Ion Ceban, prezent la cea de-a 6-a Conferință Internațională a Orașelor care Învață UNESCO

Liber TV, 4 decembrie 2024 12:40

La invitația UNESCO, Primarul General, Ion Ceban, participă la cea de-a 6-a Conferință Internațională a Orașelor care Învață, desfășurată în Al Jubail, Arabia Saudită, alături de lideri și experți din întreaga lume. Tema principală a evenimentului, „Orașele care învață: un viitor durabil pentru toți”, subliniază rolul esențial al educației în dezvoltarea sustenabilă.În cadrul evenimentului, Ion Ceban a prezentat viziunea Chișinăului asupra dezvoltării urbane verzi, subliniind proiectele noastre esențiale: Extinderea spațiilor verzi, Modernizarea transportului public, Creșterea eficienței energetice în infrastructură și Promovarea practicilor durabile în toate domeniile. „Un pilon esențial al sustenabilității îl reprezintă educația. Prin intermediul instituțiilor educaționale, centrelor de tineret și centrelor de educație pentru adulți, Chișinău promovează o cultură a responsabilității ecologice, implicând activ cetățenii – atât tinerii, cât și adulții”, a declarat Primarul General.În cadrul Sesiunii Paralele 1: „Educația pentru impact la nivel local: importanța centrelor de învățare a adulților în procesul de ecologizare a comunităților”, Ion Ceban a subliniat importanța educației pentru adulți în sprijinirea dezvoltării durabile și în promovarea acțiunilor locale pentru protecția mediului.„Aceste centre reprezintă huburi comunitare active, care facilitează implicarea cetățenilor în adoptarea de practici ecologice și în dezvoltarea comunităților sustenabile”, a mai precizat edilul.Evenimentul a reunit participanți valoroși din întreaga lume – primari, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți în educație și sustenabilitate. Prin schimbul de bune practici, colaborarea și parteneriatele internaționale, Chișinău, membru al rețelei globale UNESCO a Orașelor care Învață din 2020, își consolidează poziția în rețeaua globală a orașelor care învață, inspirând și alte comunități să adopte soluții inovatoare pentru viitor. „Îmi exprim recunoștința pentru angajamentul continuu al UNESCO de a promova educația ca instrument fundamental în construirea unui viitor durabil, fiind și un partener valoros al Chișinăului, care a fost prezentat drept exemplu de bune practici în acest domeniu. Angajamentul nostru rămâne ferm: un Chișinău mai verde, mai durabil și mai educat pentru generațiile viitoare”, a conchis Ion Ceban.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Liber TV

Acum 12 ore
16:50
În sezonul rece 2024-2025, cetățenii vor beneficia de compensații cu valori cuprinse între 300 și 800 de lei. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie.Potrivit proiectului, pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025, ajutorul va fi acordat doar sub formă de plată monetară. Suma va putea fi transferată pe card sau ridicată la oficiul poștal.De asemenea, au fost aprobate normele pentru costul energiei în perioada rece a anului și valoarea minimului de cheltuieli ale gospodăriei casnice, în funcție de componența fiecărei familii și de tipul de energie folosit pentru încălzire.Valoarea compensației va fi calculată individual, pentru fiecare gospodărie. La calculare, nu se va ține cont de consumul istoric de energie al solicitantului din sezonul precedent, ci doar de norma aprobată a costului energiei.Tot astăzi, a fost aprobată majorarea liniei bugetare pentru compensații cu 111 milioane de lei. „Guvernul va fi alături de cetățeni și va oferi sprijinul necesar în contextul creșterii prețurilor și tarifelor la gazele naturale. Astăzi, venim cu prima ajustare de suport suplimentar pentru compensații”, a subliniat premierul Dorin Recean.Amintim că pentru a primi compensații, toți consumatorii casnici trebuie să depună o cerere, indiferent dacă au depus cerere anul trecut. Aceasta poate fi completată online, pe platforma compensatii.gov.md sau cu ajutorul  registratorilor. Cererile pot fi depuse pe toată perioada sezonului rece, până la data de 25 a fiecărei luni, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna depunerii cererii.
15:30
Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată cu 1350 de lei, de la 20 de mii la 21.350 lei. Proiectul a fost votat de miniștri în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. Indemnizaţia unică la naşterea copilului va fi majorată cu 1350 de lei. Hotărârea Guvernului prevede că începând cu 1 ianuarie 2025, cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului va constitui 21.350 de lei.Totodată, peste 72 000 de copii cu vârsta sub 2 ani vor beneficia, în anul viitor, de indemnizația lunară de 1 000 de lei, indiferent dacă părinții sunt asigurați sau nu.
Acum 24 ore
12:40
Serviciile publice de înregistrare a faptelor și evenimentelor de stare civilă vor fi modernizate. Guvernul a aprobat un proiect de lege care schimbă conceptul de transcriere a actelor de stare civilă, redefinește noțiunea de „acte de stare civilă” și permite notarilor să înregistreze căsătoriile.O schimbare majoră este eliminarea procesului clasic, care presupunea cel puțin o vizită la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru ridicarea certificatului pe suport de hârtie. De acum, faptele și evenimentele de stare civilă vor fi înregistrate electronic, iar extrasele vor fi emise în format digital. Documentele de naștere, căsătorie, divorț, schimbare de nume sau deces vor fi disponibile pe hârtie doar la cerere. În consecință, instituțiile publice și private nu vor mai solicita cetățenilor dovezi în format tipărit, accesând direct informațiile prin platforme electronice, precum MConnect și SIC Access-Web.„Trebuie să ne asigurăm că serviciile publice digitalizate sunt utilizate și de sectorul privat, pentru a nu ne limita doar la instituțiile statului. Vă rog să ne asigurăm că toți pot utiliza semnătura digitală, fără a mai avea nevoie de ștampila umedă”, a menționat premierul Dorin Recean.O altă noutate este extinderea competențelor notarilor care vor putea înregistra căsătorii, oferind cetățenilor o opțiune mai accesibilă și rapidă. De asemenea, toate faptele și evenimentele de stare civilă produse în afara țării vor fi integrate în baza de date a ASP, fiind eliberate documente de stare civilă în format electronic.
12:40
Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Principalele măsuri prevăzute în document țin de implementarea politicilor salariale noi, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale.Documentul prevede creșteri salariale de 15% pentru personalul medical și de circa 9% pentru pedagogi, pentru unii angajați din organele de forță și alte categorii de angajați bugetari.Valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu circa 5% comparativ cu anul 2024 - de la 2100 de lei la 2200 de lei. Salariul minim în sectorul bugetar va spori de la 5000 de lei la 5500 de lei.O altă măsură importantă inclusă în bugetul pentru anul viitor este acordarea, în perioada de iarnă, a compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, celor mai vulnerabili consumatori.De asemenea, de la 1 mai 2025, va spori cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. Acesta va fi de 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 40 de ani, la momentul stabilirii pensiei. Este prevăzută și majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranii de război.Documentul include și resurse pentru asigurarea alimentării elevilor din clasele V-IX din instituțiile de învățământ secundar, începând cu 1 septembrie 2025.Pe partea de cheltuieli, vor fi majorate cu 247 de milioane de lei sau cu 6,7% cheltuielile pentru proiectele finanțate din surse externe, comparativ cu anul 2024. Vor fi derulate circa 78 de proiecte finanțate din surse externe, în valoare de peste 3,91 miliarde de lei.În anul 2025 vor crește și cheltuielile pentru investiții capitale - cu 337,8 milioane de lei sau cu 18,1%, față de 2024, ca urmare a faptului că vor fi demarate 12 proiecte noi.În total, veniturile bugetului de stat pentru anul 2025 vor însuma 71,55 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi de 85,44 miliarde de lei. Deficitul bugetar va constitui 13,89 miliarde de lei.Tot astăzi, Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor se estimează la nivel de 46,51 miliarde de lei.În același timp, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2025 prevede venituri și cheltuieli în sumă de câte 17,39 miliarde de lei.
12:40
La invitația UNESCO, Primarul General, Ion Ceban, participă la cea de-a 6-a Conferință Internațională a Orașelor care Învață, desfășurată în Al Jubail, Arabia Saudită, alături de lideri și experți din întreaga lume. Tema principală a evenimentului, „Orașele care învață: un viitor durabil pentru toți”, subliniază rolul esențial al educației în dezvoltarea sustenabilă.În cadrul evenimentului, Ion Ceban a prezentat viziunea Chișinăului asupra dezvoltării urbane verzi, subliniind proiectele noastre esențiale: Extinderea spațiilor verzi, Modernizarea transportului public, Creșterea eficienței energetice în infrastructură și Promovarea practicilor durabile în toate domeniile. „Un pilon esențial al sustenabilității îl reprezintă educația. Prin intermediul instituțiilor educaționale, centrelor de tineret și centrelor de educație pentru adulți, Chișinău promovează o cultură a responsabilității ecologice, implicând activ cetățenii – atât tinerii, cât și adulții”, a declarat Primarul General.În cadrul Sesiunii Paralele 1: „Educația pentru impact la nivel local: importanța centrelor de învățare a adulților în procesul de ecologizare a comunităților”, Ion Ceban a subliniat importanța educației pentru adulți în sprijinirea dezvoltării durabile și în promovarea acțiunilor locale pentru protecția mediului.„Aceste centre reprezintă huburi comunitare active, care facilitează implicarea cetățenilor în adoptarea de practici ecologice și în dezvoltarea comunităților sustenabile”, a mai precizat edilul.Evenimentul a reunit participanți valoroși din întreaga lume – primari, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și experți în educație și sustenabilitate. Prin schimbul de bune practici, colaborarea și parteneriatele internaționale, Chișinău, membru al rețelei globale UNESCO a Orașelor care Învață din 2020, își consolidează poziția în rețeaua globală a orașelor care învață, inspirând și alte comunități să adopte soluții inovatoare pentru viitor. „Îmi exprim recunoștința pentru angajamentul continuu al UNESCO de a promova educația ca instrument fundamental în construirea unui viitor durabil, fiind și un partener valoros al Chișinăului, care a fost prezentat drept exemplu de bune practici în acest domeniu. Angajamentul nostru rămâne ferm: un Chișinău mai verde, mai durabil și mai educat pentru generațiile viitoare”, a conchis Ion Ceban.
12:30
„Toți din guvernarea actuală cunoșteau situația cu gazul natural, dar totul a fost sacrificat și mușamalizat în numele celui de-al doilea mandat al Maiei Sandu”. O spune fostul premier, Vlad Filat, în cadrul unei emisiuni televizate. Potrivit lui, din acest motiv nu au mers, când a trebuit, să discute cu cei de la Gazprom și nu au cumpărat gaze naturale în vară la prețul care atunci le părea ridicat, ca să nu influențeze campania electorală. „Chiar dacă cumpărau gaze naturale cu prețul din vară, tariful pentru consumatori oricum trebuia majorat. De aceea prim-ministrul Recean a dat asigurări că tariful va rămâne neschimbat. Toată campania electorală a Maiei Sandu a fost bazată pe minciuni și cinism. Când mie îmi sugerau și mă rugau să nu critic guvernarea, deoarece sunt proeuropeni, de-ai noștri, le răspundeam că dacă problemele evidente vor fi ascunse sub preș și nu vom cere să fie rezolvate, aceste probleme vor duce la explozie, ceea ce de fapt se întâmpla în prezent”, a declarat Vlad Filat.
