Democracy.md

Acum 12 ore
18:10
„Conform informațiilor ministrului de interne, până în prezent, au fost întocmite 1040 de procese verbale contravenționale în privința persoanelor fizice, agenților economici și companiilor de transport. De regulă, este vorba despre persoane care au încălcat regimul de carantină, localurile de alimentație publică care își continuă activitatea în pofida interdicției stricte, transportul de pasageri în care numărul de persoane în interiorul unității este mai mare decât cel admis”, a scris preşedintele Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.Igor Dodon şi Pavel Voicu au abordat şi problema privind controlul cetățenilor care continuă să revină în Republica Moldova din străinătate.  „În special, a fost remarcat faptul că acești oameni își asumă angajamentul de a completa fișa epidemiologică în care sunt înregistrate datele personale, inclusiv adresa de domiciliu.
Acum 24 ore
16:10
„Ministrul Ion Perju m-a informat despre faptul că rezervele de grîu în țară constituie 200 mii de tone, suficiente pentru cel puțin 200 de zile. Spre acea perioadă, va fi deja recoltată roada nouă de culturi de toamnă, care vor fi semănate pe o suprafață de 316 mii de hectare, o jumătate dintre terenuri fiind în stare bună, iar cealaltă jumătate – în stare satisfăcătoare”, a scris Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.Preşedintele a mai scris că Moldova nu va duce lipsă nici de alte produse alimentare de primă necesitate.„Rezervele de ulei de floarea-soarelui sunt suficiente pentru o perioadă de patru luni, iar de zahăr și porumb – pentru mai mult de un an. Țara este asigurată cu produse lactate, carne și cu ouă de găină, întreprinderile din industria alimentară funcționează în regim obișnuit, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de carantină”, a mai declarat şeful statului.
13:50
Potrivit statisticilor, Chişjnăul este urmat de raioanele Hânceşti (22 cazuri), Soroca – 21 cazuri, Ștefan Vodă – 17 cazuri, Ialoveni – 11 cazuri, stânga Nistrului și mun Bender / Tighina – 11 cazuri, raionul Căușeni – 8 cazuri, Cahul – 7 cazuri, Anenii Noi – 5 cazuri, Râșcani – 5 cazuri, Sângerei – 3 cazuri, Cantemir – 2 cazuri, mun. Bălți – 2 cazuri, raionul Orhei – 2 cazuri, raioanele Basarabeasca, Cimişlia, Călăraşi, Dubăsari, Floreşti, Leova, Nisporeni, Străşeni şi Taraclia cu câte 1 caz.Viorica Dumbrăveanu a mai spus că, în total, până astăzi, 28 martie, în Republica Moldova au fost confirmate 199 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus. 143 sunt cu prin transmitere locală, iar 56  de cazuri au fost importate din Italia, Marea Britanie, Franţa, Ucraina, Federaţia Rusă şi Cehia.
13:10
Potrivit sursei citate, cea mai mare confuzie e că oamenii nu fac diferenţa între un produs antiseptic cosmetic şi un dezinfectant antiseptic. Dar diferenţa e enormă şi de multe ori îţi poate salva chiar viaţa. Produsele antiseptice cosmetice sunt incluse în Nomenclatorul tarifar cu codul 3304, au cota TVA obişnuită – 20% şi nu figurează în Registrul de Stat al Medicamentelor.Mulţi consumatori sunt induşi în eroare de faptul că producătorii de astfel de produse prezintă avizul Centrului Naţional de Sănătate Publică. Dar acest aviz vorbeşte nu despre calităţile produselor respective de a dezinfecta, ci de faptul că ele nu conţin bacterii, pot fi folosite de oameni, fără a le prejudicia sănătatea.
12:50
„Înțeleg că este ușor să împărtășiți opinii și recomandări de la distanță. Cu tot respectul însă, Dumneavoastră nefiind specialist în domeniul epidemiologic, pneumologie sau terapie intensiva, și neavând posibilitatea de a intra în esența celor întâmplate (din motive absolut obiective), o să vă rog frumos, să vă abțineți".Totodată, fostul șef de la SCR o acuză pe Nemerenco de lipsa reformelor în domeniu, când aceasta de afla la cârma Ministerului. "Fiind specialist în sănătate publica și ocupând fotoliul de ministru al sănătății, ați avut șansa să implementați reforme în domeniul protecției sociale a lucrătorilor medicali, iar astăzi aceste reforme ar fi fost un factor motivant pentru medicii aflați în prima linie, care zilnic se expun riscului, având acasă familii, copii și părinți în vârstă la care nu știu niciodată dacă se pot întoarce în siguranță”, a scris pe Ciubotaru.
