(FOTO) Ion Ceban, întrevederi cu oficiali străini cu ocazia Festivalului “Te salut, Chișinău”: Primăria își reafirmă deschiderea pentru cooperare internațională

Liber TV, 19 iulie 2025 10:00

Cu ocazia marcării a 589 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului, Primăria Capitalei a fost gazda unor întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel. Primarul general Ion Ceban a primit mai mulți oaspeți de onoare, printre care însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, domnul Kevin Covert.Discuțiile purtate cu reprezentantul diplomației americane s-au axat pe proiectele de dezvoltare ale Chișinăului și perspectivele de cooperare bilaterală. „Primăria Chișinău rămâne deschisă dialogului și cooperării”, a declarat edilul, subliniind sprijinul și deschiderea pentru parteneriate cu SUA și alte state occidentale. La evenimentul oficial organizat în sediul Primăriei au participat și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din mai multe țări, ai organizațiilor internaționale, precum și delegații străine. Printre invitați s-au numărat artiști, oameni de cultură, primari din suburbii, consilieri municipali și Cetățeni de Onoare ai Chișinăului.Ion Ceban a mulțumit tuturor oaspeților care au răspuns invitației și au fost alături de autoritățile municipale la acest moment simbolic: „Am celebrat împreună prietenia, cooperarea, respectul reciproc și viziunea comună pentru dezvoltare.” În paralel cu activitățile oficiale, în centrul orașului s-a desfășurat Festivalul „Te salut, Chișinău”, unde primarul a adresat un mesaj emoționant locuitorilor Capitalei:„Aduc cele mai frumoase și sincere felicitări locuitorilor Chișinăului, împreună cu care reușim în fiecare zi să construim casa noastră. Nimic nu trebuie să ne oprească din drumul pe care am pornit – de a transforma Chișinăul.”Ceban a mai spus că tradiția de a marca anual această zi importantă este o ocazie de a reflecta asupra rădăcinilor istorice ale orașului și de a întări sentimentul de apartenență.„La mulți ani, Chișinău, și îți doresc să prosperi cu fiecare zi!”, a conchis primarul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 30 minute
17:20
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice din 2015-2019, Andrei Năstase, și-a exprimat dezamăgirea față de modul în care a evoluat relația sa de colaborare cu Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova. Într-un interviu acordat recent pentru Unimedia, Năstase a declarat că nu regretă faptele sale, ci atitudinea rece și lipsită de recunoștință a fostei partenere politice.„Eu regret atitudinea Maiei Sandu față de un parteneriat pe care eu l-am ținut în mod loial, onest, corect și cred ca ați văzut și singuri la cine s-au dus beneficiile din acea perioadă. Pe mine nu m-au interesat niciodată beneficiile personale. Ceea ce mă interesa era ca țara noastră să avanseze, să meargă înainte și nu înapoi”, a declarat Andrei Năstase.El a mai adăugat că, deși nu poate schimba trecutul, a învățat lecții importante din experiențele politice pe care le-a avut, mai ales în perioada tensionată de după furtul miliardului și protestele masive din Piața Marii Adunări Naționale.„Poți să regreți în fiecare zi, dar nu te ajută cu nimic. Am învățat niște lecții, am tras învățăminte. Poate că în 2015 nu ar fi trebuit să accept să îi citesc scrisorile în PMAN, ar fi trebuit să îi pun pe toți în rând cei care au votat furtul miliardului, au votat concesionarea Aeroportului. Eu am fost un pic mai elegant, dacă pot spune așa – și eleganța m-a costat”, a explicat Năstase.În final, fostul ministru a subliniat că toate acțiunile sale politice au fost ghidate de interesul public și dorința de a vedea Republica Moldova eliberată de corupție și influență oligarhică:„Tot ce am făcut eu a fost cu gândul la oameni, la țară și mai puțin la mine.”În 2016, Andrei Năstase s-a retras din cursa prezidențială în favoarea Maiei Sandu, oferindu-i tot sprijinul politic și public pentru a consolida frontul anti-Plahotniuc. Decizia sa de atunci a fost considerată un gest de unitate și maturitate politică, în urma căruia Maia Sandu a devenit figura principală a opoziției proeuropene și, ulterior, președintă a Republicii Moldova. Protestele masive organizate de Platforma DA și Năstase au contribuit esențial la ridicarea Maiei Sandu în ochii electoratului.
Acum 2 ore
16:10
Ministra afacerilor externe al României, Oana-Silvia Țoiu, va întreprinde marți, 22 iulie, o vizită de lucru în Republica Moldova, la invitația viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi.Agenda vizitei include întrevederi cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean.După întrevederea de la Ministerul Afacerilor Externe, miniștrii Mihai Popșoi și Oana-Silvia Țoiu vor susține o conferință de presă comună. Evenimentul va avea loc în incinta MAE al Republicii Moldova (Str. 31 August 1989, nr. 80), începând cu ora 9:10.
16:00
La Bălți a început un nou proiect de amenajare urbană – pe strada Bulgară va fi amenajat un scuar modern, care va deveni un simbol al prieteniei dintre Moldova și Kazahstan. În weekend a avut loc ceremonia de așezare a unei pietre simbolice pe locul viitoarei zone de agrement. La eveniment au participat primarul municipiului Bălți, reprezentant al Partidului Nostru, Alexandr Petkov, consulul onorific al Kazahstanului în Moldova, Iurie Jardan, și reprezentanți ai Ambasadei Kazahstanului. „Scuarul va fi amenajat cu sprijinul Kazahstanului, ca simbol al prieteniei dintre popoarele Moldovei și Kazahstanului și în semn de recunoștință față de poporul kazah pentru ajutorul oferit compatrioților noștri în perioada deportărilor în masă din mijlocul secolului trecut”, a declarat primarul municipiului Bălți, Alexandr Petkov. Potrivit acestuia, proiectul este rezultatul unei întâlniri de lucru cu ambasadorul Kazahstanului în Moldova, Almat Aidarbekov. Inițiative similare vor fi implementate și în alte cartiere ale orașului. „Astfel de proiecte, dedicate modernizării orașului nostru, vor fi lansate în curând și în alte cartiere ale municipiului Bălți”, a adăugat primarul.
Acum 4 ore
15:00
O invitație oficială din partea președintelui american Donald Trump a fost transmisă președintelui român Nicușor Dan, a anunțat Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pe probleme de securitate și șeful cancelariei. „Există o invitație oficială din partea președintelui Donald Trump, adresată președintelui Nicușor Dan. Au avut un dialog bilateral foarte bun în urmă cu o lună de zile, și această invitație a fost transmisă de o manieră formală”, a precizat Diaconescu, într-o emisiune la postul de televiziune Digi 24. „Toți cei care au responsabilități pentru organizarea unei astfel de întâlniri extrem de importante se implică. Mă bucur că, în egală măsură, conducerea Ministerului de Externe își asumă această responsabilitate, pentru că într-adevăr trebuie să concretizăm o astfel de bilaterală cât mai curând posibil”, a adăugat el. Întrebat cât ar putea dura pregătirea unei astfel de vizite la Washington, Diaconescu a precizat că ritmul depinde de dinamica stabilirii agendei oficiale. „Depinde de rapiditatea cu care se reușește a se stabili agenda vizitei, care să recunoască interesele rapide ale ambelor părți și în egală măsură nivelul de acces, având în vedere că discutăm despre o putere globală”, a subliniat Cristian Diaconescu. „Dacă se poate stabili această agendă rapid, pe cale diplomatică, și nivelul de contact, după părerea mea, președintele Trump va fi extrem de interesat de un astfel de dialog. Până la urmă, discutăm cu o putere care privește cu foarte mare preocupare tot ce se întâmplă în flancul estic. Iar România este unul dintre jucătorii semnificativi”, a mai spus Diaconescu. Președintele Nicușor Dan și președintele Donald Trump s-a întâlnit și luna trecută, dar la summitul NATO de la Haga. Înainte de asta purtaseră o discuție telefonică. În cadrul acestei discuții din luna mai, Nicușor Dan și-a reafirmat angajamentul ferm pentru aprofundarea Parteneriatului strategic în toate prioritățile comune.
14:50
Lidera partidului Moldova Mare, Victoria Furtună, a vorbit despre reforma justiției în Republica Moldova, în cadrul unei emisiuni difuzate la postul de televiziune Cinema 1. Aceasta a subliniat necesitatea separării reale a puterilor în stat și a responsabilizării directe a magistraților și procurorilor pentru deciziile pe care le iau.„Reforma justiției este primul pas spre dreptate! Judecătorii trebuie să răspundă personal pentru fiecare decizie luată în sala de judecată. Dacă politicienii nu s-ar amesteca în actul de justiție, atunci am avea o putere judecătorească cu adevărat independentă”, a declarat Furtună.Potrivit ei, doar o astfel de reformă profundă ar aduce o justiție similară cu cea din Statele Unite ale Americii. Furtună a propus introducerea unui mecanism de răspundere materială și penală pentru magistrații și procurorii care emit decizii abuzive sau nefondate.„Dacă o persoană este achitată de o instanță națională sau internațională, atunci procurorul sau judecătorul care a semnat actul de reținere, de învinuire sau de trimitere în judecată va trebui să suporte consecințele. Se va iniția o cauză penală, se va aplica sechestru și se va confisca averea. Doar așa vom vedea justiție adevărată”, a afirmat lidera formațiunii.În aceeași emisiune, Victoria Furtună a insistat că lupta împotriva corupției trebuie să înceapă din interiorul propriei echipe:„Când partidul Moldova Mare va ajunge în Parlament, primul care va răspunde în fața legii nu va fi adversarul politic, ci oricine din echipa mea care va îndrăzni să încalce legea. Vrei să faci ordine în țară? Începe cu propria gospodărie!”
14:20
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că intenționează să acționeze în judecată ministra de Externe a României, Oana Țoiu, în urma declarațiilor făcute de aceasta într-o emisiune televizată, în contextul interdicției de intrare pe teritoriul României.Declarația a fost făcută luni, 21 iulie, în cadrul ședinței serviciilor municipale ale Primăriei Chișinău. Ion Ceban a calificat drept „halucinante” afirmațiile șefei diplomației române și a afirmat că acestea „nu corespund realității și încalcă orice protocol și norme diplomatice”.„Am văzut declarațiile halucinante ale ministrei de Externe a României în privința mea, cum că nu trebuie să dea explicații de ce am fost interzis. Ceea ce confirmă încă o dată faptul că la mijloc este o comandă politică. Restul declarațiilor sunt absurde și manipulatorii”, a declarat Ceban.Primarul a adăugat că va cere colegilor din departamentul juridic să analizeze posibilitatea de a o acționa în instanță pe Oana Țoiu pentru afirmațiile publice făcute.Ministra română de Externe, Oana Țoiu, a declarat sâmbătă, la Antena 3 CNN, că România nu este obligată să ofere explicații privind interdicția impusă lui Ion Ceban, precizând că „nu este cetățean român, nici cetățean UE”, iar autoritățile române au dreptul de a refuza accesul în țară persoanelor considerate potențial periculoase pentru siguranța națională sau ordinea publică.„Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europene. Nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment”, a spus Oana Țoiu, adăugând că interdicția se extinde automat și la întreg spațiul Schengen.Întrebată despre motivele care au stat la baza deciziei, ministra a menționat că acestea vor fi comunicate de instituțiile abilitate, cum ar fi Serviciul Român de Informații, dar a subliniat că autoritățile nu sunt obligate să dezvăluie toate detaliile disponibile.Ion Ceban, împreună cu alți doi cetățeni ai Republicii Moldova, a primit interdicția de intrare în România începând cu data de 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Ceban a contestat anterior public această măsură, pe care o consideră politică și nejustificată.
