Liderii UE discută despre posturile de conducere. Ursula von der Leyen, în fruntea Comisiei, iar António Costa - președinte al Consiliul European

Moldova1, 17 iunie 2024 19:00

În cadrul reuniunii de luni de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene discută obiectivele politice pentru următorii cinci ani, de la apărare la economie, precum și cine trebuie să ocupe posturile de conducere din UE, scrie Reuters. Reuniunea informală va fi prima întâlnire a liderilor de la alegerile pentru Parlamentul European, care s-au dovedit a fi bune pentru centru-dreapta și naționaliștii de dreapta, dar umilitoare pentru președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 15 minute
21:40
Ursula von der Leyen va fi cel mai probabil șefa Comisiei Europene încă cinci ani, însă nu are susținerea Italiei și Ungariei. Șefii de stat și de guvern din uniune desemnează președintele Comisiei, iar Parlamentul aprobă propunerea. Mâine, Consiliul European se întrunește la Bruxelles să decidă funcțiile cheie. Germania, Portugalia și Estonia ar trebui să preia conducerea celor mai importante instituții.
Acum o oră
21:20
Pe 25 iunie s-a dat startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și este încă o etapă istorică care va aduce Republica Moldova în familia statelor europene, în spațiul Schengen, în zona Euro și cea a păcii, susține ex-ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu. Fostul șef al diplomației de la Chișinău a explicat într-un interviu pentru Moldova 1 că urmează o perioadă în care va fi un volum mare de muncă în toate domeniile, întrucât Republica Moldova va implementa acquis-ul comunitar.
21:00
Echipa națională a României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal din Germania. "Tricolorii" a obținut această performanță grație rezultaulelor din ultima etapă a fazei grupelor. România a remizat cu Slovacia, scor 1-1, iar partida Belgia - Ucraina s-a terminat fără goluri.
Acum 2 ore
20:00
O nouă ședință amânată în dosarul în care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, este acuzată că a acceptat bani de la gruparea criminală condusă de condamnatul fugar Ilan Șor. După ce la ședința trecută, Guțul ar fi lipsit pentru că ar fi avut probleme de sănătate, astăzi, au absentat avocații acesteia din motive personale. Magistrata care examinează dosarul, Ana Cucerescu a acuzat apărărea că tergiversează intenționat dosarul și a dispus ca bașcanei să-i fie oferit un avocat din oficiu. Tradițional, ședința de judecată s-a desfășurat pe fundalul protestelor simpatizanților bașcanei.
Acum 4 ore
19:20
Consiliul Europei, în prezența actualului său Secretar General, Marija Pejčinović Burić, a primit astăzi în inima hemiciclului său, centrul edificiului, flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de vară de Paris. Purtătorul torței olimpice a fost întâmpinat de președintele Adunării Parlamentare, Theodoros Rousopoulos.
19:20
Anul 2030 este un obiectiv real în care Republica Moldova poate deveni țară membră a Uniunii Europene (UE). Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, în debutul ședinței de Guvern, proaspăt întors de la conferința interguvernamentală de la Luxemburg. Dorin Recean a punctat că țara noastră s-a mișcat într-un tempou rapid de la depunerea cererii de aderare și până la inițierea negocierilor propriu-zise, fapt care îl face încrezător că Republica Moldova va reuși să facă parte din marea familie europeană în termenul stabilit.
19:10
În nordul țării a fost dat startul campaniei de recoltare a culturilor agricole cerealiere din prima grupă. Agricultorii se arată mulțumiți anticipând o recoltă mai bogată, comparativ cu anul trecut. Primele culturii recoltate sunt orzul, mazărea și grâul.
18:50
Dreptul de veto ar putea fi subiectul următoarei reformări în cadrul Uniunii Europene, iar procesul va fi foarte lung pentru că e nevoie de unanimitatea statelor membre. Constatarea aparține jurnalistului Dan Alexe, care realizează corespondențe de la Bruxelles pentru Radio Moldova și Moldova 1. În cadrul emisiunii ÎN CONTEXT, Dan Alexe a anticipat că pentru a se ajunge la o funcționalitate mai eficientă a acestei structuri probabil vor trebui refăcute tratatele europene.
