Democracy.md

Acum 6 ore
22:20
Parlamentarul a precizat că în cadrul acestui dialog au fost exprimate diferite opinii legate de procedura declanșării anticipatelor și de termenul când acestea urmează să aibă loc.”Noi ne-am întâlnit cu reprezentanții tuturor fracțiunilor din Parlament. Excepție face o fracțiune, care nu a reacționat la apelul nostru. Cu celelalte ne-am întâlnit, am discutat, fiecare și-a expus poziția. Toate fracțiunile parlamentare înțeleg că alegerile anticipate sunt inevitabile. Sunt diferite opinii: cineva optează pentru organizarea cât mai rapidă a anticipatelor, alții - pentru desfășurarea alegerilor în toamnă, iar unii - pentru păstrarea actualului Parlament care să voteze un nou Guvern”, a declarat Furculiță.Președintele fracțiunii parlamentare PSRM a declarat că va oferi informații exhaustive cu privire la rezultatele acestor discuții, imediat ce acestea se vor încheia.
Acum 8 ore
22:00
Subiectele centrale ale discuțiilor experților din domeniul sănătății s-au axat pe pregătirea infrastructurii pentru vaccinarea populației de pe ambele maluri ale Nistrului.Reprezentanții părții moldovenești au adus la cunoștință că livrarea vaccinului va fi disponibil în mod gratuit pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Experții de pe malul drept al Nistrului au reiterat deschiderea în vederea oferirii informației necesare specialiștilor de profil de pe malul stâng pentru a fi pregătiți pentru administrarea eficientă a oricărui vaccin autorizat.De asemenea, în cadrul ședinței a fost abordată problema medicilor moldoveni domiciliați în stânga Nistrului care au acceptat opțiunea cazării temporare pe malul drept în vederea continuării activității profesionale în contextul restricțiilor impuse de către Tiraspol pe durata pandemiei.
Acum 12 ore
19:00
"Am subliniat interesul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova față de continuarea cooperării constructive cu partenerii turci, în primul rând, cu Partidul Dreptății și Dezvoltării.În context, am menționat că bunele  relații cu partidul de la guvernare din Turcia, constituie una din prioritățile programului Partidului Socialiștilor pentru anul 2021, de rând cu partidele de la guvernare din Federația Rusă, Republica Populară Chineză și Ungaria.Pe finalul discuției, mi-am exprimat interesul pentru organizarea unei întrevederi cu președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șentop, care intenționează să efectueze o vizită oficială în Republica Moldova", a declarat Igor Dodon.
16:20
1. Refuză de a-și realiza promisiunea electorală de demontare a grilajului de fier din jurul sediului Președinției;2. Exprimă public nemulțumiri (inclusiv pe calea sesizării în adresa Curții Constituționale) prim-ministrului și unor miniștri, care, după ce și-au anunțat demisia, s-au angajat la un nou loc de lucru, deși ceruse anterior categoric Guvernului să plece, exercitând inclusiv presiuni ale străzii;3. Refuză să pună în discuție în vizita de la Kiev problemele etnicilor moldoveni, stabiliți cu traiul în Ucraina;4. Anunță, în timpul vizitei de la Kiev, ca proiect absolut nou construcția unui pod modern peste Nistru pe sectorul Soroca- Iampil, deși acesta figurează în planurile Agenției drumurilor Ucrainei din 2017;5. Negociază nereușit la Bruxelles, de unde nu a putut aduce, în pofida promisiunilor entuziaste,nici un credit și nici un grant UE;6.
Acum 24 ore
14:10
Astfel, după deplasarea delegației moldovenești în capitala Ucrainei, am solicitat Serviciului Pază și Protecție de Stat o informație despre cheltuielile suportate pentru transportul până la Kiev, dar și despre numărul de bodyguarzi care au asigurat paza Maiei Sandu.Prin răspunsul din 15 ianuarie curent, SPPS ne-a răspuns informația despre numărul de bodyguarzi din jurul Maiei Sandu este ”secret de stat”.”Ținem să vă informăm că și de această dată, SPPS a asigurat deplasarea în or. Kiev cu mijloace și personal necesar în conformitate cu cadrul legal. Însă, informația ce ține de numărul de personal implicat nu poate fi făcută publică, aceasta constituind secret de stat”, este răspunsul SPPS.Ce ține de automobilul luxos de model ”Mercedes”, utilizat de Maia Sandu în vizita sa la Kiev, SPPS ne-a informat că acesta a fost asigurat de către Serviciul omolog din Ucraina.
