Democracy.md

Acum o oră
21:00
Pentru prima dată un număr de 16 studenți ai Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, USM sunt antrenați în organizarea Campaniei Naționale de educație electorală de la Tineri pentru Tineri, reprezentând un exercițiu practic de anvergură națională. Viitorii politologi sunt cei care în urma unei instruiri specializate profesionale, vor desfășura 38 de seminare regionale de informare în raionul Cahul.Scopul acestei campanii este de a crește gradul de informare a tinerilor din raionul Cahul privind procesul electoral, inclusiv aspecte ale sistemului electoral mixt și importanța participării tinerilor la vot. Anume TINERII vor fi cei care își vor convinge semenii lor să fie cetățeni responsabili și activi.
Acum 2 ore
20:50
Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe” a venit cu o declarație de presă în care respinge informațiile prezentate de investigația jurnaliștilor. Reprezentanții platformei caritate.md au publicat un comunicat de presă prin care solicită o serie de lucruri platformei Rise Moldova.Caritate.md declară că prin investigația RISE Moldova „munca de ani de zile a fost, practic, zădărnicită”, iar reporteriii au fost catalogați drept „imuni la adevăr”, „care sub paravanul libertății de opinie și a promovării valorilor democratice se dau drept o Vacă Sacră, dar în realitate nu demonstrează echidistanță și imparțialitate și atentează la demnitatea umană”.
20:30
Şoferii cred că renunţarea la practica scoaterii plăcuţelor maşinilor parcate neregulamentar este o idee bună. Joi, Guvernul a avizat o inițiativă legislativă în acest sens, venită din partea deputaţilor democraţi.Conducătorii auto se bucură de noua propunere pentru că procedura de transportare a maşinii fără numere de înmatriculare este dificilă: "Mi se pare foarte ok pentru că totuşi este o luare de timp în momentul în care chiar am încălcat. Mai degrabă plătesc o amendă, dar nu pierd dublu timp"."Cred că-i binevenit pentru că de situaţia respectivă ar trebui să se ocupe altfel, o altă soluţie"."În primul rând numărul este proprietatea şoferului maşinii şi mai bine de scris o amendă, dar nu de scos numerele"."Super idee! Dacă le scot e complicat să circuli cu maşina ca să te duci să-ţi iei numerele de înmatriculare".Totuşi, rămân în vigoare amenzile.
20:10
Un bărbat din capitală, în vârstă de 41 de ani, a fost reținut de oamenii legii, după ce a furat un telefon mobil, în timpul deplasării cu microbuzul.Potrivit Poliției Capitalei, incidentul a avut loc la începutul lunii ianuarie, când o tânără în vârstă de 20 de ani, a alertat polițiștii comunicând că din buzunarul scurtei i-a fost furat telefonul mobil, în timp ce se deplasa cu microbuzul numărul 184, astfel cauzându-i un prejudiciu în sumă de 3.900 de lei.Bănuitul, anterior cercetat penal pentru circulația ilegală a drogurilor, și-a recunoscut vinovăția în cadrul audierilor. Conform informațiilor preliminare el mai este suspectat în cel puțin două cazuri de acest gen, iar polițiștii acumulează probele necesare și stabilesc toate circumstanțele.În prezent el este cercetat penal pentru pungășie, și riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 4 ani.
Acum 4 ore
19:10
 Cu toate că starea de sănătate a fiicei Anastasiei Cecati şi a lui Alexei Mitachi este stabilă, micuța se află în stare de șoc. Acest lucru a fost confirmat de Iurie Dondiuc, directorul Spitalului Nr 1 din Chişinău."Micuţa a fost transportată în spitalul nostru de către organele abilitate care au găsit nou-năucutul la locul tragediei. A fost internată în cadrul secţiei şi a fost examinată. S-a constatat că copilul de avea 20 de zile şi este sănătos. Concomitent s-a solicitat implicarea specialiştilor de la Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului şi a fost emisă o decizie de transfer a nou-născutului în centrul de plasament şi reabilitare pentru copii de vârstă fragedă, până la luarea unei hotărâri despre tutela acestu copil. Pe parcurs au apărut unele mici probleme privind trecerea de la alimentaţia naturală la cea artificială, micuţa va mai fi ţinută în plasament până va depăşi perioada de adaptare.
