Adevarul (Moldova)

Acum 10 minute
16:50
Ilinaza Galyaviev, adolescentul de 19 ani care a comis un atac armat în dimineaţa zilei de marţi, 11 mai, într-o şcoală din Kazan, Federaţia Rusă, soldat cu nouă victime, între care şapte copii, a fost reţinut la scurt timp după comiterea crimei. Presa rusă a publicat primele imagini cu acesta, după ce tânărul a fost plasat în izolatorul Poliţiei.
Acum 2 ore
16:00
Reprezentanţii ACC 56/143 şi ACC 55/347, în numele a peste 300 de locatari din Bulevardul Mircea cel Bătrân, 13/2 şi 13/1 din sectorul Ciocana, fac apel către preşedintele Maia Sandu, transmite IPN.
15:40
Alexandru Slusari, vicepreşedintele Platformei DA, a făcut un live din portul Giurgiuleşti şi a comunicat că nava angajată de o companie din grupul „Transoil”  a acostat în port, fiind pregătită pentru a încărca grâu pentru export, transmite IPN.
15:10
Banca Naţională a Moldovei constată că recuperarea banilor de pe urma fraudei bancare – un subiect atât de sensibil pentru întreaga societate – se transformă într-un instrument de scoatere în evidenţă a imaginii unor politicieni şi reflectă o acţiune de dezorientare a publicului, transmite IPN.
Acum 4 ore
14:50
O Moldovă în care tinerii trăiesc în prima lor casă din momentul formării unei familii, vârstnicii au pensii decente, îngrijiri medicale la timp, iar oamenii merg pe drumuri bune şi la sat, şi la oraş, transmite IPN.
Acum 6 ore
12:30
Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat marţi, 11 mai, că „în elanul de a se evidenţia pe orice căi şi prin orice mijloace, deputatul Iurie Reniţă, dând dovadă de lipsa celor mai elementare cunoştinţe juridice, a acceptat să fie folosit de anumite grupări criminale în campanii de manipulare a opiniei publice şi discreditare a Procuraturii”.
11:40
Doi adolescenţi au deschis focul într-o şcoală din oraşul Kazan, Rusia, ucigând mai multe persoane. Iniţial s-a anunţat că sunt 9 victime: opt elevi şi un pedagog, după care s-a precizat că numărul celor morţi a ajuns la 11.
Acum 8 ore
11:00
Procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii au mai reţinut un complice în cazul răpirii din centrul Chişinăului a fostului judecător din Ucraina, Mikola Ceauş.
09:10
Puţin peste 70.300 de cetăţeni moldoveni, aflaţi peste hotare, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cei mai mulţi sunt din Italia, în număr de 14.234 de înregistrări din 799 de localităţi, transmite IPN.
09:10
În următorul Parlament va exista o alianţă de guvernământ creată între PAS şi Platforma DA. Reprezentanţii celor două formaţiuni se arată convinşi că în viitorul Legislativ va exista o majoritate proeuropeană, care să susţină un Guvern de profesionişti, un Executiv care va promova reformele în justiţie şi va debloca asistenţa financiară externă, transmite IPN.
Acum 12 ore
08:50
Partidele care promovează dezideratul Unirii şi cele pro-europene sunt departe de a ajunge la un consens privind unificarea forţelor înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Reprezentanţii Platformei DA spun că au venit cu ideea consolidării segmentului pro-european şi a celui unionist, însă oferta lor a fost respinsă, notează IPN.
Acum 24 ore
20:30
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 252.798, după ce luni, 9 mai, au fost înregistrate 49 de cazuri, în urma procesării a 1.123 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, şase persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
Ieri
11:00
Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, recepţionând circa 70% din exporturile Republicii Moldova şi oferind aproximativ 80% de investiţii străine directe în economia Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută duminică, 9 mai, de Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova, într-un mesaj video, postat cu prilejul Zilei Europei, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:30
Liderul Partidului Unităţii Naţionale, deputatul Octavian Ţîcu, a criticat-o dur pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ce şefa statului a depus flori la Memorialul „Eternitate” din Chişinău, cu prilejul zilei de 9 Mai - Ziua Victoriei.
