Democracy.md

Acum 12 ore
16:00
Peste 150 de delegați din aproximativ 30 de țări ale lumii s-au reunit sâmbătă la Orhei, la Summit-ul ACRE întitulat „Liberty Summit. Pentru o Moldovă liberă și echitabilă”. Printre delegați sunt membri ai Parlamentului European, membri ai Guvernelor și Parlamentelor naționale ale mai multor state și alți oficiali de rang înalt.Organizarea acestui Summit la Orhei reprezintă o experiență utilă nu doar pentru municipiu, dar și pentru Republica Moldova, deoarece va permite dezvoltarea relațiilor sale externe, a menționat Ilan Șor. „Am vrut să transform Orheiul într-un oraș al relațiilor internaționale. Este un eveniment istoric, pentru că nu au mai avut loc reuniuni de asemenea amploare la noi în țară. Va fi o experiență utilă și pentru dezvoltarea relațiilor dintre Moldova și alte state”, a arătat primarul de Orhei.
Ieri
17:20
  „Cred că el nici deputat nu va ajunge. Îi sunt închise ușile pentru toată viața”, a declarat Mihai Ghimpu. Anterior, Mihai Ghimpu a declarat pentru publicația Adevărul, că Andrei Năstase a renunțat la protestele de după alegerile locale din 3 iunie, deoarece miza lui sunt alegerile parlamentare. „La Parlament faci politică, dar aici trebuie să arăţi darul tău de gospodar şi de a munci din noapte în noapte”, a spus atunci Mihai Ghimpu.
17:10
 Alte 130 de mii de doze de vaccin antigripal urmează să fie donate ţării noastre de către o instituţie din SUA. Pentru a ne feri de gripă, specialiştii recomandă evitarea locurilor aglomerate, consumul sporit de  lichide, fructe, legume, în special a celor ce conţin vitamina C. Anul trecut în ţară s-au înregistrat peste 550 de cazuri de gripă, inclusiv patru soldate cu deces.
16:30
Ofițerii de investigații a Direcției de Poliție a mun. Chișinău, sectorul Buiucani, au reținut un bărbat de 43 ani, locuitor a capitalei, bănuit de furt din apartament. Ulterior, în cadrul acțiunilor de investigație și urmărire penală, polițiștii au stabilit că suspectul în timp ce se afla în apartament profitînd de neatenția proprietarului, pe ascuns a sustras dintr-un dulap articole din aur și argint, un ceas pentru dame, două telefoane mobile. Astfel cauzând proprietarului în vârstă de 57 ani, un prejudiciu în sumă de 54 170 lei. Potrivit Democracy, bunurile sustrase au fost depistate și ridicate de către polițiști urmând a fi returnate proprietarului. Suspectul anterior a mai fost cercetat penal pentru infracțiuni similare. În cadrul audierilor bărbatul și-a recunoscut vinovăția.
15:00
Clădirea în care se află instituția a fost construită în anul 1976, are o suprafață totală de 2272 m2, dintre care 700 m2 (suprafață a nivelului I) au fost adaptați pentru grădiniță. În prezent, este frecventată de 69 de copii. În urma renovării se preconizează să mai fie deschisă o grupă nouă de creșă. Instituția a fost reabilitată și modernizată cu suportul Guvernului României, care a oferit un grant de 1,5 milioane de lei și cu sprijinul autorităților publice locale care au contribuit cu suma de 449 583 lei.  Amintim că pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, România a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe, prin intermediul a 940 proiecte gestionate de FISM.
13:50
Potrivit Democracy, în acest caz expertiza medico - legală urmează să stabilească dacă decesul a fost cauzat de monoxidul de carbon emanat de la sobă.Circumstanțele cazului sunt investigate de organele de drept. Potrivit datelor IGSU de la începutul anului 2018 în Republica Moldova au fost înregistrate 41 cazuri de intoxicație cu CO și CO2, iar 13 cazuri s-au soldat cu decesul a 18 persoane.În vederea prevenirii intoxicațiilor cu monoxid de carbon angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență îndemnă oamenii să verifice sursele de încălzire, înainte de exploatarea acestora, iar în cazul în care acestea sunt defecte să nu le utilizeze pentru a nu-și pune viața în pericol.
