Democracy.md

Ieri
14:30
Apelul lansat de Silvia Radu în perioada în care a concurat pentru primăria Capitalei nu a fost uitat. În curtea unui bloc din Chișinău a fost amenajat un teren de joacă pentru copii. Despre acest lucru a scris Silvia Radu pe Facebook. Fostul primar interimar a menționat că este bucuroasă că prin campania ”Fă ceva bun pentru Chișinău” a reușit să creeze o stare de spirit în societate.”Un nou loc de joacă creat în urma apelului pe care l-am făcut în campania electorală. Sunt mulțumită că am reușit câteva lucruri foarte frumoase pentru cetățeni. Mai mult de atât, cred că am reușit să creăm o stare de spirit în rândul societății civile, a antreprenorilor, am reușit să creștem stadiul de implicare a acestora în treburile orașului. Mulțumesc tuturor celor care au ajutat la realizarea acestui proiect. Ai învins, continuă. Ai pierdut, continuă”, a scris Silvia Radu.
14:20
În cadrul evenimentului cu tema ”Moldova şi Occidentul: discuţii cu Vladimir Plahotniuc”, liderul PDM a prezentat situaţia din ţara noastră, reformele demarate şi bazele creşterii economice înregistrate în ultimii doi ani. De asemenea, liderul Coaliţiei de guvernare de la Chişinău a vorbit despre întregul context geopolitic în care se desfăşoară activitatea actualei guvernări.„M-am simţit onorat de invitaţia pe care am primit-o şi m-a bucurat mult faptul că am avut ocazia să prezint, în primul rând, obiectiv, situaţia politică şi geopolitică în care guvernăm în Republica Moldova. În al doilea rând, am avut ocazia să discutăm teme de interes naţional şi regional, implementarea reformelor şi, desigur, alegerile parlamentare din toamnă”, a afirmat Vlad Plahotniuc.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:40
Peste 700 de locuri de muncă au fost create la fabrica „Molltex-grup”, inaugurată astăzi în Parcul Industrial „Răut” din municipiul Bălți. Noua fabrică de confecții este o investiție de 4 milioane de euro și face parte din grupul român „Ostazar”. Investitorul planifică extinderea companiei și în orașul Dondușeni. Cea de-a doua fabrică, cu o capacitate de aproximativ 1000 de locuri de muncă, urmează a fi deschisă în luna iulie curent. Premierul Pavel Filip a menționat că lansarea unor noi proiecte confirmă că lucrurile în Republica Moldova se mișcă în direcția corectă, mulțumind investitorilor pentru încrederea acordată și determinarea de a-și dezvolta afacerile în țara noastră. „Fiecare fabrică deschisă înseamnă că investitorii găsesc aici un mediu de afaceri predictibil, în care cu plăcere poți să-ți lansezi un business. Pentru cei care munciți aici, inaugurarea acestei fabrici înseamnă un loc de muncă.
18:40
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat la inaugurarea celui mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova – Parcul solar Fly Ren.  Acesta are o capacitate de 1MW și este amplasat pe o suprafață de 2,5 ha. Investiția suportată de către companie cifrează la circa 1 milion de euro. La eveniment au mai participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovshi, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, investitori italieni, reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei. Parcul solar este amplasat în comuna Băcioi și este construit din aproape 4 mii de panouri solare.  „Sunt bucuros să fiu prezent la inaugurarea celui mai mare parc solar fotovoltaic din Moldova. Primul motiv e profesional – o realizare foarte mare pentru Republica Moldova în domeniul energetic.
18:10
 Trei dintre răniţi se află în stare critică, a informat serviciul regional de paramedici.Explozia a avut loc joi la ora locală 10.30 (ora României, 17.30). Cauza nu este cunoscută încă.Potrivit autorităţilor, doi bărbaţi ar fi pus o bombă în restaurant. Cei doi suspecţi ar fi plecat de la faţa locului imediat ce au detonat dispozitivul.
