Combinarea alimentelor: mit sau realitate? Ce spune știința

ZdGust, 21 mai 2025 11:00

Combinarea alimentelor este o filozofie alimentară cu rădăcini antice, dar care a devenit extrem de populară în ultimii ani. Susținătorii acestor diete cred că o combinare incorectă a alimentelor poate duce la boli, acumulare de toxine și probleme digestive. De asemenea, ei mai cred că o combinare corectă a alimentelor poate ajuta, potrivit healthline.com, la ameliorarea acestor [...]

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de ZdGust

Acum 5 minute
14:00
Fiecare dintre aceste rețete de prânz se aliniază la dieta mediteraneană, datorită ingredientelor precum fructele și legumele integrale, leguminoasele, grăsimile sănătoase și proteinele slabe. Dieta mediteraneană este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai sănătoase stiluri de alimentație și poate oferi beneficii pentru sănătate, cum ar fi susținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge și [...]
Acum o oră
13:00
Vera Navaloaca este una dintre cele zece persoane în etate care au beneficiat de sprijin în cadrul proiectului „Consolidarea rezilienței economice: Îmbunătățirea mijloacelor de trai pentru persoanele refugiate și comunitatea gazdă din Moldova”, implementat de HelpAge Moldova cu susținerea financiară a organizației World Vision. Pe lângă faptul că-și va asigura familia cu produse naturale, activitatea [...]
Acum 4 ore
11:50
Prunele, proaspete, uscate sau deshidratate, sunt unul dintre cele mai subestimate superalimente pe care le poți include în alimentația zilnică. Încărcate cu nutrienți esențiali, fibre și antioxidanți, aceste fructe dulci și mici pot face minuni pentru sănătatea ta, potrivit healthshots.com, citat de G4Food. 1.Prunele previn anemia Prunele sunt o sursă bună de fier, un mineral esențial [...]
10:50
Dacă simți că orașul e pe repeat și vrei ceva care să te scoată din rutină, ai ajuns unde trebuie. Iată lista celor mai fresh, creative și pline de vibe evenimente din următoarele zile. Fie că ești cu chef de cultură, vin bun, râs sau networking – ai ce alege. Intră, alege și planifică-ți timpul [...]
Acum 6 ore
09:50
Ești sportiv și ai nevoie de un mic dejun sățios înainte sau după sală? Sau colesterolul tău a luat-o razna și ar fi bine să mai reduci ouăle din alimentație? Omleta de albușuri este micul dejun ideal, notează G4Food. Se prepară din patru albușuri, pentru două persoane. Într-o tigaie mică se pune un cub de [...]
Acum 24 ore
18:20
Sodiul este un mineral esențial în dieta noastră, dar, potrivit eatingwell.com, majoritatea dintre noi consumăm prea mult. În timp, un aport prea mare de sodiu poate crește riscul de hipertensiune arterială, afecțiuni renale, boli de inimă și accident vascular cerebral. Asociația Americană a Inimii recomandă un consum de cel mult 2.300 mg de sodiu pe zi [...]
17:10
Aproape o jumătate de miliard de adolescenţi din lumea întreagă vor fi supraponderali sau obezi până în 2030, au prezis experţii din sectorul medical, care au avertizat că sănătatea adolescenţilor se află într-un “punct critic”, informează agenția de știri DPA, citată de Agerpres, transmite G4Food. Într-o nouă analiză majoră ce a vizat sănătatea şi bunăstarea [...]
16:20
Vineri, 23 mai 2025, va avea loc cea de-a IX-a ediție a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori, un eveniment de referință în domeniul învățământului profesional tehnic, dedicat tinerilor pasionați de arta culinară. Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și [...]
15:20
Sodiu (Na⁺), potasiu (K⁺), clor (Cl⁻), calciu (Ca²⁺), magneziu (Mg²⁺) … imediat ne duc cu gândul la orele de chimie. Dar ce legătură are organismul uman cu tabelul periodic al lui Mendeleev? Toate aceste elemente — și multe altele — precum și compușii lor chimici, se regăsesc în celule, în plasmă și în alte lichide ale [...]
