Moldova1

Acum 15 minute
11:30
Republica Moldova are obligațiuni stricte în domeniul mediului, care vin să contribuie la îmbunătățirea calității apelor, aerului, solurilor, gestionării deșeurilor și protecției biodiversității. Despre asta a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul ședinței de astăzi.
Acum 30 minute
11:20
Organizațiile societății civile, finanțate de Uniunea Europeană (UE), care au contribuit la consolidarea democrației, conectivității și încrederii, la promovarea egalității de gen și a inovației, și la dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova au fost premiate în cadrul ediției a IV-a a Galei Societății Civile 2022. Evenimentul a fost organizat de Delegația UE în Republica Moldova.
Acum o oră
11:00
Parlamentul se reunește joi, 8 iunie în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe proiecte de legi, printre care modificarea Legii cu privire la Programul de rambursare a TVA producătorilor agricoli și ratificarea acordurilor cu Guvernul României privind renovarea a trei poduri peste râul Prut.
Acum 2 ore
09:50
Doi bărbați de 40 și, respectiv, 43 de ani au fost reținuți pentru trafic de droguri. Unul dintre aceștia este un colonel al structurilor de forță, din afara sistemului MAI.
Acum 4 ore
08:30
Asociația Forța Fermierilor anunță că agricultorii vor continua să protesteze și astăzi, 8 iunie iar în cazul în care autoritățile nu le vor satisface revendicările, aceștia vor veni cu tehnica agricolă la Chișinău.
08:10
Parlamentul se reunește joi, 8 iunie în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt incluse mai multe proiecte de legi, printre care modificarea Legii cu privire la Programul de rambursare a TVA producătorilor agricoli și ratificarea acordurilor cu Guvernul României privind renovarea a trei poduri peste râul Prut.
07:50
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că evacuarea oamenilor din zonele inundate în urma distrugerii barajului de la Kahovka continuă, chiar sub tirul artileriei rusești. „Situația din partea ocupată a regiunii Herson este cu adevărat catastrofală. Ocupanții i-au abandonat pur și simplu pe oameni în aceste condiții groaznice. Fără salvare, fără apă, pe acoperișuri în așezările inundate”, arată Volodimir Zelenski.
Acum 6 ore
07:30
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că pe parcursul zilei de 7 iunie, a interzis intrarea în Republica Moldova pentru 28 de persoane. În total, în punctele de trecere a frontierei, fluxul de persoane a constituit 52. 294 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de ieșire din Republica Moldova – 28. 275 de persoane au trecut forntiera.
07:10
Președintele Franței Emmanuel Macron a anunțat că va trimite un „ajutor pentru a răspunde nevoilor imediate” ale Ucrainei, în urma distrugerii barajului hidroelectric Kahovka, în sudul țării, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Acum 12 ore
01:00
West Ham United a cucerit un trofeu european după o pauză de 58 de ani. Formația engleză a învins-o pe Fiorentina cu 2-1 în finala Ligii Conferințelor UEFA, care a avut loc în capitala Cehiei, Praga.
Acum 24 ore
21:30
Moldovagaz este de acord cu prețul aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică însă întreprinderile de distribuție ar putea înregistra devieri. Anunțul a fost făcut de către Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune. Șeful Moldovagaz spune că pentru a trece mai ușor de perioada rece a anului este necesară procurarea gazelor naturale din Europa.
21:20
Apa din lacul de acumulare Kahovka asigură nu numai funcționarea centralei electrice cu același nume, dar și a instalației nucleare din Zaporojie. Dmitri Gorceakov, expert al organizației norvegiene de mediu Bellona, specialist în energie nucleară, ne-a relatat despre situația de la centrala nucleară Zaporojie. Potrivit expertului, acum cea mai importantă preocupare este menținerea lacului special de răcire.
20:20
Moldovenii care se află legal în Marea Britanie nu vor fi afectați de Acordul privind întoarcerea imigranților, care urmează să fie negociat între autoritățile de la Londra și cele de la Chișinău, a menționat Ambasadorul Marii Britanii în țara noastră, Steven Fisher.
20:10
Întâlnirea de ieri a fermierilor cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vasile Bolea, nu i-a convins pe agricultori să renunțe la proteste. Astfel, aceștia și-au luat tehnica și au ieșit pe drumurile naționale, în mai multe raioane din țară. Agricultorii cer compensații mai mari pentru culturile compromise de secetă, dar și interzicerea importului de cereale din Ucraina. Autoritățile se declară deschise pentru continuarea dialogului cu fermierii pentru a găsi soluții la solicitările acestora.