18:10
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media au venit cu o reacție, după ce Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat, în ajun, în prima lectură, un pachet de amendamente la o lege locală care prevede, inclusiv, crearea unei noi proceduri de licențiere a activității posturilor TV și de radio din regiune. Mai exact, instituțiile media din UTAG vor putea obține, contra cost, o autorizație de licențiere numită „Izin”, ocolind, astfel, Consiliul Audiovizualului (CA) – unica autoritate care poate decide asupra oferirii licenței unui furnizor media. Într-o declarație făcută publică pe 26 iunie, opt ONG-uri de media au condamnat tentativele repetate ale autorităților Găgăuziei „de a submina libertatea presei” și au cerut retragerea „imediată” a inițiativei legislative.
18:00
La Bruxelles a existat o memorie instituțională bine definită cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, pentru că, în ultimii 15 ani, România a avut o țintă constantă de a pune pe agenda europeană situația din Republica Moldova, susține eurodeputatul român Eugen Tomac. Europarlamentarul a declarat în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1 că extinderea va continua, dar nu va merge în același ritm, iar Comisia Europeană va fi extrem de atentă în acțiuni, motiv pentru care este necesar să se insiste pe toate palierele, astfel încât Republica Moldova să fie cuplată la finanțările de preaderare și să beneficieze de facilitățile oferite de Uniunea Europeană.
18:00
Un copil de 12 ani s-a înecat în lacul de la Ghidighici, sat din componența municipiului Chișinău. Tragedia a avut loc în amiaza zilei de 26 iunie. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.
Acum 6 ore
17:50
La Bruxelles a existat o memorie instituțională bine definită cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, pentru că, în ultimii 15 ani, România a avut o țintă constantă de a pune pe agenda europeană situația din Republica Moldova, susține eurodeputatul român Eugen Tomac. Europarlamentarul a declarat în emisiunea ÎN CONTEXT de la Moldova 1 că extinderea va continua, dar nu va merge în același ritm, iar Comisia Europeană va fi extrem de atentă în acțiuni, motiv pentru care este necesar de insistat pe toate palierele, astfel încât Republica Moldova să fie cuplată la finanțările de preaderare și să beneficieze de facilitățile oferite de Uniunea Europeană.
17:30
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și în Grecia vor fi recunoscute reciproc. Un acord în acest sens a fost aprobat astăzi, 26 iunie, de Executiv.
17:30
Funcționarii și demnitarii care primesc cadouri în valoare de 5 mii de euro sau mai mult (echivalentul a circa 100 de mii de lei), ar putea fi obligați să-și declare persoanele de la care au primit sumele de bani. Prim-ministrul Dorin Recean a solicitat Ministerului Justiției, în ședința Guvernului din 26 iunie, să pregătească un proiect de lege în acest sens. Premierul susține că, la prima etapă, documentul va viza doar cadourile primite la zilele de naștere și aniversări.
16:50
Permisele de conducere emise în Republica Moldova și în Republica Elenă vor fi recunoscute reciproc. Un acord în acest sens a fost aprobat astăzi, 26 iunie, de Executiv.
16:30
Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratul Național de Probațiune vor avea alți directori adjuncți. Numirea acestora în funcție a fost aprobată la ședința de astăzi, 26 iunie, a Guvernului.
16:10
Cabinetul de miniștri se întrunește astăzi, 26 iunie, în ședință. În total, pe ordinea de zi sunt 20 de subiecte.
16:00
Pentru ca retorica politică a Republicii Moldova să fie convingătoare este nevoie de determinare în negocierea efectivă pe capitole cu Uniunea Europeană și de implementarea legislației pentru a complini responsabilitățile asumate privind integrarea. Fostul ministru român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat pentru Moldova 1 că misiunea este de a convinge liderii europeni că deciziile luate în cadrul negocierilor sunt de durată și nu pot fi modificate în funcție de schimbările politice, iar România ne va sprijini în acest proces oferind expertiză și mediere cu partenerii externi.
16:00
Cerealele originare din Ucraina, care sunt transportate în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova, vor fi, în continuare, exceptate de la controlul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară. Această derogare se va aplica până la 14 septembrie curent.
Acum 8 ore
15:40
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea hotărârii Guvernului de a fuziona Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Dispensarul Republican Dermatovenerologic.
15:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu l-a felicitat pe premierul olandez Mark Rutte, după ce a fost nominalizat oficial la funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Șefa statului a apreciat, într-o postare pe rețelele de socializare, parteneriatul Republicii Moldova cu NATO.
Acum 12 ore
13:50
În Republica Moldova există un grad de respingere față de persoanele cu dizabilitate, persoanele LGBT, cele infectate cu HIV, precum și față de refugiați. Este concluzia unui studiu privind percepțiile și atitudinile față de egalitate pentru anul 2024.