13:20
Potrivit Democracy, conform Raportului privind Starea Populației Lumii 2018 „Puterea de a alege- drepturile reproductive și tranzacția demografică”, lansat ieri, 18 octombrie, de Ministerul Sănătății , cifrele arată o scădere de circa 50% față de mijlocul anilor 60. Factorii, care influențează deciziile oamenilor de a avea sau nu copii variază în funcție de țară și patru categorii precum: Țări cu fertilitate mare, unde femeile au mai mult de patru copii, fiind vorba în special de țările sărace din Africa sub-sahariană, Nigeria fiind țara cu cea mai mare fertilitate din lume, o femeie are, în medie, șapte copii; cu fertilitate, care a scăzut rapid și apoi a început să crească din nou; Țări cu fertilitate în scădere și  țări cu fertilitate scăzută mai mulți ani la rând, în special Asia, Europa și America de Nord. Provincia Taiwan din China are astăzi cea mai scăzută rată de fertilitate din lume- 1,1 copii per femeie.
12:50
”Da cine e M. Sandu pentru mine? Dumnezeu? Poate ei ar trebui să treacă filtrul în fața mea. Eu sunt fondatorul Frontului Popular, am luptat pentru renașterea națională, am adus independența. Eu să trec filtrul M. Sandu? Eu l-am votat pe Candu speaker? Eu am fost ministru în Guvernul care a votat pentru miliarde să fie furate, fie sub comanda lui Gaburici, fie a lui Leancă când erau prim-miniștri?”, s-a arătat revoltat Mihai Ghimpu. În cadrul aceleiași emisiuni, liderul PL a explicat de ce nu a participat la acțiunea de protest din fața ambasadei Turciei, organizată de PAS și PPDA în ziua venirii la Chișinău a președintelui de la Ankara, Recep Erdogan.
12:00
Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care vine să modifice Codul Penal. Autorii spun ca in felul acesta arestul preventiv va fi aplicat mai rar si doar in situatii exceptionale.Ca sa devina lege, documentul trebuie sa treaca si de lectura a doua.
11:40
”Având în vedere că sunt două proiecte, unul elaborat de PD şi unul de PL, care vorbim românește şi credem că vorbim limba română, am hotărât să consultăm şi partidele extraparlamentare, PAS şi PPDA, cum văd ele, care sunt mai active în susținerea cetățenilor. Ambele partide, PAS, PPDA, susțin poziția adoptată de noi, PL şi PLDM, ca Parlamentul să introducă prin votul deputaților, modificarea constituției nu doar în articolul PDM, dar şi art.13”, a declarat Ghimpu înainte de ședința de ieri a Parlamentului. Ulterior, cei opt deputați din fracțiune PL și cinci din grupul PLDM au fugit din sală, după comuniști, ca să nu participe la vot.  Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a rămas dezamăgit de gestul deputaților PL și PLDM, care dacă votau, asigurau consfințirea integrării europene de dezvoltare a țării.
01:30
Potrivit Democracy, anunțul a fost făcut public pe pagina de facebook a președintelui. În contextul vizitei lui Erdoğan în țara noastră, Dodon o consideră drept o etapă nouă în dezvoltarea raporturilor de colaborare, în beneficiul ambelor popoare.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:40
"Regret votul de astăzi de la Chişinău şi îmi pare rău că doar două partide care constat se declară europene au susţinut acest proiect. Acest vot spune foarte clar cine este alături de proiectul european, ce partid este alături de acest proiect şi cine doar clamează pentru eventuale beneficii care ar putea veni de la Bruxelles", a spus Norica Nicolai, eurodeputat. Norica Nicolai şi-a arătat speranţa că vectorul european ar putea fi introdus în Constituţie în urma referendumului anunţat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
22:30
La fel, eurodeputatul Andi Cristea s-a arătat dezamăgit că inițiativa n-a trecut în legislativul de la Chișinău.”Mențiunea în Constituție în ceea ce privește direcția țării, adică integrarea europeană, era un semnal simbolic important și e păcat că nu s-a reușit acest lucru în Parlament. Vreau să subliniez că, totodată, pentru Bruxelles contează calitatea eforturilor și reformelor, nu doar pașii simbolici”, a comunicat eurodeputatul, Andi Cristea.
20:50
Ghișeul unic a fost lansat la 27 ianuarie 2018 și reprezintă o platformă on-line de prezentare a rapoartelor. În prezent, pe portalul raportare.gov.md sunt transmise 131 de rapoarte către autoritățile publice: Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale, Casa Națională de Asigurări în Medicină, Biroul Național de Statistică și Ministerul Finanțelor. Astfel, agenții economici și cetățenii economisesc timp și bani la întocmirea și prezentarea rapoartelor, iar schimbul de informații între autorități este mai eficient. Actualmente, dețin acces la Ghișeul unic de raportare circa 48 mii de cetățeni și peste 57 mii de agenți economici. Pe parcursul anului curent, prin intermediului Ghișeului unic au fost depuse 1 milion 250 mii de rapoarte în adresa autorităților, cea mai mare parte dintre care au fost depuse de către agenții economici.
