Miniștrii de Externe din țările UE susțin extinderea blocului comunitar

Moldova1, 25 iunie 2024 13:20

Uniunea Europeană se pregătește de extindere, iar asta înseamnă că trebuie să treacă printr-un proces de reformare. Odată cu lansarea negocierilor de aderare cu Republica Moldova, Ucraina și Muntenegru, guvernele naționale iau în calcul modificări privind modul de a decide în cadrul uniunii. Urmează ca șefii de stat și de guvern să ajungă la o înțelegere. Reuniunea de azi a miniștrilor de externe și afaceri europene este totuși una istorică pentru că marchează începutul procesului de extindere, susține reprezentanta președinției belgiene.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
21:20
Învață cele mai bune metode de prelucrare a solului pentru a obține o roadă bogată. Vorbim despre fermierii din Orhei și Rezina, care beneficiază de instruire în cadrul așa-numitelor școli de câmp, deschise cu suportul Agenției ONU pentru Alimentație și Agricultură. Peste 700 de agricultori au învățat până acum, cele mai bune practici pentru o agricultură prietenoasă mediului.
Acum 30 minute
21:40
Actualizare 21:00: Numărul răniților în urma loviturii unei rachete rusești sau a unor fragmente de rachetă asupra unei clădiri rezidențiale din Dnipro a crescut la nouă, iar o persoană a decedat. Acest lucru este raportat de administrația regională.
Acum o oră
21:50
Consilierul socialist din Bălți, Maxim Moroșan, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, iar pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru huliganism, după ce ar fi fost implicat într-o bătaie. În total, sunt patru persoane reținute în acest caz. Moroșan împreună cu un prieten ar fi snopit în bătaie un bărbat de 40 de ani, iar victima a fost transportată la spital. Totul s-ar fi întâmplat în seara zilei de joi, într-un local din orașul Bălți. La scurt timp după atac, alți câțiva bărbați, care se presupune că ar fi prieteni cu victima, au venit în același local pentru a-și regla conturile cu presupușii bătăuși. Camerele de supraveghere din zonă au surprins întreaga scenă.
Acum 2 ore
19:20
La Dnipro, una dintre rachetele rusești a lovit vineri seară o clădire rezidențială cu nouă etaje, distrugând mai multe etaje superioare. Acest lucru este anunțat de administrația regională din Dnipropetrovsk, notează BBC.
Acum 4 ore
18:30
De mai bine de doi ani și jumătate Republica Moldova i-a devenit a doua acasă. Aici s-a refugiat cu familia în februarie 2022, la scurt timp după ce armata rusă a început să atace militar Ucraina. Vorbim despre Elena Priseajniuc. Originară din Vinița, ea și-a părăsit orașul natal imediat ce au început primele bombardamente, chiar în preajma casei sale. În Republica Moldova, unde s-a stabilit cu ambii copii minori, a reușit să pună pe roate o afacere de succes în domeniul sportului pe apă.
17:50
În regiunea Iacutia din nord-estul îndepărtat al Rusiei, oamenii de știință locali efectuează autopsia unui lup înghețat în permafrost de aproximativ 44 000 de ani, o descoperire despre care spun că este prima de acest fel. Găsit întâmplător de localnici în districtul Abiiskii din Iacutia în 2021, corpul lupului este examinat abia acum în mod corespunzător de oamenii de știință, scrie Reuters.
Acum 6 ore
17:10
Este regretabil că până acum Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu are un președinte plenipotențiar, iar decizii sensibile și curajoase nu se vor lua atâta timp cât există interimat și asta are un impact negativ asupra întregului sistem. Opinia aparține președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Ilie Chirtoacă, care a vorbit despre tergiversarea alegerii unui nou președinte cu mandat deplin la CSM în cadrul unui interviu oferit pentru Moldova 1.
17:00
România introduce noi reguli pentru redobândirea cetățeniei. Cunoașterea limbii române la nivelul B1, dovedit prin certificat, ar putea fi una din condițiile pe care va trebui să le respecte solicitantul. Mai mult, Comisia pentru Cetățenie ar putea obține noi pârghii. Autoritățile de la București susțin că noile măsuri au drept scop „modernizarea” legii aprobate în 1991, dar și contracararea redobândirii frauduloase a cetățeniei. Curtea Constituțională din România a fost sesizată cu privire la noile modificări.
16:40
Procurorii cer mandate de arest pe un termen de 30 de zile în privința a patru persoane implicate în bătaia de la Bălți. Potrivit Procuraturii Generale, pe acest caz a fost pornit un dosar penal pentru huliganism.
16:40
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) s-a autosesizat în contextul situației semnalate în urma avariei care s-a produs la stația de pompare din orașul Bender și presupusele deversări ale sistemului de canalizare în râul Nistru. În urma probelor prelevate, devieri nu au fost înregistrate, precizează instituția.
