Albasat

Acum 6 ore
22:50
Victimele infracțiunilor privind viața sexuală din municipiul Ungheni vor putea beneficia de consiliere și ajutorul necesar în cadrul primului serviciu specializat de acest gen deschis în țara noastră. Conceptul acestui serviciu se bazează pe bunele practici identificate la nivel local, dar și european, din perspectiva cadrului normativ, experienței și atribuțiilor... The post Primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale, lansat la Ungheni (VIDEO) appeared first on Portal de știri.
Acum 8 ore
21:50
La Chișinău a avut loc cea de-a noua reuniune a Comisiei comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, eveniment prilejuit de marcarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Copreședintele comisiei, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Petru Frunze,  a menționat că această reuniune are... The post România – stat partener, prieten și frate în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, declarații appeared first on Portal de știri.
21:40
Cauza penală în privința fostului președinte, Igor Dodon, a soției acestuia și a unui medic de familie a fost transmisă în judecată. Procuratura Anticorupție precizează că aceștia „au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și procuratură pentru a obține... The post Soții Dodon și medicul lor de familie vor compărea pe banca acuzaților pentru fals în acte appeared first on Portal de știri.
21:40
Președinta Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Cornelia Cozlovschi, și-a depus demisia. În această funcție urmează să fie propus fostul ministru al finanțelor, Dumitru Budianschi. Despre această președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, transmite IPN. „Cornelia Cozlovschi a depus cerere de demisie din motive personale. Urmare a acestei... The post Președinta CNPF a demisionat. În locul ei va fi propus fostul ministru al finanțelor appeared first on Portal de știri.
21:10
Procesul de aderare la UE și progresele înregistrate de către autoritățile de la Chișinău în implementarea recomandărilor Comisiei Europene au fost discutate de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la Berlin cu ministra de stat pentru Europa și climă a Germaniei, Anna Luehrmann, transmite IPN,... The post Procesul de aderare la UE, discutat la Berlin de șeful diplomației moldovenești appeared first on Portal de știri.
21:00
Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și-a creat o pagină de Facebook. Prima postarea publicată este un mesaj de salut al șefei Oficiului, Michaela Šimáková, transmite IPN. În mesajul său, Michaela Šimáková a menționat că sarcina principală a Alianței constituie lucrul comun cu partenerii din Europa, Asia, Africa, dar... The post Oficiul de legătură NATO în Republica Moldova și-a creat o pagină de Facebook appeared first on Portal de știri.
21:00
Copiii separați de părinți, cei în situații de risc, vor avea acces la servicii specializate la Centrul de plasament temporar „Încredere” inaugurat în Taraclia. Minorii vor ajunge aici în baza deciziei Direcției raionale asistență socială și protecție a familiei (DASPF), până când se va stabili o formă permanentă de protecție... The post Un centru de plasament pentru copii în situații de risc a fost inaugurat în Taraclia appeared first on Portal de știri.
Acum 12 ore
16:50
Summitul Comunității Politice Europene, pe care Republica Moldova îl va găzdui pe 1 iunie, se va axa pe probleme legate de pace și securitate. La eveniment  se va discuta și despre reziliența energetică, despre acțiunile în domeniul climei, precum și despre interconexiunile în Europa pentru un continent mai stabil. Despre... The post Președinta, despre subiectele de pe agenda summitului Comunității Politice Europene appeared first on Portal de știri.
16:30
Republica Moldova a devenit un exemplu la nivel internațional prin răspunsul eficient la gestionarea fluxului de refugiați, dar și prin dezvoltarea instrumentului de protecție temporară a refugiaților. O declarație în acest sens a fost făcută de reprezentanta Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova, Francesca Bonelli, la întrevederea cu premierul... The post Moldova este un exemplu la nivel internațional prin gestionarea fluxului de refugiați, UNHCR appeared first on Portal de știri.
15:30
De la începutul lunii martie, pe teritoriul raionului Strășeni se observă o creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de scabie, cunoscută în popor ca râie. Centrul de Sănătate Publică Chișinău precizează că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, se observă o creștere de trei ori, transmite IPN. Majoritatea... The post Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de scabie în raionul Strășeni appeared first on Portal de știri.