17:40
Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința unui fost ofițer de investigație, acesta fiind învinuit de trafic de influență.Învinuitul, în perioada 2014-2016, în calitatea sa de ofițer de investigație în cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră a Aeroportului Internațional Chișinău, folosindu-se de situația de serviciu și manipulând în scopuri personale cu atribuțiile de serviciu cu care era investit, a extorcat mijloace bănești în sumă de 20000 de euro de la o cetățeană. În schimbul banilor, ofițerul susținea că are influență asupra procurorilor din cadrul Procuraturii Botanica, în vederea scoaterii femeii de sub urmărire penală, cu clasarea proceselor penale în care aceasta era bănuită de falsificare de carduri și fals în acte.
17:10
Un bloc cu 92 de apartamente sociale a fost construit în orașul Leova, cu suportul financiar al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Beneficiari ai locuințelor sunt familiile cu mulți copii, tinerii specialiști angajați în sistemul bugetar, persoanele cu dizabilități și alte categorii de populație. Ministrul Liviu Volconovici a spus, la ceremonia de inaugurare a blocului, că apartamentele sunt dotate cu blocuri sanitare, sistem de încălzire autonom, geamuri termopan, uși interioare, pereți și tavane zugrăvite. Costul total al proiectului din Leova a constituit 3,3 milioane de euro. 2,1 milioane de euro au fost oferiți de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, restul a fost contribuția autorităților publice locale. Ministrul Liviu Volconovici a mai comunicat că Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este dispusă să lanseze negocierile și să analizeze posibilitățile continuării fazei a III-a a proiectului.
17:00
Indiferent cine va câștiga în turul doi al alegerilor din Chișinău, la primărie se va instaura haosul, incompetența, demagogia și degradarea. De această părere este jurnalistul Nicolae Federiuc. Acesta a scris pe blogul său că în spatele afișelor electorale ale lui Andrei Năstase, candidatul PPDA-PAS-PLDM pentru funcția de primar al capitalei, stau mai multe figuri penale.„Câteva figuri destul de proeminente: verii Țopa, condamnați la pușcărie în Moldova și refugiați în Frankfurt, Germania, Veaceslav Platon, prins și condamnat la ani grei de pușcărie, Renato Usatîi, cercetat penal pentru tentativă de asasinat și refugiat la Moscova, clanul Lucinschi, care colcăie de condamnări, și, bineînțeles, al nostru Vlad Filat, figura centrală, pe care nu are rost să o mai descriu.
16:40
Lista activităților ce vor putea fi desfășurate în cadrul parcurilor pentru tehnologia informației va fi extinsă din contul activităților de cercetare și inovare. În acest sens, Parlamentul  a aprobat în I lectură modificarea Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.Noile activități care vor putea fi desfășurate în parcurile TI se referă la instruirea în domeniul calculatoarelor, servicii de cercetare și dezvoltare experimentală în calculatoare și științe informatice, nanotehnologie, inginerie și tehnologie, matematică și fizică, biotehnologie și nanobiotehnologie, fabricarea componentelor electronice, servicii de obținere a filmelor de animație și de design specializat, bazate pe utilizarea echipamentelor de calcul specializate de înaltă performanță.Potrivit autorilor proiectului, implementarea acestor noi activități poate contribui substanțial la dezvoltarea sectorului inovativ în Republica Moldova.
16:10
Doar 1 din 6 moldoveni își declară veniturile la stat, așa cum cere legea. Serviciul Fiscal de Stat (SFS) numărul persoanelor fizice care au obținut venituri impozabile în anul 2017 este de 1,2 mln., dintre care veniturile au fost declarate de 211.208 cetățeni. Dintre acestea, pe suport de hârtie au depus declarațiile 21 201 de persoane, declarație rapidă au completat 173.861 persoane, iar declarație electronică au depus 16.191 de persoane fizice. Potrivit datelor SFS, în acest an veniturile persoanelor fizice obținute din salarii au crescut cu 4732,03 milioane lei comparativ cu anul precedent, acestea constituind cifra de 42 345,31 mln. Lei. Se mărește numărul milionarilor SFS mai anunță că numărul persoanelor care au obținut un venit mai mare de un milion de lei a atins 1.792 de persoane, comparativ, cu 1.549 persoane înregistrate în 2016. Dintre cele 1.
