Toporata, o reteţă tradiţională de băutură răcoritoare obţinută într-un județ din România

ZdGust, 1 aprilie 2025 09:40

În perioada martie-aprilie, în comuna montană Siriu, din județul Buzău, aflată la poalele Carpaților de Curbură, cresc toporașii, moment în care localnicii îi culeg pentru a produce toporata, o băutură tradițională românească asemănătoare cu socata, citronadă din toporași cum este cunoscută în zonă, relatează Agerpres.  Băutura este deosebit de parfumată și are o aromă dulceagă, [...]

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de ZdGust

Acum câteva minute
09:50
Unii dintre noi suntem foarte dornici dimineața de un sandviș sau de un toast dar nu vrem să mâncăm pâine. Fie că vrem să facem pauză de gluten, fie că vrem să limităm pur și simplu pâinea, un mic dejun consistent poate fi o complicație. Cartofii dulci sunt soluția la îndemână, scrie G4Food. Cartofii dulci, [...]
Acum 15 ore
18:00
Deși vitamina K nu primește la fel de multă atenție ca alte vitamine, ea este esențială pentru sănătatea inimii. Din fericire, varza de Bruxelles este una dintre cele mai bune surse ale acestei vitamine care susține sănătatea inimii. O cană de varză de Bruxelles gătită oferă de 2,5 ori cantitatea de vitamina K necesară zilnic, [...]
17:00
Un desert pufos, aromat și ușor de pregătit, checul în trei culori este alegerea perfectă pentru mesele de sărbătoare sau pentru un moment dulce alături de o cafea ori un pahar de lapte. Combinația de straturi colorate și gustul echilibrat îl transformă într-o rețetă de succes, pe placul tuturor. Ingrediente: 5 ouă 10 linguri zahăr 10 linguri [...]
15:50
Un pachet de carne tocată poate rămâne în frigider până la două zile de la data achiziționării, așa cum recomandă Departamentul de Agricultură al SUA (USDA), transmite G4Food. După două zile, este recomandat fie să gătești carnea tocată, fie să o îngheți. Înghețarea cărnii tocate este o soluție excelentă pe termen lung, deoarece se poate menține [...]
15:00
Nutriționista Sandra Moñino relatează cum ar trebuie să gătim cartofii pentru a le păstra proprietățile nutriționale, arată LaVanguardia, citată de G4Food.  Din punct de vedere gastronomic, prăjirea și fierberea unui aliment sunt două metode foarte diferite, deoarece rezultatul, în special în ceea ce privește gustul și textura, va fi diferit. Însă, această alegere nu afectează doar [...]
13:50
Un nou studiu sugerează că schimbările alimentare ar putea reduce durerea provocată de endometrioză pentru jumătate dintre persoanele care suferă de această boală. Cel mai mare studiu internaţional efectuat vreodată cu privire la dietă şi endometrioză, la care au participat 2.599 de persoane, a constatat că 45% dintre cele care au încetat să mai mănânce [...]
12:30
Pe 16 martie, un focar de pestă porcină africană a fost depistat la o fermă comercială de porcine de mari dimensiuni din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, urmând să fie sacrificați și înhumați aproximativ 65 de mii de porci. Peste câteva zile, la 19 martie, un alt focar a fost identificat în localitatea Cimișeni, raionul [...]
11:10
Această băutură poate avea efecte pozitive asupra corpului nostru, însă consumul trebuie controlat. Când auzim denumirea de lemn-dulce, mulți ne gândim la bomboanele lungi, negre sau roșii, cu gust dulce. Însă, în acest caz, vorbim despre planta naturală, mai exact despre rădăcina sa, care are un gust extrem de dulce și un miros distinct, scrie ABC, citat [...]
Acum o zi
18:20
Un soufflé este un preparat tipic bucătăriei franceze, una dintre variantele cele mai practicate fiind cea de primăvară, în care se folosesc verdețuri amestecate cu brânzeturi. Poate fi pe post de aperitiv, dar poate însoți o supă sau o salată și, asfel, devine parte a unui meniu complet la mesele principale, scrie G4Food. Ingredientele trebuie [...]
