Rolul României în decizia ca Republica Moldova și Ucraina să devină asociate Inițiativei Celor Trei Mări a fost evidențiat de MAE de la București

Radio Chisinau, 30 iunie 2024 10:40

Participarea activă a României în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări (I3M) a fost evidențiată de secretarul de stat al MAE România, Luca Niculescu, la Forumul Dubrovnik 2024, cu tema „Dire Straits and Safe Passages”, a informat sâmbătă, 29 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al României.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
18:45
M agistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis să îl trimită din arest preventiv în arest la domiciliu pe șeful INTERPOL Moldova, Viorel Țentiu.
Acum 30 minute
18:30
Vicepremierul Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalinina-Lukasevi, coraportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) aflați în vizită de documentare la Chișinău, anunță Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
Acum o oră
18:10
Recensământul populației și locuințelor vine să evidențieze fenomenele și problemele demografice cu care se confruntă Republica Moldova, de la redirecționarea diasporei forței de muncă din Federația Rusă spre Occident, la continuarea scăderii natalității, susține analistul Ion Tăbârță.
17:55
Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat astăzi prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să ia în calcul cât mai rapid o încetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia, în timp ce președintele ucrainean a insistat asupra unei „păci juste” și asupra continuării ajutorului militar european pentru țara sa, transmit agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.
Acum 2 ore
17:35
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până pe 3 iulie, ora 21:00, pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni.
17:20
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a fi evaluată implementarea portofoliului de management clinic, în vederea asigurării și pregătirii pentru situații de urgență. Cu acest scop au fost vizitate Spitalul Raional Căușeni și Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
17:05
Alerta cu bombă emisă recent este falsă. Aeroportul Internațional Chișinău și-a reluat activitatea în regim obișnuit.
17:00
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova a avut astăzi o ședință cu un grup de agricultori, membri ai Asociației profesionale „Forța Fermierilor”, unde au fost discutate propuneri și inițiative pentru prevenirea și soluționarea provocărilor din sectorul de producere a cerealelor.
Acum 4 ore
16:45
În perioada 2-3 iulie, Victor Parlicov, efectuează o vizită de lucru la Atena, unde va participa la Forumul anual pe teme de actualitate, organizat de publicația „The Economist”, ediția a 28-a.
16:25
Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Personalul aeroportuar și pasagerii sunt evacuați din terminal, iar procesul de înregistrare este întrerupt, a declarat pentru IPN ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi.
16:10
În timp ce companiile din țările din întreaga lume cochetează cu ideea de a implementa săptămâna de lucru mai scurtă, Grecia a introdus o săptămână de lucru de 48 de ore, față de cea de 40 de ore. Măsura, descrisă de sindicate ca fiind „barbară”, a intrat în vigoare luni.
15:50
La sfârșitul aceste săptămâni, la Chișinău se va desfășura Trilaterala Republica Moldova, Ucraina și România. În cadrul evenimentului, miniștrii de externe vor discuta despre colaborarea în domeniul energetic, al infrastructurii, își vor sincroniza agendele.
15:35
Astăzi, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, alături de directorul Agenției Moldsilva, Victor Durbală, și șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, au anunțat despre rezultatele preliminare o serie de controale, unde a fost verificată Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza, transmite Ministerul Mediului.
15:15
Kremlinul nu așteaptă nimic de la vizita la Kiev a premierului ungar Viktor Orban, cunoscut pentru relațiile sale bune cu Rusia, a transmis președinția rusă, în contextul în care șeful guvernului de la Budapesta efectuează astăzi o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, informează agenția EFE.
14:50
În cadrul vizitei de lucru de la Atena, în perioada 1-2 iulie, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a avut o întrevedere și cu prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, în cadrul căreia au discutat despre organizarea unui forum al oamenilor de afaceri dintre cele două țări, la Chișinău, dar și despre extinderea numărului de acorduri bilaterale, în beneficiul cetățenilor din R. Moldova și din Grecia, transmite Radio Chișinău.
Acum 6 ore
14:40
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) demarează, marți, cea de-a XV-a ediție a programului de tabere „ARC”, la care sunt așteptați aproximativ 6.500 de participanți, copii și tineri din diaspora și comunitățile istorice, alături de însoțitori, profesori și voluntari din România și străinătate.
