Adevarul (Moldova)

Acum 30 minute
17:50
Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a avut o întrevedere luni, 25 septembrie, cu preşedintele Igor Dodon. În cadrul întâlnirii, diplomatul american i-a sugerat şefului statului să nu mai blocheze deplasările ostaşilor moldoveni la exerciţiile militare din afara ţării.
Acum 4 ore
14:50
Meteorologii au emis Cod Galben de îngheţuri. Avertizarea este valabilă în perioada 28 septembrie - 2 octombrie, transmite IPN.
14:50
Cu toate că a rupt harta României Mari şi se declară deschis contra Unirii Republicii Moldova cu România, deputatul socialist Vlad Bătrîncea susţine că nu uită cum Maia Sandu „s-a declarat unionistă, apoi a scuipat în Unirea din 1918”.
Acum 6 ore
13:40
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu Inspectoratul Naţional de Investigaţii au întreprins luni, 25 septembrie, 27 de percheziţii la mai multe restaurante şi cafenele din Chişinău, în cadrul unui dosar penal deschis pentru evaziune fiscală.
13:20
Curtea Constituţională a declarat inadmisibilă sesizarea privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate asupra art.33 din Legea cu privire la administraţia publică locală, prin care urma să fie examinată legalitatea suspendării din funcţie a primarului general al municipiului Dorin Chirtoacă.
13:10
Consilierii municipali din Partidul Socialiştilor au cerut primarului interimar al capitalei, Nistor Grozavu, să iniţieze demiterea lui Mihai Molovanu din funcţia de şef al Direcţiei sănătate, transmite IPN.
Acum 8 ore
12:00
În ultima săptămână, în municipiul Chişinău, numărul cazurilor de infecţii virale acute a crescut cu 25% faţă de săptămâna precedentă. Medicul şef al Centrului (municipal) de Sănătate Publică, Luminiţa Suveica, a declarat în cadrul şedinţei operative de la Primărie că cel mai des suferă copiii. Într-o săptămână au fost internaţi 920 de copii, în special copii până la 2 ani, transmite IPN.
11:50
Consilierul municipal Oleg Onişcenco, ales pe listele electorale ale PSRM, şi-a depus mandatul de consilier. Anunţul a fost făcut de către preşedintele fracţiunii socialiştilor din CMC, Ion Ceban, care a publicat şi cererea de demisie a fostul său coleg de partid.
11:20
Jurnaliştii de la RISE Moldova au studiat Legea amnistiei, adoptată în iulie 2016 de Parlament, dar au şi urmărit lista beneficiarilor respectivei modificări legislative, demonstrând că de legea propusă de Guvern şi votată de Legislativ au beneficiat mai mulţi judecători, procurori, proxeneţi şi violatori.
Acum 12 ore
09:20
Etniile care locuiesc în Moldova şi-au prezentat cultura şi tradiţiile ţărilor din care vin, duminică, 24 septembrie, în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului etniilor. Reprezentanţii comunităţilor etnice, însoţiţi de către Igor Dodon, au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare, au participat la deschiderea Festivalului, după care au petrecut toată ziua în parcul central cu dansuri, muzică şi bucate tradiţionale ale ţărilor lor.
09:10
Angajamentele asumate de Moldova în raport cu UE depăşesc nu doar capacităţile reale de moment ale ţării, dar şi gradul de deschidere a elitei politice pentru a absoarbe şi digera până la capăt reformele necesare, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.
09:10
Mai multe mii de oameni, membri şi susţinători ai Partidului Socialiştilor, au manifestat duminică, 24 septembrie, concomitent în trei oraşe: Anenii Noi, Bălţi şi Cahul. Participanţii au adoptat o rezoluţie şi au dispus iniţierea unei campanii de colectare a semnăturilor pentru trecerea Republicii Moldova de la republică parlamentară la una prezidenţială.
Ieri
09:30
Ucraina nu a învăţat nimic din experienţa ultimilor ani. La acest moment a reuşit cu succes că piardă toată simpatia regională de care se bucura în calitate de victimă şi a devenit vinovatul de serviciu datorită măsurilor dictatoriale prin care reduce drepturile minorităţilor naţionale de a-şi conserva limba şi identitatea culturală - scrie Marius Dorin Lulea pe blogul său de pe adevarul.ro.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:10
Liderii Partidului Acţiune şi Solidaritate şi ai Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr au calificat drept neclar răspunsul conducerii televiziunii publice Moldova 1 la solicitarea de a acorda opoziţiei o oră de emisie pe săptămână. În contextul lipsei unui răspuns satisfăcător, PAS şi PPPDA anunţă proteste pentru data de 1 octombrie.
12:00
Primăria municipiului Chişinău anunţă, în perioada 25 - 28 septembrie, sistări în livrarea gazelor naturale pe mai multe străzi din Capitală şi în satul Bubuieci. Timp de trei zile, livrarea gazelor naturale va fi întreruptă către consumatorii casnici, non-casnici şi agenţii economici din cauza unor lucrări planificate, transmite IPN.
12:00
Aproximativ 75 de organizaţii etnoculturale, care reprezintă 30 de etnii, vor participa la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Etniilor, cu genericul: „Unitate prin diversitate”. Evenimentul va avea loc duminică, 24 septembrie, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” din Capitală, cu începere de la ora 09.30, transmite IPN.