Acum 24 ore
15:20
Zeci de copaci și crengi au fost doborâți la pământ de vântul puternic. Pe mai multe adrese, inclusiv în capitală, a fost nevoie de intervenția muncitorilor de la Spații Verzi, dar și de intervenția salvatorilor. Pe strada Muncești, un copac prăbușit a blocat temporar circulația, transmite IPN. Întreprinderea municipală „Asociația... The post Crengi și copaci doborâți la pământ de vântul puternic appeared first on Portal de știri.
15:10
Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu data de astăzi, 28 martie. Președinta Maia Sandu a declarat că reîntoarcerea aeroportului  este un rezultat al luptei împotriva corupției și este un rezultat important, transmite IPN. „Este o dovadă că lucrurile se pot face, evident atunci când toată... The post Aeroportul a revenit în gestiunea statului. Maia Sandu: E un rezultat important appeared first on Portal de știri.
12:40
Șase angajați ai Agenției Servicii Publice, din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a banilor de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Sumele pretinse pentru un permis variau între 400 și 1200 de euro, iar potrivit Centrului Național... The post Circa 20 de mii de euro lunar într-o schemă de corupție la eliberarea permiselor appeared first on Portal de știri.
09:20
România susține necondiționat parcursul european al Republicii Moldova, iar relațiile dintre cele două state sunt la cel mai înalt nivel. O spune copreședinteleComisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, Andrei Daniel Gheorghe. Potrivit deputatului de la București, dezideratul României este de a ajuta Republica Moldova... The post România s-a angajat total în susținerea parcursului european al Moldovei, deputat român appeared first on Portal de știri.
09:00
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8403 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6754 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3263 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.7592 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7767 D.S.T. 960 XDR 1 24.8431 Denar macedonian 807 MKD 10 3.2361 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 28.03.2023 appeared first on Portal de știri.
Ieri
23:40
Pre��edintele Consiliului European, Charles Michel, va efectua mar��i o vizit�� ��n Republica Moldova, transmite IPN. Potrivit agendei publicate de c��tre Consiliul European, la Chi��in��u Charles Michel va avea ��ntrevederi cu pre��edinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean ��i pre��edintele Parlamentului, Igor Grosu. Autorit����ile de la Chi��in��u nu au anun��at programul vizitei... The post Reuniunea Teatrelor Na��ionale Rom��ne��ti, sub patronajul pre��edin��ilor Sandu ��i Iohannis appeared first on Portal de ��tiri.
22:30
Cei 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 au fost marcați și la Nisporeni. Reprezentanții autorităților locale și mai mulți nisporeneni s-au adunat la bustul Regelui Ferdinand pentru a spune ferm că pe ambele maluri ale Prutului se simte românește. „27 martie 1918 a... The post 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, marcați la Nisporeni: „La frați nu se pun hotare!” appeared first on Portal de știri.
21:00
Circa 29 de mii de elevi la ciclul gimnazial și aproape 19 mii de elevi la ciclul liceal sunt testați la examenele naționale de absolvire, sesiunea 2023, perioada 27 martie – 7 aprilie transmite IPN. Ministerul Educației și Cercetării precizează că testarea candidaților va determina gradul de pregătire pentru examenele... The post A început testarea elevilor la examenele naționale de absolvire appeared first on Portal de știri.
20:50
„Armenia continuă să fie pentru agresiunea rusească în Ucraina un fel de „spate al frontului economic”, rămânând unul din partenerii strategici ai regimului lui Putin în cadrul confruntării acestuia cu Occidentul și ajutând Rusia să ocolească sancțiunile impuse de occidentali în urma agresiunii lansate împotriva Ucrainei”, anunță mediile ucrainene cu... The post Mass-media din Kiev: Armenia acoperă pentru Rusia spatele frontului economic în cadrul agresiunii acesteia din Ucraina appeared first on Portal de știri.
