Picioarele reci ar putea fi un semn timpuriu al varicelui

ZdGust, 16 aprilie 2025 18:10

Un nou studiu arată că senzația constantă de picioare reci, mai ales combinată cu senzația de greutate în picioare, poate fi un indiciu timpuriu al venelor varicoase – acele vene umflate și proeminente, vizibile adesea sub piele, scrie Everyday Health.  Varicele sunt vene inflamate, umflate și răsucite, apărute de obicei la nivelul picioarelor, atunci când [...]

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de ZdGust

Acum 12 ore
17:10
În contextul sărbătorilor pascale, când de pe masa consumatorilor nu va lipsi pasca, cozonacii, ouăle roșii, carnea de miel, dar și alte bucate tradiționale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să fie precauți și să aleagă produsele alimentare în cunoștință de cauză. Reguli privind achiziționarea produselor alimentare, conform ANSA 1. Achiziționați alimente doar [...]
16:10
În perioada postului, cinele trebuie să fie nu doar hrănitoare, ci și savuroase. G4Food îți propune azi o rețetă rapidă și gustoasă: tocăniță de ciuperci cu mămăliguță, ideală pentru o seară liniștită în familie. Se prepară în doar 30 de minute și nu necesită ingrediente complicate. Ingrediente pentru 2 porții: 500 g ciuperci champignon sau pleurotus, feliate 1 ceapă mare, tocată [...]
Acum 24 ore
15:00
Numărul cetățenilor moldoveni care nu au suficiente posibilități de a se alimenta este de 564 de mii sau 23,5% din populația țării. Numărul celor care nu-și permit alimentele coșului minim alimentar este de 1 milion 248 de mii sau 52% dintre moldoveni. Cetățenii care nu-și permit alimentele coșului minim sănătos este de 1 milion 886 [...]
14:20
Carnea de miel este o sursă de minerale și vitamine. Foarte bogată în proteine și grăsimi, nivelul de nutrienți este cu atât mai mare cu cât perioada în care mieii au fost hrăniți cu iarbă este mai îndelungată. Pe de altă parte, calitatea cărnii de miel depinde și de tipul hrană de care au beneficiat [...]
13:30
Cozonacul e nelipsit de pe masa de Paște, iar dacă nu ai timp sau nu vrei să coci o tavă întreagă, încearcă să pregătești mini cozonaci la air fryer – mici rulouri pufoase cu umplutură de nucă și cacao, care se coc rapid și ies perfect porționați. Acești mini-cozonaci sunt soluția perfectă când vrei un [...]
12:40
Laptele integral este laptele căruia nu i s-a îndepărtat deloc grăsimea din unt. Pentru a fi considerat „integral”, laptele trebuie să conțină cel puțin 3,25% grăsime de lapte în greutate. Laptele este bogat în mai mulți nutrienți, inclusiv proteine, calciu și vitamina B12. Consumul de lapte vă poate îmbunătăți aportul de nutrienți și poate proteja [...]
11:50
Știm cu toții că oul reprezintă unul dintre cele mai puternice simboluri ale omenirii. În cultura creștină, a fost asociat ideii de naștere sau chiar re-naștere, fizică sau spirituală. Motiv pentru care este asociat nașterii lui Isus în majoritatea cultelor creștine, ortodox, catolic, protestant, scrie G4Food. Primii creștini care au colorat ouăle, scrie Wilson D. [...]
10:40
Italienii sărbătoresc Paștele în familie sau în grupuri de prieteni, la restaurant sau chiar în deplasare. Potrivit agenției Ansa, puțin peste 50% dintre italieni intenționează să petreacă Paștele în familie.  Dar, spre deosebire de Paștele ortodox, care durează trei zile, Paștele catolic durează o singură zi, urmat, a doua zi, de ceea ce italienii numesc Pasquetta: [...]
10:00
Telefonul mobil a devenit aproape o extensie naturală a mâinii noastre, iar simpla idee că am putea rămâne fără acces la el, chiar și pentru scurt timp, poate provoaca un disconfort greu de ignorat. Suntem permanent conectați, obișnuiți să verificăm notificări și să interacționăm digital, scrie HotNews. Însă această dependență are un preț, iar specialiștii [...]