15:40
Parlamentul a declarat ziua de 26 iunie drept Ziua împotriva abuzului de droguri. Plenul Parlamentului, în ședința de ieri, a completat Hotărârea cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova. În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua Internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri. Decizia a fost luată de Organizația Mondială a Sănătății, în 1987, cu scopul de a crește gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate. Potrivit statisticilor, în lume, aproximativ 200 de milioane de oameni consumă droguri cel puţin o dată pe an. Dintre acestea, 25 de milioane sunt considerate dependente de droguri. În fiecare an, 200 000 de persoane mor din cauza bolilor legate de droguri.
15:10
Parcul Râșcani din str. Braniștii, sect. Râșcani, a devenit locația câștigătoare în cadrul concursului ”Termoelectrica amenajează un spațiu public”. Astfel, întreprinderea urmează să efectueze gratuit lucrările de amenajare cu bănci, urne și minibiblioteci stradale, confecționate chiar de către angajații întreprinderii, din țevi și alte materiale reciclate.        În cadrul concursului au fost înscrise circa 40 de propuneri de locații, dintre care 35 au fost selectate (cele cu adresele indicate) și supuse votului public desfășurat pe pagina oficială de Facebook a Termoelectrica S.A.. Parcul Râșcani din str. Braniștii a devenit câștigător după ce a fost propus în concurs de către mai mulți locuitori ai sec. Râșcani și a fost susținut cu cele mai multe voturi.        ”Concursul a fost public și transparent, consumatorii noștri având posibilitatea singuri să decidă ce spațiu public vom amenaja.
14:40
Republica Moldova va participa la negocierile pentru constituirea Adunării Interparlamentare a Radei Supreme a Ucrainei, Parlamentului Georgiei și Parlamentului Republicii Moldova. Parlamentul a aprobat, în ședință plenară, un proiect de hotărâre în acest sens. Zilele următoare, o delegație a Parlamentului, condusă de Speakerul Andrian Candu va efectua o vizită în Georgia pentru a discuta inclusiv aspecte legate de funcționarea Adunării Interparlamentare. Lucrările de constituire a Adunării Parlamentare urmează să se desfășoare pe data de 9 iunie 2018, la Kiev. Parlamentarii din cele 3 țări vor adopta și semna Manifestul și Statutul de funcționare a Adunării Interparlamentare. Adunarea Interparlamentară a Radei Supreme a Ucrainei, Parlamentului Georgiei și Parlamentului Republicii Moldova va reprezenta o instituție interparlamentară consultativă, constituită cu scopul de a aborda subiecte și proiecte de interes comun pentru cele 3 țări.
14:10
Mitropolia Basarabiei va avea doi noi episocopi în persoanele arhimandritul Veniamin Goreanu, care a fost ales Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud, iar Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, va conduce Eparhia de Bălţi. Locurile era vacante de mai mulți ani, astfel că aceste alegeri erau necesare.  Alegerile de ierarhi pentru unele scaune episcopale vacante din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române au avut loc „pentru a dezvolta și amplifica activitățile din Biserica noastră”, după cum a precizat Patriarhul Daniel al României în debutul şedinţei Sfântului Sinod, citat de basilica.ro. Episcopia Basarabiei de Sud Episcopia Basarabiei de Sud, cu sediul în oraşul Cantemir, este continuatoare a Episcopiei de Cetatea Albă-Ismail înființată în anul 1923 în cadrul României Mari.