Acum 6 ore
13:00
Cu o săptămână în urmă, mai multe surse mass-media din Chișinău anunțau lansarea pe piață a unei noi companii, prezentată ca fiind deținută de un om de afaceri din Brașov, care ar urma să presteze servicii de handling (deservire la sol) pe Aeroportul Internațional Chișinău. Presa a relatat că în acest proiect s-au investit zece milioane de euro, fiind promisă prestarea unor servicii de înaltă calitate, scrie dosar.mdCompania se numește Kronaero și a fost înregistrată în 24 octombrie 2024. Fondatorul acesteia este un brașovean care deține și operează compania românească de handling Kronaero, activă în special pe aeroportul Ghimbav din Brașov.La Chișinău, Kronaero este gestionată de Chiril Bînzari, numit în funcție pe 27 ianuarie 2025. Acesta ocupa simultan și o funcție de conducere în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, respectiv șef al Departamentului Tehnic. Ulterior, s-a eliberat din funcția de la AIC, însă nu înainte de a încasa de la Kronaero SRL un salariu în valoare de 80 670 de lei. Potrivit informațiilor publicate de ANI, Bînzari a demisionat din funcția publică în perioada 4 martie – 4 aprilie 2025, în interiorul termenului de 30 de zile pentru depunerea declarației de avere și interese personale.Bînzari Chiril este fratele lui Victor Bînzari, fost director interimar al companiei Energocom, care activează în continuare în cadrul acesteia.Potrivit surselor, încă de la început se știa că firma Kronaero va obține rapid certificarea pentru a opera pe Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, la scurt timp după înregistrarea oficială, deși nu deținea toate actele necesare pentru a activa pe aeroport, Kronaero a început să recruteze personal pentru activitățile de deservire. Primele anunțuri de angajare datează din 11 martie 2025 și pot fi găsite pe site-urile de specialitate.Pe 11 iulie 2025, la doar câteva luni după numirea lui Chiril Bînzari și lansarea campaniei de recrutare, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în persoana lui Vasile Șaramet, i-a eliberat companiei certificatul de autorizare P-0042/2025, Kronaero fiind astfel inclusă în lista oficială a operatorilor certificați pentru servicii de handling. AAC este condusă de Vasile Șarament, fost membru PLDM și considerat un apropiat al lui Andrei Spînu, fost ministru al Infrastructurii.În ziua în care reporterii au solicitat AAC informații despre Kronaero, mențiunea privind eliberarea certificatului fusese ștearsă de pe site-ul oficial. Ulterior discuției, aceasta a fost restabilită, AAC motivând că „au loc lucrări tehnice” și unele informații nu au fost afișate complet, o parte fiind „șterse accidental”. Totodată, autoritatea nu a putut comunica nici data exactă a depunerii cererii de certificare, susținând că documentația este transmisă printr-un ghișeu și datele nu sunt publice.În spațiul public este cunoscut faptul că o grupare controlează, de facto, domeniul aviației, în special activitatea de pe Aeroportul Internațional Chișinău.Surse din cadrul aeroportului susțin că în spatele Kronaero ar acționa și Sergiu Burduh, actual director operațional al Aeroportului Internațional Chișinău, care are legături de afaceri cu cel puțin un fondator al companiei FlyOne SRL. Pe această filieră apar și numele lui Mircea Maleca, director general al Fly One și fost director al Autorității Aeronautice Civile, precum și al lui Vladimir Cebotari, fost ministru al Justiției și cofondator, prin afinitate, al companiei Fly One.Potrivit unei investigații realizate de Ziarul de Gardă, Serghei Burduh este șef al Departamentului Operațional al aeroportului din 1 martie 2023. El deține 9,9% din compania BPay SRL, la fel ca și Vladimir Cebotari. Firma, înregistrată în 2010, oferă servicii de plăți online și are nouă asociați, printre care se regăsesc și Mircea Maleca, precum și soția și sora lui Vladimir Cebotari — Maria Cebotari (40%) și Mariana Tăbuica (10%). Tot aceștia figurează și în compania aeriană FlyOne, unde sunt asociați alături de Ina Maleca (40%), soția lui Mircea Maleca.Conform mai multor surse, Kronaero – în spatele căreia Ciprian-Mihail Oprescu din Brașov ar figura doar formal – este, în realitate, deținută și controlată de gruparea de la Chișinău, menționată mai sus. Aceștia au adus recent la Chișinău o parte din tehnica de deservire, cel mai probabil uzată și provenind de la unele aeroporturi din România, dar prezentată drept o „investiție de milioane” în infrastructura aeroportuară.O parte din tehnica respectivă a fost observată pe traseul Leușeni–Chișinău în seara zilei de 10 iulie 2025, iar recent a fost fotografiată pe teritoriul aeroportului.”E foarte interesant să vezi cum pe Aeroportul Internațional Chișinău ”Eugen Doga”, sub nasul PAS, crește businessul FlyOne, care a început să ”susțină” o companie de handling – Kronaero. Iar ei ne povesteau că Plahotniuc a fugit din țară și că toate afacerile lui sunt blocate sau stopate”, a scris bloggerul Eugeniu Luchianiuc pe canalul său de Telegram, publicând și câteva fotografii. Sursa: Dosar.md 
12:40
Irina Vlah, președintele Partidului Republican „Inima Moldovei”, și Sergiu Butuc, liderul Organizației Teritoriale Cantemir a formațiunii, au avut discuții cu cetățenii din raionul Cantemir. Ei au constatat că, „în raionul Cantemir, oamenii caută soluții și vor, în sfârșit, să fie auziți. Aici sunt aceleași probleme ca în toată țara: salarii mici, școli închise, plecarea tinerilor și dezamăgirea față de guvernare”.„Astfel de întâlniri sunt cea mai bună metodă de a înțelege cu ce se confruntă cu adevărat țara și de unde trebuie începută munca. Conducerea actuală s-a rupt de realitate. De aceea, „Inima Moldovei” își asumă această responsabilitate. Mulțumim locuitorilor din satul Vișniovca pentru încredere, pentru timpul oferit și pentru discuția sinceră” - a declarat Irina Vlah după întâlnirea de la Vișniovca.După discuțiile din satul Lărguța, politiciana a spus că au vorbit despre rezultatele activității partidului: „sunt în desfășurare negocieri cu Rusia, Turcia și alte țări, iar investitorii deja au fost atrași; luptăm pentru prețuri echitabile la resurse. Am reușit să salvăm o școală în raionul Cahul și ridicăm problemele esențiale în fiecare sat și oraș”.„Oamenii apreciază că, chiar și în afara Parlamentului, muncim pentru rezultate. Și cred că împreună vom reuși să dezvoltăm regiunea noastră”, a remarcat liderul Partidului Republican „Inima Moldovei”.
12:30
Victoria Sanduța, fosta judecătoare a anunțat luni, 21 iulie, că a depus oficial cererea de înregistrare în calitate de candidat independent la alegerile parlamentare din această toamnă.Într-o postare pe rețelele sociale, Sanduța a declarat că va începe de marți colectarea semnăturilor necesare pentru a fi admisă în cursa electorală. Potrivit legislației, un candidat independent are nevoie de cel puțin 1.000 de semnături valide pentru a ajunge pe buletinul de vot.„Pentru a accede în Parlament, e nevoie de 2% din voturi, adică aproximativ 33.000 de oameni care vor avea curajul să spună: Da, vrem o voce liberă în Parlament!”, a scris Sanduța. Ea a subliniat că, până în prezent, niciun candidat independent nu a reușit să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova, dar crede că acum e momentul pentru a „scrie istorie”.Fosta judecătoare a transmis un mesaj de mobilizare, afirmând că nu are partid, interese obscure sau televiziuni în spate, dar se bazează pe încrederea oamenilor: „Această candidatură nu e doar despre mine. E despre fiecare om care a fost dat la o parte. Care a fost făcut să tacă.”Victoria Sanduța a mai precizat că va colecta personal semnăturile de susținere și le-a mulțumit celor care aleg să-i fie alături în această campanie: „Tot ce avem nevoie este curaj. Și îl avem.”Alegerile parlamentare sunt programate pentru această toamnă, iar perioada de înregistrare a candidaților este în plină desfășurare.
12:30
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Roman Roșca, a fost înaintat pentru funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare. Anunțul a fost făcut luni, 21 iulie, de premierul Dorin Recean, care a transmis propunerea către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.Numirea vine în contextul în care actualul vicepremier, Oleg Serebrian, urmează să-și încheie mandatul și să-și continue cariera în domeniul diplomatic, fiind desemnat ambasador al Republicii Moldova în Turcia.Șeful Guvernului a mulțumit lui Oleg Serebrian pentru contribuția adusă în promovarea păcii și securității în regiune și pentru implicarea activă în gestionarea conflictului transnistrean. „A fost o colaborare eficientă, bazată pe profesionalism și angajament pentru țară”, a declarat Dorin Recean.Roman Roșca, care deține în prezent funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea politicilor de reintegrare, urmează să continue eforturile de consolidare a procesului de reintegrare a țării. În trecut, el a fost secretar al fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău.
Acum 8 ore
11:10
Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Democrația Acasă sunt primele care au depus listele candidaților pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie. După tragerea la sorți s-a stabilit că PAS ar putea fi primul în buletinul de vot, transmite IPN.Codul Electoral prevede că dacă mai mulți solicitanți au depus actele în aceeași zi, se desfășoară tragerea la sorți, pentru stabilirea ordinii concurenților electorali în buletinul de vot. Astfel, ca urmare a acestei proceduri desfășurate, PAS ar urma să fie pe prima poziție, iar Partidul Democrația Acasă – pe a doua.Ordinea de înscriere în buletinul de vot va rămâne definitivă numai după ce Comisia Electorală Centrală va înregistra formațiunile în calitate de concurenții electorali. Cadrul normativ stabilește că, în termen de șapte zile, CEC examinează dosarul, efectuează sau refuză înregistrarea candidaților desemnați în alegeri. Duminică, la CEC, au mai fost înregistrate cereri din partea a patru potențiali candidați independenți la funcția de deputat.Olesea Stamate și Andrei Năstase au solicitat constituirea grupului de inițiativă, iar Eleonora Rusu și Sergiu Rența au decis să colecteze de unii singuri semnături pentru susținerea lor.Pentru a fi înregistrat, candidatul independent prezintă la CEC liste de subscripție cu semnăturile a cel puțin 2 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot. Prin derogare de la această prevedere, o femeie-candidat prezintă semnăturile a cel puțin 1 000 și cel mult 2 500 de susținători cu drept de vot.Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat a început pe 20 iulie și se va încheia pe 19 august.
