Democracy.md

Acum 12 ore
15:10
”Eu am votat pentru ca ai noștri copii, vorbesc despre copii în general, să aibă un viitor prosper în acest oraș, în orașul lor natal, să nu vrea să plece. Să nu admire alt oraș, ci să admire propriul oraș. Am votat pentru omul despre care eu știu, nu din auzite, că este omul care o să-și dedice tot sufletul, toată energia, tot efortul, toate cunoștințele pentru ca acest oraș într-adevăr să fie unul demn de mîndria și dragostea tuturor orășenilor”, a declarat Tatiana Ceban.La rândul său, soția lui Andrei Năstase a dat de înțeles că nu se simte în siguranță în Chișinău, chiar dacă soțul ei este ministru degrevat al Afacerilor Interne.”Eu vă îndemn să ieșiți cu toții la vot pentru acest oraș pentru viitorul lui. Eu mi-aș dori să îmi plimb copilul în acest oraș și să fie, în primul rînd, în siguranță.”, a declarat Angela Năstase.
Acum 24 ore
13:50
Jurnalist: „Ce buget are în acest an capitala?”Ion Ceban: „3,9 la venituri, 4,2 la cheltuieli”.Jurnalist: „În ce an a fost fondat Chișinăul?”Ion Ceban: „17 iulie 1436, prima atestare”.Jurnalist: „Cum se numește imnul Capitalei?”Ion Ceban: „Orașul meu din piatră albă.”Jurnalist: „De cine a fost scris?”Ion Ceban: „Evident ca de marele compozitor Eugen Doga.”Jurnalist: „Cîte sectoare ale Capitala?”Ion Ceban: „5 sectoare, 18 suburbii și 35 de localități”, a răspuns Ion Ceban.
11:10
 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale....
Ieri
15:30
Premieră pentru Moldova: La Orhei a fost deschisă o grădiniță cu bazin și cameră salinăGrădinița de tip sanatorial cu cerințe educaționale speciale va fi frecventată de copii cu probleme de sănătate, în special respiratorii. Astfel, instituția dispune de camere saline, bazine, sală de sport, dar și specialiști calificați.Instituția preșcolară se află în sectorul Bucuria. Are 6 grupe cu capacitatea de 150 de locuri dar la moment sunt instituționalizați 130 de copii. Grădinița are 20 de angajați, dintre care 8 educatori, un conducător muzical, iar în curând vor fi angajați un logoped și un psiholog pentru copii.Renovarea grădiniței face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a învățământului preșcolar la Orhei. Anterior, în localitate a fost dată în exploatare grădinița numărul 5, la fel un proiect unic pentru țara noastră.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:20
„La tribuna evenimentului prin care blocul ACUM a chemat oamenii la vot pentru localele din 20 Octombrie, premierul Maia Sandu a declarat a câta oară că are misiunea de a curăță instituțiile statului.Nu s-a trecut fără pomenirea faptului că dânsa, împreună cu colegii din ACUM au luptat pe viață și pe moarte cu regimul lui Plahotniuc, care era foarte corupt și a adus țara pe marginea prăpastiei.Dar premierul Sandu ignoră cu încăpățânare subiectul discutat intens public despre mașina de 1 milion de lei cumpărată de colegul ei Andrei Năstase - achiziție care acesta a făcut-o după ce de mai mulți ani nu lucrează și nu câștigă niciun leu. Cel puțin oficial”.Între Guvernul condus de Pavel Filip, care închidea ochii când i se cerea, și guvernul Sandu nu este nicio diferenţă.“Guvernul Sandu Închide ochii când vrea. Adică e mai liber”.
14:40
„Democrația înseamnă diversitate. Diversitate de opinii, de opțiuni politice și de vot”, spune Reniță. „Îmi doresc să avem un oraș european în care sunt promovate valorile naționale, valorile românești, deopotrivă cu ale altor etnii. Îmi doresc să trăiesc într-un oraș al libertății noastre”, a mai adăugat Reniță.Deci, președintele partidului, care l-a susținut pe Reniță să ajungă în Parlament, nu poate asigura așteptările lui de la oraș. Interesant care au fost așteptările lui Reniță de la Năstase – ministru de interne și pe cât de mult a reușit Năstase să le satisfacă?Deputatul Reniță într-o formă cețoasă, se simte trecutul diplomatic, dă de pământ cu Năstase, acoperind mișcarea cu formularea “democrația înseamnă diversitate”.