14:10
O bună organizare, atât mentală, cât și a ingredientelor, precum și evitarea distragerilor și folosirea eficientă a resurselor, te poate ajuta să economisești mult timp în pregătirea preparatelor, relatează 20 minutos, transmite G4Food. Când încercăm să gătim un preparat elaborat acasă, petrecem jumătate de zi în bucătărie; totuși, când mâncăm la restaurant, ni se servește destul de [...]
Ieri
13:10
Pentru că  Zilele Literaturii Române (ZLR) au revenit și în acest an în R. Moldova, la cea de-a IX-a ediție, în perioada 20-24 mai, am decis să aflăm mai multe despre acest eveniment de la Paula Erizanu, scriitoare și jurnalistă. Paula face parte din echipa de organizare a evenimentului care a optat pentru  versul „Totul [...]
12:10
Probabil ai auzit că sănătatea unghiilor tale îți poate oferi indicii despre starea generală a organismului. Dar nu e singurul motiv pentru care merită să ai grijă de unghii. Ele protejează și țesuturile moi ale degetelor de la mâini și picioare. Potrivit eatingwell.com, există mai mulți nutrienți care ajută la creșterea unor unghii mai puternice și [...]
11:10
Într-o lume în care stresul, alimentația dezechilibrată și medicamentele luate frecvent fac parte din viața multor familii, nici copiii nu sunt ocoliți de problemele digestive. Una dintre cele mai frecvente și subestimate afecțiuni la vârste fragede este gastrita – inflamația mucoasei stomacului. Există multe tipuri de gastrită însă simptomele gastritei la copii nu sunt întotdeauna [...]
10:30
Crumpets în varianta clasică, la mic dejun, se servesc călduțe, cu unt topit și dulceață sau fructe coapte. În variantele sărate înlocuiesc pâinea. Ingrediente 170 de gr de făină de forță (din cea pentru pâine) 200 de ml de lapte integral cald (dar nu fierbinte) 50 de ml de apă, puțin călduță 3 gr de [...]
21 mai 2025
18:30
Pentru cei care doresc să adopte o alimentație sănătoasă și echilibrată, EatingWell propune trei rețete de cine bogate în proteine, ușor de preparat și pline de savoare. Fiecare rețetă din acest plan este concepută pentru a fi preparată în trei pași simpli sau mai puțin, economisind timp fără a compromite gustul sau valoarea nutritivă. Ingredientele principale includ leguminoase precum [...]
17:40
În luna aprilie, 36% din consumul total de energie electrică al țării a fost acoperit din surse regenerabile produse local. Această performanță reprezintă un record absolut și o creștere semnificativă față de luna martie, când ponderea energiei verzi locale era de aproximativ 23%, informează Ministerul Energiei. Conform datelor ministerului, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse [...]
16:50
Pielea matură necesită o abordare complet diferită în materie de îngrijire. Nivelurile reduse de colagen și estrogen, împreună cu procesele naturale de îmbătrânire, transformă textura și aspectul tegumentului după vârsta de 50 de ani, transmite HotNews.  „Procesul de reînnoire celulară încetinește pe măsură ce trecem de 50 de ani, iar celulele îmbătrânite rămân mai mult [...]
15:40
Creşterea nivelului mării va testa sever rezistenţa umanităţii până la sfârşitul secolului şi mai departe, chiar dacă încălzirea globală nu depăşeşte 1,5°C, au avertizat cercetătorii, relatează AFP, preluată de Agerpres, transmite G4Media. Rata de creştere a nivelului mării s-a dublat în trei decenii ajungând la 10 centimetri şi, dacă tendinţa actuală continuă, s-ar putea dubla [...]
14:40
Supa de roșii este, potrivit healthshots.com, sățioasă, nutritivă și delicioasă. Poți să o servești caldă sau rece. Renunță la varianta la conservă și învață cum să prepari supă de roșii din roșii proaspete. Un bol de supă de roșii făcută în casă este un preparat de bază. Este un fel de mâncare savuros și nutritiv, preparat din roșii, [...]
