Adevarul (Moldova)

Acum 30 minute
20:00
De luni, angajaţii din sectorul bugetar revin la muncă. Potrivit premierului Ion Chicu, administratorii vor trebui să organizeze munca aşa încât să evite aglomerările în oficii şi în transportul public, trasnmite IPN.
Acum 2 ore
18:50
Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a comunicat că în ultimele 24 de ore au fost investigate 419 probe şi au fost confirmate 86 de cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus. Dintre acestea, şapte cazuri sunt de import şi 79 cu transmitere locală. Printre cazurile confirmate sunt 17 lucrători medicali, şapte dintre care sunt din spitalul raional din Ştefan Vodă.
18:40
Numărul celor infectaţi cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să crească alarmant. Pe parcursul zilei de vineri, 3 aprilie, au fost confirmate alte 86 cazuri de infectare cu coronavirus, din 419 probe procesate. În şapte cazuri este vorba de import, iar alte 79 de cazuri sunt de transmitere locală. În total, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 591.
Acum 4 ore
18:20
Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Răilean, face apel către întreprinderile mici şi mijlocii să nu-şi sisteze vânzările din cauza restricţiilor de activitate, impuse de Situaţia de Urgenţă, dar să le redirecţioneze pe online şi pe livrarea la domiciliu. În acelaşi timp, Sergiu Railean îndeamnă companiile IT din R. Moldova să ajute producătorii autohtoni cu platforme de comerţ electronic.
17:00
Cetăţenii Republicii Moldova care nu au un loc de muncă, inclusiv cei care au revenit de peste hotare, pot beneficia de un ajutor de şomaj în valoare de 2775 de lei lunar,  indiferent de faptul dacă au realizat sau nu stagiu de cotizare pe teritoriul ţării în ultimele 12 luni. Ajutorul va fi acordat tuturor şomerilor doar pe perioada în care Republica Moldova se află în stare de urgenţă, informează IPN.
16:50
Asigurarea condiţiilor rezonabile de protecţie individuală, de comun cu testarea în mod prioritar şi periodic a personalului medical, trebuie să constituie o prioritate pentru autorităţi şi să înceapă a fi aplicată într-un timp cât mai scurt posibil. Aceasta, în condiţiile în care personalul medical este grupul profesional cel mai expus riscului de a face o formă mai gravă de COVID-19.
16:40
Un medic de la Substaţia Medicală Urgentă din Soroca, diagnosticat cu COVID-19, s-a stins din viaţă astăzi, 3 aprilie. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale confirmă decesul, dar va oferi detalii după şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19.
16:40
Preşedintele Igor Dodon afirmă că alegerile prezidenţiale, care urmează să aibă loc în toamnă, ar putea fi amânate în cazul declarării unei noi stări de urgenţă. Şi aceasta în condiţiile în care unii specialişti din sănătate estimează că în toamnă ar putea exista un al doilea val de îmbolnăviri cu noul tip de coronavirus, transmite IPN.
Acum 6 ore
15:30
Conform unui ordin semnat vineri, 3 aprilie, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor fi transferaţi şi trataţi în Spitalul MAI, pentru a reduce volumul mare de lucru a Spitalelor Ministerului Sănătăţii. În prezent MAI are 13 angajaţi infectaţi, internaţi pentru tratament în diferite instituţii medicale specializate.
15:30
COVID-19 a provocat, până în data de 3 aprilie, 54.194 de decese în toată lumea. Cele mai multe pierderi de vieţi omeneşti sunt raportate în Italia, unde au murit 13.915 oameni, transmite IPN.
Acum 8 ore
13:50
Ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a anunţat că militarii Armatei Naţionale şi-au donat salariul pentru o zi de muncă luptei împotriva COVID-19. Potrivit ministrului, în total, au fost adunată suma de 700 mii de lei, bani care vor fi transferaţi în contul special deschis de Ministerul Finanţelor pentru combaterea coronavirsului în Republica Moldova.
13:50
Vicepremierul Serghei Puşcuţa, ministru al Finanţelor, susţine că criticile asupra unor prevederi din proiectul pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea sunt lansate de cei care nu au încercat să intre în esenţa propunerilor. Ministrul a venit într-un briefing de presă cu precizări pe marginea proiectului, transmite IPN.
13:50
Cei 180 de cetăţeni moldoveni, care urmau să zboare la Chişinău cu o cursă charter din Cehia, dar au rămas blocaţi pe aeroportul din Praga, vor reveni acasă. O spune ministrul de Externe, Oleg Ţulea, citat de IPN.
13:00
Preşedintele Igor Dodon susţine că autorităţile vor fi nevoite să introducă regim de carantină în municipiul Chişinău, dacă unii cetăţeni vor continua să fie iresponsabili şi să ignore ordinele Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, care prevăd mai multe restricţii şi recomandă oamenilor să părăsească domiciliul doar în situaţii de strictă necesitate.
