Democracy.md

Acum 24 ore
15:30
„Aș dori să precizez că la momentul achiziționării acestor autobuze, compania „MAZ” avea autobuze de același tip, care costau 72 de mii de euro, în timp ce Isuzu a costat municipalitatea aproximativ 107 mii de euro fiecare. Aceste autobuze de la compania „MAZ”, precum și cele achiziționate de la „Isuzu”, erau noi, fără kilometri, dar au stat 2 ani la depozit”, a spus primarul general.În ceea ce privește proiectul actual al primăriei pentru achiziționarea și asamblarea troleibuzelor și autobuzelor, primarul capitalei a dat asigurări că totul va fi realizat cât mai transparent și printr-o licitație publică.Reamintim că 31 de autobuze Isuzu au fost achiziționate de Primăria Chișinău la începutul anului trecut de la o companie offshore înregistrată în Cipru. Compania a câștigat competiția, chiar dacă a oferit un preț mai mare decât al doilea participant.
12:20
„Așa cum am declarat, această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în municipiul Chișinău este în creștere. Vorbind statistic:Doar în Cimitirul sf. Lazăr sunt 280.000 de morminte. Dacă cel puțin câte o persoană vine la fiecare mormânt, atunci avem riscul de a fi creat un mare focar, repet, în condițiile în care, actualmente, cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere.Plus, dacă cei prezenți își vor împărți pomeni, așa cum este la noi la ortodocși, riscul este extrem de mare”, spune primarul general Ion Ceban, într-o postare pe pagina sa de Facebook.Ion Ceban a mai adăugat că în cele 5 spitale strategice municipale sunt disponibile doar 191 de paturi.  „Dragi cetățeni: Suntem un popor credincios și în fiecare an mergem la mormintele răposaților și nimeni nu invocă că ar trebui să fie altfel.
11:40
În calitate de Președinte al Federației de Șah din Moldova, șeful statului, Igor Dodon, l-a felicitat pe maestru cu ocazia zilei de naștere."Domnul Solonar este maestru al sportului la şah și activează în acest domeniu din anul 1981. Dumnealui a insuflat dragostea pentru șah unui număr foarte mare de copii, fapt pentru care a fost ales de 15 ori drept cel mai bun antrenor pentru copii al anului. A educat mai multe generații de șahiști de înaltă calificare, mulți dintre discipoli au devenit mari maeștri de categorie internațională.Ion Solonar participă activ în consolidarea Federației, dezvoltarea școlii naționale de șah din Moldova, lărgirea rețelei de cluburi sportive raionale, propagă șahul în toate regiunile țării. Pentru aceste merite, antrenorului emerit i-au fost conferite medalia „Meritul Civic” și „Ordinul Republicii”.", a scris Igor Dodon pe Facebook.
11:10
"Este decizia Comisiei extraordinare de sănătate publică municipală, care s-a întrunit astăzi în ședință.Așa cum am declarat, această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este în creștere. Vorbind statistic:Doar în Cimitirul sf. Lazăr din Chișinău sunt 280.000 de morminte.Dacă cel puțin câte o persoană vine la fiecare mormânt, atunci avem riscul de a fi creat un mare focar, repet, în condițiile în care, actualmente, cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere.Plus, dacă cei prezenți își vor împărți pomeni, așa cum este la noi la ortodocși, riscul este extrem de mare. Asta în contextul în care, la ziua de astăzi, chiar dacă medicii sunt echipați, iar instituțiile medicale dotate, în cele 5 spitale strategice municipale sunt disponibile 191 de paturi.
10:40
"PSRM a subliniat importanța pentru cetățeni în special a proiectelor care prevăd alocarea a câte 700 de lei pentru toți pensionarii, care au venit lunar de până la 3000 de lei, dar și dublarea, în etape, a salariilor pentru toți angajații medicali.", se arată într-un comunicat de presă al PSRM.În cadrul ședinței s-a discutat și despre situația actuală în lupta cu pandemia de coronavirus, măsurile pe care le-a luat până acum Guvernul și ce acțiuni urmează, pentru a reduce impactul acestei crize din sănătate. Au fost examinate și posibile scenarii de suport suplimentar pentru oamenii de afaceri. "Socialiștii au mai remarcat necesitatea ca, atât Parlamentul, cât și Guvernul, să-și concentreze activitatea pe necesitățile cetățenilor, a țării, să evite la maxim atragerea în jocuri politice", se mai arată în comunicatul PSRM.