Mai mult de 2 zile în urmă
13:20
Deși a fost înlocuită cu cafeaua sau ceaiurile, ciocolata caldă este una dintre acele băuturi care ne oferă mai multe beneficii decât ne-am putea imagina. Pe lângă aroma sa intensă și textura cremoasă, această băutură furnizează compuși naturali care pot ajuta la menținerea minții active, îmbunătățirea concentrării și protejarea memoriei în timp, relatează ABC. Ciocolata caldă, [...]
12:10
Un studiu recent publicat în revista Food & Function dezvăluie că bananele în smoothie poate diminua considerabil absorbția flavanolilor—compuși benefici pentru sănătatea cardiovasculară și cognitivă. Cercetarea, condusă de Universitatea din California, Davis, în colaborare cu Universitatea din Reading, a constatat că smoothie-urile care conțin banane reduc absorbția flavanolilor cu până la 84% comparativ cu cele fără banane, [...]
11:00
Combinarea alimentelor este o filozofie alimentară cu rădăcini antice, dar care a devenit extrem de populară în ultimii ani. Susținătorii acestor diete cred că o combinare incorectă a alimentelor poate duce la boli, acumulare de toxine și probleme digestive. De asemenea, ei mai cred că o combinare corectă a alimentelor poate ajuta, potrivit healthline.com, la ameliorarea acestor [...]
09:50
Ce mănânci dimineața îți poate influența întreaga zi – de la nivelul de energie și digestie, până la modul în care corpul tău gestionează inflamațiile și glicemia, scrie G4Food. Fibrele nu sunt doar despre digestie – ele joacă un rol esențial în sănătatea metabolică și în prevenirea inflamațiilor cronice. Încearcă să-ți începi ziua cu una dintre [...]
20 mai 2025
18:00
Chiftelele se pot face din orice fel de carne, dar și din legume și leguminoase. În plus, dacă aveți o friteuză cu aer cald (sau cuptor) evitați prăjirea în ulei, iar chiftelele de legume vor ieși la fel de bune, notează G4Food. Ingrediente 1  dovlecel mai mare 1 morcov 2 ouă 50 de g de [...]
15:40
Consumul regulat de ceaiuri poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale, potrivit specialiștilor în nutriție. Anumite infuzii, datorită compușilor activi pe care îi conțin, pot contribui la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, notează G4Food. Ceaiul verde, derivat din planta Camellia sinensis, este recunoscut pentru conținutul său bogat în catechine, în special epigalocatechin galat (EGCG). Acești antioxidanți [...]
14:30
Uitarea este o parte firească a vieții noastre de zi cu zi. Se spune chiar că uităm ca să putem memora lucruri noi. Cu toții uităm din când în când unde ne-am pus cheile, pantofii sau rujul ori ce trebuia să cumpărăm de la magazin. Aceste momente pot fi cauzate de stres, insomnie sau suprasolicitare [...]
13:10
Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, alegerea gustărilor potrivite este esențială pentru menținerea nivelului stabil al glicemiei și pentru evitarea fluctuațiilor bruște ale zahărului din sânge. Conform unui articol publicat de Healthline, există numeroase opțiuni de gustări care nu doar că sunt delicioase, dar și benefice pentru controlul glicemiei. Ouă fierte tari Un ou fiert tare [...]
11:50
Atunci când suntem diagnosticați cu o infecție bacteriană, medicul ne prescrie tratament cu diverse medicamente, deseori antibiotic, scrie G4Food. Ce nu trebuie să faci atunci când vine vorba de utilizarea unui antibiotic? Este important să luăm antibioticul pe întreaga perioadă recomandată de medic și nu pe mai puține zile sau mai multe. Chiar dacă simptomele [...]
10:40
Stările emoționale și comportamentele unui părinte pot influența întregul echilibru familial. Iar atunci când în familie există un copil cu dizabilitate, provocările sunt și mai mari, deseori, sprijinul psihologic devenind esențial. Consilierea psihologică oferă părinților instrumentele necesare pentru a face față stresului, pentru a înțelege mai bine emoțiile și a întări relațiile cu cei dragi. [...]