13:40
Ucraina a impus sancțiuni economice pe o perioadă de trei ani uzinei metalurgice din Râbnița, care se află în gestiunea administraţiei separatiste din stânga Nistrului.Decizia a fost luată de Consiliul Național de Securitate de la Kiev și presupune blocarea activelor, limitarea operațiunilor comerciale, împiedicarea retragerii capitalului din Ucraina, prevenirea punerii în aplicare a obligațiilor economice și financiare, precum și interzicerea achizițiilor publice.Uzina metalurgică de la Râbnița face parte dintr-o listă de peste 1000 de persoane fizice și juridice din Rusia care sunt pedepsite pentru agresiunea Moscovei față de Ucraina.Printre oficialii ruși care se regăsesc în document se numără președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, și artistul Iosif Kobzon.
13:30
Liderul Partidului Platforma DA din Moldova a participat recent la emisiunea JOCURI DE PUTERE la televiziunea Realitatea TV din România. În cadrul emisiunii s-a discutat despre alegerile locale din Chișinău, care vor avea loc pe 3 iunie (turul doi). La un moment dat Andrei Năstase a declarat că Ion Ceban trebuia să fie din primul tur „premier”. Totuși Ceban și Năstase concurează pentru funcția de „primar”.Eroarea de vorbire a lui Andrei Năstase se încadrează în teoria psihanalitică a micilor acțiuni ratate, expusă de celebrul psihanalist evreu austriac Sigmund Freud. Conform acestei teorii, omul din inerție spune nu ceea ce vrea să spună, dar spune ceea la ce se gândește cu adevărat. Astfel, deși politicianul de la Chișinău luptă pentru funcția de primar, el în sinea lui visează să devină prim-ministru. Cel puțin asta demonstrează știința psihologiei aplicate.
13:10
Premierul Pavel Filip a prezidat astăzi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, la care s-a decis alocarea mijloacelor financiare pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale. Astfel, vor fi alocate bunuri materiale în valoare de 1,37 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploilor cu grindină din 21 septembrie 2017, în satul Cunicea, raionul Florești. Din rezervele materiale de stat vor fi transmise 2765 foi de ardezie pentru reparația grădiniței și alte materiale de construcție pentru restabilirea clădirilor din localitate. În total, în satul Cunicea au fost deteriorate geamurile și acoperișurile a peste 400 de case și clădiri de menire socială. Pentru înlăturarea pagubelor cauzate de ploile cu grindină din septembrie 2017, bunuri materiale în valoare de 77,7 mii de lei vor fi alocate pentru satul Cobîlea, raionul Șoldănești.
12:40
Corectitudinea lingvistică a textelor de publicitate, denumirile de mărfuri, persoane juridice, adrese etc. va fi efectuată de Agenția Servicii Publice. Parlamentul  a aprobat, în lectură finală, modificarea a cinci acte legislative în acest sens. Potrivit prevederilor legale, până la înregistrarea persoanei juridice, autoritatea competentă verifică denumirea sub aspectul disponibilității, distinctivității și al corectitudinii lingvistice.  Proiectul promovează, pe de o parte, interesele cetățeanului de a beneficia de servicii publice calitative, efectuate rapid, iar, pe de altă parte, interesele statului de a utiliza eficient resursele, a spori nivelului de calitate al deservirii, prin extinderea principiului ghișeului unic.
12:10
Veteranii, persoanele cu dizabilități în urma războiului și persoanele intern deplasate din raioanele de est ale Republicii Moldova, care au avut de suferit în urma acțiunilor de luptă pentru apărarea independenței și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, vor avea posibilitatea să-și privatizeze apartamentele repartizate, înainte de rambursarea integrală a creditului accesat.  Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, Amendamentul nr. l la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnat la Chișinău în luna aprilie, transmite IPN. În prezent, Anexa nr. l din Acord stipulează că privatizarea locuințelor din imobilele construite în baza acestuia va fi posibilă după rambursarea integrală a creditului accesat, adică, cel devreme, în 2027.