14:00
Cu prilejul Zilei Europei, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a conferit „Ordinul de Onoare” lui Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene la Chişinău, „în semn de recunoştinţă pentru susţinerea constantă oferită cetăţenilor Republicii Moldova în eforturile de a trăi în democraţie şi bunăstare.”
14:00
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” în această dimineaţă, în memoria milioanelor de oameni care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial.
8 mai 2021
10:40
Jurnalistul RISE Vladimir Thorik l-a găsit pe adevăratul titular al paşaportului de străinătate pe numele cetăţeanului Moldovei Nicolae Popa, care ar fi putut fi folosit de presupusul ofiţer al serviciului de informaţii militare al Rusiei (GRU) Aleksandr Mishkin (alias „Alexandr Petrov”) în timpul operaţiunii de detonare a depozitelor militare din Cehia în 2014, transmite IPN cu referinţă la comentariul jurnalistului în reţelele de socializare.
10:40
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a împotrivitvineri abordărilor americane şi europene în privinţa multilateralismului, susţinândcă riscă să creeze noi fracturi. De cealaltă parte, Statele Unite au făcut apella combaterea celor care subminează ordinea internaţională prin încălcarearegulilor sale.
10:00
53 de partide şi organizaţii social-politice pot concura la alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc la 11 iulie, anul curent. Lista cu numele partidelor a fost aprobată astăzi de către Comisia Electorală Centrală (CEC) în baza răspunsului venit de la Agenţia Servicii Publice, transmite IPN.
7 mai 2021
20:20
Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 252.413, după ce vineri, 7 mai, au fost înregistrate 260 de cazuri, în urma procesării a 5.222 de probe. Pe parcursul zilei de astăzi, 17 de persoane au fost răpuse de noul coronavirus.
20:20
Fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat definitiv la aproape 5 ani de închisoare cu executare în România, eliberat recent de autorităţile moldoveneşti, a anunţat că intenţionează să se lanseze în politica din Republica Moldova.
13:40
Vizita recentă a fostului preşedinte pro-putinist al R.Moldova, Igor Dodon, în Belarus este o simplă campanie de PR politic în contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie unde fostul ”om de casă” al oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc îşi joacă cariera politică şi libertatea.
11:50
Liderul PSRM, Igor Dodon, susţine că nu s-a văzut niciodată cu ex-deputatul PSD Cristian Rizea şi că nici măcar nu-l cunoaşte. Declaraţiile ex-preşedintelui au fost făcute în contextul acuzaţiilor lansate la adresa sa, precum că ar fi primit 2 milioane de euro de la Rizea pentru a nu admite extrădarea acestuia în România, unde a fost condamnat la închisoare cu executare.
10:50
Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina rămânesemnificativă, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
10:10
Liderul PSRM, Igor Dodon, consideră că sunt şanse foarte mici ca alegerile parlamentare anticipate să se desfăşoare pe 11 iulie, aşa cum a fost stabilit în decretul semnat de preşedintele Maia Sandu.
10:00
Preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, se arată nedumerit de tergiversarea de către Guvern a procesului de alocare a banilor pentru organizarea alegerilor anticipate. Liderul PAS şi-a exprimat speranţa că decizia privind alocarea fondurilor destinate scrutinului va fi luată la următoarea şedinţă a Executivului, notează IPN.
10:00
Conducerea Partidului Comuniştilor va desfăşura consultări cu Partidul Socialiştilor, pentru crearea unui bloc electoral, care ar participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Decizia a fost luată joi, 6 mai, de Comitetul Executiv Politic al Comitetului Central al PCRM, transmite IPN.
