A plecat din Soroca pentru a deveni primul custode al Muzeului Zemstvei din Basarabia / VIDEO

Observatorul de Nord, 11 iunie 2024 17:00

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău impresionează prin arhitectura sa în stil pseudo-mauritan, diferită de alte edificii de prin capitală. Noi însă am mers aici pentru a descoperi legătura fostului Muzeu al Zemstvei cu Soroca. Franz Ostermann, primul custode al acestui muzeu, s-a născut acum 180 de ani în Regatul Boemiei, iar […] Post-ul A plecat din Soroca pentru a deveni primul custode al Muzeului Zemstvei din Basarabia / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Observatorul de Nord

Acum 12 ore
18:50
Astăzi, 12 iunie, la Palatului de Cultură din municipiul Soroca, a avut loc o ședința din cadrul Campaniei de informare „Cunoaște dreptul tău electoral”, organizată de către Comisia Electorală Centrală. Campania are drept scop familiarizarea cu prevederile legislației electorale și ale cadrului normativ conex, cu accent pe organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și a referendumului […] Post-ul Campania de informare „Cunoaște dreptul tău еlесtоrаl” a ajuns la Soroca / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 24 ore
15:00
O veste tristă pentru soroceni, bărbatul de 36 de ani care a murit aseară, strivit de un copac doborât, este Arcadie Spoială, originar din Soroca, cunoscut regizor și producător video. Conform presei din stânga Nistrului, tragedia a avut loc în noaptea de 11 iunie, în jurul orei zece, pe malul Nistrului, în satul Harmațca. Când […] Post-ul Veste tristă pentru soroceni: Regizorul Arcadie Spoială a murit strivit de o creangă apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:50
Astăzi comemorăm primul val de deportări sovietice din 12-13 iunie 1941, când cu o lună până la eliberarea Basarabiei, mii de familii de basarabeni au fost trimise forțat în exil politic, iar unica lor vină a fost doar că, fiind gospodari și intelectuali, erau împotriva ocupației sovietice. Nici județul Soroca nu a fost o excepție, […] Post-ul Cine va plăti pentru monumentul deportaților din Soroca: urmașii politici ai celor care i-au represat sau victimele? / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:20
  În urma ploilor abundente și vântului puternic din seara zilei de 11 iunie, 42 de drumuri publice naționale au fost afectate, necesitând intervenția promptă a echipelor de lucrători din cadrul S.A. „Drumuri” pentru a asigura desfășurarea în siguranță a traficului rutier, transmite asd.md Pentru a remedia situația, au fost mobilizate utilaje speciale și muncitori […] Post-ul 42 de drumuri naționale, inclusiv din sectoarele Soroca și Florești, au fost afectate de furtuna de aseară apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:50
Mariana Pasatețcaia, luptă cu cancerul și se află într-o cursă contra cronometru pentru a primi tratamentul ce-i va salva viața. Cu sesiuni de chimioterapie în desfășurare, familia se pregătește de o intervenție chirurgicală importantă în România, dar costurile sunt prea mari pentru ei. Iată apelul lor pentru oamenii de bună credință. “Mama mea, Mariana Pasatețcaia, […] Post-ul Strigăt de disperare: “Ajutați-mă să-mi salvez mama!” apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:10
Astăzi, 12 iunie, se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice din Basarabia și Nordul Bucovinei. Adevăratul calvar a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, la ora 02:30 . Din județul Soroca au fost arestați și deportați 1874 persoane. Ca urmare a unei înțelegeri între Hitler și Stalin […] Post-ul Astăzi se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări sovietice: află câți oameni au fost ridicați din județul Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:00
Deputatul socialist Bogdan Țîrdea publică periodic videouri unde repetă vechile narațiuni ale propagandei Kremlinului și lansează falsuri noi. În mai multe videouri recente, acesta a spus că Uniunea Europeană ar înarma Republica Moldova și că integrarea europeană ne va duce în NATO și la război, așa cum s-a întâmplat în Georgia și în Ucraina. În […] Post-ul Falsuri vechi și noi de la Bogdan Țîrdea: Integrarea în NATO, arme în loc de combine și atragerea în război apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:30
  Poliția Republicii Moldova roagă cetățenii să fie prudenți la ieșirea din casă pe motiv că sunt mulți copaci doborâți și fire electrice, ceea ce prezintă pericol. Persoanele care parchează acum mașinile, assă se asigure  că o facîntr-un loc sigur. Polițiștii sunt la datorie și intervin pentru a oferi suport. În cazul în care observați […] Post-ul ATENȚIE la ieșirea din casă și la locul unde parcați mașina apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:20
 Începând cu data de 7 iunie 2024, transmite Poliția Republicii Moldova, cazierul judiciar poate fi obținut de către cetățeni în una din cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, prin intermediul Portalului Serviciilor Publice – https://servicii.gov.md.   Noua funcționalitate completează șirul de opțiuni digitale dezvoltate de Agenția de Guvernare Electronică și Ministerul Afacerilor Interne. […] Post-ul Acum poți solicita cazierul judiciar online în orice limbă oficială a Uniunii Europene apare prima dată în Observatorul de Nord.
