Democracy.md

Acum 24 ore
20:06
Această nouă campanie de prevenire, a urmărit  informarea în vederea conștientizării populației, la nivel  național, cu privire la existența traficului de persoane, în cele mai variate forme precum și cu privire la riscurile asociate acestui fenomen. Astfel, cetățenii au aflat care sunt riscurile la care se supun atunci când acceptă oferte tentante de muncă,  fără a se informa în prealabil despre riscurile la care pot fi supuse și consecințele care pot urma. De asemenea, au fost informați  despre serviciile oferite de  instituțiile  de stat cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane, precum și serviciile de reabilitare și integrare în societate a victimelor care au avut de suferit de pe urma acestor infracțiuni.
19:36
Astfel, potrivit deciziei magistraților, Chirinciuc va mai sta 30 de zile în Penitenciarul nr. 13, scrie ziarulnational.md. Iurie Chirinciuc a fost reținut de procurori pe 27 aprilie curent, după ce au fost efectuate percheziții în biroul de serviciu, dar și la domiciliul său. La mai puțin de 48 de ore de la reținere, instanța i-a aplicat 30 de zile de arest în Penitenciarul n.r. 13. La rândul său, șeful procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că Iurie Chirinciuc este cercetat în baza a trei capete de acuzare.
19:06
Directorul Departamentului Comunicare şi Relații cu Publicul al Liceelor „Orizont”, Yasin Özdil, a spus că prin toată diversitatea de cântece, oameni și cultură se promovează Pacea ca valoare, iar acest festival demonstrează că toți, indiferent de cultură, pot construi pacea și trăi în pace. Viorica Negrei, vicedirectorul Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, a remarcat că în pofida evenimentelor care se întâmplă în lume, copiii au reușit să se unească și să-i aducă pe toți împreună. „Unitatea prin diversitate este o tendință care încercăm să o educăm și în copii noștri”, a adăugat Viorica Negrei. Fatimah Hashifah vine pentru prima dată în Republica Moldova și spune că festivalul este o minunată oportunitate pentru ca mai mulți oameni de diferite naționalități să interacționeze, totodată devenind un început pentru noi prietenii.
18:57
„Coaliția majoritară este pe deplin funcțională în continuare,  iar Guvernul are toată susținerea politică pentru a continua implementarea reformelor și a programului de guvernare asumat”, se arată într-un comunicat al PDM.  Democrații menționează că au luat act de decizia PL, dar va fi analizată mai profund la ședința de săptămâna viitoare a formațiunii. „Partidul Democrat din Moldova a luat act de decizia anunțată de Partidul Liberal de a se retrage din coaliția majoritară. Urmează ca această decizie să fie analizată în cadrul ședinței săptămânale a PDM, care va avea loc marți, 30 mai, când vom reveni și cu comentarii detaliate pe marginea acestui subiect”. Totodată, PDM comentează declarațiile PL ca fiind emotive și menționează că dosarele de corupție nu ar trebui să fie un motiv pentru decizii politice.
18:26
În cadrul întâlnirii, oaspeților le-au fost prezentate informații generale privind activitatea Colegiului, structura organizatorică, procesul de instruire, infrastructura și baza materială. Totodată, pentru o mai bună înțelegere a ceea ce presupune activitatea la frontiera de stat, s-a realizat o vizită în Sectorul Poliției de Frontieră ”Ungheni”, iar pe poligonul de trageri din localitatea Zagarancea a fost expus armamentul din dotarea Poliției de Frontieră, fiind permisă chiar și testarea acesteia. Amintim că săptămâna trecută, o delegație a Colegiului Național al Poliției de Frontieră a întreprins o vizită de studiu la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” din orașul Oradea, România, unde au avut posibilitatea să realizeze un schimb de informații și bune practici în domeniul pregătirii profesionale.
