SuntParinte

Acum 24 ore
18:30
„Ginecologul m-a examinat cu degetul, fără să utilizeze mănuși”, „Mi s-a spus să mă cracăn și să nu niorlăi”, „Am fost apăsată pe burtă, pentru ca să nasc mai repede”. Sunt situații reale prin care au trecut mai multe femei din țara noastră, în timpul consultului ginecologic, travaliului sau nașterii. Jumătate dintre femeile trecute prin… Articolul Violența în timpul travaliului, nașterii și examinării medicale: Ce se întâmplă în R. Moldova și cum o prevenim apare prima dată în Suntparinte.md.
12:50
Micii pacienți de la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 din Chișinău vor avea parte de activități interesante și de un mediu prietenos, pe durata internării. În cadrul secțiilor nr. 3 și nr. 5 au fost amenajate două camere de joacă. Încăperile au fost dotate cu pardoseală specială, mobilier, jocuri interactive, jucării, cărți și… Articolul Camere de joacă și activități interactive, în două secții de la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 apare prima dată în Suntparinte.md.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:40
Este verificat: ecranele pot șterge rapid plictiseala de pe fața oricărui copil, însă pot aduce daune ireversibile vederii celor mici. Dificultatea de a vedea clar de la distanță, cunoscută ca „miopie”, a devenit una dintre cele mai răspândite tulburări oculare în rândul copiilor, unul dintre motive fiind expunerea îndelungată la ecrane.     „Potrivit estimărilor Organizației… Articolul Copilul tău vede bine? Medicul oftalmolog Corina Magdei, despre cauzele și prevenirea miopiei apare prima dată în Suntparinte.md.
13:20
Copiii care frecventează grădinițele din municipiul Chișinău se pot bucura de un nou meniu. Pentru sezonul vară-toamnă, grupul de lucru a inclus fructe și legume de sezon, bucate din carne și pește, precum și cereale. Meniul-model va include trei mese principale şi o gustare. În fiecare zi, masa copiilor va conține cel puțin o porție… Articolul Un nou meniu în grădinițele din Chișinău. Ce vor mânca preșcolarii în sezonul vară-toamnă apare prima dată în Suntparinte.md.
12:10
Țigările electronice, indiferent dacă au sau nu nicotină, reprezintă un pericol și afectează grav sănătatea. Nicotina din țigările electronice este un aditiv care creează rapid dependență. De asemenea, acestea duc la creșterea riscului de apariție a bolilor de inimă și a afecțiunilor pulmonare. Una dintre cele mai periculoase substanțe din componența acestor țigări este propilenglicolul.… Articolul Cât de periculoase sunt țigările electronice (vaping) apare prima dată în Suntparinte.md.
08:50
Începând cu anul viitor, ziua de 1 iunie ar putea fi inclusă în lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului muncii al Republicii Moldova. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat de Parlament. Datorită acestei modificări în legislație, părinții vor putea să acorde o… Articolul Începând cu anul viitor, 1 iunie ar putea deveni zi de sărbătoare nelucrătoare apare prima dată în Suntparinte.md.
2 iunie 2023
11:00
Înghețată gratuită, picturi pe față, muzică, dans și jocuri – sunt câteva dintre activitățile pe care le-au pregătit autoritățile municipale și centrele comerciale din Chișinău, pentru astăzi, în contextul Zilei Internaționale a Copilului. În sectorul Buiucani, distracția va începe la ora 10:00. Toți copiii sunt așteptați în parcul „Alunelul”, acolo unde astăzi vor evolua pe… Articolul Ce au pregătit pentru copii, azi și în weekend, preturile de sector și centrele comerciale din Chișinău apare prima dată în Suntparinte.md.
30 mai 2023
13:50
Copiii mici nu trebuie să fie sărutați pe față sau pe buze, chiar dacă îi sunteți părinte sau o rudă foarte apropiată. Pe lângă afecțiune, ați putea transmite copilului infecția virală „mononucleoza”, o boală tăcută, care pune la încercare imunitatea copilului. Numită și „boala sărutului”, pentru că se transmite prin saliva persoanei infectate (cu ușurință,… Articolul „Boala sărutului” sau mononucleoza infecțioasă. Medicul Eudochia Toncoglaz: Semne, prevenire și tratament apare prima dată în Suntparinte.md.