12:10
Fosta candidată la prezidențială, Victoria Furtună, a venit cu detalii despre reforma sistemului de pensionare, propusă de aceasta. Potrivit ei, reforma constă în faptul că „fiecare om lucrează pentru pensia sa și nu apar pensii speciale sau oameni care lucrează la negru, iar apoi cer de la stat bani pentru întreținere”.  „Trebuie să facem claritate - persoanele cu nevoi speciale, văduvele, orfanii, mamele însărcinate vor avea în continuare alocații - doar că ele vin din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, nu de la sistemul de pensionare. Oamenii nu vor mai accepta salarii în plic, deoarece ei vor simți că ei se mint pe ei înșiși – astfel vor avea mai puțini bani în contul lor. Și automat toată lumea va începe să lucreze legal.  Fiecare om poate controla zilnic, care este suma acumulată pentru pensie și va avea acces la toată suma”, a mai declarat Furtună într-o postare pe rețelele sociale.
11:50
Activistul PAS, Marin Andonii încearcă să se eschiveze cum poate de lege. După ce activistul politic, Vlad Bilețchi, a depus o plângere la poliție pe declarațiile calomnioase ale susținătorului înflăcărat al PAS, Andonii a declarat oamenilor legii că așa-zisa listă a CNA cu „sumele” primite de mai multe persoane publice a fost un pamflet. Într-un clip video, Vlad Bilețchi a declarat că nu poate fi numit un pamflet niște declarații calomnioase și plină de ură făcute de Andonii. „Vlad Bilețchi a primit 1600 de euro pe lună de la Ilan Șor, pentru propagandă, din Federația Rusă, pentru război hibrid - acestea au fost afirmațiile lui Marin Andonii și Radu Dutcovici și multă lume i-a crezut. Eu am acționat pe cale legală, am mers la poliție, am depus plângere și am primit răspuns. Astfel, în cazul lui Marin Andonii a fost constatată contravenția din articolul 70, aliniat 1, calomnia, pe care fapt i-a fost întocmit un proces-verbal, cu aplicarea sancțiunii în formă de amendă. Am cerut să fac cunoștință cu materialele dosarului. În cadrul dosarului este stipulat faptul că, fiind chestionat, Marin Andonii a comunicat că a făcut un pamflet, fiind o glumă. Din documentele poliției, reiese că Marin Andonii a fost invitat la sectorul de poliție privind plângerea pe care am depus-o și a spus că afirmația „eu te urăsc, toți te urăsc, Moldova vă urăște”, cu ură, vrajbă și xenofobie - a fost o glumă, un pamflet. Dragă Marin, pamflet este ceea ce am făcut eu în raport cu așa-zisa voastră listă de la CNA. Eu din start am spus că este vorba de un pamflet. În clipul video al lui Andonii, nici vorbă de pamflet. Acolo este afirmație și acuzație directă, în care el spune că este „hârtie de la CNA, de la percheziții”. Stimați urmăritori, cetățeni ai Republicii Moldova, cei care ați consumat această informație falsă, eu vă întreb - dvs ați perceput-o ca pe o glumă?”, a declarat Bilețchi.În context, activistul politic, Vlad Bilețchi, a îndemnat oamenii să fie mai vigilenți la declarațiile unor astfel de persoane. Mai mult, el a declarat că va depune și o cerere de chemare în judecată, pentru că „adevărul este de partea sa”.„Iată cine sunt acești oameni, iată ce fel de informație vă livrează ei, iată lipsa de respect față de dvs, față de opinia publică din Republica Moldova atunci când publică astfel de falsuri, crezându-i pe moldoveni proști. Am depus și câte o cerere prealabilă, urmează să expediez și cerere de chemare în judecată, vom merge în judecată frumos, legal. Pamfletele se anunță, se declară public, dar nu faci o afirmație, arunci acuzații și spui apoi că a fost un pamflet. Ei au crezut că prin calomnie, mă vor putea reduce la tăcere. Sunt sigur că vom avea câștig de cauză, bineînțeles, dacă justiția va fi corectă și independentă. Adevărul este de partea noastră”, a conchis Bilețchi.
10:30
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat marţi că eventualitatea ca aliaţii să doboare dronele ruseşti care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat la nivel bilateral decât la nivel de alianţă.Mark Rutte a fost întrebat, marţi, la un briefing de presă, de o jurnalistă din Republica Moldova dacă România sau aliaţii în general pot face ceva pentru a apăra Republica Moldova de dronele rusești care provin din Ucraina vecină şi care în ultima vreme cad tot mai des pe teritoriul Moldovei.Secretarul general al NATO a spus că ar fi mai degrabă o chestiune de reglat pe plan bilateral, între România şi Moldova. "Întrebarea privind dronele este foarte mult, cred eu, şi o întrebare bilaterală, ce ar putea face România şi Republica Moldova aici. Aşa că nu depinde de mine acum să comentez acest lucru, ci aş lăsa-o pe seama autorităţilor române pentru moment", a punctat Rutte.El a salutat totodată modul în care moldovenii şi conducerea de la Chişinău au ştiut să treacă prin piedicile puse în recentele alegeri de interferenţa străină şi a dat asigurări că Republica Moldova se află în atenţia NATO."Puteţi fi siguri că Moldova se află foarte mult pe radarul nostru şi că respectăm ţara, respectăm conducerea, mai ales când aţi văzut ce s-a întâmplat în timpul alegerilor şi al referendumului proeuropean şi cât de multă influenţă străină a existat, dar în cele din urmă, guvernul a fost capabil, împreună cu populaţia, într-un mod calm şi echilibrat, să meargă mai departe", a subliniat secretarul general al NATO. Mark Rutte a ţinut să spună că are cel mai mare respect pentru preşedinta Maia Sandu. "Sunt în contact intens cu ea şi vom continua să facem acest lucru", a precizat el.
09:50
Profesorii din Republica Moldova sunt nemulțumiți de proiectul de buget pentru anul 2025, care prevede o creștere a salariilor de bază de doar 9% pentru cadrele didactice și 4,8% pentru personalul nedidactic. Sindicatele cer o creștere de 35% și avertizează că ar putea fi organizate proteste dacă această cerință nu va fi îndeplinită. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova și-a exprimat nedumerirea față de faptul că, în ultimele trei luni, nu a fost convocată ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, ceea ce contravine prevederilor legale. A fost întocmită o adresare comună transmisă pe 2 decembrie 2024, premierului Dorin Recean, și ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. „Parametrii Bugetului pentru anul 2025 includ cifre departe de cele așteptate de noi și de comunitatea pedagogică din țară, de bugetari în general. Astfel, art. 10 din proiect prevede că pentru calcularea, începând cu 1 ianuarie 2025 a salariilor angajaților din sectorul bugetar, se stabilește valoarea de referință în mărime de 2200 lei (o majorare cu doar 100 lei) ce constituie doar 4,8%. Cifra se referă la salarizarea cadrelor non-didactice, angajaților OLSDÎ. Pentru stabilirea salariilor cadrelor didactice și de conducere, științifico-didactice și științifice, din sistemul profesional tehnic și CRAP, valoarea de referință va constitui 2500 lei (cu 200 lei mai mult ceea ce constituie 9%)”, se arată în mesajul sindicatelor. Sindicatele anunță că astăzi este preconizată o întâlnire a sindicaliștilor cu prim-ministrul Dorin Recean, la care va fi abordată problema salariilor. „Dacă în urma acestor negocieri nu se va soluționa problema aducerii Valorii de Referință la parametrii solicitați (3100 lei, ceea ce ar însemna o majorare de aproximativ 35%), ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest”, mai spun sindicatele.
09:40
Chișinăul face un nou pas important spre modernizarea gestionării deșeurilor municipale. La gunoiștea temporară din sectorul Ciocana al Capitalei, unde au fost depozitate deșeuri în perioada 2010-2017, a avut loc o ședință de lucru în șantier, la care au participat reprezentanți ai Unității de Implementare a Proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, reprezentanți ai Î.M. Regia „Autosalubritate” și ai antreprenorului JV WATT-GOL. „În cadrul ședinței, antreprenorul a prezentat detalii privind activitățile de proiectare și organizare a șantierului, care vor sta la baza lucrărilor de închidere și recultivare a gunoiștei”, informează Ion Ceban.Precizăm că, lucrările de închidere și recultivare a gunoiștei reprezintă o premieră absolută pentru Republica Moldova și se înscriu în cadrul celei de-a doua faze a proiectului municipal „Deșeuri Solide Chișinău”, finanțat de Primăria Chișinău, BERD, BEI (prin intermediul Ministerului Finanțelor și Ministerului Mediului) și E5P. „Cu un buget total de 3,8 milioane de euro, acest proiect reprezintă cea mai importantă investiție de acest tip din istoria Republicii Moldova, având un termen de finalizare de 18 luni”, a subliniat Primarul General.Contractul pentru executarea lucrărilor a fost semnat în luna august curent cu asocierea „JV WATT-GOL” și are 2 etape: proiectarea și obținerea actelor permisive 5-6 luni și 12 luni pentru executarea lucrărilor.Implementarea acestui proiect, aliniază mun. Chișinăul standardelor europene în domeniul gestionării deșeurilor.
Ieri
19:10
Fostul premier, Vasile Tarlev, ar fi plagiat simbolul electoral al fostului procuror anticorupție, Victoria Furtună, care reprezintă un porumbel al păcii. Acest lucru a fost semnalat de internauți.”Vasile Tarlev a "furat" simbolul electoral de la  Victoria Furtună?! Din toate simbolurile posibile, el a ales anume acesta, ce coincidență. Eu nu înțeleg asemenea oameni, care nu au imaginație, creativitate și inovație și doar se uită la vecin peste gard și își asumă identitatea altora. Asta nu e opoziție - e cacao!”, a scris activistul politic, Vlad Bilețchi.
