Moldova1

Acum 8 ore
23:10
Peste o sută de copii aflați în situație de risc și cu dizabilități din raionul Soroca vor avea acces la servicii de recuperare fizică și reabilitare psihosocială, în cadrul Centrului multifuncțional de servicii sociale „O șansă”. Proiectul este implementat de Organizația „Casa Speranțelor”, în parteneriat cu administrația locală, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova.
Acum 12 ore
22:10
O aplicație mobilă, care va ajuta la protejarea albinelor de otrăviri cu erbicide și pesticide a fost lansată, în premieră, în Republica Moldova. Platforma digitală vine să faciliteze comunicarea dintre apicultori și producătorii agricoli, astfel încât aceștia din urmă să poată comunica în timp real, atunci când tratează culturile agricole cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți. Potrivit experților, sistemul informațional a fost creat în baza unor practici europene.
21:40
Peste o sută de copii aflați în situație de risc și cu dizabilități din raionul Soroca vor avea acces la servicii de recuperare fizică și reabilitare psihosocială, în cadrul Centrului multifuncțional de servicii sociale „O șansă”. Proiectul este implementat de Organizația „Casa Speranțelor”, în parteneriat cu administrația locală, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova.
21:30
Invazia Rusiei în Ucraina amenință securitatea Europei și valorile democratice, a declarat regele Marii Britanii, Charles al III-lea, în cadrul unui discurs adresat deputaților din Bundestag. În prima sa vizită în străinătate în calitate de suveran, monarhul Regatului Unit reiterează, la Berlin, solidaritatea cu Ucraina în fața agresiunii ruse. Charles al III-lea este primul monarh britanic care s-a adresat Parlamentului german. Regele Marii Britanii a subliniat prietenia germano-britanică, rostind o parte din discurs în limba germană.
21:20
În Autonomia Găgăuză este în plină desfășurare campania electorală pentru funcția de bașcan. Astăzi, s-a încheiat înregistrarea candidaților, proces care a fost marcat și de un scandal. Alegerile din Găgăuzia vor avea loc pe 30 aprilie.
21:10
Deși Republica Moldova se află într-o regiune foarte dificilă și în vremuri foarte grele, în prezent nu există riscuri militare, pentru că Ucraina rezistă. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Nicu Popescu, într-un dialog cu Tim Sebastian de la DW. Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că există amenințări constante, dar încercările forțelor destabilizatoare de a aduce violența pe străzile Chișinăului au eșuat de fiecare dată.
21:00
Legea cu privire la reforma Serviciului de Informații și Securitate (SIS) a fost aprobată, în prima lectură, cu votul a 59 de deputați PAS. Inițiativa legislativă conține reglementări detaliate despre atribuțiile, obligațiile și drepturile SIS, și stabilește riscurile ce reprezintă un pericol deosebit pentru securitatea națională.
20:50
Ucraina este pregătită să înceapă contraofensiva pe mai multe direcții, anunță ministrul ucrainean al Apărării. Cel mai probabil, aceasta ar putea începe luna viitoare, în funcție de condițiile meteo. Între timp, au fost respinse 60 de atacuri rusești, pe patru direcții din estul țării. Totodată, la Kiev ajung armele promise de aliați, iar președintele Volodimir Zelenski susține că, pentru a învinge tirania, lumea are nevoie de unitate.
20:40
Peste 340 de mii de titluri de proprietate a terenurilor vor fi oferite gratuit locuitorilor din 34 de raioane ale Republicii Moldova. Datorită unui proiect privind înregistrarea și evaluarea funciară, implementat de ASP, vor fi întocmite acte pentru terenurile din întreaga țară care se află în proprietate privată. Proiectul se va desfășura la nivel național, cu lucrări cadastrale de înregistrare a proprietăților private, corectare a erorilor din documentația cadastrală sau pentru delimitarea teritoriilor publice, administrate de 452 de primării.
20:10
Mai multe spitale din țara noastră vor primi echipamente medicale noi. Este vorba despre 40 de truse medicale de urgență, 20 de mese de operații, 30 de monitoare pentru analiza funcțiilor vitale ale pacienților și zeci de lămpi chirurgicale.
