„Lacul Delia” și terenul aferent de 111 hectare va fi transmis, pentru renovare, în proprietatea primăriei municipiului Ungheni

Guvernul Republicii Moldova, 4 decembrie 2024 11:00

4 decembrie 2024, Chișinău – Guvernul a aprobat o hotărâre care vizează transmiterea cu titlu gratuit a unui teren de 111 hectare din domeniul public al statului în proprietatea municipiului Ungheni. Scopul proiectului este de a îmbunătăți starea bazinului acvatic din oraș.   Primăria municipiului Ungheni a solicitat preluarea terenului pentru a efectua lucrări de întreţinere şi renovare a iazului care se află într-o stare ecologică, sanitară şi tehnică deplorabilă, prezentând un pericol de inundație pentru aproximativ 400 de locuinţe din apropiere.   În cadrul proiectului, sunt prevăzute intervenții pentru gestionarea eficientă a lacului, lucrări de întreținere a barajului şi dezvoltarea zonei de recreere şi agrement, inclusiv renovarea școlii de caiac-canoe, reconstrucția digului şi curățarea iazului.   

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Acum 8 ore
13:30
În sezonul rece 2024-2025, cetățenii vor beneficia de compensații cu valori cuprinse între 300 și 800 de lei. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la acordarea compensațiilor la energie.   Potrivit proiectului, pentru perioada noiembrie 2024 – martie 2025, ajutorul va fi acordat doar sub formă de plată monetară. Suma va putea fi transferată pe card sau ridicată la oficiul poștal.   De asemenea, au fost aprobate normele pentru costul energiei în perioada rece a anului și valoarea minimului de cheltuieli ale gospodăriei casnice, în funcție de componența fiecărei familii și de tipul de energie folosit pentru încălzire.   Valoarea compensației va fi calculată individual, pentru fiecare gospodărie. La calculare, nu se va ține cont de consumul istoric de energie al solicitantului din sezonul precedent, ci doar de norma aprobată a costului energiei.   Tot astăzi, a fost aprobată majorarea liniei bugetare pentru compensații cu 111 milioane de lei. „Guvernul va fi alături de cetățeni și va oferi sprijinul necesar în contextul creșterii prețurilor și tarifelor la gazele naturale. Astăzi, venim cu prima ajustare de suport suplimentar pentru compensații”, a subliniat premierul Dorin Recean.     Amintim că pentru a primi compensații, toți consumatorii casnici trebuie să depună o cerere, indiferent dacă au depus cerere anul trecut. Aceasta poate fi completată online, pe platforma compensatii.gov.md sau cu ajutorul  registratorilor. Cererile pot fi depuse pe toată perioada sezonului rece, până la data de 25 a fiecărei luni, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna depunerii cererii.
Acum 12 ore
12:00
4 decembrie 2024, Chișinău – Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Modificările urmăresc creșterea și uniformizarea nivelului salarial pentru mai multe categorii de angajați din sectorul bugetar.    În particular, proiectul de lege prevede modificări în normele aplicabile Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, în scopul majorării salariilor angajaților instituției. De asemenea, pentru asigurarea unui nivel de salarizare competitiv, cadrele de conducere și didactice care au dreptul să desfășoare activitate didactică suplimentară urmează să fie remunerate proporțional normei stabilite.   De salarii mai mari vor beneficia și angajații din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, Oficiului Avocatului Poporului și Agenției Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească. În acest sens, vor fi majorate clasele de salarizare pentru acești funcționari publici. Nivelul salarial va crește și pentru funcția de „medic veterinar” din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.   Proiectul mai conține precizări referitoare la sporul pentru realizarea sarcinilor prioritare în contextul implementării cerințelor de aderare la Uniunea Europeană. Acesta va fi ajustat la nivelul de 30% din salariul de bază, iar de acest spor vor putea beneficia mai mulți angajați.    Salariul minim în sectorul bugetar, începând cu 1 ianuarie 2025, este stabilit la nivel de 5500 de lei, la fel ca în sectorul real. Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025.
12:00
4 decembrie 2024, Chișinău – Serviciile publice de înregistrare a faptelor și evenimentelor de stare civilă vor fi modernizate. Guvernul a aprobat un proiect de lege care schimbă conceptul de transcriere a actelor de stare civilă, redefinește noțiunea de „acte de stare civilă” și permite notarilor să înregistreze căsătoriile.   O schimbare majoră este eliminarea procesului clasic, care presupunea cel puțin o vizită la Agenția Servicii Publice (ASP) pentru ridicarea certificatului pe suport de hârtie. De acum, faptele și evenimentele de stare civilă vor fi înregistrate electronic, iar extrasele vor fi emise în format digital. Documentele de naștere, căsătorie, divorț, schimbare de nume sau deces vor fi disponibile pe hârtie doar la cerere. În consecință, instituțiile publice și private nu vor mai solicita cetățenilor dovezi în format tipărit, accesând direct informațiile prin platforme electronice, precum MConnect și SIC Access-Web.   „Trebuie să ne asigurăm că serviciile publice digitalizate sunt utilizate și de sectorul privat, pentru a nu ne limita doar la instituțiile statului. Vă rog să ne asigurăm că toți pot utiliza semnătura digitală, fără a mai avea nevoie de ștampila umedă”, a menționat premierul Dorin Recean.    O altă noutate este extinderea competențelor notarilor care vor putea înregistra căsătorii, oferind cetățenilor o opțiune mai accesibilă și rapidă. De asemenea, toate faptele și evenimentele de stare civilă produse în afara țării vor fi integrate în baza de date a ASP, fiind eliberate documente de stare civilă în format electronic.   Prin acest proiect, Ministerul Justiției, în colaborare cu Agenția Servicii Publice și Agenția de Guvernare Electronică, urmăresc să simplifice procesarea cererilor și să reducă birocrația. Astfel, cetățenii vor beneficia de servicii mai eficiente și interacțiuni mai facile cu autoritățile.
11:30
4 decembrie 2024, Chișinău - Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, modificări în procesul de deservire și procedura de autorizare a trecerii prin Sala delegațiilor oficiale a Aeroportului Internațional Chișinău. Noile prevederi vor contribui la sporirea transparenței administrative și utilizarea acestui spațiu exclusiv în interes de serviciu.   Dacă până în prezent, intrarea şi deservirea în Sala oficială se efectua la prezentarea legitimației de serviciu a pasagerului, odată cu noile modificări - accesul va fi acordat  doar în baza informațiilor recepționate de la Cancelaria de Stat și doar în cazul în care persoana efectuează o deplasare de serviciu. În caz contrar, accesul nu va fi permis.   Astfel, deservirea prin Sala oficială va fi solicitată prin înaintarea unui demers către Cancelaria de Stat, cu cel puțin 3 zile lucrătoare până la data planificată a zborului. Solicitarea va fi examinată în termen de 2 zile.    De asemenea, proiectul prevede ajustarea listei persoanelor care vor putea fi deservite în sala delegațiilor oficiale și a celor care vor putea beneficia de servicii contra cost.
