Retrospectiva săptămânii în SUA//Tensiunile din campusurile universitare americane, Trump amendat și sezonul tornadelor

Radio Moldova, 4 mai 2024 09:50

Tensiunea crește în campusurile a zeci de universități americane unde mii de studenți protestează față de războiul din Fâșia Gaza și poziția Guvernului american în acest conflict. Circa 2000 de persoane au fost arestate după ciocnirile cu poliția. Iar fostul președinte american, Donald Trump va achita o amendă de 9000 de dolari pentru publicarea unor postări ce conțin critici la adresa persoanelor implicate în dosarul în care este vizat. Între timp, sezonul tornadelor continuă pe continentul nord-american, lăsând în urmă victime și sute de case distruse.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 6 ore
21:20
Președintele Georgiei Salome Zourabichvili a respins sâmbătă așa-zisa „lege rusă”, ce vizează mass-media și care a declanșat săptămâni de proteste în masă. Ea a declarat că legea contravine Constituției Georgiei și „tuturor standardelor europene” și a adăugat că „trebuie abolită”, transmite Euronews.
Acum 8 ore
20:30
Certurile și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie trecute sub covor, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că încercarea de a impune o viziune uniformă a stimulat frustrările și violențele, transmite Reuters.
20:10
Ucraina a cerut administrației Biden să-i furnizeze informații detaliate despre obiective militare din teritoriul Rusiei și să-i permită posibilitatea de a folosi arme occidentale împotriva acestora, relatează The Insider, care citează The Wall Street Journal (WSJ) și The New York Times (NYT).
19:20
Un tribunal rus a ordonat ca activele, conturile, proprietățile și acțiunile Deutsche Bank din Rusia să fie sechestrate, ca parte a unui proces care implică banca germană, relatează Reuters.
19:10
Republica Moldova se află pe locul II la capitolul angajați în domeniul IT per cap de locuitor din Europa pentru al treilea an consecutiv, a anunțat pe rețelele de socializare, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
19:00
Ucraina va primi, în scurt timp, alte două miliarde de dolari din partea Statelor Unite pentru fortificarea capacității de apărare în fața armatei ruse, a anunțat secretarul American de stat, Antony Blinken. Între timp, în SUA, este tot mai aproape scrutinul prezidențial. Joe Biden și Donald Trump, principalii favoriți la funcția de candidați la președinția Statelor Unite se vor întâlni, față în față, în cadrul a două dezbateri televizate. Cei doi au convenit deja asupra zilelor și posturilor TV care vor găzdui confruntarea. Vremea extremă face victime în sudul continentului nord-american. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în urma unei furtuni violente în orașul Houston.
18:40
Președintele Georgiei Salome Zourabichvili a respins sâmbătă așa-zisa „lege rusă”, ce vizează mass-media și care a declanșat săptămâni de proteste în masă. Ea a declarat că legea contravine Constituției Georgiei și „tuturor standardelor europene” și a adăugat că „trebuie abolită”, transmite Euronews.
Acum 12 ore
17:20
Mai multe culturi agricole, precum grâul, orzul și rapița s-au dezvoltat prea rapid în această primăvară, cu aproape o lună mai devreme decât în mod obișnuit, din cauza temperaturilor ridicate din aprilie, susțin specialiștii. Din acest motiv, spicul a atins doar jumătate din dimensiunea normală, iar agricultorii se tem că recolta va fi mai mică, atât cantitativ, cât și calitativ.
16:10
Juraj Cintula care a tras cinci focuri în premierul slovac Robert Fico a fost plasat în arest preventiv. O decizie în acest sens a fost luată sâmbătă de către magistrați. Motivul este teama de o posibilă evadare și continuarea activității criminale, transmite presa locală. Decizia instanței nu este definitivă. În cazul în care învinuitul va depune o plângere, aceasta va fi examinată de Curtea Supremă a Republicii Slovace.
15:40
Starea premierului slovac Robert Fico s-a stabilizat, dar rămâne gravă, a declarat sâmbătă ministrul Sănătății din țară, transmite Reuters.