11:00
Un nou set de negocieri între delegațiile Ucrainei și Federației Ruse ar putea avea loc în această săptămână, la Istanbul, potrivit informațiilor publicate de İndependent Türkçe. Întâlnirea este planificată preliminar pentru zilele de miercuri și joi, 23-24 iulie, însă detaliile exacte privind locația, ora și componența echipelor participante sunt, deocamdată, ținute sub strictă confidențialitate. Conform sursei, părțile urmează să discute subiecte tehnice, precum schimbul de prizonieri, acordarea de asistență umanitară, siguranța infrastructurii critice și posibile măsuri pentru stabilizarea granițelor. Turcia a jucat un rol important de mediator în conflictul ruso-ucrainean încă de la izbucnirea invaziei rusești în februarie 2022. Experții consideră că această nouă rundă de discuții ar putea reprezenta un pas înainte către dezescaladarea ostilităților. În prezent, sunt în desfășurare pregătiri logistice și măsuri de securitate pentru desfășurarea reuniunii, care va avea loc cu ușile închise. Rezultatele vor fi comunicate prin canale oficiale. Ultimele încercări de dialog au avut loc în luna mai și începutul lunii iunie, tot la Istanbul, dar s-au soldat cu eșec. Rusia a repetat aceleași cereri de capitulare și a condiționat negocierile reale de cedarea a patru regiuni ucrainene. În ciuda acestora, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat recent că Ucraina a propus o nouă întâlnire cu delegația rusă, sperând într-un progres real în direcția păcii.
10:30
Locuitorii din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, au venit din nou la urne, pe 20 iulie, la turul doi al alegerilor locale, la care a participat un singur candidat, Serghei Bulicanu. Nicanor Ciochină a fost eliminat din competiția electorală, după ce a fost contestată nesuspendarea din funcție a lui Nicanor Ciochină și utilizarea de către acesta a resurselor administrative în scop electoral.Conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), 610 alegători au votat pentru candidatul independent - Serghei Bulicanu.În conformitate cu legislația electorală, candidatul la funcția de primar se va considera ales, dacă a întrunit cel puțin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri.CEC atenționează că până la primirea rezultatelor votării de la organele electorale ierarhic inferioare, informația privind rezultatele votării poartă un caracter preliminar.
Acum 12 ore
09:30
Un grav accident rutier s-a produs ieri, în jurul orei 18:00, în satul Drochia, soldat cu decesul a două persoane. Potrivit informațiilor preliminare furnizate de poliție, un bărbat de 37 de ani, aflat la volanul unui automobil de marca Dacia, ar fi pierdut controlul volanului la intrarea în localitate din cauza vitezei excesive și s-a izbit într-un transformator electric.În urma impactului puternic, pasagerul din vehicul — un tânăr de 22 de ani — a decedat pe loc. Șoferul a fost transportat de urgență la spital, însă, din nefericire, medicii nu i-au mai putut salva viața.Poliția din Drochia a deschis o anchetă și investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii accidentului.
Ieri
16:50
Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Iulia Dascălu, își exprimă public dezamăgirea profundă după ce nu a fost inclusă pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Dascălu a criticat dur modul în care a fost tratată de colegii de partid și conducerea PAS, comparând situația sa cu „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.Politiciana a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național al PAS, unde a fost aprobată lista finală a candidaților. Ea a afirmat că nu a fost inclusă în niciuna dintre variantele discutate, iar în ciuda implicării sale în activitatea parlamentară, nu a primit măcar un gest simbolic de recunoștință din partea colegilor.„Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi (…) este că absolut nimeni – nici conducerea partidului, nici colegii din fracțiune – nu au spus un mulțumesc pentru munca prestată. Este dureros când tu te dai tot și în schimb primești nimic”, a declarat Dascălu.Deputata a menționat că s-a abținut de la votul asupra listei, motivând că aceasta conține persoane care, în opinia sa, nu merită să ajungă în următorul Parlament:„Nu am încredere că acești oameni or să aducă mare plus, valoare în viitorul legislativ.”Fosta profesoară și activistă a precizat că deși se simte rănită, nu cedează psihic și își va continua parcursul profesional:„Eu nu mă pierd, eu nu mă duc în depresie. (…) Am avut oferte și când eram deputată – propuneri de joburi serioase, bine plătite. Eu le-am refuzat pe toate pentru că am vrut să fiu aici și să lupt până la capăt.”În final, Dascălu a anunțat că va lua o pauză de reflecție pentru a-și reevalua prioritățile și a decide următorii pași:„Viața merge înainte. O să-mi iau o pauză, să-mi limpezesc gândurile și să mă gândesc ce pot face mai departe. Dar sunt sigură că o să fac.”
16:00
Echipa de salvatori și pompieri din Republica Moldova, detașată în Grecia pentru a sprijini eforturile autorităților elene în lupta cu incendiile forestiere, continuă activitățile în zona de competență atribuită.Pe parcursul zilei de ieri, 19 iulie, modulul de combaterea terestră a incendiilor forestiere a fost mobilizat pentru a interveni la o nouă misiune în proximitatea localității Nafpaktos.Pompierii moldoveni au intervenit în sprijinul omologilor eleni și au luptat cu flăcările în condiții dificile, specifice incendiilor de vegetație în zone împădurite, contribuind la localizarea și lichidarea unui incendiu care afecta o suprafață de aproximativ 20 de hectare.După mai multe ore de eforturi comune, incendiul a fost lichidat, fiind evitată propagarea acestuia către alte terenuri.Această acțiune se desfășoară în cadrul unei misiuni internaționale de sprijin în caz de dezastre, în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Pompierii din Republica Moldova vor continua să participe la misiuni de stingere a incendiilor de vegetație, în funcție de evoluția situației operative din regiune.
15:20
Deputata neafiliată Olesea Stamate, fostă membră a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat că va candida ca independentă la alegerile parlamentare anticipate din 28 septembrie. Anunțul a fost făcut într-un mesaj video adresat cetățenilor, în care și-a exprimat dezamăgirea față de practicile politice actuale și și-a reafirmat angajamentul pentru o Moldovă „demnă, europeană și prosperă”.„Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid”, a declarat Stamate. „Drumul cel mai greu, dar cel mai corect”Fosta ministră a Justiției a mărturisit că a primit oferte de a candida pe listele altor partide și chiar de a prelua conducerea unor formațiuni politice, însă a ales o cale independentă, „fără compromisuri”.„Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om.”Olesea Stamate a anunțat că a format deja grupul de inițiativă și a depus actele la Comisia Electorală Centrală, urmând să înceapă procesul de colectare a semnăturilor.„Actele au fost depuse! Așteptăm decizia Comisiei Electorale Centrale. Mulțumesc tuturor celor care m-au încurajat să pornesc acest drum și celor care au decis să mă ajute de acum încolo”, a scris ulterior Stamate. O nouă formațiune politică în pregătirePe lângă candidatura sa independentă, Stamate a anunțat că împreună cu echipa sa lucrează la înființarea unei noi formațiuni politice, care va pune accent pe valorile morale, credința creștină și bunul-simț.„Vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte.”În mesajul său, Olesea Stamate a făcut un apel direct către cetățeni să i se alăture nu doar ca alegători, ci ca parte activă a unei mișcări pentru o Moldovă mai bună.„Vă chem alături de mine. Nu doar ca alegători. Ci ca parte dintr-o mișcare nouă — Pentru o Moldovă demnă, europeană și prosperă. Eu cred într-o Moldovă prosperă și liberă. Cred că Moldova va reuși! Moldova poate – dacă CREDE!”
14:10
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a anunțat oficial, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura sa independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Sprijinit de o mișcare civică pe care o descrie ca „minunată”, Năstase promite să fie vocea celor care nu se regăsesc în actualele partide politice și care, potrivit lui, votează de ani de zile „cu nasul astupat”.„Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic. Candidez pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a declarat Năstase, într-un discurs tăios și profund critic la adresa actualei guvernări. Mesaj dur la adresa conducerii actuale: „O țară condusă de neisprăviți și întreținută de diaspora”Năstase a denunțat starea actuală a Republicii Moldova, pe care a descris-o drept „un dezastru generalizat”. El susține că guvernarea actuală maschează eșecurile printr-o „minciună istorică” și că „sistemul mafiot” s-ar fi retras „într-o simplă poșetă care umblă ca un milog pe la ușile cancelariilor străine”.„Moldova se va prăbuși în curând. Niște neisprăviți conduc astăzi o țară care este menținută pe linia de plutire de remitențele diasporei, a celor care muncesc pentru câțiva bănuți departe de țară și de cei dragi, ca mai apoi să fie jecmăniți de cei de la guvernare.” Candidatura simbolică alături de un grup de 61 de susținătoriFostul lider al Platformei DA a declarat că se va înregistra la Comisia Electorală Centrală cu un grup de inițiativă format din 61 de persoane — număr simbolic, care face trimitere la reforma parlamentară inițiată în 2019, când s-a votat reducerea numărului de deputați.„Am strâns peste 400 de mii de semnături ca astăzi să avem un președinte ales de popor și, în același timp, mai puțini deputați, fără imunitate și ca președintele să poată fi demis de cetățeni”, a reamintit Năstase.El a mai spus că la ședința de constituire a grupului au fost prezenți 106 oameni — „mai mulți decât încap pe lista unui partid”. Priorități legislative: plafonarea salariilor, alocații mai mari, pedepse dure pentru corupțiAndrei Năstase a prezentat și un pachet legislativ ambițios, care include: plafonarea salariilor bugetarilor la echivalentul a 2–3 salarii minime; alocații de minimum 3.000 lei pentru copiii sub 3 ani și 1.000 lei până la majorat; pensii egale cu cel puțin 40% din salariul avut; înăsprirea pedepselor pentru corupție, trafic de droguri, pedofilie și trădare de patrie — inclusiv închisoare pe viață pentru cazurile grave.La final, Năstase a transmis un apel emoționant către diaspora, cerând ca moldovenii din afara țării să fie tratați nu doar simbolic, ci legislativ.„Oamenii din diaspora trebuie, merită să fie tratați cu respect. Nu doar cu aplauze și diplome, ci prin lege. Toți banii care vin din diaspora — fără taxe, fără impozite. Toate bunurile care vin din diaspora să nu mai fie plafonate la 150 de euro, ci mai sus — la 500, 1.000, și mai mult.”