11:30
4 decembrie 2024, Chișinău – Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Principalele măsuri prevăzute în document țin de implementarea politicilor salariale noi, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale.   Documentul prevede creșteri salariale de 15% pentru personalul medical și de circa 9% pentru pedagogi, pentru unii angajați din organele de forță și alte categorii de angajați bugetari.    Valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu circa 5% comparativ cu anul 2024 - de la 2100 de lei la 2200 de lei. Salariul minim în sectorul bugetar va spori de la 5000 de lei la 5500 de lei.   O altă măsură importantă inclusă în bugetul pentru anul viitor este acordarea, în perioada de iarnă, a compensațiilor la energie, sub formă de plată monetară, celor mai vulnerabili consumatori.   De asemenea, de la 1 mai 2025, va spori cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. Acesta va fi de 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani, la momentul stabilirii pensiei. Este prevăzută și majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranii de război.   Documentul include și resurse pentru asigurarea alimentării elevilor din clasele V-IX din instituțiile de învățământ secundar, începând cu 1 septembrie 2025.    Pe partea de cheltuieli, vor fi majorate cu 247 de milioane de lei sau cu 6,7% cheltuielile pentru proiectele finanțate din surse externe, comparativ cu anul 2024. Vor fi derulate circa 78 de proiecte finanțate din surse externe, în valoare de peste 3,91 miliarde de lei.   În anul 2025 vor crește și cheltuielile pentru investiții capitale - cu 337,8 milioane de lei sau cu 18,1%, față de 2024, ca urmare a faptului că vor fi demarate 12 proiecte noi.   În total, veniturile bugetului de stat pentru anul 2025 vor însuma 71,55 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi de 85,44 miliarde de lei. Deficitul bugetar va constitui 13,89 miliarde de lei.   Tot astăzi, Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Veniturile și cheltuielile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor se estimează la nivel de 46,51 miliarde de lei.   În același timp, proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2025 prevede venituri și cheltuieli în sumă de câte 17,39 miliarde de lei.
11:30
4 decembrie 2024, Chișinău - Guvernul a aprobat modificări ce vizează domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Noile măsuri vor simplifica activitatea agenților economici și vor genera economii mediului de afaceri de peste 11 milioane de lei anual, odată cu eliminarea barierelor administrative și reducerea costurilor impuse de reglementări învechite.    Noile prevederi se referă la extinderea valabilității avizelor sanitare de la 1 până la 3 ani,  indiferent dacă produsele provin din țară sau din import. La fel, va fi exclusă necesitatea înregistrării de stat a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor.   De asemenea, este prevăzută excluderea limitărilor pentru tipurile de unități de comerț cu ridicata și introducerea obligativității indicării țării de origine pentru produsele alimentare nepreambalate - aceasta reprezintă o acțiune de susținere ai producătorilor locali.    O altă modificare ce va facilita activitatea agenților economici ține de anularea autorizațiilor pentru afișele cu dimensiuni mai mici de 3 metri pătrați și prelungirea valabilității acestor autorizații pentru afișele mari.   Străinilor cu drept de muncă, fără vize, le vor fi liberalizate condițiile de încheiere a contractelor de muncă, iar procedura de închidere a unei afaceri va deveni mai simplă și mai rapidă, prin utilizarea instrumentelor online. Mai mult, în cazul jocurilor de noroc, vor fi incluse măsuri mai clare pentru blocarea site-urilor neautorizate.   În același timp, farmaciile din sate vor fi licențiate, indiferent dacă activitatea acestora este sau nu subvenționată de stat.    „Inițiativele sunt foarte bune și importante pentru mediul de afaceri. În perioada următoare, este necesar să ne concentrăm pe modul în care se implementează legislația de mediu, pentru a reduce costurile antreprenorilor din acest domeniu. De asemenea, împreună cu ministerul Finanțelor, trebuie să simplificăm procedurile de comercializare a produselor agricole proprii. Avem foarte multă lume, în sate, pentru care e nevoie să stabilim un mecanism clar de comercializare”, a spus premierul Dorin Recean.
11:00
4 decembrie 2024, Chișinău – Guvernul a aprobat o hotărâre care vizează transmiterea cu titlu gratuit a unui teren de 111 hectare din domeniul public al statului în proprietatea municipiului Ungheni. Scopul proiectului este de a îmbunătăți starea bazinului acvatic din oraș.   Primăria municipiului Ungheni a solicitat preluarea terenului pentru a efectua lucrări de întreţinere şi renovare a iazului care se află într-o stare ecologică, sanitară şi tehnică deplorabilă, prezentând un pericol de inundație pentru aproximativ 400 de locuinţe din apropiere.   În cadrul proiectului, sunt prevăzute intervenții pentru gestionarea eficientă a lacului, lucrări de întreținere a barajului şi dezvoltarea zonei de recreere şi agrement, inclusiv renovarea școlii de caiac-canoe, reconstrucția digului şi curățarea iazului.   
Ieri
12:00
3 decembrie 2024, Chișinău – Guvernul anunță lansarea celei de-a treia ediții a campaniei „Biblioteca de sub brad”. În perioada 3-20 decembrie curent, sub bradul din Casa Guvernului, vor fi colectate cărți care vor ajunge la copiii din toată țara. La campanie sunt invitați să se alăture toți doritorii de a contribui la promovarea lecturii - atât instituții publice și companii, cât și persoane fizice. Cărțile pot fi aduse zilnic, în intervalul orelor 12:00 și 17:00, la Casa Guvernului, intrarea de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni. Cărțile adunate în acest an vor fi repartizate în centrele de plasament pentru copii, dar și în spitalele din țară care au amenajate spații dedicate micilor cititori. Anul trecut, în cadrul campaniei „Biblioteca de sub brad” au fost adunate peste 5500 de cărți, acestea fiind distribuite în peste 50 de biblioteci școlare.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:30
2 decembrie 2024, Chișinău – Activitatea agențiilor Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova și alinierea programelor de asistență la prioritățile naționale de dezvoltare au fost analizate, astăzi, la Guvern. Discuția a avut loc în cadrul ședinței Comitetului executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și al Oficiului Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS), la care a participat prim-ministrul Dorin Recean.   Premierul a mulțumit pentru sprijinul oferit țării noastre de către cele trei entități ONU, axat pe fortificarea capacităților instituțiilor publice, incluziunea refugiaților, îmbunătățirea coeziunii sociale, promovarea rezilienței demografice, dezvoltarea economică și protecția socială.    „Asistența pe care o primim este importantă nu doar pentru a face față provocărilor actuale, dar și pentru a valorifica oportunitățile de dezvoltare. În realizarea scopului nostru strategic de integrare europeană sunt necesare multiple transformări, iar expertiza oferită de agențiile ONU pentru implementarea acquis-ului comunitar ne ajută să avansăm mai rapid pe această cale”, a subliniat premierul Dorin Recean.   Șeful Executivului a accentuat că activitatea Guvernului este centrată pe continuarea reformei justiției, asigurarea supremației legii – aspecte esențiale pentru realizarea celorlalte obiective ale autorităților. De asemenea, este urmărită sporirea încrederii investitorilor, creșterea nivelului de digitalizare a serviciilor și susținerea creșterii economice, pentru a realiza mai multe investiții sociale.   Membrii Comitetului executiv al PNUD, UNFPA și UNOPS au apreciat parteneriatul strategic cu autoritățile Republicii Moldova, evoluțiile în realizarea reformelor-cheie, precum și sinergia agendei de integrare europeană și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care vin să asigure un viitor prosper și incluziv pentru toți oamenii din Republica Moldova.   Comitetul executiv al PNUD, UNFPA, UNOPS efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 2-4 decembrie curent. Membrii Comitetului se vor întâlni cu mai mulți miniștri, reprezentanți ai autorităților publice locale și alți parteneri naționali, pentru a stabili necesitățile curente de asistență, corelate cu prioritățile naționale de dezvoltare.
