Adevarul (Moldova)

Acum 6 ore
02:06
Primăria Chişinău se confruntă cu o situaţie inedită. Instituţia a rămas fără de conducere, după ce rând pe rând, viceprimarii şi apoi primarul general au fost reţinuţi de CNA. Decizia de a alege o nouă conducere interimară aparţine Consiliului Municipal Chişinău.
00:46
Liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a comentat reţinerea de joi, 25 mai, a lui Dorin Chirtoacă. Potrivit lui, edilul nu a preluat Primăria Chişinău din postura de om corupt, însă ar fi devenit ulterior, odată ce ar fi început a promova interesele unchiului său, liberalul Mihai Ghimpu, care l-ar fi utilizat pe primar pentru a se îmbogăţi.
Acum 8 ore
23:36
Se pare că vestea din seara de joi, 25 mai, despre reţinerea primarului Dorin Chirtoacă a stârnit satisfacţia preşedintelui Igor Dodon, cel care de ani buni încearcă să-l înlăture pe edil din fruntea Primăriei Chişinău. Într-o postare pe Facebook, şeful statului a declarat că speră la alegeri anticipate locale în toamnă.
Acum 12 ore
18:26
Reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, anunţă că grupurile sectoriale de lucru Chişinău – Tiraspol pe cele opt domenii problematice îşi reiau activitatea. Pentru 26 mai este planificată şedinţa grupului în domeniul telecomunicaţiilor, iar la începutul săptămânii viitoare sunt planificate discuţii ale specialiştilor în educaţie, transmite IPN.
Acum 24 ore
16:46
Ofiţerii CNA şi procurorii Anticorupţie au descins în după-amiaza zilei de joi, 25 mai, în anticamera primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă.
16:06
Parlamentul a votat joi, 25 mai, un proiect de lege ce prevede interzicea treptată a pungilor din plastic de unică folosinţă la punctele de vânzare. Acestea vor fi înlocuite cu cele din hârtie, amidon sau stofă. Din 1 ianuarie 2019, restricţiile vor fi aplicate pentru pungile mai groase, cu sau fără mâner. Pungile mai subţiri vor fi interzise în comerţ de la 1 ianuarie 2020, iar cele foarte subţiri – de la 1 ianuarie 2021, transmite IPN.
15:46
Postul de televiziune ProTV Chişinău a fost obligat să achite unei profesoare din oraşul Ungheni despăgubiri morale în sumă de 40.000 de lei (aproape 2.000 de dolari). Curtea Supremă de Justiţie a menţinut miercuri, 24 mai, decizia Curţii de Apel Chişinău de a obliga televiziunea să plătească prejudiciile morale respective.
13:56
Centrul Naţional Anticorupţie anunţă că joi, 25 mai, a fost reţinut un fost deputat din Parlamentului Republicii Moldova în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank, cunoscut şi ca dosarul „Furtului miliardului”. Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, este bănuit de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei entităţi bancare.
12:46
Igor Dodon afirmă că preşedintele Recep Erdogan este dispus să finanţeze reparaţia clădirii Preşedinţiei de la Chişinău, în urma discuţiilor bilaterale între cei doi şefi de state, purtate recent la Istanbul. Mai mult, Turcia nu ar solicita nimic în schimbul acestei generozităţi.
12:46
Parlamentul a respins cu majoritate de voturi solicitarea deputaţilor socialişti de a-l audia în plenul legislativului pe procurorul general, Eduard Harunjen, în legătură cu mersul anchetei privind alimentaţia copiilor în şcoli şi grădiniţe, transmite IPN.
09:56
După implementarea reformei administraţiei publice centrale, funcţiile ministeriale nu vor mai fi împărţite pe criterii politice. Garanţia vine din partea directorului Centrului pentru implementarea reformelor, Iurie Ciocan, care a făcut declaraţii în acest sens în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova, transmite IPN.
09:56
15 mii de fete cu vârsta de 10 ani vor fi imunizate începând cu luna noiembrie împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV). Asigurarea vine din partea Alianţei Globale pentru vaccinuri GAVI, care va oferi gratuit Republicii Moldova vaccinuri pentru perioada 2017-2018.
08:36
Transmiterea coletelor cu bunuri de acasă pentru cei plecaţi sau cu daruri de la cei plecaţi pentru cei rămaşi acasă – este un serviciu foarte solicitat în Republica Moldova, ţara în care practic fiecare familie are pe cineva plecat peste hotare la muncă.
08:36
Viceprim-ministrul pentru reintegrare şi reprezentantul politic din partea Chişinăului, Gheorghe Bălan, susţine că în timp ce grupurile sectoriale de lucru din toate domeniile îşi desfăşoară activitatea şi se întâlnesc cu regularitate, dialogul la nivel de reprezentanţi politici stagnează deja de două luni.
