SuntParinte

Acum 12 ore
15:30
Durerea de spate în timpul mișcării poate fi un semn al herniei de disc. Aceasta apare când unul sau câteva dintre cele 33 de discuri intervertebrale ale coloanei se distrug. Discul, cu centrul moale, situat între vertebre, cu rol de amortizare a mișcării, se deteriorează și, ca rezultat, mișcarea devine mai dificilă și dureroasă. Hernia de… Articolul Statul îndelungat pe scaun – risc al apariției durerii de spate. Kinetoterapeutul Viorel Mastac, despre cum prevenim hernia de disc  apare prima dată în Suntparinte.md.
Acum 24 ore
11:40
Îți dorești să ai propriul univers de bucurie și zâmbete copilărești, un loc unde fiecare zi aduce o nouă aventură în învățarea și creșterea celor mici? Acum visul tău poate deveni realitate. Centrul pentru Dezvoltare Personală (CPD), în parteneriat cu Street Child, lansează Programul de Mentorat pentru Prestatorii de Servicii Alternative de Îngrijire a Copiilor de Tip Familial (creșe… Articolul Dorești să deschizi o creșă de tip familial? Acum poți beneficia de susținere și finanțare apare prima dată în Suntparinte.md.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:10
Ziua de mâine, 18 mai, va fi destinată vizitării obiectivelor turistice din țară. Noaptea Europeană a Muzeelor a ajuns la cea de-a XX-a ediție și se va desfăşura în capitală și în toată țara. Muzee, galerii, case memoriale și multe alte instituţii culturale vor ține luminile aprinse și porțile deschise, în aceeași noapte. Evenimentele vor… Articolul Mâine, în toată țara, va avea loc Noaptea Europeană a Muzeelor. Ce surprize și activități au pregătit instituțiile apare prima dată în Suntparinte.md.
16:50
O tânără însărcinată a fost răpită, torturată, violată și omorâtă. O altă femeie – stropită cu acid. La începutul lunii februarie, o tânără s-a sinucis după ce a fost abuzată sexual. Recent, Procuratura Generală a anunțat că un bărbat din raionul Florești a fost condamnat la 135 de ore în folosul comunității, fiind acuzat de… Articolul (FOTO) Cât costă viața unei femei? 135 de ore de muncă neremunerată? apare prima dată în Suntparinte.md.
12:50
Începând cu prima zi de vară și până la 30 iunie, vor fi organizate tabere vocaționale în cadrul a 13 instituții extrașcolare din municipiul Chișinău. Și în acest an, organizatorii au pregătit activități și programe educaționale și captivante – de la explorarea naturii la învățarea unui nou instrument muzical sau a unei tehnici artistice. În… Articolul De la 1 iunie, își deschid ușile 13 tabere vocaționale din Chișinău. Vă prezentăm ofertele apare prima dată în Suntparinte.md.
16 mai 2024
16:20
Anul de studii 2024-2025 va începe în zi de duminică, 1 septembrie, și se va încheia pe data de 31 mai, sâmbătă. Elevii vor participa la careurile școlare în weekenduri. În schimb, vor avea parte de mai multe zile de vacanțe toamna și primăvara. Prevederile sunt incluse în Ordinul cu privire la aprobarea Planului-cadru pentru… Articolul Structura noului an de studii: Elevii vor veni în weekend la careuri. Două vacanțe vor fi mai lungi apare prima dată în Suntparinte.md.
15 mai 2024
18:40
Doar în primele patru luni ale anului 2024, peste 4.600 de cazuri de violență în familie au fost înregistrate de oamenii legii. De cele mai multe ori, violența lasă în urmă familii destrămate, copii traumatizați, leziuni grave și chiar deces. În acest context, astăzi, de Ziua Internațională a Familiei, Inspectoratul General al Poliției a lansat… Articolul Peste 4.600 de cazuri de violență în familie, în doar 4 luni. Poliția a lansat o campanie de informare și sensibilizare apare prima dată în Suntparinte.md.
16:20
Ziua Internațională a Familiei este un prilej în plus de a ne bucura de timpul petrecut împreună cu cei dragi, de a prețui diversitatea și frumusețea fiecărei familii și de a analiza soluțiile care ar putea remedia problemele legate de familie, procese sociale, economice şi demografice. În Republica Moldova există mai multe forme de protecție a copiilor… Articolul Oferă-i unui copil bucuria de a avea familie! Câți copii cu statut adoptabil, din Chișinău, își așteaptă părinții apare prima dată în Suntparinte.md.
