Albasat

Acum 30 minute
10:40
Un consulatul onorific al Republicii Moldova a fost inaugurat în Principatul Monaco. Anunțul a fost făcut de Ambasada Republicii Moldova în Franța, transmite IPN. Reprezentanța va fi condusă de consulul onorific Iacopomichele Cassiano, numit recent în această funcție de autoritățile Republicii Moldova. Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, a... The post Un consulat onorific al Republicii Moldova a fost inaugurat la Monaco appeared first on ALBASAT.
Acum 2 ore
09:30
Probabil are îngrijorări personale pentru că începe vetting-ul pentru procurorii Procuraturii Anticorupție. Astfel comentează ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, decizia procurorului Victoria Furtună de a-și da demisia. Ministrul Justiției recunoaște că odată cu demararea procesului de vetting mai mulți procurori ar putea pleca din sistem, însă menționează că acest lucru a... The post Veronica Mihailov-Moraru despre cazul Furtună: probabil are îngrijorări personale appeared first on ALBASAT.
Acum 4 ore
08:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7658 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5848 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2946 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6698 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7047 D.S.T. 960 XDR 1 23.5420 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1325 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 19.03.2024 appeared first on ALBASAT.
Acum 24 ore
21:50
Astăzi, aproximativ 80 de posesori de arme din raionul Nisporeni au fost instruiți și verificați de polițiștii locali. Acțiunea organizată de Inspectoratul de Poliție din Nisporeni face parte din contextul campaniei „Siguranța prin recensământul armelor: Controlează, Raportează, Protejează”. În cadrul acestei campanii, desfășurată în perioada 1 martie – 31 mai,... The post 80 de posesori de arme din raionul Nisporeni, instruiți și verificați de polițiști appeared first on ALBASAT.
21:10
În era digitală în care trăim, tehnologia avansată și comunicarea instantanee au adus cu sine și o nouă problemă cu care se confruntă tot mai mulți oameni: smishing-ul. Această formă de fraudă online a devenit din ce în ce mai frecventă și mai sofisticată, iar Poliția Republicii Moldova avertizează repetat... The post Tipul de fraudă online – smishing, continuă să facă victime appeared first on ALBASAT.
17:20
Președinta Maia Sandu spune că reforma justiției este cea mai importantă reformă în procesul de integrare europeană, cu ea încep și cu ea se finalizează negocierile pentru aderarea la UE. Șefa statului are certitudinea că în următoarele luni, în următorul an, procesul de curățare a sistemului justiției se va încheia,... The post Maia Sandu: În următorul an o să finalizăm procesul de curățare a justiției appeared first on ALBASAT.
16:10
La data de 17 martie 2024, la ora 17:15, Serviciul de Urgență 112 a fost alertat de către un locuitor al satului Vărzărești, din raionul Nisporeni, cu privire la un incident grav care a avut loc la domiciliul său. Informațiile transmise prin telefon indicau că un bărbat în vârstă de... The post Alertă în Vărzărești: Bărbat în vârstă de 48 de ani maltratat cu un foarfece appeared first on ALBASAT.
15:20
O persoană care lucrează pentru o grupare criminală, o persoană care face declarații împotriva propriei țări nu are ce să caute în Guvernul Republicii Moldova. Declarația aparține președintei Maia Sandu, întrebată despre o eventuală semnare a decretului de includere a bașcanului Evghenia Guțul în executiv, transmite IPN. „Federația Rusă, mai... The post O persoană care lucrează pentru o grupare criminală nu are ce căuta în Guvern appeared first on ALBASAT.
13:00
Pretinsul atac militar din regiunea transnistreană, dar și atacul cu recipiente cu substanțe inflamabile peste gardul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău seamănă a acțiuni de provocare pentru a alimenta frica și pentru a crea situație tensionată. O spune președinta Maia Sandu, solicitată să comenteze cele două incidente de duminică, transmite... The post Acțiunea din stânga Nistrului și cea de la Ambasada Rusiei seamănă a provocări, Maia Sandu appeared first on ALBASAT.
