Democracy.md

Acum 8 ore
19:40
  Prima metodă, la care face trimitere telegraph.md este distragerea atenției oamenilor de la probleme și decizii importante, prin saturarea spațiului informațional cu mesaje de importanță minoră, dar cu impact emoțional.„Un exemplu demn de inclus în cărțile de specialitate este cazul “Pădurea Domnească”, din 2012, soldat cu moartea lui Sorin Paciu. Exact în 2012, prin sistemul bancar moldovenesc au trecut 22013152564,62 de dolari SUA proveniți din Federația Rusă, când toata atenția publică era orientată spre cazul “Pădurea Domnească”, datorită faptului că presa care astăzi alcătuiește Platon Trust Media (Jurnal TV, TV8 – pe atunci TV7, Unimedia, dar în special presa de investigație, Ziarul de Gardă și Rise Moldova), nu investigau crimele economice făcute de Platon”, se conţine în analiza citată.
19:40
Prima metodă, la care face trimitere telegraph.md este distragerea atenției oamenilor de la probleme și decizii importante, prin saturarea spațiului informațional cu mesaje de importanță minoră, dar cu impact emoțional.„Un exemplu demn de inclus în cărțile de specialitate este cazul „Pădurea Domnească”, din 2012, soldat cu moartea lui Sorin Paciu. Exact în 2012, prin sistemul bancar moldovenesc au trecut 22013152564,62 de dolari SUA proveniți din Federația Rusă, când toata atenția publică era orientată spre cazul „Pădurea Domnească”, datorită faptului că presa care astăzi alcătuiește Platon Trust Media (Jurnal TV, TV8 – pe atunci TV7, Unimedia, dar în special presa de investigație, Ziarul de Gardă și Rise Moldova), nu investigau crimele economice făcute de Platon”, se conţine în analiza citată.
19:10
 În cadrul acțiunilor speciale de investigații și de urmărire penală, polițiștii au constatat că bănuitul anterior judecat, prin alegere de chei a pătruns în biroul de serviciu a unei angajate a policlinicii din str. I. L. Caragiale, de unde a sustras geanta în care se aflau mijloace băneşti, acte de identitate și alte bunuri materiale. Incidentul a avut loc la data de 30 noiembrie curent, acțiunile individului fiind surprinse de camerele de supraveghere. Astfel, bărbatul a cauzat părții vătămate în vârstă de 44 ani, un prejudiciu în sumă de 19.300 de lei.În acest context, a fost inițiată o cauză penală pentru furt, faptă care prevede amendă în mărime de la 32.500 la 67.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.
18:10
La fața locului au fost îndreptate 4 autospeciale de intervenție. Ajunși, pompierii au stabilit că într-un apartament de la etajul 3 a izbucnit un incendiu, iar  în interiorul apartamentului se afla un bărbat. Salvatorii au evacuat din odaie înundată cu fum dens pe proprietarul apartamentului în vîrstă de 54 de ani în stare inconștientă. Bărbatul a fost predat echipei Serviciului asistenței medicală urgentă care ulterior a constatat decesul persoanei. În urma incendiului au fost distruse bunurile materiale din interiorul apartamentului cu suprafața de 20 m2. Cauza, circumstanțele și prejudiciul material urmează a fi stabilite ulterior. Conform datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 20 situații de risc. Potrivit datelor IGSU, pe parcursul anului 2018 în Republica Moldova s-au produs 1560 incendii în urma cărora și-au pierdut viața 104 persoane.
18:00
 Conform propunerii iniţiate de eurodeputatul socialist spaniol Juan Fernando López Aguilar, „vizele umanitare” ar urma să fie solicitate direct la ambasadele şi consulatele statelor UE şi ele vor permite refugiaţilor să vină pe teritoriul UE – exclusiv în statul care a acordat viza – pentru a cere azil.„Cifra morţilor în Mediterana este inacceptabilă”, afirmă eurodeputatul spaniol, care consideră că votul dat de Parlamentul European „este un semnal politic foarte important adresat Comisiei Europene” şi contribuie la „oferirea unui răspuns mai uman” în criza provocată de valul de refugiaţi.„Circa 90% dintre persoanele care obţin protecţie internaţională intră în Europa ilegal. Începând din anul 2000 peste 30.000 de persoane au murit în timp ce încercau să ajungă pe coastele noastre (europene).
