Albasat

Acum 24 ore
12:10
Copiii până la 16 ani vor avea acces gratuit la Grădina Zoologică în data de 1 iunie. Vor fi organizate mai multe grupuri de copii pentru a vizita peste 1000 de animale și păsări din peste 138 de specii, inclusiv 10 specii rare, pe cale de dispariție. Primăria municipiului Chișinău... The post Pe 1 iunie, vizitatorii cu vârsta de până la 16 ani vor avea acces gratuit la ZOO appeared first on Portal de știri.
12:10
Regiunea Herson, aflată sub ocupaţia armatei ruse şi-a închis „graniţele” către zonele controlate de Ucraina, informează agenţia rusă RIA-Novosti, preluată de CNN. Anunţul a fost făcut sâmbătă de adjunctul şefului administraţiei ruse instalate în Herson, Kiril Stremusov. „Graniţa este acum închisă din motive de securitate. Nu recomandăm călătoria în Ucraina,... The post Ruşii au închis „graniţa” spre Ucraina a provinciei Herson appeared first on Portal de știri.
10:50
Din data de 16 octombrie 2015, când au fost retrase licențele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, și până pe 31 martie 2022, cele trei bănci au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 769 329,3 mii lei. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, lichidatorii celor trei bănci întreprind... The post BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,7 mlrd lei de la retragerea licențelor appeared first on Portal de știri.
10:00
Nisporeniul își sărbătorește Zilele Orașului. Timp de două zile, pe 28 și 29 mai, nisporenenii vor avea parte de un program variat, cu un târg de flori și grădinărit, expoziții, maraton de alergat, concerte unde vor evolua artiști locali, precum și invitați speciali. Sâmbătă, programul începe la ora 10:00, cu... The post Sărbătoare de zile mari! Nisporeni își sărbătorește Zilele Orașului. Ce surprize îi așteaptă pe locuitori? appeared first on Portal de știri.
Ieri
09:00
O bunică din Noua Zeelandă a transformat cu mâinile ei o rablă într-o mașină electrică, alimentată cu energie solară. A lucrat 8 luni la ea. Deja o conduce de trei ani și spune că funcționează fără probleme. Îți trebuie și un dram de nebunie, recunoaște femeia, care s-a înhămat la... The post O femeie de 63 de ani și-a construit singură o mașină electrică appeared first on Portal de știri.
08:50
Copiii care provin din mediul rural sunt supuși inegalităților digitale care limitează dreptul la educație. Lipsa accesului la dispozitive digitale și accesul limitat la internet sunt principale dificultăți în desfășurarea activităților de învățare online. Inegalitățile digitale cu care se confruntă elevii din mediul rural afectează atât reușita școlară, cât și... The post Copiii din sate sunt supuși inegalităților digitale care le limitează dreptul la educație, studiu appeared first on Portal de știri.
08:40
În zece localități din țară, duminică, 29 mai, au loc alegeri locale noi. În opt dintre ele urmează să fie ales primarul. Este vorba despre comuna Ghetlova, raionul Orhei; comuna Horodiște, raionul Rezina; satul Zastânca, raionul Soroca; satul Moara de Piatră, raionul Drochia; satul Tătărești, raionul Strășeni; satul Glinjeni, raionul... The post În zece localități din țară, duminică au loc alegeri locale noi appeared first on Portal de știri.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8293 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7476 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4801 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9949 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.9328 D.S.T. 960 XDR 1 25.7336 Denar macedonian 807 MKD 10 3.3152 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 28.05.2022 appeared first on Portal de știri.
27 mai 2022
21:30
Procurorii anticorupție au contestat cu recurs încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care s-a dispus plasarea ex-președintelui Igor Dodon în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. Procurorii consideră că măsura aplicată și restricțiile stabilite nu sunt capabile să asigure izolarea învinuitului și excluderea posibilității acestuia de a... The post Plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu, contestată la Curtea de Apel appeared first on Portal de știri.
21:30
Casa Naţională de Asigurări Sociale a anunţat graficul de finanţare a plăţilor pentru luna iunie. Finanțarea indemnizațiilor unice la nașterea copilului, indemnizațiilor paternale, indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, indemnizațiilor pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani şi indemnizațiilor pentru creșterea copiilor... The post CNAS a anunţat graficul de finanțare a plăților pentru luna iunie appeared first on Portal de știri.
