UE va începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina pe 25 iunie

Moldova1, 14 iunie 2024 23:30

Prima conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene și, prin urmare, stabilește agenda întâlnirilor.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 2 ore
15:00
Cetățenii români din Republica Moldova ar putea călători în SUA fără viză până la sfârșitul anului. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Dan-Andrei Muraru, care crede că până la 1 octombrie, țara vecină ar putea îndeplini criteriile pentru programul Visa Waiver.
14:40
Actualizare: Ședința de astăzi de la Curtea Supremă de Justiție, la care urma să se decidă cu privire la admisibilitatea recursului în dosarul de condamnare a politicianului fugar Ilan Șor, a fost contramandată, pe motivul demisiei lui Boris Talpă, unul dintre magistrații din completul de judecată, scrie IPN.
14:40
Societatea pe Acțiuni (SA) „Energocom” a restituit la bugetul de stat 300 de milioane de lei din contul reducerii capitalului social al companiei. Suma face parte mijloacele financiare injectate pe parcursul anului 2022.
Acum 4 ore
13:30
Incident cu focuri de avertisment în zona demilitarizată dintre Coreea de Nord și cea de Sud, chiar înainte ca liderul rus Vladimir Putin să vină în vizită la Phenian. Aproximativ 20-30 de soldați nord-coreeni care transportau unelte de lucru au trecut linia de demarcație militară, iar sud-coreenii au tras focuri de avertisment pentru a-i face să se întoarcă.
13:30
Doi bărbați, de 42 și 47 de ani, din municipiul Chișinău, sunt suspectați că și-au ucis în bătaie vecinul.
13:30
Odată cu înscrierile în clasa I, mamele viitorilor școlari trebuie să cunoască cum să le organizeze vacanța de vară copiilor săi, oferindu-le oportunități de a explora, învăța și a se distra într-un mediu diferit față de grădiniță. Profesoara Stela Baltag susține că, chiar dacă este vacanță, este util ca părinții să păstreze o anumită rutină zilnică. Aceasta oferă copiilor un sentiment de securitate și structură, a precizat dascălul în cadrul emisiunii „Bună dimineața”, de la postul public de televiziune, Moldova 1.
13:20
Oamenii legii au ridicat de la un bărbat de 44 de ani din Orhei, 245 de pachete cu substanțe narcotice, aproape 150 de pastile cu efect psihotrop și aproximativ 30 de mii de lei.
13:00
Un nou proiect-pilot, între autoritățile vamale din Republica Moldova, România și Ucraina, privind schimbul automat de informații vamale, prin intermediul Sistemului SEED+, a fost lansat pe 10 iunie. Despre cum va eficientiza cooperarea instituțiilor de frontieră proiectul menționat, a vorbit Igor Iurco, șef secție control vamal, la emisiunea „Bună dimineața”, de la postul public de televiziune.
12:40
Federația Rusă nu respectă cetățenii Republicii Moldova și alegerea lor, dar încearcă să submineze eforturile țării noastre de a-și consolida democrația, susține președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat, în cadrul unei conferințe susținute la Chișinău împreună cu omologul său italian, că Republica Moldova nu este singura țară pe care Kremlinul ar încerca să o destabilizeze. Aflat într-o vizită de două zile la Chișinău, liderul de la Roma, Sergio Mattarella, a recunoscut că și Italia este supusă unei campanii de dezinformare, fenomen observat, în special, în contexte electorale.
Acum 6 ore
12:10
Italia și Republica Moldova au semnat o Declarație comună în sprijinul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat de viceprim-ministra, Cristina Gherasimov, și viceministrul pentru Afaceri Externe și Cooperare Internațională al Republicii Italiene, Edmondo Cirielli, în contextul vizitei oficiale la Chișinău a liderului de la Roma, Sergio Matarella. Președinta Maia Sandu a declarat că această vizită transmite un mesaj ferm de susținere pentru țara noastră. La rândul său, președintele Sergio Matarella a dat asigurări că Italia va sprijini cursul de integrare europeană al Republicii Moldova.
11:50
Peste 2,3 milioane de persoane au fost recenzate până în prezent în cadrul Recensământului populației și locuințelor.
11:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu și președintele Italiei, Sergio Mattarella susțin o conferință de presă.
