SuntParinte

Mai mult de 2 zile în urmă
13:40
Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor care folosesc schema „Ruda implicată în accident”. Cel mai des, persoanele în etate devin victimele acestei infracțiuni, fiind convinse prin diverse metode de către persoane necunoscute. Astfel, ajung să ofere sume de la câteva sute până la zeci de mii de euro. În acest context, Inspectoratul General… Articolul Cum funcționează schema „Ruda implicată în accident” și ce să faci dacă primești un asemenea apel apare prima dată în Suntparinte.md.
23 iulie 2024
18:50
În adolescență, dorința cea mai mare a lui Olimp Ilievici, din satul Mașcăuți, raionul Criuleni, era să se mute la Chișinău și să-și găsească un loc de muncă. Transportul public din localitate era inaccesibil pentru el, Olimp fiind utilizator de scaun rulant. În capitală mergea rar și doar cu părinții. Olimp simțea că are nevoie… Articolul Asociația „Motivație”, după 22 de ani: Cum le-a transformat beneficiarilor dizabilitatea în abilitate apare prima dată în Suntparinte.md.
17 iulie 2024
18:30
Termenul de „femicid” ar putea fi introdus în legislația națională, în contextul în care, în țara noastră, la fel ca în multe alte țări, se atestă o situație alarmantă privind fenomenul violenței împotriva femeilor. Această modificare ar putea servi ulterior drept bază pentru introducerea pedepselor mai dure pentru astfel de infracțiuni. Guvernul a aprobat astăzi… Articolul „Cea mai gravă formă de violență”. Guvernul a aprobat introducerea termenului „femicid” în legislație apare prima dată în Suntparinte.md.
11:50
Școlile și grădinițele vor putea primi bani de la părinți, doar după ce vor deschide un cont trezorerial. Totodată, instituțiile vor trebui să plaseze, pe pagina oficială sau pe panouri, informațiile despre donațiile colectate și cum acestea au fost utilizate. Guvernul a aprobat azi Regulamentul privind utilizarea donațiilor sub formă de mijloace financiare oferite instituțiilor… Articolul Aprobat! În ce mod școlile și grădinițele vor putea primi bani de la părinți apare prima dată în Suntparinte.md.
11:20
Părinții care-și vor transfera copiii din instituțiile cu până la 50 de elevi în școlile mai mari vor primi o alocație lunară de 1.000 de lei per elev. Alocația va fi acordată pe un termen de doi ani, care va fi calculat din momentul înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ primar și secundar.… Articolul Cerințele pentru ca părinții să primească 1.000 de lei lunar, după ce-și transferă elevii în școlile mai mari apare prima dată în Suntparinte.md.
16 iulie 2024
18:10
Temperaturile de peste 40°C afectează cel mai des copiii, femeile însărcinate, persoanele vârstnice și cele cu anumite afecțiuni. Într-o singură săptămână, 11 copii din Chișinău au avut nevoie de asistență medicală, din cauza insolației. Am discutat cu Valeria Pușcașu, pediatră și medic de urgență, la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, despre regulile de… Articolul (VIDEO) Insolația la copii: Simptome, metode de prevenire și reguli de prim ajutor apare prima dată în Suntparinte.md.
15 iulie 2024
18:50
Într-o singură săptămână, în Chișinău, punctele de triaj și asistență anticaniculară au deservit peste 3.000 de persoane. Totodată, ambulanța a fost solicitată în 587 de cazuri, din cauza caniculei, fiind înregistrate 11 cazuri de insolație la copii și 14 – la adulți. Specialiștii din sănătate atenționează că temperaturile anormal de ridicate au efecte negative asupra… Articolul Cum ne protejăm de Codul roșu de caniculă: Reguli esențiale pentru adulți și copii apare prima dată în Suntparinte.md.
11 iulie 2024
17:50
„Privesc înaintarea în vârstă ca pe o perioadă de bilanț al vieții de cândva, „în floare”. E perioada în care mă bucur de ceea ce las după mine. Nimănui nu trebuie să-i fie frică de bătrânețe. Acceptarea acestei etape a vieții vine din dragostea de sine și recunoștința pentru ceea ce ți-a oferit viața. Cred… Articolul Îmbătrânirea sănătoasă – secretul longevității. Cum putem adăuga mai multă „viață” anilor apare prima dată în Suntparinte.md.
