Adevarul (Moldova)

Acum o oră
14:00
În luna august, leul moldovenesc s-a apreciat, în valori medii, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA. Mai exact, până la 17,7357 USD/MDL, comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei, transmite IPN.
Acum 4 ore
12:10
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat marţi, la New York, cu Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova şi regiunea.
12:00
Concursul pentru selectarea candidaţilor la funcţia de avocat al poporului este mimat, iar rezultatul acestuia este clar. O spune deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vasile Bolea, transmite IPN.
10:40
Liderul Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, nu este deloc impresionat de discursul preşedintelui american Joe Biden, de la tribuna ONU, în care a menţionat Republica Moldova. Dodon a declarat că Joe Biden a sprijinit partidele proeuropene moldoveneşti şi în anul 2011, pe când deţinea funcţia de vicepreşedinte al SUA, iar după asta s-a produs jaful din sistemul bancar din R. Moldova, cunoscut ca „furtul miliardului”.
Acum 6 ore
10:20
În prima zi a sesiunii Adunării Generale a ONU, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut planificate mai multe întrevederi bilaterale. Prima întrevedere a şefei statului a fost cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Guy Parmelin, cu care a discutat cum să avansăm colaborarea bilaterală în domenii de interes comun, transmite IPN.
10:20
Instabilitatea politică din ultimii ani, în combinaţie cu corupţia şi lipsa resurselor umane şi financiare, a afectat negativ implementarea reformelor statului de drept şi a reformei justiţiei, arată un studiu realizat de Asociaţia Obştească „INVENTO” şi prezentat la o conferinţă de presă de la IPN.
10:20
Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că faptul că preşedintele american, Joe Biden, a menţionat Republica Moldova în discursul său de la tribuna ONU „nu este nicidecum o laudă a activităţii actualei guvernări”.
09:50
Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că secţiile de terapie intensivă au redevenit pline, odată cu creşterea drastică a numărului de infectări. Potrivit lor, formele grave ale infecţiei nu mai sunt caracteristice doar persoanelor vârstnice, iar tinerii şi copiii sunt la fel de expuşi noii tulpini Delta, notează IPN.
09:50
Guvernul ar trebui să participe la negocierea noului contract de achiziţie a gazului rusesc şi să încerce obţinerea unei reduceri pentru Republica Moldova. Este opinia fostului vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, care s-a arătat critic faţă de decizia autorităţilor de a lăsa negocierile cu Gazprom pe seama MoldovaGaz, notează IPN.
Acum 24 ore
23:50
Preşedintele Maia Sandu a venit cu o reacţie după ce liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a menţionat Republica Moldova în discursul său de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Maia Sandu a declarat că „realizările noastre se văd şi la New York.”
19:00
Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) au contestat la Curtea Constituţională modificările la Legea cu privire la Procuratură, aprobate de către majoritatea PAS. Anunţul a fost făcut de deputatul socialist Vasile Bolea, citat într-un comunicat de presă al PSRM, transmite IPN.
19:00
De la iniţierea Campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, au fost administrate 1 363 mii de doze de vaccin. Acoperirea naţională cu o doză constituie 23%, cu schemă completă – 22 %. Circa 90% din lucrătorii medicali sunt vaccinaţi cu o doză, iar 88% sunt vaccinaţi cu schemă completă, transmite IPN.
16:40
Fostul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a primit o interdicţie de intrare în regiunea transnistreană pentru următorii trei ani. Interdicţia i-a fost aplicată de către autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol.
16:00
Organizând alegeri pe teritoriul necontrolat de autorităţile Republicii Moldova, care şi-au exprimat dezacordul, ruşii ar dori să spună că Transnistria este „chiar o parte a Rusiei, un fel de Kaliningrad, nedeclarat oficial, dar tratat ca atare”, a opinat într-un interviu pentru Europa Liberă Vladimir Socor, cercetător la Fundaţia Jamestown, transmite IPN.
16:00
Deputatul Boris Marcoci a fost desemnat de Partidul Acţiune şi Solidaritate în calitate de candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi, pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie, cauzate de demisia primarului Renato Usatîi.
Ieri
13:30
Un tânăr a fost aproape de a fi bătut de către un bărbat, în plină zi, pentru că a intrat fără mască de protecţie în troleibuz. Bărbatul a fost revoltat de intenţia tânărului de a călători fără masca şi l-a luat la rost pe acesta pe un ton agresiv. A fost nevoie de intervenţia Poliţiei pentru a calma spiritele, iar tânărul a fost dus la comisariatul de Poliţie.
12:50
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că Legea Procuraturii a fost modificată de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aşa încât să fie posibil de demis procurorul general, pentru că formaţiunea Maiei Sandu îşi doreşte preluarea controlului asupra Procuraturii Generale. Tănase a sugerat că următorul procuror general, în cazul în care se va reuşi demiterea lui Alexandru Stoianoglo, va fi unul docil noii guvernării.