13:30
Un nou val de atacuri cu drone a lovit în noaptea de sâmbătă spre duminică capitala Rusiei și suburbiile sale, provocând incendii și blocaje în infrastructura aeriană. Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea antiaeriană a doborât 16 drone, însă resturile căzute au cauzat pagube în mai multe zone ale orașului și din regiunea Moscova.Potrivit primarului Serghei Sobianin, în urma căderii resturilor unui aparat doborât în Zelenograd, o suburbie a Moscovei, mai multe automobile au fost cuprinse de flăcări, iar o clădire de locuințe a suferit avarii.Totodată, toate cele patru aeroporturi internaționale ale Moscovei — Șeremetievo, Domodedovo, Vnukovo și Jukovski — au fost nevoite să suspende temporar decolările și aterizările, generând perturbări majore în traficul aerian.Explozii au fost raportate și în orașul Tula, situat la sud de Moscova.Incidentul vine la doar câteva zile după atacul masiv cu drone din 17 iulie, când autoritățile ruse au anunțat interceptarea a 122 de aparate fără pilot, despre care susțin că ar fi fost lansate de Ucraina. Atunci, dronele au ajuns până la Sankt Petersburg, iar cel mai puternic atac s-a resimțit în orașul Voronej. Atacul s-a soldat cu victime și răniți, potrivit surselor oficiale ruse.Reamintim că pe 8 martie, drone ale Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina ar fi atacat o rafinărie din regiunea Leningrad.Autoritățile ucrainene nu au comentat oficial până în acest moment atacurile recente, însă Kremlinul acuză Kievul că escaladează războiul cu atacuri directe asupra teritoriului Federației Ruse.
13:10
Partidul Acțiune și Solidaritate depune astăzi la CEC lista pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, după ce, tot astăzi, lista a fost votată de către Consiliul Politic Național PAS.„Am onoarea să am în spatele meu cei mai buni, cei mai devotați, cei mai patrioți oameni, cei care au reușit și s-au afirmat în domeniile lor - cultură, sănătate, sport, sectorul privat, mediul academic. Personalități care înțeleg gravitatea momentului și cât este de importantă sarcina care ne revine. Predecesorii noștri, părinții noștri, cei care au stat la începuturile renașterii naționale, acum ne privesc, sunt alături de noi. Le transmit un singur mesaj - dacă ei au fost generația renașterii naționale, noi avem sarcina și obligația să fim generația integrării europene”, a declarat Igor Grosu, președintele Parlamentului.Cap de listă este președintele partidului, Igor Grosu. Acesta este urmat de prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședinta actualului Parlament, Doina Gherman. Pe locul 4 și 5 sunt poziționați foștii miniștri - Nicu Popescu și Marcel Spatari.Printre candidații PAS la parlamentare se numără și actuali miniștri, precum Mihail Popșoi, Vladimir Bolea, Dan Perciun, Victoria Belous, Sergiu Lazarencu, Ludmila Catlabuga.De asemenea, șeful Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, se regăsește pe listă, fostul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, dar și șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel.Pe lista PAS sunt trecuți pe poziția 42 - Dinu Plîngău și 47 - Stela Macari, anterior membri ai Platformei DA. 
19 iulie 2025
18:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Ministerul Justiției pentru inițierea procedurii de dizolvare a Partidului Politic „ȘANSĂ” și a Partidului Conservator, în urma constatării încălcării repetate a legislației privind finanțarea activității partidelor politice.Decizia a fost luată în cadrul ședinței CEC din 19 iulie, după analiza rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor pentru primul semestru al anului 2025. Potrivit datelor prezentate, doar 58 din cele 66 de formațiuni politice au transmis în termen documentele prin intermediul Sistemului informațional „Control Financiar”.Printre formațiunile care nu au prezentat raportul sau au făcut-o cu încălcări grave se numără: Partidul Socialist din Moldova (a transmis raportul pe hârtie, semnat de o persoană neautorizată); Partidul Politic „ȘANSĂ” (a expediat raportul pe hârtie, cu întârziere și semnat doar de președinte, contrar cerințelor legale); Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei; Partidul Conservator; alte formațiuni deja dizolvate: Partidul Regiunilor din Moldova și Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”.În baza acestor constatări, CEC a decis: să sesizeze Ministerul Justiției privind inițierea procedurii de dizolvare pentru Partidul Conservator și Partidul Politic „ȘANSĂ”; să solicite limitarea activității pentru Partidul Socialist din Moldova și Partidul Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei.Totodată, Partidul Politic PACE a depus raportul financiar cu depășirea termenului-limită, fiind menționat în lista formațiunilor aflate în vizorul autorităților electorale.Ministerul Justiției urmează să examineze solicitările CEC și să decidă asupra pașilor următori în cadrul litigiilor aflate deja pe rol în instanțele de judecată.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a blocului politic „Victorie” pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din această toamnă. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței din 19 iulie, cu șase voturi pentru și trei abțineri.Potrivit vicepreședintelui CEC, Pavel Postică, hotărârea intră în vigoare din momentul adoptării și urmează a fi transmisă Ministerului Justiției pentru examinarea aspectelor invocate în partea motivată a documentului. Decizia poate fi contestată în termen de trei zile.Reprezentanții blocului „Victorie”, prezenți la ședință, au criticat dur refuzul Comisiei, acuzând o decizie motivată politic.„Este a doua oară când nu doriți să înregistrați un bloc electoral. Este evident că expunerile din acest proiect de hotărâre au un miros dezgustător (…). Am discutat cu cetățenii noștri din diaspora, care în mare parte se află în Federația Rusă. Respectați dreptul nostru constituțional de a participa în alegeri”, a declarat Vasile Bolea, reprezentantul Partidului „Renaștere”.La rândul său, Vadim Grozavu, reprezentantul partidului „Victorie”, a susținut că actele depuse respectă legislația și principiile neutralității: „Noi asistăm, din nou, la un abuz. Am depus toate actele necesare. În acord era clar stipulată formarea blocului și principiile sale. Creați un precedent periculos.”Blocul „Victorie” a fost constituit din mai multe formațiuni politice și a depus cererea de înregistrare pe 14 iulie, pentru a participa la scrutinul parlamentar stabilit pentru 28 septembrie.
14:40
Peste 20 de persoane au fost rănite în Los Angeles după ce o mașină a intrat în mulțime pe Santa Monica Boulevard, unul dintre cele mai renumite bulevarde ale orașului, transmite Le Figaro. Între patru și cinci persoane ar fi în stare critică, între opt și zece în stare gravă și între zece și cincisprezece în stare moderată. Deocamdată nu au fost publicate informații cu privire la identitatea șoferului sau la motivul acțiunilor sale.
14:10
Aproape 1.000 de pompieri şi mai multe elicoptere au fost mobilizaţi vineri pentru a lupta împotriva unui incendiu de pădure izbucnit la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de oraşul Marsilia, transmite Reuters.Autorităţile au anunţat că temperaturile mai scăzute şi umiditatea crescută au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei.Focul, care a mistuit aproximativ 240 de hectare (593 de acri) de vegetaţie, a izbucnit la o săptămână după un alt incendiu ce a ajuns până la periferia de nord-vest a Marsiliei, forţând evacuări şi închideri temporare, inclusiv la aeroportul regional.Colonelul Pierre Bepoix, coordonatorul operaţiunilor de salvare, a declarat că 150 de persoane au fost evacuate, iar echipele au reuşit să salveze 150 de locuinţe şi zone împădurite din apropiere.”A fost un incendiu care s-a extins rapid prin vegetaţie densă, ceea ce a complicat intervenţia noastră”, a precizat el.Potrivit autorităţilor locale, 120 de case au fost ameninţate, iar deocamdată nu se cunoaşte amploarea eventualelor pagube. Doi pompieri au fost răniţi în timpul intervenţiei.Între timp, în Spania, un incendiu izbucnit joi seară în provincia Toledo, vizibil chiar din centrul Madridului, a ars 3.200 de hectare de pădure. Serviciile regionale de urgenţă au anunţat vineri că perimetrul incendiului a fost securizat, însă există în continuare îngrijorări din cauza vânturilor puternice şi temperaturilor ridicate prognozate pentru restul zilei.
12:10
Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog, a fost pus oficial sub acuzare în Franța, fiind suspectat că a participat la o rețea internațională implicată în manipularea sistemului Interpol prin ștergerea ilegală a „notificărilor roșii” – instrumente cheie pentru reținerea persoanelor căutate internațional.Potrivit agenției AFP, care citează surse apropiate anchetei, Pîrlog ar fi facilitat, în perioada în care deținea funcții oficiale, blocarea sau anularea unor mandate internaționale de arest, contra unor sume de bani considerabile oferite de intermediari străini. Cazul este investigat de Parchetul Financiar al Franței, care afirmă că gruparea ar fi oferit mită în valoare de milioane de dolari unor funcționari pentru a influența deciziile Interpol.Vitalie Pîrlog a fost reținut în Emiratele Arabe Unite în baza unui mandat internațional emis de Franța și a fost extrădat vineri la Lyon, orașul în care se află sediul Interpol. Autoritățile franceze l-au pus sub acuzare pentru înșelăciune organizată și obstrucționarea justiției.Cotidianul francez Le Monde relatează că Pîrlog este suspectat și de acordarea sprijinului pentru obținerea azilului politic în Republica Moldova unor persoane aflate în căutare internațională, în scopul eliminării notificărilor Interpol emise pe numele acestora.Avocatul lui Pîrlog, Emmanuel Marsigny, a declarat pentru AFP că acuzațiile sunt „nefondate” și că clientul său nu s-a sustras justiției, ci dimpotrivă, „și-a anunțat de bunăvoie prezența în Franța și a așteptat să fie citat oficial în cadrul procedurilor internaționale”.Interpol a confirmat pentru autoritățile franceze existența unor tentative de manipulare a sistemului în cazuri punctuale. În consecință, în ianuarie 2025, a fost deschis un dosar penal la nivel internațional.Amintim că în iunie 2024, procurorii anticorupție din Republica Moldova, în cooperare cu autoritățile franceze și americane (inclusiv FBI), au efectuat peste 30 de percheziții și au reținut mai mulți suspecți, printre care și fostul șef al biroului Interpol din Moldova, Viorel Țîntu.Potrivit procurorului financiar francez Jean-François Bonhert, ancheta vizează o grupare criminală transnațională bine organizată, iar suma totală a mitelor oferite s-ar ridica la câteva milioane de dolari.
10:00
Cu ocazia marcării a 589 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului, Primăria Capitalei a fost gazda unor întrevederi oficiale la cel mai înalt nivel. Primarul general Ion Ceban a primit mai mulți oaspeți de onoare, printre care însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, domnul Kevin Covert.Discuțiile purtate cu reprezentantul diplomației americane s-au axat pe proiectele de dezvoltare ale Chișinăului și perspectivele de cooperare bilaterală. „Primăria Chișinău rămâne deschisă dialogului și cooperării”, a declarat edilul, subliniind sprijinul și deschiderea pentru parteneriate cu SUA și alte state occidentale. La evenimentul oficial organizat în sediul Primăriei au participat și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din mai multe țări, ai organizațiilor internaționale, precum și delegații străine. Printre invitați s-au numărat artiști, oameni de cultură, primari din suburbii, consilieri municipali și Cetățeni de Onoare ai Chișinăului.Ion Ceban a mulțumit tuturor oaspeților care au răspuns invitației și au fost alături de autoritățile municipale la acest moment simbolic: „Am celebrat împreună prietenia, cooperarea, respectul reciproc și viziunea comună pentru dezvoltare.” În paralel cu activitățile oficiale, în centrul orașului s-a desfășurat Festivalul „Te salut, Chișinău”, unde primarul a adresat un mesaj emoționant locuitorilor Capitalei:„Aduc cele mai frumoase și sincere felicitări locuitorilor Chișinăului, împreună cu care reușim în fiecare zi să construim casa noastră. Nimic nu trebuie să ne oprească din drumul pe care am pornit – de a transforma Chișinăul.”Ceban a mai spus că tradiția de a marca anual această zi importantă este o ocazie de a reflecta asupra rădăcinilor istorice ale orașului și de a întări sentimentul de apartenență.„La mulți ani, Chișinău, și îți doresc să prosperi cu fiecare zi!”, a conchis primarul.