Acum 12 ore
17:10
Metoda „furtul de identitate” este un tip de fraudă care implică furtul de bani sau obținerea altor avantaje prin a pretinde a fi altcineva. În cele mai dese cazuri infractorii creează profil „clone” pe rețelele de socializare.Ulterior „furtului de identitate” hackerii estorcă mijloace financiare de la prietenii apropiați și rudele victimei, invocând diferite motive cum ar fi: intervenții chirurgicale, acordarea suportului financiar pentru servicii funerare precum și alte situații de forță majoră.
16:30
Cei care au huiduit blocul ACUM sunt de părerea că o persoană acuzată de viol nu ar trebui să fie apărată de politicieni, dar ar trebui să facă închisoare.Anterior, bloggerul Eugen Luchianiuc a publicat pe blogul său informații video cu victime sexuale ale lui Petic, de pe timpul când acesta instruia tinerii grăniceri.„În timp ce îmi făceam studiile la Colegiul Național al Poliției de Frontieră am cunoscut un profesor pe nume Gheorghe Petic. Acesta mi-a predat mai multe ore teoretice și practice. De cele mai multe ori la finele orelor el îmi spunea să rămân adăugător motivând că trebuie să-mi facă o observație sau să-mi de-a tema corectă. Rămânând după orele teoretice profesorul îmi spunea că pentru nota 8 și 9 trebuie să-i permit să mă atingă în locurile intime”, declară una din fostele eleve a grăinicerului Petic.
16:10
În cadrul acţiunilor speciale de investigaţii şi de urmărire penală, poliţiştii au constatat că bănuitul anterior judecat, prin alegere de chei a pătruns în biroul de serviciu a unei angajate a policlinicii din str. I. L. Caragiale, de unde a sustras geanta  în care se aflau mijloace băneşti, acte de identitate şi alte bunuri materiale. Incidentul a avut loc la data de 30 noiembrie curent, acţiunile individului fiind surprinse de camerele de supraveghere. Astfel cauzând părţii vătămate în vârstă de 44 ani, un prejudiciu în sumă de 19 300 lei.În acest context, a fost inițiată o cauză penală pentru furt, faptă care prevede amendă în mărime de la 32 500 lei la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.
15:10
În debutul întâlnirii, ministrul Monica Babuc a menționat că colaborarea dintre Republica Moldova și Republica Malta nu este pe deplin valorificată. În acest sens, oficialul a propus demararea mai multor acțiuni, printre care: stimularea cooperării inter-universitare, în special pe segmentul realizării în comun a proiectelor științifice, și mobilitatea academică; participarea artiștilor și a colectivelor artistice la evenimentele culturale din cele două state; colaborarea în domeniul tineretului, sportului, artelor vizuale, cinematografiei, biblioteconomiei, etc. De asemenea, Monica Babuc a afirmat că experiența Maltei în procesul de restaurare a monumentelor, dar și în cel al promovării obiectivelor cultural-turistice reprezintă un model pentru Republica Moldova.
14:10
Un alt scop al evenimentului este şi alegerea unei noi conduceri a Reţelei de Integritate pe un termen de 2 ani. În prezent, preşedinţia RI este deţinută de Mexic, iar vicepreşedinte este Republica Franceză. Participanţii la sesiune urmează să voteze ţările care vor prelua conducerea Reţelei de Integritate.Printre obiectivele RI se numără posibilitatea de întrunire și schimb de experiențe între ţările-membre, promovarea creării și implementării sesiunilor de formare dintre membri, elaborarea studiilor/chestionarelor, notelor de presă pe subiecte de interes comun, consolidarea relațiilor de cooperare cu alte rețele internaționale care promovează integritatea și lupta împotriva corupției.În prezent, Reţeaua de Integritate include 14 țări membre, printre care:Franţa, Croația, Grecia, România, Moldova, Ucraina, Letonia, Georgia, Coreea, Armenia,  Mexic, Peru, Côte d'Ivoire şi Senegal.
13:10
În cadrul întrevederilor oficialii au realizat un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor bilaterale, precum şi perspectivele cooperării în domeniile de interes reciproc, cu accent asupra menţinerii unei direcţii ascendente a schimburilor comercial-economice.Secretarul de stat a asigurat ambasadorii de întreg sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, urându-le succes în îndeplinirea mandatului lor.
Acum 24 ore
12:10
Scopul sondajului este de a măsura gradul de satisfacție al pacienților internați în spital într-un mod comparabil și obiectiv pentru fiecare instituție medico-sanitară publică spitalicească din țară.Potrivit rezultatelor sondajului, gradul de satisfacție al pacienților față de serviciile spitalicești este, în medie, de 8,7 puncte din 10 posibile. Cele mai apreciate sunt spitalele republicane, a căror notă medie este de 9,1. Acestea sunt urmate de spitalele municipale cu o notă medie de 8,8 puncte și de cele raionale – cu o medie de 8,6 puncte. Aproape jumătate (48%) dintre spitalele republicane și municipale și 29% dintre cele raionale au primit de la pacienți note mai mari de 9.