17:10
Deși bolurile de fructe sunt o gustare sănătoasă, există unele combinații de fructe care, potrivit healthshots.com, trebuie evitate. Există multe combinații de fructe care trebuie evitate, deoarece pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății tale. Indiferent de cât de sănătoase sau gustoase sunt, alimentele pe care le combini pot face mai mult rău decât bine. De fapt, [...]
15:50
Când scopul este pierderea în greutate, postul intermitent ar putea fi puțin mai eficient decât restricția calorică. Este deocamdată doar o ipoteză la care a ajuns un studiu realizat de medici și cercetători de la Universitatea din Knoxville, Colorado, pentru că datele științifice sunt încă destul de incerte la acest moment, scrie publicația ilfattoalimentare. Pentru a compara [...]
14:10
Cine nu își dorește să își înceapă ziua cu o băutură caldă și reconfortantă? Deși, pentru mulți oameni, această băutură este adesea ceai sau cafea, consumul de miere cu apă caldă poate fi o altă opțiune de încercat. Potrivit healthshots.com, apa cu miere este cel mai bun superaliment pentru întărirea imunității.  Beneficii pentru sănătate ale [...]
12:30
Marți, 8 aprilie, va avea loc lansarea volumului de proză scurtă „Femeia cu ochi de șoim” de Lilia Bicec-Zanardelli, apărut la Editura Polisalm. „Femeia cu ochi de șoim” este o colecție de nuvele cu teme diverse, în care ochiul devine un simbol al iluminării și înțelepciunii interioare. Toate personajele sunt optimiste și cred cu toată certitudinea [...]
11:10
O simplă căutare pe rețelele de socializare te-ar face să crezi că există milioane de metode diferite de a-ți detoxifia corpul, dar adevărul este că organismul nostru se detoxifică singur și nu trebuie să faci prea multe pentru a-l ajuta, în afară de a adopta, potrivit today.com, un stil de viață sănătos. Începe ziua cu apă [...]
Acum o zi
09:40
Pișcoturile sunt ingredientul perfect pentru deserturi rapide și rafinate. Fie că vrei un dulce elegant sau o gustare simplă, aceste rețete sunt ideale pentru orice ocazie, scrie G4Food. Tiramisu clasic Ingrediente: 300 g pișcoturi 250 g mascarpone 200 ml cafea tare 3 ouă 3 linguri zahăr 1 lingură cacao pentru decor Mod de preparare: Separă [...]
4 aprilie 2025
18:10
Primăvara aduce un nou val de evenimente culturale, spectacole pentru întreaga familie și activități dedicate comunității. Dacă îți planifici timpul liber pentru weekend, iată o selecție de evenimente care merită toată atenția ta. Rock Simfonic – Ediția 2 Un concert spectaculos care aduce împreună energia muzicii rock și armonia orchestrei simfonice. Când: 5 aprilie 2025 [...]
16:50
50 de tineri sportivi vor primi burse pe parcursul anului 2025 din partea Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (A.S.I.C.S.). Valoarea unei burse anuale este de 24 de mii de lei. Bursierii au fost selectați de către Ministerul Educației și Cercetării și reprezintă diferite probe sportive: lupte libere, lupte greco-romane, lupte feminine, polo pe [...]
15:30
În perioada 2 – 18 aprilie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, se desfășoară expoziția „Ucraina: Arta necuceritelor”. Expoziția aduce în prim-plan trei colecții, constituite dintr-o gamă diversă de opere de artă decorativă: bijuterii din piatră naturală lucrate manual, coroane tradiționale pline de simbolism și accesorii etnice care vorbesc despre identitatea ucraineană. Prima colecție [...]
14:30
Cancerul nu afectează doar adulții, ci și copiii cu vârste înclusiv sub 15 ani. Este important ca părinții să fie conștienți de câteva fapte esențiale despre cancerul infantil, o boală rară, dar extrem de gravă. Iată 11 fapte importante care te vor ajuta să înțelegi mai bine această afecțiune și impactul său asupra celor mici, [...]