12:50
Din august 2024, numărul statelor de personal în școli va fi în conformitate cu numărul de elevi pe care îi are instituția respectivă. Șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a Primăriei municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, a menționat că este vorba despre un ordin emis de Ministerul Educației... The post Andrei Pavaloi: Din august, o bună parte din școli își vor reduce statele de personal appeared first on ALBASAT.
12:40
Un adolescent a murit și altul a fost grav rănit în urma coliziunii dintre căruța în care se aflau și un automobil. Accidentul s-a produs la sfârșitul săptămânii trecute, pe traseul dintre satele Chiștelnița și Scorțeni. Contactată de IPN, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Telenești, Elena Băetrău, a... The post Un adolescent într-o căruță a murit accidentat de un automobil appeared first on ALBASAT.
12:40
Președinta Maia Sandu susține că în acest an Republica Moldova va trece printr-un moment de cotitură și este important ca fiecare să conștientizeze această oportunitate. Potrivit ei, referendumul din toamnă cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul pentru următoarele decenii și va consfinți... The post Președinta solicită Parlamentului să inițieze procesul pentru organizarea referendumului în toamnă appeared first on ALBASAT.
Ieri
10:30
„O tentativă de a provoca frică și panică în regiune”. Este comentariul Biroului politici de reintegrare la informațiile apărute pe un canal  Telegram din stânga Nistrului că o dronă kamikaze a lovit un elicopter de pe teritoriul uneia dintre unitățile militare din Tiraspol și a explodat, transmite IPN Biroul precizează... The post Biroul de reintegrare despre presupusul atac militar la Tiraspol: o tentativă de a provoca frică și panică în regiune appeared first on ALBASAT.
10:20
Creștinii ortodocși au intrat de astăzi în Postul Mare, cel mai aspru post de peste an, cunoscut ca și Postul Paștilor. Până la Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prăznuită în acest an pe 5 mai, cei care postesc nu vor consuma carne, pește, produse lactate, ouă, dar și vin. Prima... The post Creștinii ortodocși au intrat în Postul Mare appeared first on ALBASAT.
09:50
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova anunță că lansează un ciclu de materiale menite să combată dezinformarea prezentă masiv în spațiul publici al țării. Produsele noi constituie și o invitație adresată tuturor celor interesați să se includă în combaterea falsurilor și dezinformării, transmite IPN. „O parte din... The post Purtătorul de cuvânt al Guvernului lansează un produs mediatic nou appeared first on ALBASAT.
09:40
Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse. La alegerile prezidențiale din perioada 15-17 martie, conform datelor prezentate de agenția rusă de stat TASS, pentru Vladimir Putin au votat peste 87% din participanții la scrutin, transmite IPN. În cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Putin le-a... The post Vladimir Putin a câștigat al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7638 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5781 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2930 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6684 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7086 D.S.T. 960 XDR 1 23.4995 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1239 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 18.03.2024 appeared first on ALBASAT.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:50
La 3 ani de la trecerea în neființă a generalului-maior de poliţie și primul Comandant al Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, Anton GAMURARI, astăzi a fost adus un omagiu în memoria acestuia. În semn de recunoștință, în cadrul Brigăzii s-a desfășurat campionatul la trântă. Prezent la deschiderea competiției,... The post Un polițist de la Inspectoratul de Poliţie Nisporeni printre premianții turneului de luptă națională „Trânta” în memoria generalului-maior de poliție Anton Gamurari appeared first on ALBASAT.
12:30
Ministrul educației și cercetării, Dan  Perciun, a dat asigurări că blocurile Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” vor rămâne în gestiunea instituției de învățământ și urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice. Declarația a fost făcută în contextul îngrijorărilor formulate de comunitatea academică față de intenția Procuraturii Anticorupție de... The post Dan Perciun: Clădirile Universității Pedagogice vor fi utilizate exclusiv în scopuri didactice appeared first on ALBASAT.
11:40
Deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în dosarul penal pornit pentru amestec în înfăptuirea justiției. Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată, transmite IPN. Votul Parlamentului vine în contextul unui demers depus de către procurorul general interimar, Ion Munteanu. Conform procedurii,... The post Marina Tauber rămâne fără imunitate parlamentară în dosarul pentru amestec în înfăptuirea justiție appeared first on ALBASAT.