29 noiembrie 2024
11:00
29 noiembrie 2024, Chișinău – Prim-ministrul Dorin Recean a invitat oamenii de afaceri din România și Germania să investească în Republica Moldova și să-și extindă activitatea pentru a dezvolta proiecte avantajoase în țara noastră. Îndemnul a fost făcut la reuniunea membrilor Camerei de comerț și industrie româno-germane.   Premierul Dorin Recean a menționat că, în calea de aderare la Uniunea Europeană, țara noastră devine o destinație și mai atractivă pentru investitori, accentuând, totodată, că asigurarea stabilității și predictibilității pentru oamenii de afaceri rămâne o prioritate pe agenda Executivului.   Potrivit premierului, Republica Moldova dispune de o resursă valoroasă - oamenii talentați, care sprijină evoluția și inovarea în diverse domenii, cum ar fi viticultura, tehnologiile informaționale, divertismentul digital, electronice, farmaceutica și energia. În același timp, prin programele de educație profesională duală, inspirate din modelul german, viitorii profesioniști sunt bine pregătiți pentru a contribui la creșterea economică și la atragerea de noi investiții.   „Țara noastră are un potențial imens de dezvoltare: avem talent, inovație și un mediu favorabil de creștere pe termen lung. Vom face tot ce este necesar pentru ca voi să vă simțiți confortabil și să investiți aici, în Moldova”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.   Evenimentul care a reunit companiile române și germane, interesate de piața din Republica Moldova, a fost organizat de Camera de comerț și industrie româno-germană, cu susținerea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei și Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Participanții au discutat despre potențialul Republicii Moldova ca destinație de afaceri, tendințele de dezvoltare și perspectivele de colaborare.   Camera de comerț și industrie româno-germană (AHK România) a fost înființată în anul 2002 și numără peste 650 de companii membre. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcționează și Centrul de competență pentru Republica Moldova.  
27 noiembrie 2024
17:00
27 noiembrie 2024, Chișinău – Premierul Dorin Recean a avut, astăzi, o întrevedere cu ministra Afacerilor Europene a Regatului Danemarcei, Marie Bjerre. Oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, reformele pe care le implementează Guvernul și situația regională.   Prim-ministrul Dorin Recean a subliniat că autoritățile se concentrează în continuare pe lupta împotriva corupției, reformarea justiției și asigurarea supremației legii, pe garantarea independenței instituțiilor.   De asemenea, prim-ministrul a vorbit despre oportunitățile de investiții în Republica Moldova, menționând că activitatea Executivului este axată pe sporirea încrederii investitorilor, dar și a consumatorilor. Interlocutorii s-au mai referit la necesitatea de a combate propaganda și dezinformarea, pentru protejarea valorilor democratice.   Ministra daneză pentru Afaceri Europene a apreciat, la rândul său, parteneriatul bilateral puternic și prietenia dintre cele două state. Oficiala a remarcat hotărârea fermă a autorităților de a avansa în parcursul european și a menționat că Danemarca va continua să sprijine Republica Moldova în acest proces.
13:30
27 noiembrie 2024, Chișinău - Întreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online vor avea parte de mai multă echitate și transparență în activitatea lor. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de lege în acest sens.   Proiectul aduce mai multe avantaje companiilor din țara noastră care vând servicii sau produse pe platformele Google Marketplace, Apple Appstore, Booking, Airbnb, Amazon, Ebay, Aliexpress și altele.    În particular, furnizorii de platforme vor fi obligați să fie mai transparenți în modul de ierarhizare a produselor afișate sau favorizare a propriilor produse în detrimentul altor comercianți. De asemenea, va fi impusă notificarea prealabilă, cu cel puțin 15 zile înainte, privind schimbările de termene și condiții, precum și justificarea suspendării conturilor comercianților.   Legea introduce și un set de reguli clare privind accesul la informațiile despre comercianți și consumatori, asigurând transparența modului în care platformele gestionează aceste date.   Implementarea proiectului de lege va contribui la sporirea competitivității companiilor moldovenești în mediul online, promovând un mediu de afaceri mai echitabil și transparent. 
13:00
27 noiembrie 2024, Chișinău – Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de lege ce fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale. Astfel, va fi îmbunătățit procesul de urmărire, identificare, sechestrare și confiscare a bunurilor obținute ilegal, precum și vor fi  stabilite clar sarcinile fiecărei instituții implicate în acest proces.   Mai exact, este introdusă posibilitatea confiscării unui bun echivalent sau a contravalorii lui, atunci când confiscarea bunului infracțional este imposibilă. De asemenea, este prevăzută confiscarea avantajelor obținute din bunurile infracționale, chiar dacă persoana este liberată de răspundere sau de pedeapsă penală.   În premieră, va fi reglementată modalitatea de aducere în țară a bunurilor confiscate ce se află în străinătate. Va exista și posibilitatea de deposedare de bunuri a terților, dacă persoanele știau sau ar fi trebuit să știe că bunurile provin din activitate infracțională sau că le-au fost transferate pentru a evita confiscarea. De asemenea, de la terți vor fi confiscate bunurile al căror control efectiv este deținut de persoana urmărită penal sau condamnată.   „În felul acesta, vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate în cauzele penale, în cazul în care aceste mijloace aparțin direct sau indirect infractorilor și corupților”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.   Totodată, a fost specificat intervalul de timp pentru care urmează să se ia în calcul valoarea bunurilor dobândite - 5 ani înainte sau după momentul săvârșirii infracțiunii și până la data emiterii actului de sesizare a instanței.    Proiectul mai prevede că, în cazul infracțiunilor care generează beneficii economice ce depășesc 14 mii de euro, odată cu începerea urmăririi penale, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale va efectua investigații pentru a identifica bunurile dobândite ilegal. Agenția urmează să țină evidența unică a tuturor bunurilor sechestrate și confiscate.   Este revizuit și mecanismul de executare, astfel încât executarea hotărârilor de confiscare și reparare a prejudiciului cauzat statului și compensare a cheltuielilor de judecată va fi realizată expres de către Serviciul Fiscal de Stat, cu ajutorul executorilor judecătorești și a Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale.   Proiectul de lege aprobat va contribui la realizarea Planului de măsuri pentru deoligarhizare, a Programului național de recuperare a bunurilor infracționale pentru anii 2023–2027, precum și la alinierea mecanismului de confiscare la bunele practici internaționale.
