În grădinițele din 15 localități din R. Moldova vor fi deschise grupe de creșă

Moldova1, 30 iunie 2024 14:50

În grădinițele din 15 localități din Republica Moldova vor fi deschise grupe de creșă pentru copii de până la doi ani. Acestea vor fi deschise în baza unui proiect implementat de Banca Mondială, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală. Suma investițiilor se ridică la peste 2 milioane de dolari, iar lucrările de renovare a sălilor vor începe anul viitor. Serviciile vor fi disponibile pentru cel puțin 15 copii în fiecare localitate.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 15 minute
17:00
Polițiștii de patrulare din nordul țării au oprit în trafic, în satul Țiplești din raionul Sîngerei, un motociclist în stare de ebrietate, neechipat corespunzător și fără permis de conducere. Bărbatul de 31 de ani a fost testat alcoolscopic, iar rezultatul a arătat o concentrație de 1,28 mg/l vapori de alcool în aerul expirat, precizează Poliția.
Acum 30 minute
16:50
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat o nouă înregistrare a momentului eliberării Insulei Șerpilor, pentru a marca doi ani de cânt trupele rusești au fost forțate să se retragă din avanpostul strategic din Marea Negară. Imaginile par desprinse din filmele de război.
Acum 2 ore
16:10
În perioada 2-3 iulie, sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice pe teritoriul țării. Izolat, se vor înregistra averse puternice cu grindină. De asemenea, se așteaptă intensificări ale vântului, cu rafale de până la 15-20 m/s, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Direcției Prognoze Meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.
16:00
Permisele de conducere eliberate de Republica Moldova și Grecia vor fi recunoscute reciproc. Acordul între cele două state a fost semnat marți, la Atena, de premierul moldovean, Dorin Recean, și prim-ministrul elen, Kyriakos Mitsotakis.
15:30
La Chișinău va fi organizat un forum al oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Grecia. Acest lucru a fost convenit de premierul Dorin Recean și omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, la întrevederea pe care au avut-o la Atena.
Acum 4 ore
15:00
Viitorii polițiști care învață la Academia „Ștefan Cel Mare" din Chișinău se vor antrena în condiții mai bune. Poligonul de tragere va fi modernizat și dotat cu echipamente noi. Tinerii vor putea exersa mânuirea armelor de foc, inclusiv prin simularea unor situații excepționale.
15:00
Premierul ungar, Viktor Orban, aflat în vizită la Kiev, l-a îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ia în considerare o încetare a focului, despre care a spus că ar contribui la accelerarea negocierilor cu Rusia, notează BBC.
15:00
În perioada 2-3 iulie, sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice pe teritoriul țării. Izolat, se vor înregistra averse puternice cu grindină. De asemenea, se așteaptă intensificări ale vântului, cu rafale de până la 15-20 m/s, a precizat pentru Teleradio-Moldova, șeful Direcției Prognoze Meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.
14:00
Consiliul Concurenței a inițiat o investigație privind potențialele practici anticoncurențiale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și ale Ministerului Sănătății. Acțiunea urmărește să determine dacă serviciile medicale oferite de ANSP pe piețele concurențiale afectează mediul concurențial, precizează Consiliul Concurenței. Reprezentanții ANSP au declarat pentru Teleradio Moldova că vor veni cu o reacție și argumentele necesare după finalizarea investigației.
13:50
Zeci de copaci au fost smulși din rădăcini și aruncați pe șosele, iar mai multe acoperișuri au fost luate de vânt în timpul unei furtuni, dezlănțuite luni seară în Maramureș. Potrivit news.ro, un bărbat a murit, lovit de fulger, iar altul a ajuns la spital după ce a fost lovit de prelata unui restaurant. Totodată, o pădure de brad a fost aproape toată pusă la pământ de vântul puternic. Pompierii au primit zeci de apeluri pentru ajutor.
13:20
Zeci de copaci au fost smulși din rădăcini și aruncați pe șosele, iar mai multe acoperișuri au fost luate de vânt în timpul unei furtuni, dezlănțuite luni seara în Maramureș. Potrivit news.ro, un bărbat a murit, lovit de fulger, iar altul a ajuns la spital după ce a fost lovit de prelata unui restaurant. Totodată, o pădure de brad a fost aproape toată pusă la pământ de vântul puternic. Pompierii au primit zeci de apeluri pentru ajutor.