19:50
Se pune sechestru pe bunurile lui Gheorghe Begu, în valoare de peste un milion de lei! Este decizia de astăzi a magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care au admis parțial solicitarea avocaților Marcelei Paladi, tânăra de 25 de ani care a rămas fără picioare în urma unui accident rutier. De asemenea, urmează să fie evaluat costul celor două mașini pe care le deține inculpatul. În ședința de azi, Gheorghe Begu și-a recunoscut vina în totalitate și a spus că regretă cele întâmplate.
19:30
Spaniolii se confruntă cu circa 100 de incendii forestiere simultane. Unele sate grav afectate au fost evacuate. Unitatea Militară de Urgență din Spania s-a alăturat celor peste 500 de oameni, care depun efort pentru a stinge focul în regiunea Asturias.
19:30
Fermierii bulgari blochează, pentru a doua zi consecutiv, punctele de trecere de la frontiera cu România, iar din această cauză la frontieră s-au format cozi uriașe. Agricultorii solicită stoparea importului de cereale din Ucraina, în condițiile în care producătorii locali nu-și pot vinde propria marfă și sunt în prag de faliment.
19:20
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, va prezida la New York o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în aprilie, lună în care Rusia va deține președinția rotativă a organului executiv al Națiunilor Unite, transmite Agerpres.
19:10
Spaniolii se confruntă cu circa 100 de incendii forestiere simultane. Unele sate grav afectate au fost evacuate. Unitatea Militară de Urgență din Spania s-a alăturat celor peste 500 de oameni, care depun efort pentru a stinge focul în regiunea Asturias.
18:40
Un jurnalist de la „The Wall Street Journal” a fost reținut, în Rusia, sub acuzația de spionaj în interesul guvernului american. Reporterul Evan Ghershkovich a fost reținut de Serviciul rus de securitate internă, FSB, în orașul Ekaterinburg din Ural.
18:20
Șoferița de troleibuz care a lovit mortal o minoră în vârstă de 12 ani pe o trecere de pietoni din sectorul Ciocana al capitalei a fost eliberată din penitenciar și transferată în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău astăzi, 30 martie. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii, Violina Moraru.
18:00
Numirea a trei membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor permite deblocarea de până acum a activității instituției, susține președinta Maia Sandu. Șefa statului a dat asigurări, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, că reforma justiției rămâne o prioritate pentru Guvernarea de la Chișinău și în continuare.
17:20
Guvernarea de la Chișinău își propune să îndeplinească până la sfârșitul lunii aprilie toate condițiile pentru a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este vorba de nouă condiții formulate în opinia Comisiei Europene și aprobate de Consiliul European odată cu oferirea, pe 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată Republicii Moldova. Președinta țării, Maia Sandu, susține că Republica Moldova este „destul de avansată” pe această cale.
Acum 24 ore
16:50
Începând cu 5 aprilie, starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită, pentru a noua oară, cu încă 60 de zile. Decizia a fost luată astăzi de Parlament. Deputații din BCS afirmă că instituțiile statului sunt funcționale și nu este necesară introducerea acestei țări. Pe de altă parte, premierul țării, Dorin Recean, declară că țara noastră se confruntă în continuare cu elemente ale unui război hibrid, menit să ne împiedice să fim o țară liberă.
16:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și secretara generală a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova, susțin o conferință de presă comună. Urmărește declarațiile oficialelor în direct pe Moldova 1!
15:40
Unsprezece angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au fost reținuți. Aceștia sunt bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.
15:30
Sir Alex Ferguson și Arsene Wenger își au numele înscrise cu litere de aur în istoria campionatului englez de fotbal. Legendarii antrenori au fost incluși în Hall of Fame-ul primei divizii valorice a fotbalului englez, Premier League.
15:20
Prelungirea stării de urgență este absolut necesară, inclusiv din cauza faptului că Republica Moldova se confruntă în continuare cu elemente ale unui război hibrid, menit să ne împiedice să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de premierul țării Dorin Recean în plenul Parlamentului, acolo unde șeful Executivului cere prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile.
