Democracy.md

Acum 6 ore
20:26
Cu toate că s-au autoproclamat în repetate rânduri drept portavoce a poporului și cetățenilor, liderii Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” se pare că nu sunt îndrăgiți și acceptați de oamenii simpli. Aflat în fața Parlamentului în rândurile manifestanților care au venit să susțină votul mixt, acesta a fost huiduit și alungat. O dovadă în acest sens este o înregistrare video publicată pe internet în care este surprins Vasile Năstase, fratele liderului PPDA, Andrei Năstase. Acesta se plimbă printre susținătorii votului mixt și îi filmează, iar în momentul în care încearcă să discute cu aceste – este huiduit și alungat de manifestanți. Acesta nu este primul caz când liderii PPDA sunt primiți „rece” de cetățeni. În campania prezidențială, liderul partidului Andrei Năstase a fost deseori huiduit atunci când mergea în diverse localități să se întâlnească cu cetățenii.
19:56
Doar că Andrei Năstase n-a vrut să iasă să primească donația (probabil încă nu i se uscaseră pantalonii), astfel că l-a trimis și de această dată pe fratele mai mare, Vasile, să-i șteargă scutecele din fața sediului. După cum o demonstrează și un filmuleț video plasat pe Youtube, Vasile Năstase se pare că este deprins să șteargă „rahatul” din urma fratelui său mai mic. După un schimb de replici cu tinerii, în care s-a prefăcut deranjat (sau poate îi era și lui rușine de ce-a făcut fratele său mai mic n.red) a luat pachetul cu scutece și a dispărut din fața camerei de luat vederi. Nu ne rămâne decât să sperăm că scutecele au ajuns la destinație și că Vasile Năstase nu și-a oprit „otkat” din cadoul pe care i l-a făcut poporul „liderului național”.
Acum 8 ore
18:26
„Pleacă la Moscova, la Moscova să te duci, cine îți încurcă aici? Du-te la Moscova”, i-a spus jurnalistei unul dintre protestatari. Nu este pentru prima dată că oamenii adunați de cei doi politicieni manifestă agresivitate față de jurnaliști. La protestul din iunie, aceștia au agresat echipa de filmare a postului de televiziune Publika TV.
17:56
„Chiril Lucinschi se află în concediu medical, drept pentru care nu a putut să se prezinte astăzi în instanță de judecată. sînt niște aspecte de natură privată și nu vreau să le comunic”, a declarat avocata, precizînd că apărarea consideră încheierea instanței neîntemeiată. Totodată, potrivit procurorul de caz, Eugen Rurac, dosarul în care este învinuit Chiril Lucinschi a fost completat un nou capăt de acuzare - fals în declarații „manifestat prin neincluderea în declarațiile sale cu privire la avere și interese personale a calității de beneficiar finciar și a veniturilor primite de la două companii, ce figurează în schema de spălarea a banilor. Este vorba despre două episoade: 5 milioane de lei și 440 de mii dolari SUA”. Acesta a mai susținut că fostul deputat nu dorește să facă declarații pe marginea acuzării aduse.
17:26
De asemenea, Premierul român va avea o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Programul vizitei de lucru a Prim-ministrului României, Mihai Tudose, în Republica Moldova include: ora 10.00 – întrevederea bilaterală  a Premierului Pavel Filip şi Prim-ministrului României, Mihai Tudose (Reşedinţa de Stat, str. Nicolae Iorga, nr. 23) Notă: Direcția comunicare și protocol a Guvernului va realiza imagini protocolare pe care le va pune la dispoziţia instituţiilor mass-media ora 10.20 - Fotografie de protocol comună a celor doi Prim-miniştri, urmată de ședința în format extins a delegațiilor Republicii Moldova și României Notă: Reprezentanţii mass-media vor avea posibilitate să ia imagini protocolare de la şedinţă ora 11.25 – Prim-ministrul Pavel Filip şi Prim-ministrul României, Mihai Tudose, vor susţine o conferinţă de presă ora 12.