18:16
Pe internet au apărut imagini video cu acest incident, dar și momentul în care Grigorciuc i-a spus, în mod obraznic, procurorului, că ar fi făcut-o neintenționat. Totuși, mimica feței și tonalitatea vocii lui Grigoricuc, după cum se vede și se aude din filmuțel, trădează mai mult șiretenie și batjocură decât regrete. De menționat că și anterior, membrii din grupul lui Grigore Petrenco au dat dovada de comportament agresiv în sala de judecată, venind la ședințe în stare de ebrietate și încălcând ordinea publică prin strigăte şi înjurii în adresa procurorului şi judecătorilor, dar și cu tot felul de provocări în adresa oamenilor legii. Zilele trecute, pe 23 mai, unul din membrii lui Petrenco, Serghei Ivanciuc, s-a prezentat la ședința de judecată în stare de ebrietate și nici măcar nu a ascuns acest lucru.
18:06
Programul vizează selectarea a câte 1 stagiar în domeniul economic, domeniul agroindustrial şi al administrației publice, domeniul juridic şi relațiilor instituționale, domeniul apărării şi securității naționale, domeniul educației, culturii și cercetării.  „Programul este deschis studenților-masteranzi care își fac studiile în instituțiile de învățămînt din afara Republicii Moldova. Stagiul de practică se efectuează pe bază de voluntariat, iar programul de lucru va fi de minim 20 de ore pe săptămână, pe o perioada de 2 luni. Selectarea candidaților se va desfășura în perioada 1-15 iunie 2017”, susține inițiatorul proiectului, Cristina Buga, consilierul Președintelui Republicii Moldova pentru relații cu diaspora. Dosarele celor interesați de acest proiect trebuie să conțină scrisoare de motivație, scrisoare de recomandare din partea unui profesor, Curriculum vitae, copie a pașaportului și pot fi transmise pe emailul c.buga@prm.
17:36
Arma a fost descoperită datorită implicării câinelui de serviciu din postul vamal Leușeni, care a semnalat prezența pistolului în compartimentul de depozitare a torpedoului unui autoturism condus de către un cetățean moldovean, în vârstă de 42 de ani. Mașina acestuia a fost supusă verificărilor după ce vameșii, acționând în baza analizei de risc, au redirecționat-o pe Coridorul Roșu de control. Celelalte două tentative de încălcare a legislației vamale, prevenite cu ajutorul patrupezilor,  au fost raportate de către vameșii de la Sculeni. Urmare a acțiunilor de control întreprinse, aceștia au reținut în total 17 600 de țigarete de diverse mărci, care erau disimulate în spațiile special amenajate a două autovehicule supuse verificărilor. Produsele de tutungerie au fost reținute în vederea confiscării, iar pistolul urmează a fi transmis  organelor abilitate pentru efectuarea expertizei.
17:06
Delegația parlamentară este condusă de Dumitru Diacov, șeful interimar al delegației Parlamentului la AP OTAN, membrul Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Din componența delegației mai face parte Artur Resetnicov, membru al delegației, membru al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Pe parcursul Sesiunii, parlamentarii moldoveni vor participa la reuniunile Comitetelor AP OTAN, și anume a Comitetului politic, Comitetului pentru securitate și apărare, precum și a Comitetului pentru dimensiunea civilă a securității. În cadrul acestor reuniuni vor fi discutate proiectele rapoartelor comitetelor, prezentate de raportorii generali și raportorii speciali ai comitetelor în cauză.
16:36
Conform articolului 34 din Legea privind administraţia publică locală spune următoarele: „În cazul încetării înainte de termen a mandatului, al suspendării din funcţie sau al imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de către un viceprimar. Dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză interimatul funcţiei de primar sau dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de cinci zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului”. Astfel, în termen de cinci zile vom afla pe cine va alege CMC în funcţia de primar interimar al Capitalei. Amintim că pe 25 mai 2016 a fost reţinut viceprimarul Vlad Coteţ. Acesta este învinuit într-un dosar de corupţie, alături de alţi funcţionari şi persoane fizice.
