Curtea Supremă a decis că Trump poate beneficia de imunitate parțială în fața acuzațiilor penale

Radio Chisinau, 1 iulie 2024 19:45

Curtea Supremă a decis astăzi că Donald Trump poate solicita imunitate împotriva urmăririi penale pentru unele dintre acțiunile pe care le-a întreprins în ultimele zile ale președinției sale, într-o decizie care probabil va întârzia și mai mult un proces privind acuzațiile federale de subversiune electorală care îl vizează, relatează CNN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
19:55
Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase, comunică MOLDPRES.
Acum 30 minute
20:15
Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în primele patru luni ale anului 2024 a crescut cu 26,7% față de aceeași perioadă a anului trecut și a constituit 168,1 mln dolari. „E un semnal pozitiv, dar cu siguranță putem mai mult”, a afirmat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, care a discutat astăzi cu omologul său polonez, Krzysztof Paszyk, transmite MOLDPRES. 
19:40
Republica Moldova va putea accesa finanțare din fonduri europene pentru implementarea proiectelor care vizează ocuparea forței de muncă și inovarea socială. Parlamentul a ratificat Acordul cu UE privind participarea Republicii Moldova la componenta Ocuparea forței de muncă și inovare socială a Fondului European Plus. Documentul a fost votat în două lecturi de 69 de deputați, trasnmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
Acum o oră
20:30
Luptătorii de stil greco-roman Maxim Sarmanov și Alexandru Solovei au obținut titlul de vicecampioni europeni, la categoria de vârstă sub 20 de ani, transmite MOLDPRES.
19:20
Asociația EcoContact a organizat în perioada 28 iunie – 4 iulie, la Chișinău și la Bălți, două evenimente cu participarea reprezentanților mass-media națională și locală, în cadrul cărora au fost abordate subiecte precum armonizarea legislației de mediu și investigarea jurnalistică a problemelor de mediu, cu accent pe terminologia specifică jurnalismului de mediu. Evenimentele au fost organizate cu suportul financiar al Suediei, în cadrul programului de granturi mici (PGM) pentru mass-media "Jurnalism Comunitar pentru un Mediu Sănătos și Justiție Verde", transmite MOLDPRES. 
19:00
În contextul evenimentelor recente, în care pasageri de pe cursa Erevan-Chișinău, care se întorceau în R. Moldova cu bani aduși din Rusia pentru utilizarea acestora la finanțarea ilegală a formațiunilor lui Șor, FLYONE instituie noi reguli de călătorie, valabile pentru toate zborurile către Chișinău prin Erevan. Astfel, printre alte măsuri, pasagerii nu vor putea transporta cu ei mai mult de 3000 de dolari fără prezentarea provenienței banilor, relatează deschide.md.
Acum 2 ore
18:45
La proiectele finanțate în proporție de peste 50 % de instituțiile financiare internaționale în Republica Moldova părțile vor decide asupra procedurilor de achiziții aplicate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectura a doua de 56 de deputați, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
18:25
Prevederile din legislația națională care vizează accesul egal pentru femei și bărbați la bunuri și servicii vor fi armonizate cu legislația Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 74 de deputați, comunică Parlamentul.
18:10
Deputații au votat, în prima lectură, astăzi, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Ministrul Finanțelor a declarat că au fost incluse alocări majorate pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Opoziția din blocul comuniștilor și socialiștilor a subliniat că modificările operate la bugetul de stat nu ridică nivelul de trai al cetățenilor și a criticat guvernarea pentru stagnarea economiei, informează Radio Chișinău.
Acum 4 ore
17:50
Parlamentul a numit un nou membru al Curții de Conturi. Deputații au aprobat numirea Nataliei Trofim în respectiva funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 71 de deputați, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
17:35
Judecătoria Orhei, Sediul Central, a pronunțat astăzi pedeapsa pentru fostul președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu, care, pe 7 august 2023, a fost prins băut la volan.
17:15
Acordurile adiționale de acordare a grantului au fost semnate, la MIDR ,de către ministrul Andrei Spînu și directorul ADR Centru, Ion Pânzari.
17:00
Compania aeriană Wizz Air lansează trei noi curse de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, din toamna acestui an, pasagerii vor putea zbura direct spre Viena, (Austria), Varșovia (Polonia) și Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), transmite MOLDPRES. 
16:35
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” lansează un nou program de studii de master Intervenție timpurie în copilărie, cu o durată de 2 ani, pentru anul universitar 2024-2025.
16:15
Radio Chișinău a întrebat tinerii din Rep. Moldova de ce aleg să-și continue studiile la universitățile din România și care sunt profesiile pe care vor să le urmeze.  
16:00
Secretara de Stat pentru Integrare Europeană, Rodica Crudu i-a primit în vizită pe data de 2 iulie curent, pe Șeful Departamentului Extindere UE și Relații Comerciale Externe cu Europa de Est și Sud-Est al Ministerului Federal al Afacerilor Europene și Internaționale al Republicii Austria, Johannes Eigner și pe Excelența Sa, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Stella Avallone, transmite Biroul pentru Integrare Europeană.
