MAE avertizează turiștii moldoveni: Turcia și Grecia, risc mare de incedii în perioada estivală

Moldova1, 1 iulie 2024 16:10

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Turcia sau Grecia despre riscurile de incendii de vegetație în perioada estivală. Potrivit instituției, până în prezent, în Turcia au fost înregistrate 44 de focare de incendii, 30 dintre acestea în zonele rurale și 14 în zone forestiere.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
16:50
Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, secretara de stat Valentina Olaru a precizat că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul.
16:40
Bicicletele furate din depozitele și magazinele din Franța, iar ulterior vândute în R. Moldova, ca marfă de mâna a doua, ajungeau în țara noastră dezasamblate. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur. Potrivit acestuia, cea mai mare cantitate de piese ajungeau în Ucraina, ulterior fiind comercializate la un preț redus cu 20%-30%.
Acum o oră
16:10
Cetățenii trebuie să știe că nu există posibilități de a obține venituri fabuloase într-un timp record atunci când vorbim de investiții în criptomonede sau acțiuni, iar fără cunoștințe în domeniu, nu trebuie să se avânte în aceste activități pentru a nu deveni victime ale escrocilor. Avertizarea vine de la șeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice, Iurie Roșca, care a declarat într-un interviu pentru Moldova 1 că au devenit tot mai frecvente schemele de tip vishing sau transmiterea prin SMS a unor link-uri frauduloase.
Acum 2 ore
15:40
Statele membre NATO au convenit să acorde Ucrainei un ajutor militar în valoare de 40 de miliarde de euro în 2025, au declarat doi diplomați vest-europeni pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianței să se întâlnească la Washington.
Acum 4 ore
15:00
Șase companii petroliere au fost sancționate de către Consiliul Concurenței pentru coordonarea concertată și anticoncurențială a prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Investigația s-a desfășurat în perioada martie 2019-ianuarie 2021. Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 480 de milioane de lei.
14:30
Șeful Biroului Vamal „Nord” al Serviciului Vamal, precum și alți șase funcționari vamali, inclusiv șefi ai posturilor vamale din cadrul Biroului Vamal „Nord”, sunt cercetați penal într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, în urma perchezițiilor, efectuate astăzi, șase vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru 72 de ore, iar un funcționar urmează a fi cercetat în stare de libertate.
14:20
Cetățenii vor putea interacționa cu statul în mod direct cu ajutorul aplicației Evo. Aceasta platformă digitală promite să îmbunătățească accesul la servicii publice și să faciliteze dialogul direct cu instituțiile guvernamentale. Managerul de proiect, Valeriu Poia, a prezentat aceste detalii în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” de la Moldova 1.
14:00
Confruntați cu multiple probleme, inclusiv salarii mici și volum mare de muncă, asistenții sociali își pun mari speranțe că situația lor se va schimba pe măsură ce Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană. Condiții de muncă și de trai mai bune, salarii decente, profesionalizarea și extinderea serviciilor sociale sunt doar câteva așteptări pe care le au. Acestea se regăsesc și printre prioritățile autorităților care promit reforme ambițioase în domeniul social. Experții avertizează însă că există multiple provocări care trebuie depășite, în special migrația forței de muncă, sărăcia, inegalitatea de gen și marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale.
14:00
Președintele rus Vladimir Putin a sosit la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la un summit regional și pentru a discuta cu lideri de stat, a anunțat miercuri Kremlinul, informează AFP, citat de Agerpres.
13:10
În fruntea Biroului Interpol Moldova urmează să fie numit un șef interimar după ce Viorel Țentiu, cel care a fost la cârma instituției, a fost învinuit de corupere pasivă și plasat în arest la domiciliu. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. El a precizat că, în prezent, sunt luate în calcul mai multe candidaturi, fără a preciza însă numele acestora.
Acum 6 ore
12:50
Soarta referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană poate fi decisă de 17% dintre alegătorii care se vor prezenta la urne. Precizările au fost făcute de vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, care a menționat că acest scenariu este valabil dacă la plebiscit se vor prezenta o treime dintre alegătorii cu drept de vot, ceea ce reprezintă pragul pentru validarea scrutinului. Potrivit ei, organizarea în aceeași zi a alegerilor prezidențiale cu referendumul republican constituțional a fost necesară pentru a asigura o prezență mai mare la urne.