Acum 12 ore
17:16
În opinia lui Ceban, suspendarea finanțării este cea mai rapidă cale spre alegeri parlamentare anticipate. Acesta a mai salutat și intenția PPE de a cere și revizuirea Acordului de Asociere cu UE. ”Dacă o inițiază europenii, perfect”, a scris Ceban.  Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, cere Uniunii Europene să oprească toate finanțările pentru țara noastră și chiar revizuirea Acordului de Asociere. Drept motiv invocat pentru demersul său este votarea, cu majoritate absolută, a schimbării sistemului electoral din Moldova.  Anterior, Joseph Daul a fost un aprig susținător al fostului premier Vlad Filat, care a venit în politică prin exploatarea subiectului votului mixt, promisiune uitată după ce a ajuns la putere.
16:56
„Unitățile de transport care astăzi se află în proprietatea locuitorilor din partea stîngă a Nistrului urmează să fie înregistrate în Republica Moldova în condiții simplificate, aici mă refer la condiții de plată. Ele urmează a fi înregistrate practic într-un mod gratuit, singurele costuri care eventual le-ar putea suporta proprietarii acelor unități de transport fiind doar costurile de confecționare a certificatului de înmatriculare, eventual și a plăcuțelor de înmatriculare. În rest procedura de înregistrare va fi una uniformă ca și pentru ceilalți cetățeni ai Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Bucătaru, viceministrul Transporturilor. Autoritățile de la Chișinău au elaborat mai multe versiuni pentru procedura de legalizare a autovehiculelor din stînga Nistrului. Pentru a obține acordul Tiraspolului, responsabilii pentru transport propun confecționarea unor numere neutre.
16:36
Muzicienii vor cânta în casele de cultură din satele Mereni și Băhrinești și în orașele Ialoveni Ceadâr Lunga, Cimișlia, Călărași, Hâncești, Rezina și Chișinău. „O să cântăm muzică diversă. Ne-am gândit împreună cu colegii să abordăm un repertoriu cât mai apropiat de public, gândindu-ne că este un public care încă nu a intrat în contact deloc sau poate foarte puțin cu muzica clasică. Am ales ceva cât mai ușor digerabil și ascultabil”, a declarat fondatorul proiectului. Fiecare concert va fi fotografiat. Printre fotografi sunt atât persoane cunoscute, cât și fotografi în devenire. În plus, despre proiectul „Moldo Crescendo” va fi turnat și un film de scurt metraj într-o manieră documentaristică și artistică. Violoncelistul Radu Croitoru a menționat că pentru turneul din acest an a fost aleasă o paletă foarte colorată de compozitori.
15:56
Pe primul loc se află Norvegia, care a "sărit" de pe locul 4 pe care-l ocupa în 2016, pe prima poziție, fiind urmată de Danemarca, Islanda și Elveția. Toate aceste 4 țări stau foarte bine la toți indicatorii în baza cărora se calculează indicele fericirii: îngrijirea personală, libertatea, generozitatea, onestitatea, sănătatea, venitul și buna guvernare. Raportul din acest an subliniază importanța componentelor sociale ale fericirii, punând în același timp accentul pe muncă. "Munca este un factor major care afecteaza fericirea. Starea de șomaj duce la o reducere importantă gradului de fericire și chiar și pentru cei care lucrează, calitatea condițiilor muncii poate provoca variații majore în nivelul fericirii resimțite. Chinezii de exemplu nu sunt mai fericiți decât erau în urmă cu 25 de ani", se mai arată în raport.
15:26
Delegaţia Companiei chineze Dynavolt, producătoare de dispozitive de stocare a energiei (acumulatoare de energie), este condusă de Frank Chen, director al Centrului internațional de business. După cum s-a menţionat, interesul de a investi în Moldova al acestei companii chineze a apărut după negocierile cu şeful Ministerului Economiei în mai curent la Beijing. În cadrul acestei întrevederi de la Chişinău Octavian Calmîc a prezentat climatul favorabil pentru investiții în Moldova, menționînd că companiile chineze pot beneficia de condiții avantajoase oferite de zonele economice libere, precum și modalitățile de implementare a proiectelor comune de cooperare.
