Adevarul (Moldova)

Ieri
17:40
Procurorii anticorupţie au contestat cu recurs încheierea Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, prin care s-a dispus plasarea lui Igor Dodon în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. Procurorii consideră că măsura aplicată şi restricţiile stabilite nu sunt capabile să asigure izolarea învinuitului şi excluderea posibilităţii acestuia de a intra în contact cu anumite persoane implicate în cadrul acestei cauze penale, transmite IPN.
17:40
Ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie al MAI în comun cu angajaţii IP Anenii Noi, şi procurorii din cadrul Procuraturii Anenii Noi au documentat acţiunile pretins a fi ilegale a doi foşti angajaţi ai Poliţiei, manifestate prin pretinderea şi primirea mijloacelor băneşti ce nu li se cuvin în sumă de 3.000 de lei, pentru muşamalizarea unei tentative de furt.
17:20
Deputatul Partidului „ŞOR”, Denis Ulanov, l-a pus în dificultate pe procurorul general interimar, după ce a explicat în detalii ce s-a întâmplat cu adevărat la Banca de Economii şi cum au dispărut cele 13 miliarde de lei din rezervele Băncii Naţionale. El a atras atenţia că subiectul acestui dosar penal sunt anume garanţiile acordate de stat, nu creditele acordate de BNM de-a lungul anilor.
17:10
Preşedinta Maia Sandu spune că lupta împotriva corupţiei şi reforma justiţiei sunt extrem de importante pentru Republica Moldova. Şefa statului speră că Procuratura nu face jocuri politice, nici la indicaţia cuiva şi nici din iniţiativă proprie.
16:00
Moldova este o ţară neutră şi paşnică, care nu vrea să atenteze la suveranitatea altei ţări. În acelaşi timp, are un sector de apărare destul de slab, care trebuie fortificat şi consolidat. A declarat preşedinta Maia Sandu pentru presă în contextul în care ministra britanică de externe, Liz Truss, a spus că Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, transmite IPN.
16:00
Pe platforma parlamentară va fi constituită o comisie care va examina procesul decizional privind controlul inflaţiei şi politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. O altă comisie parlamentară va fi constituită pentru examinarea eficienţei aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
13:30
Şeful comisiei parlamentare Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, deputatul PAS Lilian Carp, i-a dat indicaţii directe procurorului general interimar Dumitru Robu să-i bage pe deputaţii Ilan Şor şi Marina Tauber la puşcărie.
13:10
În regiunea transnistreană a fost numit un nou şef al executivului. Este vorba despre Alexandr Rozenberg, care anterior a fost ministru al agriculturii în regiune, transmite IPN.
12:40
Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău dă asigurări că, deocamdată, nu există indicii că războiul din Ucraina se va extinde până în Republica Moldova. Janis Mazeiks spune că întreaga comunitate europeană este interesată ca economia şi democraţia din Republica Moldova să fie consolidate pentru ca ţara să facă faţă provocărilor, notează IPN.
12:00
Ex-preşedintele Igor Dodon a acuzat Statele Unite ale Americii, dar şi preşedintele Maia Sandu, că sunt implicaţi în reţinerea sa. Potrivit lui Dodon, Maia Sandu ar fi cea care ar fi comandat deschiderea unui dosar politic pe numele său.
10:50
Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, respinge toate declaraţiile opoziţiei socialiste care acuză guvernarea PAS de justiţie televizată în cazul Igor Dodon. Litivinenco laudă procurorii pentru curajul de care dau dovadă şi spune că aceştia acţionează fără a primi indicaţii din partea politicului, notează IPN.
10:10
Preşedintele Consiliului de Administraţie Moldovagaz spune că majorarea tarifului pentru consumatorii finali este unicul instrument legal prin care compania poate acoperi preţul mare de achiziţie a gazului. Vadim Ceban spune că actualul tarif este creat în baza unui preţ de achiziţie de 620 de dolari, iar timp de două luni consecutive, preţul de achiziţie a depăşit suma de 900 de dolari.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:30
Cei din PAS au tot interesul să ascundă adevărul despre furtul miliardului şi adevăraţii beneficiari, pentru că fac parte din schemă şi pentru că PAS reprezintă aceeaşi grupare, reprezentată întâi de Sturza, apoi de Filat, iar acum de Maia Sandu. Aşa a comentat liderul Partidului „ŞOR”, deputatul fugar Ilan Şor, decizia Parlamentului, prin care i-a fost retrasă, din nou, imunitatea parlamentară.
