Compostarea acasă: pași simpli pentru a recicla resturile organice
ZdGust,
18 mai 2025 13:10
Compostarea este un proces prin care materia organică, precum frunzele și resturile alimentare, se descompune și se transformă în sol. Este o metodă eficientă de a recicla deșeurile din gospodărie, de a îmbunătăți calitatea solului, de a crește retenția apei și de a preveni eroziunea. Procesul nu este complicat și poate deveni un obicei simplu [...]
• • •
Alte ştiri de ZdGust
Acum 24 ore
18:20
Ceaiuri și alimente bogate în antioxidanți și vitamina C, care susțin pierderea în greutate # ZdGust
Adoptarea unei diete bogate în antioxidanți poate fi un aliat valoros în procesul de slăbire. Acești compuși naturali combat stresul oxidativ, reduc inflamația și susțin metabolismul, factori esențiali în controlul greutății corporale, notează Healthshots. Iată câteva alimente și băuturi recomandate pentru aportul lor ridicat de antioxidanți: 1. Citrice Fructele precum lămâile, portocalele și grepfruturile sunt surse [...]
17:10
Potrivit experților în nutriție, consumăm din ce în ce mai mult zahăr. Reducerea consumului de zahăr ar trebui să fie obligatorie pentru a duce o viață mai sănătoasă. Pentru persoanele cu diabet sau care nu se pot opri din a consuma dulciuri, îndulcitorii sunt o opțiune bună, cu măsură, căci nu se cunosc toate efectele [...]
16:10
Cum previi hiperglicemia: strategii eficiente pentru a evita creșterile bruște ale glicemiei # ZdGust
Menținerea unui nivel stabil al glicemiei este esențială pentru sănătatea metabolică, în special pentru persoanele cu diabet sau prediabet, potrivit Helthline. Creșterile bruște ale glicemiei pot duce la oboseală, foame excesivă și, pe termen lung, la complicații grave precum diabetul de tip 2, boli cardiovasculare și afecțiuni renale. Iată 12 metode susținute de cercetări pentru a [...]
15:10
Care e diferența dintre cereale și pseudocereale: ce au în comun și de ce pseudocerealele sunt considerate superalimente # ZdGust
Auzim mereu despre pseudocereale și nu e foarte clar care e diferența dintre ele și mai ales de unde necesitatea acestei clasificări. Cerealele sunt semințele unor plante care aparțin gramineelor și sunt semințe monocotiledonate, cum ar fi grâul și alte câteva din aceeași familie. În timp ce pseudocerealele sunt semințele unor plante care nu aparțin [...]
14:10
Dacă îți dorești un desert simplu, sănătos și fără zahăr rafinat, acest brownie cu banane, cacao și afine este alegerea perfectă, scrie G4Food. Ingrediente Pentru aluat 165 de g de fulgi de ovăz sau făină de ovăz 360 de ml de lapte (eu am pus fără lactoză, merge și vegetal) 3 banane nu prea mari, [...]
13:10
Șase alimente pe care să nu le ții în frigider: unde le poți păstra fără să se altereze și să rămână proaspete # ZdGust
Mulți dintre noi presupunem că frigiderul este soluția universală pentru păstrarea prospețimii alimentelor. Totuși, conform unui articol publicat de EatingWell, anumite produse nu se păstrează mai bine în frigider, ci în afara lui în condiții specifice. Iată șase alimente care beneficiază de o depozitare alternativă: Busuioc Busuiocul preferă un mediu cald și umed. Pentru a-i prelungi [...]
12:10
Consumul excesiv de apă minerală carbogazoasă favorizează sau nu formarea pietrelor la rinichi. Ce spun experții # ZdGust
Apa carbogazoasă ocupă mai mult spațiu pe rafturile magazinelor decât acum cinci-zece ani. Atât variantele aromate, cât și cele nearomate sunt fără îndoială hidratante și au devenit o alternativă populară la apa simplă. Efervescența sa oferă o textură similară cu cea a altor băuturi carbogazoase, precum sucurile, transmite G4Food. Pietrele la rinichi sunt depozite solide, [...]
