Ministrul de Externe ucrainean: Nu vom permite Rusiei să folosească limbajul ultimatumurilor

Moldova1, 16 iunie 2024 14:20

Ucraina înțelege că într-o zi va fi necesar să se poarte discuții cu Rusia privind încheierea războiului, dar nu va permite Rusiei să folosească limbajul ultimatumurilor. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în cadrul unui briefing la Summitul Global pentru Pace.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 2 ore
00:40
Meciuri fără goluri în grupa C! Partidele Anglia-Slovenia și Danemarca-Serbia s-au terminat cu scorul de 0-0. În urma acestor rezultate, Anglia și Danemarca s-au calificat în optimile de finală, iar Slovenia la fel a ajuns în următoarea fază a competiției de pe locul 3.
Acum 4 ore
00:20
Meciuri fără goluri în grupa C! Partidele Anglia-Slovenia și Danemarca-Serbia s-au terminat cu scorul de 0-0. În urma acestor rezultate, Anglia și Danemarca s-au calificat în optimile de finală, iar slovenii mai așteaptă ultimele meciuri din faza grupelor.
Acum 6 ore
22:20
Austria și-a adjudecat surprinzător primul loc în grupa D. Acest lucru s-a întâmplat grație victoriei din ultima etapă în fața reprezentativei Țărilor de Jos și remizei în partida Franța - Polonia. Austriecii au învins la Berlin olandezii cu scorul de 3-2.
22:10
Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell a felicitat Republica Moldova și Ucraina, cu ocazia lansării oficial a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE). Oficialul a declarat că acest eveniment reprezintă o realizare istorică, și „o alegere strategică pentru pace”.
21:40
Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell a felicitat Republica Moldova și Ucraina, cu lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE). Oficialul a declarat că acest eveniment reprezintă o realizare istorică, și „o alegere strategică pentru pace”.
21:20
Continuă audierea martorilor în dosarul în care deputata Marina Tauber este acuzată de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale, a partidului politic declarat neconstituțional, dar și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. De această dată, în fața instanței s-a prezentat fosta parlamentară Arina Spătaru. Fosta deputată este martor din partea acuzării.
21:10
Austria și-a adjudecat surprinzător primul loc în grupa D. Acest lucru s-a întâmplat grație victoriei din ultima etapă în fața reprezentativei Țărilor de Jos și remizei în partida Franța - Polonia. Austriecii au învins la Berlin olandezii cu scorul de 3-2.
Acum 8 ore
20:20
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmă să examineze în ședința de marți, 25 iunie, rezultatele evaluării integrității etice și financiare a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și a unui magistrat la CSJ care nu au promovat vettingul. Este vorba de Anatolie Țurcan, Adrian Ciobanu, Ion Tețcu și Alexandru Rotari. În toate cele patru cazuri, examinarea rapoartelor a fost amânată.
20:20
Președinta Maia Sandu salută începutul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Într-o reacție pe rețelele de socializare, șefa statului a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor continua să muncească cu hotărâre pentru ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii Europene până în 2030.
19:30
Parcursul european comun pe care îl urmează Republica Moldova și Ucraina, realizările înregistrate de ambele țări, precum și continuarea dialogului și a sprijinului reciproc pentru accederea în marea familie europeană au fost discutate de premierul Dorin Recean în cadrul unei întrevederi cu, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei, Olga Stefanishyna la Luxemburg.
19:00
Prima conferința interguvernamentală, care va da startul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, va începe în scurt timp. Într-un scurt mesaj adresat cetățenilor Republicii Moldova înaintea evenimentului istoric de la Luxembourg, premierul Dorin Recean a declarat că conferința va determina felul în care Chișinăul, împreună cu UE, va construi o viață pașnică și prosperă în țara noastră.
18:40
Prima conferința interguvernamentală, care va da startul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a început. Premierul Dorin Recean, care conduce delegația Republicii Moldova la Luxembourg, a declarat că conferința va determina felul în care Chișinăul, împreună cu UE, va construi o viață pașnică și prosperă în țara noastră.
Acum 12 ore
18:10
Startul negocierilor de aderare reprezintă o speranță la o viață mai bună pentru locuitorii satului Bulboaca, care anul trecut, a fost pentru o zi, capitala Europei. Summit-ul Comunității Politice Europene, considerat cel mai mare eveniment politic la nivel european, a dat un suflu nou satului, iar la un an distanță, localnicii sunt și mai încrezători că parcursul european al țării le va aduce doar beneficii.
