Democracy.md

Acum 12 ore
22:10
Această cifră confirmă o încetinire a numărului zilnic de noi decese (105 luni faţă de 142 duminică şi 143 sâmbătă). În plus, numărul de cazuri noi înregistrate în afara provinciei Hubei a fost de doar 115 luni, comparativ cu aproape 450 cu o săptămână mai devreme.În afara Chinei continentale, unde cel puţin 70.500 de persoane au fost infectate, aproape 600 de cazuri de contaminare provocate de epidemia de coronavirus au fost confirmate în aproximativ 30 de ţări.În vizită în Pakistan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat încrezător că ''efortul gigantic'' depus de China ''va permite reducerea progresivă a bolii''.Directorul OMS a avertizat, însă, că este ''imposibil de prezis ce direcţie va lua epidemia''.
21:30
Principalele teme discutate au fost legate de activitatea parlamentară și guvernamentală în perioada următoare, inclusiv în ceea ce privește lansarea unor proiecte sociale și economice.Igor Dodon a menționat că este o conlucrare fără precedent în ultimii ani între cele trei instituții ale statului. Președintele a făcut o trecere în revistă a inițiativelor sociale deja lansate și a cerut Guvernului să urgenteze implementarea acestora.Premierul Ion Chicu a prezentat proiectele la care muncește Guvernul și a povestit la ce etapă de implementare se află. Aici vorbim despre îmbunătățirea infrastructurii rutiere, iluminarea satelor, creșterea numărului de locuri de muncă și a veniturilor la bugetul de stat, dar și despre reformarea și modernizarea instituțiilor.Liderii PSRM și PDM au cerut ca agenda guvernamentală să fie adaptată la angajamentele pe care cele două partide și le-au asumat în fața cetățenilor.
21:00
„Odată cu venirea la conducerea Ministerului Apărării, mi-am propus ca una din priorităţile mele în calitate de ministru să vizeze salarizarea decentă a militarilor Armatei Naţionale. Pentru mine este important ca fiecare angajat al instituţiei de apărare să se simtă motivat, încurajat şi satisfăcut de condiţiile în care activează.Din păcate, din motivul că nu am fost informat suficient despre acţiunile, avantajele şi lacunele care ar putea fi înregistrate la acest capitol, m-am pomenit în luna februarie cu o surpriză. Salariile au fost majorate, dar nu pentru toţi militarii. Mai bine zis, categoria de sergenţi şi soldaţi ai Armatei Naţionale a fost dezavantajată. Ca rezultat, am dispus câteva măsuri urgente pentru redresarea situaţiei în domeniu.În primul rând, l-am demis din funcţie pe şeful Direcţiei planificare resurse financiare şi tehnico-materiale.
18:50
„Acum cîteva săptămîni, la data de 27 ianuarie, am vizitat Muzeul „A. S. Pușkin” și m-am familiarizat cu starea dezastruoasă în care se află complexul muzeal. Monumentul de arhitectură, care nu a mai fost restaurat din anul 1987, necesită urgent lucrări de reparație capitală și în primul rînd, reparația acoperișului.Bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat.M-am adresat către prietenii Republicii Moldova din Rusia, care au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială – expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație. Au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare.
18:40
„Am discutat diverse aspecte ale relațiilor bilaterale, indicînd asupra necesității de consolidare a raporturilor comercial-economice și de atragere a investitorilor din Țările de Jos în Republica Moldova. În prezent, în țara noastră activează cca 170 de întreprinderi cu capital olandez și această țară ocupă locul al doilea printre investitorii străini direcți.Am constatat cu satisfacție dinamica ascendentă a relațiilor de colaborare în domeniul politic și cel juridic. Astfel, Moldova și Regatul Țărilor de Jos au semnat 21 de acorduri care cuprind practic cele mai importante domenii de interes reciproc.Am exprimat gratitudine conducerii Regatului Țărilor de Jos pentru susținerea acordată țării noastre în cadrul a patru programe guvernamentale: drepturile omului, bună guvernare și democrația, presa independentă, justiția și statul de drept.