11:40
De asemenea, ministrul a chemat oamenii să respecte regimul de carantină, în săptămâna liberă declarată de Guvern.„Urmează mai multe zile de odihnă, este greu să stai acasă, dar chem cetăţenii să respecte un regim sănătos în casă, sa acorde timp copiilor. Ca să avem duble beneficii -  stăm acasă şi ne protejăm şi consolidăm relaţiile în familie”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. La acelaşi breafing, oficialul a asigurat că toţi oamenii vor beneficia de asistenţă medicală şi că aceasta va fi consolidată, dacă vor mai fi cazuri de infectare în rândul medicilor.
11:10
În cadrul aceluiaşi brefing, Dumbrăveanu a mai spus că tratamentul bolnavilor din raioane se va efectua în spitalele regionale din Bălţi, Comrat şi Cahul, iar cei cu complicaţii deosebit de grave vor fi trimişi la Chişinău.De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a ţinut să mulţumească agenţilor economici care donează bani sistemului de sănătate, dar şi studenţilor de la UTM, care confecţionează echipament pentru medicii aflaţi în prima linie a războiului cu COVID-19.„Mulţumesc agenţilor economici care se implică, dar şi voluntarilor de la UTM, care confecţionează ecrane şi haine de protecţie pentru medici”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.
Ieri
21:20
Totodată, cu aceeași cursă au fost aduse în țara noastră 10 mii de teste pentru diagnosticarea de laborator a noului tip de coronavirus. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon pe Facebook." Aceste teste ne permit să obținem rezultatul în decurs de două-patru ore și deja sunt apreciate în Rusia și în alte țări. Vreau să menționez faptul că aceasta este prima tranșă a ajutorului medical oferit Republicii Moldova de către Rusia. Exprim recunoștință conducerii Federației Ruse pentru ajutorul oferit, precum și pentru decizia de a acorda Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor.", a menționat Președintele.
20:00
Astfel, în zilele de weekend autobuzele și troleibuzele vor circula în intervalul: 06:00 – 10:00 și 16:00 – 19:30.Iar începând cu ziua de luni și toată săptămâna, transportul public va circula astfel: 05:30 – 10:00 și 16:00 – 20:00.În restul orelor, transportul public va fi sistat. Transportul la fel, va circula la capacitate maximă. Precizăm că măsurile sunt luate pentru a evita încărcăturile și aglomerațiile.
19:10
“În legătură cu situația critică epidemiologică din țara noastră, legată de răspândirea vertiginoasă a maladiei COVID-19, provocată de noul coronavirus, precum și în contextul noilor măsuri de prevenire a răspândirii acestei maladii aprobate de Comisia Situații Excepționale, vă aducem la cunoștință că serviciile divine de sâmbătă și duminică, dar și cele din perioada următoare, se vor oficia în mod obligatoriu fără prezența credincioșilor.Slujitorii care au posibilitatea sunt încurajați să facă transmisiunea live a slujbei pe rețelele de socializare. În caz de urgentă necesitate, credincioșii vor fi împărtășiți la domiciliu. În contextul celor binecuvântate, îndemnăm slujitorii și enoriașii să manifeste înțelegere, fiind solidari în rugăciune și sprijin pentru aproapele!”, anunță instituția bisericească.
19:00
În timpul asigurării ordinii publice și securității circulației rutiere, inspectorii de patrulare echipați conform regulilor de prevenire a raspândirii virusului de tip nou COVID-19, la data de 26 martie, curent, în jurul orei 20.30 au observat un automobil de marcă Toyota, care se deplasa neadecvat pe bulevardul Dacia din capitală. Ulterior, autovehiculul a fost stopat, iar la volanul acestuia se afla un bărbat în vârstă de 39 de ani, locuitor al municipiului Chișinău care în urma testului Drager s-a dovedit a fi în stare de ebrietate cu o concentrație de alcool în aerul expirat de 1.07 mg/l.În legătură cu acest caz a fost pornită o cauză penală, iar instanța de judecată se va pronunța.