17:30
Președinta Maia Sandu spune că lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt extrem de importante pentru Republica Moldova. Șefa statului speră că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicația cuiva și nici din inițiativă proprie. Declarațiile au fost făcute pentru presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate, șefa statului... The post Sandu, despre Dodon: Dacă crede că este cinstit, atunci nu are de ce să-și facă griji appeared first on Portal de știri.
14:00
În regiunea transnistreană a fost numit un nou șef al executivului. Este vorba despre Alexandr Rozenberg, care anterior a fost ministru al agriculturii în regiune, transmite IPN. Numirea lui Alexandr Rozenberg a avut loc într-o ședința extraordinară a sovietului suprem de la Tiraspol la propunerea liderului transnistrean, Vadim Krasnoseliski.  Alexandr... The post La Tiraspol a fost numit un nou șef al executivului appeared first on Portal de știri.
13:50
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău dă asigurări că, deocamdată, nu există indicii că războiul din Ucraina se va extinde până în Republica Moldova. Janis Mazeiks spune că întreaga comunitate europeană este interesată ca economia și democrația din Republica Moldova să fie consolidate pentru ca țara să facă față provocărilor. Oficialul... The post Janis Mazeiks: Este important să fie sporită reziliența statului Republica Moldova appeared first on Portal de știri.
13:30
În acest an, 1596 de candidați la examenul național de bacalaureat vor primi nota zece din oficiu la proba de examen la limba străină. Candidații trebuie să dețină certificate recunoscute internațional care atestă nivelul de cunoștințe în domeniul respectiv. Lista candidaţilor a fost aprobată la ședința Comisiei Naționale de Examene, se arată într-un... The post Circa 1600 de candidați la BAC au nota zece din oficiu la proba de limbă străină appeared first on Portal de știri.
09:40
Soldații ruși care au invadat Ucraina au furat cel puțin 58 de tone de bunuri și obiecte ale ucrainenilor de când a început războiul, conform unei investigații publicate de site-ul independent de știri Mediazona, citat de The Moscow Times. În investigație se analizează pachete trimise din 46 de sucursale al... The post Soldații lui Putin au trimis în Rusia 58 de tone de lucruri furate. Cei care au comis masacrul de la Bucha au „livrat” cel mai mult appeared first on Portal de știri.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:10
Ministrul Justiției respinge toate declarațiile opoziției socialiste care acuză guvernarea de justiție televizată în cazul Igor Dodon. Sergiu Litivinenco laudă procurorii pentru curajul de care dau dovadă și spune că aceștia acționează fără a primi indicații din partea politicului. Ministrul Justiției cere respectarea tuturor procedurilor în cazul Dodon și spune... The post Sergiu Litvinenco despre cazul Dodon: este un caz juridic, nu politic appeared first on Portal de știri.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8293 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7476 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4801 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9949 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.9328 D.S.T. 960 XDR 1 25.7336 Denar macedonian 807 MKD 10 3.3152 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 27.05.2022 appeared first on Portal de știri.
26 mai 2022
17:20
Fostul președinte Igor Dodon urma să plece astăzi peste hotarele țării. În cadrul perchezițiilor oamenii legii au depistat bilete de avion, dar și sume mari de bani în valută străină, fapt care, potrivit lor, confirmă intenția. Declarațiile în acest sens au fost făcute pentru presă de către procurorul Petru Iarmaliuc... The post Igor Dodon urma să plece astăzi peste hotarele țării, procuror appeared first on Portal de știri.
16:20
Un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa vineri aproape 31 de lei. Aceasta după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat o scumpire de circa 20 de bani, transmite IPN. Pe parcursul lunii mai, benzina cu cifra octanică 95 s-a scumpit cu trei lei. Astăzi,... The post Vineri benzina va costa aproape 31 de lei appeared first on Portal de știri.
15:20
Peste 2500 de elevi din patru școli din Republica Moldova vor putea învăța profesiile viitorului în laboratoare digitale dotate cu echipament performant. Acesta va fi procurat prin intermediul proiectului PNUD „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”, pentru care Guvernul României a alocat în 2021 peste 80 de... The post Peste 2500 de elevi își vor dezvolta competențe digitale cu sprijinul PNUD și al României appeared first on Portal de știri.