13:40
Varza este o legumă de bază în multe culturi din întreaga lume. Acesat este sănătoase și versatilă în bucătărie. Fie că vrei să o folosești într-o salată proaspătă, într-o tocană caldă sau într-un preparat la cuptor, aceasta va fi la fel de gustoasă și poate fi ușior ajustată într-o multitudine de moduri pentru a se [...]
13:00
Chefirul a devenit popular în ultima vreme. Acest ferment reînvie datorită beneficiilorpe care le produce în intestinele noastre. Acesta este un produs lactat, care se obține prin fermentarea laptelui (deși poate fi preparat și cu apă sau băuturi vegetale) printr-o combinație de drojdii și bacterii benefice. Rezultatul este o băutură ușor acidă și răcoritoare, bogată în [...]
12:10
Postul înseamnă în primul rând cumpătare. Însă, renunțarea temporară la proteine animale poate crește senzația de foame. De aceea, specialiștii avertizează asupra riscului de îngrășare în perioada de post, dacă sunt consumate în exces alimente bogate în carbohidrați. Dacă însă sunt respectate câteva reguli, precum aportul corect de proteine și grăsimi, alături de o varietate [...]
11:20
Oregano este o plantă aromatică folosită pe larg în bucătăria mediteraneană, dar, dincolo de utilizarea sa culinară, aceasta mai poate fi folosită și în scopuri medicinale. Consumul regulat de infuzie de oregano poate contribui la îmbunătățirea diverselor aspecte ale bunăstării generale, arată un articol scrie de ABC.  Oregano este bogat în compuși bioactivi, precum flavonoidele, [...]
10:40
Supa de roșii este o alegere populară și delicioasă, cunoscută pentru beneficiile sale nutriționale. Este o supă hrănitoare, care poate fi savurată atât fierbinte, cât și rece. Fie că o servești ca aperitiv sau ca masă principală, suculentul său gust de roșii o face o opțiune preferată în rândul multora. În loc să optezi pentru [...]
09:50
Sucul de sfeclă roșie a devenit din ce în ce mai popular în rândul persoanelor care sunt preocupate de sănătate, fiind adesea consumat ca băutură înainte de antrenament sau parte a unui mic dejun sănătos. Însă, chiar dacă acest suc vine cu numeroase beneficii pentru organism, consumul său excesiv poate avea și efecte secundare, arată [...]
3 aprilie 2025
23:30
Dacă vrei să dai savoare cinei tale, într-o zi ploioasă de aprilie, atunci rețeta de mai jos îți va fi de folos. Ingrediente: 2 linguri ulei de măsline extravirgin 1 linguriță chimen măcinat 1 linguriță cimbru uscat ¾ linguriță paprika afumată ½ linguriță praf de usturoi ½ linguriță ardei ½ linguriță sare 4 cartofi dulci [...]
17:30
Dacă vrei să dai savoare cinei tale, într-o zi ploioasă de aprilie, atunci rețeta de mai jos îți va fi de folos. Ingrediente: 2 linguri ulei de măsline extravirgin 1 linguriță chimen măcinat 1 linguriță cimbru uscat ¾ linguriță paprika afumată ½ linguriță praf de usturoi ½ linguriță ardei ½ linguriță sare 4 cartofi dulci [...]
16:30
Dieta pe bază de sucuri presupune consumul principal de sucuri de fructe sau legumeîntr-un anumit interval de timp. Deși aceste cure sunt promovate pentru diverse motive de sănătate, inclusiv sprijinirea sănătății intestinale și accelerarea pierderii în greutate, unele cercetări sugerează că ele pot avea efecte negative, cu mai multe impacturi pe termen lung de care [...]
16:00
Ina Minciuna este o meșteșugară din satul Slobozia Mare, raionul Cahul din sudul R. Moldova, care și-a transformat cu succes pasiunea pentru tricotat și croșetat într-o afacere înfloritoare. A deschis un atelier unde creează haine de lână și țese covoare din pâslă naturală de oaie. Călătoria Inei a început odată cu primele articole tricotate în timpul [...]
15:20
Nucile și semințele sunt două grupe de alimente cu unele dintre cele mai ridicate niveluri de magneziu. Magneziul este un mineral esențial pentru organism. Acesta este implicat în producerea de energie, proteine și întărește oasele. De asemenea, ajută la reglarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, a zahărului din sânge și a funcției nervoase și musculare.  Aproape [...]