14:56
„Se dorește discreditarea și asocierea numelui meu cu mită. Ceea ce se întâmplă este o bătaie de joc. Orice zi în arest este un abuz din partea autorităților. Vom ataca în judecată acțiunile Procuraturii. Solicit publicarea integrală a dosarului”, a adăugat Dorin Chirtoacă. Procurorul de caz, Dumitru Robu, a refuzat să comenteze declarațiile edilului Capitalei. „Nu mă voi expune. Probele din dosar vor fi apreciate de instanța de judecată. Nu suntem în drept pentru a-l (n.r. dosarul) publica”, a conchis acesta. În cadrul ședinței de judecată de astăzi de la Judecătoria Buiucani, judecătorul Victor Rațoi a declarat abținere. Acum, urmează alt judecător să admită sau să respingă abținerea. Tot astăzi, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău urmează să se pronunță în legătură cu recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă împotriva hotărârii Judecătoriei Buiucani privind prelungirea mandatului de arest la domiciliu.
13:56
În spaţiul destinat roţii de rezervă a automobilului ei ofirţerii au găsit o sticlă de culoare cafenie în care se aflau circa 500-600 g de mercur. Procurorii i-au reţinut şi pe complicii ei, care în perioada ianuarie-iul ie au cumpărat şi vîndut cantităţi impunătoare de mercur. În total, gruparea planifica să aducă prin contrabandă circa 45 de kg de mercur, al cărui preţ se ridică la $540 mii. Aceştia acţionau în colaborare cu persoane neidentificate din Ucraina. Contrabandiştii riscă pînă la 10 ani de închisoare.
13:56
Proiectul vine cu o serie de amendamente la Codul electoral, cerute și de practica alegerilor precedente. Astfel, la cererea diasporei, noile modificări permit transmiterea a până la 5.000 de buletine de vot la secțiile din diaspora, în prezent umărul maxim permis fiind de 3.000, din care cauză mulți cetățeni din diaspora nu au reușit să voteze la alegerile prezidențiale din anul trecut. Proiectul conțin prevederi clare ale modului în care vor fi organizate circumscripțiile uninominale, cum va fi organizat votul pentru cetățenii din regiunea transnistreană și cum vor fi formate circumscripțiile și secțiile de votare în afara țării. Modificările prevăd formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc.
13:06
În municipiul Chișinău, punctele de reabilitare vor activa în cele cinci sectoare: sectorul Botanica în apropiere de Centrul Comercial  „1000 de Mărunțișuri” sectorul Centru în prejma „Pieții Centrale” sectorul Rîșcani în apropierea „Pieții Matei Basarab” sectorul Ciocana pe strada Ginta Latina nr.18 sectorul Buiucani pe strada Calea Ieșilor nr.1. Acestea vor activa zilnic, de la ora 11:00 pînă la ora 18:00. Pe parcursul zilelor cu temperaturi înalte, oamenii care se vor adresa la punctele de reabilitare vor beneficia de apă și de ajutor calificat în cazul în care se vor simți rău. Mai mult, salvatorii vor oferi posibilitatea cetățenilor să se odihnească, pentru a nu se expune soarelui în orele de vîrf. Mai mult, pompierii recomandă în aceste zile cu temperaturi ridicate, prudență maximă și respectarea normelor antiincendiare pentru a evita izbucnirea incendiilor de vegetație.