13:50
«A fost o campanie complicată, dar deschisă și liberă. Mulți candidați au ales să convingă alegătorii exclusiv prin turnarea murdăriei pe alții, și așa și nu au ajuns să facă publică oferta lor - asta a fost alegerea lor. Ne-am axat pe discutarea problemelor prioritare ale Chișinăului și a soluţiilor potrivite pentru ele - așa credem noi că locuitorii Chişinăului asta vor să cunoască de la cei cărora le vor da votul. Am ignorat atacurile și tentativele de a ne atrage în polemici sterile care nu au nimic cu Chișinăul», a declarat Ion Ceban.  Ion Ceban a mulțumit presei pentru criticile obiective și spune că a avut parte de o lecție bună de comunicare publică. «Vă mulțumesc pentru critici - să știți că criticile obiective, dar și cele mai puțin obiective, ne învață mult.
13:30
Să sperăm că Moldova intrî într-o nouă etapă, în care schemele de atac asupra afacerilor vor ramâne în trecut și bussines-ul va putea activa liniștit. Țin să menționez că toate publicațiile denigratoare pe parcursul acestor 2 ani în direcția mea au fost parte a unui plan criminal pus la cale de reprezentanții fostului regim oligarhic. Sper că toată echipa PROIMOBIL.MD să se ridice la un alt nivel în calitatea serviciilor sale și să fie un etalon al profesionalismului și a onestităț, a spus el.Conform TV8.md  perchezițiile au avut loc la compania „Class Imobil”, care ar fi gestionată de Octavian Orheianu.  „Proimobil.md și tot colectivul de peste 300 de agenți atrage atenția presei că în perchezițiile efectuate în această dimineață de procuratură, nu sunt vizați actualii agenți și managementul companiei. Acțiunile organelor privesc persoanele implicate fraudulos în afacere începând cu anul 2017 și până în august 2019.
13:20
La baza unei astfel de decizii a fost depistarea în loturile controlate a unor dăunători de carantină periculoși. Examinările efectuate de Laboratorul Veterinar Interregional Briansk din subordinea FSBI Rosselkhoznadzor, de asemenea, au confirmat infectarea a 19,93 tone de prune cu molia estică (Grapholitha molesta Busck) și a 19,8 tone de struguri - cu Halyomorpha halys Stal.Destinația acestor produselor supuse carantinei era orașul Moscova și regiunea Briansk. În conformitate cu legislația fitosanitară în vigoare, pentru a preveni pătrunderea și răspîndirea pe teritoriul Federației Ruse a dăunătorilor identificați, produsele au fost returnate exportatorului moldovean.
13:20
„Discuție de dimineață dintre tată și fiu:- Tata, tu sigur vii azi la matineul meu ?- Da, Vasea, nu există motiv să nu vin, voi fi mereu alături și nu voi lipsi de la vreun eveniment din viața ta.Familia este cel mai frumos și important lucru pentru un om. Să ne fie copiii sănătoși și să găsim timp pentru ei orice nu s-ar întâmpla! O zi frumoasă de toamnă vă doresc!”, se conţine în postarea lui Ion Ceban.
13:10
Astfel, în ziua alegerilor 4 789 de angajați ai poliției vor asigura ordinea publică, transmite Democracy.Dintre care 4 400 sunt polițiști și 389 funcționari cu statut special din cadrul ministerului Afacerilor Interne.La secțiile de votare și consiliile de circumscripție vor fi antrenați 3 867 de angajați care vor asigura ordinea și securitatea publică.285-de polițiști vor fi implicați în procesul de monitorizare.De asemenea, trupele de carabinierii vor fi implicați pentru a asigura paza și rezerva, ne-a spus Veceslav Bălan, șeful adjunct al direcției generale securitate publică a IGP.
13:00
„Tare ciudat de ce deocamdată oficial au luat apă în gură. Cine va răspunde dacă se îmbolnăvesc oamenii care mănâncă produse infectate?Alegerile vin și pleacă, dar ... krîșuitul rămâne mereu?” se întreabă bloggerul.  Amintim că anterior Mold-street a publicat un articol în care a prezentat detalii despre dosarul Meat House: sancțiuni fiscale, video „trucat” și conexiuni politice.