11:40
Infrastructura reprezintă unul dintre domeniile cheie care necesită cele mai mari investiții în drumul Republicii Moldova către aderarea la blocul comunitar. Uniunea Europeană își dorește ca țara noastră să atingă acele standarde de infrastructură ca în țările europene, iar Chișinăul trebuie să anunțe când poate face acest lucru și de ce resurse financiare are nevoie pentru asta. Ministerul Infrastructurii de la Chișinău deja a început pregătirile pentru negocierile ce țin de acest domeniu, a anunțat ministrul Andrei Spînu într-un interviu pentru Moldova 1.
11:10
Părinții care nu au reușit să-și înscrie copiii în clasa I până acum, mai au o șansă în perioada 21-30 august 2024. Marcelina Baleca, șefa Direcției Politicii în Domeniile Învățământ General și Învățare pe Tot Parcursul Vieții, a oferit detalii despre procesul de admitere, la emisiunea „Bună Dimineața” de la Moldova 1.
11:10
Majoritatea europenilor cred că războiul din Ucraina se va termina cu o pace negociată, nu o victorie „totală” a Ucrainei. Este rezultatul celui mai recent sondaj realizat de Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), unul din cele mai respectate centre internaționale de cercetare pe probleme europene. Sondajul a fost realizat în 15 țari din Uniunea Europeană.
Acum 8 ore
11:00
Congresmenul democrat Lloyd Doggett i-a cerut marți lui Joe Biden să își retragă candidatura la alegerile prezidențiale din SUA, după ce a eșuat într-o dezbatere televizată cu Donald Trump. Acesta este primul astfel de caz în Partidul Democrat, notează DW.
10:50
Un tânăr de 18 ani a decedat după ce mașina în care se afla s-a lovit într-un copac. Doi pasageri, de 10 și 24 de ani, din același automobil au fost transportați la spital. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, accidentul s-a produs în seara zilei de 2 iulie, la intersecția bulevardului Dacia cu șoseaua Muncești din capitală.
10:30
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi, a demisionat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului din 3 iulie.
10:00
Cabinetul de Miniștri se întrunește într-o nouă ședință, iar pe agendă sunt 20 de subiecte. Guvernul urmează să aprobe transmiterea Complexului Memorial „Eternitate” din proprietatea statului, în proprietatea municipiului Chișinău.
09:20
12 moldoveni și trei ucraineni au fost reținuți de autoritățile franceze într-un dosar de furturi de biciclete performante în valoare de circa 1,8 milioane de euro. Potrivit IGP, bicicletele erau furate din depozitele sau din magazinele din Franța, ulterior fiind vândute în R. Moldova și Ucraina, ca marfă de mâna a doua. Schema infracțională a „afaceriștilor” a început din anul 2021. Bicicletele electrice și cu cadru din carbon variau între 3000 și 10.000 euro.
Acum 12 ore
08:50
Pe drumurile sau localitățile din centrul și nordul țării astăzi și mâine se va deplasa tehnică blindată. Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” va desfășura exerciții tactice, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP).
07:50
Congresmanul democrat Lloyd Doggett i-a cerut marți lui Joe Biden să își retragă candidatura la alegerile prezidențiale din SUA, după ce a eșuat într-o dezbatere televizată cu Donald Trump. Acesta este primul astfel de caz în Partidul Democrat, notează DW.
07:30
Ucraina nu este pregătită să facă un compromis cu Rusia și să cedeze vreun teritoriu pentru a pune capăt războiului, a declarat marți un înalt oficial ucrainean, întrebat despre declarația candidatului la președinția SUA Donald Trump că ar putea pune capăt rapid conflictului. Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a spus reporterilor, în timpul unei vizite la Washington, că Kievul ar asculta orice sfat cu privire la modul de a obține o „pace justă” în război, transmite Reuters.
Acum 24 ore
01:30
Tablou complet al sferturilor de finală ale Campionatului Euopean! Turcia a devenit ultima echipă națională calificată în această fază a competiției după ce a învins reprezentativa Austriei cu scorul de 2-1.