Acum 6 ore
12:50
Un nou meci dramatic în optimile de finală ale Campionatului European. Portugalia s-a calificat în sferturi, după ce a trecut în seria loviturilor de departajare de Slovenia cu scorul de 3:0. Timpul regulamentar și cele două reprize suplimentare s-au încheiat la egalitate, scor 0:0.
12:40
Sezonul pepenilor verzi este în toi, iar specialiștii de la Centrul Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPC) îndeamnă cetățenii să fie prudenți atunci când îi aleg. Au fost înregistrate cazuri când nivelul de nitrați din aceste fructe a depășit norma admisibilă, punând în pericol sănătatea consumatorilor, directorul executiv al CNPC, Nicolae Olarașu.
12:00
Un nou concurs de proiecte destinat dezvoltării regionale în orașele și satele din Republica Moldova a fost anunțat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Administrațiilor publice locale vor putea obține finanțare pentru diverse măsuri de dezvoltare până la 60 de milioane de lei.
11:50
O hotărâre a Curții Supreme, care îi acordă fostului președinte Donald Trump imunitate parțială față de urmărirea penală, a fost descrisă drept un „precedent periculos” de Joe Biden. Hotărârea a subminat „statul de drept” și a adus „un deserviciu teribil” pentru americani, a declarat actualul lider de la Casa Albă. Anterior, Trump a salutat decizia instanței ca fiind o „mare victorie” pentru democrație, notează BBC.
11:30
Un nou meci dramatic în optimile de finală ale Campionatului European. Portugalia s-a calificat în sferturi, după ce a trecut în seria loviturilor de departajare de Slovenia cu scorul de 3:0. Timpul regulamentar și cele două reprize suplimentare s-au încheiat la egalitate, scor 0:0.
11:30
Premierul ungar Viktor Orbán, care s-a opus constant ajutorului Uniunii Europene pentru Ucraina și a menținut relații cu Rusia, se va deplasa astăzi la Kiev pentru prima dată de la începutul războiului, potrivit BBC.
11:30
O persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului în lacul din preajma satului Zagarancea, raionul Ungheni. Cazul a fost înregistrat în după-amiaza zilei de luni, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 16:43.
11:30
Ministrul apărării din Ucraina, Rustem Umerov, va purta marți discuții, la Washington, cu secretarul apărării american, Lloyd Austin, cu privire la întărirea cooperării militare între cele două țări, a anunțat luni Pentagonul, transmite Reuters.
11:30
Exploziile au răsunat înainte de răsărit, în timp ce apărarea aeriană ucraineană a respins un atac rusesc asupra orașului Starokosteantîniv din vestul Ucrainei, unde se află o bază aeriană importantă și o țintă frecventă a loviturilor Moscovei. Atacul a fost lansat în condițiile în care primele avioane occidentale F-16 sunt așteptate să sosească luna aceasta în Ucraina, relatează Reuters.
11:30
Naționala României își dorește să scrie o nouă filă de istorie la Campionatul European de fotbal din Germania. În această seară, "tricolorii" vor întâlni Olanda în optimile de finală și trebuie să stoarcă "Portocala Mecanică" pentru prima dată după o pauză de 17 ani pentru a-și continua aventura în Germania. România - Olanda se va disputa de la ora 19 la Munchen, tot acolo unde elevii lui Eduard Iordănescu au învins Ucraina cu 3 la 0.
11:30
Peste 230 de mii de țigări de trei mărci moldovenești contrafăcute în Ucraina și aproape 300 de litri de alcool etilic de contrabandă, pentru vânzare în România au fost depistate în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul din Chișinău și în automobilele unui bărbat, implicat într-o schemă de contrabandă.
11:30
Este necesară o analiză amănunțită a influenței maligne și a ingerințelor rusești în alegeri, pentru a determina în ce măsură opinia publică este influențată de propagandă și dezinformare. Despre aceasta a vorbit prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la Forumul anual pe teme de actualitate, organizat de publicația „The Economist", la Atena. Șeful Executivului de la Chișinău a dat asigurări că instituțiile statului sunt tot mai rezistente la atacurile hibride.
