Democracy.md

Acum 4 ore
21:00
În schimb, drapelul naţional al Marii Britanii, Union Jack, se bucură de o popularitate mai mare, comenzile crescând cu peste 75% în ultimul an.„Oamenii devin mai pasionaţi de ideea de a fi britanic. Simt că ne dorim mai multă identitate în Marea Britanie”, a adăugat Ormrod, care a votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.Steagul Marii Britanii este ridicat momentan în clădirile guvernamentale doar 21 de zile pe an, printre care zilele de naştere ale familiei regale şi sărbătorile naţionale.Înainte de anul 2007, era ilegal să ridici steagul Uniunii Europene în Marea Britanie fără permisiune oficială, deoarece era considerată o formă de publicitate.În urma referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană din 2016 a fost lansată o petiţie, semnată de aproximativ 20.000 de persoane, care cerea ca toate „steagurile, emblemele şi logo-urile” Uniunii Europene să fie eliminate din Marea Britanie.
Acum 6 ore
20:10
La lansare va participa autorul, alături de actorul Vitalie Rusu, artist al poporului; Tudor Zbârnea, directorul Muzeului National de Artă; Em.Galaicu-Păun, scriitor, redactor-șef al Editurii Cartier care va și modera evenimentul.„Admirație și fascinație. Cred că astfel pot fi descrise impresiile trăite de cei care l-au văzut sau l-au auzit măcar o dată pe Eugeniu Ureche jucând în scenă sau recitând un poem. Vocea, puternică și gravă, era inconfundabilă, fie că răsuna în teatru sau în difuzoarele radiourilor. Cuvintele parcă ieșeau direct din piept ca dintr-un clopot imens, al cărui dangăt nu putea fi neglijat, el răsuna uneori ca o chemare de luptă sau un îndemn la resemnare, răsuna în semn de alarmă sau de mângâiere, de durere sau de bucurie – glasul său era întotdeauna răscolitor. Și cuvintele, deși erau aceleași, cunoscute de fiecare, erau totuși rostite altfel, inconfundabil: rotunde, pline, de o muzicalitate neașteptată.
19:10
"Schimbările climatice reprezintă o ameninţare directă şi existenţială care nu va excepta nicio ţară. Lumea se confruntă deja cu multiple efecte devastatoare ale schimbărilor climatice, dar măsurile rămâne insuficiente", afirmă miniştrii de Externe ai ţărilor UE în "Concluziile diplomaţiei climatice", adoptate în urma reuniunii de luni a Consiliului Uniunii Europene."Uniunea Europeană este determinată să contribuie la intensificarea ambiţiilor globale şi să deschidă drumul spre acţiuni accelerate pentru contracararea încălzirii climatice pe toate fronturile, recunoscând implicaţiile severe pe care schimbările climatice le reprezintă la adresa securităţii şi stabilităţii internaţionale", precizează comunicatul postat pe site-ul Consiliului UE.
Acum 8 ore
18:50
„Doamna Anastasia Rusu a ajuns deja la vârsta pensionării, însă nu se poate despărți de elevii săi de la Liceul Teoretic “Mircea Eliade” din Nisporeni. Spune că ei o ajută să își mențină, în continuare, spiritul și mintea tinere. Chiar mi-a dat idei de legi utile pentru tinerii noștri și îi mulțumesc pentru asta. Le mulțumesc și celorlalți dascăli și liceenilor de aici care au venit la întâlnirea cu noi. În liceul acesta sunt rezultate bune la învățătură și am văzut și de ce. Pentru că părinții, elevii și profesorii sunt o comunitate unită, dornică de performanță, în care se respectă și se susțin unii pe ceilalți”, a scris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.„Vom promova în toată țara un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și vom pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate”, a adăugat liderul democrat.
18:20
17:20
În special în informaţia prezentată, se face referinţă la tergiversările autorităţilor ruse de a oferi accesul delegaţiei Republicii Moldova către cetăţenii moldoveni aflaţi la Moscova, precum şi despre încălcarea prin acţiunile acesteia a normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse.Autorităţile moldoveneşti exprimându-şi îngrijorarea cu referire la un asemenea comportament pe arena internaţională, au solicitat sprijinul organizaţiilor internaţionale Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetul Comisarului UE pentru Justiție, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiul Central al Amnesty International și alte instituții, în vederea aducerii situaţiei piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul internaţional.