15:20
Aflată într-o vizită de lucru în Germania, astăzi, la Leipzig, președinta Maia Sandu a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, oferit sub patronajul președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoțit de 25.000 de euro, sumă pe care Maia Sandu o va dona.
13:50
Cancelarul german, Olaf Scholz, va efectua o vizită în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către oficial, în timpul unei conferințe de presă alături de președinta Maia Sandu.
13:40
Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru AFP, că Ucraina are doar un sfert din mijloacele necesare pentru apărarea aeriană a țării. De asemenea, a subliniat Zelenski, sunt necesare peste 100 de avioane pentru a contracara activitatea aeronavelor rusești, transmite RBC.
Acum 24 ore
12:40
O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineață, în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sfântu Gheorghe, România. Opt membri ai echipajului au fost salvați, iar trei au fost dați dispăruți. Mai multe nave desfășoară acțiuni de căutare în zonă, transmite news.ro.
12:20
Republica Moldova va primi un grant în valoare de trei milioane de euro din partea Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, destinat reabilitării și construcției infrastructurii de alimentare cu apă, sanitație și igienă în 125 de școli din țară.
11:50
Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană (UE) va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, pe 21 mai. Delegația de la Chișinău va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, informează un comunicat emis de Guvern.
11:40
Cea de-a opta reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană (UE) a avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, pe 21 mai. Delegația de la Chișinău va fi condusă de prim-ministrul Dorin Recean și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, informează un comunicat emis de Guvern.
11:40
Un lot de echipamente militare și de apărare non-letale a fost recepționat sâmbătă dimineața de către Ministerul Apărării
09:50
Sute de obiective turistice vor putea fi vizitate cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit lui, majoritatea evenimentelor vor începe în această dimineață.
09:30
Ai putea să te întrebi ce conținea casa țărănească a românilor înainte de întâlnirea lor cu slavii și turcii.
09:20
Factorii care constituie că Rusia reprezintă un pericol la adresa Republicii Moldova; opinii ce ține de criza judecătorilor la Curtea de Apel Chișinău, anunțarea scopului privind componența Federației Ruse în cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, precum și obligativitatea Republica Moldova privind asigurarea securității - sunt printre subiectele trecute în revista presei.
08:50
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 18 mai.
Ieri
22:50
Statul va putea împrumuta bani online, fără intermediari, direct de la cetățeni, anunță ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Potrivit oficialului, o platformă web care să ofere această posibilitate este dezvoltată în prezent. de autoritățile Republicii Moldova. Mecanismul, conceput în baza experienței țării vecine, România, urmează să fie lansat până la sfârșitul lunii iulie.
22:30
Trei persoane au fost ucise, iar numărul persoanelor rănite într-un atac aerian rusesc asupra orașului Harkov a crescut la 28. Rușii au folosit bombe aeriene ghidate în atac, informează șeful Administrației militare a regiunii Harkiv (OMA), Oleg Siniehubov, pe Telegram.
22:30
Statul va putea împrumuta bani online, fără intermediari, direct de la cetățeni, anunță ministrul Finanțelor, Petru Rotaru. Potrivit oficialului, o platformă web care să ofere această posibilitate este dezvoltată la moment de autoritățile Republicii Moldova. Mecanismul, conceput în baza experienței țării vecine, România, urmează să fie lansat până la sfârșitul lunii iulie.
21:10
20 de aparate de anestezie de ultimă generație vor ajunge în 12 instituții medicale din Republica Moldova. Echipamentul medical a fost oferit de Biroul de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu suportul financiar al Guvernului Germaniei și cel al Irlandei. Valoarea donației de ridică la 484 de mii de dolari.
20:30
Trei candidați care au aspirat la fotoliul de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au picat vetting-ul. Este vorba despre avocata Rodica Chirtoacă, procurorul Ion Tețcu și judecătorul de la Curtea de Apel Bălți Andrian Ciobanu. Nu a promovat evaluarea externă nici magistratul CSJ în exercițiu, Anatolie Țurcan. Comisia Vetting anunță că niciunul din cei patru candidați nu corespund criteriilor de integritate.