13:50
În acest weekend, pe 5 și 6 aprilie, începând cu ora 09:00 dimineața, Parcul „Alunelul” din Chișinău devine locul unde tradiția întâlnește gustul autentic local. Cămara Fest, târgul mult așteptat, își deschide porțile și își întinde mesele pline cu produse din agricultura autohtonă. Dacă îți plac produsele naturale, crescute cu grijă și pasiune, Cămara Fest [...]
13:40
În acest weekend, pe 5 și 6 aprilie, începând cu ora 09:00 dimineața, Parcul „Alunelul” din Chișinău devine locul unde tradiția întâlnește gustul autentic local. Cămara Fest, târgul mult așteptat, își deschide porțile și își întinde mesele pline cu produse din agricultura autohtonă. Dacă îți plac produsele naturale, crescute cu grijă și pasiune, Cămara Fest [...]
13:10
Dorada este un tip de pește care trăiește în Marea Mediterană și se hrănește în special cu crustacee și moluște. Acesta are o carne albă, cu un conținut scăzut de grăsime. Este considerat un tip foarte popular de pește, nu doar pentru gustul său, ci și pentru proprietățile nutriționale. Dorada conține o doză sănătoasă de vitamina B6, care [...]
12:30
Suplimentele de fibre au devenit din ce în ce mai populare datorită beneficiilor lor potențiale asupra sănătății digestive, controlului greutății și menținerii unui nivel bun al glicemiei. În acest sens, este corect să înțelegem când și cum să le utilizăm pentru a maximiza efectele acestora, pentru că, deși suplimentele de fibre sunt pentru mulți oameni [...]
11:40
Somon, macrou, sardine, hering – alimente bogate în acizi grași omega-3, care reduc inflamația și îmbunătățesc funcția pulmonară. Merele, ceapa roșie, struguri, fructele de pădure, broccoli sau varza – conțin quercetină, un flavonoid care ajută la reducerea eliberării de histamină. La rândul său, curcumina din turmeric ajută la reducerea inflamației căilor respiratorii, explică Tania Fântână, nutriționista G4Food.  Cum să [...]
11:00
Cum se fierb pastele corect? În câtă apă? Cât timp? Câtă sare în apă? Apa trebuie să fie rece, caldă sau fierbinte? De câtă sare e nevoie? Se clătesc sau nu? Întrebările care mereu vor fi valabile atunci când vine vorba de pregătitul pastelor. Tehnica, scrie G4Food, necesită atenție și nu permite greșeli, dacă vrem [...]
10:10
Yotam Ottolenghi considera lumea academică prea „ezoterică”, iar asta l-a determinat să își descopere menirea într-un domeniu aparent mai simplu: să ajute oamenii să își simplifice relația cu mâncarea, a povestit acesta într-o discuție cu un reporter BBC legat de începuturile sale.  S-a mutat la Londra din Tel Aviv, pasionat fiind de gastronomie, pas cu [...]
2 aprilie 2025
17:30
Campania „Fii O9EST! Nu copia!”, inițiată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, continuă și în 2025, având ca scop promovarea corectitudinii examenelor de absolvire a gimnaziului și combaterea fraudei în rândul elevilor. După succesul din 2024, când a fost pilotată în 185 de instituții din 8 raioane, implicând [...]
16:40
Este important ca animalele de companie să primească vitaminele și nutrienții necesari pentru a-și menține sănătatea, la fel cum se întâmplă și în cazul oamenilor. Totuși, excesul anumitor substanțe poate fi dăunător, scrie PetsRadar. Atunci când alegi cea mai bună hrană pentru câini sau pisici, este posibil să analizezi lista de vitamine incluse. Una dintre [...]
16:00
Un îndulcitor artificial utilizat frecvent în băuturile dietetice și ketchup ar putea determina creierul să crească pofta de mâncare, sugerează un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California de Sud. Cercetarea, publicată în revista Nature Metabolism, arată că sucraloza – un îndulcitor fără calorii – stimulează activitatea unor regiuni cerebrale implicate în [...]