17:10
Agenția a fost sesizată de către mai mulți consumatori în legătură cu astfel de informații promovate inclusiv de unii politicieni, ceea ce ne-a determinat să venim public cu această comunicare care să infirme falsurile promovate de persoanele respective.Dat fiind rolul important pe care îl joacă ANRE, în procese de reglementare ce au tangențe directe cu viața cetățenilor Republicii Moldova, facem apel către reprezentanții mass media să verifice în mod oficial la instituția noastră informații de acest gen, înainte de a le publica.Ne exprimăm pe această cale deschiderea de a conlucra cât mai operativ cu presa, ambele părți având interesul de a informa corect cetățenii și a preveni inducerea lor în eroare de către persoane rău-intenționate.
17:00
Potrivit IPN, șeful DGLCA, Ion Burdiumov, a declarat că, analizând săptămâna trecută tabelele de salarizare ale angajaților, a văzut că pentru persoanele din cadrul Întreprinderilor Municipale pentru Servicii Locative, dar și cei din Întreprinderile Municipale pentru Gestionarea Fondului Locativ, care au muncit, inclusiv pe parcursul nopții, salariul este practic dublu și aceștia s-au declarat mulțumiți.Ion Burdiumov a menționat că, de exemplu, personalul tehnic din cadrul ÎMPSL-uri, pentru luna ianuarie are salariu cuprins între 10 și 15 mii de lei, comparativ cu salariul anterior cuprins între cinci și șapte mii de lei. „Ne-am ținut de cuvânt, după cum am și promis”, a mai spus șeful Direcției.
17:00
„Posibil să fie două fracțiuni separate sau chiar trei, pentru că este și componenta societății civile, alte partide”, a declarat Mihai Popșoi.Amintim că, anterior, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că nu va face cu nimeni coaliție în Parlament și va opta pentru alegeri anticipate, chiar dacă partenerii europeni îi vor cere să facă alianță cu forțe pro-europene, ca să continue apropierea de UE.Presa a scris că liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, sunt în relații ostile și păstrează unitatea blocului doar până la alegeri.
Acum 12 ore
16:50
Ilan Șor este apreciat pozitiv de 33,6% din respondenți, fiind devansat doar de reprezentanții guvernării – președintele Igor Dodon, liderul PDM, Vlad Plahotniuc și premierul Pavel Filip.De asemenea, Partidul ȘOR se bucură de un nivel de favorabilitate de 32%, după Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Aprecierea Partidului ȘOR a crescut în mod constant în ultimele lui de la 23% în noiembrie 2018 și 26% în luna ianuarie, la 32 la sută în februarie.Și intenția de vot pentru Partidul ȘOR este în creștere, atingând un nivel de 7,5%, în condițiile în care aproximativ 20% din respondenți erau încă indeciși în timpul efectuării cercetărilor pe teren.
16:30
„Astăzi, facem, de fapt, un al doilea pas către securitatea și independența energetică. După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla. Țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără a risca pericole. Și asta pentru că avem a doua sursă de alternativă”, a spus premierul.Potrivit premierului, după implementarea fazei a doua și investiții de 93 milioane de euro, gazoductul Ungheni-Chișinău de 120 de km va putea asigura țara noastră cu tot volumul necesar de gaze naturale.Pavel Filip a mai spus că astfel de proiecte concrete leagă și mai mult Republica Moldova și România.„Prin proiecte concrete și nu declarații se face unirea. Prin conexiunea la sistemul românesc de gaze, țara noastră se conectează la sistemul european de gaze.
16:20
Pe locul doi este PSRM, cu 38%, în scădere cu un punct procentual într-o lună. TOP-3 este încheiat de Partidul Șor, care a primit note de 7-10 de la 32% la sută dintre respondenți, comparativ cu 26% în ianuarie. Blocul ACUM este pe locul cinci, cu 20,2% și a scăzut de la 21%, în ianuarie.Același studiu mai arată că, în opinia moldovenilor, PDM este pe primul loc printre partidele care pot să-și îndeplinească promisiunile. De acest lucru sunt convinși 25% dintre respondenți. La distanță considerabilă în acest clasament sunt socialiștii – 17%. Blocul ACUM și Partidul Șor sunt pe aceeași poziție în clasamentul partidelor care pot să-și îndeplinească promisiunile – câte 8%.Sondajul a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eșantion de 1521 de respondenți. Marja de eroare este de +-2,55%.
