Democracy.md

Acum 2 ore
20:07
În cadrul ședinței au fost analizate o serie de propuneri legislative, iar Ministrul Iurie Chirinciuc prezent la una dintre ședințe a declarat că trebuie înăsprite metodele de sancționare a transportatorilor care își efectuează activitatea în gările clandestine sau prestează servicii auto în mod ilicit. Viceministrul Sergiu Bucătaru a propus ca membrii grupului de lucru să prezintă într-o următoare întrunire propuneri pentru definitivarea de noi amendamente la legislatia in vigoare. În același context s-a menționat și despre elaborarea unui amplu Plan de Acțiuni pentru eficientizarea luptei cu fenomenul transportului ilicit de pasageri și mărfuri, cu implicarea mai multor structuri instituționale de resort.
Acum 4 ore
19:37
La eveniment au participat mai multe oficialități, printre care vicebașcanul Unității Teritorial Autonome Găgăuzia Olesea Tanasoglo, reprezentantul oficial al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE Andrei Iovu, Consulul General al României la Cahul Anca Corfu, reprezentantul Ambasadei Turciei în Republica Moldova  Irdogan Odobaș, directorul Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) Lucia Cucu, șefi ai direcțiilor de învățământ, primari, directori ai grădinițelor beneficiare, profesori, metodiști și experți în domeniu. Participanții la discuții au făcut un schimb de opinii privind extinderea la nivel regional a programului de învățare simultană pentru copiii de 5-7 ani și părinții acestora. Totodată, s-a discutat și despre impactul programului respectiv asupra intensificării procesului de integrare a grupurilor etnice în societatea moldovenească.
19:07
Potrivit comandantului contingentului, maiorul Constantin Cîşleanu, ofiţerii şi subofiţerii moldoveni au concurat alături de militari din Austria, Italia, Portugalia, Slovenia, SUA şi Ungaria la următoarele probe: aruncarea grenadei de mână la precizie, trageri de luptă din armament de infanterie, trecerea pistei cu obstacole şi evacuarea răniţilor, împingerea autocamionului pe o distanţă de 100 de metri. De asemenea, competiţia a cuprins un marş forţat, în cadrul căruia participanţii au parcurs distanţa de 6 km cu echipamentul din dotare, purtând în spate rucsacuri de campanie cu greutatea de 10 kg. Contingentul KFOR-VI a plecat în Kosovo în decembrie 2016. Cei 40 de militari profesionişti, dintre care şapte genişti şi un pluton de 33 de infanterişti, execută misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, dar şi misiuni de geniu.
18:37
Trebuie să menţionăm că intersecţia respectivă, amplasată în zona industrială a urbei, este una din cele mai aglomerate din Chişinău, iar organizarea circulaţiei rutiere cu sens se face pentru a fluidiza traficul rutier în zonă, dar şi pentru a preveni situaţiile de risc şi accidentele rutiere.
18:07
Prezentă la întrunire, ministrul Educației, Corina Fusu, a menționat că trăim timpuri în care profesionalismul, în orice domeniu, câștigă teren. „Este tot mai evident că formele de perfecționare evoluează tot mai mult. Iar școala este cea care dă tonul sau cel puțin ar trebui să dea tonul în privința perseverării.  Iată de ce Ministerul Educației acordă o atenție deosebită evaluării performanței școlii și profesorilor”, a declarat Corina Fusu. Ministrul a mai precizat că de pe urma acţiunilor comune vor putea beneficia personalul didactic, de conducere, îndrumare şi control  din învățământul general iar schimbul de opinii, de practici este cât se poate de important.
Acum 6 ore
17:37
Astfel, campania are scopul de a informa societatea cu privire la riscurile și consecințele fenomenului traficului de ființe umane. În cadrul evenimentului au participat autoritățile raionului Căușeni, reprezentanți ai Secretariatului Permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Moldova, Centrului de Asistență și Protecție a Victimelor și Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane din Chișinău, Centrului de drept din Căușeni, reprezentanții societății civile, confesiuni religioase, parajuriștii, mediatori comunitari, cadre didactice și agenți economici. Campania „Invizibili printre noi”este o continuitate a campaniilor similare realizate în Ucraina și Belarus, în cadrul Programului împotriva traficului de ființe umane, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementat de misiunile OIM în aceste țări.