12:30
În cadrul aceleiași emisiuni, actualul vicepreședinte al Legislativului, deputatul PPDA Alexandru Slusari, a adoptat o poziție circumspectă față de acest subiect, acuzându-l pe Candu de adoptarea acestei norme legale, cu patru ani în urmă.Poziția ambiguă a lui Alexandru Slusari, care, până a ajunge la putere, a fost adept înflăcărat al abrogării „Legii miliardului” a surprins opinia publică. Cei care au urmărit emisiunea în cauză au tot dreptul să-și pună întrebarea elementară: Am asistat cumva la o polemică între doi minciunoși?De asemenea, s-a creat impresia că acești doi deputați reprezintă două partide minciunoase, care nu au soluții pentru problemele Republicii Moldova, ci doar o mare dorință de a sta în birouri de șefi și de a beneficia de mașini de lux și șoferi la scară. Cu alte cuvinte, nu s-a schimbat nimic, după venirea la putere a celor de la PPDA.
11:30
Replica lui Octavian Țîcu nu s-a lăsat așteptată: Acesta a spus încă mai crede în bunele intenții ale premierului Sandu și o respectă pentru curajul demonstrat în perioada preluării guvernării. În același timp, fostul membru al blocului ACUM a adăugat că puțini înțeleg contextul actual politic românesc și european: „Unii vor înțelege asta ACUM, unii mai târziu, alții niciodată”, a precizat Octavian Țîcu, fără a-și nuanța declarația.Polemica dintre Maia Sandu și Octavian Țîcu developează, în opinia jurnaliștilor portalului Breaking News, o criză de viziune și înțelegere în ambele tabere. Părțile beligerante discută prin fraze neterminate, într-un fe de dialog dintre găină și rață.Breaking News constată că este o mare problemă atunci când cei care se pretind lideri nu sunt în stare să ofere suficiente detalii privind viziunea lor și încearcă să uzeze doar de eufemisme.
10:40
«Prețurile la cartofi au săltat și ajuns la 13 lei. Producătorii se plâng că nu au subvenții de la Guvern, dar și pe prețurile joase din anii precedenți. Agricultura este dependentă de condițiile meteo și de accesul la piețe de desfacere. Misiunea de bază a Ministerului Agriculturii este construcția unui echilibru, care să satisfacă necesităților interne ale țării și să susțină profitabilitatea fermierilor. În prezent ministerul Agriculturii e mai curând inexistent dacă e să urmărim politicile și reglementarile elaborate și promovate de ei», scrie Politics.Același portal se referă și la comunicarea proastă a Ministerului Agriculturii cu fermierii și spun că această instituție și-a ratat misiunea.«Comunicarea ministerului e șchioapă și neghioabă, fapt care acutizează starea de spirit a fermierilor - oamenii ni știu ce și de la cine sa aștepte.
10:20
“Năstase încearcă să ne convingă că el e cel mai mare luptător cu Plahotniuc. Dar de când e ministru de interne nu am văzut nicio descoperire a schemelor lui Plahotniuc – despre Năstase striga când o făcea pe protestatarul. Mă gândesc. Nu cumva Năstase acoperă schemele lui Plahotniuc? Asta ar explica și faptul că oamenii lui Plahotniuc acum sunt lângă Năstase. Lucrurile arată așa de parcă Năstase a moștenit ceea ce critica la Plahotniuc”, a scris Grigore Novac, într-un articol publicat pe blogul său.Deputatul socialist își exprimă îndoiala și față de așa-zisele capacități manageriale a lui Andrei Năstase, demonstrate în perioada în care a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne.
17 octombrie 2019
17:00
În timp ce consumau băuturile alcoolice acasă, care le-au indus ambilor o stare de ebrietate, între mamă și fiu s-a iscat un conflict. Conflictul însă a degenerat și mama, cu vârsta de 58 de ani, i-a aplicat feciorului o lovitură directă cu un cuțit de bucătărie în piept, ceea ce i-a provocat moartea ultimului, la locul faptei.Inculpata și-a recunoscut vina în întregime, iar instanța de judecată a condamnat-o la pedeapsa cu închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în închisoare de tip închis pentru femei. Sentința este cu drept de atac.