Ieri
18:20
Mulți oameni au simțit, la un moment dat, o poftă intensă pentru anumite alimente. Însă unde tragem linia dintre o simplă poftă și un comportament care seamănă cu o dependență? Alimentele ultra-procesate și fast-food-urile conțin adesea ingrediente care pot stimula dorința de a le consuma repetat. Dar este justificat să le numim „adictive”? Subiectul rămâne [...]
17:20
Ceapa ucraineană se impune tot mai mult pe piețele externe. În 2021, acest produs exportat din Ucraina reprezenta doar 2% din piața europeană, dar, în 2022-2023, ponderea acesteia a crescut la 13%, scrie Agro Portal, potrivit G4Food.  Volodimir Voievodin, manager al companiei BASF, a explicat că principalele piețe pentru ceapa ucraineană rămân România, Bulgaria, Austria [...]
16:40
Ceaiul verde este una dintre cele mai vechi și mai consumate băuturi din lume, arată eatingwell.com. Dar ce efecte are asupra organismului atunci când este consumat zilnic și cât înseamnă, de fapt, „prea mult”? Ce beneficii are ceaiul verde pentru sănătate Inflamația este un răspuns natural al corpului, dar când devine cronică poate duce la boli [...]
15:50
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cambridge a constatat că florile sălbatice din mediul urban pot absorbi metale toxice din sol și le pot transmite polenizatorilor prin polen, potrivit The Guardian. Deși studiul a fost realizat în Marea Britanie, fenomenul ar putea avea implicații similare în alte orașe din lume, în funcție [...]
15:00
Oamenii de știință care folosesc telescopul spațial James Webb au obținut ceea ce ei numesc cele mai puternice semne de până acum ale vieții posibile dincolo de sistemul nostru solar, detectând în atmosfera unei planete extraterestre amprentele chimice ale gazelor care pe Pământ sunt produse doar prin procese biologice, transmite Reuters.  Cele două gaze – dimetil sulfură [...]
14:20
Cea de-a patra ediție a Programului comun de stagii al Uniunii Europene (UE) și Guvernului R. Moldova a fost lansată joi, 17 aprilie. Programul se adresează studenților, masteranzilor și proaspeților absolvenți, care vor avea , în cadrul Universtității de Stat din Moldova. Programul se adresează studenților, masteranzilor și proaspeților absolvenți, care vor avea posibilitatea să [...]
13:50
În perioada 15 mai – 12 iunie, Caravana UE în Moldova, organizată de  Centrul de Informare al Uniunii Europene la Chișinău – Europe Café, va vizita șase raioane ale țării cu evenimentul „Show Nebun”, sub genericul „UE vine la tine în oraș cu un show nebun de informativ!”, potrivit unui comunicat. „Campania  își propune să [...]
13:20
Potrivit Nextin Research by MarketPlace, deținătorii de câini din Statele Unite ale Americii (SUA)sunt aproape împărțiți egal între femei și bărbați (50%, respectiv 49%), iar 43% dintre aceștia dețin și pisici. Proprietarii de pisici tind să fie mai degrabă femei, însă diferența nu mai este atât de mare ca în trecut: 54% sunt femei, iar [...]
12:20
Psihologia a avut un rol esențial în evoluția inteligenței artificiale (IA), oferind perspective fundamentale despre învățare, cogniție și comportament – perspective care au modelat tehnologii-cheie din domeniu. De la primele rețele neuronale bazate pe învățarea hebbiană, până la învățarea profundă (deep learning) și metacogniție, teoriile psihologice continuă să informeze dezvoltarea IA. Descoperiri recente – cum [...]
11:40
Lista de Paște te va ajuta să aduci bucuria reuniunilor în familie și să eviți risipa. Pentru că asociem frecvent sărbătoarea cu abundența, din păcate, o parte din bunătățile pregătite ajung la gunoi. Ceea ce este cu adevărat o pierdere, arată G4Food.  Mâncarea nu înseamnă doar ingrediente. Înseamnă timp, atenție în alegerea produselor, pregătirea cu [...]
