Adevarul (Moldova)

Acum 30 minute
11:40
Preşedintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, confirmă că nu se mai află în Republica Moldova. Politicianul a dat de înţeles că, actualmente, viaţa sa ar fi în pericol dacă s-ar afla la Chişinău. Liderul PDM spune că are nevoie de o pauză, inclusiv pentru a-şi proteja familia, şi că va reveni în ţară odată ce va fi în siguranţă.
Acum 2 ore
10:30
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PPCOCS) vine cu previzări în cazul reţinerii şi eliberării lui Renato Usatîi, Procurorii susţin că avocaţii politicianului au înaintat un demers prin care au cerut revocarea măsurii preventive, motivând că Usatîi s-a prezentat benevol, nu se va eschivat de la organul de urmărire penală, a dat declaraţii cu privire la faptele imputate, iar starea sănătăţii este una gravă.
10:20
Deputatul PDM Sergiu Sîrbu avertizează noua coaliţie de guvernare de la Chişinău: „eu voi fi coşmarul vostru pentru următoarea perioadă”.
Acum 4 ore
09:20
Noul ministrul al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a fost prezentat de către prim-ministra Maia Sandu personalului Inspectoratului General al Poliţiei. Andrei Năstase, la rândul său, l-a prezentat pe şeful interimar al Poliţiei Naţionale, Gheorghe Balan, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Poliţiei.
09:20
Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, salută „transferul paşnic al puterii” de la Chişinău şi o felicită pe prim-ministra Maia Sandu pentru „măsurile pe care le-a luat deja pentru a începe implementarea programului de reformă al Guvernului”. Despre aceasta au discutat cei doi oficiali în cadrul unei convorbiri telefonice, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de IPN.
09:00
Moscova aşteaptă ca noul guvern de la Chişinău „să ia măsuri constructive pentru a promova cooperarea ruso-moldovenească în diferite domenii”, şi declară că ea este gata pentru acest lucru, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe al Rusiei, citat de IPN.
Acum 24 ore
22:10
Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Renato Usatîi va deveni fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, după ce liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru” a revenit în Republica Moldova.
21:50
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că anularea mandatului de arestare pe numele lui Renato Usatîi „ridică mari semne de întrebare”. Premierul a subliniat că trebuie să fie clar „pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziţie - în cel mai scurt timp, vom curăţa justiţia de oamenii corupţi, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva şi nu în interesul cetăţeanului şi conform prevederilor legale”.
16:40
Inspectoratul General de Poliţie anunţă că lui Renato Usatîi „i se vor aplica prevederile celor mai recente decizii ale instanţelor de judecată din Republica Moldova”, adică 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău, conform ultimii decizii din 24 octombrie 2016.
15:40
Liderul PL, Dorin Chirtoacă, spune că revenirea lui Renato Usatîi în Republica Moldova este un semnal că „Rusia deja l-a trimis pe Usatîi să consolideze stânga prorusă”. Liberalul consideră că e „cinic, agentul Rusiei întră în Republica Moldova, prin România”.
13:10
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunţat că revine duminică, 16 iunie, la Chişinău, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova, fiind dat în urmărire naţională în Republica Moldova.
Ieri
18:20
Noul ministru de Interne alRepublicii Moldova, Andrei Năstase, unul dintre liderii ACUM, spune că nu arnegocia niciodată plecarea lui Vlad Plahotniuc şi că nu va contrui niciun fel derelaţie cu poliţiştii care „l-au deservit“ pe liderul PDM.
17:20
Preşedintele Igor Dodonsalută decizia Curţii Constituţionale de astăzi, 15 iunie, de revizuire ahotărârilor pronunţate în data de 7-9 iunie. Potrivit şefului statului, crizapolitică şi constituţională a fost depăşită, transmite IPN.
17:20
Statele Unite ale Americiisalută anunţul Partidului Democrat de a se retrage de la guvernare în favoareapremierului Maia Sandu şi a unei coaliţii formate de Parlamentul ales în moddemocratic, transmite IPN.
17:10
Premierul Maia Sanduconsideră că judecătorii Curţii Constituţionale „îşi continuă delirul, făcândde ruşine pe plan naţional şi internaţional instituţia pe care o reprezintă”.După ce Curtea şi-a anulat sâmbătă, 15 iunie, propriile hotărâri şi avize, emiseîn periuoada 7-9 iunie, Maia Sandu le solicită magistraţilor Curţii să-şiprezinte imediat demisiile.