16:16
După cum relatează portalul Hotnews.md, în document se menționează că Guvernul Federației Ruse a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice, grupurilor de reflecție și grupurilor societății civile care se confruntă cu neîncredere în instituțiile și actorii democrați, promovează xenofobia și ideile neliberale și, altfel, subminând unitatea europeană. Guvernul Federației Ruse s-a angajat, de asemenea, în practici bine documentate de corupție ca mijloc de subminare și cumpărare a influenței în țările europene și asiatice.   În contextual dat s-a propus inițierea unui fond menit să diminueze influența Rusie. Bugetul propus pentru anii 2018-2019 constituie va constitui 250 milioane de dolari, iar Moldova este eligibilă să aplice la acesta.
16:06
Un set de imagini incredibile în care un ofițer de poliţie este surprins stând în genunchi în faţa superiorilor săi a determinat o anchetă de amploare cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România. Ministrul spune că fotografia este veche de patru ani și, din acest motiv, nu se mai poate face o anchetă disciplinară. „Încă nu s-au finalizat verificările. Se vor finaliza maine, dar din cercetările preliminare, acea fotografie a fost făcută după un eveniment din 13 februarie 2013. La acest eveniment au participat atât reprezentanti ai conducerii ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cât și reprezentanți ai Direcției de Informație și Protecție Internă la acel moment. Nu vreau să minimizez penibilul situației, dar acea fotografie n-a fost făcută în contextul unui ritual. Și din primele verificări a reieșit că acel ofițer de poliție de frontieră nici nu a avut aprobarea să facă acest gest.
15:36
Un inspector din cadrul Direcţiei control metrologic şi produse petroliere a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului a fost reţinut, în această dimineaţă, de procurori şi CNA pentru corupere pasivă. Funcţionarul este bănuit că ar fi perceput taxe de protecţie de la agenţi economici, specializaţi în comercializarea produselor petroliere, pentru a nu efectua controale planificate şi inopinate, dar şi pentru alte servicii. Potrivit informaţiilor deţinute, acesta susţinea că banii sunt pentru sine şi şefii săi. De exemplu, pentru a nu sancţiona companiile, în cadrul controalelor, taxele erau de până la 500 de euro, iar pentru neefectuarea verificărilor, sumele erau de câteva ori mai mari. Astfel, denunţătorul, care este şi şeful inspectorului,  a declarat că bănuitul ar fi încercat să-l corupă cu 220 000 de lei - sumă care urma să fie achitată trimestrial, în rate, a câte 55 000 de lei.
15:27
Cu această ocazie edilul a transmis prin intermediul avocaţilor un mesaj de felicitare tinerilor familii, menţionând:  “Astăzi, în Orhei peste 30 de familii tinere au primit alocaţia pentru nou-născuţi în valoare de 7 mii sau 10 mii lei. Cu acest prilej, vă transmit cele mai sincere felicitări şi vă mulţumesc din suflet pentru faptul că aduceți pe lume noi generații de cetățeni ai țării noastre. Astăzi, Orheiul cu siguranţă este lider la capitolul implementării programelor sociale. Sunt mândru să conduc aşa echipă, sunt mândru de oraşul nostru Orhei şi de dumneavoastră, dragi mămici de mici orheieni! Am menţionat cu mai multe ocazii că, noi suntem o familie, iar Orheiul este casa noastră! Vom continua să susţinem tinerele familii! Copii sunt viitorul nostru!”.
15:06
Asociația este o platformă internațională de cooperare care reunește șefi ai structurilor polițienești din diverse state, în vederea efectuării unui schimb de bune practici și experiențe avansate pe subiecte aferente activității polițienești, cu accent preponderent pe standardele și sistemele de instruire ale personalului din Poliție. Vizita are drept scop familiarizarea cu sistemul american de pregătire inițială și continuă al polițiștilor, inclusiv procedura de selectare și recrutare a acestora, ghidul carierei polițiștilor, precum și lecțiile învățate de colegii americani. Aceste subiecte sunt deosebit de importante pentru Poliția Republicii Moldova, care se află în proces de dezvoltare pentru a oferi cetățenilor servicii de calitate.