11:10
Ceapa ucraineană se impune tot mai mult pe piețele externe. În 2021, acest produs exportat din Ucraina reprezenta doar 2% din piața europeană, dar, în 2022-2023, ponderea acesteia a crescut la 13%, scrie Agro Portal, potrivit G4Food.  Volodimir Voievodin, manager al companiei BASF, a explicat că principalele piețe pentru ceapa ucraineană rămân România, Bulgaria, Austria [...]
10:30
A venit primăvara, înfloresc florile și copacii, soarele în sfârșit încălzește pământul și, dintr-o dată, nasul se înfundă, apare strănutul, iar în loc de pâraie în pădure, vedem două șuvoaie din nas. Bunicile noastre găsesc imediat un motiv – „ai ieșit afară fără căciulă și cu haina descheiată”. Poate fi, dar nu e sigur. Dacă [...]
09:50
Frigănelele coapte cu scorțișoară, vanilie, sirop de arțar și topping crocant de zahăr cu scorțișoară, sunt un desert pe care fiecare membru al familiei îl va devora instant. În plus, vei folosi cu succes acea pâine uscată și întărită pe care intenționai să o arunci.  INGREDIENTE PENTRU FRIGĂNELE 1 pâine, preferabil uscată (cca 450g) 8 [...]
Mai mult de 2 zile în urmă
18:10
Un nou studiu arată că senzația constantă de picioare reci, mai ales combinată cu senzația de greutate în picioare, poate fi un indiciu timpuriu al venelor varicoase – acele vene umflate și proeminente, vizibile adesea sub piele, scrie Everyday Health.  Varicele sunt vene inflamate, umflate și răsucite, apărute de obicei la nivelul picioarelor, atunci când [...]
17:10
Un nou studiu coordonat de Universitatea Texas din Austin, în colaborare cu Mayo Clinic şi Centrul medical Cedars-Sinai, arată că osteocitele – celulele cheie ale osului – suferă modificări structurale şi funcţionale majore odată cu înaintarea în vârstă, modificări care le afectează capacitatea de a menţine rezistenţa osoasă. Aceste schimbări afectează capacitatea acestor celule de [...]
16:00
Cercetătorii au măsurat substanțele chimice din aerul din dormitoarele a 25 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și au găsit niveluri îngrijorătoare de peste 22 de ftalați, substanțe ignifuge și filtre ultraviolete, scrie CNN, citat de G4Media.  Informația a fost dezvăluită de autorul principal al studiului, Miriam Diamond, profesor în cadrul [...]
15:30
Sărbătorile pascale aduc nu doar bucurie și tradiții, ci și mese bogate, încărcate cu preparate specifice: ouă vopsite, drob, friptură de miel, cozonaci și pască. Pentru a ne bucura de gustul lor fără riscuri, este esențial să știm cum să le păstrăm corect și cât timp pot fi consumate în siguranță, scrie G4Food.  Ouăle vopsite: cât [...]
14:50
Mușețelul este o plantă cu flori asemănătoare margaretelor, care se usucă și se folosește pentru infuzii. Consumul său datează din Antichitate — Egipt, Grecia și Roma — potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) din Statele Unite ale Americii (SUA). Are un gust floral, delicat, cu note ușor dulci, asemănătoare mierii, și multe [...]
14:10
Acest chec este modul perfect (și cel mai delicios) de a recicla legumele rămase nefolosite, pe care altfel le-ai fi aruncat. Dar de un lucru poți fi sigur: toată lumea își va dori o porție. În această rețetă poate fi folosit dovleac, morcov, sfeclă, cartof dulce, dovlecel, chiar și păstârnac. Poți folosi practic orice legumă [...]
13:30
Oamenii de știință informează cu ingrijorare despre o posibilă vară „catastrofală” pentru culturi, pe măsură ce seceta se agravează în Europa. Cel mai recent raport al Observatorului European pentru Secetă conturează un tablou îngrijorător al secetei care afectează sudul, estul și centrul Europei, transmite Euronews.  Peninsula Iberică se confruntă cu cele mai critice condiții, înregistrând [...]