19:20
78 de învingători ai olimpiadelor republicane la disciplinele Limba și literatura română și Istoria românilor și universală au fost premiați pentru rezultatele obținute. Aceștia au primit daruri din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, iar organizatorii speră că acest eveniment va deveni unul tradițional.
18:40
Premierul Dorin Recean solicită pedepse mai dure pentru fraudele electorale. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, prim-ministrul a cerut Ministerului Justiției să propună înăsprirea pedepselor pentru asemenea infracțiuni, cât și pentru utilizarea datelor cu caracter personal. De asemenea, șeful cabinetului de miniștri a prezentat mai multe obiecții față de cum decurg investigațiile în asemenea cazuri.
18:20
Peste 70 de angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au donat astăzi sânge pentru a ajuta pacienții care au nevoie de transfuzii sanguine. Acțiunea a fost realizată în conformitate cu prevederile acordului încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui și reprezintă un ajutor pentru instituțiile medicale care au nevoie de sânge, necesar transfuziilor și totodată constituie un gest de solidaritate cu cei aflați în suferință.
17:50
Echipa națională de fotbal a Ucrainei are un nou selecționer. Fostul atacant vedetă al echipelor Dinamo Kiev și Tottenham Hotspur Serhii Rebrov a fost numit la cârma primei reprezentative.
17:32
Asociația Forța Fermierilor nu a ajuns la o înțelegere cu guvernul. Agricultorii au purtat ieri discuții cu premierul Dorin Recean și ministrul Vladimir Bolea, totuși, și-au scos astăzi tractoarele pe drumurile naționale. Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Daniel Vodă, a declarat după ședința cabinetului de miniștri că executivul e deschis să continue dialogul cu agricultorii.
16:50
Echipa națională a Repulicii Moldova a învins reprezentativa Portugaliei la Campionatul Mondial. Este vorba selecționata de mini-fotbal, versiunea socca, care s-a impus fără drept de apel în fața lusitanilor în ultima etapă din faza grupelor a competiției din Germania. "Tricolorii" au obținut victoria cu 4-0.
16:30
Construită de meșteri din nordul Moldovei în secolele XIX-XX, moara de vânt din Cernoleuca, Dondușeni, a fost decenii la rând de folos oamenilor din localitate și din împrejurimi. A fost construită după modelul morilor de vânt olandeze, a ajuns vestită și prin reprezentarea ei în picturile maestrului Igor Vieru. Astăzi, monumentul de valoare națională degradează și se transformă treptat într-o ruină.
15:20
Manchester City este la doar un pas de a cuceri în premieră trofeul Ligii Campionilor. Dacă va reuși, atunci echipa antrenată de Pep Guardiola va realiza tripla istorică, asta după ce în acest sezon a câștigat titlul în Premier League și Cupa Angliei.
14:40
Situația din zona hidrocentralei Kahovka este critică. Nivelul apei va continua să crească pe parcursul zilei cu cel puțin un metru, avertizează specialiștii. Aproximativ 42 de mii de persoane sunt expuse riscului de inundații în zonele de-a lungul râului Nipru, au declarat oficialii ucraineni.
14:40
Mijlocașul argentinian Angel Di Maria și-a anunțat plecarea de la clubul italian de fotbal Juventus Torino, pentru care a evoluat un sezon, devenind jucător liber de contract. Di Maria a sosit la Juventus în vara trecută, după ce și-a încheiat contractul cu Paris Saint-Germain.
14:30
Din peste 50 de instituții de învățământ din Unitatea teritorială Găgăuză, doar trei sunt cu predare în limba română. Autoritățile spun că numărul celor care vor să studieze limba de stat crește de la an la an, doar că de multe ori școlile și liceele duc lipsă de cadre didactice calificate. Pentru a soluționa această problemă, Ministerul Educației a lansat Programul Național privind studierea limbii române pentru adulți, iar până în prezent aproximativ nouă mii de persoane s-au înscris la aceste cursuri.
14:00
După ce s-a despărțit de Real Madrid, francezul Karim Benzema a fost prezentat oficial la Al-Ittihad, noul său club din Arabia Saudită, cu care a semnat un contract pe trei ani.
