Din 1 iulie, vârsta de pensionare a femeilor se va majora cu încă 6 luni

Radio Chisinau, 29 iunie 2024 13:05

Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei crește cu șase luni. Astfel, femeile se vor pensiona la împlinirea a 61 de ani. De asemenea, din 1 iulie, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu ce al bărbaților și va fi 34 de ani, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
16:05
În a doua jumătate a lunii iulie, președinta Maia Sandu va întreprinde vizite de lucru în trei mari orașe din afara țării și, cu această ocazie, șefa statului invită diaspora la discuții, a anunțat președinta pe pagina sa oficială de Facebook.
Acum 15 minute
15:50
Scriitorul albanez Ismail Kadare, autor al unei opere monumentale sub dictatura comunistă a lui Enver Hogea, a murit azi dimineață, scrie AFP.
Acum 30 minute
16:25
Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE facilitează și accesul Chișinăului la finanțările internaționale, a comentat analistul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.
Acum o oră
15:30
România resimte pericolele războiului hibrid care îmbracă diferite forme, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat, astăzi, 1 iulie, premierul României, Marcel Ciolacu, la ceremonia de celebrare a 25 ani de la înființarea Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării din România.
15:10
Armata Națională desfășoară în perioada 1-5 iulie un exercițiu cu rezerviștii Forțelor Armate.
Acum 2 ore
14:35
În data de 27 iunie curent, Protopopiatul Orhei din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropolia Basarabiei, a găzduit o ședință de lucru, în cadrul căreia s-au reunit numeroși clerici de pe ambele maluri ale Prutului, în vederea sporirii activităților dintre comunitățile și instituțiile ecleziastice românești, „separate de această graniță naturală”, anunță Mitropolia Basarabiei.
14:20
Guvernul anunță un nou program de extindere a grupelor de creșă, valoarea totală fiind de 20 de milioane de lei. La acest program vor putea participa primăriile din localitățile care au cel puțin 5 mii de locuitori, transmite Radio Chișinău.
Acum 4 ore
14:00
Începând cu luna septembrie, compania aeriană Wizz Air lansează o nouă cursă de pe Aeroportul Internațional Chișinău.
13:45
În această ediție ascultăm hit-uri de la Billy Idol, David Bowie, Laurențiu Cazan.
13:30
La 28 iunie 2024, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui ex-judecător privind comiterea a două episoade ale infracțiunii pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (prevăzute la art. 307 alin.(1) din Codul penal), informează Procuratura Anticorupție.
13:15
Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde, în perioada 1-2 iulie, o vizită de lucru la Atena. Șeful Executivului va ține un discurs la Forumul anual pe teme de actualitate, organizat de publicația „The Economist”, ediția a 28-a, transmite Guvernul Republicii Moldova.
12:55
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că, începând cu a doua jumătate a lunii iunie, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată care s-a încadrat într-un coridor cuprins între 2-6 %.
12:40
În perioada 24 - 30 iunie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 766,8 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 102%, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 17,73 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 109,4%, informează Serviciul Vamal.
12:20
Într-o nouă clasificare publicată de site-ul insidermonkey, Marocul a reușit să ajungă pe locul douăzeci în lume printre țările care dețin cele mai puternice arme de artilerie. Această realizare evidențiază angajamentul Regatului de a-și consolida capacitățile de apărare și de a-și menține securitatea și stabilitatea. Armata marocană a primit un rating de 0,393.
12:05
Primăria Chișinău informează că începând de astăzi, 1 iulie, curent, în locurile publice aglomerate din oraș, sunt instalate puncte de aprovizionare cu apă potabilă.
Acum 6 ore
11:45
Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Pierre-Alain Fridez și Zanda Kalniņa-Lukaševica, se vor afla, în perioada 1 – 3 iulie, într-o vizită de documentare în Republica Moldova. Aceasta va viza evoluțiile politice recente, pregătirea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional, implementarea votului prin corespondență. Alte subiecte care vor fi abordate în cadrul vizitei sunt imixtiunea străină, progresul reformei justiției, evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
11:30
De astăzi, vârsta privind acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 61 ani, iar stagiul complet de cotizare  - 34 de ani. Pentru bărbați vârsta de pensionare rămâne neschimbată - 63 de ani, iar stagiul de cotizare - 34 de ani, condițiile fiind stabilite începând cu 1 iulie 2019, informează MOLDPRES.
11:10
MAE de la București a anunțat luni, în contextul incendiilor care afectează regiuni din Grecia și din Turcia, că în Republica Elenă nu au fost primite solicitări de asistență consulară, dar că turiști români au fost evacuați temporar din hoteluri din cauza incendiilor din regiunea Izmir – Kușadasi. Aceștia au revenit la unitățile de cazare după ce focul a fost stins, a precizat Ministerul de Externe.
