Democracy.md

Acum o oră
11:20
Amintim că pasagerii au fost evacuaţi din Aeroport şi mai multe curse s-au reţinut. Unii pasageri au stat în aeronave minute în şir chiar dacă avioanele aterizaseră pe aeroport.Potrivit unor surse ale TV8, în spatele acestei alerte cu bombă ar fi stat altă „operaţiune”. La mijloc ar fi vorba despre o schemă de contrabandă cu ţigări, anabolizante şi chihlimbar.
Acum 2 ore
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 17.06.2019, transmite...
Acum 4 ore
09:30
Mai mult de 2 zile în urmă
19:50
„V-am invitat astăzi aici în primul rând ca să vă mulțumesc pentru tot ceea ce am reușit să facem împreună. Pentru că ați avut încredere că putem schimba lucrurile în Republica Moldova și pentru că am schimbat o parte din ele.Am venit la Guvern într-o perioadă deloc ușoară, cu o imensă gaură la buget, lăsată de criza politică și problemele din sistemul bancar. Au fost situații de criză, am muncit zi și noapte pentru a stabiliza sectorul bancar, am obținut un acord cu FMI și am asigurat o creștere economică constantă. Am fost în situație să luptăm cu intemperiile, ninsorile din aprilie 2017 ne-au arătat că putem gestiona eficient o situație de criză și ne putem proteja cetățenii. Am reușit să promovăm reforme complicate, cum sunt reforma Guvernului, reforma pensiilor, reforma fiscală sau reforma salarizării.
18:40
Rugat să comenteze această declarație, Năstase a reacționat bolnăvicios, acuzându-l pe Munteanu, care i-a fost coleg de facultate la Iași, că nu ar fi făcut nimic în viața lui, dar se dă cu părerea.„Dacă aș fi fost la Fundația „Soros”, atunci îl dădeam afară pentru asemenea afirmații. El nu știe ce spune. Îl invit pe acest domn, pe care se pare că îl cunosc, este omul cu care am învățat la Iași, să meargă pe la ministere, Primărie, Guvern și să vadă că sunt burdușite cu oameni în uniforme, oameni de la „Fulger”, structurile paramilitare ale lui Plahotniuc. Dacă ar fi mers, ar fi văzut ce se întâmplă acolo și nu ar mai fi făcut asemenea afirmații. Acest domn nu știe că în R. Moldova are loc un puci, că există o juntă că nu se vrea dusă de la putere. Este un puci susținut de Pânzari, Jizdan, Cavcaliuc, Iachimov, Ivas… Acești oameni vor fi trași la răspundere.
18:20
Astfel, va fi suplimentat numărul inspectorilor de verificare, iar, în caz de necesitate, vor fi deschise toate pistele de control. Pe banda corpului diplomatic vor fi direcționate și familiile cu copii, precum și persoanele cu necesități speciale. În acelaşi timp, au fost create mai multe grupe, responsabile de înlăturarea unor eventuale defecţiuni tehnice ale echipamentelor de control și ale sistemelor informatice.Vara trecută, în punctele de trecere ale frontierei de stat au fost înregistrate aproape şapte milioane de traversări.
18:20
«Din punct de vedere geopolitic, în Moldova se desfășoară evenimente similare cu cele care au precedat escaladarea crizei din Ucraina. Dacă fiecare din partidele de la Chișinău va trage plapuma pe el, criza poate degenera într-un război civil. În apropierea frontierelor noastre ar putea apărea un nou punct fierbinte», se conține în analiza citată.Autorii articolului mai spun că Minskul nu este interesat de escaladarea crizei din Moldova, deoarece țara noastră este partener economic important pentru Belarus.«În ultimii ani, relații moldo-belaruse sunt pe un trend ascendent. În Moldova se se asamblează tehnică produsă în belarus, iar această țară poate deveni o punte pentru mărfurile belaruse în spațiul UE. Pentru aceasta este nevoe ca în țara partenerilor noștri molodveni să fie pace și armonie socială», conchid autorii analizei.
