Adevarul (Moldova)

Acum 24 ore
19:50
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 105.852, după ce sâmbătă, 28 noiembrie, au fost înregistrate 1.712 de cazuri, în urma procesării a 3.636 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 19 pacienţi au fost răpuşi de noul coronavirus.
Ieri
13:40
O femeie de 43 de ani a decedat aseară, 27 noiembrie, lovită de un automobil în apropierea satului Bamut, raionul Călăraşi. Şoferul a părăsit locul accidentului. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie Călăraşi, Cristina Vicol.
11:10
Creştinii ortodocşi care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră de astăzi, 28 noiembrie, în Postul Naşterii Domnului, cunoscut ca şi Postul Crăciunului. Acesta ţine până pe 6 ianuarie inclusiv, ajunul Naşterii Domnului.
11:10
Pentru alegerile parlamentare din România, care vor avea loc în data de 5 şi 6 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi organizate 30 de secţii de votare, dintre care 7 vor fi organizate la Chişinău. Alegătorii îşi vor putea da votul  între orele 7.00-21.00, transmite IPN.
10:50
Aflarea în locurile publice – păduri, parcuri, alei, plaje etc. – în grupuri mai mari de trei persoane este interzisă. Respectarea distanţei fizice de un metru este obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice. Prevederile se conţin în hotărârea Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 27 noiembrie, transmite IPN.
10:40
Guvernul va remite în Parlament proiectul ce prevede plafonarea taxelor locale şi va insista pe aprobarea lui. O spune premierul Ion Chicu, care subliniază că „orice speculaţie politică ieftină la acest capitol e scumpă (pentru economie şi investitori). Atragerea investitorilor pe cele 18 platforme industriale din raioane, dar şi în celelalte localităţi ale ţării, nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe si impozite”.
27 noiembrie 2020
19:10
Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis instituirea stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul ţării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei şedinţe a CNESP, condusă de premierul Ion Chicu, transmite IPN.
19:10
Ministerul Sănătăţii coordonează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări posibilitatea livrării vaccinului anti-COVID pentru 20% din populaţia Republicii Moldova. Totodată, Banca Mondială este disponibilă să finanţeze statele în scopul asigurării cu vaccinuri anti-COVID, precizează un comunicat de presă al Guvernului, după şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).
Mai mult de 2 zile în urmă
16:40
În Parlament a fost creată o comisie de anchetă care urmează să elucideze circumstanţele care au dus la spălarea banilor din Federaţia Rusă, prin intermediul judecătoriilor şi instituţiilor financiar-bancare din Republica Moldova. Comisia va fi condusă de deputata Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Inga Grigoriu, care este şi autoarea iniţiativei, transmite IPN.
16:40
Primari din ţară şi reprezentanţi ai Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) au protestat în faţa Ministerului Finanţelor, apoi au mers în marş spre Guvern, protestând faţă de intenţia Guvernului de a plafona taxele locale. Ei spun că iniţiativa contravine Constituţiei şi angajamentelor internaţionale, fiind un atentat la autonomia locală, transmite IPN.
15:40
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a criticat afirmaţiile preşedintelui ales, Maia Sandu, cu privire la necesitatea ca trupele Federaţiei Ruse din Transnistria să fie evacuate.
13:00
Comitetul Central al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, condus de ex-preşedintele Vladimir Voronin, consideră că Maia Sandu a fost ales în mod neconstituţional în funcţia de şef de stat, deoarece Constituţia ar fi fost modificată ilegal, în 2016, de către judecătorii Curţii, care au decis că preşedintele nu va mai fi ales de Parlament, dar de direct de popor.
12:20
Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, susţine că Partidul Socialiştilor  este gata să susţină un guvern propus de preşedintele ales, Maia Sandu, în cazul în care este gata să îşi asume responsabilitatea pentru soarta ţării şi a cetăţenilor şi dacă crede că poate gestiona mai bine criza decât actualul guvern, transmite IPN.
10:50
Şeful adjunct al Procuraturii municipiului Chişinău, Adrian Popenco, locuieşte într-o casă de invidiat într-un cartier de lux din localitatea Dumbrava, lângă Capitală, şi conduce de trei ani un Mercedes de ultima generaţie. Cu toate acestea, omul legii susţine că nu îi aparţine nimic. După spusele sale, casa este a socrilor săi, iar maşina – a unei rude generoase, se menţionează într-o investigaţie jurnalistică realizată de Anticorupţie.md.