18:00
Juristul mai spune că în contextul în care cea mai mare parte a cetățenilor primește salarii ce nu depășesc 6000 de lei, Republica Moldova nu-și permite luxul de a avea pensionari care ridică lunar pensii de zeci de mii de lei.„Evident că toți vrem să avem un trai decent, inclusiv și pensii mari. Dar să ridici lunar pensie de 20-30 de mii de lei este un pic exagerat. Da, sunt și în Europa persoane care ridică lunar pensii de o mie de euro, dar aceste persoane au și avut salarii de 3-4 mii de euro pe tot parcursul activității”, a mai spus Midrigan.Potrivit sputnik.md, în Republica Moldova sunt 353 de persoane care în 2019 au primit lunar pensii cuprinse între 20.000 lei și 224.000 de lei. Din cifra totală a pensionarilor de lux, 68% sunt judecători și procurori.
17:40
„În cadrul întrevederii de astăzi cu cetățenii, au fost abordate inclusiv probleme de sistem care necesită implicarea autorităților. În particular, au fost prezentate problemele copiilor cu deficiențe de auz integrați în învățămîntul general fără suportul adițional de care au nevoie. De asemenea, la această oră în țară este un deficit acut de translatori în limbaj mimico-gestual, iar închiderea și reducerea numărului de copii din instituțiile specializate a dus la reducerea numărului tinerilor care pot trăi fără tutelă.”, se menționează în comunicat.Totodată, s-a discutat și situația de la Grădina Botanică Națională, Institut „Alexandru Ciubotaru”. Greceanîi a spus  că Parlamentul va acorda suport instituției, care este patrimoniul național, inclusiv prin implicarea angajaților Parlamentului la lucrări de întreținere a Grădinii Botanice.
Acum 24 ore
17:00
În cadrul ședinței, președintele Asociației Subteranei Centru, Covaliov Anatoii, a ținut un discurs despre cât de mult a investit în toți acești ani cât a avut în gestiune spații. În schimb, Ilie Ceban a declarat că Primăria Chișinău are de încasat milioane de lei.                   „În primul au contracte pe termen nedeterminat, unii din ei pentru zece ani. Plățile sunt de 200, 500 1000 de lei lunar. Contractele se încheiau cu agenți economici, care închiriau 500-800 de metri pătrați, iar ulterior le dădeau în sublocațiune. Pentru a transmite în sublocațiune este nevoie de decizia CMC. Astfel de decizii nu au fost. [...] Sunt agenți economici care înregistrează datorii de 13 milioane de lei. În continuare aceștia activează. Dosarul în judecată a fost 13 ani pe rol și nimeni nu a întreprins nicio acțiune. Noi vorbim despre o reparație generală”, a declarat Ilie Ceban.
16:50
Potrivit datelor IGSU, o suprafaţă extinsă de vegetaţie uscată în apropierea sectorului locativ a luat foc în oraşul Căuşeni. La faţa locului au intervenit trei echipaje de pompieri, dar şi tehnica specializată a autorităţilor publice locale, care au reuşit localizarea flăcărilor, astfel evitând răspândirea focului spre casele oamenilor.Incendiul a fost lichidat complet, iar flăcările au nimicit 10 ha de vegetaţie uscată. Circumstanţele şi cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior. Salvatorii avertizează despre riscul incendiilor de proporţii în condiţii de vânt.În vederea prevenirii situaţiilor excepţionale, pompierii îndeamnă cetăţenii să respecte normele antiincendiare, în special la utilizarea focului deschis.
16:40
Viceprimarul de Chișinău, Victor Chironda, a declarat astăzi, în cadrul ședinței săptămînale a serviciilor primăriei, că municipalitatea nu are mijloace financiare pentru a repara pasajele din oraș. „Repararea pasajului de la intersecția Bulevardului Ștefan cel Mare cu strada Ismail va fi realizată ca parte a unui parteneriat public-privat. Potrivit autorităților, costul minim al lucrării este de un milion de euro", a spus Chironda. Reamintim, mai devreme, primarul municipiului Chișinău a semnat o dispoziție prin care se solicita încetarea activităților agenților economici din acest pasaj pentru a începe lucrările de reparații. Prezent la ședință, președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal, Vasile Grădinaru, a solicitat organizarea unei şedinţe speciale pentru a discuta situația.
