Un satelit rusesc s-a făcut bucăți în spațiu, astronauții de pe stația spațială orbitală fiind nevoiți să se pună la adăpost

Radio Chisinau, 27 iunie 2024 20:40

Un satelit rusesc s-a spart în mai mult de 100 de bucăți, împrăștiind resturi pe orbită și forțându-i pe astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) să se pună la adăpost, au declarat agențiile spațiale americane, relatează Reuters, scrie News.ro.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 6 ore
17:55
Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) informează că în cursul zilei de 29 iunie 2024 au fost înregistrate 44 de focare de incendii pe teritoriul Turciei, 30 dintre acestea în zonele rurale și 14 în zone forestiere. După cum este cunoscut, în perioada estivală, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale țării, existând și pe viitor un risc ridicat de producere a unor incendii de vegetație.
17:30
Este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din lume de vizitat și se pare că Viena poate fi, de asemenea, un loc imbatabil de locuit.
17:00
Invitata emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău a fost Ana-Maria Pșenicinaia, Social Media Manager. Tânăra, care deja de trei ani e în domeniul online, ne spune că „online-ul astăzi este foarte important și trebuie să fim acolo unde sunt oamenii, iar ei sunt pe platformele de socializare”.
16:30
A murit Ileana Stana Ionescu. Îndrăgita actriță avea 87 de ani și se afla în spital.
Acum 8 ore
16:00
Castelul Balmoral din Scoția, care a fost una dintre reședințele preferate ale reginei Elisabeta a II-a, unde a murit în 2022, își va deschide porțile pentru public începând de luni, 1 iulie. Acesta va rămâne deschis până la 4 august, transmite News.ro.
15:35
Astăzi, în ultima duminică a lunii iunie, la Universitatea de Stat din Moldova a fost celebrată Ziua Portului Național, ajunsă la cea de-a patra ediție, împreună cu ceremonia de premiere a celor mai buni absolvenți ai instituției. La eveniment a fost prezent și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), din Guvernul României, Adrian Dupu.
15:00
Eliminarea Italiei, campioana europeană în exercițiu, în optimile de finală ale Euro-2024, sâmbătă, în fața Elveției, nu a fost o surpriză pentru presa italiană, care a descris-o drept „o rușine”, „un eșec național” și „un naufragiu”.
14:35
În contextul ascensiunii extremei drepte în Europa, Ungaria populistului Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, urmează să preia președinția UE la 1 iulie. Este o perspectivă care provoacă îngrijorare la Bruxelles, dat fiind numărul tot mai mare de dispute pe care le are cu Budapesta. Va fi Viktor Orban la înălțimea reputației sale de rebel al UE-27 în următoarele șase luni sau va juca rolul elevului bun? se întreabă France 24 într-o analiză în care încearcă să schițeze niște răspunsuri și perspective.
Acum 12 ore
14:00
Ziua Națională a Portului Popular este sărbătorită duminică, 30 iunie, în Republica Moldova. Cu acest prilej, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj în care subliniază că straiele naționale „transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri”.
13:30
Atacurile Rusiei împotriva unei localități în regiunea Zaporojie (sud) și asupra unor așezări în regiunea Donețk (est) au făcut sâmbătă, 29 iunie, 11 morți și cel puțin 37 de persoane au fost rănite, potrivit autorităților ucrainene, informează Agerpres și AFP.
13:05
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră anunță că pe parcursul zilei de sâmbătă, 29 iunie, a înregistrat 73.923 de traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 37.437 de traversări ale persoanelor.
12:35
Salariul minim brut garantat în plată din România se majorează de la 1 iulie 2024 la 3.700 lei brut (aproximativ 14 800 lei moldovenești), creșterea fiind de 12,12% față de nivelul actual de 3.300 de lei (aproximativ 13.200 lei moldovenești) Precizăm faptul că 300 de lei (aproximativ 1.200 lei moldovenești) nu sunt taxați la acea sumă. Prin urmare, un angajat plătit astfel va primi o sumă netă de 2.363 lei în mână (aproximativ 9.500 lei moldovenești).