17:07
În cadrul întrevederii cu ambasadorul Elveţiei, părțile au făcut schimb de opinii pe marginea agendei relațiilor bilaterale, șeful statului pronunțîndu-se pentru extinderea cooperării moldo–elveţiene și valorificarea potențialului comercial–economic existent. În context, Igor Dodon a mulțumit pentru contribuţia la dezvoltarea social-economică a țării noastre și pentru implementarea cu succes a mai multor proiecte de asistenţă tehnică şi umanitară în domenii precum sănătate și aprovizionarea localităților Moldovei cu apă potabilă. Totodată, oficialii au convenit asupra examinării posibilității de a organiza o vizită a președintelui Elveției în Republica Moldova, în toamna acestui an. Ținând cont de faptul că Elveția este o țară care a desfășurat numeroase referendumuri, s-a convenit asupra efectuării unui schimb de experiență în acest sens.
16:47
Potrivit lui, Primăria orașului Orhei a reziliat contractul de arendă cu Compania SRL ORDONATCOM, care era implicată în dezvoltarea celei de-a doua cariere din orașul Orhei pe motiv că în adresa primăriei au parvenit zeci de plângeri din partea locuitorilor, precum și datoriile față de bugetul orășeănesc. Pavel Vereajnu menționează că - activitatea acestei companii a trezit nemulțumire printre rândurile orășenilor, în special cei care locuiesc în preajma carierei. Lucrările desfășurate pe teritoriul carierei au dus la dărâmarea caselor, provocându-le prejudicii materiale.  Totuși, Curtea de Apel Chișinău a emis hotărârea de a permite SRL  ORDONATCOM să desfășoare lucrări de exploatare a carierei până la emiterea deciziei finale. Hotărârea a fost luată de către un complex de judecători în cadrul căreia face parte și magistrata dna Domnica Manole.
16:37
Deputații au audiat autoritățile publice centrale și locale despre situația complexului, problemele existente de conviețuire în zonă, precum și construcțiile care au fost efectuate la biserica „Nașterea Maicii Domnului” de pe teritoriul rezervației cultural-naturală Orheiul Vechi. Viceministrul Culturii Gheorghe Postică a informat că în anul 2009, complexului turistic Orheiul Vechi i s-a oferit statut de rezervație cultural-naturală. Aceasta cuprinde 11 mii hectare, inclusiv 6 mii hectare ale zonei de protecție. Se află în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru.  În zona Orheiului Vechi sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile, inclusiv urmele a şase cetăţi getice și complexe rupestre creştine.
16:07
Primul caz a fost raportat de către vameșii de la postul vamal Sculeni, în timpul efectuării controlului fizic al unui microbuz care transporta pasageri și colete pe ruta Republica Moldova-Franța. În cadrul verificărilor a fost implicat și patrupedul Serviciului Vamal care a semnalat prezența unor obiecte suspecte într-un ascunziș improvizat din spatele scaunului șoferului, un cetățean moldovean în vârstă de 34 de ani. Urmare a dezasamblării fabricației artizanale menționate, angajații vamali au descoperit 6 560 de țigarete marca ”Winston”, cu timbru de acciz al RM. Cea de-a doua depistare a fost înregistrată la data de 26 martie curent, la postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău, în timpul scanării unui bagaj ce aparținea unui pasager al cursei Chișinău-Londra.
Acum 8 ore
15:37
Astfel, personalul implicat nemijlocit în activitățile de supraveghere a frontierei de stat sunt familiarizați cu perioadele de prohibiţie pentru anul 2017, inclusiv instruiți cu ordinea acţiunilor menite să depisteze persoanele în zona de frontieră care încalcă prevederile legislaţiei în domeniul vizat. Pe lângă atribuţiile principale, conferite de lege, polițiștii de frontieră vor participa alături de alte instituţii abilitate ale statului, la asigurarea protecţiei fondului piscicol natural, prin prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal.
15:07
Într-o conferință de presă în care a făcut bilanțul primelor 100 de zile de activitate de la învestirea sa în funcție, Igor Dodon a declarat că „nu insistă și nici nu se grăbește” să meargă la București pentru a se întâlni cu omologul său român, Klaus Iohannis. „Cineva a zis că nimeni nu mă primește la București, dar eu nici nu am cerut vreo întrevedere. Da, ar fi bine să ne întâlnim ca să vorbim. Eu nu voi permite niciodată ca Bucureștiul să se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova. Eu i-am spus și ambasadorului României la o întrevedere atunci când el mi-a transmis un mesaj de la București precum că eu ar trebui să respect Constituția Republicii Moldova. Dacă anterior, lui (Nicolae) Timofti vă permiteați să-i spuneți asemenea lucruri, cu mine nu va merge această variantă.
14:27
Însoțiți de angajații serviciului securitate internă și responsabilii de la depou, oaspeții din Ungaria și-au suplinit arhiva de fotografii și au făcut cunoștință cu modul în care funcționează cele mai importante artere ale CFM. Turiștii au părăsit Republica Moldova cu un val de impresii și emoții pozitive, scrie serviciul de presă al instituției.