Acum 6 ore
15:40
Președinta Maia Sandu a avut o discuție, astăzi, cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco despre despre planul continuu de îmbunătățire a serviciilor de sănătate în toată țara. Șefa statului a remarcat că investițiile de circa 3 miliarde de lei în spitalele din țară, renovarea sau reparația capitală a peste 60 de secții de diferit profil, a 9 maternități, a 11 secții de terapie intensivă, dotarea cu echipamente importante, printre care zeci de tomografe computerizate, și repartizarea a 120 de ambulanțe își fac simțit efectul - acum medicii noștri pot salva mai multe vieți.
15:25
Blocarea formațiunii „Șansa”, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, nu va avea un impact major asupra alegerilor prezidențiale din toamnă, constată analistul politic Ion Tabârță, învitat permanent în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.
15:05
Guvernul Germaniei a donat Poliției de Frontieră din R.Moldova un lot de mașini și bărci cu motor, în valoare totală de aproximativ un milioan de euro. Mijloacele tehnice au fost transmise astăzi, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros; ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Margret Maria Uebber și Șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușcă, transmite Radio Chișinău.
14:50
Numărul absolvenților care au promovat examenul național de Bacalaureat a crescut cu 53 după examinarea contestațiilor și este egal cu 12.580. Astăzi au fost publicat rezultatele finale. Rata de promovare totală a crescut cu 0,3 puncte procentuale și constituie 69,68%, comparativ cu 68,76%, de la aceeași etapă din cadrul sesiunii 2023.
14:30
O expoziție dedicată disidentei anticomuniste din România, Doinei Cornea, a fost vernisată aseară la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Numele acestei personalități este invocat pentru prima dată în Republica Moldova printr-o expoziție la Chișinău. Ideea aparține Fundației „Doina Cornea” din România care și-a propus să propage imaginea acestei personalități și în spațiul basarabean, transmite Radio Chișinău.
14:15
Acum 8 ore
13:55
Începând cu data de 5 mai și până în prezent, în comuna Sângereii Noi din raionul Sângerei s-au înregistrat peste 50 de cazuri de rujeolă. Specialiștii în sănătate publică s-au deplasat în zona focarului pentru a convinge familiile să-și vaccineze copiii, transmite IPN.
13:40
Secretariatul Comunității Energetice susține, în Opinia cu privire la certificarea independenței operatorului sistemului de transport gaze naturale Vestmoldtrangaz (VMTG), publicată recent, certificarea companiei ca operator de sistem independent, cu anumite condiții.
13:25
Federația Tinerilor Basarabeni din România (FTB România) organizează cea de-a XIII-a ediție a Târgului Universităților din România. Prima zi a Târgului a început astăzi la Chișinău, pe Aleea Clasicilor, în Parcul Ștefan cel Mare. Organizatorii își propun să informeze absolvenții de gimnaziu și liceu din Republica Moldova despre admiterea în învățământul preuniversitar și universitar din România pentru anul academic 2024/2025, transmite Radio Chișinău.
13:20
Federația Tinerilor Basarabeni din România (FTB România) organizează cea de-a XIII-a ediție a Târgului Universităților din România. Prima zi a Târgului a început astăzi la Chișinău, pe Aleea Clasicilor, în Parcul Ștefan cel Mare. Organizatorii își propun să informeze absolvenții de gimnaziu și liceu din Republica Moldova despre admiterea în învățământul preuniversitar și universitar din România pentru anul academic 2024/2025, transmite Radio Chișinău.
13:05
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 5 iulie.
12:45
Liderul Partidului politic „Șansă”, Alexei Lungu, care a fost reținut ieri, 3 iulie, în cadrul protestului de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a fost eliberat în aceeași zi. Însă, acesta s-a ales cu un proces penal pentru huliganism.
12:30
Premierul Dorin Recean dezminte o serie de noi falsuri care circulă în mediul online și care vizează activitatea Executivului de la Chișinău.
12:15
Peste 200 de tineri din Iași și din mai multe regiuni ale Republicii Moldova și-au dat întâlnire la Orhei, acolo a avut loc Adunarea Tinerilor Ortodocși din Basarabia și România, marți, 2 iunie. Împreună au împărtășit valorile creștine românești și au organizat un marș prin care au cerut să nu mai fie graniță la Prut.
Acum 12 ore
11:55
În această săptămână, se împlinesc 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări, pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Evenimentul va fi marcat la Chișinău, sâmbătă, 6 iulie, începând cu ora 8.00, prin acțiuni de comemorare - depuneri de flori și un minut de reculegere pe Aleea Gării, cu participarea conducerii țării, precizează un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.
11:50
Deputații au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor deportărilor staliniste, în contextul în care pe 6 iulie se fac 75 de ani de la al doilea val de deportări – cel mai mare val al deportărilor staliniste care a fost organizat în Basarabia în 1949, transmite IPN.
