Cooperarea bilaterală dintre R.Moldova, SUA, Georgia și Letonia, discutată de Maia Sandu la Summitul de pace din Elveția

Moldova1, 16 iunie 2024 13:30

Cooperarea bilaterală dintre Republica Moldova, SUA, Georgia și Letonia, securitatea regională, dar și parcursul european al țării noastre au fost discutate de Maia Sandu în cadrul unor întrevederi cu vicepreședintele SUA și liderii de la Riga și Tbilisi, la Summitul de pace din Elveția.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 15 minute
09:30
25 iunie este o zi istorică pentru Republica Moldova. Astăzi urmează să fie dat startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul primei Conferințe Interguvernamentale UE - Moldova. Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a explicat printr-un video informativ ce presupune această conferință și cât de importantă este pentru parcursul european al țării noastre.
Acum o oră
09:10
Accident, în această noapte, la Durlești. Un copil de trei ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost lovit de un taximetrist. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că impactul s-ar fi produs după ce copilul ar fi ieșit „spontan din curtea casei”. Oamenii legii fac apel la părinți să acorde atenție sporită copiilor.
08:50
Cadrul de negocieri cu Uniunea Europeană (UE) stabilește obiectivele și condițiile, iar primul capitol deschis este justiția și, în același timp, este ultimul care va fi închis, iar aceasta este o practică în realitățile extinderii. Expertul în politici publice și relații internaționale, Andrei Curăraru, susține că Republica Moldova va fi monitorizată pe domeniul justiției, iar acest fapt nu înseamnă că se vor bloca negocierile pe celelalte capitole, care vor fi paralele atât timp cât Republica Moldova va face progrese și va implementa reforme în baza mecanismelor UE.
Acum 2 ore
08:30
Relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost stabilite aproximativ 30 de ani în urmă. Primul Acord dintre blocul comunitar și țara noastră a fost semnat în anul 1994. La trei decenii distanță Republica Moldova așteaptă decizia istorică a Consiliului Uniunii Europene care ar putea lansa negocierile de aderare.
Acum 12 ore
00:40
Înotătorii moldoveni Pavel Alovațchi și Tatiana Salcuțan s-au calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Ambii și-au asigurat calificarea în urma evoluțiilor de la Campionatele Europene de natație ce au avut loc la Belgrad.
00:10
Echipa națională a Italiei a obținut calificarea în optimile de finală ale Campionatului European. Acest lucru s-a întâmplat grație remizei obținute in extremis în partida cu Croația. Italia a smuls egalul în ultimul minut al prelungirilor.
24 iunie 2024
22:20
Federația Rusă conduce operațiuni hibride nu doar împotriva Republicii Moldova, dar și a aliaților NATO. Organizația Nord-Atlantică împărtășește pentru noi din propria experiență de combatere a dezinformării, sabotajelor și atacurilor cibernetice. Aceasta ar fi metoda Rusiei, a declarat, într-un interviu pentru Moldova 1, directorul pentru Parteneriate și Afaceri Globale NATO.
21:30
Miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene au adoptat noi măsuri punitive pentru a contracara eludarea sancțiunilor și a împiedica Rusia să obțină tehnologie occidentală pentru fabricarea armelor.
Acum 24 ore
20:40
Trei zile de doliu în Republica autonomă Daghestan din Rusia. Asta după ce cel puțin 20 de persoane, între care 15 polițiști, un preot, dar și câțiva civili au fost uciși noaptea trecută în două atacuri teroriste. Au fost vizate două biserici ortodoxe, două sinagogi și un post al poliției rutiere în orașele Derbent și Mahacikala. După mai multe ore de confruntări cu atacatorii, operațiunea antiteroristă s-a încheiat. Potrivit autorităților locale, șase militanți au fost eliminați.
20:10
Toate serviciile de asistență și protecție socială vor fi digitalizate. Astfel, cu un singur click, moldovenii vor avea acces la un pachet complet de servicii. Ministerul de resort a lansat Centrul Digital de Inovare Socială, care va oferi asistență în procesul de digitalizare și va transpune informația de pe hârtie, în calculator.
20:00
Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost amendat cu 20 de mii de lei pentru că ar fi discriminat membrii LGBT, numindu-i ,,păcătoși". Anunțul a fost făcut de centrul GENDERDOC-M, potrivit căruia, decizia a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău. Am încercat să obținem un comentariu din partea episcopului, însă acesta nu a răspuns la telefon. În schimb, Mitropolia Moldovei spune că regretă incidentul.