18:50
Aeroportul Internațional Chișinău are nevoie urgentă de investiții în extindere și modernizare, nu de noi chiriași pentru spațiile comerciale sau de bucătari în restaurante, așa cum sugerează Radu Marian, deputat PAS și președintele Comisiei economie, buget și finanțe, scrie știrionline.mdDe câțiva ani, necesitatea extinderii aeroportului este un subiect recurent în spațiul public, fiind organizate chiar și forumuri dedicate acestei teme. Cu toate acestea, până în prezent, preocuparea principală a autorităților în ceea ce privește dezvoltarea AIC s-a rezumat la organizarea unei licitații pentru spații comerciale și restaurante. O abordare care contrastează flagrant cu nevoile reale ale acestui obiectiv strategic.În contextul în care Agenția Proprietății Publice (APP), instituția responsabilă de administrarea proprietăților de stat, nu a reușit să livreze rezultatele așteptate, competențele privind atragerea chiriașilor de la AIC au fost transferate către Agenția de Investiții. Totuși, această mutare ridică semne serioase de întrebare. Agenția de Investiții este percepută de mulți drept un instrument politic al guvernării PAS, având în trecut un rol controversat în măsuri care au vizat închiderea unor televiziuni de opoziție. Implicarea sa în licitația de la AIC generează îndoieli justificate privind transparența și imparțialitatea acestui proces.În loc să funcționeze ca o entitate menită să atragă investiții strategice, Agenția de Investiții pare să fie subordonată unor interese politice. Deciziile luate de această instituție sunt văzute adesea ca simple execuții ale directivelor venite de la conducerea partidului, ceea ce afectează grav credibilitatea și eficiența sa. Această situație riscă să descurajeze investitorii străini, care se confruntă deja cu o percepție de instabilitate și lipsă de profesionalism în gestionarea afacerilor din Republica Moldova.Investitorii străini în alertăUn alt aspect îngrijorător este impactul asupra mediului de afaceri. Agenția de Investiții a demonstrat prin deciziile sale anterioare că poate acționa rapid și netransparent, generând incertitudini și panică în rândul antreprenorilor. În acest context, implicarea sa în licitația de la AIC nu doar că subminează încrederea în proces, dar afectează și imaginea generală a Republicii Moldova ca destinație pentru capital străin.Oportunități regionale pierduteÎn timp ce la frontiera Republicii Moldova, în România, zonă Schengen pe cale aeriană, curând și terestră, autoritățile investesc semnificativ în extinderea și modernizarea infrastructurii aeroportuare, Chișinăul rămâne blocat în lupte administrative pentru chioșcuri și restaurante. De ce, în acest context, Aeroportul Internațional Chișinău încă nu dispune de un sistem de aterizare sigur în condiții de ceață? Unde sunt investițiile promise de Andrei Spînu, care susținea că vor fi atrase cu sprijinul IFC și al Băncii Mondiale?Fără o strategie clară și investiții în extinderea capacităților aeroportului, există riscul ca acesta să devină irelevant în regiune. Pasagerii ar putea prefera aeroporturi din România, mai ales dacă procedurile de trecere a frontierei sunt simplificate, iar infrastructura de transport între țări este îmbunătățită.Licitația pentru spațiile comerciale: o problemă mai mare decât pareLicitația pentru spațiile comerciale de la AIC este, de asemenea, o problemă majoră. Caietele de sarcini nu prevăd obligații clare pentru viitorii chiriași în ceea ce privește investițiile în infrastructura aeroportuară. Practic, singurul scop al acestei inițiative pare să fie exploatarea economică pe termen scurt, fără a oferi beneficii reale pe termen lung. După expirarea contractelor, statul riscă să primească înapoi spații uzate, care vor necesita reparații costisitoare din bugetul public.ConcluzieLipsa unei viziuni strategice asupra extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Chișinău subliniază incapacitatea guvernării de a prioritiza dezvoltarea durabilă. În loc să se concentreze pe atragerea de capital pentru proiecte majore de infrastructură, autoritățile sunt preocupate de chestiuni marginale, precum alocarea de spații comerciale. Este timpul ca guvernul să-și schimbe abordarea și să pună pe primul plan interesele pe termen lung ale cetățenilor și ale economiei Republicii Moldova.
17:00
Conducerea Societății pe Acțiuni (SA) Moldovagaz a anunțat că 80% din volumul necesar de gaze pentru sezonul de iarnă sunt asigurate. În prezent, instituția se află la etapa de achiziție a volumelor de gaze pentru lunile februarie și martie 2025. La Parlament s-au desfășurat marți audieri publice privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor.“Până în prezent au fost achiziționate 563 milioane metri cubi de gaze, circa 80%, iar alte 163,4 milioane de metri cubi de gaze, necesare pentru lunile februarie și martie, sunt în proces de achiziție. Începând cu luna mai curent, licitațiile pentru procurarea gazelor naturale sunt desfășurate pe platforma „BRM East Energy”. În prezent, piața este foarte volatilă, inclusiv din cauza că în Europa a crescut consumul acestora”, a spus Vadim Ceban.Republica Moldova a negociat un preț preferențial cu România, spune ministrul Parlicov.„În iunie ne-am adresat după sprijin inclusiv către partenerii din România ca să obținem un contract cu preț preferențial. Această discuție s-a transferat la nivel de prim-miniștri. Acum, mai bine, mai corect, va spune domnul prim-ministru când au finalizat aceste discuții. Din ce cunosc eu, discuțiile cu privire la obținerea unui preț preferențial, pentru că aceasta era de fapt miza, să reușim să obținem volume la prețuri bune printr-un contract în care suntem avantajați sau avem sprijinul politic, s-au finalizat după alegeri”.Consumatorii casnici vor achita, din 1 decembrie, cu 3,3 lei mai mult un metru cub de gaze naturale consumate. Majorarea a fost aprobată în cadrul ședinței ANRE din 29 noiembrie, curent. Autoritățile au dat asigurări că vor interveni cu compensații majorate la energie. Mecanismul nu a fost anunțat, deocamdată.
13:00
Aseară,  în jurul orei  21:15, poliția din Taraclia a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-3, în apropierea satului Aluatu.Conform informațiilor preliminare, un camion condus de un bărbat de 52 de ani a tamponat un  pieton care traversa strada neregulamentar, în loc neiluminat. În urma impactului, bărbatul de 60 de ani a decedat pe loc.Șoferul  a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. 
12:50
Un nou scandal cu implicarea președintelui Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, aprobat în funcție de președinta Maia Sandu. Potrivit unei înregistrări audio, publicată de canalul de Telegram ANI Necapturat, Chișca i-ar fi dat indicație cu text deschis inspectorului de integritate Ana Croitor să pornească controlul averii judecătorului Violeta Chisilița, "să vadă și ea cum e". „Eu nu am știut- pe Chisilița asta și nu vreau să o cunosc, și eu nu sunt persoana care să urmăresc careva...Pur și simplu, ea a făcut o situație vizavi de instituție, nu vizavi de mine, că eu personal nu am cu nimeni nimic. (...) Pur și simplu, eu de ce am insistat atunci, „dă să inițiem să vadă și ea oleacă cum e”. Ei sunt prieteni cu ăștia cu care noi ne batem în „săghii”, a declarat Lilian Chișca în cadrul discuției avută cu inspectorul de integritate Ana Croitor. Potrivit canalului de Telegram, această înregistrare este parte a dosarului administrativ, inițiat la plângerea inspectorului Ana Croitor și, Consiliul de Integritate urmează să se pronunțe. https://www.youtube.com/shorts/Qq8BZlDhDX4?feature=shareLiber TV a scris anterior că inspectorul ANI, Ana Croitor, ar fi fost impusă de către președintele instituție, Lilian Chișca, și de inspectorul principal Ion Nicolaev să inițieze, contrar legii, verificări în privința judecătoarei, Violeta Chisilița, care ar fi anulat un proces-verbal abuziv al ANI. Acuzațiile au fost aduse în cadrul ședinței Consiliului de Integritate al ANI, desfășurată pe 8 octombrie. „S-a insistat să fie inițiat controlul, este vorba de judecătorul Violeta Chisilița care a anulat procese verbale în inițierea controlului în privința domnului Tăbârța. A insistat inclusiv domnul președinte și domnul Nicolae a insistat pe faptul că noi trebuie să acționăm că acolo sunt temei. Dumnealor insistau despre anii 2016-2017, precum că lipsește declarația pentru 2016 prin urmare urmează să fie elucidat momentul, eu am invocat că circumstanțe noi pentru perioada ceea nu s-au stabilit deoarece apartamentul doamnei îl avea și în momentul când a fost emis procesul verbal de refuz, și respectiv atât în perioada ceea, am ajuns la concluzia că nu este diferență, cât și în perioada ulterioară a procesului verbal”, a declarat Ana Croitor.Inspectorul a mai menționat că a refuzat să îndeplinească cerințele președintelui ANI, însă, acesta a insistat în continuare.Anterior, și activistul politic, Vlad Bilețchi, a semnalat încălcări comise de șeful ANI. Activistul a adăugat că, recent, s-a confirmat ceea ce declarase el mai înainte și anume că, Lilian Chișca este sub influența PAS, iar acțiunile sale servesc în mod clar interesele acestei formațiuni.„Vreau doar să vă reamintesc că Lilian Chișca este emanația și opera Maiei Sandu care l-a numit în funcție prin decret prezidențial personal. Acum se sparge gheața, iese la suprafață ceea ce v-am spus în ultimul an și jumătate, ceea ce v-am spus înainte ca să aibă loc acest concurs de ANI, înainte să câștige Chișca acest concurs fraudat, încă înainte ca Maia Sandu să-l numească în funcție. Reamintesc că am făcut și un flashmob în fața președinției și am trimis și demersuri oficiale către Aparatul prezidențial prin care i-am atenționat asupra faptului nu trebuie să-l numească pe acest personaj în funcția de președinte al ANI”, a declarat Bilețchi.Lilian Chișca, președintele ANI, nu a comentat deocamdată înregistrarea audio.
12:20
Fostul ministru ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Ucraina nu are mijloacele necesare pentru a „întoarce foaia” în război și va pierde dacă va continua așa cum o face acum, relatează Sky News. Kuleba a recunoscut într-un interviu acordat Financial Times că lucrurile „arată rău” pe câmpul de luptă.„Dispunem noi astăzi de mijloacele și instrumentele necesare pentru a întoarce situația și a schimba traiectoria lucrurilor? Nu, nu avem. Și dacă va continua așa, vom pierde războiul”, a spus el.Dar fostul ministru, care a demisionat în septembrie, pe fondul unei ample remanieri a cabinetului ucrainean, a remarcat că lucrurile „arătau mai rău” pe câmpul de luptă în primele câteva luni ale conflictului.„Toată lumea întreabă ce este pregătită Ucraina să facă, ce este pregătită Ucraina să accepte. Iar eu spun, băieți, mai întâi găsiți răspunsul la întrebarea [despre] ce este Putin gata să accepte. Pentru că acesta este locul de unde vine războiul”.Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sky News că o ofertă de aderare la NATO pentru teritoriul aflat sub controlul Kievului ar putea pune capăt „etapei fierbinți a războiului” din Ucraina.Însă Kuleba a declarat că, în opinia sa, NATO nu mai oferă garanțiile de securitate de odinioară și a adăugat că, în esență, se bazează pe dorința SUA de a acționa pentru apărarea sa.El a făcut referire la articolul 5, care prevede că membrii sunt de acord ca un atac armat împotriva uneia sau mai multor națiuni să fie considerat un atac împotriva tuturor.„În realitate, se bazează pe o singură propoziție – «Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul aliaților noștri». Iar această propoziție îi aparține lui Biden. Ce se întâmplă dacă ai un președinte care spune că nu va apăra fiecare centimetru din teritoriul tău? Dacă Trump spune așa ceva, scutul NATO dispare și Putin se va simți liber să facă ce vrea”, a spus el.