20:30
"Mă uit la asaltul coordonat de Partidul Democrat (ei vor frontiere deschise şi actualele legi slabe) împotriva ţării noastre, prin ţări precum Guatemala, Honduras şi El Salvador, ai căror lideri fac doar puţine eforturi pentru stoparea grupurilor mari de oameni, inclusiv mulţi infractori, care vin prin Mexic în SUA", a transmis Donald Trump joi prin Twitter. "În afară de suspendarea tuturor formelor de asistenţă financiară spre aceste ţări, care nu par să aibă vreun control asupra populaţiilor, trebuie să cer Mexicului, în cei mai puternici termeni, să oprească acest aflux, iar, dacă nu va putea face acest lucru, voi cere armatei americane să închidă frontiera sudică!", a avertizat Donald Trump.
20:00
“Liderii PL și PLDM pot găsi suficiente scuze pentru gestul lor, dar istoria va înregistra doar gestul lor politic. Iar el a fost simplu – au întors spatele integrării europene și au oferit posibilitate Partidului Socialiștilor ca, după alegerile parlamentare din februarie 2019, să poată schimba mai ușor vectorul de dezvoltare al statului moldovean, către Moscova”, a scris Nichituş. Nici expertul în drept constituţional Vitali Catană nu înţelege gestul deputaţilor din Partidul Liberal, formaţiune care se declară proeuropeană. “Cu PSRM e clar, este un partid trădător prin firea lui. PCRM, la un moment dat, a repus Republica Moldova pe drumul european, dar astăzi joacă politic pe terenul PSRM-ului. PLDM, deși declarat unionist, a luat calea lui Roșca, căci unii membri marcanți primesc medalii de la Putin. Ciudată mi se pare atitudinea PL-ului.
18:10
 Potrivit procurorilor, tragedia s-a produs în seara zilei de 11 iunie 2017, când poliţistul a urcat beat la volanul unui BMW, având şi doi pasageri la bord. Deplasându-se cu viteză sporită pe traseul R2, din direcția satului Chetrosu, raionul Anenii Noi, în direcția capitalei, acesta s-a angajat într-o depăşire, însă a pierdut controlul volanului, tamponând lateral o altă maşină de model ”Toyota Prius” care circula din aceiaşi direcţie.După impact BMW-ul a derapat de pe carosabil, s-a răsturnat fiind proiectat într-un copac. În urma impactului, ambele autoturisme au fost avariate, iar unul dintre pasagerii BMW-ului, în vârstă de 26 de ani, militar în cadrul Ministerului Apărării, a fost aruncat pe carosabil, primind vătămări corporale incompatibile cu viaţa.
17:30
Potrivit France Presse, ar fi vorba de peste 55 de miliarde de euro fraudati, obţinuți printr-o schemă de evaziune fiscală desfăşurată în 11 ţări - Germania, Franţa, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia şi Elveţia. Anchetatorii cred că numai fiscul german ar fi fost înşelat cu 30 de miliarde de euro, iar cel francez cu 17 miliarde de euro.Practic, participanţii la această schemă încasau rambursarea impozitului pe dividende de mai multe ori pentru același pachet de acțiuni.Scandalul a ieșit la lumină în 2016, când s-a constatat că mai multe bănci germane au exploatat o lacună legală care permitea simultan mai multor părți să ceară deținerea acelorași acțiuni.Să vedem un exemplu concret: o bancă vinde acţiuni unei companii sau unui fond de pensii, înainte de încasarea dividentelor, dar încheie tranzacţia după ce acestea au fost plătite.
17:30
Potrivit Democracy, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă pentru documentarea cazului și stabilirea circumstanțelor.În rezultatul acțiunilor întreprinse de forțele de ordine, automobilul a fost depistat pe str. Izvoarelor, ulterior fiind identificat şi reţinut şi făptaşul.  În cadrul audierilor preliminare, indivdul şi-a recunoscut vinovăţia. Minorul fiind cercetat penal în stare de libertate pentru răpirea unităţii de transport, infracțiune pentru care legislația penală în vigoare prevede amendă de la 29 000 la 67 500 lei sau închisoare de la 1 la 3 ani. Poliţia Capitalei recomandă următoarele: -Dotaţi autoturismul cu un sistem de alarmă pe bază de sensori ce se aplică pe geamuri şi capote, ceea ce îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa. -Verificaţi dacă geamurile sunt închise şi portierele asigurate atunci când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru câteva minute.