20:30
Judecătoria Ungheni a instalat un terminal de plată cu ajutorul căruia justițiabilii și vizitatorii instanței pot achita taxa de stat sau efectua alte plăți fără a sta în cozi lungi la bănci ori oficii poștale. „De acum încolo, justițiabilii vor economisi timp și energie, pierdute în cozile de la bănci... The post Judecătoria Ungheni a instalat un terminal de plată pentru comoditatea justițiabililor appeared first on Portal de știri.
20:20
Cadavrele a patru mistreţi au fost depistate în pădurea localității Valea Mare din raionul Ungheni, în proximitatea râului Prut. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor precizează că a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane, transmite IPN. Potrivit ANSA, în focare se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt introduse măsuri de... The post Cadavre de mistreți, găsite într-o pădure la Ungheni. S-a confirmat pesta porcină appeared first on Portal de știri.
20:10
Președintele României, Klaus Iohannis, și-a acordat înaltul patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, un proiect cultural care se va desfășura la Chișinău în perioada 14-25 septembrie 2023. Reuniunea se bucură și de înaltul patronaj al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite IPN. Administrația prezidențială de la București precizează că președintele... The post Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, sub patronajul președinților Sandu și Iohannis appeared first on Portal de știri.
19:30
În lunile ianuarie-martie, Energocom a vândut societății Moldovagaz 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediu ponderat de 1095 de dolari pentru o mie de metri cubi, fără TVA. Prețul a fost mai mic decât pentru gazele livrate de  „Gazprom”– 1107 de dolari pentru o mie... The post Energocom a vândut societății Moldovagaz 275 mln m3 de gaze de la început de an appeared first on Portal de știri.
19:20
Astăzi ne revine responsabilitatea de a menține unitatea de eforturi pentru a susține Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european. De asemenea, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov, înțelegerea  rușinoasă între cei... The post Nicolae Ciucă: Trebuie să menținem unitatea de eforturi pentru a susține Republica Moldova appeared first on Portal de știri.
19:10
Moldova reprezintă un potențial pentru companiile din industria aeronautică. Eforturile autorităților de a atrage operatori noi pe Aeroportul Internațional Chișinău trebuie continuate, iar eforturile de a dezvolta alte aeroporturi din țară – oprite. La momentul actual, aeroportul Internațional Chișinău nu are nicio constrângere operațională care ar limita dezvoltarea acestuia, se... The post Autoritățile ar trebui să investească în aeroportul din Chișinău, decât în alt aeroport – IPRE appeared first on Portal de știri.
17:10
Vremea se va răci semnificativ, în Nisporeni, începând de marţi, iar valorile termice se vor situa sub cele caracteristice pentru sfârşitul lunii martie, cu maxime termice de 11 grade Celsius şi minime de 0 grade Celsius. În intervalul 27 martie-28 martie, vremea se va schimba brusc. Noaptea și dimineața pe... The post Prognoză meteo Nisporeni: Vremea se răcește brusc appeared first on Portal de știri.
16:30
Unde-s doi, puterea crește – au reiterat autoritățile de la Chișinău și București în cadrul unei conferințe științifice dedicate celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Evenimentul s-a desfășurat simbolic în Sala Unirii din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, loc în care,... The post Se fac 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România appeared first on Portal de știri.
16:20
The post Nisporeni: oraşul de pe coline appeared first on Portal de știri.
14:10
Parlamentul va vota în cadrul ședinței de săptămâna aceasta componența  nouă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor care au fost evaluați de comisia pre-vetting. Astfel, din momentul adoptării hotărârii Parlamentului cu privire la numirea membrilor din rândul non-judecătorilor, CSM va deveni funcțional. Chiar și în componența redusă, acesta... The post Parlamentul va vota în această săptămână membrii CSM din rândul non-judecătorilor appeared first on Portal de știri.
08:40
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8397 Coroana daneza 208 DKK 1 2.6700 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3253 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.7553 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7744 D.S.T. 960 XDR 1 24.8581 Denar macedonian 807 MKD 10 3.2334 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 27.03.2023 appeared first on Portal de știri.