11:00
Cetățenii Republicii Moldova care au înregistrat acte de stare civilă în străinătate au obligația să facă transcrierea acestora. Agenția Servicii Publice (ASP) informează că moldovenii pot transcrie documentele în termen de șase luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului de stare civilă ori a copiei sau extrasului de pe actul de stare civilă.
10:30
A fost depistată o nouă tentativă de transportare ilicită a valutei peste frontieră. Un cetățean rus a încercat să scoată din Republica Moldova 45.000 de dolari americani, fără a-i declara conform prevederilor legislației vamale.
Acum 8 ore
10:10
Președintele Italiei, Sergio Mattarella, care se află într-o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu în cadrul unei ceremonii cu onoruri militare, la Președinție.
09:50
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina astăzi, 18 iunie, recursul depus de avocații oligarhului fugar Ilan Șor împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău (CA) prin care acesta a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Ședința de judecată se va desfășura fără participarea părților, cu începere de la ora 10:00.
09:20
Mai multe depozite de petrol au fost cuprinse de flăcări în urma unui atac cu drone din dimineața zilei de 18 iunie, în orașul Azov din regiunea Rostov, din sudul Rusiei, informează Reuters.
09:10
Cel puțin 11 persoane au murit, iar altele 64 au fost date dispărute după ce două ambarcațiuni cu migranți au naufragiat în Marea Mediterană, în largul coastei Italiei. Una dintre ele venea din Turcia. Nava a luat foc și s-a răsturnat la aproximativ 200 de kilometri de Calabria.
08:50
Astăzi absolvenții de liceu susțin examenul de bacalaureat pentru disciplina la alegere. La această probă vor participa 15 692 de candidați, dintre care 9440 vor susține proba la geografie, 2 301 - la chimie, 1 326 - Istoria românilor și universală, 774 - la informatică, 1 073 - la biologie, 552 - la matematică și 226 - la fizică.
Acum 24 ore
00:30
Concluziile după Summitul păcii din Elveția sunt că Occidentul trebuie să continue să livreze echipament militar Ucrainei, pentru că după declarația lui Vladimir Putin cel mai probabil va fi o intensificare a conflictului, iar mașinăria de război a Federației Ruse continuă să facă victime în Ucraina, anticipează expertul în relații internaționale, Grigore Guzun. Aflat în platoul Moldova 1, expertul a constatat că Summitul a pus bazele unui proces de rezolvare a conflictului, luând în considerare că acest conflict este imposibil de rezolvat în dihotomia Ucraina - Federația Rusă.
00:10
Reprezentativa Franței a învins în reprezentativa Austriei la Dusseldorf în cel de-al doilea meci al grupei D. "Cocoșii galici" s-au impus la limită cu scorul de 1-0.
17 iunie 2024
22:10
Un număr record de peste 20 de țări membre NATO își ating ținta de cheltuieli pentru apărare a alianței militare occidentale în acest an, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina a ridicat amenințarea extinderii conflictului în Europa, notează AP.
21:30
Președintele Italiei, Sergio Mattarella și-a început vizita oficială în Republica Moldova. Șeful statului italian a asistat astăzi la concertul dedicat operei lui Giacomo Puccini, așa cum anul 2024 este declarat anul cunoscutului compozitor. Concertul a avut loc la Palatul Republicii, unde Sergio Mattarella a fost întâmpinat de către șefa statului, Maia Sandu.
21:10
La aproape jumătate de an de când capitala este gestionată în baza unui buget provizoriu, municipalitatea a început consultările publice pe marginea bugetului pentru anul 2024. Veniturile și cheltuielile cresc în acest an cu peste 11 la sută. La capitolul venituri, acestea se majorează din contul taxelor locale, chiriilor și amenzilor, dar și a impozitului pe venit al persoanelor fizice. Cheltuielile cresc în mare parte din contul investițiilor în educație, dar și în sfera economică, comerț și turism. Potrivit documentului, deficitul bugetar este de 644 de milioane de lei.
21:00
Selecționata Belgiei a început cu stângul Campionatul European de fotbal. „Dracii roșii” au cedat cu 0-1 în fața naționalei Slovaciei în meciul de arena Waldstadion din Frankfurt. Ivan Schranz a marcat singurul gol în minutul 7.