09:40
Semințele de dovleac sunt bogate în magneziu, care susține sănătatea inimii, oaselor, stării de spirit și somnului. Today.com propune trei rețete care te ajută să le adaugi în alimentația ta. Magneziul este un mineral esențial care susține sute de reacții enzimatice necesare funcționării corecte a organismului. Dacă nu consumi suficient din acest nutrient – cum [...]
19 mai 2025
18:20
Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire. Acești compuși naturali combat stresul oxidativ, reduc inflamația și susțin metabolismul, factori esențiali în controlul greutății corporale, notează Healthshots.  Iată câteva alimente și băuturi recomandate pentru aportul lor ridicat de antioxidanți: 1. Citrice Fructele precum lămâile, portocalele și grepfruturile sunt surse [...]
17:10
Potrivit experților în nutriție, consumăm din ce în ce mai mult zahăr. Reducerea consumului de zahăr ar trebui să fie obligatorie pentru a duce o viață mai sănătoasă. Pentru persoanele cu diabet sau care nu se pot opri din a consuma dulciuri, îndulcitorii sunt o opțiune bună, cu măsură, căci nu se cunosc toate efectele [...]
16:10
Menținerea unui nivel stabil al glicemiei este esențială pentru sănătatea metabolică, în special pentru persoanele cu diabet sau prediabet, potrivit Helthline. Creșterile bruște ale glicemiei pot duce la oboseală, foame excesivă și, pe termen lung, la complicații grave precum diabetul de tip 2, boli cardiovasculare și afecțiuni renale. Iată 12 metode susținute de cercetări pentru a [...]
15:10
Auzim mereu despre pseudocereale și nu e foarte clar care e diferența dintre ele și mai ales de unde necesitatea acestei clasificări. Cerealele sunt semințele unor plante care aparțin gramineelor și sunt semințe monocotiledonate, cum ar fi grâul și alte câteva din aceeași familie. În timp ce pseudocerealele sunt semințele unor plante care nu aparțin [...]
14:10
Dacă îți dorești un desert simplu, sănătos și fără zahăr rafinat, acest brownie cu banane, cacao și afine este alegerea perfectă, scrie G4Food. Ingrediente Pentru aluat 165 de g de fulgi de ovăz sau făină de ovăz 360 de ml de lapte (eu am pus fără lactoză, merge și vegetal) 3 banane nu prea mari, [...]
13:10
Mulți dintre noi presupunem că frigiderul este soluția universală pentru păstrarea prospețimii alimentelor. Totuși, conform unui articol publicat de EatingWell, anumite produse nu se păstrează mai bine în frigider, ci în afara lui în condiții specifice. Iată șase alimente care beneficiază de o depozitare alternativă: Busuioc Busuiocul preferă un mediu cald și umed. Pentru a-i prelungi [...]
12:10
Apa carbogazoasă ocupă mai mult spațiu pe rafturile magazinelor decât acum cinci-zece ani. Atât variantele aromate, cât și cele nearomate sunt fără îndoială hidratante și au devenit o alternativă populară la apa simplă. Efervescența sa oferă o textură similară cu cea a altor băuturi carbogazoase, precum sucurile, transmite G4Food. Pietrele la rinichi sunt depozite solide, [...]
11:00
Multe persoane confundă pielea uscată cu pielea deshidratată, deși ele presupun nevoi diferite. Pentru a ști dacă trebuie să aplici o cremă care hidratează sau una care hrănește cu uleiuri, este important să înțelegi care este problema pielii tale, explică Healthline.  Ce este pielea deshidratată? Pielea deshidratată are lipsă de apă. Poate apărea la orice [...]
09:50
Florile de soc nu sunt doar aromate, ci și benefice pentru sănătate. Au proprietăți antiinflamatorii, diuretice, detoxifiante și pot stimula imunitatea. În combinație cu sucul de mere, bogat în vitamine, antioxidanți și pectină și cu portocala, sursă naturală de vitamina C, această băutură devine nu doar răcoritoare, ci și hrănitoare, scrie Webmd. Socata este una dintre [...]
18 mai 2025
17:30
Psihologia comunitară este un domeniu care studiază modul în care oamenii se raportează la societate și comunitate. Te-ai întrebat vreodată cum pot oamenii să fie mai implicați în comunitatea lor? Sau cum pot problemele comunității să afecteze sănătatea și starea de bine a fiecăruia? Aceste întrebări sunt în centrul psihologiei comunitare, un domeniu important pentru [...]