11:00
Multe persoane confundă pielea uscată cu pielea deshidratată, deși ele presupun nevoi diferite. Pentru a ști dacă trebuie să aplici o cremă care hidratează sau una care hrănește cu uleiuri, este important să înțelegi care este problema pielii tale, explică Healthline. Ce este pielea deshidratată? Pielea deshidratată are lipsă de apă. Poate apărea la orice [...]
09:50
Florile de soc nu sunt doar aromate, ci și benefice pentru sănătate. Au proprietăți antiinflamatorii, diuretice, detoxifiante și pot stimula imunitatea. În combinație cu sucul de mere, bogat în vitamine, antioxidanți și pectină și cu portocala, sursă naturală de vitamina C, această băutură devine nu doar răcoritoare, ci și hrănitoare, scrie Webmd. Socata este una dintre [...]
Ieri
17:30
Psihologia comunitară: modul în care indivizii se raportează la societate. De ce este importantă # ZdGust
Psihologia comunitară este un domeniu care studiază modul în care oamenii se raportează la societate și comunitate. Te-ai întrebat vreodată cum pot oamenii să fie mai implicați în comunitatea lor? Sau cum pot problemele comunității să afecteze sănătatea și starea de bine a fiecăruia? Aceste întrebări sunt în centrul psihologiei comunitare, un domeniu important pentru [...]
16:00
Îndulcitorii naturali – în special siropul de arțar și mierea – au devenit foarte populari în rețetele de pe rețelele sociale. Dar pe care ar trebui să îl folosești? Și sunt ei cu adevărat mai sănătoși decât zahărul obișnuit? Atât siropul de arțar, cât și mierea sunt considerați îndulcitori naturali, spune nutriționista Grace Derocha, potrivit today.com. [...]
13:10
Compostarea este un proces prin care materia organică, precum frunzele și resturile alimentare, se descompune și se transformă în sol. Este o metodă eficientă de a recicla deșeurile din gospodărie, de a îmbunătăți calitatea solului, de a crește retenția apei și de a preveni eroziunea. Procesul nu este complicat și poate deveni un obicei simplu [...]
12:00
Zilele aglomerate sau lipsa de energie pot face dificilă pregătirea meselor. Totuși, există opțiuni rapide care nu implică gătit și care pot asigura un aport nutrițional echilibrat. Potrivit specialiștilor Platejoy, mesele rapide, fără foc, pot fi o soluție eficientă în perioadele solicitante. Cu ajutorul ingredientelor ușor de combinat, este posibil să fie asigurate proteinele, fibrele [...]
11:10
Punctele de presiune de la nivelul tălpilor: ce legătură au cu durerile, somnul și anxietatea # ZdGust
Reflexologia este o terapie complementară, utilizată pentru ameliorarea durerii, a tulburărilor de somn, a anxietății și a altor condiții. Practica presupune aplicarea presiunii asupra anumitor puncte din corp, iar în medicina tradițională chineză, aceste puncte sunt considerate a fi conectate cu alte organe sau sisteme, Verywell Health. Reflexologia este asociată cu o serie de efecte [...]
09:50
Ce conține un mic dejun tradițional francez. Deși croissantul cu unt este un simbol parizian, fiecare regiune a Franței are propria sa „delicatesă matinală” # ZdGust
Pentru mulți oameni, micul dejun este cea mai importantă masă a zilei – un moment în care începi ziua cu energie și, adesea, cu cei dragi alături. Dar ce presupune, de fapt, un mic dejun franțuzesc? Istoria micului dejun în Franța Micul dejun, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu a existat dintotdeauna în viața cotidiană [...]
Mai mult de 2 zile în urmă
17:50
Reptilele care trăiesc în sere sunt eficiente în combaterea unor dăunători importanți pentru horticultură # ZdGust
Institutul Andaluz de Cercetare și Formare în Agricultură, Pescuit și Alimentație (IFAPA) a început lucrările de identificare și cuantificare a reptilelor din sere, pentru a evalua beneficiile pe care acestea le oferă fermierilor în controlul dăunătorilor și menținerea echilibrului ecosistemului, transmite G4Food. Studiul, dezvoltat de grupul de cercetare în control biologic al IFAPA, cu asistență [...]