17:10
Potrivit Democracy, în perioada 22 octombrie - 25 noiembrie a.c., va fi suspendat traficul rutier pe str. Tighina, tronsonul cuprins între străzile Al. Bernardazzi - Al. Şciusev, la fel în legătură cu executare lucrărilor de pozare a reţelelor de apă şi canalizare. În context, în perioada 19 - 26 octombrie 2018, circulaţia transportului public va fi stabilită după cum urmează. Ruta de microbuz nr. 101 - de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti şi în continuare pe traseul stabilit.    Ruta de microbuz nr. 103 - de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti, str. Ciuflea, bd. Constantin Negruzzi şi în continuare pe traseul stabilit. Ruta de microbuz nr. 114 - de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti, str. Vasile Alecsandri şi în continuare pe traseul stabilit. Ruta de microbuz nr. 129 - de pe str. Serghei Lazo pe bd.
17:00
În acest context, municipalitatea vine cu unele precizări:1. Lotul de pământ aferent imobilelor este transmis în arendă Firmei „Regata Imobiliare" SRL. În acelaşi timp, cele 2 clădiri, cu suprafaţa totală de 961,7 m.p. sunt deţinute în proprietate de către aceeaşi companie.2. La 20 septembrie 2018, proprietarul construcţiilor a depus cerere privind desfiinţarea imobilelor, anexând actele necesare, stabilite prin Legea nr. 163 din 09.07.2010 „Privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie". Având în vedere amplasarea imobilului în nucleul istoric al oraşului Chişinău, beneficiarul a prezentat şi procesul-verbal al şedinţei Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, nr. 16 din 07.09.2018, prin care a fost aprobat proiectul de demolare a construcţiilor.3. În context, la 12.10.2018 a fost emisă autorizaţia de desfiinţare, pentru executarea lucrărilor de demolare, conform documentaţiei de proiect avizate.
16:30
Potrivit Democracy, la volanul unui autoturism de model BMW se afla un bărbat din satul Slobozia Mare, raionul Cahul. Acesta  s-a legitimat pentru autorizarea trecerii frontierei de stat ca cetățean al României. În timp ce aștepta să-i fie restituite documentele de călătorie, au fost întreprinse verificări suplimentare asupra mijlocului de transport în urma suspiciunilor create de către acesta. Polițiștii de frontieră au apelat la ajutorul patrupedului Nero, care a semnalat ceva dubios la aripa din spate a mașinei. În consecință, au fost depistate și scoase la iveală pachete cu țigări de diverse mărci care numărau 5.800 de țigarete. Audiat, bărbatul în vârstă de 40 ani nu a dorit să comunice detalii. Conform prevederilor legale, polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD au luat măsura ridicării ţigaretelor în vederea confiscării și continuă cercetările pentru elucidarea circumstanțelor.
15:30
Candu mai spune că PDM și PPE, singurele partide cu adevărat proeuropene rămase, nu vor renunța la proiectul de modificare a Legii Supreme.”Urmează să consultăm Curtea Constituțională, să vedem dacă va fi posibil din punct de vedere legal ca acest referendum să fie organizat în ziua alegerilor parlamentare. Ideea noastră este ca noi să nu renunțăm la integrarea europeană, să fie stabilit în Constituție. Trădarea celor 13 sper că va fi reparată de popor”, a menționat președintele Parlamentului. Amintim că deputații PL și PLDM au fugit din sala de ședințe, după colegii din PCRM, ca să nu voteze introducerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituție. ”Vedem formarea în Parlament a unei noi coaliții antieuropene, iar PDM și PPEM rămân singurele partide cu adevărat proeuropene din Legislativ”, a spus, în context, Andrian Candu.
15:00
 Chişinău, sectorul Botanica:str.Aron Pumnul 118-126, 131, 133, 153, 181, Aron Pumnul str-la 114-150, 129-145, 183, Crișana 110, 112, bd.Dacia 24, 24/1, 24/2, Maramureș109, bd.Traian 2, 2/1, 2/2, 4 - în intervalul de timp între 13:00 - 17:00, pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electricChişinău, sectorul Botanica, or.Sîngera:str.A.Donici, A.Mateevici, Ştefan cel Mare, Chişinăului, Dealul Leului, M.Eminecsu, Munceşti, Păcii - parţial în intervalul de timp între 09:00 - 19:00, pentru lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene str.Ştefan cel Mare, C.Negruzzi, Horelor, Liviu Damian, M.Costin, Orheiului, P.Zadnipru, Doinelor - parţial în intervalul de timp între 09:30 - 19:00, pentru lucrări de reconstrucţie LEAChişinău, sectorul Botanica, com.Băcioi:str.
