Democracy.md

Acum 30 minute
13:30
Potrivit notei informative a regulamentului, necesitatea elaborării acestuia este condiționată de angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova în domeniul sănătății. Regulamentul stabilește normele sanitare faţă de bazinele de înot, exigențele faţă de proiectarea, amenajarea, exploatarea, calitatea și dezinfecția apei. Totodată, regulamentul prezintă măsuri ce țin de controlul pericolelor care pot apărea în apa bazinelor de înot, relatează Democracy.md.În Republica Moldova sunt deschise peste 120 de bazine de înot, dintre care 44 sunt în municipiul Chișinău. Actualmente a acestea sunt supuse doar supravegherii sanitare din partea Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice, fiind monitorizată periodic calitatea apei.În cazul aprobării regulamentului, cheltuielile apărute vor fi suportate de către agenții economici, proprietari ai bazinelor de înot. Aceștia vor trebui să-și ajusteze afacerea la noile cerințe.
Acum 2 ore
12:10
Planul local anticorupție urmează să fie coordonat cu Centrul Național Anticorupție, iar ulterior va fi prezentat pentru aprobare Consiliului Municipal Chișinău.Din componența grupului de lucru fac parte toți viceprimarii, dar și mai mulți șefi ai subdiviziunilor primăriei Capitalei. Amintim că, anterior, Silvia Radu a cerut ca toate direcțiile și întreprinderile municipale să publice pe site-ul primăriei rapoarte privind cheltuielile efectuate. Acest lucru este un prim pas spre creșterea transparenței și reducerii corupției în cadrul autorităților locale.
12:10
Banii vor în cadrul proiectului Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia", scrie realitatea.mdMinistrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a menționat că obiectivul general al proiectului, implementat în parteneriat cu Ministerul Proprietății Culturale, Activităților și Turismului din Italia, este de a oferi suport instituțiilor specializate din Republica Moldova pentru consolidarea aplicării cadrului juridic şi îmbunătățirea guvernanței în domeniul protecției patrimoniului cultural.
Acum 4 ore
11:10
Forumul de afaceri a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu instituția similară din Bulgaria și Ambasada Bulgariei la Chișinău.În cadrul evenimentului, ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Petar Vîlov, a menționat că, în ultima perioadă, schimbul de mărfuri dintre Republica Moldova și Bulgaria s-a majorat semnificativ. „Există capacități pentru îmbunătățirea climatului de afaceri bilateral și creșterea economică între cele două țări. În cadrul evenimentului vor fi prezentate produsele și serviciile companiilor din Bulgaria și vor fi organizate întrevederi bilaterale, ce vor permite agenților economici moldoveni să stabilească relaţii şi parteneriate cu mediul de afaceri bulgar”, a spus oficialul.La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industriei, Sergiu Harea, a specificat că evenimentul are drept scop dezvoltarea relațiilor comerciale între cele două țări.
10:40
Japonia este una dintre țările dezvoltate cel mai puțin primitoare din lume pentru solicitanții de azil. În 2016, ea a acceptat 28 de refugiați, în ciuda cererilor depuse de un număr record de 10.091 de persoane. Din 2008, Japonia a acordat azil unui număr limitat de persoane printr-o așa-numită schemă de reinstalare din terțe țări și a acceptat relocarea în total a 152 de persoane, în cea mai mare parte etnici karen din Myanmar care locuiesc în tabere thailandeze și malaeziene. "Acest program este foarte limitat, aproximativ 20-30 de refugiați pe an", a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, într-o conferință de presă la Tokyo. "Am cerut guvernului să ia în considerare dacă ar putea fi extins", a adăugat el. Reticența Japoniei de a accepta refugiații reflectă o prudență mai mare față de imigrație într-o țară unde mulți se mândresc cu omogenitatea culturală și etnică.
10:10
Sala de formare este dotată cu cea mai nouă aparatură video și sonorizare, laptopuri, tablete, conectate la reţeaua wi-fi şi altă tehnică performantă destinată sesiunilor de instruire. Programul Centrului prevede prezentări şi un dialog deschis cu experţii şi specialiştii din domeniu.„Ne propunem să avem un nou model de comunicare cu tinerii, un dialog deschis, interactiv pentru a le înţelege necesităţile şi a le oferi soluţii concrete. Centrul nu este parte a sistemului de învăţământ, dar vom colabora activ cu organizaţiile de stat şi cele private  pentru ca activitatea acestuia să fie una benefică pentru cei care îi vor păşi pragul”, a declarat Serghei Cebotari, preşedintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank în deschiderea evenimentului.
