Democracy.md

Acum 12 ore
18:30
Este vorba despre o femeie de 36 de ani, locuitoare a oraşului Codru. Aceasta s-a prezentat, astăzi dimineaţă, la sediul Brigăzii de Patrulare, unde a recunoscut încălcarea. Pentru blocarea intenţionată a arterei de transport, i-a fost întocmit un proces-verbal.Femeia urmează să plătească o amendă de 1500 de lei. Sancţiuni vor fi aplicate şi celorlalţi participanţi la trafic care au împiedicat deplasarea autospecialei.Oamenii legii reamintesc conducătorilor auto că sunt obligaţi să respecte Regulamentul Circulaţiei Rutiere şi să-şi asume acţiunile din trafic, pentru că un automobil condus sau parcat iresponsabil poate împiedica intervenţia operativă a echipajelor speciale în situaţii de urgenţă.
17:20
La ședință a participat și Valeria Biagiotti, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova.  Șeful Executivului i-a mulțumit lui Carlo Arturo Garuzzo pentru curajul de a investi în Republica Moldova, în pofida cunoașterii despre unele disfuncții existente și l-a asigurat de susținere deplină. „Vom discuta cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și cu alte autorități publice responsabile, pentru a elimina impedimentele în construirea și dezvoltarea inițiativelor Dvs. investiționale”, a declarant Ion Chicu. În 2018, compania investitorului italian Carlo Arturo Garuzzo a pus în funcțiune în țara noastră cel mai mare parc de panouri fotovoltaice și, în prezent, este unul din cei mai mari producători de energie regenerabilă.În perioada următoare investițiile în parcurile fotovoltaice vor transforma compania în cel mai mare producător de energie regenerabilă în RM.
17:20
Potrivit proiectului, acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate ca și acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 mii de lei sau cu închisoare de până la 5 ani.Totodată, acțiunile de huliganism nu prea grav, adică acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic, vor fi sancționate cu amenzi de până la 3 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.Cadrele didactice vor fi obligate să comunice imediat despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică sau verbală asupra lor sau a colegilor din partea elevilor, studenților, părinților și altor persoane. Totodată, elevii și părinții vor fi obligați să manifeste respect față de cadrele didactice, să nu admită cazuri de violență, să comunice orice caz suspect sau confirmat de violență.
16:00
Conform datelor ANSP, primul caz confirmat în laborator a fost înregistrat în capitală la o femeie de 60 de ani din sectorul Râșcani. Alte patru cazuri au fost înregistrate pe teritoriul ţării.Specialiştii susţin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu 13,9% decât în perioada similară a anului trecut. Ei anunţă că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.În anul curent, în ţară au fost aduse 200 mii doze de vaccine antigripal. Acestea au fost deja repartizate în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv în cele din capitală. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie și până în luna mai.
15:50
„Suntem conștienți de faptul că problema tarifară din domeniu este una ce a fost neglijată pe parcursul mai multor ani. Totodată, considerăm că abordarea acesteia de o manieră ultimativă fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători nu este o abordare corectă”, a declarant ministrul Anatol Usatîi.Totodată, Ministerul a inițiat consultări transparente, pe platforma Consiliului Consultativ al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în vederea identificării problemelor ce contribuie la stagnarea domeniului, dar și a soluțiilor pentru depășirea acestora, asigurând un echilibru între interesele operatorilor de transport și călătorilor ce beneficiază de serviciile acestora.
14:50
"Am scos în evidenţă faptul că vrem să depăşim obiectivele noastre actuale privind scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 85% comparativ cu nivelurile din 1990", a declarat primarul Berlinului, Michael Mueller, în urma sesiunii Senatulu"Vrem să obţinem în mod semnificativ mai mult decât acest 85%", a adăugat el, chiar dacă în decizia Senatului nu se vorbeşte despre un procent concret.Senatoarea Regine Guenther, care conduce Departamentul pentru mediu al Senatului şi a redactat decizia, a dorit să includă un obiectiv de cel puţin 95% înainte de 2050, însă nu a putut să asigure o majoritate de voturi pentru aprobarea acestei rezoluţii.Prin decizia sa, Berlinul merge pe urmele multor municipalităţi din întreaga lume - inclusiv circa 50 din Germania -, care au declarat situaţii de urgenţă climatică.