17:00
Printre priorităţile nouluiGuvern, condus de prim-ministrul Maia Sandu, se numără domeniul justiţiei. Noua şefă aexecutivului spune că trebuie să se facă ordine în instituţiile judecătoreşti,dar trebuie să se înceapă de la cele mai importante cum ar Consiliul Superioral Magistraturii şi Curtea Supremă de Justiţie. Declaraţiile au fost făcute laProTV Chişinău.
14:30
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis sâmbătă, 15 iunie, să-şi revizuiască hotărârile adoptate, în perioada 7 - 9 iunie, cu privire la dizolvarea Parlamentului şi data limită în care putea fi învestit noul Guvern. În cadrul şedinţei, magistraţii au anulat hotărârile respective. Atsfel, criza criza juridică a fost depăşită.
Mai mult de 2 zile în urmă
12:00
Şeful adjunct al Inspectoratului Naţional de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc, a anunţat că va demisiona din funcţie luni, 17 iunie, după ce va asigura ordinea publică la protestul de duminică, anunţat de ACUM - PSRM. Totodată, Cavcaliuc a declarat că îşi propunea crearea unui partid politic care „va evoluţiona spre bine Republica Moldova pentru urmaşii urmaşilor noştri”.
01:30
Jurnalista de la postul de televiziune TV8, Natalia Morari, a dezvăluit despre cum, timp de mai multă vreme, în apartamentul ei au fost instalată o cameră ascunsă. Potrivit ei, această operaţiune a fost coordonată de către şeful adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc.
00:30
Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, s-a adresat cu un mesaj public către liderii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, după ce democraţii lui Vlad Plahotniuc au anunţat că se retrag de la guvernare. Politicianul a îndemnat forţele proeuropene de la guvernare să facă în aşa fel încât să-l determine pe Igor Dodon să-şi depună demisia.
14 iunie 2019
23:50
Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Partidului Şor, Ilan Şor, nu au unde se ascunde şi chiar dacă vor încerca să fugă din ţară, aceştia vor fi reţinuţi şi extrădaţi.
23:00
Unii angajaţi din cadrul Guvernului Filip au plecat cu tot cu scaunul din birou, odată cu anunţul democraţilor că pleacă de la guvernare, iar Guvernul demisionează. Imaginile video au fost surprinse de reporterii postului de televiziune TV8.
21:00
Agitaţie mare pe Aeroportul Internaţional Chişinău vineri, 14 iunie, odată cu anunţul democraţilor lui Vlad Plahotniuc că se retrag de la guvernare pentru ca puterea să fie preluată de alianţa PSRM - ACUM. Mai multe avioane private au decolat de pe Aeroport. Mai multe surse de presă susţin că în unul dintre avioane s-ar fi aflat şi familia deputatului Ilan Şor.
20:20
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a sugerat că s-ar putea întoarce în curând în Republica Moldova, după anunţul democraţilor lui Vlad Plahotniuc de a se retrage de la guvernare pentru ca puterea să fie preluată de alianţa ACUM-PSRM.
19:40
Liderul PL, Dorin Chirtoacă, consideră că după plecarea democraţilor lui Vlad Plahotniuc de la guvernare, urmează lupta contra lui Igor Dodon şi PSRM.
19:00
Ex-premierul Pavel Filip a declarat, după anunţul PDM că se retrage de la guvernare, că bani în bugetul de stat sunt suficienţi ca programele începute de Cabinetul său de miniştri să continue, în pofiga criticilor care ar urma să fie lansate la adresa sa de către noua guvernare ACUM-PSRM.
19:00
Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că decizia PDM de a se retrage de la guvernare este „firească, dar întârziată”. Potrivit ei, „nu există demisie a unui Guvern care nu există. Guvernul Filip nu mai există din 8 iunie.
18:40
Igor Dodon a declarat că plecarea PDM de la guvernare este o „mică victorie simbolică”. Preşedintele ţării a felicitat cetăţenii cu „această victorie”, subliniind că „uzurpatorii şi-au recunoscut înfrângerea”.
18:00
Consiliul Naţional al PDM, condus de Vlad Plahotniuc, a decis vineri, 14 iunie, că democraţii se retrag de la guvernare. Guvernul Filip şi-a anunţat demisia, urmând să elibereze funcţiile pentru Guvernul condus de Maia Sandu.
17:30
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Guvernul Maiei Sandu, Nicu Popescu, a anunţat că ambasadoarea Republicii Moldova la Washington, Cristina Bălan, a ignorat fără niciun fel de explicaţii ordinul ministrului prin care i-a fost solicitat să se prezinte până cel târziu pe 14 iunie, ora 15.00, pentru consultări la Chişinău.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.