18:10
"S-a luat act de efortul celorlalte partide de a iniția dialogul pentru evitarea crizei politice. PDM a fost pregătit în aceste discuții să ofere soluții juridice pentru ca partidele să poată prelua în mod legal conducerea guvernului. Să iasă din ilegalitatea în care se află acum. În aceste condiții, având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor de a debloca criza în care se află ţara, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia guvernului. Este singura modalitate legală. Astfel, premierul și toți miniștrii urmează să demisioneze începând cu ziua de astăzi.Decizia noastră are efect politic. Va rezolva parțial blocajul în care ne aflăm și va fi semnal clar că PDM nu se ţine de putere. Decizia noastră nu va soluționa în nici un fel problema blocajului politic și instituţional în care se află ţara.
17:20
Polițiștii sect. Râșcani fiind alertați în dimineața zilei de 8 iunie, de către paznicul unei baze tehnice, din com. Stăuceni, care a comunicat că de la autocamioane au fost sustrase acumulatoarele. Imediat la fața locului s-a deplasat grupa operativă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. La fața locului polițiștii au stabilit că indivizii au pătruns pe teritoriul bazei prin acces liber de unde au sustras opt acumulatoare, după care cu un automobil de model Opel s-au deplasat într-o direcție necunoscută. Astfel a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 40 000 lei.Ulterior în urma măsurilor speciale de investigații întreprinse de polițiști, indivizii au fost identificați și reținuți, fiind escortați la Inspectoratul de Poliție pentru audieri. În cadrul acțiunilor procesual penale tinerii și-au recunoscut vinovăția.Tinerii au fost plasați în arest pe un termen de 30 de zile.
16:50
Plahotniuc: În ce condiții este posibil o coaliție, așteptările PSRM și așteptările Federațiiei Ruse au niște condiții speciale, condiționează?Dodon: Noi trebuie într-o lună jumate - două să semnăm un acord cu Federația Rusă.Plahotniuc: De cine să fie semnat?Dodon: Eu și cu dumneavoastră, care să fie la ambasadă, la ambasada Federației Ruse.Plahotniuc: Ok.Dodon: Prezența să fie.Plahotniuc: Acestea sunt condițiile lor?Dodon: Ideal.Plahotniuc: semnarea unui acord, în prezența lui să fie să vadă el, semnarea unui acord în prezența unui ambasador.Dodon: asta eu și dumneavoastră.Plahotniuc: îi clar, dar eu cu președinte sau cu Grecianîi trebuie să semnez?Dodon: eu cu Dvs, asta ce include inclusiv care le-am putea pune împreună în acordul de schimb.Plahotniuc: eu pun astea primele, ce așteptări au ei, PSRM-ul, eu pun asta Federației Ruse.
16:30
Precizăm că informația venită de la ruși a fost imediat preluată de către presa care lustruiește imaginea alianței Kozak. Anterior, Jizdan a declarat că respectă Constituția și decizia Curții Constituționale și își continuă activitatea în Guvernul condus de Pavel Filip.
16:20
„Acest apel vine pe fundalul încercărilor insistente din partea unor politicieni de a modifica în regim alert legislația cu privire la procuratură, astfel încât instituția noastră să fie controlată politic. Este alarmant faptul că aceste inițiative sunt promovate într-o situație de profundă criză politică, când deciziile se adoptă pripit, fără discuții publice, fără o expertiză obiectivă și fără analiza impactului acestor inițiative asupra principiilor fundamentale care guvernează activitatea Procuraturii. Mai mult ca atât, este îngrijorător și faptul că aceste inițiative creează un precedent extrem de periculos, prin care orice formațiune politică, care preia puterea poate schimba conducerea Procuraturii și legile de funcționare a acesteia după bunul său plac.
16:20
Proprietarul gheretelor, Mihail Cebanu este consilier municipal din partea Partidului Liberal. Acesta nu s-a prezentat la fața locului, iar când a fost contactat, a refuzat să vorbească cu presa."Până acuma am evacuat 5 gherete. Beneficiarul a fost de regulă preîntâmpinat, a fost înștiințat legal. Toate avizele le-a recepționat și a fost informat pentru a evacua benevol. Nu s-a conformat prescripțiilor, am început evacuarea forțată a gheretelor", a menţionat  Nicolae Paiu, arhitect-șef, sectorul Ciocana.Pentru evacuarea unui chioșc, municipalitatea cheltuie între 2.500 și patru mii de lei, în funcție de dimensiunile gheretei. Proprietarii le pot recupera după ce achită cheltuielile de demontare. "Sunt evacuate gheretele la care au fost expirate schema de amplasare, care sunt amplasate pe străzile principale ale sectorului Ciocana și care încalcă legea cu privire la tutun.