16:40
Mecanismul biologic prin care trec roșiile atunci când se coc este același cu cel al îmbătrânirii umane # ZdGust
Mecanismul care stă la baza coacerii roșiilor este același mecanism prin care îmbătrânesc oamenii și animalele, arată un nou studiu citat de agenția italiană de știri Ansa, potrivit G4Food. Este vorba de procesul de autofagie, un proces esențial care permite celulelor să elimine și să recicleze componentele deteriorate, despre care studiul a descoperit că are loc [...]
15:00
Lămâile, în întregimea lor, au proprietăți nutriționale care le fac aproape medicinale. Cercetările susțin că în coaja lămâilor se află, conform G4Food, de cinci până la 10 ori mai multe vitamine decât sucul în sine. Lămâile sunt pline de vitamine și minerale precum tiamina, riboflavina, fierul, magneziul, vitamina B6, calciul, potasiul, cuprul, acidul folic și din nou, [...]
14:00
Dacă mănânci zilnic acest fruct, îți asiguri necesarul de fibre și îți menții intestinul sănătos # ZdGust
Fibrele, care se găsesc în multe fructe și legume, sunt printre cei mai greu de atins nutrienți în cantitatea necesară zilnic. Sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți, iar pentru a menține un intestin sănătos – care influențează multe aspecte ale stării tale generale de bine – trebuie să consumi o cantitate suficientă în fiecare [...]
12:30
Călătorii Culinare National Geographic lansează in luna mai noul documentar gastronomic cu Stanley Tucci, actor premiat cu Emmy şi Golden Globe: „Tucci în Italia” # ZdGust
„Tucci în Italia” va debuta în 25 mai, la ora 20:00, la National Geographic, urmată de către un episod săptămânal. Documentarul îl urmăreşte pe actorul câştigător al premiilor Emmy şi Golden Globe, Stanley Tucci, în timp ce călătoreşte dincolo de destinaţiile turistice cunoscute, pentru a descoperi tradiţiile autentice din Toscana, Lombardia, Trentino-Alto Adige, Abruzzo şi [...]
11:10
„Cadavrele animalelor acoperă plajele”. O algă toxică a ucis exemplare din peste 200 de specii marine din sudul Australiei # ZdGust
Proliferarea unei alge toxice a ucis exemplare din peste 200 de specii marine din sudul Australiei în ultimele săptămâni, au dezvăluit oameni de ştiinţă şi organizaţii pentru protecţia naturii, informează AFP, potrivit G4Food. Această algă, cunoscută sub numele de Karenia mikimotoi, a apărut în regiune în luna martie şi este responsabilă pentru moartea unor exemplare [...]
09:30
Kefirul și iaurtul sunt alimente fermentate care conțin bacterii benefice numite probiotice. Iaurtul este obținut cu ajutorul culturilor bacteriene, iar kefirul prin utilizarea granulelor de kefir (culturi vii care fermentează laptele și se multiplică), scrie Verywell Health. Ambele sunt produse, de regulă, din lapte de vacă, dar există și variante din lapte vegetal sau de [...]
16 mai 2025
17:40
Deși pieptul de pui este adesea recomandat ca sursă principală de proteine datorită conținutului ridicat și a profilului nutrițional echilibrat, există alimente care pot furniza cantități egale sau chiar mai mari de proteine, unele având și beneficii suplimentare pentru sănătate. Specialiștii în nutriție subliniază importanța diversificării surselor proteice în alimentația zilnică, nu doar pentru a [...]
16:40
Suedia alocă încă 1,7 milioane de dolari pentru sprijinul comunităților din R. Moldova afectate de schimbările climatice # ZdGust
Suedia va aloca suplimentar 1,7 milioane de dolari proiectului „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Proiectul este cofinanțat de Norvegia și are un buget total de aproximativ 10,2 milioane de dolari, potrivit unui comunicat PNUD. Proiectul „Comunități reziliente prin abilitarea femeilor” urmărește să crească reziliența climatică și economică [...]