19:50
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a început tratarea terenurilor din Cairaclia și Copceac, afectate de invazia de lăcuste. Între timp, proprietarii terenurilor distruse riscă să fie amendați pentru că au neglijat măsurile preventive. Asta au spus reprezentanții Ministerului Agriculturii, într-un răspuns oferit pentru Moldova 1.
19:20
Republica Moldova este tot mai aproape de conferința interguvernamentală de la Luxemburg, care dă startul oficial al negocierilor de aderare. Premierul Dorin Recean, va prezenta în cadrul conferinței, poziția țării noastre, prin care va confirma că Republica Moldova acceptă cadrul de negociere propus de Uniunea Europeană. După deschiderea oficială a negocierilor de aderare, va începe screening-ul bilateral al legislației, după screening-ul explicativ. Această etapă presupune evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară.
18:10
Scriitorul Spiridon Vangheli, a cărui operă a adus bucurie și inspirație generațiilor de cititori, a fost petrecut pe ultimul drum. Într-un gest de adânc respect și recunoștință, moldovenii au venit să-și ia rămas bun de la îndrăgitul prozator, cel supranumit „Tatăl lui Guguță”. Printre cei care i-au adus un ultim omagiu se numără rude, colegi de breaslă, cititori fideli, dar și politicieni. De dimineață, sicriul cu corpul neîsuflețit al scriitorului a fost dus la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Ulterior, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central din strada Armenească, acolo unde marele scriitor își va găsi odihna de veci.
18:00
Judecătorul Ion Chirtoacă, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu a promovat evaluarea repetată, anunță Comisia Pre-Vetting. Potrivit sursei, candidatul nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.
17:40
România salută decizia Uniunii Europene (UE) de a începe negocierile de aderare la blocul comunitar cu Republica Moldova, în cadrul conferinței interguvernamentale, care se va desfășura pe 25 iunie, la Luxemburg. Potrivit șefei diplomației de la București, Luminița Odobescu, aceasta va ancora țara noastră pe calea europeană, care este una ireversibilă. De asemenea, Odobescu a solicitat astăzi, la reuniunea miniștrilor de externe din cele 27 de state membre ale uniunii, o abordare strategică europeană față de regiunea Mării Negre, evocând contextul actual de securitate.
17:20
Șoferul unui microbuz de rută a fost depistat, pe traseu, în stare de ebrietate avansată la volan. Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că acesta a fost stopat și documentat, pe 23 iunie, în apropierea satului Cotiujeni din raionul Briceni, după ce pasagerii au apelat 112 anunțând starea în care se afla șoferul.
17:10
Autoritățile recomandă populației să nu se scalde în lacurile din parcurile din capitală, din cauza că apa este poluată și nisipul este toxic. Constatările aparțin Centrului de Sănătate Publică, care a efectuat investigații de laborator a apei iazurilor din parcurile ,,Râșcani”, ,,Valea Morilor’’, ,,Valea Trandafirilor’’ și ,,La izvor’. Experta în sănătate Luminița Suveică a declarat pentru Teleradio-Moldova că persoanele care vor neglija recomandările autorităților se pot supune mai multor riscuri, inclusiv intoxicației sau bolilor diareice acute cum ar fi holera sau dizenteria.
16:50
Autoritățile recomandă populației să nu se scalde în lacurile din parcurile din capitală, din cauza că apa este poluată și nisipul este toxic. Constatările aparțin Centrului de Sănătate Publică, care a efectuat investigații de laborator a apei iazurilor din parcurile ,,Râșcani”, ,,Valea Morilor’’, ,,Valea Trandafirilor’’ și ,,La izvor’. Experta în sănătate Luminița Suveică a declarat pentru Teleradio-Moldova că persoanele care vor neglija recomandările autorităților se pot supune mai multor riscuri, inclusiv intoxicației sau bolilor diareice acute cum ar fi holera sau dizenteria.
15:50
În acest an, admiterea la universități se va face, în premieră, online. Studenții vor putea aplica la facultatea dorită prin intermediul platformei eAdmitere.gov.md. Tinerii spun că vor economisi timp, iar noua modalitate de depunere a actelor vine în special în beneficiul celor care locuiesc la zeci de kilometri de capitală.
15:10
Un bărbat din Cahul a fost reținut în flagrant de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) într-un dosar de trafic de influență. Potrivit CNA, acesta ar fi cerut mită în valoare de 400 de euro pentru a ajuta un bărbat să obțină mai ușor permisul de conducere.
