Albasat

Acum 2 ore
09:40
Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități desfășoară luni audieri publice pe marginea existenței unui dosar penal pentru acte de corupție în privința membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean, transmite IPN. Iulian Muntean a fost desemnat de Parlament pe 7 septembrie în calitate de membru în Consiliul Superior al Magistraturii... The post Audieri parlamentare cu privire la dosarul penal în care e vizat un membru CSM appeared first on ALBASAT.
Acum 4 ore
08:40
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7940 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5936 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3309 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6897 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6244 D.S.T. 960 XDR 1 23.9266 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1416 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 25.09.2023 appeared first on ALBASAT.
Acum 24 ore
11:00
Reuniunea celor peste 30 de miniștri de externe în marja Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, care se va desfășura la Chișinău în luna octombrie, ar fi o ocazie bună ca autoritățile de la Chișinău să solicite mai multă susținere pentru soluționare politică și pașnică a conflictului transnistrean. De această... The post Reintegrarea pașnică a Moldovei poate fi sprijinită de către partenerii occidentali, expert appeared first on ALBASAT.
10:50
Două minore, de 14 și 15 ani, au fost reținute sub suspiciunea de săvârșire a unui omor cu deosebită cruzime. Minorele nu sunt la prima abatere de la lege. Acestea au fost implicate în mai multe cazuri de bătaie în diferite sectoare ale capitalei, iar unele imagini de agresiune au... The post Două minore sunt cercetate penal într-un caz de omor cu deosebită cruzime appeared first on ALBASAT.
Ieri
10:40
Automobilele cu motor electric și cele hibrid sunt tot mai populare în Republica Moldova. În ultimii 2 ani, numărul acestora a crescut considerabil. Potrivit datelor din Registrul de stat al transporturilor, în anul 2023 au fost înmatriculate primar peste 25 de mii de automobile. Dintre acestea, 611 sunt cu motorul... The post Automobilele cu motor electric și cele hibrid, tot mai populare în Moldova appeared first on ALBASAT.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:00
Circulația rutieră va fi suspendată pe mai multe străzi din centrul Chișinăului, în perioada 23 septembrie, ora 1.00 – 24 septembrie, ora 19.00. În legătură cu desfășurarea competiției sportive de alergare – Chișinău Big Hearts Marathon, va fi suspendat traficul rutier pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul... The post Circulația va fi suspendată pe mai multe străzi din centrul Chișinăului în acest week-end appeared first on ALBASAT.
09:40
Conducerea Republicii Moldova este mult mai apreciată pe plan extern, decât pe plan intern. O spune ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, potrivit căruia situația politică actuală este similară cu cea din perioada anilor 1998-1999 când clasa politică era simpatizată pe plan extern, însă nu avea o masivă susținere din partea... The post Ion Sturza: Conducerea Republicii Moldova este mai simpatică pe plan extern decât pe intern appeared first on ALBASAT.
09:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7908 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5918 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3278 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6776 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6224 D.S.T. 960 XDR 1 23.8917 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1378 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 23.09.2023 appeared first on ALBASAT.
22 septembrie 2023
22:10
Zilele Filmului Românesc au debutat la Chișinău cu proiecția celui mai nou film al regizorului român, Cristian Mungiu, drama „R.M.N.”. „De fiecare dată când îl prezint, încerc să înțeleg în câtă măsură înțelegem din realitatea care ne înconjoară aceleași lucruri și în câtă măsură putem să ne înțelegem pe noi... The post Zilele Filmului Românesc au debutat la Chișinău appeared first on ALBASAT.
21:50
Raionul Nisporeni intenționează să utilizeze o parte din suma obținută dintr-un împrumut de la Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) și a unui grant de la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), administrat și oferit prin intermediul NEFCO, pentru îmbunătățirea eficienței energetice la clădirea maternității... The post Clădirea maternității Spitalului Raional Nisporeni va fi eficientizată energetic appeared first on ALBASAT.