16:30
“Dacă nu se va ajunge la consens, Platforma DA nu duce lipsă de personalități și va înainta propriul candidat”, a declarant Alexandru Slusari.În cadrul aceleiaşi conferinţe, Slusari a sugerat că liderul PPDA, Andrei Năstase, ar putea concura la prezidenţialele din acest an.„Andrei Năstase are capacități suficiente pentru a reprezenta cu brio formațiunea și pentru a obține un scor frumos, în pofida tuturor greutăților”, a precizat vicepreşedintele PPDA.
16:10
 Potrivit unor modificări care vor fi efectuate, săptămâna aceasta, de Guvern la Metodologia acordării facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice plasați în câmpul muncii în mediul rural, indemnizația unică pentru medici şi farmacişti se va majora de la suma de 45 de mii de lei la cuantumul de 120 de mii de lei.Indemnizația unică pentru personalul medical şi farmaceutic mediu va crește de la suma de 36 de mii de lei la mărimea de 96 de mii de lei. Această indemnizație va fi achitată în trei rate egale: după expirarea primei luni de activitate şi, ulterior, la finele fiecărui an de activitate. Potrivit Ministerului Sănătății, în bugetul de stat pentru anul 2020 au fost planificate şi alocate în acest sens mijloacele financiare necesare.Astfel, pentru plata indemnizațiilor majorate din contul bugetului de stat sunt planificate alocarea unor mijloace bănești în cuantum total de 48.
16:10
Această cifră confirmă o încetinire a numărului zilnic de noi decese (105 luni faţă de 142 duminică şi 143 sâmbătă). În plus, numărul de cazuri noi înregistrate în afara provinciei Hubei a fost de doar 115 luni, comparativ cu aproape 450 cu o săptămână mai devreme.În afara Chinei continentale, unde cel puţin 70.500 de persoane au fost infectate, aproape 600 de cazuri de contaminare provocate de epidemia de coronavirus au fost confirmate în aproximativ 30 de ţări.În vizită în Pakistan, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat încrezător că ''efortul gigantic'' depus de China ''va permite reducerea progresivă a bolii''.Directorul OMS a avertizat, însă, că este ''imposibil de prezis ce direcţie va lua epidemia''.
16:00
Este vorba despre inițiativa de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, votată de deputați în prima lectură și retrasă din Parlament de Guvernul condus de Maia Sandu. Prin acest proiect, comerciantul este obligat să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova) în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.Președintele țării susține că documentul a fost retras de Guvernul Sandu ”în interesul corporațiilor străine”. Igor Dodon spune că acest proiect trebuie să fie votat de toți deputații din Parlament, deoarece Republica Moldova importă foarte multe produse pe care le poate produce în țară.”De ce să nu creăm condiții suplimentare ca consumul de pe piața internă să fie asigurat cu produse autohtone”, a declarat Dodon.
15:50
Potrivit lui Orban, care a venit la putere în 2010, când Ungaria era încă sub efectul unui bailout financiar internațional, guvernul său a respins cererile pentru mai multă austeritate și a scăpat de împrumuturile cerute de FMI pentru a avea o mână mai liberă în politicile sale economice. „În ultimii zece ani, am învățat că Europa nu se află la Bruxelles”, a spus premierul. „Europa suntem noi și nu trebuie să ne conformăm elitelor epuizate de la Bruxelles. Mai înainte credeam că Europa este viitorul nostru, astăzi știm deja că noi suntem viitorul Europei”, a adăugat el.Soluția creșterii este restabilirea respectului față de sentimentul național, a spus Viktor Orban în discursul său. „Am considerat că ori vom găsi o cale, ori o vom crea noi. Dar pentru că drumurile desemnate de Bruxelles și Washington nu erau viabile pentru noi, am fost nevoiți să facem o cale nouă”.