16:00
Astăzi în fața Parlamentului, fiind întrebat de un cetățean de ce l-a numit pe cumătru său șef la IGP, Năstase a pus capul în pământ și a preferat să tacă… (vedeți video mai jos).Liderul Platformei DA nu este singurul caz de genul dat. Și ministrul de Externe, Nicu Popescu, practic a făcut la fel: fără nici un concurs, fără nimic, acesta l-a pus pe nașul său Andrei Popov, șef al cabinentului la Ministerul Afacerilor Externe. De menționat că lidera PAS Maia Sandu a fost cea care critica cel mai mult Partidul Democrat că promovează în funcții persoane dociele, iar acum vedem că domna premier face exact la fel în guvernul pe care l-a preluat.Amintim că blocul ACUM a venit la guvernare după ce s-au aliat cu Partidul Socialiștilor și cu Igor Dodon. Formarea alianței a fost coordonată de vicepremierul rus Dmitri Kozak, iar guvernul condus de Maia Sandu a fost salutat de Vladimir Putin.
15:30
Tinerii s-au arătat interesați de ce au fost votați Gheorghe Bălan și Andrei Popov în funcții, fără organizarea unor concursuri publice. Mai mult de atât, cele două persoane menționate mai sus, au legături de rudenie cu șefii lor. Astfel, Andrei Popov este nașul de cununie a ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, iar Gheorghe Bălan, desemnat șef la IGP, este cumătrul lui Andrei Năstase.Răspunsuri nu au fost primite după așteptări, deputații intervievați au încercat să eschiveze de răspunsuri, dând vina pe Partidul Democrat pentru că nu au fost organizate concursuri publice. Mai mult de atât, deputatul Igor Grosu, a spus că se vor organiza ulterior concursuri și ulterior vor fi făcute concretizări, deși persoanele mai sus menționate deja au intrat în funcție.
15:20
TVR MOLDOVA aminteşte că Pavel Filip a semnat un decret care stipulează organizarea alegerilor parlamentare anticipate pentru data de 6 septembrie 2019. Asta deşi există un parlament şi un guvern funcţional, care nu este recunoscut de Partidul Democrat din Moldova.Mai mult, Igor Dodon a anulat decretul semnat de Pavel Filip care prevede desfăşurarea alegerilor anticipate pe 6 septembrie, dar şi pe cel de dizolvare a parlamentului.
15:00
Şeful executivului consideră că Igor Dodon a făcut o mișcare periculoasă prin faptul că a chemat Rusia să intervină direct. Moldova ar trebui să continue reformele și orientarea spre Vest şi nu să se întoarcă în zilele întunecate ale Uniunii Sovietice.Prim-vicepreşedintele PDM a mai spus că scopul Kremlinului este destabilizarea situaţiei în Moldova, aşa cum s-a întâmplat anterior în Ucraina, Georgia şi în Balcani.Mai exact, potrivit lui Filip, este vorba despre o operaţiune a preşedintelui rus, Vladimir Putin, care prin aliatul său, Igor Dodon, s-a implicat în crearea guvernului ilegal, încălcând termenele constituţionale privind formarea unui nou executiv.Pavel Filip a povestit şi despre dezvăluirile scandaloase, apărute recent în presă, potrivit cărora Igor Dodon primea de la ruşi până la un milion de dolari lunar pentru finanţarea Partidului Socialiştilor.
14:20
Serviciul „InfoTrafic” al INP recomandă conducătorilor auto:-să respecte semnalizarea rutieră temporară;-să evite circulaţia pe străzile unde se desfăşoară lucrări de pozare a reţelelor;-înainte de a pleca la drum sa se informeze despre situaţia în traficul rutier;-să manifeste răbdare şi disciplină maximă, fără abateri de la respectarea Regulamentului circulaţiei rutiere.