10:10
„PLDM este într-un dialog cu PAS și PPDA, am făcut declarații în acest sens, continuăm discuțiile privind constituirea unui bloc electoral al partidelor de dreapta. Noi suntem membrii ai PPE, iar PAS și PPDA doresc să devină membri. Urmează să discutăm modul cum se va constitui lista comună, care va fi formulele, mecanismele. Oricum este încă suficient timp și nu văd ce aș putea comenta aici.Noi ne-am expus nu o singură dată privind crearea acestui bloc pro-european. Să vedem mai departe în ce constă formalizarea PAS-PPDA, mai exact modul cum vor dori ei să se expună. Oricum, PLDM este parte a acestui proces. Fără PLDM nu se va putea constitui un bloc electoral care ar putea să învingă în următoarele alegeri. Acest lucru vă spun cu certitudine. Fără PLDM nu va fi victorie”, a declarat el.
Acum 6 ore
09:40
Primarul Oleg Garizan a spus că vechiul sistem de canalizare ieșise demult din funcțiune, iar oamenii aruncau apele uzate în haznaua din curte sau în drum. „Am reușit să prevenim o catastrofă ecologică și să îmbunătățim condițiile de trai ale locuitorilor din Copceac. Nu am fi avut această rețea de canalizare, atât de necesară pentru săteni, doar cu banii comunității”, a declarat edilul.Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a subliniat că UE sprijină inițiativele locale, pentru a face schimbări reale la nivel local, cu impact direct asupra condițiilor de viață și oportunităților economice ale cetățenilor Republicii Moldova.Costul total al proiectului este de peste 600 de mii de euro. Asistența oferită de UE este de 70 de mii de euro.
09:10
„Unul dintre cele mai importante subiecte (n.r. de discuție) trebuie să fie accesul pe piaţa muncii al cetăţenilor din Republica Moldova, aici trebuie să intervină parlamentarii, să facă modificări în legislaţie. Acum, pentru un moldovean e la fel de greu de accesat job-ul ca pentru un vietnamez. E nevoie ca cetăţenii să muncească în România, aceasta va avea şi consecinţe pozitive pentru mentalitatea celor din Republica Moldova, fiindcă vorbim aceeaşi limbă”, a declarat Gribincea luni, în cadrul Reuniunii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României, citat de infoprut.ro.Totodată, diplomatul a subliniat necesitatea creării unui fond de investiții pentru Republica Moldova, aspect care ar încuraja oamenii de afaceri din România să investească în stânga Prutului.Ambasadorul a mai lansat ideea reviziurii modului în care se înfrățesc localitățile de pe cele două maluri de Prut.
08:40
Părţile au făcut un schimb de opinii privind ultimele evoluţii în reglementarea conflictului transnistrean şi au constatat înregistrarea unor progrese în acest sens. În special, oficialii au apreciat deschiderea, pe 18 noiembrie curent, a podului care uneşte localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc, situate pe cele două maluri ale Nistrului. Părţile au menţionat că acest pas corespunde intereselor populaţiei şi agenţilor economici de pe ambele  maluri ale Nistrului.„Este un eveniment simbolic în realizarea Acordului din 3 noiembrie curent. Mi-a părut bine să-i vedem prezenţi la această ceremonie pe toţi participanţii la negocierile în formatul 5+2”, a spus reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE. În context, Prim-ministrul a specificat că fiecare problemă rezolvată reprezintă o oportunitate de a ne mişca mai departe în soluţionarea altor chestiuni în procesul de reglementare transnistreană.
08:10
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului (MADRM), Iurie Ușurelu, UE rămâne lider la categoria pieței de desfacere ca și volum de bani, iar Rusia este lider la categoria pieței de desfacere din punct de vedere cantitativ.Asta ar însemna că aceeași marfă, recoltată de pe suprafețele agricole din Republica Moldova, este exportată mai scump în UE și mai ieftin în Rusia.Solicitat de bani.md, secretarul de stat Iurie Ușurelu a explicat că condițiile de calitate impuse de Uniunea Europeană sunt mai drastice, însă piața europeană este una atractivă și cu perspectivă pentru producătorii moldoveni.„Rusia rămâne ca și piață de desfacere cantitativă, vorbim în special de mere. Rămâne una din cele mai mare piețe (n.r. Rusia), cu toate că avem și neînțelegeri.