15:50
Multe celebrități, folosesc sauna pentru recuperarea musculară, reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și funcționarea plămânilor. Lady Gaga, spre exemplu, folosește sauna cu infraroșu în fiecare zi pentru a reduce inflamația osoasă cauzată de o accidentare veche la șold, relatează Verywell Health. Autoarea articolului Alyssa Anderson a decis să testeze beneficiile saunei, folosind sauna din sala de sport pe [...]
14:50
Cine are carte, are o viață mai lungă. Cum te ajută cititul cărților să trăiești mai mult, potrivit cercetătorilor # ZdGust
Cititul are multe beneficii pentru sănătate. Lectura zilnică poate contribui la prelungirea vieții, încetinirea degradării cognitive, îmbunătățirea somnului, reducerea stresului, scrie Verywell Health. Cititul ar putea fi cheia unei vieți mai lungi. Un studiu realizat în 2016 de cercetători de la Yale University School of Public Health arată că lectura cărților ar putea reduce mortalitatea [...]
13:50
Ordinea contează: pașii esențiali într-o rutină de îngrijire a tenului, explicată de dermatologi # ZdGust
O rutină zilnică de îngrijire a pielii presupune produse aplicate într-o ordine specifică, în funcție de tipul de ten. Potrivit specialiștilor, o rutină corect structurată ajută la menținerea sănătății pielii și la prevenirea iritațiilor sau a problemelor dermatologice. Ordinea corectă de aplicare a produselor Aplicarea produselor în ordinea greșită poate reduce eficiența acestora. De exemplu, [...]
12:50
Pentru că supele niciodată nu ne pot dezamăgi și pentru că, deși e mai, dar frigul de afară încă ne dă bătai de cap, un prânz cald și cremos, după rețeta Valerie’s Food este fix ceea ce te-ar face să simți mai bine. Ingrediente: 250 g linte 500 g costițe afumate 1 morcov mare 1 ceapă roșie 300 g rădăcină de țelină 1 tulpină [...]
11:50
Dopamina este o substanță chimică din creier care controlează mișcările, starea emoțională, calitatea somnului și capacitățile cognitive. Atunci când nivelul de dopamină este prea scăzut, pot apărea probleme precum tremurul, tristețea, anxietatea, oboseala sau dificultăți de concentrare. Lipsa de dopamină este asociată cu afecțiuni precum boala Parkinson. Pentru a fi tratată corect, este important să [...]
10:40
Uleiul din semințe de dovleac este promovat ca remediu natural pentru căderea părului, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare. Potrivit experților citați de publicația Verywell Health, unele studii arată că acesta poate stimula creșterea părului, însă, totodată, utilizarea lui nu este recomandată persoanelor cu alergii sau afecțiuni dermatologice. Cum poate funcționa uleiul din semințe de [...]
09:50
În cazul în care credeai că ai epuizat toate rețetele cu ouă pentru micul dejun, află că te-ai înșelat. De această dată îți propunem o rețetă neobiușnuită, dar sățioasă. Cartofi umpluți cu ouă, brânză, bacon și smântână. Ingrediente: 4 cartofi medii, bine spălați 4 felii de bacon tăiate (aprox. ½ cană) ¾ cană de brânză [...]
15 mai 2025
18:40
Pe măsură ce bananele se coc, trec de la o textură fermă și o culoare verde la o textură moale și o culoare galbenă intens. Aceste schimbări vin și cu o modificare în compoziția nutrițională, în special în ceea ce privește tipul de fibre. Nutriționista Monica Auslander Moreno, fondatoarea centrului Essence Nutrition din Miami, explică, [...]
17:50
Cum recunoști și eviți schemele de fraudă legate de investiții – recomandările Băncii Naționale # ZdGust
Banca Națională a Moldovei (BNM) recomandă cetățenilor, într-un comunicat, să se informeze înainte de a face investiții, astfel încât să evite schemele de fraudă care iau amploare în era tehnologiilor informaționale, la nivel mondial, țara noastră nefiind o excepție. Banca centrală precizează că răufăcătorii utilizează cu precădere rețele sociale pentru diseminarea anunțurilor false și, profitând [...]