11:10
  Astăzi 07 decembrie Condiția atmosferică Temperatura aerului °C Pr. atmosf. Mm/Hg Viteza vânt.
10:10
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 12.12.2018, transmite...
09:50
În satul Hârtopul Mare din raionul Criuleni, oamenii au făcut cozi la oficiu. Pensionarii spun că banii le vor prinde bine de sărbători.În total, în localitate sunt peste 500 de beneficiari:„Îi ţin pentru sărbători, avem Crăciunul şi Anul Nou, vin copiii cu nepoţeii şi trebuie să le mai dăm şi lor câte ceva. Mulţumesc, parcă mi i-au dat degeaba”.„Vom face cu ei sărbătorile, am mai mulţi nepoţi şi acum de sărbători vor veni la babă şi trebuie să le dau câte vreo 200 de lei”.„Am nepoţei, trebuie să le cumpăr câte un cadou de Anul Nou. O să-mi cumpăr ceva produse mai bune, calitative. Sunt mulţumită, din suflet îi mulţumesc”.„Tare mulţi oameni întrebau, când vor fi cei 600 de lei, când vor fi... Oamenii se bucură, tare e binevenit acest suport”, a menţionat Rodica Ghelas, şefa Oficiului Poştal din satul Hârtopul Mare.„Pensionarii au ȋnceput deja să primească ajutorul de Crăciun pe care l-am promis.
09:10
Lucrările Comisiei moldo-tadjice au fost axate pe examinarea aspectelor ce vizează colaborarea comercial-economică pe diverse domenii, în special agroindustrial, al sănătății, transportului, construcțiilor, turism, precum și investițional, extinderii colaborării bilaterale a mediului de afaceri și creșterii schimburilor comerciale.La finalul ședinței, părțile au semnat Protocolul celei de-a III-a Reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-tadjice și obiectivele de colaborare economică ulterioară și au stabilit că următoarea reuniune va avea loc la Dușanbe.În cadrul platformei Comisiei Interguvernamentale, membrii delegației tadjice vor efectua la data de 11 decembrie, vizite de lucru la Parcul Industrial „TRACOM” și la Zona Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chişinău”, în cadrul cărora vor fi examinate subiecte ce țin de relațiile bilaterale investiționale.
Ieri
21:00
 Potrivit probelor prezentate de procurori, totul s-a întâmplat în toamna anului 2015, când bărbatul, în repetate rânduri și-a abuzat sexual fiica, în vârstă de 13 ani. De fiecare dată, victima era batjocorită și amenințată cu moartea în caz că va povesti cuiva despre cele întâmplate. Totul a avut loc în timp ce mama fetei, împreună cu fiica mai mare, erau plecate la muncă într-un alt raion, iar victima cu fratele mai mic rămâneau în grija tatălui.Adevărul a ieșit totuși la iveală la finele anului 2015, atunci când tatăl a maltratat-o pe mama copilei și a bătut-o și pe fetiță. Atunci, minora i-a scris un mesaj fratelui mai mare, care se afla la muncă peste hotare și căruia i-a descris coșmarul prin care a trecut. Mama copilei, care nu știa despre chinurile fetei, s-a adresat la poliție, pe acest caz fiind pornită o cauză penală, iar agresorul reținut.
19:10
 În schimbul banilor primiți, învinuitul promitea să influențeze autoritățile române să accepte depunerea dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române de către cetățenii Federației Ruse și copilul minor al acestora, ce și-au atribuit în baza unor acte cu o veridicitate nestabilită calitatea de subiecți ce au pierdut cetățenia română, și o pot redobândi prin efectul repatrierii, inclusiv în lipsa acestora. Mai mult, învinuitul își asuma ca dosarele solicitanților să fie lucrate în regim prioritar și nu în ordinea înregistrării lor, aprobarea ordinului de acordare a cetățeniei române, precum și depunerea fără rând a jurământului de credință față de Statul Român.În rezultatul realizării influenței promise, solicitanții au obținut cetățenia română, cu transcrierea actelor de naștere și căsătorie în Registrul de stare civilă a României, și perfectarea pașapoartelor române, cu ridicarea lor în luna august 2017.