14:20
Caz tragic la Telenești. Un bărbat în vârstă de 39 de ani a decedat după ce a fost strivit de poarta de fotbal în timp ce juca un meci. Tragedia a avut loc în seara zilei de 23 iunie, în localitatea Ciulucani.
13:00
Unde-s mulți puterea crește, de acest lucru sunt convinși localnicii din Ialoveni, care împreună cu diaspora au reușit să facă schimbări mari în oraș. Asociația de băștinași și diaspora din Ialoveni au contribuit la reparația școlii de arte, a grădiniței, au pus pe roate o linie de producere a brichetelor și au extins rețeaua de iluminat stradal.
13:00
În municipiul Chișinău au fost înregistrate două cazuri noi de rujeolă. Un anunț în acest sens a fost făcut de șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău.
12:30
Igor Talmazan este noul secretar general al Parlamentului. Președintele Legislativului, Igor Grosu, a semnat dispoziția privind numirea acestuia în funcție, luni, 24 iunie 2024. Tot astăzi, Igor Talmazan a fost prezentat Secretariatului Parlamentului, se arată într-un comunicat al instituției.
12:20
Incendiu devastator la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud. Circa 20 de cadavre carbonizate au fost găsite în interiorul clădirii distruse. Incendiul, care a fost în mare parte stins, a izbucnit în dimineața zilei de luni.
12:20
Țările Uniunii Europene au adoptat un al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează eliminarea unor lacune în materie de eludare și care afectează pentru prima dată exporturile de gaze ale Rusiei, au precizat luni miniștrii afacerilor externe ai UE într-o declarație. Puterile occidentale au impus Moscovei sancțiuni radicale după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, care a fost intensificată progresiv de atunci.
12:20
Un bărbat din Cahul a fost reținut în flagrant de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) într-un dosar de trafic de influență. Potrivit CNA, aceasta ar fi cerut mită în valoare de 400 de euro pentru a ajuta un bărbat să obțină mai ușor permisul de conducere.
10:50
Pe mai multe străzi din capitală vor fi, astăzi, 24 iunie, restricții de circulație în legătură cu funeraliile scriitorului Spiridon Vangheli, anunță Primăria Municipiului Chișinău.
10:50
Un autocar, cu 56 de pasageri la bord s-a ciocnit cu un camion, în această dimineață, la Sibiu, România. Autoritățile române au activat, în consecință, planul roșu de intervenție. Digi24 scrie că șoferul autocarului este grav rănit. Au avut de suferit și alți pasageri, precizează sursa citată.
10:30
Poligonul de tragere al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), unde se antrenează actualii și viitorii polițiști, va fi modernizat și dotat cu echipamente de ultimă generație. Renovările, care se vor face în cadrul unui proiect sprijinit financiar de Guvernul Statelor Unite ale Americii (SUA), vor dura doi ani de zile. Bugetul alocat se ridică la aproximativ 2,6 milioane de dolari.
10:00
Armata rusă ar amplasa în mod deliberat instalații militare în apropierea zonelor civile din Crimeea anexată pentru a descuraja loviturile ucrainene, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, citat de BBC.
09:50
Pe mai multe străzi din capitală vor fi, astăzi, 24 iunie, restricții de circulație în legătură cu funeraliile poetului Spiridon Vangheli, anunță Primăria Municipiului Chișinău.
Ieri
09:40
Delegația din țara noastră care va participa la prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană pleacă astăzi la Luxemburg. Grupul va fi condus de premierul Dorin Recean, iar din acesta vor face parte mai mulți miniștri cu portofolii relevante.
09:30
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) va participa la alegerile prezidențiale din 20 octombrie cu propriul său candidat. Formațiunea politică îl înaintează în cursa pentru prezidențiale pe fostul premier al Republicii Moldova Ion Chicu. Decizia a fost luată de Consiliul Politic Național al partidului pe 22 iunie, a anunțat liderul formațiunii politice, Ion Chicu, pe 24 iunie.
09:20
Astăzi, 24 iunie, în Republica Moldova este Zi de doliu național. Îndrăgitul scriitor Spiridon Vangheli este petrecut pe ultimul drum. Rude, prieteni, colegi de breaslă dar și oameni simpli care au apreciat creația marelui scriitor Spiridon Vangheli au venit să-i aducă un ultim omagiu.
06:20
Cel puțin 15 polițiști, un preot, dar și mai mulți civili au fost uciși în atacurile teroriste comise aseară în regiunea rusă Daghestan. Au fost vizate două biserici ortodoxe, o sinagogă și un post al poliției rutiere în orașele Derbent și Mahacikala.