15:10
"Vrem săptămâna aceasta să clarificăm aceste lucruri. Se agreează ideea unei discuţii la masa rotundă între cele cinci, şase sau nu știu câte partide de centru dreapta? Dacă ideea nu se agreează şi pactul de neagresiune este un răspuns diplomatic - nu", a declarat Alexandru Slusari.Şi anterior, Alexandr Slusari a declarat că PAS a propus pactul de neagresiune înaintea alegerilor prezidenţiale, ca răspuns la propunerea Platformei DA de a identifica un candidat comun al dreptei.„PPDA a venit cu propunerea de coagulare a tuturor forţelor naţionale şi identificarea unui candidat comun. Am făcut această propunere calm. (…) În schimb, ni s-a spus că este nevoie de un pact de neagresiune, ceea ce înseamnă că fiecare va avea candidatul său”, a declarat Alexandr Slusari.
14:00
Numele acestui paznic a devenit cunoscut, după ce Maia Sandu a fost surprinsă alături de el în mai 2019.Anterior, Maia Sandu a fost văzut și cu alți bodyguarzi. Unul dintre ei era Vasile Popa, fostul bodyguard a lui Vlad Filat.Amintim că Maia Sandu este însoțită mereu de bodyguard încă din anul 2016. Atunci, lidera PAS fiind în campanie electorală, a fost la Piața Centrală pentru a-și face PR, însoțită de același Vasile Popa.Ulterior, pe data de 1 iulie 2018, în cadrul marșului spre sediul PDM, Maia Sandu a fost deja însoțită de 3 bodyguarzi, iar printre ei și Vasile Popa, dar și Gheorghe Ichim. Și pe data de 26 august 2018, când au organizat un flashmob în centrul Chișinăului, Maia Sandu a fost însoțită de bodyguarzi. Atunci, unul dintre bodyguarzi avea la el și un pistol.
14:00
Potrivit lui Vasile Năstase, trolii „galbeni, roșii, albaștri, de toate culorile sar ca păduchii în frunte”, lăsând comentarii negative la postările membrilor PPDA. Războiul dintre PAS și PPDA este tot mai vizibil în ultima perioadă. Scântei au început să sară după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea și a fost demis Guvernul. Ulterior, PPDA a declarat că la alegerile parlamentare repetate din Hîncești îl va susține pe Grigore Cobzac, care a fost respins de PAS. Situația s-a agravat însă, după ce PPDA a propus ca Blocul ACUM să meargă la prezidențiale cu un candidat comun și apartinic, iar PAS a refuzat propunerea. Mai mult, Maia Sandu a venit cu inițiativa de a semna un pact de neagresiune în campania electorală, iar PPDA nu l-a semnat.
12:50
Marcel Darie, Președintele  Asociației Patronale a Dezvoltatorilor Imobiliari, a spus că compania Central House, care deține în  proprietate spațiile comerciale din preajma Gării Auto Centrale, unde activează peste 80 de comercianți, are toate documentele prin care a  obținut în proprietate aceste spații. Mai mult, agentul economic a investit alături de oameni de afaceri din Azerbaidjan, milioane de lei pentru amenajarea spațiilor publice din preajmă.“După ce statul a dat în concesiune gările auto din toată țara, concesionarul,  Gările Auto Moderne SRL a început să facă presiuni  și intimidări asupra comercianților,  ca aceștea să părăsească spațiile pe care le arendează.  Deputatul din partea Platformei Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu a spus recent, la prezentarea raportului în Parlament, că Gările Auto s-au obligat să modernizeze gările, dar nu au făcut nimic.
12:30
Dosarele vor fi recepţionate de AIPA, conform Regulamentului privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR).  Potrivit Regulamentului, eligibile pentru obținerea subvențiilor în avans sunt: unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I (sate și comune, precum și orașe cu o populație de până la 10000 locuitori cu statut de rezident, conform ultimului recensământ al populației și al locuințelor) și persoanele juridice sau fizice înregistrate în localitățile rurale care își creează sau dezvoltă activități non agricole.Măsurile de sprijin prevăd îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale (1); renovarea și dezvoltarea localității rurale (2); diversificarea economiei rurale prin activități non-agricole (3).