13:06
Din poza publicată pe rețelele de socializare Năstase este surprins clar cu pantalonii uzi, stând în fața unui cordon de polițiști. Din comentarii se înțelege că poza a fost făcută după tentativa nereușită de a împiedica manifestația pașnică în favoarea sistemului electoral. Atunci combatanții l-au scos de pe scenă, iar mulțimea l-a huiduit și chiar după cum scria presa „l-a botezat” cu o pancartă de hârtie pe cap. Se pare că aventura l-a afectat grav pe Năstase, astfel încât au avut de suferit și pantalonii. „Năstase s-a pișat de frică după ce a mâncat bătaie de la protestatari”, comentează internauții pe rețelele de socializare. Nu se cunoaște dacă partenera sa de proteste, Maia Sandu, l-a văzut în ipostaza rușinoasă, dar, cel puțin deocamdată nu a comentat nimic pe Facebook.
12:46
Okinoshima, situată între Japonia şi Coreea de Sud, este utilizată de secole pentru ceremonii religioase în care se spun rugăciuni pentru siguranţa marinarilor de pe mări, notează Rador. Înainte de a păşi pe insulă, bărbaţii trebuie să-şi scoată hainele şi să se supună unui ritual de purificare.
12:46
La protestul organizat de cei trei politicieni au fost văzut mai mulți copii. Nu este pentru prima dată când organizatorii recurg la un asemenea gest inuman. Mai grav este că aceștia au adus copii, chiar dacă existau zvonuri despre riscul provocării unor violențe în fața Parlamentului. Aceasta înseamnă că Năstase, Usatîi și Maia Sandu au permis intenționat să vină copiii la protest pentru a fi folosiți ca scut în cazul unor altercații. Este o acțiune nu doar inumană, dar și penală – să iei copiii de la joacă și să-i aduci pe o căldură de peste 30 de grade la o acțiune care riscă să degenereze în violențe. Mai mulți manifestanți sunt agresivi, provoacă poliția și pe manifestanții pașnici care se pronunță pentru modificarea sistemului electoral. Organizatorii nu doar că nu încearcă să-i calmeze, dar chiar îi ațâță.
12:26
Manifestații pro-sistem mixt au venit din practic toate raioanele țării, fiind văzute pancarte ale manifestanților din Edineț, Comrat, Cahul. Oamenii au manifestat pașnic, au purtat drapele ale Republicii Moldova și au scandat lozinci în favoarea reformelor și a modificării sistemului electoral. Mai mulți vorbitori de la tribune printre care primari, combatanți, reprezentanți ai minorităților etnice au declarat că această reformă este una în măsură să pună bazele unor schimbări profunde în Republica Moldova de combatere a corupției, funcționare a instituțiilor,etc.   În schimb manifestanții aduși de Usatîi și Năstase au avut un comportament agresiv, fiind influențați chiar de lideri ai protestului precum Andrei Năstase care a încercat în câteva rânduri să-i provoace pe polițiști și pe ceilalți protestatari.
Acum 24 ore
11:56
Ministerul justiției propune introducerea unui nou articol în legislația penală, care prevede condamnarea cu suspendarea parțială a pedepsei cu închisoarea.  „Execuți jumătate de pedeapsă în penitenciar altă jumăatte o suspendăm pe de acum dacă tu o să te porți bine. Deținutul cînd intră în penitenciar el intră fiind montat că el trebuie să se comporte bine”, a declarat Anatolie Munteanu, viceministrul Justiției. Potrivit amendamentului, cei care vor săvîrși infracțiuni ușoare sau mai puțin grave și care își vor recunoaște vina cu repararea prejudiciului cauzat victimei, vor fi eliberați de răspundere penală.  O altă modificare propusă de ministerul Justiției ține de munca neremunerată. Persoana condamnată la muncă în folosul comunității vor semna un acord în acest sens chiar în instanță. Aceștia urmează să se prezinte la structura de probațiune în termen de cinci zile după pronunțarea sentinței.