Acum 24 ore
23:50
Incidentul a fost anunţat către autorități la ora 19.43, printr-un apel la numărul de urgenţă, iar în scurt timp celula de criza era deja activată la faţa locului și a acționat după ce au fost mai întâi asigurate măsurile de siguranță pentru intervenție. În componenţa celulei de criză au intrat echipele de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General de Poliţie și ai altor instituții competente să intervină.Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot ceea ce este necesar. De asemenea, Pavel Filip a cerut declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor.
19:10
De partea Moldovei se află punctul de control "Ceadîr-Lunga". În afară de controlul radiologic, vamal și de frontieră, punctul de control "Maloiaroslaveț" poate efectua control fitosanitar și veterinar.La ceremonia de deschidere au participat președintele Serviciului de Stat pentru Grăniceri al Ucrainei, locotenent-generalul Piotr Țighical, conducătorii regiunii Odesa, șeful Departamentului regional al ministerului de resort general-locotenentul Serghei Cosic, reprezentanți ai autorităților locale.În zona de responsabilitate a acestui punct de trecere a frontierei se află zeci de kilometri de graniță cu Moldova și punctul de trecere și control rutier. Funcționarea "Maloiaroslaveț" va fi asigurată de aproximativ 80 de polițiști de frontieră.
18:40
18:10
Printre reţinuţi este primarul din Ghelăuza şi trei reprezentanţi ai companiilor beneficiare a licitaţiilor trucate. În prezent, acţiunile de urmărire penală sunt în desfăşurare în mai multe primării din ţară şi la sediile unor companii, scrie Timpul.Acestea au loc în cadrul unui dosar care vizează trucarea unor licitaţii de milioane de lei, bani proveniţi din Fondul Ecologic pentru susţinerea unor proiecte locale. La finalul operaţiunii, vom reveni cu detalii despre persoanele reţinute şi esenţa cauzei.Surse din cadrul anchetei au comunicat pentru timpul.md că 11 din cele 25 de primării în care au descins astăzi procurorii sunt conduse de PDM șase de PLDM, patru de PL, două de PPEM,  una de PCRM  și alta PNL.
17:40
„Faptul că are loc azi referendumul deja este o reuşită a noastră, pentru că în premieră, în 26 de ani de independenţă, chişinăuienii au iniţiat un referendum de demitere nefiind de acord cu cel care conduce oraşul pe parcursul a mai bine de zece ani. Noi (Partidul Socialiştilor - "I.") am oferit această posibilitate, am colectat peste 80 de mii de semnături. Şi eu am semnat pentru referendum. Vor profita chişinăuienii de această ocazie sau nu, vom vedea până la sfârşitul zilei. Vreau să îndemn chişinăuienii să se gândească foarte bine. Dacă vrem să schimbăm lucrurile, astăzi aveţi posibilitatea. Dacă nu, mâine-poimâine să nu daţi vina pe altcineva", a spus Dodon.El a subliniat că participarea la referendum oferă posibilitatea de a avea alegeri locale anticipate pentru a amenaja Chişinăul, pentru ca în oraş să fie curat şi confortabil.
17:10
Documentul a fost semnat în cadrul vizitei Vioricăi Cărare, la Tbilisi, Georgia, unde, în perioada 16-17 noiembrie, se desfășoară Conferința Internațională cu genericul „Politica de concurență: perspective și provocări”.Memorandumul are drept scop stimularea cooperării profesionale între cele două autorităţi; promovarea şi intensificarea schimbului de experiență şi informaţii, inclusiv în domeniul investigațiilor, cu referire la încălcarea normelor concurențiale. De asemenea, documentul prevede organizarea de consultări periodice, atît la nivelul conducerii acestor organisme, cît şi la nivel de experţi pentru promovarea acţiunilor privind cultura concurenţială.„Republica Moldova mai face astfel un pas înainte în domeniul colaborării bilaterale și internaționale în domeniul concurenței.
16:40
Ei spun că vehiculele care circulă pe la ei prin sat sunt arhipline, iar transportatorii nu respectă orarul de circulație, scrie realitatea.md.Problema a fosta abordată de către primarul interimar al capitalei Silvia Radu, în cadrul ședinței operative de la Primărie. Ea a spus că a fost informată despre problema din localitate Trușeni și despre probleme similare ale locuitorilor altor suburbii precum este Bubuieci.Mai mult, Radu a spus că există o adresare și din partea Primăriei orașului Ialoveni cu privire la suplinirea numărului de unități de transport care circulă pe ruta nr. 35. „Transportul pasagerilor de pe ruta 138 este o catastrofă. Orarul nu este respectat, iar sâmbătă și duminică este un dezastru. Oamenii din Trușeni cer rute adiționale pentru a-și duce la copiii la grădiniță. Cei de la Ialoveni cer extinderea rutei nr. 35.