13:40
A început recensământul și în penitenciarele din țară. Până acum, au fost recenzați deja peste trei mii de deținuți din cele 17 închisori din Republica Moldova. Recenzorii sunt angajații din sistemul penitenciar, care au fost instruiți pentru acest proces și care sunt 17 la număr, câte unul pentru fiecare instituție de detenție. Datele sunt colectate tot pe tablete, astfel că informațiile sunt transmise automat către Biroul Național de Statistică.
13:30
Republica Moldova urmează să-și alinieze legislația națională la cea europeană în 35 de domenii, iar acest lucru va dura, susține fostul ministrul de Externe Nicu Popescu în contextul lansării oficiale a negocierilor de aderare. În aceeași ordine de idei, europarlamentarul Eugen Tomac și-a exprimat angajamentul său pentru sprijinirea progresului Republicii Moldova în relația cu țările membre. Opiniile experților au fost exprimate în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „În context”.
13:30
Activitatea a două posturi de televiziune din R. Moldova au fost întreruptă după ce Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis să le retragă licența de emisie pentru 60 de zile. Este vorba de posturilor Orhei TV și TV6 ale companiei SRL „Media Resurse”, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor.
13:30
Începe procesul de judecată cu ușile închise a jurnalistului american Evan Ghershkovici la Ekaterinburg. Acesta se confruntă cu acuzații de spionaj în favoarea Statelor Unite și riscă până la 20 de ani de închisoare. Evan Ghershkovici neagă toate acuzațiile, la fel ca și angajatorul său, dar și autoritățile americane.
12:50
Termenul de înmatriculare a automobilelor din stânga Nistrului cu numere neutre ar putea fi prelungit. Un proiect de lege care prevede extinderea acestei perioade a fost avizat de membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
12:20
Prețurile la benzină și motorină continuă să crească, conform noilor prețuri afișate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
11:50
Ninsoare în plină vară în Italia. Vremea a luat-o razna în munții Dolomiți, în regiunea Passo dello Stelvio. Temperaturile au scăzut brusc, iar localnicii au rămas șocați de fenomenul meteorologic.
11:40
Ucraina și Rusia au făcut un schimb de prizonieri de război. Respectiv, circa 90 de prizonieri ucraineni s-au întors acasă în schimbul a 90 de soldați ruși deținuți în Ucraina, în urma medierii Emiratelor Arabe Unite.
10:30
Serviciul Vamal al Republicii Moldova atenționează despre o nouă schemă de escrocherie, care folosește numele autorităților din țara noastră. Potrivit datelor prezentate, mai multor cetățeni li s-a cerut sume mari de bani, pentru ca să-și poată primi coletele cu produse comandate de peste hotare. Escrocii au trimis aceste conturi de plată din numele autorității vamale.
10:30
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va participa, în perioada 26-28 iunie, la Forumul Tranziției Verzi 4.0 din Bulgaria. Participanții la eveniment vor dezbate probleme care țin nemijlocit de finanțarea dezvoltării sustenabile, inovațiile din economia verde, transformarea energetică, agricultură inteligentă din punct de vedere climatic, lupta împotriva schimbărilor climatice și guvernanța corporativă durabilă.
10:20
Serviciul Vamal al Republicii Moldova atenționează despre o nouă schemă de escrocherie, care folosește numele autorităților din țara noastră. Potrivit datelor prezentate, mai multor cetățeni li s-a cerut sume mari de bani, pentru ca să-și poată primi coletele cu produse comandate de peste hotare. Escrocii au trimis aceste conturi de plată din numele autorității vamale.
10:10
Meci de foc în grupa F a Campionatului European de fotbal. Cehia înfruntă Turcia și este obligată să se impună pentru a se califica în optimile de finală. Totodată, turcilor le va fi suficientă o remiză pentru a avansa în play-off.
09:20
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urma să examineze în ședința de marți, 25 iunie, rezultatele evaluării integrității etice și financiare a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și a unui magistrat la CSJ care nu au promovat Vetting-ul. Este vorba de Anatolie Țurcan, Adrian Ciobanu, Ion Tețcu și Alexandru Rotari. În toate cele patru cazuri, examinarea rapoartelor a fost amânată.
09:10
Liderii europeni au convenit asupra funcțiilor de la vârful Uniunii Europene. Ursula von der Leyen primește un nou mandat, fiind nominalizată pentru postul de președintă a Comisiei Europene, au declarat agenției DPA surse implicate în discuții.