16:20
Potrivit materialelor cauzei, bănuitul ar fi primit banii, în cateva tranşe, după ce a susţinut că ar avea influenţă asupra membrilor comisiei de examene din cadrul Secţiei Înmatricularea Mijloacelor de Transport şi Calificare a Conducătorilor Auto mun.Chişinău a IP ,,Agenţia Servicii Publice". Acesta i-ar fi dat asigurări denunţătoarei că ar putea să-i determine pe cei din comisie să o ajute la susţinerea probelor teoretice şi practice.Pe acest caz a fost deschis un dosar penal în temeiul art. 326 cod penal - traficul de influenţă.Astăzi, persoana a fost prinsă în flagrant în momentul primirii ultimei tranşe din suma pretinsă în valoare de 600 de euro. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 7 ani de închisoare.Precizăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.Procuratura anticorupţie conduce urmărirea penală.
15:20
În dimineața zilei de ieri, 17 februarie a.c., pe sensul de intrare în țară s-a prezentat o camionetă de model IVECO, înmatriculată în Bulgaria. La volanul acesteia a fost legitimat un cetățean ucrainean, în vârstă de 27 de ani. În cadrul verificării documentelor, înmânate polițistului de frontieră, s-a observat modificări asupra fotografiei aplicate în permisul de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile din Ucraina. Ca urmare a cercetării minuțioase cu tehnica din dotare s-a constatat că datele și fotografia erau printate, deși blancul era unul original.În fine, tânărul a recunoscut că a apelat la ajutorul unei persoane identificate pe rețelele de socializare, care a acceptat să-i perfectaze permisul pentru toate categoriile contra sumei de 500 de dolari. Totodată, acesta a prezentat al doilea permis de conducere deținut asupra sa, însă în baza căruia nu putea conduce camioneta aflată în punctul de trecere.
15:20
Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, în baza votului pe liste, în Legislativ ar ajunge PSRM, PDM, blocul ACUM și Partidul Șor.Pentru socialiști ar vota 26% dintre participanții la sondaj sau cu 3 puncte procentuale mai puțin față de sondajul IMAS din ianuarie.Democrații ar acumula 19,4%, comparativ cu 18 la sută, în sondajul de acum o lună.Pentru blocul ACUM ar vota 16,8% din respondenți. Alianța electorală condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase a pierdut 2,2 puncte procentuale timp de o lună.A patra forță politică ce are șanse de accedere în Parlament, Partidul Șor, a crescut de la aproximativ 7% în ianuarie, până la 7,5%. Celelalte formațiuni politice nu treg pragul electoral de 6%.19,8% dintre participanții la sondaj nu au știut sau nu au vrut să răspundă.Studiul sociologic a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eșantion de 1521 de respondenți. Marja de eroare este de +-2,55%.
14:50
Liderul democraților este acum aproape, după nivelul de încredere, de șeful statului, Igor Dodon, apreciat de 42,7 la sută dintre moldoveni. Ratingul acestuia a scăzut cu un punct procentual timp de o lună.Scade încrederea oamenilor și în liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. 22,6% apreciază cu note de 7-10 activitatea șefei PAS (24% în ianuarie 2019), iar căderea președintelui PPDA, Andrei Năstase, este mai propunțată – de la 24% în ianaurie, până la 20,8% acum.Sondajul a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eșantion de 1521 de respondenți. Marja de eroare este de +-2,55%.
14:20
PVP este un drog sintetic - analogul unui drog puternic. Acesta are un preț accesibil pe piață față de aceeași heroina, însă acțiunea de distrugerea a organismului este mult mai rapidă. Pentru o doză de PVP un consumator de droguri achita 300-400, de lei, pentru 1 gram de PVP – 800-1000 de lei.Efectul consumării acestui tip de substanțe etnobotanice are un impact negativ asupra psihicului persoanei, provocând stări agresive, halucinații și creând dependența puternică.La 15 februarie 2019, au fost reținute în flagrant patru persoane, în timpul realizării drogurilor. În rezultatul efectuării acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, cartele SIM, droguri de tip PVP, utilaje artizanale de consumare a drogurilor și mijloace bănești obținute din activitățile tenebre.
14:10
„Posibil să fie două fracțiuni separate sau chiar trei, pentru că este și componenta societății civile, alte partide”, a declarat Mihai Popșoi.Amintim că, anterior, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că nu va face cu nimeni coaliție în Parlament și va opta pentru alegeri anticipate, chiar dacă partenerii europeni îi vor cere să facă alianță cu forțe pro-europene, ca să continue apropierea de UE.Presa a scris că liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, sunt în relații ostile și păstrează unitatea blocului doar până la alegeri.