17:10
Când te uiți la un film acasă, probabil optezi pentru floricele de porumb sau pentru chipsuri. Însă, dacă ai intoleranță la gluten, vei căuta chipsuri care nu conțin proteină prezentă în unele cereale. Citirea etichetei te poate ajuta atunci când cumperi astfel de produse, însă, pentru a fi 100% sigur și pentru a evita efectele [...]
16:20
De ce merită să ții pe balcon un ghiveci cu lemongrass: combate țânțarii, dar poate fi folosită și ca ingredient în bucate # ZdGust
Lemongrass, o plantă perenă originară din Asia este cunoscută în Europa mai mult ca soluție de ținut țânțarii la distață. Însă în bucătăria asiatică este un ingredient utilizat pentru a da aromă preparatelor. În ciuda originii sale asiatice, se adapteaza foarte bine climei temperat-continentale din Europa. Se poate ține chiar și în ghiveci pe balcon: [...]
14:40
Administrarea unei singure doze de antibiotic la începutul anesteziei este suficientă pentru a preveni infecțiile postoperatorii în chirurgia colorectală, fără a afecta microbiomul intestinal. Aceasta este concluzia proiectului COLONSTRESS, desfășurat în șara noastră și România, care a analizat comparativ eficiența a două protocoale de tratament în cazul pacienților supuși operațiilor pentru cancer de colon, arată [...]
14:00
Lupusul – o boală autoimună care atacă pielea, articulațiile și organele. Cum se alimentează persoanele cu această afecțiune # ZdGust
Lupusul este o afecțiune autoimună cronică în care sistemul imunitar atacă țesuturile și organele sănătoase. Potrivit reumatologului Harshini AS, citat de Healthshots, această boala afectează pielea, articulațiile, rinichii, creierul și inima. Cauzele exacte nu sunt cunoscute științific cu certitudine, dar acestea pot fi asociate inclusiv cu factori genetici și hormonali. Manifestările lupusului pot varia de [...]
12:20
„Ne simțim abandonați”. Unul din cinci fermieri români afirmă că intenționează să părăsească agricultura în următorii cinci ani # ZdGust
Un nou sondaj realizat de Ipsos la cererea CropLife Europe scoate la iveală o realitate îngrijorătoare pentru viitorul agriculturii europene: unul din cinci fermieri intenționează să renunțe la activitate în următorii cinci ani, în timp ce 5% vor să o facă chiar în următorul an. Studiul, derulat în nouă state membre ale Uniunii Europene, inclusiv [...]
10:30
Budinca de chia – desert sănătos sau capcană calorică? Nutriționistă: „Nu vă îndrăgostiți prea mult de ele, mai ales dacă vreți să scădeți în greutate” # ZdGust
Semințele de chia sunt originare de la planta Salvia hispanica L. și au avut o importanță deosebită în alimentația din Mexic și Guatemala în trecut. Cu toate că sunt extrem de mici, semințele de chia sunt incredibil de bogate în nutrienți și au constituit o parte esențială a dietei antice a aztecilor și a civilizației maya. [...]
10:10
Ziua Internațională a Familiei este marcată în fiecare an pe 15 mai și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. Guvernul a aprobat pe 14 mai Planul de acțiuni pentru organizarea și desfășurarea activităților consacrate Zilei Familiei în anul 2025, care conține o serie de evenimente menite „să evidențieze rolul esențial pe care [...]
14 mai 2025
21:20
Festivalul Toba Fest, organizat la Văleni cu participarea oficialilor europeni și a antreprenorilor din România # ZdGust
Pe 9 mai, în satul Văleni din raionul Cahul, s-a desfășurat ediția a II-a a festivalului Toba Fest, eveniment dedicat Zilei Europei, marcării a 20 de ani de la prima participare a R. Moldova la concursul Eurovision și omagierii tradiției dinastiilor de toboșari din localitate, potrivit organizatorilor. Toba Fest este un festival organizat în contextul [...]