10 iulie 2024
11:50
Nicio școală de părinți nu poate oferi toate instrumentele și pregătirea completă pentru provocările vieții de părinte. Mai ales că, adesea, mamele și tații aduc și ei, din copilărie, propriile nevoi nesatisfăcute și traume sufletești nedepășite. Chiar dacă, aparent, toate fac parte din trecut, se poate întâmpla ca ele să se manifeste în prezent, prin prisma… Articolul Psihoterapeuta Diana Ștefăneț: 6 tipuri de comportamente toxice ale părinților și cum afectează copiii apare prima dată în Suntparinte.md.
9 iulie 2024
18:40
Recensământul populației și locuințelor 2024 s-a încheiat. În total, au participat 2,448 mii de persoane cu reședință obișnuită și fără reședință obișnuită în Republica Moldova. Totodată, în perioada 8 aprilie-7 iulie, au fost recenzate 1,655 mii de locuințe. Datele au fost prezentate astăzi, în cadrul unui eveniment organizat de Biroul Național de Statistică (BNS), cu susținerea… Articolul Peste 2,4 milioane de persoane au participat la recensământ. Urmează ancheta postrecenzare apare prima dată în Suntparinte.md.
5 iulie 2024
14:00
De astăzi, 5 iulie, și până duminică, părinții și copiii sunt invitați în Parcul „Alunelul”, pentru a urmări spectacolele din cadrul Festivalului Românesc de Animație pentru Copii (FRAC). În toate cele trei zile, spectacolele vor începe la ora 18:00. Intrarea este gratuită pentru toți participanții. În această seară, copiii vor putea admira spectacolul „Pomul lui… Articolul Trei zile de spectacole pentru copii, GRATUITE, în Parcul „Alunelul” apare prima dată în Suntparinte.md.
4 iulie 2024
13:30
Are 53 de ani și este student pentru a treia oară. Sergiu Boșcăneanu a absolvit colegiul în Chișinău, după care a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a făcut masteratul. A revenit în R. Moldova și este, în prezent, student la Facultatea Psihologie şi Ştiințe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, din cadrul Universității de Stat… Articolul (VIDEO) Sergiu Boșcăneanu – student la 53 de ani apare prima dată în Suntparinte.md.
3 iulie 2024
18:30
Chiar dacă sezonul estival e în toi, câteva tabere de odihnă din țară vor avea ușile închise pentru copii, din cauza mai multor nereguli. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că inspectorii au efectuat controale, în perioada lunilor mai-iunie, pentru a verifica nivelul de pregătire a taberelor de odihnă pentru sezonul estival 2024. În timpul… Articolul Câteva tabere de odihnă vor avea ușile închise. Ce nereguli au depistat inspectorii ANSA apare prima dată în Suntparinte.md.
2 iulie 2024
17:00
Până la vârsta de 2 ani, copiii au ritm de creștere alert, ceea ce explică nevoia de a dormi până la 16 ore pe zi. Odată cu vârsta, somnul devine ciclic, iar procesul de adormire – din ce în ce mai provocator. Obosiți și nedormiți, mulți părinți caută cu disperare o metodă care ar ajuta… Articolul Cry out, Ferber și adormitul independent. Experiențele a două mame și recomandările specialistelor apare prima dată în Suntparinte.md.
1 iulie 2024
17:00
Localitățile din țara noastră ar putea deveni mai prietenoase pentru familiile care au copii de până la trei ani. Ministerul Muncii și Protecției Sociale, împreună cu cel al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, au lansat astăzi un nou concurs privind crearea creșelor publice sau renovarea și dotarea celor existente. Concursul este destinat administraţiei publice locale de… Articolul Localități mai prietenoase pentru familiile cu copii: Un nou concurs de creare a creșelor publice apare prima dată în Suntparinte.md.
27 iunie 2024
16:10
15 grădinițe din Republica Moldova vor putea deschide grupe de creșă pentru copiii de până la 2 ani. Spațiile urmează să fie renovate capital și dotate cu echipamente și mobilier, grație unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală. Serviciile vor fi… Articolul 15 grădinițe din țară vor putea deschide grupe de creșă pentru copiii de până la 2 ani apare prima dată în Suntparinte.md.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.