12:05
Codul de procedură civilă ar putea fi ajustat pentru o mai înaltă claritate, similar prevederilor din Codul de procedură penală și a recomandărilor Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei cu privire la reexaminarea sau redeschiderea unor cauze la nivel național în urma hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.
11:35
Președintele Joe Biden este așteptat să discute despre viitorul campaniei sale de realegere cu familia la Camp David duminică, după o dezbatere televizată la nivel național joi, care a lăsat mulți colegi democrați îngrijorați cu privire la capacitatea sa de a-l învinge pe fostul președinte Donald Trump în noiembrie, potrivit a cinci persoane familiarizate cu acest subiect, transmite NBC News.
11:10
Astăzi, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală este inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, cuprinzând piese din patrimoniul muzeului, organizată cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular, ediția a IX-a, 2024.
10:40
Participarea activă a României în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări (I3M) a fost evidențiată de secretarul de stat al MAE România, Luca Niculescu, la Forumul Dubrovnik 2024, cu tema „Dire Straits and Safe Passages”, a informat sâmbătă, 29 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al României.
10:15
Selecționata Elveției s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal - EURO 2024, după ce a învins fără drept de apel echipa Italiei, deținătoarea titlului, cu scorul de 2-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Olympiastadion din Berlin, în primul meci din optimile de finală.
09:40
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a deschis sâmbătă, 29 iunie, cea de-a 31-a Sesiune Anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, un eveniment politic și diplomatic major găzduit la București. În cadrul discursului său, Ciucă a evidențiat provocările actuale privind securitatea europeană, cu un accent special pe conflictul în desfășurare din Ucraina și impactul acestuia asupra regiunii.
09:15
Aproximativ 49 de milioane de alegători francezi sunt chemați la urne pentru a stabili noua componență a Adunării Naționale, adică numirea a 577 de deputați, în două tururi, duminică, 30 iunie și vineri, 7 iulie, ceea ce ar putea schimba radical orizontul politic, relatează AFP.
Ieri
19:05
Peste 130.000 de fani turci au asistat la meciurile Euro 2024 din Germania, conform presei germane, pe baza datelor de la UEFA. România a fost susținută la meciurile din faza grupelor de 92.000 de fani și se află pe locul cinci în clasament, fiind devansată de Albania.
18:35
Rândurile Armatei Naționale vor fi completate cu 67 de tineri, absolvenți ai Academiei Militare „Alexandru cel Bun”. În cadrul unei ceremonii festive, tinerii au primit astăzi diplomele de licență și gradul primar de „locotenent”. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, i-a felicitat pe absolvenții Academiei Militare menționând că de astăzi în fața lor se deschide „un nou capitol – de a servi cu demnitate și onoare țara”, informează MOLDPRES.
18:05
La sfârșitul acestei săptămâni, timp de două zile, peste 100 de angajați din cadrul Grupurilor de Lucru, ministerelor și agențiilor publice, precum și ai Biroului pentru Integrare Europeană și ai Centrului pentru armonizarea legislației, au participat la atelierul de formare profesională „Următorii pași pentru Republica Moldova în procesul de aderare la UE”. Despre aceasta a anunțat Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru Integrare Europeană a Republicii Moldova, într-o postare pe Facebook, menționând că atelierul respectiv a fost o bună oportunitate pentru a consolida cunoștințele despre principiile și metodologia negocierilor de aderare.
17:00
360 de tineri, absolvenți ai științelor educației, urmează să se angajeze din 1 septembrie în instituțiile de învățământ din țară. Dosarele lor au fost declarate eligibile dintr-un număr de peste 480 depuse în cadrul unei campanii lansate de Ministerul Educației și Cercetării. Totuși, ținta autorităților este un număr de 500 de tineri specialiști, motiv pentru care în iulie va fi organizată etapa a doua de selectare, transmite IPN.