09:10
În comuna Grătiești, municipiul Chișinău, a fost deschis un complex agroturistic în cadrul căruia funcționează un hipodrom. Aici, iubitorii de cai vor putea să-i admire, să urmărească competiții ecvestre și să exploreze turismul rural. Complexul mai oferă și un spectru larg de servicii cum ar fi pescuitul, ciclismul și hipoterapia. Centrul are o capacitate de a găzdui simultan 200 de persoane.
09:00
Începând de astăzi, elevii pot afla rezultatele la examenele de bacalaureat pe platforma web, numită bac.edu.md. Pe această platformă fiecare elev va avea acces la propriul test. Accesul se face în baza codului personal din buletin (IDNP) și un cod unic pentru fiecare candidat, oferit de instituția în care și-a desfășurat studiile.
09:00
Echipa națională a României forțează calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal. În ultimul meci al grupei E, „tricolorii” joacă în această seară cu reprezentativa Slovaciei. Partida va începe la ora 19 și va fi transmisă în direct de Moldova 1.
Acum 24 ore
08:50
Liderii europeni au convenit asupra funcțiilor de la vârful Uniunii Europene. Ursula von der Leyen primește un nou mandat, fiind nominalizată pentru postul de președintă a Comisiei Europene, au declarat agenției DPA surse implicate în discuții.
08:00
Republica Moldova va comunica Uniunii Europene ce se face pe dimensiunea celor 35 de capitole, care stau la baza procesului de negocieri: justiția, lupta anticorupție, drepturile omului, competitivitatea și coeziunea, dar și volumul de acte legislative care trebuiesc armonizate pentru îndeplinirea standardelor Uniunii Europene, susține Mihai Mogîldea, vicedirector al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). În cadrul emisiunii MESAGER, politologul a explicat că în următorii șase ani peste 30 de mii de acte legislative vor fi racordate și votate de Parlament.
00:40
Meciuri fără goluri în grupa C! Partidele Anglia-Slovenia și Danemarca-Serbia s-au terminat cu scorul de 0-0. În urma acestor rezultate, Anglia și Danemarca s-au calificat în optimile de finală, iar Slovenia la fel a ajuns în următoarea fază a competiției de pe locul 3.
00:20
Meciuri fără goluri în grupa C! Partidele Anglia-Slovenia și Danemarca-Serbia s-au terminat cu scorul de 0-0. În urma acestor rezultate, Anglia și Danemarca s-au calificat în optimile de finală, iar slovenii mai așteaptă ultimele meciuri din faza grupelor.
25 iunie 2024
22:20
Austria și-a adjudecat surprinzător primul loc în grupa D. Acest lucru s-a întâmplat grație victoriei din ultima etapă în fața reprezentativei Țărilor de Jos și remizei în partida Franța - Polonia. Austriecii au învins la Berlin olandezii cu scorul de 3-2.
22:10
Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell a felicitat Republica Moldova și Ucraina, cu ocazia lansării oficial a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE). Oficialul a declarat că acest eveniment reprezintă o realizare istorică, și „o alegere strategică pentru pace”.
Ieri
21:40
Șeful politicii externe și de securitate al UE, Josep Borell a felicitat Republica Moldova și Ucraina, cu lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE). Oficialul a declarat că acest eveniment reprezintă o realizare istorică, și „o alegere strategică pentru pace”.
21:20
Continuă audierea martorilor în dosarul în care deputata Marina Tauber este acuzată de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale, a partidului politic declarat neconstituțional, dar și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. De această dată, în fața instanței s-a prezentat fosta parlamentară Arina Spătaru. Fosta deputată este martor din partea acuzării.
21:10
Austria și-a adjudecat surprinzător primul loc în grupa D. Acest lucru s-a întâmplat grație victoriei din ultima etapă în fața reprezentativei Țărilor de Jos și remizei în partida Franța - Polonia. Austriecii au învins la Berlin olandezii cu scorul de 3-2.
20:20
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) urmă să examineze în ședința de marți, 25 iunie, rezultatele evaluării integrității etice și financiare a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și a unui magistrat la CSJ care nu au promovat vettingul. Este vorba de Anatolie Țurcan, Adrian Ciobanu, Ion Tețcu și Alexandru Rotari. În toate cele patru cazuri, examinarea rapoartelor a fost amânată.
20:20
Președinta Maia Sandu salută începutul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Într-o reacție pe rețelele de socializare, șefa statului a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău vor continua să muncească cu hotărâre pentru ca Republica Moldova să fie membră a Uniunii Europene până în 2030.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.