14:00
 În nordul ţării, termometrele vor indica +4..+6 °C noaptea și +18..+20 °C ziua.În centru minimele vor fi de +7..+9 °C și maximele – de +19..+23 °C.În sud, mercurul din termometre va indica valori cuprinse între ++9..+11 °C noaptea și între +21 și +25°C ziua.
13:10
Producem legume, dar cantităţile obţinute cu mare greu asigură piaţa locală. În acest domeniu avem un mare potenţial, inclusiv la export, de aceea legumicultura autohtonă trebuie să fie dezvoltată ca să devină competitivă, iar pentru asta este nevoie de investiţii”, a relevat ministrul.Potrivit oficialului, printre noile sectoare eligibile în cadrul Programului „Livada Moldovei” se vor regăsi vinificaţia, floricultura, agroturismul etc. „Producătorii vor putea beneficia de investiţii în infrastructură, pe terenuri deschise sau protejate, sisteme de irigare, de încălzire, frigorifice ş.a.”, a specificat Nicolae Ciubuc.
12:40
Potrivit Democracy, tragedia s-a produs în seara zilei de 11 iunie 2017, când poliţistul a urcat beat la volanul unui BMW, având şi doi pasageri la bord. Deplasându-se cu viteză sporită pe traseul R2, din direcția satului Chetrosu, raionul Anenii Noi, în direcția capitalei, acesta s-a angajat într-o depăşire, însă a pierdut controlul volanului, tamponând lateral o altă maşină de model ”Toyota Prius” care circula din aceiaşi direcţie. După impact BMW-ul a derapat de pe carosabil, s-a inversat fiind proiectat într-un copac. În urma impactului, ambele autoturisme au fost avariate, iar unul dintre pasagerii BMW-ului, în vârstă de 26 de ani, militar în cadrul Ministerului Apărării, a fost aruncat pe carosabil, primind vătămări corporale incompatibile cu viaţa.
12:20
 ”Au fugit când s-a cerut votul lor. Oamenii au votat pentru PL și PLDM ca partide proeuropene, și nici prin gând să le treacă faptul că va fi momentul ca aceștia să voteze pentru integrarea europeană și ei nu o vor face. Am avut speranța că colegii din PL și PLDM s-au răzgândit. Nu este nevoie de votul nominal, pentru că nu sunt atât de mulți eroi, în ghilimele, care au fugit din sală”, a spus Candu. Președintele Parlamentului a dat citire listei deputaților care se considerau proeuropene, dar au întors spatele vectorului european.”Am să le dau numele: Pistrinciuc, Cobzac, Țap, Ciobanu Maria, Deliu Tudor – PLDM au plecat toți cinci. Colegii din PL: Casian, Vlas, Ghimpu, Carp, Cosoi, Boțan, Apostol, Bejan. Cu regret și PL poate să fie considerat un partid neeuropean. Vedem alianța antieuropeană formată în Parlamentul Republicii Moldova”, a concluzionat Candu.
12:00
 Astfel, transportul internațional de mărfuri atât în regim bilateral, cât și în tranzit se va efectua fără autorizații de transport, ceea ce va dezvolta transportul rutier, schimbul de mărfuri și va facilita călătoriile cetățenilor ambelor state.Documentul are drept scop dinamizarea și eficientizarea relațiilor de colaborare moldo-turce în domeniul transportului rutier internațional. De asemenea, liberalizarea transporturilor va permite sporirea competitivității agenților economici care activează în domeniu, lărgirea pieței de desfacere și reducerea costurilor operaționale.Inițiativa de semnare a Protocolului a fost lansată în cadrul ședinței Comisiei mixte moldo-turce în domeniul transportului rutiеr internațional, саrе a avut loc la Ankara, în data de 14 mai 2018.
11:50
 “Mihail Fiodci nu va vota modificarea Legii Supreme. El are un plan mai complex pe termen lung”, a scris bloggerul Corneliu Gandrabur, într-o postare pe Facebook.Amintim că, atunci, preşedintele PL a desenat o schema în care spunea că Republica Moldova s-ar putea integra în UE în 15 sau chiar 30 de ani. În schemă, Mihai Ghimpu arăta venirea în Moldova a „tancului rusesc” care a adus „soldăţeii” în frunte cu Vlad Filat, care a venit „cu stejarul în braţe”, a luat sloganul liberalilor, „a bătut” în Partidul Democrat, iar în data de 13 martie a denunţat Acordul de constituire a Alianţei pentru integrare europeană.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.