16:00
Peste 1500 de șoferi au fost prinși pe picior greșit, în cadrul verificărilor efectuate ieri de polițiștii de patrulare. Potrivit oamenilor legii, 1400 de conducători auto au depășit limita de viteză, iar alți 28 au urcat în stare de ebrietate alcoolică la volan, 11 dintre ei având un grad avansat de ebrietate.
Acum 8 ore
14:20
Măsurile de restricționare a accesului în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău au fost prelungite cu încă 30 de zile, până la 31 iulie. Decizia a fost luată astăzi de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova de comun acord cu Aeroportul Internațional Chișinău și Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
13:40
Cinci persoane au ajuns la spital, după ce automobilul în care se aflau s-a izbit de un copac, iar ca rezultat, a fost cuprins de flăcări. Accidentul rutier a avut loc în această dimineață, între localitățile Chetrosu din Anenii Noi și Puhoi, din raionul Ialoveni, a precizat pentru „Teleradio-Moldova” Mariana Dideco, ofițer de presă, IP Ialoveni.
13:20
Procesul de integrare a țării noastre în Uniunea Europeană este unul complex și va fi nevoie de implicarea tuturor instituțiilor, dar și a cetățenilor pentru ca Republica Moldova să poată adera la blocul comunitar. Mai mult, reformele pe care urmează să le facă autoritățile în acest parcurs trebuie să arate bine nu doar pe foaie, dar să dea și rezultate. Subiectul au fost discutat în cadrul emisiunii Bună Seara, de la Moldova 1.
Acum 12 ore
13:10
Prim-ministra Estoniei Kaja Kallas, propusă pentru a fi următoarea șefă a politicii externe a Uniunii Europene, este un critic tranșant al Rusiei și o eurofilă convinsă, considerată de mult timp drept o candidată potențială pentru funcții internaționale de vârf. Fiica fostului premier și comisar european Siim Kallas, s-a născut când Estonia încă făcea parte din Uniunea Sovietică, înainte de a-și recâștiga independența în 1991.
12:50
Reforma justiției și lupta împotriva corupției, inițiate de autoritățile de la Chișinău, trebuie să continue fiind parte a procesului de aderare la Uniunea Europeană (UE), iar evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor trebuie finalizată cât mai curând, a declarat șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, într-o conferință de presă cu jurnaliști moldoveni, la Luxemburg. Fostul procuror general în România și ulterior șefa Direcției Naționale Anticorupție, Kövesi, a precizat că rezistența din interiorul sistemului este problema majoră cu care s-a confruntat și România.
12:40
Experții de la Biroul central al organizației Interpol de la Lyon vor face un audit la Biroul Interpol din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu. El a precizat că verificările vin în contextul scandalului de corupție în care ar fi implicați mai mulți angajați ai instituției.
12:40
Germania a aprobat noi reguli care permit cetățenilor străini să obțină pașaportul german, să dețină cetățenie dublă și să o păstreze pe cea a țării de origine. Acum, moldovenii pot să solicite cetățenie după ce au locuit în această țară timp de cinci ani, față de opt cât era necesar anterior. Care sunt condițiile și cine poate beneficia de aceste prevederi, a spus Sergiu Russu, consilier al ambasadei R. Moldova în Republica Federală Germană, la emisiunea „Bună dimineața”, de la postul public de televiziune, Moldova1.
12:30
Cinci persoane au ajuns la spital, după ce automobilul în care se aflau s-a izbit într-un copac, iar în rezultat a fost cuprins de flăcări. Accidentul rutier a avut loc în această dimineață, între localitățile Chetrosu din Anenii Noi și Puhoi, din raionul Ialoveni, a precizat pentru Teleradio-Moldova Mariana Dideco, ofițeră de presă, IP Ialoveni.
12:20
În următoarele zile, pe drumurile naționale va putea fi observată tehnică militară din dotarea Armatei Naționale. Potrivit Ministerului Apărării, tehnica a fost mobilizată în cadrul exercițiului multinațional ,,Scutul Păcii-2024’’, iar acum urmează să se întoarcă din centrele de instruire la locurile de dislocare permanente.
12:00
Mai multe persoane au fost reținute, după ce și-au împărțit pumni în plină stradă, la Bălți. În incidentul, care a avut loc pe 26 iunie, pe teritoriul unui local, a fost implicat, inclusiv, o persoană cu funcție publică în Consiliul municipal Bălți, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP).
12:00
În procesul de aderare, Republica Moldova va beneficia de asistență financiară din partea Uniunii Europene. În caz de stagnare sau regres în implementarea reformelor, pot fi luate măsuri corective, inclusiv suspendarea negocierilor. De asemenea, procesul de aderare se va desfășura într-o manieră transparentă, cu implicarea societății civile și a cetățenilor, pentru a asigura un dialog productiv. Mențiunile se conțin în Cadrul de negocieri propus de Uniunea Europeană pentru R. Moldova, publicat de Guvernul de la Chișinău.
