România, Bulgaria și Turcia încep operațiunile comune de deminare în Marea Neagră

Radio Chisinau, 1 iulie 2024 18:10

România, Bulgaria și Turcia au început azi, 1 iulie, operațiuni comune de deminare în Marea Neagră, pentru a îmbunătăți siguranța transportului maritim, în special pentru exporturile de cereale ucrainene, transmite Bloomberg.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 15 minute
20:25
Echipa de robotică din Republica Moldova „RoboRangers” a obținut rezultate remarcabile la concursul FIRST LEGO League Florida Invitational, care a reunit echipe de robotică de top din întreaga lume. Reprezentanții țării noastre au fost unicii care au reușit să câștige un număr record de trei premii, transmite MOLDPRES. 
Acum 30 minute
20:10
Guvernul propune condiții de subvenționare mai avantajoase pentru agricultori. Un set de înlesniri privind subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost aprobat de Cabinetul de miniștri, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Acum o oră
19:50
Republica Moldova va încheia un acord de cooperare tehnică și financiară cu Republica Lituania. Proiectul de lege privind ratificarea documentului a fost examinat la ședința de astăzi a Comisiei politică externă și integrare europeană și va fi propus spre aprobare în prima lectură în plenul Parlamentului.
Acum 2 ore
19:35
Cetățenii moldoveni deținători ai pașapoartelor diplomatice și de serviciu vor putea călători în India fără vize. Comisia politică externă și integrare europeană a examinat proiectul de ratificare a unui acord care presupune acest lucru. Documentul va fi propus spre ratificare în plenul Parlamentului, potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului.
19:15
Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a Republicii Moldova. AP OSCE remarcă progresele înregistrate de țara noastră în avansarea reformelor în domenii-cheie precum lupta împotriva corupției, creșterea transparenței în guvernanța publică și îmbunătățirea climatului de afaceri. Constatările se conțin în Declarația de la București, adoptată astăzi, în cadrul Sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
19:00
37 de procese de judecată împotriva jurnaliștilor au fost intentate în anii 2019 - 2023, relevă un studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova. Chiar dacă 7 din 10 acțiuni au fost respinse de instanța de judecată, aceasta ar putea influența libertatea de exprimare, susțin experții, informează Radio Chișinău.
18:40
Echipa națională a României a părăsit campionatul European de fotbal și revine în țară în această seară. Tricolorii au ținut să lase o impresie frumoasă până la final și au lăsat în vestiar un mesaj pentru organizatori.
Acum 4 ore
18:25
Șeful Biroului Vamal „Nord” al Serviciului Vamal, precum și alți șase funcționari vamali, inclusiv șefi ai posturilor vamale din cadrul Biroului Vamal „Nord”, sunt cercetați de către ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Chișinău în cadrul unei cauze penale, în care sunt bănuiți de fapte de corupere pasivă. În urma perchezițiilor, efectuate în această dimineață, 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru 72 de ore, iar un funcționar urmează a fi cercetat în stare de libertate, potrivit Centrului Național Anticorupție.
18:00
Parlamentul Rusiei a aprobat miercuri suspendarea participării țării la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și oprirea contribuțiilor acesteia, făcând referire la imposibilitatea „unui dialog constructiv” în cadrul acestui organism, transmite Agerpres, scrie G4Media. Rusia a invocat inclusiv decizia României de a nu permite participarea delegaților ruși la un eveniment OSCE de săptămâna trecută.
17:40
Aliații NATO au convenit să finanțeze ajutorul militar pentru Ucraina cu 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat miercuri doi diplomați vest-europeni pentru Reuters, citat de G4Media, cu o săptămână înainte ca liderii alianței să se întâlnească la Washington, la summit-ul alianței.
17:25
Întreprinderile din sectorul privat ar putea avea dreptul să acorde diurne mai mici, iar în cazul delegării personalului pentru o singură zi în teritoriul Republicii Moldova diurnele nu vor fi acordate. Ministerul Finanțelor intenționează să modifice și să completeze Regulamentul cu privire la delegarea personalului entităților din Republica Moldova.
17:10
Ministrul de Externe Mihai Popșoi va participa la acest eveniment în scopul consolidării relațiilor cu partenerii și sporirii capacității Republicii Moldova de a-și promova interesele și de a-și proteja cetățenii, transmite Radio Chișinău.
16:55
Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice, filială a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, au organizat, în perioada 2-3 iulie, o conferință științifică cu participare internațională cu genericul „75 de ani de la desfășurarea operațiunii SUD”. Forumul și-a propus să reevalueze deportările staliniste de pe teritoriul dintre Prut și Nistru ca formă de represiune politică pusă în practică de autoritățile sovietice, transmite MOLDPRES.