21:50
Persoanele care doresc să candideze pentru funcția de primar al municipiului Chișinău și Bălți, dar și pentru cea de consilier în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale pot depune actele până pe 6 octombrie inclusiv. Pentru circumscripțiile electorale de nivelul II – primăriile și consiliile orășenești, comunale... The post Pretendenții la funcția de primar trebuie să aibă minimum 23 de ani și să dețină cel puțin studii generale appeared first on ALBASAT.
21:30
Șase pretendenți la funcția de primar al municipiului Bălți au depus actele pentru înregistrarea în cursa electorală. Informația a fost confirmată pentru IPN de către Svetlana Colesnic, președinta Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale municipale Bălţi nr.2. Potrivit ordinii prealabile, prima poziție în buletinul de vot îi revine lui Vladimir Rusu, de la Partidul Acțiune și Solidaritate. Pe... The post Șase pretendenți la funcția de primar al municipiului Bălți au depus până acum dosarele pentru înregistrare appeared first on ALBASAT.
21:20
După condamnarea definitivă a politicianului fugar Ilan Șor, autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea fostului deputat. Și deși organele de drept din Israel au solicitat mai multe precizări, procurorii moldoveni încă nu au un răspuns. Declarații în acest sens a făcut șefa Procuraturii... The post Autoritățile au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor appeared first on ALBASAT.
19:30
Recent, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a făcut o donație către 22 de instituții de învățământ secundar general, ciclul I și II, din raionul Nisporeni. Această donație constă într-un total de 96 de laptopuri, achiziționate în cadrul proiectului de Reforma Învățământului în Moldova. Scopul principal al acestei inițiative... The post Donație de 96 de laptopuri pentru 22 de instituții de învățământ din raionul Nisporeni appeared first on ALBASAT.
19:20
Inspectoratul de Poliţie Nisporeni a înregistrat o schimbare în conducere la data de 21 septembrie curent. Această schimbare a fost realizată de către șeful Inspectoratului General al Poliției, dl Viorel Cernăuțeanu, împreună cu șeful adjunct al IGP, dl Lilian Carabeț, care au numit un nou conducător la Inspectoratul de Poliţie... The post Inspectoratul de Poliție Nisporeni are un nou conducător: Cine este Sergiu Andronache ? appeared first on ALBASAT.
18:40
Cel mai probabil, negocierile de aderare cu Uniunea Europeană vor începe la pachet Republica Moldova – Ucraina. O spune ex-ministrul român, Răzvan Cotovelea, aflat la Chișinău în cadrul programului de formare profesională în domeniul afacerilor europene pentru funcționarii din Republica Moldova. Potrivit fostului ministru român, Republica Moldova are șansa începerii... The post Răzvan Cotovelea: Republica Moldova are toată experiența României în procesul de aderare appeared first on ALBASAT.
18:30
Luptătoarea Irina Rîngaci a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de la Belgrad și a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris! În finala mică a categoriei de greutate 68 kg, ea a învins-o pe japoneza Ami Ishii, transmite IPN. Irina Rîngaci a fost învinsă în prima zi... The post Luptătoarea Irina Rîngaci s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris appeared first on ALBASAT.
18:10
Copiii și tinerii refugiați din Ucraina, cazați în Centrul de plasament din comuna Cărpineni, raionul Hâncești, au primit tehnică de calcul nouă ca să-și poată continua studiile online și să o folosească în activități extrașcolare. Zece laptopuri și o imprimantă color, transmise prin intermediul PNUD Moldova, au fost achiziționate din... The post Cititorii unui ziar japonez au donat computere noi copiilor ucraineni refugiați la Cărpineni appeared first on ALBASAT.
17:00
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden, și prima doamnă Jill Biden, în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. „Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii”, menționează... The post Maia Sandu s-a întâlnit la New York cu președintele SUA Joe Biden appeared first on ALBASAT.