08:40
O placă comemorativă în cinstea sportivului ceh care a stat la originea fotbalului din Chișinău, Josef Seidl, a fost dezvelită duminică la stadionul Dinamo. Evenimentul a fost organizat în ajunul meciului Republica Cehă-Moldova din preliminariile pentru UEFA EURO 2024, transmite IPN. Ambasadorul Republicii Cehe în Moldova, Stanislav Kázecký, a menționat... The post Fondatorul ceh al fotbalului din Chișinău, Josef Seidl, a fost comemorat la stadionul Dinamo appeared first on Portal de știri.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:00
Alexandr Dimov, din orașul Chișinău, a fost condamnat de așa-zisa curte supremă de justiție din regiunea transnistreană la 20 de ani de închisoare. Autoritățile din stânga Nistrului l-au acuzat de incendierea unui centru militar din Tiraspol, transmite IPN. Presa din regiune scrie că, în luna mai 2022, bărbatul de 46... The post Un bărbat din Chișinău, condamnat la 20 de ani de închisoare de autoritățile transnistrene appeared first on Portal de știri.
15:00
Procurorii au pornit urmărirea penale după ce avocatul poporului a prezentat recent raportul pe marginea incidentului din 27 octombrie 2022M la Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru. Acuzatorii de stat susțin că nu au știut despre faptul că mai mulți pacienți au fost loviți de către angajații Brigăzii „Fulger”,... The post Urmărire penală după raportul ombudsmanului cu privire la incendiul de la Spitalul de Psihiatrie appeared first on Portal de știri.
09:30
Uniunea Europeană este angajată în intensificarea parteneriatului său cu Moldova în domeniul apărării și securității, având în vedere noua etapă strategică a relațiilor UE-Moldova, de când Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderare. O declarație în acest sens a fost făcută de secretarul general adjunct pentru... The post UE este angajată în intensificarea parteneriatului său cu Moldova în domeniul apărării și securității appeared first on Portal de știri.
09:00
În noaptea de 25 spre 26 martie, Moldova trece la ora de vară. Ceasul se mută cu o oră înainte. Ora 03.00 va deveni ora 04.00. Solicitat de IPN, Victor Vovc, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, cercetător principal la Centrul de Somnologie, a precizat că cea mai bună... The post Moldova trece la ora de vară appeared first on Portal de știri.
08:50
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8547 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7142 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3484 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.7897 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8015 D.S.T. 960 XDR 1 25.0485 Denar macedonian 807 MKD 10 3.2818 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 25.03.2023 appeared first on Portal de știri.
24 martie 2023
21:40
Curtea Constituțională anunță că va examina sesizarea Guvernului prin care se solicită verificarea constituționalității Partidului politic Șor începând cu data de 10 mai, transmite IPN. Instituția precizează că sesizarea va fi examinată începând cu data de 10 mai și până pe 17 mai, în sala de ședințe a Curții. „Menționăm... The post Curtea anunțat data la care va examina constituționalitatea Partidului Șor appeared first on Portal de știri.
21:20
În anul 2022, companiile de asigurări au achitat despăgubiri și indemnizații de asigurare în mărime de 958,8 milioane de lei. Cifra este în creștere cu 46,4% față de achitările efectuate în 2021, transmite IPN. Biroul Național de Statistică precizează că asiguratorii au încasat anul trecut prime brute subscrise în valoare... The post Companiile de asigurări au achitat în 2022 despăgubiri de peste 958 de milioane de lei appeared first on Portal de știri.
21:10
Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană apreciază progresele înregistrate în mai domenii-cheie din Republica Moldova și îndeamnă la mai mult sprijin european pentru Republica Moldova. La cea de-a 13-a reuniune a Comitetului a fost adoptată o declarație comună care se referă la trei aspecte: aderarea Republicii Moldova la Uniunea... The post Declarație comună a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova-UE appeared first on Portal de știri.
20:50
O minoră de 12 ani a decedat lovită de un troleibuz. Accidentul s-a produs în jurul orei 15.30 pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei, transmite IPN. Despre accident a anunțat Inspectoratul General al Poliției. Preliminar s-a stabilit că fata traversa strada regulamentar, pe o trecere nedirijată... The post O minoră a decedat lovită de un troleibuz appeared first on Portal de știri.