16:30
Ministerul Apărării de la Kiev a transmis ieri, 28 iunie, că Ucraina a distrus într-un atac săptămâna aceasta centrul rus de comunicații spațiale amplasat în peninsula Crimeea ocupată, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
16:05
Premierul Dorin Recean a îndemnat tinerii să fie activi și să participe la referendumul pentru integrarea în UE, din 20 octombrie. În opinia sa, tinerii au un fel de datorie să se implice, deoarece libertatea, de fapt, începe de la puterea de a decide. „De aici începe rolul nostru de a participa în deciziile importante și a-i implica și pe ceilalți”, a declarat Dorin Recean, la Moldova Youth Forum 2024, transmite IPN.
15:40
Parcul „Alunelulˮ va găzdui, în perioada 30 iunie-7 iulie, Festivalul românesc de animație pentru copii. Actorii de pe ambele maluri ale Prutului vor prezenta gratuit, începând cu ora 18:00, o serie din opt spectacole bazate pe lucrări literare cunoscute pentru toate vârstele.
15:10
Tinerii din toată țara s-au reunit astăzi la Bălți în cadrul celui mai mare forum din Republica Moldova – Moldova Youth Forum 2024 pentru a discuta, învăța și colabora pentru un viitor mai bun. Evenimentul, cu genericul: „Împuternicirea tinerilor pentru o implicare mai activă și o guvernare eficientă”, este organizat de către Institutul Republican Internațional - IRI Moldova, care menționează că este vorba despre un angajament continuu pentru împuternicirea tinerilor din Republica Moldova. Evenimentul oferă tinerilor platformă pentru a crea conexiuni și a influența politici naționale, contribuind astfel la viitorul prosper a societății, transmite IPN.
14:30
Patricia Caraman este eleva care a fost eliberată de la trei examene de Bacalaureat, cu nota 10 din oficiu, iar ulterior a luat nota 10 și la al patrulea examen - matematica.Tânăra provine dintr-o familie de medici și visează să devină pilot. Patricia a vorbit, în cadrul emisiunii „OAMENI ȘI IDEI” de la Radio Chișinău, despre visul ei de a deveni pilot, dar și provocările pe care le întâmpină la acest capitol, cel mai mare obstacol fiind suma financiară pentru școala de aviație din Ungaria.
13:55
Autoritățile au luat la ochi cadourile bănești generoase indicate de funcționari în declarațiile de avere. Una dintre propuneri este ca în cazul sumelor bănești mai mari de 5 mii de euro să fie indicate numele persoanelor care le-a făcut cadou. O altă propunere discutată este ca darurile bănești să fie impozitate, transmite IPN.
13:30
Peste 40 de companii din Republica Moldova își expun produsele la expoziția „Republica Moldova Prezintă”, organizată în perioada 28 - 30 iunie la Brașov, România. Evenimentul ajuns la cea de-a IV-a ediție are loc sub cerul liber, în Piața Sfatului, unde sunt amplasate corturile pentru prezentări și degustări de produse fabricate în țara noastră, anunță Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
13:05
Din 1 iulie, vârsta de pensionare pentru femei crește cu șase luni. Astfel, femeile se vor pensiona la împlinirea a 61 de ani. De asemenea, din 1 iulie, stagiul complet de cotizare în cazul femeilor se va egala cu ce al bărbaților și va fi 34 de ani, transmite IPN.
12:40
Turiștii care urcă la munte în aceste zile de caniculă au parte de răcoare. Temperaturile sunt suportabile pentru câteva ore de mișcare în aer liber. Există însă și câteva reguli obligatorii pe care trebuie să le respectăm atunci când suntem la munte, începând cu echipamentul pe care îl folosim până la traseele pe care dorim să le abordăm, spune șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, transmite Radio Timișoara preluat de Radio Chișinău.
12:20
Sena continuă să nu treacă testele de calitate a apei cu o lună înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, când urmează să găzduiască probele de înot în ape deschise și etapa de înot a triatlonului, conform rezultatelor dezvăluite vineri, relatează The Guardian, transmite News.ro.
12:15
12 istorii de succes ale refugiaților ucraineni, care și-au găsit în Republica Moldova sprijinul necesar pentru a lua viața de la capăt, au fost prezentate ieri, 28 iunie, la Parlament. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Refugiatului și a inclus un proiect video-fotografic cu genericul „12 noi începuturi”, se menționează într-un comunicat de presă al Parlamentului Republicii Moldova.