18:20
Ex-preşedintele Igor Dodon a fost eliberat din izolator joi, 26 mai, şi plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce instanţa a respins demersul procurorilor privind eliberarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile.
18:00
Ex-preşedintele Igor Dodon va petrece următoarele 30 de zile în detenţie. Judecătoria Ciocana a respins joi, 26 mai, demersul procurorilor privind eliberarea unui mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele fostului şef de stat.
17:30
Fostul preşedinte, Vladimir Voronin, îi ia apărarea fostului coleg de partid, Igor Dodon, chiar dacă spune că relaţiile cu el sunt dificile. Liderul PCRM susţine că, indiferent ce ar fi săvârşit – şi vina urmează mai întâi a fi dovedită – un fost şef de stat nu poate fi subiectul show-rilor cu mascaţi şi ai justiţiei televizate, transmite IPN.
17:30
Fostul preşedinte Igor Dodon urma să plece astăzi peste hotarele ţării. În cadrul percheziţiilor oamenii legii au depistat bilete de avion, dar şi sume mari de bani în valută străină, fapt care, potrivit lor, confirmă intenţia.
15:50
Preşedintele Maia Sandu a ţinut un discurs la ceremonia de absolvire a promoţiei 2022 a Şcolii Kennedy de administraţie publică a Universităţii Harvard din Statele Unite, instituţie de învăţământ pe care a absolvit-o.
14:10
Fostul premier Vladimir Filat şi subordonaţii săi din PLDM au procedat exact aşa cum proceda raketul în anii 90 – a pus mâna pe bănci şi a pornit contorul. Declaraţia aparţine deputatului Partidului „ŞOR”, Marina Tauber, care a precizat că din toate documentele şi sentinţele de judecată se vede foarte clar că Filat îl obliga pe Ilan Şor să facă diverse lucruri, ca apoi să-l facă ţap ispăşitor.
13:50
Oamenii legii au descins cu percheziţii la cinci persoane din Ocniţa, de la care au ridicat droguri şi sume impunătoare de bani. Percheziţiile au fost şase la număr şi s-au desfăşurat miercuri, 25 mai, de comun cu angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţii şi cu angajaţii brigăzii cu destinaţie specială „Fulger.”
12:20
Administraţia de la Tiraspol a decis sancţionarea penală a persoanelor care vor depune plângeri cu privire la violarea drepturilor omului, adresate „instanţelor naţionale străine, inclusiv cele ale Republicii Moldova, sau internaţionale”.
12:20
Deputaţii Partidului ŞOR Marina Tauber şi Ilan Şor au rămas din nou fără imunitate parlamentară. Parlamentul a susţinut joi, 26 mai, cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu.
10:00
Vicepremierul Andrei Spînu califică drept exagerată solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gazele naturale până la 24 de lei pentru un metru cub, cu TVA inclus. Totuşi, vicepremierul recunoaşte că tarifele trebuie majorate întrucât preţul de achiziţie a gazului nu mai poate fi acoperit din tariful actual de 15,18 lei, cu TVA inclus, notează IPN.
10:00
Preşedintele Consiliului Concurenţei spune că entitatea de monitorizare a corectitudinii preţurilor va emite în scurt timp o decizie privind sancţionarea companiilor de pe piaţa petrolieră care în urma unei înţelegeri de cartel au favorizat majorarea concomitentă a preţurilor.
10:00
Ministerul Justiţiei din R. Moldova va expedia la Guvern un proiect de lege care va permite instrumentarea cauzelor penale în lipsa persoanei dacă aceasta se eschivează de la acţiunile desfăşurate de către organele de drept. Despre proiect a anunţat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.
