Adevarul (Moldova)

Acum 12 ore
16:00
Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat că a sesizat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională (INTERPOL), ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Marii Britanii despre faptul că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Novak Vladislav. Astfel, Vlad Plahotniuc ar urma să fie căutat şi în baza celei de-a doua identităţi.
15:00
Republica Moldova va avea reprezentanţi la două probe la Jocurile Olimpice de Tineret de iarnă de la Lausanne (Elveţia), programate în perioada 9-22 ianuarie 2020, transmite IPN.
15:00
Preşedintele Consiliului Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, susţine că transportatorii sunt gata să îmbunătăţească condiţiile de călătorie pentru pasageri dacă vor primi asigurări că investiţiile lor vor putea fi recuperate, transmite IPN.
Acum 24 ore
10:50
Un bărbat de 45 de ani din satul din Cărpineni, Hânceşti, riscă între 15 şi 20 de ani de închisoare, după ce şi-a omorât feciorul de 18 ani, cu o armă de vânătoare cu alice.
10:50
Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, susţine că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc a obţinut cea de-a două identitate încă în anul 2018, sub pretextul că participă la eliberarea celor doi piloţi moldoveni ţinuţi ostatici în Afganistan.
10:40
Analistul politic Vladimir Socor consideră că mecanismul „5+2”, care este implementat în procesul de reglementare transnistreană din 2005, este complet ineficient. În realitate, acesta are rolul de a bloca eventuale decizii impuse de către Rusia Republicii Moldova.
10:10
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, care a fost delegat de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în Procura Generală, bănuieşte că şeful PG ar avea un interes ascuns şi ar dori să-l înlăture de la conducerea Procuraturii Anticorupţie. De asemenea, Viorel Morari susţine că nu există un conflict între el şi Alexandr Stoianoglo, ci doar percepţia diferită a legislaţiei în vigoare, transmite IPN.
10:10
Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, susţine că întregul bloc ACUM trebuie să depună eforturi ca preşedintele Igor Dodon să nu mai obţină, anul viitor, când vor avea loc alegeri prezidenţiale, al doilea mandat de şef al statului. Politicianul spune că va face tot ce-i va sta în puteri ca în fruntea statului să nu rămână Igor Dodon pentru încă patru ani, transmite IPN.
Ieri
19:40
Peste o mie de curse auto vor fi suspendate, iar unităţile de transport vor staţiona în localităţi miercuri, 11 decembrie. Acţiunea are loc în semn de protest faţă de refuzul Ministerului Economiei şi Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile de transport, transmite IPN.
19:40
Republica Belarus este gata să oferire Republicii Moldova credite preferenţiale în procesul de construcţie a drumurilor, precum şi pentru alte proiecte reciproc avantajoase. Despre aceasta a menţionat ambasadorul Republicii Belarus, Serghei Ciciuc, în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul, ministru al Finanţelor, Serghei Puşcuţa, transmite IPN.
13:30
Detectivul particular Anatolie Postică, ex-şef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie din cadrul MAI, susţine că deţine informaţii că fostul administrator al unei companii imobiliare din Chişinău a pus la cale „escrocherii imobiliare”. Potrivit lui, care este şi expert anticorupţie, ilegalităţile ar consta în „tăinuirea tranzacţiilor, precum şi nedeclararea veniturilor, adică eschivarea de la plata impozitelor”, transmite IPN.
12:40
Doi bărbaţi, în vârstă de 24 şi 40 de ani, şi o tânără de 19 ani, locuitori ai municipiului Chişinău, au fost reţinuţi pentru punerea în circulaţie a substanţelor psihotrope de tip PVP în proporţii deosebit de mari.
11:40
O tânără de 25 de ani suspectată de trafic de fiinţe umane a fost reţinută în flagrant delict pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în timp ce intenţiona să părăsească Republica Moldova alături de o potenţială victimă, care de fapt era ofiţer sub acoperire.
11:40
Preşedintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a fost invitat de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi, pentru o şedinţă de lucru ad-hoc în cadrul căreia a fost abordat subiectul furnizării gazelor naturale consumatorilor din Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2020.
10:40
Un grup infracţional format din moldoveni şi cehi, cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, a fost demascat în urma unei operaţiuni comune între Poliţia Republicii Moldova şi Serviciul Vamal al Republicii Cehe. Cinci moldoveni au fost arestaţi în Cehia, iar patru cehi au fost trimişi în custodie de către judecător, pe baza unei propuneri a procurorului de supraveghere. Persoanele reţinute riscă închisoare până la zece ani.