15:00
Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. Acesta prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții.
14:50
Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, cere, de la tribuna centrală a Parlamentului, prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile. Oficialul argumentează necesitatea prelungirii stării de urgență prin continuarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care are impact și asupra țării noastre.
14:40
Studioul Telefilm-Chișinău lansează un nou proiect - „ANTInostalgia”. Acesta include 18 emisiuni cu filme documentare ce abordează diverse tematici care au marcat perioada sovietică. Emisiunile vor fi difuzate la posturile publice de radio și televiziune. Evenimentele din trecut vor fi redate prin prisma martorilor oculari, istoricilor, dar și a documentelor din acea perioadă. Vom sonda adevărul istoric până la ultimul strat al său. Am pătruns în culise și i-am surprins pe membrii echipei Telefilm-Chișinău în timp ce pregăteau una din emisiuni.
14:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță prelungirea valabilității Codului galben de îngheț, emis pe întreg teritoriul țării. Potrivit meteorologilor, pericolul de îngheț la suprafața solului se va menține și vineri, 31 martie.
14:00
Ședința în dosarul denumit „Punga Neagră”, în care figurează fostul șef de stat Igor Dodon a fost întreruptă. Se întâmplă după ce președintele completului de judecată pentru acest caz a depus o cerere de abținere. În cadrul ședinței de astăzi, magistrații Curții Supreme de Justiție urmau să examineze mai multe probe ale procurorilor care ar demonstra vinovăția lui Dodon cercetat penal, inclusiv pentru îmbogățire ilicită.
13:50
Tenismena româncă Sorana Cîrstea a dat lovitura la turneul WTA din seria Masters 1000 de la Miami. Ea s-a calificat în semifinalele competiției din cel mai important oraș din statul american Florida, învingând-o pe belarusa Arina Sabalenka, numărul 2 mondial.
13:40
Administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și precauți față de informațiile false distribuite în spațiul public. Apelul Președinției vine după ce imaginea președintei Maia Sandu ar fi fost utilizată de escroci în diferite tipuri de publicitate cu caracter de înșelăciune, fraudă și escrocherie prin care sunt promovate produse farmaceutice sau servicii bancare.
13:30
Deputații au votat astăzi trei membri ai Consiliului Suprem al Magistraturii - Tatiana Ciaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun. Decizia a fost luată după ce candidații au trecut prin procesul de verificare a integrității financiare și etice, desfășurat de Comisia Pre-Vetting.
12:50
Fondatorul unei companii de fabricare a bucătăriilor, acuzat că și-ar fi înșelat clienții, lăsându-i și fără bani, și fără mobilier, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile, anunță Procuratura Generală. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău miercuri, 29 martie, în pofida insistenței procurorilor PCCOCS de prelungire a arestării preventive.
12:20
Peste 20 de deputați și-au pus semnătura până astăzi pe proiectul inițiat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) care prevede modificarea Constituției în vederea interzicerii traseismului politic. Anunțul a fost făcut se secretarul executiv al PSRM, vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrîncea. Parlamentarul a făcut apel la colegii din toate fracțiunile parlamentare să susțină proiectul propus de BCS.
11:10
Doar trei din cei 12 non-judecători care au aspirat la fotoliul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au promovat testul integrității, în timp ce alți nouă au fost respinși de Comisia Pre-Vetting.
10:40
Rusia este în război cu multe democrații din lume, conectând mecanismele de dezinformare, corupție, interferență în alegeri, spionaj, criminalitate cibernetică. Este mesajul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, transmis la Summitul Democrației organizat de președintele american Joe Biden, scrie Ukrainskaia Pravda.
10:40
Doi cetățeni străini au primit refuz de intrare în Republica Moldova, după ce asupra lor s-au depistat acte falsificate. Incidentul a fost înregistrat în seara zilei de 29 martie, în Aeroportul Internațional Chișinău, anunță Poliția de Frontieră.
10:20
Rusia este în război cu multe democrații din lume, conectând mecanismele de dezinformare, corupție, interferență în alegeri, spionaj, criminalitate cibernetică. Este mesajul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, transmis la Summitul Democrației organizat de președintele american Joe Biden, scrie Ukrainskaia Pravda.
