Moldova1

Acum 15 minute
16:20
Guvernul va acoperi costul integral al 25% din numărul total de bilete în taberele de odihnă pentru copii, iar restul biletelor vor fi comercializate cu o reducere de 80%. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri o hotărâre privind organizarea odihnei copiilor și adolescenților în sezonul estival 2024.
Acum 2 ore
15:30
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că țara sa va începe să trimită în câteva zile noi arme și echipamente în Ucraina, informează BBC. Liderul de la Casa Albă a făcut anunțul după ce marți seara târziu, Senatul SUA a aprobat un pachet de ajutor extern în valoare de 95 de miliarde de dolari care include sprijin militar pentru Israel și Taiwan, precum și pentru Ucraina.
14:50
Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat, miercuri dimineața, mai multe percheziții la patru bănuiți într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.
Acum 4 ore
14:20
În cadrul emisiunii Bună Dimineața, alpinistul Oleg Chicu a povestit despre experiența sa din Nepal. Timp de 16 zile, tânărul a escaladat punctele Everest Base Camp și Island Peak din Munții Himalaya, ajungând la cea mai înaltă altitudine de 6189 m.
14:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla în perioada 28 - 29 aprilie la Bruxelles, având o vizită de lucru la instituțiile Uniunii Europene.
14:10
Un preot ortodox rus care a oficial o slujbă de pomenire a fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, în luna martie, a fost suspendat din funcțiile clericale timp de trei ani, a anunțat Dieceza de la Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse, informează Reuters.
12:40
Exercițiile armatei ruse din regiunea transnistreană reprezintă o acțiune propagandistică, a declarat vicepremierul Oleg Serebrian în contextul aplicațiilor desfășurate marți de contingentul rus din cadrul forțelor mixte de menținere a păcii. Tragerile s-au auzit și pe malul drept al Nistrului. Majoritatea militarilor recrutați de armata rusă sunt localnici, iar potrivit șefului de la reintegrare, ei nu ar fi motivați să fie folosiți în interese străine.
Acum 6 ore
12:10
Orașul Harkov a fost bombardat în noapte de miercuri de forțele armate rusești, informează RBC. Rachetele au avariat un complex rezidențial, iar un urma exploziilor șase persoane au fost rănite, a precizat guvernatorul Oleg Sînegubov.
12:00
Prim-ministrul Dorin Recean condamnă folosirea bătrânilor pentru introducerea în țara noastră a banilor proveniți de la ruși de către grupul criminal Șor. Șeful executivului a solicitat instituțiilor de drept să fie vigilente, pentru că astfel de acțiuni vor mai fi.
11:50
Atacurile de phishing și ce măsuri trebuie să întreprindem pentru a le preveni, a fost subiectul discuției în cadrul emisiunii Bună Dimineața. Directorul Agenției Naționale pentru Siguranță Cibernetică, Mihai Lupașcu, a declarat că acest fenomen este avansat în Republica Moldova, iar în ultima perioadă s-au înregistrat mai multe cazuri de fraudă, unde au fost furați mii de euro de pe cardul deținătorului.
11:50
Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău ar putea obține statut de oraș. Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat de Comisia administrație publică și dezvoltare regională, anunță Serviciul de presă al Parlamentului.
11:20
Israelul este pregătit să trimită trupe în Rafah, orașul din Gaza pe care îl consideră ultimul bastion al Hamas, a anunțat miercuri presa israeliană, afirmând că se fac pregătiri pentru evacuarea civililor palestinieni strămutați de război care s-au refugiat acolo, notează Reuters.
11:10
Aducea droguri prin contrabandă din Ucraina și le vindea în Chișinău. Un bărbat a fost reținut chiar în timp ce plasa substanțele narcotice într-o locație din capitală, anunță Poliția de Frontieră. Acesta mai figurează într-un dosar de contrabandă cu droguri pornit în februarie 2022.
10:50
Procuratura Anticorupție a informat, miercuri, 24 aprilie, că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, acestea sunt acuzate de acceptarea cu bună-știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.
Acum 8 ore
10:30
Un nor de praf saharian traversează teritoriul Republicii Moldova, iar în urma ploii din această noapte particulele de nisip s-au depus pe sol și alte suprafețe. În special, depunerile au fost observate de conducătorii auto care și-au găsit mașinile acoperite cu nisip.