13:50
”Atunci când am avut o guvernare stabilă, când președintele, speakerul și premierul lucrau cot la cot, în pofida situației dificile din economie și la CFM, noi am găsit soluții și am achitat salariile”, a spus Dodon.Președintele PSRM a menționat că, din cauza pandemiei și a crizei economice, CFM practic nu activează, transportul de mărfuri pe calea ferată s-a redus, din care cauză s-au redus și veniturile întreprinderii.Igor Dodon susține că noul președinte al țării trebuie să-și asume responsabilitatea pentru situația de la CFM și să găsească soluțiile necesare împreună cu autoritățile responsabile.  ”Dacă era o guvernare stabilă și un președinte de țară care vrea să conlucreze cu Guvernul, cred că se găsea soluții la această problemă. Spre că se vor găsi soluții și angajații își vor primi salariile”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.
13:50
“Vom denunța expunerile, aparent oficiale, a consilierului pe probleme de sănătate ale Președintelui Republicii Moldova, doamna Nemerenco, care conțin elemente de șovinism. Chestiunile date vor fi denunțate ambasadelor acestor state. Eu trebuie să îmi cer scuze față de aceste etnii, căci cineva își permite să atace cetățenii acestor state. Sper că Președintele va veni cu explicații, dacă este poziția oficială a Președinției sau este poziția oficială a consilierului prezidențial?”, a declarat Nagacevschi.Reacția lui Fadei Nagacevschi vine după ce consiliera prezidențială, Ala Nemerenco, a scris pe Facebook: “mă miră câtă lipsă de respect față de limba română, limba băștinașilor, manifestă unii din cei pe care țara mea î-a primit cu căldură și i-a strâns la piept ca pe niște copii ai săi - armeni, azeri, ruși, belaruși”.
13:20
“Revenim la unele practici din perioada statului capturat, când se întreprind încercări de a submina Parlamentul prin Curtea Constituțională (CC). Constatăm că CC se transformă în unealtă politică a unor partide”, a declarat Batrîncea.Deputatul PSRM a explicat că Legea privind funcționarea limbilor, care fost votată în Parlament la sfârșitul anului trecut și anulată, joi, 21 ianuarie, de către judecătorii CC, a fost elaborată conform recomandărilor instituțiilor internaționale.„În 2018, tot CC, într-o altă componență, a declarat neconstituțională Legea cu privire la funcționarea limbilor. Din 2018 încoace, Republica Moldova a rămas fără legislație lingvistică. Ce a făcut Parlamentul, a venit cu o lege, care a eliminat lacunele, la care s-a referit CC în 2018. O lege elaborată în conformitate cu recomandările instituțiilor internaționale.
12:40
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii referitor la prioritățile curente în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și în realizarea eficientă a politicilor de reintegrare a țării.De asemenea, Olga Cebotari și Claus Neukirch au efectuat un schimb de opinii cu privire la şedinţa de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului din 20 ianuarie curent și impactul acesteia întru stimularea realizării angajamentelor convenite în așa-numitul pachet Berlin+.Totodată, în cadrul întrevederii au fost discutate și alte subiecte de actualitate reflectate în agendă de negocieri pentru reglementarea transnistreană, precum și soluțiile care pot fi identificate pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.
12:30
“Am discutat și despre situația politică actuală din țara noastră și căile de soluționare a situației de criză. Am pledat pentru consolidarea relațiilor de bună vecinătate dintre Republica Moldova și România ca doi subiecți egali ai dreptului internațional în baza respectului reciproc al suveranității și independenței”, a declarat Igor Dodon.
12:30
Dodon a declarat, în cadrul emisiunii live de vineri, că pentru PSRM prioritar este al treilea scenariu. Președintele PSRM a atras atenția că, cu cât mai mult se va întinde procesul de înaintare a unui candidat, cu atât mai departe va fi transferat termenul de dizolvare a Parlamentului. Cel de-al cincilea președinte al țării a criticat propunerea PAS susținută de Maia Sandu prin care deputații sunt îndemnați să voteze o declarație prin care să-și ia angajamentul că nu vin la ședința la care trebuie să fie votat premierul. Dodon califică acestei idei drept jocuri copilărești și prostii, pe care PSRM nu are de gând să le susțină.  ”În caz dacă președintele nu va înainta un candidat, el poate fi atras la răspundere, deoarece este o încălcare gravă a Constituției și deciziilor Curții Constituționale.
12:00
„Cu Usatîi și cu Șor la sigur bloc de stânga noi nu putem face. Cu restul partidelor suntem gata să discutăm, cred că putem face un bloc unic, o listă comună. Cred că dacă vom uni toate forțele, cu acest bloc putem obține o majoritate parlamentară la aceste alegeri”, a declarat Igor Dodon.