Ieri
09:10
Igor Dodon a lansat inițiativa de a veni cu un suport suplimentar pentru agenții economici. Este vorba despre extinderea termenului de reeșalonare a creditelor luate de agenții economici până la sfârșitul anului. În prezent, acest termen este de până la 1 iunie 2020.De asemenea, statul va acoperi dobânzile bancare la creditele noi pentru agenții economici, în mărimea a șase fonduri de salarizare, pentru perioada de până la 31 decembrie 2021. Această măsură se va extinde și pentru creditele luate de agenții economici de la organizațiile de microfinanțare.
09:10
”Îndemn oamenii de afaceri să fie mai activi și să aplice pentru a beneficia de pachetul de măsuri votat anterior. Guvernul a alocat deja banii, însă deocamdată acest proces este destul de pasiv”, a spus Chicu.Parlamentul a votat un șir de măsuri economice de susținere a mediului de afaceri, printre care subvenționarea salariilor angajaților care s-au aflat în șomaj tehnic sau staționare, subvenționarea dobânzilor și programul de rambursare a TVA, precum și alte măsuri de perfecționare a legislației fiscale și vamale.
5 iunie 2020
22:10
”Va fi dificil pe tot parcursul anului, dar contrar tuturor greutăților, noi vom achita salariile, pensiile”, a declarat Chicu. Premierul a reiterat că veniturile la bugetul de stat au scăzut dramatic din cauza pandemiei COVID-19, care a afectat întreaga economie națională.
21:50
 "Cred că pe alocuri trebuia să avem o insistență mai pronunțată asupra unor procedee. De exemplu, frizeriile, cred că trebuia să mai așteptăm, noi deja avem mulți frizeri infectați și la Drochia și la Chișinău. Deja avem persoane infectate din piață, la Cahul, la Bălți. La Chișinău nu avem, dar o să apară că e deschisă recent”, a declarat șeful ANSP pentru Unimedia.
20:10
“Este rușinos că o guvernare pro-europeană a ajuns să dea socoteală în acest fel”, a declarat Andrei Năstase, cu trimitere la decizia Curții Constituționale în cazul Legii Procuraturii, elaborată de Guvernul Sandu.În cadrul aceleiași emisiuni, Andrei Năstase i-a luat în colimator și pe unii lideri de opinie, care au luat apă în gură după decizia Curții Constituționale, deși erau foarte vocali atunci când Legea Procuraturii a fost elaborată.“Am văzut tăcerea deontologilor contextuali și am tras și eu un semnal de alarmă în spațiul public, pentru că nu se poate așa. Atunci a fost foarte multă isterie și i-am avertizat că nu e cazul să insistăm și nu era nevoie să intervenim cu Executivul în treburile Procuraturii, în treburile justiției”, a declarat Andrei Năstase.
17:40
Până în prezent s-a lucrat la reparaţia scărilor şi reabilitarea pereţilor a două ieşiri de acces, din direcţia sectorului Botanica. Urmează ca şi celelalte două ieșiri să fie reparate. Ion Ceban spune că în subterană va fi instalat sistemul de iluminare, vor fi create condiții pentru persoanele cu nevoi speciale, pereții vor fi construiți din material care vor rezista acțiunilor de vandalism, iar podeaua va fi restaurată.„Precizez că nu sunt cheltuiți bani din bugetul municipal în acest scop, aceasta fiind o acțiune filantropică pentru municipalitate venită din partea centrului comercial „Shopping MallDova”, care va suporta toate costurile, lucru pentru care mulțumesc”, a subliniat edilul. Primarul general a precizat că și alte subterane urmează să fie reabilitate în etapa următoare. Aceasta sunt cele din sectorul Buiucani, dar și cea de pe bd. Decebal.
17:20
Total teste efectuate în această zi –1518 , dintre care primar –1296  şi repetat – 222.Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la  9247 cazuri.Din numărul total de cazuri înregistrate în această zi, 21 sunt angajați ai sistemului medical: medici – 10, asistenți medicali – 8, personal auxiliar – 3.Până la ora actuală, 5240 persoane au fost tratate.