09:30
Se înteţesc controversele în jurul subiectului banilor necesari pentru organizarea alegerilor anticipate. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că suma de 125 de milioane de lei, stabilită de CEC pentru organizarea scrutinului, este exagerată şi cere să fie diminuată, notează IPN.
09:20
Preşedintele Maia Sandu s-a vaccinat vineri, 7 mai, împotriva COVID-19. Şeful statului s-a imunizat cu serul AstraZeneca.
09:20
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, spune că alegerile anticipate reprezintă modalitatea prin care cetăţenii pot contribui la reformarea justiţiei, alegând un Parlament credibil care să înceapă acest proces. Potrivit diplomatului, în condiţiile unui Legislativ care să susţină un Guvern reformator, Uniunea Europeană va continua să ofere sprijin financiar Republicii Moldova, notează IPN.
6 mai 2021
13:10
Liderul Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, susţine că fostul deputat român Cristian Rizea i-ar fi dat 2 milioane de euro lui Igor Dodon, pe când acesta era încă şef de stat, ca Dodon să-l ajute să nu fie extrădat în România, acolo unde a fost condamnat definitiv la aproape cinci ani de închisoare şi unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa.
12:30
Procuratura Generală Republicii Moldova a anunţat joi, 6 mai, că a luat act de declaraţiile făcute de către fostul deputat român Cristian Rizea, potrivit căruia, ex-deputatul PLDM Ion Butmalai, dar şi oamenii de afaceri Iurie Luncaşu şi Saro Salemi ar fi fost asasinaţi la comanda oligarhului Vlad Plahotniuc.
11:10
Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început din 5 mai. În perioada 12-14 mai, Comisia Electorală Centrală urmează să stabilească locul şi timpul recepţionării documentelor necesare pentru înregistrarea candidaţilor, transmite IPN.
09:40
O Declaraţie comună privind colaborarea dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Naţională a Republicii Belarus a fost semnată miercuri, 5 mai, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Casa Guvernului din Minsk, transmite IPN.
09:30
Maia Sandu susţine că e responsabilitatea Guvernului să aloce bani şi să finanţeze organizarea alegerilor, indiferent dacă e vorba de alegeri anticipate parlamentare, locale sau prezidenţiale. Declaraţia a fost făcută într-un live în care preşedinta a răspuns la întrebările moldovenilor din Spania şi Portugalia şi în particular la întrebarea privind eventualele donaţii pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, transmite IPN.
09:20
Fostul democrat Iurie Bolboceanu, medicul Anatol Ciubotaru şi şeful Zonei Economice Libere Bălţi, Marin Ciobanu, sunt doar câteva dintre numele care se vor regăsi pe lista blocului electoral „Renato Usatîi” la alegerile prezidenţiale din 11 iulie. Liderul entităţii politice spune că va avea pe listă oameni profesionişti, atât membri ai „Partidului Nostru”, cât şi persoane fără nicio afiliere politică, notează IPN.
09:20
Republica Moldova nu mai are problema insuficienţei de vaccin anti-COVID-19, inclusiv datorită donaţiilor pe care le-a primit din partea altor ţări. „Începând de azi, nu mai avem problema insuficienţei de vaccin”, a declarat miercuri seara, într-o intervenţie live, preşedinta Maia Sandu, transmite IPN.
5 mai 2021
21:30
Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a plecat în Belarus, pentru două zile, împreună cu o delegaţie a Parlamentului de la Chişinău, asta deşi fostul preşedinte nu mai deţine nicio funcţie în stat. Mai mult, Igor Dodon s-a întâlnit la Minsk cu liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko.
17:40
România va oferi Republicii Moldova încă o donaţie de 100 de mii de doze de vaccin Astra Zeneca. Totodată, din săptămâna curentă, România va putea vinde lunar alte 200 de mii de doze de acelaşi ser în Republica Moldova, a declarat miercuri, 5 mai, Florin Cîţu, premierul României, după şedinţa Guvernului de la Bucureşti, transmite IPN.