12:40
Igor Dodon spune că nu este posibil ca statul să subvenţioneze şomajul tehnic cu 75% din salariul de bază, pe motiv că acest lucru ar costa statul nu mai puţin de 3 miliarde de lei lunar, bani pe care statul nu-i are.
Acum 12 ore
12:20
Astăzi sau mâine în prima jumătate a zilei, va avea loc simularea fluxului de pacienţi la Centrul COVID-19 Chişinău, de la Moldexpo. După care, acesta va putea fi pus în funcţiune. Declaraţia a fost făcută Oleg Crudu, conducătorul Centrului, transmite IPN.
11:50
Vicepreşedintele Platformei DA Alxandru Slusari îi solicită prim-ministrului Ion Chicu să întreprindă urgent mai multe acţiuni de susţinere a antreprenorilor mici din domeniul agricol, în perioada stării de urgenţă.
11:20
Mai multe staţii PECO au afişat preţuri mai mici la carburanţi. Un litru de motorină costă în medie cu 55 de bani mai puţin, iar benzina – cu 25 de bani. Gazul lichefiat s-a ieftinit cu 10 bani. Ieftinirea vine la două săptămâni după ce petroliştii au scăzut preţurile la panou, transmite IPN.
11:00
Spitalul Raional din Ştefan Vodă  a intrat în carantină, după ce mai mulţi medici au fost testaţi pozitiv la COVID-19. Pacienţii cu COVID-19 din respectivul spital sunt aduşi la Chişinău. Ministra sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat, după şedinţa Punctului Naţional Focal, că în raionul Ştefan-Vodă sunt confirmate 57 de cazuri de COVID-19, transmite IPN.
10:50
Preşedintele Igor Dodon dă asigurări că nu există riscul deprecierii semnificative a leului moldovenesc, deoarece Banca Naţională are rezerve valutare suficiente pentru a menţine stabilitatea monedei naţionale. Potrivit şefului statului, o cădere bruscă a leului va avea efecte negative pentru economia Republicii Moldova, de aceea BNM nu va admite acest lucru.
10:10
Deputatul Platformei DA Igor Munteanu îi cere premierului Ion Chicu să facă public numele persoanei care a propus amendamentul ce „distruge bugetul de stat prin evaziune fiscală”. Deputatul se referă la amendamentul „care permite prin asumarea răspunderii guvernamentale importul la ţigări fără accize – evaziuni de milioane de lei pierdere la bugetul de stat”, transmite IPN.
10:10
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova la mijlocul lunii martie şi restricţiile de circulaţie au stopat activitatea unor instituţii de stat, însă nu şi activitatea sistemului judecătoresc.
10:00
Cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 vor creşte semnificativ în următoarele două-trei săptămâni în Republica Moldova. Însă, odată cu respectarea strictă a regulilor de izolare, răspândirea virusului va fi mai lentă, element care le oferă medicilor suficient timp să gestioneze corespunzător tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19, notează IPN.
Acum 24 ore
01:10
Trei preoţi au făcut un „drum al crucii aerian”. Slujitorii bisericii au zburat cu un avion de mici dimensiuni deasupra Republicii Moldova, luând cu ei două icoane - ,,Icoana Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Hârbovăţ” şi cu Icoana Maicii Domnului „Kasperscaia”.
Ieri
19:40
În etapa următoare, zilnic ar putea fi efectuate până la două mii de teste la COVID-19. Capacitatea reiese din posibilităţile laboratorului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, dar şi ale laboratoarelor private. De asemenea, urmează să-şi înceapă activitatea şi un laborator la Bălţi.
19:40
Partidul Democrat îşi exprimă regretul în legătură cu „situaţia creată astăzi, în plină criză, la Parlament de fracţiunile de opoziţie”. Într-o declaraţie pentru presă,  fracţiunea PDM precizează că nu s-a prezentat la şedinţă pentru că măsurile economice au fost discutate anterior pe platforma consiliului coaliţiei, fiind elaborate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii, transmite IPN.
19:40
Numărul deceselor cauzate de epidemia noului coronavirus în Regatul Unit a crescut cu 24%, la 2.921, a anunţat Ministerul Sănătăţii, relatează Reuters.
18:10
Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat că încă o persoană a murit joi, 2 aprilie, din cauza infectării cu COVID-19. Este vorba despre o femeie de 53 de ani, care suferea şi de alte boli cronice.
17:50
Numărul celor infectaţi cu COVID-19 în Republica Moldova continuă să crească alarmant. Pe parcursul zilei de joi, 2 aprilie, au fost confirmate alte 82 cazuri de infectare cu coronavirus, din 332 probe procesate. În cinci cazuri este vorba de import (Marea Britanie; Franţa Ucraina), iar alte 77 de cazuri sunt de transmitere locală. În total, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 505.
16:50
Proiectul pentru care Guvernul vine să-şi angajeze răspunderea nu a fost consultat public, ba mai mult, are scopul de a izola Parlamentul. Situaţia a fost creată artificial şi intenţionat, iar proiectul ascunde interese meschine, care nu au legătură cu starea de urgenţă.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.