15:20
Peste 130 de mii de dolari americani, aproape 40 de mii de euro, 4 mii de lire sterline și o mie de hrivne ucrainene au fost ridicați de polițiști la Ocnița într-un dosar de droguri introduse în Republica Moldova din Ucraina, transmite IPN. Oamenii legii au efectuat percheziții la cinci... The post Peste 130 de mii de USD, 40 de mii de euro și alți bani, ridicați într-un dosar de droguri appeared first on Portal de știri.
15:10
Doi bărbați bănuiți de comiterea omorului din noaptea de 23 mai, într-o pădure din raionul Sângerei, au fost reținuți. Aceștia au 38 și, respectiv, 44 de ani. Victima este un bărbat de 29 de ani, împușcat în cap chiar sub ochii iubitei sale, transmite IPN. Un comunicat de presă al... The post Doi bărbați bănuiți de comiterea unui omor la Sângerei au fost reținuți appeared first on Portal de știri.
15:00
Deputatul Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Votul a fost dat de deputați după ce procurorul general interimar, Dumitru Robu, a prezentat în plen cererile în care acesta este vizat. Parlamentarului i se impută articolele „spălarea banilor” și „escrocherie” din Codul Penal. Potrivit lui Dumitru Robu, în prima jumătate... The post Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară appeared first on Portal de știri.
09:50
Președintele Consiliului Concurenței spune că entitatea de monitorizare a corectitudinii prețurilor va emite în scurt timp o decizie privind sancționarea companiilor de pe piața petrolieră care în urma unei înțelegeri de cartel au favorizat majorarea concomitentă a prețurilor. Alexei Gherțescu spune că este vorba despre 6 companii petroliere, iar decizia... The post Alexei Gherțescu: Șase companii vor fi sancționate pentru înțelegerile de cartel de pe piața carburanților appeared first on Portal de știri.
09:40
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8276 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7395 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4736 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9882 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.9363 D.S.T. 960 XDR 1 25.7478 Denar macedonian 807 MKD 10 3.3052 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 26.05.2022 appeared first on Portal de știri.
09:40
Vicepremierul Andrei Spînu califică drept exagerată solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gazele naturale până la 24 de lei pentru un metru cub, cu TVA inclus. Totuși, vicepremierul recunoaște că tarifele trebuie majorate întrucât prețul de achiziție a gazului nu mai poate fi acoperit din tariful actual de 15,18 lei,... The post Andrei Spînu: Tariful actual nu acoperă prețul de achiziție a gazului appeared first on Portal de știri.
25 mai 2022
20:10
Gala Excelenței în Educație  s-a desfășurat astăzi la Nisporeni. Astfel, la eveniment au fost premiați discipolii școlilor din tot raionul, laureați ai premiilor de nivel național, obținute în cadrul olimpiadelor naționale, elevii care au obținut locuri la concursul raional ,,Elevul anului-2022″, elevii promotori de cultură, de la școala de muzică... The post Premiați pentru excelență! Olimpicii din Nisporeni premiați la Gala Excelenţei în Educaţie appeared first on Portal de știri.
19:40
Tinerii cu dizabilități din Republica Moldova se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv angajarea în câmpul muncii. Însă există inițiative care contribuie la îmbunătățirea calității vieții acestor tineri prin găsirea oportunităților de angajare în câmpul muncii. Una dintre aceste inițiative este proiectul „Noi oportunități de implicare pentru tinerele și tinerii... The post Masă rotundă la Nisporeni privind oportunitățile de implicare pentru tinerele și tinerii cu dizabilități appeared first on Portal de știri.
16:10
Ceasuri de lux și sute de perechi de ochelari de preț fără acte de proveniență, precum și droguri, telefoane mobile, dar și două pistoale deținute ilegal au fost depistate și ridicate de polițiști de la domiciliile a doi tineri din Chișinău. Bunurile ar fi sustrase din țările europene și introduse... The post Doi tineri sunt reținuți pentru introducerea prin contrabandă a bunurilor furate appeared first on Portal de știri.
16:00
Până la sfârșitul anului curent, în Republica Moldova va fi creat Centrul de Justiție Familială. Serviciul va asigura un răspuns eficient și prompt, centrat pe nevoile victimei violenței domestice și violenței față de femei, a anunțat Daniela Misail-Nichitin, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, la un eveniment cu genericul:... The post În Moldova va fi creat Centrul de Justiție Familială appeared first on Portal de știri.