11:20
Circulația rutieră pe strada Grenoble din capitală, în perimetrul străzilor Nicolae Testemițanu – Gheorghe Asachi, va fi sistată total timp de 3 zile, începând de mâine, 29 iunie, anunță Primăria municipiului Chișinău.
11:00
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetățenilor moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Liban să evite orice călătorie în această țară. Avertizarea de călătorie a fost emisă în contextul escaladării situației de securitate din Orientul Mijlociu și, în special, în Liban și Israel.
10:40
Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile pentru șefia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în cadrul ședinței de astăzi în care urma să fie ales un nou președinte. Nici Guzun, nici Șchiopu, nu și-au argumentat decizia. Plenul Consiliului a votat unanim, la propunerea actualului președinte interimar, Sergiu Caraman, pentru ca concursul să fie desfășurat luni, 1 iulie, cu începere de la ora 09:00.
10:30
Calea Georgiei către aderarea la Uniunea Europeană este blocată de adoptarea unei legi controversate privind influența străină, au declarat liderii europeni în cadrul unui summit la Bruxelles. Adoptarea legii a reprezentat un „regres” în ceea ce privește pașii stabiliți pentru a permite țării să adere la blocul comunitar, notează BBC.
10:10
Calea Georgiei către aderarea la Uniunea Europeană este blocată de adoptarea unei legi controversate privind influența străină, au declarat liderii europeni în cadrul unui summit la Bruxelles. Adoptarea legii a reprezentat un „regres” în ceea ce privește pașii stabiliți pentru a permite țării să adere la blocul comunitar.
09:40
Armata Națională va desfășura noi exerciții cu rezerviștii Forțelor Armate în perioada 1-5 iulie. Potrivit Ministerului Apărării, timp de cinci zile, aceștia vor avea ședințe teoretice și vor participa la ședințe de tragere conform programului de pregătire.
09:30
Oficiul Avocatului Poporului a înregistrat anul trecut 1043 de cereri legate de încălcarea drepturilor și libertăților omului. Cu privire la drepturile copilului, printre cele mai problematice aspecte identificate în 2023 figurează sărăcia și disponibilitatea serviciilor de sprijin pentru copiii aflați în dificultate. Datele se conțin în Raportul de activitate al Avocatului Poporului pentru 2023 și au fost prezentate în Parlament.
09:30
Pentru cine a urmărit-o dincoace de Atlantic, înfruntarea Biden-Trump a fost o dezbatere cu atitudini în același timp teatrale și rigide și o violență verbală abia reținută, cum Europa nu cunoaște.
09:10
Un bărbat din Chișinău a fost reținut de ofițerii CNA și procurori, după ce ar fi pretins mită de peste un milion de lei. Bănuitul susținea că are influență asupra unor funcționari publici pe care i-ar putea convinge să adopte o decizie favorabilă într-un dosar de evaziune fiscală și ar fi pretins de la o persoană suma de 35 000 de euro.
09:00
Cel puțin șapte oameni au decedat, iar alți cinci au fost răniți după ce un autocare s-a ciocnit cu un tren, în Slovacia. Accidentul s-a produs în orașul Nove Zamki, la aproape 100 de kilometri de capitala Bratislava. În urma impactului, motorul trenului a luat foc, iar mecanicul a suferit arsuri grave. De asemenea, autocarul a fost avariat puternic.
08:50
Președintele american, democratul Joe Biden, și republicanul Donald Trump se vor confrunta la noapte în prima dezbatere televizată pentru prezidențialele din noiembrie. Chiar înainte de dezbatere, actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a redus diferența în sondaje, față de contracanditatul său Donald Trump, relatează cotidianul New York Times. Cu toate acestea, Trump deține încă un mic avantaj.
Acum 24 ore
07:30
Liderii UE au ales-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat de președinte al Comisiei Europene, au declarat șase diplomați europeni pentru POLITICO. În cadrul unei reuniuni la Bruxelles, liderii naționali i-au ales, de asemenea, pe portughezul António Costa și pe estoniana Kaja Kallas pentru cele mai înalte funcții la Consiliul European și, respectiv, la serviciul de politică externă al UE.
27 iunie 2024
21:30
Iana Gherman este singura elevă din municipiul Soroca care a reușit să obțină media 10 la bacalaureat. Tânăra spune că a muncit mult pentru aceste rezultate, iar acum are planuri mari de viitor, vrea să-și facă studiile la o universitate din Franța.