07:10
Banca Națională a Moldovei a actualizat ratele de schimb valutar pentru ziua de miercuri, 12 iunie 2024. Detalii ale ratei de schimb: Euro: se scumpește cu 7 bani și este cotat astăzi la 19 lei și 00 bani. Dolarul american: se scumpește cu 7 bani și costă 17 lei și 70 bani. Leul românesc:  crește cu […] Post-ul Cursul valutar pentru miercuri, 12 iunie 2024: Euro și dolarul se scumpesc cu șapte bani fiecare apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:50
Berbec: Vor fi multe momente pozitive miercuri, dar nu sunt excluse conversații care vor provoca emoții negative. Probabil observați și voi cât de ușor vă pierdeți echilibrul în ultima vreme. Este timpul să vă întăriți sistemul nervos. Pentru început, normalizați-vă programul zilnic, mai exact somnul. Multe probleme sunt legate tocmai de acest aspect al vieții. […] Post-ul Horoscopul zilei de miercuri, 12 iunie: Peștii pe plan personal, au astăzi o armonie de invidiat, află ce rezervă astrele zodiei tale apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:40
Pentru astăzi, miercuri, 12 iunie 2024, este în vigoare o avertizare meteo de tip Cod Galben de averse cu descărcări electrice. Meteorologii anunță pe parcursul zilei cer înnourat, valorile termice ziua se vor situa între 21 și 23 de grade Celsius, iar cele nocturne vor oscila între 16 și 18 de grade Celsius. Post-ul Vremea în Soroca: Prognoza meteo pentru miercuri, 12 iunie 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
Ieri
21:10
În China a apărut un nou tip de cafea – latte cu ceapă verde. Băutura câștigă rapid popularitate pe platformele video și pe rețelele sociale. Trendul se răspândește în întreaga lume, iar căutarea „cafea cu ceapă” generează deja milioane de rezultate: băutura este preparată și încercată atât de utilizatori obișnuiți, cât și de reprezentanți ai […] Post-ul Cafeaua cu ceapă verde: Băutura exotică care câștigă popularitate globală apare prima dată în Observatorul de Nord.
17:00
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău impresionează prin arhitectura sa în stil pseudo-mauritan, diferită de alte edificii de prin capitală. Noi însă am mers aici pentru a descoperi legătura fostului Muzeu al Zemstvei cu Soroca. Franz Ostermann, primul custode al acestui muzeu, s-a născut acum 180 de ani în Regatul Boemiei, iar […] Post-ul A plecat din Soroca pentru a deveni primul custode al Muzeului Zemstvei din Basarabia / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:40
Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din satul Bădiceni se numără printre instituțiile care au avut de suferit din cauza vântului puternic din ultimele zile. Astfel, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, rafalele de vânt puternic au smuls de pe acoperișul instituției 204 foi de ardezie, 160 m.p de lambriu din lemn […] Post-ul În raionul Soroca, vântul a smuls acoperișul Centrului de plasament din Bădiceni, iar grindina a afectat 280 ha de porumb, 43 ha de livezi, 130 ha de floarea soarelui apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:00
Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca are peste 1.300 de elevi și este considerat una dintre cele mai bune instituții de învățământ general din Republica Moldova. Așa cum se cuvine unei instituții educaționale moderne, liceul „Constantin Stere” tratează cu seriozitate implementarea tehnologiilor digitale în procesul educațional. Vasile Baș, directorul liceului a fost intervievat de I-VIN.INFO […] Post-ul Digitalizarea educației la liceul „Constantin Stere” din Soroca: Un exemplu de succes apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:20
Ieri, Sectorul Poliției de Frontieră Soroca din cadrul Direcției Regionale Nord a fost desemnat cel mai bun sector de poliție de frontieră din Republica Moldova, primind un titlu de onoare pentru performanțele sale excepționale. Această distincție subliniază dedicarea și profesionalismul echipei, confirmând eforturile lor neîntrerupte în asigurarea securității frontierelor țării. Post-ul „Sectorul de Poliție Soroca a fost desemnat cel mai bun din republică” / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:20
În perioada 17-30 iunie, Biblioteca pentru copii Florești organizează cea de-a cincea ediție a Taberei de Vară Friendship CAMP, un eveniment dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Sub deviza „Învățăm prin joacă”, tabăra propune o varietate de activități menite să îmbine distracția cu educația. Pe parcursul celor două săptămâni, participanții vor […] Post-ul Tabără de vară la Florești: Activități educative și distractive pentru copii apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:10
  Luni, 10 iunie, membrii Comisiei Situații Excepționale Soroca, în frunte cu primarul Lilia Pilipețchi, au fost menționați cu Diplome de Onoare în cadrul proiectul ”Prevenirea, Pregătirea și Reacționarea la dezastre naturale și antropogene în țările Parteneriatului Estic”,  muncipiul Soroca fiind zona-pilot a proiectului.   Amintim că, Programul PPRD East 3 este a treia etapă […] Post-ul Diplome de onoare pentru membrii Comisiei Situații Excepționale Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:00
 Conform g4media.ro România are 33 de mandate în Parlamentul European care, potrivit numărătorii paralele făcute de partide a voturilor de la alegerile europarlamentare din 9 iunie, vor fi împărțite astfel: Alianța PSD-PNL – 19 de mandate: Mihai Tudose Rareș Bogdan Gabriela Firea Dan Motreanu Claudiu Manda Adina Vălean Victor Negrescu Vasile Dîncu Daniel Buda Maria […] Post-ul Cei 33 de europarlamentari pe care îi va trimite România la Bruxelles apare prima dată în Observatorul de Nord.
07:20
Banca Națională a Moldovei a actualizat ratele de schimb valutar pentru ziua de marți, 11 iunie 2024. Detalii ale ratei de schimb: Euro: se ieftinește cu 28 de bani și este cotat astăzi la 18 lei și 93 bani. Dolarul american: se ieftinește cu 1 ban și costă 17 lei și 63 bani. Leul românesc:  se […] Post-ul Cursul valutar pentru marți, 11 iunie 2024: Euro se ieftinește cu 28 de bani și coboară sub pragul de 19 lei apare prima dată în Observatorul de Nord.
07:10
Berbec O zi interesantă și productivă, plină de noi provocări pe care le veți aborda cu mare entuziasm. Aveți suficientă energie pentru a realiza chiar mai mult decât ați planificat. Cei din jur nu vă vor împiedica, iar dacă veți avea nevoie de sprijin, îl veți obține cu ușurință. Berbecii ar putea începe o colaborare […] Post-ul Horoscopul zilei de marți, 11 iunie 2024: Peștii vor primi vești bune legate de un proiect în care sunt implicați, află pronosticul astrelor pentru zodia ta apare prima dată în Observatorul de Nord.