14:36
Respectiv, astăzi dimineaţă, poliţiştii l-au identificat şi reţinut în Capitală, care s-a dovedit a fi în vârstă de 27 ani, originar din raionul Cimişlia. Preliminar, poliţiştii au stabilit că după impact, individul şi-ar fi dus automobilul de model “Mercedes Benz” în localitatea sa de baştină, astfel ar fi încercat să ascundă urmele producerii accidentului rutier. El a fost escortat la sediul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, unde va fi reţinut pe un termen de 72 de ore şi cercetat penal. Conform legislaţiei în vigoare bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 3 ani până la 7 ani cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 4 ani. Pe parcursul ultimelor 24 de ore în Capitală s-au produs 43 accidente soldate cu pagube materiale, un pieton decedat  şi cinci persoane traumatizate.
14:06
Tot cu atât s-a mărit și tariful pentru agenții economici, care achită 24 de lei și 46 de bani pentru un metru cub de apă. Totuși, „Apă-Canal Chișinău” a solicitat un tarif de 11,75 lei pentru consumatorii casnici și 25,52 lei pentru agenții economici. În orașul Ungheni, prețul apei a crescut cu 52 de bani pentru un metru cub. Astfel, persoanele fizice achită 20 de lei și 47 de bani, iar cele juridice - 38 de lei și 47 de bani. Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat cererile depuse de „Apă-Canal Chișinău” și „Apă-Canal Ungheni” privind majorarea tarifelor. Acestea au fost propuse în urma examinării cheltuielilor prognozate pentru anul 2017.
13:27
Prezent la evenimentul de la Centrul Topografic, comandantul Comandamentului Forţe Terestre, colonelul Mihail Bucliş, a felicitat efectivul unităţii şi a apreciat contribuţia topografilor militari la optimizarea sistemului topografic naţional. În cadrul ceremoniei, militarii şi angajaţii civili ai unităţii au fost decoraţi cu distincţii ale Armatei Naţionale şi diplome. Centrul Topografic al Armatei Naţionale a fost format la 28 mai 1992. Misiunea unităţii este de a contribui la dezvoltarea şi dotarea Armatei Naţionale cu date şi produse topografo-geodezice de calitate înaltă. La Mărculeşti, comandantul Forţelor Aeriene, colonelul Vadim Cemîrtan, a menţionat, în cadrul festivităţii, aportul personalului militar şi civil al Bazei „Decebal” la dezvoltarea Forţelor Aeriene şi apărarea spaţiului aerian. Baza de Aviaţie „Decebal” a fost creată, prin decretul preşedintelui Republicii Moldova, la 28 mai 1992.
13:06
Potrivit inițiatorilor, scopul proiectului este de a fortifica sistemul de sănătate din Moldova. Necesitatea acestor completări este evidențiată prin faptul că în ultima perioadă unele instituții medicale sînt cu insistență supuse privatizării, mai spun deputații. „Instituţiile medico-sanitare publice reprezintă pilonii sistemului de sănătate din Republica Moldova. Supunerea privatizării acestora pune în pericol sistemul de ocrotire a sănătății în întregime. Aceste instituții, prin natura lor, sînt de interes public și sînt implicate direct în activitatea pentru satisfacerea nevoilor colectivităţii, realizînd interesul general al statului - protecția sănătății populației”, au argumentat autorii.