14 mai 2024
15:10
Începând cu primele zile ale lunii iunie, taberele de odihnă din întreaga țară își vor deschide ușile pentru copii și adolescenți. În acest an, costul biletelor a fost majorat cu doar 0,98% față de anul 2023, adică de până la 5 lei pentru o zi. Părinții vor trebui să achite 20% din costul total, suma… Articolul Cât vor costa, în acest an, biletele pentru taberele de odihnă apare prima dată în Suntparinte.md.
13:50
Un copil de 4 ani a fost diagnosticat cu tetanos, infecție bacteriană destul de gravă, care poate duce la deces. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Chișinău, la ședința Primăriei. În Republica Moldova, grație imunizărilor, tetanosul nou-născuţilor a fost eliminat, ultimul caz fiind înregistrat în… Articolul Un copil de 4 ani – diagnosticat cu tetanos. În aproape 60 de ani au fost înregistrate 3 cazuri apare prima dată în Suntparinte.md.
10 mai 2024
11:50
Începând cu 23 ianuarie, 2024, limita maximă admisibilă a concentrației de pesticid „Clorpirifos”, în R. Moldova, este de 300 de ori mai mică decât cea precedentă. În prezent, aceasta constituie 0,01 mg/kg, comparativ cu limita maximă de 3 mg/kg, admisă anterior. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), după ce, în… Articolul Noi reguli: Din acest an, alimentele trebuie să conțină de 300 de ori mai puțin pesticid „Clorpirifos” apare prima dată în Suntparinte.md.
9 mai 2024
20:40
Începând cu clasa a X-a, elevii de la liceu ar putea să-și aleagă disciplinele pe care doresc să le studieze, în funcție de aptitudinile lor și domeniile de interes. Totodată, mai multe discipline ar urma să fie integrate într-o singură disciplină școlară. De exemplu, Fizica, Biologia și Chimia ar putea deveni un singur obiect –… Articolul Noul curriculum: Cinci discipline de bază. Fizica, Biologia și Chimia – comasate apare prima dată în Suntparinte.md.
8 mai 2024
18:40
Orice leziune sau formațiune suspectă pe piele, care nu dispare timp de două săptămâni, este un motiv de a face o vizită medicului dermatolog. Ar putea fi vorba despre leziuni cutanate precanceroase, care, depistate la timp, pot fi tratate cu succes. La fel ca alte tipuri de tumori, în prima fază, cancerul de piele nu… Articolul „Cancerul de piele a întinerit”. Medicul Stela Țurcan, despre prevenție și sarcină după tratament anticancer  apare prima dată în Suntparinte.md.
7 mai 2024
16:50
Inventată cu peste 100 de ani în urmă, trotineta electrică este un mijloc de transport prietenos mediului, dar încă în proces de adaptare față de normele de siguranță în spațiul public. În Londra, închirierea unei trotinete electrice este singura modalitate de a o conduce legal pe străzile sau în spațiile publice din Londra, accesul cu o… Articolul Trotineta electrică – populară, dar periculoasă. Reguli de circulație obligatorii și amenzi, în R. Moldova apare prima dată în Suntparinte.md.
3 mai 2024
18:30
Sărbătorile pascale reprezintă un prilej de a reveni acasă, de a-i revedea pe cei dragi și petrece timpul alături de întreaga familie. Dacă vă întoarceți acasă de sărbători sau pregătiți o escapadă cu cei mici în afara țării, este important să țineți cont de câteva recomandări ale Poliției de Frontieră. Este important să vă asigurați… Articolul Reguli de care să țineți cont dacă veniți acasă, de sărbători, sau veți pleca din țară, împreună cu cei mici apare prima dată în Suntparinte.md.
13:20
Cele peste 23 000 de kilograme de banane, cu exces de pesticid, au ajuns în rețeaua magazinelor „Linella” și „Fidesco”, fără ca importatorul să dețină documentele care să demonstreze că produsele pot fi comercializate. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că „probele au fost prelevate la frontiera de stat, dar importatorul nu a așteptat… Articolul Cum au ajuns cele peste 23 de tone de banane cu exces de pesticide, în rețeaua „Linella” și „Fidesco” apare prima dată în Suntparinte.md.