11:30
Deputații au votat în această săptămână mai multe proiecte de legi în lectură finală. A fost adoptat un nou tip de concediu social și a fost revizuit mecanismul de folosire a concediului de odihnă anual. De asemenea, a fost ratificat un acord care prevede finanțări externe pentru reparația coridorului feroviar... The post Vot final în Parlament pentru mai multe legi appeared first on ALBASAT.
10:00
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7649 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5831 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2971 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6812 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7189 D.S.T. 960 XDR 1 23.4944 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1280 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 15.03.2024 appeared first on ALBASAT.
14 martie 2024
22:50
Astăzi, secretarul de stat Vasile Șarban a făcut o vizită la afacerea cu legume și flori a agricultorului Alexandru Cheșcu din Zberoaia, raionul Nisporeni. Această întâlnire a fost deosebit de semnificativă, deoarece agricultorul Cheșcu este unul dintre inițiatorii creării Asociației Naționale a Legumicultorilor. În cadrul discuțiilor, secretarul de stat Vasile... The post Secretarul de stat Vasile Șarban susține inițiativele agricultorilor în vizita sa la afacerea cu legume și flori a lui Alexandru Cheșcu din Zberoaia appeared first on ALBASAT.
22:20
Inspectoratul de Poliţie Nisporeni lansează un apel către persoanele interesate să se alăture echipei, anunțând organizarea unui concurs pentru ocuparea mai multor funcții vacante în cadrul instituției. Posturile disponibile sunt următoarele: Ofițer superior de sector – 7 funcții vacante; Subofițer superior de sector – 2 funcții vacante; Ofițer al Serviciului... The post Angajează-te în forțele de ordine: Concurs pentru funcții la IP Nisporeni appeared first on ALBASAT.
22:00
Astăzi, Vasile Șarban, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a efectuat o vizită de lucru în raionul Nisporeni. Într-un cadru solemn, ședința s-a desfășurat în incinta Consiliului raional Nisporeni, unde au fost prezente cadre ale autorităților locale și reprezentanți ai agenților economici din domeniul agriculturii. Discuțiile... The post Dialog constructiv în agricultură: Vasile Șarban în vizită la Consiliul raional Nisporeni appeared first on ALBASAT.
16:00
Deputații din opoziția parlamentară au criticat activitatea Guvernului după ce premierul Dorin Recean a prezentat în plenul Parlamentului raportul de activitate pentru anul 2023. Aceștia au evidențiat incompetența guvernaților, menționând că promisiunile de vremuri mai bune s-au materializat doar în majorarea salariilor miniștrilor, în timp ce restul populației a suferit... The post Opoziția parlamentară critică activitatea Guvernului appeared first on ALBASAT.
13:00
Parlamentul are doi deputați noi. Este vorba despre Ana Speianu de la Partidul Acțiune și Solidaritate și Said-Muhmat Amaev de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Aceștia au fost prezentați la ședința plenară de astăzi, transmite IPN. Ana Speianu este pedagog de meserie, fiind învățătoare la școala primară „Haralambie Corbu” din... The post Doi deputați noi au fost prezentați la ședința Parlamentului appeared first on ALBASAT.
12:50
Tânărul care a mușcat un polițist de ureche vara trecută, după ce a fost prins beat la volan, a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare, transmite IPN. Potrivit Procuraturii Generale, cazul a avut loc la începutul lunii iunie. Tânărul era în stare de ebrietate alcoolică avansată și... The post 12 ani de închisoare pentru șoferul beat care a mușcat de ureche un polițist appeared first on ALBASAT.
09:40
Există reticenți față de procedura de vetting, iar mulți procurori își vor depune demisia înainte să înceapă evaluarea. O spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit căreia după procurorul Victoria Furtună și alți procurori anticorupție vor pleca din funcție. Veronica Dragalin spune că regulamentul evaluării integrității și profesionalismului procurorilor este... The post Veronica Dragalin: Și alți procurori ar putea să-și dea demisia. Există reticență față de vetting appeared first on ALBASAT.
09:30
Parlamentul European a decis prelungirea, cu un an, a măsurii de liberalizare a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureşan pe pagina sa de Facebook, transmite IPN. „Prin acest vot, suspendăm pentru încă un an taxele vamale la toate produsele exportate din Republica... The post Parlamentul European a votat prelungirea liberalizării comerțului dintre UE și Moldova appeared first on ALBASAT.