13:20
Conform instituţie au activat 9 puncte de reabilitare în ţară pentru ca oamenii să fie protejaţi de efectele caniculei. Cinci corturi au fost instalate în capitală şi cîte unul în raioanele Comrat, Ungheni, Hînceşti şi Căuşeni.Punctele de reabilitare activează în perioada zilelor cu temperaturi ridicate între orele 11.00 şi 18.00. La corturi oamenii pot bea apă, iar la necesitate persoanele pot beneficia de primul ajutor calificat. Decizia de amplasarea a corturilor a fost luată în urma avertizării meteorologice de cod galben de caniculă lansată pe teritoriul ţării în perioada 11 – 16 iunie.În acest context IGSU îndemnă oamenii să fie vigilenţi şi să evite aflarea sub razele directe ale soarelui în orele amiezii. Mai mult, salvatorii îndemnă oamenii să evite scăldatul în locuri neautorizate şi bazine acvatice neamenajate cu staţii de salvare, iar pompierii atenţionează asupra pericolului utilizării focului deschis.
12:40
Un băiat de 23 de ani a murit pe loc, iar o fată a fost transportată la spital în stare gravă.Potrivit unor martori, șoferul conducea cu viteză excesivă, iar pietonii traversau strada regulamentar.Poliţia este pe urmele şoferul care a fugit de la locul accidentului.
12:40
«Am distrus-o cu tot felul de manifestații politice, dar niciodată nu am protestat pentru reîntregirea țării, pentru retrageresa armatei rusești, pentru familiile puternice. Mereu, am protestat doar unii contra celorlați. Iartă-ne că i-am ascultat pe cei care ne-au dezbinat», este unul din mesajele-cheie ale filmului.«Nu am luptat cu adevărat pentru Moldova și ne-am lăsat dezbinați de politicienii mincinoși, conduși de peste hotare...», mai spun autorii clipului.Filmul conține și un manifest simbolic, pentru realuarea luptei pentru salvarea Moldovei de propaganda forțelor distructive.
12:30
Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, 7761 de candidați susțin astăzi proba de examen la matematică și 8106 candidați – la istoria românilor și universală. Totodată, 259 de candidați de la profilul sport și 483 candidați de la profilul arte vor susține probele corespunzătoare profilului.Următoarea probă pentru candidații la Bac va avea loc pe 18 iunie. La aceasta vor participa 14846 de elevi, dintre care 9304 vor susține proba la geografie, 2938 – la chimie, 1006 – la istoria românilor și universală, 411 – la informatică, 611 – la biologie, 407 – la matematică, 169 – la fizică.Ultima probă de bacalaureat din sesiunea curentă va avea loc pe data de 21 iunie. În această zi, 470 de candidați vor susține proba de examen la limba maternă, dintre care 179 vor susține proba la limba bulgară, 260 – la limba găgăuză, 31 – la limba ucraineană.
12:10
«Paradoxal, Plahotniuc a ieșit din negocierea riscantă cu Rusia ca un „patriot” hăituit, iar Dodon - ca un trădător ordinar, dar, și mai paradoxal, victorios, îmbrățișat de cei care refuzaseră, cu doar două luni în urmă, să-i strângă mâna», scrie Negru.Autorul consideră că Moscova se folosește de Alaința Kozak pentru a transforma Moldova într-o Transnistrie mare.«Numai niște nemți naivi pot să creadă că Moscova s-a angajat să ne ajute să scăpăm de Plahotniuc, ea a profitat de ocazie ca să transforme Republica Moldova într-o Transnistrie mai mare», conchide Nicolae Negru.
12:00
«Ultimele acțiuni ale Maiei Sandu sunt nesăbuite, deoarece vor duce spre vărsări de sânge și război civil. Acest lucru ne aduce aminte de modul în care a început conflictul din Transnistria, degenerat într-un război sângeros – din cauza incapacității de purta un dialog constructiv», scrie Irina Severin.Jurnalista mai spune că în cazul în care situația din Moldova va degrada până la confruntări stradale, Moscova va introduce armata a 14 din Transnistria.«Războil civil - este ceea ce urmărește Maia Sandu. Dacă aceasta va reuși să tensioneze la maxim situația, Moscova va introduce armata a 14-a din Trasnstria în Moldova. Iar acest lucru va avea consecinșe grave – modificarea Constituției și transformarea Moldovei în gubernie rusească», consideră jurnalista citată.