11:00
Impunerea unor măsuri restrictive este necesară pentru evitarea unui lockdown în Republica Moldova. O spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia, încă nu s-a ajuns la o decizie finală dacă va fi instituită sau nu obligativitatea deţinerii unui certificat de vaccinare sau test anti-COVID-19 pentru sectorul HoReCa. El susţine că decizia va fi luată în funcţie de evoluţiile pandemice, notează IPN.
11:00
Marţi, 21 septembrie, creştinii ortodocşi de stil vechi din Republica Moldova sărbătoresc Naşterea Sfintei Fecioare Maria – Maica Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele 12 sărbători împărăteşti de peste an din calendarul bisericesc creştin-ortodox, transmite IPN.
11:00
Fracţiunea parlamentară a Partidului Acţiune şi Solidaritate are cinci deputaţi noi. Este vorba despre Ana Calinici, Evghenia Cojocari, Boris Popa, Ana Oglinda şi Dorel Iurcu, căror Curtea Constituţională le-a validat astăzi, 21 septembrie, mandatele de parlamentari, transmite IPN.
11:00
Iniţiativa guvernării privind responsabilizarea şefilor instituţiilor aflate sub control parlamentar nu este privită cu ochi buni de ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Potrivit lui, prin iniţiativa Ministerului Justiţiei are loc implicarea politicului în activitatea instituţiilor regulatorii, fapt ce poate fi taxat de comunitatea internaţională, în special, în cazul ANRE, notează IPN.
10:30
Ex-ministrul Justiţiei în Guvernul Chicu, Fadei Nagacevschi, a anunţat că „a trecut filtrele PAS” (Partidul Acţiune şi Solidaritate) şi s-a ales cu o nouă funcţia în Parlamentul Republicii Moldova. Mai exact, Nagacevschi a fost numit în funcţia de consilier al vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Bătrîncea.
10:30
O sfidare la adresa suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Astfel califică experţii de la Chişinău decizia Federaţiei Ruse de a deschide secţii de vot cu ocazia alegerilor pentru Duma de Stat în raioanele din stânga Nistrului. Reprezentanţii guvernării spun că reacţia Chişinăului la acţiunile Moscovei nu ar trebui să fie una revoluţionară, ci în conformitate cu cutumele diplomaţiei, notează IPN.
20 septembrie 2021
16:10
Liderul Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, a felicitat partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, în contextul victoriei obţinute în alegerile pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse.
15:40
Platforma DA consideră că guvernarea PAS este obligată să participe la negocieri cu ruşii de la Gazprom, deoarece peste 35% din acţiunile Moldovagaz aparţin Guvernului Moldovei. Astfel, în urma unor negocieri bilaterale cu prezentarea argumentelor necesare poate fi prevenită explozia preţului la gaze şi creşterea tarifelor la agentul termic.
15:40
Asociaţia Promo-LEX consideră Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional prin organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Duma de Stat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În acest sens, Promo-LEX solicită Ministerului de Externe al R. Moldova să convoace ambasadorul rus la Chişinău, Oleg Vasneţov, ca să ofere explicaţii pe acest subiect.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:10
În 16 circumscripţii, deputaţii în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost aleşi din primul tur. În alte 19 circumscripţii, pe 3 octombrie, va fi desfăşurat al doilea tur al de scrutin. În 13 circumscripţii, niciunul dintre candidaţi nu a acumulat cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri, iar în cazul a 6 circumscripţii - alegerile nu au fost declarate valabile din cauza numărului mic de votanţi, transmite IPN.
13:00
Răspunzând la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei conferinţe de presă organizată luni, 20 septembrie, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, spune că nu ştie unde se află Veaceslav Platon. Şeful Procuraturii a precizat că Platon este dat în căutare în dosarul care se află pe rol în instanţa de judecată, dar ar fi cazul să fie dat în căutare internaţională de instanţa de judecată prin intermediul Ministerului Justiţiei, transmite IPN.
12:30
Procuratura Generală propune ca acţiunea de conducere a automobilului în stare de ebrietate, fără urmări grave pentru viaţa sau sănătatea persoanei, să fie trecută din categoria infracţiunilor penale în cea a contravenţiilor, pentru care însă să fie prevăzută o pedeapsă mai dură, transmite IPN.
12:20
Procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat luni, 20 septembrie, că în gestiunea Procuraturii nu există vreun dosar penal deschis pe numele primarului Ion Ceban. Reacţia şefului Procuraturii vine după ce primarul Chişinăului a anunţat că este filat ilegal, la indicaţiile noiii guvernări, care ar dori să-l discrediteze şi care pregăteşte arestarea lui.
10:10
Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, este indignat că preşedintele Maia Sandu nu l-a decorat pe ambasadorul Chinei la Chişinău, Zhang Yinghong, în contextul încheierii mandatului în Republica Moldova.
09:30
În şase circumscripţii alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei nu au avut loc, din cauză că la urnele de vot s-a prezentat un număr mic de alegători, transmite IPN, cu referire la portalul de ştiri local nokta.md.
09:30
Proba interviului în cadrul concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de avocat al poporului (ombudsman) în Republica Moldova va vea loc miercuri, 22 septembrie, la Parlament, etajul 3, sala Europa, cu începere de la ora 9.00, transmite IPN.