18:00
Parcursul european comun pe care îl urmează Republica Moldova și Ucraina, realizările înregistrate de ambele țări, precum și continuarea dialogului și a sprijinului reciproc pentru accederea în marea familie europeană au fost discutate de premierul Dorin Recean în cadrul unei întrevederi cu, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană și Euro-Atlantică a Ucrainei, Olga Stefanișîna la Luxemburg.
17:50
Negocierile de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană au început cu o conferință interguvernamentală la Luxemburg, unde au sosit delegații oficiale de la Kiev și Bruxelles, a relatat DW.
17:30
Șefii de stat și de guvern NATO vor confirma sprijinul pentru Republica Moldova la summitul găzduit luna viitore de Statele Unite. „Aliații înțeleg presiunea pe care o simte Republica Moldova din partea Rusiei, mă aștept să spună clar că vom continua să vă susținem.” - a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 Krisztian Meszaros, director pentru parteneriate la Cartierul General al NATO. Rusia operează acțiuni hibride nu doar împotriva Republicii Moldova, dar și a aliaților. Metoda rusească constă în dezinformare, sabotaj, atacuri cibernetice - iată de ce NATO va continua să sprijine Chișinăul, a explicat Krisztian Meszaros. Summitul NATO va avea loc pe 9-11 iulie la Washington și o temă importantă este coordonarea livrărilor de armament pentru Ucraina de structurile organizației nord-atlantice.
17:30
Promo-LEX și-a exprimat, pe 25 iunie, „profunda îngrijorare” față de reținerea jurnalistului rus Timofei Iliușin, în regiunea transnistreană. Organizația a cerut public intervenția „de urgență” a Guvernului de la Chișinău și eliberarea imediată a jurnalistului publicației SOTAvision, dacă acesta se mai află în detenție. Totodată, Promo-LEX a cerut inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a lui Iliușin și asigurarea protecției drepturilor omului și a libertății presei în regiunea transnistreană.
17:10
Ministerul rus de Externe a anunțat că va restricționa difuzarea și accesul la site-urile web a 81 de instituții media din Uniunea Europeană în Federația Rusă, ca răspuns la cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni adoptat pe 24 iunie de UE. Printre instituțiile media vizate de sancțiunile impuse de Kremlin se numără și trei televiziuni din România.
16:40
Portul și tradițiile noastre populare trebuie promovate în Europa, afirmă organizatorii unei expoziții de costume naționale inaugurate amarți în incinta Parlamentului de la Chișinău. Evenimentul „IE pentru (IE) Integrare Europeană” a fost organizat de către Platforma doamnelor deputate, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală. Vizitatorii pot admira și mâine cele douăzeci de costume naționale și alte elemente ale portului popular, expuse la Parlament cu prilejul Zilei Universale a Iei.
16:30
Republica Moldova este determinată să urmeze calea europeană, dar este și un angajament al Uniunii Europene de a merge pe drumul acesta al negocierilor și vă asigur că procesul poate fi ireversibil. Asigurările au fost făcute pentru Moldova 1 de către fostul ministru român al Integrării Europene, Vasile Pușcaș. Fostul negociator-șef al României a anticipat că, în trei-patru ani, țara noastră ar trebui să finalizeze negocierile și să pregătească un proiect de Tratat de aderare pentru a fi parafat și ratificat de Parlamentele celor 27 de state membre ale UE.
16:00
Încă un proiectil de artilerie a fost descoperit pe teritoriul Republicii Moldova, în dimineața zilei de 24 iunie. Oamenii au alertat serviciile specializate, după ce au observat un obiect suspect, asemănător cu un obuz, în apropierea unei căi ferate, informează Poliția de Frontieră.
16:00
Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) au emis mandate de arestare pentru fostul ministru rus al Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General Valeri Gherasimov. Cei doi sunt acuzați pentru presupuse crime comise în timpul războiului din Ucraina, transmite Associated Press. Este vorba de atacuri asupra infrastructurii energetice și de vătămarea civililor ucraineni.
15:20
Republica Moldova și Ucraina demarează o adevărată transformare în membre cu dreptul depline ale Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului European, Charles Michel, înainte de deschiderea negocierilor de aderare. Oficialul a precizat că „astăzi suntem martorii unui moment istoric”.