13:00
27 noiembrie 2024, Chișinău – Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, lista personalităților desemnate câștigătoare a Premiului Național, ediția 2024. Laureații din acest an sunt:   - Maria Mocanu, interpretă, folcloristă, scriitoare, jurnalistă, Artistă a Poporului - pentru contribuția remarcabilă la promovarea valorilor naționale;  - Sergiu Galben, artist plastic - pentru activitatea prodigioasă în domeniul artelor plastice și realizarea unor opere de valoare;  - Nicolae Dohotaru, director general și prim-dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”, Maestru în Artă, profesor - pentru realizări remarcabile în dezvoltarea culturii naționale, promovarea valorilor artistice și management cultural;   - Ion Ciutac, doctor habilitat în științe medicale, conferențiar universitar, coordonator pe chirurgia urgentă la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” - pentru realizările de excepție în chirurgie; - Denis Nica, doctor habilitat în științe fizice, conferențiar universitar, cercetător - pentru aportul semnificativ în dezvoltarea teoriei fundamentale a transportului termic în nanostructuri; - Nicolae Negru, scriitor, autor de piese de teatru, analist politic, editorialist al Ziarului Național - pentru mesajul național și pentru profunzimea operei sale literare, dramaturgice și publicistice, precum și pentru cartea autobiografică „O progenitură dușmană”;  - Serghei Tarnovschii, Maestru Emerit al Sportului, participant și medaliat la Jocurile Olimpice, campion mondial și medaliat la jocurile/campionatele europene, triplu campion mondial universitar, sportiv profesionist - pentru performanțele sportive de excepție și contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova;  - Sergiu Cumătrenco, producător și distribuitor de filme - pentru merite deosebite și aportul artistic în distribuția și promovarea artei cinematografice din Republica Moldova, precum și pentru contribuția la dezvoltarea patrimoniului cultural al țării.   Laureații au fost desemnați, prin vot secret, în cadrul ședinței din 24 noiembrie a Comisiei pentru decernarea Premiului Național. Câștigătorii vor primi medalie, diploma Guvernului, precum și un premiu bănesc în valoare de 100 000 de lei. Detaliile privind data și locul desfășurării ceremoniei de decernare a premiului vor fi anunțate de Ministerul Culturii. 
22 noiembrie 2024
19:30
22 noiembrie 2024, Chișinău – Sprijinul ferm pentru parcursul european al țării noastre și implementarea reformelor cheie pentru modernizarea Republicii Moldova a fost reconfirmat, astăzi, de ministrul delegat al Franței pentru Afaceri Europene, Benjamin Haddad, la întrevederea cu prim-ministrul Dorin Recean. Oficialii au discutat despre situația regională actuală, obiectivele agendei bilaterale și oportunitățile de consolidare a dialogului moldo-francez, în domenii de interes reciproc.   Șeful Executivului a apreciat suportul constant al părții franceze, inclusiv în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. De asemenea, premierul a vorbit despre prioritățile actuale ale autorităților, care se axează pe asigurarea păcii și securității, relansarea economiei și, în mod special, reformarea justiției. „Reforma justiției stă la baza tuturor celorlalte reforme. Este esențial ca în sistem să se regăsească judecători și procurori integri și curajoși”, a punctat prim-ministrul.   Un alt obiectiv evidențiat de premier ține de atragerea investițiilor străine în economia națională. „Îndemnăm oamenii de afaceri din Franța să investească în Republica Moldova. Sectoarele care vă oferă multiple posibilități și înregistrează o creștere continuă sunt tehnologiile informaționale, electronică, farmaceutică. Această țară are talent și inovații - suntem în căutare de capital pe termen lung, pentru a le valorifica”, a menționat premierul Dorin Recean.
21 noiembrie 2024
14:00
20 noiembrie 2024, Chișinău – Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Principalele schimbări se referă la redistribuirea mai multor resurse pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și extinderea suprafețelor împădurite.   Astfel, majorări de alocații sunt prevăzute pentru programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – 100 de milioane de lei, dar și programul național de extindere și reabilitare a pădurilor – 60 de milioane de lei. De asemenea, este prevăzută alocarea suplimentară a mijloacelor pentru angajații instituțiilor de învățământ la autogestiune - 42,4 milioane de lei, dar și pentru cei din teatre, circ și organizații concertistice - 21,4 milioane de lei.   „Trebuie să ne asigurăm ca un spațiu fiscal mai mare, ca și rezultat al creșterii economice, să meargă în investiții. Pentru ca noi, în viitor, să putem genera venituri adiționale ca să mărim pensile, salariile, alocațiile sociale”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.   În total, documentul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu 1,18 miliarde de lei, până la 67,01 miliarde de lei. În același timp, cheltuielile bugetului de stat se vor diminua cu 493,4 de milioane de lei și vor însuma 82,1 miliarde de lei. Deficitul se va reduce cu 1,67 miliarde de lei și va constitui 15,1 miliarde de lei.
12:30
21 noiembrie 2024, Chișinău – Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Thomas Mayr-Harting. Discuțiile oficialilor s-au axat pe subiectele relevante pentru dosarul reglementării transnistrene și reintegrării țării.   În mod special, părțile s-au referit la situația de securitate din regiune, în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, dar și la măsurile de integrare economică și socială a cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. 