10:50
Componenţa Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică va fi modificată. Potrivit unui proiect de lege, aprobat de Parlament, cota reprezentanţilor Guvernului urmează să fie redusă la 50%, restul fiind specialişti cooptaţi din cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academiei de Ştiinţe, Şcolii de management în sănătate publică şi din societatea civilă de profil, transmite IPN.
10:40
Cea de-a doua tranşă de vaccin antigripal – în cantitate de 93 de mii de doze, din lotul de 100 de doze achiziţionate din Federaţia Rusă – a ajuns în Republica Moldova.
10:10
Serviciul de Informaţii şi Securitate dezminte şi dezaprobă declaraţiile lansate în spatiul public de către reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Republica Moldova cu privire la implicarea instituţiei în acţiuni de prevenire a unor proteste organizate de către aceştia la 27 noiembrie curent.
10:00
Mai mulţi primari şi preşedinţi ai filialelor Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) sunt împotriva iniţiativei Guvernului de a plafona taxele locale. Aleşii locali consideră că astfel vor fi aduse prejudicii enorme comunităţilor locale. Se încalcă Constituţia Republicii Moldova, autonomia locală şi prevederile acordurilor internaţionale, transmite IPN.
09:50
Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, spune că, până la sfârşitul mandatului, va promulga toate legile pe care le votează Parlamentul în această perioadă. De asemenea, până la inaugurarea noului preşedinte, va participa la unele şedinţe pe platforme internaţionale, cum ar fi şedinţa şefilor de stat din CSI, transmite IPN.
09:50
Preşedinta aleasă, Maia Sandu, a fost invitată să efectueze o vizită în Polonia. Invitaţia a fost lansată în cadrul unei convorbiri telefonice a Maiei Sandu cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, transmite IPN.
09:50
Preşedintele Partidului Democrat din Moldova susţine că votul masiv acordat de cetăţeni preşedintelui Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, este un semnal pentru clasa politică din Republica Moldova. Astfel, în opinia acestuia, cetăţenii îşi doresc o schimbare la nivel de guvernare. Declaraţiile au făcut făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova, notează IPN.
26 noiembrie 2020
22:00
Preşedintele ales, Maia Sandu, a făcut o declaraţie surprinzătoare, joi seara, în cadrul unei emisiuni la Moldova 1. Maia Sandu a afirmat că nu intenţionează să aibă vreo întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
18:30
Şoferul unui microbuz de pe ruta „Donduşeni-Sudarca” a murit după impactul cu un camion. În stare gravă, la spital a ajuns o fată de 11 ani, pasageră în microbuzul accidentat.
18:10
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 102.894, după ce joi, 26 noiembrie, au fost înregistrate 1.692 de cazuri, în urma procesării a 3.549 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 20 pacienţi au fost răpuşi de noul coronavirus.
17:00
Judecătorii vinovaţi de condamnarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a Republicii Moldova vor plăti pentru prejudiciile provocate. Deputaţii au votat în lectură finală un proiect de lege prin care se instituie dreptul de regres al statului împotriva judecătorilor ale căror acţiuni sau inacţiuni au contribuit la condamnarea Republicii Moldova de către CEDO, transmite IPN.
15:30
Procuratura Generală a venit cu o reacţie după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost invitat la audieri în Parlament, pentru săptămâna viitoare, pentru a vorbi despre evoluţia dosarului privind frauda bancară.
15:00
Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), clienţi ai Moldova Agroindbank, pot accesa o nouă linie de finanţare, în valoare de 17,5 milioane euro. Oportunitatea se datorează unui nou acord de finanţare semnat de MAIB şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în cadrul Liniei de creditare EU4Business-BERD.
15:00
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Simon Springett, coordonator Rezident ONU în Moldova, şi Igor Pokanevych, şeful oficiului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova, pentru a face un schimb de opinii privind acţiunile recomandate cu scopul de a diminua evoluţia numărului de cazuri de infecţie cu COVID-19.
15:00
Alţi patru elevi de colegiu au fost inculpaţi miercuri în ancheta cu privire la decapitarea profesorului Samuel Paty la 16 octombrie, după ce le-a arătat elevilor săi, la ore, caricaturi ale profetului Mahomed ale săptămânalului satiric Charlie Hebdo, declară joi surse judiciare pentru AFP.
12:00
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este aşteptat în plenul Parlamentului să prezinte informaţii cu privire la investigarea fraudei bancare. O decizie în acest sens a fost adoptată la şedinţa de joi, 26 noiembrie, la propunerea fracţiunii Partidului Platforma Demnitate de Adevăr, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.