Acum 24 ore
22:10
Echipa națională de fotbal a Franței a învins la limită selecționata Belgiei, scor 1-0, în optimile de finală ale Campionatului European. Autogolul lui Jan Vertonghen, în minutul 85, a decis meciul.
21:40
Republica Moldova are relații politice foarte bune și destul de strânse cu Ungaria, iată de ce Chișinău nu anticipează apariția anumitor dificultăți după preluarea de către Budapesta a președinției rotative a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de ministrul de externe Mihai Popșoi la Radio Moldova. El a precizat că dimpotrivă sunt așteptări optimiste de la președinția Ungariei, în ajunul căreia țara noastră a și lansat oficial negocierile de aderare.
21:00
Echipa națională de fotbal a Franței a învins la limită selecționata Belgiei, scor 1-0, în optimile de finală ale Campionatului European. Autogolul lui Jan Vertonghen, în minutul 85, a decis meciul.
20:50
UPDATE Copilul a fost găsit și se află în afara oricărui pericol, anunță Inspectoratul General al Poliției.
20:50
Aproximativ 40 de locuitori din Tartaul, raionul Cantemir, au venit la primăria satului cu cererea de a rezolva urgent problema alimentării cu apă a gospodăriilor din zona nouă a localității. Sătenii spun că această parte a satului a rămas practic fără apă din luna aprilie. Oamenii dau vina pe primar, se plâng de rea administrare a acestui serviciu și cer ca apa să fie furnizată în baza unui grafic echitabil. Primăria susține că problema nu este nouă și ține de capacitățile tehnice limitate ale turnului de apă. Autoritățile vorbesc și despre necesitatea modernizării serviciului, însă nu dispun de bani pentru aceasta.
20:00
Sheriff Tiraspol continuă campania de achiziții în acest intersezon! Vice-campioana Republicii Moldova a anunțat două transferuri într-o singură zi. Sheriff și-a întărit lotul cu un fundaș macedonian, dar și cu un atacant mauritanian de origine senegaleză.
19:50
Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile a nouă judecători și a propus repetat președintei Maia Sandu numirea acestora în funcția de judecători până la atingerea plafonului de vârstă. Alte cereri din partea a șapte magistrați au fost respinse de membrii CSM. Printre ei se numără Rodica Berdilo, judecătoarea care a anulat rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăria Chișinău, dar și magistrata Victoria Sanduța. Candidaturile acestora au fost anterior respinse de șefa statului.
19:50
UPDATE Copilul a fost găsit și se află în afara oricărui pericol, anunță Inspectoratul General al Poliției.
19:10
Un băiat de 11 ani din localitatea Covurlui din raionul Leova a dispărut. Potrivit datelor prezentate de IGP, oamenii legii au fost alertați de primarul satului care a comunicat despre dispariția copilului.La moment, IGP precizează că polițiștii s-au mobilizat și întreprind măsuri complexe de căutare a minorului.
Ieri
17:00
Au rămas doar câteva zile pentru a fi recenzați în cadrul Recensământului populației și locuințelor. În acest scop, de astăzi, 1 iulie, sunt deschise pe teritoriul țării 43 de secții staționare de informare și recenzare pentru persoanele care nu au fost încă recenzate.
16:30
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Turcia sau Grecia despre riscurile de incendii de vegetație în perioada estivală. Potrivit instituției, până în prezent, în Turcia au fost înregistrate 44 de focare de incendii, 30 dintre acestea în zonele rurale și 14 în zone forestiere.
16:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, urmează să întreprindă câteva vizite de lucru în afara țării, unde va discuta cu diaspora moldovenească. Despre aceasta a anunțat președinta, pe o rețea de socializare.
16:30
14 obiecte explozive au fost depistate și nimicite luna trecută de geniștii Armatei Naționale în localitățile Chișinău, Bălți, Anenii Noi, Cimișlia, Cahul, Rîșcani, Lipcani și Hîncești. Potrivit Ministerului Apărării, una dintre cele mai periculoase misiuni de deminare a avut loc în municipiul Bălți, unde geniștii militari din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare”, au identificat o mină antitanc TM-46. Obiectul periculos a fost descoperit în timpul unor lucrări de reparație a drumurilor.
