Viktor Orban a propus la Kiev încetarea focului pentru a începe negocierile de pace

Moldova1, 2 iulie 2024 15:00

Premierul ungar, Viktor Orban, aflat în vizită la Kiev, l-a îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, despre care a spus că ar contribui la accelerarea negocierilor cu Rusia, notează BBC.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 5 minute
19:20
La Consiliul Suprem de Securitate din februarie 2021 s-a propus o evaluare externă la Consiliul Concurenței de către Organizația de Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), iar decizia a fost luată după ce s-a raportat despre unele înțelegeri de cartel la prețurile benzinei, motorinei și a gazului lichefiat. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat pentru Moldova 1 că în cel puțin două cazuri petroliștii au recunoscut că se înțeleg când să majoreze sau să scadă prețul, iar legea stipulează clemență pentru cei care recunosc ilegalitatea.
Acum 30 minute
18:50
Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul acestui an. Un proiect de lege care prevede importul de grâu, porumb și floare soarelui exclusiv în baza licențelor, a fost adoptat de către Parlament. La propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care va elibera aceste acte permisive, termenul va putea fi extins cu cel mult 12 luni. Măsura vine în contextul situației complicate în care s-au pomenit fermierii moldoveni, care au amenințat cu proteste stradale.
18:50
Înțelegerile de cartel între companiile petroliere se răsfrâng negativ asupra populației, a afirmat la Moldova 1, expertul în domeniul energetic Sergiu Tofilat. Or, motorina reprezintă principalul carburant utilizat în agricultură și în transportul rutier de mărfuri, acoperind aproximativ 80% din consumul total de carburanți în țară. Tofilat susține că agricultorii sunt printre cei mai afectați, deoarece dependența lor de motorină pentru utilaje agricole face ca orice creștere a prețului să diminueze marjele de profit și să compromită competitivitatea producției locale.
Acum o oră
18:30
Republica Moldova va detașa echipaje de pompieri în Grecia, pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare cu care se confruntă această țară. Programul este organizat în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Acum 2 ore
18:20
O companie aeriană impune noi reguli de călătorie, valabile pentru toate zborurile către Chișinău prin Erevan. Pasagerii care vor călători cu această cursă, care ar fi fost folosită anterior pentru contrabandă cu bani în interesul oligarhului fugar Ilan Șor, vor avea dreptul să dețină asupra lor sume în valoare de cel mult 3 mii de dolari sau echivalentul acestora în orice valută. Cei care nu vor putea justifica proveniența banilor, nu vor putea continua călătoria. Compania susține că măsura a fost luată pentru a susține eforturile Republicii Moldova în lupta împotriva migrației ilegale, terorismului și a altor activități ilicite care pot amenința securitatea statului și ordinea constituțională.
18:00
O companie avia impune noi reguli de călătorie, valabile pentru toate zborurile către Chișinău prin Erevan. Pasagerii care vor călători cu această cursă, care ar fi fost folosită anterior pentru contrabandă cu bani în interesul oligarhului fugar Ialn Șor, vor avea dreptul să dețină asupra lor sume în valoare de cel mult 3 mii de dolari sau echivalentul acestora în orice valută. Cei care nu vor putea justifica proveniența banilor, nu vor putea continua călătoria. Compania avia susține că măsura a fost luată pentru a susține eforturile Republicii Moldova în lupta împotriva migrației ilegale, terorismului și a altor activități ilicite care pot amenința securitatea statului și ordinea constituțională.
17:50
Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul Reprezentant Militar al Franței în România, generalul de brigadă Loïc Girard a declarat că România este îndreptățită să ceară aliaților occidentali să trimită mai multe trupe și echipamente pe teritoriul său.
17:50
Importul de culturi cerealiere și oleaginoase, cum ar fi grâul, porumbul, măslinul, floarea-soarelui, altele decât cele destinate însămânțării va fi permis doar în baza licenței de import eliberată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Această prevedere va fi valabilă până la sfârșitul anului. La propunerea ministerului de resort, acest termen va putea fi extins cu cel mult 12 luni. Un proiect de lege în acest sens, a fost votat astăzi de Parlament, în ambele lecturi, cu votul a 75 de deputați.
Acum 4 ore
17:20
În urma tragerii la sorți de la Nyon s-a stabilit că formația Clic Media Chișinău va juca în grupa G. Clic Media va avea trei adversare, echipele Maccabi Netanya din Israel, NV Georgians Tbilisi și MKN Široki Brijeg din Bosnia și Herțegovina.
16:40
Sheriff Tiraspol continuă să-și întărească lotul înaintea de debutul în noul sezon competițional. Vicecampioana Republicii Moldova l-a transferat pe Ilounga Pata, fotbalist al echipei naționale a insulei Sfântului Martin, care face parte din Regatul Țărilor de Jos.