09:30
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Lazarencu, a fost învestit în funcția de ministru al mediului. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc astăzi la Președinție, transmite IPN. „Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și... The post Noul ministru al mediului a fost învestit în funcție appeared first on ALBASAT.
08:40
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7622 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5842 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2978 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6778 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7227 D.S.T. 960 XDR 1 23.4969 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1287 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 14.03.2024 appeared first on ALBASAT.
13 martie 2024
19:30
Un furt în plină noapte a pus în alertă comunitatea din satul Bărboieni, raionul Nisporeni, în seara zilei de 12 martie. La ora 23:00, un apel la Serviciul 112 a transmis informația că un calculator a fost sustras din sediul oficiului medicilor de familie din localitate. Potrivit Inspectoratului de Poliție... The post Oficiul medicilor de familie din Bărboieni, ținta hoților: calculator sustras în timpul nopții appeared first on ALBASAT.
16:30
Portofoliul Ministerului Mediului va fi preluat de către Sergiu Lazarencu, deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către premierul Dorin Recean, transmite IPN. „Apreciez lucrurile începute la Minister. În perioada următoare, este esențial ca proiectele importante de mediu să prindă un ritm accelerat”, a subliniat premierul.... The post Premierul Dorin Recean anunță o schimbare în echipa guvernamentală appeared first on ALBASAT.
16:10
Peste 9000 de pacienți asigurați au fost operați de cataractă în 2023 în instituțiile medicale contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. Fondurile alocate au constituit 122 de milioane de lei. Costul mediu pentru un pacient depășește 13 mii de lei, transmite IPN. Intervențiile de cataractă au fost realizate... The post Peste 9000 de pacienți asigurați au fost operați de cataractă în 2023 appeared first on ALBASAT.
14:20
Adelina Tipa, elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Nisporeni, a obținut locul al treilea la Olimpiada Republicană de Limba și Literatura Română, acumulând un total de 87 de puncte. Pregătirea ei intensivă sub îndrumarea profesoarei Natalia Bejan a culminat cu acest succes remarcabil. Într-un interviu... The post Adelina Tipa, Locul III la Olimpiada republicană de limba și literatura română: ”Sunt mândră de clasament și de treapta pe care am urcat-o” appeared first on ALBASAT.
10:00
Un microbuz de rută a fost implicat în această dimineață într-un accident rutier cu un taxi. Ciocnirea s-a produs pe bulevardul Dacia, în apropiere de intersecția cu strada Hristo Botev din sectorul Botanica al capitalei. Contactată de IPN, șefa Serviciului de presă al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Natalia... The post Un microbuz de rută s-a ciocnit cu un taxi în sectorul Botanica al capitalei appeared first on ALBASAT.
09:20
Angajații Întreprinderii de Stat „Calea Ferată a Moldovei” (CFM) își vor primi salariile pentru luna decembrie până la finalul acestei luni. Asigurările sunt date de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, potrivit căruia s-a reușit achitarea salariilor angajaților CFM pentru lunile octombrie și noiembrie, iar acum a început acoperirea... The post Andrei Spînu: Au început să fie achitate salariile angajaților CFM appeared first on ALBASAT.
09:00
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7638 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5880 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2961 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6869 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7302 D.S.T. 960 XDR 1 23.5582 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1338 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 13.03.2024 appeared first on ALBASAT.
12 martie 2024
21:20
Într-un caz ce a șocat comunitatea din Cahul, un bărbat din această regiune a fost condamnat pentru agresarea propriei sale surori, în urma unor neînțelegeri legate de casa părintească. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Cahul, impunându-i bărbatului o pedeapsă de 240 de ore de muncă în folosul comunității, transmite... The post Fratele condamnat pentru agresarea surorii appeared first on ALBASAT.
20:40
În perioada 1 martie – 31 mai curent, Inspectoratul de Poliţie Nisporeni desfășoară o campanie amplă menită să promoveze securitatea publică prin controlul și raportarea precisă a armelor de foc din posesia civilă. Scopul principal este să faciliteze eforturile de monitorizare și să promoveze sentimentul de siguranță în comunitate prin... The post Siguranță înainte de toate: prioritatea Inspectoratului de Poliție Nisporeni în campania pentru controlul armeleor de foc appeared first on ALBASAT.