18:50
"Mai avem confirmate încă patru persoane de la SCR, care sunt confirmați pozitiv cu COVID-19. De menționat că la Spitalul “Toma Ciorbă” și cel de boli infecțioase pentru copii, dar și la clinica nr. 2 nu este nici un caz printre angajați", a spus Dumbrăveanu.Aceasta se întâmplă, deși la Spitalul Republican, o instituție medicală strategică, sunt cei mai puțini pacienți cu COVID-19. Primul caz de contaminare a unui medic al SCR a avut loc acum o săptămână. La începutul săptămânii curente, directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost schimbat din funcție.
18:10
„Ne îngrijorează mult acest lucru. Fac îndemn la cetățeni, credincioși, să se abțină de a vizita bisericile, or angajații MAI au dispoziția clară să nu permită desfășurarea serviciilor divine cu participarea credincioșilor. Dacă se vor petrece, statul va aplica sancțiuni prevăzute de lege. Din păcate virusul a pătruns în interiorul bisericii, riscul pentru oameni este eminent”, a spus Ion Chicu.Precizăm că un preot din Capitală a fost amendat cu până la 25 mii lei pentru că a desfășurat liturghii cu încălcarea măsurilor de protecție.
18:00
Rammstein a susţinut un concert la Moscova pe 15 martie, iar BILD scrie că Lindemann a început să arate primele simptome după revenirea din Rusia. Iniţial, solistul trupei Rammstein a fost diagnosticat cu o pneumonie severă, dar ulterior a fost confirmată infecția cu coronavirus.Potrivit Bild, starea artistului a fost critică, dar acum s-a ameliorat și prezintă semne de recuperare.
17:50
“18 persoane am făcut testul repetat și este negativ, dar săptămâna viitoare vom face repetat, si dacă se confirmă negativ, vor fi externați. Asta înseamnă că există rezultat pozitiv și pe această cale le mulțumesc repetat medicilor noștri”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. Potrivit datelor, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 22 de cazuri noi de COVID-19, printre care patru angajați ai Spitalului Republican.Astfel, în Republica Moldova au fost înregistrate până acum 199 de cazuri, dintre care 11 pacienți au fost tratați, două persoane au decedat, iar în spital rămân 186 de pacienți.
17:40
Nu este și cazul a doi miri surprinși în Parcul Valea Trandafirilor din Capitală.Potrivit imaginilor surprinse de un martor ocular și distribuite pe o rețea de socializare, mirele și mireasa, împreună cu câteva rude și prieteni au venit în parc să-și facă o sesiune foto/video."Nuntă la Valea Trandafirilor. Nu o să anuleze lumea nunta din cauza stării de urgență", a comentat autorul.În scurt timp postarea a adunat zeci de comentarii.Internauții s-au arătat convinși că cei doi miri au venit doar să-și facă poze și nu va urma o petrecere."Nu cred că fac și petrecerea. E post, totuși. Și carantină", a scris unul din utilizatori.
17:30
După ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că, din cele 22 de cazuri noi, 18 sunt cu transmitere locală.Din totalul de 199 de cazuri de COVID-19 confirmate în Republica Moldova, două persoane s-au vindecat și două au decedat.
17:20
„Avem contracte cu furnizorii de făină vom fi asigurați pe deplin pentru a avea cu ce munci. Stocurile sunt disponibile, conform contractelor prețul pentru făină nu va fi majorat respectiv nici la pâine și produsele din panificație nu vor fi modificate prețurile”, a explicat Andros. Totodată, managerul fabricii de panificație a dat asigurări că în stocuri este suficientă făină, iar fabrica lucrează 24 de ore pentru a asigura populația cu cantitatea necesară de pâine.
17:00
,,Acest șantier este abandonat de mai mulți ani, iar cetățenii ne-au sesizat de mai multe ori     despre pericolul pe care-l reprezintă  groapa de fundație, pentru securitatea oamenilor”, a menționat primarul general, Ion Ceban. Potrivit edilului capitalei, în anul 2015, primăria Chișinău a emis acte permisive cu încălcarea tuturor normelor legale. Pe acel teren, care este proprietate municipală urma să fie ridicat un bloc cu 10 nivele. Între timp, agentul economic a început lucrările, fiind edificată placa de fundație și amenajat cofrajul pentru construcția etajului I. Certificatul de Urbanism, autorizația de construire, dar și legalitatea atribuirii terenului au fost contestate în instanțele de judecată, iar recent Curtea Supremă de Justiție a anulat în totalitate actele permisive. La 20.03.2020 a fost emisă dispoziția de astupare a gropii de fundație din str. Nicolae Costin, 44/1 și readucerea terenului municipal la starea inițială.