18:10
 Trei cazuri de introducere ilegală în țară a bunurilor nedeclarate au fost depistate, pe parcursul unei zile, de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal, care asigură cel de-al doilea filtru de control.Potrivit vameșilor, mărfurile au fost reținute în regiunea de sud a țării, după ce ofițerii au stopat, la intervale de aproximativ două ore diferență,  trei microbuze, conducătorii cărora figurau în baza de date ca fiind implicați în trafic ilicit cu bunuri tăinuite de la controlul vamal. În toate cele trei cazuri, informațiile vameșilor au fost confirmate de prezența mai multor loturi de mărfuri care nu au fost declarate la frontieră.Astfel, în prima unitate de transport, care venea din Turcia, vameșii au depistat 23 de butelii din inox cu capacitatea de 50 de litri, dintre care erau declarate doar 10.
Acum 6 ore
17:10
În dimineața zilei de vineri, ofițerii de investigații ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) au efectuat percheziţii inopinate în celulele deţinuţilor Penitenciarului numărul 5 din Cahul.Potrivit DIP, în urma perchezițiilor efectuate, oamenii legii au ridicat din ascunzişuri: 31 de litri de alcool produs în condiții improvizate, 1 dispozitiv pentru WI-FI, 13 telefoane mobile, 7 cartele SIM, 2 încărcătoare pentru telefoane, 1 set de cărți de joc și 2 kg de drojdie uscată.În timpul perchezițiilor nu au fost înregistrate altercații între angajați și deținuți.
16:10
 Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene va discuta situația actuală din Republica Moldova, precum și alte probleme, luni, 26 februarie. Miniștrii de externe ai UE vor dezbate implementarea Zonelor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, angajamentul UE cu Moldova și viitoarele perspective de până la următoarele alegeri parlamentare din Moldova, transmite IPN.Informații despre reuniunea de luni, 26 februarie, sunt prezentate pe site-ul Consiliul Afaceri Externe al UE. Conform agendei, se vor purta discuții și despre rolul Republicii Moldova în Parteneriatul Estic și implicarea în domeniul securității. Consiliul va adopta concluzii cu privire la Republica Moldova în urma dezbaterilor respective.Consiliul Afaceri Externe se reunește lunar și este alcătuit din miniștrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE.
Acum 8 ore
15:10
 Guvernul a aprobat acordarea, în anul 2018, a șapte Burse de excelență ale Guvernului, în valoare de 2500 de lei, şi a altor șase Burse nominale (pe domenii), a câte 2000 de lei, pentru studenții doctoranzi, transmite IPN.În total, la concurs au participat 21 de studenți din cadrul a șase instituții de învățământ, organizatoare de studii superioare de doctorat. Dosarele au fost evaluate de cinci grupuri de experți selectați conform domeniului științific și programelor de doctorat prezentate.Pentru a spori pe viitor rata de participare la concurs, Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării a propus repartizarea proporțională a burselor între cele șase domenii științifice stabilite, precum și acceptarea dosarelor doctoranzilor care-și fac studiile cu frecvență redusă și a celor care achită taxa de studii.
14:40
 Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pentru dezbateri publice calculele privind noile tarife pentru gazele naturale. Conform estimărilor instituției, acestea pot fi reduce cu aproximativ 20 la sută față de tarifele actuale.Potrivit directorul general al ANRE, Tudor Copaci, este posibilă o ieftinire, în medie, de 20,3 la sută. Această micșorare se datorează reducerii prețului de import al gazelor naturale, dar și aprecierii leului față de dolarul american.Anterior, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că există premise reale că tariful pentru gazele naturale să fie diminuat cu până la 20 la sută. Acest lucru rezultă dintr-o analiză efectuată de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Importatorul de gaz, compania Moldovagaz, este de acord că tariful trebuie să fie redus, dar propune o ieftinire mai mică, de 11,4%.
14:10
Șapte persoane au încălcat regimul punctelor de trecere, iar alte două persoane în conflict cu legea au fost reținute, urmare a schimbului de informații cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale. A avut loc o tentativă de trecere a frontierei cu document falsificat.Un cetățean moldovean a primit refuz de intrare în Federația Rusă, iar altul a fost deportat din Uniunea Europeană.În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 42.236 de traversări, dintre care un număr mai mare de treceri - 21.664 pe sensul de ieșire din Republica Moldova, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 11.517 de traversări.Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost Leușeni – 6.871 de traversări persoane, Sculeni – 6.008 de traversări persoane și Otaci – 5.522 de traversări persoane.
Acum 12 ore
13:40
 Replici dure la adresa lui Dorin Chirtoacă din partea Președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Președintele Parlamentului s-a arătat indignat de faptul că primarul demisionar al capitalei învinuiește Partidul Democrat și pe Vlad Plahotniuc de situația din oraș. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Important” de la TVC 21.
