Adevarul (Moldova)

Acum 12 ore
00:00
Vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi susţine că muniţiile din satul Colbasna, regiunea transnistreană, trebuie evacuate cât mai repede, pentru că „acest depozit al Federaţiei Ruse reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii R. Moldova”. Reacţia parlamentarului a venit în contextul exploziţiei din Beirut, care s-a produs marţi, 4 august, cauzate de materiale explozibile confiscate şi stocate în depozit timp de mai mulţi ani.
Acum 24 ore
17:10
Proiectul privind scutirea de taxe a transportatorilor auto de călători în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2020 a fost aprobat marţi, 4 august, în cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău, transmite IPN.
16:50
Preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, consideră că judecătorul poate fi un bun profesionist, dar dacă el nu are abilitatea de a rezista influenţelor politice, nu merită să fie judecător. În opinia sa, un judecător fricos nu are ce căuta în sistemul judecătoresc.
13:40
Aventura unui ucrainean s-a sfârşit dramatic. Din motive neclare, bărbatul a decis să se plimbe gol, în plină zi, pe străzile din oraşul Odesa, blocând traficul rutier.
12:00
Procuratura Generală, de comun cu ofiţerii SIS şi cu suportul Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, au desfăşurat luni, 3 august, o serie de acţiuni de urmărire penală în dosarul vizând fraudarea SA ”Metalferos”. În rezultat, 16 persoane au fost reţinute, printre care patru poliţişti din cadrul Direcţiei Investigare a Fraudelor Economice a INI. De asemenea, au fost ridicate mai multe obiecte şi acte relevante
11:20
Vasile Sinigur, bărbatul care a spart uşa Guvernului cu un buzdugan, pe 2 martie 2020, în timpul unui protest al veteranilor războiului de pe Nistru, s-a ales cu dosar penal pentru huliganism. Procurorii anunţă că dosarul acestuia a fost trimis în instanţă. Prin urmare, Vasile sinigur riscă amendă de cel mult 52.500 de lei sau de la 180 la 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii, sau închisoare de până la trei ani.
11:20
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), ofiţerii SIS şi Serviciul Vamal au destructurat o grupare criminală care a introdus ilegal în R. Moldova marfă de peste 1 milion de lei, din oraşul Odesa, Ucraina. Cinci persoane au fost arestate.
11:20
Încă un medic s-a stins, răpus de COVID-19, ieri, 3 august. Este vorba despre medicul de familie Ala Gortolomei, care activa la Centrul de Sănătate Ţaul, raionul Donduşeni. Femeia avea 65 de ani. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Federaţiei Sindicale „Sănătatea” transmite IPN.
10:40
Ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, menţionează că se atestă o creştere a numărului de copii infectaţi cu noul tip de coronavirus. Potrivit datelor Ministerului, până în prezent au fost confirmaţi cu COVID-19 aproape 1 700 de minori, transmite IPN.
10:40
Angajaţii care au fost la odihnă peste hotare vor sta 14 zile în izolare din cont propriu. Concediu medical pentru carantină se eliberează doar salariaţilor care au fost în contact cu persoanele cu boli contagioase, precizează o circulară emisă de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, transmite IPN.
10:10
Pretorul sectorului Botanica, Boris Prepeliţa, susţine că e nevoit să apeleze la o companie de microfinanţare pentru a obţine un împrumut, după ce primarul Ion Ceban l-a sancţionat cu lipsirea de salariu pentru luna iulie, ca urmare a unor încălcări depistate în parcul Valea Trandafirilor.
Ieri
00:00
Lidera PAS, Maia Sandu, a oferit detalii despre discuţia pe care a avut-o cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pe 30 iulie. Maia Sandu a precizat că întrevederea a avut loc la iniţiativa diplomatului rus şi s-a desfăşurat la sediul PAS.
3 august 2020
17:50
Primarul Ion Ceban a anunţat că, începând cu ziua de luni, 3 august, este activat Departamentul Covid – 19 din cadrul SCM „Sfânta Treime”, cu o capacitate de 200 de paturi, inclusiv, o secţie de reanimare și terapie intensivă cu 16 locuri. Municipalitatea a amenajat secţiile specializate şi intrarea din strada Alecu Russo, sectorul Rîşcani.
16:30
Igor Dodon a prezidat luni, 3 august, prima ședință a Comisiei pentru reforma constituțională, formată în baza Decretului semnat recent de către şeful statului.
15:20
Curtea de Arbitraj de la Stockholm a interzis Republicii Moldova să efectueze acţiuni de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău până la o decizie finală. Despre acest lucru anunţă Avia Invest SRL, companie căruia statul i-a concesionat Aeroportul, transmite IPN.