12:46
Noua lege reglementează domeniul integrităţii în sectorul public la nivel politic, instituţional şi profesional, responsabilităţile entităţilor publice, ale autorităţilor anticorupţie şi ale altor autorităţi competente pentru cultivarea, consolidarea şi controlul integrităţii în sectorul public. La fel, sunt prevăzute domeniile importante pentru cultivarea integrităţii în sectorul privat în procesul de interacţiune cu sectorul public şi pentru sancţionarea lipsei de integritate în sectoarele public şi privat. Scopul acesteia constă în cultivarea integrităţii publice şi a climatului de toleranţă zero la corupţie în cadrul autorităților publice din Republica Moldova. Aceasta se va efectua prin creşterea încrederii societăţii în faptul că entităţile şi agenţii publici îşi îndeplinesc misiunea în conformitate cu interesul public, inclusiv în procesul de interacţiune cu sectorul privat.
12:06
Polițiștii s-au autosesizat după ce un post de televiziune a publicat un material despre neregulile de la hotel. În urma investigațiilor s-a adeverit că hotelul nu presta servicii de saună și masaj, așa cum era indicat în anunțuri. Mai mult, clienții care își făceau programări se trezeau că acestea erau amânate din diferite motive, dar nu mai primeau banii oferinți în avans. De asemenea, administrația hotelului nu înregistra aceste venituri corespunzător, aducând prejudicii statului. Dacă va fi găsit vinovat, patronul hotelului riscă o amendă de până la 27 de mii de lei sau închisoare de până la șase ani.
11:36
„Mai mult, ne ținem de acest acord și la fel se țin și partenerii noștri: de curând, FMI a anunțat aprobarea celei de-a doua tranșe, de 21 de milioane de dolari, din împrumutul obținut în noiembrie”, a mai adăugat premierul. „Vă amintiți cum a început activitatea acest guvern în 2016, pe o criză politică totală, într-o țară destabilizată economic și social?  Eu îmi amintesc foarte bine, îmi amintesc cum se spunea atunci că nu avem nici o șansă să stabilizăm țara, să deblocăm fondurile europene, să încheiem acordul cu FMI. La toate aceste previziuni sumbre noi am răspuns prin rezultate și  am reușit, Moldova a reușit să iasă din această criză cumplită și să se stabilizeze, iar acest lucru se datorează și unora dintre dvs., cei prezenți în această sală”, a mai subliniat prim-ministrul Filip..
11:36
Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură de către Parlament, în ședința din 25 mai, transmite IPN. Viceministrul afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari, a declarat că modificarea vine să faciliteze atragerea investițiilor străine și promovarea turismului. Întrebată de deputatul Iurie Leancă de ce proiectul vizează doar trei state, Daniela Morari a spus că lista statelor va fi extinsă pe parcurs. Potrivit proiectului, cetățenii celor trei state vor putea să se afle pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice în cursul oricărei perioade de 180 de zile. În cazul unei şederi a cărei durată va depăşi 90 de zile calendaristice în cursul oricărei perioade de 180 de zile calendaristice, resortisanţii statelor terţe vor fi supuşi obligaţiei de a deţine o viză de lungă şedere în conformitate cu prevederile legii.
11:06
Ø  R14 – adiacentul mun.Bălți; Ø  R1 – adiacentul or.Ungheni; Ø  M14 – adiacentul or.Edineț; Ø  M2 – adiacentul or.Orhei; Ø  R20 – adiacentul or.Rezina; Serviciul „InfoTrafic” al INP recomandă conducătorii auto: ·         să adapteze viteza de deplasare conform regulamentului; ·         să păstreze distanța de deplasare între vehicule; ·         să evite pe cât este de posibil circulaţia pe străzile sus indicate; ·         să manifeste răbdare și disciplină maximă, fără abateri de la respectarea Regulamentului circulației rutiere.