14:10
Moment istoric și pentru Ucraina, care alături de Republica Moldova lansează oficial negocierile de aderare. Deși deschiderea negocierilor este doar o etapă a unui proces de aderare lung și anevoios, liderul de la Kiev, califică evenimentul drept o realizare semnificativă în drumul spre Uniunea Europeană.
14:00
Încă un proiectil de artilerie a fost descoperit pe teritoriul Republicii Moldova, în dimineața zilei de 24 iunie. Oamenii au alertat serviciile specializate, după ce au observat un obiect suspect, asemănător cu un obuz, în apropierea unei căi feroviare, informează Poliția de Frontieră.
13:50
Pentru a marca lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, guvernul Danemarcei alocă peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini parcursul european acestor țări. Anunțul a fost făcut de Ministerul danez al Afacerilor Externe.
13:30
Accident, în această noapte, la Durlești. Un copil de trei ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost lovit de un taximetrist. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că impactul s-ar fi produs după ce copilul ar fi ieșit „spontan din curtea casei”. Oamenii legii fac apel la părinți să acorde atenție sporită copiilor.
13:30
Deocamdată, nu se știe cum va arăta bugetul Uniunii Europene, în perspectiva aderării Ucrainei și Republicii Moldova în 2030, și din acest motiv condițiile vor fi diferite în momentul în care se va discuta noul ciclu bugetar post 2027. Opinia aparține expertei în energie, Otilia Nuțu, de la Expert Forum București. Pentru emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1, ea a explicat că reformele sunt cea mai puternică pârghie a Comisiei Europene și trebuie să aibă loc până la aderare, iar România în negocieri a avut cea mai fastă perioadă din istorie în care creșterea economică s-a bazat pe reformele instituționale și administrative.
Acum 24 ore
13:20
Uniunea Europeană se pregătește de extindere, iar asta înseamnă că trebuie să treacă printr-un proces de reformare. Odată cu lansarea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, Ucraina și Muntenegru, guvernele naționale iau în calcul modificări privind modul de a decide în cadrul uniunii. Urmează ca șefii de stat și de guvern să ajungă la o înțelegere. Reuniunea de azi a miniștrilor de externe și afaceri europene este totuși una istorică pentru că marchează începutul procesului de extindere, susține reprezentanta președinției belgiene.
13:10
Viitorul Republicii Moldova este „în cadrul familiei europene”. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută înaintea conferinței interguvernamentale care va da startul oficial al negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.
12:50
Cadrul de negocieri cu Uniunea Europeană (UE) stabilește obiectivele și condițiile, iar primul capitol deschis este justiția și, în același timp, este ultimul care va fi închis, iar aceasta este o practică în realitățile extinderii. Expertul în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru, susține că Republica Moldova va fi monitorizată pe domeniul justiției, iar acest fapt nu înseamnă că se vor bloca negocierile pe celelalte capitole, care vor fi paralele atât timp cât Republica Moldova va face progrese și va implementa reforme în baza mecanismelor UE.
12:30
Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, estimează că Republica Moldova va deschide primele capitole de negocieri cu Uniunea Europeană la sfârșitul anului curent. Primul capitol pe care țara noastră va negocia este domeniul justiției, a declarat expertul în cadrul emisiunii „Bună dimineața”, de la postul public de televiziune, Moldova1.
12:30
Cu o victorie la limită în fața Serbiei și cu o remiză cu Danemarca, reprezentativa Angliei încă nu și-a arătat potențialul la EURO 2024. Trupa lui Gareth Southgate se pregăște de ultimul meci din grupă, cel cu Slovenia, și are nevoie de o prestație convingătoare pentru a se califica de pe primul loc în optimile de finală.
12:20
Astăzi este o zi istorică pentru Republica Moldova. În această seară urmează să fie dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova care se desfășoară la Luxemburg.
12:20
Deschidere negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă un moment semnificativ și de transformare a celor două state. Declarația a fost făcută de șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, înaintea conferințelor interguvernamentale în urma cărora Consiliul Uniunii Europene va lansa negocierile.
11:00
Un bărbat în vârstă de 38 de ani a fost salvat de angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), după ce a căzut într-o fântână publică. Incidentul a avut loc pe 24 iunie, în orașul Soroca, informează IGSU.
10:50
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat miercuri pentru încălcarea legislației americane privind spionajul, în cadrul unei înțelegeri care va pune capăt încarcerării sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia, punând capăt unei odisee juridice de 14 ani, scrie Reuters.