07:00
Pentru ziua de marți, 11 iunie 2024, meteorologii anunță cer variabil pe parcursul zilei, cu unele înnorări în a doua parte a intervalului, când se vor semnala ploi cu descărcări electrice. Valorile termice ziua se vor situa între 27 și 29 de grade Celsius, iar cele nocturne vor oscila între 18 și 20 de grade […] Post-ul Vremea la Soroca: Prognoza meteo pentru marți, 11 iunie 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:00
Cu toții ne dorim dinți albi, frumoși și sănătoși, însă acest lucru nu depinde doar de o igienă corespunzătoare, ci și de o alimentație adecvată. Smalțul dinților are o structură poroasă, astfel încât, sub acțiunea unor substanțe conținute în multe produse, acesta poate deveni galben sau chiar maroniu. De ce se întâmplă acest lucru? Moleculele […] Post-ul 7 alimente care ne îngălbenesc dinții apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:10
În perioada 14-16 iunie, municipiul Soroca va găzdui un eveniment cultural deosebit – Festivalul de Teatru de Amatori “Coliba Albastră”. Festivalul își propune să aducă în prim-plan creația literară a marelui scriitor Spiridon Vangheli, marcând astfel 92 de ani de la nașterea sa. Evenimentul este organizat de Teatrul “Veniamin Apostol” și Consiliul Raional Soroca. Deschiderea […] Post-ul Sorocenii și oaspeții municipiului sunt invitați la Festivalul de Teatru de Amatori “Coliba Albastră”, dedicat creației lui Spiridon Vangheli apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:10
Pentru a ajuta cetățenii din Soroca să economisească, recent am lansat o nouă rubrică de monitorizare a prețurilor la produsele alimentare ce se vând în centrele comerciale din oraș. Deocamdată începem cu cele mai populare – “Linella”, “Local” și “Fourchette”. La noi veți găsi cele mai recente informații actualizate despre evoluția prețurilor la diverse categorii […] Post-ul Care dintre magazinele: Linella, Local și Fourchette oferă cele mai avantajoase prețuri în Soroca? apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:10
  Comisia de transmitere a locuințelor din blocul locativ situat în mun. Chișinău, strada Alba Iulia nr. 91/3, anunță începerea procesului de recepționare a documentelor pentru acordarea locuințelor destinate participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, transmite moldpres.md Procesului de recepționare a dosarelor a demarat în conformitate cu pct. 28 subpct. 1) al Regulamentului […] Post-ul Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl pot depune dosarele pentru a primi o locuință apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:00
S.A. „RED-Nord” anunță deconectări programate ale energiei electrice în legătură cu executarea lucrărilor de mentenanţă în reţelele de distribuţie. Așa că în perioada 10.06.2024-16.06.2024 se va întrerupe energia electrică în următoarele localități:   Post-ul Se așteaptă deconectări programate ale energiei electrice în Drochia, Chetrosu, Șuri și alte localități apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:50
S.A. „RED-Nord” anunță deconectări programate ale energiei electrice în legătură cu executarea lucrărilor de mentenanţă în reţelele de distribuţie. Așa că în perioada 10.06.2024-16.06.2024 se va întrerupe energia electrică în următoarele localități: Post-ul Se așteaptă deconectări programate ale energiei electrice în Japca, Cunicea, Vertiujeni și alte localități apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:40
S.A. „RED-Nord” anunță deconectări programate ale energiei electrice în legătură cu executarea lucrărilor de mentenanţă în reţelele de distribuţie. Așa că în perioada 10.06.2024-16.06.2024 se va întrerupe energia electrică în următoarele localități: Post-ul Se așteaptă deconectări programate ale energiei electrice în Rublenița, Soloneț, Holoșnița și alte localități apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:10
La 10 iunie, Poliția de Frontieră celebrează Ziua Profesională. Această zi este dedicată acelor bărbați și femei curajoși care, zi de zi, își îndeplinesc datoria cu devotament și profesionalism, protejând teritoriul țării noastre și asigurând securitatea cetățenilor. În raionul Soroca, supravegherea frontierei de stat cu Ucraina pe fluviul Nistru este asigurată de două subdiviziuni ale […] Post-ul Ei stau strajă la hotare și păzesc acest pământ / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:10
Nu știm exact ce planuri de vară au făcut părinții copiilor de la Grădinița nr. 17 „Cheița de Aur”, dar din ce ne-au povestit cei mici, vara lor va fi plină de distracții și aventuri. Majoritatea copiilor au planuri de a merge la mare împreună cu părinții lor. Un copil a povestit cu entuziasm: „Eu […] Post-ul Gura copilului adevăr spune: ”Vara o să stăm acasă și o să dormim mult” / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:00