12:10
Comisia Europeană a anunțat o nouă achiziție semnificativă în lupta împotriva COVID-19, având ca obiectiv furnizarea a 2,25 milioane de fiole de Veklury (Remdesivir), medicament utilizat pentru tratamentele împotriva virusului. Achiziția, realizată prin Autoritatea Europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), va fi distribuită către 13 state membre ale Uniunii Europene care au ales să participe la acest program comun. Aceasta reprezintă al treilea contract de acest tip semnat de Bruxelles.Medicamentul este fabricat de compania americană Gilead și va fi distribuit prin intermediul Autorității Europene pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA). Această achiziție este destinată să ajute 13 state membre ale Uniunii Europene, care au ales să participe la achiziția comună. Deși nu au fost făcute publice informații despre prețul negociat sau lista țărilor cumpărătoare, Comisia Europeană a subliniat importanța acestui tratament antiviral.Veklury este recomandat pentru pacienții adulți și adolescenți internați cu pneumonie severă cauzată de COVID-19 sau pentru cei cu risc mare de evoluție a bolii.
11:40
Sistemul de pensionare din Republica Moldova trebuie reformat după modelul din Singapore sau Elveția. O spune fosta candidată la prezidențiale, Victoria Furtună, potrivit căreia astfel se face o dreptate istorică - pensia se rambursează integral și se moștenește. Fostul procuror spune că statul trebuie scos din formula în care el hotărăște ce face el cu împrumuturile oamenilor la fondul de pensionare.Ulterior, se înființează o bancă, conturile căreia sunt asigurate și reasigurate, respectiv riscul de pierdere a banilor este 0%, la fel ca în Banca Națională a Moldovei, unde acum sunt acumulate peste 5 miliarde de dolari.  „Omul primește salariul pe 1 cont, iar contribuțiile la pensie pe alt cont. Fiecare om, zilnic va vedea câți bani are acumulați și la vârsta de pensionare el are acces la toți banii. Pentru că banii sunt depozitați pe acel cont se plătește dobândă.  Repet, noi trebuie să învățăm de la specialiștii din Singapore și Elveția, care deja lucrează în așa sistem și să aplicăm aceleași regulamente și vom evita greșelile organizatorice. Această bancă investește acești bani în afaceri cu grad redus de risc, de exemplu, producerea de energie electrică, distribuția apei pentru irigare, construcția unui port sau aeroport, rețele de distribuție alimentară, producerea carburanților locali alternativi bio, clădiri comerciale pe care le dau în chirie etc”, a declarat Victoria Furtună. Potrivit Victoriei Furtună, companiile de asigurare compensează pierderile în caz de situații de criză și verifică suplimentar toate procesele, dar profitul acestei bănci este distribuit spre deținătorii de conturi, care sunt viitorii pensionari. „Pentru faptul că banii sunt depozitați pe cont se plătește dobândă din profitul acestei Bănci, exact ca în Singapore”, a conchis politicianul.
11:40
Primăria Municipiului Chișinău informează că, astăzi, au început lucrările de amenajare a unei parcări publice pe str. Arheolog Ion Casian Suruceanu, în cartierul Telecentru. „În etapa inițială, echipele de muncitori excavează stratul de sol pentru a pregăti suprafața în vederea intervențiilor ulterioare”, subliniază Primarul General, Ion Ceban.Totodată, adaugă edilul, pe lângă amenajarea parcării, vor fi reabilitate și căile de acces către Grădinița nr. 175, aflată în apropiere.Această inițiativă face parte dintr-o serie de măsuri întreprinse de Primăria Capitalei menite să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor din Chișinău și să contribuie la un urbanism mai modern și funcțional.
11:30
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat, luni, că va fi prezent, sâmbătă, la Paris pentru a participa la ceremoniile organizate pentru redeschiderea catedralei Notre-Dame, devastată de un incendiu în urmă cu cinci ani şi jumătate, relatează Reuters.Aceasta va fi prima călătorie în străinătate a lui Donald Trump de la câştigarea alegerilor prezidenţiale din SUA.„Preşedintele Emmanuel Macron a făcut o treabă extraordinară pentru a readuce Notre-Dame la gloria sa de odinioară, şi nu numai. Aceasta va fi o zi foarte specială pentru toată lumea!”, a scris Donald Trump în social media.Catedrala Notre-Dame din Paris a fost devastată în aprilie 2019 de un incendiu.Numeroase personalităţi franceze şi străine - dar nu şi Papa Francisc, care urmează să sosească la Ajaccio, în Corsica, pe 15 decembrie - au fost invitate la ceremoniile de redeschidere a catedralei pentru cult, programate pentru weekendul 7 şi 8 decembrie.Reales în funcţie la alegerile din noiembrie, Trump va fi învestit oficial la 20 ianuarie 2025.
10:40
Virusul COVID-19 a apărut, cel mai probabil, într-un laborator din Wuhan, China, și s-a răspândit printr-o scurgere accidentală. Acest lucru se precizează în raportul Congresului SUA pregătit în urma unei investigații de doi ani.O comisie a Camerei, condusă de republicani, care investighează aspectele largi ale pandemiei de Covid-19 și efectele acesteia în SUA a publicat luni un raport final care rezumă efortul său de doi ani, spunând că speră că lucrarea va „servi ca o foaie de parcurs pentru Congres, Executiv și sectorul privat să se pregătească și să răspundă la viitoarele pandemii.”Parlamentarii au oferit cinci argumente pentru a susține concluzia lor. Ei susțin că COVID-19 are caracteristici biologice unice care nu se găsesc în natură. În plus, toate cazurile de infecție au apărut ca urmare a unei singure intrări a virusului în corpul uman, în timp ce pandemiile anterioare aveau mai multe căi de transmitere.Oamenii de știință nu au găsit un animal infectat cu virusul ancestral care a declanșat pandemia, dar astfel de căutări nu sunt o sarcină ușoară. A fost nevoie de mai mult de un deceniu pentru a identifica originea primului focar de SARS, de exemplu, iar originile Ebola sunt încă neclare, scrie CNN.Raportul menționează și prezența unui laborator de cercetare în Wuhan care studiază virușii atipici. Potrivit congresmenilor, acest laborator a funcționat cu un nivel insuficient de siguranță biologică.„Cercetătorii de la Institutul de Virusologie din Wuhan s-au îmbolnăvit de un virus asemănător COVID în toamna lui 2019, cu luni înainte ca COVID-19 să fie descoperit într-o piață de animale sălbatice. După toate standardele științifice, dacă ar exista dovezi de origine naturală, acestea ar fi apărut deja”, conchide raportul.
10:20
Două persoane au fost salvate de pompieri dintr-un incendiu care a izbucnit într-o clădire părăsită de pe bulevardul Dacia intersecție cu bulevardul Decebal din municipiul Chișinău. Cazul a fost înregistrat în noaptea de 03 decembrie 2024 la ora 01:01. Potrivit informațiilor, incendiul s-a produs într-o clădire nelocuibilă. Pentru lichidarea focului, la fața locului a fost îndreptată o echipă de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au evacuat din interiorul construcției, doi bărbați, în vârstă de 33 de ani și 52 de ani. Ulterior, persoanele în stare conștientă au fost preluate de echipajul de medici, pentru investigații necesare. Incendiul a afectat o suprafață de circa 5 m2 de gunoi din interiorul clădirii părăsite de 20 m2. Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști. Un alt caz, unde a fost nevoie intervenția pompierilor a fost înregistrat în după amiaza zilei de 02 decembrie 2024, către ora 12:38 în orașul Edineț, strada Trifan Baltă nr. 1. Aici, conform informațiilor, un automobil de model „Nisan Sunny”, care era parcat în stradă, a fost cuprins de flăcări. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului a ajuns o echipă de pompieri și salvatori. Ajunși, aceștia au stabilit că focul a afectat parțial secțiunea motorului a autovehiculului. Angajații IGSU au reușit lichidarea rapidă a flăcărilor în timp de 10 minute. În urma incendiului, proprietarul automobilului, un bărbat în vârstă de 53 de ani a suferit arsuri de gradul II la membrele superioare și în regiunea feței. Ulterior, victima a fost preluată de către Serviciul asistență medicală urgentă și transportată la spitalul raional, pentru îngrijiri medicale de rigoare. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort. Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2024 pompierii au salvat din incendii 418 persoane. În ultimele 24 de ore angajații IGSU au intervenit în 26 situații de risc.
09:40
Autoritățile dau asigurări că fac tot posibilul ca cetățenii să aibă o claritate în privința valorii compensației la energie, până la finele acestei săptămâni. Plățile monetare vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi calculate individualizat. Gospodăriile cu venituri mici vor avea compensații mai mari, celelalte vor primi plăți mai mici sau în general s-ar putea să nu se califice pentru compensații, bunăoară, în cazul celor ale căror venituri depășesc 30 de mii de lei pe lună, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Cei care se vor califica pentru compensații nu vor primi mai puțin de 300 de lei, a subliniat ea, relatează Radio Moldova. „Nimeni nu va fi exclus doar fiindcă nu există buget, dacă are necesitatea și corespunde criteriilor care urmează să fie aprobate în detalii săptămâna aceasta în ședință de Guvern. Nu se pune problema că oamenii nu vor primi compensații fiindcă nu există buget. El a fost gândit, a fost planificat. Noi am făcut simulări, inclusiv pe numărul de cazuri de anul trecut, care este unul similar. Nu există surprize, noi știm la ce să ne așteptăm și tot ce se întâmplă e în limita așteptărilor pe care le-am avut”, a notat Corina Ajder.În decembrie, când intră în vigoare tariful majorat la gazele naturale, valoarea compensațiilor va fi ajustată, a precizat Corina Ajder. Ajustări se vor face și dacă, eventual, se va majora tariful la energia termică.„Vom face modificările necesare în cadrul legal pentru a asigura că oamenii nu achită mai multe pentru aceste facturi, doar pentru că s-a majorat tariful. Vom compensa mai mult pentru a ne asigura că nici o gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel achitat în sezonul precedent”, a adăugat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Amintim că peste 700 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. În acest an, plățile nu vor fi direct în factură, ci vor fi transferate pe card sau la poștă. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi achitate la mijlocul lunii decembrie. 