15:40
Exportul produselor moldovenești în România au depășit suma record de un miliard de euro. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Ministrul spune că autoritățile celor două state identifică noi modalități ca producătorii Republicii Moldova să-și poată vinde produsele pe piața românească. De cealaltă parte, exporturile spre CSI... The post Vladimir Bolea: Exporturile în România au depășit un miliard de euro appeared first on Portal de știri.
15:00
La Ungheni a fost inaugurat primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale. Serviciul oferă oricărei persoane adulte care a fost victimă a violenței sexuale posibilitatea de a primi asistență medicală, legală, psihologică și socială, transmite IPN. Serviciul specializat pentru victimele violenței sexuale a fost creat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea... The post Primul serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale, inaugurat în Moldova appeared first on Portal de știri.
14:10
În învățământ profesional tehnic se planifică majorarea anuală cu 10% a numărului locurilor pentru elevii care participă la forma de învățământ dual. Aceasta prevede instruirea teoretică în instituția de învățământ, iar cea practică la întreprindere. Elevii încadrați în învățământul dual beneficiază și de salariu, și de bursă, a menționat ministrul... The post Autoritățile de stat planifică că crească cu 10% numărul de locuri în învățământul dual appeared first on Portal de știri.
14:00
Republica Moldova se află printre cele 40 de țări cu o povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente. Prevalența prin tuberculoză în anul 2021 a fost de 1933 de cazuri, în creștere față de anul 2020 – 1816 cazuri. Datele sunt prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale... The post Moldova, printre cele 40 de țări din lume cu o povară înaltă a tuberculozei appeared first on Portal de știri.
09:50
Sunt necesare rezultate rapide, pe care să le simtă cetățenii Republicii Moldova. În caz contrar, guvernarea va eșua în fața hoților de miliarde. Opinia aparține președintelui Partidului Schimbării, Ștegan Gligor. În același context, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că Partidul Șor reprezintă opoziția ideală pentru actuala guvernare, întrucât PAS... The post O opoziție cu hoți de miliarde este o stare perfectă pentru orice guvernare, opinii appeared first on Portal de știri.
09:30
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în procesul de aderare la marea familie europeană, transmite IPN. Uniunea Europeană a anunțat că va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru consolidarea rezilienței, securității, stabilității,... The post MAEIE salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al UE appeared first on Portal de știri.
09:30
Exportul produselor moldovenești în România au depășit suma record de un miliard de euro. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Ministrul spune că autoritățile celor două state identifică noi modalități ca producătorii Republicii Moldova să-și poată vinde produsele pe piața românească. De cealaltă parte, exporturile spre CSI... The post Vladimir Bolea: Exporturile în România au depășit un miliard de euro appeared first on Portal de știri.
08:40
Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.8547 Coroana daneza 208 DKK 1 2.7142 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.3484 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.7897 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.8015 D.S.T. 960 XDR 1 25.0485 Denar macedonian 807 MKD 10 3.2818 Dinar kuweitian 414 KWD... The post Cursul valutar oficial la 24.03.2023 appeared first on Portal de știri.
23 martie 2023
22:00
Zgomot de motoare şi multă adrenalină se așteaptă la Nisporeni pe 25 martie, unde se va desfășura etapă a Campionatului Național Motocross 2023. „Promovăm inițiativele frumoase și anul acesta, ca în fiecare an, Primăria Oraşului Nisporeni susține organizarea “Campionatului Național Motocross” al Republicii Moldova! Ne mândrim pentru că de câțiva... The post Nisporeniul găzduiește și în acest an Campionatul Național Motocross appeared first on Portal de știri.
21:40
În contextul Zilei mondiale a apei, marcată anual pe 22 martie, elevii de la gimnaziul „Alexandru cel Bun” din Vărzărești au organizat un șir de acțiuni de salubrizare în comunitate. Scopul activităților a fost promovarea educației ecologice și dezvoltarea atitudinii responsabile în vederea menținerii echilibrului ecologic. Astfel, tinerii au curățat... The post Acțiuni de salubrizare la Vărzărești, în contextul Zilei mondiale a apei appeared first on Portal de știri.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.