11:40
Potrivit lui Negru, Blocul ACUM a demonstrat că “promisiunile și jurămintele lor sunt pleavă, nu contează chiar deloc, că ceea ce numește azi negru, mâne va fi alb sau viceversa, că morala, principiile pot fi ușor date la o parte, călcate în picioare, că scopul scuză mijloacele, că dacă există un interes, te îmbrățișezi și cu un torționar, și cu un hoț, și cu un Dodon.E suficient să primești un mesaj de la Berlin: „Frau Maia, invitați-i pe socialiști la negocieri”, „Frau Maia, mai invitați-i o dată și nu uitați să declarați că o votați pe Zinaida Greceanîi”, „Frau Maia, mergeți la întâlnirea cu Kozak, nu e bine să refuzați, nu e matur”, „Frau Maia, mai așteptați, socialiștii vor veni….” - și totul se inversează!?, se întreabă Negru.În material se mai spune că Plahotniuc a ieșit ca un patriot din negocierea riscantă cu Rusia, iar Dodon ca un trădător ordinar.
11:30
«Considerăm că actualul blocaj politic trebuie depăşit prin dialog în interiorul clasei politice, pe baza respectării legii şi a angajamentului sincer de a găsi cea mai bună soluţie pentru ţară. Ne dorim şi noi, alături de toţi moldovenii, ca ţara noastră să continue dezvoltarea, iar conflictele politice să se rezolve în mod paşnic, în cadrul Constituției», declară medicii din Șoldănești.« Avertizăm că prelungirea stării de conflict şi incertitudine poate avea ca efect degradarea actului medical din ţară, cu consecinţe negative asupra stării de sănătate a populaţiei. Acum este timpul pentru solidaritate naţională şi pentru un efort comvm de a găsi calea cea bună pentru mersul înainte al Republicii Moldova», mai spun angajații Spitalului Raional Şoldăneşti.
11:20
Actulamente el se arată unul din cei mai înflăcărați promotori ai politicii pro-ruse în țara noastră și un critic dur al PDM, dar în 2001 era fanul lui Dumitru Diacov, pe atunci liderul democraților. Oare Dodon este la curent cu acest lucru?Conform cererii sale, lectorul Bodan Țîrdea de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” se arăta de acord cu Programul Partidului Democrat și se obliga să-l respecte și să-l îndeplinească.Bogdan Țârdea, cunoscut și ca analist politic pe vremea AIE, a uitat de PDM și a trecut la socialiști după ce în 2011 Igor Dodon a părăsit Partidul Comuniștilor și a preluat conducerea PSRM.
11:10
“Cum să ne hotărască soarta acei care de 15 ani nu sunt în țara? Aceștia să ne hotărască viitorul?”, a declarat Vladimir Voronin.Șeful comuniștilor insistă ca moldovenii plecați din țară, dar care vor să voteze, să o facă în Republica Moldova. El a adus aici drept exemplu Statul Israel, unde, potrivit lui, cetățenii sunt obligați să fie în țară în timpul scrutinului.Liderul PCRM a mai spus că alegerile din 24 februarie trebuie repetate, deoarece PSRM a fost finanțat ilegal cu bani veniți din Federașia Rusă.“Noi nu trebuie să vorbim despre alegeri anticipate, dar despre alegeri repetate. Cine a finanțat PSRM? Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut în noiembrie numai alegeri repetate și de introdus urnele electronice”, a mai spus Voronin.
10:50
„Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut în noiembrie numai alegeri repetate și de introdus urnele electronice și de hotărât problema cu Diaspora. Cum să ne hotărască soarta acei care de 15 ani nu sunt în țara? Aceștia să ne hotărască viitorul?”, a declarat Vladimir Voronin.Liderul PCRM a mai spus că președintele Igor Dodon doar se victimizează, atunci când spune că cineva ar fi vrut să-l asasineze.„Lăsați voi treaba cu asasinarea lui Dodon. Ăsta trebuie să meargă la un control general la cap. Cui îi trebuie el? El este cel mai mare impediment astăzi pentru Moldova!”, a mai spus Voronin.
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 14.06.2019, transmite...
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.