09:50
România solicită sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) pentru crearea rapidă a regimului distinct de sancțiuni care să vizeze persoanele responsabile de acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale a Republicii Moldova. O cerere în acest sens a fost exprimată de șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii statelor membre UE la București.
Ieri
22:10
Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru a lupta cu dezinformarea și corupția, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul Summit-ului pentru Democrație, găzduit de președintele american Joe Biden. Șefa Statului a făcut apel la partenerii internaționali să sprijine Republica Moldova.
21:50
Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție. Se întâmplă după ce în baza unui denunț, al cărui autor nu a fost menționat, Procuratura Anticorupție a dispus examinarea informației publice privind pretinsele conturi bancare pe care Spînu le-ar deține în străinătate. Demnitarul a reacționat imediat. El a menționat că ar fi victima unor atacuri publice puse la cale de fugarii și hoții din țară.
21:50
Superliga moldovenească de fotbal revine în actualitate în acest weekend cu un mega-duel! Zimbru Chișinău va găzdui și înfrunta pe Sheriff Tiraspol sâmbătă, 1 aprilie, într-un nou episod a ceea ce se numește „El Classico de Moldova”.
21:50
Tragicul accident de săptămâna trecută, de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală, în urma căruia o fată de 12 ani a murit, fiind lovită pe zebră de un troleibuz, nu i-a sensibilizat pe unii șoferi. Aceștia continuă să treacă în viteză peste trecerile de pietoni, fără a le oferi prioritate. Pentru a schimba situația, Inspectoratul Național de Securitate Publică pregătește o serie de recomandări pentru autoritățile locale din toată țara, inclusiv instalarea semafoarelor și amenajarea trecerilor supraînălțate pentru pietoni.
21:40
Gheorghe Begu, șoferul automobilului care s-ar face vinovat de producerea accidentului de pe Viaduct, în urma căruia Marcela Paladi, o tânără de 25 de ani, a rămas fără picioare, a compărut în fața instanței. La prima ședință în acest dosar, care s-a desfășurat astăzi la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, avocații victimei au solicitat punerea sub sechestru a bunurilor șoferului, mai exact - două automobile, unul dintre care implicat în accident. O decizie în acest sens urmează a fi luată mâine. Atât în fața magistraților, cât și a jurnaliștilor, Begu nu a spus cum pledează.
21:20
Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru a lupta cu dezinformarea și corupția, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul ”Summit-ului pentru democrație” organizat de președintele American Joe Biden. Șefa Statului a făcut apel la partenerii internaționali să sprijine Republica Moldova.
20:30
Cel puțin doi oameni au fost răniți și au solicitat ambulanța în urma vântului puternic, ce a făcut ravagii în țară. O persoană a ajuns cu brațul fracturat și cu o traumă la abdomen, după ce o foaie de ardezie a căzut peste ea.
20:20
Pregătirile lui Pasha Parfeni pentru Eurovision Song Contest 2023 sunt în plină desfășurare. Pe 28 martie a fost filmat postcardul pentru concurs, un video de prezentare a concurentului care va fi difuzat înainte de evoluția scenică a acestuia. Materialul video a fost filmat de o echipă a televiziunii britanice BBC.
20:10
Trei poduri rutiere, care fac legătura dintre Republica Moldova și România: Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Sculeni – Sculeni - vor fi modernizate, anunță serviciul de presă al Parlamentului. Acestea au fost construite în perioada 1958 - 1964 și, în prezent, se află într-o stare deplorabilă. Mai mult, în cazul podului Sculeni – Sculeni, au fost depistate defecte și degradări la elementele constructive.
20:10
Guvernul Republicii Moldova va încheia un acord cu Guvernul Japoniei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor în acest sens.
18:20
Echipa națională de fotbal a României a obținut a doua victorie consecutivă în preliminariile Campionatului European din 2024. Pe „Arena Națională” din București „tricolorii” au învins reprezentativa Belarusului cu scorul de 2:1. Nicolae Stanciu a deschis scorul în minutul 16 dintr-o lovitură liberă perfect executată.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.