12:00
Pentru că de când și-a lansat propriul proiect politic PAS, Maia Sandu a insistat pe promovarea în funcțiile publice a oamenilor integri, Radar Politic a mers mai departe și a aflat că Ana Revenco, în perioada când a deținut funcția de director al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a MAI a fost acuzată de faptul că și-a ascuns averea de milioane.Astfel, potrivit unui act de constatare din 2015, emis de Comisia Națională de Integritate a Republicii Moldova, Revenco nu a indicat în declarația sa pentru anul 2013 un apartament din cele 4 pe care le deține împreună cu soțul său. Apartamentul pe care Revenco l-a ascuns de ochii lumii are o suprafață de 144.9 m.p. Inspectorii au constatat că proaspăt-numita consilieră a Maiei Sandu nu a declarat alte trei încăperi nelocative, trei terenuri de tip grădină și un automobil.Încălcările nu se opresc aici.
11:40
Unul dintre subiectele-cheie a celor doi oficiali a constituit vizita de lucru în Republica Moldova, în perioada 26-28 ianuarie curent a Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr Harting.Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Olga Cebotari a dat asigurări că va impulsiona în continuare activitatea grupurilor sectoriale de lucru cu participarea experților de pe cele două maluri ale Nistrului.Totodată, pentru identificarea unor soluții la cele actuale probleme cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, a fost accentuată necesitatea activizării în perioada următoare a interacțiunii dintre experții de la Chișinău și Tiraspol.Oficialii au convenit să asigure un dialog permanent în continuare cu toți partenerii formatului „5+2”.
11:30
“Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă acces la toate tipurile de vaccin: rusesc, american, chinezesc, european. În Republica Moldova trebuie să avem toate aceste vaccinuri disponibile, iar cetățeanul să se vaccineze cu care îi pare mai de încredere. Sarcina autorităților este să permită importul tuturor vaccinurilor”, a declarant Igor Dodon.Totodată, Igor Dodon a precizat că Federația Rusă deja a expediat la Chișinău o scrisoare prin care a indicat toate procedurile necesare pentru a livra țării noastre vaccinul anti-COVID Sputnik-V.
11:20
Portalul nostru de știri, Sinteza.ORG, a obținut o informație de la o sursă din cadrul Serviciului de Informare și Securitate (SIS), care ne-a comunicat faptul că Președinția și, personal Maia Sandu, au venit cu mai multe solicitări la adresa instituției, cerințe care depășesc cadrul legal. Potrivit sursei din cadrul serviciilor speciale, Maia Sandu a cerut SIS să verifice oponenții ei politici, atât la nivel național, cât și local.În aceste zile, reprezentanții oficiilor regionale ale SIS au început controale în mai multe primării din țară, primării care sunt conduse, prioritar, de către reprezentanți ai PSRM. Această informație ne-a fost confirmată de către doi primari din nordul republicii, care au spus că săptămâna aceasta s-au trezit cu reprezentanții SIS, care le-au cerut mai multe rapoarte, inclusiv despre activitatea financiară.
10:10
 „Hai să o vedem și pe asta. Mulți deputați au discreditat parlamentul, mulți au făcut circ, diferite show-uri în parlament, hai să ne batem joc și de instituția Guvernului, noi ce nu înțelegem că aceasta va fi un circ? În comparație, deputatul a adus ca exemplu Guvernul Sturza, unde fiind siguri de faptul că nu va avea susținerea necesară, deputații Platformei DA au pregătit un program Eu revin la exemplu meu, unde noi am mers cu Guvernul Sturza. Noi n-am făcut circ, noi 90% eram siguri că nu vom fi votați, că nu va fi cvorum, așa și s-a întâmplat, sau noi nu o să acumulăm voturi, dar noi foarte serios am elaborat programul, ne-am pregătit să ne expunem, să răspundem la întrebări când am venit la Parlament” a declarat Slusari.   Amintim că Curtea Constituțională a decis că este inadmisibilă sesizarea depusă de către deputații PAS cu privire la autodizolvarea Parlamentului.
