Adevarul (Moldova)

Acum 6 ore
22:56
Un grup de artişti ruşi care intenţionau să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii a fost reţinut joi, 27 iulie, pe Aeroportul internaţional Chişinău. Artiştii au fost deportaţi.
22:06
Deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă.
Acum 12 ore
18:56
Deputatul român Constantin Condreanu se arată deranjat de săgeţile aruncate tot mai frecvent de la Chişinău spre Bucureşti de către Igor Dodon şi simpatizanţii acestuia. În context, parlamentarul propune ca toţi cei care se laudă că deţin paşapoarte româneşti, în timp ce atacă România şi tot ce este românesc, să fie lipsiţi de cetăţenie.
16:16
Comisia Electorală Centrală a dispus încetarea realizării tuturor acţiunilor planificate pentru pregătirea şi desfăşurarea referendumului republican consultativ iniţiat de preşedinte şi a abrogat deciziile adoptate în acest sens, transmite IPN.
16:06
Liderul PL, Mihai Ghimpu, anunţă o nouă victorie contra lui Igor Dodon, după ce Curtea Constituţională a anulat joi, 27 iulie, decretul şefului statului privind organizarea unui referendum republican consultativ pentru 24 septembrie.
15:36
Speakerul Andrian Candu a comentat decizia Curţii Constituţionale de joi, 27 iulie, prin care a anulat decretul preşedintelui ţării privind organizarea unui referendum republican consultativ pentru 24 septembrie. Şeful Legislativului afirmă că magistraţii Curţii „au aşezat lucrurile pe făgaşul lor legal”.
Acum 24 ore
14:16
Igor Dodon anunţă că nu exlude organizarea protestelor în luna septembrie, atunci când era preconizată organizarea unui referendum republican consultativ, iniţiat de şeful statului, însă care a fost anulat în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. Preşedintele se arată nemulţumit că decretul său a fost declarat neconstituţional şi dă vina pe judecători. Potrivit lui, aceştia au luat o hotărâre nefavorabilă fiindcă sunt români.
13:36
Peste 200 de hectare de culturi agricole din raioanele de sud ale ţării au fost afectate de grindină, iar vântul puternic a smuls acoperişul unei ferme de porci în municipiul Comrat, anunţă Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, transmite IPN.
11:56
Curtea Constituţională a admis joi, 27 iulie, sesizarea deputaţilor liberali privind controlul constituţionalităţii decretului preşedintelui pentru desfăşurarea referendumului republican consultativ.
10:56
Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, susţine că partenerii europeni nu-i vor ierta niciodată preşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, adoptarea legii privind trecerea la sistemul electoral mixt. Potrivit fostului deputat, nu este exclus că democratul va organiza o şedinţă extraordinată a Parlamentului unde va anula legea respectivă „în momentul în care se vor slăbi presiunile asupra lui”.
10:26
Comitetul executiv al Băncii Naţionale a adoptat în cadrul şedinţei din 26 iulie hotărârea de a menţine rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 8% anual. Prin urmare, vor fi menţinute şi ratele de dobândă pentru facilităţile permanente. Anunţul a fost făcut de către Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM, transmite IPN.
09:46
Cabinetul de miniştri a aprobat conceptul Programului de stat „Prima casă”. Documentul vine să faciliteze accesul persoanelor fizice, în special a tinerelor familii, la creditele ipotecare, prin garantarea parţială a acestora de către stat, transmite IPN.
09:46
Iniţiatorii reformei Guvernului au admis o greşeală, pentru că au ţinut cont doar de componenta administrativ-juridică, dar n-au luat în considerare componenta social-politică. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.
09:46
Republica Moldova riscă să fie izolată internaţional din cauza politicii guvernării de la Chişinău. Declaraţia a fost făcută de directorul Colegiului Naţional de Informaţii din România, Iulian Fota, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
09:26
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, urmează să se întâlnească vineri, 28 iulie, cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care, potrivit şefului statului, a confirmat vizita sa la Chişinău. A doua zi, preşedintele se va întâlni cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii. Anunţul a fost făcut de Igor Dodon miercuri, 26 iulie, în cadrul unui dialog cu presa, organizat la Reşedinţa de la Condriţa, transmite IPN.
Ieri
23:16
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat miercuri, 26 iulie, decretul privind retragerea cetăţeniei ucrainene lui Mihai Saakaşvili, fost preşedinte al Georgiei şi ex-guvernatorul oraşului Odesa. Motivul acestei decizii este faptul că Saakaşvili ar fi obţinut cetăţenia în mod fraudulos, când nu a indicat că are dosare penale deschise pe numele său în Georgia.