2 mai 2024
18:30
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că peste 23 de tone de banane sunt retrase, în mod urgent, din rețeaua magazinelor „Linella” și „Fidesco”. Acestea au fost puse în vânzare începând cu data de 29 aprilie, dar informația a fost abia azi publicată pe pagina oficială a Agenției. Astfel, ANSA a depistat că, în… Articolul Atenție! În bananele de la „Linella” și „Fidesco” au fost găsite pesticide peste limita admisă apare prima dată în Suntparinte.md.
18:00
– Mâine e zi liberă, ai ceva planuri?  – Părinții nu vor fi acasă. Deci, toată ziua o voi petrece la o prietenă.  – Ce o să faceți?  – Cum ce? O să bem!  Este o discuție reală dintre doi adolescenți, în transportul public, care a atras mai multe priviri, dar nu a fost o… Articolul De ce alcoolul devine atractiv pentru copii? Zinaida Soroceanu, despre convingerile greșite ale părinților  apare prima dată în Suntparinte.md.
29 aprilie 2024
11:00
Luna mai vine cu mai multe zile libere, cu ocazia sărbătorilor pascale, a Zilei Internaţionale a Solidarităţii Oamenilor Muncii (1 mai), a Zilei Victoriei și Zilei Europei (9 mai), care sunt declarate nelucrătoare în Republica Moldova. În acest context, Direcția generală educație, tineret şi sport Chișinău informează comunitatea despre activitatea grădinițelor, a complexelor educaționale, școlilor primare-grădinițe… Articolul Cum vor funcționa grădinițele din Chișinău, în ajunul zilelor de sărbătoare nelucrătoare din mai apare prima dată în Suntparinte.md.
27 aprilie 2024
20:30
O naștere blândă înseamnă că femeia și bebelușul sunt în centrul evenimentului, în timp ce echipa medicală îi asistă cu grijă și este receptivă la nevoile lor. Acesta este principiul care stă la baza celei de-a doua ediții a Marșului Nașterii, organizat de Anna Smolnițchi, mamă, jurnalistă și formatoare de opinie. Evenimentul va avea loc… Articolul Vino mâine la Marșul Nașterii! Copiii tăi se vor distra, în timp ce tu vei afla informații valoroase apare prima dată în Suntparinte.md.
26 aprilie 2024
12:20
Sărbătorile pascale sunt mai frumoase când sunt petrecute la Shopping MallDova. Aici, tradițiile sunt promovate într-un mod inedit și captivant. În această perioadă, iepurașul de Paște aduce nu doar ouă colorate și dulciuri, ci și cele mai tentante promoții și oferte la produsele tale preferate. Este momentul perfect să-ți umpli coșul de cumpărături cu tot… Articolul Descoperă surprizele de Paște, la Shopping MallDova: Promoții atractive și activități distractive pentru toată familia apare prima dată în Suntparinte.md.
24 aprilie 2024
20:20
În această noapte, teritoriul țării noastre a fost traversat de un nor de praf saharian, care s-a amestecat cu picături de ploaie. Particulele de praf au fost vizibile în special pe mașini. Agenția de Mediu anunță că aceste particule pot cauza o serie de probleme de sănătate, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar… Articolul Norul de praf saharian, în Moldova. Persoanele cu afecțiuni respiratorii sunt îndemnate să limiteze plimbările apare prima dată în Suntparinte.md.
23 aprilie 2024
10:50
Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați în procesul educațional, în contextul riscului infectării cu rujeolă în Chișinău și în toată țara. Rujeola, cunoscută în popor ca „pojar”, este o boală infecțioasă, de șase ori mai contagioasă decât gripa, fiind mai molipsitoare și decât tuberculoza sau Ebola. De la începutul anului curent, în Republica… Articolul Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați în școli și grădinițe apare prima dată în Suntparinte.md.
10:40
Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați în procesul educațional, în contextul riscului infectării cu rujeolă în Chișinău și în toată țara. Rujeola, cunoscută în popor ca „pojar”, este o boală infecțioasă, de șase ori mai contagioasă decât gripa, fiind mai molipsitoare și decât tuberculoza sau Ebola. De la începutul anului curent, în Republica… Articolul Centrul de Sănătate Publică recomandă nadmiterea copiilor nevaccinați în școli și grădinițe apare prima dată în Suntparinte.md.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.