17:00
Comisia Electorală Centrală a înregistrat miercuri, 5 mai, Blocul electoral „Renato Usatîi”, din care fac parte „Partidul Nostru” şi Partidul „Patria”. Simbolul blocului reprezintă un pătrat de culoare albă, în interiorul căruia sunt scrise cu majuscule cuvintele „RENATO USATÎI”. Listele candidaţilor urmează a fi prezentate nu mai devreme de 60 de zile de data alegerilor parlamentare anticipate, 11 iulie, transmite IPN.
16:00
În prima zi în care a început vaccinarea cu Sputnik V, marţi, 4 mai, zeci de oameni s-au îmbulzit la cabinetele medicale din Chişinău pentru a se imuniza împotriva COVID-19 cu serul rusesc, asta în timp ce, până la începerea campaniei de vaccinare cu Sputnik V, autorităţile locale se plâgeau că oamenii nu vin în număr suficient de mare să se imunizeze.
13:40
De la lansarea campaniei de vaccinare contra noului coronavirus, rata de imunizare în Republica Moldova a ajuns la 4%. Cele mai multe persoane vaccinate sunt din rândul lucrătorilor medicali, care au fost incluşi în prima etapă de imunizare, transmite IPN.
12:40
Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a anunţat că AUR Republica Moldova, partid înregistrat regent la Chişinău şi care este condus de Vlad Bileţchi, va participa în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. George Simion a declarat că îşi doreşte ca AUR să aibă deputaţi unionişti şi în Republica Moldova.
10:20
5 milioane de lei este cifra sechestrelor aplicate, săptămâna precedentă, de către Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI) a Centrului Naţional Anticorupţie. Printre bunurile indisponibilizate se numără trei automobile, o construcţie locativă şi una nelocativă, un teren agricol şi altul pentru construcţii, dar şi bani în numerar.
10:20
Prognoze sumbre din partea specialiştilor în epidemiologie. Potrivit lor, numărul mic de persoane infectate înregistrat în ultima perioadă nu corespunde realităţii, şi se datorează numărului redus de teste efectuate. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anticipează o creştere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în a doua jumătate a lunii mai, notează IPN.
10:20
Platforma Da respinge ideea unui bloc electoral creat împreună cu PLDM, merge pe cont propriu la alegerile anticipate din 11 iulie şi se arată convinsă că va accede în următorul Legislativ. Sigură pe şansele sale de a obţine majoritatea în viitorul Parlament este şi PAS. În acelaşi timp, Partidul Nostru creează blocul electoral „Renato Usatîi”, mizând pe popularitatea pe care o are edilul de Bălţi în rândul alegătorilor, notează IPN.
10:20
Ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că nu existau motive pentru ca Înalta Curte să dea aviz pentru dizolvarea Parlamentului. Potrivit lui, dizolvarea Parlamentului este o sancţiune aplicată deputaţilor pentru situaţia în care aceştia nu au fost capabili să învestească un guvern.
10:20
Trei adolescenţi au evadat din Penitenciarul nr.10-Goian. Deţinuţii au deteriorat gratiile de la fereastra din baie şi au escaladat edificiile de pază ale penitenciarului, deplasându-se într-o direcţie necunoscută. Anunţul este făcut de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), transmite IPN.
4 mai 2021
22:00
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, avocatul Alexandru Tănase, consideră că Republica Moldova nu are nicio şansă de dezvoltare fără unirea cu România. Ex-deputatul consideră că toţi politicienii moldoveni ar trebui să aibă pe agenda lor subiectul unirii cu România, deoarece este singura soluţie pentru depăşirea mai multor probleme sociale şi economice.
20:30
Un lot de 39.900 de doze de vaccin anti-COVID-l9 „Spuntik-V” a fost distribuit centrelor de sănătate din ţară. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale precizează că de marţi, 4 mai, poate fi iniţiată administrarea primei doze, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.