16:40
Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că procurorii trebuie să utilizeze toate informațiile oferite de Platon pentru a-i trimite în judecată pe toți cei vinovați de frauda bancară. În opinia președintelui, anume acest fapt îi sperie pe Plahotniuc și aliații săi. În același timp, Dodon a menționat că nu-l apără pe Platon, dar acesta trebuie să răspundă pentru ceea ce a săvârșit. ”Fiecare trebuie să răspundă pentru vorbele și faptele sale. După gratii trebuie să stai pentru fărădelegile pe care le-ai săvârșit, dar nu pentru cineva. Acum, din spusele procurorului, reiese că el stă în închisoare pentru faptele făcute de altcineva. Oamenilor din anturajul lui Plahotniuc le este frică de Platon, pentru că el deține informații și oferă detalii concrete”, a declarat Dodon. Recent, procurorul general a declarat că dosarul în privința lui Platon a fost falsificat în totalitate.
16:30
Totodată, aceștia atrag atenția că în ultima perioadă a devenit evidentă revenirea lui Vlad Plahotniuc în politicul Republicii Moldova, fapt pe care îl consideră inadmisibil. Din grupul Inițiativei pentru apărarea art. 2 din Constituție face parte Victor Ciobanu, Alexei Tulbure, Stella Jantuan, Sergiu Tofilat, Paşa Valeriu și Ștefan Gligor.
15:10
Cazul a fost documentat de către angajații Secției investigare fraude economice din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău.Astfel, în cadrul măsurilor întreprinse de către polițiști în interiorul Centrului de agrement au fost depistate mai multe persoane care erau clienți fideli și anunțau agentul economic despre ulterioarele vizete.Agentul economic își desfășura activitatea contrar Hotărîrilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, care prevede că activitatea centrelor comerciale este sistată până la data de 15 iunie.Pe cazul dat a fost inițiată o procedură contravențională, iar agentul economic riscă să fie sancționat cu amendă în mărime de până la 75 000 lei.Poliția Capitalei amintește cetățenilor și agenților economici că măsurile impuse de autorități sunt pentru protejarea vieții și a sănătății.
15:00
Din declarație mai aflăm că deși Ilan Șor a lipsit de la ședințele Parlamentului, acesta a ridicat salariul de deputat - 65 086 lei și 93 bani. Totodată, în calitate de primar de Orhei, anul trecut, Șor a mai ridicat din bugetul de stat salariu de 71 769 lei și 47 bani. În total, pe parcursul anului trecut, Ilan Șor a primit de la stat aproape 155 de mii de lei. Ilan Șor deține trei apartamente: cel mai mare are o suprafață de 239 metri pătrați și este estimat la aproape 825 mii lei, echivalentul a doar 41 de mii de euro. Un alt apartament de 158 de metri pătrați ar costa peste 940 mii lei sau 47 de mii de euro, iar al treilea apartament este de 57 de metri păstrați și ar costa 162 de mii de lei sau opt mii de euro. Familia Șor deține și o casă de lux, cu o suprafață de peste 200 de metri, care costă peste patru milioane de lei.
14:10
În cadrul acțiunilor de investigație s-a stabilit că individul a comis cel puțin două furturi în perioada lunilor martie – mai. Primul caz a avut loc pe data de 20 martie, acesta a pătruns în subsolul unei case amplasată pe str. Prigoreni, prin deteriorarea geamului, de unde tainic a sustras patru jante de model ,,Brock” cu anvelope ,,Nexen” și două biciclete. Prejudiciul estimat de către proprietar constituie 45 mii lei.În al doilea caz poliția a fost sesizata pe data de 01 iunie, de către proprietarul automobilului de model ,,Toyota Prado”, comunicând că din automobil i-au fost sustrase bunuri materiale, la fața locului s-a stabilit că individul a pătruns prin deteriorarea geamului de unde a sustras o geantă în care se afla un laptop de model ,,Acer”. Astfel a cauzat un prejudiciu în sumă de 7 000 lei.În cadrul acțiunilor procesual penale acesta și-a recunoscut vinovăția.
13:50
Șeful statului a avut o întrevedere de lucru cu Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”. În cadrul ședinței s-a discutat și despre continuarea gazificării localităților din Republica Moldova. Potrivit lui Vadim Ceban, urmează să fie operate modificări în Programul Investițional al întreprinderii pentru anul curent, cu scopul de a include în rețeaua de gazificare cât mai multe sate din țara noastră. „În pofida crizei provocate de pandemie, majoritatea agenților economici și a populației achită la timp facturile pentru gazele naturale consumate. Pe de altă parte, în legătură cu epidemia, sistări de la rețeaua de gaze din cauza datoriilor nu se efectuează, iar SA „Moldovagaz” este deschisă pentru negocieri individuale în privința achitării graduale a datoriilor acumulate”, a scris Igor Dodon.