Acum 24 ore
13:20
De asemenea, la solicitarea procurorilor, bărbatul a fost plasat în arest preventiv, imediat după comiterea crimei.Crima a avut loc într-o seară de luni, pe 23 septembrie. Tatăl, care are vârsta de 45 de ani, a consumat băuturi alcoolice, după care a inițiat spontan un conflict cu feciorul său, fără vreun motiv întemeiat. Situația a escaladat, iar tatăl a luat arma de vânătoare cu alice, pe care o deținea ilegal și a tras un foc de armă, în piept. În rezultat, feciorul a decedat în aproximativ jumătate de oră, iar medicii pe care i-au chemat vecinii nu au putut să-i salveze viața.Inculpatul nu a mai avut conflicte cu legea, însă obișnuia să consume alcool. Acesta nu muncea oficial, dar îngrijea de cei trei copii – victima și două copile mai mici. Soția acestuia se afla peste hotarele țării, la muncă, iar copilul victimă era din căsătoria ei precedentă.
12:00
Performanța a fost înregistrată de două companii vinicole autohtone care au participat, săptămâna trecută, la cel mai mare târg de vin în vrac de pe mapamond – „World Bulk Wine”, desfășurat în Amsterdam, Olanda. Evenimentul de amploare, organizat anual, presupune și organizarea concursului „International Bulk Wine” – singurul din lume dedicat jurizării vinurilor în vrac.Competiția a reunit 260 de producători din 24 de țări. Republica Moldova a fost reprezentată de 18 companii vinicole, care au expus spre jurizare 108 mostre de vin. Juriul, alcătuit din 29 experți din 23 de țări, a acordat 47 medalii de aur, inclusiv trei pentru vinurile în vrac din Moldova. Cei 18 producători autohtoni și-au prezentat vinurile în vrac în fața a peste 6000 de vizitatori din 60 de țări, la un stand comun „Wine of Moldova”.În nouă luni ale anului curent, R. Moldova a exportat 80,46 milioane de litri de vin în vrac.
12:00
„Suntem convinși că cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv și pragmatic între Executiv și APL. Avem un Guvern tehnocrat, deci, nu privim conducătorii raioanelor prin prisma orientării politice. Pentru noi contează soluționarea problemelor existente la nivel de raion și, în general, pe țară”, a declarat Ion Chicu.Ion Chicu a mai spus că practica organizării ședințelor Guvernului în teritoriu ar putea fi reluată.„Până la sfârșitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion și să port discuții cu factorii de decizie. Tot ce contează pentru mine sunt, de fapt, pașii care vor succeda vizita mea în teritoriu”, a menționat Ion Chicu.De asemenea, Ion Chicu a îndemnat toți conducătorii să asigure pregătirea suficientă pentru sezonul rece al anului.
10:40
Potrivit unui anunț al președintelui Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, 400 de unități de transport vor fi parcate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.Într-o scrisoare trimisă guvernului Chicu, liderii transportatorilor spun că înregistrează pierderi și nu-și pot repara microbuzele, dacă scumpirea biletelor nu este acceptată.Acum două luni, transportatorii de pasageri au suspendat 600 de curse, din aceleași motive. Executivul cere transportatorilor să asigure condiții civilizate de călătorie pentru pasageri și abia după aceasta să înceapă discuțiile despre ajustarea tarifelor.
09:50
Astfel, circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Mitopolit Bănulescu - Bodoni - A.Pușkin ar putea fi sistată, în legătură cu desfășurarea protestului transportatorilor auto, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, care va avea loc astăzi, în intervalul orelor 10:00 – 13:30.
Ieri
18:40
 Cei mai mulţi operatori de transport pasageri nu vor lucra mâine şi îşi vor aduce vehiculele în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru o manifestatie de protest.Ei sunt nemultumiti de preţurile prea mici, impuse de autorităţi. Din această cauză, transportatorii susţin că lucrează în pierdere şi că nici nu poate fi vorba de investiţii în maşini noi. Prim-ministrul Ion Chicu spune că încă se mai poarta discuţii pentru a soluţiona această criză.Transportatorii cer majorarea tarifului pentru călători de la 48 de bani pe kilometru până la 92 de bani pe kilometru. Pentru protestul firmelor din domeniu, mâine va fi oprită circulaţia în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
18:20
Eugen Caras a activat în calitate de şef al misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că această experienţă va contribui la consolidarea relaţiilor Republicii Moldova cu partenerii strategici şi promovarea politicii externe echilibrate.