15:50
Alegerile din Republica Moldova, care în prezent sunt organizate în zile de duminică, ar putea fi desfășurate sâmbăta, cu posibilitatea de a prelungi procesul de vot și pentru a doua zi. O propunere în acest sens se regăsește în proiectul noului Cod Electoral, prezentat de către Comisia Electorală Centrală. O... The post Alegerile s-ar putea desfășura în zile de sâmbătă appeared first on Portal de știri.
11:30
Inspectoratul de Poliție Nisporeni a înregistrat, de la începutul anului curent, 11 cazuri de abandon de domiciliu cu participarea a 11 copii, dintre care 8 fete și 3 băieți cu vârstele cuprinse între 12 și 17 ani. De asemenea, în această perioadă, pe teritoriul raionul Nisporeni a fost înregistrat și... The post Campanie privind prevenirea abandonării domiciliului de către copii, desfășurată de IP Nisporeni appeared first on Portal de știri.
10:20
Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere prin care solicită creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Conform proiectului calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se... The post Moldovagaz cere creșterea tarifului pentru consumatorii finali cu 58,1% appeared first on Portal de știri.
09:00
Instituțiile medico-sanitare contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină au realizat anul trecut 108 operații de transplant, cu 21 mai puține față de anul precedent. Această scădere a fost cauzată de situația epidemiologică și restricțiile impuse în legătură cu aceasta. Operațiile de transplant au fost finanțate din fondurile de... The post Au fost realizare mai puține operații de transplant appeared first on Portal de știri.
08:30
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8300 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7522 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.4699 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.9874 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.9501 D.S.T. 960 XDR 1 25.8079 Denar macedonian 807 MKD 10 3.3090 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 25.05.2022 appeared first on Portal de știri.
08:30
Șeful Poliției de Frontieră spune că 38 de polițiști de frontieră își așteaptă deciziile instanțelor de judecată, fiind acuzați de mai multe ilegalități comise la locul de muncă. Rosian Vasiloi spune că de la preluarea mandatului de șef al Poliției de Frontieră accentul este pus, în special, pe prevenirea actelor... The post Rosian Vasiloi: 38 polițiști de frontieră își așteaptă sentința appeared first on Portal de știri.
24 mai 2022
22:50
Din dorința de a-și ține banii în siguranță, în contextul în care țara sa este atacată de Rusia de la finalul lunii februarie, un ucrainean a decis să-și investească banii familiei într-o criptomonedă promovată ca fiind stabilă și a cărei valoare este legată de valoarea dolarului. Din păcate pentru el,... The post Un ucrainean a încercat să-și protejeze banii de invazia rușilor, investindu-i în criptomonede: I-a pierdut aproape pe toți appeared first on Portal de știri.
22:40
Peste 80% dintre ucraineni se pronunţă împotriva oricăror concesii teritoriale în schimbul unui acord de pace cu Rusia, potrivit unui sondaj publicat marţi de către Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev. În timp ce 82% dintre persoanele chestionate consideră că în niciun caz nu ar trebui făcute concesii de această... The post Sondaj: Peste 80% dintre ucraineni nu vor să renunțe la teritorii pentru a obține pacea appeared first on Portal de știri.
22:30
Statele membre ale UE au fost obligate din punct de vedere legal încă din 2011 să elimine treptat 55 de pesticide periculoase. Cu toate acestea, prezența lor în alimente a crescut dramatic în ultimii zece ani, așa cum se arată într-un raport lansat de PAN Europe. Raportul relevă o incapacitate... The post Cresc cantitățile de pesticide periculoase găsite pe fructele și legumele vândute în Europa appeared first on Portal de știri.
21:30
Cu votul unanim al membrilor prezenți la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități, au fost aprobate cele patru cereri ale procurorului general interimar privind încuviințarea ridicării imunității deputaților Ilan Șor și Marina Tauber. Urmează examinarea în plenul Parlamentului, transmite IPN. Comisia juridică întocmește un raport pe care îl prezintă Biroului... The post Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității deputaților Șor și Tauber appeared first on Portal de știri.