 Promisiune realizată – Renato Usatîi a transferat câte 10 mii de euro pentru studiile celor trei copii ai ofițerului Igor Ciofu, omorât acum un an la aeroportul din Chișinău. La sfârșitul săptămânii trecute, președintele Partidului Nostru s-a întâlnit cu familia lui Igor Ciofu și i-a anunțat personal despre acest fapt. „Este în cinstea tatălui vostru, […] Post-ul Promisiune realizată! Usatîi a transferat câte 10 mii de euro pentru fiecare dintre cei trei copii ai ofițerului Igor Ciofu. PUBLICITATE POLITICĂ.  apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:00
  Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită majorarea, începând cu 1 iulie curent, cu 30%, a salariilor de funcție a angajaților din domeniul sănătății, precum și personalul medical din domeniul asistenței sociale pentru asigurarea menținerii personalului calificat și asigurarea sustenabilității procesului de acordare a asistenței medicale calitative, scrie sindicate.md Despre aceasta se arată […] Post-ul În ajunul sărbătorii profesionale, CNSM solicită majorarea, începând cu 1 iulie curent, cu 30%, a salariilor de funcție a angajaților din domeniul sănătății apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:50
Acum 9 ani Serghei și Tatiana Afanas din Rublenița au sădit prima lor livadă. Pe un teren de 10 hectare din preajma satului Șolcani, au plantat copaci de cireși și meri, punând astfel bazele unei afaceri de familie. Când au pornit această aventură, erau doar ei doi, ghidați de dorința de a lucra acasă, de […] Post-ul Livada familiei Afanas: nouă ani de muncă și investiții apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:10
La ședința Consiliului Raional din luna iulie, pe ordinea de zi sunt și proiectele de decizie privind conferirea titlului de “Cetățean de Onoare al Raionului Soroca”. Candidații sunt Dionisii Mitrofan, Vasile Nitrean și Vladimir Botnari.  Profesorul Dionisii Mitrofan a fost înaintat de Elena Caun, consilieră PSRM, agricultorul Vasile Nitrean, de consiliera PCRM Ecaterina Kazmirciuk, iar […] Post-ul Trei persoane sunt propuse pentru titlul de “Cetățean de Onoare al raionului Soroca” apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:00
PAS obligă studenții să facă campanie pro-referendum, iar astfel tinerii vor fi nevoiți să renunțe la vacanța meritată. Acest mesaj a fost transmis în ultimele zile în diferite articole și în postări pe rețelele de socializare. Drept „dovadă” este prezentată o circulară prin care Ministerul Educației și Cercetării (MEC) îndeamnă universitățile să faciliteze accesul în […] Post-ul FALS: Studenții sunt obligați să promoveze referendumul și să renunțe la vacanță apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:20
  Au fost anunțate primele estimări legate de componența noului Parlament European. Sunt realizate în urma agregării rezultatelor electorale disponibile, a estimărilor sau a exit-pollurilor publicate în statele membre după închiderea urnelor. Proiecția se bazează pe rezultate provizorii din 23 de state membre ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, […] Post-ul Rezultate provizorii Parlamentul European. Câți eurodeputați va avea fiecare familie politică. Prezența la vot la nivelul UE: 51% apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:00
  Conform Procesului verbal prezentat de Biroul Electoral al Secției de votare nr.621 Soroca, la alegrele europarlamentare de duminică, 9 iunie, au participat 1118 soroceni, care sunt cetățeni ai României. Din aceste voturi, 1111 voturi au fost declarate valabile.   Sorocenii au votat masiv pentru Alianța Electorală PSD-PNL – 751 de voturi. Celelalte formațiuni și […] Post-ul 1118 soroceni au participat în cadrul alegrilor europarlamentare din 9 iunie apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:50
Banca Națională a Moldovei a actualizat ratele de schimb valutar pentru ziua de luni, 10 iunie 2024. Detalii ale ratei de schimb: Euro: este cotat astăzi la 19 lei și 21 bani Dolarul american: se ieftinește cu 3 bani și costă 17 lei și 64 Leul românesc: rămâne neschimbat și este cotat la 3 lei și […] Post-ul Curs valutar pentru luni,10 iunie 2024 : află cât valorează principalele valute apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:40
Berbec. Încercați să vă păstrați calmul și să evitați situațiile stresante. Orice emoție puternică vă poate afecta sănătatea și poate agrava bolile cronice. Nu planificați activități obositoare pentru această zi. Sunt posibile probleme financiare, de cele mai multe ori cauzate de tendința de a fi risipitori și de a vă satisface capriciile. Seara, treburile casnice […] Post-ul Horoscopul zilei de luni, 10 iunie 2024: pentru Săgetător se anunță o zi favorabilă, plină de idei și planuri, află ce îți rezervă astrele pentru ziua de azi apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:30