18:10
 În acest context, Ambasada României în Italia a ţinut să le reamintească cetățenilor români că noul cod rutier din Italia le interzice persoanelor care și-au stabilit rezidența aici de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate. "Având în vedere recentele modificări ale Codului Rutier italian, în ceea ce privește circulația vehiculelor înmatriculate în străinătate, adoptate de Parlamentul italian prin Legea n. 132 privind convertirea în lege, cu modificări, a Decretului-Lege nr. 113 din 4 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial din Italia la 3 decembrie 2018, Ambasada României în Italia reamintește cetățenilor români că se interzice persoanelor care și-au stabilit rezidența în Italia de mai mult de 60 de zile să circule cu vehicule înmatriculate în străinătate.
18:00
Medaliat cu argint la acest concurs este Ştefan Nicov, elev al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din mun. Bălți. Medaliile de bronz au fost obținute de către Adelina Andrei, Vladimir Purice, Marius Frija, Valerian Mocreac, Victor Șotropa, elevi ai Liceului Teoretic „Orizont” din or. Durlești, mun. Chișinău.La ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori au participat 255 de elevi din 47 de țări ale lumii, la competiție fiind admiși doar elevii până la vârsta de 15 ani. Republica Moldova a fost reprezentată de șase elevi și trei profesori:Adelina Andrei, elevă în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;Vladimir Purice, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;Marius Frija, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Orizont”, or. Durlești, mun. Chișinău;Ștefan Nicov, elev în clasa a IX-a, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun.
17:30
”Pensionarii au început deja să primească ajutorul de Crăciun pe care l-am promis. Cei 600 de lei vor ajunge, ȋn următoarea perioadă, la aproximativ 550.000 de persoane. E pentru prima dată când o guvernare vine cu o asemenea inițiativă și ne dorim să facem asta an de an, de acum încolo. Demonstrăm, din nou, că bunăstarea oamenilor e o prioritate pentru #PDM și Guvernul țării”, a scrie Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.Amintim că Ministerul Finanțelor a alocat deja către CNAS banii necesari pentru distribuirea alocației de sărbători pentru vârstnicii cu venituri mici. Unii dintre ei au intrat deja în posesia alocației, transferată pe card. În următoarele zile, vor primi banii și ceilalți beneficiari.
17:00
Proba scrisă se va desfășura în data de 14 decembrie 2018, începând cu ora 9:00, în incinta Aparatului Central al Serviciului Vamal, mun. Chișinău, str. Starostenco 30. Candidații admiși se vor prezenta la proba scrisă a concursului având asupra lor actul de identitate valabil.
16:00
Ajunși salvatorii au stabilit că o construcție auxiliară cu suprafața de 350 m2 destinată pentru chilii a fost cuprinsă de flăcări, iar în interiorul încăperii se aflau slujitorii bisericești. În cel mai scurt timp pompierii au evacuat din încăpere 9 persoane dintre care două cu dizabilități locomotorii. Focarul a fost lichidat către orele 20:44 minute. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit. Focul a distrus tavanul și bunurile materiale dintr-o odaie cu suprafața de 9 m2, dar și a afectat 2 chilii vecine. Potrivit IGSU, incendiul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor antiincendiare la exploatarea sobei. Cauza, circumstanțele și prejudiciul material urmează a fi stabilite ulterior. Pentru a evita cazurile tragice se recomandă verificarea sobelor, dar și a canalelor de evacuare a fumului.
15:50
Gămjurari a precizat că semnarea acestui document este determinată de derapajele extrem de grave și încălcările legislației electorale de către PSRM, PAS și PPDA. „În ultimul timp am sesizat multiple încălcări din partea unor partide politice. Noi am adus si exemple concrete: PAS, PPDA și socialiștii au început campania electorală, deși startul acesteia încă nu a fost dat. S-au anunțat blocuri electorale, deși ele încă nu au fost înregistrate. Unele partide folosesc bani din străinatate. Anumiţi actori politici, ratingul cărora scade, ajung să folosească metode care depăşesc cadrul normativ, pentru a aminiti despre persoanele lor. Dorim ca această campanie să se ghideze de nişte reguli foarte clare, pentru ca ulterior să nu fie motive de a declara campania din februarie 2019 incorectă”, a spus purtătorul de cuvânt al PDM.
15:00
Comisia Electorală Centrală va aduce la cunoștința publicului aceste date, plasîndu-le pe pagina oficială a instituției www.cec.md, la rubrica „Alegeri parlamentare 2019”.Informația privind condițiile de programare a timpilor de antenă contra plată, prețul/minut al acestora, dar și alte servicii conexe urmează a fi prezentată pînă la 15 decembrie 2018, la adresa str. V. Alecsandri, 119 sau la adresa electronică info@cec.md, ori la nr. de fax: 022 234047.