17:00
Președintele Maia Sandu anunță organizarea Forumului Național al Cadrelor Didactice în data de 7 octombrie și invită profesorii și managerii de școli să discute împreună despre educație, transmite IPN. „Ne-am angajat să creștem prestigiul profesiei dumneavoastră, să investim în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, să modernizăm infrastructura școlară și să... The post Maia Sandu anunță organizarea Forumului Național al Cadrelor Didactice appeared first on ALBASAT.
16:50
„Inspectoratul de poliție Nisporeni anunță pentru 19.10.2023, ora 14:00, pe adresa: or. Nisporeni, str. Ioan Vodă cel Viteaz nr. 3, desfășurarea licitației pentru darea în locațiune „cu strigare” a spațiului de 1m2 destinat pentru amplasarea unui aparat de cafea în incinta sediului. Pentru a participa la licitaţie, doritorii vor prezenta... The post Inspectoratul de Poliție Nisporeni anunță licitație pentru spațiul de cafea appeared first on ALBASAT.
16:50
70 de școli din Moldova au primit table multifuncționale și laptopuri din partea României 70 de școli din Republica Moldova au primit din partea Guvernului României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, echipament digital pentru modernizarea sistemului de educație. Mai exact, e vorba de table multifuncționale și laptopuri pentru... The post 70 de școli din Moldova au primit table multifuncționale și laptopuri din partea României appeared first on ALBASAT.
16:50
Ministerul Finanțelor va lansa pe piață internă obligațiuni de stat pe 10 ani. Obligațiunile de stat pe această perioadă sunt preconizate spre plasare, pentru prima dată, pe 27 septembrie, transmite IPN. Emisiunea obligațiunilor de stat pe 10 ani va reprezenta un pas major spre completarea curbei randamentelor, alături de obligațiunile... The post Ministerul Finanțelor va lansa pe piața internă obligațiuni de stat pe 10 ani appeared first on ALBASAT.
15:20
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii îi solicită colegului lor, Iulian Muntean, să-și depună demisia din funcția de membru al CSM. Cu o solicitarea similară a venit și ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Aceasta, după ce Iulian Muntean, numit recent de Parlament în CSM, nu a comunicat despre calitatea sa de învinuit... The post CSM și ministra justiției solicită demisia lui Iulian Muntean appeared first on ALBASAT.
15:10
Antreprenorii din turism sau domenii conexe vor putea accesa, de săptămâna viitoare, resurse financiare sub formă de grant în sumă de până la 500 de mii de lei pentru a-și dezvolta afacerile. Contribuția proprie va fi de 30%. Programul de sprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor în domeniul turismului a fost lansat... The post Antreprenorii din turism vor putea accesa până la 500 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerilor appeared first on ALBASAT.
15:10
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă restricțiile impuse de Tiraspol în privința fotojurnalistei Elena Covalenco, calificându-le drept ilegale. Într-o declarație publică, ONG-urile precizează că practicile abuzive și ilegale în raport cu jurnaliștii din partea Tiraspolului continuă. Și în context, le cer autorităților constituționale ale Republicii Moldova să asigure cetățenilor săi drepturile... The post ONG-urile de media condamnă restricțiile impuse de Tiraspol fotojurnalistei Elena Covalenco appeared first on ALBASAT.
15:10
În luna august, leul moldovenesc s-a apreciat în valori medii cu 1,3% în raport cu dolarul, până la 17,7640 USD/MDL, transmite IPN. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, în august, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice... The post În august leul s-a apreciat cu 1,3% în raport cu dolarul SUA appeared first on ALBASAT.
11:30
Treizeci și nouă de medicamente noi urmează să fie disponibile în farmacii. Membrii Comisiei Medicamentului din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale au autorizat 72 produse medicamentoase, dintre care 39 – primar (medicamente noi pe piață) și 33 – repetat, transmite IPN. Printre medicamentele autorizate primar este Mydocalm Long, comprimate... The post Agenția Medicamentului a autorizat 39 de medicamente noi appeared first on ALBASAT.