11:30
Circa 1.800 de studenți ai Universității Tehnice a Moldovei au absolvit în acest an programele de licență și de masterat ale instituției. Absolvenții au fost felicitați de către Prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun în cadrul unei ceremonii festive care a avut loc ieri, 3 iulie, la Arena Chișinău.
11:15
Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu cinci bani și costă 19 lei și 25 de bani, transmite MOLDPRES.
10:55
Guvernul a lansat un program de vizite pentru elevii din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani, la obiective turistice din Chișinău. Acțiunea se desfășoară în cadrul Programului educațional „Excursia europeană”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
10:40
Președintele american Joe Biden nu ia în considerare „absolut deloc” retragerea candidaturii pentru un al doilea mandat, a declarat ieri, 3 iulie, purtătoarea sa de cuvânt, în timp ce se înmulțesc întrebările cu privire la acuitatea sa mentală după o performanță dezastruoasă în timpul dezbaterii cu Donald Trump, transmite AFP.
10:20
Viceprim-ministrul, ministru afacerilor externe, Mihai Popșoi, va găzdui mâine, 5 iulie, la Chișinău, cea de-a treia reuniune a Trilateralei Republica Moldova-România-Ucraina la nivel de ministere de externe.
10:05
Are loc ședința Parlamentului Republicii Moldova din 4 iulie 2024.
09:50
„Rușii și aliații lor din Republica Moldova discută la Moscova despre „anexarea” Moldovei de România” titrează într-un articol Europa Liberă cu referire la o conferință organizată de un institut bănuit de legături cu FSB, unde au asociat votul pro-UE la referendumul din octombrie cu „anexarea” Moldovei de România.
09:35
După o pauză de cinci ani, Chișinău a fost gazda unei noi ediții a Festivalului de Film TIFF în perioada 28 – 30 iunie. Un proiect satelit al celui mai important eveniment cinematografic din România, TIFF Chișinău a propus publicului un program important care a inclus proiecții de filme românești în premieră, evenimente speciale și întâlniri cu cineaști și actori de peste Prut. Peste 2500 de spectatori s-au bucurat de festival, ajuns la cea de-a patra ediție, finanțat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
09:15
Activitatea partidului politic „Șansă” ar putea fi temporar stopată, iar formațiunea nu va putea participa la alegerile prezidențiale din toamnă și nici la referendumul constituțional. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, spune că CEC a depistat mai multe abateri în activitatea formațiunii afiliate fugarului Ilan Șor și a cerut, prin intermediul Ministerului Justiției, instanței de judecată să sisteze temporar activitatea acestui partid, notează IPN.
09:00
Cel puțin 110 prizonieri de război ucraineni au fost executați în timp ce se aflau în captivitate în Rusia de la începutul invaziei, a anunțat ieri, 3 iulie, un reprezentant al Parchetului General al Ucrainei, Iuri Belousov, citat de EFE.
08:40
Pentru astăzi meteorologii prognozează vreme instabilă. În regiunile din Nord și Centru vor cădea ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice.
08:20
Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko, a emis marți, 2 iulie, o amenințare nucleară după ce Ucraina ar fi trimis trupe la granița de nord, avertizând că „nu mai există nicio linie roșie” și că este pregătit să folosească orice fel de armă pentru a-și proteja țara, transmite Newsweek.
08:05
Statele Unite ale Americii celebrează astăzi Ziua Independenței, marcând 248 de ani de la adoptarea Declarației de Independență din 4 iulie 1776. Acest document istoric, redactat în principal de Thomas Jefferson, a proclamat separarea celor treisprezece colonii americane de sub dominația Marii Britanii.
Acum 24 ore
21:05
Luarea unui nou medicament poate însemna să vă schimbați puțin stilul de viață, inclusiv alimentele pe care le consumați. O interacțiune aliment-medicament înseamnă că un anumit nutrient sau compus din aliment modifică modul în care organismul metabolizează medicamentul, transmite publicația Everyday Health, scrie G4Food.ro.
20:45
Oamenii de știință care urmăresc răspândirea gripei aviare sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că lacunele în monitorizare îi pot ține cu câțiva pași în urma momentului izbucnirii unei noi pandemii, potrivit interviurilor Reuters cu mai mult de o duzină de experți importanți.
20:25
Echipa de robotică din Republica Moldova „RoboRangers” a obținut rezultate remarcabile la concursul FIRST LEGO League Florida Invitational, care a reunit echipe de robotică de top din întreaga lume. Reprezentanții țării noastre au fost unicii care au reușit să câștige un număr record de trei premii, transmite MOLDPRES. 
20:10
Guvernul propune condiții de subvenționare mai avantajoase pentru agricultori. Un set de înlesniri privind subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost aprobat de Cabinetul de miniștri, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Ieri
19:50
Republica Moldova va încheia un acord de cooperare tehnică și financiară cu Republica Lituania. Proiectul de lege privind ratificarea documentului a fost examinat la ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.