13:30
Francezii au ieșit din nou în stradă. Aceștia sunt nemulțumiți de reforma pensiilor, care prevede majorarea vârstei de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64. În unele orașe, manifestațiile au degenerat în violențe, iar mai mulți protestatari au fost reținuți.
13:20
Un grup infracțional, specializat în organizarea migrației ilegale, a fost destructurat de polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord sub conducerea Procuraturii raionului Briceni. Persoanele care erau cetățeni ai Republicii Moldova, organizau transportarea, intrarea și șederea cetățenilor ucraineni în țara noastră.
13:10
Kievul și Moscova se acuză reciproc de aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka, totuși există și o altă versiune - digul nu a putut rezista la creșterea nivelului apei și s-a prăbușit din cauza unor avarii anterioare. Distrugerea hidrocentralei i-a determinat pe înalții oficiali de la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite să se reunească într-o ședință de urgență. Reprezentantul Ucrainei la ONU cere ajutorul comunității internaționale și îndeamnă organizațiile umanitare să ajute sinistrații din zona inundată pentru a evita o catastrofă umanitară.
13:10
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană privind Programul UE pentru reziliență și guvernanță. Documentul, care a fost semnat la 11 mai curent, prevede o asistență nerambursabilă în valoare de 40 de milioane de euro.
12:00
Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor putea beneficia de finanțări accesibile pentru implementarea proiectelor investiționale în cadrul Programului „373”, aprobat de Executiv.
Ieri
11:30
Protestele fermierilor încep miercuri și ar putea dura mai multe zile la rând, a declarat pentru Radio Moldova președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. Potrivit acestuia, fermierii au început să se adune în 20 de puncte de staționare a tehnicii agricole.
10:40
Tariful pentru gazele naturale se ieftinește. O decizie în acest a fost luată astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, după examinarea solicitării Moldovagaz de micșorare a prețului. Astfel, consumatorii casnici vor achita pentru un m3 de gaz va 16,73 lei, fără TVA, sau 18,07 lei, cu TVA. Asta înseamnă o reducere a prețului final de aproximativ 11 lei.
10:00
Prim-ministrul Dorin Recean prezidează ședința Cabinetului de miniștri din 7 iunie. Pe ordinea de zi sunt incluse 34 de proiecte de hotărâre.
09:50
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării împreună cu Ministerul Educației intenționează să introducă un sistem online prin care absolvenții liceali să verifice rapid, în timp real și în siguranță rezultatele obținute la examenele de BAC, Prin urmare, elevii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la centrele de Bacalaureat pentru a-și afla notele, menționează ministrul Dumitru Alaiba.
09:20
Agricultorii anunță că, mâine, vor ieși la protest. Se întâmplă după ce discuțiile dintre reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor" și premierul Dorin Recean, care au avut loc astăzi, nu s-au soldat cu rezultatul dorit de agricultori. De aceea, pentru a-și atinge scopul, ei vor organiza proteste în mai multe raioane din țară.
09:00
Evacuările în masă continuau miercuri în sudul Ucrainei după distrugerea parțială a barajului Kahovka, distrugere ce a provocat inundații în numeroase localități de-a lungul Niprului și de care Moscova și Kievul se acuză reciproc, informează AFP și Agerpres.
07:40
Un nou cutremur puternic a avut loc marți seară în Arad, din România, la o adâncime mai mică de 10 kilometri. A avut magnitudinea 5,2 grade pe scara Richter, s-a simțit și în Timișoara, Oradea și chiar și la Cluj-Napoca. Din fericire, a durat doar câteva secunde, așa că pagubele nu sunt semificative, transmite Radio România Actualități.
6 iunie 2023
21:30
Taberele de odihnă pentru copii și-au deschis ușile, astăzi, pentru toți doritorii de a petrece timpul vesel și util, în compania colegilor. Peste 50 de tabere de vară, cu finanțare de la stat, sunt deschise în acest an în Republica Moldova, iar multe dintre acestea se află pe malul Nistrului, la Vadul lui Vodă. Primii copii au fost cazați astăzi aici, iar educatorii spun că sunt pregătiți să le organizeze distracții și să le ofere cunoștințe pentru o vacanță de neuitat.