10:55
Luna iulie începe cu scumpirea monedei unice europene și a dolarului american, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite MOLDPRES. 
10:35
Începând cu data de 1 iulie 2024, persoanele cu hiperplazie benignă de prostată beneficiază de medicamentul compensat cu denumirea comună internațională tamsulosinum. Acest preparat va fi compensat parțial din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, iar cel puțin o denumire comercială a medicamentului va fi oferită gratuit, anunță Compania Națională de Asigurări în Medicină.
10:30
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în buletinele de vot pentru concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti, comunică MOLDPRES.
10:20
Circa 3000 de elevi vor susține, în perioada 1-4 iulie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului în sesiunea suplimentară din anul curent. În acest scop, în fiecare raion sau municipiu a fost instituit un Centru Raional/Municipal de Examene, informează Ministerul Educației și Cercetării.
Acum 8 ore
10:00
„Referendumul este un exercițiu care ne va influența dramatic viitorul și nu poate fi lăsat doar pe seama politicului, spune jurnalistul Alex Cozer, unul dintre membrii și inițiatorul campaniei „Cetățeni pentru Europa”. Într-un interviu la Podcastul ZdG, el a subliniat importanța unei prezențe ridicate și a votului „Pentru”, la referendumul privind integrarea europeană, care se va desfășura la 20 octombrie 2024, odată cu alegerile prezidențiale, transmite Radio Chișinău.
09:45
Curtea Supremă a Statelor Unite cu majoritate conservatoare urmează să se pronunțe luni asupra imunității penale absolute invocată de Donald Trump în calitate de fost președinte, iar decizia sa, cea mai așteptată din această sesiune, ar putea amâna și mai mult procesul său federal de la Washington, relatează AFP.
09:25
Selecționata Angliei s-a calificat cu emoții în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, găzduit de Germania, printr-o victorie cu scorul de 2-1 (0-1, 1-1), după prelungiri, cu Slovacia, duminică seara, pe Arena AufSchalke din Gelsenkirchen.
09:10
Extrema dreaptă din Franța a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate, și le-a cerut francezilor să-i încredințeze majoritatea parlamentară absolută în turul decisiv de duminica viitoare. Cu 33% din voturi, partidul familiei Le Pen, eurosceptic și anti-imigrație, își confirmă dominația în politica franceză, după victoria de la europarlamentarele de la începutul lunii. Este urmat de noul bloc al stângii unite cu 28 de procente și de alianța pro-prezidențială cu 21%. Ambele formațiuni și-au propus să blocheze accesul dreptei extreme la guvernare, după cum transmite corespondenta RRA la Paris, Daniela Coman.
08:50
Armata americană a ridicat nivelul de alertă pe mai multe dintre bazele sale din Europa, au informat duminică mai multe media americane, notează AFP, transmite Agerpres.
08:45
Uniunea Europeană nu a spus niciodată că Transnistria ar fi o problemă în calea aderării Republicii Moldova la UE, subliniază expertul în relații internaționale Grigore Guzun, de la WatchDog. El consideră că, dacă Chișinăul va reuși să ridice nivelul de viață al populației pe malul drept al Nistrului, în mod automat, beneficiile apropierii de UE se vor răsfrânge și asupra populației din raioanele de est.
08:35
Uniunea Europeană nu a spus niciodată că Transnistria ar fi o problemă în calea aderării Republicii Moldova la UE, subliniază expertul în relații internaționale Grigore Guzun, de la WatchDog. El consideră că, dacă Chișinăul va reuși să ridice nivelul de viață al populației pe malul drept al Nistrului, în mod automat, beneficiile apropierii de UE se vor răsfrânge și asupra populației din raioanele de est.
08:15
„În astfel de circumstanțe, dezamorsarea bătăliei... importante și periculoase a grupării criminale Șor nu va putea fi atinsă fără un efort masiv de informare a cetățenilor privind ceea ce i se poate întâmpla Republicii Moldova dacă referendumul de integrare europeană se va prăbuși, iar Republica Moldova va fi angajată în eventuale proiecte de aderare la UEEA...”, relatează Victor Pelin pentru IPN.
Acum 24 ore
17:55
Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) informează că în cursul zilei de 29 iunie 2024 au fost înregistrate 44 de focare de incendii pe teritoriul Turciei, 30 dintre acestea în zonele rurale și 14 în zone forestiere. După cum este cunoscut, în perioada estivală, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale țării, existând și pe viitor un risc ridicat de producere a unor incendii de vegetație.
17:30
Este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din lume de vizitat și se pare că Viena poate fi, de asemenea, un loc imbatabil de locuit.
17:00
Invitata emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău a fost Ana-Maria Pșenicinaia, Social Media Manager. Tânăra, care deja de trei ani e în domeniul online, ne spune că „online-ul astăzi este foarte important și trebuie să fim acolo unde sunt oamenii, iar ei sunt pe platformele de socializare”.