14:07
Agenţia se referă la depoziţiile martorilor acuzării. Autorii articolului atenţionează în mod special asupra faptului că martorii acuzării confirmă în totalitate poziţia avocaţilor lui Ilan Şor care insistă că omul de afaceri n-a fost beneficiarul banilor retrași prin metode dubioase din sistemul bancar al Republicii Moldova în cadrul aşa numitului furt al miliardului. Agenția Regnum aminteşte că încă de la începutul investigațiilor în acest dosar Ilan Şor, un important om de afaceri din Moldova şi soţul interpretei din Rusia Jasmin, a pledat nevinovat declarând că în aceste circumstanţe el însuși s-a pomenit victima unor acţiuni frauduloase puse la cale de un grup organizat de persoane din care făceau parte mai mulţi businessmani şi demnitari de rang înalt. În toamna lui 2015, Ilan Şor a început să coopereze activ cu Procuratura Anticorupţie din RM punând la dispoziţie toate informaţiile relevante de care dispunea.
14:07
Senatorii au fost aproape unanimi, cu 97 de voturi pentru, față de două contra, ceea ce îl autorizează pe președintele american să ratifice adeziunea. Statele Unite vor deveni astfel a 26-a țară, din cele 28 membre ale alianței atlantice, lipsind doar Olanda, unde procedura de ratificare este aproape terminată, conform NATO, și Spania. Pentru parlamentarii americani, de la stânga la dreapta, votul a fost dublat de un mesaj către Rusia lui Vladimir Putin. Mai mulți au amintit că opozanți ai aderării la NATO, printre care doi ruși, au fost acuzați de autoritățile muntenegrene de a fi plănuit o lovitură de stat în octombrie anul trecut. „Sunt foarte fericită că campania rusă de dezinformare și care viza descurajarea muntenegrenilor de a se alătura NATO, a eșuat”, și-a exprimat satisfacția republicana Susan Collins.
Acum 12 ore
13:37
Consider că ne-a reușit să avansăm substanțial pe toate cele 6 angajamente din platforma electorală pe care le-am comunicat cetățenilor în campania electorală”, a menționat Igor Dodon, explicînd în detalii ce acțiuni au fost întreprnse în raport cu fiecare angajament. Totodată Președintele a anunțat că a semnat Decretul cu privire la organizarea și desfășurarea unui referendum național care va include 4 subiecte asupra cărora se dorește ca poporul Republicii Moldova să se expună. ”Ținînd cont de toate procedurile care trebuie realizate în acest sens, în special, perfectarea listelor electorale de către Comisia Electoral Centrală, care ar putea dura o lună, rectificarea bugetului public național, de asemenea o lună, campania electorală de 60 de zile, am dispus organizarea acestui referendum pe 24 septembrie 2017. Acesta va include întrebările legate de: 1. Anularea legii ”miliardului”, 2.
13:07
Potrivit SA „Apă-Canal Chişinău”, sistările vor fi efectuate în legătură cu executarea lucrărilor planificate. Furnizorul îndeamnă consumatorii vizaţi să-şi asigure rezerva minimă de apă pentru consum şi uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei. ACC planifică lucrări la staţia de pompare „Codru”, sistările în alimentarea cu apă fiind programate între orele 10.00 și 12.00. Vor fi afectaţi de lipsa apei potabile consumatorii din următoarele străzi: Aviatorilor; Navigatorilor; Astronauţilor; Cristofor Columb; Plopilor; Băcioii Noi; Zmeurii și bulevardul Dacia, 60, 65-87, inclusiv cu fracţii. La fel, este vorba despre străzile: G. Cucereanu; Păşunilor; Zarzăr; st-la Zarzăr; Murelor; Boldur; Otopeni; V.Tulnic și A.Tupolev. Tot joi, în legătură cu executarea lucrărilor planificate la staţia de pompare „Cartuşa” din orașul Durleşti, între orele 10.00 și 12.
12:47
În acest an, Târgul de Paşti, un eveniment de tradiţie deja în Chişinău, va fi amenajat pe platourile din cele 5 sectoare ale oraşului - Buiucani, Botanica, Centru, Ciocana şi Râşcani. Vizitatorii târgului vor descoperi produse de patiserie (pască sau cozonaci), dar şi produse alimentare sau nealimentare specifice sărbătorilor pascale.   Agenţii economici care doresc să participe la Târgul de Paşti pot depune cerere la Preturile de sector, anexând următoarele documente: -  Extrasul din Registrul de Stat al persoanelor juridice, eliberat de Camera Înregistrării de Stat; -  Autorizaţia sanitar-veterinară de funcţionare; -  Certificatul de înregistrare oficială pentru siguranţa alimentelor. Prioritate la eliberarea autorizaţiei de funcţionare de activitate în cadrul târgului vor avea producătorii autohtoni.