00:50
Echipa națională a Germaniei a remizat cu Elveția în ultima etapă a fazei grupelor a Campionatului European. Partida jucată la Frankfurt s-a terminat cu scorul de 1-1.
00:10
Echipa națională a Germaniei a remizat cu Elveția în ultima etapă a fazei grupelor a Campionatului European. Partida jucată la Frankfurt s-a terminat cu scorul de 1-1.
23 iunie 2024
21:50
Mai mulți vizitatori din Republica Moldova, dar și din străinătate, s-au putut bucura, timp de trei zile, de singurul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est „DescOperă”. Ediția din acest an a fost dedicată marelui compozitor Giacomo Puccini. Publicul a avut ocazia să asculte creații inedite, semnate de renumitul compozitor italian, și să guste din bucate deosebite, într-o atmosferă autentică.
20:50
Se împlinesc doi ani de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE). Pașii întreprinși până acum pe agenda europeană au fost prezentanți într-un video publicat de autoritățile de la Chșinău, iar președinta Maia Sandu a subliniat că s-a depus o muncă intensă pentru a putea lansa negocierile.
19:20
Un tânăr de 26 de ani a fost transportat la spital după ce a căzut în gol de pe o stâncă de pe teritoriul mănăstirii Saharna. Incidentul a avut loc în seara zilei de 23 iunie. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă al IP Rezina, Elena Băetrău.
19:00
Eveniment de excepție la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. 71 de cămăși cu altiță au fost prezentate publicului în cadrul expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”. Piesele de patrimoniu, care arată munca migăloasă și spiritul creator al poporului, sunt din colecția cercetătoarei și artistei Marghiolița Constantinescu-Rogojan. Expoziția a fost inaugurată în ajunul Zilei Universtale a iei, marcată pe 24 iunie.
19:00
Sute de hectare de culturi agricole au fost devastate în sudul țării de o invazie masivă de lăcuste. Într-un interval scurt de timp, roiurile de insecte au distrus câmpurile din satele Cairaclia și Copceac din Autonomia Găgăuză. Fermierii sunt disperați, întrucât lăcustele le-au compromis culturile, iar autoritățile din regiune nu au putut spune când infestația va fi complet lichidată.
18:20
Eveniment de excepție la Muzeu Național de Istorie a Moldovei. 71 de cămăși cu altiță au fost prezentate publicului în cadrul expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”. Piesele de patrimoniu, care arată munca migăloasă și spiritul creator al poporului, sunt din colecția cercetătoarei și artistei Marghiolița Constantinescu-Rogojan. Expoziția a fost inaugurată în ajunul Zilei Universtale a iei, marcată pe 24 iunie.
17:40
Profesorii din Republica Moldova merg în pas cu noile tendințe și învață cum să integreze inteligența artificială în timpul orelor. Mai multe cadre didactice participă la cursul „Inteligență Artificială în Clasă” și spun că tehnologia va simplifica procesul de pregătire a materialelor didactice și cel de evaluare a elevilor.
17:10
Activitatea agenților imobiliari trebuie reglementată prin lege pentru a-i aduce în cadrul legal pe agenții care lucrează individual. Asta spun reprezentanții companiilor imobiliare, după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a anunțat că va înregistra un proiect de lege ce îi vizează pe aceștia. Mai exact, ei ar putea fi obligați să presteze servicii exclusiv în baza unui contract și să elibereze bon de plată pentru toate plățile percepute de la clienți.
17:00
Activitatea agenților imobiliari trebuie reglementată prin lege pentru a-i aduce în cadrul legal pe agenții care lucrează individual. Asta spun reprezentanții companiilor imobiliare, după ce deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a anunțat că va înregistra un proiect de lege ce îi vizează pe aceștia. Mai exact, ei ar putea fi obligați să presteze servicii exclusiv în baza unui contract și să elibereze bon de plată pentru toate plățile percepute de la clienți.
16:00
Peste 500 de absolvenți de licee din Găgăuzia au strălucit la balul de absolvire organizat cu fast în Piața Victoriei din Comrat. Evenimentul anual a reunit viitorii studenți din toate localitățile din regiune. Absolvenții, plini de entuziasm și planuri ambițioase, spun că privesc cu optimism spre viitor, și își amintesc cu drag de momentele din anii de școală.
15:00
Tot mai puține drepturi pentru migranți în Rusia. Sub amenințarea armei, 45 de migranți au fost forțați să stea sub soarele arzător, iar apoi au fost duși la un centru de înrolare militară, după ce forțele de ordine ruse au efectuat un raid pe un șantier din Voronej.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.