10:00
Procuratura Anticorupție a informat, miercuri, 24 aprilie, că finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, acestea sunt acuzate de săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.
09:50
Procuratura Anticorupție a informat, miercuri, 24 aprilie, că finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a Evgheniei Guțul și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor”. Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, acestea sunt acuzate de săvârșirea a două capete de acuzare de acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.
09:30
Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat, marți, pachetul de ajutor de urgență de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, deschizând calea pentru reluarea livrărilor de arme către Kiev în câteva zile, notează Bloomberg. Potrivit sursei citate, Departamentul Apărării este pregătit să transmită cu rapiditate obuzele de artilerie și munițiile de apărare aeriană ca parte a unei tranșe inițiale de un miliard de dolari din ajutor.
Acum 24 ore
00:20
Curtea Constituțională s-a pronunțat și a stabilit că un partid de tipul Partidului „Șor”, care se finanțează din surse obscure mituind alegătorii, trebuie scos de pe scena politică din Republica Moldova, iar blocul „Pobeda - Victorie” nu este decât o clonă care trebuie interzisă prin lege. Opinia aparține editorialistului „Ziarului Național”, Nicolae Negru, și a fost exprimată în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT”. Potrivit lui Negru, deocamdată se poate presupune că formațiunea este finanțată din bani proveniți din Federația Rusă sau din cei furați din sistemul bancar al Republicii Moldova.
23 aprilie 2024
22:40
Kremlinul mizează pe mai multe formațiuni politice din Republica Moldova pentru a destabiliza parcursul european, grupul „Șor” fiind cel mai radical dintre acestea, susține experta în monitorizare media a Comunității WatchDog Moldova, Rodica Pîrgari. Faptul că Ilan Șor s-a mutat la Moscova, acolo unde este centrul său de comandă, vorbește despre susținerea incontestabilă din partea Federației Ruse, constată experta prezentă în platoul emisiunii „ÎN CONTEXT” de la Moldova 1.
22:00
În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii.
20:50
Cer să se facă dreptate. Mai mulți oameni au ieșit, marți,23 aprilie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) unde a fost organizată o acțiune în memoria Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni care a fost răpită, maltratată și omorâtă cu sânge rece. Participanții au cerut să se facă lumină în acest caz ieșit din comun, iar făptașii să fie trași la răspundere. Mai mult, ei au tras un semnal de alarmă și în cazul altor femei neajutorate care sunt victime ale violenței.
20:20
Bibliotecarii și toți cei care susțin cartea, promovarea lecturii, europenizarea, digitalizarea și dialogul intercultural au urcat astăzi pe podium. De Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de autor și de Ziua Bibliotecarului, pe care le marcăm pe 23 aprilie, a avut loc ediția a 13-a a Galei Laureaților Premiilor Naționale GALEX.
19:50
Republica Moldova a reușit să prevină, cu ajutorul vaccinurilor, până la 42 de mii de cazuri de îmbolnăviri la copii și peste 350 de decese, susțin autoritățile din sănătate. Datele au fost comunicate în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Europene a Imunizării, care, în acest an, are genericul „Vaccinarea protejează generații”.
19:20
Copiii din Letonia nu vor mai învăța limba rusă ca limbă străină în școli începând din 2026, ci vor trebui Copiii din Letonia nu vor mai învăța limba rusă ca limbă străină în școli începând din 2026, ci vor fi obligați să învețe o limbă a Uniunii Europene sau a Spațiului Economic European, a anunțat pe 23 aprilie Ministerul Educației din Letonia.
19:00
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) are un nou deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Magistrații Curții Constituționale (CC) au validat mandatul de parlamentar al lui Grigore Grădinaru, candidat supleant pe listele partidului.
18:00
O campanie de promovare a integrității la examenele de absolvire a gimnaziului cu genericul „Fii onest! Nu copia” a fost lansată de Ministerul Educației și Cercetării. Campania are scopul să asigure un proces echitabil și transparent de organizare a examenelor, astfel ca fiecare elev să obțină rezultatul pe care îl merită, au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă ministrul Dan Perciun și directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), Lilia Ivanov.