Astăzi, 10 iunie, în Soroca, temperaturile vor rămâne ridicate, cu maxime de 27 până la 30 de grade Celsius pe parcursul zilei și minime de 19 până la 22 de grade Celsius pe timpul nopții. În a doua parte a zilei, se anunță instabilitate atmosferică, cu posibile averse însoțite de descărcări electrice. Post-ul Vremea în Soroca: Prognoza meteo pentru luni, 10 iunie 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
9 iunie 2024
18:30
Amintirile din vacanța de vară sunt fără doar și poate legate de bunici. Așa a fost întotdeauna: cum terminam școala, mergeam la țară, acolo unde bunicii ne așteptau cu brațele deschise. Mai țineți minte diminețile acelea în care vă trezeați învăluiți în aroma clătitelor calde sau a brânzoaicelor pufoase, miros care plutea prin toată casa? […] Post-ul Gustoșenii de la bunica: sarmale în frunze de viță de vie / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
18:00
BERBEC Săptămâna va trece cu un nivel ridicat de tensiune emoțională. Deși se preconizează un „curs cu obstacole” intens, veți ajunge cu siguranță primul la linia de sosire! Atenția maximă la detalii trebuie manifestată de cei a căror muncă este legată de bani. Pentru îndeplinirea sarcinilor simple va fi necesar mult efort și timp, iar […] Post-ul Ce ne prezic astrele: Horoscop pentru saptămâna 10-16 iunie 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
17:50
În timpul unei vizite la o fermă locală în cadrul unui proiect cu agenția de dezvoltare USAID, antreprenoarea ugandeză Juliet Tumusiime a observat că o cantitate uriașă de tulpini de banane rămân neutilizate și sunt pur și simplu aruncate. Căutând o modalitate de a folosi aceste deșeuri, Tumusiime a avut o idee de afaceri inovatoare. Aproape […] Post-ul Părul artificial din banane: Inovația care transformă industria cosmeticelor apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:50
Comunicarea dintre oameni și animale ar putea fi posibilă prin inteligența artificială. Mai mulți cercetători  vor să folosească IA pentru a debloca comunicarea dintre oameni și animale. Aceștia pot să primească un premiu de 10 milioane de dolari în cadrul proiectului care a fost lansat de o fundație a Universității din Tel Aviv, notează Digi24. […] Post-ul Inteligența artificială ne va ajuta să “discutăm” cu animalele apare prima dată în Observatorul de Nord.
13:50
Excesul de greutate afectează mai grav sănătatea bărbaților decât pe cea a femeilor. La sexul puternic, aceste kilograme în plus provoacă mai repede boli de inimă, diabet și ateroscleroză. Studiile au arătat că acest lucru este legat de diferențele în metabolismul energetic și de distribuția diferită a grăsimii în corp. Bărbații metabolizează carbohidrații mai greu. […] Post-ul Obezitatea este de trei ori mai periculoasă pentru bărbați decât pentru femei: de ce ? apare prima dată în Observatorul de Nord.
13:20
Orice gospodină știe că în urma spălărilor repetate paharele din sticlă îşi pierd din strălucire şi oricât de mult le-am spăla petele nu ies. Dar poți avea pahare curate ca lacrima și nu trebuie decât să folosești un ingredient banal. Iată ce ai de făcut. Secretul pentru curățarea paharelor Spălatul paharelor este o activitate delicată, […] Post-ul Pahare fără pete albe cu un singur ingredient banal. Ce trebuie să faci ca să iasă 100% curate apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:20
Povestea începe când trupul unei tinere este găsit pe o plajă din Tricity, Polonia. Descoperirea macabră declanșează o investigație condusă de procurorul Leopold Bilski, interpretat de Jakub Gierszal, și mama victimei, judecătoarea Helena Bogucka, jucată de Maja Ostaszewska. Împreună, ei pornesc într-o căutare pasionată a adevărului, care îi va duce pe urmele unui club de […] Post-ul Filmul de pe Netflix care a luat cu asalt topurile din România: „Colors of Evil: Red” a adunat zeci de milioane de vizualizări apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:20
Ai fotografiat ceva deosebit și vrei ca imaginea să fie apreciată de cât mai multă lume? Ai surprins cu telefonul o problemă și vrei ca autoritățile să afle de ea? Atunci rubrica FOTOGRAFIA ZILEI de pe www.observatorul.md este locul perfect pentru imaginea ta. Trimite-ne imaginea ta pe facebook.com/observatorul.md și descrie când, unde și în ce context a […] Post-ul FOTOGRAFIA ZILEI: Vara la Băxani apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.