19:20
Consiliul Europei este un actor de neînlocuit și un formator de standarde pentru democrație, stat de drept și respectarea drepturilor omului. Declarația a fost făcută de șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.
18:50
Sistemul informațional în care sunt înregistrate cartelele medicale electronice va fi perfecționat în timpul apropiat pentru a facilita munca medicilor, dar și pentru a reduce timpul de așteptare al pacienților. Declarația a fost făcută de șeful Catedrei Medicină primară de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău, Ghenadie Curocichin, la cel de-al V-lea Congres al Medicilor de Familie din Republica Moldova.
18:20
În acest an electoral, Republica Moldova va asista la încercări de dezbinare care nu au mai existat în istoria independentă a țării, consideră directorul Institutului pentru Inițiative Strategice și fostul vicepremier pentru reintegrare, Vlad Kulminski. Într-un interviu pentru postul național de radio el a spus că, la această etapă țara noastră se află la o răscruce, dar peste câțiva ani, va arăta altfel. Până atunci, însă, instituțiile statului vor trebui să demonstreze capacități de a apăra votul cetățenilor, susține el.
18:20
Prunele produse în Republica Moldova în 2023 au fost exportate în proporție de aproximativ 50 la sută. Tot anul trecut, producția medie de prune a ajuns la 8 tone la hectar – cel mai înalt nivel de până acum, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. El susține că aceste fructe s-au vândut cel mai mult pe piața europeană, la un preț record. În același timp, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că fermierii din țara noastră au posibilitatea să-și crească atât suprafețele de cultivare, cât și cantitățile pentru export, însă trebuie să acorde mai multă atenție calității.
18:10
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde în Germania, cu președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, și cu cancelarul federal, Olaf Scholz. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-germane și despre cursul de integrare europeană al Republicii Moldova. Cancelarul Olaf Scholz s-a declarat impresionant de realizările țării în drumul spre eurointegrare. „Demonstrează voință și rezistență într-un mediu dificil”, a scris oficialul german pe rețelele de socializare.
17:10
Evoluția reformei justiției din Republica Moldova, perspectiva unui pericol de ordin militar pentru țara noastră, precum și opinia experților, despre parteneriatul de securitate și apărare între Uniunea Europeană și Republica Moldova - sunt printre principalele subiecte abordate de presă.
17:00
Consiliul Europei a adoptat astăzi, 17 mai, primul tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic menit să asigure respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a standardelor juridice privind democrația în utilizarea sistemelor de inteligență artificială (AI), scrie Agerpres.
17:00
După votul din Parlament privind stabilirea datei alegerilor prezidențiale și a referendumului, Comisia Electorală Centrală urmează să înceapă procedurile necesare pentru buna organizare și desfășurare a scrutinelor din toamna acestui an. Un prim pas în acest sens este pregătirea pentru rectificarea bugetară, ulterior urmează un plan calendaristic și o trecere în revistă a tuturor actelor normative care urmează a fi puse în aplicare pentru organizarea acestor scrutine. Precizările au fost făcute la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
16:30
Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) denunță noi intenții de destabilizare a situației în Zona de Securitate. Autoritățile de la Chișinău anunță că au fost informate în seara zilei de 16 mai, la doar câteva ore după încheierea ședinței CUC, că forțe rusești de „menținere a păcii” intenționează să efectueze „manevre de verificare prin mișcarea capacităților tehnicii blindate staționate la posturile de pacificare”, în perioada 17 mai – 17 iunie. Chișinăul condamnă „inițiativa”, calificând-o drept „inoportună” și „abuzivă”.
16:20
Premierul slovac, Robert Fico, grav rănit miercuri prin împușcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou și starea sa se menține gravă, potrivit declarațiilor directoarei spitalului unde este internat și ale ministrului de interne Robert Kalinak, transmit agențiile AFP și TASR, citate de Agerpres.
15:00
Republica Moldova va condamna Federația Rusă pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni. Parlamentul de la Chișinău pregătește o declarație în acest sens, a anunțat speakerul Igor Grosu, pe 17 mai. Oficialul susține că documentul va fi adoptat „în viitorul apropiat”.