14:00
În seara zilei de ieri, pe sensul de ieșire din țară s-a prezentat un tânăr moldovean de 25 de ani, pasager al unui microbuz de rută R. Moldova – Germania. Conform analizei de risc persoana a fost supusă unui control adițional, fiindu-i solicitat să prezinte pe lângă pașaport și alte documente pe care le deține pentru confirmarea identității sale. În acest sens, tânărul a ezitat să prezinte toate documentele, însă după verificarea minuțioasă a portmoneului, polițiștii de frontieră au depistat printre cărțile de vizită și un buletin, care ar fi eliberat de autoritățile române pe numele persoanei aflate la controlul de frontieră.Ca urmare a depozițiilor sale s-a aflat că acum două săptămâni a apelat la ajutorul unui conațional pentru perfectarea documentului. Contra sumei de 200 de euro, străinul i-ar fi întocmit cartea de identitate românească în doar trei zile, iar ulterior urma să fie folosită la locul de muncă în Germania.
13:00
„Maia Sandu/Andrei Năstase nu acceptă participarea Partidului Liberal Democrat din Moldova în acest bloc pentru că această formațiune politică este asociată cu dispariția miliardului din băncile moldovene”, notează Victor Nichituș.Autorul sesizează și faptul că principala preocupare a actualilor lideri ai PLDM a fost, în ultima perioadă, găsirea unor modalități pentru eliberarea din pușcărie a lui Vlad Filat.„Politicienii moldoveni sunt conștienți că furtul miliardului nu este doar o problemă financiară, ci și una politică. Voi aminti că, după arestarea lui Vlad Filat, președintele fondator al acestei formațiuni, conducerea PLDM a torpilat formarea unei majorități parlamentare fiind interesată de găsirea unor modalități pentru eliberarea acestuia”, scrie jurnalistul. Rolul fostului premier Filat, încarcerat pentru corupție, în furtul miliardului a fost unul bine conturat, notează Nichituș.
13:00
În acest sens, ieri, 10 decembrie curent, au fost semnate contractele de grant pentru implementarea proiectelor de securitate umană KUSANONE, astfel pentru procurarea echipamentelor Spitalul Raional Fălești, a primit asistență în sumă 83.279 de dolari, iar Centrul Prenatal al IMSP Spitalul Raional Edineț în valoare de 60.504 de dolari.Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei a evaluat proiectele înaintate spre finațare, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE” pentru anul 2018, iar instituțiile selectate au argumentat necesitatea dezvoltării infrastructurii instituțiilor medicale, care ar contribui la fortificarea capacităţilor acestora.
12:00
„Este un profesionist, a crescut şi a avansat în acest domeniu, de aceea am toată încrederea că lucrurile vor merge tot atît de bine pe dimensiunea finanţelor. Îi urez succes şi cred că echipa care o să vă asiste este una puternică” a declarat Şeful Executivului.„Vreau să-i mulţumesc domnului Prim-ministru, Pavel Filip, pentru încrederea acordată înaintându-mi candidatura pentru această funcţie extrem de responsabilă şi de onoare pentru mine. Sunt deplin conştient de ce provocări îmi stau în cale. Vom depune toate eforturile ca să asigurăm stabilitatea macro-bugetară, astfel încît să asigurăm implementarea tuturor proiectelor, inclusiv celor sociale, exact aşa, cum au fost gîndite, promovate şi pînă la urmă aprobate de conducerea ţării” a menţionat Ion Chicu.
11:00
„Datorită măsurilor întreprinse de Guvern, după ritmul de creștere, industria IT a depășit toate celelalte sectoare economice. Doar în ultimii 3 ani, cifra de afaceri în domeniul IT a crescut de la 110 mln de euro până la 200 mln de euro, iar exportul IT la rândul său a crescut de la 59 mln de dolari până la 99 mln de dolari”, a precizat Chiril Gaburici.În discursul său, ministrul Chiril Gaburici a menționat despre succesul primului parc IT, care în cele 11 luni de activitate, „Moldova IT Park” a depășit cifra de 300 de rezidenți, înregistrând o cerere continuă și interes sporit nu doar pe plan național, dar și din partea investitorilor străini, fiecare a treia companie rezidentă este cu capital străin, iar fiecare a patra este o companie nou creată în acest an.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.