16:56
Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a raportat în cadrul şedinţei Guvernului de miercuri, 26 iulie, despre rezultatele activităţii Comisiei privind reevaluarea a 187 de teste la examenul de fizică, în corespundere cu baremul corectat. Astfel, membrii Comisiei au propus majorarea notelor cu un punct pentru 50 de candidaţi de la profilul real şi patru candidaţi de la profilul umanist.
16:56
În perioada 1 august - 20 august anul curent, activitatea Centrului Perinatal de nivel III (Maternitatea) din cadrul Institutului Mamei şi Copilului din capitală va fi sistată temporar. O dispoziţie în acest sens a fost semnată de viceministrul sănătăţii, Oleg Creciun, transmite IPN.
16:16
Guvernul s-a întrunit în şedinţă în noua sa structură, votată săptămâna trecută de Parlament. Numărul ministerelor a fost redus de la 16 la nouă, transmite IPN.
15:06
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat pentru presa din regiune că fără voinţa cetăţenilor din regiunea transnistreană niciun militar rus nu va părăsi teritoriul din stânga Nistrului, oricât de mult şi-ar dori acest lucru unii politicieni de la Chişinău. Comentariul a fost făcut pe fundalul Declaraţiei aprobate de către Parlamentul Moldovei pe 21 iulie, privind retragerea forţelor militare ruse din Transnistria, transmite IPN.
13:06
Ploaia de marţi, 25 iulie, a doborât mai mulţi copaci şi a lăsat fără lumină 56 de localităţi de pe întreg teritoriul ţării. Forţele de ordine au intervenit pentru a debloca traseele din raioane precum: Briceni, Edineţ, Anenii Noi, Dubăsari, dar şi în Chişinău, transmite IPN.
10:26
După ce la Chişinău a fost lansată o petiţie online pentru declararea lui Dmitrii Rogozin persona non-grata în Republica Moldova, Igor Dodon afirmă că, dacă şi trebuie de interzis pe cineva în Moldova, atunci acesta este fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.
10:06
O funcţionară de la Judecătoria Cahul, un fost poliţist şi un avocat sunt cercetaţi penal, fiind bănuiţi de trafic de influenţă. Aceştia au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în după-amiaza zilei de marţi, 25 iulie.
09:36
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să ajungă la elemente diversioniste ale căror zonă de operare cuprinde spaţiul european, în special regiunea Balcani.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:06
82 de tone de mere declarate ca fiind din Republica Moldova au fost distruse în regiunea Smolensk, Federaţia Rusă. „Rosselihoznadzor” precizează într-un comunicat de presă că merele nu au avut documentele necesare fitosanitare, iar etichetele de marcaj erau rupte. După ce au fost zdrobite, merele au fost îngropate, transmite IPN.
16:56
Andrian Candu reacţionează la intenţia lui Igor Dodon de a participa la acţiunile organizate în stânga Nistrului cu ocazia aniversării a 25-a a misiunii de pacificare şi la ideea de a oferi distincţii de stat pacificatorilor ruşi. Într-o postare pe Facebook, speakerul menţionează că preşedintele se laudă cu faptul că încalcă Constituţia, ba mai mult, şeful statului confundă distincţiile de stat şi cadourile protocolare, transmite IPN.
16:26
Preşedintele executiv al PUN, Anatol Şalaru, respinge acuzaţiile lui Mihai Ghimpu, care l-a învinuit pe fostul ministru al Apărării de faptul că s-ar afla în cârdăşie cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc.
15:56
Partidul Comuniştilor consideră că boicotarea referendumului consultativ din 24 septembrie, iniţiat de către preşedintele Igor Dodon pentru acordarea împuternicirilor suplimentare este unica soluţie corectă. PCRM îndeamnă organizaţiile sale teritoriale să formeze echipe mobile care să informeze despre acest fapt cetăţenii, dar şi despre „complotul între socialişti şi democraţi”, transmite IPN.
14:56
Preşedintele executiv al Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, îndeamnă simpatizanţii formaţiunii să se alăture protestului de duminică, 30 iulie, faţă de schimbarea sistemului electoral. Acţiunea va avea loc în faţa Parlamentului de la Chişinău.
14:26
Conducerea Partidului Liberal solicită ca dosarul de învinuire a primarului general Dorin Chirtoacă, care este şi prim-vicepreşedintele formaţiunii, să fie publicat integral, iar şedinţele de judecată să fie publice. De asemenea, liberalii, care consideră că acest dosar este unul politic, solicită ca procesul în care este învinuit Dorin Chirtoacă să fie monitorizat de experţi europeni pentru drepturile omului, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.