Ieri
21:10
Politicile „izolaționiste” privind importul de mărfuri ar putea avea efecte negative pentru producătorii din Republica Moldova, în special pentru cei care exportă produsele. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în contextul în care fermierii cer prelungirii măsurilor de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina. Agricultorii solicită întrevederi în regim de urgență cu autoritățile și au precizat că își rezervă dreptul de a protesta.
21:00
Sprijinul acordat Republicii Moldova se numără printre subiectele de pe agenda reuniunii Consiliului European, care are loc joi și vineri la Bruxelles.
20:40
Experții de la Biroul central al organizației Interpol de la Lyon vor face un audit la Biroul Interpol din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu. El a precizat că verificările vin în contextul scandalului de corupție în care ar fi implicați mai mulți angajați ai instituției.
19:50
Tinerii rezidenți de la medicină și farmacie, ale căror studii au fost achitate de stat, vor fi obligați să lucreze cinci ani, în loc de trei ani în instituțiile în care vor fi repartizați după absolvire. În schimb, aceștia vor beneficia de indemnizații și compensații majorate. Mai exact, ei vor primi în trei tranșe aproximativ 260 de mii de lei. Un proiect privind modificarea legii cu privire la ocrotirea sănătății a fost aprobat de Parlament în lectura a doua. Măsurile au fost luate în contextul crizei de angajați din domeniul sănătății.
18:30
Zeci de șoferi au fost trași pe dreapta și amendați, după ce oamenii legii au efectuat razii la intrarea în orașul Chișinău. Polițiștii de patrulare au verificat dacă conducătorii auto respectă normele circulației rutiere. Acțiuni similare au loc astăzi pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
18:00
Echipa națională a Georgiei a învins Portugalia cu scorul de 2-0 și s-a calificat în optimile de finală chiar la prima sa participare la un turneu final. Georgienii nu au avut milă de Cristiano Ronaldo și compania, având un început de partidă de senzație.
18:00
Lotul olimpic al Republicii Moldova se mărește încontinuu! Luptătorul de stil liber, Radu Lefter, a obținut dreptul de a participa la Jocurilor Olimpice de la Paris. Confirmarea a venit din partea Federației Internaționale de profil.
17:50
Președintele american, democratul Joe Biden, și republicanul Donald Trump se vor confrunta la noapte, în prima dezbatere televizată pentru prezidențialele din noiembrie. Chiar înainte de dezbatere, actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a redus diferența în sondaje, față de contracanditatul său Donald Trump, relatează cotidianul New York Times. Cu toate acestea, Trump deține încă un mic avantaj.
16:50
Tentativa autorităților din Autonomia găgăuză de a institui un alt mecanism de licențiere a activității mass-media audiovizuale din regiune reprezintă o sfidare și o tentativă de eludare a Codului serviciilor media audiovizuale și a hotărârilor instanțelor de judecată naționale. Acțiunile autorităților de la Comrat au ajuns și în atenția Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a Guvernului de la Chișinău, precum și a Procuraturii Generale (PG), a declarat pentru Teleradio-Moldova președinta Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu. Șefa CA a avertizat că, dacă inițiativa legislativă dezbătută în cadrul Adunării Populare a Găgăuziei (APG) va fi adoptată în lectură finală, se va impune cercetarea acestor fapte și din perspectiva nerespectării și încălcării legislației.
16:30
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi, 27 iunie, la Bruxelles, un acord de securitate cu Uniunea Europeană. Acest eveniment a deschis reuniune Consiliului European, la care au participat liderii statelor membre ale UE. Următorul punct de pe ordinea de zi după semnarea acordului este discursul lui Zelenski în fața Consiliului European și discutarea situației din Ucraina și a sprijinului acordat acesteia de țările blocului comunitar.
16:10
Mircea Catîrău a fost desemnat de Parlament în funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 60 de deputați. La fel, în cadrul ședinței plenare de astăzi, Mircea Catîrău a depus jurământul în fața deputaților.
15:00
Mai mulți cetățeni au rămas blocați pe aeroportul Heraklion din Grecia din cauza unei problema cu aeronava, anunță Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.
14:50
„Liderii democrați ascultă de voința populației, iar noi trăim în democrație”, a spus astăzi, joi 27 iunie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la Bruxelles, înainte de începerea summitului de vară al celor 27.
14:50
Parlamentul georgian a aprobat în primă lectură un pachet de modificări legislative care interzic așa-numita propaganăLGBTQ. Partidul de guvernământ Visul georgian a depus la 4 iunie în parlament un pachet de 19 proiecte de lege, care ar trebui să „protejeze” minorii de„propaganda LGBTQ”, și să „apere” așa-numita familie tradițională și „valorile ei”, notează DW.
14:40
„Liderii democrați ascultă de voința populației, iar noi trăim în democrație”, a spus astăzi, joi 27 iunie, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, la Bruxelles, înainte de începerea summitului de vară al celor 27.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.