20 noiembrie 2024
19:30
20 noiembrie 2024, Chișinău - Prim-ministrul Dorin Recean a avut, astăzi, o întrevedere cu Shreya Basu, coordonatoare Programe de țară și locale ale Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă. Oficialii au discutat despre măsurile pentru asigurarea unei guvernări transparente și aspecte privind realizarea Planului de acțiuni pentru Guvernare Deschisă.   În cadrul dialogului, prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit pentru sprijinul în creșterea transparenței actului de guvernare și a menționat că sporirea volumului de date deschise, care pot fi analizate de către toate părțile interesate, rezonează inclusiv cu eforturile Guvernului de a combate fenomenul corupției.   Totodată, premierul a menționat necesitatea organizării mai eficiente a datelor deja disponibile, precum și oferirea educației și instrumentelor necesare, pentru ca acestea să fie explorate în deplină măsură.    „Să fim mai deschiși înseamnă să reducem spațiul pentru dezinformare. Trebuie să facem accesibil un volum cât mai mare de date, să multiplicăm canalele de comunicare, pentru ca oamenii să poată imediat verifica veridicitatea anumitor informații din spațiul public”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.   La rândul său, Shreya Basu a apreciat capacitatea autorităților Republicii Moldova de a păstra și promova valorile democratice într-un context regional dificil. În prezent, sunt esențiale: diminuarea fenomenului de dezinformare, promovarea datelor privind bugetele și achizițiile, creșterea abilităților digitale în administrația publică, precum și îmbunătățirea în continuare a dialogului cu cetățenii și implicarea lor în stabilirea agendei guvernamentale.   De asemenea, interlocutorii au accentuat importanța unei cooperări strânse între societatea civilă, mediul academic, sectorul privat și autoritățile publice, pentru a realiza în comun obiectivele de guvernare deschisă.   Republica Moldova este membru al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă de peste un deceniu, iar în prezent este în proces de implementare al cincilea Plan de Acțiuni pentru Guvernare Deschisă, pentru anii 2023-2025. Documentul se axează pe îmbunătățirea accesului la informațiile de interes public, creșterea transparenței procesului decizional, a bugetelor și achizițiilor publice.
11:30
20 noiembrie 2024, Chișinău – Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Principalele schimbări se referă la redistribuirea mai multor resurse pentru dezvoltarea întreprinderilor, extinderea suprafețelor împădurite, precum și pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.   Astfel, majorări de alocații sunt prevăzute pentru programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – 100 de milioane de lei, dar și programul național de extindere și reabilitare a pădurilor – 60 de milioane de lei. Pentru proiectul de susținere a programului în sectorul drumurilor au fost direcționate 622 de milioane de lei.    De asemenea, este prevăzută alocarea suplimentară a mijloacelor pentru angajații instituțiilor de învățământ la autogestiune - 42,4 milioane de lei, dar și pentru cei din teatre, circ și organizații concertistice - 21,4 milioane de lei.   „Trebuie să ne asigurăm că un spațiu fiscal mai mare, ca și rezultat al creșterii economice, să meargă în investiții. Pentru ca noi, în viitor, să putem genera venituri adiționale ca să mărim pensile, salariile, alocațiile sociale”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.   În total, documentul prevede majorarea veniturilor bugetului de stat cu 1 180,1 de milioane de lei, până la 67 010,6 de milioane de lei. În același timp, cheltuielile bugetului de stat se vor diminua cu 493,4 de milioane de lei și vor însuma 82 114,9 de milioane de lei. Deficitul se va reduce cu 1 673,5 de milioane de lei și va constitui 15 104,3 de milioane de lei.
11:30
20 noiembrie 2024, Chișinău – Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, dar și introducerea unui nou profil de studiu pentru clasele liceale sunt câteva dintre modificările care urmează a fi făcute la Codul Educației. Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, un proiect de lege în acest sens.    Potrivit proiectului, elevii nu vor putea utiliza echipamente electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția folosirii acestora în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate precară, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități.    Prin această măsură, Ministerul Educației și Cercetării își propune să crească gradul de siguranță în mediul școlar, în contextul în care utilizarea excesivă a telefoanelor mobile poate provoca distragerea atenției elevilor. De asemenea, va fi redus fenomenul de hărțuire cibernetică.     Condițiile și modul de utilizare a telefoanelor mobile, dar și a altor echipamente electronice vor fi prevăzute într-un Regulament aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării.    Totodată, se propune introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist,   pentru școlile cu o singură clasă liceală. Măsura este necesară pentru a avea o distribuție mai echilibrată a orelor între obiectele de profil, în așa fel încât, la absolvire, elevii să poată merge la facultăți cu diferite specialități.      „Acesta este un exemplu foarte bun prin care noi ne ajustam politicile la solicitările pe care le identificăm atunci când mergem să discutăm cu oamenii în teritoriu”, a subliniat premierul Dorin Recean.   Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, noile măsuri au fost propuse în urma consultărilor publice.
11:00
20 noiembrie 2024, Chișinău – Cetățenii Republicii Moldova, care muncesc în Italia, vor putea solicita pensia pentru limita de vârstă, pensia de dizabilitate și alte garanții sociale. Executivul a aprobat ratificarea Acordului dintre Republica Moldova și Italia în domeniul securității sociale, semnat la Roma, pe data de 31 octombrie curent.   Documentul oferă cetățenilor țării noastre două beneficii de bază - combinarea perioadelor de contribuție pentru stabilirea eligibilității la pensie și un proces simplificat de solicitare a prestațiilor.   Astfel, cetățenilor moldoveni care au lucrat în ambele țări li se vor cumula perioadele de muncă pentru a se califica la pensie. Prin urmare, moldovenii cu cel puțin 15 ani de contribuții totale în ambele țări vor fi eligibili pentru pensie pe teritoriul Republici Moldova.   În același timp, procesul de solicitare a prestațiilor devine mai accesibil și mai puțin costisitor pentru cetățenii moldoveni cu dreptul la pensii italiene, care au reședința în Republica Moldova. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în Italia pentru a depune cererea. Cererile pentru pensii și alte prestații sociale vor putea fi depuse atât în Italia, cât și în Republica Moldova.    În baza Acordului, cetățenii vor avea dreptul la următoarele tipuri de prestații sociale: pensia pentru limită de vârstă, pensia de dizabilitate, pensia și indemnizația pentru accidente de muncă sau boli profesionale, pensia de urmaș.    Republica Moldova a încheiat 18 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale. În prezent, acorduri similare sunt negociate cu Franța, Canada, Slovacia, Slovenia, Cipru, Albania și Ucraina.
11:00
20 noiembrie 2024, Chișinău – Guvernul extinde garanțiile sociale oferite judecătorilor și procurorilor. Aceștia vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul.    Potrivit proiectului de lege, aprobat de Cabinetul de miniștri, compensația se va acorda în cazul în care distanța dintre localitatea unde persoana își desfășoară activitatea și localitatea în care își are domiciliul este mai mare de 20 km. În același timp, în cazul închirierii spațiului locativ, va fi compensată suma indicată în contractul de locațiune, iar cuantumul lunar al compensației nu va depăși 4500 de lei.    În cazul în care persoana este eligibilă pentru ambele tipuri de compensație, aceasta va putea beneficia doar de una dintre ele. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.   „Avem judecători și procurori onești și îi îndemnăm să fie curajoși ca să putem face ordine și să asigurăm respectarea legii. În același timp, cei care încalcă legea trebuie să fie pedepsiți corespunzător și cât mai rapid”, a spus premierul Dorin Recean.    Măsura vine să stimuleze candidații la funcțiile de procurori și judecători să accepte numirea în funcție în afara Chișinăului. Astfel, vor spori capacitățile instituționale ale instanțelor judecătorești și ale procuraturilor, dar și vor fi create premise pentru îmbunătățirea calității actului de justiție.   În prezent, în categoria potențialilor beneficiari ai compensației pentru transport sau închirierea spațiului locativ se încadrează 189 de persoane. 