09:50
Liderul AUR, George Simion, a anunțat susținerea totală a formațiunii sale și a sa personală pentru Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, în campania electorală din Republica Moldova.În același timp, Democrația Acasă a anunțat că a depus oficial cererea de aderare la Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), una dintre cele mai influente familii politice de dreapta din Parlamentul European.„Drumul spre Europa trece prin România”, a declarat Vasile Costiuc, accentuând sprijinul pe care îl oferă parteneriatul cu AUR în lupta pentru afirmarea valorilor conservatoare în spațiul românesc și european.Într-un comunicat oficial, Partidul Democrația Acasă mulțumește Alianței pentru Unirea Românilor și lui George Simion pentru „fraternitate, solidaritate și încredere”, subliniind că în actualul context geopolitic „valorile tradiționale, familia și suveranitatea” sunt tot mai mult supuse atacurilor.„Împreună, construim o punte solidă între cele două maluri ale Prutului — o punte a demnității, a credinței și a rădăcinilor comune”, se arată în declarație.Costiuc și-a chemat susținătorii să facă, pe 28 septembrie, „alegerea corectă” — în favoarea familiei, libertății și unei Moldove demne.
09:40
O nouă tragedie a lovit orașul Odesa în noaptea de 18 spre 19 iulie, după un atac masiv cu drone al armatei ruse. Autoritățile ucrainene confirmă că în urma loviturilor aeriene, o femeie de aproximativ 65 de ani și-a pierdut viața, iar cel puțin șase persoane au fost rănite.Potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență (GȘCU) din regiunea Odesa, atacul a declanșat un incendiu violent într-un bloc de locuințe cu nouă etaje, focul cuprinzând etajele 6 până la 9. 58 de pompieri și 16 autospeciale au fost mobilizate pentru lichidarea incendiului, sprijiniți de voluntari.Din apartamentele cuprinse de flăcări au fost salvate cinci persoane. Din păcate, una dintre ele, o femeie, a murit ulterior. Echipe de psihologi ai GȘCU și ai Poliției Naționale au intervenit la fața locului pentru a oferi sprijin celor afectați, iar animalele de companie din apartamentele avariate au fost evacuate în siguranță.Conform informațiilor preliminare ale procuraturii, forțele armate ruse au lansat peste 20 de drone asupra orașului. Cel puțin opt clădiri de locuit au fost avariate, iar într-una dintre ele aproape zece apartamente au fost distruse complet. Printre obiectivele afectate se numără și o laboratorie medicală, magazine, un salon de înfrumusețare, restaurante și mai multe autovehicule.Primarul orașului, Ghenadi Truhanov, a confirmat de la ora 02:00 decesul unei persoane, iar guvernatorul regiunii, Oleg Kiper, a precizat că, în ciuda activității intense a apărării antiaeriene ucrainene, infrastructura civilă a fost grav afectată.„Toate serviciile specializate lucrează pentru lichidarea efectelor atacului. Datele despre răniți și pagube materiale sunt în continuare actualizate”, a declarat Kiper.Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă pentru crimă de război, în conformitate cu articolul 438 alineatul 2 din Codul Penal al Ucrainei, vizând atacurile asupra populației civile care au dus la pierderi de vieți omenești.
18 iulie 2025
20:30
Blocul Împreună a anunțat oficial excluderea Platformei Demnitate și Adevăr (DA) din componența sa, după ce formațiunea a decis să nu participe cu listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și să delege doi candidați pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).Decizia a fost adoptată în unanimitate de către Consiliul de coordonare al Blocului Împreună în data de 18 iulie, ca urmare a încălcării Regulamentului intern de funcționare al Blocului.Potrivit comunicatului emis de Bloc, Platforma DA a făcut publică decizia de a-l delega pe Dinu Plîngău, actualul președinte al partidului, și pe deputata Stella Macari pe lista electorală a PAS. Ulterior, ambii și-au anunțat demisia din funcțiile deținute în cadrul PPDA și au renunțat la statutul de membri ai formațiunii.Blocul Împreună critică dur decizia Platformei DA, calificând-o drept o capitulare politică în fața PAS, care, în opinia reprezentanților Blocului, „decapitează partidele proeuropene” și contribuie la „canibalizarea eșichierului pro-european”.„Este o strategie greșită care va duce la scindarea și dispersarea votului pro-european. Canibalizarea eșichierului pro-european nu poate contribui la victoria forțelor proeuropene veritabile în aceste alegeri”, se arată în comunicat.Blocul Împreună a anunțat, de asemenea, că va organiza luni, 21 iulie, la ora 11:00, o conferință de presă la sediul Partidului Schimbării (str. Columna 144), unde va comunica poziția sa oficială privind participarea în alegerile parlamentare anticipate.Decizia Platformei DA de a renunța la propria listă electorală și de a se alătura PAS a provocat un val de reacții în rândul foștilor lideri ai formațiunii, dar și în sânul partenerilor politici, fiind considerată de unii drept o trădare a principiilor care au stat la baza mișcării.
20:20
Fostul lider al Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase, critică decizia conducerii formațiunii de a nu participa cu o listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie și de a accepta, în schimb, două locuri pe lista electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).Într-o postare pe rețelele sociale, Năstase afirmă că această decizie reprezintă o „capitulare” și o „trădare morală” a valorilor pentru care Platforma DA a luptat de-a lungul anilor. El acuză PAS că ar fi „distrus din temelii” Platforma DA cu „metodă, cinism și cruzime politică”, iar actuala conducere a DA – că s-ar fi resemnat cu „două fotolii, în schimbul demnității”, pe locurile 42 și 47 ale listei PAS. „Nu e strategie, ci capitulare. Nu e compromis, ci trădare morală. Un loc decorativ pe o listă străină nu înseamnă nimic. Nu schimbă nimic. Doar validează că unii sunt gata să tacă, doar ca să fie acolo”, a scris Năstase.El le-a transmis membrilor și simpatizanților Platformei DA că înțelege dezamăgirea și sentimentul de trădare resimțit de aceștia și i-a îndemnat să nu cedeze în fața deznădejdii: „Demnitatea nu se negociază. Vom găsi împreună o cale de ieșire și vom dovedi că adevărata Platformă nu se vinde pe două cepe degerate.”Declarațiile lui Andrei Năstase vin la scurt timp după anunțul oficial al Consiliului Politic Național al Platformei DA privind decizia de a merge în alegeri alături de PAS. Potrivit președintelui formațiunii, Dinu Plîngău, hotărârea a fost luată în urma consultărilor cu aleșii locali și are drept scop consolidarea flancului proeuropean într-o campanie „istorică”, în care „nu ne permitem luxul de a merge dezbinați”.
19:20
„ПОЛК ПОБЕДЫ” ÎN MARȘ PE LISTELE PASPAS și-a finalizat alcătuirea listelor electorale. Am spus-o și cu alte ocazii, dar o repet acum mai răspicat ca niciodată: pe mine, ca cetățean, nu mă interesează viitorul politic al PAS, atât timp cât viitorul meu, al copiilor mei și al acestei țări nu depinde de acest grup.Pe locul 16 al în lista PAS a fost inlcusă Maria Acbaș – o persoană cunoscută publicului ca fiind un discipol al cercului ideologic al lui Mark Tkaciuk, promotor al moldovenismului primitiv, al retoricii anti-românești și al Congresului Civic. Doamna Acbaș, care sărbătorea ziua de 9 mai alături de neo-imperialiștii putiniști, face parte dintr-un registru ideologic care nu lasă loc de echivoc în ceea ce privește orientarea sa valorică.Ironia istoriei face ca, pe locul 15 al listei PAS, să se afle domnul Lilian Carp, o figură care s-a revendicat constant din zona unionistă. Cât de confortabil se simte oare acesta alături de un exponent al valorilor lui Mark Tkaciuk? Desigur, întrebarea este una retorică.Domnul Igor Grosu se justifica recent, referindu-se la acest astă situație scandaloasă: „Orice om merită o a doua șansă.” Este o afirmație generoasă, dar care cere și o minimă rigoare. Dacă doamna Acbaș merită o a doua șansă (inclusiv cu votul meu), de ce nu ar merita-o și fostul său șef, eminența cenușie a regimului Voronin, Mark Tkaciuk? În acest caz, cu ce drept moral îl mai criticăm pe Ion Ceban pentru reciclarea unor elemente staliniste în pro-europeni, din moment ce PAS – partid declarat proeuropean – face exact același lucru?După cinci ani de guvernare, PAS a ras tot ce exista pe dreapta politică. La umbra acestui partid, care controlează „tot ce mișcă-n țara asta”, domină spațiul mediatic și beneficiază de sprijin financiar consistent din partea UE și a României, a devenit imposibil ca alte forțe politice proeuropene să devină relevante. Am fost cu toții puși în fața unui șantaj politic cinic: ori PAS, ori Moscova. Orice alternativă a fost îngropată sub aceeași paradigmă binară, falsă. În consecință, ori taci și închizi ochii la derapaje democratice, aroganță și impostură, ori ești imediat etichetat drept trădător sau „utilist” al Kremlinului.Ajungem din nou să fim prizonierii unui partid care confundă votul popular cu un certificat de infailibilitate. Să nu-mi spună cineva că așa ceva este normal. Este o situație frustrantă, în egală măsură dureroasă și revoltătoare.Dar, în calitate de om întreg la minte, care și-a dedicat întreaga carieră publică cauzei emancipării naționale, simt nevoia să formulez două întrebări firești:1. Dacă PAS dorește să atragă electoratul rusofon, chiar nu ați reușit să găsiți, în toată țara, un vorbitor de limbă rusă cu viziuni proeuropene, care să nu simtă nevoia de a defila, de 9 mai, la memorial, alături de Tkaciuk, scandând ostentativ: „Спасибо деду за победу”?2. În această situație, cum aș putea eu, împreună cu copiii mei și cu toți cei apropiați mie din punct de vedere valoric, în mod conștient și nesilit de nimeni, s-o trimit cu votul meu în Parlament... pe Maria Acbaș?Cu titlu de concluzie, domnilor de la PAS: Evanghelia după Matei ne amintește limpede: „Nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona.” În viață – și cu atât mai mult în politică – nu te poți închina la doi zei. Trebuie să alegi.Nu știu câte voturi vă va aduce doamna Maria Acbaș. Probabil, mai puține decât pragul necesar pentru un mandat de deputat. Dar ceea ce putem estima, cu mai multă certitudine, este cât veți pierde. Odată cu voi, riscăm să pierdem și noi. Și aceasta este, de fapt, partea cea mai dureroasă.O situație mizerabilă și, din păcate, profund nedemnă.Autor: Alexandru Tănase, expert constituțional, fost președinte al Curții Constituționale 
18:30
Victoria Furtună, lidera partidului Moldova Mare, îl acuză pe Igor Grosu, președintele Parlamentului și lider PAS, de promovarea unei viziuni autoritare asupra instituției legislative, după ce acesta a afirmat că „nu toți trebuie să știe a scrie legi”, referindu-se la prezența în Parlament a unor figuri precum Nicolae Botgros și Anastasia Nichita.Într-o postare pe rețelele de socializare, Furtună sugerează că asemenea declarații trădează o tendință periculoasă de transformare a Parlamentului într-un simplu organ decorativ, populat cu persoane loiale, dar lipsite de competență.„În perioada comunistă sovietică, Sovietul Suprem era format din oameni ‘din popor’ – muncitori, artiști, tractoriste –, care nu aveau niciun cuvânt real de spus. Se aplauda, se vota ‘pentru’, și se mergea mai departe. Cam același lucru pare că vrea și Grosu astăzi: loialitate față de partid, nu față de cetățeni”, scrie Furtună.Potrivit liderei formațiunii Moldova Mare, un Parlament funcțional și democratic nu poate fi redus la o simplă „mașinărie de vot”, iar deputații ar trebui să aibă competențe juridice, economice și administrative, nu doar popularitate sau devotament față de conducerea partidului.Furtună avertizează că: promovarea persoanelor fără pregătire profesională subminează competența instituției legislative; selecția pe criterii de fidelitate încurajează clientelismul politic; centralizarea deciziilor la nivelul liderilor de partid compromite separația puterilor în stat.„Democrația adevărată nu are nevoie de soldați în Parlament, ci de oameni curajoși, competenți și capabili să spună și NU când e cazul”, conchide Victoria Furtună.