14:20
În aceste zile în care vorbim foarte mult despre procesul de integrare europeană, într-un context istoric dramatic, cu amenințări de securitate fără precedent pentru spațiul dintre Prut și Nistru și întreaga Europă, poeta și scriitoarea, Radmila Popovici a vorbit în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău despre rolul intelectualilor în vremuri de restriște.
14:05
Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova anunță cetățenii că codul galben de caniculă emis anterior pentru perioada 28 iunie - 04 iulie nu mai este valabil, începând cu data de 3 iulie. Potrivit lor, condițiile meteorologice s-au schimbat, iar temperaturile vor scădea în următoarele zile.
13:45
Pe teritoriul Republicii Moldova, lăcusta este cunoscută ca un dăunător solitar, întâlnit din iulie până în octombrie, iar daunele declanșate de insectă fiind sesizabile. Migrația în masă a lăcustelor este rezultatul înmulțirii excesive, care are loc, de obicei, în anii favorabili, cu primăveri secetoase, urmate de veri toride si uscate, cum este și în acest an, transmite MOLDPRES.
13:30
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 3 iulie.
13:10
Reforma justiției, securitatea și problema transnistreană vor fi principalele provocări pe durata negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, consideră analistul politic de la București, Mihai Isac. În cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău el a declarat că Republica Moldova nu mai are nicio scuză și trebuie să sa facă reforme dure pentru a avansa pe calea integrării în spațiul comunitar, transmite Radio Chișinău.
12:55
Acum 8 ore
12:35
O persoană și-a pierdut viața în timpul scăldatului în lacul din preajma satului Zagarancea, raionul Ungheni. Cazul a fost înregistrat, în după amiaza zilei de ieri. Apelul de la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 16:43, transmite IGSU.
12:20
Republica Moldova va primi un grant pentru eficientizarea energetică a locuințelor publice. Grantul, în valoare de 6 milioane de euro, va fi oferit de Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu în Europa de Est (E5P), în baza Acordului de grant între Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) privind implementarea măsurilor de eficiență energetică ale Proiectului „Locuințe publice III”, semnat astăzi de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu și Directorul de țară al BDCE, Valeriu Coșuleanu.
11:55
Echipa națională a României joacă marți, de la ora 19:00, cu Olanda în optimile EURO 2024. „Tricolorii” pregătiți de Edi Iordănescu speră la o susținere pe măsură din partea fanilor în duelul de la Munchen. Este pentru a doua oară când România a trecut de faza grupelor la un turneu final european după ediția din 2000 când naționala condusă atunci de Gheorghe Hagi a pierdut în sferturi în fața Italiei.
11:40
Președinta Maia Sandu a depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din orașul Drochia, unde se află într-o vizită de lucru. Azi, se împlinesc 520 de ani de la moartea domnitorului moldovean, transmite Președinția.
11:30
În perioada 24-30 iunie curent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat de 14030 cetățeni, inclusiv la 2139 copii. După acordarea asistenței medicale de urgență 6001 pacienți, dintre care 1233 copii, au fost transportați la spital, informează IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. 
11:25
Premierul ungar Viktor Orban se va deplasa, marți, la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a relatat Financial Times, citat de Reuters, transmite News.ro, potrivit la G4Media.
11:25
Membrii comisiilor de admitere, evaluare și de disciplină a profesiilor conexe justiției precum avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar, interpret, vor primi remunerări stabilite prin lege. Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare la 1 septembrie, comunică MOLDPRES.
11:25
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu șapte bani și costă 19 lei și 29 de bani, transmite MOLDPRES. 
11:25
Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea PCCOCS anunță o captură de peste 230.000 țigări de trei mărci moldovenești contrafăcute în Ucraina și aproape 300 litri de alcool etilic de contrabandă, pentru vânzare în România, transmite Serviciul Vamal.
11:25
Olanda va furniza în curând Ucrainei primul dintre cele 24 de avioane de luptă F-16 promise, a anunțat luni guvernul olandez, informează Reuters, citat de News.ro.