00:00
Tablou complet al sferturilor de finală ale Campionatului Euopean! Turcia a devenit ultima echipă națională calificată în această fază a competiției după ce a învins reprezentativa Austriei la Leipzig cu scorul de 2-1.
2 iulie 2024
22:30
Echipa națională de fotbal a României a părăsit Campionatul European care se desfășoară în Germania. Discipolii lui Eduard Iordănescu au cedat în fața reprezentativei Olandei cu 0-3 în meciul disputat pe Allianz Arena din Munchen.
22:00
Echipa națională de fotbal a României a părăsit Campionatul European care se desfășoară în Germania. Discipolii lui Eduard Iordănescu au cedat în fața reprezentativei Olandei cu 0-3 în meciul disputat pe Allianz Arena din Munchen.
21:10
Judecătoria Chișinău sediul Ciocana, a admis parțial demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive -arestul preventiv in privința șeful biroului Interpol Moldova, fiind plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.Procuratura Anticorupție consideră încheierea neîntemeiată și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău.
21:00
Echipa națională de fotbal a României a părăsit Campionatul European care se desfășoară în Germania. Discipolii lui Eduard Iordănescu au cedat în fața reprezentativei Olandei cu 0-3 în meciul disputat pe Allianz Arena din Munchen.
20:40
Casa Albă va anunța în curând un nou pachet de asistență de securitate pentru Kiev, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, pe 2 iulie, în timpul unei întâlniri cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. Principalul subiect al discuțiilor lor a fost consolidarea cooperării militare dintre cele două țări, a declarat cu o zi înainte Ministerul american al Apărării, transmite DW.
19:30
Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul acestui an. Un proiect de lege care prevede importul de grâu, porumb și floare soarelui exclusiv în baza licențelor, a fost elaborat de urgență și urmează a fi supus votului în Parlament. Măsura vine în contextul situației complicate în care s-au pomenit fermierii moldoveni, care au amenințat cu proteste stradale.
19:20
A fost zi cu ghinion pentru sute de călători, care au fost evacuați din Aeroportul Internațional Chișinău, în urma unei alerte cu bombă. Atenționarea a perturbat și traficul aerian, pe motiv că mai multe zboruri au fost amânate. Echipele speciale au verificat zona și, din fericire, nu a depistat niciun obiect exploziv.
18:50
Producătorii de cireșe din Republica Moldova își pot extinde producția pe piețele internaționale, datorită unei noi linii automatizate de sortare și ambalare a fructelor, instalată la Strășeni. Utilajul este cel mai performant din țară, iar în contextul condițiilor meteo nefavorabile, linia permite sortarea, răcirea și ambalarea fructelor după cerințele cumpărătorului.
18:00
Polițiștii de patrulare din nordul țării au oprit în trafic, în satul Țiplești din raionul Sîngerei, un motociclist în stare de ebrietate, neechipat corespunzător și fără permis de conducere. Bărbatul de 31 de ani a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1,28 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, precizează Poliția.
17:50
Șeful Biroului Interpol, Viorel Țentiu, va sta încă 30 de zile în arest preventiv. Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis demersul procurorilor în acest sens.
Ieri
17:00
Polițiștii de patrulare din nordul țării au oprit în trafic, în satul Țiplești din raionul Sîngerei, un motociclist în stare de ebrietate, neechipat corespunzător și fără permis de conducere. Bărbatul de 31 de ani a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1,28 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, precizează Poliția.
16:50
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat o nouă înregistrare a momentului eliberării Insulei Șerpilor, pentru a marca doi ani de cânt trupele rusești au fost forțate să se retragă din avanpostul strategic din Marea Negară. Imaginile par desprinse din filmele de război.
16:10
În perioada 2-3 iulie, sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice pe teritoriul țării. Izolat, se vor înregistra averse puternice cu grindină. De asemenea, se așteaptă intensificări ale vântului, cu rafale de până la 15-20 m/s, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Direcției Prognoze Meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.
16:00
Permisele de conducere eliberate de Republica Moldova și Grecia vor fi recunoscute reciproc. Acordul între cele două state a fost semnat marți, la Atena, de premierul moldovean, Dorin Recean, și prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.