13:20
Astfel, analizând datele din SIAS „Alegeri” despre participarea în cadrul turului II de scrutin al alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie 2016, constatăm că din numărul cetățenilor Republicii Moldova, care stau permanent peste hotare, au participat la votare 138 350 de alegători, iar dintre aceștia – și-au exercitat dreptul la vot folosind acte de identitate expirate - 175 de alegători. Orice alte cifre folosite în acest sens sunt manipulatorii și denaturează esența procesului electoral. Aplicînd Decizia Curții Constituționale nr.5 din 14.01.2019, prin care a fost examinată sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul 58 alin. (3) lit. c) din Codul electoral (votarea în afara țării în baza buletinului de identitate sau a actelor de identitate expirate), Comisia reiterează poziția de participare la votare doar în baza actelor de identitate valabile.
13:10
Alexandr Kalinin spune că toți producătorii care doresc să vândă marfa în Rusia, trebuie să plătească „otkat”, adică un oarecare procent din vânzări lui Dodon. Fără această plată obligatorie, drumul pe piața din Rusia este închis, astfel doar un grup apropiat președintelui este în drept să ocolească interdicțiile stabilite de Kremlin.Președintele PRM spune că această strategie a început-o Dodon în anul 2015, când a început negocierile cu partenerii săi din Rusia. Acesta a trimis la Kremlin o scrisoare, în care cerea ca 10 întreprinderi din Moldova să aibă posibilitatea să exporte produsele în Rusia. Astfel, la data de 26 februarie 2015, Dodon reușește să obțină permisiunea de la autoritățile din Rusia ca producătorii autohtoni să exporte mărfuri. Doar că, de acest privilegiu nu s-au putut folosi toți, doar cei mai apropiați agenți economici de Dodon.
12:30
Fondatorul și directorul Poliexpert și Tribuna, Igor Volnițchi, a mulțumit sponsorilor și a menționat că în cea de-a patra ediție a Almanahului sunt mai multe elemente definitorii, pe lângă relatările despre evenimentele politice.Vicedirectorul și fondatorul Poliexpert și Tribuna, Lilia Gurez, s-a referit la părțile specifice Almanahului. „Suntem extrem de mândri că, și în acest an, ne-a reușit să scoatem de sub tipar această publicație istorică, unică în Republica Moldova. Ediția din acest an este mai complexă decât cea din anul trecut, avem mai multe pagini – am crescut în volum. Tendința aceasta se ține de la an la an. Vreau să mulțumim partenertului nostru general – domnul Marin Ciobanu, administratorul Zonei Economice Libere Bălți, Marin Ciobanu. Deja al doilea an este alături de noi”, a spus Lilia Gurez.În același timp, vicedirectorul a comunicat unele detalii cu privire la ediția următoare a Almanahului Politic.
12:20
Tipărirea celor peste 3,4 mln de buletine de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale se va realiza la cele 3 tipografii contractate de CEC: Î.S. „Combinatul POLIGRAFIC”, Î.S. F.E.-P. „Tipografia Centrală” și Editura „Universul” Î.S.Astăzi, la Editura „Universul” Î.S. a început tiparul pentru buletinele de vot ce vor fi distribuite birourilor electorale ale secțiilor de votare din circumscripțiile electorale uninominale nr.1-18. Aici vor fi tipărite 1 148 805 buletine de vot .În total, pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale vor fi tipărite 3 461 247 buletine de vot.Prețul unui buletin este de 0,338 lei, valoarea întregului tiraj fiind de 1 148 459, 4 lei.Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare în circumscripțiile uninominale vor avea lungimi diferite, în funcție de numărul de candidați în circumscripții.
12:10
„La grădinița „Povestea” din Nisporeni, dascălii au motiv dublu de mulțumire. Pe lângă salarii mai mari, clădirea lor se numără printre cele renovate și modernizate de guvernul PDM, cu sprijinul autorităților de la București. Vă dați seama că la fel de bucuroși sunt și micuții care vin aici, dar și părinții lor”, a scris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.Plahotniuc a mai spus că PDM va continua să implementeze proiecte în domeniul educațional.”Atât pe cont propriu, cât și împreună cu partenerii externi, noi vom continua să investim ȋn fiecare treaptă a sistemului de ȋnvățământ, de la cea mai mică, la cea mai mare. Cu cât ȋncepem mai devreme să ne educăm bine copiii, cu atât le dăm mai multe șanse să reușească ȋn viață. Iar reușita lor e reușita noastră, a ȋntregii țări”, a precizat liderul PDM.