20:40
Peste șase mii de moldoveni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat! Un sfert din populația țării este dependentă de fumul de țigară, iar fiecare al doilea fumător moare la o vârstă aptă de muncă, arată datele unui studiu recent realizat în țara noastră. La scara mondială, decesele cauzate de fumat sunt în numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, accidentele de circulație, sinucideri sau crime. Astăzi, de Ziua mondială fără tutun, în Chișinău au fost organizate acțiuni de sensibilizare și informare a opiniei publice despre daunele fumatului.
20:40
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de pericol excepțional de incendiu, de clasa V, cu caracter natural, în perioada 7-13 iunie curent. Avertizarea este valabilă pentru arii extinse, din centrul și nordul țării, inclusiv pentru municipiul Chișinău, dar și pentru tot teritoriul din stânga Nistrului.
20:20
Agricultorii anunță că, mâine, vor ieși la protest. Se întâmplă după ce discuțiile dintre reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor" și premierul Dorin Recean, care au avut loc astăzi, nu s-au soldat cu rezultatul dorit de agricultori. De aceea, pentru a-și atinge scopul, ei vor organiza proteste în mai multe raioane din țară.
20:00
Emoții mari, astăzi, pentru elevii din clasele absolvente din licee și colegii. Aceștia au susținut examenul la limba de instruire. În total, la această probă s-au înscris aproape 16 mii de candidați. Aproape 13 mii dintre ei au scris examenul la Limba și literatura română, iar alte trei mii - la Limba rusă. Încurajați de părinți și profesori, care au stat în fața centrelor de Bac, cei pentru care au ținut pumnii le-au spus că s-au descurcat și sunt siguri că au susținut examenul.
19:40
Un baraj imens de pe râul Nipru, din sudul Ucrainei, a fost aruncat în aer, noaptea trecută. Este vorba despre digul de la Centrala hidroelectrică Nova Kahovka. Zeci de localități sunt în pericol de a fi inundate, iar aproximativ 16 mii de oameni trebuie evacuați din calea apelor. Sistemul de irigație din sudul Ucrainei și infrastructura de alimentare cu apă din Crimeea au fost distruse. Daune colosale a suferit tot sistemul biologic din sudul deltei Niprului.
19:20
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut întrevederi cu președintele Senatului, Ignazio la Russa, și președintele Camerei Deputaților din Parlamentul Republicii Italiene, Lorenzo Fontana. Discuțiile s-au axat pe prioritățile cetățenilor moldoveni care locuiesc în Italia, precum și pe agenda parlamentară a Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al Legislativului.
18:10
Cinci dintre vecinii Ucrainei pot interzice vânzările interne de cereale ucrainene, până pe 15 septembrie, după ce Comisia Europeană a prelungit un aranjament în acest sens. Totodată, potrivit documentului, TIR-urile cu cereale ucrainene vor avea permisiunea de a tranzita aceste țări. Comisia Europeană a decis astfel să dea undă verde solicitărilor formulate de Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, care sustin că liberalizarea de către Uniunea Europeană a întregului comerț cu Ucraina a însemnat inundarea piețelor interne cu cereale mai ieftine din Ucraina, făcând producția internă neprofitabilă.
17:30
Politica fiscală pentru anul 2024 nu vine să crească presiunea fiscală pe afaceri, dar mai degrabă pentru conformarea domeniului. În același timp, documentul prevede măsuri legate de combaterea fenomenului salariilor în plic și de stimulare a angajatorilor „să iasă în alb”, adică să lucreze legal. Politica fiscală pentru anul viitor a fost analizată de Centrul analitic Expert-Grup.
16:30
8915 persoane s-au înscris la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Cele mai multe cereri – peste 3500 au fost depuse în municipiul Chișinău. Alți circa 1400 de candidați sunt din UTA Găgăuzia, circa 670 – din municipiul Bălți și circa 620 – din Taraclia.
16:10
Sprijinul Alianței Nord-Atlantice pentru Republica Moldova trebuie întărit, a declarat la Bratislava (Republica Slovacă) președintele Klaus Iohannis, care participă la lucrările Summitului NATO în format București 9 (B9). Șeful statului român a subliniat că sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la Alianță „este de neclintit”.
15:50
Nivelul cooperării dintre Republica Moldova și NATO a crescut pe fondul invaziei brutale a Rusiei în Ucraina. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un briefing comun susținut, la Bruxelles, cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. Mai mult, Mircea Geoană, a declarat că viitorul Republicii Moldova este în familia democrațiilor europene.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.