Mai mult de 2 zile în urmă
20:30
Decizia ca Marcel Ciolacu să rămână președintele PSD, după își dăduse demisia în urmă cu o săptămână, pentru că nu a intrat în turul II al prezidențialelor, a fost luată în unanimitate într-o ședință a Consiliului Politic Național, conform surselor HotNews.ro. Marcel Ciolacu și-a prezentat demisia din funcția de președinte al PSD în noaptea alegerilor, când a fost clar că a ratat intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, fiind depășit la numărul de voturi de Elena Lasconi și Călin Georgescu.„Vorbim despre o acceptare a demisiei pentru că e un act unilateral. O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri”, a spus, în urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu.În ședința Consiliului Politic Național organizată luni seara, după alegerile parlamentare, unde PSD a obținut primul loc după numărarea tuturor voturilor, liderii partidului au votat în unanimitate ca Marcel Ciolacu să rămână liderul partidului, conform surselor HotNews.ro.Eurodeputatul Victor Negrescu, cel care a preluat comunicarea politică a PSD, a declarat luni la RFI că se așteaptă ca Marcel Ciolacu să rămână în fruntea PSD, ca să înceapă discuțiile, negocierile cu celelalte formațiuni politice pentru formarea unei majorități în Parlament, poate chiar a unei coaliții de guvernare.
19:20
Curtea Constituțională din România a validat, luni seara, primul tur al alegerilor prezidențiale. Al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie și la acesta vor participa Călin Georgescu și Elena Lasconi.“În cadrul examenului de constituţionalitate, judecătorii CCR au hotărât cu unanimitate de voturi respingerea ca neîntemeiată constetaţia lui Terheş. Curtea a validat în unaminitate rezultatul primului tur. Organizarea turului 2 se va desfăşura pe 8 decembrie. La acest tur vor participa domnul Călin Georgescu şi doamna Elena Lasconi. Voturile din diaspora nu au fost contestate, am apreciat ca acestea nu mai trebuie renumarate. În măsură în care aceste diferențe nu rezulta ca fiind din natura de frauda, ele sunt considerate doar posibile erori materiale.", a declarat preşedintele CCR.
19:00
Ziua Națională a României a fost marcată în mod inedit la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău. În mod tradițional, elevii instituției au adus un omagiu împlinirii a 106 de ani de la Marea Unire din 1918, printr-o acțiune patriotică, însoțită de coloritul drapelelor și al cântecului Marii Uniri.  Eleva clasei a XI-a, Otilia Iurcu, a reușit performanța și creativitatea unui brevet de timbru poștal în colaborare cu Poșta Moldovei, ceea ce reprezintă un proiect unic și inedit în țară. Timbrul poștal include personalitățile istorice ale Unirii atât din România, cât și din Basarabia.  Natalia Bulat, directoarea Liceului „Gheorghe Asachi”, instituție de învățământ considerată o fortăreață a românismului și un bastion al francofoniei, a declarat că Ziua Marii Uniri, îi adună an de an pe membrii familiei asachiene întru glorificarea și promovarea identității naționale, a culturii și a valorilor românești. “Marea Unire de la 1 decembrie 1918 consemnează aspirația seculară de unitate a poporului român. A devenit deja o tradiție ca Liceul „Gheorghe Asachi” să promoveze patriotismul și dragostea de Țară prin evenimente de suflet, menite să cultive spiritul civic în sufletul tinerei generații”, a declarat Natalia Bulat.
14:10
S-a stins din viață o legendă a fotbalului românesc: Helmut Duckadam. Portarul cu care Steaua București câștiga Cupa Campionilor Europeni în 1986, cea mai mare performanță a unei echipe de club din România, a murit, luni, 2 decembrie, la vârsta de 65 de ani. Duckadam avea probleme de sănătate și era internat la Spitalul Militar.Fostul președinte de imagine al FCSB s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultimii ani, iar în septembrie 2024 a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis, peste care a reușit să treacă. Astăzi, Helmut Duckadam a pierdut lupta cu moartea.Anunțul a fost făcut de către fostul internațional Marcel Pușcaș. Acesta a postat un video pe Facebook în care anunța că eroul de la Sevilla, portarul care a intrat în Cartea Recordurilor cu cele 4 penaltiuri apărate în finala CCE cu Barcelona, s-a stins din viață.„Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guiness Book. La doar 65 de ani s-a stins Helmut Duckadam, cel care a reușit să facă o țară fericită. Am vorbit acum o săptămână, când erai vesel. Te-ai dus prea repede, prea repede, prietene. Dumnezeu să te odihnească! Ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea atât cât ai putut. Drum lin, prietene”, a spus Marcel Pușcaș, pe Facebook.
14:00
Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului în Republica Moldova a fost ales în funcția de deputat în Parlamentul de la București, pe lista AUR. Munteanu este președintele interimar al organizaţiei teritoriale Dâmbovița al AUR și vicepreședinte al AUR România. El a fost cap de listă al formațiunii în listele pentru Camera Deputaţilor.„Voi fi parlamentar AUR în Parlamentul Țării (alături de alți, aproape, 100 de colegi senatori și deputați din AUR) și îmi voi dedica toată energia și dăruirea spre a făuri o Românie mare, puternică și bogată. Voi munci cu abnegație pentru a aduce acasă milioanele de români goniți (de guvernările iresponsabile din ultimii 35 de ani) la munci grele în străinătate. Voi munci pentru apărarea familiei tradiționale (formate dintre un bărbat și o femeie – unde se nasc prunci; spre dăinuire) de hoardele sexo-marxiștilor deliranți. Voi munci pentru păstrarea și promovarea identității noastre românești.Dar cel mai mult voi trudi pentru aducerea acasă (la sânul mănos al țării noastre România) a Basarabiei (ce hăulește în neștire printre bălăriile moldovenismului statalist și deznădejdea depopulării masive). Basarabia este pământ românesc, basarabenii sunt buni români și trebuie să-și rânduiască traiul laolaltă cu toți românii, altfel, vom rămâne în continuare o pradă ușoară (și mereu jinduită) în fața imperialismului (sângeros și criminal) velico-rus. Povestea cu „Simion și rușii” este o manevră politică (ce nu are nici o legătură faptică cu realitatea, iar românii din țară au înțeles acest lucru) inventată de PSD și PNL, care se agață disperați de frâiele puterii, dar cel mai durut (și inexplicabil) este că autoritățile oficiale de la Chișinău au decis să participe la acest joc periculos, alimentând (timp de trei ani) cu declarații mincinoase și acțiuni ce depășesc liniile roșii (diplomatice și de bună-vecinătate) ale luptei politice de la București. Sunt onorat că am fost ales parlamentar anume la Dâmbovița, unde acum un pătrar de veac am studiat la Facultatea de Drept, la Universitatea Valahia din Târgoviște. Le mulțumesc dâmbovițenilor pentru că m-au votat și le mulțumesc bunilor mei colegi din AUR care mi-au fost și-mi sunt alături. Tot ce-i românesc nu piere”, a scris Munteanu pe facebook, după ce a obținut mandatul.Valeriu Munteanu are o vastă experiență politică, fiind ministru al Mediului în Republica Moldova între 2015-2017 și deputat în Parlamentul de la Chișinău în perioada 2009-2015. 
14:00
Agenția de Investiții a anunțat demararea consultărilor publice pentru elaborarea Caietelor de Sarcini destinate licitației publice cu strigare, care va selecta operatorii spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău. Procesul vizează două loturi: spațiile comerciale de tip Travel Retail și cele destinate alimentației publice. Consultările se vor concentra pe criteriile de calificare și termenul de depunere a cererilor de participare.Potrivit Agenției, acest demers are drept scop promovarea transparenței, atragerea unui număr cât mai mare de participanți și selectarea unor operatori cu resurse economice solide și standarde de calitate înalte. De asemenea, se dorește asigurarea unui proces echitabil, care să respecte normele legale și să contribuie la dezvoltarea economică a Republicii Moldova.Toți cei interesați sunt invitați să își exprime opiniile și sugestiile până pe 15 decembrie 2024, la adresa de e-mail office@invest.gov.md.
14:00
Ofițerii CNA și procurorii anunță reținerea unui manager de vânzări din cadrul unei companii de construcții din mun. Chișinău, într-un dosar de confecționare, deținere și folosire a actelor oficiale false în scopul înregistrării ilegale a unui imobil din capitală.Persoana a fost reținută pentru 72 de ore și plasată în izolator, în urma perchezițiilor desfășurate în această dimineață la domiciliul acestuia.În procesul documentării, s-a stabilit că reprezentanți și factorii de decizie din cadrul companiei de construcții, în comun cu angajați ai Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), ar fi confecționat și falsificat Actul de inspectare și Actul de recepție finală ale unui imobil, situat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, fără a fi efectuată procedura legală de verificare la fața locului.De asemenea, în continuarea intenției infracționale, documentele menționate au fost depuse în adresa Oficiului Cadastral Teritorial Chișinău (OCT) cu solicitarea înregistrării acestuia în Registrul bunurilor imobile a blocului locativ în vederea dării ulterioare în exploatare – cerere respinsă de OCT pe motivul neautenticității actelor atașate.La data de 19.11.2024, au fost efectuate percheziții la sediul companiei de construcții și la domiciliile unor persoane implicate, drept urmare fiind reținut un angajat al agentului economic. Astăzi, acțiunile de urmărire penală au continuat în biroul de serviciul al directorului companiei și în automobilul acestuia, iar mașina de model ”AUDI Q8” a fost ridicată de ofițerii CNA, pentru asigurarea prejudiciului în cadrul unei cauze pornite anterior pentru contrabandă.Acțiunile de urmărire penală în acest dosar au loc sub conducerea procesuală a procurorilor mun. Bălți, fiind analizate datele și informațiile obținute în urma perchezițiilor.
13:00
Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden, care îşi aştepta sentinţa în cazuri de fraudă fiscală şi posesie ilegală de arme de foc, în pofida promisiunii anterioare că nu va face acest lucru, transmit agenţiile internaţionale de presă.Hunter Biden, în vârstă de 54 de ani, a pledat vinovat de acuzații fiscale federale în cadrul unui al doilea proces, după ce a fost găsit vinovat de acuzaţii legate de deținerea de arme şi consumul de droguri. Sentinţele urmau să fie anunţate mai târziu în decembrie.Preşedintele american a declarat că, deşi a promis că nu va interveni în deciziile Departamentului de Justiţie, "este clar că Hunter a fost tratat diferit"."Astăzi, am semnat o graţiere pentru fiul meu Hunter. Încă de la preluarea mandatului, am spus că nu voi interveni în luarea deciziilor de către Departamentul de Justiţie şi m-am ţinut de cuvânt, chiar şi atunci când l-am văzut pe fiul meu fiind urmărit selectiv şi pe nedrept. În lipsa unor factori agravanţi /.../ oamenii nu sunt aproape niciodată aduşi în faţa justiţiei doar pentru că au completat un formular de armă. /.../ Este clar că Hunter a fost tratat diferit", spune preşedintele Biden, într-o declaraţie publicată duminică pe site-ul Casei Albe."Nicio persoană rezonabilă care analizează faptele din cazurile lui Hunter nu poate ajunge la altă concluzie decât aceea că Hunter a fost ales pur şi simplu pentru că este fiul meu - şi asta este greşit", afirmă preşedintele."De-a lungul carierei mele, am urmat un principiu simplu: spuneţi adevărul poporului american. Ei vor fi corecţi. Iată adevărul: cred în sistemul de justiţie, dar, pe măsură ce m-am gândit, mi-am dat seama că politica brută a contaminat acest proces şi a condus la o eroare judiciară - şi odată ce am luat această decizie în weekend, nu mai avea niciun rost să o amân. Sper că poporul american va înţelege de ce un tată şi un preşedinte au luat această decizie", îşi încheie Biden declaraţia.