Ieri
10:36
Printre invitații de onoare la reuniunea economică bilaterală se numără Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Octavian Calmîc Viceprim-ministru, ministru al Economiei, Jaime Gil Aluja, Președinte al Academiei regale a științelor economice și financiare din Spania, Grigorie Belostecinic, Rector al Academiei de Studii Economice din Moldova, Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe din Moldova, alte personalități notorii din mediul academic și potențiali investitori din țară și Europa. Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei în discursul săi a salutat inițiativa mediului academic de a organiza așa un eveniment de anvergură care vine cu noi modele pentru dezvoltarea  mediului economic, mediului de afaceri, care să corespundă așteptărilor Europei moderne.
10:06
Oficialii au abordat prioritar aspectele privind agenda integrării europene şi domeniile de cooperare sectorială în vederea implementării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în baza expertizei și bunelor experiențe lituaniene. În context, a fost exprimat interesul pentru reluarea activităţii Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană, co-prezidată la nivel de miniştri de externe. De asemenea, viceministrul Daniela Morari a informat despre recentele evoluţii în dialogul Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, aşteptările de la Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie curent de la Bruxelles şi viziunea țării noastre privind perspectivele de dezvoltare ale Parteneriatului Estic.
09:27
Cazul a avut loc ieri, în raionul Ocnița. După ce micuțul a suportat complicații la naștere, medicii au luat decizia de al transporta de urgență la maternitatea din mun. Bălți. O echipa de medici și paramedici calificați au monitorizat starea copilului pe parcursul drumului pentru ca micuțul să poată ajunge fără complicații la destinație. Băiețelul a ajuns la instituția medicală, iar medicii l-au preluat pentru îngrijiri. Conform informațiilor Serviciului Situații Excepționale, pe parcursul ultimelor 24 de ore, în țara au avut loc 9 intervenții SMURD, iar de la începutul anului peste 1500 de oameni au solicitat ajutorul calificat al echipajelor Serviciului Mobil de reanimare și Descarcerare.
09:06
„Am spus și o să repet de fiecare dată, veteranii, prin sacrificiul lor au stat la temelia independenței și merită o atitudine aparte. Vă mulțumesc personal și în numele Guvernului Republicii Moldova pentru devotamentul și spiritul de sacrificiu de care ați dat dovadă. Independența statului nostru este stropită cu sângele vostru și este de datoria noastră să realizăm visul pentru care ați luptat și care ne unește, cel de a construi o Moldovă unde toți oamenii trăiesc în bunăstare”, a declarat Pavel Filip. Totodată, Prim-ministrul a vorbit despre acțiunile întreprinse de Executiv pentru asigurarea unui dialog permanent între autorităţi şi veterani. În acest scop, în 2016 a fost aprobat Planul de acțiuni „Memorie. Onoare. Respect”.
25 mai 2017
20:06
Dialogul dintre cei doi oficiali s-a axat pe aspecte privind cooperarea dintre Republica Moldova şi Republica Lituania, fiind exprimat interesul reciproc pentru consolidarea pe mai departe a dialogului politic bilateral la diferite nivele.  Interlocutorii s-au referit, de asemenea, la calendarul evenimentelor bilaterale pentru acest an, în contextul aniversării a 25 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, la 10 iulie curent. Consultările politice moldo-lituaniene, la nivel de viceminiştri de externe, se vor desfășura pe parcursul zilei de astăzi şi vizează cooperarea bilaterală, cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale, ultimele evoluţii în dosarul transnistrean, summit-ul Parteneriatului Estic.
19:06
Din primele informații, bărbatul era de muncă în noaptea de miercuri spre joi, 24 spre 25 mai, iar în dimineața de miercuri a fost găsit fără suflare de către un coleg, scrie replicaonline.ro. Dragoș Buzdugan se afla la demisol, spânzurat de o bară. Cadrele medicale ajunse la fața locului nu au mai putut face nimic pentru el, constatându-i decesul. Bărbatul nu a lăsat bilet de adio, în schimb a trimis niște mesaje către membrii familiei, precizând că viața este foarte grea și nu mai poate da piept cu problemele. Oamenii legii au declanșat o anchetă.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.