Ieri
19:00
„Din disperare și incompetență, cei pe care i-am susținut și votat, recidivează după ce au vrut să se autodizolve și Curtea Constituțională le-a dat o palmă usturătoare. Dar apare o simplă întrebare pentru voi, cei care ați fost mandatați de noi să ne reprezentați cu demnitate și competență, nu cum o faceți acum. Ați analizat posibilitatea că prin această inițiativă ați putea provoca o sesizare la Curte și să mai primiți o lovitură?”, se întreabă Suharenco.Liberal-democratul a venit cu un mesaj și pentru președintele Maia Sandu. „În spiritul legii fundamentale este că Președintele trebuie să găsească soluții pentru formarea unui guvern, nu pentru respingerea lui în Parlament, iar candidatul la funcția de premier este obligat să ceară un vot de încredere, nu să facă tot posibilul pentru a fi respins”, a conchis politicianul.
18:10
  Astfel, pentru diurnă au fost alocați 7,9 mii de lei, cazarea - 14,8 mii de lei, iar pentru bilete avia 23,1 mii de lei. În cadrul vizitei oficiale efectuată la Bruxelles, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut întrevederi cu mai mulți oficiali de rang înalt. Maia Sandu a mai avut întrevederi cu Johannes Hahn, Comisarul european pentru Buget și Administrație, dar și cu Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, cu care a vorbit despre  implementarea unei reforme reale a justiției, dar și cu alți decidenți din Uniunea Europeană.După vizita de la Bruxelles, Maia Sandu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că cel mai important scop a fost solicitarea de acordare a asistenței sanitară pentru sistemul de sănătate și acces cât mai rapid la vaccin pentru medici și alți muncitori din prima linie.
18:00
În cadrul ședinței experții de la Tiraspol au abordat subiectul privind permisele de conducere. Astfel, Chișinăul și-a reiterat poziția că în vederea admiterii în circulația rutieră internațională a automobilelor respective, este necesară înregistrarea și documentarea acestora de către autoritățile naționale competente și cu respectarea cerințelor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere.Totodată, partea moldovenească a venit cu inițiativa creării unei ample campanii de informare referitor la categoriile de plăci și de acte pentru locuitorii din regiunea transnistreană, care intenționează să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova.
17:30
Experții din partea Chișinăului au evidențiat necesitatea eficientizării activității punctelor de înmatriculare a autovehiculelor din or. Tiraspol și din or. Râbnița și sporirii dinamicii de înmatriculare cu plăci și cu certificate neutre.Totodată, partea moldovenească a intervenit cu propuneri de îmbunătățire a proceselor tehnice ce țin de crearea oportunității deservirii solicitanților în baza „rândului viu” concomitent cu „rândul electronic”.Ședința de lucru a avut loc în format online, cu participarea experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului și a reprezentanților mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2. Aceasta a fost convocată la inițiativa delegației din partea Chișinăului.
17:20
Potrivit lui Cenușă, consilierii trebuie să cunoască bine domeniul în care au fost numiți, iar criteriile trebuie să fie clare.”Am tot respectul pentru ce Ana Revenco a făcut în domeniul combaterii traficului de ființe umane, dar îmi este greu să înțeleg cum aceste cunoștințe servesc pentru un domeniu atât de dificil si amplu cum este apărarea și securitatea națională.Vorbim de conflictul transnistrean și relația cu Rusia, amenințările hibride, infrastructura critica etc.Vreau să înțeleg în baza căror criterii Maia Sandu își alege consilierii. Olesea Stamate, Sergiu Tofilat, Sorina Ștefîrță sunt cei cu care am interacționat în cercetare și pe domeniile de specialitate. Mai puțin, mi-a reușit să interacționez cu Cristina Gherasimov, care mult timp a fost în mediul academic occidental. Doamna Nemerenco are cunoștințe în domeniu, deși la capitolul comunicare există varii probleme.
16:30
“De asemenea, am subliniat faptul că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova intenționează să intensifice cooperarea cu partidele partenere: „Edinaia Rossia” și „Spravedlivaia Rossia”, a precizat Igor Dodon.
13:40
„Am menționat faptul că un Protocol în acest sens a fost pregătit încă anul trecut iar părțile intenționau să-l semneze în luna martie 2020, în cadrul vizitei delegației moldovenești la Beijing, însă, din cauza pandemiei, vizita a fost amânată. Actualmente, ambele părți reiterează interesul față de reluarea negocierilor pentru semnarea Protocolului de cooperare dintre PSRM și PCC.De asemenea, am subliniat că în timpul apropiat, Partidul Socialiștilor va adopta un nou Program politic, în cadrul căruia, la capitolul politică externă va fi indicat vectorul spre Est, drept prioritar. Acest fapt va presupune dezvoltarea unor relații mult mai strânse cu Rusia, alte țări membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și China.