19 noiembrie 2024
13:00
19 noiembrie 2024, Chișinău – Miniștrii desemnați pentru a prelua conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și a Ministerului Afacerilor Interne au depus, astăzi, jurământul de învestire. La ceremonia oficială au participat președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.   Conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi preluată de vicepremierul Vladimir Bolea, activitatea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi gestionată de antreprenoarea Ludmila Catlabuga, iar responsabilitatea pentru domeniul afacerilor interne va reveni Daniellei Misail-Nichitin, care a deținut, până în prezent, funcția de secretară de stat.    În discursul său, prim-ministrul Dorin Recean a urat bun venit în echipă noilor membri ai Cabinetului de miniștri și a accentuat aspectele pe care urmează să-și concentreze activitatea miniștrii numiți în funcție.    Este vorba despre dezvoltarea agriculturii cu valoare adăugată înaltă, revitalizarea sectorului construcțiilor, restructurarea întreprinderii Calea Ferată din Moldova, precum și sporirea performanței subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. „Vă mulțumesc pentru dedicație și bine ați venit cu un angajament ferm să transformăm țara”, a spus premierul.   Președinta Maia Sandu a subliniat prioritățile setate în domeniile preluate de noii miniștri, menționând că în domeniul afacerilor interne este importantă accelerarea procesului de negocieri cu Uniunea Europeană și creșterea capacităților instituțiilor din subordine, astfel încât cetățenii din întreaga țară să se simtă în siguranță. Pentru agricultură și industrie alimentară, a fost menționată importanța adaptării sectorului la schimbările climatice, dezvoltarea întreprinderilor și creșterea competitivității acestora.   În același timp, președinta s-a referit la transformările ce urmează să fie făcute la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și continuarea proiectelor cu impact concret asupra oamenilor: „Programele de care este responsabil ministerul contribuie în mod cel mai direct la creșterea nivelului de viață al cetățeanului, de aceea și viteza cu care ne mișcăm și calitatea acțiunilor sunt foarte importante”.   După ceremonia de învestire, noii miniștri au fost prezentați echipelor ministerelor.
12:30
19 noiembrie 2024, Chișinău – Miniștrii desemnați pentru a prelua conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și a Ministerului Afacerilor Interne au depus, astăzi, jurământul de învestire. La ceremonia oficială au participat președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean.   Conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale va fi preluată de vicepremierul Vladimir Bolea, activitatea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi gestionată de antreprenoarea Ludmila Catlabuga, iar responsabilitatea pentru domeniul afacerilor interne va reveni Danielei Misail-Nichitin, care a deținut, până în prezent, funcția de secretară de stat.    În discursul său, prim-ministrul Dorin Recean a urat bun venit în echipă noilor membri ai Cabinetului de miniștri și a accentuat aspectele pe care urmează să-și concentreze activitatea miniștrii numiți în funcție.    Este vorba despre dezvoltarea agriculturii cu valoare adăugată înaltă, revitalizarea sectorului construcțiilor, restructurarea întreprinderii Calea Ferată din Moldova, precum și sporirea performanței subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. „Vă mulțumesc pentru dedicație și bine ați venit cu un angajament ferm să transformăm țara”, a spus premierul.   Președinta Maia Sandu a subliniat prioritățile setate în domeniile preluate de noii miniștri, menționând că în domeniul afacerilor interne este importantă accelerarea procesului de negocieri cu Uniunea Europeană și creșterea capacităților instituțiilor din subordine, astfel încât cetățenii din întreaga țară să se simtă în siguranță. Pentru agricultură și industrie alimentară, a fost menționată importanța adaptării sectorului la schimbările climatice, dezvoltarea întreprinderilor și creșterea competitivității acestora.   În același timp, președinta s-a referit la transformările ce urmează să fie făcute la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și continuarea proiectelor cu impact concret asupra oamenilor: „Programele de care este responsabil ministerul contribuie în mod cel mai direct la creșterea nivelului de viață al cetățeanului, de aceea și viteza cu care ne mișcăm și calitatea acțiunilor sunt foarte importante”.   După ceremonia de învestire, noii miniștri au fost prezentați echipelor ministerelor.
18 noiembrie 2024
21:30
18 noiembrie 2024, Chișinau – Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat, astăzi, remanierile guvernamentale, menționând că Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vor avea conducători noi. Deciziile au fost luate în urma discuțiilor cu deputații majorității parlamentare, partidele extraparlamentare, asociațiile de profil, analiști și experți.    „Știu că așteptările oamenilor față de Guvern sunt mari. În ultimele săptămâni am analizat, la toate nivelurile, schimbările pe care oamenii le cer. Nu este vorba doar despre schimbarea unor nume, ci despre acțiuni concrete pentru viitorul nostru ca societate și democrație”, a spus premierul Dorin Recean.    Potrivit premierului, domeniul justiției va fi gestionat de actuala ministră Veronica Mihailov-Moraru, iar procesul de vetting va continua pentru a crea un sistem de justiție veritabil, care să aplice legea corect și să lupte împotriva corupției.   „Este important să ne asigurăm că dosarele de corupție sunt examinate cu prioritate, iar acțiunile sunt ferme și bine direcționate. Justiția nu e doar despre legi, ci și despre oameni și caractere. Guvernul va veni cu o listă de garanții de securitate și financiare pentru procurorii și judecători care își vor asuma dosare complexe, pentru a-i proteja și sprijini în lupta cu infractorii”, a menționat premierul Dorin Recean.    Conducerea Ministerului Afacerilor Interne va fi preluată de Daniela Misail-Nichitin care va asigura o mai bună sinergie între subdiviziuni și o coordonare eficientă a eforturilor din partea echipelor de management: „La fel de important este procesul de negocieri cu Uniunea Europeană și unde este nevoie să valorificăm mai mult pentru sistemul afacerilor interne”.   Responsabilitatea pentru portofoliul infrastructurii și dezvoltării regionale îi va reveni vicepremierului Vladimir Bolea, care urmează să continue proiectele aflate în derulare. Printre prioritățile în acest domeniu, premierul a menționat revitalizarea sectorului construcțiilor, restructurarea financiară și operațională a Căii Ferate din Moldova, precum și îmbunătățirea procesului de selectare și atribuire a proiectelor de dezvoltare locală.    Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi preluată de Ludmila Catlabuga, instituția urmând să îmbunătățească comunicarea cu asociațiile de profil și să promoveze industrializarea sectorului agricol. În acest sens, premierul a menționat importanța dezvoltării unei agriculturi moderne și competitive, dar și a consolidării capacităților ministerului.   „Procesul de consultări nu se oprește aici. Discuțiile și schimbările vor continua pentru binele țării noastre și al oamenilor. Este necesar să accelerăm lucrurile în anumite domenii, iar în altele să le facem diferit”, a subliniat șeful Executivului. 