09:40
Ziua Internațională a Copilului este celebrată timp de o lună la Shopping MallDova. Începând cu data de 2 iunie și până la finalul lunii, micii vizitatori ai centrului comercial vor avea parte de spectacole, petreceri și jocuri interactive. Startul distracției va fi dat vineri, 2 iunie. Începând cu ora 13:00, copiii vor putea primi câte… Articolul Vacanța de vară începe cu o lună plină de distracții la Shopping MallDova apare prima dată în Suntparinte.md.
29 mai 2023
11:50
Careul dedicat „Ultimului sunet” va începe mâine, 30 mai, la ora 08.30, și va dura maximum 45 de minute. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău, Andrei Pavaloi, la ședința Primăriei. „În perioada 5-15 iunie, peste 8.000 de elevi ai claselor a IX-a, din Chișinău, vor… Articolul Careul dedicat „Ultimului sunet” va începe la ora 08.30, în Chișinău apare prima dată în Suntparinte.md.
26 mai 2023
17:50
Așa cum învață treptat să țină capul, să facă primii pașii sau să scrie primele litere, copilul trebuie să fie obișnuit cu un regim corect de culcare și trezire. Deprinderea ar trebui formată încă din primele luni de viață, de către adulții din casă, spune medicul neurolog Adrian Lupușor, de la Centrul de Somnologie al… Articolul Medicul neurolog Adrian Lupușor: Semnele somnului necalitativ și câte ore ar trebui să doarmă copiii apare prima dată în Suntparinte.md.
23 mai 2023
13:50
În premieră pentru țara noastră, a fost deschis un Centru de zi pentru adulți cu tulburări din spectrul autismului. Centrul „ADIR” se află în Chișinău, are o capacitate de 25 de persoane, care vor beneficia gratuit de diverse terapii, precum și de activități distractive, culturale și sportive. Instituția va activa în regim de zi și… Articolul Unicul din țară! În Chișinău a fost deschis un Centru pentru adulți cu tulburări din spectrul autismului apare prima dată în Suntparinte.md.
22 mai 2023
11:00
Părinţii care au copii în clasele I şi a II-a pot beneficia de o zi liberă la sfârșitul anului școlar. Aceeași regulă este valabilă pentru prima zi a noului an de studii. Prevederile sunt incluse în Convenţia colectivă „Timpul de muncă şi timpul de odihnă”, în vigoare de pe data de 26 iunie, 2015. Sub… Articolul Prima și ultima zi de școală, zile libere pentru părinții care au copii în clasele I și a II-a apare prima dată în Suntparinte.md.
19 mai 2023
12:30
Vara va începe cu un eveniment memorabil, de trei zile, pentru copii și părinți. Prima ediție a festivalului „Lumea Copilăriei” se va desfășura în zilele 2-3-4 iunie, începând cu ora 10:00, în parcul „Alunelul” din Chișinău. Accesul va fi gratuit pentru toți doritorii de a se distra la maximum. iTicket, organizatorul evenimentului, anunță că a… Articolul Festival gratuit, de 3 zile, pentru copii, cu Iuliana Beregoi, Clounella, Ciao Patricia și trupe de dans apare prima dată în Suntparinte.md.
18 mai 2023
14:10
Tații ar putea beneficia de o zi în plus pentru a fi alături de copilul lor în primul an de viață. Un proiect de lege care include extinderea concediului paternal a fost înregistrat la Parlament. Totodată, documentul prevede oferirea posibilității de a utiliza fracționat concediul – de cel puțin 5 zile calendaristice. În prezent, concediul… Articolul Concediul paternal ar putea fi extins cu o zi și utilizat pe părți. Și tații adoptivi vor putea beneficia apare prima dată în Suntparinte.md.
12:50
Un aparat modern de ultrasonografie, capabil să depisteze cancerul în faze timpurii, a fost donat astăzi Institutului Oncologic din Chișinău. Totodată, instituția a primit 2.000 de flacoane de preparat „Trastuzumab” pentru tratamentul pacienților. Echipamentul și medicamentele, în valoare de 370 793 de dolari, au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu susținerea financiară… Articolul Institutul Oncologic a primit un ultrasonograf performant, care va depista cancerul în faze timpurii apare prima dată în Suntparinte.md.
17 mai 2023
10:50
Zilele de 1 și 2 iunie au fost declarate zile de odihnă. Decizia a fost luată în contextul în care, în țara noastră, se va desfășura Reuniunea Comunității Politice Europene. Totuși, va rămâne în vigoare examenul de pe data de 2 iunie, la limba și literatura română, pentru elevii care învață în altă limbă decât… Articolul 1 și 2 iunie – zile de odihnă, dar elevii și profesorii vor merge la bacalaureatul de pe data de 2 iunie apare prima dată în Suntparinte.md.