17:10
Cu certitudine, unele iaurturi sunt mult mai sănătoase decât altele. O cutie de iaurt grecesc simplu, de exemplu, este departe de unul care conține biscuiți sau are un gust suspect de înghețată. Alegerea unui iaurt sănătos este mai complicată decât v-ați putea aștepta – iar un marketing ingenios poate contribui la și mai multă incertitudinem, [...]
16:40
Măslinele negre – aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie # ZdGust
În căutarea continuă de opțiuni sănătoase pe plan alimentar, măslinele negre sunt adesea trecute cu vederea, cu toate că acest produs este surprinzător de bogat din punct de vedere nutrițional. „Măslinele au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și cardioprotectoare”, explică Yaraseth del Castillo Ortega, nutriționistă la Institutul Medical Antiaging din Madrid. Acestea furnizează grăsimi mononesaturate sănătoase – [...]
16:00
Măslinele negre – un aliment cu potențial terapeutic. Câte trebuie să consumi pe zi, mai ales dacă ești femeie # ZdGust
În căutarea continuă de opțiuni sănătoase pe plan alimentar, măslinele negre sunt adesea trecute cu vederea, cu toate că acest produs este surprinzător de bogat din punct de vedere nutrițional. „Măslinele au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și cardioprotectoare”, explică Yaraseth del Castillo Ortega, nutriționistă la Institutul Medical Antiaging din Madrid. Acestea furnizează grăsimi mononesaturate sănătoase – [...]
15:10
Festivalul Toba Fest, organizat la Văleni cu participarea oficialilor europeni și a antreprenorilor din România și R. Moldova # ZdGust
Pe 9 mai, în satul Văleni din raionul Cahul, s-a desfășurat ediția a II-a a festivalului Toba Fest, eveniment dedicat Zilei Europei, marcării a 20 de ani de la prima participare a R. Moldova la concursul Eurovision și omagierii tradiției dinastiilor de toboșari din localitate, potrivit organizatorilor. Toba Fest este un festival organizat în contextul [...]
14:10
Zațul de cafea, fertilizantul natural din bucătărie. Cum îl poți folosi ca îngrăsământ pentru plante # ZdGust
Puțini știu că zațul de cafea, de obicei aruncat la gunoi după prepararea băuturii preferate, poate deveni un aliat de încredere la grădinărit. Folosit ca fertilizant natural, acest reziduu, bogat în nutrienți, va contribui ca plantele din casa ta sau legumele din grădină să crească sănătoase, arată G4Food. Zatul conține azot, un element esențial pentru [...]
13:00
Rețeta presupune un amestec de brânzeturi, ceapă caramelizată și verdețuri, coapte într-un aluat fraged. Preparatul poate fi consumat ca fel principal și este recomandat alături de o salată cu frunze verzi. Ingrediente: 320 g aluat gata preparat ulei de măsline extravirgin 400 g ceapă (șalote), curățată, tăiată în jumătate și feliată subțire 6 căței de [...]
12:30
Fulgii de ovăz sunt o alegere frecventă pentru micul dejun datorită conținutului lor nutritiv, însă nu toată lumea îi tolerează sau îi preferă pe termen lung, iar în acest caz îi puteți înlocui alte cereale, care oferă o cantitate la fel de generoasă de fibre, proteine și energie, fără a compromite echilibrul alimentar, arată G4Food. [...]
12:20
Bărbații poluează mai mult decât femeile din cauza transportului și consumului de carne, arată un studiu din Franța # ZdGust
Un studiu recent realizat în Franța arată că obiceiurile legate de transport și alimentație contribuie semnificativ la diferențele de emisii de gaze cu efect de seră între femei și bărbați. Potrivit cercetării, bărbații emit cu 26% mai mult dioxid de carbon decât femeile, în principal din cauza consumului de carne roșie și a utilizării mai [...]
11:20
Fulgii de ovăz sunt o alegere frecventă pentru micul dejun datorită conținutului lor nutritiv, însă nu toată lumea îi tolerează sau îi preferă pe termen lung, iar în acest caz, aceștia pot fi înlocuiți cu alte cereale care pot oferi fibre, proteine și energie, fără a compromite echilibrul alimentar, arată G4Food. Fulgi de quinoa Sunt [...]
©2004—2025 News.yam.md.
Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.