13:10
 Nouă persoane, dintre care cinci copii, au fost evacuate de pompieri, joi noaptea, dintr-un bloc de locuit  de pe strada Mihail Kogălniceanu din orașul Căușeni.Potrivit pompierilor, apelul la Serviciul 901 a fost recepționat la ora 01.03 minute. Din primele informații pompierii au aflat că în scara unui bloc de locuit au luat foc mai multe lucruri, iar fumul dens a împânzit scara.Pompierii ajunși la fața locului au evacuat de urgență locatarii, reușind să scoată din zona de risc cele nouă persoane aflate în interiorul locuințelor. Printre oamenii evacuați se aflau cinci copii, iar o fetiță de doar câteva luni a fost transportată pentru investigații medicale la spitalul raional. Salvatorii au reușit lichidarea arderii fără ca aceasta să obțină răspândire. Din primele cercetări s-a stabilit că focul a pornit de la un apartament a blocului unde au ars lucruri vechi. În urma arderii, incendiul nu a obținut răspândire.
12:10
 Începând cu 1 aprilie 2018, veteranii din Republica Moldova vor primi legitimații de tip nou, potrivit unui proiect aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri. Astfel, va fi posibilă reevaluarea numărului de cetățeni care au participat la diferite războaie și conflicte armate, precum şi sporirea gradului de siguranță a actului care confirmă statutul de veteran.Schimbarea legitimațiilor vechi cu cele de model nou se va realiza, pe etape, din 1 aprilie 2018 până la 31 decembrie 2020, perioadă în care vor fi valabile ambele tipuri de acte. În anul curent vor fi eliberate legitimații noi pentru 15 mii de veterani, în 2019 - 15 mii și în 2020 pentru alte 10 mii de veterani. Prin urmare, din anul 2021 vor fi valabile doar legitimațiile de veteran de model nou.Noile legitimații vor fi emise și confecționate de către Agenția Serviciilor Publice. Pentru anul 2018, în acest scop au fost prevăzute în buget 525 mii de lei.
11:10
 Cabinetul de miniștri a aprobat joi Strategia naţională de prevenire şi combatere a violenţei faţă de femei şi a violenţei în familie pentru anii 2018-2023 și Planul de acţiuni pentru implementarea acesteia.Documentul prevede promovarea toleranţei zero faţă de toate formele de violenţă, informarea publicului privind gravitatea acestui fenomen, perfecţionarea legislației în conformitate cu standardele internaţionale, precum și dezvoltarea gamei de servicii specializate pentru victimele violenţei în familieÎn acest sens, va fi asigurată funcţionalitatea serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru victimele violenței în familie și violenței împotriva femeilor, va fi facilitată angajarea victimelor violenței în câmpul muncii și vor fi dezvoltate servicii de consiliere în cadrul Centrelor Comunitare de Sănătate Mintală.
10:20
Când nu are ce face, mai ales dacă popularitatea lui este extrem de scăzută, prostul încearcă să atace și să iasă în fata cu poziții și luări de atitudine în privința unor subiecte care reușesc să cutremure societatea. După acest principiu s-a condus și Andrei Năstase, care a sărit cu acuzații după declanșarea scandalului RISE-Caritate.md, scrie bloggerul Corneliu Gandrabur.Acesta constată că, fără să încerce să pătrundă în esența investigației, Năstase a sărit cu acuzații la adresa criticilor celor de la RISE, ”care au mai scris “investigații” și la comanda lui Renato Usatîi”. ”Deci, se merită și este imperativ necesar de apărat redacția care reacționează cu plăcere atunci când sunt fluturate câteva bancnote de dolari sau euro. Doar se știe ca banul rezolva orice problema, mai ales in jurnalism.
10:10
 Sistemul bancar al Ucrainei a înregistrat pierderi în valoare de 24,4 miliarde de hrivne (901,4 milioane de dolari) în 2017.Fenomenul se datorează volumului semnificativ al alocațiilor pentru rezervele țării.Indicatorii finali privind situația băncilor pentru anul 2017 ar putea fi ajustați de Banca Națională a Ucrainei în aprilie.
09:30
O femeie recent căsătorită din Egipt a decis să divorțeze de soțul ei după 40 de zile de mariaj, pentru că acesta a refuzat să-i cumpere o shaorma.Femeia a decis să se despartă de soțul ei, după ce a observat că acesta prezenta un ”comportament zgârcit”.”Am avut parte de o căsătorie tradițională, l-am cunoscut cu două luni înainte de nuntă și nu am observat niciodată că este atât de zgârcit”, a precizat femeia. ”Mi-a spus din prima săptămână de căsnicie că urăște să călătorească, pentru ca ar fi o pierdere de bani”, a continuat aceasta, potrivit india.com.În timpul căsniciei, femeia l-a rugat de mai multe ori să iasă în oraș. Când au ieșit, i-a cerut soțului să-i cumpere o shaorma, dar el a refuzat, argumentând că deja i-a cumpărat un suc și nu-i va cumpăra altceva, scrie presa română.De cealaltă parte, bărbatul își acuză fosta soție că îi risipea averea.