17:40
Edificiul Circului din Chişinău a fost supus unei expertize tehnice complexe. Experţii au evaluat starea tehnică a clădirii, acoperişul, subsolurile, pereţii exteriori etc. În baza rezultatelor expertizei tehnice, va fi organizat la începutul anului 2020, un concurs pentru realizarea lucrărilor de proiectare a lucrărilor de renovare a Circului.Esenţa conceptului constă în păstrarea Circului ca edificiu de patrimoniu şi transformarea lui într-un centru cultural şi educaţional de anvergură, respectiv, într-o instituţie polivalentă care se va axa preponderent pe prezentarea spectacolelor de circ, dar va presta în acelaşi timp diverse servici culturale şi educaţionale: concerte de gală ale marilor artişti, organizarea festivalurilor/târgurilor naţionale şi internaţionale, organizarea manifestărilor festive de amploare etc.
15:20
Activitatea a avut loc în incinta unei grădinițe de copii din capitală. Aici, pompierii IGSU au vorbit micuților despre regulile de comportament corect în caz de incendii. Totodată, angajații IGSU au atenționat minorii despre riscul jocului cu focul, dar și despre imprudența la utilizarea surselor de aprindere.Mai mult, în cadrul evenimentului copiii au făcut cunoștință cu echipamentul salvatorilor și tehnica de intervenție cu care sunt efectuate misiunile reale.Astfel de instruiri sunt organizate sistematic de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în instituții de învățământ din țară cu scopul promovării bazelor securității vieții și pregătirii tinerii generații în domeniul reacționării corecte în situații excepționale.Potrivit IGSU, de la începutul anului de învățământ 2019-2020 pompierii au instruit 14 321 de copii din țară.
13:50
Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorata de Guvernul condus de Maia Sandu. „Riscurile sunt de caracter extern. Cel mai mare risc este legat de faptul că deocamdată nu există un contract încheiat de „Gazprom” și „Naftogaz Ucraina” privind tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei. Traseul tradițional pe care noi primeam gaze rămâne incert la data de 9 decembrie. Când am fost la Moscova și am discutat cu conducerea „Gazprom” ne-au spus că negocierile continuă, nu ne-au asigurat 100% că acestea se vor încununa cu succes, dar speranțe există”, a afirmat Ion Chicu, citat de IPN. Ion Chicu a mai spus că Guvernul are pregătite scenarii alternative de aprovizionare a țării cu gaz. „Alternativ este traseul de transportare a gazelor pe așa-numitul cordon trasnbalcanic Marea Neagră: Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova, apoi iar Ucraina.
13:20
Astfel, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 1 873 217 781,86 lei, iar suma totală a garanțiilor – 936 608 890,93 lei. Din 3 744 de beneficiari, 2 629 sunt familii, iar 1 115 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,3 ani.Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,027 m.p., în timp ce valoarea medie a locuințelor procurate este de 590,7 mii lei.Din numărul total de locuințe procurate în cadrul Programului, 3 504 sunt în zonele urbane iar 240 – în zonele rurale. 3 445 locuințe procurate sunt apartamente, iar 299 sunt case de locuit individuale.Precizăm că, beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetățeanul Republicii Moldova, cu vârsta curpinsă între 18 și 45 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale.
12:00
O monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care va completa seria de monede „Locașuri sfinte” este dedicată aniversării a două centenare de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Chișinău - monument de arhitectură de importanță națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.Concomitent, este inaugurată o serie nouă de monede: „Domni ai Țării Moldovei”, care va fi deschisă cu moneda comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 lei dedicată lui  Bogdan Întemeietorul - Domnitor al Moldovei. Noua serie vine să ilustreze etapele constituirii statului medieval și evoluția domniilor în Țara Moldovei.Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare.Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.