11:15
Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a decis debursarea imediată pentru Republica Moldova a unei sume în valoare de 175,2 milioane dolari SUA. Banii vor fi folosiți pentru a sprijini financiar bugetul țării. FMI constată că Programul cu Republica Moldova se realizează, în linii mari, conform parametrilor conveniți, în pofida circumstanțelor dificile, transmite MOLDPRES.
10:40
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat vineri, 28 iunie, eliberarea și întoarcerea în țară a zece civili, inclusiv doi preoți și un oficial local, care au fost luați prizonieri în Rusia și Belarus.
10:05
Google a anunțat recent o extindere semnificativă a serviciului său de traducere, Google Translate, adăugând 110 noi limbi. Printre acestea se numără cantoneza, punjabi (Shahmukhi) și NKo. Această extindere este realizată cu ajutorul inteligenței artificiale, mai exact a modelului de limbaj mare (LLM) PaLM 2, scrie playtech.ro.
09:45
Co-fondatorul companiei OceanGate, cea care a construit submersibilul Titan, în care cinci pasageri au murit, anunță acum o excursie către o dolină denumită generic și „portalul către iad”, potrivit The Independent
09:10
Vremea caniculară se menține în zilele de sâmbătă și duminică. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță maxime termice ce vor atinge 35°C. Oamenilor li se recomandă să nu se expună la soare în orele amiezii, informează MOLDPRES.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:10
Michael Jackson acumulase datorii de peste o jumătate de miliard de dolari la momentul morții sale, în 2009, relevă noi documente judiciare.
20:45
O decizie în acest sens fiind adoptată de comisia de licitație, condusă de ministrul Energiei, Victor Parlicov. Aceasta a aprobat documentația de licitație, care urmează a fi tradusă în limba engleză și publicată în atenția potențialilor investitori, transmite Ministerul Energiei.
20:15
Un studiu important a constatat că administrarea zilnică de multivitamine nu îi ajută pe oameni să trăiască mai mult și poate chiar crește riscul unei morți premature.
19:50
Lipsită de mijloace antiaeriene suficiente pentru a se proteja de potopul de foc rusesc, Ucraina își presează aliații să stabilească o zonă de excludere aeriană în vestul teritoriului său cu ajutorul unor sisteme antiaeriene desfășurate în Polonia și în România, pentru a crea astfel un scut aerian care să protejeze industria, infrastructura energetică și populația civilă, relatează vineri AFP, notează Agerpres.
19:25
Majoritatea alegătorilor înregistrați în SUA pentru a vota la următoarele alegeri prezidențiale consideră că fostul președinte Donald Trump l-a depășit pe actualul președinte, Joe Biden, în dezbaterea desfășurată joi pe canalul CNN, potrivit unui sondaj realizat chiar de rețea în rândul telespectatorii care au vizionat programul, informează EFE, scrie Agerpres.
19:00
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului în Ucraina, în timp ce țara continuă în același timp să se întărească pe plan militar pentru a putea forța Rusia să accepte o "pace justă", informează AFP, transmite Agerpres.
18:45
Trei avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN). Avioanele F-16 vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană.
18:25
Până la finele zilei de 27 iunie 2024, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 636 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 2 milioane 397 mii de persoane. Datele preliminare au fost prezentate astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES.
18:05
Salariile nete în anumite țări sunt cu adevărat atractive, stabilite în funcție de diverși factori precum creșterea economică, impozitele, costul vieții și politicile guvernamentale. Aceste venituri reflectă nivelurile de trai ale cetățenilor și sunt influențate de politicile economice și tendințele de ocupare a forței de muncă.
17:50
Călătorii ruși sunt cel mai interesați de obținerea unei vize Schengen, o țară de la Marea Mediterană fiind destinația lor favorită, potrivit căutărilor făcute pe Yandex, cel mai popular motor de căutare din Rusia, relatează Lenta, transmite hotnews.ro.
17:30
Ieri, în toată țara, polițiștii de patrulare au organizat masiv acțiuni de monitorizare a traficului rutier, transmite Poliția.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.