11:40
„Prima Casă. Modificăm Legea 293. Vârsta de eligibilitate - până la 50. Contribuția inițială - 5%. Posesie de imobil - eliminată (ca criteriu de eligibilitate). Alte măsuri de facilitare a accesibilității. Pe parte de suport bugetar: compensație 100% pentru medici, pedagogi sau polițiști pentru procurare imobil și activitate în sectorul rural și centre raionale; 100% compensare pentru familiile cu 3 copii și mai mult, suport sporit pentru angajații în sectorul privat.”, a anunțat Ion Chicu. În prezent, beneficiar al programului de stat ”Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani. Solicitantul de credit trebuie să fie angajat oficial în câmpul muncii, la instituții de stat sau companii private din Republica Moldova, și, respectiv, să dispună de venituri din surse oficiale.De la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 4 019 locuințe.
11:30
Chicu a anunțat că, în curând, va prezenta în Parlament raportul de 100 de zile a Guvernului.”La 100 de zile a mandatului acestui Guvern vom face o evaluare a prestației fiecărui ministru și în funcție de rezultatele acestei evaluări vom lua deciziile necesare”, a declarat Chicu.Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că miniștrii care nu-și vor onora obligațiunile vor fi demiși din funcție. Dodon susține că și-a asumat personal responsabilitatea pentru acest Guvern, dar afirmă că evaluarea miniștrilor trebuie făcută după 100 de zile de mandat. În opinia șefului statului, în unele sectoare este nevoie de o eficiență mai bună.
10:20
Premierul, Ion Chicu, a declarat, în această dimineață, după ședința de la Președinție că aceste proiecte, votate săptămâna trecută de Guvern, au fost agreate cu FMI. Șeful Guvernului și-a exprimat speranța că Parlamentul va vota săptămâna aceasta aceste legi.Guvernul a avizat proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, indiferent de mărimea lor: la 1 aprilie și 1 octombrie. La 1 aprilie, procentul de indexare a pensiilor va fi calculat din media inflației din ultimii trei ani, iar la 1 octombrie – acest procent va depinde de prețurile din ultimele șase luni.De asemenea, Guvernul a avizat un proiect de lege care prevede stabilirea prin lege a acordării unui ajutor unic de 700 de lei persoanelor cu venituri mici.
10:10
Potrivit inițiativei prezidențiale, o parte din creditul de 20 de miliarde de lei va fi achitat din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este vorba despre achitarea a 50 % din profitul BNM în bugetul de stat, care înseamnă o compensare a cheltuielilor bugetului pentru deservirea valorilor mobiliare de stat emise pentru  a garanta creditele aferente furtului miliardului.Potrivit calculelor, în acest an, cetățenii vor fi scutiți de plata a 215-225 de milioane de lei din această datorie.Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, despre lansarea unei inițiative prezidențiale care să scoată povara fiscală de pe umerii cetățenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar din Moldova.”Am ieșit cu inițiativa prezidențială pentru a găsi o modalitate ca sumele puse pe spatele cetățenilor să le reducem sau să le excludem. Am găsit soluția să reducem această povară cu 5-6 miliarde de lei”, a declarat Dodon.
Ieri
19:30
„Acest an va fi foarte important pentru viitorul Moldovei. Vom reuși ce ne propunem doar dacă rămânem la fel de modești, cinstiți cu noi înșine și încrezători. Nu cred în oameni providențiali, ci doar în munca în echipă și în lucru bine făcut. Vom elibera Moldova doar dacă ne dorim cu adevărat acest lucru și avem încredere în noi și în deciziile noastre”, a scris Andrei Năstase.Într-o altă postare pe Facebook, Năstase regretă faptul că PAS preferă să discute doar despre sondaje de opinie sau pacte de neagresiune, în loc să vorbească despre proiecte strategice.