13:00
Președintele organizației PSD România în Republica Moldova, Iurie Ciocan, care a candidat din partea PSD la alegerile parlamentare pentru diaspora, a venit cu un mesaj după scrutinul de duminică. El a mulțumit alegătorilor pentru susținere, spunând că respectă votul fiecăruia, indiferent de rezultatul final.  Potrivit lui Iurie Ciocan, acesta este doar începutul unui drum pe care sunt hotărât să merg până la capăt. „Din postura de președinte al organizației PSD România în Republica Moldova voi face tot ce-mi stă în putință să duc la bun sfârșit toate promisiunile făcute în această campanie. Și promit să nu vă dezamăgesc. Din păcate, campania electorală desfășurată în Republica Moldova a fost una nedreaptă, cu atacuri nefondate, cu lovituri sub centură, cu pseudoinvestigații scoase în ultimele ore de campanie. Scopul acestor atacuri a fost clar, autorii sunt și ei cunoscuți. Intoxicarea spațiului public cu știri false și „adevăruri” trunchiate, făcute tocmai de cei care luptă cu dezinformarea, arată cât mici sunt autorii acestor atacuri perfide”, a scris Iurie Ciocan. Fostul președinte CEC spune însă că nu mor caii când vor câinii, iar „lupta abia începe”. Potrivit lui, Partidul Social Democrat a demonstrat că este o forță politică imensă, iar faptul că a câștigat alegerile în 25 din cele 41 de județe vine doar să confirme acest lucru. „PSD a câștigat alegerile și asta contează. Contează pentru România și pentru viitorul românilor. Această victorie înseamnă că dezvoltarea va continua, iar cei care au încercat să pună bețe-n roate au eșuat. Cu valorile naționale, credința și respectul față de români puse în capul mesei vom reuși să ducem în continuare România pe o cale sigură și prosperă. Doamne ajută”, a conchis Iurie Ciocan.
12:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost distinsă cu Premiul Reinhard Mohn 2025, acordat de Fundația Bertelsmann o dată la doi ani, pentru angajamentul său exemplar în apărarea și promovarea democrației. Premiul are și o componentă financiară, în valoare de 100.000 de euro, bani pe care Maia Sandu a decis să îi doneze.Cea mai mare parte a banilor va fi donată pentru susținerea proiectelor de dezvoltare în satul natal al Președintei, Risipeni, raionul Fălești.„Acest premiu este o recunoaștere a curajului cetățenilor Republicii Moldova, care au demonstrat că își doresc o democrație autentică și au luptat pentru ea. Este o validare a eforturilor noastre comune pentru libertate, echitate și o societate construită pe valori europene. Moldova a demonstrat că democrația poate rezista chiar și în cele mai dificile circumstanțe”, a declarat Maia Sandu.Premiul Reinhard Mohn, instituit de Fundația Bertelsmann, este acordat odată la doi ani în memoria fondatorului său, Reinhard Mohn (1921–2009), pentru a recunoaște persoanele care aduc contribuții deosebite la soluționarea provocărilor sociale și politice contemporane.Laureații anteriori includ: fostul Președinte al Germaniei Joachim Gauck, fostul Președinte al Estoniei Toomas Hendrik Ilves, fosta Președintă a Bundestagului Rita Süssmuth și ex-Secretarul General al ONU Kofi Annan.
12:50
„Acest Fond de Pensionare este la moment cea mai mare piramidă financiară organizată de stat”. Declarația aparține fostei candidate la alegerile prezidențiale, Victoria Furtună, care a propus un sistem de pensionare mai eficient, care să ofere garanția unei pensii decente pentru toți bătrânii.  „Știți de ce se majorează în ultimii ani vârsta de pensionare? Elementar - pentru ca să nu vă întoarcă banii! Deoarece după decesul persoanei, toate acumulările la fondul de pensionare ale omului sunt pierdute de familia sa. Respectiv acum statul majorează vârsta de pensionare cu 6 luni în fiecare an. Doar pentru ca să se reducă perioada în care omul își scoate banii pe care i-a împrumutat statului timp de 40 de ani”, a scris Victoria Furtună. Potrivit fostului procuror anticorupție, acest Fond de Pensionare este la moment cea mai mare piramidă financiară organizată de stat - „tu investești în el timp de 40 de ani pentru a-ți asigura propriile venituri, dar statul face tot posibil pentru ca tu să nu ai acces la acești bani”. „Să presupunem sunt în viață ambii bunici și ambii beneficiază de pensii - cu această sumă de bani se plăteau și serviciile comunale și o parte din alimente sau medicamente. Dar după decesul unuia dintre ei, brusc nu mai ajung bani, deoarece serviciile comunale au același cost, dar veniturile sunt de 2 ori mai mici. Atunci de ce bunica nu ar avea acces la acumulările timp de o viață a bunelului, similar ca la banii din bancă”, a conchis Victoria Furtună.Expertul economic Veaceslav Ioniță, a declarat anterior că sistemul de protecție socială, implementat de mai puțin de 80 de ani, este tot mai greu de susținut în condițiile în care raportul dintre angajați și pensionari a scăzut dramatic. Dacă în 1990 trei angajați contribuiau la pensia unui vârstnic, acum raportul este aproape de 1:1.Conform standardelor internaționale, pensia ar trebui să reprezinte cel puțin 40% din salariul mediu, însă Moldova se află departe de acest prag. După anii '90, pensiile au scăzut semnificativ, atingând un minim istoric de 25% în 2000. De atunci, cu excepția unor perioade de creștere, raportul pensiei față de salariu a stagnat. În prezent, acesta este de 32%, departe de a asigura nevoile minime ale pensionarilor.
12:10
Partidul Mișcarea Alternativa Națională a organizat Conferința Organizației Teritoriale a municipiului Chișinău, eveniment la care au participat peste 800 de membri din organizațiile primare din cele cinci sectoare ale Capitalei, suburbii, dar și circa 200 de invitați, printre care personalități remarcabile din diverse domenii ale Republicii Moldova, neafiliați politic.În cadrul conferinței, s-a desfășurat procesul de realegere a conducerii organizației teritoriale. Irina Gutnic a fost aleasă în funcția de președinte al Organizației Teritoriale a municipiului Chișinău, obținând unanimitate de voturi. Secretar al Organizației a fost aleasă Olga Grigorițchi. Sinilga Școlnic, Diana Guba, Vasile Moroi, Vlad Hîncu, Mihail Furculiță și Mihai Onofrei au fost aleși în funcțiile de vicepreședinți ai organizației. La fel, au fost aleși și membrii consiliului Organizației Teritoriale Chișinău.În discursul său, Ion Ceban, președintele Mișcării Alternativa Națională, a subliniat importanța muncii în echipă și a viziunii pe termen lung:„Este o zi foarte importantă pentru noi toți. Suntem tot mai mulți și ceea ce ne unește este că, împreună, am reușit să arătăm rezultate pe care le așteptau, de ani de zile, locuitorii din Chișinău și suburbii. Pentru Chișinău există politici și proiecte care necesită o abordare profesională la nivel central, spre exemplu:– Centura Chișinău, proiect care poate fi implementat dacă va exista susținere în Parlament și Guvern.– Poliția locală, despre necesitatea acestei structuri în Chișinău, așa cum este în toate capitalele lumii, pentru siguranța locuitorilor.– Proiectul parcărilor, care ține nemijlocit de autoritatea centrală, pentru a fi deplin funcțional la Chișinău și în toată țara.– Impozitele pe venit ale persoanelor juridice, de care este lipsit Chișinăul, și, dacă ar rămâne anumite procente în Chișinău, ar da posibilitatea să accelerăm realizarea proiectelor.– Fondul rutier, la care ar trebui să se acorde mai multă atenție, deoarece toți șoferii – și noi, în Chișinău, avem circa 500.000 de mașini care zilnic traversează orașul – se confruntă cu dificultăți. Toate impozitele se duc în bugetul de stat, iar șoferii așteaptă drumuri de la primărie. Din fondul rutier, dacă s-ar acorda o sumă mai mare, am reuși împreună să realizăm mult mai multe drumuri.– Reguli clare, debirocratizarea și luarea presiunii de pe mediul de afaceri, care, în mare parte, activează în capitală. Și multe alte proiecte de legi sau decizii care ar veni să soluționeze problemele cronice ale Chișinăului, care nu țin doar de APL”, a declarat Ion Ceban.Irina Gutnic, președintele Organizației Teritoriale a municipiului Chișinău, a declarat: „Sunt mândră de echipa noastră, de modul în care am reușit să creștem și să consolidăm structurile MAN în Chișinău. Rezultatul muncii noastre în Chișinău se datorează faptului că am ascultat oamenii și împreună am reușit să aducem schimbarea. Ne angajăm să lucrăm continuu pentru dezvoltarea capitalei și a întregii țări”.Partidul MAN a creat Organizații în toate sectoarele capitalei, dar și Organizații Teritoriale la Șoldănești, Drochia, Glodeni, Basarabeasca, UTAG, Dubăsari, Călărași, Bălți, iar duminică la Nisporeni. De asemenea, au fost create organizațiile: Femeile MAN, Profesională a Juriștilor MAN și Tinerilor MAN.