12:00
„La grădinița „Povestea” din Nisporeni, dascălii au motiv dublu de mulțumire. Pe lângă salarii mai mari, clădirea lor se numără printre cele renovate și modernizate de guvernul PDM, cu sprijinul autorităților de la București. Vă dați seama că la fel de bucuroși sunt și micuții care vin aici, dar și părinții lor”, a scris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.Plahotniuc a mai spus că PDM va continua să implementeze proiecte în domeniul educațional.”Atât pe cont propriu, cât și împreună cu partenerii externi, noi vom continua să investim ȋn fiecare treaptă a sistemului de ȋnvățământ, de la cea mai mică, la cea mai mare. Cu cât ȋncepem mai devreme să ne educăm bine copiii, cu atât le dăm mai multe șanse să reușească ȋn viață. Iar reușita lor e reușita noastră, a ȋntregii țări”, a precizat liderul PDM.
Acum 24 ore
11:40
Luchianiuc a spus, între altele, că, alături de Alaiba, mai mulți trolli ai PLDM-ului au găsit un loc călduţ în interiorul Partidului Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu."Maia Sandu are foarte mulți trolli ai PLDM-ului în partid, iar unul dintre liderii acestor trolli, unul dintre adminii a multor pagini create de către PLDM. Țineți minte pagina "Jios Aliansul", pagina care era administrată de Alaiba, Gavriliță? Era pagina favorită a lui Vlad Filat. Ei puneau imagini, se duceau la Filat pentru aprobare: "- Iată, dl Filat!" și Filat, "da, pațani, molodțî!"", a declarat Eugen Luchianiuc, în trecut și el fost administrator al unei pagini de trolli de pe rețelele de socializare.Anterior și ziarul Timpul a explicat cum activau și activează trollii PLDM-PAS-PPDA.
11:30
Aceștia i-au spus clar că vor vota pentru candidatul Partidului Democrat din Moldova pe aceeași circumscripție, Gheorghe Brașovschi.„Pe circumscripția din raionul Sângerei va fi ales un deputat. – Gheorghe Brașovschi (vocea unei cetățence). – Stați, noi suntem șase candidați”, a spus dezorientat Oazu Nantoi.Opțiunea promptă a locuitorilor din Sângerei petru candidatul PDM a fost înghițită cu greu de Oazu Nantoi. Timp de câteva secunde, acesta a rămas fără replică și tot repeta că în circumscripția Sângerei sunt șase candidați.
11:20
Instruire a avut loc în incinta liceului teoretic „Gheorhe Asachi” din mun. Chișinău. Specialiștii din cadrul Centrului Republican de instruire al IGSU au instruit peste 100 de copii privind regulile de securitate în caz de producere a unui cutremur. Reprezentanții Inspectoratului le-au vorbit elevilor din clasa I despre importanța respectării regulilor în caz de seism, dar și au desfășurat aplicații practice prin care au arătat micuților cum trebuie să reacționeze corect în astfel de situații. Conform informațiilor Institutului de Geologie și Seismologie al Republicii Moldova, în anul 2018 în țara noastră a fost înregistrate 153 de cutremure. Avînd în vedere datele statistice, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență acordă a atenție deosebită la pregătirea populației în domeniul reacționării corecte în situații excepționale.
10:20
  Astăzi 18 februarie Condiția atmosferică Temperatura aerului °C Pr. atmosf. Mm/Hg Viteza vânt.
09:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 18.02.2019, transmite...
Ieri
19:00
 “Atunci când am venit la guvernare, în 2016, după o perioadă foarte grea pentru Moldova, noi am decis că trebuie să muncim, să începem să stabilizăm ţara şi să începem să aducem beneficii oamenilor”, a declarat Andrian Candu. Acesta a explicat modalitatea în care actuala guvernare a mărit venitruile la buget şi a demarat mai multe proiecte sociale de anvergură. “Trebuia să depunem mai multe eforturi, ca să aducem în buget mai mulţi bani. De aceea am început lupta cu corupţia şi cu schemele criminale de la Vamă, de la Fisc, de la la achiziţiile publice. Toate acestea ne-au dat posibilitatea ca în trei ani de zile să aducem în bugetul statului sume destul de mari, bani care erau în ţară. Am acumulat 15 miliarde de lei pe parcusrul a trei ani de zile, care ne-au permis ulterior să investim în proiecte şi programe naţionale”, a mai spus Andrian Candu.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.