18:00
Patru luptători moldoveni de stil liber vor încerca să-și asigure prezența la Olimpiadă în cadrul ultimului turneu pre-olimpic ce se va desfășura în perioada 9-12 mai în Turcia. În vârstă de 27 de ani, Maxim Saculțan țintește prima sa calificare la Olimpiadă. Acesta a fost aproape să ajungă la Jocurile Olimpice de la Paris, însă a ratat calificarea în finală la turneul pre-olimpic de la Baku.
17:40
Stabilitatea macrofinanciară este un indiciu pentru investitorii străini de existență a unui mediu predictibil de operare, iar Republica Moldova nu poate oferi deocamdată această siguranță din cauza restanțelor în reforma justiției și în combaterea corupției. Experta în economie, Mihaela Sirițanu, a mai explicat în cadrul buletinului de știri de la Moldova 1 că, în actuala situație geopolitică, investițiile nu vor veni doar din țările vecine sau diasporă.
17:20
Comisia de Arbitri din cadrul UEFA a dezvăluit numele arbitrilor care vor fi prezenți la Campionatul European din Germania. Forul continental a nominalizat 18 arbitri de centru pentru cele 51 de meciuri de la turneul final de vara viitoare.
17:10
Peste 640 de mii de persoane au fost chestionate în două săptămâni de desfășurare a recensământului. Astfel, recenzorii au reușit să ajungă la 445 de mii de locuințe din țară, a declarat vicedirectoarea Biroului Național de Statistică, Aurelia Spătaru, la o masă rotundă organizată de Centrul Independent Analitic Expert-Grup. Acesta a realizat un studiu privind relevanța întrebărilor, limbajul, dar și dificultățile cu care s-au confruntat cetățenii care au răspuns la chestionar. De asemenea, au fost analizate și demontate cele mai frecvente mituri despre recensământul populației și locuințelor, ajuns la a treia ediție de la proclamarea independenței Republicii Moldova.
Ieri
16:00
În contextul Zilei Internaționale a Limbii Engleze, prezentatoarea emisiunii „Bună Dimineața”, Daniela Crudu a mers în vizită la reședința ambasadoarei Regatului Unit la Chișinău, Excelența Sa Fern Horine și a aflat mai multe detalii curioase despre viața și activitatea diplomatei. Totodată, au gătit împreună brioșe englezești.
15:50
Cel puțin cinci migranți - trei bărbați, o femeie și un copil - au murit în cursul nopții de luni spre marți în timpul unei tentative de traversare a Canalului Mânecii, în apropierea plajei de la Wimereux, în regiunea franceză Pas-de-Calais, au declarat pentru AFP surse din cadrul poliției. Potrivit prefecturii din Pas-de-Calais, a fost vorba de o ambarcațiune supraîncărcată.
15:30
Un grup de persoane au încercat să introducă în Republica Moldova peste 20 de milioane de lei în interesul unei grupări criminale. Fiecare dintre acestea dețineau sume de până la 10 mii de euro, astfel încât să nu fie necesar a fi declarați organului vamal. Pentru serviciul prestat, ei erau remunerați cu sume ce variau între 300 și 500 de euro. În acest sens, oamenii legii au efectuat 135 de percheziții la Aeroportul Internațional, iar alte 27 pe teritoriul Republicii Moldova. Nu au fost persoane reținute, dar în funcție de probele acumulate, lucrurile se pot schimba, a precizat procuror-șef interimar al PCCOCS, Victor Furtună.
15:20
Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova. Despre asta a anunțat șeful Cabinetului președintei Republicii Moldova, Adrian Băluțel, pe canalul său de telegram.
14:30
În această săptămână, specialiștii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC) vor merge la opt instituții de învățământ tehnic care au un număr mic de elevi și pe care planifică să le comaseze. Autoritățile vor discuta cu administrațiile colegiilor și școlilor profesionale despre procesul de reorganizare. Ulterior, acestea vor fi absorbite de instituții mai mari, în care ar urma să fie transferați inclusiv profesorii.
13:40
Premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, intenționează să anunțe, în timpul unei vizite în Polonia, cel mai mare pachet de ajutor militar acordat Ucrainei vreodată, notează guvernul britanic, citat de Ukrinform.