11:40
La reorganizarea sau lichidarea unităţii care presupune concedieri colective, angajatorul ar putea fi obligat să informeze salariaţii și agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor. Noile prevederi se conțin în proiectul pentru modificarea şi completarea Codului muncii al Republicii Moldova, aprobat, în lectură finală, de către Parlament. Potrivit autorilor, proiectul are drept scop transpunerea Directivei europene cu privire la concedierile colective. Astfel,  angajatorul care intenţionează să întreprindă concedieri colective va avea obligaţia să informeze în scris despre apropiatele concedieri reprezentanţii salariaţilor din unitate, indicând motivele şi perioada concedierilor, numărul şi categoriile salariaţilor pasibili de concediere şi alte informaţii relevante.
11:10
Conducătorii auto care vor fi depistați la volan în stare de ebrietate avansată vor răspunde penal în fața legii. Astfel prevede noul pachet de legi care mai este supranumit pachetul anti-alcool”. Declarația a fost făcută de ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, într-o emisiune televizată, transmite IPN. Potrivit ministrului, în Republica Moldova cultura de a conduce și responsabilitatea șoferilor sunt foarte joase. Prevederile noi, spune el, sunt în beneficiul cetățenilor, în beneficiul oamenilor care vor ca legea să fie respectată.  „Noi vrem ca pedeapsa să fie inevitabilă. Persoane de ordinul miilor scăpau basma curată. Alții recidivau și omorau cetățeni de-ai noștri care aveau dreptul la un viitor”, a afirmat Alexandru Jizdan.
10:40
Serviciile municipale vor interveni la executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţie curentă pe următoarele străzi din municipiu:Sectorul Centru:-  str. Alexandru Hîjdeu-  str. Melestiu-  str. Valea Trandafirilor-  str. NucarilorSectorul Buiucani- str. Ion și Doina Aldea-Teodorovici- str. Gr. AlexandrescuSectorul Botanica- str. Hristo Botev;- str. Cetatea Albă;Sectorul Râşcani- str. Feredeului;- str. Miron Costin;Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară. Primăria Chişinău mizează pe sprijinul instituţiilor mass-media în vederea informării opiniei publice în timp util, pentru a evita blocajele de trafic, iar cetăţenii să nu fie afectaţi de executarea lucrărilor.
10:10
În vârstă de 33 de ani, Iulia Skripal spune că viaţa ei a fost distrusă. Doreşte să se întoarcă în Rusia, dar fără ajutorul ambasadei de la Londra și numai după ce tatăl său, externat şi el din spital acum trei zile, îşi va reveni.  Vizibil afectată și având la gât cicatricea unei traheotomii recente, tânăra spune că a trecut printr-o experienţă traumatizantă şi le-a mulţumit celor care le-au salvat vieţile ei şi tatălui său. Cei doi au fost otrăviţi cu o neurotoxină la începutul lunii martie în Marea Britanie. În ciuda acuzaţiilor constante, britanicii nu au reuşit să dovească implicarea Rusiei în atac. „Bună ziua, mă numesc Iulia Skripal. Am venit în Marea Britanie pe 3 martie ca să îmi vizitez tatăl, ceva ce mai făcusem deja. După 20 de zile în comă, m-am trezit şi am aflat că am fost amândoi otraviti. Încă îmi vine greu să accept că am fost amândoi atacaţi astfel.
09:40
Cod Galben de incendii de vegetație în Republica Moldova! Meteorologii avertizează că până la data de 31 mai pe o mare parte a teritoriului se vor crea condiții pentru pericol excepțional de incendiu (clasa V), cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.Riscuri: Este posibilă aprinderea culturilor agricole, depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.Se recomandă: Evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu; restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.