11:26
Aproape de ora 11.00, în timpul unei manifestații din fața Parlamentului organizată de asociația „Credință Patriei”, Andrei Năstrase a trecut cu forța prin mulțime, a trecut de poliție și s-a îndreptat spre scena amplasată în fața Parlamentului. Veteranii de pe Nistru însă i-au zădărnicit provocarea l-au stopat și l-au condus în afara acțiunii de protest. Gestul lui Năstase i-a enervant pe manifestanții pașnici care l-au huiduit, l-au fluierat și l-au numit „provocator”. Mai mult, un manifestant „l-a botezat” cu o pancartă de hârtie pe cap. Pe pancartă era înscris un mesaj în favoarea votului uninominal. Până la urmă, Andrei Năstase, care nu este la prima încercare de a organiza provocări și care chiar a stimulat altercațiile cu forțele de ordine în ianuarie 2016, a fost protejat de poliție și a scăpat viu și nevătămat de mulțimea înfuriată.
10:56
Proiectul sistemului de vot mixt prevede ca  circumscripțiile uninominale să fie stabilite de o comisie specială a Guvernului. Acestea vor fi aprobate de Executiv cu un an înainte de scrutinul parlamentar și va avea cel mult 65 de mii de alegători. Unii participanți la dezbateri s-au arătat împotriva constituirii peste hotare a acestor subdiviziuni electorale. Documentul face referire şi la alegătorii din regiunea transnistreană.  Proiectul stabileşte că orice candidat va trebui să prezinte un certificat de integritate prin care îşi va declara averea şi veniturile din ultimii doi ani. Documentul mai prevede reducerea pragului pentru blocurile electorale de la 11 până la opt la sută. Pragul pentru partide rămâne neschimbat - de şase procente, ceea ce a trezit criticile unor participanți la dezbateri. Partidele sunt încurajate şi să promoveze mai mult femeile.
10:56
Mulțimea este împărțită în două tabere care sunt izolate de un cordon de polițiști. De-o parte sunt reprezentanții opoziției, împreună cu câteva sute de opozanți ai votului mixt. Pe cealaltă parte a cordonului s-au adunat câteva mii de oameni din toată țara care au venit să ceară Parlamentului votul mixt. Reamintim că inițiativa modificării sistemului electoral este susținută de aproximativ 60% din populație. Aceasta rezultă din cel mai recent sondaj realizat de compania IMAS.. Potrivit datelor aceluiași studio, doar 35% din populație își dorește păstrarea actualului sistem.
10:56
Când completează cererea online, pe www.inscriere-gradinite.md, părinții vor fi atenționați că trebuie să aleagă o grădiniță din districtul în care își au domiciliul. Dacă vor primi un răspuns negativ din cauza locurilor deja suplinite în grădinița selectată, vor putea alege o grădiniță din apropiere. Dacă părintele a primit acceptul de înscriere la grădiniță, va fi notificat, iar ulterior va putea transmite online și actele necesare.  La final de procedură, va primi online îndreptarea de înmatriculare a copilului la grădiniță, pe care o va putea tipări și prezenta directorului grădiniței.  Prin intermediul platformei părintele va putea accesa informația în trei limbi, va putea vedea dacă mai există sau nu locuri libere într-o grădiniță, dar și lista părinților înscriși, nu și identitatea copilului. Platforma va putea fi accesată neîntrerupt, din orice țară.
10:46
Cu drapele ale Republicii Moldova și pancarte cu mesaje pro-reforme și pro-modificarea sistemului electoral precum „Moldova are nevoie de reforme”, „Vrem sistem electoral mixt”, oamenii le cer deputaților să voteze în lectură finală legea care le va permite să-și aleagă deputații în mod direct, așa cum își dorește majoritatea covârșitoare a cetățenilor, așa cum arată toate sondajele de opinie. ”Trăiască Republica Moldova!”, „Moldova!”, „Noi suntem poporul!” scandează cetățenii, potrivit hotnews.md. În fața oamenilor au ieșit și deputați care susțin modificarea sistemului electoral, menționând că acest proiect nu este atât rodul lor, cât al cetățenilor care s-au săturat de corupția politică. Mai mult, deputatul democrat Sergiu Sârbu le-a promis oamenilor că votul mixt este doar primul pas, Partidul Democrat urmând să promoveze în continuare sistemul uninominal, astfel ca să nu mai existe liste de partid la alegeri.