13:10
Au încercat să evite controlul vamal pe Aeroport, adresând cuvinte jignitoare în direcția funcționarilor vamali și a polițiștilor de frontieră. Este vorba despre mai mulți pasageri, care au revenit aseară de la Moscova, unde au participat la așa-numitul Congres de creare a blocului Victoria. Serviciile de securitate de la Aeroport susțin că astfel au fost create perturbări în procesul de trecere a frontierei de stat.
12:40
Hidrologii au emis o nouă avertizare de cod galben în legătură cu mărirea în continuare a deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk până la 1800 m3/s. Se prognozează că în perioada 23-26 aprilie, în râul Nistru, pe sectorul localităților Naslavcea-Dubăsari, va continua creșterea nivelului apei cu 1.00-2,2 metri.
12:20
Elevii liceului „Liviu Deleanu” din capitală au fost din nou evacuați, după ce în interiorul instituției de învățământ a izbucnit un incendiu.
12:00
O deflagrație puternică s-a produs într-un apartament de pe strada Maria Drăgan din Chișinău, în urma unei scurgeri de gaz provenite de la o butelie defectă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma exploziei, un bărbat de 72 de ani a suferit arsuri de gradul I și II pe suprafața corpului.
11:50
La trecerea frontierei de stat, călătorii pot introduce pe teritoriul țării fără achitarea taxelor vamale, bunuri destinate consumului personal în valoare de 300 de euro în cazul în care folosesc transportul terestru și bunuri în valoare de 430 de euro în cazul în care folosesc transportul aerian. Șeful Secției Proceduri Vamale, Alexei Palancean, a subliniat în cadrul emisiunii de la Bună Dimineața că moldovenii în comparație cu anii precedenți sunt mai responsabilii și cunosc legislația vamală atunci când intenționează să traverseze frontiera de stat.
11:20
Acțiunile politicienilor afiliați lui Ilan Șor, care au creat la Moscova Blocul „Victorie”, sunt percepute ca o amenințare la adresa securității statului. În acest context, Procuratura Generală examinează componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu grupul criminal. Declarații în acest sens au fost făcute de către actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, la emisiunea „În profunzime” de la ProTV.
11:10
Acțiunile politicienilor afiliați lui Ilan Șor, care au creat la Moscova Blocul „Victorie”, sunt percepute ca o amenințare la adresa securității statului. În acest context, Procuratura Generală examinează componenta de infracțiune „trădare de patrie” în raport cu grupul criminal. Declarații în acest sens au fost făcute de către actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, la emisiunea „În profunzime” de la ProTV.
11:10
Republica Moldova mizează pe sprijinul comunității europene în lupta pentru democrație, modernizare și progres. Aflat în Spania la Conferința Președinților de Parlament ai statelor membre UE, șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a lansat un apel privind continuarea sprijinului pentru țara noastră și Ucraina.
11:00
Internazionale Milano și-a asigurat "Scudetto" în meciul etapei a 33-a a Seriei A cu rivala de moarte AC Milan. "Nerazzurii" au învins cu 2-1 în legendarul Derby della Madonnina.
11:00
Olympiacos Pireu a scris istorie în Liga Campionilor la fotbal pentru tineret. Formația greacă a învins în finală pe AC Milan cu scorul de 3-0 și a cucerit în premieră trofeul. Toate golurile au fost marcat în decurs de 6 minute.
10:40
Forțele rusești au atacat Odesa cu drone în cursul nopții, avariind clădiri rezidențiale și rănind nouă persoane, inclusiv patru copii, a raportat guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper, la 23 aprilie, scrie The Kyiv Independent.
10:10
Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală și a transmis în instanța de judecată cauza penală de învinuire a bărbatului în vârstă de 65 de ani, care și-ar fi violat nepoata în vârstă de cinci ani.
09:40
O expoziție cu peste o sută de titluri de enciclopedii, cu genericul „Cultura cunoașterii din enciclopedii”, este găzduită de Parlament. Expoziția se desfășoară în contextul Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, dar și a Zilei bibliotecarului, marcată anual la data de 23 aprilie. Evenimentul este organizat de Biblioteca Parlamentului Republicii Moldova în parteneriat cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.