Ieri
00:06
Igor Dodon se arată tentat de a organiza un referendum pentru a întreba populaţia dacă îşi doreşte o republică prezidenţială. În opinia sa, majoritatea moldovenilor pledează pentru această forma de guvernământ. În plus, însuşi preşedintele Alexandr Lukaşenko i-ar fi sugerat lui Dodon să iniţieze un referendum la acest subiect.
24 mai 2017
23:06
Igor Dodon a comentat miercuri, 24 mai, poziţia liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, care spune că Transnistria nu acceptă un statut de federaţie în cadrul Republicii Moldova şi că va pleda în continuare pentru independenţa regiunii. Şeful statului susţine că anumite cercuri din stânga Nistrului nu-şi doresc soluţionarea conflictului, pe motiv că ar avea anumite avantaje economice din situaţia actuală.
17:56
La şedinţa de miercuri, 24 mai, Executivul a aprobat declararea zilei de 1 iunie 2017 drept zi de odihnă. Ziua liberă urmează să fie recuperată sâmbătă, 24 iunie.
17:56
Guvernul de la Chişinău a susţinut miercuri, 24 mai, o iniţiativă legislativă a deputaţilor prin care vânzarea produselor alcoolice persoanelor sub 21 de ani va fi interzisă. Actualmente pragul este de 18 ani, transmite IPN.
16:06
Primăria municipiului Chişinău anunţă că Sergiu Borozan a devenit câştigător al concursului pentru ocuparea funcţiei publice vacante de şef al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, arhitect-şef al municipiului Chişinău.
16:06
„Un astfel de moment te pune desigur pe gânduri, însă gândurile care mi-au venit mie au fost legate de faptul ca trebuie sa termin ce am început, nu sa dau bir cu fugiţii”, aşa comentează liderul PDM, Vlad Plahotniuc, tentativa de asasinare asupra sa. Totodată, acesta sugerează că în spatele încercării de omor ar sta aceleaşi persoane implicate în spălarea a 22 de miliarde de dolari prin băncile moldoveneşti, bani proveniţi din Rusia.
14:56
Şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie din municipiului Chişinău, Igor Gamreţchi, a fost transferat din izolator în arest la domiciliu. Decizia a fost pronunţată miercuri, 24 mai, de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, transmite IPN.
14:56
La sesiunea 2017 a examenelor de bacalaureat, care se va desfăşura în perioada 2-20 iunie, sunt admişi 19.500 de candidaţi. Probele vor avea loc în 93 de centre de BAC din Moldova, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
14:56
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, va efectua, în perioada 30-31 mai 2017, o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia Guvernului Republicii Moldova.
13:46
Conform sondajului publicat miercuri, 24 mai, de către compania americană Lake Research Partners, pentru Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, categoric nu ar vota 27% din respondenţi.
12:56
Majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, mai exact 56%, îşi doresc schimbarea sistemului electoral actual. La această concluzie au ajuns autorii sondajului de opinie „Percepţia publică despre Guvernare, Partide Politice şi Sistemul Electoral din Republica Moldova”, realizat de compania americană Lake Research Partners şi IMAS (Moldova) la comanda Partidului Democrat.
10:56
Preşedintele Dodon a comentat marţi, 23 mai, anunţul Partidului Democrat din Moldova privind necesitatea adoptării unui proiect de lege ce ar fi menit să limiteze propaganda rusă în mass-media de la Chişinău. Şeful statului afirmă că va bloca tentativa respectivă a guvernării, care ar putea provoca tensiuni în societate.
10:06
Trei moldoveni au fost atacaţi şi deposedaţi de bunuri în valoare de 10.000 de lei de către reprezentanţi aşa-numitelor forţe de ordine transnistrene, în timp ce se aflau la pescuit pe malul drept al Nistrului, scrie portalul Deschide.md cu referire la un raport al delegaţiei moldoveneşti în cadrul Comisiei Unificate de Control.
07:56
Cele trei ţări semnatare ale Acordului de Asociere, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, au decis să constituie o platformă comună de comunicare cu UE, transmite IPN. Iniţiativa de constituire a acesteia aparţine Republicii Moldova, a declarat co-preşedintele Adunării parlamentare EURONEST, Marian Lupu, după şedinţa Biroului permanent al acestei structuri care a avut loc la Chişinău marţi, 23 mai.
07:46
Federaţia Rusă, ajutată de regimul de la Tiraspol, ar putea împiedica formarea punctelor vamale comune la frontiera moldo-ucraineană. Opinii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:06
Festivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ” revine cu o nouă ediţie în acest an. În perioada 9-11 iunie 2017, la Butuceni, Orheiul Vechi, sunt aşteptaţi toţi cei pasionaţi de muzica clasică pentru a o savura într-o atmosferă deosebită de sălile de concerte.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.