Acum 6 ore
16:35
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
16:15
Numărul de pasageri care au călătorit prin Aeroportul Internațional Chișinău în primele șase luni ale anului curent a crescut cu 39 la sută comparativ cu anul trecut. Cifrele au fost prezentate astăzi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a precizat că este „un număr record de pasageri”, iar „prognozele arată că această creștere va continua”, transmite MOLDPRES. 
15:55
După absolvirea gimnaziului, elevii pot aplica la cele aproape 10.400 de locuri finanțate din bugetul de stat în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Cele mai multe locuri – 6.805 – sunt în școlile profesionale și centre de excelență, iar 3.566 – în colegii, transmite IPN.
15:35
Până în prezent, peste 1300 de persoane s-au înscris pe platforma inregistrare.cec.md, informează Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
15:20
Ministrul Afacerilor Externe de la București califică drept ”neîntemeiată” decizia Rusiei de a declara drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova.
15:00
Șase companii de pe piața de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere au fost amendate cu 480 de milioane de lei pentru acord anticoncurențial. Acestea coordonau prețurile de comercializare a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat, în perioada martie 2019-ianuarie 2021, a anunțat președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, într-o conferință de presă, transmite Radio Chișinău.
14:45
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a reușit să plaseze în câmpul muncii deja peste 8.000 de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă, de la începutul anului 2024.
Acum 8 ore
14:25
Un contingent al Armatei Naționale va participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR ALTHEA). Delegarea militarilor a fost aprobat miercuri de către cabinetul de miniștri, transmite IPN.
14:10
Eliberarea pașaportului simplu temporar se va realiza doar în situații obiective și urgente, ce exclud cazurile în care deplasarea persoanei pe teritoriul altui stat are la bază rațiuni exclusiv turistice, potrivit noilor modificări legislative în sistemul de pașapoarte, care vor fi implementate începând cu data de 3 iulie, transmite Agerpres.
13:55
Statele Unite vor susține neclintit aspirațiile europene ale R. Moldova, au declarat reprezentanții Ambasadei americane la Chișinău, în cadrul unei recepții organizate aseară, cu ocazia Zilei Independenței Statelor Unite, marcată pe 4 iunie, transmite Radio Chișinău.
13:35
Ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, a fost convocat miercuri la Ministerul rus de Externe unde i s-a înmânat o notă privind declararea persona non grata a unui membru al Ambasadei României. La solicitarea AGERPRES, Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat informația.
13:15
Guvernul a aprobat cea de-a treia tranșă din împrumutul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru reabilitarea căilor ferate. Este vorba de peste 18 milioane de euro suplimentari pentru reabilitarea celor mai deteriorate segmente din tronsonul de cale ferată Vălcineț-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. Lucrările vor începe în 2025, a precizat ministrul Infrastructurii Andrei Spânu în cadrul ședinței de Guvern de astăzi, transmite Radio Chișinău.
12:55
Mâine, 4 iulie, va fi lansat proiectul „Academia Basarabiei”, un program interdisciplinar pentru profesorii de istorie și limbă română, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din ca
12:40
Complexul Memorial „Eternitate” din Chișinău, inclusiv construcția cu suprafața de 150 de metri pătrați, a fost transmis în proprietatea municipiului Chișinău printr-o decizie aprobată astăzi de Guvern, la propunerea Ministerului Apărării.
Acum 12 ore
12:25
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de mâine, 4 iulie.
12:05
Ministerul Afacerilor Interne a rămas fără un secretar de stat, după ce Cabinetul de miniștri, întrunit astăzi în ședință, a aprobat demisia Janei Costachi.
11:50
Inspectoratul General al Poliției atenționează asupra apariției unor anunțuri frauduloase pe rețelele sociale. Mesajele sunt publicate în mod special pe Facebook și Instagram de către pretinșii specialiști în domeniul protecției drepturilor, care spun că oferă servicii de recuperare a banilor pierduți.
11:35
Mai mulți cetățeni din Republica Moldova, dar și din Ucraina, sunt cercetați penal pentru că ar fi implicați în furturi de biciclete performante din Franța. Bicicletele erau comercializate în Republica Moldova și Ucraina, iar valoarea acestora este de circa 1,8 milioane de euro. Urmare a reținerii în Franța a 12 cetățeni din R. Moldova și trei ucraineni, săptămâna trecută au avut loc percheziții în Republica Moldova, la Chișinău, Cantemir și Cahul, transmite IPN.
