cu drone din 17 iulie, când autoritățile ruse au anunțat interceptarea a 122 de aparate fără pilot, despre care susțin că ar fi fost lansate de Ucraina. Atunci, dronele au ajuns până la Sankt Petersburg, iar cel mai puternic atac s-a resimțit în orașul Voronej. Atacul s-a soldat cu victime și răniți, potrivit surselor oficiale ruse.Reamintim că pe 8 martie, drone ale Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina ar fi atacat o rafinărie din regiunea Leningrad.Autoritățile ucrainene nu au comentat oficial până în acest moment atacurile recente, însă Kremlinul acuză Kievul că escaladează războiul cu atacuri directe asupra teritoriului Federației Ruse.
13:10
Partidul Acțiune și Solidaritate depune astăzi la CEC lista pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, după ce, tot astăzi, lista a fost votată de către Consiliul Politic Național PAS.„Am onoarea să am în spatele meu cei mai buni, cei mai devotați, cei mai patrioți oameni, cei care au reușit și s-au afirmat în domeniile lor - cultură, sănătate, sport, sectorul privat, mediul academic. Personalități care înțeleg gravitatea momentului și cât este de importantă sarcina care ne revine. Predecesorii noștri, părinții noștri, cei care au stat la începuturile renașterii naționale, acum ne privesc, sunt alături de noi. Le transmit un singur mesaj - dacă ei au fost generația renașterii naționale, noi avem sarcina și obligația să fim generația integrării europene”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului.Cap de listă este președintele partidului, Igor Grosu. Acesta este urmat de prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședinta actualului Parlament, Doina Gherman. Pe locul 4 și 5 sunt poziționați foștii miniștri - Nicu Popescu și Marcel Spatari.Printre candidații PAS la parlamentare se numără și actuali miniștri, precum Mihail Popșoi, Vladimir Bolea, Dan Perciun, Victoria Belous, Sergiu Lazarencu, Ludmila Catlabuga.De asemenea, șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, se regăsește pe listă, fostul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, dar și șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel.Pe lista PAS sunt trecuți pe poziția 42 - Dinu Plîngău și 47 - Stela Macari, anterior membri ai Platformei DA. 
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.