16:30
A murit Ileana Stana Ionescu. Îndrăgita actriță avea 87 de ani și se afla în spital.
Ieri
16:00
Castelul Balmoral din Scoția, care a fost una dintre reședințele preferate ale reginei Elisabeta a II-a, unde a murit în 2022, își va deschide porțile pentru public începând de luni, 1 iulie. Acesta va rămâne deschis până la 4 august, transmite News.ro.
15:35
Astăzi, în ultima duminică a lunii iunie, la Universitatea de Stat din Moldova a fost celebrată Ziua Portului Național, ajunsă la cea de-a patra ediție, împreună cu ceremonia de premiere a celor mai buni absolvenți ai instituției. La eveniment a fost prezent și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din Guvernul României, Adrian Dupu.
15:00
Eliminarea Italiei, campioana europeană în exercițiu, în optimile de finală ale Euro-2024, sâmbătă, în fața Elveției, nu a fost o surpriză pentru presa italiană, care a descris-o drept „o rușine”, „un eșec național” și „un naufragiu”.
14:35
În contextul ascensiunii extremei drepte în Europa, Ungaria populistului Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, urmează să preia președinția UE la 1 iulie. Este o perspectivă care provoacă îngrijorare la Bruxelles, dat fiind numărul tot mai mare de dispute pe care le are cu Budapesta. Va fi Viktor Orban la înălțimea reputației sale de rebel al UE-27 în următoarele șase luni sau va juca rolul elevului bun? se întreabă France 24 într-o analiză în care încearcă să schițeze niște răspunsuri și perspective.
14:00
Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită duminică, 30 iunie, în Republica Moldova. Cu acest prilej, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj în care subliniază că straiele naționale „transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri”.
13:30
Atacurile Rusiei împotriva unei localități în regiunea Zaporojie (sud) și asupra unor așezări în regiunea Donețk (est) au făcut sâmbătă, 29 iunie, 11 morți și cel puțin 37 de persoane au fost rănite, potrivit autorităților ucrainene, informează Agerpres și AFP.
13:05
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că pe parcursul zilei de sâmbătă, 29 iunie, a înregistrat 73.923 de traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 37.437 de traversări ale persoanelor.
12:35
Salariul minim brut garantat în plată din România se majorează de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut (aproximativ 14 800 lei moldovenești), creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei (aproximativ 13.200 lei moldovenești) Precizăm faptul că 300 de lei (aproximativ 1.200 lei moldovenești) nu sunt taxați la acea sumă. Prin urmare, un angajat plătit astfel va primi o sumă netă de 2.363 lei în mână (aproximativ 9.500 lei moldovenești).
12:05
Codul de procedură civilă ar putea fi ajustat pentru o mai înaltă claritate, similar prevederilor din Codul de procedură penală și a recomandărilor Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei cu privire la reexaminarea sau redeschiderea unor cauze la nivel național în urma hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.
11:35
Președintele Joe Biden este așteptat să discute despre viitorul campaniei sale de realegere cu familia la Camp David duminică, după o dezbatere televizată la nivel național joi, care a lăsat mulți colegi democrați îngrijorați cu privire la capacitatea sa de a-l învinge pe fostul președinte Donald Trump în noiembrie, potrivit a cinci persoane familiarizate cu acest subiect, transmite NBC News.
11:10
Astăzi, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului, organizată cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular, ediția a IX-a, 2024.
10:40
Participarea activă a României în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări (I3M) a fost evidențiată de secretarul de stat al MAE România, Luca Niculescu, la Forumul Dubrovnik 2024, cu tema „Dire Straits and Safe Passages”, a informat sâmbătă, 29 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al României.
10:15
Selecționata Elveției s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, după ce a învins fără drept de apel echipa Italiei, deținătoarea titlului, cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Olympiastadion din Berlin, în primul meci din optimile de finală.
09:40
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a deschis sâmbătă, 29 iunie, cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, un eveniment politic și diplomatic major găzduit la București. În cadrul discursului său, Ciucă a evidențiat provocările actuale privind securitatea europeană, cu un accent special pe conflictul în desfășurare din Ucraina și impactul acestuia asupra regiunii.
09:15
Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi sunt chemați la urne pentru a stabili noua componență a Adunării Naționale, adică numirea a 577 de deputați, în două tururi, duminică, 30 iunie și vineri, 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical orizontul politic, relatează AFP.
29 iunie 2024
19:05
Peste 130.000 de fani turci au asistat la meciurile Euro 2024 din Germania, conform presei germane, pe baza datelor de la UEFA. România a fost susținută la meciurile din faza grupelor de 92.000 de fani și se află pe locul cinci în clasament, fiind devansată de Albania.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.