16 noiembrie 2024
15:00
16 noiembrie 2024, Mălăiești – Peste 600 de angajați ai Guvernului au plantat la Mălăiești, raionul Orhei, peste 200 de mii de puieți de stejar roșu, paltin, frasin și salcâm, pe o suprafață de peste 40 de hectare. Acțiunea face parte din campania națională „Generația pădurii”, lansată în anul 2023, care urmărește reabilitarea fondului forestier degradat și crearea de noi păduri.   În întreaga țară sunt disponibile peste 440 de locații pentru plantare în cadrul a 160 de localități, astfel încât cetățenii din diferite regiuni să poată contribui la împădurire țării noastre. Toți cei care doresc să participe la plantări o pot face și în zilele următoare, alegând terenurile din apropierea regiunii în care locuiesc.   Mai multe informații și detalii despre modalitatea de înscriere pentru participare pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției „Moldsilva” - moldsilva.gov.md, accesând butonul „Participă la plantări toamna 2024”.    În total, în această toamnă, vor fi sădiți peste 26 de milioane de puieți de stejar, frasin, salcâm și arțar, crescuți în pepinierele Agenției „Moldsilva”. Astfel, în anul curent vor fi împădurite peste 7300 de hectare, dintre care 3300 au fost plantate în această primăvară.    Acțiunea de participare în premieră a tuturor ministerelor într-o locație comună a fost organizată la inițiativa Ministerului Mediului, cu participarea instituțiilor publice subordonate Guvernului. 
14 noiembrie 2024
11:30
14 noiembrie 2024, Chișinău - Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit, astăzi, într-o şedinţă, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, pentru a selecta câştigătorii ediției 2024. În acest an, au fost depuse 24 de dosare care vizează realizările din 2023 ale participanților în domeniile: artă, știință, literatură, cinematografie, cultură, medicină și sport.   Șeful Executivului a subliniat aportul candidaților la dezvoltarea domeniilor în care aceștia activează, accentuând că oamenii care aduc o plusvaloare societății noastre trebuie să fie susținuți. „Este necesar să vorbim mai mult despre aceste realizări și să comunicăm cetățenilor despre valoarea noastră ca societate. Avem talente, inovații și oameni extraordinari care înregistrează performanțe importante pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.   Membrii comisiei au examinat dosarele participanților și au desemnat câștigătorii concursului prin vot secret. Lista laureaților va fi făcută publică după aprobarea acesteia în cadrul ședinței de Guvern. Ulterior, vor fi anunțate detaliile privind data și locul desfășurării ceremoniei de decernare a premiului.   Anual, Guvernul decernează până la zece premii care includ diploma, medalia și recompensa bănească în valoare de 100 de mii de lei.
13 noiembrie 2024
11:30
13 noiembrie 2024, Chișinău –  Persoanele fizice și agenții economici care afectează mediul prin activitățile desfășurate vor fi obligați să repare daunele și să se implice direct în procesul de restabilire ecologică. Un proiect de lege care vine cu prevederi mai clare pentru acest domeniu a fost aprobat, astăzi, de Cabinetul de miniștri.   Obiectivul proiectului este de a preveni și a reface daunele aduse aerului, apei sau solului în baza principiului „poluatorul plătește”. Astfel, vor fi reduse efectele negative asupra mediului și va fi atenuat procesul schimbărilor climatice. De asemenea, măsura va contribui la minimizarea impactului negativ asupra sănătății oamenilor și la creșterea gradului de conștientizare a gravității prejudiciilor aduse mediului înconjurător.   Ulterior, vor fi elaborate Metodologia pentru calcularea daunelor aduse mediului și Regulamentul privind stabilirea și aplicarea formelor de garanție financiară.   Potrivit Ministerului Mediului, în ultimii ani, poluarea mediului a atins proporții îngrijorătoare în Republica Moldova. Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că poluarea aerului este cauza a peste 11% din decese.
11:00
13 noiembrie 2024, Chișinău – Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate sau reținerii ilicite. Proiectul vine să consolideze protecția copiilor aflați în situații vulnerabile legate de dispute familiale și să asigure aplicarea normelor internaționale în acest sens.    Documentul stabilește o procedură clară de gestionare a cazurilor de deplasare în străinătate sau reținere ilegală a copilului. De asemenea, este prevăzută asigurarea asistenței juridice gratuite pentru persoanele afectate de deplasarea ilicită a unui copil și sporirea sprijinului legal pentru familiile în dificultate.    Instanțele vor putea lua măsuri suplimentare pentru protecția copilului, cum ar fi ridicarea pașaportului sau interzicerea temporară a ieșirii din țară, atunci când există riscuri de reținere ilicită.    În același timp, noua legislație va permite autorităților naționale să colaboreze mai eficient cu instituțiile internaționale, pentru a facilita localizarea, protejarea și, după caz, înapoierea în siguranță  a copiilor  în țară. Schimbul eficient de informații va face posibilă și verificarea condițiilor de vizitare a copilului atunci când aceasta are loc în afara țării.    Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la o Convenție internațională, în baza căreia deciziile instanțelor din Republica Moldova vor fi executabile în alte țări, fiind posibilă coordonarea mai eficientă și reducerea timpului de intervenție și reacție atunci când interesele copilului sunt prejudiciate.   Potrivit proiectului, deplasarea ilicită a copilului presupune scoaterea copilului cu vârsta de până la 16 ani din țara unde își are reședința obișnuită, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, fără acordul scris, legalizat notarial, al celuilalt reprezentant legal.  