12:40
Paștele vine cu mese îmbelșugate, dar și cu tentații în magazine care ne pot da bugetul și echilibrul alimentar peste cap. În goana după preparate tradiționale și produse „de sărbătoare”, cumpărăturile impulsive devin o capcană frecventă. Nutriționista G4Food Tania Fântână atrage atenția asupra celor mai comune greșeli pe care le facem în această perioadă – [...]
12:10
Pe mesele italienilor, de Paște, este nelipsit un desert numit colomba, care imită forma unui porumbel cu aripile deschise. Toată lumea tinde să îl considere un preparat comparabil ca istorie cu celebrul panettone care se prepară de Crăciun, dar în realitate originea sa este de dată mult mai recentă. Pâini mai mari sau mai mici de formă [...]
11:20
În acest weekend, Parcul „Alunelul” găzduiește un târg organizat de „Ia Moldova Acasă”, dedicat pregătirilor pentru masa de Paști. Evenimentul se va desfășura două zile și este deschis pentru toți doritorii.  Vizitatorii vor putea cumpăra produse alimentare de la producători locali,  Printre produsele disponibile se numără: brânzeturi și mezeluri de casă, miere, dulcețuri și cozonaci, [...]
10:30
BRGE vine de la Boala de Reflux Gastroesofagian. De multe ori, când digestia noastră nu merge bine, când avem simptome care ne afectează calitatea vieții, ne adresăm medicului. După consultație și investigații specifice, captăm și un diagnostic, iar tratamentul care îți este oferit de medic ar trebui să fie urmat în paralel cu o schimbare [...]
15 aprilie 2025
16:30
Un soi de grâu cu un conținut record de proteină – 19,3% – a fost dezvoltat în Emiratul Sharjah, în mijlocul deșertului, folosind tehnologii biotehnologice avansate, fără pesticide, fertilizanți chimici sau modificări genetice. Este vorba despre Sharjah1, un grâu rezistent la salinitate și secetă extremă, considerat de autoritățile din Emiratele Arabe Unite (EAU) drept „cel mai [...]
15:40
Wasabi este o plantă perenă care face parte din familia Cruciferae, la fel ca muștarul, varza și racheta. Ea crește în principal în regiunile răcoroase și muntoase ale Japoniei, unde este cultivată pe soluri bogate în apă și, mai ales, în medii specifice care îi pot garanta calitatea. Ceea ce mâncăm în mod obișnuit, este, [...]
14:40
Matcha este o pudră obținută din frunzele plantei Camellia sinensis, un tip de ceai verde. Are origini în dinastia Song din China și ocupă un loc central în cultura tradițională a ceaiului japonez. În prezent, matcha a devenit extrem de populară la nivel global, fiind folosită în smoothie-uri, latte-uri și diverse alimente, băuturi sau suplimente. [...]
13:40
O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu efect antiviral împotriva gripei şi herpesului. Guma de mestecat experimentală a redus peste 95% din virusurile gripale şi herpes simplex (HSV) în cavitatea bucală. Într-un studiu publicat în revista Molecular Therapy, cercetători de la facultatea de stomatologie a Universităţii din Pennsylvania (Penn Dental Medicine), împreună cu colaboratori din Finlanda, [...]
12:40
Colagenul și biotina sunt suplimente alimentare, populare în ultima vreme, promovate pentru că ar susține sănătatea părului, a pielii și unghiilor. Colagenul este o proteină care susține structura și rezistența pielii, părului, unghiilor și a altor țesuturi din organism. Biotina (vitamina B7) este un nutrient esențial care ajută corpul să transforme alimentele în energie și [...]
11:40
Sucul (saramura) de la castraveții murați ar putea ajuta la diminuarea crampelor musculare, durerilor de stomac și a mahmurelii. Multe mărci „oferă” 0 calorii per o porție de 240 ml și spun că aceasta conțien și electroliți. Totuși, moarea de castraveți este bogată în sodiu – până la 821 mg per porție – ceea ce [...]
10:40
Peste 9 mii de vouchere pentru electrocasnice sunt distribuite familiilor din R. Moldova, în cadrul unei noi sesiuni a Programului de Vouchere pentru Electrocasnice (Programul EcoVoucher), care începe la 14 aprilie și se va încheia la 4 mai 2025. Voucherul în valoare de 6 mii de lei acoperă până la 70% din costul unui frigider [...]