16:40
38 de autoturisme și cinci bărci au fost donate astăzi, 4 iulie, Poliției de Frontieră din partea Germaniei, în cadrul unei ceremonii oficiale. Acestea vor fi distribuite în toate subdiviziunile Poliției de Frontieră, pentru a contribui la misiunile de patrulare și de intervenție în zonele critice ale frontierei de stat.
16:20
În negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este responsabil de trei capitole: transport, rețele transeuropene și dezvoltare regională. Ministrul de resort, Andrei Spînu, a menționat într-un interviu pentru Moldova 1 că printre proiectele prioritare se află modernizarea și restructurarea Căii Ferate din Moldova, ce implică atât reforma instituțională, cât și investiții în infrastructură, estimate la aproximativ trei miliarde de euro.
16:00
Cerul nocturn al Siciliei a fost s-a transformat într-o scenă de spectacole cu lavă, efecte sonore și luminoase. Vulcanul Etna a erupt din nou. S-au auzit explozii puternice și bucăți incandescente au fost aruncate dintr-unul dintre cratere.
Acum 6 ore
15:10
Oamenii trebuie să cunoască despre E-Rețeta care permite pacienților cronici să ia medicamentele compensate și dispozitivele medicale necesare fără să stea în rânduri la medici și să piardă timp, dar și planul continuu de îmbunătățire a serviciilor de sănătate în toată țara – despre aceasta au discutat președinta Maia Sandu cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
14:40
Mariana Solano este o moldoveancă stabilită de aproape 11 ani cu traiul în Statele Unite ale Americii (SUA). Ea este avocată de profesie și a mărturisit la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1, de ce a ales anume această țară, prin ce provocări a trecut și ce apreciază cel mai mult la americani. Mariana Solano a povestit și cum este sărbătorită astăzi, 4 iulie, Ziua Independenței în SUA.
14:30
În negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este responsabil de trei capitole: transport, rețele transeuropene și dezvoltare regională. Ministrul de resort, Andrei Spînu, a comunicat într-un interviu pentru Moldova 1 că printre proiectele prioritare se află modernizarea și restructurarea Căii Ferate din Moldova, ce implică atât reforma instituțională, cât și investiții în infrastructură, estimate la aproximativ 3 miliarde de euro.
14:30
Doi bărbați de 35 și 46 de ani din raionul Ocnița au ajuns pe banca acuzaților pentru șantaj și uzurparea de calități oficiale.
Acum 8 ore
13:00
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România va avea loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în data de 8 decembrie, anunță Partidul Național Liberal (PNL), care precizează că s-a ajuns la consens după discuțiile cu Partidul Social Democrat (PSD), desfășurate joi dimineață.
12:40
Un copil de un 1 și 7 luni din Ștefan Vodă a decedat fiind strivit de un automobil. Acesta s-a ascuns sub unitatea de transport care staționa la poarta familiei sale, iar șoferul nu a observat și a pornit mașina, precizează Poliția.
12:30
Un copil de un 1 și 7 luni din Ștefan Vodă a decedat fiind strivit de un automobil. Acesta s-a ascuns sub unitatea de transport care staționa la poarta familiei sale, iar șoferul nu a observat și a pornit mașina, precizează Poliția.
12:00
Un nou guvern la Washington ar putea revizui angajamentele în politica externă. Astfel, o eventuală administrație republicană ar adopta o politică externă mai pragmatică și, în consecință, Republica Moldova va trebui să-și ajusteze relația cu Statele Unite. Declarațiile au fost făcute de ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Viorel Ursu, într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru Teleradio-Moldova.
11:50
Mariana Cobzac este o moldoveancă stabilită de aproape 11 ani cu traiul în Statele Unite ale Americii (SUA). Ea este avocată de profesie și a mărturisit la emisiunea „Bună dimineața” de la Moldova 1, de ce a ales anume această țară, prin ce provocări a trecut și ce apreciază cel mai mult la americani. Mariana Solano a povestit și cum este sărbătorită astăzi, 4 iulie, Ziua Independenței în SUA.
11:30
Cetățenii moldoveni deținători ai pașapoartelor diplomatice și de serviciu vor putea călători în India fără vize. Parlamentul a ratificat un acord cu Guvernul Republicii India privind abolirea regimului de vize. Documentul a fost votat în ambele lecturi de 72 de deputați.
11:30
Se împlinesc 75 de ani de la cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. În noaptea de 5 spre 6 iulie, zeci de mii de familii de țărani basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni au fost deportați. Printre ei au fost buneii și părinții deputatei Tatiana Ghețu. Născută în exil, aceasta a povestit, în plenul Legislativului, pentru prima dată experiențele tragice ale familiei sale în perioada deportărilor staliniste.