11:00
13 noiembrie 2024, Chișinău - În Republica Moldova va putea fi cultivată cânepa industrială, o cultură cu numeroase beneficii pentru agricultură, economie și mediu. Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităţilor de cultivare a plantelor care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope.   Astfel, agricultorii care vor dori să cultive cânepa în scopul producerii de semințe, fibre sau ulei vor depune o cerere la Comitetul permanent de control asupra drogurilor. Fermierii vor anexa documente confirmative, între care - acte ce dovedesc deținerea legală a suprafeței de teren agricol și contractele de valorificare a producției. În același timp, agricultorii vor fi obligați să țină Registrul de evidență și trasabilitate a producției recoltate și comercializate.    Totodată, va fi admisă cultivarea doar a soiurilor înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al Republicii Moldova, Catalogul comun al soiurilor de plante agricole al Uniunii Europene sau cataloagele naționale ale țărilor membre.   „Rog toată comunitatea de afaceri, Camera de Comerț și Industrie, să promovăm utilizarea acestei oportunități, pentru că aceste materiale sunt utilizate în foarte multe industrii, inclusiv cea automobilistică. Este o oportunitate foarte bună pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, pentru fermieri, dar și pentru cei care produc componente din cânepă industrială”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.   Cânepa industrială este o cultură profitabilă și ușor de întreținut. Cu un ciclu de creștere de doar 90 de zile, permite două-trei recolte pe an. Totodată, cânepa captează cantități mari de dioxid de carbon, contribuind la combaterea schimbărilor climatice.
8 noiembrie 2024
14:00
8 noiembrie 2024, Chișinău – Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu ambasadorii Comitetului pentru Politică şi Securitate al Consiliului Uniunii Europene (COPS). Oficialii au discutat despre parcursul european al Republicii Moldova, situația regională actuală, precum și obiectivele setate de Executiv în vederea reformării domeniilor-cheie pentru dezvoltarea țării.   Premierul Dorin Recean a apreciat sprijinul ferm al statelor membre UE pentru agenda europeană implementată de autoritățile de la Chișinău, accentuând că eforturile se vor concentra, în continuare, pe asigurarea păcii și securității, reformarea justiției și lupta împotriva corupției, creșterea economică și atragerea investițiilor străine.   În același timp, prim-ministrul a vorbit despre experiența și concluziile autorităților în urma desfășurării scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional, accentuând încercările de a influența rezultatele acestora prin dezinformare, război hibrid și scheme de cumpărare a voturilor.   „Cetățenii Republicii Moldova au făcut o alegere istorică, în ciuda interferențelor masive și acțiunilor de la Kremlin de a submina votul democratic. Vom continua să construim o țară europeană, cu instituții reziliente și să asigurăm supremația legii, pacea și prosperitatea”, a spus premierul Dorin Recean.   La rândul lor, ambasadorii au reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a oferi țării noastre suportul necesar, inclusiv pentru accelerarea reformelor așteptate de cetățeni: „Facem parte din aceeași familie europeană și, împreună, vom continua să ajutăm Republica Moldova să sporească stabilitatea și prosperitatea țării pe calea sa europeană”.
7 noiembrie 2024
18:30
7 noiembrie 2024, Orhei - O Moldovă europeană, puternică și dezvoltată, în care fiecare cetățean este respectat, iar legea stă în capul mesei este obiectivul strategic al Executivului. Mesajul a fost transmis de către prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei  discuții cu mai mulți locuitori ai raionului Orhei.    Șeful Executivului a vorbit cu cetățenii despre problemele cu care aceștia se confruntă, așteptările pe care le au de la guvernare și agenda europeană a țării noastre.    La rândul său, premierul Dorin Recean a accentuat necesitatea consolidării societății în procesul de integrare europeană. „Modernizăm infrastructura, creștem investițiile în educație și sănătate și construim drumuri europene. Știm că este nevoie de mai mult efort. Acum este timpul să fim uniți - doar împreună putem construi o Moldovă europeană, puternică și dezvoltată, în care fiecare cetățean să simtă schimbarea”, a spus șeful Cabinetului de miniștri.   Totodată, premierul a discutat cu primara satului Peresecina, Valentina Buzu, despre activitatea administrației publice locale, implicarea locuitorilor în proiectele de dezvoltare, dar și despre problemele ce necesită a fi rezolvate, cum ar fi alimentarea cu apă și canalizarea.    „Prin eforturi comune la nivel local și central, vom reuși să construim un viitor mai bun pentru comunitățile noastre și să dezvoltăm țara”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.   
6 noiembrie 2024
12:30
6 noiembrie 2024, Chișinău - 15 elevi și studenți vor primi burse de merit pentru rezultate excepționale în anul de studii 2024 -2025. Lista beneficiarilor a fost aprobată, astăzi, de Executiv.   Potrivit proiectului, 10 studenți vor primi câte 3690 de lei lunar, pe durata unui an academic. În același timp, bursa elevilor din colegii va constitui 2860 de lei. Astfel, Guvernul fortifică sistemul de învățământ superior prin susținerea performanței și a meritocrației.   La selectarea beneficiarilor s-a ținut cont de aspecte precum media notelor, activitățile educaționale, culturale, sportive și științifice desfășurate de către tineri, dar și scrisorile de recomandare.   Amintim că, pentru anul curent de învățământ, bursele prezidențiale au fost majorate de la 1845 de lei la 3690 de lei pentru studenți și, respectiv, 2860 de lei pentru elevii din învățământul profesional tehnic. În acest an, pentru bursa Președintelui au fost depuse 72 de dosare. 
12:30
6 noiembrie 2024, Chișinău – Serviciile publice în domeniul justiției vor fi îmbunătățite, iar activitatea instanțelor va fi eficientizată prin dezvoltarea tehnologiilor digitale și a sistemelor informatice. În acest sens, Guvernul a aprobat crearea Agenției pentru Digitalizare în Justiție și Administrare Judecătorească, ca urmare a comasării prin fuzionare a Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești și Agenției Resurse Informaționale Juridice.   Înființarea agenției este esențială pentru digitalizarea proceselor judiciare și avansarea în dezvoltarea conceptului de e-justiție, centrat pe nevoile cetățenilor. În același timp, activitatea agenției se va axa pe îmbunătățirea performanței instanțelor judecătorești și reducerea duratei proceselor.   Astfel, prin implementarea soluțiilor digitale, agenția va facilita accesul la justiție, va reduce birocrația, va crea un mediu mai transparent și eficient și va facilita accesul cetățenilor la informațiile juridice și procedurale.
11:00
6 noiembrie 2024, Chișinău - Traficul la frontiera de stat Giurgiulești - Galați va fi simplificat și fluidizat. Cabinetul de miniștri a aprobat hotărârea pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Giurgiulești - Galați, pe sensul de intrare în România.   Încheierea Acordului va facilita coordonarea controlului traficului de frontieră în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești - Galați. Prin urmare, vor fi simplificate procedurile de control și va fi redus timpul de așteptare. Acest lucru va îmbunătăți fluxul transfrontalier de persoane și mărfuri, va spori securitatea la frontieră și va consolida cooperarea moldo-română.   Totodată, reducerea timpului de așteptare și coordonare a procedurilor de control va facilita efectuarea schimbului comercial între Republica Moldova și România, ceea ce va contribui la creșterea volumului de exporturi și importuri, stimulând astfel economia națională.   Menționăm că, în prezent, este în vigoare un Acord similar în ceea ce privește controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni - Albița. 
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.