10:00
Moldovenii care nu vor putea ajunge la secţiile de votare în ziua alegerilor vor avea o alternativă – să voteze prin internet. Un capitol cu privire la sistemul de vot prin internet: e-votare urmează să se regăsească în noul Cod Electoral. Propunerile de modificare a legislaţiei electorale au fost prezentate de către Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.
01:20
Ex-preşedintele Igor Dodon a oferit explicaţii în cazul fiecărei învinuiri aduse de procurori. Dodon susţine că toate acuzaţiile „sunt superficiale, false, fără probe serioase şi vor fi respinse de orice instanţă de judecată independentă, nu capturată politic”. Totodată, Dodon o acuză pe Maia Sandu că ar fi capturat justiţia şi că ar sta în spatele reţinerii sale.
25 mai 2022
17:30
Cererea de extrădare expediată de către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova Statului Israel în cazul condamnatului Ilan Şor se află încă în proces de examinare. „Sunt regulile şi procedurile Statului Israel, iar Republica Moldova nu poate influenţa mersul lucrurilor”, transmite IPN.
17:00
Procuratura Generală face astăzi jocul puterii. Declaraţia aparţine fostului procuror şi fost şef al Departamentului de anchetă al MAI, făcând referire la ultimele dosare pornite pe numele unor deputaţi  din opoziţie şi foşti deputaţi, acuzaţi de îmbogăţire ilicită, în timp ce deputaţii PAS sunt trecuţi cu vederea, chiar dacă mai multe investigaţii jurnalistice au demonstrat că mulţi dintre ei au bunuri nedeclarate şi averi de milioane.
13:20
Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au reţinut 24 de persoane dintr-o reţea de escroci, care ar fi deposedat de bani sute de cetăţeni ai Republicii Moldova, ai Federaţiei Ruse şi ai Kazahstanului, prin intermediul unei companii de consultanţă în domeniul tranzacţiilor la bursă.
11:30
Deputatul PSRM Bogdan Ţîrdea a declarat că este pentru prima dată în istoria R.Moldova, când un ex-preşedinte este arestat, iar pretextul este unul inventat. Ţîrdea susţine că astfel Maia Sandu a dorit să îşi facă un cadou, de ziua ei de naştere.
11:20
Partidul Socialiştilor din R. Moldova a organizat un marş miercuri, 25 mai, în centrul Chişinăului, în susţinerea ex-preşedintelui Igor Dodon. Manifestanţii au scandat „Libertate lui Dodon! Jos Guvernul! Jos Maia Sandu! Nu dictaturii!”.
11:20
Secretarul Executiv al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Vlad Batrîncea, împreună cu deputaţii Olga Cebotari, Zinaida Greceanîi şi Corneliu Furculiţă au participat la o întrevedere cu şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Jānis Mažeiks. Întrevederea s-a desfăşurat în contextul reţinerii ex-preşedintelui Igor Dodon.
10:30
Ex-premierul Ion Chicu consideră că modul în care procurorii au operat în cazul reţinerii ex-preşedintelui Igor Dodon, „utilizând practica mai veche a (in)justiţiei din televizor”, arată că statul nu vrea să-i respecte drepturile.
24 mai 2022
19:10
Ex-preşedintele Igor Dodon a fost reţinut, marţi seara, după ce procurorii au efectuat o zi întreagă percheziţii la domiciliul său, în prezenţa acestuia. Odată cu finalizarea percheziţiilor, Igor Dodon a fost escortat de către mascaţi spre izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, unde va petrece următoarele 72 de ore.
17:40
Membrii şi simpatizanţii Partidului Socialiştilor au ieşit la protest după ce oamenii legii au efectuat percheziţii în această dimineaţă la preşedintele de onoare al formaţiunii, fostul şef stat, Igor Dodon. Manifestanţii au scandat în faţa Parlamentului: „Nu răfuielilor politice!”, „Nu capturării statului!”, „Vrem justiţie corectă!” şi „Jos mâinile de pe opoziţie!”, transmite IPN.
