Adevarul (Moldova)

Ieri
17:00
O aeronavă a companiei „Air Moldova”, cu 140 de pasageri la bord, şi un avion de mici dimensiuni au fost aproape de o coliziune în aer, pe 23 iunie. Potrivit lui Eugen Sajin, angajat al companiei MoldAtsa, incidentul este trecut sub tăcere de reprezentanţii MoldAtsa şi ai Autorităţii Aeronautice Civile, transmite IPN.
16:20
Liderul Partidului Liberal, ex-primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, a decis sâmbătă, 24 august, să ocupe simbolic Piaţa Roşie de la Moscova, în semn de protest faţă de evenimentele organziate la Chişinău de Igor Dodon, dedicate „eliberării Moldovei de fascism”.
11:40
Moldova are atributele unui stat independent: teritoriu, populaţie, hotare recunoscute internaţional, vamă, constituţie, nume, imn, stemă, limbă de stat, monedă, armată etc. Moldova are un sfert de veac de istorie a independenţei şi multe probleme, care par astăzi irezolvabile. Este opinia comentatorului politic Alexei Tulbure, solicitat de IPN să se expună asupra situaţiei de astăzi din R. Moldova, la 28 de ani de la proclamarea independenţei.
11:10
„Republica Moldova încă mai rămâne o speranţă că poate deveni ţară autentică, stat suveran, cu oameni prosperi, fericiţi, cu familii aici, acasă, cu politicieni responsabili, care nu pleacă mereu capul faţă de cei din exterior şi luptă cu demnitate pentru interesele cetăţenilor săi”. Astfel caraterizează preşedintele interimar al PDM, ex-premierul Pavel Filip, Republica Moldova la cei 28 de ani de independenţă.
08:50
Alimentarea la staţiile PECO a buteliilor de uz casnic cu gaze petroliere lichefiate nu este permisă conform prevederilor legislaţiei în vigoare. Despre aceasta precizează Ministerul Economiei, într-un răspuns Agenţiei de presă IPN ca urmare a mai multor sesizări de la cetăţeni privind imposibilitatea de a-şi încărca buteliile cu gaz pentru aragazuri casnice la benzinării.
08:50
Deputatul în primul Parlament Ilia Trombiţki consideră că independenţa „a căzut” asupra poporului Moldovei în mod neaşteptat, „mulţumită” Comitetului de Stat pentru Starea Excepţională (GKCP-ului).
08:50
Niciun candidat din cei şapte admişi nu a trecut proba interviului în concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), iar concursul este suspendat, transmite IPN.
08:50
Noul Acord pe care urmează să-l semneze membrii coaliţiei de guvernare – Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor – trebuie să fie un gen de Foaie de parcurs pentru activitatea de mai departe a guvernării. Declaraţia aparţine preşedintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Politiciana nu a dezvăluit deocamdată pentru ce perioadă va fi semnat acest Acord, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:40
Igor Fraihman, un prieten apropiat al familiei Luncaşu, susţine că starea psiho-emoţională a lui Iurii Luncaşu, găsit împuşcat săptămâna trecută, a fost afectată enorm de informaţiile difuzate în presă şi în spaţiul public. Luând în considerare acest fapt, dar şi maladia la sistemul nervos de care suferea, familia omului de afaceri nu exclude versiunea determinare la suicid.
17:30
Radu Albot va debuta pe 27 august la Turneul de Mare Şlem din Statele Unite. Adversarul moldoveanului în primul tur va fi jucătorul german Alexander Zverev.
16:10
Concertul organizat de preşedintele Igor Dodon în Piaţa Marii Adunări Naţionale, prin care marchează „75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism” are menirea de a diviza societatea. Opinia aparţine premierului Maia Sandu şi a fost exprimată în faţa jurnaliştilor prezenţi la evenimentele dedicate Zilei comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare, transmite IPN.
16:10
Raportul privind concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, care va fi prezentat la începutul lunii septembrie, va fi însoţit de concluzii şi recomandări cu privire la anularea contractului sau rezilierea lui, dacă vor exista toate datele necesare acestei acţiuni.
15:10
Igor Dodon a declarat vineri, 23 august, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată în contextul tranzacţiei de vânzare a Avia Invest, companie ce a primit în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, că există temei şi chiar trebuie de reziliat contractul dintre Guvern şi Avia Invest.
14:50
Liderul Partidului Liberal, ex-primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă, a plecat la Moscova vineri, 23 august, pentru a vedea cu ochii săi protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, care se află la Arhiva de Stat a Federaţiei Ruse, după ce autorităţile ruse au decis să publice documentul, în original, la 80 de ani de la semnarea acestuia. Liberalul consideră că prin publicarea în original a Pactului, Rusia recunoaşte că a ocupat Basarabia.
14:10
Premierul Maia Sandu va întreprinde o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în perioada 31 august - 4 septembrie, alături de mai mulţi membri ai Cabinetului de miniştri. Prim-ministra spune că „timp de mulţi ani Republica Moldova a fost izolată pe plan internaţional”, iar „astăzi situaţia s-a schimbat”.