12:07
Vizita a avut loc în contextul preluării de către Estonia a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2017, precum și în scopul pregătirii lucrărilor pe dimensiunea cooperării parlamentare între UE şi statele Parteneriatului Estic. La Tallinn, Marian Lupu a avut întrevederi cu Preşedintele Parlamentului Estoniei, Eiki Nestor, Președintele Grupului parlamentar de prietenie Estonia – Republica Moldova, Einar Vallbaum, reprezentantul Fracțiunii social-democrate din Parlamentul Estoniei, Toomas Sildam. La Guvern, Copreședintele AP EURONEST a discutat cu Ministrul Sănătății și Muncii, cu Directorul Secretariatului Uniunii Europene din cadrul Guvernului Estoniei, Klen Jäärats, cu Viceministrul pentru relaţii cu Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, Matti Maasikas. Marian Lupu a mai purtat discuții cu Președintele Partidului social-democrat din Estonia, Jevgeni Ossinovski.
11:37
Pe această cale, autorităţile locale îşi anunţă public intenţia de a urma exemplul oraşelor din România - Sibiu a fost Capitala Culturală Europeană în 2007, iar Timişoara, Arad şi Iaşi candidează pentru acest titlu, vor elabora un proiect coerent şi va candida pentru titlul de Capitala Europeană a Culturii, în asociere cu un oraş românesc. „Considerăm că antrenarea oraşului Chişinău într-un proiect cultural atât de important, este, în primul rând, o oportunitate de a atrage o vizibilitate mare, atât la nivel regional, cât şi european. Suntem convinşi că participarea Chişinăului în conceptul de Capitală Culturală Europeană va însemna, la nivel pragmatic, posibilitatea de creştere a potenţialului turistic al municipiului, dar şi a republicii în general” se arată în comunicatul Primăriei.
11:07
Ministrul Sănătății a abordat aproximativ 30 de pacienți care așteptau să fie consultați de către medicii specialiști. Oficialul s-a interesat dacă aceștia au fost ignorați, agresați sau nevoiți să achite plăți informale, în perioada efectuării examenelor medicale sau a tratamentelor. Unii bolnavi s-au arătat nemulțumiți de faptul că trebuie să aștepte mai multe zile pentru a beneficia deconsultația specialiștilor sau de investigații medicale, în baza poliței. „Odată cu implementarea sistemului informațional unic în toate instituțiile medicale, procesul de programare va fi organizat mai eficient. Până atunci, rog pacienții să fie îngăduitori. Din păcate, bolnavi sunt mulți, iar specialiști mai puțini. Important acum este căfiecare persoană diagnostigată cu maladie oncologică să beneficieze de tratament gratuit”,  a precizat Ruxanda Glavan.
11:07
În cadrul dialogului, Pavel Filip a menționat că Guvernul de la Chișinău este preocupat de implementarea reformelor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor, asigurarea funcționalității instituțiilor de stat și dezvoltarea economică a țării. Totodată, premierul a reafirmat determinarea fermă pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova și realizarea angajamentelor asumate în fața partenerilor de dezvoltare. La rândul său, Klaus Iohannis a spus că România va susține în continuare implementarea măsurilor privind modernizarea Republicii Moldova, consolidarea democrației și a statului de drept. De asemenea, oficialii au avut un schimb de opinii privind situația politică din cele două țări. Discuția telefonică a avut loc în contextul consultărilor periodice între conducerea Republicii Moldova și a României.
10:07
Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis îl va primi, miercuri, pe Prințul Charles la Palatul Cotroceni și că temele de discuție vor viza dezvoltarea și aprofundarea relației de Parteneriat Strategic dintre România și Marea Britanie, inclusiv în domeniul securității, evoluția relațiilor dintre cele două țări în perspectiva Brexit, cu accent pe situația comunității românești din Marea Britanie, precum și ampla activitate caritabilă desfășurată de Prințul de Wales în România. Șeful statului îi va conferi Prințului Charles „Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de „prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”. Vizita oficială a Prințului Charles în România se încheie vineri. „Aceasta va fi a doua vizită oficială a Alteței Sale, dar nu este străin de România. Face frecvent vizite private aici.