10:30
Olanda și Austria se întâlnesc în etapa a treia a fazei grupelor de la EURO 2024. Cele două echipe sunt ca și calificate în optimile de finală, iar în clasamentul grupei D sunt despărțite de un singur punct. Partida se va disputa pe stadionul Olympiastadion din Berlin și va putea fi urmărită în transmisiune directă la Moldova 1, începând cu ora 19.
10:30
Licența pentru importul de cereale și oleaginoase nu mai este obligatorie. Se întâmplă după ce autoritățile au decis să sisteze activitatea Comisiei de licențiere a importului, care a funcționat începând cu octombrie 2023. . Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a precizat, într-un răspuns pentru Teleradio-Moldova, că în depozitele agenților economici din țara noastră se aflau, pe 1 aprilie, aproximativ 70 mii tone de grâu și 80 mii tone de porumb.
10:20
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat miercuri pentru încălcarea legislației americane privind spionajul, în cadrul unei înțelegeri care va pune capăt încarcerării sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia, punând capăt unei odisee juridice de 14 ani, scrie Reuters.
10:10
Perioada de screening pe Articolele 23 și 24 pe domeniul justiției a arătat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru armonizarea legislației la standardele Uniunii Europene, susține avocata Angela Popil. În cadrul emisiunii ÎN CONTEXT, experta în justiție a comunicat că există toate pârghiile necesare legale care permit instituțiilor de resort să investigheze cauzele de corupție, iar magistrații au toate instrumentele ca să dea soluții pe dosarele de rezonanță, astfel nu există motive să nu se avanseze în negocierile cu UE.
10:10
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să pledeze vinovat miercuri pentru încălcarea legislației americane privind spionajul, în cadrul unei înțelegeri care va pune capăt încarcerării sale în Marea Britanie și îi va permite să se întoarcă acasă, în Australia, punând capăt unei odisee juridice de 14 ani, scrie Reuters.
10:00
Premierul ungar Viktor Orban a criticat începerea negocierilor cu Ucraina. Într-un interviu acordat publicațiilor Funke Media Group, oficialul de la Budapesta a declarat că Ungaria nu este de acord cu acest proces, dar nu îl blochează, ci susține începerea negocierilor.
09:30
25 iunie este o zi istorică pentru Republica Moldova. Astăzi urmează să fie dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a explicat printr-un video informativ ce presupune această conferință și cât de importantă este pentru parcursul european al țării noastre.
09:10
Accident, în această noapte, la Durlești. Un copil de trei ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost lovit de un taximetrist. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că impactul s-ar fi produs după ce copilul ar fi ieșit „spontan din curtea casei”. Oamenii legii fac apel la părinți să acorde atenție sporită copiilor.
08:50
Cadrul de negocieri cu Uniunea Europeană (UE) stabilește obiectivele și condițiile, iar primul capitol deschis este justiția și, în același timp, este ultimul care va fi închis, iar aceasta este o practică în realitățile extinderii. Expertul în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru, susține că Republica Moldova va fi monitorizată pe domeniul justiției, iar acest fapt nu înseamnă că se vor bloca negocierile pe celelalte capitole, care vor fi paralele atât timp cât Republica Moldova va face progrese și va implementa reforme în baza mecanismelor UE.
08:30
Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost stabilite aproximativ 30 de ani în urmă. Primul Acord dintre blocul comunitar și țara noastră a fost semnat în anul 1994. La trei decenii distanță Republica Moldova așteaptă decizia istorică a Consiliului Uniunii Europene care ar putea lansa negocierile de aderare.
Ieri
00:40
Înotătorii moldoveni Pavel Alovațchi și Tatiana Salcuțan s-au calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Ambii și-au asigurat calificarea în urma evoluțiilor de la Campionatele Europene de natație ce au avut loc la Belgrad.
00:10
Echipa națională a Italiei a obținut calificarea în optimile de finală ale Campionatului European. Acest lucru s-a întâmplat grație remizei obținute in extremis în partida cu Croația. Italia a smuls egalul în ultimul minut al prelungirilor.
24 iunie 2024
22:20
Federația Rusă conduce operațiuni hibride nu doar împotriva Republicii Moldova, dar și a aliaților NATO. Organizația Nord-Atlantică împărtășește pentru noi din propria experiență de combatere a dezinformării, sabotajelor și atacurilor cibernetice. Aceasta ar fi metoda Rusiei, a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, directorul pentru Parteneriate și Afaceri Globale NATO.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.