17:40
Modul în care au reacționat instituțiile statului la consecințele umanitare generate de războiul din Ucraina, implicarea rapidă a partenerilor internaționali, dar și mobilizarea de care a dat dovadă societatea moldovenească – toate au demonstrat că prin efort comun, chiar și în condiții financiare dificile, criza poate fi gestionată cu succes,... The post Natalia Gavrilița: Sunt mândră de modul în care cetățenii Republicii Moldova au ajutat refugiații appeared first on Portal de știri.
17:31
Fostul președinte al țării, Igor Dodon, a fost reținut pentru 72 de ore. De asemenea, a fost reținută și o persoană interpusă, fiind constatate riscuri de distrugere a probelor. Despre aceasta a anunțat procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, într-un briefing de presă, transmite IPN. Elena Cazacov a menționat... The post Igor Dodon a fost reținut appeared first on Portal de știri.
15:50
Moldovagaz  a vândut societății Energocom 24,5 milioane de metri cubi de gaze naturale în conformitate cu regulile de piață aprobate de ANRE în 2019. Despre aceasta a anunțat pe Telegram președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, care a apreciat tranzacția ca pe un „eveniment  istoric pe piața gazelor... The post Moldovagaz a vândut Energocom 24,5 milioane de metri cubi de gaze naturale appeared first on Portal de știri.
13:20
Fracțiunea Partidului politic Șor va vota în legislativ pentru ridicarea imunității parlamentare a deputaților săi Ilan Șor și Marina Tauber. Despre aceasta a anunțat însăși parlamentara într-o conferință de presă susținută înaintea ședinței Comisiei juridică, numiri și imunități, la care urmează să fie examinate cererile procurorului general interimar, Dumitru Robu,... The post Fracțiunea Șor va susține ridicarea imunității deputaților Șor și Tauber appeared first on Portal de știri.
13:20
Tot mai mulți agricultori  din Moldova sunt deciși să planteze zmeur sau să-și extindă plantațiile de zmeur, ca urmare a creșterii cererii pentru aceste bacifere generată acum doi ani odată cu pandemia Covid-19. Pentru a asista fermierii în plantarea zmeurului, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), a organizat recent... The post Agricultorii tot mai interesați să producă zmeur ca urmare a creșterii consumului de acest tip de bacifere appeared first on Portal de știri.
13:10
Guvernul Franței va acorda asistență tehnică în valoare de 800 de mii de euro pentru întreprinderile de stat „Moldelectrica” și „Calea Ferată din Moldova”. Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, și directorul general al Agenției Franceze pentru Dezvoltare, Rémy Rioux, au semnat un memorandum în acest sens,... The post Asistență franceză în mărime de 800 de mii de euro pentru Moldelectrica și CFM appeared first on Portal de știri.
13:10
Cetățenii Republicii Moldova aflați în Statele Unite ale Americii pot profita, în perioada 24 mai – 2 iulie, de servicii de documentare, inclusiv reînnoirea pașapoartelor, a buletinelor de identitate și obținerea actelor de stare civilă. Serviciile vor fi prestate pe loc de o echipă mobilă a Agenției Servicii Publice, transmite... The post O echipă mobilă a Agenției Servicii Publice ajunge la conaționalii din SUA appeared first on Portal de știri.
12:10
Judecătorul Oleg Melniciuc, condamnat la închisoare pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcție până la emiterea unei hotărâri definitive. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii, transmite IPN. Chestiunea a fost examinată cu ușile închise, iar hotărârea a fost anunțată în urma... The post Judecătorul Oleg Melniciuc a fost suspendat din funcție appeared first on Portal de știri.
11:10
Președintele țării, Maia Sandu, își sărbătorește ziua de naștere. Șefa statului împlinește astăzi vârsta de 50 de ani. Este prima femeie în istoria țării care a ajuns în funcția de șef de stat, transmite IPN. Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești. Între 1989... The post Președinta Maia Sandu împlinește 50 de ani appeared first on Portal de știri.
09:50
Dacă președintele Maia Sandu va semna decretul de demitere a procurorului general suspendat din funcție, va fi inițiat un nou concurs pentru funcția de șef al Procuraturii Generale. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia până la sfârșitul acestui an Procuratura Generală trebuie să aibă o nouă conducere. Sergiu... The post Sergiu Litvinenco: Stoianoglo s-a comportat de parcă era avocatul lui Platon appeared first on Portal de știri.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.