16:00
Îndulcitorii naturali – în special siropul de arțar și mierea – au devenit foarte populari în rețetele de pe rețelele sociale. Dar pe care ar trebui să îl folosești? Și sunt ei cu adevărat mai sănătoși decât zahărul obișnuit? Atât siropul de arțar, cât și mierea sunt considerați îndulcitori naturali, spune nutriționista Grace Derocha, potrivit today.com. [...]
13:10
Compostarea este un proces prin care materia organică, precum frunzele și resturile alimentare, se descompune și se transformă în sol. Este o metodă eficientă de a recicla deșeurile din gospodărie, de a îmbunătăți calitatea solului, de a crește retenția apei și de a preveni eroziunea. Procesul nu este complicat și poate deveni un obicei simplu [...]
12:00
Zilele aglomerate sau lipsa de energie pot face dificilă pregătirea meselor. Totuși, există opțiuni rapide care nu implică gătit și care pot asigura un aport nutrițional echilibrat. Potrivit specialiștilor Platejoy, mesele rapide, fără foc, pot fi o soluție eficientă în perioadele solicitante. Cu ajutorul ingredientelor ușor de combinat, este posibil să fie asigurate proteinele, fibrele [...]
11:10
Reflexologia este o terapie complementară, utilizată pentru ameliorarea durerii, a tulburărilor de somn, a anxietății și a altor condiții. Practica presupune aplicarea presiunii asupra anumitor puncte din corp, iar în medicina tradițională chineză, aceste puncte sunt considerate a fi conectate cu alte organe sau sisteme, Verywell Health.  Reflexologia este asociată cu o serie de efecte [...]
09:50
Pentru mulți oameni, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – un moment în care începi ziua cu energie și, adesea, cu cei dragi alături. Dar ce presupune, de fapt, un mic dejun franțuzesc?  Istoria micului dejun în Franța Micul dejun, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu a existat dintotdeauna în viața cotidiană [...]
17 mai 2025
17:50
Institutul Andaluz de Cercetare și Formare în Agricultură, Pescuit și Alimentație (IFAPA) a început lucrările de identificare și cuantificare a reptilelor din sere, pentru a evalua beneficiile pe care acestea le oferă fermierilor în controlul dăunătorilor și menținerea echilibrului ecosistemului, transmite G4Food.  Studiul, dezvoltat de grupul de cercetare în control biologic al IFAPA, cu asistență [...]
16:40
Mecanismul care stă la baza coacerii roșiilor este același mecanism prin care îmbătrânesc oamenii și animalele, arată un nou studiu citat de agenția italiană de știri Ansa, potrivit G4Food. Este vorba de procesul de autofagie, un proces esențial care permite celulelor să elimine și să recicleze componentele deteriorate, despre care studiul a descoperit că are loc [...]
15:00
Lămâile, în întregimea lor, au proprietăți nutriționale care le fac aproape medicinale. Cercetările susțin că în coaja lămâilor se află, conform G4Food, de cinci până la 10 ori mai multe vitamine decât sucul în sine. Lămâile sunt pline de vitamine și minerale precum tiamina, riboflavina, fierul, magneziul, vitamina B6, calciul, potasiul, cuprul, acidul folic și din nou, [...]
14:00
Fibrele, care se găsesc în multe fructe și legume, sunt printre cei mai greu de atins nutrienți în cantitatea necesară zilnic. Sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți, iar pentru a menține un intestin sănătos – care influențează multe aspecte ale stării tale generale de bine – trebuie să consumi o cantitate suficientă în fiecare [...]
12:30
„Tucci în Italia” va debuta în 25 mai, la ora 20:00, la National Geographic, urmată de către un episod săptămânal. Documentarul îl urmăreşte pe actorul câştigător al premiilor Emmy şi Golden Globe, Stanley Tucci, în timp ce călătoreşte dincolo de destinaţiile turistice cunoscute, pentru a descoperi tradiţiile autentice din Toscana, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Abruzzo şi [...]
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.