13:10
”Nu am luat decizia, pentru că acum nu este momentul. Avem o mulțime de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Trebuie să încep campania electorală cum o face Năstase și Maia Sandu? Se întrec între ei cine și pe cine va susține în turul doi. La voi sarcina este să-l dați jos pe Dodon. La mine e sarcina să ajut oamenii. Vedeți diferența?”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”. Șeful statului i-a chemat pe cei doi oponenți să spună concret oamenilor ce vor să facă pentru cetățeni, dar nu împotriva cui vor candida.”Voi toată viața ați mers ca să dați pe cineva jos: ba pe unul, ba pe altul, ba pe Voronin, ba pe Dodon. Poate le spuneți oamenilor ce vreți să faceți, dar nu pe cine să dați jos”, a mai spus președintele.
13:00
Potrivit edilului, acest lucru ar putea crește transparența în instituții. „Scopul documentului este dezvoltarea și îmbunătățirea proceselor contabile în domeniul finanțelor publice din cadrul subdiviziunilor structurale municipale. Obiectivul de bază al colaborării este promovarea serviciilor publice digitale în procesele operaționale din cadrul APL”, spune primarul.La prima etapă urmează să fie centralizate datele contabile ale instituțiilor municipale de învățământ, iar ulterior să se intervină pe fiecare sector în parte.„Este important ca informațiile despre finanțele publice la nivelul municipiului Chișinău să fie disponibile cetățenilor și persoanelor interesate, în baza solicitărilor sau în regim online, pe platformele informaționale ale Primăriei”, a conchis Ion Ceban.
13:00
Personalul Ambasadei Rusiei a fost astăzi evacuat, după ce poliția ar fi fost alertată că clădirea este minată. Informația a fost confirmată de Natalia Stati, ofițerul de presă al Poliției capitalei.Potrivit sursei citate, la orele 11:50, IP Buiucani a fost alertat precum că sediul Ambasadei Federației Ruse de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt este minat.La fata locului s-au deplasat imediat toate serviciile specializate, zona a fost încercuită, personalul evacuat, iar circumstanțele se stabilesc.Un incident similar a avut loc la Ambasada Rusiei la data de 1 iunie, atunci s-a stabilit că alerta a fost falsă.
12:50
„Nici măcar n-au venit toți deputații din aceste grupuri parlamentare, pentru că și-au dat seama că pentru această scenă de spectacol sunt suficienți și jumătate dintre ei. Fracțiunea PSRM este cea mai interesată să fie reluate cât mai repede ședințele Parlamentului, ca să aprobăm proiectele de legi inițiate de președintele Igor Dodon și așteptate de oameni. Dar trebuie să respectăm și anumite reguli. În situația în care nu se vor mai înregistra cazuri de coronavirus la deputați în următoarele zile, sperăm ca săptămâna viitoare să fie reluată activitatea plenară a Legislativului.”, a scris Furculiță pe Facebook. Liderul fracțiunii PSRM a mai precizat că la următoarele ședințe ale Parlamentului așteaptă de la Guvern spre votare proiectul care prevede alocarea a câte 700 de lei pentru pensionarii cu venit lunar mai mic de 3000 de lei.
12:30
În urma denunțului femeii, CNA a deschis o cauză penală pentru trafic de influență. Potrivit declarațiilor denunțătoarei, tânărul ar fi susținut că are influență asupra membrilor comisiei de examene și că i-ar putea să-i determine să o noteze cu „admis” la proba practică.Ca rezultat al colaborării dintre CNA și ASP, bănuitul a fost documentat și reținut pentru 72 de ore, fiind plasat în izolator. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă penală.Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată.Procuratura Anticorupție conduce urmarirea penală.
12:20
Totul a avut loc în noaptea de 05 iunie, în jurul orei 01.00. La fața locului imediat a venit poliția și ambulanța. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei, Natalia Stati a declarat că la fața locului s-a constatat că un bărbat de 34 de ani dormea pe carosabil. În acel moment, un șofer de BMW care trecea prin preajmă nu ar fi observat bărbatul la pământ și a trecut cu mașina peste picioarele acestuia.În urma accidentului, acesta s-a ales cu traumatisme la picioare și a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale.Poliția a pornit un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.
12:20
“Suntem în plină pandemie, criză economică fără precedent. Guvernul nu este doar poze frumoase la „gazetă”. Guvernul administrează permanent mii de probleme legate de securitatea economică și fizică a cetățenilor. Atunci când spui „jos!”, trebuie să fii conștient ce urmează cu „sus!”. V-o spun eu − haos marca Plahașor”, scrie Ion Sturza.Fostul prim-ministru are un mesaj și pentru PAS, formațiune tentată să participe la debarcarea Guvernului Chicu.„Și să nu vă inducă în eroare cântecele sirenelor, fiți bărbați cu imunitate la seducție. Altfel, deveniți cel puțin penibili, dacă nu chiar complici”, conchide Ion Sturza.