16:20
Utilajul în valoare de 602.330 de lei, a fost cumpărat de la un agent economic, specializat în importul de mașini agricole. În rezultatul implicării Agenţiei în soluţionarea problemei respective, agentul economic a restituit consumatorului suma de 602.330 de lei, problema fiind soluţionată pe cale amiabilă.În acest sens, Agenția pentru Protecția Consumatorilor îndeamnă cetățenii să apeleze la Agenție atunci când se încalcă drepturile dumneavoastră în calitate de consumator. Puteți apela la Linia consumatorului 022 74 14 64 sau la adresa, mun. Chişinău, str.Vasile Alecsandri, 78 et.1.
16:10
Problema a fosta abordată de către primarul interimar al capitalei Silvia Radu, în cadrul ședinței operative de la Primărie. Ea a spus că a fost informată despre problema din localitate Trușeni și despre probleme similare ale locuitorilor altor suburbii precum este Bubuieci.Mai mult, Radu a spus că există o adresare și din partea Primăriei orașului Ialoveni cu privire la suplinirea numărului de unități de transport care circulă pe ruta nr. 35. „Transportul pasagerilor de pe ruta 138 este o catastrofă. Orarul nu este respectat, iar sâmbătă și duminică este un dezastru. Oamenii din Trușeni cer rute adiționale pentru a-și duce la copiii la grădiniță. Cei de la Ialoveni cer extinderea rutei nr. 35. Vă rog mult, așezați-vă și faceți o prezentare clară a rutelor și încercați să găsiți o soluție”, s-a adresat edilul către responsabilii de la Direcția Transport.
16:10
”Eu cred că cetățenii au dat ieri un răspuns foarte clar socialiștilor, iar boicotul anunțat de partidele de dreapta, inclusiv de PDM, a avut un impact decisiv asupra rezultatului final. Fără să fi planificat asta în mod special, dreapta a arătat că poate învinge stânga, dacă are un interes comun”, mai spune Vlad Plahotniuc.Liderul democraților afirmă că o parte din vină pentru cum arată Chișinăul astăzi o are chiar PSRM, care blochează de foarte mult timp activitatea Consiliului Municipal Chișinău (CMC).”În ceea ce privește situația de mai departe, trebuie să înțelegem că, din păcate, controlul în CMC continuă să fie deținut de PL și PSRM, deci nu se pune problema ca PDM să poată controla activitatea Primăriei Chișinău”.
15:30
„Chiar în ziua votului, Andrei Năstase declara că cine dorește să meargă la referendum, s-o facă. Aceeași poziție echivocă au avut-o și alți fruntași ai PPDA. Partidul Maiei Sandu, deși a boicotat alegerile, alături de PDM, PUN, PL, PLDM sau PPEM, a demonstrat iar că nu vede pericolul revanșei ruse ce-l plesnește peste ochi. Unii reprezentanți ai formațiunii au îndemnat lumea să participe la referendumul socialiștilor.Ca și în alegerile prezidențiale, PPDA și PAS ignoră cu desăvârșire dimensiunea geopolitică, dovedind că habar n-au pe ce lume se află. Că sunt niște entități hibrid care nu știu să gândească unitar și organic. Că le scapă o axiomă: fără o luptă pentru descotorosirea de dictatul Rusiei, Republica Moldova nu poate izbândi în drumul ei spre Europa”, a scris Petru Bogatu.
15:30
Potrivit lui Plahotniuc, unele partide au început campania electorală prematur, însă aceste acțiuni arată că opoziția nu are teme serioase și își dezvăluie capacitățile reduse.”Într-un an de zile, cât mai avem până la alegeri, oamenii numai bine vor înțelege ce hram poartă fiecare dintre aceste partide din opoziție. Pe de o parte PSRM se joacă de-a referendumurile eșuate, pe de altă parte opoziția de dreapta a ajuns să fie reprezentată de criminali. Liderii lor au rămas fără teme politice și au devenit portavocea unor indivizi cu condamnări serioase, pentru fapte extrem de grave. În ceea ce privește PDM, noi nu suntem azi preocupați de campanii electorale și nu sunt sigur că va fi prea mult timp pentru asta nici înainte de alegeri. Obligația principalului partid de guvernare nu este să facă promisiuni, ci să obțină rezultate și cu asta să meargă în fața oamenilor.