09:40
Rețetă de chec proteic, cu zmeură, lămâie și ricotta. Ingrediente: ⅓ cană zahăr 6 linguri unt nesărat, moale 2 linguri coajă rasă de lămâie (aprox. 3 lămâi medii) 2 ouă, la temperatura camerei ¾ cană făină albă ¾ cană făină integrală de grâu 2 lingurițe praf de copt ½ linguriță sare ¾ cană brânză ricotta [...]
14 aprilie 2025
18:50
Chiftelele nu trebuie să rămână doar vedetele farfuriilor cu piure sau paste. Acestea pot fi integrate într-o mulțime de rețete rapide și gustoase, perfecte pentru prânz sau cină. Iată patru idei, de la G4Food, prin care poți transforma chiftelele rămase într-un festin creativ. 1. Chiftele în sos de roșii, servite cu piure cremos Un preparat [...]
17:50
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit duminică, la vârsta de 89 de ani, a anunțat familia sa. Un deces care, observă AFP, marchează sfârșitul unei epoci, cea a generației de aur a literaturii latino-americane, transmite Radio Europa Liberă Moldova.  „Cu profundă tristețe, anunțăm că tatăl nostru, Mario Vargas [...]
16:50
Rețeta celei mai gustoase supe creme din dovlecei, realizată de Valerie’s Food: Ingrediente: 1 kg dovlecei 1.3 l apă plată 1 cartof mare 2 căței de usturoi Sare și piper 2-3 linguri ulei de măsline Pentru pesmeți: 5-6 felii de pâine 2-3 căței de usturoi 2-3 linguri ulei de măsline 1 lingură parmezan Mod de preparare: Taie capetele dovleceilor, apoi taie-i în semicercuri. Transferă pe o tavă de copt tapetată cu foaie [...]
15:50
Anxietatea alimentară, sau altfel spus, nevoia incontrolabilă de a mânca orice tip de aliment găsim prin frigider sau bucătărie, este o tulburare alimentară care afectează milioane de oameni în întreaga lume și care, pe termen lung, poate provoca probleme grave de sănătate, explică La Vanguardia, citată de G4Food. Această tulburare afectează diferit fiecare persoană, însă un [...]
14:50
Într-o brutărie artizanală din Berkeley, California, croissantele capătă un nou gust – și o nouă poveste. Brian Wood, proprietarul Starter Bakery, experimentează un ingredient revoluționar: un unt sustenabil, creat din carbon, dezvoltat de compania Savor Foods, informează abc7news. Ceea ce pare o banală bucată de unt este, de fapt, un produs complet nou. Untul pe care [...]
13:50
Deși semințele de in sunt sănătoase și oferă multe beneficii, cum ar fi o inimă mai sănătoasă și susținerea pierderii în greutate, este important să fim atenți la modul în care le consumăm. Printre cele mai populare semințe în prezent, semințele de in sunt preferate, potrivit healthshots.com, citat de G4Food, datorită profilului lor nutrițional bogat. Aceste [...]
12:50
Uleiul din turte de măsline este o variantă mai puțin cunoscută a uleiului de măsline clasic, scrie G4Food, dar tot mai des întâlnită pe rafturile magazinelor datorită prețului mai mic. Însă cât de mare este diferența față de uleiul extravirgin și cât de sănătos este acest produs.  Ce este uleiul din turte de măsline? După [...]
11:50
Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Bratislava. Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv din R. Moldova, el a obținut două victorii în categoria de greutate 60 kg. Sportivul moldovean a trecut cu succes de bulgarul Nedyalko Petrov și georgianul Amiran Shavadze, dar a fost învins [...]
10:50
Dacă vorbim de Paște sigur vorbim și de dulciuri. Fie că vorbim de cozonaci, checuri sub formă de mielușei sau iepurași, de platouri de prăjituri sau de varietatea de ciocolată cu motiv specific sărbătorii, zahărul este pe lângă carnea de miel vedeta acestei sărbători. În cele ce urmează, nutriționista G4Food, Tania Fântână, explică cât zahăr [...]
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.