18:20
Un incident neobișnuit a avut loc astăzi în apropierea sediului Președinției Republicii Moldova, unde câteva persoane au adus două sicrie, în cadrul unei acțiuni provocatoare. Potrivit Poliției, la fața locului au intervenit imediat oamenii legii, iar persoanele implicate au încercat să fugă, însă au fost reținute și conduse la Inspectoratul de Poliție.În total, cinci persoane au fost reținute, printre care se numără și minori. Aceștia au declarat că au fost plătiți de reprezentanți ai unui partid politic pentru a aduce sicriele în fața Președinției. Potrivit mărturiilor, tinerii au fost împărțiți în două grupuri: unii responsabili de transportul obiectelor, iar alții de afișarea unor pancarte în mai multe locații din capitală.Cazul este cercetat de Inspectoratul de Poliție Buiucani, sub aspectul comiterii de acțiuni huliganice, dar și al coruperii în vederea organizării unor acțiuni provocatoare. În ceea ce privește minorii implicați, părinții acestora riscă sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor legale de educație și supraveghere a copiilor.Poliția urmează să stabilească toate circumstanțele cazului și identitatea celor care au coordonat acțiunea.
18:20
Comisia Electorală Centrală (CEC) a anulat înregistrarea concurentului electoral, Nicanor Ciochină, candidat independent la funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni. Decizia vine urmare examinării contestației depuse la CEC de către Sergiu Bulicanu, candidat independent la funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni, în care a fost contestată nesuspendarea din funcție a lui Nicanor Ciochină și utilizarea de către acesta a resurselor administrative în scop electoral. Prin decizia Consiliului local Boldurești nr. 4/11 din 27 iunie 2025, Nicanor Ciochină a fost împuternicit să exercite interimatul funcției de primar al comunei Boldurești până la numirea în funcție a primarului ales. În condițiile organizării votării repetate în cadrul turului II al alegerilor locale pentru funcția de primar al comunei Boldurești, raionul Nisporeni din 20 iulie, având calitatea de candidat independent, acesta nu s-ar fi suspendat din funcție, contrar prevederilor art. 16 alin. (3) lit. e) din Codul electoral nr. 325/2022. Totodată, în calitate de primar interimar, a continuat să exercite atribuțiile de serviciu. Examinând contestația, CEC a constatat că folosirea resurselor administrative în scopul promovării propriilor interese în perioada electorală, contrar prevederilor legislației electorale, care interzic expres această practică. Această conduită nu doar că a încălcat obligația de suspendare din funcție, dar și a generat un evident conflict între interesul public și cel personal, afectând principiile de echitate, imparțialitate și corectitudine care trebuie să guverneze procesul electoral. CEC va remite hotărârea Ministerului Afacerilor Interne pentru examinare dacă sunt întrunite elementele de utilizare a resurselor administrative și, după caz, pentru adoptarea măsurilor de rigoare. În context, CEC a dispus că birourile electorale ale secțiilor de votare nr. 23/11, 23/12 și 23/13 vor aplica, cel târziu până la ora 18:00 a zilei de 19 iulie 2025, ștampila cu mențiunea „Retras” în toate buletinele de vot, în dreptul concurentului electoral Chiochină Nicanor, precum și în procesele-verbale pretipărite privind rezultatele numărării voturilor. Consiliul electoral al circumscripției electorale comunale Boldurești nr. 23/5 va aplica ștampila „RETRAS” în dreptul aceluiași concurent electoral în procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării.
15:10
Platforma Demnitate și Adevăr (DA) anunță oficial că nu va participa cu o listă proprie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Decizia a fost luată de Consiliul Politic Național al partidului, în urma consultărilor cu primarii, consilierii locali și raionali din teritoriu. Potrivit președintelui formațiunii, Dinu Plîngău, Platforma DA a acceptat parteneriatul politic cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), în contextul în care „nu ne permitem luxul de a merge dezbinați într-o campanie istorică”.„Decizia nu a fost una simplă, dar necesară. Ne dorim o Moldovă Europeană și nu putem permite ca votul proeuropean să fie fărâmițat, iar de supărările absolut justificate ale oamenilor să profite oligarhii fugari și inginerii de război de la Kremlin”, a declarat Plîngău.Deși partidul nu va figura în buletinul de vot, Dinu Plîngău susține că oamenii competenți din Platforma DA – și nu doar – vor continua să contribuie activ la viața publică. El a făcut apel la unitate între toți cei care își doresc o țară europeană, afirmând că „oameni buni sunt în toate partidele” și că este timpul ca fiecare profesionist, indiferent de culoarea carnetului de partid, să pună umărul acolo unde se pricepe cel mai bine.În contextul noii strategii, Liviu Vovc a fost desemnat președinte interimar al formațiunii. Congresul Platformei DA urmează să fie organizat după alegerile parlamentare. Până atunci, echipa va activa ca parte a unei „coaliții proeuropene largi”, fără a renunța la identitatea sa.
14:50
Primăria Municipiului Chișinău dă startul ediției a V-a a Festivalului „Te salut, Chișinău!”, un eveniment devenit deja tradiție, organizat în perioada 18–20 iulie 2025 cu prilejul împlinirii a 589 de ani de la prima atestare documentară a capitalei Republicii Moldova.Primarul General, Ion Ceban, a anunțat că, în aceste zile de sărbătoare, municipiul Chișinău are onoarea de a găzdui mai multe delegații și parteneri internaționali, sosiți la invitația administrației locale. Printre oaspeți se numără reprezentanți din România, Ucraina, Polonia, Austria, Italia și alte țări partenere.„În zilele următoare, sunt așteptați și alți invitați din străinătate, care vor vizita Capitala și vor participa la evenimentele dedicate sărbătorii orașului”, a precizat edilul. Festivalul se desfășoară pe strada pietonală „Eugen Doga” și aduce în fața publicului chișinăuian și a turiștilor o serie de concerte de excepție, momente artistice și invitați de renume. Programul artistic include: 18 iulie, ora 18:00 – o seară folclorică de gală cu Orchestra Fraților Advahov, Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Maria Stoianov, Fuego, Plăieșii, Adrian Ursu și mulți alții. 19 iulie, ora 18:30 – o seară dedicată muzicii electronice și simfonice cu Andrew Rayel, Vanotek, Epic Symphonic by Dumitru Cârciumaru și DJ cunoscuți. 20 iulie, ora 18:00 – o seară de jazz, pop și muzică clasică cu Orchestra Municipală de Cameră „Camerata Chișinău”, Chișinău Jazz Orchestra, Cristofor Aldea-Teodorovici, Aura, Geta Burlacu, Brio Sonores și alți artiști îndrăgiți.Festivalul este prezentat de Alex Luca, Martin Budurin și Geta Burlacu, iar organizatorii promit trei seri de neuitat în centrul capitalei – cu muzică, lumină, voie bună și emoție.„Chișinăul împlinește 589 de ani. Îl sărbătorim împreună – cu emoție, cu energie, cu drag de oraș!”, este mesajul transmis de Primăria Capitalei.
14:40
Pe parcursul săptămânii curente, un polițist de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău” a denunțat o tentativă de corupere activă, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.Incidentul s-a produs la controlul de frontieră, pe direcția intrare în Republica Moldova, cursa „Istanbul – Chișinău”. La aterizarea aeronavei, șase cetățeni ai Republicii Turcia au solicitat intrarea în țară, însă, în urma verificărilor, le-a fost refuzată autorizarea intrării.https://www.youtube.com/shorts/yqLPQUo9FPsUlterior, un cetățean ucrainean, în vârstă de 45 de ani, s-a apropiat de polițistul de frontieră, solicitând ca, în virtutea funcției, să faciliteze intrarea în Republica Moldova a celor șase cetățeni turci, în schimbul unei sume de 100 dolari SUA per persoană. Astfel, funcționarului i-au fost oferiți 300 dolari SUA, cu promisiunea că după autorizarea intrării va urma încă o tranșă de 300 dolari SUA.Actul de corupere a fost imediat denunțat, iar persoana a fost reținută în flagrant, în momentul transmiterii sumei, fiind documentată și reținută pentru 72 ore. Cazul este investigat de către organele competente, iar autoritățile urmează să dispună măsurile legale.
14:40
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că formațiunea va avea două imnuri simbolice – unul în română și unul în rusă: „Moldovenii când se strâng” și „Моя Игра”.  „Ați văzut cu toții: la toate evenimentele cânt mereu piesa „Moldovenii când se strâng”. E o melodie tristă – la un capăt de masă plânge, la altul – cântă. Voi face tot ce-mi stă în puteri ca atunci când oamenii se adună – să o facă cu bucurie, nu cu lacrimi. Să plângă doar cei care ne-au condus și au distrus această țară timp de 30 de ani!”, a declarat Usatîi.El a anunțat și al doilea imn al formațiunii – în limba rusă: „Моя Игра”. „Este jocul meu. Al meu și al celor ca mine. Cu aceste două melodii – una românească și una rusească – voi ajunge în fiecare colț al Moldovei. Și voi deveni coșmarul vostru, stimată guvernare!”, a spus Usatîi.În contextul piedicilor puse de autorități în organizarea Festivalului Absolvenților, Renato Usatîi a anunțat că o parte din evenimentele culturale vor fi reprogramate pentru toamnă, însă unul este deja fixat: „Concertul Partidului Nostru va avea loc pe 28 septembrie 2025 – în toate secțiile de votare din Moldova și din diaspora. „Va fi primul concert al Partidului Nostru la guvernare. Și ultimul – pentru cei care conduc azi țara, dar și pentru cei care joacă teatru de opoziție și mint oamenii în față.”Amintind de anul 2014, când a fost exclus ilegal din alegeri, Renato Usatîi a transmis un mesaj direct actualei puteri: „Stimată – sau mai bine zis, nestimată guvernare! Dacă veți încerca din nou să mă scoateți din cursa electorală, cum ați făcut în 2014, chipurile ca să salvați Europa și alianțele voastre – atunci v-ați descurcat. Dar astăzi… Nu veți reuși!”