12:10
“Oamenii au încredere în politicienii care sunt alături de ei. Eu nu mă tem să merg să discut cu un om simplu. Să merg la un veteran sau să merg în spital. Oponenții politici, Maia Sandu, chiar când face conferință de presă și nu e nimeni în sală își pune masca. Se teme de microfon că se va molipsi? Nu e vorba că trebuie sau nu mască, ei se tem de oameni. Cred că dacă vor merge în spitale, cum am mers eu săptămâna aceasta, și vor da mâna, diplome la o sută de medici, cred că ar leșina pe drum”, a spus Dodon.Președintele susține că oamenii vor să aibă la conducere politicieni care-i înțeleg.“Avem diferiți politicieni, unul în Israel care spune cât de bine va face pentru Moldova, altul aici. Oamenii vor să vadă conducătorul lor că are copii care merg la grădiniță, la școală în Moldova și în fiecare zi, ca și ei, se ciocnesc cu aceleași probleme, nu politicieni pe Facebook”, a declarat șeful statului.
12:10
”Dacă nu vă place acest Guvern, înregistrați moțiunea de cenzură și depuneți-o la următoarea ședință a Parlamentului. Invitați premierul în Parlament să vă răspundă la întrebări. De ce nu o faceți? Pentru că sunteți slabi și nu știți ce vreți de la viață. Dacă sunteți opoziție și spuneți că Guvernul nu face treabă, dați-l jos. De ce vă jucați în ”pesociniță” în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon. Președintele mai spune că despre incompetența opoziției vorbesc și oamenii. Acest lucru l-a înțeles în cadrul vizitelor în teritoriu.”Un om dintr-un sat din nordul țării mi-a spus, săptămâna aceasta: domnul președinte, de ce face opoziția aceasta atâta gălăgie. Și mi-a spus un lucru interesant despre opoziția noastră − câinele care latră mult nu mușcă”.
12:00
”Năstase umblă peste tot. Ține-ți minte filmul rusesc: Песчаный карьер − я,  ликероводочный завод − я. Acesta este Năstase. Prim-ministru − eu, ministru de Interne − eu. Primar − eu. Președinte − tot eu”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”. În opinia șefului statului, această situație deja devine ridicolă pentru oponenții politici și opoziția de dreapta.
12:00
”Aud mai multe discuții prin teritoriu și trebuie să dăm o denumire la coaliția care se face: Sandu-Candu-Plaha-Șor. Această coaliție ei vor să o facă. Sandu oleacă e mai deșteaptă și a luat decizia să ia o pauză, dar Năstase umblă peste tot. Năstase deja se vede premier și împarte funcțiile de miniștri. Băieți, sunteți nostimi și hazlii”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii  ”Președintele răspunde”.Potrivit șefului statului, în toată această situație Andrian Candu este gata să voteze pe oricine premier, numai ca să-și păstreze prezența în Parlament. ”Candu e gata să voteze pentru orișicine, măcar și pentru Tauber prim-ministru. Candu înțelege că dacă vor fi alegeri anticipate, el nu trece în Parlament.”, a declarat Igor Dodon.
11:50
Serghei Ianenco a renunțat și la funcția de președinte al Organizației Teritoriale Criuleni a Partidului ȘOR. ”De aproape un an de zile de când sunt membru al acestui partid, am înțeles că liderii acestei formațiuni doar fac promisiuni și nu fac mai mult nimic. Inițial eu nu am înțeles cum funcționează tot acest sistem ”Șor”, dar când am înțeles cum stau lucrurile, am înțeles că ei se ocupă doar cu manipularea și mințirea oamenilor. Au pus trei becuri pe o stradă într-un sat și spun pe toată țara că au iluminat un sat. Astea sunt minciuni.” a declarat Serghei Ianenco în cadrul ședinței Consiliului Raional Criuleni.Ianenco a mai spus, că în cadrul partidului ȘOR există numeroase nemulțumiri, iar mai mulți aleși locali, inclusiv primari, din raionul Criuleni, sunt gata să părăsească formațiunea. ”Membrii de partid sunt ținuți cu promisiuni și cu niște cadouri scumpe la zile de naștere.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.