16:10
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Turcia sau Grecia despre riscurile de incendii de vegetație în perioada estivală. Potrivit instituției, până în prezent, în Turcia au fost înregistrate 44 de focare de incendii, 30 dintre acestea în zonele rurale și 14 în zone forestiere.
15:30
După mai multe zile caniculare, începând de miercuri, 3 iulie, revin ploile. Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice.
14:10
Caz șocant la o terasă din capitală. Patru minori au fost transportați la spital după ce s-au intoxicat cu droguri. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, ambulanța a fost solicitată duminică, în jurul orei 13:35.
13:30
Costumul tradițional, iile, cămășile, sumanele, alte elemente ale portului popular oferă oamenilor încredere, le inspiră bunătate, dragoste și mândrie. Sunt opiniile participanților la Ziua Naționala a Portului Popular, care a fost sărbătorită ieri în mai multe localități din țară. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală a fost inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”. Tot acolo au fost organizate concursuri, iar în final a avut loc o defilare până la monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt.
13:00
Rezultatele indicate de exit-polluri pentru primul tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate din Franța au fost confirmate de cifrele oficiale finale, anunțate de Ministerul de Interne. Conform rezultatelor, Rassemblement National (Adunarea Națională) împreună cu aliații săi au obținut cele mai multe voturi, 33,15% din sufragii, scrie Le Figaro.
13:00
Trei bărbați din Hîncești sunt cercetați pentru contrabandă cu șapte mașini de lux din Franța, Italia și Olanda, estimate la peste 4,2 milioane de lei. Potrivit PCCOCS, în urma cooperării cu autoritățile din Franța, au avut loc 10 percheziții în Chișinău și Hîncești – raionul din care sunt originari cei trei bănuiți. În urma acestora au fost ridicați peste 170.000 lei care ar proveni din activitate infracțională, cheie universală de pornire a mașinilor furate și alte obiecte importante cauzei penale.
12:10
Primăriile din R. Moldova pot depune proiecte la Guvern privind construcția sau amenajarea unor creșe pentru copiii cu vârsta de până la trei ani. Lansarea apelului doi pentru construcția, amenajarea și dotarea creșelor cu echipament, utilaje sau mobilier a fost anunțat luni, 1 iulie, de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit demnitarului, valoarea maximă acoperită de către Executiv este de 1,5 milioane de lei pentru un proiect, iar primăriile cu până la 5 000 de locuitori pot contribui cu maximum 15% din suma solicitată. Dosarele pot fi depuse până pe 31 iulie 2024.
11:40
Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, începând de astăzi, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 61 de ani, iar pentru bărbați va rămâne de 63 de ani.
11:20
De astăzi, 1 iulie, la Soroca se sistează examenele practice pentru permisul auto. Astfel, la Soroca va putea fi susținută doar proba teoretică a examenului auto.
10:50
Circa 3000 de elevi vor susține, în perioada 1-4 iulie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului în sesiunea suplimentară din anul curent. În acest scop, în fiecare raion sau municipiu a fost instituit un Centru raional/municipal de examene.
10:10
În perioada 1-5 iulie, Armata Națională desfășoară un exercițiu cu rezerviștii Forțelor Armate, anunță Ministerul Apărării.
09:30
Deși nu au impresionat în faza grupelor, Kylian Mbappe și coechipierii săi din naționala Franței sunt pregătiți să facă show în "optimile" EURO 2024. "Cocoșii galici" vor avea un meci de foc cu selecționata Belgiei, cu începere de la ora 19.
09:10
Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, se vor afla, în perioada 1 – 3 iulie, într-o vizită de documentare în Republica Moldova. Aceasta va viza evoluțiile politice recente, pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, implementarea votului prin corespondență. Alte subiecte care vor fi abordate în cadrul vizitei sunt imixtiunea străină, progresul reformei justiției, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.
00:40
Visul frumos s-a terminat! Echipa națională a Georgiei a fost eliminată de la Campionatului European în optimile de finală de reprezentativa Spaniei. Georgienii au condus ibericii, însă până la urmă au pierdut cu scorul de 1-4 în partida jucată la Koln.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.