10:30
Un tânăr de 22 de ani din Edineţ a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru viol, jaf şi tâlhărie, toate comise într-un interval de 30 de minute, la niciun an de la eliberarea sa din detenţie.
10:20
Fostul procuror al municipiului Chişinău Ivan Diacov declară că procurorii care se ocupau de dosarul privind frauda din sistemul bancar vor fi înlocuiţi. Potrivit lui, de dosarul respectiv de rezonanţă se vor ocupa oameni din afara sistemului Procuraturii, mai exact, foşti procurori. Ivan Diacov susţine că actualmente se poartă discuţii cu foştii procuror şi se caută soluţii pentru a-i încadra din nou în sistem, transmite IPN.
10:20
Deputatul fracţiunii PAS Sergiu Litvinenco susţine că decizia noului procuror general Alexandr Stoianoglo de a-l delega pe şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, la Procuratura Generală, este ilegală, transmite IPN.
10:00
De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” şi până în prezent, prin intermediul Programului au fost procurate 3.744 locuinţe. Astfel, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 1.873.217.781,86 lei, iar suma totală a garanţiilor - 936.608.890,93 lei.
10:00
Premierul Ion Chicu spune că există riscuri ca Republica Moldova să rămână fără gaz la începutul anului viitor, dacă Federaţia Rusă şi Ucraina nu se vor înţelege cu privire la tranzitarea gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei. Premierul aruncă vina pentru situaţia creată inclusiv pe Guvernul condus de Maia Sandu spunând că problema respectivă trebuia rezolvată din timp, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:40
Circa 44 de mii de angajaţi din sectorul bugetar vor beneficia în anul 2020 de majorări salariale cuprinse între 8% şi 63%. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat în primă lectură de Parlament, transmite IPN.
17:10
Deputatul Mihai Popşoi şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de PDM prin intermediul Curţii Constituţionale şi al Procuraturii Generale. Anunţul a fost făcut de deputat pe o reţea de socializare, transmite IPN.
14:50
Premierul Igor Chicu consideră că la originea tuturor problemelor cu care s-a confruntat şi continuă să se confrunte Moldova a fost corupţia tolerată şi de multe ori încurajată de politicieni, organele care trebuie să o combată, dar şi de cetăţeni. Prim-ministrul spune că, în pofida sprijinului de care a beneficiat ţara din partea partenerilor de dezvoltare în combaterea corupţiei, Moldova nu a avansat mult în această direcţie, transmite IPN.
13:40
Igor Dodon pleacă din nou în Federaţia Rusă. De această dată, preşedintele Republicii Moldova întreprinde o vizită de lucru la Sankt Petersburg, la invitaţia omologului său, Vladimir Putin.
13:40
O femeie de 80 de ani din raionul Ungheni a fost găsită cu urme de moarte violentă în propria casă, duminică, 8 decembrie. Poliţia a fost alertată de către un vecin, transmite IPN.
13:10
Demersul procurorilor de prelungire a arestului preventiv în privinţa cetăţeanului Olandei, care a abuzat sexual doi copii din Cahul, a fost respins de Judecătoria Cahul. Procurorii consideră ilegală această încheiere judecătorească şi anunţă că vor reacţiona în limitele prevăzute de lege.
11:30
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost suspendat din funcţie luni, 9 decembrie, în contextul efectuării unui control special la Procuratura Anticorupţie, iniţiat de procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Informaţia a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Viorel Morari.
11:10
În trimestrul trei al anului curent, numărul oficial al şomerilor era de aproape 38 de mii de persoane. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii şi persoanele din mediul urban. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, la nivel de ţară, rata şomajului a constituit 4%, transmite IPN.
10:30
Săptămâna aceasta, joi, prim-ministrul Ion Chicu va efectua o vizită în Ucraina, unde va participa la Summitul şefilor de guverne ai statelor membre GUAM. La Kiev, premierul planifică şi discuţii bilaterale cu omologul său ucrainean, Oleksiy Honcharuk, transmite IPN.
10:20
Lidera PAS, ex-premierul Maia Sandu, susţine că „impotenţa guvernului lui Dodon ne poate lăsa fără căldură şi energie electrică pe timp de iarnă”. Maia Sandu a afirmat că au mai rămas doar trei săptămâni până la sfârşitul anului, iar „în lipsa unui acord între Ucraina şi Federaţia Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să îngheţăm în ianuarie”.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.