20:20
Astăzi, la cea de-a 12-a ediţie a Conferinței de Nivel Înalt organizată de IDEP și ADI EURONEST, sub titlul „Impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova”, o delegație din Nisporeni, reprezentată de președintele raionului, dl Ion Diavor și primarul Nisporeni, Negel Dan, a participat activ la discuțiile deschise și... The post Viziune și acțiune: Președintele raionului Nisporeni și primarul din Nisporeni în avansarea accesului la fondurile europene appeared first on ALBASAT.
15:00
Inspectoratul Social de Stat a constatat abuz de putere la modificarea contractelor de muncă cu asistenții personali din Chișinău. În urma controalelor efectuate de instituțies-a depistat că aceste contracte au fost modificate fără a lua în considerație situația și părerea beneficiarului vizavi de decizia luată, ceea ce vorbește despre „un... The post Inspectoratul Social de Stat constată abuz de putere la modificarea contractelor cu asistenții personali din Chișinău appeared first on ALBASAT.
14:50
Sistemul de Plăți Instant MIA poate fi folosit de toți utilizatorii de mobile banking din Republica Moldova, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, care au cont de plăți deschis la o bancă sau o societate de plată. Identificatorul necesar și suficient pentru a iniția un transfer va constitui numărul... The post Detalii privind utilizarea Sistemului de Plăți Instant MIA appeared first on ALBASAT.
14:50
Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) apreciază progresele realizate de Republica Moldova în crearea unui cadru instituțional și juridic de integritate în scopul integrității și prevenirii corupției în funcțiile de vârf ale guvernului central și agențiile sale de aplicare a legii, dar și în alte domenii, transmite... The post GRECO cere prevenirea corupției la nivel înalt și în poliția Republicii Moldova appeared first on ALBASAT.
14:20
La mai bine de trei luni de la decesul celor două persoane blocate în nămeți la Coșcalia, examinarea cauzei penale se află la o etapă incipientă, precizează Centrul Național Anticorupție, care a preluat urmărirea penală pe 24 ianuarie. Pe caz nu există persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit.... The post La mai bine de 3 luni de la decesul soților blocați în nămeți la Coșcalia, cauza este la etapă incipientă appeared first on ALBASAT.
14:20
Începând cu anul 2020, politicile Moldovei în domeniul Întreprinderilor Mici și Mijlocii s-au îmbunătățit pe unsprezece din cele douăsprezece dimensiuni ale Indicelui politicii în domeniul ÎMM, prezentat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Potrivit evaluării, s-au înregistrat progrese în domeniile competențelor, mediului operațional și al internaționalizării ÎMM, transmite... The post Politicile Moldovei în domeniul ÎMM s-au îmbunătățit pe 11 din 12 dimensiuni, OCDE appeared first on ALBASAT.
11 martie 2024
19:20
Legea prin care, acum un an, s-a stabilit că în actele normative adoptate de Parlament cuvintele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” se substituie cu cuvintele „limba română” este constituțională. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată luni de către Curtea Constituțională, care a fost... The post Legea care introduce sintagma „limba română” în toate actele oficiale – constituțională appeared first on ALBASAT.
19:20
Șefa cabinetului președintelui fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Rita Lefter-Simașco, urmează să devină membră a Comisiei Electorale Centrale. Desemnarea ei este prevăzută într-un proiect de hotărâre a Parlamentului, transmite IPN. Rita Lefter-Simașco, în vârstă de 35 de ani, este licențiată și deține masterul în drept. A activat în... The post Șefa cabinetului președintelui fracțiunii PAS, propusă pentru funcția de membru CEC appeared first on ALBASAT.
17:30
Un copil de 6 ani a fost găsit fără suflare în râul Răut în raionul Florești. Oamenii legii au fost alertați de către tatăl băiatului care nu și-a mai putut găsi fiul după ce ieșise la joacă. Contactată de IPN, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Florești, Svetlana Talpă,... The post Un copil de 6 ani s-a înecat în Răut la Florești appeared first on ALBASAT.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.