14:00
25 de copii şi doi adulţi au ajuns la spital după ce s-au intoxicat la grădiniţa nr.101 din comuna Băcioi, municipiul Chişinău. Potrivit primarului de Băcioi, activitatea instituţiei a fost sistată temporar, până la îndeplinirea tuturor prescripţiilor, transmite IPN.
12:30
Igor Dodon a participat vineri, 23 august, alături de başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, la ceremonia de depunere a florilor la Complexul memorial din Comrat, cu ocazia „aniversării a 75-a de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia fascistă”. Preşedintele a declarat că „evenimentele din august 1944 sunt percepute de marea majoritate a populaţiei Moldovei anume ca o sărbătoare a eliberării şi a victoriei, în pofida diferitelor interpretări politice”.
11:50
Patru membri ai unei grupări infracţionale specializată în comiterea furturilor din locuinţe şi automobile au fost reţinuţi în seara de joi, 22 august. Activitatea ilegală a indivizilor a fost monitorizată timp de o lună, timp în care oamenii legii au adunat probe ce ar demonstra participarea suspecţilor la circa 20 de furturi din automobile şi locuinţe, comise în raioanele Străşeni, Criuleni, Ialoveni, precum şi Chişinău.
10:40
Ruxanda Glavan a devenit deputat al fracţiunii PDM, Serghei Cataranciuc – al Blocului ACUM DA PAS, iar Igor Himici – al fracţiunii Partidului Politic Şor. Curtea Constituţională a validat mandatele celor trei candidaţi supleanţi, la şedinţa de vineri, 23 august, transmite IPN.
10:00
Membrii Consiliului Naţional pentru Curriculum din Republica Moldova au examinat şi aprobat curricula pentru 4 discipline opţionale: Educaţie pentru sănătate, (cl. V-XII); Geografie aplicată, (cl. V); Educaţie pentru media, (cl. X-XI) şi Învăţăm să vorbim argumentat, (cl. X).
09:20
„Instituţiile medicale au obligaţia de a fi un exemplu de integritate şi transparenţă. Cu regret, datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că circa 70% din plăţile pentru sănătate în Republica Moldova sunt „plăţi din buzunar” achitate de cetăţeni atât oficial, cât şi neoficial, deşi ei beneficiază de poliţe de asigurare”.
22 august 2019
21:30
Premierul Maia Sandu a declarat, la Vilnius, la conferinţa anuală organizată de Valdas Adamkus, fost preşedinte al Lituaniei, că „Alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenţie de creare a federaţiei între Moldova şi regiunea transnistreană separatistă, fapt care ar menţine Republica Moldova într-o zonă gri între Est şi Vest şi ne-ar împiedica să urmăm o politică externă independentă”.
15:10
Un fost angajat al unei companiei de asigurări din Republica Moldova, dar şi administratorii unor agenţi economici sunt cercetaţi penal de CNA şi procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu. Aceştia sunt bănuiţi că ar fi organizat o schemă frauduloasă prin care au cauzat daune considerabile companiei de asigurări.
15:00
Fostul ministru al Apărării Eugen Sturza a preluat interimatul funcţiei de preşedinte al Partidului Popular European din Moldova, după ce Consiliul Naţional Politic al formaţiunii a luat act de vacanţa funcţiei, întrucât mandatul de patru ani al lui Iurie Leancă s-a încheiat pe 26 iulie. PPEM anunţă că urmează să treacă printr-un proces de reorganizare, care a început cu şedinţa Consiliului din 21 august, transmite IPN.
14:20
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a identificat, în ultimele trei luni, 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal. Deşeurile radioactive au fost depistate urmare a realizării unui complex de măsuri speciale de investigaţii pe întreg teritoriul ţării.
14:10
Partidul Unităţii Naţionale, condus de ex-ministrul Apărării Anatol Şalaru, consideră că „vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, în Republica Moldova, prin evitarea Guvernului şi Ministerului de Externe reprezintă o nouă abordare imperială din partea Federaţiei Ruse”.
13:40
Premierul Maia Sandu a declarat că, pe 31 august, Guvernul va sărbători Ziua Limbii Române, indiferent de poziţia preşedintelui Igor Dodon, care susţine că limba pe care o vorbesc moldovenii este moldoveneasca şi nu româna.
10:40
Biroul Politic al Partidului Uniunii Salvaţi Basarabia (USB) a decis joi, 22 august, desemnarea lui Valeriu Munteanu în calitate de candidat pentru funcţia de primar de Chişinău, în alegerile din 20 octombrie.
10:10
Sportivul Ion Şoltoianu a fost eliberat din detenţie, deşi magistraţii de la Judecătoria Buiucani l-au condamnat, în octombrie 2013, la 14 ani de închisoare pentru omor intenţionat, deţinere ilegală de arme şi şantaj.
10:00
Ministrul de Externe, Nicu Popescu, va avea prima sa vizită oficială la Moscova, în luna septembrie al acestui an. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Igor Dodon, după întâlnirea cu ambasadorul rus, Oleg Vasneţov.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.