08:50
La 3 octombrie Parlamentul European va analiza raportul de țară privind progresele Republicii Moldova în implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. O spune europarlamentarul român, Corina Crețu, care și-a exprimat speranța că Republica Moldova va începe negocierile de aderare la sfârșitul acestui an. Potrivit eurodeputatului, odată cu deschiderea negocierilor... The post Corina Crețu: Odată cu deschiderea negocierilor Republica Moldova va beneficia de fonduri de preaderare appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7908 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5918 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3278 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6776 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6224 D.S.T. 960 XDR 1 23.8917 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1378 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 22.09.2023 appeared first on ALBASAT.
21 septembrie 2023
16:00
În Uniunea Europeană există o regulă fiscală prin care guvernele trebuie să-și țină în frâu deficitele. Astfel de norme fiscale sunt consacrate în tratatele UE. Chiar și faimosul număr pe care majoritatea oamenilor îl cunosc, și acesta este 60% raportul datorie/PIB și deficitul de 3% ca țintă, acestea sunt cifrele... The post Expert al Delegației UE lansează perspective economice optimiste pentru anul în curs appeared first on ALBASAT.
15:40
Activistul Mihail Bagas, pretendent la funcția de primar al capitalei, a fost reținut. Informația a fost confirmată pentru IPN de către Serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție. Potrivit PA, Mihail Bagas este suspectat de pregătirea și complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali,... The post Activistul Mihail Bagas a fost reținut de CNA appeared first on ALBASAT.
14:50
Republica Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu Gazprom, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia autoritățile iau în considerare scenariul rezilierii contractului în mod unilateral de către partea rusă. Victor Parlicov spune că dacă... The post Victor Parlicov: Nu ne propunem să reziliem unilateral contractul cu Gazprom appeared first on ALBASAT.
14:20
Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Proiectul a fost votat joi în Parlament. Prezenta stare de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN. În plenul Parlamentului proiectul a fost prezentat de către... The post Starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile appeared first on ALBASAT.
13:20
O nouă etapă a Campionatului Republicii Moldova Liga 1 este pe punctul de a debuta, iar în 22 septembrie 2023, ora 16:00, stadionul LT „Mircea Eliade” din Nisporeni va găzdui un meci așteptat cu sufletul la gură. Este vorba despre confruntarea dintre Echipa Speranis Nisporeni și FC Fălești, un eveniment... The post Marele Duel din Liga 1: Speranis Nisporeni vs. FC Fălești, vineri, 22 septembrie 2023, la Nisporeni! appeared first on ALBASAT.
12:50
Compania aeriană FLYONE lansează din primăvara anului viitor zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre Praga, Thessaloniki și Enfidha, transmite IPN. O destinație pe care vor putea să o viziteze turiștii din Moldova, începând cu anul 2024, este orașul de poveste al Europei Centrale – Praga. Acesta cuprinde străduțele pitorești,... The post FLYONE lansează din primăvară zboruri către noi destinații appeared first on ALBASAT.
11:40
Luptătoarea Anastasia Nichita a devenit vicecampioană mondială în categoria de greutate 57 kg. În finală ea a fost învinsă cu 2-3 de japoneza Tsugumi Sakurai, transmite IPN. La Mondialul de la Belgrad, Anastasia Nichita a dispus categoric de bulgăroaica Evelina Nikolova, uzbeka Laylokhon Sobirova, nigerianca Odunayo Adekyoroye și turcoaica Elvira... The post Anastasia Nichita a devenit vicecampioană mondială la Belgrad appeared first on ALBASAT.
08:50
Căminul numărul unu din campusul studențesc al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost inaugurat după reconstrucție capitală. Peste 240 de locuri disponibile sunt repartizate studenților din primii doi ani de studii, transmite IPN. Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban,... The post Un cămin al USMF „Nicolae Testemițanu” a fost inaugurat după reconstrucție capitală appeared first on ALBASAT.
08:40
Republica Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu Gazprom, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia autoritățile iau în considerare scenariul rezilierii contractului în mod unilateral de către partea rusă. Victor Parlicov spune că dacă... The post Victor Parlicov: Nu ne propunem să reziliem unilateral contractul cu Gazprom appeared first on ALBASAT.