Acum 12 ore
11:20
Ungaria a preluat oficial președinția rotativă a Uniunii Europene, având șapte priorități relevante, printre acestea sunt consolidarea politicii de apărare și finalizarea problemei Schengen pentru România și Bulgaria. Cu toate acestea, Budapesta se va concentra în primul rând pe propriile interese economice, inclusiv dezghețarea fondurilor europene. Expertul în relații internaționale, Grigore Guzun, a anticipat că așteptările de la premierul maghiar, Viktor Orbán, vor fi să-l convingă pe Vladimir Putin să-și retragă armamentul și forțele armate din Ucraina, în vederea asigurării păcii pe continentul european.
10:20
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui vineri la Chișinău cea de-a treia reuniune a Tralateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe.
10:20
Uraganul Beryl a lovit Jamaica miercuri cu ploi și vânturi puternice, ucigând cel puțin o persoană după ce, în ultimele două zile, și a făcut ravagii prin insulele mici din Caraibe. Bilanțul victimelor puternicului uragan de categoria 4 a crescut la cel puțin 10, dar se așteaptă ca acesta să crească și mai mult pe măsură ce comunicațiile vor fi restabilite pe insulele afectate de inundații și vânturi mortale, scrie Reuters.
10:00
Deputații se întrunesc, astăzi, 4 iulie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi a Legislativului sunt 17 proiecte de lege.
09:30
Partidul „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, riscă să nu poată participa la alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE, din această toamnă. Se întâmplă după ce Ministerul Justiției a cerut, în instanță, limitarea activității formațiunii politice pentru o perioadă de jumătate de an. În prezent, cauza se află pe rolul Judecătoriei Bălți, a precizat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la Rlive.
09:10
Bilanțul deceselor în urma atacurilor asupra orașului ucrainean Dnipro a crescut la șase. Șeful Administrației Militare Regionale, Serhi Lisak, a anunțat că o femeie rănită a decedat la spital. În plus, noaptea trecută, la locul atacului, echipele de intervenție au găsit încă o femeie decedată. Astfel, numărul persoanelor decedate în urma atacului a crescut la șase. Alte peste 50 de persoane au fost rănite.
07:40
Statele Unite ale Americii celebrează Ziua Independenței, marcând 248 de ani de la adoptarea Declarației de Independență pe 4 iulie 1776. Acest document istoric, redactat în principal de Thomas Jefferson, a proclamat separarea celor treisprezece colonii americane de sub dominația Marii Britanii.
07:20
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a îndemnat pe fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, să împărtășească planul său de a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 24 de ore, dacă într-adevăr are unul. Zelenski a declarat acest lucru miercuri, 3 iulie, într-un interviu acordat postului de televiziune american Bloomberg Television, citează DW.
07:00
Astăzi, 4 iulie, au loc alegerile generale anticipate în Marea Britanie. Britanicii vor alege următorul partid care va conduce țara, după ce premierul conservator Rishi Sunak a anunțat pe data de 22 mai dizolvarea Parlamentului. Scrutinul va avea loc într-un context geopolitic internațional dificil, pe fundalul războaielor din Ucraina și Gaza.
Acum 24 ore
23:20
Cea de-a 31-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE s-a încheiat în capitala României și a culminat cu adoptarea Rezoluției privind deteriorarea situației drepturilor omului în regiunea transnistreană. Politologul Laurențiu Pleșca a menționat pentru Moldova 1 că în cadrul acestui for România a fost încă o dată avocatul Republicii Moldova și constată că a avansat mult în implementarea reformelor din parcursul său european, deși se confruntă cu atacuri hibride și provocări impuse de războiul din Ucraina.
21:50
„Gruparea criminală Șor” a sabotat și continuă să saboteze procesul de dare în locațiune a spațiilor duty free din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, declară premierul Dorin Recean. Șeful Guvernului susține că, odată cu modificarea legislației, Aeroportul „va scăpa” de gruparea Șor. Pentru asta, însă, autoritățile trebuie să acționeze cu transparență și credibilitate, chiar dacă asta ar însemna tergiversarea proceselor.
21:40
„Gruparea criminală Șor” a sabotat și continuă să saboteze procesul de dare în locațiune a spațiilor duty free din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, declară premierul Dorin Recean. Șeful Guvernului susține că, odată cu modificarea legislației, Aeroportul „va scăpa” de gruparea Șor. Pentru asta, însă, autoritățile trebuie să acționeze cu transparență și credibilitate, chiar dacă asta ar însemna tergiversarea proceselor.