17:00
Potrivit datelor înregistrate de subdiviziunile teritoriale IGSU, pompierii au intervenit la stingerea incendiilor de vegetație la Fălești, Glodeni, Râșcani, Soroca, Sângerei, dar și în raioanele Ungheni, Nisporeni, Criuleni, Hâncești, Telenești, dar și Cantemir.Cele mai extinse suprafeţe de ardere au fost raportate în raionul Ungheni. Aici, focul a nimicit 40 ha de vegetație în localitatea Petrești, și câte 30 ha în localitățile Grozasca și Buciumeni. La Fălești pompierii au stins 12 ha de teren afectat de flăcări, dar și peste 5 ha în raionul Sângerei. Totodată, la Iepureni, raionul Cantemir, salvatorii au lichidat un incendiu de vegetație, care a cuprins o suprafață de teren de 12 ha.Mai mult, angajații IGSU au fost solicitați în 14 cazuri pentru a lichida incendii de resturi menajere cu riscul răspândirii pe arii extinse.
16:40
Despre asta anunță IGP, într-un comunicat de presă. Procurorii au cerut pentru ei mandate de arest pentru 30 de zile, iar magistrații au admis demersurile acuzatorilor.  Minorii, toți trei de 17 ani sunt cercetați penal pentru viol și riscă până la 12 ani de detenție. Amintim în data de 25 martie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a retras cazul de la autoritățile din Taraclia și transmis IGP și PCCOCS. Totodată, urmează a fi dată apreciere acțiunilor întreprinse de procurorii și polițiștii din Taraclia, care s-au ocupat până de curând, de documentarea acestui caz.Cumplitul incident a avut loc în noaptea de 15 martie, părinții minorei violate au anunțat însă poliția abia pe 17 martie, atunci când fiica lor le-a povestit despre cele întâmplate. Preliminar se cunoaște că în seara tragediei, cei trei suspecți, foști colegi de clasă cu victima, au invitat-o pe fată la unul dintre ei.
16:20
Modificarea termenelor menționate nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri. Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situația financiară urmare stării de urgență și consecințelor economice generate de COVID-19. Măsurile vor putea fi aplicate în mod individual de fiecare bancă, conform reglementărilor sale interne și a prevederilor contractuale cu debitorii respectivi, inclusiv capacitatea de plată a acestora. Astfel, agenții economici vor trebui să notifice argumentat banca la care se deservesc despre dificultatea temporară de plată în legătură cu situația respectivă. În context, băncile în continuare vor fi obligate să evalueze în mod prudent calitatea creditelor și să identifice orice situație de improbabilitate de plată a debitorilor.
16:10
''În ultimele 24 de ore, am dezvoltat simptome uşoare şi am fost testat pozitiv la coronavirus", a declarat Johnson, potrivit sursei citate. "Mă aflu acum în autoizolare, dar voi continua să conduc răspunsul guvernului prin videoconferinţă, în contextul luptei împotriva acestui virus", a mai spus el. Potrivit sursei citate, lui Boris Johnson i s-a făcut testul chiar la Downing Street, reşedinţa premierului britanic.
15:20
Procuratura din Berezovski a finalizat cercetările și a transmis dosarul tânărului de 25 de ani în judecată. Totul s-a întâmplat în noaptea de 4 noiembrie 2019, în orășelul Kedrovka. Camerele de supraveghere din preajmă au surprins cum moldoveanul, împreună cu trei complici, neidentificați până la moment, au pătruns în supermarket și au provocat o explozie.Deflagrația a fost atât de puternică încât ușa magazinului a fost distrusă. Hoții însă nu au reușit să fure banii din bancomatul pe care-l distruse. Aceștia ar fi observat o mașină care tocmai trecea prin preajmă și de frică să nu fie deconspirați au fugit de la fața locului.Acum, moldoveanul de 25 de ani va compărea pe banca acuzaților pentru tentativă de furt, infracțiune care se pedepsește cu până la șapte ani și jumătate de pușcărie.