11:50
Aproape 9,5 milioane de români au ieșit duminică la urne, în zi de sărbătoare, pentru a-și alege reprezentanții în Parlament. Este o prezență mult mai bună față de scrutinul din 2020, când abia s-a depășit 30 la sută.  Potrivit primelor date furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, după numărarea a peste 99% dintre secții, PSD a obținut circa 22,42% dintre voturi, AUR - 18,24%, PNL - 14,33%, USR - 12,21%, SOS - 7,70%, UDMR - 6,41%, POT - 6,34%. Partidul Social Democrat Unit, SENS și Forța Dreptei nu au atins pragul electoral.La fel ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale, Autoritatea Electorală Permanentă a început din seara terminării votului publicarea rezultatelor parţiale la alegerile parlamentare.După centralizarea a 99,83%, clasamentul partidelor este:Senat: PSD - 22,42 % AUR - 18,24 % PNL - 14,33 % USR - 12,21 % SOS - 7,70 % UDMR - 6,41 % POT - 6,34 %Camera Deputaților: PSD - 22,07 % AUR - 17,94 % PNL - 13,27 % USR - 12,34 % SOS - 7,30 % UDMR - 6,41 % POT - 6,36 %
11:20
Cancelarul german Olaf Scholz a sosit luni dimineaţă la Kiev într-o vizită surpriză, potrivit unei postări pe X, însoţite de o fotografie, a şefului guvernului de la Berlin.Cancelarul german a călătorit cu trenul până în capitala ucraineană.„Ucraina se poate baza pe noi. Spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem. Pentru a clarifica încă o dată acest lucru, am călătorit la Kiev în această noapte: cu trenul, printr-o ţară care se apără de războiul de agresiune rusesc de peste 1 000 de zile”, a scris Olaf Scholz pe X.Cancelarul german urmează să poarte discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski şi să anunţe livrarea în această lună a altor echipamente militare în valoare de 650 milioane de euro. „Germania va rămâne cel mai puternic susţinător al Ucrainei în Europa”, dă el asigurări într-o nouă postare pe X. Este prima sa vizită în Ucraina în mai bine de doi ani şi jumătate. În iunie 2022, cancelarul german vena la Kiev împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Emmanuel Macron şi cu premierul italian de atunci, Mario Draghi, într-un gest puternic de susţinere a Ucrainei, la patru luni după ce fusese invadată de forţele ruse.Vizia de acum a lui Scholz vine după ce cancelarul german a stârnit indignare luna trecută când a vorbit la telefon cu Vladimir Putin timp de o oră, o convorbire despre care Zelenski a spus că a deschis o „cutie a Pandorei” şi a subminat eforturile de izolare a lui Vladimir Putin. De asemenea, cancelarul german se pregăteşte de alegeri anticipate, după ruperea coaliţiei sale guvernamentale, iar între timp, în ianuarie, se va instala la Casa Albă Donald Trump, care este de aşteptat să diminueze ajutorul pentru Ucraina.
1 decembrie 2024
13:50
Natalia Morari, fost candidat la alegerile prezidențiale, anunță că a pregătit un denunț pe numele procurorului general, Ion Munteanu, solicitând verificarea acțiunilor conducerii de vârf a țării pentru trădare de patrie, complot împotriva statului, finanțarea separatismului și corupere pasivă. Jurnalista spune că ne aflăm într-o perioadă istorică scurtă, dar absolut unică, în care putem rezolva problema divizării țării noastre în două părți. “În cazul încetării finanțării regiunii transnistrene de către Federația Rusă sub formă de livrări gratuite de gaze, autoritățile anticonstituționale ale regiunii separatiste vor fi nevoite să inițieze negocierile privind reunirea cu Republica Moldova. Ei pot cumpăra gazul de pe piață, problema este că rezervele lor valutare nu le ajung nici măcar pentru trei luni de importuri critice. Și acum Maia Sandu, Recean și Parlicov sunt îngrijorați că transnistrenii își vor epuiza toate rezervele valutare în trei luni și, până în aprilie, vor rămâne fără bani. Și noi încă suntem gata să-i subvenționăm! Este pur și simplu o diversiune de stat la cel mai înalt nivel”, a declarat Natalia Morari.Potrivit Nataliei Morari, în loc să profităm de această situație pentru reunificare, Maia Sandu și Guvernul vor să subvenționeze regimul separatist din regiunea transnistreană, blocând reunificarea.”Ce altceva este asta, dacă nu trădare de patrie?”, a conchis Morari.
13:40
Ore numărate au rămas până la inaugurarea Târgului de Crăciun şi aprinderea luminiţelor pe Pomul de iarnă din Piața Marii Adunări Naționale.Primăria Municipiului Chișinău anunță deschiderea Târgului de Crăciun și a Sărbătorilor de Iarnă 2025,  pe 1 decembrie 2024, la ora 17:00.Evenimentul va include o serie de activități pentru întreaga familie, începând cu aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun, un moment special ce va aduce atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă.Evenimentul cultural va fi animat de mai multe formații artistice, printre care:- Orchestra Moș Crăciunilor- Capela Corală Academică „Doina”- Ansamblul de violoniști „Divertisment”- Corala „Vocile Primăverii”- Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol LapicusLa eveniment vor participa și ansambluri de copii și dansatori.Târgul de Crăciun va fi deschis între 1 decembrie 2024 și 15 ianuarie 2025, oferind vizitatorilor o gamă variată de produse tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.Programul diversificat va include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un spațiu special pentru întâlniri cu Moș Crăciun.Printre principalele atracții ale Târgului se numără patinoarul, caruselele, zonele de fotografii și multe altele.
13:00
A fost constituită Organizația Teritorială a Partidului MAN în municipiul Bălți, un centru regional de mare importanță pentru viitorul Republicii Moldova.Evenimentul, s-a desfășurat cu participarea președintelui MAN, Ion Ceban, membri ai echipei naționale și ai organizației locale din Bălți, alături de susținătorii formațiunii politice.În discursul său, Ion Ceban a evidențiat importanța acestei inițiative:„Republica Moldova are nevoie de o direcție clară și de oameni dedicați care să prioritizeze interesul național și a cetățenilor mai presus de orice. Partidul MAN își asumă responsabilitatea de a schimba situația din țară și de a reda cetățenilor încrederea într-un viitor mai bun.Trebuie să asigurăm fortificarea statutului special al municipiului Bălți ca și capitală de nord a țării. Acest statut trebuie să fie asigurat nu prin vorbe și declarații, ci prin norme legislative bine fundamentate. Sunt alte aspecte legate de redistribuirea veniturilor, care trebuie să fie corecte în raport cu Bălți.La fel, trebuie reconsiderate substanțial proiectele de infrastructură, proiectele și programele de suport economic, dar și cele sociale. Bălți, ca și alte municipii, trebuie să devină pol de atracție social-economică a țării”, a declarat Ion Ceban.În context, liderul MAN a subliniat că toți cetățenii care locuiesc în țară, indiferent de naționalitate, să nu cedeze în fața provocărilor și îndemnurilor la ură lansate de unii reprezentanți ai puterii.„Ceea ce este foarte important este ca, indiferent de încercările guvernării actuale de a dezbina poporul care locuiește pe teritoriul țării noastre, să rămânem uniți, să ne respectăm reciproc și să continuăm să muncim pentru a schimba viitorul Republicii Moldova cu adevărat în bine. Noi vrem ca copiii noștri să rămână acasă”.Organizația teritorială a Partidului Mișcarea Alternativa Națională din Bălți, condusă de Alexei Onoico, care a fost ales în unanimitate în funcția de președinte, a reconfirmat angajamentul de a contribui la succesul partidului în viitoarele alegeri parlamentare.În cadrul reuniunii, Alexei Onoico a evidențiat că acest efort colectiv va deschide drumul către implementarea obiectivelor ambițioase propuse de MAN, aducând schimbări concrete și beneficii reale în toate localitățile Republicii Moldova și în Bălți.„Împreună putem transforma viziunile noastre în realitate, având ca scop principal bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea orașului Bălți dar și a întregii țări”, a declarat a Alexei Onoico.Partidul Mișcarea Alternativa Națională își extinde prezența în raioanele țării, propunându-și să aducă schimbări concrete și să dezvolte fiecare sat și oraș prin proiecte eficiente.
11:20
Românii merg la al doilea rând de alegeri, pentru a-şi alege reprezentanţii în Camera Deputaţilor şi în Senat, după ce acum o săptămână au mers la primul tur al alegerilor prezidenţiale.Peste două milioane de români au votat la alegerile parlamentare în primele patru ore. Comparativ cu 2020, numărul este mai mare cu peste 600.000 de alegători. Predomină mediul urban.În diaspora au votat peste 208 mii de alegători.Președintele României, Klaus Iohannis, a votat la Liceul Jean Monnet din Capitală.„Este un vot foarte important fiindcă în Parlament se votează legile din România, în Parlament se votează Guvernul. Este foarte important de ştiut cum să ne poziţionăm când venim la vot. Românii au ales calea euro-atlantică şi au ales-o bine şi suntem bine integraţi în Uniunea Europeană, suntem bine poziţionaţi şi foarte respectaţi în NATO. Dar ca să rămînă aşa trebuie să votăm aşa . În concluzie, poftiţi la vot. Eu am votat pentru o României europeană”, a declarat Iohannis, la ieşirea din secţia de votare.Marcel Ciolacu a votat în Buzău, acolo unde este și candidat pe listele PSD pentru europarlamentare.„Am votat ca România să fie în continuare şi în spaţiul Schengen şi-n Uniunea Europeană, şi în NATO. Eu cred că astăzi românii au de ales între stabilitate şi haos, între dezvoltare, mai ales pe fonduri europene şi o lipsă a fondurilor pentru pensii şi salarii. Cred că astăzi este o zi foarte importantă pentru noi, românii, să ne continuăm drumul european şi nord-atlantic. Este cel mai important lucru pe care îl avem de ales astăzi”, a declarat Ciolacu.
11:00
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a României, ea spunând că moldovenii iubesc România ca pe o soră mai mare.„1 Decembrie este o zi plină de semnificaţie pentru toţi cei care iubesc România. Noi, cei din Republica Moldova, iubim România aşa cum iubeşti o soră mai mare: pentru că avem aceleaşi rădăcini, aceeaşi limbă, aceeaşi credinţă într-un viitor mai bun. Trăim vremuri care pun la încercare democraţia şi valorile noastre comune. România şi Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile.Dar fiecare încercare este şi un prilej de a ne sprijini reciproc şi de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici. Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova şi România, unite sub drapelul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună. La mulţi ani, România!”, este mesajul transmis de Maia Sandu.De Ziua Naţională a României au loc ceremonii militare şi religioase în majoritatea garnizoanelor din ţară. În Bucureşti, peste 2.500 de militari şi specialişti vor participa la Parada Militară, iar ziua se va încheia cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”.