20:20
În cadrul reuniunii de luni de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene discută obiectivele politice pentru următorii cinci ani, de la apărare la economie, precum și cine trebuie să ocupe posturile de conducere din UE, scrie Reuters. Reuniunea informală va fi prima întâlnire a liderilor de la alegerile pentru Parlamentul European, care s-au dovedit a fi bune pentru centru-dreapta și naționaliștii de dreapta, dar umilitoare pentru președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.
19:50
Fotbaliștii și selecționerul echipei naționale a României au venit cu reacții după victoria spectaculoasă în meciul cu Ucraina.
19:30
Echipa națională de fotbal a României a impresionat la debutul său la Campionatul European din Germania. Trupa lui Eduard Iordănescu a învins selecționata Ucrainei cu 3-0 în meciul disputat pe Allianz Arena din Munchen, transmis în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
19:00
Agenția Națională a Arhivelor și Cinemateca reînvie atmosfera anilor '70 și aduc un omagiu artiștilor care au marcat o epocă prin talentul și dedicația lor. Secvențe rare din filmul „Melodii nistrene" (1974), în care Ion Suruceanu și Sofia Rotaru, două dintre cele mai îndrăgite voci ale scenei muzicale, interpretează emoționanta piesă „Cred în ochii tăi".
19:00
În cadrul reuniunii de luni de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene discută obiectivele politice pentru următorii cinci ani, de la apărare la economie, precum și cine trebuie să ocupe posturile de conducere din UE, scrie Reuters. Reuniunea informală va fi prima întâlnire a liderilor de la alegerile pentru Parlamentul European, care s-au dovedit a fi bune pentru centru-dreapta și naționaliștii de dreapta, dar umilitoare pentru președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.
18:50
Mai multe obiective turistice de pe teritoriul Rezervației „Orheiul Vechi” vor fi reabilitate. Lucrările sunt în toi, iar până acum a fost deja amenajată calea de acces către Mănăstirea rupestră din Butuceni. Drumul a fost pavat și dotat cu spoturi led, pentru iluminarea pe timp de noapte, astfel încât să se păstreze ambianța noctură specifică zonei rurale. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 27 de milioane de lei, iar banii au fost alocați de către Agenția Dezvoltare Regională Centru, prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală.
18:20
Concluziile după Summitul păcii din Elveția sunt că Occidentul trebuie să continue să livreze echipament militar Ucrainei, pentru că după declarația lui Vladimir Putin cel mai probabil va fi o intensificare a conflictului, iar mașinăria de război a Federației Ruse continuă să facă victime în Ucraina, anticipează expertul în relații internaționale, Grigore Guzun. Aflat în platoul Moldova 1, expertul a constatat că Summitul a pus bazele unui proces de rezolvare a conflictului, luând în considerare că acest conflict este imposibil de rezolvat în dihotomia Ucraina - Federația Rusă.
18:20
Eduard Iordănescu's men got off to a flying start at the European Championship in Germany, defeating Ukraine 3-0 at the Allianz Arena in Munich.
18:10
The current dynamics of the Chișinău-Tiraspol dialogue were the subject of discussion at the meeting between Deputy Prime Minister for Reintegration Oleg Serebrian, the special missions ambassador of the Ministry of Foreign Affairs from Kyiv, Paun Rohovei, and the Ukrainian ambassador to the Republic of Moldova, Marko Șevcenko.
18:00
Echipa națională de fotbal a României a impresionat la debutul său la Campionatul European din Germania. Trupa lui Eduard Iordănescu a învins selecționata Ucrainei cu 3-0 în meciul disputat pe Allianz Arena din Munchen, transmis în direct și în exclusivitate de postul național de televiziune Moldova 1.
18:00
Examenul de absolvire a gimnaziului s-a desfășurat cu abateri grave, în opt instituții de învățământ din cinci raioane, unde, contrar legislației, au fost admise scurgeri ale testelor de examene și rezolvarea acestora, chiar în timpul probelor. Totodată, în 13 instituții de învățământ din trei raioane s-au constatat diferențe „exagerate” între punctajele acordate până și după reevaluarea testelor de examen de către Comisia Republicană de Reevaluare. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că Comisia Națională de Examene (CNE) a inițiat anchete de serviciu pe aceste cazuri și a dispus reevaluarea integrală a testelor la disciplina matematica din cele 13 instituții educaționale.