Acum 24 ore
08:40
Un bărbat din Iași ce a fost condamnat la 12 ani și șase luni de închisoare pentru că și-a înjunghiat soția cu 36 de lovituri de cuțit, în fața copilului minor, este de marți liber, în baza recursului compensatoriu, scrie Ziarul de Iași.Constantin Gagica a fost eliberat condiţionat după trei cereri respinse de judecători, care au considerat că nu este încă pregătit pentru a se reîntoarce în societate.În schimb, în baza recursului compensatoriu, bărbatul a primit o reducere de 378 de zile de închisoare, iar magistraţii au fost obligaţi până la urmă să-l elibereze pentru că și-a ispășit pedeapsa „în condiţii improprii”. Așadar, o pedeapsă redusă cu un an și cinci luni.La ultima cerere de eliberare respinsă, din luna decembrie 2017, Judecătoria Iaşi a considerat că „reeducarea condamnatului nu a avut loc, iar scopul pedepsei nu a fost atins”.
Ieri
19:10
Un minor în vârstă de 17 ani, originar din raionul Ialoveni, a fost reținut de oamenii legii, fiind bănuit de comiterea jafurilor stradale pe timp de noapte.Polițiștii au stabilit că minorul în mod deschis a deposedat două femei cu vârstele de 47 de ani și 64 de ani de gențile în care se aflau bunuri materiale, astfel cauzîndu-le un prejudiciu în sumă de 3.000 de lei. În cadrul audierilor minorul și-a recunoscut vinovăția, comunicând forțelor de ordine că a comis jafurile din lipsa de bani.În acest context a fost dispusă inițierea unei cauze penale pentru jaf, conform legislației penale în vigoare persoana  riscă pentru comiterea infracțiunii  pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 7 ani.
18:10
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut o întrevedere cu reprezentantul Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Volodymyr Tulin. Oficialii au trecut în revistă cele mai importante reforme ale Guvernului și au discutat despre evoluțiile macroeconomice din ultima perioadă, dezvoltarea economiei, securitatea energetică a țării, tarifele la energia electrică, despre dezvoltarea infrastructurii etc.În cadrul discuțiilor, Chiril Gaburici l-a informat pe Volodymyr Tulin care sunt prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru acest an.
17:10
În dimineața zilei de joi, un atac sinucigaș s-a produs în fața Ambasadei SUA din Podgorița, Muntenegru, relatează Balkan Insight.Un necunoscut a aruncat o grenadă spre clădire, apoi atacatorul a detonat un dispozitiv exploziv pe care îl avea asupra sa. Zona a fost imediat izolată de poliție. Guvernul a confirmat atacul care a avut loc după miezul nopții.Mai multe vehicule au blocat strada pe care se afla ambasada. Misiunea diplomatică a SUA în Muntenegru i-a avertizat pe cetățenii americani să evite zona, evocând o situație de securitate în desfășurare. Muntenegru a aderat la NATO anul trecut, după opoziția vehementă a Rusiei, inclusiv un atentat pe care serviciile speciale ale armatei ruse l-au urchestrat asupra vieți premierului Milo Djukanovici.
16:40
Cel mai recent scandal care a zguduit spațiul informațional din Moldova, investigația Rise.md, care acuză platforma caritate.md de escrocherie, lovește dur în credibilitatea proiectului de investigații. O analiză realizată de către portalul Telegraph.md arată că jurnaliștii de la RISE, care de regulă pun la îndoială competențele anchetatorilor moldoveni, s-au ghidat de un dosar penal inițiat de procurori. Totuși, ei nu au ținut cont că persoanele despre care afirmă că ar face parte din ”grup criminal organizat” nu au statut procesual.