13:30
Inspectoratul de Mediu din Republica Moldova se confruntă cu insuficiență de cadre. Momentan, în toată țara activează puțin peste 200 de inspectori, dar ar fi nevoie de cel puțin 287, a menționat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, la emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova. Cei mai mulți inspectori de mediu sunt la Chișinău și la Bălți, în timp ce la Basarabeasca nu există niciunul. În majoritatea raioanelor, activează câte trei inspectori.
13:10
Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că se va opune prin veto legii privind agenții străini care a fost votată în ultima lectură la începutul săptămânii și care a declanșat proteste masive la Tbilisi.
12:50
Reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-au întrunit la Tighina, la sediul Misiunii OSCE din Republica Moldova. Potrivit Biroului politici de reintegrare, vicepremierul Oleg Serebrian a prezentat, în mesajul său de la începutul întruniri, problemele cu care se confruntă fermierii din raionul Dubăsari și instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană.
12:20
Aproximativ 40% din localitățile Republicii Moldova nu sunt conectate la rețelele publice de apă și canalizare, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Infrastructurii, Andrei Spînu. Totodată, oficialul a anunțat că obiectivul autorităților este ca până în 2030 toate localitățile din țară să aibă acces la aceste servicii.
12:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) a început, astăzi, 17 mai, tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi și parțiale, care vor avea loc duminică, 19 mai.
11:50
Ministerul Afacerilor Interne de la Praga lansează un proiect pilot menit să faciliteze întoarcerea voluntară a refugiaților în Ucraina. Instituția precizează că la proiect pot lua parte străinii care s-au refugiat în Cehia din cauza războiului din Ucraina. Autoritățile cehe dau asigurări că inițiativa „nu are nicio legătură cu serviciul militar al ucrainenilor”.
11:00
Un milion 128 de mii de locuințe și aproximativ un milion 650 de mii de persoane, au fost recenzate până ieri, 16 mai, a anunțat, într-un briefing, directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.Printre raioanele care au cele mai multe persoane și locuințe recenzate sunt Călărași, Anenii Noi și Soroca. La celălalt pol se află municipiile Chișinău și Bălți, unde se înregistrează ritmuri mai lente de recenzare.
11:00
Încă un grup infracțional, care ar fi adus mașini de lux și piese auto prin contrabandă, în Republica Moldova, din Uniunea Europeană și Marea Britanie, a fost destructurat. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că valoarea bunurilor ajunge la circa 14 milioane lei.
10:40
În Olanda, noua coaliție condusă de extrema dreaptă promite deja măsuri împotriva migranților. Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate, nu va fi el însuși prim-ministru , ci va conduce coaliția, care a adoptat un program de guvernare foarte dur, corespunzând promisiunilor făcute în timpul campaniei electorale.
10:30
Soarta Grupului „Victorie” format de deputații din fosta fracțiune parlamentară Șor și deputații neafiliați; evoluția reformei justiției din Republica Moldova, perspectiva unui pericol de ordin militar pentru țara noastră, precum și opinia experților, despre parteneriatul de securitate și apărare între Uniunea Europeană și Republica Moldova - sunt printre subiectele trecute în revista presei.
10:30
Presa internațională continuă să relateze despre situația complicată în care s-a pomenit armata ucraineană pe câmpul de luptă din cauza întârzierii sprijinului militar occidental. Publicațiile străine urmăresc în același timp vizita pe care o face în China președintele Rusiei, războiul ruso-ucrainean fiind principalul subiect abordat la Beijing de liderii celor două țări. În fine, agențiile internaționale de presă descriu efectele politice pe care le are deja tentativa de asasinare a premierului Slovaciei, care continuă să se afle în stare gravă în spital. Relatează Lidia Petrenco.
09:50
Decizia pe care o vor lua cetățenii Republicii Moldova la referendumul constituțional din 20 octombrie va fi cea mai importantă de la independența Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, la postul de televiziune TV8.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.