Adevarul (Moldova)

Acum 5 minute
18:50
Ambasadorul SUA la Chişinău, Derek J. Hogan, consideră că Federaţia Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din Republica Moldova, din 24 februarie 2019, la fel cum a făcut-o în cadrul prezidenţialelor din SUA. Declaraţia a fost făcută marţi, 11 decembrie, în timpul unei vizite pe care a avut-o diplomatul la Bălţi.
Acum 2 ore
17:00
Liderul PDA, Andrei Năstase, a fost obligat de Judecătoria Chişinău să achite un prejudiciu moral în sumă de 1 leu şi să dezmintă o afirmaţie făcută la adresa socialistului Ion Ceban, în cadrul unor dezbateri electorale pentru funcţia de primar de Chişinău.
Acum 4 ore
16:20
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, califică iniţiativa lui Igor Dodon privind interzicerea „migraţiei” deputaţilor dintr-un partid în altul ca fiind una „cinică”, pentru că şi Igor Dodon anterior a părăsit Partidul Comuniştilor şi a aderat la Socialişti.
15:50
Deputaţii din actuala legislatură urmează să se întrunească vineri, 14 decembrie, în ultima şedinţă a Parlamentului. În plenul legislativului urmează să fie prezent şi Cabinetul de miniştri, în frunte cu premierul Pavel Filip, care va prezenta un raport de activitate, transmite IPN.
15:40
Fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate din perioada 2007-2009, deputatul PDM Artur Reşetnicov, a fost desemnat de Guvern miercuri, 12 decembrie, în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.
15:30
Lidera PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PDA, Andrei Năstase, solicită asistenţa Uniunii Europene în investigarea furtului miliardului. În acest sens, în cadrul unor întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni, cei doi lideri ai opoziţiei de la Chişinău au prezentat o petiţie semnătată de 50.000 de cetăţeni.
Acum 6 ore
13:30
Prim-ministrul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu au transmis un mesaj de condoleanţe poporului francez şi premierului Franţei, Édouard Philippe, în legătură cu tragicul atentat care a avut loc în seara de marţi, 11 decembrie, în Piaţa de Crăciun din oraşul Strasbourg, transmite IPN.
13:00
Politicianul găgăuz, fost membru al Partidului Democrat, Nicolai Dudoglo, va candida independent într-o circumscripţie uninominală la următoarele alegeri parlamentare, programate pentru februarie 2019. Despre aceasta Nicolai Dudoglo a declarat în cadrul emisiunii „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.
13:00
Maxim Lebedinschi, consilierul preşedintelui Igor Dodon, susţine că într-un stat democratic nu trebuie să se impună o anumită poziţie. Consilierul s-a referit la poziţia majorităţii parlamentare în raport cu şeful statului, care a fost suspendat temporar pentru că a refuzat să promulge mai multe legi. Maxim Lebedinschi spune că anume impunerea unei poziţii a fost  motivul pentru care s-a ajuns la această situaţie, transmite IPN.
Acum 8 ore
12:00
Un bărbat de 54 de ani a murit în urma unui incendiu produs în apartamentul său, de pe strada Matei Basarab 5/4, din Chişinău. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat marţi, 11 decembrie, la ora 22:35. La faţa locului au fost îndreptate patru autospeciale de intervenţie.
Acum 12 ore
10:40
Drumul european al R.Moldova a rămas o poveste de succes eşuată în urma careia politicienii care au avut acces la vârful puterii politice de la Chişinău "şi-au făcut de cap într-o manieră execrabilă", a declarat, într-un interviu acordat Jurnaliştii.ro, publicistul şi filologul Andrei Ţurcanu, care a fost deputat în primul Parlament al R.Moldova. Despre federalizare, regimul oligarhic şi binomul PDM-PSRM, citiţi pe larg în interviu.
Acum 24 ore
01:30
Deşi anterior a declarat în mai multe rânduri că între Rusia şi Republica Moldova există relaţii frăţeşti, Igor Dodon a mărturisit că şi atunci când afirmă că românii sunt fraţii moldovenilor, o spune sincer. În acest context, preşedintele i-a chemat în ospeţie pe cetăţenii români, însă i-a avertizat că „unionismul nu va trece”.
Ieri
18:20
Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit marţi, 11 decembrie, pe Corneliu Gurin, fost procuror general, judecător la Curtea Constituţională, transmite IPN.
16:30
Amabasadorul Republicii Moldova la Berlin, Oleg Serebrian, afirmă că Europa de Est e una dintre „temele preferate” ale Berlinului. Potrivit lui, interesul Germaniei pentru întreg spaţiul post-sovietic, inclusiv pentru Republica Moldova, e foarte mare.