11:30
11:15
Moneda unică europeană costă astăzi 19 lei și 20 de bani, iar dolarul american este cotat la 17 lei și 92 de bani, transmite MOLDPRES.
11:00
Lotul național de box s-a întors cu trei medalii de la Campionatul European rezervat juniorilor, care a avut loc în orașul Sarajevo, Bosnia și Herțegovina. Cel mai bun rezultat l-a obținut Chiril Slepoi, care a devenit vicecampion la categoria de greutate de 52 kg, iar Vasili Buzaiji (48 kg) și Ilie Horneț (80 kg) au intrat în posesia medaliilor de bronz.
10:45
Consumatorii de pe str. Florilor, 8-12, inclusiv cu fracții, vor rămâne fără apă, joi, 04 iulie, în intervalul 09:00 – 15:00.
10:25
Statele membre ale NATO au decis să trimită un emisar special la Kiev, extinzând astfel prezența civilă a Alianței Nord-Atlantice în Ucraina, a declarat marți un purtător de cuvânt al organizației pentru DPA, transmite Agerpres.
10:10
Are loc ședința Guvernului Republicii Moldova din 3 iulie 2024.
09:50
Rușii și aliații lor din Republica Moldova discută la Moscova despre „anexarea” Moldovei de România, scrie Europa Liberă.
09:30
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut ieri, la data de 2 iulie, o discuție cu delegația coraportorilor pentru Republica Moldova din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalnina-Lukasevica, în cadrul căreia oficialul a reiterat mesajul că Republica Moldova este ținta unei campanii hibride fără precedent din partea Federației Ruse și a grupărilor criminale, transmite Radio Chișinău.
09:15
Atașata Apărării a Ambasadei SUA în Republica Moldova, locotenent-colonel Renee Michel, și-a finalizat mandatul în Republica, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
08:55
Comasarea alegerilor prezidențiale cu referendumul republican constituțional a fost necesară pentru a asigura o prezență mai mare la urne. Declarația a fost făcută de vicepreședinta PAS, deputata Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV. Potrivit Codului Electoral, pragul de validare a referendumului este de 33%, iar Constituția va fi modificată dacă mai mult de jumătate din alegătorii care vor avea o opțiune de vot, vor vota în favoarea noului text al Legii Supreme. Olesea Stamate recunoaște că 17% dintre alegători ar putea decide soarta referendumului și îndeamnă oamenii să participe activ la scrutinul din toamnă, notează IPN.
08:40
Joe Biden a estimat marți, 2 iulie, că dezbaterea sa ratată de joi, 27 iunie, în fața lui Donald Trump, se explică prin oboseala legată de deplasările sale internaționale recente, după ce în iunie el se deplasase în Franța, apoi în Italia, informează AFP.
08:25
Poliția Republicii Moldova anunță că astăzi și mâine mascații din BPDS „Fulger” a IGP vor întreprinde în mai multe localități din nordul și centrul țării exerciții tactice, inclusiv cu implicarea blindatelor. În acest context, polițiștii vin cu îndemnul către populație de a-și păstra calmul și să evite răspândirea informațiilor eronate.
08:05
Turcia elimină Austria cu 2-1 în ultimul meci din optimile turneului și va juca cu Olanda în sferturile de finală pe 6 iulie, pe stadionul Olympiastadion din Berlin.
Acum 24 ore
22:30
România a fost învinsă cu 0-3 de Olanda la Munchen în optimile de finală ale Euro 2024.
20:55
Republica Moldova va restricționa importul de grâu, porumb și floarea-soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii a făcut modificări la un proiect de lege, care oferă pârghii în acest sens, iar documentul urmează să fie aprobat de Parlament. Noile prevederi au fost discutate astăzi cu reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, care au cerut, săptămâna trecută, restricții la importurile din țara vecină.
20:40
Administrațiile publice locale pot solicita finanțare pentru implementarea inițiativelor de dezvoltare regională în orașele și satele din țara noastră. Concursul de proiecte a fost lansat astăzi de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Ieri
20:15
Un număr de 75 de angajatori au beneficiat anul trecut de subvenții pentru susținerea proiectelor de inițiative locale. În urma implementării acestora au fost create 113 locuri de muncă unde au fost angajați șomeri, informează MOLDPRES.
19:55
Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a participat la cea de-a 28-a ediție a Forumului guvernamental anual organizat la Atena. Delegația a fost condusă de prim-ministrul Dorin Recean.
19:40
Președinta Maia Sandu a vizitat astăzi unul dintre cele mai mari proiecte de modernizare a orașului Drochia și a avut o întrevedere cu mai mulți primari și reprezentanți ai autorităților locale din raion, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.