19:10
„Din păcate, iar aceasta este o realitate crudă a politicii moldovenești, și astăzi, la 30 de ani de la obținerea independenței, la Chișinău se discută tot despre despre personaje politice și despre sondaje, despre pacte de neagresiune nerespectate de nimeni și aproape deloc nu se vorbește despre principii, despre valori sau despre proiecte strategice în beneficiul țării și al oamenilor”, se conține în postarea lui Andrei Năstase.Amintim că zilele trecute, Andrei Năstase a mai declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N 4, că asumarea de către Guvernul Sandu a răspunderii pentru Legea Procuraturii, fapt care a dus la demiterea fostului Cabinet de Miniştri, nu a fost agreată de partenerii externi ai Republicii Moldova. „O spun cu toată responsabilitatea. Partenerii noști externi nu au acceptat actul de asumare ca modalitate de rezolvare a problemei. Asta din discuțiile cu ei, nu știu din alte părți.
17:30
„Cele mai importante subiecte discutate: situația politică din Republica Moldova, după ce s-a schimbat Guvernul. Pe toți îi interesează care vor fi prioritățile Guvernului Chicu. I-am asigurat pe partenerii externi că și acordurile semnate anterior și politica externă echilibrată va fi o prioritate pentru noi”, a spus Igor Dodon. Președintele mai spune că în cadrul Conferinței s-a discutat pe larg despre situația din stânga Nistrului. „Dat fiind faptul că este Conferința de securitate, toți înțeleg că rezolvarea problemei transnistre ar întări, ar duce la creșterea securității în regiune”, a spus Dodon. Pe parcursul a 24 de ore, șeful statului a avut 12 întrevederi de lucru: cu trei președinți, trei premieri, cu Secretarul de Stat al SUA, cu Secretarul General al OSCE, cu delegația Bundestagului, consulul onorific al Moldovei în Bavaria și doi reprezentanți ai conducerii din Germania.
11:50
„Problema partenerilor noștri europeni este că sunt prea subiectivi. Orice partid de dreapta, care se declară proeuropean, devine agreat de UE, iar acțiunile acestei formațiuni sunt înalt apreciate și au parte de susținere financiară”, a scris fostul ministru al Economiei. Muravschi nu înțelege de ce șeful delegației UE la Chișinău, dar și alți demnitari UE, laudă fosta guvernare, „care, chipurile, s-a recomandat ca una reformatoare”.„Eu întreb partenerii: Dar ce progrese a înregistrat Guvernul Maiei Sandu? Îmi puteți spune clar, fără BLA-BLA-BLA, pe puncte, de la 1 la 5”?, întreabă Muravschi. „Pe lângă faptul că și-au pus oamenii în funcții și au profanat ideea de concurs, eu nu am văzut nimic. Poate voi vedeți mai bine? Dar voi de jumătate de an cântați osanale unui grup mic de oameni, care au demonsrat că sunt incompetenți.
11:40
„Sunt companii care practică dobânzi de 200%, 300% și 400% anual. Se primește că omul ia un credit de 1.000-2.000 de lei, dar întoarce de câteva ori mai mult decât a împrumutat bani. Înainte, Guvernul considera că piața este liberă - fiecare face ce vrea, dar viața a demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa. Cetățeanul trebuie protejat. Una din formele de protecție este reglementarea. O reglementare foarte atentă, pentru a proteja consumatorul de credite mici”, a explicat expertul Veaceslav Ioniță. Amintim că Guvernul Chicu a înăsprit regulile de activitate pentru organizațiile de creditare nebancară. Conform proiectului, organizațiile de creditare nebancară nu vor putea stabili comisioane şi dobânzi mai mari decât suma creditului luat, în cazul împrumuturilor pe o perioadă de până la doi ani.
11:00
Igor Dodon a precizat că este adeptul unei Europe „de la Lisabona până la Vladivostok. Această idee a fost anunțată de Charles de Gaulle și este des repetată de diferiți lideri mondiali. Cred că aceasta este unica soluție pentru a face Europa mai puternică în fața provocărilor care vor crește”.Președintele mai spune că dialogul dintre UE și Federația Rusă este inevitabil, iar „această incertitudine ce ține de relațiile acestor doi jucători mari va fi depășită, iar noi, Republica Moldova, vom avea doar de câștigat din acest dialog”.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.