16:30
„Într-o manieră foarte simplistă pentru că lucrurile încearcă lumea să le complice pentru ca să fie neînţelese” a încercat vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari să demonstreze, în cadrul emisiunii Adevărul Live”, de ce şeful său de partid, Vlad Plahotniuc, nu poate fi considerat beneficiarul fraudei bancare din Republica Moldova, cunoscută ca „furtul miliardului”, aşa precum afirmă mai multe voci din opoziţie.
14:20
Igor Dodon a anunţat marţi, 11 decembrie, după şedinţa Consiliului Republicam al PSRM, că socialiştii au luat decizia de a nu participa la referendumul consultativ din 24 februarie, din aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, iniţiat de PDM, cu referire la reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61, şi posibilitatea ca mandatul deputaţilor să poată fi retras de cetăţeni.
13:20
Partidul Acţiune şi Solidaritate salută „decizia domnului Valeriu Munteanu de a-şi declara susţinerea pentru viitorul bloc ACUM şi de a contribui la consolidarea forţelor sănătoase anti-regim.
13:10
Inspectoratul General de Poliţie anunţă că, acum câteva zile, un ofiţer de sector al Sectororului de poliţie nr.1, din oraşul Taraclia, Cebanov Ivan, în vârstă de 30 de ani, a primit un apel de la o un bărbat, care a spus că o femeie ameninţă că se aruncă într-un iaz pentru a-şi pune capăt zilelor. Deşi se afla în concediu de odihnă, poliţistul în mai puţin de zece minute ar fi ajuns la faţa locului.
12:30
Un bărbat din raionul Hânceşti a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, fiind găsit vinovat de violarea fiicei sale minore, în vârstă de 13 ani. Bărbatul, care are 51 de ani, nu-şi recunoaşte vina, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
10:30
Două instituţii de învăţământ şi două instituţii medicale vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei. Luni, 10 decembrie, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, Masanobu Yoshii, a semnat alături de directorii celor patru instituţii contractele de grant pentru implementarea a patru noi proiecte în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Suma oferită este de 267.130 de dolari, bani nerambursabili, transmite IPN.
10:30
Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu a anunţat marţi, 11 decembrie, că părăseşte formaţiunea condusă de către Dorin Chirtoacă şi că va sprijini Blocul electoral ACUM, format din PAS, PDA.
09:50
Partidul Comuniştilor a decis, în cadrul şedinţei plenului Comitetului Central al formaţiunii, care a avut loc duminică, 9 decembrie, că va participa la următoarele parlamentare atât pe lista de partid, cât şi pe circumscripţii uninominale. Anunţul a fost făcut de secretara executivă a Comitetului Central al PCRM, deputata Elena Bodnarenco, la emisiunea „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.
03:00
„A fost tot timpul pe malul Prutului şi şi-a dezvoltat afacerile întâi în România, după care a revenit în Republica Moldova. Este şi cetăţean al României. Dumnealui are foarte mulţi prieteni peste Prut”, aşa îl descrie vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari pe şeful său de partid, Vlad Plahotniuc.
02:20
Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari respinge acuzaţiile că democraţii l-ar proteja pe Ilan Şor motiv acesta încă se află la libertate. Vladimir Cebotari a dat de înţeles că, dimporivă, condamnarea definitivă a primarului de Orhei ar fi în avantajul PDM.
01:50
Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari consideră că primarul de Orhei, Ilan Şor, nu va scăpa de închisoare chiar dacă îi va reuşi eventual să ajungă în Parlament, după alegerile din 24 februarie.
01:20
Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari recunoaşte că sistemul electoral mixt, după care se vor desfăşura alegerile parlamentare din Republica Moldova, avantajează partidele mari.
00:10
După o nouă rundă de negocieri dintre Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr, care a avut loc luni, 10 decembrie, situaţia a devenit tensionată în interiorul formaţiunii conduse de către Dorin Chirtoacă, după ce Valeriu Munteanu ar fi declarat că PL refuză să participe în alegeri alături de Blocul ACUM, format din PAS şi PDA, fapt negat de Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă.
10 decembrie 2018
19:10
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a deţinut interimatul funcţiei de preşedinte al ţării luni, 10 decembrie, pentru semnarea a cinci legi, conform deciziei de Curţii Constituţionale a Republicii Moldova de a-l suspenda pe şeful statului din funcţie, după ce Igor Dodon a refuzat să promulge legile respective.
19:10
Ministrul Finanţelor, Ion Chicu, a depus jurământul luni, 10 decembrie, în cadrul unei ceremonii organizate la Reşedinţa de Stat. Decretul de numire în funcţie a fost semnat în aceeaşi zi de către preşedintele Igor Dodon, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:40
Viitorul bloc ACUM, format din PAS şi PDA, consideră că guvernarea se face vinovată de situaţia în care s-au pomenit producătorii de fructe în anul curent, când au fost nevoiţi să lase roada pe dealuri. ACUM a organizat o acţiune publică în care a împărţit mere şi nuci şoferilor din Chişinău, îndemnându-i să susţină producătorii autohtoni prin procurarea produselor autohtone, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.