18:00
Uniunea Europeană va aloca Republicii Moldova 2 milioane de euro pentru a consolida profesionalismul forțelor de ordine publică. Banii vor fi oferiți începând din iulie, timp de trei ani, prin intermediul proiectului EU4Public Order, semnat luni, 17 iunie, la Chișinău.
17:50
Chișinăuienii și oaspeții capitalei vor putea beneficia de apă de băut și asistență medicală primară, în caz de necesitate, pe timp de caniculă. O decizie privind amenajarea punctelor mobile va fi luată până la sfârșitul săptămânii, transmite Primăria Chișinău.
17:00
Consiliul Uniunii Europene a decis luni extinderea până pe 23 iunie 2025 a sancțiunilor economice impuse Rusiei în iunie 2014 după „anexarea ilegală” a Crimeei și a orașului Sevastopol, scrie Agerpres cu referire la agenția EFE.
16:50
Dinamica actuală a dialogului Chișinău - Tiraspol a fost subiectul discutat la întâlnirea dintre viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Paun Rohovei, și ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. Oficialii au discutat despre necesitatea de a impulsiona politicile de reintegrare prin prisma oportunităților oferite de statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană.
Ieri
16:10
Un tren de marfă s-a izbit luni de un tren de pasageri care staționa, în statul indian Bengalul de Vest, cel puțin 15 persoane pierzându-și viața, iar câteva zeci fiind rănite, a anunțat poliția, un accident pe care autoritățile feroviare l-au pus pe seama unei erori umane, relatează Reuters.
14:50
O polițistă din raionul Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de ființe umane și trafic de copii. Inculpata nu va mai putea munci pe o perioadă de cinci ani în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și în domeniul turismului.
14:20
Datele colectate de Asociația Promo-LEX arată că cel mai frecvent discursul de ură este utilizat de către politicieni, iar pe măsură ce se apropie campania electorală, intensitatea acestuia crește. Declarația a fost făcută de Irina Corobcenco, experta promo-LEX în monitorizarea și combaterea discursului de ură, în cadrul evenimentului de informare publică „De ce instigarea la ură nu reprezintă libertate de exprimare?”.
14:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă pentru întreg teritoriul Republicii Moldova și va intra în vigoare luni, 17 iunie, cu începere de la ora 13:00 și se va menține până la ora 21:00.
13:50
Republica Moldova își propune să fie parte a pieței europene a energiei înainte de a deveni țară membră a Uniunii Europene, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la deschiderea Forumului Energetic al Consiliului Mondial al Energiei pentru Europa Centrală și de Est. Potrivit oficialului, acest lucru va fi posibil odată cu lansarea, în 2029, a celor trei linii electrice noi prin care ne vom interconecta cu România. Ministrul Energiei, susține că este un obiectiv ambițios, dar realist.
13:30
Continuă consultările publice privind bugetul municipal Chișinău. Până la sfârșitul acestei săptămâni au loc discuții cu mai multe partide, consilii, organizații și oamenii interesați.
13:20
Asistenții sociali, personali și comunitari vor beneficia de o mai bună instruire în domeniu, în cadrul laboratorului de învățare RESTART, deschis în baza Angajamentului Comun semnat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și mai mulți parteneri de dezvoltare ai țării noastre. La eveniment a fost semnată o declarație comună care confirmă angajamentul părților de a colabora pentru consolidarea sistemului de asistență socială, în special prin investiții în formarea asistenților sociali, personali și comunitari.
13:20
Căldura sufocantă face victime în Grecia. Trei turiști au fost găsiți morți într-o singură săptămână, iar alte trei persoane sunt date dispărute. Toți au fost prinși în capcană de temperaturile sufocante.
13:00
În ultimii ani, fenomenele meteorologice extreme au devenit din ce în ce mai frecvente și mai severe. Fenomenele meteorologice extreme pot apărea subit și pot cauza daune semnificative, atât materiale, cât și umane. Șef adjunct al Direcției generale prevenție IGSU, Dumitru Vieru, a vorbit, în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova 1, despre cum ne putem proteja în timpul intemperiilor.
12:40
De la începutul anului, în Republica Moldova au fost raportate 117 cazuri de rujeolă, dintre care nouă sunt de import. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), cele mai multe cazuri, 55, au fost raportate în Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.