10:20
Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României. Această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria Țării, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.Pe 1 Decembrie românii de pretutindeni celebrează Ziua Națională a României, un moment încărcat de istorie și însemnătate. Data marchează Marea Unire de la 1918. Evenimentul a avut loc la Alba Iulia, unde Marea Adunare Națională a votat în unanimitate unirea necondiționată a Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.Decizia unirii Transilvaniei a venit într-un context istoric complex. În 1918, Basarabia a fost prima provincie care a decis unirea cu România, pe 27 martie, urmată de Bucovina, la 28 noiembrie. În aceeași linie, pe 1 decembrie, delegații românilor din Transilvania, Crișana, Banat și Maramureș au votat unirea, subliniind dorința de autonomie locală, egalitate între naționalități și respectarea drepturilor religioase. Hotărârea de la Alba Iulia a fost urmată de acțiuni rapide. Pe 11 decembrie 1918, Guvernul României a ratificat unirea, iar regele Ferdinand a promulgat decretul prin care actul unirii devenea oficial. Recunoașterea internațională a acestui proces a venit prin Tratatul de la Trianon, semnat pe 4 iunie 1920, și alte acorduri internaționale.1 Decembrie a fost stabilită ca Zi Națională a României după Revoluția din 1989, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990. Legea prevede că această zi este sărbătoare publică și zi liberă pentru toți angajații din țară. Alegerea acestei date subliniază importanța actului unirii și semnificația sa pentru unitatea națională.În trecut, România a avut alte Zile Naționale, fiecare legată de momente istorice semnificative.• 10 mai (1866–1947): Aceasta era ziua în care prințul Carol I a depus jurământul ca domnitor al României. Ulterior, tot pe 10 mai, România și-a proclamat independența în 1877, iar în 1881, Carol I a fost încoronat ca rege. Din 2015, această zi a redevenit sărbătoare națională.• 23 august (1948–1989): În perioada comunistă, 23 august, a fost Ziua Națională, marcând momentul din 1944 în care România a întors armele împotriva Germaniei naziste. Această zi simboliza, în viziunea regimului, începutul „revoluției populare”.Ziua Națională a României, sărbătorită pe 1 Decembrie, reprezintă un moment de mare importanță istorică pentru români. Aceasta marchează Marea Unire de la 1918, când toate provinciile istorice românești s-au unit într-un singur stat. Evenimentele organizate cu această ocazie reflectă atât respectul pentru trecut, cât și mândria națională.Ceremoniile includ parade militare impresionante, desfășurate în orașe precum București și Alba Iulia, unde participă forțe ale armatei și diverse instituții ale statului. În cadrul acestor manifestări sunt depuse coroane de flori la monumentele eroilor, iar slujbele religioase de tip „Te Deum” aduc omagiu celor care au luptat pentru unitatea națională.Pe lângă aspectele solemne, Ziua Națională este și o sărbătoare populară, adesea asociată cu spectacole de muzică tradițională și târguri cu bunătăți. Această zi este prilej de a savura preparate tradiționale, cum ar fi fasolea cu cârnați, sarmalele și cârnații, alături de vin fiert sau țuică. Atmosfera festivă unește comunitățile din toată țara.
30 noiembrie 2024
19:30
Mâine, 1 decembrie 2024, de Ziua Națională a României, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de slujba de mulțumire (Te Deum), la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”din Chișinău, alături de un sobor de preoți și diaconi.Conform dispozițiilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în această zi sfântă, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale și mănăstirești din țară și din diaspora, se săvârșește slujba de mulțumire pentru libertatea, unitatea și demnitatea neamului românesc, precum și pentru cinstirea eroilor care au făurit Marea Unire din 1918.“Vă așteptăm să fiți alături de noi, pentru a înălța împreună rugăciuni de recunoștință și pentru a celebra această zi istorică, care unește românii de pretutindeni în credință, iubire de neam și nădejde pentru un viitor binecuvântat! La mulți ani, România! La mulți ani, tuturor românilor!”, se arată în mesajul Mitropoliei Basarabiei.
19:10
Preşedintele PSD Buzău, Lucian Romaşcanu, răspunde afirmaţiilor prim-vicepreşedintelui USR Dominic Fritz, susţinând că social-democraţii s-au abţinut deocamdată să comunice pe acest subiect. "Adevărul este următorul - în acest moment Marcel Ciolacu este la o distanţă de numai aproximativ 300 de voturi faţă de doamna candidat", afirmă Romaşcanu."Co-partidul dezastrului din anii pandemiei, USR pe numele de famiglie, continuă seria măgăriilor încercând să pună pe piaţa publică informaţii false despre rezultatele renumărării. Ne-am abţinut până acum să comunicăm pe temă pentru a nu fi iarăşi acuzaţi de diverse de către adversari. Adevărul este următorul: în acest moment Marcel Ciolacu este la o distanţă de numai aproximativ 300 voturi faţă de doamna candidat", a scris, sâmbătă după-amiază, pe Facebook, Lucian Romaşcanu.El a adăugat că renumărarea continuă. "Toţi cei care vor să păstrăm ceea ce am dobândit în anii ce au trecut să meargă mâine la vot", a transmis el.Liderul PSD Buzău a menţionat că acesta "nu este mesaj de campanie decât în măsura în care ceea ce a generat răspunsul, vezi declaraţiile din presă, este campanie". Dominic Fritz susține că diferența dintre Lasconi și Ciolacu se măreștePrim-vicepreşedintele USR Dominic Fritz a declarat, sâmbătă, că în urma renumărării voturilor a reieşit în mai multe localităţi că voturi exprimate pentru alţi candidaţi au ajuns "în teancul" lui Marcel Ciolacu, candidatul PSD pentru Preşedinţia României. "Până în acest moment s-au renumărat în jur de 80 la sută din secţii, iar distanța între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu a crescut în urma acestei renumărări cu peste 1.700 de voturi", a afirmat el.Fritz a precizat că USR va face plângere penală la Olt, unde în urma renumărării voturilor a reieşit că peste 800 de buletine de vot au fost atribuite candidatului PSD, deşi oamenii au votat altceva. Fritz a făcut apel la partidele politice să transparentizeze procesul de renumărare a voturilor.
14:50
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a votat în orașul german Frankfurt pe Main. El candidează la funcția de senator pentru diaspora din partea Partidului Național Liberal (PNL).  ”Am ales să votez la Frankfurt pentru că aici am cunoscut și eu ce înseamnă viața în diasporă, aici am trăit, studiat și lucrat mulți ani, orașul de care mă leagă multe amintiri și care îmi va rămâne mereu în suflet. Am votat pentru că îmi doresc ca românii din afara țării, să aibă în Senatul României un reprezentant care știe ce înseamnă viața departe de casă și deopotrivă care cunoaște și înțelege nevoile românilor din diaspora și din Republica Moldova. Vă îndemn pe toți să ieșim la vot, România are nevoie de un Parlament cu oameni corecți, demni, care să păstreze România ancorată în valorile europene și care să apere în același timp tradițiile și cultura noastră strămoșească”, a scris Adrian Dupu.
14:50
Pe 1 decembrie 2024, ora 17:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va fi inaugurat Târgul de Crăciun și Sărbătorile de Iarnă 2025, cu o serie de activități pentru întreaga familie.Potrivit municipalității, aprinderea luminițelor Pomului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale va fi un eveniment cultural special, care ne va transpune într-o adevărată poveste de iarnă, susținut de artiști îndrăgiți: Orchestra Moș Crăciunilor Capela Corală Academică „Doina” Ansamblul de violoniști „Divertisment” Corala „Vocile Primăverii” Pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus.La sărbătoare vor fi prezente și colective artistice de copii şi dansatori.Târgul de Crăciun va fi deschis în perioada: 1 decembrie 2024 – 15 ianuarie 2025 și va include numeroase standuri cu produse și mărfuri tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde și multe altele.Pentru vizitatori este prevăzut un program divers, care include concerte, spectacole pentru copii, ateliere de creație și un loc special amenajat pentru întâlniri cu Moș Crăciun.Printre atracțiile principale ale Târgului mai menționăm: patinoarul, caruselele, zone de fotografii și altele.
14:40
„Într-un spectacol în care incompetența joacă rolul principal, Ministerul Energiei, sub bagheta marelui „magician” Victor Parlicov, a transformat gestionarea gazelor naturale într-un circ politic”. O spune fostul prim-ministru Vlad Filat, care a comentat criza energetică a Republicii Moldova.  „Cum să distrugi strategia energetică a țării? După luni de lene și aroganță, Parlicov organizează o singură ședință, pe 6 august, ca să-și etaleze cunoștințele „aprofundate” despre piața gazelor. „Nu cumpărăm gaze acum, pentru că prețurile vor scădea miraculos.” De parcă piața gazelor e un joc de noroc, iar ministrul are mâna norocoasă.   Adevărul e că „analizele fundamentale” ale ministerului, de fapt, nu erau nici măcar analize. Erau simple speculații prezentate ca adevăr absolut. Drept urmare, SA Moldovagaz a fost împinsă să cumpere gaze mai scumpe decât ar fi fost necesar doar pentru ca deciziile aberante ale ministerului să fie urmate.  Dar cine trebuie să-și asume greșelile? Cine-i vinovat? Oricine, numai ministerul nu! Când ANRE majorează tarifele la gazele naturale pentru consumatori, magicianul Parlicov își scoate din joben o listă de vinovați: SA Energocom, SA Moldovagaz, piața globală, vremea rea, dar nicidecum propriile decizii. Ministerul, desigur, nu are nici o vină. Ei „fac politici”. Sau mai bine spus, politică de clan: înlăturarea conducătorilor incomozi și numirea vasalilor, fapt care a dus la crearea unui haos generalizat.   Din culise:  - În 2024, a fost organizată o singură ședință despre achiziția gazelor naturale.O singură ședință într-un an întreg! Bravo, domnule ministru pentru dedicația ta incredibilă.   - Reprezentanții ministerului sunt în consiliile de administrare ale SA Moldovagaz și SA Energocom, dar insistă că „nu știau” ce se întâmplă. Cum să știe, dacă aroganța le blochează vederea și auzul?   - Eficiența ședințelor este zero, pentru că „elita” ministerială refuză orice colaborare care nu îi aduce beneficii personale directe.   Poate vom avea noroc și magicianul Parlicov își va pierde bagheta. Sau cel puțin iluzia”, a scris Vlad Filat.
14:40
„Șobolanii încep să fugă de pe corabia care se scufundă. Tot mai multe scheme ale PAS ies la suprafață pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare – ziua în care PAS va fi detronat de oamenii Moldovei”. Declarația aparține fostului procuror anticorupție, Victoria Furtună, care a comentat împrumutul BERD de peste 143 de milioane de euro pentru „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”. „Ministerul Energiei ia de la BERD un împrumut de 143,5 milioane de euro pentru „Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”. Suma totală necesară pentru acest proiect este de 326 de milioane de euro, bani care, în mare parte, încă nu se știe de unde vor fi obținuți. Ni se prezintă, însă, ca un „bonus”, un grant de 40 de milioane de euro.   Ceea ce nu ni se spune este că acești bani nici măcar nu vor ajunge la Chișinău. Vor reprezenta suma alocată pentru „experții de casă” selectați de BERD pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate. Cu alte cuvinte, BERD își va asigura un „otkat” de vreo 35% dintr-un împrumut pe care Republica Moldova va trebui să-l ramburseze, cu dobândă.   Frumos, nu? Dar cine va răspunde pentru toate acestea? Nimeni! După alegerile parlamentare va veni o altă guvernare, cu alți miniștri. Doar noi vom rămâne cu datoriile, pe care va trebui să le plătim din salarii și pensii”, a declarat Victoria Furtună.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.