15:30
Sugarii născuți de mame care au consumat avocado în timpul sarcinii aveau șanse mai mici de a dezvolta alergii alimentare la vârsta de 12 luni, chiar și după ajustarea pentru factori care ar putea influența rezultatele. Cercetătorii au analizat date din Colectivul de Nașteri din Kuopio, Finlanda, pentru a examina legăturile între consumul de avocado [...]
14:40
Maxim Alexei, un tânăr antreprenor din Molovata Nouă, un sat din raionul Dubăsari, și-a transformat cu succes pasiunea din copilărie într-o afacere profitabilă. Pasiunea – pentru fabricarea jucăriilor din lemn – a fost moștenită de la bunicul și tatăl său și l-a determinat să deschidă un atelier modern unde acum produce jucăriile. „Tatăl meu a [...]
13:40
Preocupările legate de mediu diferă în rândul populației, cele mai frecvent menționate probleme fiind gestionarea deșeurilor (67%), calitatea aerului (58%) și accesul la surse de energie regenerabilă (54%). De asemenea, 63% dintre respondenți indică scăderea calității alimentelor ca pe o problemă majoră de mediu, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul de Mediu de la [...]
12:50
O alimentație sănătoasă și o îngrijire corespunzătoare pot face ca podoaba ta capilară să fie mai strălucitoare și, în același timp, să ai un păr sănătos.  Potrivit indiatimes.com, acizii grași Omega-3 sunt buni pentru un scalp sănătos, iar zincul ajută la prevenirea căderii părului. Când vine vorba de păr, genetica joacă un rol esențial. Tipul [...]
11:30
Un studiu recent publicat în Nature Microbiology sugerează că cafeaua ar putea avea încă un beneficiu important pentru sănătatea noastră: susținerea microbiomului intestinal. Cercetările au descoperit că persoanele care consumă cafea au o abundență a unei bacterii intestinale specifice, Lawsonibacter asaccharolyticus. Mai surprinzător este faptul că chiar și consumul de cafea decafeinizată este asociat cu [...]
10:20
Spanacul este un ingredient versatil, plin de vitamine și minerale esențiale, perfect pentru a începe ziua cu energie. Dacă vrei să adaugi acest superaliment în meniul de dimineață, G4Food îți propune trei rețete simple și delicioase. Omletă cu spanac și brânză feta Un mic dejun clasic, dar cu un plus de savoare și nutrienți. Ingrediente [...]
09:10
Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea Cornell a adus în prim-plan o problemă de sănătate publică legată de brânza din lapte crud: virusul gripal aviar poate supraviețui în aceste brânzeturi timp de câteva luni. Deși autoritățile de sănătate au recomandat evitarea consumului de lapte crud din cauza riscurilor de contaminare cu virusul [...]
1 aprilie 2025
17:50
Turmericul este considerat un antiinflamator, iar combinarea lui cu o linguriță de miere poate aduce un aport suplimentar de antioxidanți, poate reduce inflamația și, posibil, poate contribui la pierderea în greutate, scrie Verywell Health. „Inflamația cronică poate crește rezistența la insulină, substanțele chimice inflamatorii pot stimula apetitul și depozitarea grăsimilor și pot încetini metabolismul”, a [...]
16:40
Cancerul de colon a fost considerat mult timp o afecțiune specifică adulților în vârstă, însă numărul cazurilor la persoanele sub 50 de ani este în creștere. Potrivit American Cancer Society, această tendință a determinat reducerea vârstei recomandate pentru screening de la 50 la 45 de ani, scrie Very Well Health.  Motivele pentru care tot mai [...]
15:40
Ouăle en Cocotte sunt o rețetă clasică franțuzească pentru micul dejun, ușor de preparat acasă. Ouăle sunt coapte deasupra unor felii subțiri de somon afumat, crème fraîche și mărar, apoi acoperite cu un strop de smântână lichidă. Rezultatul este o textură cremoasă, cu gălbenușuri moi și ușor curgătoare, completate perfect de aroma delicată a somonului [...]
Mai multe ştiri
©2004—2025 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.