15:10
Acest sistem va înregistra informații privind intrarea, ieșirea, precum și refuzul intrării, pentru resortisanții țărilor terțe care traversează frontierele externe ale spațiului Schengen, informează un comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeana.ro.“Un control strict al frontierelor noastre externe este esențial pentru buna funcționare a spațiului Schengen. Sistemul de intrare/ieșire va contribui la îmbunătățirea controalelor la frontierele externe, la o mai bună identificare a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere și la consolidarea luptei împotriva terorismului”, a declarat în acest context, Andres Anvelt, ministrul de interne al Estoniei, țara ce deține președinția rotativă a Consiliului.
14:50
”Pentru ei (opoziția de dreapta n.r) e un dezastru dacă Guvernul va continua să muncească așa. Până în alegeri, opoziția ar putea să nu mai conteze prea mult. De aceea, au nevoie de scandal, de oameni în stradă, de războaie, de blocat finanțări externe, de orice care ar putea să blocheze activitatea Guvernului. Ei nu sunt capabili să lupte cu guvernarea și au nevoie de astfel de situații de criză. Pentru cetățeni însă e foarte important să existe stabilitate economică și politică, să fie liniște și Guvernul să se ocupe de problemele lor, nu de războaie politice. Iată care este miza acestor încercări ale opoziției - de a ne provoca să declanșăm un război cu Dodon sau PSRM. Pentru asta ei insinuează că ar exista o relație PDM-PSRM, ca să ne provoace la reacții de negare, la unele gesturi nechibzuite, dovedind că nu suntem aliați, ci oponenți reali.
14:10
În cadrul evenimentului, Octavian Armașu a prezentat conceptul și a povestit despre mersul implementării reformei administrației centrale, reformei pensiilor, reformei justiției, măsurilor Guvernului, menite să îmbunătățească mediul de afaceri, reorganizarea și performanțele Serviciului Vamal și a Serviciului Fiscal de Stat.La rîndul său, Sergiu Cioclea a relatat despre mersul reformelor instituționale și legislative în domeniul financiar-bancar și, în particular, despre adoptarea legii bancare, care a permis implementarea noilor principii de supraveghere bancară Basel III, precum și măsurile de transparentizare a acționariatului bancar, consolidarea financiară a băncilor sistemice și principalele etape de realizare a programului, încheiat cu FMI.
Ieri
13:10
Pe agenda discuțiilor figurează subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze naturale, energie electrică, transport rutier, feroviar și aerian între cele două țări, schimb de experiență în domeniul armonizării legislației naționale cu cea europeană. În cadrul panelului politică externă și securitate vor fi discutate reforma justiției pentru un sistem judiciar independent, eficient și transparent, lupta împotriva corupției.Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea.Reuniunea are loc în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.
12:10
Verificările, dar şi ridicările de acte, au loc în cadrul unui dosar penal pornit pentru trucarea unor licitaţii, scrie publika.md.De asemenea, au loc acţiuni de urmărire penală şi la câteva companii, beneficiare ale licitaţiilor aranjate.
11:10
Lansarea cursei directe a devenit posibilă după ce Guvernul a aprobat eliminarea limitărilor privind numărul de companii aeriene care pot opera zboruri între Republica Moldova și Statul Israel. După promovarea acestei inițiative, al doilea ca mărime operator aerian din Israel, ARKIA Israeli Airlines, a aplicat pentru lansarea cursei Chișinău – Tel Aviv. Eliminarea restricţiilor de operare a zborurilor între Republica Moldova și Statul Israel corespunde obiectivului Guvernului de liberalizare a pieței serviciilor de transport aerian. Astfel, cetățenii Republicii Moldova vor fi asiguraţi cu transport aerian sigur şi la preț accesibil.
10:40
„Rezultatul era mai mult sau mai puțin previzibil. E bine ca s-a încheiat, sper ca presiunile politice se vor domoli. Chișinăuienii nu-și doresc referendumuri și declarații politice, dar își doresc să trăiască într-un oraș curat și ca lucrurile să funcționeze”, a declarat Silvia Radu în debutul ședinței operative de la Primăria Chișinău.Referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă a eșuat din cauza numărului insuficient de voturi. Numărul total de alegători care și-au exercitat dreptul la vot este 110.512 de persoane, ceea ce constituie 17,54%, iar pentru validarea scrutinului sunt necesare minim 33%, scrie realitatea.mdDupă procesarea a 100% din procesele verbale, rezultatele referendumului privind revocarea din funcție a primarului general arată că 87,12% au optat ”pentru”, iar 12,88% ”împotrivă”.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.