21:10
Rusia a declarat persona non grata un angajat al Ambasadei României la Moscova. Ambasadorul român Cristian Istrate a fost convocat miercuri la Ministerul rus de Externe unde i s-a înmânat o notă privind decizia care îl vizează pe angajatul misiunii diplomatice.
21:00
Nu există riscul ca locuitorii din R. Moldova și din capitală să rămână fără apă potabilă. Asigurarea vine din partea ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, după ce autoritățile au emis avertizare hidrologică până pe 9 iulie, iar pe rețelele sociale au apărut filmulețe în care apa râului Nistru este la un nivel extrem de jos. Potrivit oficialului, se speculează foarte mult pe acest aspect, iar situații de genul s-au întâmplat și în alți ani. În context, ministrul a făcut apel către cetățeni ca să consume rațional apa pe tot parcursul anului.
20:30
Dosarul în care figurează bașcana Evghenia Guțul, învinuită de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat, ar putea fi conexat cu cel al deputatei Marina Tauber, acuzată de aceeași infracțiune. Ultimul cuvânt totuși, în acest sens, îl va avea judecătoarea în gestiunea căreia se află dosarul lui Tauber. Ședința din 3 iulie, la care s-a admis solicitarea de a conexa dosarele, a avut loc din nou pe fundalul protestelor susținătorilor lui Guțul, dar și a reținerii liderului Partidului „Șansa”, Alexei Lungu, afiliat penalului fugar Ilan Șor.
19:30
La doar o zi după ce pompierii au adus sub control incendiile de vegetație alimentate de vânturi neobișnuit de puternice, alte două incendii au izbucnit pe insula Thasos din Grecia, provocate de fulgere puternice, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Ieri
19:20
Guvernul va finanța peste 10 mii de locuri pentru elevii care vor alege să-și facă studiile în colegii, centre de excelență și școli profesional tehnice. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat pe 3 iulie de Cabinetul de miniștri. Din numărul total, aproximativ 2 mii de locuri sunt pentru elevii care vor opta pentru învățământul dual, adică vor învăța și lucra concomitent.
19:10
Doi militari moldoveni vor fi detașați începând cu 15 iulie în țara africană, Somalia, pentru a-i instrui pe militarii de acolo. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. Aceștia vor fi detașați pentru o perioadă de la șase la 12 luni. Pentru fiecare zi în care se vor afla acolo, soldații vor primi o indemnizație de 80 de dolari.
18:50
Pe 3 iulie, lumea sărbătorește Ziua Internațională Fără Pungi de Plastic, dedicată reducerii poluării și promovării alternativelor ecologice. Această zi mobilizează milioane de oameni să renunțe la pungile de plastic de unică folosință, subliniind importanța protejării mediului și adoptării unor obiceiuri sustenabile pentru un viitor mai sănătos, a spus în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova 1, expertul de mediu Ruslan Nercaș.
18:50
Peste 1300 de cetățeni moldoveni din afara țării s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota la alegerile prezidențiale și la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie. Cei mai activi sunt conaționalii din Germania, România, Italia, Franța și Statele Unite ale Americii.
18:00
Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) salută agenda ambițioasă de reforme a Republicii Moldova. Țara noastră a înregistrat progrese în reformele anticorupție, creșterea transparenței guvernamentale și îmbunătățirea climatului de afaceri, remarcă AP OSCE. Constatările sunt incluse în Declarația de la București, adoptată astăzi, în cadrul Sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE.
17:50
Contrabandă cu țigări camuflată în trenul Chișinău-București a fost descoperită de polițiștii de frontieră. Potrivit IGPF, este vorba de 450 de pachete de țigări. Cazul a fost înregistrat în seara zilei de 2 iulie.
17:40
Alexei Lungu, liderul Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a fost reținut și escortat la poliție în după-amiaza acestei zile. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a precizat într-un comunicat că politicianul va fi documentat contravențional și penal, după ce ar fi manifestat lipsă de respect și agresivitate în raport cu oamenii legii.
17:30
Bicicletele furate din depozitele și magazinele din Franța erau dezasamblate și apoi vândute în Republica Moldova, ca marfă de mâna a doua. PCCOCS, prin purtătorul de cuvânt Emil Gaitur, a confirmat informația pentru Teleradio-Moldova. Conform acestuia, majoritatea pieselor ajungeau în Ucraina, unde erau comercializate cu o reducere de 20%-30%. În același timp, reprezentanții autorității vamale au specificat că rezultatele investigațiilor în acest caz vor fi prezentate de instituțiile abilitate.
17:30
Echipa Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris s-a mărit. Alți 4 sportivi s-au calificat în proba de atletism. Cea de-a 33-a ediție a Olimpiadei de vară se va desfășura între 26 iulie și 11 august.
16:50
Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova, secretara de stat Valentina Olaru a precizat că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.