15:20
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat 164 de acte legislative în sesiunea de primăvară. Informaţia se conţine în raportul statistic al sesiunii, dat publicităţii astăzi de către Direcţia generală comunicare şi relaţii publice a Parlamentului, transmite IPN.
14:00
Un tânăr de 24 de ani din Chişinău, angajat la o spălătorie auto, a decis să facă o plimbare cu maşina unui client, în timp ce proprietarul era plecat. Acum, acesta riscă o pedeapsă cu amendă între 29.000 şi 67.500 de lei sau închisoare de la un an până la trei ani, pentru că fapta sa este calificată ca fiind răpire de autovehicul.
13:30
Un chişinăuian a rămas fără „bijuteria” pe patru roţi, după ce s-a depistat că automobilul, un mercedes S 500, este anunţat în cautare internaţională, fiind furat pe teritoriul Poloniei. Până la elucidarea circumstanţelor şi identificării adevăratului proprietar, vehiculul a fost indisponibilizat pe teritoriul Sectorului Poliţiei de Frontieră Leuşeni.
11:30
Pretorul sectorului Botanica, Boris Prepeliţa, va fi mustrat şi nu va primi salariul pentru luna iulie. În cadrul şedinţei operative a serviciilor Primăriei, primarul Ion Ceban a declarat că propunerea vine în urma inspecţiei inopinate de vineri, 31 iulie, în parcul Valea Trandafirilor, unde a fost semnalată instalarea ilegală a gheretelor, gunoi şi alte încălcări, transmite IPN.
10:30
Autorităţile române au actualizat lista ţărilor din zona galbenă, iar Republica Moldova rămâne inclusă în această listă. Acest fapt înseamnă că, începând cu 3 august, cetăţenii care intră în România din Republica Moldova vor fi în continuare obligaţi să stea 14 zile în carantină.
10:30
După ce autorităţile au decis să sisteze, din 1 august, activitatea piscinelor, premierul Ion Chicu spune că într-o săptămâna se va reveni la această decizie. Potrivit lui, în următoarele zile vor fi efectuate verificări la aceste spaţii de agrement, iar ca urmare a discuţiilor cu administratorii, vor urma şi deciziile, transmite IPN.
10:10
Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a depus o sesizare la Procuratură prin care solicită ca Igor Dodon să fie tras la răspundere, după ce şeful statului l-a numit pe Vadim Krasnoselski „preşedintele Transnistriei”. Năstase consideră că declaraţia lui Dodon este un „act imoral și anticonstituțional de recunoaștere a lui Krasnoselski drept președinte al unei bucăți din teritoriul Republicii Moldova, ocupat de forțele separatiste”.
10:00
Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu, a organizat un protest luni, 3 august, la Preşedinţie, pentru a-i cere lui Igor Dodon să nu semneze decretul de numire în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău a judecătorului Vladislav Clima, cel care în vara anului 2018 a menţinut hotârârea primei instanţe privind anularea alegerilor locale din Chişinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
Alte 249 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care şapte sunt din rândul lucrătorilor medicali. Din numărul total de cazuri, un caz este import, transmite IPN.
12:30
Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina cere autorităţilor de la Kiev renunţarea la glotonimul de „limbă moldovenească”, informează TVR Moldova.
12:20
Semnalefoarte interesante şi încurajoatoare vin dinspre Chişinău, poate dovadă imedatăcă încercarea de ajungere la o oarecare stabilitate politică internă, veninddupă atâtea încercări nereuşite, aduce linişte şi la Bruxelles şi la Moscova.
06:00
Dincolo de jocurile închipuite la Bucureşti - aceleaşi care, de anidezile, duc la pierdera oricărei influenţe reale româneşti la Chişinău şi chiarla ostilizarea unora dintre principalii jucători de acolo faţă de proiectulunionist - cred că e bine să vedem şi modul în care se joacă în realitate.
06:00
Varşovia,primele zile ale lunii septembrie 1939. Aviaţia germană bombardează puternicoraşul, armata poloneză este în retragere. Locuitorii capitalei se consoleazăcu ideea că puterile aliate au declarat război Germaniei naziste, iar graniţade est este sigură.
06:00
Evenimenteledin Chişinău au ajuns pe prima pagină a presei din România, care se întrece încomentarii şi analize făcute în birourile sau studiourile din Bucureşti.Surprins de succesiunea evenimentelor în Chişinău, am decis să profit de ocaziepentru a oferi cititorilor blogului meu informaţii direct de la sursă. Primulinterviu l-am realizat cu Doamna Maia Sandu, prim-ministrul noului guvernal Republicii Moldova.
06:00
„Voi, românii, doar vorba a fost de voi - niciodată nu ne-aţi ajutat cu adevărat!“ – acestea au fost vorbele pe care mi le spunea prin 2009 pe un ton mâhnit un important personaj politic din Republica Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.