16:10
O prezentatoare a postului radio The Arch din oraşul american St. Louis a transmis, în direct, venirea pe lume, prin cezariană, e fiului său.Postul de radio unde lucrează Cassiday Proctor a colaborat cu spitalul unde aceasta a  născut pentru a realiza transmisiunea .Copilul s-a născut cu două săptămâni înainte de termen. „A fost uimitor să pot împărtăşi cea mai emoţionantă zi din viaţa mea cu ascultătorii noştri”, a spus ea pentru BBC.Să nască în direct a fost pentru ea „o extensie a ceea ce fac în fiecare zi în emisiune, unde împărtăşesc toate aspectele vieţii mele cu ascultătorii”. Copilul, care a cântărit 3,3 kilograme la naştere, a fost botezat Jameson, după ce ascultătorii emisiunii au ales acest nume în urma unui concurs care a avut loc în ianuarie.Colegul de studio al lui Proctor a spus că naşterea transmisă în direct a fost „un moment magic”.
15:10
Pe parcursul anului 2017 au fost pornite 798 de cauze penale împotriva minorilor, comparativ cu 1290 de cauze inițiate în 2016.Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul anului trecut au fost reținuți 42 de minori, iar 31 de minori au fost învinuiți de comiterea infracțiunilor grave, deosebit de grave sau excepțional de grave, fiind arestați preventiv.Majoritatea faptelor fac parte din categoria infracțiunilor contra patrimoniului, fiind pornite 555 de cauze penale pentru furt, jafuri – 52 de cauze, tâlhărie – 8 cauze. În privința minorilor au fost întocmite și 71 de procese-verbale contravenționale pentru sustragerea în proporții mici din avutul proprietarului.Urmărirea penală în privința minorilor a fost finalizată în 738 de cauze penale, iar în judecată au fost expediate 540 de cauze penale.
14:10
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California au făcut un studiu pe 1.700 de nonagenari, iar rezultatul uimeşte acum pe toată lumea.Cei care au băut două pahare de vin sau bere pe zi şi nu au făcut sport, şi-au redus riscul de a muri prematur cu 18%.Cei care au făcut mişcare timp de 15- 45 de minute pe zi au redus riscul cu doar 11%.
13:10
Ministrul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari şi Directorul Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Dr Zsuzsanna Jakab, au semnat la Podgorica (Muntenegru), Acordul Bienal de Colaborare pentru anii 2018-2019 dintre Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova şi OMS.Noul Acord Bienal este axat pe implementarea agendei din cadrul Strategiei Europene Sănătate 2020.
12:40
Valentina Țâțu, directoarea Colegiului de medicină din Ungheni, care a dat recent afară un student cu nevoi speciale este verișoara Maiei Sandu. Despre legăturile de rudenie ale președintelui Partidului Acțiune și Solidaritate scrie pe blogul său Eugen Luchianiuc.Bloggerul mai scrie că Țâțu, care ar fi favorizat companiile soțului său să câștige licitațiile pentru necesitățile colegiului, ar fi protejată de un alt văr al Maiei Sandu. ”La fel, verișor îi este procurorul Florea, cel care-și protejează sora de vizitele, două la număr, ale celor de la CNA”, afirmă Luchianiuc.Valentina Țâțu, soția consilierului Țâțu, a cărui firme fac și au făcut lucrări de renovare în colegiu, a susținut plenar și deschis candidatura Maiei Sandu la alegeri. Astfel, în incinta colegiului a avut loc o întâlnire electorală cu reprezentantul Maiei Sandu, cel care sărea cu parașuta pentru Vlad Filat, Oazu Nantoi”.
12:10
Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a anunţat preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), Dragoş Vicol, la şedinţa Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.Potrivit lui, unii radiodifuzori din Găgăuzia nu respectă prevederile legii privind combaterea propagandei străine și continuă să difuzeze știri și programe analitice rusești.„Postul de televiziune GRT a fost amendat pentru că nu a prezentat la timp concepţia generală a serviciilor de programe. De asemenea, am avertizat că, dacă programele interzise nu vor fi excluse din grilă și postul tv va continua să se comporte neadecvat, atunci se va aplica o amendă de 40-70 mii lei”, a subliniat el.Vicol a spus că CCA nu va subvenționa producerea de emisiuni locale în limba rusă, destinate minorităților naționale.
10:10
Durere fără margini la înmormântarea Anastasiei Cecati. Aceasta a fost petrecută, astăzi, pe ultimul drum de către familia sa.Foștii colegi , prieteni și cunoscuți și-au luat rămas bun de la Anastasia.Funeraliile au avut loc la Cimitirul Sfântul Lazăr din Capitală. Răpusă de durere, mama Anastasiei a avut nevoie de îngrijiri medicale, iar după ceremonia funerară ea a fost transportată la spital.Tot astăzi a fost înmormântat şi soţul Anastasiei, Alexei Mitachi care a sărit în gol după ce şi-a înjunghiat iubita. Cei doi au lăsat orfană o fetiță de doar 3 săptămâni.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.