11:30
În cadrul şedinţei, președintele „Moldovagaz” a declarat că pericolul unei eventuale întreruperi a tranzitul gazelor rusești prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei au determinat identificarea unor scenarii alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2020. În acest context, ministrul Anatol Usatîi a fost informat despre progresul cu privire la măsurile deja realizate și cele ce urmează a fi întreprinse pe parcursul lunii decembrie 2019 pe fiecare scenariu alternativ de asigurare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.
10:50
Totodată, Inspectoratul Naţional de Patrulare îndeamnă șoferii să respecte următoarele reguli:*nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate;*utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă pentru a reduce riscul producerii unor accidente din cauza neasigurării la schimbarea direcţiei de mers;*păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă;*curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare;*iecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare.În contextul în care suntem în perioada rece a anului și condițiile meteo îngreunează deplasarea pe traseu, creând impedimente, INP avertizează conducătorii auto, că ignorând anumite cerințe își pun în pericol viața lor, a pasagerilor, a pietonilor, dar și a celorlalți participanți la trafic.
09:50
Plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se va efectua de către prestatorii de servicii de plată: FinComBank, Energbank, EuroCreditBank, Eximbank, Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, Victoriabank, Comerţbank, Mobiasbanca,  Banca Comercială Română, ÎS „Poşta Moldovei”.Pentru a ridica sumele indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia bancară la care a fost deschis contul salarial sau social. În cazul în care beneficiarul nu este deţinător de card, indemnizaţia poate fi primită în orice oficiu poştal indiferent de domiciliu.CNAS menționează într-un comunicat de presă că în luna noiembrie curent nu au fost ridicate din oficiile poştale indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă de către 12,2 mii de beneficiari, iar suma nerepartizată de 11,8 milioane de lei sau 30% din suma total transferată a fost restituită la contul CNAS.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, bărbatul în vârstă de 56 de ani a fost internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, în stare satisfăcătoare. Specialiștii ANSP susțin că carnea de iepure nu a fost folosită în alimentație, iar alte persoane nu au avut contact cu posibila sursă de infecție.Conform datelor ANSP, în țara noastră au fost înregistrate cazuri de tularemie în anii 1996, 2009, 2014, 2015 și în 2017, când boala a fost confirmată la doi pescari amatori din raionul Cahul.Tularemia este o infecţie extrem de periculoasă, cu focalitate naturală, răspândită, îndeosebi, la rozătoare, de la care omul se poate contamina direct sau prin intermediul insectelor hematofage. Agentul cauzal – Francisella tularensis prezintă o bacterie rezistentă în mediul extern: în apă – 2-3 luni, pe boabe de cereale – 45-100 zile, în cadavrele rozătoarelor, pe pielea lor- luni de zile.
17:00
 De aceea, sîntem siliți să-l privim pe Vlad Filat cu ochiul nepăsător și calm al chirurgului aflat la datorie, fără sentimentalisme și fără of-urile gospodinelor care, între două mîncăruri, au timp să privească cu coada ochiului televizorul. Din acest punct de vedere chirurgical, Vlad Filat este un personaj tragic din politica moldovenească, singurul premier al țării care plătește cu ani grei de închisoare mișmașurile la care s-au dedat cu toții pe parcursul independenței. E un martir, cu siguranță, dar un martir ambivalent care nu suferă pentru o cauză nobilă ci este sacrificat în mod aleatoru fiind, printr-o ironie a sorții, un luzer ales de cazinoul politic pentru a întruchipa corupția generalizată din societate.Tocmai din această cauză, Filat e un personaj singular care nu poate fi comparat pe segmentul pro-european, nici cu Maia Sandu dar nici cu Vlad Plahotniuc.
15:50
Din numărul total de șoferi depistați în stare de ebrietate, 12 șofau pe străzile capitalei. Doi dintre ei fiind drogați.Potrivit Inspectoratul Național de Patrulare (INP), în perioada 6 – 8 decembrie, în urma activităților desfășurate pe întreg teritoriul țării, polițiștii de patrulare au depistat peste 2 000 de încălcări ale RCR. Circa 853 de șoferi au depășit limita de viteză, iar 191 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și nu au acordat prioritate de trecere.În perioada evidențiată, pe teritoriul țării s-au produs 19 accidente rutiere, soldate cu 20 de persoane traumatizate și cinci decedate.