18 septembrie 2021
10:30
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se va afla în perioada 21-22 septembrie la New York, SUA, unde va participa la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, transmite IPN cu referire la un anunţ al Preşedinţiei.
10:10
Deputaţii PAS propun majorarea alocaţiilor cu 550 de lei, din luna octombrie anul curent, pentru persoanele cu dizabilităţi care au participat la războiul de la Nistru, la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl sau în cel de-al Doilea Război Mondial. O iniţiativă legislativă în acest sens este propusă dezbaterilor publice, transmite IPN.
09:50
Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom şi să încerce obţinerea unui preţ avantajos pentru Republica Moldova. O spun comentatorii politici, potrivit cărora, strategia Executivului de a pasa întreaga responsabilitate către MoldovaGaz este incorectă, notează IPN.
09:50
În această duminică, 19 septembrie, au loc alegeri ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei. Locuitorii Găgăuziei îşi vor alege deputaţii pentru un nou mandat de patru ani, în 35 de circumscripţii electorale uninominale, câte un deputat în fiecare. Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre circumscripţii este necesară participarea a cel puţin 1/3 din alegători.
17 septembrie 2021
18:20
Meteorologii au emis avertizare cod galben de îngheţ. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 21-24 septembrie, în orele nocturne şi ale dimineţii se prevăd îngheţuri cu intensitatea de până la -1...-3 grade Celsius, transmite IPN.
14:00
O femeie care nu era de acord cuimunizarea împotriva Covid-19 şi cu fiica ei au murit infectate cu SARS-COV2,la câteva zile distanţă una de cealaltă. Familia este devastată şi nu înţelege de ce femeile nu au acceptat să fie vaccinate.
12:00
Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, condus de ex-premierul Ion Chicu, cere preşedintelui Maia Sandu „să abordeze cu mare responsabilitate funcţia şi rolul pe care le are la acest moment în ţară.” Solicitarea are loc în contextul în care şefa statului a declarat că guvernarea nu intenţionează să negocieze cu ruşii de la Gazprom preţul la gazele naturale şi după ce preşedintele a pasat această responsabilitate pe umerii Moldovagaz.
12:00
Nu există premise ca să nu fie prelungit contractul de livrare a gazelor dintre MoldovaGaz şi Gazprom, iar speculaţiile opoziţiei că cetăţenii vor îngheţa la iarnă nu au niciun temei, spune ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, notează IPN.
11:00
Ex-deputata Platformei DA, Arina Spătaru, a anunţat că părăseşte formaţiunea. Spătaru a comunicat că decizia respectivă a luat-o încă la începutul anului, adică înainte de alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
11:00
Peste două mii de buzoieni şi turişti au participat joi la prima ediţie a festivalului „Zilele Chişinăului la Buzău”. Evenimentul organizat de CJ Buzău, în parteneriat cu Primăria municipiului Chişinău, se desfăşoară în perioada 16-18 septembrie, în staţiunea Sărata Monteoru.
10:10
Fostul director al Penitenciarului nr.18, împreună cu şapte actuali şi foşti deţinuţi, vor compărea pe banca acuzaţilor pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari. Primul mai este acuzat şi de corupere pasivă în interesul unui grup criminal, transmite IPN.
10:10
Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, socialistul Vlad Bătrîncea, a explicat de ce deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit şedinţa Legislativului joi, 16 septembrie.
10:10
Procuratura Generală a luat act de Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului, din 14 septembrie 2021, în cauza Petrenco şi alţii versus Republica Moldova, şi a decis să renunţe la învinuiri.
09:50
Preşedintele Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, spune că declaraţiile anterioare ale PAS contravin acţiunilor la care societatea asistă astăzi. Potrivit lui, reforma justiţiei ar putea să eşueze din cauza lipsei unei viziuni mai complexe din partea guvernanţilor. Gligor a criticat decizia PAS de a numi şeful CNA pe criterii politice, subliniind că această instituţie şi-a demonstrat ineficienţa şi ar trebui lichidată, notează IPN.
16 septembrie 2021
14:40
Numărul mai mare de cazuri COVID-19 înregistrate în Republica Moldova în ultima perioadă, peste 1.000 zilnic, este explicat de ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, şi prin faptul că se fac mai multe teste rapide, chiar şi în ambulanţe. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, ministra a precizat că numărul testelor a crescut de la 7.000 la 10.000 în fiecare zi, transmite IPN.
14:40
Proiectul de modificare a Constituţiei a fost votat în prima lectură. Iniţiativa, susţinută de 56 de deputaţi, prevede excluderea termenului iniţial de 5 ani la numirea judecătorilor. Astfel, magistraţii instanţelor judecătoreşti ar urma să fie numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.
14:20
Parlamentul a votat desemnarea a cinci membri în Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre candidaturile propuse de Partidul Acţiune şi Solidaritate. Candidatura propusă de Partidul Politic Şor nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar candidaturile propuse de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor nu au fost supuse votului. În plen a fost prezent şi Pavel Postica, membru CEC desemnat de preşedintele ţării, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.