16 mai 2023
15:20
Deficitul alimentar, igiena necorespunzătoare sau stresul sunt doar câteva dintre cauzele apariției fisurilor dureroase din colțul extern al buzelor. Inflamația poartă numele de „cheilită angulară” și este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale buzelor. Crăpăturile dureroase apar pe fondul eliminării excesive a salivei și se manifestă mai des în rândul copiilor mici și persoanele… Articolul Fisuri dureroase în colțul gurii? Medicul dermatolog Irina Batîr, despre cauzele și tratamentul cheilitei angulare  apare prima dată în Suntparinte.md.
15 mai 2023
15:20
O aplicație de parenting, care conține materiale și instrumente necesare de monitorizare a sănătății și dezvoltării copiilor de 0-6 ani, a fost lansată astăzi. Aplicația, denumită „Bebbo”, a fost dezvoltată de UNICEF şi este deja disponibilă în circa 15 țări din Europa şi Asia Centrală. Fiecare versiune este tradusă și adaptată în funcție de țară,… Articolul Bebbo – aplicația mobilă gratuită, cu informații despre îngrijirea și educarea copiilor de 0-6 ani apare prima dată în Suntparinte.md.
13 mai 2023
12:20
Curtea reședinței ambasadorului Franței în R. Moldova a prins culoare. Mai mulți copii cu Sindrom Down, însoțiți de părinții lor, au făcut cunoștință cu Excelența Sa, au cântat, au recitat poezii și au dansat pe ritmuri de vals și hip hop. Evenimentul a dat astfel start colaborării dintre Asociația „Sunshine” și Ambasada Franței în țara… Articolul Grație Ambasadei Franței, țara noastră va avea primul site destinat persoanelor cu Sindrom Down apare prima dată în Suntparinte.md.
12 mai 2023
15:40
Concediul paternal de 14 zile va putea fi utilizat fracționat. Totodată, va fi modificată metoda de calcul a indemnizațiilor de maternitate și de îngrijire a copilului, dacă părintele nu înregistrează venit asigurat timp de 12 luni, pentru că se află într-un alt concediu de îngrijire. În plus, familiile adoptive vor beneficia de mai multe tipuri… Articolul Modificări în legislație, pentru tați, părinții care intră dintr-un concediu în altul și pentru cei adoptivi apare prima dată în Suntparinte.md.
13:50
Vacanța de vară se apropie, respectiv părinții sunt în căutarea oportunităților potrivite pentru a le asigura copiilor o vacanță activă și în siguranță. Taberele de odihnă din Chișinău și-au anunțat programul de activitate și numărul de locuri disponibile, de aceea ar fi bine să căutați deja tabăra potrivită pentru copilul dumneavoastră. În acest an, își… Articolul Taberele de odihnă din Chișinău: Cum obțineți un bilet și ce acte să prezentați apare prima dată în Suntparinte.md.
10 mai 2023
12:30
La naștere, corpul bebelușului are un conținut de 75% apă, potrivit datelor U.S. Geological Survey, agenție științifică a Statelor Unite ale Americii. Odată cu dezvoltarea sistemului muscular și osos, cantitatea de apă scade, ajungând în primul an de viață la 60%. Menținerea unui nivel adecvat al hidratării este vital pentru buna funcționare a organismului în… Articolul Când începem să-i oferim apă bebelușului? Recomandările medicului pediatru Olesea Guler apare prima dată în Suntparinte.md.
8 mai 2023
17:20
Începând cu data de 5 iunie, 14 tabere cu sejur de zi vor fi deschise pentru copiii din Chișinău. Tot la începutul lunii iunie își vor deschide ușile trei tabere constante, 14 tabere sportive și una ecologică. În schimb, chiar din prima zi a lunii iunie, 13 instituții extrașcolare îi așteaptă pe toți cei interesați… Articolul Taberele de vară și instituțiile extrașcolare unde vor putea merge copiii din Chișinău, în vacanță apare prima dată în Suntparinte.md.
12:50
Copilul încă nu a început să vorbească sau are un limbaj limitat? Nu interacționează cu alți copii atunci când vă aflați pe terenul de joc? Are o singură activitate preferată pe care o repetă zilnic? Acestea și alte simptome trezesc, de multe ori, îngrijorare în rândul părinților, fiind asociate cu autismul. Olga Guzun, directoarea Centrului… Articolul Testul care îți spune dacă copilul ar putea avea autism și dacă trebuie să vă adresați la specialist apare prima dată în Suntparinte.md.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.