11:25
”Cântăreții lui Putin la ușa Moldovei: le deschidem sau nu? ” este titlul ultimului editorial din Ziarul de Gardă semnat de jurnalista Alina Radu. Autoarea se întreabă dacă un cântăreț este doar artist, sau trebuie să aibă și responsabilități civice și dacă un cântăreț al războinicului Putin poate fi binevenit pe scenele unui stat care aspiră la democrație și pace precum Rep. Moldova. Pentru a explica, este dat exemplul lui Filip Kirkorov care susține războiul lui Putin în Ucraina și căruia i s-a interzis accesul în Rep. Moldova.
11:25
Programele de susținere a revenirii diasporei acasă, dezvoltarea economică a țării, consolidarea eforturilor în procesul de aderare la Uniunea Europeană s-au numărat printre subiectele discutate, aseară, de către prim-ministrul Dorin Recean cu mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova, stabiliți în Grecia, transmite un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.
11:25
Agenții economici sunt încurajați să doneze alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a reduce risipa alimentară. Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative au fost publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, comunică MOLDPRES.
11:25
Aflat într-o vizită de lucru în capitala Greciei, aTENA, premierul Dorin Recean a susținut în această dimineață un discurs la Forumul anual pe teme de actualitate organizat de publicația ”The Economist”, transmite Radio Chișinău
11:25
Numărul total al alegătorilor înregistrați oficial în R.Moldova este de peste 3,3 milioane, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale.
Acum 24 ore
20:55
Poliția a anunțat că minorul dispărut ieri în raionul Leova a fost găsit și se află în afara oricărui pericol.
20:45
Partidele politice din Franța încearcă să construiască un front unit menit să blocheze calea spre guvernare a partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, după ce acesta a înregistrat rezultate istorice, câștigând primul tur al alegerilor parlamentare anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron, relatează News.ro.
20:15
O treime din cele 35 de capitole de negociere cu UE sunt despre economie și digitalizare, anunță ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
20:05
Un băiat de 11 ani a dispărut în seara zilei de ieri, 30 iunie, în localitatea Covurlui din raionul Leova. Polițiștii s-au mobilizat și întreprind măsuri de căutare a acestuia, se arată într-un comunicat de presă al poliției.
19:45
Curtea Supremă a decis astăzi că Donald Trump poate solicita imunitate împotriva urmăririi penale pentru unele dintre acțiunile pe care le-a întreprins în ultimele zile ale președinției sale, într-o decizie care probabil va întârzia și mai mult un proces privind acuzațiile federale de subversiune electorală care îl vizează, relatează CNN.
19:25
Începând cu data de 1 august, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii satelor cu care are regim fără de vize, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. Mai exact, intrarea în Israel nu va fi posibilă fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Precizările referitor la noile reguli de intrare în Israel sunt făcute de către Ministerul Afacerilor Externe.
19:05
Pentru a spori gradul de cuprindere cu recenzare a populației, din data de 1 iulie pe teritoriul țării sunt deschise 43 secții staționare de informare și recenzare, care reprezintă locații fixe unde persoanele nerecenzate se pot apropia pentru informare sau pentru a completa chestionarul electronic de recensământ la fața locului, cu ajutorul unui recenzor.
18:50
Parlamentul a adoptat 29 de inițiative legislative în cadrul ședințelor plenare din luna iunie. În aceeași perioadă, în procedură legislativă au intrat 33 de acte normative.
Ieri
18:25
Până la finele zilei de 30 iunie 2024, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 640 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 2 milioane 405 mii de persoane. Datele preliminare au fost prezentate astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS).
18:10
România, Bulgaria și Turcia au început azi, 1 iulie, operațiuni comune de deminare în Marea Neagră, pentru a îmbunătăți siguranța transportului maritim, în special pentru exporturile de cereale ucrainene, transmite Bloomberg.
17:55
Patru minori cu vârstele cuprinse între 12-15 ani au fost depistați la o terasă din capitală cu suspecții la intoxicație acută provocată de substanțe interzise, transmite IPN.
17:35
Cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Turcia și Republica Elenă, sunt avertizați despre riscurile de incendii de vegetație în perioada estivală.
17:20
Moldovagaz a anunțat astăzi că prețul de achiziție al gazelor naturale de la Energocom pentru luna iulie va fi de 366,34 de euro pentru o mie de metri cubi, comparativ cu 349 euro în luna iunie.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.