15:20
Într-o postare pe Facebook, Nemerenco îndeamnă cetățenii să analizeze o informație cu privire la situația de la Spitalul Republican, când instituția era condusă de Anatol Ciubotaru.„Având în secție doar câțiva bolnavi cu COVID au ajuns infectați 2 medici, 7 asistente medicale și 3 infirmiere? Un medic e pe pat de reanimare. V-ați pus măcar unul întrebarea - DE CE?”, se întreabă Ala Nemerenco.Amintim că anterior, Nemerenco l-a criticat pe fostul director de la Spitalul Republican, Anatol Ciubotaru. În cadrul unei emisiuni la TV8, aceasta a declarat că el și-a pus cumnatul în funcția de vicedirector „pentru securitatea obiectului”. Fosta ministră a Sănătății ar fi avut discuții cu Ciubotaru și i-a propus să-l demită pe acesta.
15:00
În acest context, profesorul Nigel McMillan, de la Universitatea Griffith, specialist în boli infecțioase a oferit câteva sfaturi. El a spus că virusul poate rezista până la câteva zile pe metal și sticlă, adică fix materialele din care e construit un telefon în prezent.„Cel mai sigur lucru pe care să îl faci e să consideri telefonul o extensie a mâinii tale, așa o să te gândești că transferi pe el tot ce-ai pe mână”, a spus McMillan. Astfel, recomandarea lui nu e să-l dezinfectezi de câteva ori pe zi, ci ori de câte ori ai ocazia și l-ai atins după ce-ai atins și alte lucruri din afara casei.Despre igiena telefonului a vorbit și medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”. El a spus că telefonul care nu este dezinfectat începe să fie principalul mod de transmitere.„Să ne uităm de câte ori îl ducem la nivelul feţei. De pe obraz până la nas mai sunt doi centimetri.
13:50
 Potrivit acestuia în perioada: 27 martie - 17 aprilie 2020, cetățenii orașului, persoanele interesate, agenții economici, ONG-urile de profil etc., sunt îndemnați să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea documentului.„De la preluarea mandatului meu de primar general al capitalei vorbeam despre faptul că orașul are nevoie să se dezvolte, atât pe plan de infrastructură cât și să arate estetic. Astfel, să avem o claritate cum sunt amplasate acele gherete, cum ele arată și cum ele activează. Prin eforturi comune, putem schimba orașul la față”, au conchis Ceban.Detaliile sunt pe site-ul primăriei Chișinău.
13:20
Cu ajutorul acestuia, utilizatorii vor putea să transmită pachete cu produse alimentare, medicamente sau produse de igienă, documente sau îmbrăcăminte celor dragi, iar șoferii experimentați și instruiți special pentru acest tip de serviciu de la Yandex.Taxi vor primi, astfel, comenzi suplimentare.Serviciul „Livrare” poate fi găsit în meniul cu tarife din aplicația Yandex.Taxi. Pentru a utiliza această opțiune, solicitantul trebuie să specifice numărul de telefon al destinatarului. Între timp, acesta va primi un SMS cu un link către un site prin intermediul căruia va putea monitoriza mișcarea mașinii de-a lungul traseului. Pentru a transmite un colet, este necesar ca expeditorul să îl ducă până la mașină și să-l dea în primire șoferului, iar destinatarul va trebui să-l ridice la sosirea mașinii. Dar aceasta nu este singura opțiune pe care solicitanții pot miza.
13:10
Potrivit lui Ceban, acum toate eforturile municipalității sunt redirecționate pentru stoparea răspândirii locale a virusului. Primăria examinează și posibilitatea de a le oferi medicilor spații de cazare în instituțiile hoteliere de care dispune municipalitatea, dar și în căminele unor instituții de învățământ.Președintele Igor Dodon a propus către Comisia pentru Situații Excepționale ca toți medicii care lucrează nemijlocit cu bolnavii de coronavirus să fie testați, la fel ca și polițiștii, inclusiv cei de la frontieră.
13:00
 Igor Dodon a declarat, în cadrul emisiunii de vineri ”Președintele răspunde”, că devalorizarea ușoară a leului moldovenesc față de dolarul american este un semnal bun pentru exportatorii moldoveni, în special pentru cei care exportă pe piața din Federația Rusă.”Pentru ca să fim competitivi pe această piață, noi de asemenea am fost nevoiți să coborâm puțin valoarea leului în fața dolarului, dar nu catastrofal. Vă dau asigurări că rata de schimb valutar va fi menținută”, a declarat președintele.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.