16:20
«În municipiul Chişinău sunt 159 de grădinițe, marea majoritate a cărora trebuiesc de renovate şi modernizate. În anii de independenţă au fost lichidate 83 de grădiniţe, fapt care a determinat agravarea crizei locurilor în grădinițe. Astfel, a fost aplicată încă o lovitură asupra familiilor tinere. În următorii 4 ani vom repara capital 80 de grădinițe. Și vom extinde rețeaua de grădinițe prin construcția unor grădinițe noi», a scris Ion Ceban pe blogul său.Candidatul la funcția de primar își propune și evaluarea eficienței cheltuirii celor 763 milioane lei, care se alocă anual pentru întreţinerea grădiniţelor.«Nu credem suma mare, dimpotrivă. Dar credem că acești bani pot fi cheltuiți mai calitativ pentru beneficiarii finali - adică pentru copii. Ne vom preocupa de calitatea alimentației copiilor. Vom elabora un program de modernizare a grădinițelor, care va porni de la cele mai problematice instituții.
16:00
Acest sistem nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ doar în ziua votării, va fi pornit în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și oprit până la intrarea în secția de vot a primului alegător. Ulterior, va fi repornit în momentul în care va fi încheiat procesul de votare și va rămâne în funcțiune pe parcursul numărării și totalizării voturilor, după care va fi închis.Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.
15:50
Inițial, acesta era suspectat doar de distrugerea mai multor documente ce reflectau activitatea de serviciu. Astfel, polițiștii au descins cu mai multe percheziții la domiciliul, automobilul și biroul de serviciu al bărbatului. În urma perchezițiilor efectuate de forțele de ordine, la domiciliul bărbatului au fost depistate și ridicate documente din arhiva subdiviziunii în care activa, două pistoale, două arme de vânătoare, 7 încărcătoare de tip AKM (automat Kalașnikov), peste 500 cartușe de luptă, 6 grenade de mână și una de tip F1.Toate obiectele explozibile și armele au fost ridicate de către criminaliști și îndreptate la CTJ EJ, pentru a fi supuse expertizării și stabilirea caracteristicelor a armelor și munițiilor.Este de menționat că atât armele, cât și munițiile depistate bărbatul le deținea ilegal.
14:00
 „Eu îmi doresc ca Primăria să fie alături de oameni. Noi trebuie să lucrăm, în primul rînd, pentru oameni. Orașul este pentru oameni. Asta trebuie să facem și asta vom face, astfel încît toate deciziile să nu fie luate în cabinet, ci în strînsă colaborare cu asociațiile de profil și organizațiile neguvernamentale, pornind de la nevoile și necesitățile oamenilor și nu invers.”, a declarat Ion Ceban.În încheiere el i-a îndemnat pe locuitorii municipiului Chișinău să participe la alegerile din 20 octombrie și să aleagă primarul din primul tur, inclusiv pentru a fi economisite cele 8 milioane de lei care ar urma să fie cheltuite pentru turul doi, dacă acesta va avea loc.” Cu 8 milioane putem construi 8 stadioane, putem amenaja un parc, de exemplu scuarul Catedralei sau Grădina Publică Ștefan cel Mare, putem aloca acești bani pentru multe alte proiecte importante.
13:20
Solicitată de IPN, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Căușeni, Corina Repeșciuc, a declarat că automobilul de model Peugeot era condus de un tânăr de 32 de ani. După ce a pierdut controlul volanului în curbă, automobilul a ieșit pe contrasens ciocnindu-se cu un alt automobil, de model Opel, care venea din sens opus. A doua mașină era condusă de un tânăr de 19 ani. Ambii șoferi dețineau permise de conducere.În accident și-au pierdut viața șoferul, de 32 de ani, precum și pasagera sa, în vârstă de 27 de ani, cu care erau în relații de rudenie. Și celălalt șofer, de 19 ani, a murit, iar tatăl lui, care era în calitate de pasager, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.Trei tineri și-au pierdut viața în această dimineață, 17 octombrie, într-un accident rutier produs la intrarea în orașul Căușeni.
13:20
Șefa cabinetului de miniștri a explicat că acest buget va avea mai multe programe sociale prin care va ținti persoanele cu venituri mici. „În contextul programului de ajutor pentru perioada rece a anului, noi propunem în bugetul pentru anul 2020 să majorăm această indemnizație de la 350 de lei pe lună la 500 de lei. Mai mult, noi propunem să majorăm numărul beneficiarilor de această indemnizație”, a afirmat Maia Sandu.De asemenea, „bugetul al solidarității” va presupune un program nou care presupune că persoanele care au venituri mici, în special, pensionarii care au venit mai mic de 1500 de lei pe lună ar putea primi o alocație pentru consumul de curent electric. „Și aici ne propunem să acoperim un număr de 400 de mii de pensionari pentru că, din păcate, atâția oameni au pensia mai mică decât acest prag”, a declarat prim-ministra.