13:00
Vaccinul Sputnik-V a fost înregistrat în regim de urgență de Institutul Național de Farmacologie din Ungaria în urma unei expertize efectuate de către specialiștii ungari.Vaccinul Sputnik-V a fost înregistrat în mai multe state ale lumii, precum Argentina, Serbia și Venezuela.
12:40
Publicația amintește că Moscova nu a cedat niciodată controlul asupra Republicii Moldova, chiar și atunci când cetățenii aduc la putere forțe pro-europene, și găsește întotdeauna mijloace ca să mențină țara în orbita sa. Și de această dată, atât Igor Dodon, cât și Moscova vor încerca să o împiedice pe Maia Sandu pentru a nu-i permite să realizeze reformele promise și, respectiv, să provoace dezamăgirea alegătorilor săi. În acest sens, va folosi toate instrumentele sale tradiționale precum propaganda și analiștii plătiți.Unul din principalele instrumente ale lui Dodon este însă procurorul general Alexandr Stoianoglo, menționează „The Brussels Times”, amintind procedurile controversate în urma cărora  a fost ales în această funcție.
11:50
 „Valeriu Pașa, toxici sunt mercenarii, erijați în analiști politici, care strică aerul în platouri cu declarațiile absolut iresponsabile și care trec orice linie roșie. Cunosc foarte bine că fac acest lucru pentru bani grei. Tradițiile lui Plahotniuc nu au dispărut. S-au schimbat doar sursele de finanțare”, a scris Slusari pe Facebook.Platforma DA i-a declarat lui Pașa război după ce expertul WatchDog a declarat la o emisiune TV că liderul formațiunii, Andrei Năstase, este toxic. Precizăm că Valeriu Pașa este expert WatchDog, un ONG finanțat din bani europeni și SUA.
11:40
“Am obosit să explic că indiferent de discuțiile și polemicile pe seama anticipatelor sau dizolvării Parlamentului, Președintele Republicii Moldova foarte curând va veni cu o candidatură la funcția de Prim-ministru și Parlamentul va decide, votează sau nu. Restu-i praf în ochi”, a scris Plîngău.Deputatul PPDA mai declară că este irelevant să discuți despre autodizolvarea Parlamentului sau despre semnarea unui decret de dizolvare fără a fi întrunite criteriile constituționale.“Am obosit să explic și despre faptul că dacă Președintele Republicii Moldova nu va înainta nicio candidatură Parlamentului, acesta nu poate fi dizolvat. Vom pierde 90 de zile prețioase în care se va constat printr-un aviz că nu au fost întrunite condițiile de dizolvare, că Parlamentul nu a avut posibilitate să se expună pe seama votării unui eventual Guvern. Repet, vorbim despre dreptul public unde analogia nu se aplică”, a mai scris Plîngău.
11:30
”Nu cu jocuri, să se adreseze la Teatrul Țăndărică de la București sau Teatrul Satiricus de aici, să găsească niște actori care să vină să joace rolul unui Guvern ca să ne amuzăm sau să plângem cu toții că vin cu un Guvern care nu va fi votat”, a declarat ironic Mocanu.Politicianul afirmă că Maia Sandu ignoră rolul constituțional al unui președinte de țară, care trebuie să fie mediator în această criză politică. ”Aceasta este funcția președintelui țării. Că ea în campania electorală a spus oamenilor lucruri care nu intră în competențele ei, asta e problema ei, nu a noastră. Ea nu are competențe să lupte politic pentru dizolvarea unui Parlament. Parlamentul poate să fie dizolvat când întreprinzi niște pași, nu atunci când inventezi un mandat imperativ”, susține acesta.   ”Ceea ce face formațiunea ei, eu cred că ea stă cu țâfna în prag. Și așa cum își smulgea ”bantul” (fundița -n.r.
09:50
„Eu mi-aș dori ca mai mulți tineri să fie capabili să muncească și să câștige atât de mult, cinstit. Așa cum a făcut-o el. Să nu vedem feciori de procurori, judecători sau de nu știu ce politicieni, care nu au făcut nimic la viața lor, dar care au venituri foarte mari pe care nu le pot justifica.Eu îmi doresc foarte mult să avem așa o societate în care tinerii noștri să fie pregătiți, capabili să aibă spirit de antreprenor așa cum are Andrei, care cinstit și-a făcut această avere și cred că noi trebuie să ne bucurăm”, a declarat Maia Sandu.Casa lui Andrei Spînu este subiectul unei sesizări la Autoritatea de Integritate Națională și Procuratura Generală, depusă de către deputații socialiști. Acesta este suspectat de evaziune fiscală sau că a încălcat modul de completare a declarației de avere şi interese personale.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.