12:00
Din 16 contracte de reabilitare a drumurilor, semnate cu companii străine şi finanţate din fondurile partenerilor străini, 10 sunt compromise şi necesită decizii urgente. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmâc, în cadrul unui eveniment al Asociaţiei Businessului European.
11:30
Administraţia postului public de televiziune Moldova 1 respinge solicitarea PAS şi a PPPDA de a acorda opoziţiei săptămânal câte o oră de emisie. În cadrul unui răspuns plasat pe trm.md, se spune că, în conformitate cu legislaţia şi statutul televiziunii, activităţile partidelor vor fi reflectate şi în continuare obiectiv şi echidistant, fără nicio discriminare, transmite IPN.
11:00
Un kilogram de castraveţi costă la piaţă între 13 şi 15 lei, practic dublu faţă de săptămâna trecută, când se vindeau cu 7-8 lei. Roşiile pot fi cumpărate cu cel puţin 9 lei, faţă de 7 lei săptămâna trecută. Un kilogram de ardei porneşte de la 10 lei, faţă de 9 lei acum o săptămână. Vinetele rămân la preţul de 10 lei, transmite IPN.
11:00
Opinii împărţite referitor la statutul pe care trebuie să-l aibă viitorul ministru al Apărăii. În timp ce democraţii sunt de părere că un ministru non-militar este o variantă mai bună pentru Ministerul Apărării, socialiştii consideră că acesta trebuie să fie din sistem şi să aibă grad militar. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros”, la NTV Moldova, transmite IPN.
11:00
Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului face apel către autorităţile publice locale şi societatea civilă să se implice activ în acţiuni de salubrizare şi igienizare a localităţilor, pentru eliminarea deşeurilor de orice fel depozitate necontrolat în localităţi. Apelul vine în contextul Zilei Mondiale a Curăţeniei, marcată pe 23 septembrie, transmite IPN.
11:00
Festivalul Naţional al Prunei se organizează la Nisporeni şi în acest an, duminică, 24 septembrie, transmite IPN. Începând cu ora 10.00, În piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt din Nisporeni, vizitatorii vor putea gusta prune proaspete direct de la producător, vor putea savura gustul plăcintelor cu prune făcute la cuptor, precum şi al dulciurilor din prune.
10:30
Cazul invocat de maltratare a unei paciente la Spitalul Clinic de Psihiatrie din oraşul Codru, municipiul Chişinău, este al cincilea caz, de la începutul acestui an, de încălcare a drepturilor omului în instituţiile de psihiatrie, fapte documentate de reprezentanţii Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova.
08:40
Discursul premierului Pavel Filip rostit la Adunarea Organizaţiei Naţiunilor Unite care a avut loc zilele trecute la New York şi în care a solicitat retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova a fost unul ferm şi convingător. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV.
22 septembrie 2017
21:00
Un ofiţer de investigaţii din cadrul Secţiei investigarea fraudelor economice a Inspectoratului de poliţie Centru a fost reţinut vineri, 22 septembrie, de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA. Poliţistul este bănuit că ar fi înlăturat probe din dosarul contravenţional pornit în privinţa unui agent economic, specializat în jocuri de noroc.
21:00
În legătură cu organizarea în Piaţa Marii Adunări Naţionale a competiţiilor sportive, sâmbătă, 23 septembrie, între orele 7.00 şi 18.00, va fi sistată circulaţia rutieră pe bulevardul Ştefan cel Mare, în perimetrul străzilor Puşkin – Mitropolit Bănulescu-Bodoni.
21:00
Deputaţii grupului parlamentar al Partidului Popular European (PPEM) au elaborat o iniţiativă legislativă prin care propun Parlamentului modificarea Codului Penal ca să fie posibilă tragerea la răspundere penală a persoanelor cu înaltă funcţie în stat pentru neexecutarea hotărârilor instanţei de judecată sau a hotărârilor Curţii Constituţionale.
16:30
Preşedintele Turciei, Recep Erdoğan, va efectua o vizită în Republica Moldova în prima jumătate a anului viitor. Oficialul va participa la inaugurarea Consulatului General al Turciei la Comrat. Anunţul l-a făcut vineri, 22 septembrie, Hulusi Kilik, ambasadorul Turciei la Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.
16:20
106 tractoare vor putea fi procurate dintr-un grant de 4,8 milioane de dolari pe care îi va acorda Guvernul Japoniei autorităţilor Republicii Moldova. Implementarea proiectului de dezvoltare a agriculturii conservative în Moldova, semnat la 7 martie, a fost tema discuţiei dintre Vasile Bâtca, ministrul Agriculturii, cu Masanobu Yoshii, ambasador al Japoniei la Chişinău, care a efectuat vineri, 22 septembrie, o vizită de curtoazie la minister.
14:50
Meteorologii au emis avertizare cod galben în regiunea de nord şi centru, fiind prevăzute ploi de scurtă durată cu descărcări electrice şi izolat vijelie în rafale de până la 15-20 m/s. Avertizarea e valabilă astăzi, 22 septembrie, până la ora 23.00, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.