12:30
Conferință de presă susținută de Nicolae Balaur, candidat independent la funcția de primar al comunei Stăuceni, cu tema „Pregătirea unui proces de fraudare a rezultatelor alegerilor fără precedent, cu ajutorul unei noi tehnologii”....
12:20
Conducătorul auto a căutat persoanele care i-au facilitat obţinerea ilegală a categoriei pentru care nu a învăţat şi nu a susţinut examene, şi a plătit pentru acest „serviciu”.Aşa cum inculpatul şi-a recunoscut vina în întregime şi a cerut judecarea cauzei fără alte probe decât cele deja prezentate de procurorul PCCOCS, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani l-a condamnat la pedeapsa sub formă de amendă, în mărime de 27.500 lei.În ceea ce priveşte participarea la această ilegalitate a altor persoane, la această etapă, procurorii investighează acţiunile de abuz în serviciu, într-o cauză separată, care urmează a fi expediată în judecată.
11:30
M 3: Chişinău – Comrat, pe segmentul r-l Ialoveni.M 5: Bălţi – Chişinău, km 194 – 253;R 1: Chişinău – Ungheni, km km 9 – 40 – 70;R 2: Chişinău – Bender;R 3: Chişinău – Hînceşti – Cimişlia, km km 9 – 13 – 42;R 6: Chişinău – Orhei – Bălţi, km km 32 – 41 – 60 – 88;R 9: R 14 – Şoldăneşti – R 20, km 0 – 45 ;R 16:Bălţi – Făleşti – Sculeni – Ungheni; km 53 – 81;R 20: Orhei – Rezina, km 21 – 48;R 25: Bucovăţ – Nisporeni, km 17 – 43;R 30: Anenii Noi – Căuşeni – Ştefan Vodă, km km 0 – 20 – 65;R 31: R 30 – Tudora – Palanca, km 0 – 15.
11:20
Deputatul PDM Andrian Candu a criticat faptul că în cadrul comisiei nu au fost acceptați reprezentanți ai opoziției, acuzând că scopul acesteia a fost să atace opoziția și să spele imaginea fostei guvernări PLDM.
11:10
Potrivit Inspectoratului General al Poliției, accidentul s-a produs după ora 08.00, la intrarea în orașul Căușeni, dinspre satul Grigorievca, unde două automobile de model Peugeot și Opel Zamfira s-au tamponat frontal.În accident și-au pierdut viața doi tineri, de 19 și 32 de ani, și o tânără de 27 de ani.
10:50
Dorin Chirtoacă a spus că, în 2008-2009, Năstase ar fi furat suma de șapte milioane de euro, dintre care un milio ar fi provenit din frauda de la Banca de Economii. «În 2008-2009, atunci când eu reformam primăria Capitalei, dlui cu se se ocupa? Estorca șapte milioane de euro din bugetul orașului, prin frauda de la AIR Moldova. De ce atunci când eu reformam orașul, dumnealui fura aceste șapte milioane de euro, împreună cu Țopa, dintre care primul milion de euro este de la Banca de Economii», a declarat Dorin Chirtoacă.
09:20
„Sursele noastre ne-au comunicat că la baza problemei mirosului urât stau mai mulți factori, însă unul din factori este cel mai grav și ar avea chiar iz penal, fiindcă ar fi fost provocat cu bună știință. Mai exact, troica – Herța, Munteanu și Chirtoacă ar fi facilitat cumpărarea a două centrifugi pentru Stația de Epurare, conștienți că acestea nu vor putea fi folosite. Perioada în care Apă-Canal a hotărât să cumpere două centrifugi a coincis cu aflarea la conducerea instituțiilor vizate de achiziționare a oamenilor din Partidul Liberal: Veronica Herța – șefă la Apă-Canal, Dorin Chirtoacă – primar general al Chișinăului și Valeriu Munteanu – ministru al Mediului. În plus, majoritatea în consiliul Apă-Canal o dețineau liberalii», scrie Deschide.md.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.