24 mai 2018
19:40
În această dimineață, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Școlii Securității, tabără de vară destinată pregătirii a 132 de copii din toată țara în domeniul bazelor securității vieții. „Instruirea tinerii generații în domeniul prevenirii riscurilor este prioritară pentru ca copii să poată reacționa corect în caz de calamități”, a menționat șeful IGSU, Mihail Harabagiu, care a participat la deschiderea evenimentului. La ceremonie, copii celor 11 colective au anunțat în unison sloganul școlii „Împreună reducem riscurile” și și-au prezentat deviza echipei.După încheierea ceremoniei arbitrul principal a dat start competiției care a început cu primul concurs „Echiparea”. Aici elevii s-au întrecut la îmbrăcarea uniformei de pompier și ajustarea căștilor de protecție.
18:40
Tragedie în apropiere de oraşul Torino din Italia, unde un tren de pasageri a deraiat după ce a lovit în plin un camion blocat la o trecere peste calea ferată. Cel puţin doi oameni au murit şi 20 au fost răniţi. În urma accidentului, locomotiva şi trei vagoane s-au răsturnat.Potrivit autorităţilor, şoferul camionului, un lituanian, a rămas blocat pe şine în momentul în care s-au lăsat barierele. Nenorocirea s-a produs aproape de miezul nopţii. În tren nu erau mulţi oameni, dar majoritatea dormeau în acel moment.Şoferul care a provocat accidentul a fost rănit, dar viaţa lui este în afara pericolului. El va fi audiat de poliţişti pentru a stabili circumstanţele exacte ale tragediei. Circulaţia pe ruta respectivă a fost suspendată temporar.
18:10
Un incendiu a izbucnit la o bază de odihnă din regiunea Zatoka,Ucraina. Incidentul a avut loc azi dimineață, în urma unei explozii puternice. Potrivit poliției, ar fi explodat o butelie de gaz. Imediat, la fața locului au ajuns mai multe echipaje de pompieri, care au lichidat focul. În urma incendiului cel puțin o persoană a avut de suferit. Oameni legii au stabilit că bărbatul care a suferit în urma exploziei ar fi încercat să incendieze clădirea. Poliția l-a reținut pe individul de 27 de ani. Acesta se află în prezent la spital cu arsuri pe mâini, picioare și față, iar cazul urmează a fi investigat de poliție.
17:50
Pedepsele pentru șoferii care urcă băuți la volan vor fi înăsprite. Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative privind sancțiunile pentru conducerea automobilelor în stare de ebrietate.Potrivit noilor prevederi, șoferii care vor fi prinși băuți la volan vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni – în cazul primei abateri și până la 3 ani – în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, noțiunea respectivă fiind anulată.Pentru cei care sunt depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi mai dure - permisul acestora va fi anulat pentru 4 ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, până la 240 de ore, în folosul comunității.
17:10
Accident rutier în comuna Lăpușna din raionul Hâncești. Totul s-a întâmplat ieri, 22 mai. Șoferul unei mașini de taxi nu a cedat trecere unui automobil de model Hyundai. În consecință cele două mașini s-au ciocnit, transmite Știri.md. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Hâncești, Tatiana Soloțcaia. În urma impactului nimeni nu a avut de suferit. Cauzele accidentului urmează a fi stabilite.
16:40
Carnetele de muncă ale angajaţilor vor fi scanate de Casa Naţională pentru Asigurări Sociale (CNAS). În acest mod, autoritatea planifică să-și completeze baza de date cu informații privind stagiul de muncă al cetăţenilor. Începând din iunie şi până în decembrie, carnetele vor fi prezentate la oficiul CNAS de către angajatori.După scanare, carnetele vor fi restituite angajaţilor. Şi persoanele neangajate în câmpul muncii pot solicita scanarea carnetelor de muncă, dar nu sunt obligate să o facă.„La etapa prezentării carnetelor se face un document de primire - predare. Evident, va servi drept temei pentru stabilirea pensiilor în continuare", a spus Clara Sorocean, șefa direcției evidență, CNAS.Conducătorii oficiilor teritoriale ale CNAS sunt instruiţi în acest sens.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.