15:30
La Chișinău va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Grecia. Acest lucru a fost convenit de premierul Dorin Recean și omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, la întrevederea pe care au avut-o la Atena.
15:00
Viitorii polițiști care învață la Academia „Ștefan Cel Mare" din Chișinău se vor antrena în condiții mai bune. Poligonul de tragere va fi modernizat și dotat cu echipamente noi. Tinerii vor putea exersa mânuirea armelor de foc, inclusiv prin simularea unor situații excepționale.
15:00
Premierul ungar, Viktor Orban, aflat în vizită la Kiev, l-a îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, despre care a spus că ar contribui la accelerarea negocierilor cu Rusia, notează BBC.
15:00
În perioada 2-3 iulie, sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice pe teritoriul țării. Izolat, se vor înregistra averse puternice cu grindină. De asemenea, se așteaptă intensificări ale vântului, cu rafale de până la 15-20 m/s, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Direcției Prognoze Meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.
14:00
Consiliul Concurenței a inițiat o investigație privind potențialele practici anticoncurențiale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ale Ministerului Sănătății. Acțiunea urmărește să determine dacă serviciile medicale oferite de ANSP pe piețele concurențiale afectează mediul concurențial, precizează Consiliul Concurenței. Reprezentanții ANSP au declarat pentru Teleradio Moldova că vor veni cu o reacție și argumentele necesare după finalizarea investigației.
13:50
Zeci de copaci au fost smulși din rădăcini și aruncați pe șosele, iar mai multe acoperișuri au fost luate de vânt în timpul unei furtuni, dezlănțuite luni seară în Maramureș. Potrivit news.ro, un bărbat a murit, lovit de fulger, iar altul a ajuns la spital după ce a fost lovit de prelata unui restaurant. Totodată, o pădure de brad a fost aproape toată pusă la pământ de vântul puternic. Pompierii au primit zeci de apeluri pentru ajutor.
13:20
Zeci de copaci au fost smulși din rădăcini și aruncați pe șosele, iar mai multe acoperișuri au fost luate de vânt în timpul unei furtuni, dezlănțuite luni seara în Maramureș. Potrivit news.ro, un bărbat a murit, lovit de fulger, iar altul a ajuns la spital după ce a fost lovit de prelata unui restaurant. Totodată, o pădure de brad a fost aproape toată pusă la pământ de vântul puternic. Pompierii au primit zeci de apeluri pentru ajutor.
12:50
Un nou meci dramatic în optimile de finală ale Campionatului European. Portugalia s-a calificat în sferturi, după ce a trecut în seria loviturilor de departajare de Slovenia cu scorul de 3:0. Timpul regulamentar și cele două reprize suplimentare s-au încheiat la egalitate, scor 0:0.
12:40
Sezonul pepenilor verzi este în toi, iar specialiștii de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPC) îndeamnă cetățenii să fie prudenți atunci când îi aleg. Au fost înregistrate cazuri când nivelul de nitrați din aceste fructe a depășit norma admisibilă, punând în pericol sănătatea consumatorilor, directorul executiv al CNPC, Nicolae Olarașu.
12:00
Un nou concurs de proiecte destinat dezvoltării regionale în orașele și satele din Republica Moldova a fost anunțat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Administrațiilor publice locale vor putea obține finanțare pentru diverse măsuri de dezvoltare până la 60 de milioane de lei.
11:50
O hotărâre a Curții Supreme, care îi acordă fostului președinte Donald Trump imunitate parțială față de urmărirea penală, a fost descrisă drept un „precedent periculos” de Joe Biden. Hotărârea a subminat „statul de drept” și a adus „un deserviciu teribil” pentru americani, a declarat actualul lider de la Casa Albă. Anterior, Trump a salutat decizia instanței ca fiind o „mare victorie” pentru democrație, notează BBC.
11:30
Un nou meci dramatic în optimile de finală ale Campionatului European. Portugalia s-a calificat în sferturi, după ce a trecut în seria loviturilor de departajare de Slovenia cu scorul de 3:0. Timpul regulamentar și cele două reprize suplimentare s-au încheiat la egalitate, scor 0:0.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.