08:40
Dorin Recean este un prim-ministru foarte bun și își va continua activitatea în calitate de șef al Executivului. O spune ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Declarațiile au loc după ce în spațiul public mai mulți politicieni au lansat ipoteza demisiei premierului Recean și învestirii unui Cabinet de Miniștri... The post Andrei Spînu: Zvonurile despre demisia lui Dorin Recean sunt niște falsuri appeared first on ALBASAT.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7919 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5914 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3293 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6828 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.6283 D.S.T. 960 XDR 1 23.8121 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1345 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 21.09.2023 appeared first on ALBASAT.
20 septembrie 2023
16:40
Reprezentanți din peste 30 de țări și organizații internaționale vor participa la reuniunea a 4-a a Platformei de sprijin al Republicii Moldova, care va avea loc pe 17 octombrie la Chișinău. În cadrul evenimentului urmează să fie analizate necesitățile de sprijin pentru Moldova, dar și crearea a două fonduri –... The post Detalii despre a 4-a reuniune a Platformei de sprijin al Republicii Moldova appeared first on ALBASAT.
16:10
Un autobuz al Parcului Urban de Autobuze, de pe ruta nr. 37 , a fost implicat într-un accident rutier pe Calea Orheiului, lângă Arena Chișinău. Victime nu sunt înregistrate. Natalia Stati, ofițer de presă la Direcția de poliție a municipiului Chișinău, a precizat pentru IPN că informația despre producerea accidentului... The post Accident rutier cu implicarea unui autobuz municipal appeared first on ALBASAT.
15:10
USAID transferă 76,8 de milioane de dolari Guvernului Republicii Moldova pentru rambursarea costurilor record pentru energia electrică pe parcursul iernii 2022-2023. Banii au fost transferați prin intermediul Băncii Mondiale și fac parte din angajamentul USAID de a oferi o asistență de 300 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice... The post USAID transferă 76,8 mln dolari Guvernului pentru rambursarea costurilor energiei electrice appeared first on ALBASAT.
14:50
Termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer se extinde de la 3 la 6 luni pentru persoanele care și-au pierdut acest statut din motive neîntemeiate. Totodată, șomerii vor fi asigurați cu poliță medicală doar pe perioada plății indemnizației de șomaj. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat miercuri de Guvern,... The post Se extinde termenul de înregistrare repetată a șomerilor de la 3 la 6 luni appeared first on ALBASAT.
14:50
Termenul în care consumatorii pot semnala probleme cu produsele lor a fost extins de la 6 luni la un an. Aceasta se aplică atunci când produsul nu corespunde așteptărilor, dar nu este strict legat de starea de conformitate. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Legii privind protecția consumatorilor,... The post Consumatorii pot semnala probleme cu produsele lor timp de până la 1 an appeared first on ALBASAT.
14:10
Proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor. Prevederile se conțin într-un proiect de... The post Locatarii vor putea să monteze instalații fotovoltaice pe blocurile de locuit appeared first on ALBASAT.
14:10
Din 1 ianuarie 2024, va fi aplicat un nou mecanism de facturare a energiei regenerabile. Un proiect aprobat de Guvern prevede tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă, transmite IPN. Autoritățile menționează că tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă este un pas necesar pentru a face actualul... The post Guvernul aprobă tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă appeared first on ALBASAT.
14:00
Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență, cu încă 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Proiectul de hotărâre aprobat miercuri va fi transmis Parlamentului pentru examinare, transmite IPN. Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat că proiectul de prelungire a stării de urgență a fost... The post Guvernul propune o nouă prelungire a stării de urgență appeared first on ALBASAT.
11:20
Republica Moldova a recepționat un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal procurat din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Lotul urmează să fie distribuit în instituțiile medico-sanitare din țară conform planurilor existente de imunizare, transmite IPN. Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinul... The post Moldova a recepționat 200 de mii de doze de vaccin antigripal appeared first on ALBASAT.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.