17:30
Procuratura Anticorupţie a comunicat că marţi, 24 mai, au fost percheziţionate zece imobile şi patru automobile, în cadrul a patru dosare penale deschise pe numele fostului preşedinte Igor Dodon, acţiuni ilegale care ar fi avut loc în perioada 2014 - până în prezent.
16:40
Cumnatul fostului preşedinte Igor Dodon a fost reţinut, marţi dimineaţă, odată cu reţinerea fostului şef de stat. Acesta ar fi fost reţinut de către procurori chiar în timp ce mânca o recipisă, din care ar reieşi că Dodon ar fi beneficiar al bazei de odihnă din satul său de baştină, Sadova, scrie JurnaTV, care face referire la surse din Procuratură.
16:20
Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a explicat de ce ex-preşedintele Igor Dodon a fost reţinut. El susţine că „atunci când am venit în faţa alegătorilor să le cerem votul, principala cerinţă faţă de noi a fost să se facă în sfârşit dreptate. Am promis acest lucru şi, indiferent de critici şi piedici, o să ne ţinem de cuvânt.”
15:10
Primarul Chişinăului, Igor Dodon, îi ia apărarea fostului preşedinte Igor Dodon, care a fost reţinut marţi, 24 mai. Ceban consideră că Dodon a fost reţinut într-un dosar politic, comandat de actuala guvernare, care ar vrea în aşa fel să distragă atenţia cetăţenilor de la problemele actuale.
14:40
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este îngrijorată de reţinerea fostului preşedinte Igor Dodon, pentru că urmarirea penală este efectuată faţă de un politician care pledează pentru relaţii bune cu Federaţia Rusă.
13:40
Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a criticat guvernarea PAS în contextul majorării tarifelor la carburanţi. Edilul consideră că „tariful ar fi fost altul dacă guvernanţii nu s-ar gândi cum să adune bani cu orice preţ la buget, pe seama cetăţenilor, dar ar exclude/micşora acciza şi TVA-ul la petrol.”
13:40
Fracţiunea Partidului politic Şor va vota în legislativ pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputaţilor săi Ilan Şor şi Marina Tauber. Despre aceasta a anunţat însăşi parlamentara într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, la care urmează să fie examinate cererile procurorului general interimar, Dumitru Robu, transmite IPN.
13:40
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Dinu Plîngău, susţine că ministrul Economiei, Sergiu Gaibu trebuie să plece din funcţie pentru că ar fi figurat anterior într-un dosar de spălări de bani, în sumă de 4 milioane de lei.
09:30
Liderul PAS, Igor Grosu, recunoaşte că unele domenii din Guvern sunt sub aşteptările cetăţenilor şi ale deputaţilor. Şeful Legislativului spune că, în curând, prim-ministrul Natalia Gavriliţa va veni cu o evaluare a echipei guvernamentale, iar la o anumită etapă vom asista şi la exerciţiul remanierilor în Executiv, notează IPN.
09:30
Dacă preşedintele Maia Sandu va semna decretul de demitere a procurorului general suspendat din funcţie, va fi iniţiat un nou concurs pentru funcţia de şef al Procuraturii Generale. O spune ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia până la sfârşitul acestui an Procuratura Generală trebuie să aibă o nouă conducere, notează IPN.
09:30
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău spune că, deocamdată, nu există pericole la adresa securităţii Republicii Moldova. Potrivit diplomatului, opinia aparţine atât reprezentanţilor Uniunii Europene, cât şi altor parteneri internaţionali.
09:30
Clădirea hotelului Naţional a devenit un „joc” în mâinile celor care îşi doresc să compromită Primăria Chişinău, afirmă primarul general, Ion Ceban, transmite IPN.
09:20
Oamenii legii au efectuat percheziţii, marţi dimineaţă, la domiciliul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Acţiuni similare s-au desfăşurat şi în alte locaţii, la imobile deţinute prin persoane interpuse. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanţii mass-media.
23 mai 2022
18:00
Republica Moldova este în căutarea ofertelor la cele mai mici preţuri posibile pentru energie electrică şi gaze naturale şi salută orice sprijin care o poate ajuta să facă faţă şi să depăşească această criză cât mai curând.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.