10:26
Luni, Curtea Supremă din Rusia a respins un apel împotriva interdicţiei, astfel că decizia din 21 aprilie rămîne în vigoare. Instanţa a interzis funcţionarea pe teritoriul Rusiei a organizaţiei religioase Martorii lui Iehova, aprobînd o cerere a Ministerului de Justiţie de a considera gruparea creştină ca fiind extremistă. "Martorii lui Iehova, care oricare organizaţie religioasă, trebuie să se poată bucura în mod paşnic de libertatea de întrunire fără nicio interferenţă. Rusia este obligată de Constituţie, precum şi de angajamentele sale internaţionale, să ofere astfel de garanţii", se arată într-un comunicat al Uniunii Europene. Anterior, OSCE, SUA şi Marea Britanie şi-au manifestat îngrijorarea faţă de decizia instanţei din Rusia. Ministerul de Justiţie de la Moscova a ordonat închiderea sediului din Rusia a grupării religioase şi a celor 395 de filiele locale, precum şi confiscarea bunurilor organizaţiei.
10:16
 Conform demersului înaintat, noua structură a Cabinetului de miniştri include următoarele Ministere: Ministerul Economiei și Infrastructurii Ministerul Finanțelor Ministerul Justiției Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene Ministerul Afacerilor Interne Ministerul Apărării Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Prin urmare,Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.
09:56
Astfel, Republica Moldova va beneficia de asistenţă tehnică în valoare de 3,2 milioane de dolari SUA pentru a spori investițiile și a promova exporturile. În particular, este prevăzută acordarea serviciilor de consultanţă pe trei domenii majore, acestea constituind şi obiectivele proiectului: îmbunătăţirea mediului de afaceri, consolidarea accesului la piaţă cu accent pe sectorul agroindustrial şi sporirea nivelului de protejare a investiţiilor.  Acordul va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament. Corporaţia Financiară Internaţională face parte din Grupul Băncii Mondiale, fiind instituția care acordă împrumuturi, capital şi asistenţă tehnică în vederea încurajării investiţiilor în sectorul privat în ţările în curs de dezvoltare.
09:46
„Acesta este Parlamentul Republicii Moldova”, își începe live-ul Năstase ca un adevărat ghid turistic, după care îndeamnă populația să vină în fața Parlamentului unde, de fapt, la această oră organizația de veterani „Credință Patriei” organizează o manifestație la care participă mii de oameni în favoarea modificării sistemului electoral. Apoi Năstase încearcă să o facă pe jurnalistul, de parcă ar fi fost angajat la Jurnal TV, televiziunea nașului său mafiot Victor Țopa întrebând o femeie ce înseamnă votul mixt. După care utilizează limbaj  sexist, spunându-i că e frumoasă dar „m-aș bucura să fiți și deșteaptă”. În mod normal un asemenea limbaj ar trebui taxat de societatea civilă care este extrem de atentă la asemenea ieșiri din partea politicienilor, dar cel mai probabil nu o va face pentru că este politizată.
09:26
Tot ieri, Executivul a decis redenumirea Spitalului Clinic Republican în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga”.  Timofei Moșneaga a contribuit la modernizarea Spitalului Clinic Republican, activînd timp de 43 de ani în funcţia de medic-şef al instituției și ministru al Sănătății între anii 1994-1997. În această perioadă, Timofei Moşneaga a reuşit să organizeze centre înalt specializate necesare pentru diagnosticul maladiilor în medicina internă şi în chirurgie. Totodată, pe parcursul activității sale, pentru prima dată în țară au fost deschise secţiile de chirurgie cardiacă, chirurgie toracică, urologie, endocrinologie, serviciul de anesteziologie.  Spitalul Clinic Republican a început să funcţioneze la sfîrşitul anului 1817, avînd iniţial statut de spital municipal.
09:06
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.