09:37
Pe 31 martie 2017, Pavel Filip va participa la cea de-a treia Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, unde va fi prezentat Raportul de progres privind implementarea Agendei de Asociere RM – UE. De asemenea, în cadrul vizitei, Premierul va avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, inclusiv cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, cu Comisarul pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini şi alţi comisari europeni. Totodată, prim-ministrul Pavel Filip se va întâlni cu Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
09:07
În cadrul întrevederii, părțile au discutat mai multe subiecte de actualitate din domeniul politicii interne și externe. Șeful statului a reiterat poziția personală pe marginea posibilelor  modificări care urmează a fi făcute la Codul Electoral în vederea trecerii la sistemul de vot uninominal. Totodată, Igor Dodon le-a comunicat ambasadorilor că mai multe inițiative prezidențiale, inclusiv inițiativa de anulare a legii care pune pe umerii cetățenilor povara miliardului furat au fost blocate în Parlament, fapt ce îl determină să inițieze procedura de consultare cu poporul Republicii Moldova. În altă ordine de idei, președintele Republicii Moldova a invitat ambasadorii să participe la Conferința Internațională, care va avea loc la Chișinău, pe data de 3-4 aprilie, curent, unde se preconizează semnarea Memorandumului de cooperare cu Uniunea Economică Euroasiatică.
Ieri
20:07
Să ai mereu relații intime cu aceeași persoană devine lipsit de farmec și surprize. În acel moment cauți pe altcineva din afara cuplului care să îți satisfacă toate nevoile și care te înțelege. Atât femeile și cât bărbații ajung în situația de a-și înșela partenerul. Conform unui sondaj,  66% din femei le spun partenerilor că „ies în oraș cu prietenele” atunci când pleacă să se întâlnească cu persoana cu care îi înșală, potrivit dailystar.co.uk. Femeile în general sunt destul de creative și mai pot folosi expresii de genul „am nevoie de timp pentru mine însămi”, sau pur și simplu spun că merg la spa sau la cumpărături,  „am o obligație profesională”. Și doar un procent de 27% dintre femei folosesc scuza că merg la sală, iar 11% spun că își vizitează părinții.
19:07
Aplicațiile sunt efectuate în cadrul Programului de Prevenire și Reducere a Dezastrelor pentru Europa de est (PPRD East 2) și au loc concomitant în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Armenia, Georgia și Republica Moldova. În cadrul exercițiului va fi testată comunicarea autoritoților, posibilitatea de luare a deciziilor într-o situație excepțională de amploare, dar și capacitatea țării de formulare a mesajului de solicitarea a ajutorului în cazul în care resursele statului sunt la limită.  Conform scenariului Republica Moldova este devastată în urma unui seism. Cutremurul cu magnitudinea de 7,5 a  făcut peste 2000 de victime, iar o parte din localități au rămas fără energie electrică și legătură telefonică. În urma seismului s-au activizat alunecările de teren, iar mai multe baraje a bazinelor acvatice au început să cedeze.
18:37
Conform Metodologiei de înscriere a copiilor în clasa l, toţi copiii din districtul şcolar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar, sunt înscriși obligatoriu, fără probe de concurs, în clasa I. Copiii care nu au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului şcolar pot fi înscrişi în clasa I, dacă instituţia dispune de locuri.  În clasele cu profil de arte şi sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Pentru a-și înscrie copiii la școală părinții/ reprezentanţii  legali vor depune la instituția de învățământ o cerere, la care vor anexa fotocopii ale certificatului de naştere al copilului, buletinului de identitate al părintelui/ reprezentantului legal care confirmă apartenenţa la districtul instituţiei (domiciliul/reşedinţa).
18:07
În forma actuală, Constituţia spune că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi. Deputaţii PSD, ALDE şi PMP au declarat că vor susţine acest proiect de lege. El urmează să fie supus votului final în şedinţa de plen de mâine a Camerei Deputaţilor.
17:57
  Interpretul Mihai Ciobanu este de părere că votul uninominal le va da posibilitatea oamenilor să aleagă persoane de încredere. „Vreau, pe viitor, să cunosc persoana care mă reprezintă în Parlament. Până acum, s-a votat după listele de partid şi aveau interes să fie promovat partidul, dar acum ar fi bine să cunoaştem persoana pentru care votăm", a spus interpretul Mihai Ciobanu. Totodată, Ghenadie Ciobanu, preşedintele de onoare al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, este de părere că votul uninominal este mai avantajos, comparativ cu actualul sistem, în baza căruia se votează pe liste de partid. „Bineînţeles că reprezentarea şi responsabilitatea deputaţilor, care vor nimeni în Parlament pe circumscripţii uninominale este un avantaj important", a afirmat preşedintele Uniunii Compozitorilor, Ghenadie Ciobanu.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.