15:20
„Am informație, că potenta doamnă, în afară de adresările disperate către partenerii de dezvoltare de a stopa colaborarea cu Republica Moldova (până nu redevine ea premier/președinte/procuror si mamă a națiunii), mai dă târcoale și prin alte părți, pentru a zădărnici eforturile guvernului de a soluționa problemele energetice, inclusiv aprovizionarea cu gaze. E în stilul ei, dar haideti s-o vorbim doar de bine, că dacă deloc - se supără. Vrea atenție, dar nu avem timp - trebuie să curățim mizeria pe care a lăsat-o în administrația publică centrală. Abia vineri am reușit să-i corectăm isprava cu reținerile de salarii...”, a scris Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.În opinia sa, declarațiile războinice ale liderilor PPDA nu sunt altceva decât eforturi disperate de a rămâne în atenția opiniei publice.
15:10
În cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale de astăzi, Ion Ceban a declarat că pe străzile centrale şi secundare, serviciile de profil asigură menţinerea curăţeniei, însă în curţile de blocuri situaţia este mai problematică.„Prin curţi există mormane de deşeuri: frunziş şi alte gunoaie. Rog pretorii să stabilească nişte termene exacte pentru a redresa situaţia în acest sens. Pentru că oamenii ne privesc, iar autorităţile trebuie să-şi onoreze angajamentele făcute public", a subliniat edilul capitalei.Termenul acordat pentru îmbunătăţirea situaţiei vizavi de salubrizarea în curţi şi acceptat de pretori, este de o săptămână pentru sectoarele Centru, Buiucani, Râşcani şi Ciocana şi de 10 zile pentru sectorul Botanica (care este mai mare).„În sectorul în care vor fi înregistrate nereguli la capitolul respectiv, cu acel pretor de sector ne vom despărţi", a subliniat Ion Ceban.
13:30
Dispoziții în acest sens au fost date serviciilor responsabile, de către edilul capitalei, luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, de către primarul general al capitalei, Ion Ceban, subliniind că prestarea serviciilor gratuite copiilor a fost condiția de bază pentru admiterea agenților economici de a presta servicii de agrement, în prejma Pomului de Crăciun, care, spre regret, este ignorată de unii operatori prezenți în PMAN.Astfel, zilnic, între orele 14:00-17:00, copiii sun 12 ani, trebuie să beneficieze gratuit de caruselurile din Piața Marii Adunări Naționale, precum și de poze cu Moș Crăciun. De asemenea, cei mici vor primi dulciuri.
12:00
Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către șeful PA, Viorel Morari.Menționăm că procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a dispus astăzi efectuarea de către două grupuri de procurori special desemnați a unui control complex al activității procuraturilor specializate – Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/.Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, obiectivele controalelor constau în verificarea și evaluarea activității acestor două unități specializate ale Procuraturii pe toate dimensiunile de competență, conform unor indicatori concreți, menționați în Dispoziții pentru perioada 2016 şi până prezent.
12:00
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a atenționat responsabilii că au la dispoziție trei zile pentru a face acest lucru.Viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a precizat astăzi la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei că, în Chișinău, există circa 250-300 de gherete de țigări care nu respectă normele de amplasare, acestea fiind situate la o distanță mai mică de 200 metri de la instituții publice.Potrivit ultimelor date oficiale, în capitală funcționează circa 3800 de gherete, majoritatea acestora fiind amplasate în piețe comerciale.Tot astăzi, primarul general al capitalei a atenționat pretorii că au la dispoziție șapte zile pentru a fi evacuat tot gunoiul din curțile de bloc. În caz contrar, aceștia riscă să fie demiși, a afirmat Ceban.
12:00
Modificările legislative vizează trei tipuri de mașini, PHEV (plug-in hybrid electric vehicle), Hybrid și Mild-Hybrid.Pentru prima categorie a fost introdusă, sau mai bine zis păstrată reducerea de 50% din totalul accizelor, modificarea în lege se poate considera poate doar adăugarea noțiunii de PHEV. Însă a fost micșorată reducerea pentru import, la 25% pentru mașinile de tip hybrid.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.