14:30
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, anunță un plan amplu de reformare a administrației publice și a cheltuielilor bugetare, cu scopul declarat de a reda banii „localităților și oamenilor”. Într-o postare pe rețelele sociale, acesta își asumă public desființarea consiliilor raionale, pe care le consideră „structuri perimate și costisitoare”, susținând că doar acestea consumă anual peste un miliard de lei din bugetul public.„Îmi asum desființarea consiliilor raionale și transferul banilor către localități și oameni. Îmi asum astfel legi pentru a face ordine în administrație și finanțele publice”, a scris Năstase.El promite economii de peste 2 miliarde de lei anual printr-un set de măsuri care includ: Reducerea numărului de deputați de la 101 la 61, în conformitate cu rezultatul referendumului din 2019; Reducerea numărului de ministere, de la 14 la 9, și eliminarea posturilor „parazitare” precum secretarii de stat, consilieri și asistenți inutili; Desființarea consiliilor raionale, acuzate că blochează dezvoltarea locală; Eliminarea salariilor politice exagerate, plafonând veniturile din sectorul public. Conform propunerii, cel mai mare salariu va fi cel al președintelui Republicii, iar celelalte vor fi corelate cu salariul mediu pe economie și condiționate de performanță.Năstase susține că banii economisiți vor putea fi direcționați spre domenii prioritare pentru cetățeni: salarii și pensii decente, sănătate, educație, agricultură și infrastructură.
12:50
România intenționează să colaboreze cu Ucraina pentru a produce drone militare care ar putea fi utilizate atât de armata română, cât și exportate către alte state europene. Informația a fost confirmată de surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale al României pentru postul Digi24.Potrivit surselor citate, ministrul român al Apărării urmează să se întâlnească oficial cu omologul său ucrainean pentru a discuta condițiile acestui parteneriat. „Nu este vorba despre un plan de afaceri foarte complicat. România ar urma să achiziționeze tehnologia unor drone dezvoltate de Ucraina pe baza experienței sale de război, care a transformat-o într-o veritabilă superputere în domeniul dronelor”, relatează jurnaliștii Digi24.Un prim pas ar fi investițiile într-o fabrică de drone pe teritoriul României, cel mai probabil la Brașov, unde specialiști români și ucraineni vor lucra împreună la producția de aparate fără pilot. Cum vor fi utilizate droneleMajoritatea dronelor ar urma să fie utilizate de Armata Română, însă planul include și vânzarea lor către alte țări europene. Partea ucraineană este deschisă unui astfel de acord, întrucât are nevoie de fonduri, în timp ce partea română se confruntă cu dificultăți financiare. Din acest motiv, proiectul ar putea fi implementat abia în 2026, după aprobarea unui nou buget militar. De ce sunt atractive dronele ucraineneFostul comandant al batalionului „Aidar”, Evgheni Dikii, a declarat anterior că dronele ucrainene sunt atractive inclusiv pentru SUA datorită costurilor reduse și posibilității de producție în masă. „Dronele americane sunt mai performante, dar și de 50-100 de ori mai scumpe”, a explicat el. Contextul discuțiilor strategicePreședintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat recent că negociază cu fostul președinte american Donald Trump un „megaproiect” de cooperare în domeniul tehnologiilor militare, care ar include schimb de experiență și sprijin reciproc în domeniul dronelor și al războiului modern.
12:00
Facturile la energia electrică ar putea deveni mai mici în perioada următoare. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat calculele preliminare privind noile tarife, care prevăd o reducere de până la 15% față de nivelul actual.Pentru consumatorii din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, ANRE propune un tarif de 3,54 lei/kWh, cu 56 de bani mai puțin decât tariful actual. De menționat că Premier Energy a cerut un tarif de 3,93 lei/kWh, ceea ce ar fi însemnat o reducere mult mai mică – doar 17 bani/kWh.Și locuitorii din nordul țării ar putea beneficia de o ieftinire considerabilă. În cazul consumatorilor deserviți de FEE Nord, ANRE propune un tarif de 4,00 lei/kWh, cu 68 de bani mai puțin decât în prezent. În comparație, solicitarea operatorului fusese de 4,22 lei/kWh.Propunerile ANRE urmează să fie analizate și aprobate oficial în cadrul unei ședințe publice.Ultima modificare a tarifelor a avut loc în ianuarie 2025, când prețurile la energie au fost majorate. Anterior, consumatorii Premier Energy plăteau 2,34 lei/kWh, iar cei din zona FEE Nord – 2,84 lei/kWh.Totodată, până în decembrie 2025, este activă schema de compensare a costurilor la energie electrică. Astfel, fiecare gospodărie beneficiază de un preț compensat pentru primii 110 kWh consumați, la nivelul tarifelor anterioare majorării.
11:50
Partidul Republican „Inima Moldovei” a cerut anularea deciziei privind închiderea școlilor din satele Cotihana, Lopățica, Bucuria, Lucești și Chircani din raionul Cahul. Reprezentanții partidului au venit la ședința Consiliului raional pentru a înmâna consilierilor semnăturile părinților elevilor din școlile care urmează să fie închise, cu solicitarea de a păstra instituțiile de învățământ, scrie Telegraph.md. De asemenea, activiștii „Inima Moldovei” au cerut consilierilor PAS să oprească acțiunile criminale de distrugere a sistemului educațional, iar președintelui consiliului, Pavel Groza, i-au cerut să demisioneze.Potrivit liderului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, partidul de guvernământ, prin mâna consilierilor raionali și sub pretextul „optimizării”, distruge în mod intenționat sistemul de educație din Moldova. „Dreptul la educație este garantat de Constituția Republicii Moldova. De acest drept trebuie să beneficieze în mod egal și copiii miniștrilor PAS, și copiii părinților din raionul Cahul. Mă adresez consilierilor raionali: ați fost aleși de popor și trebuie să apărați interesele oamenilor, nu să executați ordinele criminale ale PAS”, a declarat Vlah.La protestul organizat în fața clădirii consiliului raional, activiștii „Inima Moldovei” au cerut consilierilor PAS să nu execute ordinele ilegale ale Maiei Sandu și PAS privind închiderea școlilor.Liderul „Inima Moldovei” din Cahul, Silvia Granici, a declarat că majoritatea PAS din consiliul raional nici măcar nu a încercat să salveze școlile. „Nu ați cerut Guvernului să mărească finanțarea, nu ați propus un program de sprijin pentru profesori, nu ați făcut nimic pentru a rezolva problema deficitului de cadre. Dacă nu faceți aceste lucruri, atunci ce căutați în funcțiile voastre?”, a declarat doamna Silvia.„„Inima Moldovei” afirmă clar: aceste școli pot fi salvate! Echipa Irinei Vlah a construit 5 grădinițe noi în Găgăuzia în doar 8 ani. Niciun sat nu a rămas fără școală! Știm cum să dezvoltăm educația și am demonstrat asta prin fapte. Pentru a apăra dreptul copiilor noștri la cunoaștere, trebuie să scăpăm de PAS pe 28 septembrie”, a declarat în cadrul protestului Alexandru Caraivan, reprezentant al partidului din Comrat.Potrivit Liliei Cazac, liderul „Inima Moldovei” din Dubăsari, guvernarea minte atunci când afirmă că „nu sunt bani” pentru întreținerea școlilor. „Banii există, dar totul ține de priorități! PAS cheltuie milioane pe PR, pe arme, pe deplasări externe – pe orice, mai puțin pe oameni. Educația nu este o afacere. Statul este obligat să investească în copii, nu să facă economii pe spatele lor”, a spus doamna Lilia.La finalul protestului, activiștii au declarat că, după alegerile din 28 septembrie, Partidul Republican „Inima Mooldovei” va opri procesul de închidere a școlilor în toată Moldova, iar cei care au distrus educația vor răspunde în fața legii.
11:00
Președinta Maia Sandu a semnat Decretul nr. 322-X din 17 iulie 2025, prin care cinci cetățeni moldoveni au fost decăzuți oficial din cetățenia Republicii Moldova. Decizia vine în baza articolului 23, alin. (1), lit. b) din Legea cetățeniei, care prevede retragerea cetățeniei pentru persoanele care se înrolează benevol în forțele armate ale unui stat străin.Potrivit documentului publicat de Președinție, persoanele vizate sunt: Eduard Mocusei, născut în 1974 Nicolai Ovsov, născut în 1986 Alexandr Prihodcenco, născut în 1976 Andrei Sablicov, născut în 1982 Denis Stefanov, născut în 1981Conform precizărilor oficiale, procedura de retragere a cetățeniei a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Verificările efectuate de SIS au arătat că cei cinci s-au înrolat voluntar într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană – acțiune care contravine legislației naționale și ridică riscuri majore pentru securitatea statului.
09:50
UE a adoptat vineri al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care prevede inclusiv un preț maxim pentru petrolul rusesc exportat, au declarat surse diplomatice pentru France Presse.„Avem acum un acord privind un al 18-lea pachet de sancțiuni puternice și eficiente împotriva Rusiei”, a dat asigurări un diplomat la Bruxelles, la încheierea reuniunii ambasadorilor Uniunii Europene de vineri dimineață.„Rămânem fermi”, a spus șefa diplomației europene, Kaja Kallas, spunând că este vorba de unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum.„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului”, a scris ea pe rețeaua X.„Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.Acordul vine după ce Slovacia a încetat să blocheze aprobarea celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, potrivit ReutersPremierul slovac Robert Fico a spus joi că obținut tot ce a putut în acest moment, după ce țara a blocat de mai multe ori aprobarea sancțiunilor de către UE pentru a cere garanții împotriva pierderilor pe care se temea că le va avea din cauza unui alt plan al UE privind oprirea tuturor importurilor de gaze din Rusia începând cu 2028.„În acest moment, ar fi contraproductiv să continuăm să blocăm mâine cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni”, a declarat Fico joi într-un mesaj video postat pe Facebook.
09:40
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că echipele de salvatori și pompieri au intervenit în mai multe localități ale țării în dimineața zilei de 18 iulie, ca urmare a ploilor abundente și vântului puternic care au generat situații de risc pentru populație.În municipiul Chișinău, pompierii au fost solicitați să intervină pe strada Calea Ieșilor, acolo unde un autoturism cu două persoane a rămas blocat pe un segment de drum inundat. Salvatorii au efectuat lucrări de deblocare și tractare a vehiculului, reușind să evacueze pasagerii în siguranță.Tot în capitală, pe strada Aerodromului nr. 6, vântul puternic a doborât un copac care a căzut peste firele de electricitate. Echipajul IGSU a intervenit prompt pentru defrișarea și înlăturarea arborelui, evitând astfel un posibil pericol major.Situații similare s-au înregistrat și în alte regiuni ale țării. La intrarea în satul Mereșeni, raionul Hâncești, pompierii au intervenit pentru înlăturarea unui copac prăbușit pe carosabil. În satul Drăsliceni, raionul Criuleni, un echipaj IGSU a fost mobilizat pentru tractarea unui automobil blocat în noroi, în care se aflau două persoane.Potrivit informațiilor transmise de furnizorii de energie electrică, până la ora 06:00, două localități din raionul Anenii Noi – Delacău și Puhăceni – au rămas fără curent electric.IGSU menționează că situația meteorologică este în continuare monitorizată la nivel național și recomandă cetățenilor să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau drumuri impracticabile. În caz de urgență, oamenii sunt îndemnați să apeleze imediat Serviciul 112.
09:30
O crimă șocantă a avut loc aseară într-un apartament din sectorul Rîșcani al capitalei. Poliția a intervenit după ce la Serviciul 112 a fost recepționat un apel ce anunța despre un posibil omor — fiul și-ar fi ucis mama.Ajunși la fața locului, polițiștii au fost nevoiți să deblocheze ușa apartamentului. În interior, aceștia au găsit cadavrul unei femei de 48 de ani, cu semne vizibile de moarte violentă. Potrivit primelor informații, femeia ar fi fost ucisă cu o lovitură de cuțit în zona inimii.În momentul în care echipajele de intervenție s-au apropiat de locul crimei, fiul victimei, un tânăr de 23 de ani, s-a aruncat de la etajul patru al blocului. Acesta a supraviețuit, însă a suferit multiple leziuni și a fost transportat de urgență la spital.Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru omor. Poliția continuă investigațiile pentru a stabili toate circumstanțele tragediei.
17 iulie 2025
18:30
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a reacționat după ce ministra de Externe a României, Oana Țoiu, a declarat public că edilul ar avea „legături complicate” cu reprezentanți ai Federației Ruse – motiv pentru care i s-a interzis accesul pe teritoriul României și, implicit, în spațiul Schengen, pentru o perioadă de cinci ani.Într-o declarație făcută publică joi, Ceban acuză autoritățile române de lipsă de transparență, lipsă de probe și implicare politică în procesul electoral din Republica Moldova. Acesta consideră că explicațiile ministrei Țoiu sunt vagi, politizate și parte a unei strategii de influențare a opiniei publice înainte de alegerile parlamentare din toamnă. „Nu există nicio legătură complicată cu Federația Rus㔄Condamn expunerea publică a doamnei ministru de Externe în cazul meu personal. Sunt câteva teze lansate de dumneaei. Unu – că aș fi fost documentat de anumite legături ‘complicate’ cu reprezentanți ai Federației Ruse. Vreau să afirm cu toată responsabilitatea: acest tip de legături nu există, iar autoritățile române cunosc acest lucru”, a declarat Ion Ceban.Edilul face trimitere și la alți oficiali europeni care, deși mențin relații diplomatice sau oficiale cu Federația Rusă, nu sunt vizați de astfel de interdicții. „Există politicieni în România, Republica Moldova și statele UE care nu doar că au legături, dar unele sunt chiar publice. Și totuși, nu li se întâmplă nimic.” „Se pasează responsabilitatea fără dovezi clare”Ion Ceban acuză și lipsa de asumare instituțională, după ce ministra Oana Țoiu a precizat că interdicția nu ar fi fost stabilită de Ministerul Afacerilor Externe, ci de alte instituții „din rațiuni de siguranță națională”.„Nici până astăzi nu mi-au fost prezentate probe că ar exista ‘ceva’ – pentru că acel ‘ceva’ nu există. Se pasează responsabilitatea de la o instituție la alta, fără a fi prezentat niciun fel de document sau argument clar”, a adăugat Ceban. „O ingerință politică într-o perioadă electorală”Primarul Chișinăului afirmă că momentul ales pentru această expunere publică nu este întâmplător și acuză „ingerințe directe” în viața politică a Republicii Moldova.„Este foarte grav că acest lucru se întâmplă exact în perioada electorală pentru alegerile parlamentare. Se creează impresia că trebuie să fie extrapolată experiența României în cazul Republicii Moldova. De aici deduc o complicitate între USR-ul din care face parte doamna Țoiu și PAS-ul de la Chișinău.” Declarațiile Oanei Țoiu: „Există documente, dar nu sunt publice”Ministra română de Externe, Oana Țoiu, a declarat anterior că măsura de a-i interzice lui Ion Ceban accesul în România și în spațiul Schengen a fost luată „din rațiuni de siguranță națională” și că există documente care ar demonstra existența unor „legături complicate” cu reprezentanți ai Federației Ruse.„Pentru România este extrem de important ca acest tip de influență să fie limitată. Este o decizie care nu a fost luată direct de MAE, pentru că nu ține de competența noastră, dar suntem un partener în acest proces. Este o măsură de securitate, nu o decizie politică”, a explicat ministra.În prezent, interdicția aplicată lui Ion Ceban este valabilă pentru o perioadă de cinci ani și se aplică în întreg spațiul Schengen, nu doar pe teritoriul României.Deocamdată, autoritățile române nu au furnizat public nicio dovadă concretă care să confirme afirmațiile referitoare la „legături complicate” cu reprezentanți ai Federației Ruse. În același timp, Ion Ceban lasă să se înțeleagă că ar putea contesta decizia și ar putea cere explicații suplimentare pe canale diplomatice.
17:00
O tânără de 29 de ani este cercetată de oamenii legii, după ce a fost surprinsă conducând haotic pe străzile Capitalei, aflându-se sub influența substanțelor interzise.Potrivit poliției, incidentul a avut loc noaptea trecută, la intersecția străzii Hristo Botev cu bulevardul Dacia. Patrula de poliție a oprit un automobil de marca Skoda, care se deplasa neregulamentar și prezenta un pericol pentru ceilalți participanți la trafic.Șoferița, vizibil agitată, a fost escortată la Dispensarul Republican de Narcologie, unde rezultatele expertizei au arătat consum de marijuana.Vehiculul a fost ridicat și transportat la parcarea specială, iar tânăra urmează să fie cercetată conform prevederilor legale.Poliția reamintește că șofatul sub influența substanțelor psihoactive reprezintă un pericol grav pentru siguranța rutieră și se sancționează dur de lege.
15:10
Fostul ministru de Interne și lider al protestelor antioligarhice, Andrei Năstase, a lansat critici dure la adresa guvernării și a modului în care aceasta gestionează relația cu breasla avocaților. În cadrul emisiunii „Gonța Media”, Năstase a pledat ferm pentru independența profesiei de avocat și a acuzat puterea de intenția de a institui control politic asupra acesteia.„Avocații, mai ales conducerea Uniunii Avocaților, nu au înțeles o lecție. Cu politicianul trebuie să aplici mijloace democratice, mijloace civice”, a declarat Năstase, referindu-se la greva avocaților împotriva modificărilor operate la Legea cu privire la avocatură.El a criticat reacția președintei Maia Sandu la solicitările Uniunii Avocaților, în contextul declanșării grevei generale:„Când te adresezi președintelui țării și ceri să nu fie promulgată această lege pentru că noi astăzi intrăm în grevă generală și vom ieși din grevă generală peste 10 zile, iar președintele vă răspunde: am primit, vom răspunde în 14 zile… Vi se pare o atitudine normală? Asta e bătaie de joc.”Fostul ministru a subliniat rolul crucial al avocatului într-o societate democratică:„Meseria de avocat nu este cea mai iubită dintre toate meseriile lumii, dar de fiecare dată când ai nevoie de un avocat și te strădui ca acel avocat să fie onest, să fie liber, independent, adică să nu te vândă. Eu pledez pentru independența avocaturii.”În opinia lui Andrei Năstase, actuala guvernare urmărește să subordoneze politic domeniul avocaturii și recurge la stigmatizare:„Ceea ce vor să facă cei de la guvernare este să instituie controlul. Știți ce face guvernarea în asemenea situație? Îl trimite pe Radu Marian care pune eticheta – în avocatură este multă corupție.” Propune alegerea procurorului general prin vot directÎn aceeași emisiune, Năstase a comentat și reforma justiției, afirmând că adevărata luptă împotriva corupției nu poate fi câștigată fără un procuror general cu adevărat independent:„Nu vom stârpi niciodată corupția până când nu vom avea un procuror general independent, liber, supus doar legii.”Potrivit fostului ministru, singura soluție reală ar fi alegerea acestuia prin vot popular:„Asta poate fi realizat doar prin votul popular. Un procuror general ales de către popor. Asta este soluția. De exemplu, în SUA sunt state unde procurorul general este ales de popor. Noi avem încredere în popor atunci când alege un președinte, de exemplu.”
14:50
În sfârșit, cineva a avut curajul să spună adevărul gol-goluț! „Nu toți deputații trebuie să știe să scrie legi” – perfect adevărat! Eu aș merge chiar mai departe: dar de ce ar trebui să le și citească? Sau, mai grav, să înțeleagă ce votează?! Haideți să fim serioși – într-o eră a rețelelor sociale, un influencer carismatic cu mii de followeri e mult mai util în procesul legislativ decât un jurist pisălog care tot freacă menta cu articole de lege și alineate din Constituție.Și acum, partea cu adevărat delicioasă: „Legile ar trebui să fie emanația executivului”. Corect! TREBUIE!Doar că... nu sunt. Viața bate filmul.Dacă aruncăm un ochi prin Monitorul Oficial, vedem limpede că, în actuala legislatură, cele mai buclucașe inițiative vin direct din Parlament și nu de la Guvern. Codul Electoral, Codul Penal, Codul Civil, Codul de procedură civilă, Legea privind Institutul Național al Justiției, Legea amnistiei sau Legea cu privire la Procuratură etc. – toate au fost tunate, modificate și retușate cu zeci de amendamente propuse chiar de deputați. Probabil în momentele lor de profundă inspirație... între o conferință de presă și un live pe Facebook.Inclusiv buclucașa modificare a Legii avocaturii nu vine de la Guvern, ci direct de la un deputat cu impulsuri „reformatoare”. Așadar, dacă tot nu renunțăm (încă) la ideea că Parlamentul ar trebui să fie o instituție serioasă, poate că n-ar strica să păstrăm pretenția minimă ca aleșii neamului să știe să citească. Nu să scrie legi – Doamne ferește! – ci măcar să poată citi, ca să știe când să ridice mâna așa „cum cere partidul iubit”.Până una alta, cât Parlamentul n-a fost rebotezat în „Casa Vedetelor” și competența nu e scoasă oficial din uz, eu zic să păstrăm o urmă de speranță că deputații vor fi altceva decât niște recuzită cu microfon.
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.